Het overige nieuws

Kinderen gezocht voor animatie

Donderdag 31 maart 2016
Hamont-Achel - Kinderen gezocht voor animatieZoomDe Vlaamse dienst Speelpleinwerking laat elk jaar in de zomervakantie honderden kinderen een leuke vakantie beleven. Om dit te realiseren zijn er heel wat bekwame en gemotiveerde animatoren nodig. Tijdens de paasvakantie worden nieuwe animatoren klaargestoomd voor deze job. Hiervoor hebben die zoveel mogelijk kinderen nodig. Dit aanbod is volledig gratis. Als jouw kind een aangename namiddag wil beleven onder de vakantie, laat het dan morgen/vrijdag 1 april en/of op vrijdag 8 april naar Dommelhof in Neerpelt komen. Ze maken er samen ongetwijfeld een fantastische namiddag van!
Hamont-Achel - Grootste cocaïnevangst ooit in LimburgZoomDe federale gerechtelijke politie heeft in het paasweekend zo'n 1.500 kg cocaïne in beslag genomen. Het betreft de grootste vangst ooit van cocaïne in de provincie Limburg. Bij diverse huiszoekingen in bedrijfsgebouwen in Heist-op-den-Berg, Lommel en Overpelt alsook in de woningen van verdachten werd er 1.500 kg cocaïne gevonden. Vier personen zijn aangehouden.
De cocaïne zat verborgen in drie grote blokken marmer, ieder met een gewicht van 14 à 16 ton. In elk van deze blokken (foto) werd een partij cocaïne van 500 kg aangetroffen.

Stop met voederen vogels

Woensdag 30 maart 2016
Stop met het voederen van vogels. Dat zegt Vogelbescherming Vlaanderen. "Het is belangrijk dat vogels hun jongen tijdens de eerste levensdagen dierlijk voedsel geven zoals wormen, spinnen, rupsen en bladluizen. De maag van een jong is bij de meeste vogelsoorten namelijk nog niet ingesteld op het verteren van nootjes en zaden".
Hamont-Achel - Lotte Beckers ontwerpt EMJ-afficheZoomSinds enkele jaren zijn de affiches, die het Europees Muziekfestival voor de Jeugd aankondigen, een ontwerp van talentrijke jongeren van eigen bodem. De affiche voor het 64ste EMJ is een knap werkstuk van de 17-jarige Lotte Beckers uit Eksel. Zij volgt de studierichting ‘Publiciteit’ aan het WICO, campus Mater Dei, in Overpelt. Vorig jaar reeds ontwierp ze, onder leiding van Carine Van Gerven, de  affiche voor het 64ste EMJ (afb. onderaan). “Voor de affiche heb ik me laten inspireren door het EMJ-logo,” vertelt Lotte. “Met partituren creëerde ik een vogelbekje dat open staat en daardoor wel lijkt te zingen. In het vogelbekje staat een hartje dat een tong voorstelt, maar dat eveneens liefde voor muziek en zang voorstelt."
Lotte Beckers ontwerpt EMJ-affiche
Zoom

Harry Jacobs overleden

Dinsdag 29 maart 2016
Hamont-Achel - Harry Jacobs overledenGisteren is Harry Jacobs overleden, de echtgenoot van Barbera van Rooy. Hij was 81 jaar en wordt vrijdag gecremeerd na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de kerk van Hamont-Centrum. Donderdag (19 uur) is er daar een avondwake. Online condoleren: condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Willem Voogt overleden

Dinsdag 29 maart 2016
Hamont-Achel - Willem Voogt overledenIn Achel is vandaag Willem Voogt overleden, de partner van Pan-Orn-Nitayapaibul. Hij was 85 jaar. De crematieplechtigheid vindt in intieme kring plaats. Online condoleren: condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

99 weekendongevallen in Limburg

Dinsdag 29 maart 2016
Het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 99 verkeersongevallen gemeld, waarvan 23 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 1 zwaargewonde en 23 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen werden in totaal 51 ademtesten afgenomen, waarvan er 8 (of 16%) positief bleken. Van 4 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 22 gevallen van vluchtmisdrijf.

De wegen van vroeger ...

Dinsdag 29 maart 2016
Hamont-Achel - De wegen van vroeger ...ZoomIn het begin van de vorige eeuw konden de gemeenten gratis zinkassen afhalen in de fabriek van Lommel en Overpelt om er wegen mee aan te leggen. Later kwam men er achter dat deze restassen nog veel zware metalen bevatten en de bodem vervuilden. In de jaren 60 van vorige eeuw is men dan gestopt met het gebruik van dit materiaal, mede vanwege de efficiëntere werking van het elektrolyse-procédé. Op de foto kan je nog de structuur waarnemen van dit materiaal. Nu; meer dan een halve eeuw later, is er nog steeds geen begroeiing op deze plaatsen. (Pierre Rutten)

Zuster Myriam overleden

Maandag 28 maart 2016
In het kloosterverzorgingshuis De Beyart in Maastricht overleed op 22 maart zuster Myriam van het H. Aanschijn (Maria Josephina Lipkens). Zij werd op 17 februari 1931 in Hamont geboren. Zij is ingetreden in de Karmel in Maastricht op 11 maart 1951 waar zij op 20 mei 1953 haar professie deed. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (14.30 uur) plaats in de kapel van De Beyart.

Gezinsdrama en verzekering

Zondag 27 maart 2016
Tribunaliteiten
Niet alles wat in uw verzekeringspolis staat is evangelie. Neem de levensverzekering die bepaalt dat bij een ongeval met opzet van de verzekerde of de begunstigde de verzekeringsmaatschappij niet moet uitbetalen.  Het hof van cassatie, ons hoogste rechtscollege, boog zich over zo’n polis nadat een man zelfmoord pleegde en ook zijn echtgenote en dochter om het leven bracht. De man had de polis afgesloten op het hoofd van zijn echtgenote, de begunstigde van de polis en daarna de twee erfgenamen. De (…) Het hele nieuwsbericht

Zalig Paasfeest

Zaterdag 26 maart 2016
Hamont-Achel - Zalig PaasfeestZoomWe wensen alle lezers, medewerkers, adverteerders,... een mooi Paasfeest

Deze nacht gaat zomertijd in

Zaterdag 26 maart 2016
Hamont-Achel - Deze nacht gaat zomertijd inNiet vergeten... Deze nacht (van zaterdag 26 op zondag 27 maart) start de zomertijd, en moet u uw klok één uur vooruit zetten. Dit betekent ook één uurtje minder slapen voor wie morgen vroeg uit de veren moet!

Julia Habraken overleden

Zaterdag 26 maart 2016
Hamont-Achel - Julia Habraken overledenOp 19 maart overleed de uit Hamont afkomstige Julia Habraken, de weduwe van Jan Joosten, in Hasselt. Zij was 97 jaar. De afscheidsplechtigheid vond in besloten kring plaats.

Wizz Air breidt zijn netwerk vanuit Eindhoven Airport uit. De grootste lagekostencarrier van Centraal- en Oost-Europa vliegt morgen voor het eerst van Eindhoven naar het Roemeense Timisoara. Wizz Air kondigde inmiddels ook aan dat het op 22 september 2016 de route Eindhoven-Kaunas (Litouwen) zal openen.
Kaunas is al de derde bestemming dit jaar die Wizz Air vanuit Eindhoven aan zijn netwerk toevoegt. Vorige maand opende WIZZ de route Eindhoven-Lublin en morgen starten dus de (…) Het hele nieuwsbericht
Het Provinciaal Opleidingscentrum PLOT gaat als eerste centrum honden van bewakingsfirma's testen om bewakingsopdrachten uit te voeren. Tot voor kort gebeurde dat enkel in hondenclubs. Als de honden slagen voor de testen, krijgen ze een kwaliteitslabel. Dat meldt TVL.

Smiley (75)

Donderdag 24 maart 2016
Hamont-Achel - Smiley (75)ZoomDeze smiley zag René Lehaen in Mali. Het is een Moors venster in een gebouw in Djenné.
Hamont-Achel - Aanslagen: t/m zondag geen passagiersvluchtenDe passagiersvluchten op Brussels Airport blijven opgeschort tot en met zondag. Dat heeft de luchthaven deze namiddag bekendgemaakt. Wel kunnen passagiers handbagage en ingecheckte bagage van een aantal vliegtuigen, die op de tarmac stonden op het moment van de aanslag, afhalen.
Ruitershop Emmers, één van de grootste winkels voor ruitersport ter wereld, heeft één miljoen geïnvesteerd in de vergroting van de winkel en de uitbreiding van het assortiment. Emmers heeft zowel nationaal als internationaal cliënteel.

Een app tegen graffiti

Woensdag 23 maart 2016
Vandaag gelezen
De Italiaanse stad Florence/Firenze gaat de graffiti te lijf met een app. Met de applicatie kunnen bezoekers een digitale boodschap achterlaten die niet op enig moment wordt weggepoetst, en die niet de muren van de vele monumenten ontsiert. 'Autography' werd in de eerste week al meer dan 700 keer gebruikt. De mededelingen van bezoekers zullen elk jaar worden uitgeprint en opgeborgen in het archief van de kathedraal van de stad. Florence hoopt de app te kunnen verkopen aan andere steden die hun monumenten zien verdwijnen onder graffiti.(Bron: ii.nl)
Hamont-Achel - Provincie opent digitaal rouwregisterNaar aanleiding van de dodelijke aanslagen in Brussel heeft de provincie Limburg een digitaal rouwregister geopend "om iedereen de kans te geven hun verdriet maar ook hun solidariteit te uiten in antwoord op dit zinloos geweld. Omdat ook Limburg haar verbondenheid en medeleven wil betonen met alle slachtoffers, hun familie en vrienden én met Brussel. Uit respect voor de slachtoffers plaatsen we de dagelijkse activiteiten en berichten op non-actief zolang de periode van nationale rouw is afgekondigd."

Extra opletten hier...

Woensdag 23 maart 2016
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Extra opletten hier...Want de politie controleert hier dezer dagen zeker het verkeer met de flitswagen. Niet sneller rijden dan toegelaten, zeker niet in Neerpelt in de Molenstraat, in Hamont-Achel in de Thomas Watsonlaan en in Overpelt in de Bemvaartstraat.
In de Limburgse kerken zal tijdens de Goede Vrijdag-vieringen respectvolle verbondenheid en solidariteit betuigd worden met de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart. Dat heeft het bisdom Hasselt vandaag laten weten.

Jeanne Emmers overleden

Woensdag 23 maart 2016
Hamont-Achel - Jeanne Emmers overledenMaandag is de uit Hamont afkomstige Jeanne Emmers overleden, de echtgenote van Soi Vandewinkel. Zij was 73 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt in intieme kring plaats in funerarium Creemers in Bree. Online condoleren: condoleren[!]begrafenissencreemers.be

Hamont-Achel - Aanslagen (5): luchthaven ook morgen dichtDe luchthaven Brussels Airport in Zaventem zal ook morgen volledig gesloten blijven. Dat heeft de CEO van de luchthaven gezegd tijdens een geïmproviseerde persconferentie. Een en ander heeft te maken met het gerechtelijk onderzoek en met het opruimen van de schade na de aanslagen.
Hamont-Achel - Aanslagen (4): stations weer open- Om 16u zijn de treinstations in Brussel weer geopend. De toestand is echter nog chaotisch;
- Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd;
- Voorlopige balans van de aanslagen: 34 doden en een 200-tal gewonden.
Hamont-Achel - Aanslagen (3): Qrios annuleert vanavond lessenOmwille van de terreurdreiging annuleert Qrios vanavond/ dinsdag alle lessen. Zonder tegenbericht gaan de lessen morgen gewoon door.
Hamont-Achel - Aanslagen (2): mededeling InfrabelHet treinverkeer wordt ook in Vlaanderen fors beïnvloed door de situatie in de hoofdstad, aldus Infrabel. Het treinverkeer vanuit West- en Oost-Vlaanderen (Oostende, Brugge, Kortrijk, Gent) naar Brussel wordt beperkt tot Denderleeuw. Vanuit het oosten van het land (Limburg en Vlaams-Brabant) wordt het treinverkeer naar Brussel beperkt tot Leuven en vanuit het noorden (Antwerpen en de Kempen) rijden treinen niet verder dan Mechelen of Vilvoorde. Het treinverkeer dat Brussel niet aandoet, ondervindt minder hinder. Dat is het geval voor het verkeer tussen Gent en Antwerpen, Mechelen en Leuven, Gent en Mechelen of Aarschot en Antwerpen. De Brusselse stations werden deze ochtend gesloten.
Hamont-Achel - Telefoonverkeer Mariaziekenhuis moeilijkHet telefoonverkeer met het Mariaziekenhuis kent vandaag problemen, meldt het ziekenhuis: "Wij ondervinden momenteel problemen met binnenkomende en uitgaande telefoonoproepen. Oorzaak is dat het netwerk van de telecomoperatoren overbelast is ten gevolge van de aanslagen in Brussel. Wij kunnen hiervoor helaas geen oplossing bieden. U kunt enkel proberen opnieuw te bellen tot u een vrije lijn krijgt."

Aanslagen in Brussel

Dinsdag 22 maart 2016
Hamont-Achel - Aanslagen in BrusselFLASH Er is deze ochtend een zelfmoordaanslag gepleegd in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem. Alle vluchten worden afgeleid en vertrekkende passagiers wordt gevraagd om voorlopig niet naar de luchthaven te komen. Dat is overigens moeilijk omdat de toegangswegen door de politie zijn afgesloten. Ook het treinverkeer ligt er stil.UPDATE De luchthaven blijft tot morgenvroeg 6u dicht.  Tot dusver is er sprake van 11 doden en 35 gewonden. Ook in het metrostation Maalbeek is een aanslag gepleegd. Daar zouden 15 doden zijn gevallen. UPDATE II De treinstations Brussel-Noord, Brussel-Centraal en Brussel-Zuid zijn op bevel van de politie ontruimd. Hetzelfde geldt voor het Centraal Station in Antwerpen. Eurostar- en Thalystreinen vanuit of naar Brussel zijn geannuleerd. UPDATE III Ook het station Schaarbeek is gesloten. Minister van Onderwijs Crevits vraagt aan de scholen dat alle leerlingen binnen het schoolterrein worden gehouden.
In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 55 verkeersongevallen gemeld, waarvan 12 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 2 zwaargewonden en 10 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen werden in totaal 27 ademtesten afgenomen, waarvan er 6 (of 22%) positief bleken. Van 1 bestuurder werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 13 gevallen van vluchtmisdrijf. Tijdens de SLim-controles werden er afgelopen weekend liefst 20 rijbewijzen ingetrokken.

Netty Vlassak overleden

Maandag 21 maart 2016
Hamont-Achel - Netty Vlassak overledenVrijdag is de uit Hamont afkomstige Netty Vlassak overleden, de weduwe van Henri Van Gerven. Zij was 76 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (11.30 uur) plaats in de parochiekerk van Mol-Centrum.
Het vliegverkeer op Eindhoven Airport heeft last van een staking door Franse verkeersleiders. Vandaag werden vier vluchten geannuleerd, zestien waren vertraagd. Morgen/maandag gaan voor zover bekend tien vluchten niet door. Door de staking kunnen vliegtuigen niet of nauwelijks landen in Frankrijk en zijn er problemen om veilig over het land te vliegen.
Hamont-Achel - Nieuwe reeks van 'Start to run' van startZoomLiefst 40 sportievelingen zijn begin maart begonnen aan de 10 wekensessie van "Start to run" in Neerpelt en Hamont. In Neerpelt zorgt Heidi Gielen voor de professionele begeleiding om deze mensen weer aan het lopen te krijgen, in Hamont is dat Jan Sleurs, trainer met meer dan 40 jaar trainerservaring. De eerste trainingen werden afgewerkt vol goede moed. Maar de trainers moesten vaak ingrijpen omdat sommige deelnemers te hard van stapel wilden lopen. Bij deze loopsessies is de snelheid van geen belang, wel de duur van je loopsessie.

Pater Jef Smeets overleden

Zaterdag 19 maart 2016
Hamont-Achel - Pater Jef Smeets overledenGisteren is in het Salvatorklooster pater Jef Smeets overleden. Hij was 82 jaar. Woensdag wordt hij begraven op het kloosterkerkhof, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont-Lo. Dinsdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Grensgevallen
In een ven bij Eindhoven zijn afgelopen week honderd snoeken uitgezet om de populaties van de exotische Amerikaanse hondsvis en zonnebaars onder controle te houden. De uitheemse soorten zijn alleseters en vormen een bedreiging voor inheemse amfibieën en insectensoorten.
Eerst werd het ven grotendeels leeggepompt, waarna met netten al tienduizenden exotische vissen gevangen konden worden. Nadat het ven zich weer met regenwater had gevuld, heeft men honderd snoeken uitgezet om de resterende (…) Het hele nieuwsbericht

Smiley (74)

Vrijdag 18 maart 2016
Hamont-Achel - Smiley (74)ZoomEen smiley, gezien op een biobak in Eindhoven... (Foto Fia van Weelden)

Incidentje

Vrijdag 18 maart 2016
Vandaag gelezen
Een Waals aannemer heeft vorige week per ongeluk een verkeerde gevel gesloopt, in Charleroi. Daardoor verdween een beroemde art nouveau-gevel. Hij had bij de buren moeten zijn, waar hij overigens niet de gevel had moeten slopen, maar alleen het interieur, dat zou worden vernieuwd. En uiteindelijk bleek ook dat de man wel een bouwvergunning had aangevraagd, maar die nog niet had gekregen. Een driedubbele fout dus. De aannemer zegt dat hij alles weer in de oude staat terugbrengt: "Ce petit incident va être réparé". (Bron: Waalsweekblad.be)

Beheer bij dementerenden

Vrijdag 18 maart 2016
In het Praatcafé deMENSie komt dinsdagavond om 19.30u vrederechter mevr. Mevesen spreken over "Wat als we onze gelden en goederen niet meer zelf kunnen beheren?" Een en ander vindt plaats in Pelle Melle in Overpelt en de toegang is gratis.
Regelmatig worden mantelzorgers in het zorgproces geconfronteerd met belangrijke beslissingen die de zorgbehoevende niet meer kan nemen. Welke beslissingen kan/mag de mantelzorger zelf nemen? Tijdens dit praatcafé zal het complex gegeven van (…) Het hele nieuwsbericht

Drugs in afvalwater Eindhoven

Woensdag 16 maart 2016
Grensgevallen
Eindhoven staat op de zevende plaats in Europa als het gaat om cannabisresten in het afvalwater. Als het om amfetamineresten in het afvalwater gaat, staat Eindhoven zelfs op de tweede plaats, na... Antwerpen. Dat meldt dichtbij.nl op basis van een onderzoek door het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA). Het onderzoek werd gehouden in meer dan vijftig Europese steden. Amsterdam is de drugshoofdstad van Europa. Zowel van cannabis als van MDMA, de werkzame stof in xtc, werden de meeste resten in het Amsterdamse water gevonden. Qua cocaïne moest Amsterdam alleen Londen voorlaten.
Hamont-Achel - Lokale politie controleerde zwaar vervoerZoomGisteren hebben de lokale politiekorpsen HANO, Kempenland en Lommel een bovenzonale actie 'zwaar vervoer' georganiseerd in Lommel en Overpelt. Daarbij werden 10 personenwagens, 85 vrachtwagens en 10 bestelwagens gecontroleerd. Er werden 13 ademtesten opgelegd, wat leidde tot 1 intrekking van het rijbewijs voor 3 uur. Ook werden 8 onmiddellijke inningen uitgeschreven met een totaalwaarde van bijna 5500 euro. De politie stelde ook 2 PV's voor drugsgebruik in het verkeer op, met intrekking van 2 rijbewijzen voor 15 dagen. Er werden 2 personen aangetroffen die geseind stonden. Tenslotte werd één waarschuwing uitgeschreven voor een onleesbare nummerplaat.

Oma waakt in cinema Walburg

Dinsdag 15 maart 2016
Morgennamiddag om 14u wordt in cinema Walburg, in het kader van de Jeugdboekenweek, “Hier Waakt Oma” gespeeld. Dat is een kindervoorstelling gebaseerd op de gelijknamige graphic novel van Stefan Boonen (Hamont-Achel), met illustraties van Melvin (Overpelt). Om de titel alle eer aan te doen, mogen alle oma’s gratis binnen!
“Hier waakt oma” is het verhaal van Kleintje. Elk jaar gaat hij, samen met zijn negen neven en nichten, op weekend met oma. Een geweldig en (…) Het hele nieuwsbericht
In de loop van 2014 telde Limburg 6,82 buitenlandse inwijkingen per 1.000 inwoners. In Vlaanderen lag dat cijfer wat hoger. Bijna één op de drie buitenlandse inwijkingen in Limburg gold de inwijking van een Nederlander. Ook bijna één op de drie was afkomstig uit een laaginkomensland. De Limburgse gemeenten met de hoogste aantallen buitenlandse inwijkingen per 1.000 inwoners situeren zich aan de grens met Nederland. Hamont-Achel staat aan de leiding met 16,20 inwijkingen, maar ook Neerpelt en Overpelt tellen nog meer buitenlandse inwijkingen dan gemiddeld. Ook Hechtel-Eksel scoort nog hoger dan Limburg, maar hier zien we, net als in Maasmechelen, een hoog percentage inwijkingen vanuit ex-oostbloklanden en lage-inkomenslanden. Verrassend is dat het aantal buitenlandse inwijkingen naar Lommel verminderde. Meer info

Julien Vanderstraeten overleden

Maandag 14 maart 2016
Hamont-Achel - Julien Vanderstraeten overledenIn het Mariaziekenhuis is zaterdag Julien Vanderstraeten overleden, de weduwnaar van Miep Kruijer. Hij was 75 jaar. Zaterdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont-Lo. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Vandaag gelezen
Mensen in Noord-Brabant krijgen vaker longkanker dan mensen in de rest van Nederland. Tot deze opmerkelijke conclusie komt de vooraanstaande oncologisch chirurg Ignas van Bebber van het Jeroen Bosch-ziekenhuis in Den Bosch. Volgens hem komt dat voor een deel door de intensieve veehouderij in de provincie en de daaraan verbonden ammoniakuitstoot. (Bron: Omroep Brabant)
Hamont-Achel - Alcohol- en drugscontroles van politie HANOAfgelopen weekend nam de politiezone HANO deel aan de provinciale SLim-controles. Dit zijn de resultaten:
- gecontroleerde voertuigen: 53
- opgelegde ademtests: 53
- resultaten: 3 positieve alcoholtests met 3 inhoudingen van het rijbewijs (2x 6 uur, 1x 15 dagen); 1 positieve drugstest met inhouding van het rijbewijs voor 15 dagen; 1 PV voor het niet hebben van een verzekering, 2 waarschuwingen (verzekeringsdocumenten niet bij) en 1 onmiddellijke inning voor het niet dragen van de veiligheidsgordel.
In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 72 verkeersongevallen gemeld, waarvan 24 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 1 zwaargewonde en 22 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen werden in totaal 41 ademtesten afgenomen, waarvan er 10 (of 24%) positief bleken. Van 2 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 15 gevallen van vluchtmisdrijf.

Annick Maas overleden

Maandag 14 maart 2016
Hamont-Achel - Annick Maas overledenDonderdag is de uit Hamont afkomstige Annick Maas overleden, de echtgenote van Marc Lehaen. Zij was 49 jaar en wordt woensdag gecremeerd, na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in  de parochiekerk van Bocholt. Dinsdag (19 uur) is er daar een avondwake. Condoleren: condoleren[!]begrafenissencreemers.be

Jean Emmers overleden

Maandag 14 maart 2016
Hamont-Achel - Jean Emmers overledenVrijdag is Jean Emmers overleden. Hij was 65 jaar en wordt donderdag gecremeerd na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de kerk van Hamont-Centrum. Online condoleren:  condoleren[!]begrafenissencreemers.be
In het Brabantse Drieslinter is nieuwbakken junior Kamiel Bonneu uit Achel vandaag mooi vierde geworden. Vijf renners wisten voorop te geraken en spurtten voor de zege. Een bewijs dat de Achelaar de overstap van nieuweling naar junior goed verteerd heeft. Op zondag 5 juni wil hij op het provinciaal kampioenschap in Achel met de beste benen voor de dag komen!

Harrie Mertens overleden

Zaterdag 12 maart 2016
Hamont-Achel - Harrie Mertens overledenOp 3 maart overleed in Boechout de uit Hamont afkomstige Harrie Mertens, de echtgenoot van Mia Schouten. Hij was 85 jaar. De afscheidsviering vond in familiekring plaats.

Orbiter 10 jaar op Mars

Vrijdag 11 maart 2016
Uit de ruimte


Gisteren vierde de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) de tiende verjaardag van zijn verblijf op Mars. In die tien jaar heeft de MRO de rode planeet gedetailleerd in kaart gebracht. De ruimtesonde is ook verantwoordelijk voor een aantal belangrijke ontdekkingen, waaronder de vondst van stromend water op Mars. En nu is de sonde bezig met het zoeken naar geschikte plaatsen om een Mars-expeditie te laten landen. Dit filmpje - met Engelstalige bijschriften - toont alvast prachtige beelden van de planeet. Bekijk het eens op het volledige scherm van uw pc! (Video: Nasa- CIT)
Tribunaliteiten
Wie met een truweel geboren is en een dochter heeft met een vriend, stelt zich meestal weinig vragen als die dochter een eigen huis wil. Hij metst. De dochter waar het hier over gaat kocht samen met haar vriend een bouwgrond en zij leenden 37.600 euro voor bouwmaterialen. Twee jaar later stond er een huis, maar was er geen vriend meer.
Het gewezen koppel verkocht de woning voor 237.000 euro, zonder er ooit te hebben gewoond. Enkele maanden later beweerde de vader van het meisje voor de rechtbank van (…) Het hele nieuwsbericht
In de paasnacht worden er in het bisdom Hasselt 7 volwassenen gedoopt. Er zijn ook 8 volwassenen die gevormd worden. Dat blijkt uit gegevens van de Belgische bisschoppenconferentie. In totaal worden er dit jaar in ons land 222 volwassenen gedoopt en 120 gevormd.

De 'Oculus' in New York

Donderdag 10 maart 2016
Van onze man in New York
Hamont-Achel - De 'Oculus' in New YorkZoomNew York heeft er weer een toeristische attractie bij, de Oculus.  Een enorme architectonische constructie  die een winkelcentrum overkoepelt en de verschillende vormen van openbaar vervoer met elkaar verbindt, ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. In België is hij gekend voor onder meer zijn ontwerp van het station in Luik. Na jaren van vertraging en een cost overrun van 2 miljard dollar is er eindelijk een gedeelte van de ‘World Trade Center Transportation hub’ toegankelijk voor het publiek. Het zal nog zeker tot augustus duren vooraleer het gehele bouwwerk gebruiksklaar zal zijn. Het heeft alvast de dubieuze titel van ‘duurste station ter wereld’. (Foto's Dirk Vandenberk)
De 'Oculus' in New YorkDe 'Oculus' in New York
Zoom

Angélique Simons overleden

Donderdag 10 maart 2016
Zondag is de uit Hamont afkomstige Angélique Simons overleden, de weduwe van Alfons Van Poppel. Zij was 94 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (11 uur) plaats in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.
Vandaag gelezen
'Het feit dat geld en economische waarde in deze tijd de enige maatstaf zijn geworden is een dieptepunt in onze beschaving. Als je alles terugbrengt tot geld dan zijn we een soort honden en katten en houden we ons alleen nog bezig met de vraag of we voldoende eten, seks en rust krijgen. Je bent bang voor dingen die je niet begrijpt en onderwijs kan die angst verminderen, kan ervoor zorgen dat je de zaken in perspectief ziet en op de lange termijn denkt. Kortetermijndenken leidt tot fout op fout. Als je geen (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - The New Fools en Strograss bij ZwarteDoosZoomZaterdag om 20.15u treden The New Fools en Strograss op in de zwartedoos van Dommelhof. Vóór de pauze komen The New Fools op het podium. De Hamont-Achelse groep (foto) is de enige echte Dylan-coverband in het land. Voor hen is het een eerste try-out voor een op stapel staande theatertournee later dit en volgend jaar.
Na de pauze serveert ZwarteDoos de Gentse groep Strograss, die akoestische rootsmuziek brengt. De groep verweeft op een organische manier invloeden uit (…) Het hele nieuwsbericht

Oproep harmonieorkest NIKO

Dinsdag 8 maart 2016
Op zondag 30 april 2017 wordt tijdens het Europees Muziekfestival in Neerpelt een groot reünieconcert georganiseerd naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van het harmonieorkest van het NIKO, thans de Noord-Limburgse Kunstacademie. De organisatoren zijn dringend op zoek naar zoveel mogelijk adressen en (vooral) mailadressen van iedereen die ooit heeft meegespeeld in dat orkest. Ben je in dat geval, dan kan je je coördinaten mailen naar harmonieorkest[!]kanl.be. Doe dat liefst vóór 23 maart!

Gratis naar... Paul Verhaeghe

Dinsdag 8 maart 2016
Hamont-Achel - Gratis naar... Paul VerhaegheZoomMorgen - woensdag - komt filosoof Paul Verhaeghe voor een exclusieve lezing voor Limburg naar Lommel. In deze lezing zal hij het hebben over zijn laatste boek 'Autoriteit'. Hij zal o.a. de manier bevragen waarop autoriteit vandaag functioneert, waarom er zo weinig waarde aan gehecht wordt en wat een alternatief kan zijn. U kunt terecht in het Raadhuis in Lommel om 19.30 uur. Meer info en tickets. Dankzij Internetgazet kunt u hier misschien ook gratis bij zijn. Een eenvoudige mail met naam en adres + vermelding 'Internetgazet' (vóór morgen 12.00 uur) aan jan.buyens[!]ccdeadelberg.be en u maakt kans op één van de vijf gratis tickets!

Dora Claes overleden

Dinsdag 8 maart 2016
Hamont-Achel - Dora Claes overledenVrijdag is de uit Achel afkomstige Dora Claes overleden, de weduwe van Henri De Graaf. Zij was 78 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in beperkte kring. Woensdag (20 uur) is er een gebedswake in de parochiekerk van Zolder-Centrum.

Twee provinciale geoloketten

Maandag 7 maart 2016
Het is maar dat je 't weet
Het provinciebestuur heeft twee geoloketten online gezet. Het eerste is het geoloket "Luchtbeelden". Dat bevat de meest actuele gebiedsdekkende middenschalige luchtfoto van de provincie Limburg met een grondresolutie van 25 cm. Het product is een compilatie van de orthofotomozaïeken (winteropnamen) die voor ieder deel van dit gebied ingewonnen zijn. Dat geoloket vindt u hier.
Het tweede geoloket behelst de "Atlas van de Buurtwegen". Wie het bezoekt kan het tracé en de weggrenzen van de buurtwegen raadplegen. De atlas van de buurtwegen werd opgesteld naar aanleiding van de wet van 10 april 1841. Hij vormt een inventaris van alle wegen die van belang waren voor het lokale verkeer. Het is een historisch document, waarvan de originele kaarten werden ingescand. Ook de wijzigingen zijn consulteerbaar via dit geoloket. UPDATE Hier staat een gebruikershandleiding.

Extra toezicht op gordeldracht

Maandag 7 maart 2016
Hamont-Achel - Extra toezicht op gordeldrachtTot 4 april controleren de Limburgse politiediensten extra op de gordeldracht en de kinderzitjes. Bedoeling van de actie is enerzijds om de bestuurders én de passagiers te herinneren aan de plicht de gordel te dragen in de auto (artikel 35 van de Wegcode), en anderzijds om de bestuurders bewust te maken van de noodzaak om de vervoerde kinderen veilig vast te maken in hun voertuig.
Het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 76 verkeersongevallen gemeld, waarvan 12 met lichamelijk letsel. Bij deze letselongevallen vielen 2 zwaargewonden en 10 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen werden in totaal 48 ademtesten afgenomen, waarvan er 12 (of 25%) positief bleken. Van 4 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. Er waren in totaal 18 gevallen van vluchtmisdrijf.

Stien Duysters overleden

Maandag 7 maart 2016
Hamont-Achel - Stien Duysters overledenZaterdag is Stien Duysters overleden, de weduwe van Chel Cornelissen. Ze was 91 jaar. Vrijdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont-Lo. Donderdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Jaak Hendrikx overleden

Zondag 6 maart 2016
Hamont-Achel - Jaak Hendrikx overledenGisteren is Jaak Hendrikx overleden, de echtgenoot van Theresia Lamers. Hij was 84 jaar. Volgens zijn wens wordt zijn lichaam ter beschikking gesteld van de wetenschap. Morgen/maandag is er van 19 tot 19.30u gelegenheid tot groeten in het uitvaartcentrum Severens in Overpelt. Donderdag om 19u is er een avondwake in de decanale kerk van Hamont.

Jaak Nijs overleden

Zondag 6 maart 2016
Hamont-Achel - Jaak Nijs overledenGisteren is Jaak Nijs overleden, de echtgenoot van Alice Van Otterdijk. Hij was 86 jaar. Donderdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont. Woensdag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Vandaag gelezen
"Als wij wat hebben, dan kunnen we thuis een beroep doen op de expertise van de beste artsen, voor de lokale bevolking geldt dat niet. Misschien hadden wij als atleten meer van ons moeten laten horen. Misschien had het IOC de Spelen niet moeten toekennen aan een land waar je voor geld de duivel kan laten dansen."
(Zeilster Evi Van Acker in "De Morgen" over de vervuiling van het water van de baai van Guanabara bij Rio de Janeiro, waar later dit jaar gezeild wordt in het kader van de Olympische Spelen.)

Week van de diëtist

Zaterdag 5 maart 2016
Het is maar dat je 't weet
Van 11 tot en met 18 maart vindt de “Week van de diëtist” plaats met dit jaar als thema “FEITEN EN FABELS rond voeding”. In het Diagnosecentrum in Lommel hebben de diëtisten een infostand op donderdag 17 maart van 14u tot 18u30. Het bezoek aan die infostand is gratis. Daarnaast worden er kringgesprekken over feiten en fabels rond voeding georganiseerd. Meer info op www.danolivzw.com.

Marie-Louise Mues overleden

Zaterdag 5 maart 2016
Hamont-Achel - Marie-Louise Mues overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Marie-Louise Mues overleden, de weduwe van Jan Lamers. Ze was 86 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag om 10.30u plaats in de Sint-Laurentiuskerk in Hamont. Dinsdag om 19u is er daar een avondwake. Condoleren kan via www.inmemoriam.be.
In de eerste twee maanden van 2016 gingen er in Limburg 121 ondernemingen failliet. Dat zijn er 25 minder dan in januari en februari 2015, oftewel een daling van 17%. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van handelsinformatiebureau Graydon. Onze provincie kent daarmee het beste cijfer van alle Vlaamse provincies qua evolutie in het aantal faillissementen. In heel België was er tijdens de voorbije 2 maanden een daling van 13%, in Vlaanderen slechts een lichte daling van 0,6%.

Geen Limburgs jeugdvoetbal

Vrijdag 4 maart 2016
Het Provinciaal Comité van de Voetbalbond heeft vanmiddag beslist om alle wedstrijden voor invallers, jeugd en G-voetbal af te gelasten. De algemene afgelasting geldt van 4 tot en met 6 maart.

Fina Van Werde overleden

Vrijdag 4 maart 2016
Hamont-Achel - Fina Van Werde overledenIn Overpelt is dinsdag Fina Van Werde overleden, de echtgenote van André De Winne. Ze was 88 jaar. De afscheidsviering zal plaatsvinden in familiekring. Maandag om 10.30u is er een afscheidsliturgie in de kapel van het rusthuis in Hamont.
Hamont-Achel - Trio verdacht van inbraken in tuinhuisjesDe politie HANO heeft drie Nederlanders ingerekend die verdacht worden van inbraken in tuinhuisjes. Het gaat om twee mannen uit Eindhoven en een uit Boxtel. Ze werden door een HANO-patrouille opgemerkt in een verdacht voertuig, gecontroleerd en na verhoor voorgeleid. De jongste weken waren er tal van inbraken in tuinhuisjes in Noord-Limburg, onder meer in Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt. De drie Nederlanders zijn aangehouden en in de gevangenis opgesloten.

Zonsopgang vanuit de ruimte

Donderdag 3 maart 2016
Uit de ruimte
Hamont-Achel - Zonsopgang vanuit de ruimteZoomGisteren keerde de Amerikaanse astronaut Scott Kelly (52) terug naar de aarde na een verblijf van bijna een jaar in het internationaal ruimtestation ISS. Kelly werd beroemd omwille van de prachtige foto's die hij vanuit het ISS maakte. Bijgaande foto toont een zonsopgang, gezien vanuit het ruimtestation. (Foto Scott Kelly/ Nasa) UPDATE Op de foto is de bovenste zwarte strook de ruimte, mailt Pierre Rutten. "Wij zien hier van op aarde altijd een blauwe hemel, maar eenmaal boven de atmosfeer is de hemel inktzwart. Het dunne blauwe strookje is onze atmosfeer. De volgende rode strook is een stukje aarde door de zon beschenen. De onderste zwarte strook is de nog duistere nachtkant van de aarde."

In groep een boek bespreken

Woensdag 2 maart 2016
Hamont-Achel - In groep een boek besprekenZoomFemma Hamont organiseert in de hoofdbibliotheek regelmatig leesclubavonden voor haar leden. Van de deelneemsters wordt verwacht dat ze vooraf een boek lezen en het nadien gezamenlijk in groep bespreken, samen met begeleidster Jeannine Van den Heule. Het jongste boek dat besproken werd (foto) was “Monddood”, het autobiografische verhaal van Doris G. Boeken lezen is niet alleen ontspannend, maar ook verrijkend. Als je er dan achteraf samen over praat, krijgt het lezen van een boek nog een meerwaarde, zeggen de deelneemsters. (Jacqueline Joosten-Segers)
Cijfers over de schoolloopbaan van Limburgse jongeren wijzen erop dat bijna één op de drie leerlingen in het secundair onderwijs een risicoschoolloopbaan ontwikkelt. Limburgse jongeren doen het daarmee iets beter dan Vlaamse jongeren. Lees "Schoolse resultaten van Limburgse jongeren hangen sterk samen met sociale achtergrond"

Suska Naus overleden

Dinsdag 1 maart 2016
Hamont-Achel - Suska Naus overledenZondag is Johanna Suska Naus overleden. Ze was 92 jaar. Donderdag om 10.30u is er voor haar een uitvaartliturgie in de parochiekerk van Overpelt-centrum.

Mia Hendrikx overleden

Dinsdag 1 maart 2016
Hamont-Achel - Mia Hendrikx overledenIn het rusthuis in Hamont is zaterdag Mia Hendrikx overleden, de echtgenote van Giel Schuurmans. Ze was 81 jaar. De crematieplechtigheid en de bijzetting op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Donderdag om 19u is er een avondwake in de decanale kerk van Hamont. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel