Het overige nieuws

Marcel Hendrickx overleden

Donderdag 30 april 2015
Hamont-Achel - Marcel Hendrickx overledenGisteren is Marcel Hendrickx overleden, de echtgenoot van Josephina Verbeek. Hij was 66 jaar. De crematieplechtigheid zal in intieme kring plaatsvinden. Maandag om 19u is er een avondwake in de decanale kerk van Hamont. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

25 jaar 'Pas de Deux'

Woensdag 29 april 2015
Jammer dat de Internetgazet (nog) geen editie in Kaulille heeft, want daardoor kunnen we het optreden van ballet "Pas de Deux" daar niet in onze kalender zetten. Terwijl de groep toch 25 jaar bestaat. De tweejaarlijkse schoolvoorstelling in Theater De Kroon in Kaulille zal het jubileumjaar afsluiten. De repetities zijn volop bezig en zitten in de laatste rechte lijn. Voor de voorstellingen - op vrijdag 8 mei om 19u30, zaterdag 9 mei en zondag 10 mei - zijn er nog altijd kaarten te krijgen via tel. 011/662782 of info[!]balletpasdedeux.be.

Mia Deckers overleden

Woensdag 29 april 2015
Hamont-Achel - Mia Deckers overledenIn het rusthuis in Achel is gisteren Mia Deckers overleden, de weduwe van August Donné. Ze was 89 jaar. De uitvaartdienst zal plaatsvinden in intieme kring.

Flitsers langs de weg

Woensdag 29 april 2015
Hamont-Achel - Flitsers langs de wegDe lokale politie HANO meldt dat er deze week nog geflitst kan worden op de Peerderbaan in Neerpelt, in de Groenstraat in Hamont-Achel en op de Astridlaan in Overpelt.  

Nieuwe dienstregeling bij De Lijn

Woensdag 29 april 2015
Vanaf 1 mei wordt de dienstregeling bij De Lijn aangepast. Dat heeft gevolgen voor vrijwel alle buslijnen. Meer details vindt u hier.

Ongeval met vluchtmisdrijf

Woensdag 29 april 2015
Hamont-Achel - Ongeval met vluchtmisdrijfZoomOnbekenden reden maandagnacht in de Dorpsstraat in Achel een blauwgrijze Citroën C4 aan die daar geparkeerd stond. Daarna pleegden ze vluchtmisdrijf en de eigenares zit met de schade (foto) die niet door de verzekering wordt gedekt. De daders reden in een donkerblauw voertuig. Eventuele getuigen kunnen zich melden via 0479/90.61.96.

Verkeerschaos rond Eindhoven

Woensdag 29 april 2015
Wie deze voormiddag naar Eindhoven moet, kan die plek beter  vermijden: er heerst daar een ware verkeerschaos na een zwaar verkeersongeval bij knooppunt De Hogt, waarbij twee auto's en een vrachtwagen betrokken waren. Daarbij vielen één dode en drie zwaargewonden. Op de ringweg rond Eindhoven stond rond elf uur 23km file. Ook richting Eindhoven Airport moet u rekening houden met een langere reistijd. UPDATE De A2 richting Maastricht is inmiddels weer open.

De trein der traagheid

Dinsdag 28 april 2015
Commentaar
Het bericht dat de studie rond de IJzeren Rijn pas in mei 2017 zal klaar zijn, zal maar weinigen echt nog raken. Hoe dat komt? Al tientallen jaren duikt dat dossier, net zoals het monster van Loch Ness, even op in het nieuws, om dan langzaam weer in de vergetelheid te belanden.
Tot nog toe was het vooral de Nederlandse regering die haar kont tegen de krib zette. Men vreest in Den Haag dat een vernieuwde IJzeren Rijn de haven van Rotterdam zal benadelen, ondanks het feit dat men jaren geleden de Betuwelijn (…) Het hele nieuwsbericht
De grote studie naar de reactivering van de IJzeren Rijn, die in februari door minister Ben Weyts werd aangekondigd, zal pas in mei 2017 klaar zijn. Dat is vanavond bekendgemaakt, nadat een werkgroep met vertegenwoordigers van de betrokken regeringen de violen had gestemd. De studie zal drie tracés bekijken. Er wordt gestart op 1 januari 2016. In oktober of november komt er al wel een politieke bespreking van het dossier door de betrokken ministers van Duitsland, Nederland, de Vlaamse en de federale regering.

Met de bus naar Londen

Dinsdag 28 april 2015
De Britse vervoerder Arriva gaat vanaf 21 mei drie keer per week een internationale busdienst verzorgen van Düsseldorf naar Londen. Onderweg stopt de dubbeldekker in Eindhoven, Antwerpen en de Franse havenplaats Calais, waar de overtocht naar Engeland begint. Reizigers kunnen van donderdag tot en met zaterdag naar Londen reizen. Terugreizen kan van vrijdag tot en met zondag. De reistijd vanuit Düsseldorf bedraagt 10,5 uur. Vanuit Eindhoven is dat ongeveer 5,5 uur. Een prijs voor een busticket is nog niet bekendgemaakt.
Hamont-Achel - François Van Langendonck overledenIn het Mariaziekenhuis is vandaag François Van Langendonck overleden, de weduwnaar van Mia Van der Velden. Hij was 86 jaar. De afscheidsviering zal plaatsvinden in familiekring. Maandag om 19u is er een avondwake in de parochiekerk van Achel-Centrum.
Hamont-Achel - Kajak: 4 marathontitels voor NWCZoomZondag werd in Mechelen het Belgisch kampioenschap kajakmarathon gehouden. De leden van de Neerpeltse Watersportclub behaalden op dit BK 4 nationale titels: Hanna Plas (Hamont-Achel) bij de dames junioren, Daan Cox (Hamont-Achel) bij de heren junioren, Erwin Smids (Neerpelt) bij de heren veteranen 35-44-jarigen en Bart Stalmans (Overpelt) bij de heren veteranen 45-54-jarigen. Tevens waren er nog podiumplaatsen voor Leen Smeulders bij de dames junioren, William Peters en Davy Theys bij de heren senioren en Wilfried Kums bij de heren veteranen 35-44-jarigen.
In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 85 verkeersongevallen gemeld, waarvan 32 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 1 dode en 26 lichtgewonden. De politie nam in totaal 62 ademtesten af, waarvan er 11 (of 18 %) positief bleken. Van 3 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 13 gevallen van vluchtmisdrijf.

Man slaapt langs spoor

Zondag 26 april 2015
Vanochtend heeft de politie een man wakker gemaakt die rustig lag te slapen langs het spoor in Eindhoven. Door het voorval reden er enige tijd geen treinen tussen Eindhoven en Geldrop.

Yolanda Goversen overleden

Zondag 26 april 2015
Hamont-Achel - Yolanda Goversen overledenIn het UZ Gasthuisberg is gisteren Yolanda Goversen overleden, de echtgenote van Eddy Hoydongs. Ze was 39 jaar. Donderdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont. Woensdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Smiley (44)

Zaterdag 25 april 2015
Hamont-Achel - Smiley (44)ZoomEen smiley-lieveheersbeestje. Foto ingezonden door Frido Van Hertum.

25 jaar Hubble

Vrijdag 24 april 2015
Hamont-Achel - 25 jaar HubbleZoomVandaag is het precies 25 jaar geleden dat de ruimtetelescoop Hubble werd gelanceerd. Sindsdien heeft die ruimtebus met haar grote spiegel al miljoenen foto's gemaakt. Bovendien leverden haar waarnemingen zekerheid op over de leeftijd van het heelal: dat is 13,8 miljard jaar oud. Hierboven een van de prachtige Hubble-foto's; hij toont een deel van de Grote Magelhaense Wolk. (Foto Hubble/ NASA - ESA).

Pop-up paaltjes

Vrijdag 24 april 2015
Tribunaliteiten
Dat verzinkbare paaltjes op de rijbaan naar boven komen op het ogenblik dat een auto erover rijdt, is niet normaal. Tot die slotsom kwam de politierechter van Brugge nadat hij zich weer eens moest buigen over het systeem van verzinkbare paaltjes na een verkeersongeval met blikschade. Het ging om een ongeval in Knokke-Heist en de politie tekende op dat een autobestuurder wellicht een andere autobestuurder volgde die een elektronische badge had om het paaltje te bedienen. De palen zouden terug omhoog gekomen zijn (…) Het hele nieuwsbericht

Petra Peeters overleden

Vrijdag 24 april 2015
In het Mariaziekenhuis is gisteren Petra Peeters overleden, de weduwe van Jac Van Lishout. Ze was 86 jaar. De afscheidsdienst en de begraving zullen in besloten kring plaatsvinden. Dinsdag om 19u is er een avondwake in de decanale kerk van Hamont. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Met de fiets naar de winkel

Donderdag 23 april 2015
Voor het elfde jaar op rij organiseren Bond Beter Leefmilieu, de UNIZO en de Gezinsbond de succesvolle campagne ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’. Daarbij worden inwoners er toe aangezet om hun auto te laten staan en hun boodschappen met de fiets of te voet te doen. Alleszins tussen zaterdag 25 april en zaterdag 30 mei, want dan maakt men elke dag kans op mooie prijzen. Wie in die periode bij een deelnemende handelaar (let op de affiche) winkelt, met de fiets of te voet, ontvangt een sticker met hierop een unieke code, waarmee men zich kan registreren via de website www.belgerinkel.be. Dan kunt u een prijs winnen. Indien u geen internet heeft, kunt u deze sticker op een spaarkaart plakken en die deponeren in de verzamelboxen die in het stadhuis, gemeenschapshuis en bibliotheken zullen staan.

Teutenroute op zondag 17 mei

Donderdag 23 april 2015
Zondag 17 mei organiseert de Fifty One Club ‘De Teuten’ samen met Defensie de zestiende editie van de fietshappening "De Teutenroute". Deelnemers fietsen niet alleen voor hun eigen plezier maar dragen ook hun steentje bij voor het goede doel, nl. het Revalidatie- en MS-centrum en de MS-Liga Limburg, beide gevestigd in Overpelt.
Ook dit jaar is de Teutenroute gebaseerd op één groene gordel van 96,4 km en 8 rode verbindingsassen, waardoor men vanuit elk teutenhuis afstanden (…) Het hele nieuwsbericht

Smiley (43)

Woensdag 22 april 2015
Hamont-Achel - Smiley (43)ZoomIngestuurd door Marie-Josée Van Hertum.
De Provincieraad schaarde zich vanavond achter het nieuwe subsidiereglement voor het onderhoud en de instandhouding van waardevol, niet-beschermd klein historisch erfgoed met een (verdwenen) publieke functie dat mee het karakter van een stad of dorp heeft bepaald. Meer bepaald kan het gaan om kapellen, kiosken, perrons en schandpalen, waterpompen, water- en bronputten,...
 Mits ze voldoen aan de voorwaarden, zullen vanaf morgen zowel publiekrechtelijke als private eigenaars en/of beheerders een aanvraag kunnen indienen om hun waardevol erfgoed beter te beschermen, in stand te houden en te ontsluiten.
De elektrificatie van de spoorweg tussen de stations van Mol en Herentals is bijna afgerond. Het project zorgt ervoor dat treinoperator NMBS naast diesellocomotieven ook alle andere soorten treinen kan inzetten. Als alles loopt zoals gepland, kan de NMBS vanaf de nieuwe dienstregeling op 13 december desgewenst elektrische treinen inleggen op het geëlektrificeerde traject. Helaas kunnen die nog niet op het volledige traject tot Hamont worden ingezet. De voorbije twee jaar werden op het (…) Het hele nieuwsbericht

Naar de koninklijke serres

Woensdag 22 april 2015
Hamont-Achel - Naar de koninklijke serresZoomDe Okra-afdelingen Achel en Hamont trokken met 62 deelnemers naar de koninklijke serres en tuinen in Laken, waar men zich aan de prachtige bloemen en planten kon vergapen. (Foto Jos Cox)

Een bijenhotel voor elke school

Woensdag 22 april 2015
Hamont-Achel - Een bijenhotel voor elke schoolZoomIedere secundaire en basisschool in Limburg krijgt in de komende maanden een gratis starterskit wilde bijen. In die starterskit zit een bijenhotel dat op school kan worden opgehangen. Dat heeft gedeputeerde Vandenhove vandaag bekendgemaakt. Op die manier wil de provincie aandacht vragen voor de populatie van honing- en wilde bijen, die de jongste jaren in snel tempo achteruit is gegaan. De starterskit moet wel worden afgehaald, aldus de provincie.

'Tes ka, tes ka'

Woensdag 22 april 2015
‘Tes ka, tes ka, van september tot in maa’, zong Big Bill in het Leuvens. Je zou het een parodie kunnen noemen op de skamuziek waarvan we vandaag de pionier eren. Was hij tien jaar geleden niet gestorven, dan zou Laurel Aitken op deze woensdag 98 zijn geworden. Hier lezen we alles over hem, terwijl we ondertussen vrolijk worden van ‘Bad Minded Woman’ uit 1963.

Waar is de tijd?

Dinsdag 21 april 2015
‘Who Knows Where The Time Goes?’ Zeg dat wel. Het is vandaag al 37 jaar geleden dat Sandy Denny overleed. De schoonheid met haar heldere stem is vooral bekend als zangeres van Fairport Convention, al was ze enkel in de jaren ’68 en ’69 lid van die Britse band. Lees hier hoe de muzikanten van deze formatie onder haar invloed folkrockpioniers werden.

Week van de valpreventie

Maandag 20 april 2015
In woon- en zorgcentrum "Aan de Beverdijk" in Achel vestigen kinesisten Patrick Maes en Bart Lemmens deze week extra de aandacht op de valpreventie. Zij doen dit in het kader van de week van de valpreventie en omdat het opvallend is dat er nog steeds veel bewoners in de woon- en zorgcentra vallen. Dit vallen heeft een hele grote invloed op hun functioneren en kan vaak zelfs voorkomen worden door op bepaalde dingen extra alert te zijn: gebruik van gesloten schoeisel, gebruik van rollators, beperkt gebruik (…) Het hele nieuwsbericht
Er is geld gevonden voor een betere bereikbaarheid van Eindhoven Airport. Het rijk, de provincie Noord-Brabant, de gemeente en het vliegveld leggen samen meer dan 80 miljoen euro op tafel. Er komen nieuwe afslagen en wegen én betere verbindingen met de snelwegen. In 2020 moeten de plannen uitgevoerd zijn.

Albert Wouters overleden

Maandag 20 april 2015
Hamont-Achel - Albert Wouters overledenZaterdag is Albert Wouters overleden, de echtgenoot van Marie-Louise Winkels. Hij was 81 jaar. Vrijdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont. Donderdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Annie Janssens overleden

Maandag 20 april 2015
Hamont-Achel - Annie Janssens overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Annie Janssens overleden, de echtgenote van René Hulsbosch. Ze was 85 jaar. Donderdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont. Woensdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

77 weekendongevallen in Limburg

Maandag 20 april 2015
Het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 77 verkeersongevallen gemeld, waarvan 21 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 1 dode, 3 zwaargewonden en 20 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen werden in totaal 55 ademtesten afgenomen, waarvan er 8 (of 15 %) positief bleken. Van 2 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. Er waren in totaal 19 gevallen van vluchtmisdrijf.

NMBS vreest problemen woensdag

Maandag 20 april 2015
De NMBS vreest dat de aangekondigde staking van woensdag het treinverkeer ernstig zal verstoren. "De NMBS raadt haar klanten aan om niet op de trein te vertrouwen om zich tussen dinsdag 21 april (vanaf 22u) en woensdag 22 april (tot het einde van de treindienst) te verplaatsen," zo wordt gezegd in een mededeling die vanmorgen werd verspreid.

In beweging

Maandag 20 april 2015
Proficiat! Vandaag viert Johnny Tillotson zijn 76ste verjaardag. Zijn grootste succes scoorde hij in 1960 met Poetry In Motion. Hij wordt dichterlijk als hij zijn lief ziet bewegen. ‘See her gently sway. A wave out on the ocean could never move that way.’ Lees hier waar de inspiratie voor deze poëzie vandaan kwam.

Smiley (42)

Zondag 19 april 2015
Hamont-Achel - Smiley (42)ZoomEen smiley in de pan, ingezonden door Linda Franssen.

Patti's paasei

Zondag 19 april 2015
Patti Smith bracht in 1978 het album Easter drie weken voor Pasen uit. De single Because The Night verscheen drie weken na die kerkelijke hoogdag, vandaag precies zeven jaar geleden. Lees hier hoe het komt dat deze song voor een groot deel het werk van Bruce Springsteen is.
De Nederlandse politie is een onderzoek begonnen naar de dood van een 21-jarige vrouw uit Someren. Die overleed zaterdagochtend in een woning aan het Aambeeld in Valkenswaard. De politie heeft aanwijzingen dat de vrouw is overleden als gevolg van drugsgebruik, maar het onderzoek moet daar uitsluitsel over geven. Vier mannen die in de woning aanwezig waren zijn opgepakt en meegenomen naar het politiekantoor. Het gaat om de bewoner, twee mannen van 20 uit Valkenswaard en een 24-jarige man uit Valkenburg. Verder onderzoek moet uitwijzen of het viertal iets te verwijten valt.
Meer dan 7 op 10 logiesuitbaters in Limburg (72,7 %) geven aan dat ze tijdens de paasvakantie evenveel of meer boekingen hebben in vergelijking met vorig jaar. 82 % van de bevraagde B&B’s stelt het even goed of beter dan vorig jaar. De vier Limburgse vakantieparken noteren een bezettingspercentage tussen de 80 en de 100 %, en zijn daarmee zeer tevreden over deze paasvakantie. Dat blijkt uit een steekproef die Toerisme Limburg uitvoerde tijdens de paasvakantie.

Janis, Kris en Paul

Zaterdag 18 april 2015
Paul A. Rotchild zou vandaag tachtig zijn geworden, maar twintig jaar geleden overleed hij. In de jaren zestig en zeventig heeft hij opmerkelijk werk geleverd achter de schermen van de rockmuziek. Hier lezen we dat hij het vijfde lid van The Doors werd genoemd. En dat hij de producer was van de postume hit ‘Me And Bobby McGee’ van Janis Joplin, geschreven door Kris Kristofferson in de tijd dat hij haar minnaar was.
Zes op de tien Limburgse bedrijven willen en durven (meer) te investeren in het komende jaar. Dat blijkt uit een bevraging van ondernemersorganisatie UNIZO-Limburg en VKW Limburg bij 512 Limburgse werkgevers. Voor 7 op de 10 bedrijven die investeren is een duidelijke groeiambitie het vertrekpunt. Bij 1 op 4 bedrijven die investeren in vaste activa worden ook bijkomende jobs gecreëerd. De onzekere economische toestand en de te hoge fiscale en sociale lasten in ons land zijn de (…) Het hele nieuwsbericht
Het schrale weer gecombineerd met de huidige groeisituatie van de vegetatie, maakt het momenteel erg droog in bos- en heidegebieden. Daarom heeft het Agentschap Natuur en Bos besloten om vanaf morgen code oranje af te kondigen. Dat is de op één na hoogste alarmfase. Boswachters zullen meer toezicht houden, brandtorens worden bemand, en aan wandelaars wordt gevraagd om zeer voorzichtig te zijn, ook met sigaretten bijvoorbeeld.

Flinke groei woningmarkt Weert

Vrijdag 17 april 2015
De woningmarkt in Weert zit in de lift. Er is een recordaantal van 440 starters en jongeren aan woonruimte geholpen (42% meer dan voorgaande jaren) en er vonden ruim 500 particuliere woningtransacties plaats (46% meer dan voorgaande jaren). Weert groeide met 211 inwoners zodat het per 1 januari 2015 het meeste aantal inwoners ooit heeft, namelijk 48.932. De verwachting is dat de impuls in 2015 een vervolg krijgt met de oplevering van enkele grote projecten met in totaal ongeveer 100 huurwoningen.

Postume pareltjes

Vrijdag 17 april 2015
Vandaag is het 55 jaar geleden dat Eddie Cochran omkwam in een verkeersongeval. Hij was nog maar 21. Je kent hem allicht van ‘C’mon Everybody’ en ‘Summertime Blues’, maar hier leer je nog meer, vooral postuum uitgebrachte, pareltjes van deze rocker kennen.

Onderzoek naar 'vliegtuigwind'

Vrijdag 17 april 2015
Eindhoven Airport onderzoekt of de wind die vrijkomt als een vliegtuig opstijgt, kan worden omgezet in energie. Dat zei directeur Meijs van Eindhoven Airport gisteravond op Omroep Brabant. Naast de start- en landingsbaan van de luchthaven staat momenteel meetapparatuur opgesteld. Meijs beschrijft de huidige fase nog als experimenteel. “We meten of het mogelijk is om met turbines voldoende wind te vangen. Het is wel interessant omdat we de opgewekte energie elders op de luchthaven kunnen gebruiken. Op die manier worden we als luchthaven weer een stuk duurzamer."

'N69 in 2018 klaar'

Donderdag 16 april 2015
Over twee jaar beginnen de werken voor de aanleg van de N69 tussen Westerhoven bij Valkenswaard en de autosnelweg A67 bij Eindhoven. Verwacht wordt dat de nieuwe weg in 2018 klaar zal zijn. Dat is vanmiddag gezegd in Westerhoven, waar een informatiecentrum over de plannen is geopend. Met de aanleg van de nieuwe weg moet er een einde komen aan de overlast die al sinds 30 jaar veroorzaakt wordt door het drukke verkeer tussen de grensovergang in Lommel en Eindhoven. Al dat verkeer moet nu nog door het centrum van Valkenswaard passeren.

In de koolmijn

Donderdag 16 april 2015
Op de zestiende draaien we ‘Sixteen Tons’. Hoewel hij er niet uitzag alsof hij uit de koolmijn kwam, had Tennessee Ernie Ford in 1955 wel een wereldhit met de vingerknipversie van dat geëngageerde mijnwerkerslied. Daarin werd de schuldslavernij aangeklaagd, zo lezen we hier. ‘Another day older and deeper in debt.’ De mijnwerkers zagen de huur voor hun slaapplaats afgehouden van hun vergoeding en vonden geen geld in hun loonzakje, maar tegoedbonnen die enkel konden ingewisseld worden voor waren uit de bedrijfswinkel. ‘I owe my soul to the company store.’
Hamont-Achel - Euro-Cuptornooi: nog één U11-team gezochtZoomVoor het 26ste Euro-Cuptornooi dat op 15 en 16 mei op de terreinen van KFC Hamont 99 plaatsvindt, zoeken de organisatoren nog één U11-team (pre-miniemen) om de reeksindeling op een even aantal te laten uitkomen. Er zijn geen kosten aan de inschrijving verbonden. Meer info: www.eurocuptornooi.be en euro-cup[!]kfchamont99.be. Op de foto: de deelnemers van vorig jaar.

Mariëtte Vaesen overleden

Woensdag 15 april 2015
Hamont-Achel - Mariëtte Vaesen overledenIn het rusthuis in Achel is gisteren Mariëtte Vaesen overleden, de weduwe van Lambert Lemmens. Ze was 82 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme kring.

Trap niet op Greta Garbo

Woensdag 15 april 2015
Het is vandaag vijftien jaar geleden dat Greta Garbo overleed. In ‘Celluloid Heroes’ komen The Kinks haar tegen op Hollywood Boulevard. Het is te zeggen, haar naam staat er in een ster op de grond. Je kan daar beter niet op trappen, raadt songschrijver Ray Davies aan. Ze speelde wel de harde tante, maar ze was erg breekbaar. Hier staan nog meer pop- en rocksongs over deze icoon van de cinema.

'Trap niet in de val'

Dinsdag 14 april 2015
Volgende week woensdag om 15u wordt in Cinema Walburg het theaterstuk “Trap niet in de val” opgevoerd. Het is een educatief toneelstuk over valpreventie bij senioren. Op een ludieke manier worden de gevaarlijke punten in een woning onder de aandacht gebracht. Er zijn factoren in de woning zelf, maar ook factoren eigen aan de senior zoals schoeisel, medicatiegebruik, voeding, beweging,… Al deze facetten komen aan bod en zijn heel herkenbaar. Ook worden er tips gegeven hoe aan bepaalde situaties kan worden verholpen. De seniorenraad biedt de voorstelling gratis aan.

Bespiegelingen

Dinsdag 14 april 2015
Vandaag viert Pat Fairley zijn 69ste verjaardag. Hij was een van de stichters van Marmalade, de Schotse groep die jammer genoeg voornamelijk bekend is van het infantiele niemendalletje Ob-La-Di, Ob-La-Da. Hier houden we hen in herinnering voor sixtiespareltjes als ‘Reflections Of My Life’.

Smiley (41)

Maandag 13 april 2015
Hamont-Achel - Smiley (41)ZoomIngezonden door Peter Claes.
In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 46 verkeersongevallen gemeld, waarvan 12 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 1 dode, 1 zwaargewonde en 14 lichtgewonden. De politie nam in totaal 38 ademtesten af waarvan er 5 (of 13%) positief bleken. Van 1 bestuurder werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings.
Er waren in totaal 13 gevallen van vluchtmisdrijf.

Toen ik dertien was

Maandag 13 april 2015
Op de dertiende hebben we het over ‘Thirteen’ van Big Star, in al zijn eenvoud een van de mooiste lofzangen op de adolescentie uit de rockgeschiedenis. Alex Chilton haalt hierin herinneringen op aan een concert dat hij op zijn dertiende meemaakte. Lees hier hoe deze zanger en gitarist al op zijn zestiende wereldhits schreef voor The Box Tops. En hoe hij inmiddels zelf bezongen wordt door The Replacements.
Tribunaliteiten
De politierechter van Vilvoorde was het beu. Het was niet de eerste keer dat de beklaagde een rolstoelgebruiker was, die omwille van trappen niet tot in de rechtszaal kon geraken. Het personeel van de griffie droeg de verdachte dan binnen of de rechter behandelde de zaak op de parking van het gerechtsgebouw. Deze keer was het onmogelijk om de rolstoelgebruiker te dragen en op de parking, waar hij de verdachte zou ontmoeten, bleek het slecht weer te zijn. De politierechter besloot daarom het proces te maken – (…) Het hele nieuwsbericht

Liefde is een kaartspel

Zondag 12 april 2015
Het kaartspel wordt vaak als metafoor gebruikt in pop- en rockmuziek. Een mooi voorbeeld daarvan is ‘From A Jack To A King van Ned Miller, die vandaag 90 wordt. De single werd eerst uitgebracht in 1957, maar pas bij de re-release in 1963 een hit. Achteraf beschouwd, bevat de tekst van het nummer dezelfde beeldspraak als ‘Liefde Is Een Kaartspel’ van Lisa del Bo. Hier kan je nog meer kaartspelsongs vinden.

Welkom, weekend

Zaterdag 11 april 2015
Op zaterdag een nummer over zaterdag. ‘Almost Saturday Night’ van John Fogerty dateert duidelijk uit de tijd dat het weekend nog niet op donderdagavond begon. Na ‘Rockin’ All Over The World’ was het de tweede single uit de tweede solo-elpee van de zanger en gitarist van Creedence Clearwater Revival. Maar een hit werd het niet. Lees hier hoe Dave Edmunds meer succes had met zijn versie.

Toon Plas overleden

Vrijdag 10 april 2015
Hamont-Achel - Toon Plas overledenVrijdag is Toon Plas overleden, de echtgenoot van Josée Schuurmans. Hij was 67 jaar. De uitvaartdienst vindt in intieme kring plaats. Dinsdag (19 uur) is er een avondwake in de Sint-Laurentiuskerk in Hamont. Online condoleren: condoleren[!]begrafenissencreemers.be

Vandaag is in het kanaal in Bocholt een zwarte Opel Corsa aangetroffen met daarin het stoffelijk overschot van een 42-jarige man uit Budel. Volgens een woordvoerder van het  parket van Tongeren gaat het om zelfdoding. De man  was op 25 maart als vermist opgegeven.

Tussen de lippen

Vrijdag 10 april 2015
Met het buisje van de talkbox tussen zijn lippen vervormde Peter Frampton het geluid van zijn gitaar op Show Me The Way’. De hitsingle was een track uit de dubbelelpee ‘Frampton Comes Alive’, die op deze dag in 1976 op de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade stond en nog altijd het meest succesvolle live album uit de rockgeschiedenis is. Lees hier hoe Frampton al als tiener aan zijn carrière begon en nog voor hij twintig was op het podium van Jazz Bilzen stond.

Smiley (40)

Donderdag 9 april 2015
Hamont-Achel - Smiley (40)ZoomIngezonden door Martin Soers.

Paasfeest Ziekenzorg Hamont-Lo

Donderdag 9 april 2015
Hamont-Achel - Paasfeest Ziekenzorg Hamont-LoZoomOok Ziekenzorg Hamont-Lo vierde Pasen voor zijn leden. Het feest werd bijgewoond door een 60-tal mensen, die er niet alleen lekker konden eten maar ook goed konden lachen met de opgevoerde sketches.

Haal eens een kip in huis

Donderdag 9 april 2015
Ook dit jaar lanceert de afvalintercommunale Limburg.net weer een kippenactie. Daarmee wil men zoals steeds op een milieuvriendelijke manier de afvalberg terugdringen. Zelf hou je er gezonde eieren aan over en de kippen krijgen een mooi bestaan aangeboden. De actie gaat van start op 25 april en loopt tot 30 september. De kippen kan je afhalen bij de deelnemende handelaars als je een bon van Limburg.net hebt.

Eindhoven Airport blijft groeien

Donderdag 9 april 2015
Over het eerste kwartaal van dit jaar realiseerde Eindhoven Airport een passagiersgroei ten opzichte van 2014 van 20%. In de periode januari tot en met maart maakten 814.000 passagiers gebruik van de luchthaven, 135.000 meer dan in de eerste drie maanden van 2014. Over heel 2015 verwacht Eindhoven Airport een groei van 7% te gaan realiseren tot 4,2 miljoen passagiers (2014: 3,9 miljoen passagiers). Die groei is het gevolg van meer bestemmingen; in het eerste kwartaal van 2015 werd naar 64 (…) Het hele nieuwsbericht

Adrienne Maris overleden

Donderdag 9 april 2015
Hamont-Achel - Adrienne Maris overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Adrienne Maris overleden, de echtgenote van Alex Stevens. Ze was 73 jaar. Dinsdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Centrum. Maandag om 19u is er daar een avondwake.

Inspiratie op het toilet

Donderdag 9 april 2015
Op deze dag in 1988 kwam Dave Prater om het leven in een verkeersongeval. Van in het begin van de jaren zestig vormde hij samen met Sam Moore het soulduo Sam & Dave. "Hold On, I’m Comin’ is een van hun bekendste hits. En zeggen dat de inspiratie voor dit succes van achter een toiletdeur kwam. “Waar blijf je wel?” was de vraag. “Jaja, ik ko-om”, luidde het antwoord. Lees hier hoe een idee voor een song soms in een klein kamertje schuilt.

Smiley (39)

Woensdag 8 april 2015
Hamont-Achel - Smiley (39)ZoomDeze smiley gezien tijdens het lopen op de loopband, mailt José Emmers.

Tel de huismussen!

Woensdag 8 april 2015
Volgend weekend worden weer de huismussen in Vlaanderen geteld, een initiatief van Vogelbescherming Vlaanderen. Om de telling gemakkelijk en vlot te laten verlopen, bouwde de vereniging een website. Via een eenvoudig, rechtstreeks in te vullen formulier kan elke huismussenteller zijn of haar waarnemingen doorgeven. De bedoeling is om tijdens het telweekend de tsjilpende huismusmannetjes te tellen. Een tsjilpend (…) Het hele nieuwsbericht
Eindhoven Airport heeft vandaag last van een staking bij de Franse luchtverkeersleiding. Die leidt tot vertragingen en vluchten die niet doorgaan. Reizigers krijgen de raad de website van de luchthaven in het oog te houden.

Belgische twisten

Woensdag 8 april 2015
Rond deze tijd in 1962 had Jack Hammer een grote hit met Kissin’ Twist. Dat de Amerikaanse co-auteur van ‘Great Balls Of Fire’ van Jerry Lee Lewis vooral in België succes had met deze single, kan niet verwonderen. Hij woonde toen hier. Hij nam trouwens verschillende variaties van de twist op voor een Belgisch label. Een van die plaatjes was zelfs een duet met niemand minder dan Jo Leemans. Lees maar hier!:
Hamont-Achel - 93 weekendongevallen in de provincieIn het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 93 verkeersongevallen gemeld, waarvan 23 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 1 zwaargewonde en 29 lichtgewonden. De politie nam in totaal 47 ademtesten af waarvan er 12 (of 26%) positief bleken. Van 7 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings.
Er waren in totaal 26 gevallen van vluchtmisdrijf.

Politie zoekt naakte (?) man

Dinsdag 7 april 2015
De Nederlandse politie is op zoek naar een man die maandag in adamskostuum een vrouw achtervolgde in de buurt van de zinkfabriek in Budel Dorplein. Het gaat om een man met blonde krullen, naar schatting tussen 20 en 30 jaar oud. Vermits de man geen kleren droeg, is de persoonsbeschrijving beperkt...

Vreemde vruchten

Dinsdag 7 april 2015
Vandaag honderd jaar geleden werd Billie Holiday geboren. Toen in de V.S. de rassenscheiding nog van kracht was, doorbrak ze die door met blanke muzikanten op te treden. Ook met haar nummers nam ze overduidelijke standpunten in. Een voorbeeld daarvan is het pijnlijk mooie Strange Fruit, een aanklacht tegen racistische lynchpartijen in de zuidelijke staten. Lees hier over bomen die geen vruchten, maar lijken dragen.
Hamont-Achel - Het paasfeest van Ziekenzorg HamontZoomVandaag vierde Ziekenzorg Hamont-Centrum zijn paasfeest. Daar kwamen heel wat leden op af - en aan paaseitjes was er geen gebrek!

Smiley (38)

Maandag 6 april 2015
Hamont-Achel - Smiley (38)ZoomEn hier hoeft echt geen tekening bij... (Foto Georges Loenders)
Hamont-Achel - Gratis naar de EMJ-juryconcertenHet Europees Muziekfestival voor de Jeugd stelt voor inwoners van Neerpelt, Overpelt en Hamont-Achel gratis tickets ter beschikking die toegang verlenen tot de juryconcerten. Deze tickets worden aangeboden in de vorm van buttons en zijn vanaf 8 april beschikbaar - zolang de voorraad strekt. Op vertoon van hun identiteitskaart kunnen inwoners van Neerpelt ze afhalen in de bibliotheek; inwoners van Overpelt aan de balie van CC Palethe en inwoners van Hamont-Achel bij UIT-punt in Hamont, telkens tijdens de normale openingsuren. Daar is ook al het EMJ-programmaboekje te koop. Dat kost 4 euro.

Cover na cover

Maandag 6 april 2015
Op deze dag in 1963 namen The KingsmenLouie Louie’ op. Dat is tot vandaag de meest bekende uitvoering van dat nummer dat duizenden keren werd gecoverd. Wat was het origineel? Welke Vlaamse zanger nam het in het Nederlands op? En welke Belgische zangeres hield deze single van de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade? Alle antwoorden zijn hier te lezen.

Smiley (37)

Zondag 5 april 2015
Hamont-Achel - Smiley (37)ZoomHet resultaat van een lekkende theepot, aldus een inzendster...

Gewonde bij verkeersongeval

Zondag 5 april 2015
Op de Maastrichterweg in Valkenswaard is afgelopen nacht een auto tegen een boom terechtgekomen. Dat gebeurde rond 2.15u. De bestuurster, een Belgische vrouw, moest door de brandweer uit het wrak worden bevrijd. Ze werd naar het ziekenhuis in Veldhoven overgebracht. Haar woonplaats is niet bekendgemaakt.

Zalig Paasfeest

Zondag 5 april 2015
Hamont-Achel - Zalig PaasfeestZoomWe wensen alle lezers, medewerkers, adverteerders,... een mooie en zonnige Pasen!

Een duivelse drummer

Zondag 5 april 2015
Het was alsof hij het voorspeld had: “Rijden en drummen doe ik op dezelfde manier. Als een bezetene.” Op deze dag in 1998 stierf Cozy Powell in een verkeersongeval. Zijn cv leest als het telefoonboek van de rockgroepen die graag wat harder gingen. In meer dan twintig bands speelde hij, van Black Sabbath tot Whitesnake. En tussendoor was er nog tijd voor een soloproject, zoals deze instrumentale hitDance With The Devil uit 1973. Hier wordt de trom geroerd!

Smiley (36)

Zaterdag 4 april 2015
Hamont-Achel - Smiley (36)ZoomIngezonden door Inga Moors.

Hop met de beentjes

Zaterdag 4 april 2015
Op deze dag in 1983 stapte Danny Rapp uit het leven. Met drie andere doo-wopzangers vormde hij Danny and the Juniors. Die namen zeggen u misschien niets, maar u kent ongetwijfeld hun grootste hit, At The Hop, een fuifnummer uit 1958 waarin allerlei dansen worden opgesomd. Zelfs de ‘chalypso’ komt ter sprake. Dat was een mix van de chachacha en de calypso. Hop naar hier!
Bewoners van zorgcentrum Mariënburght in Budel en het Sint-Jan Berchmanstehuis in Hamont worden op zaterdag 2 mei getrakteerd op een bijzondere rit door de grensstreek. Dan vindt de tweede editie van de oldtimertoertocht Double Classics plaats die is bedoeld voor ouderen die door hun hoge leeftijd of gezondheidsomstandigheden nog maar weinig buitenshuis komen. De toertocht is een initiatief van de oldtimerbezitters Frits en Toon van Cranenbroek en Simon Brugmans uit Neerpelt. Om de ouderen (…) Het hele nieuwsbericht
Communiefoto's bij de brandweer worden enorm gesmaakt. Daarom zetten de Noord-Limburgse brandweerkorpsen de deuren open voor de communicanten. Je kan je foto's laten maken op woensdag 15 april van 13 tot 16 uur.
Post Bree: Bocholterstraat 15
Post Leopoldsburg: Koningin Louisalaan 145
Post Lommel: Norbert Neeckxlaan 52
Post Neerpelt: Heuvelerweg 24
Heb je hiervoor interesse? Stuur dan een mailtje naar info[!]hvznl.be. Wacht niet te lang met inschrijven want de plaatsen zijn beperkt. Let wel: voor een fotograaf moet je zelf zorgen! >

NMBS schrapt 'Railtime'

Vrijdag 3 april 2015
Vanaf 17 april kan men geen informatie over het treinverkeer meer krijgen via de website en app Railtime. Dat meldt de NMBS vandaag. Alle informatie over de dienstregeling wordt vanaf die dag geïntegreerd in de app en de website van de NMBS. "We weten dat er heel wat mensen gebruik maken van Railtime, dus hebben we er op gelet dat alle functies van Railtime opgenomen zijn in de tools van NMBS", zo wordt nog gezegd in de mededeling.

Slachtoffer van Ddos-aanval

Vrijdag 3 april 2015
De Internetgazet is afgelopen nacht het doelwit geworden van een Ddos-aanval. Daardoor lag de site enkele uren uit. Ddos-aanvallen - of distributed denial-of-service-aanvallen - zijn pogingen om een server onbruikbaar te maken voor de bedoelde gebruiker. Het gaat om het doelbewust overbelasten van de server met een massa externe communicatieverzoeken, zodat de server overbelast wordt en de site onbereikbaar. Sinds vanochtend is alles weer in orde - gelukkig!

Heer, heb medelijden

Vrijdag 3 april 2015
Vandaag viert Billy Joe Royal zijn 73ste verjaardag. Misschien kent u nog zijn hit ‘Down In The Boondocks’ uit 1965. Een vrolijk deuntje, maar een trieste tekst over een onbereikbare liefde. “Heer, heb medelijden met deze jongen uit de ‘boondocks’.” Wat zou dat betekenen, ‘boondocks’? En van waar komt die uitdrukking? Onze popprofessor geeft hier de antwoorden.

Smiley (35)

Donderdag 2 april 2015
Hamont-Achel - Smiley (35)ZoomIngezonden door Dominik Martin.

In memoriam Zuster Irena

Donderdag 2 april 2015
Hamont-Achel - In memoriam Zuster IrenaZoomDeze week overleed in Heusden-Zolder Clementine Vandebergh uit Beringen. Clementine werd zuster Irena toen zij naar het klooster ging bij de zusters Ursulinen.
Zij werd geboren in Beringen op 15 juli 1936, deed haar intrede te Diepenbeek op 3 februari 1953 en verbleef achtereenvolgens in de kloosters van Overpelt, Hamont en Heusden
Ik had een paar jaar geleden het genoegen om haar gast te zijn tijdens de laatste dagen van de zusters in het klooster van Hamont. Ik mocht haar en haar twee medezusters een dag lang volgen om het kloosterleven en het klooster te fotograferen. Wij geven vandaag graag deze foto's nog mee als in memoriam. (Hans Put)
In memoriam Zuster IrenaIn memoriam Zuster IrenaIn memoriam Zuster Irena
In memoriam Zuster IrenaIn memoriam Zuster Irena
In memoriam Zuster IrenaIn memoriam Zuster Irena
In memoriam Zuster IrenaIn memoriam Zuster Irena
Zoom

Zuster Irena overleden

Donderdag 2 april 2015
De uit Beringen afkomstige Zuster Irena (Clementine Vandebergh) is zondag overleden. Zij was 78 jaar. De zuster verbleef achtereenvolgens in de ursulinenkloosters van Overpelt, Hamont en Heusden. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Heusden-Centrum. Vrijdag (19.30 uur) is er daar een avondwake.

De naakte keizer

Donderdag 2 april 2015
Het is vandaag 210 jaar geleden dat Hans Christian Andersen werd geboren. "De Nieuwe Kleren Van De Keizer" is een van de vele sprookjes die hij heeft geschreven. In het Engels is dat "The Emperor’s New Clothes", zoals in de song die Sinéad O’Connor 25 jaar geleden uitbracht. Toen een ongehuwde moeder in een katholieke familie en in een conservatief Ierland, zong ze de frustraties van zich af. Ze heeft van niemand raad nodig, ze gaat haar eigen weg. Het rebelse karakter, dat ze later nog ferventer zou tonen, stak toen al de kop op. Zo lezen we hier.

Smiley (34)

Woensdag 1 april 2015
Hamont-Achel - Smiley (34)ZoomVers uit de oven: de smiley-kaastaart van Rita Schuurmans. 

Aprilse grillen

Woensdag 1 april 2015
Het is maar dat u weet aan welke maand we beginnen. Wrede dagen met grijze luchten en aanhoudend regen. Dat is althans de voorspelling van Deep Purple in het nummer "April". Die Britse hardrockband werd genoemd naar het lievelingsliedje van de oma van gitarist Ritchie Blackmore. Al in de jaren dertig geschreven, raakte de song "Deep Purple" vooral bekend in de sixtiesversie van Nino Tempo en – ja, hoor – April Stevens. En dat is geen aprilgrap. Kijk hier maar!
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel