Het overige nieuws

Er zijn grenzen aan grapjes

Dinsdag 30 september 2014
Een Nederlander die op het vliegveld van Eindhoven tijdens de controle van zijn handbagage vroeg "of hij ook de bom in zijn tas er uit moest halen" heeft van de marechaussee 750 euro boete gekregen. De man werd een paar keer gevraagd of er echt een bom in zijn tas zat. Toen hij dat elke keer bevestigde, kon de marechaussee niet anders dan hem uit de rij halen. Hij werd vervolgens meegenomen en kreeg een boete. Er zat overigens geen bom in de tas. 

Nieuw uniform Nederlandse politie

Dinsdag 30 september 2014
Alle Nederlandse politieagenten die op straat dienst doen, krijgen voor het eind van het jaar een nieuw uniform. Het formele uniform met blauw en wit maakt plaats voor een stoer pak in blauw en felgeel. Het bestaat uit een worker, een polo, een jack, hoge schoenen, een cap - dus geen kepie meer - en een veiligheidsvest. De felgele strepen vergroten de zichtbaarheid.  Agenten met kantoordienst blijven hun blauw-witte uniform behouden.

102 weekendongevallen in Limburg

Maandag 29 september 2014
Hamont-Achel - 102 weekendongevallen in LimburgZoomAfgelopen weekend werden er in heel Limburg 102 verkeersongevallen gemeld, waarvan 34 met lichamelijk letsel en 68 met enkel stoffelijke schade. Daarbij vielen 2 doden, 3 zwaargewonden en 34 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen werden in totaal 74 ademtesten afgenomen, waarvan er 2 positief bleken (of 2,7 %). Van drie bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 20 gevallen van vluchtmisdrijf. 

Opendeurdag bij de brandweer

Zondag 28 september 2014
Hamont-Achel - Opendeurdag bij de brandweerZoomBij de brandweer in Lommel was het vandaag opendeurdag. En daar kwam heel wat volk voor opdagen. Kinderen waren enthousiast dat ze (bijna) alles mochten aanraken en proberen... (Foto Deborah Porcu)
Vrijdag 17 oktober fietst, tramt, treint en bust heel jeugdbewegend Vlaanderen in jeugdbewegingshemden, -t-shirts en -sjaaltjes door het land. Op die manier vieren de jeugdbewegingen het engagement van duizenden jongeren die zich jaar in jaar uit inzetten om meer dan 240.000 kinderen en jongeren een jaar vol spel en plezier te bezorgen.
In Limburg worden er in het kader van de Dag van de Jeugdbeweging onder meer activiteiten opgezet in Lommel, Peer, Houthalen-Helchteren, Hasselt, Bilzen, Sint-Truiden en Tessenderlo.

Een huis met een kruis

Vrijdag 26 september 2014
Tribunaliteiten
Een dame uit Limburg verkocht een woonhuis voor 348.000 euro. In de voorlopige koopovereenkomst stond dat het onroerend goed vrij was van bouwovertredingen. Vier dagen voor de datum waarop het huis moest worden “beschreven” bij de notaris, liet haar advocaat plots aan de notaris weten dat de verkoop niet kon doorgaan omdat een aantal constructies en verbouwingen op het verkochte perceel niet vergund waren. “Aan het perceel kleefde een misdrijf en het mocht dus niet worden verkocht, waarmee de (…) Het hele nieuwsbericht

'Mannen van 85'

Vrijdag 26 september 2014
Op dementie rust vaak nog een taboe. De confrontatie met dementie, evenals de zorg voor een persoon met dementie kan een opgave zijn. Het praatcafé 'deMENSie' wil helpen in de zoektocht naar antwoorden. Daarom wordt op 1 oktober in Dommelhof, in het kader van dat praatcafé, het theaterstuk 'Mannen van 85' opgevoerd: een toneelstuk over dementie, ontreddering, verdriet, afscheid, ontroering, twijfel, blijven liefhebben... De toegang is gratis maar de organisatoren verwachten wel dat je je so snel mogelijk inschrijft bij Dienstencentrum BinnenHOF, tel. 011 640758.

We worden steeds ouder

Donderdag 25 september 2014
De nieuwe sterftecijfers van 2013, die vandaag gepubliceerd werden, wijzen op een nieuwe toename van de levensverwachting na de lichte terugval in 2012. Voor de hele bevolking in België (beide geslachten) bedroeg de levensverwachting bij de geboorte 80,47 jaar, een aanzienlijke vooruitgang van bijna 80 dagen vergeleken met het jaar voordien.
Die nieuwe stijging is aanzienlijk hoger voor mannen, bij wie de levensverwachting bij de geboorte 77,94 jaar
bedraagt (+119 dagen), dan voor (…) Het hele nieuwsbericht

'Duitse razzia's N.-Limburg, juni 1944'

Donderdag 25 september 2014
Wie waren de "aanwijzers" die het de Duitse bezetter in juni 1944 mogelijk maakten om tijdens drie nachtelijke razzia's in Achel, Neerpelt, Overpelt, Bree en Neeroeteren 35 mensen op te pakken? Het staat in een nieuw boek van René Winters, "Duitse razzia's Noord-Limburg, juni 1944" *.
Van die 35 mensen werden er 28 gedeporteerd naar het concentratiekamp Buchenwald. Slechts 9 van de 35 zouden het overleven.
Winters' studie toont aan dat zonder de hand- en spandiensten van de (…) Het hele nieuwsbericht

Geen ebola in Eindhoven

Woensdag 24 september 2014
De man die zich maandag bij zijn huisarts in Eindhoven meldde met symptomen van ebola, is daar niet mee besmet. Wel heeft hij malaria. Dat heeft het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vanmorgen bevestigd.

84 weekendongevallen in Limburg

Dinsdag 23 september 2014
Het afgelopen weekend gebeurden er in Limburg 84 verkeersongevallen, waarvan 18 met gewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen (zowel met gewonden als met enkel blikschade) werden in totaal 56 ademtesten afgenomen, waarvan er 12 positief bleken. Van vier bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken in opdracht van het parket. Er waren in totaal 25 gevallen van vluchtmisdrijf.

Samenwerkingsakkoord VKW - BZW

Dinsdag 23 september 2014
In Hasselt hebben VKW Limburg en de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (NL- Tilburg) vandaag een akkoord voor grensoverschrijdende samenwerking gesloten. Het behelst een nauwere samenwerking tussen beide werkgeversorganisaties op 3 domeinen: belangenverdediging, ledenactiviteiten en dienstverlening aan de leden.
"Onze leden kunnen hier alleen maar wel bij varen", aldus VKW Limburg-voorzitter Bas van de Kreeke. "We ijveren alle dagen hard voor de verbetering van het ondernemersklimaat en het (…) Het hele nieuwsbericht
Op zondag 9 november (om 14.30 uur) zal mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt, Etienne Sourbron, echtgenoot van Relinde Vandewinkel, tot permanent diaken wijden. Deze wijdingsviering zal plaatsvinden in de Sint-Quintinuskathedraal te Hasselt.
Op zondag 30 november 2014 (om 14.30 uur) zal de bisschop Jef Verhaegen, echtgenoot van Carina Bienstman, tot permanent diaken wijden. Deze wijdingsviering zal plaatsvinden in de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen te Hulst (Tessenderlo).
Op (…) Het hele nieuwsbericht

Vijftiende editie Abdijavonden

Maandag 22 september 2014
Maandag 6 oktober start de vijftiende editie van de Abdijavonden in de Achelse Kluis met een uitzonderlijk delicaat, geborgen en actueel onderwerp: 'Palliatieve zorg en euthanasie: vijanden, buren of vrienden?'
De gezondheidszorg is de voorbije vijftig jaar gekenmerkt door een toenemend verlangen om het leven zelf in handen te nemen. In de jaren zestig zijn we het begin van het leven gaan controleren door geboorteplanning. Veertig jaar later doen we hetzelfde met het einde van het leven door (…) Het hele nieuwsbericht

Mogelijk ebolapatiënt in Eindhoven

Maandag 22 september 2014
In Eindhoven is mogelijk een man besmet met het ebolavirus. Hij meldde zich vanmorgen bij een huisarts in die stad en werd nadien per ambulance naar een gespecialiseerd ziekenhuis in Nijmegen gebracht. De man verbleef onlangs in het door ebola getroffen Afrikaanse land Sierra Leone. Zijn ziekteverschijnselen duidden op de besmettelijke ziekte.

Fons Schuurmans overleden

Maandag 22 september 2014
Hamont-Achel - Fons Schuurmans overledenZaterdag is Fons Schuurmans overleden, de echtgenoot van Mia Kuppens. Hij was 85 jaar. Vrijdag wordt hij gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont. Donderdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

RKK filmt in Achelse Kluis

Zondag 21 september 2014
Er zijn steeds minder monniken, maar in onze snelle maatschappij spreekt hun leven zeer tot de verbeelding: wachtlijsten voor retraites, florerende kloosterwinkeltjes, fotograferende passanten, goed verkopende boeken en dvd’s met een kloosterling in de hoofdrol. Wat zoeken buitenstaanders er toch en wat vinden ze er? In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Katholiek Nederland TV het antwoord op deze vragen.
Een cameraploeg filmde enkele dagen in en nabij twee monumentale (…) Het hele nieuwsbericht

Een beschermingsparaplu als een zeef

Zondag 21 september 2014
België is een rijk land en toch leeft één op de zeven Belgen in armoede. Als je geen werk hebt, ziek of oud bent, of uit een ander land komt, is het moeilijk om erbij te horen. Niet weten waar je terecht kunt, weinig hulp of geen duidelijke informatie krijgen, leidt tot uitsluiting. Met de campagne Iedereen beschermd tegen armoede vraagt Welzijnszorg dit jaar aandacht voor de problematiek van sociale onderbescherming. De organisatie gaat op zoek naar de gaten in de paraplu die (…) Het hele nieuwsbericht
De onafhankelijke internationale niet-gouvernementele organisatie Handicap International wil op termijn vrijwilligersgroepen uitbouwen in heel Limburg. Die zullen lokaal een aanspreekpunt zijn en activiteiten organiseren om de projecten van Handicap International te ondersteunen. Bedoeling is dat ze het grote publiek sensibiliseren over de situatie van mensen met een handicap in het Zuiden. In Hasselt is zopas de eerste vrijwilligersgroep van start gegaan.
Handicap International is vooral bekend (…) Het hele nieuwsbericht

Weert 'groenste regio van de wereld'

Zondag 21 september 2014
Weert is gisteren uitgeroepen tot ‘Groenste regio van de wereld’. Burgemeester Jos Heijmans en wethouder Harrie Litjens mochten in het Canadese Charlottetown de titel ‘Winner International Competition Communities in Bloom’ in ontvangst nemen. Daarnaast behaalde Weert een tweede plaats in het thema Cultureel Erfgoed.
In de mondiale competitie Communities in Bloom spelen de maatschappelijke betrokkenheid en het deelnemen van inwoners, bedrijven en (…) Het hele nieuwsbericht

Yvonne Versmissen overleden

Zaterdag 20 september 2014
In Genk is gisteren Yvonne Versmissen overleden. Ze was 80 jaar. De crematie en de afscheidsplechtigheid zullen in intieme kring plaatsvinden. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Nieuw alg. directeur Mariaziekenhuis

Vrijdag 19 september 2014
Hamont-Achel - Nieuw alg. directeur MariaziekenhuisZoomProf. dr. Bernard Himpens (56 - foto) wordt de nieuwe algemeen directeur van het Mariaziekenhuis. Hij volgt daar begin volgend jaar Roger Luyten op, die met pensioen gaat. Himpens is sinds november 2011 hoofdgeneesheer in het Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden. Hij is ook voorzitter van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België en is als buitengewoon hoogleraar nauw verbonden met de KU.Leuven, waar hij tussen 2005 en 2011 decaan was van de faculteit geneeskunde.

Schotland vandaag...

Vrijdag 19 september 2014
Hamont-Achel - Schotland vandaag...ZoomEn zo ziet de uitslag van het referendum in Schotland vandaag er uit, volgens Fobie...

Minder industrie in Top-500

Vrijdag 19 september 2014
VKW Limburg heeft vandaag in Hasselt de jongste editie van de Limburgse Top 500 voorgesteld. In het lijvige naslagwerk – dat 50 nieuwkomers telt – worden de bedrijfsresultaten opgenomen van de 500 Limburgse ondernemingen met de grootste omzet in het jaar 2013. Samen staan deze ondernemingen in voor 28,18% van de totale RSZ-tewerkstelling in onze provincie. De minimumomzet om in de editie 2014 opgenomen te worden, bedraagt maar liefst 11,09 mio euro. Dat is de omzet van het 500ste (…) Het hele nieuwsbericht

Schotland gisteren...

Vrijdag 19 september 2014
Hamont-Achel - Schotland gisteren...ZoomZo zag Fobie gisteren het verloop van het referendum in Schotland...

Nieuwe NMBS-dienstregeling

Vrijdag 19 september 2014
Vanaf maandag staat de nieuwe dienstregeling van de NMBS online. Ze gaat op 14 december in.
Het Mariaziekenhuis Overpelt en de Christelijke Mutualiteit organiseren samen een inforeeks en een cursus voor mantelzorgers over omgaan met dementie.
De informatiereeks bestaat uit drie sessies, die worden begeleid door een psychologe, een ergotherapeute en een medewerker van de sociale dienst van het Mariaziekenhuis. De reeks behandelt volgende thema's:
- dementie en omgangsadviezen (30/9)
- concrete tips rond aanpassingen in de thuissituatie (7/10)
- het zorgaanbod en (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Gratis naar... 'The Dogs Days are over'?ZoomMorgenavond om 20.15u is in Dommelhof in Neerpelt de dansvoorstelling "The Dogs Days are over" van Jan Martens te zien, een voorstelling die door Het Theaterfestival geselecteerd werd als één van de meest spraakmakende van het jaar. Ze is opgebouwd uit één fysieke handeling: de sprong. Focus Knack noemde het "een letterlijk en figuurlijk adembenemende dans die je tot een gegeneerde voyeur van zoveel bereidwillig lijden maakt. En tegelijkertijd is al dat gespring een helder (…) Het hele nieuwsbericht

Bloemetje voor Kempisch Tehuis

Donderdag 18 september 2014
De sociale huisvestingsmaatschappij (SHM) Kempisch Tehuis heeft van minister Homans gelukwensen gekregen omwille van het positieve rapport dat een visitatiecommissie onlangs over de werking van de SHM schreef.
Die commissie sprak met verschillende betrokken actoren: de
huurders, OCMW’s, gemeentebesturen, personeel, bestuursleden, ambtenaren en welzijnswerkers.
Op basis van de prestatiedatabank van de Vlaamse overheid werden de prestaties van Kempisch Tehuis vergeleken met die van alle (…) Het hele nieuwsbericht

Gratis naar... 'Rauw'?

Donderdag 18 september 2014
Hamont-Achel - Gratis naar... 'Rauw'?ZoomIn Dommelhof in Neerpelt begint vanavond "TAKT!", waarin men drie dagen na elkaar voorstellingen kan zien die binnen de muren van Dommelhof door diverse artiesten werden opgezet en uitgewerkt. Morgen kan men in dat verband gaan kijken naar "Rauw", een dansvoorstelling van Kabinet K. De TAKT-folder zegt dat het een dansvoorstelling is "over spelen, dromen, doen alsof. Soms samen, soms ieder voor zich. Over kind zijn, ook als dat niet kan. Over opgroeien in hachelijke omstandigheden, met als motto: wat je niet breekt, dat maakt je sterk. Met live muziek van Thomas Devos, die als een bard op het slagveld de heldenmoed van de kleine strijders bezingt."
Een ticket kost 5 euro, maar wij mogen tien duotickets weggeven. Geïnteresseerd? Mail dan als de bliksem naar bart.alders[!]limburg.be, en dat alleszins vóór morgenmiddag. Winnaars krijgen een mail in de mailbox. Succes!
"Rauw", vrijdag 20.15u, Dommelhof.

'Wateragentschap NW-Limburg' opgericht

Donderdag 18 september 2014
De provincie Limburg, de gemeenten Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Neerpelt, Overpelt, Peer en de Watering De Dommelvallei gaan samenwerken rond het beheer van de waterlopen. Deze samenwerking resulteert in de oprichting van het "Wateragentschap Noord-West-Limburg", meldt het provinciebestuur. Door dit partnerschap moeten lokale problemen snel gedetecteerd en efficiënt opgelost kunnen worden.
De officiële ondertekening van het charter “Samenwerking rond integraal waterbeheer” gebeurt maandag.

Bouwvakantie volgend jaar

Donderdag 18 september 2014
Binnen de Limburgse bouwsector is een akkoord bereikt over de verlofregeling voor volgend jaar. Daaruit blijkt dat de bouwvakantie valt van maandag 13 juli tot en met maandag 3 augustus. Daarnaast kunnen werknemers vijf vakantiedagen vrij kiezen.

'Dag van het Hart' in Mariaziekenhuis

Donderdag 18 september 2014
Hamont-Achel - 'Dag van het Hart' in MariaziekenhuisVolgende week donderdag 25 september organiseert de dienst Cardiale Revalidatie van het Mariaziekenhuis de ‘Dag van het Hart’. Net als elk jaar zet het team zich in om hart- en vaatziekten onder de aandacht te brengen. Die donderdag gaan ze in de namiddag (14 tot 19 uur) met demonstraties en heel veel informatie mensen prikkelen en sensibiliseren over hartstilstand. Deze dag kadert in de ‘Week van het Hart’ die op 22 september start. 
Er zijn in ons (…) Het hele nieuwsbericht

Jelle Vanendert 4de in GP van Wallonië

Woensdag 17 september 2014
Jelle Vanendert is vandaag op de Citadel van Namen vierde geworden in de 54e editie van de GP van Wallonië. Die werd gewonnen door Greg Van Avermaet. 

Jean-Paul Smolders overleden

Dinsdag 16 september 2014
Hamont-Achel - Jean-Paul Smolders overleden Vrijdag is Jean-Paul Smolders overleden. Hij was 50 jaar. Vrijdag om 10.30u is er een uitvaartliturgie in de parochiekerk van Overpelt, waarna zijn as wordt bijgezet bij zijn moeder op de begraafplaats.

Snelheidscontroles deze week

Dinsdag 16 september 2014
Hamont-Achel - Snelheidscontroles deze weekDeze week controleert de flitsauto van de lokale politie HANO het verkeer onder meer in volgende straten:
- Hamont-Achel: in 't Lo en de Bosstraat,
- Neerpelt: in de Boelehoef en de Lillerheidestraat,
- Overpelt: in de Leopoldlaan en de Fabrieksstraat.

Hamontenaar maakt EMJ-affiche

Dinsdag 16 september 2014
Hamont-Achel - Hamontenaar maakt EMJ-afficheZoomHet 63ste Europees Muziekfestival, een instrumentale editie, is nog ver weg. Maar de affiche is al klaar. Deze keer gaat het om een werkstuk van de hand van Arne Pruysers (19) uit Hamont-Achel. Arne studeert momenteel aan het WICO, Campus Mater Dei, in Overpelt. Hij zit in het 6de jaar BSO, richting Publiciteit. Hoe hij aan zijn affiche kwam: “Nadat we een klasopdracht kregen om een affiche te ontwerpen voor het EMJ en wist welke elementen zeker op de affiche moesten voorkomen, heb ik in eerste instantie gewoon een en ander op papier gezet. Gaandeweg groeide de idee om Neerpelt centraal te plaatsen in de wereld. Dat heb ik gedaan door op een groene wereldbol Neerpeltse kenmerken en bezienswaardigheden zoals uiteraard de festivalvogeltjes, de Sint-Niklaaskerk, het Poermenneke en Porcocrates een bevoorrechte plaats te geven. Verder zie je muzikanten die vanuit alle windstreken naar Neerpelt stappen om er van 30 april tot mei 4 mei deel te nemen aan het 63ste Europees Muziekfestival voor de Jeugd.”
Hamont-Achel - Dodendraad: 'Meer doden dan Berlijnse Muur'ZoomBoeiende reportage vanavond in "EenVandaag" op de Nederlandse tv. Het ging over de Dodendraad, de draad "die meer doden maakte dan de Berlijnse Muur": 1000 tegenover 136. Prominent spreker in deze reportage: prof. Alex Vanneste (rechts op de foto), die onder meer over de Dodendraad een indrukwekkend boek heeft geschreven. Merkwaardig dat die Dodendraad de Nederlandse geschiedenisboekjes nooit heeft gehaald. De met 2000V geladen draad tijdens de Eerste Wereldoorlog moest voorkomen dat spionnen of vluchtelingen het neutrale Nederland zouden bereiken. Bekijk de reportage hier.    

Provincie schrapt subsidiereglementen

Maandag 15 september 2014
Op de agenda van de provincieraadszitting van woensdag staat de opheffing van twee subsidiereglementen. Deze opheffing vloeit rechtstreeks voort uit de bepaling in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord, dat bepaalt dat subsidiëring van persoonsgebonden materies geen provinciale opdracht meer is vanaf 2016.
Het eerste reglement dat wordt opgeheven, betreft de “investeringssubsidie voor dagverzorgingscentra”. Dit reglement werd goedgekeurd door de provincieraad van 18 juni 2014. (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Sutens overleden

Maandag 15 september 2014
Hamont-Achel - Mia Sutens overledenVandaag is Mia Sutens overleden, de echtgenote van André Beliën. Ze was 83 jaar. Vrijdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont-Centrum. Donderdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Wie heeft de dikste?

Maandag 15 september 2014
Hamont-Achel - Wie heeft de dikste?ZoomZondag kunnen alle kinderen (tot en met 12 jaar) uit Hamont-Achel en Neerpelt met hun eigen gekweekte pompoenen deelnemen aan de pompoenenwedstrijd op de landbouwdag bij de familie Kwanten, Grote Heide 128 in Neerpelt. Er zijn drie prijzen voorzien die om 17u bij de stand van de kringloopkrachten bekend worden gemaakt. De compostmeesters geven zondag ook uitleg over de geheimen van het composteren.

Vanendert en Vansummeren naar WK

Maandag 15 september 2014
Jelle Vanendert en Johan Vansummeren rijden op zondag 28 september het WK wielrennen op de weg in het Spaanse Ponferrada. Dat blijkt uit de selectie die bondscoach Carlo Bomans vandaag heeft bekendgemaakt. Tom Boonen en Philippe Gilbert zijn de kopmannen.

Als arbeid een feest wordt

Zaterdag 13 september 2014
Tribunaliteiten
Wanneer kan je zeggen dat je voor iemand arbeid presteert? Als je luistert naar een baas en in ruil een loon ontvangt? Juist. Maar wat als je werk aanvoelt als een ontspanning en je  genoegen neemt met een habbekrats?
Neem bijvoorbeeld dat je op een festival de tickets en toegang tot de backstage controleert. Je krijgt gratis toegang tot de festivalweide, je idolen zijn binnen handbereik. Er is warm eten à volonté, zij het uit de gaarkeuken. Als toemaatje ontvang je nog wat gratis bonnen die je (…) Het hele nieuwsbericht

Daling Limburgse jeugdwerkloosheid

Vrijdag 12 september 2014
Een analyse van de jeugdwerkloosheid toont niet alleen een daling van de Limburgse werkloosheidscijfers maar ook een sterkere daling dan in Vlaanderen. In vergelijking met augustus 2013 daalt de jeugdwerkloosheid in Vlaanderen met 3,3 %. In Limburg bedraagt de daling 5,5 %. 

Wandelende afvalbakken...

Donderdag 11 september 2014
Bezoekers van het Bloemencorso in Valkenswaard kunnen daar zondag zo maar ‘walking bins’ ofwel ‘wandelende afvalbakken’ tegenkomen. Tussen 13.30 en 17.30u lopen tien ‘walking bins’ rond in het centrum. De jongens en meiden van het ‘walking bin-team’ zijn gehuld in een opvallend afvalinzamelpak. Zij nodigen bezoekers op een ludieke manier uit om verantwoord met afval om te gaan en het niet op straat achter te laten. Bezoekers kunnen plastic bekertjes, flessen, blik, restafval en/of GFT bij de walking bins inleveren in de gescheiden bakken. Wie hier gebruik van maakt, krijgt  een lekker en gezond mandarijntje. En de schillen? Die gaan natuurlijk ook de bin in. Op die manier wil de gemeente inwoners en bezoekers actief informeren over duurzaamheid en afvalscheiding.

Eén op vijf te snel in zone 50

Donderdag 11 september 2014
Hamont-Achel - Eén op vijf te snel in zone 50In juli posteerde de nieuwe flitswagen van de lokale politie HANO zich op vijf dagen ergens in de politiezone. Na een halfuur tot een uur verhuisde hij naar een andere plek. De politie zette zopas de resultaten van die snelheidscontroles online. Daarin valt op dat er in juli vooral in de zone-50 werd gecontroleerd, en de buit was niet min: van de 3750 voertuigen die voorbij de camera kwamen, reden er 747 te snel, of liefst één op vijf. Ook op het eerste deel van de Peerderbaan in Neerpelt, toch een quasi-zekerheid inzake snelheidscontroles, werden op drie dagen tijd 213 automobilisten om die reden beboet, eveneens een kleine 20 procent. Men kan er uit afleiden dat veel chauffeurs wellicht niet in de gaten hebben dat ze sneller dan 50 rijden; maar evenzeer kan men zich afvragen of de verkeersinfrastructuur ter plaatse niet uitnodigt tot sneller rijden dan toegelaten.

Jongerendag op vliegbasis Kleine Brogel

Donderdag 11 september 2014
Komend weekend zijn er op de vliegbasis van Kleine Brogel de "Belgian Air Force Days", morgen/vrijdag wordt van 9 tot 17u op die basis een jongerendag georganiseerd voor de leerlingen van het secundair onderwijs (voorlaatste en laatste jaar). Scholen uit het hele land hebben zich daar al voor ingeschreven.
Die jongeren zullen zich niet vervelen, zo blijkt uit de mededeling van de vliegbasis:
"De objectieven van deze Jongerendag zijn:
- Kennismaking met mogelijke toekomstige (…) Het hele nieuwsbericht
De Nederlandse providers zeggen te werken aan betere mobiele bereikbaarheid van het noodnummer 112 in de grensstreek. Dat blijkt uit een hoorzitting in de Tweede Kamer. Er komen extra zendmasten waarvoor nu plekken worden gezocht. Providers zeggen tegen diverse problemen aan te lopen met het vergroten van de dekking in de grensgebieden. Zo moeten er afspraken gemaakt worden met providers in buurlanden over interferentie tussen de netwerken als het vermogen van zendmasten omhoog gaat. Ook mogen op sommige plekken geen zendmasten geplaatst worden.

Belgen opgepakt in Budel

Woensdag 10 september 2014
De Nederlandse politie heeft maandagavond in Budel twee mannen uit Someren en twee Belgen van 23 en 27 jaar opgepakt. De Nederlanders zouden drugshandelaars zijn, de Belgen afnemers. De politie nam ook een hoeveelheid drugs in beslag. De vier mannen worden morgen voorgeleid.

Pieter Pellens in gek saxkwintet

Woensdag 10 september 2014


Het internationale saxofoonkwintet FiveSax met saxofonist Pieter Pellens uit SHLille nodigt u uit op een te gekke muzikale reis! De muzikanten van FiveSax (komende uit Neerpelt, Chili, VS, Italië en Polen) troffen elkaar als student aan het conservatorium van Wenen in 2012. Hun verschillende muzikale en culturele backgrounds resulteren in "Sax Voyage": een ongezien entertainend en hoogstaand spektakel voor jong en oud. Zorg dat je erbij bent op dit uniek event! Praktische info: zondag 5 oktober om 16u in het Hubertustheater, bij het college. Tickets: vvk 12€ (reserveren bij Pieter Pellens, pellenspieter[!]gmail.com), kassa 15€. www.fivesax.com

Flitsers in het verkeer

Maandag 8 september 2014
Hamont-Achel - Flitsers in het verkeerDeze week controleert de flitswagen van de lokale politie HANO het verkeer in volgende straten (maar ook nog in andere!):
- Torenstraat en Hamonterweg in Neerpelt,
- Holvenstraat en Houtmolenstraat in Overpelt en
- Erkstraat en Budelpoort in Hamont-Achel.

Ondertussen, in de Achelse Kluis...

Maandag 8 september 2014
Enkele activiteiten die in de Achelse Kluis plaatsvinden:
- zaterdag 13 september, 15:00 u.: concert in de abdijkerk, ten voordele van de vzw “Quo vadis?” voor ontwikkelingswerk in Congo. Uitvoerenden: Ignace Michiels, organist van de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge, en Ilse Vromans - fluitiste. Op het programma werken van o.a. Michel-Richard Delalande, Georg Friedrich Haendel, Joh. Sebastian Bach, Edward Elgar en Alexandre Guilmant. Toegangsprijs 10 euro;
- elke woensdag en (…) Het hele nieuwsbericht

Infrabel lanceert nieuwe overwegbel

Maandag 8 september 2014
Hamont-Achel - Infrabel lanceert nieuwe overwegbelZoomGoed nieuws voor de omwonenden van overwegen: Infrabel start met de installatie van een nieuw soort bel op die overwegen, die tegen eind volgend jaar overal aanwezig moet zijn. Het gaat om een elektronisch, golvend belsignaal. Voor de autobestuurders is het veel beter te horen dan de klassieke bel, en doordat het geluid gericht wordt, zullen omwonenden er veel minder last van hebben. Zegt Infrabel. Morgen wordt de eerste "nieuwe bel" geïnstalleerd op een overweg in Hasselt. Meer info (Foto GB)
Hamont-Achel - Schrijf een 'soundscape' voor Radio ForestZoomMusica heeft een wedstrijd uitgeschreven voor het componeren van een soundscape voor "Radio Forest", de permanente klankkunstinstallatie in Klankenbos in Neerpelt. De drie beste inzendingen krijgen opnameapparatuur, een recensie op Gonzo Circus en worden voorgesteld aan publiek en genodigden tijdens de Klankenbos Nocturne op vrijdag 28 november. Meer info (Foto Musica)

Praalwagen Bloemencorso uitgebrand

Zondag 7 september 2014
in Valkenswaard is gisteren een praalwagen uitgebrand die komende zondag zou meerijden in het Bloemencorso. De oorzaak van de brand is onbekend. Buurtschap Crescendo zat door de brand in zak en as, maar gistermiddag gaf de gemeente groen licht om de bouw te hervatten. Bijzonder is dat alle andere buurtschappen zullen meehelpen om de praalwagen op tijd af te krijgen.

KWB-stratenloop in Heusden-Zolder

Zondag 7 september 2014
Hamont-Achel - KWB-stratenloop in Heusden-ZolderAan de KWB-stratenloop in Heusden-Centrum startten 68 atleten in de 4,6 km. Jo Vrancken (foto) uit Tongeren was de snelste in 14:47, voor Marc Schoels uit Wellen en Toon Heylen uit Lommel. Bo Paps (20:18) uit Zonhoven was de snelste vrouw voor Jill Janssen en Frieda Hendikx, beiden uit Hamont-Achel. De 9,2 km - die samen met de 4,6 startte - had 47 deelnemers. Daar finishte Eddy Vandeputte uit Malmédy als eerste in 31:01. Snelste vrouw was Vanessa Caufriez (47:15) uit Heusden-Zolder.

Verkeersmaatregelen in Valkenswaard

Donderdag 4 september 2014
Van vrijdag 12 tot en met woensdag 17 september vinden in Valkenswaard onder het  motto 'Valkenswaard Viert' activiteiten plaats rondom de 70-jarige herdenking van de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. In verband hiermee zijn in deze periode een flink aantal wegafsluitingen en verkeersmaatregelen voorzien, met name in het centrum van Valkenswaard en op en rond de N69 (Eindhovenseweg/Luikerweg). Vanwege te verwachten drukte adviseert de gemeente bezoekers om zoveel mogelijk te voet of per fiets naar het centrum te komen. Meer info

Ook tweede sessie 'Start2Swim' succes

Woensdag 3 september 2014
In augustus organiseerden het stadsbestuur van Hamont-Achel en de sportdienst van Overpelt voor de tweede maal een zwemkamp, waarbij kinderen in 10 lessen leerden zwemmen in zwembad De Dommelslag in Overpelt. Twaalf deelnemende kinderen behaalden hun brevet voor het 25 meter zwemmen. Vier andere jonge zwemmers haalden hun diploma van badje 1 (zeepaardje) en mogen in september starten in badje 2 (dolfijn), terwijl 8 kinderen badje 2 al achter zich mogen laten. Wegens het grote succes van Start 2 Swim zullen deze lessen volgende zomer opnieuw georganiseerd worden. Meer informatie volgt in het voorjaar van 2015.
Bij een verkeersongeval op de Weg naar Zwartberg in Opglabbeek is vanavond rond 18.15u een 17-jarige scooterrijder uit Hamont-Achel zwaar gewond geraakt toen hij door een auto werd aangereden. De jongeman werd ter plaatse verzorgd door een MUG-arts en vervolgens overgebracht naar het ZOL in Genk. 
Het bisdom Hasselt heeft een voorlopig bedrag van 10.000 euro overgemaakt voor hulp aan de slachtoffers van het geweld in het Midden-Oosten. Enkele weken geleden deden de Belgische bisschoppen een oproep tot solidariteit met de christenen in dat gebied. Hiervoor werd er op 15 augustus jl. in alle parochies en kerken van het land een bijzondere collecte gehouden.
Om de opbrengst van deze collecte ten goede te laten komen aan de christenen van Irak, Syrië en het Midden-Oosten werden er concrete projecten uitgewerkt door Kerk in Nood en Caritas International. Het bisdom heeft – in afwachting van het eindresultaat van deze collecte – nu al een voorschot van telkens 5.000 euro overgemaakt aan beide organisaties.
Op dinsdag 16 en woensdag 17 september pakt het bisdom Hasselt in het kader van het nieuwe werkjaar uit met een startavond in het Cultuurcentrum Hasselt. De avond staat open voor alle priesters, diakens, parochieassistenten, teamleden van parochie en federatie, catechisten, jongerenbegeleiders, pastores in de zorgsector en geïnteresseerden. Op dinsdag worden de deelnemers uit de dekenaten Bilzen, Bree, Genk, Hamont, Maaseik, Maasmechelen, Tongeren en Vlijtingen-Voeren verwacht; op woensdag die uit de dekenaten Beringen, Borgloon, Hasselt, Herk-de-Stad, Lommel, Peer en Sint-Truiden.

Frans Vaesen overleden

Dinsdag 2 september 2014
Hamont-Achel - Frans Vaesen overledenIn het Mariaziekenhuis is zondag Frans Vaesen overleden, de echtgenoot van Mia Willems. Vrijdag wordt hij begraven, na een rouwmis (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Statie.

'Streekfoto's' van Limburg

Maandag 1 september 2014
De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij POM-ERSV Limburg heeft de nieuwe Streekfoto's voor de 5 Limburgse streken online gezet. Voor elke streek en haar gemeenten (Noord-Limburg, West-Limburg, Maasland, Midden-Limburg, Zuid-Limburg) werd een socio-economische analyse opgemaakt. De 50 geanalyseerde indicatoren kunnen ingedeeld worden in de domeinen demografie, arbeidsmarktaanbod, ondernemerschap, tewerkstelling, werkgelegenheid, werkenden en gemeentelijke pendelarbeid. Telkens worden de resultaten van een streek vergeleken met de resultaten van de andere vier Limburgse streken, met Limburg en met Vlaanderen. Bovendien worden de gemeenten van een streek ook onderling met elkaar vergeleken.
De "Streekfoto" van Noord-Limburg kunt u hier downloaden.
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel