Het overige nieuws

Leve de koolmees

Zaterdag 30 juni 2018
Koolmezen zijn verlekkerd op eikenprocessierupsen. Nu blijkt dat ze ook die rupsen opeten die overdag in de karakteristieke eikenprocessierupsnesten verscholen zitten. Ze maken daarvoor zelf gaten in de nesten. Koolmezen kunnen een prominente rol spelen in de beheersing van processierupsen, maar enkel nestkasten plaatsen is niet voldoende, schrijft Nature Today.com.

Loting voor Beker van België

Vrijdag 29 juni 2018
Vandaag werd in Brussel geloot voor de Beker van België voetbal 2018-2019. Voor de ploegen uit onze regio zijn dit de wedstrijden van eerste speeldag (weekend 28/29 juli): FC Helson-Lentezon Beerse; KFC Hamont-GS Bree-Beek; FC Hechtel-FC Opitter; Paal/Tervant-Sint-Lenaerts; Witgoor Dessel-KVK Beringen; Esperanza Pelt-KFC Lille; KESK Leopoldsburg-SV Herkol.

Blijven glijden in het peloton

Vrijdag 29 juni 2018
In het midden van een peloton ervaren wielrenners slechts 5 tot 10 procent van de luchtweerstand die ze hebben als ze alléén fietsen. Dat is ongeveer 10 keer zo weinig als eerder werd aangenomen. Dit blijkt uit berekeningen en windtunnelonderzoek bij een peloton van 121 wielrenners door de TU Eindhoven, KU Leuven, softwarebedrijf ANSYS en supercomputers van CRAY. De resultaten kunnen verklaren waarom zo weinig ontsnappingen in wielerkoersen succesvol zijn: de rekenmodellen van wielerteams (…) Het hele nieuwsbericht

WK: Engeland-België 0-1

Donderdag 28 juni 2018
Hamont-Achel - WK: Engeland-België 0-1ZoomBelgië heeft vanavond met 0-1 van Engeland gewonnen. Adnan Januzaj scoorde. België is groepswinnaar en komt maandag tegen Japan uit in de achtste finale.

Café zonder bier

Donderdag 28 juni 2018
WK-verhalen van Gert Gommé
Hamont-Achel - Café zonder bierSamen supporteren voor je land, het schept een band.
We zijn op het WK van ’94 met zo’n 250 fans in een gecharterd vliegtuig naar de States gekomen en iedereen kent intussen iedereen. We komen aan in Washington voor de laatste groepsmatch en het is heet. Dus -we zijn uiteindelijk Belgen - haast iedereen zich naar de bar en bestelt een pintje. Dat zijn er dan wel ongeveer 250 in 1 keer. Dat hadden ze daar nog nooit meegemaakt. Na een half uur moet de tapper van dienst melden dat het bier op (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Oproep: zuinig omspringen met waterZoomNaar aanleiding van de droge en warme periode roept gouverneur Reynders de Limburgers op zuinig om te springen met drinkwater en niet te roken in natuurgebieden. Ook roept hij op om kwetsbare groepen zoals (vereenzaamde) ouderen, zieken en jonge kinderen niet uit het oog te verliezen en te verzekeren dat zij de nodige zorgen krijgen.

Tony Nulens overleden

Woensdag 27 juni 2018
Hamont-Achel - Tony Nulens overledenZondag is de uit Hamont afkomstige Tony Nulens overleden. Hij was 59 jaar. Het afscheid vindt in intieme kring plaats. Begroetingsmoment: donderdag (19-20 uur) in funerarium Creemers in Bree.

Brandgevaar in de natuur

Dinsdag 26 juni 2018
Het is droog, ook in de natuur. Omdat er nu echt een verhoogd risico is op brand, heeft het Agentschap voor Natuur en Bos code oranje afgekondigd in Limburg. De boswachters en de brandweer zijn extra waakzaam.

'O, wat zijn die kezen stil'

Dinsdag 26 juni 2018
WK-verhalen van Gert Gommé
Hamont-Achel - 'O, wat zijn die kezen stil'België-Nederland op het WK van 1994 wordt gespeeld in de Citrus Bowl, een stadion dat plaats biedt aan zo’n 65.000 toeschouwers. De Nederlanders hebben zowat driekwart van het stadion ingepalmd, het kleurt helemaal oranje. Wij hebben de slechtste plaatsen, in de bovenste ring, zo ongeveer ter hoogte van de hoekschopvlag. Maar we amuseren ons, ‘wij’ hadden de eerste match al gewonnen en tegen Nederland scoort Philippe Albert na iets meer dan een uur. Ons vak ontploft. Winnen op een WK is (…) Het hele nieuwsbericht

Femma-Hamont sloot werkjaar af

Maandag 25 juni 2018
Hamont-Achel - Femma-Hamont sloot werkjaar afZoomEr kwamen 45 Femma-leden af op de uitnodiging van het bestuur om het werkjaar van Femma-Hamont af te sluiten met een barbecue en een fietsnamiddag. Een gelegenheid om het vakantiegevoel op te wekken! De barbecue vond plaats aan het scoutsheem in Hamont. (J.J.S.)

Nieuwe bvba: DNA 365

Maandag 25 juni 2018
DNA 365: dat is de naam van de bvba die door Jacques de Wit uit Hamont-Achel werd opgericht. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer bemiddeling in onroerend goed en gerechtelijke expertises, projectontwikkeling en het verhandelen van bouwmaterialen. De zetel van de bvba is gevestigd aan de Hooghaag.

Raymond Beckers overleden

Maandag 25 juni 2018
Hamont-Achel - Raymond Beckers overledenIn Achel is vandaag de uit Eksel afkomstige Raymond Beckers overleden, de echtgenoot van Francine Reymen. Hij was 68 jaar. Het afscheid vindt in intieme kring plaats in aula 't Sant in Hechtel en wordt gevolgd door de teraardebestelling op de begraafplaats van Achel.

Even aan de vogels denken

Maandag 25 juni 2018
En hebt u al aan de vogels gedacht, nu het weer zo warm en droog begint te worden? Een schaal met water in de tuin of op het terras kan hen helpen!

Blues Peer nadert!

Maandag 25 juni 2018
Hamont-Achel - Blues Peer nadert!ZoomNog een kleine drie weken slapen en dan is Blues Peer er weer! Met tal van grote namen op de affiche! De presentatie zal ook in veilige handen zijn van Rick de Leeuw. Als assistent brengt hij dit jaar Ben Lambrechts mee, bekend als directeur van de PXL Hogeschool Limburg, maar vooral ook bluesfanaat en ex-frontman en bluesharpspeler van Blues Lee. De volledige line-up en time schedule van de optredende bands is nu beschikbaar op de website. (…) Het hele nieuwsbericht

Go West 1994

Zondag 24 juni 2018
WK-verhalen van Gert Gommé
Hamont-Achel - Go West 1994Op het WK van 1994 in de Verenigde Staten speelden de Belgen hun eerste twee groepsmatchen in Orlando. Een heerlijke stad! Wij ontdekten al snel Church Street Station, een straat die je kan vergelijken met de Oude Markt in Leuven, met alleen maar cafés. De supporters van alle landen kwamen daar elke avond samen. Het was de speelstad van de Belgen, de Nederlanders, de Mexicanen en de Ieren, allemaal feestvolkeren. De kroegen hebben daar ongetwijfeld een extra jaaromzet gedraaid. Voor de (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Biljarten: BC Hamont wint SeniorencupZoomVrijdagavond vond in De Peel de biljartfinale plaats van de Seniorencup 55+ "Addy Regelbrugge". Rita Pellens, Toon Van Houdt, Ivo Vos van Koninklijke Moedig Vooruit Neerpelt en Marcel Goossens, Theo Pottel, Marcel Frederix van BC Hamont streden voor wat ze waard waren. KMV had een gunstige uitgangspositie, maar in de laatste partij was het nagelbijten van spanning. Uiteindelijk won BC Hamont (foto) de beker, geschonken door de uitbaters. Alle finalisten werden beloond met twee prijzensets, aangeboden door de organiserende club BC De Peel.
Het is me wat dit jaar, met die eikenprocessierupsen. Nog nooit, bij ons weten, was de hinder zo groot. Een Nederlands deskundige, Silvia Hellingman, heeft nu ontdekt dat die rupsen zich ook kunnen ingraven zodat preventief spuiten tegen hen niet helpt. "Volledig uitroeien van de rupsen is onmogelijk, zij horen nu bij de Nederlandse natuur," zegt ze. "Stimulering van natuurlijke vijanden zal een onontbeerlijke noodzaak zijn in het beheer van de eikenprocessierups in de toekomst." Een intrigerend verhaal op Nature Today vandaag, maar blij word je er niet van.

Maria Buteneers overleden

Zaterdag 23 juni 2018
Hamont-Achel - Maria Buteneers overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Maria Buteneers overleden, de weduwe van Theophiel Lambrechts. Ze was 88 jaar. Woensdag wordt ze gecremeerd, waarna er van 17u tot 18.30u gelegenheid is om de urne te groeten in funerarium Creemers. Donderdag (om 10u) zal er een afscheidsdienst plaatsvinden in het crematorium in Lommel. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be. 

Jaak De Graaf overleden

Zaterdag 23 juni 2018
Hamont-Achel - Jaak De Graaf overledenDonderdag is Jaak De Graaf overleden, de echtgenoot van Mia Van Samang. Hij was 63 jaar. Donderdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont-Lo. Woensdag om 19u is er daar een avondwake, waarna mogelijkheid tot begroeting. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

België verslaat Tunesië: 5-2

Zaterdag 23 juni 2018
Hamont-Achel - België verslaat Tunesië: 5-2ZoomIn het stadion van Spartak Moskou heeft België deze namiddag in het WK voetbal Tunesië verslagen: 5-2. De Belgische doelpunten werden gescoord door Eden Hazard (2), Romelu Lukaku (2) en Michy Batshuayi. En dan hebben we het nog niet over de vele doelkànsen gehad.

Plassen verboden

Zaterdag 23 juni 2018
WK-verhalen van Gert Gommé
Hamont-Achel - Plassen verboden
Tijdens het WK voetbal presenteren we u een column van Sporza-sportverslaggever Gert Gommé uit Beringen.

Ik was er bij in het stadion van Bologna op die memorabele match van de Rode Duivels tegen Engeland op het WK van 1990. De Rode Duivels hadden de eerste ronde overleefd en ik wilde absoluut naar de match in de achtste finales. Ik vond nog een plekje op een supportersbus van Club Brugge. Die had al volk opgeladen in Brugge, Gent, Sint-Niklaas en (…) Het hele nieuwsbericht
Noord-Limburg doet het goed, zelfs beter dan Limburg en Vlaanderen. De regio kent met 4,4 procent de laagste werkloosheid in jaren en het aantal aangeboden jobs stijgt snel. Maar om de huidige economische situatie aan te houden is een langetermijnvisie nodig. Focus Noord,Platform Noord-Limburg en POM-Limburg hebben daarom in het Poorthuis te Peer voor een 150-tal geïnteresseerden verschillende initiatieven gepresenteerd om Noord-Limburg economisch te laten doorgroeien en het ondernemen te stimuleren.
Onze Limburgse economie koelt sneller af dan verwacht want in tegenstelling tot vorige maand blijkt de intensiteit van de neerwaartse conjuncturele beweging opnieuw toe te nemen. Dat meldt Voka-Kvk Limburg. “Het is tijd om met zijn allen alle zeilen bij te zetten. We zien hier een belangrijke rol weggelegd voor de lokale besturen. Vandaar dat we voor iedere gemeente een lokaal memorandum uitwerken en presenteren aan de lokale politiek. Hoe meer aanbevelingen we na oktober 2018 terugvinden in beleidsprogramma’s, hoe beter voor onze Limburgse economie", stelt Voka-KvK.

Nieuwe bvba: Stal Bucci

Donderdag 21 juni 2018
Piergiorgio uit Budel heeft de bvba Stal Bucci opgericht met zetel in Mulk in Hamont-Achel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer paardenfokkerij en het exploiteren van maneges van paarden en daarmee samenhangende activiteiten.

Ondertussen, in Planckendael...

Donderdag 21 juni 2018
Hamont-Achel - Ondertussen, in Planckendael...Zoom                                                                                    (Cartoon: Fobie)
De gedeputeerden Inge Moors (CD&V) en Frank Smeets (CD&V) krijgen de bevoegdheden voor Europa en Economie. Dat werd vandaag definitief beslist op de provincieraad.
Dat gedeputeerde Inge Moors de bevoegdheid Europa voor haar rekening neemt, mag niet verwonderen. Ze heeft vele jaren ervaring bij Vlaamse Vertegenwoordiging bij de EU, eerst als attaché, later als directeur. Daarnaast is ze bekend met projectwerking vanuit haar bevoegdheid Platteland. Inge Moors is naast gedeputeerde (…) Het hele nieuwsbericht

'De beste B&B van Nederland'

Woensdag 20 juni 2018
Bed & Breakfast "La Marquise" in Budel is de beste B&B van Nederland. Dat werd vanmorgen bekend. "La Marquise" ging pas in april 2016 open. Vorig jaar eindigde de B&B, die 5 luxekamers telt, derde in de klassering van Beste Bed & Breakfast Classificatie.
Provincie, Vlaanderen en Europa gaan financiële steun geven aan een project van Agrobeheerscentrum ECO² op het vlak van waterbeheer. Dat heeft gedeputeerde Inge Moors bekendgemaakt.
In een project ‘Van landbouw tot waterbouw – een gebiedsgericht verhaal’ wordt er ingezet in op een viertal specifieke zones in Peer, Neerpelt, Hamont-Achel en Bocholt. Met meerdere landbouwers gaat men aan de slag om gepaste maatregelen te nemen op grotere schaal, goed voor een (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - WK voetbal: België wint met 3-0ZoomBelgië heeft zijn eerste wedstrijd op het WK voetbal in Rusland met 3-0 gewonnen, na doelpunten van Dries Mertens en Romelu Lukaku (2). De doelpunten tegen Panama vielen alle in de tweede helft.

Agnes Vandebroek overleden

Maandag 18 juni 2018
Hamont-Achel - Agnes Vandebroek overledenIn het rusthuis in Achel is zaterdag de uit Overpelt afkomstige Agnes Vandebroek overleden, de weduwe van Henri Dirkx en de vriendin van Theo Pottel. Ze was 83 jaar. De crematie en de afscheidsdienst zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: donderdag (19-20u) in funerarium Creemers in Hamont. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Anna Coolen overleden

Maandag 18 juni 2018
In het Nederlandse Oirschot is vrijdag op 95-jarige leeftijd Anna Coolen overleden. Zij werd geboren in Hamont en was de weduwe van Pierre Geenen. Haar ouders, Piet Coolen en Julia Damen, woonden destijds in de Bosstraat. Zij was onderwijzeres aan de ursulinenschool in Hamont.
Hamont-Achel - Met de Range Rover door het ziekenhuisZoomEen witte Mercedes of een roze Range Rover? Het wordt moeilijk kiezen voor de kleinste patiëntjes van de kinderafdeling van het Mariaziekenhuis, want dankzij de Vlaamse Kinderliga kunnen ze nu naar de onderzoekskamer in een heuse CliniCar. Dr. Luc Vandenbossche, medisch diensthoofd van de kinderafdeling: “Kinderen hebben van nature meestal een zekere angst voor het onbekende en onvertrouwde als het gaat over technische onderzoeken. Het is een speerpunt van ons hele team om daar de nodige aandacht aan te schenken. Verplaatsingen per blitse CliniCar sluiten hier naadloos bij aan en kunnen het kinderleed mogelijk nog verder beperken of zelfs voorkomen. Want elke vorm van afleiding is welkom.” Het is de eerste keer dat een Limburgs ziekenhuis de CliniCars mag inzetten.
Grensgevallen
UPDATE De Nederlandse politie heeft vandaag een 34-jarige man uit Heerlen onder arrest geplaatst. Die reed vanmorgen rond 4u in de buurt van Pinkpop in het Nederlands-Limburgse Landgraaf met een bestelwagen al dan niet opzettelijk in een groep voetgangers. Daarbij werd één persoon gedood, drie anderen werden zwaargewond.  De chauffeur van de bestelwagen pleegde vluchtmisdrijf maar meldde zich in de voormiddag bij de politie. De slachtoffers komen uit Heerlen en Landgraaf. Het motief van de chauffeur is nog niet bekend.

Vluchtelingen in Valencia

Zondag 17 juni 2018
Hamont-Achel - Vluchtelingen in ValenciaZoomJe zal maar vluchteling zijn in Valencia... Een cartoon van Fobie.

Veel te snel

Zondag 17 juni 2018
Hamont-Achel - Veel te snelBij een snelheidscontrole in Hamont-Achel is een bestuurder betrapt die de maximum toegelaten snelheid met 46 km per uur overschreed. Hij moet zich binnenkort voor de politierechter verantwoorden.
De vakantie staat voor de deur en dat is ook een periode dat inbrekers op de loer liggen. Als je op vakantie gaat, kan je bij de lokale politie afwezigheidstoezicht aanvragen. Naast de maatregelen die je zelf treft, houden politie-inspecteurs dan extra toezicht en maken ze een rondgang aan je woning. Dit toezicht kan je ook aanvragen als je omwille van een andere reden een langere periode niet thuis bent, bij bijvoorbeeld een ziekenhuisopname. 

NEOS bezocht Breda

Zondag 17 juni 2018
Hamont-Achel - NEOS bezocht BredaZoomNEOS Hamont trok naar Breda voor een bezoek aan deze boeiende Brabantse stad. In 1404 zette de Duitse edelman Engelbrecht van Nassau als eerste Nassau voet op Nederlandse bodem. Hij trouwde met de Bredase Johanna van Polanen en Breda werd Nassaustad. De Nassaus gaven Breda het aanzien van een "Hofstad". Zij behoorden immers tot de machtigste adel in het rijk van Karel V. Veel monumenten in de binnenstad herinneren nog aan deze verre voorouders van de Nederlandse koninklijke familie. Ieder jaar op Tweede (…) Het hele nieuwsbericht

Zo klein, zo hulpeloos

Zondag 17 juni 2018
Hamont-Achel - Zo klein, zo hulpeloosZoomEen vertederende foto van een héél jong, hulpeloos egeltje dat in het Natuurhulpcentrum wordt opgevangen. "De laatste dagen krijgen we geregeld jonge egeltjes over de vloer," zeggen ze daar. "Meestal worden hun nesten verstoord door werkzaamheden. De afgelopen dagen hadden er heel wat jonge egels onze hulp nodig. Moeder egel werpt haar jongen normaal gezien in een veilig nest onder een hoop takken, een stapel hout of een oud tuinhuis. Tijdens opruimingswerken worden nesten echter verstoord (…) Het hele nieuwsbericht

Expo 'Dit zien wij'

Zaterdag 16 juni 2018
Hamont-Achel - Expo 'Dit zien wij'ZoomIn het Casino van Beringen werd gisterenavond de Expo 'Dit Zien Wij' geopend. In die expo worden 44 foto’s uit de Eerste Wereldoorlog geconfronteerd met 44 hedendaagse foto’s van bijzondere plekken in Limburg. Indrukwekkende foto’s op groot formaat elk met hun verhaal. 44 oude verhalen en 44 nieuwe verhalen ingesproken door Vik Dewachter, Herman Dewinné en Friedle Lesage. In de expo ontdek je ook het verhaal achter de Duitse negatieven: een bijzondere collectie van haarscherpe (…) Het hele nieuwsbericht

Banken 's nachts op slot

Vrijdag 15 juni 2018
Bankkantoren waarin zich geldautomaten bevinden, zullen de komende tijd 's nachts, vanaf 23 uur, worden afgesloten. Dat is beslist na een reeks van plofkraken, verspreid over het land. Concreet zullen de kantoren van KBC, ING, BNP Paribas Fortis, Belfius en bpost 's nachts afgesloten worden. Wie 's nachts geld wil afhalen, zal dat moeten doen bij automaten die zich buiten het gebouw bevinden.
Hamont-Achel - Brandweer vindt geen vrijwilligersBrandweerkorpsen vinden almaar moeilijker vrijwilligers, en dat is zeker het geval in de zone Noord-Limburg, die de posten Lommel, Bree, Neerpelt en Leopoldsburg groepeert. Herhaalde oproepen hebben slechts 19 vrijwilligers voor de 32 openstaande plaatsen opgeleverd. De belangrijkste oorzaak is klaarblijkelijk de steeds moeilijker combinatie met een job en een sociaal leven.
Zonecommandant Jan Jorissen van Noord-Limburg wijst daarbij vooral naar de opleidingen. "De kandidaat-vrijwilligers (…) Het hele nieuwsbericht
Het provinciebestuur wil dat mensen met nood aan zorg zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving en dicht bij de voorzieningen wonen. Met een provinciaal reglement wil ze de realisatie van kleinschalige woon-zorgprojecten financieel ondersteunen. Volgens dit reglement kunnen initiatiefnemers van bouwprojecten voor personen met een kwetsbaarheid uit de sectoren ouderen, personen met een handicap, geestelijke gezondheid of integrale jeugdhulp een investeringssubsidie verkrijgen voor de realisatie van betaalbare (…) Het hele nieuwsbericht

André Roymans overleden

Donderdag 14 juni 2018
Hamont-Achel - André Roymans overledenDinsdag is André Roymans overleden, de levensgezel van Mia Schuermans. Hij was 83 jaar. Zaterdag om 11u is er een afscheidsdienst in de aula van het Boskerkhof, waarna zijn asurn begraven wordt in het urnenbos. Begroeting: vrijdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Leve de Grote poppenrover

Donderdag 14 juni 2018
Hamont-Achel - Leve de Grote poppenroverZoomDe hinder die de eikenprocessierupsen dit jaar opleveren is erg groot. Door ons gecontacteerde huisartsen hebben dagelijks te maken met vele patiënten die verschrikkelijk last hebben van jeuk, veroorzaakt door de brandhaartjes van die rups. Het heeft allemaal te maken met de warmte van de voorbije weken, zeggen deskundigen. Door het aanhoudend warme weer en de snelle ontwikkeling van de rupsen lijkt de preventieve bespuiting minder effectief te zijn geweest. Een bijkomend probleem als gevolg van de (…) Het hele nieuwsbericht

Man verdacht van ontvoering kind

Donderdag 14 juni 2018
Grensgevallen
Hamont-Achel - Man verdacht van ontvoering kindEr is een arrestatie verricht in het onderzoek naar de kortstondige ontvoering van een meisje van 6 jaar in Weert. De ontvoering gebeurde vorige week woensdag. Het meisje werd door een man in een auto gestopt en kon ontsnappen omdat ze constant bleef schreeuwen. De politie heeft nu een 24-jarige man uit Weert opgepakt, wiens auto in beeld was gekomen bij de ontvoering.

'Detoxen' werkt niet

Donderdag 14 juni 2018
Vandaag gelezen
"Gelukkig heeft iemand met een functionerende lever, nieren en spijsvertering geen hulp nodig bij het verwijderen van gifstoffen. De meeste worden binnen enkele uren afgebroken of uitgescheiden. Er is geen enkel hard bewijs dat sapjes, smoothies of elektrische apparaten dat proces ook maar een beetje beïnvloeden."
Anthony Warner in de nieuwsbrief van New Scientist

11,3 miljoen inwoners

Donderdag 14 juni 2018
Op 1 januari 2018 telde België 11.376.070 wettelijk geregistreerde inwoners. Dat blijkt uit de officiële cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Van die 11,3 miljoen is 51% (of 5.778.164 in absolute cijfers) vrouw, en 49% (of 5.597.906) man. De Belgische bevolking groeide op jaarbasis aan met 53.982 personen of 0,50%. Dat groeicijfer ligt volledig in de lijn met de groei van de afgelopen jaren, die ook telkens rond een half procent schommelde.
Twee demografische factoren zorgen (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Nieuwe wetgeving op gebruik van bewakingscamera'sZoomSinds 25 mei is er een wijziging met betrekking tot het gebruik van bewakingscamera's van kracht. Voortaan moet je je bewakingscamera’s aangeven bij de politiediensten, ongeacht of je een camerabewakingssysteem gebruikt aan de ingang van je woning, in een supermarkt of zelfs op een industriële site. Vóór 25 mei 2018 moest elke bezitter van bewakingscamera's die aangeven via het elektronisch loket van de Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer (CBPL). Nu moeten (…) Het hele nieuwsbericht

Wie is de vlaggendrager?

Woensdag 13 juni 2018
Hamont-Achel - Wie is de vlaggendrager?ZoomDe heemkundekring van Achel is dringend op zoek naar de naam van de persoon die op de foto deze vlag draagt tijdens de herdenking van Wapenstilstand in Achel, omstreeks 1978. Wie hem kent mag de naam mailen naar bestuur[!]heemkundekringachel.be.

Baby uit Maxi-Cosi gevallen

Woensdag 13 juni 2018
Grensgevallen
In een huis aan de Grootschoterweg in Budel is vanmiddag een baby uit een Maxi-Cosi gevallen toen dat stoeltje op een trap omhoog werd gedragen. De hulpdiensten lieten het kind met een ziekenwagen naar het ziekenhuis overbrengen. Het is niet bekend hoe het er mee gaat.
Hamont-Achel - Het onduidelijke resultaat van de Singapore-topZoomWelke afspraken zijn er nu in Singapore eigenlijk gemaakt door Kim Jong-un en president Trump? Ook Fobie vraagt zich af of de vredesblokjes uiteindelijk juist gelegd werden...
Het PLOT (Provincie Limburg Opleiding en Training) gaat starten met een opleidingscentrum voor reddingshonden. Het centrum zal het eerste zijn in Limburg en komt op de terreinen van de Provinciale Veiligheidsschool in Genk.
Het aantal woninginbraken in Cranendonck is de afgelopen maanden flink toegenomen, meldt de gemeente daar. Van januari tot juni 2017 waren er 14 woninginbraken, waarvan drie pogingen. Dit jaar zijn er tot nu toe al 24 woninginbraken geweest en acht pogingen tot inbraak. De politie en de gemeente roepen mensen op om extra alert te zijn en verdachte situaties direct te melden. De politie geeft prioriteit aan de inbraken en heeft de laatste weken extra patrouilles ingezet.
De inbraken vinden (…) Het hele nieuwsbericht

Daar zijn de muggen

Woensdag 13 juni 2018
Het mooie weer van de afgelopen weken was gunstig voor de huissteekmug, meldt "Nature Today". "De eerste generatie kwam volgens onze berekeningen al eind mei tevoorschijn, bijna een maand eerder dan normaal. Door de hoge temperaturen en voldoende neerslag komt rond deze dagen al de tweede generatie tevoorschijn. (...)  Als de temperatuur dit jaar verder normaal blijft dan kunnen we dit jaar minimaal 1 extra generatie muggen hebben."

Opgepast voor oplichter

Dinsdag 12 juni 2018
Politie CARMA wil scholen verwittigen voor een gekende oplichter. De man heeft al in meerdere scholen kleine sommen geld afhandig gemaakt met een list. Recent dook de man op in Houthalen. Een onbekende man meldde zich op 5 juni bij het secretariaat van een school in Houthalen. De net geklede en welbespraakte man vertelde dat hij zich thuis in Houthalen buitengesloten had en naar Leuven moest om bij familie een reservesleutel op te halen. Hij vroeg daarom een kleine som geld en een treinticket, met de (…) Het hele nieuwsbericht
Grensgevallen
Op de Nederlandse snelweg A2 bij Budel is er vanmorgen urenlang file geweest nadat een motorrijder en een automobilist met elkaar in botsing kwamen. Dat gebeurde rond kwart voor zeven ter hoogte van de afslag Budel. Op het hoogtepunt van de file die daarop volgde, was de vertraging ruim twee uur. Rond 10 uur was de file opgelost. De motorrijder werd in het ziekenhuis opgenomen; het is niet bekend of hij zwaar gewond werd.

Handtas uit auto gestolen

Maandag 11 juni 2018
Hamont-Achel - Handtas uit auto gestolenOp de parking aan de sporthal aan de Grevenbroekstraat in Achel is een handtas uit een auto gestolen. In de handtas stak onder meer een portefeuille en een gsm. Om in de wagen te geraken werd een ruitje verbrijzeld.
Steeds meer leerlingen worden betrapt met drugs op school. Onze provincie staat zelfs op een trieste eerste plaats in België wat het bezit van drugs betreft. In de eerste helft van vorig jaar zijn er 60 pv's opgesteld, vooral in middelbare scholen.
Grensgevallen
Gisteravond is een 30-jarige vrouw uit Valkenswaard opgepakt omdat ze haar partner had neergestoken. Zelf geraakte ze ook gewond. Het stel werd naar het ziekenhuis overgebracht. De twee kregen ruzie in een vakantiewoning langs de Maastrichterweg. Tijdens die ruzie werd er met een mes gestoken. Daarbij raakten ze allebei gewond. De vrouw hoefde niet in het ziekenhuis te blijven. Hoe het met de man gaat is niet bekend.

Fikse daling werkloosheid

Zondag 10 juni 2018
Sinds de sluiting van Ford Genk is de werkloosheidsgraad in Limburg gedaald met 33 procent. Limburg doet het al een jaar beter dan het Vlaamse gemiddelde.

Nieuwe bvba: JLJ Invest

Zaterdag 9 juni 2018
Jolanda van der Heijden uit Hamont-Achel heeft de bvba JLJ Invest opgericht met zetel aan de Thomas Watsonlaan in Hamont-Achel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het verlenen van adviezen van financiële, technische, commerciële of administratieve aard.
Hamont-Achel - Samana Achel op bedevaart naar OostmalleZoomMet een liftbus vertrokken leden van Samana Achel gisteren naar Oostmalle voor hun jaarlijkse bedevaart. Het druk bezochte  bedevaartsoord Mariapark in die gemeente is toegewijd aan O.L.Vrouw van Altijddurende Bijstand. Mevr. Huybrechts vertelde de geschiedenis van de kapel en stond stil bij de bezieling en de inzet van de vele vrijwilligers om de kapel en de prachtige tuin te onderhouden. Een plaatselijk priester ging de eucharistieviering voor samen met diaken Harry Bloemen. Na een zangstonde (…) Het hele nieuwsbericht
Vorig jaar is het geboortecijfer gedaald met 2,2 procent. Een daling die zich voordoet in alle Vlaamse provincies. De daling is het grootst in West-Vlaanderen (-4,5 procent) en in Limburg (-3,8 procent). In vergelijking met 2011 werden er vorig jaar 5.000 kinderen minder geboren. De gegevens werden bekendgemaakt door Kind en Gezin.

Ticketverkoop aHa!

Vrijdag 8 juni 2018
Hamont-Achel - Ticketverkoop aHa!ZoomDe ticketverkoop aha! 2018-2019 start op dinsdag 19 juni om 14u00 voor de abonnementen en op donderdag 21 juni om 14u00 voor de losse verkoop, zo vernemen we.

Juffers in de Groote Heide

Vrijdag 8 juni 2018
Hamont-Achel - Juffers in de Groote HeideZoomDe Groote (met twee o's) Heide, 6000 ha prachtige natuur, strekt zich uit van Hamont-Achel en Neerpelt tot in Eindhoven. Sinds kort laten ze daar elke laatste zaterdag van de maand prachtige natuurvlogs van Tim Visser zien. Vandaag gaat het over juffers in de Dommel. Tim filmde de spectaculaire luchtgevechten van de Weidebeekjuffers en Bosbeekjuffers boven de rivier. De aanwezigheid van deze prachtig blauwe juffers is te danken aan het mooie natuurlijke verloop van de Dommel, door een afwisselend landschap. Kijken!

Alda Van Asten overleden

Vrijdag 8 juni 2018
Hamont-Achel - Alda Van Asten overledenVandaag is in het Mariaziekenhuis de uit Achel afkomstige Alda Van Asten overleden, de weduwe van Theodoor Haenegrifs. Zij was 86 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroetingsmoment: donderdag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.
Hamont-Achel - Ei zo na de beste ZorgwerkgeverZoomGisteren werd de award voor 'Zorgwerkgever van het jaar' uitgereikt door ZorgAnders. Het Mariaziekenhuis was in twee van de tien categorieën genomineerd, en behaalde twee keer de tweede prijs: in de categorieën 'Ziekenhuis van het jaar' en 'Intern project van het jaar'. Dat project was een heuse escape room, een creatieve manier van vorming over handhygiëne en patiëntveiligheid voor alle medewerkers van het Mariaziekenhuis en het Revalidatie- en MS Center Overpelt. (…) Het hele nieuwsbericht
In 2017 werden 95 aanvragen ingediend om Limburgse ideeën, producten of diensten te beschermen met een Europees patent. Dit is een daling ten opzichte van de voorbije jaren. In 2016 werden er nog 117 aanvragen gedaan. Voka – Kamer van Koophandel wil met SALVO (het Strategisch Actieplan Limburg van de Vierde Orde) bedrijven ondersteunen om deze negatieve trend te breken.

Hermine Van Vlierden overleden

Donderdag 7 juni 2018
Hamont-Achel - Hermine Van Vlierden overleden
In het rusthuis in Hamont is dinsdag Hermine Van Vlierden overleden, de weduwe van Harry Deelkens. Ze was 88 jaar. De afscheidsdienst en de begrafenis zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: maandag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Mia Van Samang overleden

Donderdag 7 juni 2018
Hamont-Achel - Mia Van Samang overledenIn het rusthuis in Achel is gisteren Mia Van Samang overleden, de weduwe van Pierre Kwanten. Ze was 87 jaar. De afscheidsdienst en de begrafenis zullen in besloten kring plaatsvinden. Dinsdag is er om 19u een avondwake in de decanale kerk van Hamont, waarna gelegenheid tot begroeting in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Hamont-Achel - Zorgloket voor leerlingen met problemenZoomIn het Secundair Onderwijs Sint-Elisabeth in Wijchmaal was er vandaag een bijeenkomst ter evaluatie van het ondersteuningsnetwerk vanuit het zorgloket Noord-Limburg. Daar bleek een grote bezorgdheid voor leerlingen met moeilijkheden in het gewoon onderwijs. Elke leerling met een gemotiveerd verslag van het CLB heeft dan ook gedurende een bepaalde periode tijdens het schooljaar recht op ondersteuning, zo werd gezegd. Voor eventuele informatie kan men terecht bij het CLB of rechtstreeks bij het zorgloket aan de Steenovenstraat 20 in Wijchmaal, en dan zowel voor een persoonlijke afspraak als voor een telefonisch gesprek. Dat laatste kan via het rechtstreeks telefoonnummer van het zorgloket dat tevens als meldpunt voor ouders fungeert: 011 34 07 13.
Hamont-Achel - Ondertussen, bij de Voetbalbond...Zoom                                                                             Cartoon: Fobie
Hamont-Achel - Renovatie Grote Baan in HelchterenZoomDonderdagnacht gaat het Agentschap Wegen en Verkeer in Helchteren een aantal rijvakken op de Grote Baan (N715) richting Nederland renoveren. De werfzones bevinden zich tussen de Lakerschansweg en de Boekweitstraat. In totaal gaat het om vier zones:
- één zone tussen de Lakerschansweg en de Technische Schoolstraat. Daar worden de linkerrijstrook en de afslagstrook richting Reitstraat vernieuwd.
- drie zones tussen de Technische Schoolstraat en de Boekweitstraat: daar gaat het om de rechterrijstrook.
Om de verkeershinder te beperken zal de aannemer de werkzaamheden in de loop van de nacht (20.00 uur - 06.00 uur) uitvoeren. Het doorgaand verkeer op de Grote Baan kan steeds over één rijstrook blijven rijden.
De zijwegen die uitkomen op de werfzones worden tijdens de werkzaamheden tijdelijk afgesloten van de Grote Baan. Ook de Reitstraat zal tijdelijk niet bereikbaar zijn voor het verkeer komende van Hasselt. Het Agentschap voorziet lokale omleidingen.
Hamont-Achel - Soeptrinette twee jaar onderwegZoomOp 2 juni 2016 is de soepmobiel van vzw de Biehal STC voor de eerste keer uitgereden met standplaatsen op markten in verschillende Noord-Limburgse gemeenten. Daarnaast kan je de 'Soeptrinette' ook geregeld terugvinden in woonwijken en op sociale evenementen. Deze soepmobiel maakt deel uit van het project 'Soep als bindmiddel' dat stilaan op zijn einde loopt. De soepmobiel heeft de voorbije twee jaar rondgetoerd door gemeenten Hechtel-Eksel, Hamont-Achel, Bree, Overpelt en Neerpelt en is (…) Het hele nieuwsbericht
In Limburg vielen tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 13 verkeerdoden. Dat zijn er 3 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal verkeersdoden in Vlaanderen daarentegen daalde met  20 procent.
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 heeft nieuwe trainerKFC Hamont 99 heeft een nieuwe trainer: David Sannen van Thes Sport B. Eerder was hij onder meer aan de slag bij Lutlommel.

Nummerplaten gestolen

Zondag 3 juni 2018
Hamont-Achel - Nummerplaten gestolenOnbekenden hebben de nummerplaten van twee auto's gestolen. Dat gebeurde in de Erkstraat en de Jeugdstraat. Uit een fietsenhok in het Mulkerbos is een fiets gestolen. De politie kreeg vandaag melding van de feiten.

Ria Mertens overleden

Zondag 3 juni 2018
Hamont-Achel - Ria Mertens overledenGisteren is Ria Mertens overleden, de echtgenote van Charlie Claes. Ze was 63 jaar. De crematie en de afscheidsplechtigheid zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Auto in gracht: wie reed?

Zaterdag 2 juni 2018
Grensgevallen
Op de Valkenswaardseweg (N69) tussen Eindhoven en Valkenswaard, op het grondgebied van Aalst, belandde afgelopen nacht rond 4 uur een auto in de gracht. Aan boord vier Belgen: drie vrouwen en een man. De crash zou veroorzaakt zijn doordat een man en een vrouw op de achterbank aan het ruzie maken waren, wat de chauffeur afleidde. Bij de komst van de politie was de man al verdwenen en had een taxi naar Eindhoven genomen. Eén van de dames werd door de twee andere vrouwen aangewezen als de bestuurster. (…) Het hele nieuwsbericht

Van fietsen en zaklampen

Vrijdag 1 juni 2018
Tribunaliteiten
Hamont-Achel - Van fietsen en zaklampen“Het was een zaligheid om met de nieuwe elektrische fiets te rijden”, liet hij weten aan de fietsenhandel waar hij net zijn Speed Pedelec kocht. Hij had hem aangeschaft om van Geel naar zijn werk in Antwerpen te rijden. De fiets gaf ondersteuning tot 45 km per uur en hij kon met zijn batterij van 722 wattuur afstanden aan van 100 km. De actieradius was wel zeer moeilijk in te schatten en afhankelijk van het terrein, had de verkoper er aan toegevoegd.
Een maand later was de fietser minder (…) Het hele nieuwsbericht

Maya Piraat neemt wraak

Vrijdag 1 juni 2018
Hamont-Achel - Maya Piraat neemt wraakZoomGreenpeace gebruikte enkele dagen geleden het figuurtje van Maya de bij voor een actie tegen Studio 100. Maar Maya neemt wraak! zegt Fobie met deze tekening.

Een halfuur langer onderweg

Vrijdag 1 juni 2018
Wie dit weekend vanuit Noord-Limburg naar Antwerpen wil met de trein, is gauw een halfuur langer onderweg. Tussen Hamont en Mol werkt Infrabel zaterdag en zondag aan het spoor; reizigers moeten de bus nemen in beide richtingen. Vanaf Mol rijden de treinen normaal.
Vanaf zondag 10 juni vertrekken de treinen met alle deuren gesloten. Deze aangepaste vertrekprocedure moet zowel de veiligheid van de reizigers als die van de treinbegeleiders verhogen. Momenteel sluit de laatste deur van de trein pas als de trein in beweging komt, wat bij de reizigers soms voor verwarring zorgt en bijgevolg ook voor potentieel gevaarlijke situaties.
Voortaan sluit de treinbegeleider onmiddellijk de laatste deur zodra hij gecontroleerd heeft dat iedereen veilig is opgestapt en hij het vertreksein heeft gegeven. Het risico dat reizigers dan nog kunnen opstappen net op het moment dat de trein in beweging komt, is daarmee uitgesloten. Vorig jaar leidden de conflicten die daarmee gepaard gingen tot een aanzienlijk aantal gevallen van agressie, zegt de NMBS.
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel