Het overige nieuws

Jeanne Tielemans overleden

Donderdag 28 februari 2013
Hamont-Achel - Jeanne Tielemans overledenIn het Mariaziekenhuis is dinsdag Jeanne Tielemans overleden, de weduwe van Grad Seutens. Ze was 96 jaar. Dinsdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Dorp. Maandag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Jeanne Theunissen overleden

Woensdag 27 februari 2013
Hamont-Achel - Jeanne Theunissen overledenIn het rusthuis in Achel is vandaag Jeanne Theunissen overleden, de weduwe van Jan Van Werde. Ze was 96 jaar. Maandag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Statie.

Klassenwedstrijd rond paddenoverzet

Woensdag 27 februari 2013
Natuurpunt roept scholen op om mee te werken aan de jaarlijkse paddenoverzet. Met steun van Froggy en Jommekeskrant organiseert de vereniging een klassenwedstrijd rond het personage ‘Kikker’ van auteur Max Velthuijs. Natuurpunt gaat op zoek naar de klas die de mooiste ‘Kikker’ tekent, timmert, schildert, boetseert of kleurt.
Daarnaast spoort Natuurpunt klassen aan om mee te werken aan de lokale paddenoverzetacties. De vereniging biedt ook een educatief (…) Het hele nieuwsbericht

Elly Plarina overleden

Woensdag 27 februari 2013
Hamont-Achel - Elly Plarina overledenMaandag is Elly Plarina overleden, de echtgenote van Frans Brughoorn. Ze was zondag 69 jaar geworden. Zaterdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Achel-Statie. Vrijdag om 19 uur is er daar een avondwake.

Leo Alders overleden

Maandag 25 februari 2013
Hamont-Achel - Leo Alders overledenVanmorgen is Leo Alders overleden, de echtgenoot van Mia Didden. Hij was pas 75 jaar geworden. De uitvaartdienst zal plaatsvinden in intieme kring. Donderdag om 19u is er een avondwake in de kerk van Hamont-centrum.

Rosalie Follon overleden

Maandag 25 februari 2013
Hamont-Achel - Rosalie Follon overledenIn het rusthuis in Achel is donderdag Rosalie Follon overleden, de weduwe van Jef Jannis. Ze was 87 jaar. Woensdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Achel-Centrum. Dinsdag om 19 uur is er daar een avondwake.

NWC: 3 titels op BK rivierafdaling

Zondag 24 februari 2013
Voor de Neerpeltse Watersportclub is het wedstrijdseizoen alvast voortreffelijk begonnen. Op de Vierre in de buurt van het Luxemburgse Suxy werd vandaag het Belgisch kampioenschap rivierafdaling voor miniemen en kadetten gevaren. Van de vier te behalen titels won NWC er drie: Joke Plas (Hamont-Achel) won bij de dames miniemen, Amber Jannis (Neerpelt) was primus bij de dames kadetten en Tom Verduyckt (Overpelt) werd Belgisch kampioen bij de heren miniemen. Verder waren er nog 3 podiumplaatsen voor Amber Van Broekhoven, Hanna Plas en Ruben Verduyckt.

Even dat nestkastje schoonmaken

Zondag 24 februari 2013
De maand maart komt in zicht en dus is het – ondanks de verse sneeuwlaag van vandaag – tijd om de nestkastjes in de tuin klaar te maken voor het komende broedseizoen, zegt vogelbescherming.be.Hoe moeten we dat doen?
Vogelbescherming: "Haal al het nestmateriaal eruit en reinig de kastjes met kokend water en een stevig borsteltje. Op die manier worden alle parasieten onschadelijk gemaakt en loopt een volgend broedkoppel niet het risico zijn jongen te verliezen als gevolg van de aanwezigheid (…) Het hele nieuwsbericht

Geen provinciaal voetbal vandaag

Zondag 24 februari 2013
Het provinciaal comité van de KBVB heeft - het zal niemand verwonderen - alle voetbalwedstrijden in de provincie tot en met woensdag afgelast.

Mieke Beliën overleden

Donderdag 21 februari 2013
Hamont-Achel - Mieke Beliën overledenIn het rusthuis in Hamont is dinsdag Mieke Beliën overleden, de weduwe van Bèr Cremers. Ze was 94 jaar. Dinsdag wordt ze gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont-centrum. Maandag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Gratis naar... 'Kleine Dagen' ?

Woensdag 20 februari 2013
In zijn boek "Kleine dagen", dat bekroond werd met de Libris Literatuurprijs 2010 en de Inktaap 2011, kijkt schrijver Bernard Dewulf naar zijn dagelijkse omgeving. Hij ziet het huis, de kinderen, de vrouw, de tuin, het licht – een kleine wereld waarin soms grootse dingen gebeuren. Zo kijkend en schrijvend ontstaat stukje bij beetje een kroniek in miniaturen van de gloed van het gewone. Hoofdtonen in deze kroniek zijn verwondering en melancholie.
In deze 'lezing' uit (…) Het hele nieuwsbericht

Groene energie bij Biotechnicum

Woensdag 20 februari 2013
Dit jaar nog wordt op de Bocholtse scholencampus Proef- en Vormingscentrum Landbouw (PVL) - Biotechnicum een houtsnipperverbrandingsinstallatie gebouwd die de scholengebouwen van warmte zal voorzien via een warmtenet. Lokale landbouwers worden ingeschakeld bij het oogsten van houtkanten in de omgeving. Het gaat om een pilootproject dat van de provincie een subsidie van € 180.000 krijgt. Met dit geld zal een lokale coöperatie investeren in de aanleg van een warmtenet en in de verbrandingsinstallatie.

Station Eindhoven wordt verbouwd

Dinsdag 19 februari 2013
Vanaf 13 maart wordt het station van Eindhoven gerenoveerd. Er komt meer ruimte voor reizigers en passanten en er is ook een nieuwe tunnel gepland met liften. Tijdens de werken blijft het station in gebruik. In de zomer van 2016 moet de klus zijn geklaard. Dan zullen naar verwachting dagelijks 115.000 reizigers door de tunnel wandelen.

414 chauffeurs geflitst in januari

Maandag 18 februari 2013
Hamont-Achel - 414 chauffeurs geflitst in januariAfgelopen maand heeft de lokale politie HANO 3743 voertuigen gecontroleerd op hun snelheid. 424 chauffeurs bleken te snel te rijden, dat is 11,33% of één op negen. De hoogst gemeten snelheid was 131 km/u, snelheid die gereden werd op de Peerderbaan in Neerpelt, waar men max. 70 km/u mag rijden. Snelheidscontroles januari

Het PWA zoekt tuinmannen

Maandag 18 februari 2013
Het PWA is op zoek naar gemotiveerde tuinmannen. Voor werkzoekenden is een mooie tussenoplossing bedacht: ze kunnen tijdelijk voor het PWA werken tijdens hun zoektocht naar een geschikte job. Wanneer ze die gevonden hebben, kunnen ze onmiddellijk stoppen met werken voor het PWA.
Het PWA betaalt iets extra bovenop het stempelgeld, en dat volledig belastingvrij. Daarbij mag de tuinman zijn taken zelfstandig plannen en uitvoeren. 
Meer informatie geeft het PWA:
PWA NEERPELT vzw - Stationsstraat 76 bus 2 - 3910 Neerpelt - 011/39.86.30 – pwa.neerpelt[!]skynet.be - www.pwa-neerpelt.be
PWA HAMONT-ACHEL vzw - Michielsplein 1 – Bus 2 - 3930 Hamont-Achel – 011/44.89.85
pwa[!]hamont-achel.be - www.hamont-achel.be (rubriek: werken)

Julienne Bechholz overleden

Zaterdag 16 februari 2013
Hamont-Achel - Julienne Bechholz overledenDonderdag is Julienne Bechholz overleden, de echtgenote van Hubert Vilrokx. Ze was 66 jaar. De crematie en de afscheidsplechtigheid zullen in intieme kring plaatsvinden.

Theresia Faes overleden

Zaterdag 16 februari 2013
Hamont-Achel - Theresia Faes overledenDonderdag is Theresia Faes overleden, de weduwe van Amandus Willekens. Ze was 86 jaar. Dinsdag wordt ze begraven na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Heeserbergen. Maandag om 19 uur is er daar een avondwake.

Het PWA kan uw afval ophalen

Donderdag 14 februari 2013
Hamont-Achel - Het PWA kan uw afval ophalenZoomAls u zelf niet in staat bent om het huishoudelijk afval naar het recyclagepark te brengen, dan wil het PWA dat wel voor u doen. Ga er eens langs of bel die dienst even. De PWA-beambte legt onmiddellijk een afspraak met u vast waarna het afval op het afgesproken tijdstip opgehaald en vervoerd wordt naar het recyclagepark. U betaalt na de ophaling het ticket van het recyclagepark en een factuur van het PWA waarvan de basisprijs 5,00 € bedraagt. Voor dat bedrag kunt u niet sukkelen! En nog iets (…) Het hele nieuwsbericht

Jan Jaeken overleden

Donderdag 14 februari 2013
Hamont-Achel - Jan Jaeken overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Jan Jaeken overleden, de echtgenoot van Mia Emmers. Hij was 82 jaar. De crematie zal in intieme kring plaatsvinden. Maandag is er om 19u een avondwake in de decanale kerk van Hamont. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Maria Van der Wielen overleden

Donderdag 14 februari 2013
Hamont-Achel - Maria Van der Wielen overledenIn het Mariaziekenhuis is maandag Maria Van der Wielen overleden, de weduwe van Hubert Bloemen. Ze was 88 jaar. Zaterdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Achel-Centrum.

Even die grijze massa laten werken

Dinsdag 12 februari 2013
Aan de hand van Lego-blokjes raadsels oplossen - het is ons vandaag nauwelijks gelukt. U wel? Kijk eens hier naar 55 afbeeldingen van Lego-blokjes die door hun structuur en schikking telkens verwijzen naar een film, liedje, popgroep, kinderverhaal...  Succes!

'Ontdek je plekje'

Maandag 11 februari 2013
Hamont-Achel - 'Ontdek je plekje'ZoomOp initiatief van de KWB, Natuurpunt, OKRA, de seniorenwerking en dienstencentrum De Kring gingen vandaag senioren uit de gemeente wandelen in de omgeving van het “Smeetshof” in Bocholt. Een prachtig, gevarieerd natuurgebied dat ontstaan is nadat het tientallen jaren geleden vernield werd door extensieve landbouw. Dergelijke wandelingen op eigen tempo worden meer georganiseerd en hebben tot doel in eigen streek plekjes te ontdekken in de pracht van elk seizoen. Genieten van de omgeving, dus...

Thieu Peeters overleden

Maandag 11 februari 2013
Hamont-Achel - Thieu Peeters overledenVrijdag is Thieu Peeters overleden, de echtgenoot van Mia Beckers. Hij was 83 jaar. Woensdag wordt hij begraven, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Achel-Centrum. Dinsdag om 19 uur is er daar een avondwake.

Gratis naar... Decibelz?

Maandag 11 februari 2013
Hamont-Achel - Gratis naar... Decibelz?ZoomRock ’n Roll en Rockabilly vieren hoogtij op  22 februari in de Zwarte Doos van Dommelhof in Neerpelt. Want dan opent Decibelz zijn werkjaar met een optreden van drie bands.
Het 4-koppige combo Vanmachine uit Bornem bijt de spits af met swingende rockabilly en stevige psychobilly.
Daarna is het de beurt aan de Gerasene Pigs uit Hamont-Achel. Ze stellen in primeur hun nieuwe album “Dry Hopping”  aan het publiek (…) Het hele nieuwsbericht

Zuster De Graaf overleden

Zaterdag 9 februari 2013
Hamont-Achel - Zuster De Graaf overledenZoomIn het ziekenhuis van Bunia, een stad in het oosten van Congo, is vanmorgen zuster Reinilde De Graaf overleden. Ze was 93 jaar, afkomstig uit Hamont en en meer dan 60 jaar in Congo en Chili actief als missiezuster. UPDATE Bijgaande foto dateert uit 1996, toen ze haar 50-jarige missiejubileum vierde.

Lei Gijbels overleden

Zaterdag 9 februari 2013
Hamont-Achel - Lei Gijbels overledenIn het rusthuis in Hamont is vandaag Lei Gijbels overleden, de echtgenoot van Alice Stevens. Hij was 90 jaar. Vrijdag wordt hij begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de kerk van Hamont. Donderdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via www.uitvaartcentrumbex.be.

Franz Berben overleden

Vrijdag 8 februari 2013
Hamont-Achel - Franz Berben overledenIn Leuven is gisteren Franz Berben overleden, de echtgenoot van Magd Beliën. Hij was 54 jaar. Op zaterdag 16 februari om 15u is er een afscheidsplechtigheid in het Michielshof in Achel. De crematie zal in intieme kring plaatsvinden. Morgen/zaterdag en overmorgen/zondag kan men tussen 18 en 20u een laatste groet brengen in het funerarium Bex in Hamont. Condoleren kan via www.uitvaartcentrumbex.be.

Ziekenhuis in beklaagdenbank

Vrijdag 8 februari 2013
Op 8 maart velt de rechtbank van Hasselt vonnis in een zaak die door twee gezinnen werd aangespannen tegen het Mariaziekenhuis. Volgens de betrokken ouders zouden hun kinderen letsels hebben opgelopen bij gebrek aan voorzorg in het ziekenhuis toen die, resp. 18 maanden en 16 maanden oud, daar verzorgd werden. Hun advocaat vroeg een schadevergoeding van 1 euro provisioneel en de aanstelling van een gerechtsdeskundige. De verdediging van het ziekenhuis en die van infuusfabrikant Baxter Belgium vroegen de vrijspraak. (RD) UPDATE 8/3: het ziekenhuis is vrijgesproken. (RD)

Oppassen in Aalst-Waalre

Woensdag 6 februari 2013
Het is oppassen geblazen op de Eindhovenseweg in Aalst-Waalre.  De politie heeft daar nieuwe digitale flitspalen neergezet die zowel op snelheid als op rood licht controleren. In de voorbije week kregen tientallen mensen 5 tot 10 verkeersboetes in de brievenbus, allemaal van die nieuwe flitspalen. Een inwoner van Valkenswaard is op Facebook een actie tegen de bonnenregen begonnen, meldt Omroep Brabant.
Op vrijdag 8 maart houden de voormalige personeelsleden van de fijnmechaniek van Overpelt-Fabriek een reünie. Dat prachtige bedrijfje begon destijds als een afdeling van de vroegere Métallurgie, verhuisde later naar de andere kant van de weg en kreeg nog later een andere naam: GMO, Gereedschapsmakerij Overpelt.
De organisatoren van de reünie hebben al veel mensen aangeschreven en er zijn ook al veel toezeggingen, maar misschien werd er hier of daar iemand vergeten. Vandaar deze oproep op de Internetgazet. Wie vroeger bij de Fijnmechaniek of de GMO werkte en graag naar de reünie komt, is bij deze uitgenodigd. U kunt zich inschrijven bij Paul Hendrickx, p.hendrickx[!]hotmail.com.

Oppassen op de weg

Dinsdag 5 februari 2013
Het wordt in de komende uren link op de weg, verwacht weerman Ruben Weytjens: "Alles is mogelijk, zelfs tot 10 cm sneeuw. Maar ook smeltende sneeuw of regen, met name in het zuidwesten. 't Is een samenspel van meerdere parameters waarvan er eentje alles kan doen staan of vallen." Voorzichtig zijn dus, ook morgenvroeg.

De vink haalt het van de koolmees

Dinsdag 5 februari 2013
Het 13-de "Grote Vogelweekend" van Natuurpunt is een recordeditie geworden, meldt de organisatie. Afgelopen weekend hebben meer dan 10.000 mensen het aantal en de soorten vogels in hun tuin geteld, in totaal meer dan 390.000 vogels. Dat is meer dan ooit tevoren. Het gaat nog om voorlopige cijfers.
Het vaakst werd in de tuinen de vink waargenomen, gevolgd door de koolmees, de huismus, de merel en de pimpelmees. Gemiddeld werden er 37 vogels per tuin geteld, minder dan de 43 per tuin tijdens de koude winters van 2006 en 2011. In vergelijking met de vriesperiode van de voorbije weken waren de omstandigheden om vogels waar te nemen in de tuin minder gunstig. Bij sneeuw en vorst trekken vogels massaal op zoek naar voedsel in tuinen. Dat was het voorbije weekend minder het geval.

5.000 euro voor het NHC

Dinsdag 5 februari 2013
De Noord-Limburgse afdeling "Teutenland" van de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM) houdt er mee op. In de kas zat nog een bedrag van 5.000 euro, en dat moest volgens de laatste leden naar het Natuurhulpcentrum (NHC) in Opglabbeek gaan, zodat het gespaarde geld een goede eindbestemming kreeg. Sil Janssen van het NHC: "We zijn natuurlijk erg blij met deze steun, zeker nu we op het punt staan aan grote uitbreidingswerken te beginnen om de duizenden dieren die we jaarlijks opvangen een nog betere tijdelijke thuis te bieden!"

De krokusvakantie nadert

Dinsdag 5 februari 2013
Voor de kinderen tussen 6 en 10 jaar die dinsdag 12 februari van 14u tot 17u nog niet weten wat te doen: er is dan een superleuke workshop 'Spelen met maskers' in CC Palethe. Je maakt zelf je eigen masker en daarna leer je er zelfs mee te spelen. Hoe beweegt een vrolijk masker? Hoe gedraagt een chagrijnig masker zich? Deelname: 8 euro. Voor meer info en inschrijvingen kan je terecht in CC Palethe, Jeugdlaan 2, 3900 Overpelt of reservaties[!]palethe.be of 011/64.59.52.

Mathilde Sleurs overleden

Dinsdag 5 februari 2013
Hamont-Achel - Mathilde Sleurs overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Mathilde Sleurs overleden, de weduwe van Albert Kortleven. Ze zou volgende maand 90 jaar worden. Zaterdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-centrum. Vrijdag van 19 tot 20u kan men afscheid van haar nemen in het funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Daar komt de maan op...

Maandag 4 februari 2013
Hamont-Achel - Daar komt de maan op...ZoomHoe zou het zijn, een maansopgang mee te maken van in de ruimte? Zo, blijkt (zie foto boven). De foto vanuit het ruimtestation ISS gemaakt door de Canadese astronaut Chris Hadfield. Daarna postte hij de foto op Twitter. (Foto NASA - Chris Hadfield)

Wim Theunissen overleden

Maandag 4 februari 2013
Hamont-Achel - Wim Theunissen overledenIn Achel is gisteren Willy (Wim) Theunissen overleden. Hij was 54 jaar. De uitvaartdienst zal in intieme kring plaatsvinden.
 

Drie positieve alcoholtesten

Maandag 4 februari 2013
Hamont-Achel - Drie positieve alcoholtestenZaterdagnacht heeft de politiezone HANO een alcoholactie gehouden. Die kaderde in de provinciale SLIM-acties. Er werden 71 voertuigen gecontroleerd. Van alle chauffeurs werd een alcoholtest afgenomen. Drie testen waren positief, één leverde een "alarm" op. Daarop werd in overleg met het parket van Hasselt één rijbewijs ingehouden voor 15 dagen; twee andere chauffeurs moesten hun rijbewijs voor de duur van 6 uur inleveren en één autobestuurder voor de duur van 3 (…) Het hele nieuwsbericht

Een mailtje van Akindo

Maandag 4 februari 2013
"Beste lezers,
Akindo richt zich vooral tot mensen uit sociaal kwetsbare milieus en begeleidingshuizen uit Vlaanderen, zodat deze mensen ook een fijne vakantie krijgen. Help Akindo dus met het verzamelen van 'likes'. Vier verenigingen strijden voor de sponsoring van Interlight: een donatie van 15000 euro ter gelegenheid van hun 25-jarig bestaan.
Interlight heeft een Facebookpagina aangemaakt waarop sympathisanten van de vier verenigingen zich fan kunnen (…) Het hele nieuwsbericht

Heeft uw kind autisme?

Maandag 4 februari 2013
Aanstaande vrijdag  8 februari, van 18 tot 21u, zijn alle kinderen met autisme en hun broers en zussen welkom in binnenspeeltuin Pretland in Hasselt. Het gaat om een initiatief van de Autiouderclub, een vereniging in Limburg die activiteiten organiseert op maat van kinderen met autisme. Inkom is 3 euro en consumpties 1 euro. Voor vragen kan men contact opnemen met Cindy[!]autiouderclub.be, of kijk eens op www.autiouderclub.be.

Thieu Beliën overleden

Maandag 4 februari 2013
Hamont-Achel - Thieu Beliën overledenIn het Mariaziekenhuis is vrijdag Thieu Beliën overleden. Hij was 85 jaar. De crematie zal in intieme kring plaatsvinden. Morgen/dinsdag van 19 tot 20 uur kunt u hem een laatste groet brengen in het funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Kadijk verliest van Achel

Zaterdag 2 februari 2013
Kadijk heeft vanavond in Achel VV zijn meerdere moeten erkennen. Uitslag: 4-3. Zeven doelpunten in één match! Daar kikkert een supportershart van op...
Hamont-Achel - Veel belangstelling voor kunstonderwijsZoomNaar aanleiding van de dag van het Deeltijds Kunstonderwijs stelde het NIKO, de academie voor Beeldende Kunst van Noord-Limburg, zijn ateliers open. Met als thema 'kunstkramers' was er een gezellige marktsfeer gecreëerd met tal van workshops voor alle leeftijden. Alle ateliers konden bezocht worden en toonden ook werken van leerlingen. In de kamers en in de hall van het Mariaziekenhuis werd er gemusiceerd en gedanst; ook werden er gedichten voorgedragen. (Foto's Marc Ras) Meer foto's
Veel belangstelling voor kunstonderwijsVeel belangstelling voor kunstonderwijs
Veel belangstelling voor kunstonderwijsVeel belangstelling voor kunstonderwijs
Veel belangstelling voor kunstonderwijsVeel belangstelling voor kunstonderwijsVeel belangstelling voor kunstonderwijs
Zoom
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel