Het overige nieuws

Hamont-Achel - Let op gordel, geen gsm-gebruik in autoVanaf maandag tot en met 7 april gaan de Limburgse politiezones extra aandacht schenken aan het gebruik van een gsm aan het stuur en het niet-dragen van de veiligheidsgordel. Dat meldt gouverneur Herman Reynders.

Praatcafé deMENSie in Michielshof

Vrijdag 28 februari 2014
Donderdagavond om 19.30u vindt in het Michielshof in Achel het (gratis toegankelijke) Praatcafé deMENSie plaats, met als centraal thema “Wat doen bij vermissing van personen met dementie?”.
Een onrustwekkende verdwijning van een persoon met dementie is het schrikbeeld van elke mantelzorger. Wanneer zo'n persoon plotseling niet meer gevonden kan worden, slaat de paniek toe en is de politie een belangrijke partner. Bij een vermissing van een persoon met dementie zijn de (…) Het hele nieuwsbericht

Zondag MS-wandeldag

Donderdag 27 februari 2014
Komende zondag is het MS-wandeldag. Van 7 tot 15 uur kunt u dan terecht op de vliegbasis van Kleine Brogel voor afstanden van  4, 7, 12, 18, 20 of 26 km. De wandeldag kadert in de MS-acties waarmee het stadsbestuur van Peer en de Tiende Wing van de vliegbasis geld inzamelen voor de MS-Liga en het Revalidatie & MS-centrum van Overpelt.

Valkenswaard plaatst 'blikvangers'

Donderdag 27 februari 2014
Valkenswaard gaat vandalismebestendige blikvangers plaatsen op de toegangswegen naar het centrum. Dat gebeurt op verzoek van scholieren, die willen voorkomen dat zwerfvuil in de berm of sloot terechtkomt. Dit alles in het kader van een schonere gemeente.

Alda Schalley overleden

Woensdag 26 februari 2014
Hamont-Achel - Alda Schalley overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Alda Schalley overleden, de echtgenote van Toine Goossens. Ze was 85 jaar. Vrijdag wordt ze gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Statie. Donderdag om 19u is er daar een avondwake.

Huurderssyndicaat boos op minister

Dinsdag 25 februari 2014
Het Limburgs Huurderssyndicaat is boos omdat minister Freya Vandenbossche (sp.a) deze week besliste om de huursubsidie voor de laagste inkomens te verlagen naar een vast basistarief van 120 euro. Dat betekent 110 euro minder per maand voor een alleenstaande met leefloon.
Een huursubsidie is een tegemoetkoming in de huurprijs voor mensen met een laag inkomen die verhuizen van een slechte of onaangepaste huurwoning naar een goede aangepaste woning. Het Huurderssyndicaat pleit ervoor om het (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Coenjaerts overleden

Maandag 24 februari 2014
Hamont-Achel - Mia Coenjaerts overledenIn het rusthuis in Achel is gisteren Mia Coenjaerts overleden, de weduwe van Jean Boonen. Ze was 91 jaar. Zaterdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Statie.

Leo Vroman overleden

Zondag 23 februari 2014
'Kom vanavond met verhalen
hoe de oorlog is verdwenen
en herhaal ze honderd malen
alle malen zal ik wenen...'


Dat komt uit "Vrede", een van de bekendste gedichten van Leo Vroman. De Nederlandse dichter is gisterochtend overleden in Fort Worth, in de VS, waar hij al lang woonde. Vroman wordt beschouwd als een van de grootste Nederlandstalige dichters. Hij werd 98 jaar.

Overspel en toch onderhoudsgeld?

Vrijdag 21 februari 2014
Tribunaliteiten
Vaak is de oorzaak het gevolg van een gevolg. Dat moet ons hoogste rechtscollege, het hof van cassatie, ook hebben gedacht toen het op 21 oktober 2011 oordeelde dat, als een echtgeno(o)t(e) "een zware fout" maakt, hij of zij niet automatisch alle rechten verliest op een onderhoudsgeld na echtscheiding. Van belang is na te gaan of een zware fout van de andere echtgenoot niet de echte oorzaak is van de "ontwrichting" van het huwelijk. De uitspraak van het hof van cassatie maakt dat bij processen over onderhoudsgeld (…) Het hele nieuwsbericht

Kinderpoëzie in het Hageven

Vrijdag 21 februari 2014
Op zondag 16 maart vertrekt er om 14 uur aan De Wulp, aan het Hageven in Neerpelt, een poëziewandeling voor en door kinderen. Jongens en meisjes van 6 tot 12 jaar mogen hiervoor eigen gedichtjes insturen naar het bezoekerscentrum, Tussenstraat 10 te 3910Neerpelt, of mailen naar dewulp[!]skynet.be. Op zondag 9 maart moeten de inzendingen binnen zijn.
De gedichtjes moeten “Lente in het Hageven” als onderwerp hebben. Dat mag gaan over zowel de dieren en de planten als over het landschap van het natuurgebied. De werkjes zijn tussen de 5 en 20 regels lang. Voor de kinderen die hun gedicht niet zelf willen voordragen zijn er volwassenen die dat voor hen zullen doen. Voor alle aanwezige inzenders ligt een mooi cadeautje klaar. En wie het mooiste gedicht schreef, wacht een fantastische verrassing!
Hoe lang moet een mens wachten op een reünie van Talking Heads? Opperhoofd David Byrne ziet het vooralsnog niet zitten en dus is het tijd voor plan B met een verzameling muzikanten en acteurs met de legendarische concertfilm ‘Stop making sense’ op het netvlies gebrand. Losjes vertrekkend vanuit die mijlpaal uit de rockgeschiedenis worden de Talking Heads eigenhandig nieuw leven ingeblazen. Byrning Down The House, dus, vrijdagavond in De Posthoorn in Hamont. Met leden van o.a. (…) Het hele nieuwsbericht

Agnes Van de Vorst overleden

Maandag 17 februari 2014
Hamont-Achel - Agnes Van de Vorst overledenIn het rusthuis in Hamont is vandaag Agnes Jeske van de Vorst overleden, de weduwe van Gerard Deboel. Ze was 89 jaar. Vrijdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont-Lo. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Koen Tielen overleden

Maandag 17 februari 2014
Hamont-Achel - Koen Tielen overledenBij een verkeersongeval in Ellikom is zaterdag Koen Tielen overleden, de zoon van Martin Tielen en Jeanette Meylaers. Hij was 25 jaar. De crematieplechtigheid zal in intieme kring plaatsvinden. Woensdag om 18.30u is er een avondwake in de parochiekerk van Kaulille. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Trouwen in het bos

Zaterdag 15 februari 2014
In de bossen van het Nederlandse Staatsbosbeheer mag voortaan worden getrouwd, meldt omroep Brabant. Het Leenderbos in Leende krijgt daarvan de primeur. Begin juni gaat het eerste stel trouwen op het mos en onder de bomen. 

Gratis WiFi in binnenstad Weert

Donderdag 13 februari 2014
De binnenstad van Weert krijgt vanaf eind april-begin mei een gratis publiek WiFi-netwerk. WiFi is vanaf dat moment voor alle bezoekers gratis beschikbaar op de promenades en pleinen binnen de singelring, Stationsstraat, Maaspoort en het Bassin. De gemeenteraad besloot hiertoe in de raadsvergadering van 12 februari. Door het WiFi-netwerk worden de economische activiteiten in de stad gestimuleerd. 'Het is aantrekkelijk voor (Belgische) bezoekers en een kans voor de ondernemers,' aldus de gemeente.

Gratis naar 'Alles van Eva'?

Woensdag 12 februari 2014
Hamont-Achel - Gratis naar 'Alles van Eva'?ZoomMet ‘Alles van Eva’ laat theatergelschap SKaGeN een jarenlange wens in vervulling gaan: een theaterbewerking van het klassieke hoorspel The wisdom of Eve van Mary Orr, dat later werd verfilmd als de Hollywoodklassieker ‘All about Eve’. CC Palethe zorgt met deze theatervoorstelling vrijdagavond om 20.30u voor een originele invulling van uw Valentijnsavond… En u kunt er misschien gratis naartoe!
De jonge Eva aanbidt Margot, een ster aan het theaterfirmament. (…) Het hele nieuwsbericht

Ga baseball spelen bij de Nstars

Dinsdag 11 februari 2014
Hamont-Achel - Ga baseball spelen bij de NstarsZoomVoor het komende seizoen zoeken de Nstars enthousiaste jongens en meisje die willen meedoen aan de baseballcompetitie. De Noord-Limburgse Baseballclub Nstars groeit gestaag. Er zijn inmiddels al 3 teams en een volwassen softballteam actief in Neerpelt. De Nstars hebben zich voor het nieuwe seizoen, dat van april tot oktober loopt, dan ook ingeschreven met twee jeugdteams in de competitie: een pupillenteam (8-12 jaar) en een aspirantenteam (12-16 jaar). Voor die teams worden er nog nieuwe leden (…) Het hele nieuwsbericht

Gratis naar... de tangoavond?

Dinsdag 11 februari 2014
Hamont-Achel - Gratis naar... de tangoavond?ZoomMet de tango nuevo was het dat de grootmeester Astor Piazzolla het startsein gaf voor een onvermoede tango-heropleving in Europa. De minder gekende traditie van dansbare stadsmuziek waarop Piazzolla zich inspireerde, vormt evenwel de stuwende kracht van Tango 02, het Brussels tango-orkest (foto) dat de luisteraar en danser op ontdekkingstocht neemt met diepgewortelde ritmes van de legendarische D'Arienzo, Di Sarli en anderen. Dat orkest staat vrijdagavond vanaf 20.30u in (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Verkeersactie van politie op vier plaatsenTussen 7u en 15u vandaag hield de lokale politie HANO een algemene verkeersactie op 4 verschillende controlepunten in de politiezone. De resultaten:
- 4 onmiddellijke inningen voor fietsers
- 2 jongeren-pv's verlichting fietser
- 5 onmiddellijke inningen inzake gordeldracht
- 2 onmiddellijke inningen inzake gebruik GSM aan het stuur
- 3 pv's voor niet-geldige keuring
- 1 pv inschrijving voertuig + gordeldracht
- 3 pv's van waarschuwing voor de boorddocumenten.

Wie bewaakt het bouwbudget?

Zaterdag 8 februari 2014
Tribunaliteiten
Wie plannen smeedt om te bouwen heeft het met zijn architect over het budget. De bouwheer ziet graag een zo klein mogelijk budget, niet in het minst omdat het ereloon van de architect een percentage is van het budget. Maar de bouwheer wil ook dat de architect het budget respecteert. Geen wonder dat discussies over het budget regelmatig bij de rechtbank belanden.
Zo was er in Waals-Brabant een echtpaar dat langs zijn huis een appartement wilde bouwen. Het contract met de architect sprak van een "summiere en (…) Het hele nieuwsbericht
Het provinciaal comité van de voetbalbond heeft beslist om dit weekend alle wedstrijden voor de reserven, jeugd en G-voetbal af te gelasten. Dat is uiteraard het gevolg van het weer. Veel terreinen liggen er onbespeelbaar bij

Horeca krijgt meer tijd

Vrijdag 7 februari 2014
De horeca krijgt meer tijd om zich aan te passen aan de "geregistreerde kassa". Dat zei minister van financiën Koen Geens vanmiddag in Hasselt. Er komt een langere overgangsperiode en pas vanaf 1 januari 2016 zal er gesanctioneerd worden.

Antoinette Beliën overleden

Vrijdag 7 februari 2014
Hamont-Achel - Antoinette Beliën overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Antoinette Beliën overleden, de echtgenote van Mathieu Thirion. Ze was 82 jaar. Woensdag wordt ze gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont-centrum. Dinsdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be

Oppassen voor de wafelverkoper

Vrijdag 7 februari 2014
De politie Kempenland waarschuwt voor een oplichter die deur aan deur wafels verkoopt. Tussen 31 januari en 7 februari deden al 8 mensen aangifte. De man belt aan en zegt wafels, truffels of appelen te verkopen ten voordele van SRW Heppense Kankerstichting. Hij int een som geld tussen 5 en 10 euro. De kopers ontvangen een betalingsbewijs met vermelding van de naam De Meuter André en het adres Kruisstraat 17 te 3970 Leopoldsburg. Op het document staat een leveringsdatum. De bestelling wordt nooit geleverd en zowel de stichting als het adres zijn fictief.
Wanneer u met deze "verkoper" in contact komt, kunt u best naar de politie bellen op 011/399 299.  Mensen die al een bestelling deden en betaald hebben, kunnen aangifte doen.

Kort maar interessant (5)

Donderdag 6 februari 2014
Hamont-Achel - Kort maar interessant (5)Zoom*** Zoals bijen zwermen de meer dan 100.000 sterren op bovenstaande foto rond het centrum van de heldere bolvormige sterrenhoop M15. Hij is een overblijfsel uit de vroege jaren van ons melkwegstelsel. M15 is gemakkelijk zichtbaar met een verrekijker, en heeft in het midden een van de dichtste concentraties van sterren, met een overvloed aan variabele sterren en pulsars. Het is een foto genomen door de Hubble-ruimtetelescoop. M15 ligt ongeveer op 35.000 lichtjaren van de aarde, in de richting van het (…) Het hele nieuwsbericht
Kort maar interessant (5)
Zoom

Navelstrengbloed doneren kan ook hier

Donderdag 6 februari 2014
Sinds eind januari kunnen pas bevallen vrouwen ook in het Mariaziekenhuis navelstrengbloed afstaan aan de Leuvense navelstrengbloedbank. Navelstrengbloed is het bloed dat achterblijft in de navelstreng en de moederkoek na de geboorte. Dit bloed heeft geen functie meer voor de moeder en het kind, waardoor de navelstreng en de placenta meestal weggegooid worden.
Dit bloed bevat echter levensbelangrijke stamcellen die gebruikt kunnen worden om (jonge) patiënten met een ernstige bloedziekte of (…) Het hele nieuwsbericht
De rechtbank in Hasselt heeft gisteren een 33-jarige man uit Hamont-Achel veroordeeld tot 10 maanden gevangenisstraf met uitstel en een boete van 6000 euro, waarvan de helft met uitstel. Hij werd veroordeeld wegens het bezit van cocaïne. De man was bodyguard van Barry Mieremet en was in mei 2008 door de rechtbank van Turnhout al veroordeeld tot 6 jaar cel wegens afpersing, gijzeling, heling en verboden wapendracht. Aan het uitstel voor de celstraf zijn voorwaarden gekoppeld. 
Een 31-jarige man uit Overpelt, die wiet en cocaïne verkocht en xtc in zijn bezit had, kreeg dezelfde celstraf en boete. De rechtbank verklaarde twee personenwagens, een bedrag van 5.200 euro, gsm's en simkaarten verbeurd.

Nieuw stadhuis voor Weert

Woensdag 5 februari 2014
Weert krijgt dit jaar een nieuw stadhuis. Het ligt aan de Wilhelminasingel en wordt op vrijdag 27 juni officieel geopend. Dat wordt dan meteen de start van enkele "open huis"-dagen, want op zaterdag en zondag kunnen inwoners dan het nieuwe stadhuis gaan bekijken en zijn er diverse activiteiten gepland.    

Maria Soors overleden

Dinsdag 4 februari 2014
Hamont-Achel - Maria Soors overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Maria Soors overleden, de weduwe van Henri Evens. Ze was 94 jaar. Zaterdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-centrum. Vrijdag om 19u is er daar een avondwake.

Nieuwe flitsauto voor politiezone

Maandag 3 februari 2014
Hamont-Achel - Nieuwe flitsauto voor politiezoneSinds enige tijd zet de politiezone HANO een nieuwe flitswagen in. De foto's die de camera maakt van snelheidsovertreders worden digitaal verwerkt, wat inhoudt dat de pv's al 's anderendaags bij de betrokkene in de bus kunnen vallen. Aan de ingebruikname ging een aantal proefmetingen vooraf. De nieuwe flitswagen is een VW Touran.

Huismus leidt het vogeltelweekend

Zondag 2 februari 2014
Dit weekend hebben al meer dan 10.000 mensen in ruim 7500 tuinen vogels geteld tijdens Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt. De resultaten lopen nog volop binnen via www.vogelweekend.be, maar na 200.000 getelde vogels is het nu al duidelijk dat het uitblijven van de winter voor verschuivingen heeft gezorgd in de samenstelling van het Vlaamse tuinvogelbestand. Zo zaten er volgens de voorlopige resultaten in de gemiddelde Vlaamse tuin 28 vogels. Dat is flink minder dan tijdens andere jaren (vorig jaar waren (…) Het hele nieuwsbericht

Jeanne Lauwers overleden

Zondag 2 februari 2014
Hamont-Achel - Jeanne Lauwers overledenIn het Mariaziekenhuis is vrijdag Jeanne Lauwers overleden. Ze was vorige maand 81 jaar geworden. Zaterdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont-centrum. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

1500 kunstwerken in de Wingerd

Zondag 2 februari 2014
Hamont-Achel - 1500 kunstwerken in de WingerdZoomVrijdagavond toonden 1500 leerlingen van kleuterklas tot en met de zevende specialisatiejaren uit verschillende scholen van het gemeenschapsonderwijs hun kunstwerken in Campus De Wingerd. Onder het thema 'Tegenstellingen in de kunst' werkte elke school een eigen tegenstelling uit: in de Wingerd (Overpelt) werkte men rond verleden en toekomst, in aan den Bogaerd (Peer) kozen ze voor oud en nieuw,  in de Horizon (Hamont) was het koud en warm, Ter Duinen (Hechtel) zag het hoog en laag en de Brug (…) Het hele nieuwsbericht
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel