Het overige nieuws

Maandag weer 'flitsmarathon'

Vrijdag 30 september 2016
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Maandag weer 'flitsmarathon'Maandag houdt de politie in heel het land alweer een "flitsmarathon" tegen overdreven snelheid. Volgens de federale politie is het doel van de actie "een verbetering van de veiligheid op onze wegen en een daling van het aantal slachtoffers van ongevallen." De politie hoopt "dat de bestuurders zich niet alleen tijdens deze actie, maar ook erbuiten, zullen houden aan de snelheidsbeperkingen en dat ze weinig boetes moet uitschrijven."

Bisdom steunt vluchtelingenkinderen

Vrijdag 30 september 2016
Het bisdom Hasselt schenkt 10.000 euro aan Caritas International voor noodhulp aan Syrische vluchtelingenkinderen in Libanon. Het bedrag komt vanuit het fonds 'Wereldnoden', waarvoor er ieder jaar op de derde zondag van mei een collecte wordt gehouden in de Limburgse parochies.
In Libanon leven vandaag 400.000 vluchtelingenkinderen. De meesten daarvan komen uit Syrië. Uit cijfers van Caritas International blijkt dat bijna 250.000 van hen niet naar school gaan. De internationale (…) Het hele nieuwsbericht

Het parlementaire werk

Vrijdag 30 september 2016
Vandaag gelezen
"Het parlementaire werk is geen afspraak meer tussen de parlementair en zijn kiezers, maar tussen de parlementair en zijn partij. Partijen hebben geen leden meer nodig, ze krijgen bijna 70 miljoen uit de staatskas. Dat bedrag wordt beheerd door een tiental mensen uit de partijtop. Zij zijn het die beslissen wie verkozen wordt.” (Journalist Rik Van Cauwelaert in een interview met Apache.be)

Het Repair Café herstelt je spullen

Donderdag 29 september 2016
Op vrijdag 14 oktober organiseert de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS) opnieuw een Repair Café in Hamont-Achel. Tussen 18.00u en 21.00u kan je in het Michielshof terecht voor allerlei herstellingen. Klein elektrisch materiaal dat stuk is, kledij die hersteld mag worden, computers, smartphones of tablets die defect zijn,... De deskundigen van het Repair Café bieden voor heel wat problemen een oplossing. De reparatie gebeurt bovendien volledig gratis, enkel (…) Het hele nieuwsbericht

Vzw Integro gaat 8 rusthuizen bundelen

Donderdag 29 september 2016
Hamont-Achel - Vzw Integro gaat 8 rusthuizen bundelenZoomIn WZC Sint-Jozef in Neerpelt is vanmiddag de vzw Integro voorgesteld, de vereniging waarbinnen 8 Limburgse woonzorgcentra gaan fuseren. Voorzitter van de vzw is Boud Reggers, directeur-coordinator Roel Eerlingen. De kernactiviteit van de vzw is initiatieven ontwikkelen ter ondersteuning van personen met een chronische zorgvraag.
Het initiatief tot samenwerken begon al in 2008 met de oprichting van het Samenwerkingsinitiatief Ouderenzorg Limburg (SIOL), zei voorzitter Reggers. Binnen die groep (…) Het hele nieuwsbericht
Vzw Integro gaat 8 rusthuizen bundelen
Zoom

15 miljoen sigaretten in beslag genomen

Donderdag 29 september 2016
Tijdens een actie van de federale gerechtelijke politie Limburg tegen financiële criminaliteit met 19 huiszoekingen, niet alleen in ons land maar ook in Duitsland, Nederland en Spanje, hebben de speurders gisteren minstens 15 miljoen sigaretten, onversneden tabak, een aanzienlijke partij alcoholische dranken, een grote geldsom en cheques in beslag genomen. Het onderzoek viseert vermoedelijke feiten van internationaal georganiseerde BTW- en accijnsfraude waarbij twee van de vermoedelijke (…) Het hele nieuwsbericht

Opleiding gemachtigd opzichter

Woensdag 28 september 2016
De verkeersdienst van de lokale politie HANO organiseert opnieuw een opleiding tot gemachtigd opzichter. Zo'n opzichter heeft als taak in het verkeer de veiligheid van groepen kinderen, scholieren, senioren en personen met een handicap te bewaken, vooral bij het oversteken van de straat.
De nieuwe opleidingscursus vindt plaats op woensdag 9 november van 14.00 tot 16.00 uur of op woensdag 16 november van 19.00 tot 21.00 uur in de vergaderzaal van het hoofdgebouw van de politiezone HANO, Energiestraat (…) Het hele nieuwsbericht

Minder reizigers op snelbussen

Woensdag 28 september 2016
De snelbussen die Noord-Limburg en het Maasland met Antwerpen, Leuven en Brussel verbinden, blijven zo goed als zeker bestaan, maar trekken steeds minder reizigers aan. Dat meldde TVLimburg. Vlaams parlementslid Marino Keulen (Open VLD) wil dat de oorzaken van de terugloop van het aantal reizigers onderzocht worden.

Jules Vrijssen overleden

Woensdag 28 september 2016
Hamont-Achel - Jules Vrijssen overledenGisteren is Jules Vrijssen overleden, de echtgenoot van Ria Van Boegeld. Hij was 75 jaar. De afscheidsviering vindt in intieme kring plaats. Zijn asurne zal in huiselijke kring bewaard worden. Begroetingsmoment: vrijdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Maikel Peeters Montagewerken opgericht

Woensdag 28 september 2016
Maikel Peeters uit Hamont-Achel heeft de bvba Maikel Peeters Montagewerken opgericht met zetel aan de Watertorenstraat in Hamont-Achel. Het maatschappelijk kapitaal bedraagt 18.600 euro. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het leveren en plaatsen van metaalconstructies en alle activiteiten die betrekking hebben op roerende en onroerende leasing.

Liken maar!

Woensdag 28 september 2016
"Onze school Wico Campus Salvator organiseert een wedstrijd rond de Europese dag van de talen. De foto met de meeste likes wint een toffe prijs. Natuurlijk willen wij winnen, klas 4 STW. Zouden jullie onze foto allemaal willen liken? En delen mag ook! Alvast bedankt!
Vriendelijke groetjes KLAS 4 STW
Dit is de link."

Vanuit Eindhoven naar Stockholm

Dinsdag 27 september 2016
Luchtvaartmaatschappij Transavia heeft vandaag aangekondigd dat ze vanaf maandag 3 april 2017 vluchten gaat uitvoeren tussen de luchthaven van Stockholm Arlanda (Zweden) en Eindhoven Airport. Voor Eindhoven Airport betekent dit een forse versteviging van haar netwerk richting Scandinavië.
De route van Eindhoven naar Stockholm zal initieel 4x per week worden gevlogen (iedere maandag, woensdag, vrijdag en zondag). Transavia vliegt de route met een moderne Boeing 737-800 (189 stoelen).

Literair ontbijt met Rob van Vlierden

Dinsdag 27 september 2016
Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de stedelijke bibliotheek tijdens de maand oktober een Literair Ontbijt. Dat luidt de Bibliotheekweek in en vindt dit jaar plaats op zondag 9 oktober om 10.00u in de bib van Hamont. Doorheen de jaren waren er al heel wat woordkunstenaars te gast. Zo kwamen slam-dichter Jeekast, schrijver Geert De Kockere en dichtersduo David Troch en Sylvie Marie in het verleden al op de koffie. Vorig jaar nog ontroerde Maud Vanhauwaert haar publiek met poëzie en verhalen. (…) Het hele nieuwsbericht

Houtverkoop aan de bevolking

Dinsdag 27 september 2016
Op zaterdag 29 oktober om 9.00u vindt de openbare verkoop van 63 loten brand- en geriefhout plaats. Elke inwoner die geïnteresseerd is kan zich melden in de wintertuin van het Michielshof. De jaarlijkse houtkap gebeurt in uitvoering van het bosbeheersplan. Door systematisch het bosbestand te verjongen en de variatie van de beplanting in stand te houden, kan de gemeente beschikken over een FSC-label. Dit jaar zijn er 4.207 bomen die geveild worden, goed voor 439 kubieke meter, van diverse (…) Het hele nieuwsbericht
Om over na te denken
92% van de wereldbevolking ademt lucht in die zo vervuild is dat ze niet voldoet aan de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat kost elk jaar aan gemiddeld 6 miljoen mensen het leven. De situatie is vooral erg in Zuidoost-Azië, China, Maleisië en Vietnam. (Bron: WHO)

72 verkeersongevallen in weekend

Maandag 26 september 2016
In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 72 verkeersongevallen gemeld, waarvan 25 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 2 zwaar- en 24 lichtgewonden. De politie nam er in totaal 42 ademtesten af, waarvan er 8 (of 19 %) positief bleken. Er waren 10 gevallen van vluchtmisdrijf.

Miet Janssen overleden

Maandag 26 september 2016
Hamont-Achel - Miet Janssen overledenIn UZ Gasthuisberg in Leuven is donderdag Miet Janssen overleden, de echtgenote van Jan Beliën. Ze was 76 jaar. Donderdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont. Woensdag om 19u is er daar een avondwake.

Vluchtende verdachten beschoten

Zondag 25 september 2016
Hamont-Achel - Vluchtende verdachten beschotenZoomOp de Ringbaan-Noord in Weert is in de vroege namiddag een Belgische auto met vier inzittenden tegengehouden door de Nederlandse politie. Dat gebeurde na een achtervolging die in Venlo was begonnen. De politie wou daar de auto controleren in verband met een onderzoek naar een drugsmisdrijf. Maar de chauffeur sloeg op de vlucht en er zou op de politiemensen geschoten zijn. In Weert werd de auto klemgereden. De vier inzittenden probeerden nog te vluchten, maar drie van hen werden door de politie neergeschoten. De vierde werd gearresteerd. De drie gewonde verdachten zijn in het ziekenhuis opgenomen. Het is nog niet duidelijk waar de vier vandaan komen. Op de foto de betrokken vluchtauto van het viertal. (Foto politie.nl)

Het recht op nieuwsgierigheid

Zaterdag 24 september 2016
Tribunaliteiten
Zelfs binnen het huwelijk heeft u recht op een privéleven. Maar vergis u niet. U, maar ook uw man of vrouw heeft daarnaast een recht op nieuwsgierigheid. Echtgenoten verlangen terecht te weten, te horen, te zien of man of vrouw zich houdt aan de huwelijksplichten. Dat vond althans het hof van beroep van Antwerpen toen een man, verwikkeld in een vechtscheiding, schermde met de mails van zijn echtgenote met een zekere ‘HP’ en de vriendin van deze ‘HP’. Toch, aldus het hof, zijn er (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe bvba: Romanesco

Vrijdag 23 september 2016
Mark Romanesco en Johanna Willemsen, beiden uit Hamont-Achel, hebben de bvba Romanesco opgericht met zetel aan de Beverbekerdijk in Hamont-Achel. Het maatschappelijk kapitaal bedraagt 18.600 euro. Doel van de vennootschap is onder meer het uitbaten van een café/restaurant, het organiseren van feesten en het uitbaten van een hotel.

Dag van de Klant

Vrijdag 23 september 2016
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Dag van de KlantMorgen is het Dag van de Klant, dat is een jaarlijkse organisatie van Unizo (De Unie van Zelfstandige Ondernemers). Al voor de 29ste keer worden de klanten extra in de watten gelegd. Verschillende handelaars hebben zaterdag een extra attentie voor hun klanten.

Allen naar de bib!

Vrijdag 23 september 2016
Gaat u zondag ook naar de opendeurdag van 10 jaar bibliotheek aan de Wal in Hamont? Dat wordt de moeite hoor. Er worden allerlei randactiviteiten voorzien (rondleidingen doorheen verschillende gebouwen, een boekenverkoop, een verteltent voor kinderen,...) en dat allemaal tussen 14u en 18u.

Vzw Ilias opgericht

Donderdag 22 september 2016
Kelly Boonen, Marie-Kristien Kenis en Sylvie Vanbrabant hebben de vzw Ilias opgericht met zetel aan de Hamonterweg in Hamont-Achel. Doel van de vereniging is het bieden van hulp aan mensen, vooral kinderen, met een lichamelijke beperking.

Nieuwe EHBO-cursus

Donderdag 22 september 2016
Ook dit najaar organiseert het Rode Kruis van Hamont-Achel een cursus EHBO. De cursus dit najaar zal telkens twee uur duren (2 blokken van 1 uur). Ze start woensdag 28 september uitzonderlijk om 19 uur wegens administratieve formaliteiten die de eerste les vervuld dienen te worden. De volgende lessen zullen telkens starten om 19.30 uur. Voorwaarde om aan deze cursus te mogen deelnemen: je moet minimaal 16 jaar zijn. Deze cursus wordt georganiseerd in de lokalen van het Rode Kruis, Steenstraat 5. Voor inschrijvingen gelieve contact op te nemen met Marc Van Erum (0494 22 17 45) of te mailen naar vorming[!]hamont-achel.rodekruis.be.

Nieuwe vennootschap: Back Toolz

Woensdag 21 september 2016
Guy Hamaekers en Judith Gonzalez Iriarte, beiden uit Hamont-Achel, hebben de gewone commanditaire vennootschap Back Tools opgericht met zetel in Bien in Hamont-Achel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer import en export van machines; klein- en groothandel in ijzerwaren; organisatie van congressen en beurzen én en de expeditie van goederen.

Wilt u een hamdog of een krokodel?

Woensdag 21 september 2016
Vandaag gelezen
"HAMDOG. Nieuwe snack die een kruising is van een hamburger en een hotdog, met de breedte van een hamburger en de lengte van een hotdog. De snack is een idee van de Australiër Mark Murray, die eerst in Amerika en nu ook in Australië een patent verwierf op de snack.
Het woord hamdog is samengesteld uit woorddelen van hamburger en hotdog. Het vormingsprocedé is hetzelfde als bij een andere gloednieuwe, van origine Nederlandse snack, de krokodel, een lekkernij die het midden houdt tussen een kroket en frikandel. Bij Van Dale was krokodel op 20 september 2016 het Woord van de Dag."
(Uit de dagelijkse taalmail van het Genootschap Onze Taal)

Veel volk op startavonden bisdom

Woensdag 21 september 2016
Gisterenavond moesten er stoelen worden bijgezet voor de startavond van het bisdom in de Sint-Quintinuskathedraal in Hasselt. Thema van de startavond was ‘Geen dolers maar pelgrims. Gods Volk onderweg’. Net als vorige jaren waren  er ook dit jaar twee startavonden gezien de grote belangstelling voor dit initiatief. De tweede startavond had vanavond plaats. De deelnemers werden telkens toegesproken door bisschop Patrick Hoogmartens
Het was dinsdagavond een gezellige drukte rond (…) Het hele nieuwsbericht

Nelly Van der Aelst overleden

Woensdag 21 september 2016
Hamont-Achel - Nelly Van der Aelst overledenGisteren is de uit Achel afkomstige Nelly Van der Aelst overleden, de weduwe van Swa Iven. Zij was 87 jaar en wordt maandag begraven, na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake, waarna begroeting in uitvaartcentrum Severens.

En er wordt geflitst

Dinsdag 20 september 2016
Hamont-Achel - En er wordt geflitstDeze week kunt u de flitsauto van de lokale politie HANO tegenkomen in onder meer de Bevrijdingsstraat en het Ven in Hamont-Achel, de Hamonterweg en de Peerderbaan in Neerpelt en de Houtmolenstraat en Astridlaan in Overpelt. Ook in de buurt van scholen, want daar mag slechts 30km/u gereden worden.

Acht rusthuizen gaan fuseren

Dinsdag 20 september 2016
Acht rusthuizen in Limburg - waaronder die in Hamont, Neerpelt en Overpelt - gaan tegen 2018 fuseren. Dat melden de kranten van Mediahuis vandaag. In mei richtten de rusthuizen al de vzw Integro op. Door de fusie ontstaat één groot rusthuis met 800 bedden en 150 serviceflats.

Ik doe wat ik wil

Dinsdag 20 september 2016
Hamont-Achel - Ik doe wat ik wilZoomVrouwen als jachttrofeeën. Het is eens iets anders dan een hertengewei aan de muur. Op deze dag in 1965 namen The Animals ‘It’s My Life’ op. “Het is mijn leven en ik doe wat ik wil.” Het klonk overtuigend uit de mond van de rebelse zanger Eric Burdon. Maar op de Jukeboxkalender ontdekken we dat het zijn woorden niet waren.

69 weekendverkeersongevallen

Maandag 19 september 2016
In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 69 verkeersongevallen gemeld, waarvan 31 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 1 zwaargewonde en 21 lichtgewonden. De politie nam daar in totaal 45 ademtesten af, waarvan er 12 (of 27%) positief bleken. Van 5 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren 13 gevallen van vluchtmisdrijf.

Minister De Croo komt naar Bocholt

Maandag 19 september 2016
Vice-minister en minister van Digitale Agenda Alexander De Croo komt op dinsdag 27 september naar Bocholt op initiatief van Focus Noord. Geïnteresseerde ondernemers worden uitgenodigd op een interactieve infoavond rond digitale groeikansen en e-commerce. Aan de hand van lokale voorbeelden en concrete tips vernemen ze hoe hun bedrijf door digitaal te gaan op een eenvoudige manier aan klanten en omzet kan winnen. De bijeenkomst vindt om 19u plaats in GC De Kroon aan het Nevenplein 1 in Kaulille. Deelname is gratis, maar inschrijving verplicht via deze link.

WK kajakmaraton: resultaten NWC-ers

Zaterdag 17 september 2016
Hamont-Achel - WK kajakmaraton: resultaten NWC-ersZoomOp de tweede dag van het wereldkampioenschap kajakmarathon in het Duitse Brandenburg kwamen vandaag 6 leden van de Neerpeltse Watersportclub aan de start. In de ochtenduren moesten eerst de dames junioren in K2 over 19 km aan de bak. Na een spannende wedstrijd werden Roos Broekx en Hanna Plas knap vierde in een tijd van 1u32'39". Zij moesten zich in een ultieme eindspurt jammer genoeg gewonnen geven ten voordele van de Tsjechische meisjes. Goud en zilver gingen naar Hongarije. In dezelfde wedstrijd werden Amber Jannis en Bieke Van Broekhoven 14de in 1u 44'58". Bij de K1 wedstrijd voor heren junioren over 23 km werd Nick Verduyckt 23ste in 1u52'16". Op het middaguur ging Lize Broekx van start bij de K1 dames senioren over 26 km. Zij werd hier verdienstelijk 7de in 2u09'11".
Hamont-Achel - Brons voor Hermien op WK kajakmarathonZoomTot en met zondag vinden in het Duitse Brandenburg a/d Havel de wereldkampioenschappen kajakmarathon plaats. Aan dit WK nemen in totaal 13 leden van NWC-deel. Op de eerste dag was het al meteen prijs voor de Neerpeltse kajakkers. Hermien Peters (Hechtel-Eksel, rechts op de foto) won in een tijd van 1u52’38” brons in K1 bij de dames U23 over de 23 km lange wedstrijd achter de ongenaakbare Hongaarse vaarders Vanda Kiszli en Sara Mihalik. Bij de dames junioren K1 werden Joke Plas (Hamont-Achel) 11de over de 19 km in 1u40’17” en Leen Smeulders (Neerpelt) 17de in 1u42’11”. Bij de heren U23 in K1 over 26 km werd Baud Kums (Neerpelt) 18de in 2u04’44” en Daan Cox (Hamont-Achel) 19de in 2u06’20”.

Zo dichtbij en zo mooi

Vrijdag 16 september 2016
Hamont-Achel - Zo dichtbij en zo mooiZoomVlak over de grens in Achel ligt De Malpie. Een prachtig natuurgebied, en zo dichtbij. Ga er eens wandelen of fietsen! Peter van Glabbeek maakte er alvast dit filmpje van.
Het is maar dat je 't weet
In 2014 gaven Belgische huishoudens gemiddeld 4.300 euro uit aan vervoer. Voor de huishoudens met een eigen wagen steeg dit budget tot gemiddeld 5.000 euro. 90% van dit bedrag ging naar de aankoop en het onderhoud van dit voertuig. De post "vervoer" voor de huishoudens zonder auto bedroeg daarentegen gemiddeld iets meer dan 700 euro... of 7 keer minder dan voor de eigenaars van een auto, ook al gaven ze 2 keer meer uit aan het spoorvervoer en 3 keer meer aan het (openbaar) vervoer over de weg. Naar schatting hebben 17% van de Belgische huishoudens geen auto, 57% één auto, 23% twee en 3% meer dan twee. (Bron: Statbel)

Hetty Verweij overleden

Donderdag 15 september 2016
Hamont-Achel - Hetty Verweij overledenIn het rusthuis in Achel is vandaag Hetty Verweij overleden, de weduwe van Joep van Kemenade. Ze was 89 jaar. Dinsdag wordt ze gecremeerd in het crematorium Weerterland in Weert; de afscheidsviering begint om 10.30u. Laatste groet: maandag tussen 19 en 19.30u in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Rook-arm, hart-rijk

Donderdag 15 september 2016
Al meer dan 10 jaar organiseert het Mariaziekenhuis rookstopcursussen. Volgende maandag start er een nieuwe reeks. Ze telt acht sessies op maandagavond van 18 tot 19.30 uur. Het ziekenfonds betaalt het grootste deel van de kosten terug.
Roken is ongezond! Dat weet iedereen, en nog altijd rookt bijna 1 op de 4 Belgen, veel te veel. Velen willen stoppen, maar weinig mensen kunnen stoppen met roken zonder hulp. Daarom probeert het Mariaziekenhuis de kans op slagen te vergroten door te werken in een groep van een 10-tal personen. Wil je een goed voornemen voor het najaar nakomen en eindelijk de stap zetten om te stoppen met roken, schrijf je zeker in.
Meer info? Karlien Kuyken (T 011 826 076 of rookstop[!]mznl.be).

Wandelroute geopend

Woensdag 14 september 2016
Hamont-Achel - Wandelroute geopendZoomEn zo ziet Stijn Lodewijks de opening van de wandelroute "In het spoor van de teuten"...

Internetkiosken in New York

Woensdag 14 september 2016
Van onze man in New York
Hamont-Achel - Internetkiosken in New YorkZoomOpenbare telefooncellen zijn door de populariteit van GSM en ander mobiele toestellen onrendabel geworden in New York City. Daarom heeft het stadsbestuur besloten om ze te vervangen door internet kiosken. De eerst 500 zijn al in gebruik en de firma linkNYC gaat er ongeveer 7500 plaatsen. Aan deze kiosken heb je toegang tot het internet, is er hoge snelheid WIFI, kan je telefoneren binnen de VS en is er de mogelijkheid om via een usb-connectie batterijen te herladen. Ook noodoproepen naar het nummer 911 zijn met een druk op één knop mogelijk. Dit alles is gratis. Een privé-bedrijf bekostigt het hele project en hoopt rendabiliteit te halen door het vertonen van reclame op de beeldschermen die de kiosken flankeren. (Bijdrage Dirk Vandenberk)
Internetkiosken in New YorkInternetkiosken in New York
Zoom

Snelheidscontroles deze week

Woensdag 14 september 2016
Hamont-Achel - Snelheidscontroles deze weekDe lokale politie HANO heeft deze week voor de snelheidscontroles vooral aandacht voor het verkeer in Grevenbroek in Hamont-Achel, in de Lillerheidestraat in Neerpelt en in de Haltstraat in Overpelt. Ook de omgeving van de scholen staat op het programma.

Rook, maar geen vuur

Woensdag 14 september 2016
In de Keunenlaan, op het Bernard Kempplein en in de Bosstraat in Hamont-Achel wordt de riolering vandaag gecontroleerd tussen 14 en 16 u. Hierbij komt rook vrij. U hoeft hiervoor niet de 100 of 101 te bellen. Waarschijnlijk is er niets aan de hand, zo meldt de lokale politie HANO.
Hamont-Achel - De Hamonter Vlindertjes vliegen er terug inZoomHet kinderkoor De Hamonter Vlindertjes is maandag weer gestart met repeteren. Iedere maandag geeft Lilit Sati van 16.45u – 18.00u zangles in de Burg. Na wat stemopwarmingsoefeningen wordt een liedje aangeleerd, soms zelfs in het Engels. Wil je eens een keertje komen meedoen, dan ben je welkom. Voor de centjes hoef je het niet te laten, want het is helemaal gratis.

Info over gevelrenovatie

Dinsdag 13 september 2016
Donderdagavond vanaf 19u organiseren de gemeentebesturen van Hamont-Achel en Neerpelt in de patio van het gemeentehuis van Neerpelt een infosessie over gevelrenovatie. Die bijeenkomst is gratis toegankelijk. Als je verbouwingsplannen hebt of je woning wil verduurzamen, dan is het handig te weten waar je op moet letten en of je recht hebt op een premie voor deze werken. Dat verneem je allemaal tijdens deze infosessie.
Voor de zwaarste categorie elektrische fietsen worden vanaf 1 oktober een rijbewijs, een helm en een nummerplaatje verplicht. Dat schrijft tijd.be. Er worden drie categorieën elektrische fietsen ingevoerd. Lees zelf meer bij De Tijd.

Ook geen merels in de tuin?

Dinsdag 13 september 2016
Hamont-Achel - Ook geen merels in de tuin?ZoomMail van een lezer: "Het is mij opgevallen dat er in onze tuin geen enkele merel meer te bespeuren is, daar waar er vroeger zeer veel zaten. Ik heb twee druivelaars in de tuin, die ik vorig jaar moest afschermen, daar anders de merels met de druiven aan de haal gingen. Dit jaar niet afgeschermd, en toch geen merels aan de druiven gezien."
Dat kan te wijten zijn aan een ziekte die de merels treft, zeggen ze bij het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. Daar worden dagelijks zieke merels (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Benefietconcert voor Surinaams projectZoomDe vriendenkring België Boven-Suriname organiseerde zaterdag in De Posthoorn een jazzconcert t.v.v. zijn landbouwproject Saamaka Woösu in Boven-Suriname. Samen met haar pianist Danny van Kessel, bassist Pieter Althuis en drummer Walther Muringen gaf Denise Jannah een gevarieerd concert met vele muzikale sferen. Het loonde zeker de moeite om haar aan het werk te zien. Meer foto's van die avond kan je hier zien. (Foto Frank Emmers)
In de kant "De Morgen" verscheen vandaag een artikel met als titel “Tot 3x meer leukemie in Mol-Dessel”. Het verhaal grijpt terug naar een epidemiologische studie van jaren geleden. Die studie uit 2012 maakte melding van een verhoogd aantal gevallen van acute leukemie bij kinderen tussen 0 en 14 jaar in de regio Mol-Dessel. Het FANC - het federaal agentschap voor nucleaire controle - stelde toen dat deze studie beschrijvend van aard was en gebaseerd op een beperkt aantal gegevens uit de (…) Het hele nieuwsbericht

75 verkeersongevallen in weekend

Maandag 12 september 2016
In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 75 verkeersongevallen gemeld, waarvan 27 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 2 zwaargewonden en 29 lichtgewonden. De politie nam bij die ongevallen in totaal 31 ademtesten af, waarvan er 6 (of 19%) positief bleken. Van 3 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 13 gevallen van vluchtmisdrijf.

Fieneke Voets overleden

Zondag 11 september 2016
Hamont-Achel - Fieneke Voets overledenIn het rusthuis in Achel is vandaag Fieneke Voets overleden, de echtgenote van Jan Claes. Ze was 96 jaar. De afscheidsviering zal plaatsvinden in intieme kring. De asurn kan vrijdag tussen 18u en 18.30u gegroet worden in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Duikclub zoekt nieuwe leden

Zaterdag 10 september 2016
Het is maar dat je 't weet
Wist u dat Noord-Limburg een duikclub heeft? Met echte duikers, met vinnen en zo? Ja hoor: duikclub Atlanta, in Overpelt. Die club heeft nu een promofilmpje gemaakt om de duiksport te promoten en op die manier nieuwe leden binnen te halen. Duik er even in via deze link!

Behoorlijk spectaculair

Zaterdag 10 september 2016
Hamont-Achel - Behoorlijk spectaculairZoomNatuurlijk hebt u al lang spijt dat u gisteravond niet op het vliegveld van Sanicole in Hechtel-Eksel was, waar u kon kijken naar de avondshow van vliegtuigen die zondag deelnemen aan de airshow. Maar via dit prachtige filmpje kunt u toch al zien hoe het kwam dat duizenden mensen daar hun adem inhielden... (Video: Chris Janssens)
Vanaf 1 oktober a.s. kunnen alle jonge (ook Vlaamse) muzikanten van 12 t/m 19 jaar (zang t/m 21) zich weer inschrijven voor het Nederlandse Prinses Christina Concours. Iedereen mag meedoen, ongeacht niveau. Het Prinses Christina Concours wordt in januari t/m april 2017 georganiseerd en vindt plaats op zes verschillende locaties in heel Nederland. Het staat open voor alle jonge muzikanten die een klassiek stuk al aardig in de vingers hebben. Alle deelnemers mogen tien minuten optreden. Het concours is (…) Het hele nieuwsbericht

Gezinsuitbreiding in een sociale woning

Zaterdag 10 september 2016
Tribunaliteiten
Een sociale huisvestingsmaatschappij in het Antwerpse eiste voor de vrederechter de uithuiszetting van een koppel met een baby. De mannelijke helft van het koppel had een huurovereenkomst ondertekend en volgens de huisvestingsmaatschappij verzwegen dat hij gehuwd en zijn vrouw zwanger was. Een terechte uithuiszetting, vond de vrederechter. Want, door de verzwijging was het appartement overbevolkt. Vreemdelingen, zo wist de vrederechter, verzwijgen dikwijls hun gezinssamenstelling om voorrang te krijgen bij de (…) Het hele nieuwsbericht

Arnold Meuris overleden

Vrijdag 9 september 2016
Hamont-Achel - Arnold Meuris overledenGisteren is Arnold Meuris overleden, de echtgenoot van Toke Didden. Hij was 86 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Woensdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Achel-Dorp waarna begroeting in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Magriet Didden overleden

Donderdag 8 september 2016
Hamont-Achel - Magriet Didden overledenGisteren is Magriet Didden overleden, de weduwe van Jan Lauwers. Zij was 93 jaar en wordt dinsdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Achel-Centrum. Maandag (19 uur) is er daar een avondwake.

Drukste zomer ooit op Eindhoven Airport

Donderdag 8 september 2016
Hamont-Achel - Drukste zomer ooit op Eindhoven AirportZoomRuim 1 miljoen passagiers (1.014.402) hebben in de maanden juli en augustus gebruik gemaakt van Eindhoven Airport. Het is voor het eerst dat de luchthaven in deze twee zomermaanden de grens van 1 miljoen passagiers doorbreekt. Vorig jaar waren dat in dezelfde maanden nog geen 900 duizend passagiers (896.106), een groei van 13%. Hierdoor is de zomer van 2016 de drukste zomer ooit.
De luchthaven verwacht echter dat de drukste dag van het jaar pas vandaag zal zijn, op 8 september. Meer dan 18.000 (…) Het hele nieuwsbericht

Basisschool bezoekt Museum De Kolonie

Donderdag 8 september 2016
Hamont-Achel - Basisschool  bezoekt Museum De KolonieZoomLeerlingen van het zesde leerjaar van basisschool De Horizon uit Hamont bezochten gisteren Museum De Kolonie in Lommel. Heel enthousiast gaven zij het startschot aan het project 'Oertijd'. (Gerd Bloemen).

Last van wespen?

Woensdag 7 september 2016
Hamont-Achel - Last van wespen?Als de zon in het land is, duiken de wespen steevast op. Vervelend. Zeker als je met een wespennest zit in je tuin, je huis of vlakbij je terras.Heb je een storend wespennest in je woning of tuin en wil je dat de brandweer het verdelgt? Contacteer de brandweer dan via het nieuwe en handige e-formulier op www.hvznl.be.
    Geef een goede beschrijving op het formulier, als we aan het nest kunnen, hoef je niet thuis te zijn. Zet er eventueel een markering bij: bv. trapladder, (…) Het hele nieuwsbericht

Zondag Hagevenhappening

Dinsdag 6 september 2016
Hamont-Achel - Zondag HagevenhappeningZoomOmringd door het waardevolle natuurgebied Hageven zal het bezoekerscentrum De Wulp aan de Tussenstraat in Neerpelt aanstaande zondag 11 september van 10u tot 18u het decor vormen van de HagevenHappening. Dit jaar werkte Natuurpunt Neerpelt intens samen met Welzijnsregio Noord-Limburg, De Biehal en De Winning. De organisatoren willen met dit feest voor de ganse familie enerzijds opkomen voor een kwaliteitsvolle natuur en leefomgeving en anderzijds de aandacht trekken voor de sociale economie in (…) Het hele nieuwsbericht

Minder doden op Limburgse wegen

Dinsdag 6 september 2016
Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar kwamen in Limburg 20 personen om, drie minder dan in dezelfde periode van 2015. Het aantal ongevallen met gewonden is wel bijna met 2 procent gestegen. Het aantal ongevallen met voetgangers is bestegen met 17,1 procent. Eén en ander blijkt uit cijfers van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid.

Jan Habraken overleden

Dinsdag 6 september 2016
Hamont-Achel - Jan Habraken overledenZaterdag is in Houthalen de uit Hamont afkomstige Jan Habraken overleden, de weduwnaar van Germaine Vanharen. Hij was 89 jaar. De afscheidsviering vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de aula van rouwcenter De Backer-Put in Houthalen. Begroetingsmoment: woensdag (19-20 uur).

63 weekendongevallen in Limburg

Maandag 5 september 2016
In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 63 verkeersongevallen gemeld, waarvan 13 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 1 zwaargewonde en 17 lichtgewonden. De politie nam daarbij in totaal 17 ademtesten af waarvan er 4 (of 24%) positief bleken. Van 4 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 19 gevallen van vluchtmisdrijf.

4 op 10 bedrijven willen verhuizen

Maandag 5 september 2016
Vier op de tien Limburgse ondernemers zijn op zoek naar een nieuw bedrijfspand binnen dit en vijf jaar. Dat blijkt uit een rondvraag van werkgeversorganisatie Unizo Limburg, meldt TVL. De belangrijkste reden om te verhuizen is de groei van de onderneming, een belangrijke aanwijzing dat het de goede kant uitgaat met de Limburgse economie.

Vanaf vandaag terug nachtvluchten

Maandag 5 september 2016
Zoals elk jaar werden er vanaf 1 juni en dit tijdens de hele zomerperiode tot 1 september geen nachtvluchten vanaf de vliegbasis Kleine Brogel uitgevoerd om tal van publieke redenen (‘blokperiode’ studenten, zomertoerisme, gebruik militaire luchtruim door recreatief luchtverkeer voor zweefvliegen, sportvliegen, luchtballons…).
Concreet wil dit zeggen dat de afgelopen 3 maanden alle militaire toestellen steeds ten laatste om 17u30 terug aan de grond stonden.Vanaf vandaag worden de nachtvluchten echter terug opgestart, meldt de vliegbasis.

Jaarlijkse kampioenenhulde

Maandag 5 september 2016
Hamont-Achel - Jaarlijkse kampioenenhuldeZoomVrijdagavond werd in Hamont-Achel de jaarlijkse kampioenenhulde gehouden in cinema De Walburg. Hier werden de sporters uit de gemeente gehuldigd, al dan niet aangesloten bij een stedelijke sportclub maar woonachtig in Hamont of Achel. Zo werden vanwege de Neerpeltse Watersportclub 8 clubleden gehuldigd met name Karolien, Hanna en Joke Plas, Kenza en Kyana Vanhamond, Layla Snijders, Stef Theysmans en Daan Cox. Zij mochten allen van de sportraad een mooi aandenken ontvangen. Bij de verkiezing voor sportvrouw en sportman van het afgelopen seizoen werden respectievelijk Hanna Plas en Daan Cox (foto) van NWC verkozen op basis van hun uitzonderlijke prestaties op nationaal en internationaal vlak.

Willy Beliën overleden

Maandag 5 september 2016
Hamont-Achel - Willy Beliën overledenZaterdag is in Achel Willy Beliën overleden. Hij was 80 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in besloten kring, gevolgd door de teraardebestelling op het Boskerkhof van Hamont. Begroetingsmoment: dinsdag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Bijna vijf procent minder werklozen

Vrijdag 2 september 2016
Eind augustus zaten 34.415 Limburgers zonder werk, een daling met bijna vijf procent in vergelijking met een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB. Vlaanderen telt in het totaal 214.622 werklozen.

Academie pakt uit met nieuwe website

Vrijdag 2 september 2016
Hamont-Achel - Academie pakt uit met nieuwe websiteZoomStipt met het begin van het nieuwe schooljaar lanceert de Kunstacademie Noord-Limburg (KANL, voorheen NIKO) een nieuwe website. Nieuw is dat de site ook prima werkt op mobiele toestellen, zoals tablet of smartphone. En voor beginners is de cursuswijzer handig, in enkele muisklikken loodst die je door het aanbod. Voor de ontwikkeling zorgde Christophe Evers van Webstylers, die ook al jaren instaat voor de Internetgazet.

Nieuwe bvba: ALM Ventures

Donderdag 1 september 2016
Anjo De Heus uit Hamont heeft de bvba ALM Ventures opgericht met zetel aan de Sommisstraat in Achel. De vennootschap met een maatschappelijk kapitaal van 18.550 euro biedt onder meer management en andere (consultancy) diensten aan.

'Funeraria zijn geen cultusplaatsen'

Donderdag 1 september 2016
In een brief aan alle Limburgse priesters, diakens, parochieassistenten, pastores in de zorg en de gemandateerde lekenvoorgangers in de uitvaartliturgie vraagt Karel D’Huys, vicaris voor de parochies van het bisdom Hasselt, uitdrukkelijk om in alle gevallen af te zien van het leiden van of voorgaan in een uitvaartdienst in een funerarium. “Hoe pastoraal goed bedoeld soms ook, zulke praktijk stemt niet overeen met de afspraken binnen de Vlaamse bisdommen, ze schept onduidelijkheid en (…) Het hele nieuwsbericht
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel