Het overige nieuws

Hamont-Achel - Klein koolwitje is meest gespotZoomOok dit jaar staat het klein koolwitje op nummer 1 van meest gespotte vlinder in de Limburgse tuinen tijdens het vlindertelweekend. Weliswaar kunnen de tellingen nog tot vrijdag worden doorgegeven. Op twee staat nu het groot koolwitje en het boomblauwtje heeft de grootste sprong voorwaarts gemaakt, van 11 naar 3. (Foto Pierre Rutten)
Nu donderdag 2 augustus slaan de speelpleinwerkingen van Hamont-Achel de handen in elkaar. SPW De Koekoek Achel, ’t Stadspark Hamont en Uit de Bocht Hamont-Lo organiseren dan i.s.m. het stadsbestuur het gratis evenement “Fata Morgana”. Iedereen van 5 tot 14 jaar is welkom om te proberen de 5 sterren binnen te halen. Dit alles vindt plaats van 12u tot 17u op de terreinen van SPW Uit de Bocht, Leeuwerikstraat 7. Wie met de fiets komt, krijgt een kleine attentie! Vergeet zeker je lunchpakket niet.

Jeanne Didden overleden

Maandag 30 juli 2018
Hamont-Achel - Jeanne Didden overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren de uit Hamont afkomstige Jeanne Didden overleden, de weduwe van Gerard Deckers. Ze was 86 jaar. De afscheidsdienst en de crematie zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: woensdag (19.30u-20u) in uitvaartcentrum Severens.
Juli was een goede maand voor het toerisme in Limburg. De logiesuitbaters zijn tevreden over de eerste helft van de zomervakantie. Dat blijkt uit een rondvraag van Toerisme Limburg. Bijna acht op tien logiesuitbaters heeft in juli evenveel of zelfs meer gasten ontvangen dan vorig jaar. Afgelopen maand hebben naar schatting bijna 180.000 toeristen 'ingecheckt' in onze provincie, goed voor ruim 700.000 overnachtingen.

Dit zijn de boosdoeners

Maandag 30 juli 2018
Hamont-Achel - Dit zijn de boosdoenersZoomDeze nachtvlinders zijn de schrik van elke buxusliefhebber: buxusmotten. Meestal zijn ze overwegend wit met een donkere rand (foto links), maar er bestaat ook een zeldzame donkere variant (rechts) die zich gisteren tijdens de vlindertelling kwam tonen. Voor de buxusstruik zelf maakt het niets uit, die is toch de pineut...(Pïerre Rutten) UPDATE Hieronder een foto van de rups van de buxusmot. Het is de rups die uit de eitjes van de mot komt en alle buxus opvreet. (Foto Marcella Stappers)
Dit zijn de boosdoeners
Zoom

KFC Hamont 99 uitgebekerd

Zondag 29 juli 2018
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 uitgebekerdHet bekeravontuur van KFC Hamont 99 is achter de rug. Het verloor met 0-3 van Bree-Beek.
Hamont-Achel - Rook- en geurhinder door brand HouthalenZoomRond 18.30u is een zware brand uitgebroken in een loods met oud papier bij Bongaerts Recycling aan de Europarklaan in Houthalen-Helchteren. De brand veroorzaakte een kolossale rookwolk die tot ver te zien - en te ruiken - is. Burgemeester Yzermans van Houthalen-Helchteren heeft opgeroepen om deuren en ramen een tijdje gesloten te houden. (Foto Marco Mariotti)

Sylvie Nickmans overleden

Zondag 29 juli 2018
Hamont-Achel - Sylvie Nickmans overledenIn WZC Immaculata is gisteren Sylvie Nickmans overleden, de weduwe van Lambert Van Langendonck. Zij was 79 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de Sint-Laurentiuskerk in Hamont. Begroetingsmoment: uitvaartcentrum Severens na telefonische afspraak (011-64.20.90).
Hamont-Achel - Toch ook even die maansverduisteringZoomWe werden overstelpt met foto's van de bloedmaan, terwijl het eigenlijk om een maansverduistering ging. Marcella Stappers bleef er afgelopen nacht tot half één voor op, en maakte toen deze foto.

Jeanne van Hout overleden

Zaterdag 28 juli 2018
Hamont-Achel - Jeanne van Hout overledenIn het rusthuis in Hamont is donderdag Jeanne Van Hout, geboren Vos, overleden. Ze was 90 jaar en de weduwe van Martin Saelmans. Jeanne was de oprichtster van supermarkt Saelmans. De afscheidsdienst en de begrafenis zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: dinsdag (19.30u-20.30u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Willem Stuurman overleden

Zaterdag 28 juli 2018
Hamont-Achel - Willem Stuurman overledenVandaag is Willem Stuurman overleden, de echtgenoot van Carla Wiersma. Hij was 78 jaar. De afscheidsviering zal plaatsvinden in besloten kring. Begroetingsmoment: woensdag (18u-18.30u) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Henri Kaers overleden

Zaterdag 28 juli 2018
Hamont-Achel - Henri Kaers overledenDonderdag is Henri Kaers overleden, de weduwnaar van Finneke Schonkeren. Hij was 93 jaar. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (13 uur) plaats in de parochiekerk van Bocholt. Maandag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten bij Vanhove Uitvaartzorg.
Henri was van geboorte een Hamontenaar. Samen met zijn Finneke heeft hij van 1955 tot 1980 een frituur uitgebaat op de Stadswaag in Hamont. Tot hun verhuis naar een nieuwe woning in Bocholt hebben zij op de Lozenweg in Hamont gewoond.

Hamont 99 ontvangt Bree-Beek

Vrijdag 27 juli 2018
Hamont-Achel - Hamont 99 ontvangt Bree-BeekMorgen wordt de bekerwedstrijd tussen KFC Hamont 99 en Bree-Beek gespeeld. Aftrap in de Bevrijdingsstraat om 17.30 uur.
Hamont-Achel - Verbod: geen water uit beken of rivierenZoomDe aanhoudende droogte treft ook de waterlopen in Limburg. De gouverneur heeft dan ook besloten om met onmiddellijke ingang een captatieverbod uit te vaardigen op de onbevaarbare waterlopen in Limburg. Er mag dus geen water uit deze waterlopen geput worden, met uitzondering voor het eigen vee dat buiten staat. Voor de tuin- en landbouw zijn er een aantal alternatieven. Meer info op www.crisis-limburg.be
Het Agentschap Natuur en Bos raadt af om natuurgebieden te bezoeken in de provincies Antwerpen en Limburg. Daar geldt brandfase rood. Dat betekent dat het er extreem droog en brandgevaarlijk is. "Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot het gebied afgeraden", luidt het. Beheerders en brandweer zijn er zeer waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er worden extra materieel en mankracht ingezet en de brandtorens worden overdag bemand.
Grensgevallen
In Veldhoven bij Eindhoven is vanmiddag een man zwaargewond geraakt toen hij in ondiep water dook en met zijn hoofd op de bodem terechtkwam. Hij heeft mogelijk een dwarslaesie opgelopen.
Hamont-Achel - Vier generaties, met dank aan NelleZoomOp 12 juli werd Nelle Houben geboren, op de foto 1 week oud. Meteen zijn er vier generaties in de familie: met naast Nelle ook moeder Silke Fransen (26), moeke Emma Vlemmix (53) en overgrootmoeder Dora Steenvoorden (87).

Ondertussen, op Zaventem...

Donderdag 26 juli 2018
Hamont-Achel - Ondertussen, op Zaventem...ZoomKomt daar al eens een regenwolk langs, raakt meteen heel het vliegverkeer in de war. Een cartoon van Fobie!

Mag ik sproeien of niet?

Donderdag 26 juli 2018
Hamont-Achel - Mag ik sproeien of niet?ZoomDoor de meteorologische en hydrologische omstandigheden in Limburg en omdat de aanhoudende droogte kan leiden tot moeilijkheden voor een normale waterbedeling, werd het ingestelde verbod op het gebruik van water uit het publieke drinkwaternet voor bepaalde doeleinden uitgebreid naar regen- en grondwater. Toch zitten nog veel mensen met vragen wat mag en niet mag. Alle info vind je netjes terug op deze website: www.crisis-limburg.be.

Woningbrand in Aalst aangestoken

Donderdag 26 juli 2018
Grensgevallen
Bij een woningbrand langs de N69 in Aalst, achter Valkenswaard, hebben vijf bewoners zich afgelopen nacht even na 2.30u nipt kunnen redden nadat ze uit het raam op de eerste en de tweede verdieping hadden kunnen springen. Volgens de politie werd de brand aangestoken. Omwonenden en cafébezoekers die op de brand uitkwamen, hadden matrassen gelegd om de bewoners, die uit het raam hingen nadat ze ruiten hadden ingeslagen om aan de vlammen te ontkomen, op te vangen.

Brand in bos Maarheeze

Donderdag 26 juli 2018
Grensgevallen
Vanmiddag is brand uitgebroken in een bos aan de Sterlsemseweg in Maarheeze. Brandweerkorpsen zijn met verscheidene wagens ter plaatse. Volgens de eerste berichten gaat het om een gebied van ca. 16ha dat in brand staat.

Aanleg warmtenet gestart

Donderdag 26 juli 2018
In Mol is de aanleg van het warmtenet Mol-Dessel van start gegaan. In totaal zal er 30 kilometer van het buizennet worden aangelegd. Wanneer het volledig klaar is, zullen een sporthal en het nieuwe zwembadencomplex Vita Den Uyt volledig gevoed worden met aardwarmte. Dit betekent dat beide gebouwen geen CO2-uitstoot meer zullen veroorzaken.
De hernieuwbare energie is afkomstig van de toekomstige geothermiecentrale op de voormalige Ballmatt-site in Mol-Donk, ten zuiden van het kanaal. Daar wordt warm water opgepompt vanaf een diepte van 3,6 km. In de geothermiecentrale gaat dit warme aardwater van 128° C door een warmtewisselaar. Op die manier krijgt men water van maximum 90°C dat via het ondergronds warmtenet wordt verdeeld naar grote afnemers in Mol en Dessel.
Als de verwachtingen uitkomen zal het warmtenet op termijn worden uitgebreid tot Noord-Limburg. Dat zal nog enkele jaren duren, maar het is interessant omdat de temperatuur van het ondergrondse aardwater hier nog hoger ligt dan in Mol.

Er zijn geen zekerheden meer

Donderdag 26 juli 2018
Het is maar dat je 't weet
"Binnen twee of drie jaar kunnen we kijken naar bewegende beelden en toespraken zonder dat iemand in staat is om te vertellen of ze echt zijn of verzinsels. (...) Aan de universiteit van Stanford hebben onderzoekers via artificiële intelligentie (A.I.) hoofdbewegingen, de oogopslag en het oogknipperen gemanipuleerd, waardoor computergegenereerde video's ontstaan die moeilijk van de werkelijkheid te onderscheiden zijn. 'Deepfakes' kunnen via A.I. een politicus woorden laten zeggen die hij in werkelijkheid nooit gezegd heeft."
(Financial Times)

'Gokken neemt toe'

Donderdag 26 juli 2018
Hamont-Achel - 'Gokken neemt toe'ZoomHet online gokken neemt toe, schrijven enkele kranten vandaag. Tijdens het voorbije WK voetbal werd er 334 miljoen euro ingezet. Het inspireerde Fobie tot bovenstaande cartoon, want de nieuwe voetbalcompetitie staat in de startblokken!

Code 'Rood' aan de Noordzee...

Woensdag 25 juli 2018
Hamont-Achel - Code 'Rood' aan de Noordzee...Zoom...gezien door Fobie.
Vanaf vandaag mag je tussen 8 en 20 uur ook geen grond- of regenwater (!) meer gebruiken voor het besproeien van grasperken en tuinen. Dat heeft de gouverneur beslist na een vergadering met experten over de droogteproblematiek.

Nederlander (41) veroordeeld

Woensdag 25 juli 2018
Hamont-Achel - Nederlander (41)  veroordeeldDe rechtbank in Hasselt heeft vandaag een 41-jarige inwoner uit het Nederlands-Limburgse  Hoensbroek veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 10 effectief. De man had tussen maart 2017 en maart 2018 in totaal 109 industriële batterijen uit zendmasten gestolen. Hij kon daar aan geraken dank zij een sleutel, die hij bij zijn voormalige werkgever - een bedrijf dat dergelijke antennes bouwt - had gestolen. Bij een diefstal in Bilzen, waarbij hij door bewakingscamera's werd gefilmd, werd hij opgepakt. (PG)

Rijksregister lag plat

Woensdag 25 juli 2018
In de late voormiddag waren er in het hele land problemen met het rijksregister. Dat was - door de hitte? - uitgevallen. Daardoor konden gemeenten gedurende enkele uren geen identiteitskaarten of rijbewijzen uitreiken. Sinds 14.30u zijn de problemen opgelost.
Op advies van de Vlaamse droogtecommissie vaardigt de gouverneur met onmiddellijke ingang een verbod op de verspilling van leidingwater uit.
Het is verboden om water uit het publieke drinkwaternet te gebruiken:
- voor het afspuiten van motorvoertuigen, aanhangwagens en opleggers, tenzij in het kader van de normale activiteiten van daartoe gespecialiseerde ondernemingen en in de gevallen waar het afspuiten in de regelgeving of vergunning is opgelegd;
- voor het vullen of bijvullen van (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuw: huisdierendispensarium

Dinsdag 24 juli 2018
Limburg krijgt een huisdierendispensarium. Dat is een centrum waar je terecht kan met je huisdier voor medische zorgen, wanneer je het zelf niet zo breed hebt. Het centrum komt in Hasselt. Mensen die niet veel geld hebben, kunnen er terecht met hun huisdier voor een kleine bijdrage. De dieren kunnen er verzorgd en gevaccineerd worden. Dat alles wordt gedaan door gewone Limburgse dierenartsen die er een bijdrage voor krijgen, je kan dus ook rekenen op kwalitatieve zorg. Wanneer een baasje tijdelijk (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Tourrenners op weg naar PyreneeënZoomVanmorgen werd de rit in de Ronde van Frankrijk 10 minuten stilgelegd omdat sommige renners pepperspray - volgens andere bronnen traangas - in de ogen hadden gekregen. De Franse politie had dat gebruikt om protesterende boeren uit elkaar te drijven. (Cartoon: Fobie)

Madeleine Verduyckt overleden

Dinsdag 24 juli 2018
Hamont-Achel - Madeleine Verduyckt overledenOp 18 juli overleed de uit Hamont afkomstige Madeleine Verduyckt, de weduwe van Mathieu Theuwissen. Zij was 80 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Villers-Saint-Siméon bij Luik.
Hamont-Achel - Meer mogelijkheden voor politieDoor het vandaag ondertekende Benelux-verdrag krijgt de politie in de grensstreek meer mogelijkheden en zullen criminelen minder makkelijk kunnen ontsnappen door de grens over te steken. Bij een achtervolging bijvoorbeeld was de grens een grote rem; vanaf nu - tenminste indien de parlementen hun akkoord geven aan de overeenkomst -  kan de politie tot over de Nederlandse grens achtervolgen tot de Nederlandse politie overneemt. De Benelux-landen zullen ook bestuurlijke en gerechtelijke informatie (…) Het hele nieuwsbericht
Alleen bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties mogen vanaf 2021 geen stookolieketels meer worden geplaatst. Maar wie een kapotte ketel heeft, zal toch nog een andere mogen kopen. Dat heeft de bevoegde Vlaamse minister Bart Tommelein beslist na de enorme kritiek die er kwam op de aankondiging van de Vlaamse regering dat er vanaf 2021 geen nieuwe én tweedehands stookolieketels meer mogen worden geplaatst. Wiens ketel kapot gaat, zal nu wel nog altijd een nieuwe kunnen installeren.

Weer slecht jaar voor merels

Maandag 23 juli 2018
Hamont-Achel - Weer slecht jaar voor merelsZoomHet ziet er naar uit dat ook dit jaar de merels het slachtoffer worden van een virus. Natuurpunt en Vogelbescherming Vlaanderen roepen op om slachtoffers te melden via waarnemingen.be en zieke vogels binnen te brengen in een van de vogelopvangcentra om verdere verspreiding af te remmen. Het virus verspreidt zich via muggen en is niet te genezen.
Officieel vastgesteld is het nog niet, maar het lijkt erop dat men voor het derde jaar op rij te maken krijgt met een usutu-uitbraak. De uitbraak komt (…) Het hele nieuwsbericht
Wanneer het terug begint te regenen komt er een muggenplaag aan. Dat zeggen deskundigen. Er waren al veel muggen in de warme lente, maar wanneer er nu, na een hete periode, ineens vochtig weer aankomt, zal dat tot een explosie van muggen leiden, zeggen ze. Bij temperaturen rond de 25 graden kunnen de jonge muggen dan al na twee weken uit het eitje komen en "steekklaar" zijn.

Zwembaden en parasols in trek

Maandag 23 juli 2018
De uitbaters van vrijetijdswinkels klagen niet over het warme weer: zwembaden, parasols en ventilatoren gaan vlot over de toonbank.

Brood en spelen

Maandag 23 juli 2018
Vandaag gelezen
"Maar over wat gaat dit eigenlijk? Surrealisme, decadentie, de Efteling voor volwassenen (onder 18 geen toegang!) die in sprookjes geloven, brood en spelen, (dure) opium voor het volk, muzikaal behang, escape from reality, feel-good-television,..."
                             Johan Grauwels over Tomorrowland in Boom

Bescherm je kippen tegen virus

Maandag 23 juli 2018
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Bescherm je kippen tegen virusZoomKippen in de tuin? Hou het Newcastle virus uit jouw kippenhok! Sinds april 2018 zijn er al 14 besmettingen van de ziekte van Newcastle vastgesteld bij hobbypluimvee. De kippen worden dan erg ziek en sterven. Het virus wordt zeer gemakkelijk overgedragen en daarom heeft het Federaal Voedselagentschap ( FAVV) sinds 2 juli een verbod ingesteld op het verkopen, weggeven en het tentoonstellen van pluimvee. Als pluimveehouder kan je maatregelen nemen om je kippen te beschermen.
Wat is de (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Auto gestolen en teruggevondenOp de Mulk gingen onbekenden vrijdagnacht met een auto aan de haal. Het voertuig werd inmiddels dankzij het trackingsysteem teruggevonden in Eindhoven.

Racen op oude motoren

Zondag 22 juli 2018
Grensgevallen
Hamont-Achel - Racen op oude motorenZoomDit weekend reden de motorrijders van HMV (Historische Motorsport Vereniging) weer met hun historische en klassieke racemotoren in Haler (buurgemeente van Stamproy). Op die manier wilden ze laten zien hoe zo'n wegraces er vroeger aan toe gingen. Er reden gisteren ook enkele Belgen mee, o.m. Eddy Simons uit Lommel met een Mondial 125 cc uit 1955; Harrie Vaesen uit Hamont met een Ariel 500cc uit 1938 en Roger Peeters uit Peer met een Ariel 350cc, ook uit de jaren '30. Harrie Vaesen won de reeks van de veteranen. (Foto Edgard Van Decraen)
Hamont-Achel - Nog even die nationale feestdag...Zoom...op het elan van de Rode Duivels! (Cartoon: Fobie)

Christine Vanherk overleden

Zondag 22 juli 2018
Hamont-Achel - Christine Vanherk overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Christine Vanherk overleden, de weduwe van Harrie Boonen. 89 jaar. Woensdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont. Begroeting: dinsdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

870.880 Limburgers

Zaterdag 21 juli 2018
Op 1 januari telde Limburg 870.880 inwoners, 3.467 meer dan een jaar tevoren. De cijfers per gemeente: Beringen (46.027), Tongeren (31.013), Lommel (34.024), Houthalen-Helchteren (30.589), Neerpelt (17.173), Peer (16.401), Leopoldsburg (15.616), Overpelt (15.468), Hamont-Achel (14.417), Meeuwen-Gruitrode (13.086), Bocholt (13.081), Hechtel-Eksel (12.287) en Opglabbeek (10.329). (Bron: Rijksregister)

De kracht van voetbal

Zaterdag 21 juli 2018
"23 voetballers zijn er in Rusland in geslaagd het land en zijn inwoners te verenigen. Tous ensemble. Ik heb daarvan genoten en wil er geen politieke betekenis aan geven. Laten we vandaag ook de verbondenheid tussen de mensen vieren".
(Burgemeester Dewael van Tongeren, vandaag in zijn toespraak n.a.v. de nationale feestdag)
De gemeenten Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt stappen in het project ‘Bewegen op Verwijzing’. Huisartsen kunnen voortaan inwoners met een gezondheidsrisico doorverwijzen naar een Beweegcoach. Die helpt de patiënten met een beweegplan op maat.
Dagelijks bewegen: soms denken we er te weinig tijd voor te hebben of is simpelweg de goesting er niet. Beperkte (financiële) kansen verhogen de drempel nog meer. Het project ‘Bewegen op Verwijzing’ wil (…) Het hele nieuwsbericht

Opletten: overstekend wild

Vrijdag 20 juli 2018
Rond deze tijd van het jaar let u als bestuurder best extra op voor overstekend wild op de weg. Dat zegt de Hubertus Vereniging Vlaanderen. ‘Rij langzaam, contacteer de politie bij een aanrijding en raak het dier nooit met blote handen aan.’
Nog tot midden augustus loopt de reebronst. In die periode willen de bokken zoveel mogelijk geiten dekken. Daarom zwerven de mannetjes actief rond in hun territorium, vaak de grote banen kruisend en zich niet bewust van het gevaar op de (…) Het hele nieuwsbericht

Tropisch warm

Vrijdag 20 juli 2018
Weerbericht
Hamont-Achel - Tropisch warmHet warme weer houdt de volgende dagen aan of sterker, het gaat nog warmer worden. Na de doortocht van een zwakke storing op korte termijn, voornamelijk gekenmerkt door wolkenvelden, bouwt opnieuw een hogedrukgebied op. De zon kan daarbij de volgende dagen domineren en duwt het kwik richting de tropische grens van 30 graden. Vooral de tweede helft van de week lijkt erg warm te verlopen met lokaal temperaturen die boven 30 graden uitkomen.
Vandaag nemen wolkenvelden vanuit het zuidwesten (…) Het hele nieuwsbericht

Limburgse huizen het goedkoopst

Donderdag 19 juli 2018
Limburg blijft voor woningen de goedkoopste provincie in Vlaanderen. De gemiddelde prijs van een woning ligt er 14 procent lager dan het Vlaamse gemiddelde. Limburg is ook de enige provincie waar de prijs van een woonhuis onder het nationale gemiddelde ligt. Vlaams-Brabant is dan weer de duurste Vlaamse provincie en de duurste provincie van het land, na Brussel en Waals-Brabant. (Bron: notaris.be)

Gevaar voor vallende takken

Donderdag 19 juli 2018
Door de droogte worden sommige bomen kwetsbaar, waardoor er gevaar is voor vallende takken. Het is aangeraden om zeer voorzichtig te zijn in de parken, onder de kruin van de bomen, maar ook in het bos. Het fenomeen is in het bijzonder zichtbaar bij bomenrijen waar de takken vaak op de weg vallen.
Hamont-Achel - Technisch probleem in Zaventem opgelost?ZoomEurocontrol sloot deze namiddag het luchtruim na een technisch probleem in Zaventem. Het zou nu weer geopend zijn. Maar zijn alle problemen daar nu opgelost? vraagt Fobie zich af...

Fietsster valt over buis

Donderdag 19 juli 2018
Hamont-Achel - Fietsster valt over buisIn de Collegestraat viel een 55-jarige fietsster uit Budel afgelopen nacht even voor 1 uur over de buis van een beregeningsinstallatie die over de weg was gelegd. Ze werd daarbij gewond en moest naar het ziekenhuis worden overgebracht.

Nieuwe opleidingen in KANL

Donderdag 19 juli 2018
Vanaf volgend schooljaar gaan 11 academies in Limburg voor het eerst opleidingen voor muziek en woord vanaf 6 jaar aanbieden. Dat blijkt uit de nieuwe programmaties voor het deeltijds kunstonderwijs die Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft goedgekeurd. Er komen ook nieuwe opleidingen. In de Kunstacademie Noord-Limburg in Neerpelt komen de opties "dirigent instrumentale muziek" en "Urban dance" erbij.
Met de nieuwe opleidingen - voor heel Vlaanderen een 70-tal - komt er een einde aan de programmatiestop die 7 jaar van kracht was.
Op de windmolens in de regio zijn de wieken vandaag in rouwstand gezet. Aanleiding is het overlijden van Theo Keyers, de molenaar van de Keyersmolen in Molenbeersel. "De laatste beroepsmolenaar van de regio en een grote mijnheer met een nog groter hart," schrijft Toon Verlaak op Facebook.
Wegens de aanhoudende droogte mogen er geen nesten van processierupsen meer worden weggebrand of wegbermen worden gemaaid. Het brandgevaar is te groot en de provincie Limburg legde een verbod op. De processierupsen zijn intussen vlinder geworden en zullen dus ook geen directe overlast meer veroorzaken, al kunnen er haartjes in de lucht blijven circuleren zolang het niet echt regent.
Sinds 3 juli geldt er een geheel verbod op kampvuren in Limburg en dit blijft van kracht zolang code rood van toepassing is en tot tegenbericht. Dat meldt de gouverneur. Bovendien is er in een natuurgebied (en tot 25m daarbuiten) geen enkele vorm van vuur meer toegestaan: roken, kaarsen, fakkels, vuurkorven, barbecues, enz.. "Ik kan niet genoeg benadrukken dat zowel burgers, organisaties als overheden voorzichtig moeten zijn," zegt de gouverneur, en hij ontraadt de volgende activiteiten: (…) Het hele nieuwsbericht

1,42 procent bevolkingsgroei

Dinsdag 17 juli 2018
Van 2012 tot 2018 kende Hamont-Achel een bevolkingsgroei van 1,42 procent. Tijdens dezelfde periode kende Limburg een bevolkingsgroei van 2,53 procent terwijl het Vlaams Gewest een toename kende van 3,18 procent en België een toename van 3,08 procent. (Bron Statbel, Algemene Directie Statistiek).
De Limburgse conjunctuur bereikte vorig jaar een historische piek. Dat zegt VOKA-Limburg. Een vergelijkend resultaat dateert al van 2007. Daarnaast braken ook de starters een record. Met 6.196 start-ups was 2017 het beste jaar van de eeuw, aldus Voka.

Wespennest? Hier melden

Dinsdag 17 juli 2018
Hamont-Achel - Wespennest? Hier meldenZoomHeb je een wespennest? Bel voor de verdelging niet langer naar de brandweer, maar vul meteen online je gegevens in via deze link. Hou je rijksregisternummer bij de hand. (Foto Frido Van Hertum)

Frits Vlassaks overleden

Dinsdag 17 juli 2018
Hamont-Achel - Frits Vlassaks overledenZaterdag is de uit Hamont afkomstige Frits Vlassaks overleden, de echtgenoot van Thea Dirkx. Hij was 84 jaar en oud-voetballer bij Hamont-Lo en Winterslag. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Lozen.

Noodnummer 1722 geactiveerd

Zondag 15 juli 2018
Hamont-Achel - Noodnummer 1722 geactiveerdDe komende dagen kan er onweer de kop opsteken. Het zal vaak gaan om plaatselijk onweer, het is dan ook moeilijk te voorspellen waar de onweders zullen voorkomen. In ieder geval is vanaf nu het noodnummer 1722 geactiveerd. Daar kun je terecht met meldingen van wateroverlast, omgewaaide bomen, schade aan daken,... alle gevallen waar geen mensen direct bedreigd zijn.

Werken op de Luikerweg

Zondag 15 juli 2018
Grensgevallen
Hamont-Achel - Werken op de LuikerwegOp maandag 16 en dinsdag 17 juli wordt er tussen 7.30u en 17u gewerkt langs de Luikerweg in Valkenswaard. Er worden bomen gekapt om het zicht en daarmee de veiligheid op de weg te vergroten. Ook is het de bedoeling om alle niet-vitale en dode bomen te verwijderen zodat de kans dat er een boom omwaait, geminimaliseerd wordt. De bomen die weggehaald worden, zijn met oranje verf gemarkeerd.
Tijdens de werkzaamheden is de oostelijke rijbaan (richting Valkenswaard) gedeeltelijk afgesloten van 9 tot 16u. Verkeersregelaars zullen het verkeer begeleiden. Voor 9u en na 16u wordt er in het bos gewerkt, langs de weg. De Luikerweg blijft dan gewoon open.
Hamont-Achel - Brons voor België op WK voetbalZoomBelgië heeft deze namiddag in Sint-Petersburg in het kader van het WK voetbal Engeland verslagen met 2-0, na doelpunten van Thomas Meunier (4de minuut) en Eden Hazard (82ste minuut). De Rode Duivels eindigen dus op de 3e plaats, het beste resultaat in de geschiedenis.   

Met Prins Filip naar Japan

Zaterdag 14 juli 2018
WK-verhalen van Gert Gommé
Hamont-Achel - Met Prins Filip naar JapanIk was al een paar keer gaan zeuren bij hoofdredacteur Philip Hilven van TV-Limburg om naar het WK in Japan te gaan. Maar er bleek geen budget voor te zijn. Wie niet rijk is, moet slim zijn. Op een dag viel er een uitnodiging in de bus voor een handelsmissie met prins Filip, de huidige koning, naar Japan, tijdens het WK. Als we daar nu eens op inschreven?
Zo geraakten we gratis met het regeringstoestel in Japan. Uit eerlijke schaamte maakten we een item met enkele Limburgse bedrijfsleiders en een modeshow (…) Het hele nieuwsbericht
Gisterenavond kreeg een trein, komende van Antwerpen, met een technisch defect af te rekenen in de directe omgeving van het station in Lommel. Daardoor werd de overweg in Kattenbos zo'n uur geblokkeerd. De defecte trein werd weggesleept naar Mol. De reizigers die naar Overpelt, Neerpelt of Hamont op weg waren, moesten overstappen op een andere trein.

Luc Stevens overleden

Vrijdag 13 juli 2018
Hamont-Achel - Luc Stevens overledenVandaag is Luc Stevens overleden. Hij was woensdag 56 jaar geworden. De crematie en de bijzetting van de urne in het urnengraf bij zijn ouders op het Boskerkhof zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: maandag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Nieuwe bvba: Cilimander

Vrijdag 13 juli 2018
Ronald Wagter uit Hamont-Achel heeft de bvba Cilimander opgericht met zetel aan de Seringenlaan in Hamont-Achel. Tot het doel vann de vennootschap behoren onder meer alle verrichtingen met betrekking tot onroerende goederen én het beheren van beleggingen en bedrijven.

Playmobils in de trein

Vrijdag 13 juli 2018
Playmobils, zo noemen pendelaars de MW41-dieseltreinen die Antwerpen verbinden met Mol en Hamont. Bekijk het design van het interieur en u begrijpt waarom. Dat schrijft "Kerk & Leven" in een eerste verhaal van een reeks waarin men naar 'het einde van de wereld' spoort. In dit eerste verhaal is dat Hamont. Het blijkt dat Albert Einstein ooit in Hamont de trein nam. Wist u dat?

Leeuwenwelpje doodgebeten

Vrijdag 13 juli 2018
Kort na zijn geboorte is woensdag in het tuinen- en dierenpark Mondo Verde in het Nederlands-Limburgse Landgraaf een leeuwenwelpje doodgebeten door een van de andere leeuwen. De bevalling kwam voor de verzorgers onverwacht zodat de moederleeuw nog niet apart was gezet. Dat gebeurde nadien wél, zodat er gisteren nog enkele andere welpen geboren werden. Die maken het goed.
71,4 procent van de zelfstandigen in Limburg bevestigt dat ze best tevreden zijn over hun werk-privébalans en ze hebben daarmee het hoogste percentage op vlak van tevredenheid van alle provincies. De factoren die de tevredenheid voeden zijn 1) dat ze iets doen wat ze graag doen en 2) dat ze hun werkuren zelf kunnen regelen. Mensen die eerst als loontrekkende aan de slag waren en pas later de stap naar zelfstandigheid zetten, zijn het meest tevreden. Dat  blijkt uit een grootschalig onderzoek van sociaal verzekeringsfonds ACERTA bij 2559 zelfstandigen over heel België.

Jos Joosten overleden

Vrijdag 13 juli 2018
Hamont-Achel - Jos Joosten overledenWoensdag is in WZC Kapittelhof in Lommel de uit Hamont afkomstige Jos Joosten overleden. Hij was 86 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (15 uur) plaats in de aula van het crematorium in Lommel.
Door het aanhoudende warme en vooral droge weer staat er op dit ogenblik weinig water in het overgrote deel van de Limburgse beken, kleine(re) waterlopen en greppels. Hoewel (enkel) de aangelanden water uit de beek mogen onttrekken, is het absoluut raadzaam om dit - zolang de huidige weersomstandigheden aanhouden - gewoon even na te laten. Zo kan het weinige water dat nog doorheen de beekjes en grachten stroomt specifiek ten goede komen van de vissen, waterdiertjes en -planten waar het levensbelangrijk voor (…) Het hele nieuwsbericht

Motorrijder reed 118 ipv 50km/u

Donderdag 12 juli 2018
Grensgevallen
De Nederlandse politie heeft gisteren het rijbewijs ingetrokken van een 30-jarige Belgische motorrijder die in de buurt van EIndhoven Airport aan een snelheid van 118 km/u reed op een plaats waar slechts 50 km/u toegelaten is. Het is niet bekend waar de motorrijder in ons land woont. 
Wandelen in Bosland kan vanaf nu met knooppunten. Je kan voortaan zelf je wandelroute samenstellen op wandelknooppunt.be

Te snel rijden kost geld...

Donderdag 12 juli 2018
Hamont-Achel - Te snel rijden kost geld......en dat is eigenlijk weggegooid geld, want je kan er niks meer mee doen. De lokale politie HANO controleerde gisteren op de Lillerheidestraat in Neerpelt. Daar reed zowat 50 procent van de automobilisten te snel! Deze week wordt ook extra gecontroleerd in de Keunenlaan in Hamont-Achel, de Zonhoekstraat in Neerpelt en de Haltstraat in Overpelt.

Nieuwe bvba: Interdomus

Woensdag 11 juli 2018
Ingrid Verhees en Marinus Verhappen, beiden uit Achel, hebben de bvba Interdomus opgericht met zetel aan de Bevrijdingsstraat in Hamont. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer alle verrichtingen met betrekking tot onroerende goederen en onroerende zakelijke rechten.
Als eerste ziekenhuis in Limburg heeft het Mariaziekenhuis in Overpelt de "MonaLisa Touch" geïntroduceerd. Dat meldt het jaarverslag van het ziekenhuis. De laserbehandeling – niet-chirurgisch, niet-hormonaal en pijnvrij – biedt de meest natuurlijke oplossing om vaginale droogheid ten gevolge van de menopauze te verhelpen, met langdurig resultaat.
Het proces bestaat uit drie korte laserbehandelingen waarbij al na de eerste sessie verbetering optreedt. Vergelijkend (…) Het hele nieuwsbericht

Vandaag is het 11 juli

Woensdag 11 juli 2018
Hamont-Achel - Vandaag is het 11 juliZoomDe Rode Duivels, het nationale symbool bij uitstek, zijn verslagen door Frankrijk. Weer over naar de orde van de dag: 11 juli, vindt Fobie.
Hamont-Achel - KMV Neerpelt wint beker Hamont BCZoomBiljartclub K. Moedig Vooruit Neerpelt heeft de finale van de overbandbeker Hamont BC gewonnen. In De Peel in Neerpelt versloegen Rita Pellens, Gerard Hensen, Ivo Vos en Erwin Jansen (foto) het viertal van KNBC.

Buurtfeest aan de Binnenheide

Woensdag 11 juli 2018
Hamont-Achel - Buurtfeest aan de BinnenheideZoomHet was weer een geslaagd feest van buurtvereniging De Binnenheide. Dankzij een zestigtal buurtbewoners, het goede weer en een lekkere barbecue werd het een gezellige avond. Er werd goed gegeten, gedronken en gespeeld, maar vooral veel “bijgebuurt”!

Ondertussen, in Brussel...

Woensdag 11 juli 2018
Hamont-Achel - Ondertussen, in Brussel...ZoomDe Amerikaanse president Trump is gearriveerd voor de NAVO-top. (Cartoon: Fobie)

Limburg telt 2.861 leefloners

Dinsdag 10 juli 2018
Limburg telt 2.861 leefloners, 1.231 mannenn en 1.630 vrouwen. De meeste leefloners behoren tot de leeftijdscategorie tussen 25 en 44 jaar. Eén en ander blijkt uit gegevens van de POD Maatschappelijke Integratie, Armoedebestrijding, Sociale Economie en Grootstedenbeleid.
Hamont-Achel - België uitgeschakeld in WK voetbalZoomIn de halve finales van het WK voetbal heeft Frankrijk vanavond in Sint-Petersburg België verslagen. Uitslag: 1-0.

Anna Haesen overleden

Dinsdag 10 juli 2018
Hamont-Achel - Anna Haesen overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Anna Haesen overleden, de weduwe van Thieu Driesen. Ze was 91 jaar. Zaterdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Dorp. Begroeting: vrijdag (19-20u) in funerarium Creemers in Hamont. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Hamont-Achel - Fietsster (22) gewond bij aanrijdingIn de Keunenlaan botsten gisterenavond rond 20.15 uur een 22-jarige fietsster uit Hamont-Achel en een auto, die eveneens door een inwoonster van de gemeente werd bestuurd. De fietsster is daarbij lichtgewond geraakt en voor verzorging naar het ziekenhuis overgebracht.

Meer erkenning verdiend

Dinsdag 10 juli 2018
Vandaag gelezen
"De sociale verandering die België in korte tijd heeft doorgemaakt - pijnlijk, onvolmaakt - is een prestatie, en verdient meer erkenning van de buitenwereld dan dat onfortuinlijke beeld van een plassende cherubijn."
                                                                                    (Financial Times)

Agnes Janssen overleden

Dinsdag 10 juli 2018
Hamont-Achel - Agnes Janssen overleden
In het Mariaziekenhuis is gisteren Agnes Janssen overleden, de weduwe van Willy Didden. Ze was 75 jaar. De afscheidsviering zal in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (19.30u-20u) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.
Grensgevallen
Eindhoven heeft de snelst groeiende economie van alle grote steden in Nederland. De economie groeide er in 2017 met 4,6 procent. Het landelijk gemiddelde in Nederland was 2,9 procent. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De groei van Eindhoven is vooral te danken aan de hightech-industrie van de stad, zegt Pieter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. De sector is een belangrijke exporteur en spint garen bij de groei van de wereldeconomie. “Ze profiteren vooral erg van de economische groei in Duitsland.”

Stief Dirckx overleden

Dinsdag 10 juli 2018
Hamont-Achel - Stief Dirckx overledenVrijdag is Stief Dirckx overleden. Hij was 39 jaar. Begroeting: vrijdag (19-20u) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

En toen waren we nog met 4!

Dinsdag 10 juli 2018
WK-verhalen van Gert Gommé
Hamont-Achel - En toen waren we nog met 4!Wij hebben tijdens het WK 2018 een vast kantoor in het International Broadcast Center in Moskou. Daar zitten zowat alle TV-zenders van de hele wereld samen. Wij delen een kantoor met de RTBF en de NOS (heerlijk om die af en toe te jennen, het was jarenlang andersom). Van 99 procent van de aanwezige zenders is hun land al uitgeschakeld. En dan hebben ze weinig onderwerpen.
Plots wil iedereen alles weten over de Belgen. Elk gesprekje met een Rode Duivel is plots wereldnieuws, in het centrum van Moskou (…) Het hele nieuwsbericht
Vanavond was er een bommelding op Eindhoven Airport. In een vliegtuig werd een dreigbrief aangetroffen. Het vliegtuig werd doorzocht maar het bleek om loos alarm te gaan.

We hebben een doctor!

Maandag 9 juli 2018
Hamont-Achel - We hebben een doctor!ZoomWe zijn een doctor rijker! Dinsdag studeerde Elke Close (foto), afkomstig uit Achel, officieel af als doctor in classics aan de universiteit van Edinburgh. Daar had ze in oktober haar thesis “Megalopolis and the Achaian Koinon: local identity and the federal state" succesrijk verdedigd. Onze gelukwensen!
Morgenvroeg om 3u begint een treinstaking van 48u die georganiseerd wordt door drie kleinere vakbonden. De NMBS verwacht dat één trein op drie zal rijden. In ieder geval zal er een minimale dienstverlening worden voorzien. Die houdt onder meer in dat enkele stations mogelijk geschrapt worden als stopplaats. Meer informatie achter deze link 

Drika Loots overleden

Maandag 9 juli 2018
Hamont-Achel - Drika Loots overledenIn WZC Immaculata is vandaag Drika Loots overleden, de weduwe van Jan Hillen. Ze was 89 jaar. De afscheidsviering zal in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: donderdag (18u-18.30u) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Fietstweedaagse in Achel

Maandag 9 juli 2018
Op zaterdag 14 en zondag 15 juli wordt in Achel voor de vierde maal de fietstweedaagse georganiseerd door WTC "Kranig vooruit". Deelnemers kunnen vanuit het Michielshof mooie routes ontdekken. Er zijn op beide dagen andere routes uitgezet van 25, 40 en 60 km, goed bepijld, over rustige wegen en paden. Ook zijn er leuke rustplaatsen.
Je kan er één of twee dagen aan meedoen. Dagelijks krijg je bij de start een attentie. Wie beide dagen deelneemt doet ook mee aan de gratis tombola met (…) Het hele nieuwsbericht
WK-verhalen van Gert Gommé
Hamont-Achel - Georges Leekens om de tuin geleidDe bondscoach tijdens het WK van 1998 was Georges Leekens. Die hield niet zo van pottenkijkers. Hij zou zijn eerste training houden achter gesloten deuren en zelfs de locatie werd niet bekend gemaakt. In alle vroegte begonnen we rond te rijden om uit te vissen waar de training zou plaats vinden. Al snel vonden we een voetbalveldje waar er zeilen rond gespannen waren. Hebbes! Een oude man op een zitmaaier was het gras aan het afrijden. Hij vertelde dat hij er best trots op was dat een WK-ploeg op (…) Het hele nieuwsbericht
Het Harmonieorkest van de Kunstacademie heeft gisteren in Wenen het prestigieuze Summa Cum Laude Youth Music Festival gewonnen in de categorie ‘Symphonic bands: competition’. Dat was als het ware de bekroning na het optreden van het orkest in de gouden zaal van de Musikverein Wien. Gelukwensen! Het orkest vertrok vorige donderdag naar Oostenrijk en keert donderdag weer terug.

Nog even het Oud-Limburgs

Zondag 8 juli 2018
Hamont-Achel - Nog even het Oud-LimburgsZoomHet Oud-Limburgs Schuttersfeest is weer achter de rug, we meldden het al. Elk jaar opnieuw komen er tienduizenden mensen op af. Dit jaar was het wel een erg warme editie, zowel voor de schutters (zes per schutterij) als voor de deelnemers aan de schoonheidswedstrijden (schoonste koningspaar, mooiste uniform,... e.d.) en de deelnemers aan de optocht, want daar was een uniform verplicht. In dit filmpje van Rudy Luys zult u in het begin ook deelnemers zien die een bijl op hun schouder droegen; dat zijn de bielemannen, die eeuwen geleden met hun bijl de weg voor de schuitterij moesten vrijmaken maar nu een folkloristische functie hebben.
Op het EK kajakmarathon in het Kroatische Metkovic bij de heren senioren K2 marathon over 29,6 km zijn Baud Kums en Daan Cox vandaag 12de geworden in een tijd van 2u01’38”. De wedstrijd werd gewonnen door Hongarije, vóór Frankrijk en Spanje.

Rosalie Janssen overleden

Zondag 8 juli 2018
Hamont-Achel - Rosalie Janssen overledenIn het rusthuis in Achel is gisteren Rosalie Janssen overleden, de weduwe van Arnold van Tongerloo. Ze was 91 jaar. De afscheidsviering zal in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: donderdag (19-19.30u) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.
Met het warme weer wordt ons afval extra vroeg opgehaald. Limburg.net vraagt dan ook om daar rekening mee te houden en de vuilniszak of PMD-zak al vanaf 6 uur 's ochtends klaar te zetten.
Van alle Vlamingen zijn de Limburgers het meest tevreden over hun job. En niet alleen dat. Ze zijn het meest betrokken bij hun organisatie. Ook op het vlak van de tevredenheid over hun loon, hun management, de visie van hun bedrijf en de waardering die ze van zowel collega’s als van management krijgen scoren ze het hoogst. Dat blijkt uit een onderzoek van SD Worx.
Het OLS, het Oud-Limburgs Schuttersfeest, zal volgend jaar op de eerste zondag van juli in het Nederlands-Limburgse Sevenum worden georganiseerd. Schutterij Sint-Sebastianus uit die gemeente won vandaag in Ophoven de Interlimburgse schietwedstrijd voor buksschutterijen en mocht dan ook de "Um" mee naar huis nemen, voor de eerste keer in de geschiedenis van het dorp. De 5 Belgische schutterijen die op de tweede kaveldag nog in de running waren, vielen uit, net als 21 Nederlands-Limburgse schutterijen.

Leo Simons overleden

Zaterdag 7 juli 2018
Hamont-Achel - Leo Simons overleden
In WZC Sint-Jan Berchmans in Hamont is gisteren de uit Kaulille afkomstige Leo Simons overleden, de echtgenoot van Jeanne Govers. Hij was 87 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroetingsmoment: woensdag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Criminaliteit gevoelig gedaald

Zaterdag 7 juli 2018
Vorig jaar is de criminaliteit in de meeste Limburgse politiezones gevoelig gedaald. Alleen in de politiezone Tongeren-Herstappe steeg ze sterk. Dat blijkt uit cijfers van de lokale en federale politie.
Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar zijn er in Limburg 3.516 nieuwe eenmanszaken en vennootschappen opgericht. Nooit eerder begonnen zoveel Limburgers met een eigen zaak.

Koekoeksjong

Vrijdag 6 juli 2018
Tribunaliteiten
Als men getrouwd is moet men dikwijls ruzie maken, want zodoende komt men iets van elkaar te weten, zei de Duitse dichter Goethe ooit. Had het echtpaar waar het hier over gaat misschien te weinig ruzie gemaakt? Ze hadden samen een dochter, twee jaar na hun ja-woord geboren. Zes jaar later kwam het tot een echtscheiding en een bitsige strijd over de verblijfsregeling van hun dochtertje. Tot hun dochter, ondertussen elf jaar, de familierechter van Brussel liet weten ‘met iets te zitten’. (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Rode Duivels in halve finales WK voetbalZoomIn het WK voetbal heeft België de halve finales gehaald. Onze nationale ploeg versloeg vanavond Brazilië met 2-1, na doelpunten van Fernandinho (own goal) en Kevin De Bruyne. Dinsdag nemen ze het op tegen Frankrijk, dat vanmiddag Uruguay versloeg. (Cartoon: Fobie)

Brandje aan de Kluis

Vrijdag 6 juli 2018
Hamont-Achel - Brandje aan de Kluis
In de buurt van de Achelse Kluis woedde vanochtend rond 0.45 uur een brandje. De Nederlandse brandweer was het vuur snel meester.
Eindhoven Airport realiseerde een passagiersgroei ten opzichte van 2017 van 9% over de eerste 6 maanden van 2018. In de periode januari tot en met juni 2018 maakten 2.927.000 passagiers gebruik van de luchthaven, 252.000 passagiers meer dan de dezelfde periode in 2017 (2017 : 2.675.000 passagiers). De passagiersgroei is het gevolg van frequentieverhogingen, een toename van de bezettingsgraad per vlucht en meer bestemmingen. De bezettingsgraad was in de eerste helft van 2018 gemiddeld 157,4 passagiers (…) Het hele nieuwsbericht

Mina Claassen overleden

Vrijdag 6 juli 2018
Hamont-Achel - Mina Claassen overledenOp 28 juni overleed Mina Claassen, de weduwe van Johannes Hendrikx. Zij was 87 jaar. Het afscheid vond plaats in familiekring.
Hamont-Achel - Droneteam hulpdiensten N-LimburgZoomVanmiddag werd in de kazerne Lommel van de hulpverleningszone N-Limburg de eerste evaluatie voorgesteld van de inzet van drones. En deze evaluatie was over de ganse lijn erg positief. Zo kan men terugkijken op de opleiding van van zeven piloten, werden de drones al meerdere keren effectief ingezet, zoals bij het opsporen van cannabisplantages, enkele grote industrie- en natuurbranden, acties tegen wildcrossers en  de zoektocht naar vermiste personen. Ook bij grote manifestaties zoals de (…) Het hele nieuwsbericht
Droneteam hulpdiensten N-LimburgDroneteam hulpdiensten N-Limburg
Zoom

Brandstichter veroordeeld

Vrijdag 6 juli 2018
Hamont-Achel - Brandstichter veroordeeldVijf jaar cel en een boete van 4.000 euro: dat is de straf die een dertiger uit Bocholt van de rechter in Tongeren kreeg voor een brandstichting in Bree. De man had een fles white spirit in brand gestoken en die op de vensterbank van een woning gedeponeerd. Hij kwam al eerder in aanraking met het gerecht. (PG)

Nieuwe bvba: Marsico

Vrijdag 6 juli 2018
Marsico: dat is de naam van de bvba die door Gert Schrooten en Sigi Bielen, beiden uit Hamont-Achel werd opgericht. De zetel van de vennootschap is gevestigd aan de Kaulillerweg in Bocholt. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de handel in al haar vormen, het uitbaten van een beenhouwerij én het houden van depots voor kansspelen.
Dennis Damen en Hettij Twardy, beiden uit Hamont-Acherl, hebben de bvba Dennis Damen Personal Trainer opgericht met zetel aan de Keunenlaan in Hamont-Achel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de explotatie van een studio voor personal training en fitness, sportverzorging en sportmassage en de explotatie van sportaccomodatie.

Zot zijn doet geen zeer

Vrijdag 6 juli 2018
WK-verhalen van Gert Gommé
Hamont-Achel - Zot zijn doet geen zeerHet WK in Frankrijk was het eerste dat we om professionele redenen volgden. Ik werkte voor TV Limburg en had de hoofdredacteur beloofd om elke dag een stukje te maken met de Limburgse Rode Duivels, met VIP’s en supporters. Helaas beslisten de Belgen om hun basiskamp op te trekken in de buurt van Lyon (hotel Golf du Gouverneur in Monthieux). En TV Limburg had in die periode nog geen zendapparatuur. Het gevolg was dat we bijna elke avond meer dan 700 kilometer terugreden van Lyon naar Hasselt om te (…) Het hele nieuwsbericht
De deputatie van de provincie Limburg keurde vandaag een subsidie goed aan Bionerga, de Limburgse maatschappijdie van ons afval opnieuw energie maakt. Daarvoor bouwt ze momenteel een biostoomcentrale in Beringen. Om het teveel aan energie op te slaan, wil ze de mogelijkheid van de aanmaak van waterstof onderzoeken. Nu moet het teveel aan ‘groene energie’ (zon, wind, biostroom) nog opgeslagen worden in dure en zware batterijen. Waterstof zou een milieuvriendelijk alternatief kunnen zijn.De deputatie wil dit innoverend project een kans geven.
Wie op onderzoek moet in het UZ Gasthuisberg in Leuven of er een zieke gaat bezoeken houdt er best rekening mee dat van 9 juli tot 2 september op de E314 de op- en afrit aan campus Gasthuisberg is afgesloten. U kunt de campus vlot bereiken en weer verlaten via de op- en afritten Leuven (nr. 15), Winksele (nr. 17) en Herent (nr. 18).
Hamont-Achel - Limburgse academies stellen tentoonZoomDe hele zomer lang fungeert de abdijsite van Herkenrode als klankbord voor de acht Limburgse academies voor beeldende kunsten. Een honderdvijftigtal kunstwerken die hun oorsprong vonden in één van de academies in Limburg, treden hier in dialoog met elkaar, én met het unieke erfgoed.  De diversiteit is enorm. Schilders, beeldhouwers, keramisten, tekenaars, grafici, industrieel vormgevers, juweelontwerpers, animatoren, illustratoren, fotografen en glaskunstenaars leveren de werken.  (…) Het hele nieuwsbericht

Toke Didden overleden

Woensdag 4 juli 2018
Hamont-Achel - Toke Didden overledenGisteren is Toke Didden overleden, de weduwe van Nol Meuris. Zij was 91 jaar. De uitvaartliturgie vindt maandag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Achel-Centrum. Begroetingsmoment: zondag (11-11.30 uur) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.
Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar werden 323 Limburgse bedrijven failliet verklaard. Dat zijn er acht procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.
Op de trein tussen Antwerpen-Centraal en Hamont werd in de vooravond een wagon afgesloten vanwege de ondraaglijke hitte. Details van het incident zijn niet bekend. Het werd bevestigd door diverse reizigers. 
De droogte veroorzaakt de jongste dagen op sommige plaatsen breuken in de waterleiding. Bij een lange droge periode droogt de ondergrond steeds dieper uit en dan komen er in de grond wat verschuivingen. Enkele millimeters kunnen al volstaan voor gevoelige leidingen om te breken. Het gaat vooral om leidingen in oud gietijzer of vezel-cementleidingen. 
Vandaag en morgen worden er in Limburg en ook op andere plaatsen in het land hoge ozonconcentraties verwacht. Dat komt door de opstapeling van de luchtvervuiling de voorbije dagen en het aanhoudende zonnige en warme weer. Vooral in Limburg is de kans groot dat de Europese informatiedrempel overschreden wordt.

De meeste Limburgse brandweerkorpsen hebben hun handen vol met het verdelgen van wespennesten. Bij de brandweerzone Oost-Limburg alleen al is er een lijst met 160 adressen waar wespennesten moeten verdelgd worden. En er lopen nog elke dag nieuwe aanvragen binnen.
Hamont-Achel - Verbod op kampvuren in LimburgDoor de aanhoudende droogte is de vegetatie zeer droog en dor. Sinds 1 juli geldt de code rood voor brandgevoeligheid in gans Limburg. Brandweerdiensten en natuurbeheerders zijn extra alert en staan stand-by om een beginnende brand zo snel mogelijk te blussen, maar vragen ook de medewerking van elke burger om de gevolgen van natuurbrand te voorkomen of te beperken. Een natuurbrand kan zich in droge periodes namelijk zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen/uitbreiden en kent niet altijd een natuurlijke oorzaak . Gelet op deze droogte geldt vanaf vandaag een geheel verbod op kampvuren in Limburg en dit zolang code rood van kracht is en tot tegenbericht.
Vanaf morgenmiddag worden  in Limburg lokale onweersbuien verwacht. Dat zegt het KMI. Er kan in korte tijd veel neerslag en zelfs hagel vallen. Het noodnummer 1722 voor niet dringende brandweerinterventies is opnieuw geactiveerd.
Hamont-Achel - Acht chauffeurs moeten rijbewijs inleverenTijdens een alcoholactie afgelopen weekend heeft de politiezone HANO een ademtest opgelegd aan 147 bestuurders. Vijf chauffeurs moesten hun rijbewijs zes uren inleveren, drie bestuurders drie uren.
Hamont-Achel - WK voetbal: België verslaat JapanZoomIn de 1/8 finales van het WK voetbal heeft België vanavond Japan verslagen, na doelpunten van Vertonghen, Fellaini en Chadli. Uitslag: 3-2. Alle doelpunten vielen in de tweede helft. In de kwartfinales komt België vrijdag uit tegen Brazilië.

Inbraak in De Posthoorn

Maandag 2 juli 2018
Hamont-Achel - Inbraak in De PosthoornEr is ingebroken in De Posthoorn. Om binnen te geraken werd de deur geforceerd. Volgens de eerste vaststellingen is er niets gestolen. De politie kreeg vandaag melding van de feiten.

Militaire oefening

Maandag 2 juli 2018
Op woensdag 4 en donderdag 5 juli vindt er een militaire oefening plaats op het grondgebied van Neerpelt, Hamont-Achel en Kaulille.

Noëlla Winters overleden

Maandag 2 juli 2018
Hamont-Achel - Noëlla Winters overledenIn Arendonk is gisteren Noëlla Winters overleden. Zij was 61 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroetingsmoment: woensdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Jaak Plas overleden

Maandag 2 juli 2018
Hamont-Achel - Jaak Plas overledenZaterdag is Jaak Plas overleden, de echtgenoot van Stefanie Hendrikx. Hij was 85 jaar. Het afscheid vindt in intieme kring plaats. Woensdag (19 uur) is er een avondwake in de dekenale kerk in Hamont waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Creemers in Hamont. Condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Het Voedselagentschap heeft tijdens de voorbije 8 weken de ziekte van Newcastle bevestigd bij kippen van 10 hobbyhouders in verschillende gemeenten in België. Op basis van de resultaten van het epidemiologisch onderzoek legt het FAVV vanaf vandaag, 2 juli, nieuwe maatregelen op voor alle hobbyhouders van pluimvee in België: op het volledige grondgebied komt er een verbod op het overdragen (verkoop, afstaan, uitwisselen,…) van kippen, kalkoenen, parelhoenen, eenden, ganzen, kwartels, (…) Het hele nieuwsbericht

Brand Budel geblust

Maandag 2 juli 2018
Grensgevallen
In Budel-Dorplein is gisteren meer dan 10 hectare heide en struiken in de vlammen opgegaan. De brand zal nog enige tijd stankoverlast veroorzaken in de directe omgeving. De terreinbeheerder heeft loonwerkers ingezet die met waterwagens de brand verder nablussen om de geurhinder te beperken.

In lingerie aan het zwembad

Maandag 2 juli 2018
WK-verhalen van Gert Gommé
Hamont-Achel - In lingerie aan het zwembadWe zijn er in 1994 ongewild in geslaagd om de eerste bladzijde van het Nieuwsblad te halen, onder de titel ‘Duivelsfans gestrand in Washington’. Supporters van de Belgen konden enkel tickets bemachtigen via het Antwerpse reisbureau Pauwels Travel. Maar dat was blijkbaar te hoog gegrepen: tijdens het WK ging het bureau failliet.
Dat gaf problemen bij de terugvlucht. Wij hadden onze bagage ingecheckt en wachtten om te vertrekken. Op het bord met de vertrekkende vluchten stond nergens (…) Het hele nieuwsbericht
Deze namiddag is brand uitgebroken op de heide in Budel-Dorplein, naast de spoorlijn. Het vuur breidde zich snel uit. De brand wordt door meerdere korpsen bestreden. Het treinverkeer tussen Weert en Roermond is stilgelegd.

Code rood in natuurgebieden

Zondag 1 juli 2018
Sinds vanochtend geldt code rood of 'extreem hoog gevaar' voor brand in de de natuurgebieden in de provincie Limburg. Dat heeft het Agentschap Natuur en Bos beslist na overleg met de brandweer.
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel