Het overige nieuws

Dief veroordeeld

Donderdag 31 oktober 2019
Kort nieuws van bij de buren
De correctionele rechtbank heeft vandaag een twintiger uit Bocholt veroordeeld tot 36 maanden cel waarvan de helft met uitstel voor meerdere diefstallen met geweld en drugsbezit.

Tectum - Roeselare 3-1

Woensdag 30 oktober 2019
In sporthal De Koekoek heeft volleybalclub Tectum Achel vanavond in de heenwedstrijd van de kwartfinales in de Beker van België een mooie overwinning behaald. De club versloeg Knack Roeselare met 3-1. Setstanden: 29-27; 17-25; 25-20; 25-19.

Argenta sluit bankautomaten

Woensdag 30 oktober 2019
Hamont-Achel - Argenta sluit bankautomatenArgenta sluit voor onbepaalde duur hun bankautomaten. "Er gebeurden de laatste maanden meerdere plofkraken op bankautomaten, waaronder ook bij Argenta. Plofkraken zijn een internationaal fenomeen waarbij de criminelen steeds driester te werk gaan. De schade wordt steeds groter. Gelukkig zijn hierbij nog geen slachtoffers gevallen. Omdat veiligheid primeert, hebben we besloten om uitzonderlijke maatregelen te nemen en al onze bankautomaten te sluiten", laat de bank weten.

Recyclageparken zaterdag open

Woensdag 30 oktober 2019
De recyclageparken van Limburg.net zijn zaterdag 2 november open.

Geen treinen tussen Mol en Herentals

Woensdag 30 oktober 2019
Hamont-Achel - Geen treinen tussen Mol en HerentalsZoomSpoorinfrastructuurbeheerder Infrabel vernieuwt tijdens de maand november zeven wissels aan het station van Mol. De bestaande houten wissels zitten op het einde van hun levensduur en worden vervangen door betonnen exemplaren. De nieuwe wissels zijn geluids- en onderhoudsvriendelijker. Door deze werken kunnen er vier weekends geen treinen tussen Mol en Herentals rijden, en dat in beide richtingen. NMBS zet vervangbussen in. De studententrein vanuit Mol richting Heverlee op zondagavond en op maandagavond 11 (…) Het hele nieuwsbericht

Herdenking Groote Oorlog

Woensdag 30 oktober 2019
Traditioneel staan we bij 11 november stil bij het einde van Wereldoorlog l. Dit jaar is het extra speciaal want exact 75 jaar geleden werd Hamont-Achel bevrijd. De ‘Werkgroep voor Oorlogsherdenkingen RAF-Memorial Hamont-Achel’ en het stadsbestuur Hamont-Achel plant daarom diverse activiteiten op zondag 10 november en maandag 11 november 2019. Op zondag 10 november vindt er een hoogmis plaats in de Sint-Laurentiuskerk te Hamont. Deze start om 9.00 uur met een kort herdenkingsmoment aan het (…) Het hele nieuwsbericht

Materiaal gestolen uit garage

Dinsdag 29 oktober 2019
Kort nieuws van bij de buren
Uit de garage van een woning aan de Kapelstraat in Bocholt is allerlei werkmateriaal gestolen. De diefstal is vandaag vastgesteld.

Tectum ontvangt Roeselare

Dinsdag 29 oktober 2019
Hamont-Achel - Tectum ontvangt RoeselareWoensdag om 20.30 uur ontvangt Tectum Achel topclub Knack Roeselare in sporthal "De Koekoek" in Achel. Het gaat om de kwartfinale in de Beker van België volleybal. Ongetwijfeld weer een spannende wedstrijd... Allen daarheen, morgen!
Sinds begin september startten Limburg.net en Centrum Duurzaam Groen met de zoektocht naar tuinen voor de actie Klimaatboom zoekt tuin. Via deze actie zoeken ze naar Limburgers en Diestenaren die graag hun steentje willen bijdragen voor het klimaat door een klimaatboom in hun tuin te planten. Meer bomen zorgen immers voor een betere luchtkwaliteit en minder CO2. Iedereen is bezorgd over het klimaat. Klimaatverandering is een probleem dat hoog op de agenda staat. Wereldwijd veroorzaakt de (…) Het hele nieuwsbericht

Hubertine Stelten overleden

Dinsdag 29 oktober 2019
Hamont-Achel - Hubertine Stelten overledenZondag is in Bocholt de uit Hamont afkomstige Hubertine Stelten overleden, de weduwe van de in 1954 overleden Jaak Swennen en van de in 2000 overleden Henri Cox. Zij was 92 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (13 uur) plaats in de parochiekerk van Reppel. Begroeting: dinsdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg.
Vandaag gaat in het recyclagepark de winteruurregeling in. Dan gelden gewijzigde openingsuren. U kunt er in deze periode elke dag - behalve zondag en maandag - terecht van 9u tot 12.30u en van 13u tot 16u; op donderdag tot 17u.
In Stramproy (Weert) is vandaag een illegale sigarettenfabriek ontdekt. Er zijn namaaksigaretten van bestaande sigarettenmerken aangetroffen. Het gaat om enorme hoeveelheden sigaretten, productiemachines, vier heftrucks, 45 ton tabak e.d.. Er zijn 18 verdachten opgepakt, van wie er vier gelden als hoofdverdachte: vier mannen van 56, 45, 51 en 55 jaar uit Vaals (Ned.), Polen, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk.
Elise Mertens en Aryna Sabalenka, haar Wit-Russische dubbelpartner, hebben vandaag hun eerste wedstrijd in de rode groep op de WTA Finals in Shenzhen (China) verloren. In een wedstrijd die 1 uur en 27 minuten duurde werden ze in drie sets verslagen door de Duitse Anna-Lena Grönefeld en de Nederlandse Demi Schuurs, Elises voormalige dubbelpartner: 7-5, 1-6 en 10-7.

Dieven weg met fietsen

Maandag 28 oktober 2019
Kort nieuws van bij de buren
Aan een winkel aan de Steenweg op Kleine Brogel in Bocholt zijn enkele fietsen gestolen. De diefstal is vandaag vastgesteld.

Volleybal: Waremme - Achel 1-3

Zondag 27 oktober 2019
In de Euromillions League heeft Tectum Achel met 1-3 gewonnen in Waremme. Sets: 17-25, 25-21, 18-25, 16-25.

Monsterscore voor KFC Hamont '99

Zondag 27 oktober 2019
Hamont-Achel - Monsterscore voor KFC Hamont '99KFC Hamont '99 heeft vanmiddag met 2-8 gewonnen op het veld van FC Turkse in Beringen. KFC Hamont '99 ontvangt zondag Sporting Grote Heide.

'Deel je mee?'

Zaterdag 26 oktober 2019
"Spaar- en verzamelacties van supermarkten zijn voor kinderen leuk, maar meestal wordt er niet bij stilgestaan dat niet alle kinderen ervan kunnen profiteren. Kinderen uit minderbedeelde gezinnen bijvoorbeeld. Ze kunnen op de speelplaats enkel toekijken hoe anderen al die potjes en speeltjes uitwisselen.
"Met de actie "DEEL JE MEE?" willen we Emoticons en Sjeffies verzamelen om er, in samenwerking met de vereniging St.-Vincentius, voor te zorgen dat ze bij deze kinderen terechtkomen. Dus verzamelen maar! Je kan ze in het UiTpunt van Hamont en Achel afgeven Ook de schoolkinderen van Hamont-Achel verzamelen/delen mee!" (Ingez.)

Achel verliest thuis van Koersel

Zaterdag 26 oktober 2019
Hamont-Achel - Achel verliest thuis van KoerselAchel VV heeft vanavond met 1-3 verloren van Weerstand Koersel. Exc. Hamont speelde 2-2 gelijk op het veld van Standard Elen.

Veerle Seutens overleden

Zaterdag 26 oktober 2019
Hamont-Achel - Veerle Seutens overledenVandaag is Veerle Seutens overleden. Zij was 55 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte familiekring. Haar asurne wordt bijgezet bij haar moeder in het urnenveld van het kerkhof in Achel-Centrum.

Het wordt kouder

Zaterdag 26 oktober 2019
Weerbericht
Hamont-Achel - Het wordt kouderEen hogedrukgebied over het zuiden van Europa kan storingen net buiten onze regio houden, al schuiven de overhangende (hoge) wolkenvelden wel tot onze streken. Daarbij wordt er erg zachte lucht aangevoerd. Na de doortocht van een storing op zondag, domineert een volgend hogedrukgebied het weerbeeld. De kern bevindt zich echter nabij IJsland, waardoor polaire lucht wordt aangevoerd. Het wordt dan ook een flink stuk kouder.
Vandaag is het wisselend tot zwaar bewolkt en erg zacht bij maxima rond (…) Het hele nieuwsbericht

Komende nacht een uur langer slapen

Zaterdag 26 oktober 2019
Hamont-Achel - Komende nacht een uur langer slapenKomende nacht begint de wintertijd. Om 3u wordt de klok dus een uurtje teruggezet. Meteen kunnen we een uur langer slapen!

Angeline Rutten overleden

Vrijdag 25 oktober 2019
Hamont-Achel - Angeline Rutten overledenGisteren is Angeline Rutten overleden, de weduwe van François Lauwers. Ze zou op Allerzielen 89 jaar zijn geworden. Donderdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-centrum. Woensdag om 19u is er daar een avondwake, waarna mogelijkheid tot begroeting bij uitvaartzorg Severens in Pelt.
Tijdens de weekends van 1, 9, 23 en 30 november werkt Infrabel aan het spoor. Een bus vervangt dan de IC-treinen Antwerpen-Centraal - Hamont/Hasselt tussen Herentals en Mol. De vertrektijden van de IC-treinen Antwerpen-Centraal - Mol - Hasselt wijzigen tussen Hasselt en Mol. De vertrektijden van de IC-treinen Antwerpen-Centraal - Mol - Hamont wijzigen tussen Mol en Hamont. De reisplanner houdt al rekening met deze aanpassingen, meldt de NMBS.

Juwelen gestolen in woning

Vrijdag 25 oktober 2019
Kort nieuws van bij de buren
Gisteren is ingebroken in een woning aan de Vlierstraat in Bocholt. De daders maakten er juwelen buit.

Fietser omgekomen bij botsing

Vrijdag 25 oktober 2019
Kort nieuws van bij de buren
Hamont-Achel - Fietser omgekomen bij botsingZoomOp de Napoleonweg in Overpelt is deze namiddag een fietser omgekomen bij een aanrijding met een auto. Het slachtoffer is een 62-jarige man uit Hechtel-Eksel. Hij werd ter hoogte van de Holvenstraat aangereden door een auto die bestuurd werd door een man uit Lommel. Het parket Limburg heeft een onderzoek bevolen naar de precieze omstandigheden van het ongeval.
Hamont-Achel - Rusthuisbewoners maakten kennis met 'Sense-Garden'ZoomRuim een jaar geleden maakten we hier melding van de voorstelling van het dementieproject van het WZC Aan de Beverdijk. Het project, een Europees initiatief dat over een periode van drie jaar loopt, heet "Sense-Garden" en laat demente bewoners toe in een digitale tuin te stappen, die hen terugbrengt naar het verleden aan de hand van beelden en geluiden, maar ook via geuren, smaken en tastprikkels. Het doel is om via de oude (…) Het hele nieuwsbericht
Rusthuisbewoners maakten kennis met 'Sense-Garden'
Zoom

Steeds minder geboorten

Donderdag 24 oktober 2019
In 2018 zijn er in België 117.800 baby’s geboren, een daling van 1,1% ten opzichte van 2017. Dit kan geconcludeerd worden uit de voorlopige geboortestatistieken voor 2018. Een en ander blijkt uit gegevens van het Belgisch statistiekbureau Statbel. De statistiek wordt opgesteld door gebruik te maken van het Rijksregister, in afwachting van gedetailleerde informatie uit de geboorteformulieren.
De gemiddelde leeftijd van moeders bij de geboorte is 30,7 jaar in België. Die (…) Het hele nieuwsbericht

Weg met bestelwagen

Donderdag 24 oktober 2019
Kort nieuws van bij de buren
Aan een woning in de Oude Kerkstraat in Bocholt is een bestelwagen gestolen. De diefstal werd afgelopen nacht gepleegd.
Door een 2-3 overwinning in Booischot stoot Achel door naar de kwartfinales van de Beker van België. Setstanden: 30-28, 17-25,19-25, 26-24, 12-15.

Pasar bezocht de 'Slag om Grolle'

Woensdag 23 oktober 2019
Hamont-Achel - Pasar bezocht de 'Slag om Grolle'ZoomOnder de druilerige regen van zaterdagochtend ontwaakte het Nederlandse garnizoensstadje Groenlo als Grolle in het jaar 1627. Grolle werd door de Spanjaarden belegerd maar bood veel weerwerk. Deze veldslag zou zaterdagnamiddag met veel kanongebulder ingeluid worden. In de straatjes en steegjes van Groenlo zag men allerlei stalletjes en verklede burgers in de tijd van toen. Er werden speenvarkens aan het spit geregen en om die tijd na te bootsen werden de klinkers bedekt met bladeren, stro of houthaksel. Ook tijdens de veldslag - die anderhalf uur zou duren - speelden de figuranten hun rol alsof het live gebeurde. Tussen het aanhoudende kanongebulder bekampten de twee legers elkaar. Het ene moment vielen de Spaanse ruiters aan terwijl het voetvolk even later volgde en strijd leverde in de loopgraven.
De regie voeren over dit strijdtoneel met zijn 1600 figuranten is geen sinecure maar uiteindelijk wonnen de Grollenaars de ‘Slag om Grolle’. De 47 Pasar-deelnemers aan deze trip kregen echt spektakel voor hun Grolse Dukaat. Meer op www.slagomgrolle.nl.
Pasar bezocht de 'Slag om Grolle'
Zoom

Luikerweg ook komende zaterdag dicht

Woensdag 23 oktober 2019
Grensgevallen
Hamont-Achel - Luikerweg ook komende zaterdag dichtEr komt een vijfde zaterdag aan waarin de Luikerweg voor het verkeer is afgesloten tussen Lommel-Kolonie en Valkenswaard. Mogelijk is dat ook zondag het geval.
Door de hevige regen afgelopen weekend heeft de aannemer de belijning op de weg niet kunnen afronden. Een deel van het reserveweekend - nu zaterdag dus - wordt daarom benut om deze belijning aan te brengen, maar daarvoor is wel een droog wegdek nodig. De N69 Zuid (Luikerweg) is voor deze werkzaamheden nog een keer afgesloten op (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe vennootschap: Rooyakkers Kris

Woensdag 23 oktober 2019
Kris Rooyakkers uit Pelt en Geert Pepels uit Hamont-Achel hebben de besloten vennootschap Rooyakkers Kris opgericht met zetel aan de Remise in Hamont-Achel. Tot het doel van de vennootschap behoort onder meer het aanleggen van tuinen én het bouwrijp maken van terreinen.

Werken aan 'verbindende samenleving'

Woensdag 23 oktober 2019
"Wij als studenten van het volwassenenonderwijs, Qrios Hasselt, werken via een project aan een verbindende samenleving. Dit willen we gaan doen aan de hand van een uitnodigende marktkraam, nu donderdagvoormiddag in Genk.
"Qrios is een school voor volwassenen met opleidingen in zorg en welzijn. Binnen het vak samenwerkingsvaardigheden maken we een activiteit gericht op verbinding van mensen. Met deze activiteit willen we dus mensen op straat, toevallige passanten, met elkaar in contact laten komen. (…) Het hele nieuwsbericht
Tijdens de nacht van woensdag op donderdag voert het Agentschap Wegen en Verkeer onderhoudswerken uit aan het Klaverblad in Lummen. Daarbij wordt één lus van de verkeerswisselaar volledig afgesloten, komende vanuit Antwerpen richting Nederland. Verkeer wordt dan omgeleid via het eerstvolgende complex Lummen-Industrie. De werken kaderen in het onderhoud van enkele plaatselijke stukken asfalt op de verkeerswisselaar.

Gerrit Kissen overleden

Dinsdag 22 oktober 2019
Hamont-Achel - Gerrit Kissen overledenIn het Mariaziekenhuis is zondag Gerrit Kissen overleden, de echtgenoot van Tinie Broers. Hij was 81 jaar. De afscheidsdienst en de begraving in het urnebos op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Donderdag om 19u is er een avondwake in de decanale kerk van Hamont, waarna gelegenheid tot begroeting in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Is je kat al gesteriliseerd?

Maandag 21 oktober 2019
Het is maar dat je 't weet
Tegen 1 januari moet je kater gecastreerd of je kat gesteriliseerd zijn. Met die maatregel wil Vlaanderen het grote aantal zwerfkatten terugdringen. In Limburg is een kwart van de katteneigenaars nog niet in orde, meldt Radio2.

Onze Gust maakt het goed

Maandag 21 oktober 2019
Hamont-Achel - Onze Gust maakt het goedZoomNatuur en Bos heeft voor het eerst in een vijftal maanden via een wildcamera bij klaarlichte dag een foto van wolf August kunnen maken - onze Gust, zeg maar. Dat gebeurde gisteren. Er waren de jongste tijd alleen maar nachtbeelden van de wolf. Volgens boswachter Eddy Ulenaers maakt Gust het goed: hij bakent nog altijd zijn territorium af, en dat is geruststellend voor de mensen van Natuur en Bos. En hij ziet er weldoorvoed uit... (Foto ANB) 
Hamont-Achel - Al dadelijk een topderby voor Tectum AchelZoomEerste wedstrijd van het nieuwe seizoen voor Tectum Achel, zaterdagavond, en meteen kreeg de club al de grote Limburgse derby voor de kiezen. Een Maaseik dat pas kort over al zijn spelers kon beschikken, dus nog niet volledig was ingespeeld en dus misschien een kans voor Tectum om eens te stunten, misschien...?
Achel start de eerste set met Verschueren, Ward van Dyck, Van de Kamp, Koelewijn, Zoodsma, Campforts en als libero staat onze Koen Brouns tussen de lijnen. Greenyard Maaseik start met (…) Het hele nieuwsbericht

Eén op zeven is geen Belg

Maandag 21 oktober 2019
Een op de zeven Belgische werknemers is geen Belg, en het aandeel buitenlanders groeit elke maand gestaag. In Brussel is het al een op vier. Dat heeft het sociaal secretariaat Acerta ontdekt. Bij de EU-buitenlanders staan de Nederlanders op kop. Bij de voormalige arbeiders (momenteel heet iedereen werknemer) is 1 op de 5 geen Belg.
In de eerste provinciale van het damesvoetbal heeft Hamont Diepenbeek verslagen met 2-1. Aan de rust was de stand 0-1.

Exc. Hamont - KRC Peer 0-4

Zondag 20 oktober 2019
Hamont-Achel - Exc. Hamont - KRC Peer 0-4Exc. Hamont heeft vanmiddag thuis verloren van KRC Peer. Uitslag: 0-4. Zaterdag speelt Exc. Hamont uit bij K. St. Elen. Na acht wedstrijden staat Exc. Hamont vijftiende in de stand met 5 punten.
De Warmste Week
Hamont-Achel - 'Lichtjesloop' voor Autisme LimburgZoomVrijdagavond 8 november vanaf 18u organiseert atletiekclub SACN een "lightrun" voor Autisme Limburg, via De Warmste Week. Ga met zoveel mogelijk vrienden, ouders en grootouders en geniet samen met de organisatie van een loop doorheen het Dommelhofpark! Samen zullen we dan proberen om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Autisme Limburg en zal het een gezellige en leuke avond worden. Tot het geboortejaar 2006 zullen er trainers helpen bij de opwarming en zullen zij meelopen met de kinderen. Vergeet niet je verlichting mee te nemen, want voor je het weet is het donker! Inschrijven kan ter plaatse aan de sporthal van Dommelhof. Probeer een half uur voor de gevraagde tijd aanwezig te zijn! (Daan Stevens)

Tectum Achel verliest van Maaseik

Zaterdag 19 oktober 2019
In een bomvolle sporthal De Koekoek heeft Tectum Achel vanavond met 0-3 verloren van Noliko Maaseik. Setstanden: 30-32, 20-25, 23-25.

Verlies voor Achel VV

Zaterdag 19 oktober 2019
Hamont-Achel - Verlies voor Achel VVAchel VV is bij Beek-Bree gaan verliezen met 4-2. Achel ontvangt zaterdag Weerstand Koersel. KFC Hamont 99 speelde in en tegen Eksel 2-2 gelijk. Hamont moet volgende week zondag naar FC Turkse.

Tafel in brand gestoken

Zaterdag 19 oktober 2019
Vandalen hebben in de Kloosterstraat een bank in brand gestoken. Dat gebeurde gisterenavond rond 21.45 uur.

Catharina Renckens overleden

Zaterdag 19 oktober 2019
Hamont-Achel - Catharina Renckens overledenOp 13 oktober overleed de uit Achel afkomstige Catharina Renckens. Zij was 98 jaar. De uitvaartliturgie vindt maandag (10.30 uur) plaats in de Sint-Catharinakerk in Hasselt.

Werkbusje leeggehaald

Vrijdag 18 oktober 2019
Hamont-Achel - Werkbusje leeggehaaldAan de Wal hebben onbekenden afgelopen nacht een werkbusje van een bedrijf geplunderd nadat ze een ruit hadden ingeslagen.
Hamont-Achel - Advocaat wordt bisschoppelijke gedelegeerdeZoomMgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt, heeft advocaat Frank Deloffer benoemd tot bisschoppelijke gedelegeerde voor de diaconie en caritas.  Frank Deloffer, tot op heden werkzaam als advocaat, volgt Kris Buckinx uit Tongeren op die vanaf 1 februari 2020 een taak opneemt in de territoriale pastoraal. Diaken Kris Buckinx was bisschoppelijk gedelegeerde voor de diaconie vanaf 1 september 2004. Frank Deloffer (53) is gehuwd en heeft twee kinderen. Hij studeerde rechten aan KU Leuven. Gedurende (…) Het hele nieuwsbericht

Regenachtig weekend

Vrijdag 18 oktober 2019
Weerbericht
Hamont-Achel - Regenachtig weekendStoringen teisteren het weerbeeld in onze regio tijdens het weekend. Wolken en regen staan daarbij op het programma. Na het weekend zorgen drukstijgingen voor enkele droge dagen met hogere temperaturen, maar in de ochtend is er kans op mist. 
Vandaag wisselen bewolkte perioden af met enkele opklaringen. Er komt daarbij een aantal regenbuien tot ontwikkeling. Na de middag verdwijnen de buien stilaan uit het weerbeeld. De maxima liggen rond 16 graden en er staat een matige (…) Het hele nieuwsbericht

Waterlopen worden geruimd

Vrijdag 18 oktober 2019
Hamont-Achel - Waterlopen worden geruimdZoomHet wateragentschap Noordwest-Limburg gaat vanaf maandag starten met het maaien van de waterlopen. Eerst komt Houthalen-Helchteren aan de beurt, dan Pelt (eerst Neerpelt), Peer, Hechtel-Eksel en tenslotte Hamont-Achel. In totaal gaat het over ongeveer 250 km beken en grachten die geruimd zullen worden.
Om de werken uit te voeren heeft de aannemer het recht van doorgang op een strook van 5 meter langs de waterloop. Op deze strook mag ook het maaisel gelegd worden. Indien je zelf het (…) Het hele nieuwsbericht

436 vaten met drugsafval gedumpt

Vrijdag 18 oktober 2019
Kort nieuws van bij de buren
Hamont-Achel - 436 vaten met drugsafval gedumptIn de Veldstraat in Bocholt is een groot aantal vaten met drugsafval gedumpt. Een postbode trof het afval vrijdagochtend aan tijdens zijn ronde en verwittigde de politie. Politie CARMA stelde meteen een veiligheidsperimeter in en voerde de eerste vaststellingen uit. Brandweer Noord-Limburg is momenteel ter plaatse om de vaten na te kijken en luchtmetingen uit te voeren. Uit een aantal gescheurde vaten is vloeistof gelekt, maar er is voorlopig geen gevaar vastgesteld voor de omgeving. Het zou gaan om maar liefst ;436 vaten van verschillende grootte. De totale inhoud van de vaten kan geteld worden tussen 10.000 – 15.000 liter.

Einde captatieverbod

Donderdag 17 oktober 2019
Hamont-Achel - Einde captatieverbodZoomEr geldt niet langer een captatie- en recreatieverbod op de bevaarbare waterlopen in Limburg waar in de zomer blauwalgen waren aangetroffen. Er mag opnieuw water opgepompt worden en er mag ook opnieuw gevist, gekajakt en gezeild worden nu de blauwalgen verdwenen zijn. Het gaat om het kanaal Bocholt-Herentals, het kanaal naar Beverlo, het kanaal Dessel-Kwaadmechelen, de Zuid-Willemsvaart en het Albertkanaal tussen de sluis in Hasselt en die in Kwaadmechelen.

Explosief gevonden aan restaurant

Donderdag 17 oktober 2019
Grensgevallen
Afgelopen nacht is een explosief gevonden aan de ingang van een restaurant aan de Karel Mollenstraat Zuid in Valkenswaard. Het zou om een handgranaat gaan. Een twintigtal buurtbewoners werd uit veiligheidsoverwegingen geëvacueerd.

Regen en wind

Donderdag 17 oktober 2019
Hamont-Achel - Regen en windHet komende etmaal wordt het weerbeeld bepaald door een storing, die traag maar gestaag over het land schuift vanuit het zuidwesten. Hierbij komt er ook een strak windveld te staan. Depressies en storingen blijven domineren tot en met het weekend. Na het weekend stijgt de luchtruk en wordt het rustiger.  Vandaag is het regenachtig tijdens de ochtend, maar nadien wordt het droger. Maxima rond 16 graden en een zwakke tot matige zuidwestenwind.
Vrijdag wisselen zonnige perioden af met (…) Het hele nieuwsbericht

Een nieuwe provinciegriffier

Donderdag 17 oktober 2019
Hamont-Achel - Een nieuwe provinciegriffierHet provinciebestuur heeft een nieuwe griffier. De provincieraad stelde gisteravond de 50-jarige Hasselaar Wim Schoepen aan in die functie. Schoepen (foto) is van opleiding master in de sociale, politieke en militaire wetenschappen. Momenteel is hij professioneel actief als commandant van de vlieggroep van de luchtmachtbasis Bevekom. In het voorjaar treedt hij officieel in dienst.
De provincie koos voor hem omwille van onder meer zijn expertise op het vlak van het leiden en sturen van (…) Het hele nieuwsbericht

Iets voor detective van Zwam (2)

Woensdag 16 oktober 2019
Hamont-Achel - Iets voor detective van Zwam (2)Zoom"Pierre Rutten heeft gelijk!" mailt René Winters naar aanleiding van ons bericht over de reuzenzwam in de Kasteeldreef. "Bijgaande foto toont de bomen die er stonden en gerooid werden. Het was een beukendreef die gerooid is in november 2010."

Eenden en ganzen in beslag genomen

Woensdag 16 oktober 2019
Kort nieuws van bij de buren
Politie CARMA nam gisteren een vijfigtal verwaarloosde eenden en ganzen in beslag aan een woning in de Snellewindstraat in Bocholt. De dieren verbleven in een modderige achtertuin zonder drinkbaar water of voedsel. Sommige beesten zaten ook met te veel in erg kleine kooien. Begin oktober ontving de politie al een melding over de toestand van de eenden en ganzen. De eigenaar kreeg toen al bezoek van de politie en werd aangemaand om de leefomgeving van de dieren aan te passen. Gisteren werd vastgesteld dat de situatie onveranderd was. Daarom werden alle dieren in beslag genomen.
Elise Mertens (WTA-19) heeft zich gemakkelijk geplaatst voor de tweede ronde van het WTA-toernooi van Luxemburg. Ze versloeg de Nederlandse Bibiane Schoofs (WTA-157) met 6-0 en 6-3.

Iets voor detective Van Zwam

Dinsdag 15 oktober 2019
Hamont-Achel - Iets voor detective Van ZwamZoomGisteren gezien in de Kasteeldreef in Achel, tegenover De Kapetulie: een knots van een zwam, onder tegen een jonge boom. Dé vraag aan Pierre Rutten: wat is dat voor een zwam? Pierre: "Hebben hier ooit beukenbomen gestaan? Zo te zien is dit een reuzenzwam en die groeit enkel op zieke beuken of op stompen van beukenbomen. Ik vermoed dat er een nieuwe boom is geplant op een plaats waar eerder een beukenboom stond."
Hamont-Achel - Ruim 1200 wandelaars voor KluiswandelingZoomHet was zondag mooi weer om de wandelschoenen aan te trekken en op pad te gaan. Liefst 1241 wandelaars vonden dan ook de weg naar Achel om er deel te nemen aan de Achelse Kluiswandeling, georganiseerd door wandelclub "De Grevenbroekers". Ze kwamen uit alle hoeken van België maar ook uit Nederland. Er werd gewandeld door de mooie natuur van de Beverbeek en de Warmbeek. Onderweg zagen ze tal van bezienswaardigheden, zoals de sterrenwachttoren op Domein De Bever, een oude watermolen en een vistrap (…) Het hele nieuwsbericht

Houtverkoop op 24 oktober

Dinsdag 15 oktober 2019
Hamont-Achel - Houtverkoop op 24 oktoberZoomOp donderdag 24 oktober om 18.00 uur vindt in het stadhuis de jaarlijkse verkoop plaats van brandhout uit openbare bossen. Deze houtkap gebeurt in uitvoering van het bosbeheerplan. De loten komen uit verschillende bossen zoals de noordelijke duinen- en vennengordel, Beverbeekse Heide,… Ze bevatten allemaal FSC-gecertificeerd hout, wat betekent dat de bossen duurzaam worden beheerd.
Het gekochte hout kan je via Bancontact onmiddellijk betalen. Als koper moet je het gekochte lot wel zelf kappen. (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - 'Kleine encyclopedie van de eenzaamheid'Tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid, die donderdag afliep, stond veerkracht centraal. In dat kader organiseert de bibliotheek een lezing rond eenzaamheid. Te gast is Johanna Spaey, schrijver van o.a. het bekroonde boek 'Dood van een soldaat', 'Vlucht', en 'Gewonde stad'. Ze noemt zichzelf “eenzaam zonder boek”.
Vorig jaar verscheen Spaeys nieuwste boek: “Kleine encyclopedie van de eenzaamheid”. In het voorwoord schrijft ze: 'Je hoeft niet (…) Het hele nieuwsbericht

Politie controleerde zwaar vervoer

Dinsdag 15 oktober 2019
Hamont-Achel - Politie controleerde zwaar vervoerIn het kader van een Europese actie hielden de politiezones HANO, Lommel en Kempenland vandaag tussen 8 en 16u in samenwerking met de Wegpolitie Limburg controles op het zwaar vervoer. Die vonden plaats op de N71 in Pelt en Lommel en op de N73 te Peer. Er werden 11 politiemensen ingezet. Ze controleerden 37 vrachtwagens, 2 autobussen, 4 lichte vrachtwagens en 7 personenwagens. Alle bestuurders moesten een ademtest afleggen maar die tests waren allemaal negatief.
Er werden 6 (…) Het hele nieuwsbericht

Twee gsm's gestolen

Dinsdag 15 oktober 2019
Kort nieuws van bij de buren
In een woning aan de Kempenstraat in Bocholt maakten dieven twee gsm's buit bij een inbraak. De feiten werden gisteren gepleegd.

Nieuwe vennootschap: Ban Vastgoed

Maandag 14 oktober 2019
De besloten vennootschap Idealis Invest met zetel in Hamont-Achel en de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Wilgrun uit Lommel hebben de besloten vennootschap Ban Vastgoed opgericht met zetel in Vreyshorring in Lommel. Het aanvangsvermorgen bedraagt 30.000 euro.
Zaterdag vierde Samana Achel de jaarlijkse dag van de chronisch zieke. De dag begon voor de kernleden van Samana al om 8 uur. Zij verrasten de thuisgebonden zieken met een heerlijke ontbijtdoos. Vanaf 10 uur waren alle kernleden weer op post om de tafels te dekken en versieringen aan te brengen in de feestzaal van het Michielshof, voor een gezellig feestnamiddag. Deze werd ingezet met een verzorgde misviering in de kerk van Achel-centrum. Aansluitend genoten 110 mensen in het Michielshof van een geanimeerd optreden van Olivia Thijssen. Haar grappen afgewisseld met enkele meezingers werden door het publiek zeer geapprecieerd. En dan volgde er een feestmaal, door de kernleden op tafel gebracht.(Ingez.)
Hamont-Achel - Game moet kinderen leren omgaan met noodsituatiesZoomOm onze kleinsten zo goed mogelijk voor te bereiden op een noodsituatie heeft het nationaal Crisiscentrum het educatieve pakket Be-Ready uitgewerkt, gericht op leerkrachten en leerlingen. Ook is er een online game gemaakt dat kinderen al spelend uitlegt wat zij moeten doen wanneer zo'n situatie zich voordoet. Het pakket en de game zijn gratis te downloaden en te spelen via deze link.

Struiken in brand

Zondag 13 oktober 2019
Aan de Kasteeldreef hebben gisterenavond een paar struiken vuur gevat. De brand kon snel geblust worden. De oorzaak van de brand is niet gekend.
Hamont-Achel - Exc. Hamont speelt gelijk in StokkemExc. Hamont heeft 3-3 gelijk gespeeld op het veld van Vlug en Vrij Stokkem. Exc. Hamont, laatste in de stand, speelt zondag thuis tegen KRC Peer.
Grensgevallen
Hamont-Achel - Overvallers opgepakt in ValkenswaardIn de vooravond zijn gisteren in Valkenswaard drie jonge overvallers opgepakt. Die hadden in Nuenen iemand beroofd van een tas terwijl ze hem met een vuurwapen en een stroomstootwapen bedreigden. Ze vluchtten in een personenwagen. Die werd later in Valkenswaard opgemerkt door de politie, die de auto tegenhield en de inzittenden sommeerde uit te stappen. In de wagen werd de buit, het stroomstootwapen en "een op een vuurwapen gelijkend voorwerp" aangetoffen. De drie jongemannen zitten vast.

Damesvoetbal: verlies voor KFC

Zondag 13 oktober 2019
In het damesvoetbal hebben de dames van KFC verloren van Alken. De thuisploeg scoorde al vroeg de 1-0 (ook de ruststand). Na de koffie liep Alken verder uit, tot 4-0. Nele Merkelbach scoorde het eerreddende doelpunt in de slotfase van de wedstrijd. Eindstand 4-1

Win een jeep! = oplichting

Zondag 13 oktober 2019
Hamont-Achel - Win een jeep! = oplichtingZoom
De politie waarschuwt voor een geval van oplichting. "Win een SRT jeep" Met deze valse actie proberen oplichters aan je persoonlijke gegevens te komen. "Wij raden iedereen die deze actie gedeeld heeft/op deze actie ingegaan is dan ook aan zijn wachtwoorden aan te passen én zijn creditcardtransacties te controleren", laat de politie weten. Naar schatting werden al 25000 mensen slachtoffer via Facebook in België en dat op minder dan 1 week tijd. Als het te mooi is om waar te zijn... is het meestal niet waar.

Achel VV - Zonhoven Utd 2-1

Zaterdag 12 oktober 2019
Hamont-Achel - Achel VV - Zonhoven Utd 2-1Achel VV heeft met 2-1 van Zonhoven Utd gewonnen. Dinsdag speelt Achel VV uit bij Helson Helchteren. KFC Hamont 99 kwam thuis tegen Lutlommel VV niet verder dan een gelijkspel: 1-1.

Gerard Monten overleden

Zaterdag 12 oktober 2019
Hamont-Achel - Gerard Monten overledenIn het rusthuis in Achel is vandaag Gerard Monten overleden, de echtgenoot van Elisa Van Bree. Hij was 86 jaar. Volgende week zaterdag wordt hij gecremeerd in Lommel. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) bij uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Maurice Huibers overleden

Zaterdag 12 oktober 2019
Hamont-Achel - Maurice Huibers overledenGisteren is de uit Hamont afkomstige Maurice Huibers overleden, de echtgenoot van Anita Willekens. Hij was 65 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Woensdag (18.30 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Sint Huibrechts Lille waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Eerste marathon binnen de 2 uur

Zaterdag 12 oktober 2019
Grensgevallen
Hamont-Achel - Eerste marathon binnen de 2 uurZoomDe Keniaanse atleet Eliud Kipchoge heeft vanochtend tijdens de zogeheten INEOS 1:59 Challenge als eerste persoon ooit een marathon voltooid binnen twee uur. De olympisch kampioen en wereldrecordhouder op de marathon liet de klok stoppen na 1 uur, 59 minuten en 40 seconden.
De recordpoging werd gedaan onder zo optimaal mogelijke omstandigheden. Eén onderdeel hiervan was de bijzondere opstelling van lopers die Kipchoge omringden om de luchtweerstand maximaal te (…) Het hele nieuwsbericht

Vrouw met hakbijl in auto

Zaterdag 12 oktober 2019
Grensgevallen
Hamont-Achel - Vrouw met hakbijl in autoIn Budel-Schoot is afgelopen nacht een vrouw aangehouden omdat in haar auto de drug GHB, een hakbijl en een mes werden aangetroffen. De vrouw werd gecontroleerd omdat zij met haar auto stilstond op een kruispunt en foto's van de politie maakte.

Auto gestolen in Meester Saklaan

Vrijdag 11 oktober 2019
Hamont-Achel - Auto gestolen in Meester SaklaanAfgelopen nacht hebben onbekenden een Ford Focus gestolen in de Meester Saklaan. De auto stond op de auto van een woning.

Rookmelder weldra verplicht

Vrijdag 11 oktober 2019
Hamont-Achel - Rookmelder weldra verplichtVanaf 2020 zijn rookmelders verplicht in elke woning. En dat is maar goed ook, want rookmelders redden levens. Netwerk Brandweer laat dit najaar van zich horen met een positieve bewustmakingscampagne om rookmelders in huis te hangen én ze te registreren.
Het is maar dat je 't weet
In Frankrijk raadplegen patiënten al 60.000 keer per jaar een arts via een video-app , maar dat is hier nog niet aangeslagen. Door een tekort aan artsen gaat het er echter wel van komen, al vindt de artsenvereniging dat het alleen mag wanneer de betrokken arts de patiënt al een keer in levende lijve heeft gezien.

Grote verkeershinder

Vrijdag 11 oktober 2019
Hamont-Achel - Grote verkeershinderEind volgende week start het Agentschap Wegen en Verkeer met de eerste voorbereidende werken voor de vernieuwing van een gedeelte van de Herkenrodesingel (R71) in Hasselt. De binnensingel krijgt er over een lengte van 1,1km een extra rijstrook. Vanaf eind oktober tot het voorjaar zal er daardoor grote verkeershinder zijn op dat gedeelte van de Grote Ring.Vanaf 16 oktober starten de eerst voorbereidende werken, die buiten de spitsuren en ‘s nachts worden uitgevoerd om de verkeershinder te beperken. (…) Het hele nieuwsbericht

'Speel handbal'-project voor kinderen

Donderdag 10 oktober 2019
De Vlaamse Handbalvereniging lanceerde vandaag het project Speel Handbal. Met dit project wil de federatie kinderen in het lager onderwijs op een speelse en kindvriendelijke manier laten kennismaken met het handbal en proberen jonge talenten te ontdekken.
Om meer betrokkenheid te creëren en kinderen proberen te prikkelen heeft de federatie een bandjessysteem ontwikkeld. “Op schoolniveau krijgen alle kinderen een wit polsbandje met daarop ‘Speel (…) Het hele nieuwsbericht

Pomp van mazouttank gestolen

Donderdag 10 oktober 2019
Hamont-Achel - Pomp van mazouttank gestolenOp een erf aan de Ruiterstraat is de pomp van een mazouttank gestolen. De diefstal is vandaag vastgesteld.
Hamont-Achel - Opheffing captatieverbod beken en rivierenZoomHet captatieverbod in Limburg wordt vanaf morgen voor het grootste deel opgeheven. Dat heeft de gouverneur beslist. Het is - vooral voor boeren - niet langer verboden om water op te pompen uit beken en rivieren. Het waterpeil in beken en rivieren is door de regen van de afgelopen weken immers weer gestegen, het grondwaterpeil daarentegen staat nog altijd te laag. Maar voor de meeste kanalen - ook het kanaal Bocholt-Herentals en het  Albertkanaal tussen Hasselt en Ham - blijft het oppompverbod wel van kracht, omdat er nog altijd gevaar door blauwalgen dreigt. Binnenkort moeten nieuwe waterstalen de toestand duidelijk maken.

De 73-jarigen van Hamont

Woensdag 9 oktober 2019
Hamont-Achel - De 73-jarigen van HamontZoomHet is niet de gewoonte dat we niet alleen de 70- en 80-jarigen maar ook de 73-jarigen online zetten, maar omdat ze het deze keer zo mooi vragen: de 73-jarigen van Hamont vierden een feestje in de Burg. Dat doen ze elk jaar op de eerste vrijdag van oktober. Het werd een fijn weerzien en het ging er gezellig aan toe. Bij een drankje en een lekker stukje taart werden er heel wat nieuwtjes uitgewisseld en iedereen was blij om elkaar weer te zien... en ze kijken al uit naar 2 oktober 2020!

Langer leven? Neem een hond

Woensdag 9 oktober 2019
Hamont-Achel - Langer leven? Neem een hondZoomWie een hond heeft, leeft langer. Dat blijkt uit twee studies die gepubliceerd werden in Circulation, het vakblad van de American Heart Association. De gevolgen zijn het grootst bij alleenstaanden. Lees meer

Albertine Verduyckt overleden

Woensdag 9 oktober 2019
Hamont-Achel - Albertine Verduyckt overledenIn het ZMK in Maaseik is vandaag Albertine Verduyckt overleden, de weduwe van Pierre De Graaf. Ze was 94 jaar. Zaterdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de Sint-Laurentiuskerk van Hamont. Begroeting: vrijdag (19-20u) in funerarium Creemers in Hamont. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Mooi weekend voor de deur

Woensdag 9 oktober 2019
Weerbericht
Hamont-Achel - Mooi weekend voor de deurIn een strakke westcirculatie schuiven fronten en buien de volgende dagen over onze streken. Daarbij staat er flink wat wind. In het weekend lijken de storingen wat meer noordelijk te blijven en komen we terecht in zachtere lucht. Het kwik kan dan een stuk hoger uitkomen.
Vandaag wisselen bewolkte perioden af met enkele opklaringen. Er vallen plaatselijk regenbuien, mogelijk met een donderslag. Het is vrij koud bij maxima rond 12 graden en er staat een matige (…) Het hele nieuwsbericht

Literair ontbijt met Esohe Weyden

Dinsdag 8 oktober 2019
Hamont-Achel - Literair ontbijt met Esohe WeydenZoomHet literair ontbijt is met stip de smakelijkste activiteit van de bibliotheek. Dit jaar te gast: opkomend, jong dichterstalent dat een frisse wind zal doen waaien tussen de boeken van de bib van Achel. Esohe Weyden (1999) is een dichteres en presentatrice uit Antwerpen die altijd alles onder controle heeft behalve het vloeien van woorden uit haar mond. Ze is al enkele jaren zoveel mogelijk mensen aan het bekogelen met woorden van op elk beschikbaar (…) Het hele nieuwsbericht

Annie Kerkhofs overleden

Dinsdag 8 oktober 2019
Hamont-Achel - Annie Kerkhofs overledenIn het Mariaziekenhuis is zondag Annie Kerkhofs overleden, de echtgenote van Georges Joosten. Ze zou eind deze maand 76 jaar worden. De afscheidsdienst en de bijzetting in het columbarium op het Boskerkhof in Hamont zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: donderdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Weer huiszoekingen bij Watergroep

Dinsdag 8 oktober 2019
Hamont-Achel - Weer huiszoekingen bij WatergroepDe federale gerechtelijke politie heeft opnieuw een aantal huiszoekingen verricht in het kader van een gerechtelijk onderzoek naar De Watergroep in Limburg. Er zijn documenten in beslag genomen. In augustus waren er ook al huiszoekingen op verschillende plaatsen in Limburg. Het hoofdbestuur van De Watergroep had enkele maanden geleden een interne audit aan het parket bezorgd. Daarin waren voldoende aanwijzingen te vinden voor financiële onregelmatigheden en mogelijke vriendendiensten.

Inbraak in de Slipstraat

Dinsdag 8 oktober 2019
Hamont-Achel - Inbraak in de SlipstraatIn de Slipstraat in Achel is gisteren ingebroken in een woning. Details zijn niet bekendgemaakt.

Zwaar verkeersongeval in Bocholt

Dinsdag 8 oktober 2019
Kort nieuws van bij de buren
Hamont-Achel - Zwaar verkeersongeval in BocholtZoomRond 9.45 uur uur vanmorgen gebeurde er een zwaar ongeval op de Kaulillerweg in Bocholt bij een botsing tussen enkele personenwagens. Daarbij werd een vrouw (38) uit Bocholt levensgevaarlijk gewond. Ze moest met haar dochter (14) uit het wrak van een wagen worden bevrijd. Ook een man uit Peer raakte gewond. De Kaulillerweg werd deels afgesloten voor het verkeer. Het parket stuurde een verkeersdeskundige ter plaatse.
Hamont-Achel - De bladeren vallen later, dit jaarZoomNa een paar gure dagen ziet het ernaar uit dat de temperatuur de komende twee weken weer een beetje gaat stijgen. Ideale omstandigheden om van de intredende herfst te gaan genieten. Het is altijd weer interessant te zien hoe het verhaal van de herfst zich gaat ontwikkelen.
De herfst van 2016 startte zeer laat door een extreem warme septembermaand. In 2017 kwam de herfstkleuring al vroeg op gang, maar ze verliep vervolgens zeer langzaam door de hoge temperaturen in oktober en het uitblijven van (…) Het hele nieuwsbericht
Kort nieuws van bij de buren
In de Rondestraat in Bocholt is een bestelwagen met werkmaterialen gestolen. De diefstal is vanochtend vastgesteld.

Verlies voor Exc. Hamont

Zondag 6 oktober 2019
Hamont-Achel - Verlies voor Exc. HamontExc. Hamont heeft vandaag met 0-2 verloren van Sporting Grote Heide. De eindstand was aan de rust al bereikt. Ben Kees werd uitgesloten na twee gele kaarten.  Achel VV verloor met 1-0 op het veld van WS Schoonbeek-Beverst. Het doelpunt viel in de 45ste minuut.

KFC Hamont'99 verliest in Reppel

Zaterdag 5 oktober 2019
Hamont-Achel - KFC Hamont'99 verliest in ReppelKFC Hamont'99 heeft vanavond verloren op het veld van RC Reppel. Uitslag: 2-1 .

Het weekend van de klant

Zaterdag 5 oktober 2019
Iedereen weet het: winkels - en vooral kleine winkels - hebben het moeilijk. Een van de redenen is dat de klant vaak liever iets bestelt vanuit zijn luie zetel dan na een tochtje naar de favoriete handelszaak. En daar moet wat aan gedaan worden. Vandaar ook dit weekend van de klant: wie vandaag en morgen bij zijn of haar winkel langs gaat, mag rekenen op een klein kadootje. Van je handelaar. En langs deze weg willen we alle deelnemende handelaars in de figuurlijke bloemetjes zetten! 

Mislukte inbraak

Vrijdag 4 oktober 2019
Hamont-Achel - Mislukte inbraakOnbekenden hebben een inbraakpoging ondernomen aan de Erkstraat. Dat gebeurde deze namiddag.
De Europese Commissie heeft spoornetbeheerder Infrabel een subsidie van 1,8 miljoen euro toegezegd voor een studie naar een tweede spoor op het tracé tussen Balen-Werkplaatsen en Neerpelt. Dat heeft de FOD Mobiliteit bekendgemaakt. Het nieuws is bevestigd door Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel. Momenteel wordt de spoorlijn tussen Mol en Hamont geëlektrificeerd, met Europese steun voor een bedrag van 18,5 miljoen euro. Volgens Baeken zou er in het meest optimistische scenario in 2021 gestart kunnen worden met de werken voor de aanleg van een tweede spoor, maar afhankelijk van de procedures kan dat opschuiven naar later. Eenmaal begonnen zouden de werken twee tot drie jaar duren.  

De 75-jarigen bijeen

Vrijdag 4 oktober 2019
Hamont-Achel - De 75-jarigen bijeenZoomDe 75-jarigen van Achel kwamen voor een gezellig feestje bijeen in domein De Bever. Daar maakte Evert Meijs deze foto.

Nieuwe start voor WICO

Vrijdag 4 oktober 2019
Hamont-Achel - Nieuwe start voor WICOZoomDe directie van de scholengroep WICO heeft vandaag het nieuwe logo (cfr. afbeelding) voorgesteld. Tot dusver stond daar "WICO scholengemeenschap", voortaan wordt het gewoon WICO, met een kompasnaald in de O. "Omdat een kompas een richting aangeeft: verover jezelf, verover de wereld", zei coördinerend directeur Bart Kerkhofs. Ook staan de WICO-letters voortaan voor Waarde(n)vol onderwijs, Innoverend onderwijs, Co-creatief onderwijs en Open-minded onderwijs.
WICO wil een katholieke dialoogschool zijn, aldus Kerkhofs. Iets wat werd beaamd door Mieke Molemans, de directrice van het DNA-project, die zo'n katholieke dialoogschool "een behoorlijke uitdaging" noemde. Op een vraag over de nieuwe naamgeving voor de scholen zei ze dat er nog niets beslist is. Er werd een oproep voor ideeën gedaan, en pas in januari zullen de nieuwe schoolnamen worden bekendgemaakt.
Tribunaliteiten
Hamont-Achel - Is profiteren van een vergissing strafbaar?Die vraag moest de correctionele rechtbank van Tongeren beantwoorden omdat een dame trachtte te profiteren van een fout van haar bank. Zij had daar cash 10 biljetten van 50 euro (500 euro dus) gestort. Per abuis noteerde de bankbediende een storting van 110 biljetten van 50 euro of 5.500 euro. Vijfduizend te veel dus.
Toen de bankbediende later die dag het kastekort ontdekte, belde zij de dame. Zij erkende onmiddellijk de vergissing en stemde in met de schrapping van de 5.000 euro op haar rekening. Opgelucht (…) Het hele nieuwsbericht

Man (52) omgekomen bij zware klap

Vrijdag 4 oktober 2019
Kort nieuws van bij de buren
Hamont-Achel - Man (52) omgekomen bij zware klapVanochtend gebeurde er een dodelijk ongeval op de Luikerweg (N69) tussen Valkenswaard en de grens. Een autobestuurder, een 52-jarige man uit Neerpelt, week van zijn rijvak af en botste frontaal op een vrachtwagen. De autobestuurder overleefde de klap niet. De vrachtwagenchauffeur raakte lichtgewond. De N69 is wellicht tot 14 uur uur afgesloten. De politie gaat er inmidels vanuit dat de autobestuurder zelf een einde aan zijn leven heeft gemaakt. Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.
Grensgevallen
In Eindhoven heeft de Nederlandse koning Willem-Alexander gistermiddag de Brainport Industries Campus geopend, een enorm gebouw dat met zijn groen-witte strepen erg opvalt vanaf de snelweg. De campus telt zowat 2.000 medewerkers en studenten en wordt het centrale punt in de ontwikkeling van dingen die we in de toekomst gaan gebruiken.

Minder verkeersdoden in Limburg

Donderdag 3 oktober 2019
Hamont-Achel - Minder verkeersdoden in LimburgZoomIn de eerste zes maanden van dit jaar zijn er in Limburg 26 verkeersdoden gevallen. Dat zijn er drie minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal ongevallen met gewonden daalde in onze provincie met 8 procent.
De werken aan het op- en afrittencomplex aan de Torenlaan (N76) in Genk zijn deze week klaar. Vrijdagnamiddag wordt het nieuwe complex - dat onder meer interessant is voor wie de thuiswedstrijden van KRC Genk wil bijwonen - geopend voor het verkeer. 

Zaterdag trekvogelteldag

Woensdag 2 oktober 2019
Komende zaterdag 5 oktober vindt de jaarlijkse internationale trekvogelteldag, de Euro Birdwatch, plaats. Tienduizenden liefhebbers in heel Europa trekken dan naar buiten om de trekvogels te tellen. Ze hopen dan op een lichte zuidwestenwind, want dan vliegen de vogels vaak laag en zijn ze makkelijk te zien en te horen. Een beetje regen is daarbij geen probleem. Voor de vogels zelf is een (noord)oostenwindje natuurlijk beter, want dan hebben ze rugwind. Ze vliegen dan echter vaak te hoog om goed geteld te kunnen worden.

Nieuwe vennootschap: Cratrac

Dinsdag 1 oktober 2019
Jacobus van Cranenbroek uit Hamont-Achel heeft de besloten vennootschap Cratrac opgericht met zetel in Mulk in Hamont-Achel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de handel in machines en rollend materieel en het beheren en bewerken van landbouwgronden.

'Klimaatboom zoekt tuin'

Dinsdag 1 oktober 2019
Hamont-Achel - 'Klimaatboom zoekt tuin'ZoomWil je meer weten over de positieve eigenschappen van bomen in functie van klimaat, gezondheid, natuur en economie? Ben je benieuwd welke boom je best kiest voor je tuin, hoe je een boom moet planten en onderhouden en hoe je een boomspiegel inricht? Kom er dan alles over te weten tijdens de Infoavond 'Klimaatboom zoekt tuin'. Centrum Duurzaam Groen organiseert die in het kader van een actie waarbij de inwoners van Pelt, Lommel, Hamont-Achel en Bocholt na hun deelname aan de infoavond (…) Het hele nieuwsbericht

Snelweg komend weekend dicht

Dinsdag 1 oktober 2019
Grensgevallen
De snelweg A67 (Antwerpen-Eindhoven) gaat komend weekend dicht tussen Retie en knooppunt De Hogt bij Eindhoven. Rijkswaterstaat voert dan onderhoudswerkzaamheden uit aan de snelweg. De afsluiting begint vrijdag 4 oktober om 21u en duurt tot maandag 7 oktober 5u in de richting van Eindhoven. De snelweg blijft wel open richting Turnhout. Ook de tussenliggende op- en afritten zijn afgesloten, net als de verzorgingsplaats en het tankstation langs de snelweg.

Rode Kruis zoekt bloeddonoren

Dinsdag 1 oktober 2019
Hamont-Achel - Rode Kruis zoekt bloeddonorenHet Rode Kruis-Vlaanderen doet een dringende oproep naar bloeddonoren. De bloedvoorraad voor alle bloedgroepen is dan ook zeer laag, maar voor de negatieve bloedgroepen en O+ is de toestand kritiek.

Carpoolparkings worden gereinigd

Dinsdag 1 oktober 2019
Het is maar dat je 't weet
Het Agentschap Wegen en Verkeer zal in de nachten van 4 op 5 en van 11 op 12 oktober de carpoolparkings in Limburg reinigen. Om grondig en efficiënt te werk te kunnen gaan, geldt tijdens de reinigingswerken een parkeerverbod. Door de werken over 2 nachten te verspreiden, blijven telkens andere carpoolparkings beschikbaar als alternatief. Tijdens de voorjaarsreiniging op de Limburgse carpoolparkings in maart werd in totaal 4,8 ton veegvuil geruimd.
De reiniging gebeurt (…) Het hele nieuwsbericht

Lummens koor in Hamont-Lo

Dinsdag 1 oktober 2019
Hamont-Achel - Lummens koor in Hamont-LoZoomZondag was het St-Jankoor Thiewinkel uit Lummen te gast op de Rouwbeurs in de kerk van Hamont-Lo. Het koor bracht er mooie bezinnings- en levensliederen. Muziekcoach Gerry Dirix gaf meer duiding over de muziekbeleving tijdens rouwen en het publiek kreeg de mogelijkheid om enkele gekende nummers mee te zingen. Op de beurs kon men verschillende infostanden bezoeken en lezingen over rouwen bijwonen.

Gevoelig kouder

Dinsdag 1 oktober 2019
Weerbericht
Hamont-Achel - Gevoelig kouderNa de doortocht van een actieve storing die erg veel neerslag met zich meebrengt wordt gevoelig koudere lucht vanuit het noorden aangevoerd. Het kwik komt een stuk lager uit, maar de neerslagkansen worden wel kleiner. Op het einde van de week en tijdens het weekend wordt het licht wisselvallig met soms wat regen. Na het weekend breekt een droge periode aan.
Vandaag de eerste dag van oktober valt in het water, letterlijk dan. Een actieve storing zorgt in de ochtend en voormiddag voor flink wat (…) Het hele nieuwsbericht

Teutenkamer zaterdag weer open

Dinsdag 1 oktober 2019
Zaterdag is de Teutenkamer in Hamont (Kloosterstraat 2, naast de bibliotheek) weer geopend van 14 tot 17 u. Die Teutenkamer herbeleeft 500 jaar ondernemerschap van de Teuten uit Noord-Limburg, de handelaars in verre streken. Teuten verkochten gedurende 9 maanden koperwerk en textiel aan huis, deden goede zaken na hard werk en verbleven in de winter terug thuis. Unieke voorwerpen vertellen dit boeiende lokale verhaal van de Teuten, handelaars met Europese allure. De toegang is gratis. Info: VVV Hamont-Achel (info[!]toerisme-hamont-achel.be)
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel