Het overige nieuws

Hamont-Achel - Weer consultaties in MariaziekenhuisZoomMaandag starten de raadplegingen en onderzoeken in het Mariaziekenhuis geleidelijk aan terug op. Moet je naar het ziekenhuis komen? Dan kan je dat met een gerust hart doen.  Wel wordt gevraagd onderstaande afspraken te respecteren.
- Je afspraak gaat ENKEL door als je een sms of telefoontje hebt gekregen. Men start in het ziekenhuis de raadplegingen geleidelijk op. Dit betekent dat eerst voorrang wordt gegeven aan raadplegingen die voorheen uitgesteld waren.
 - Kom alleen, (…) Het hele nieuwsbericht

Morgen is het 1 mei

Donderdag 30 april 2020
Hamont-Achel - Morgen is het 1 meiZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
De wolf krijgt in Vlaanderen de hoogste beschermingsgraad, heeft minister Zuhal Demir vandaag aangekondigd. Bij een opzettelijke doding van een wolf kan de dader voortaan de maximale gevangenisstraf van vijf jaar krijgen en een boete van 500.000 euro oplopen. De minister heeft vandaag bij de Vlaamse regering een voorontwerp van decreet ingediend dat deze wijzigingen behelst. De wolf krijgt op die manier dezelfde bescherming als de bever en de otter. Inmiddels geldt er een jachtverbod in het leefgebied van de wolf tijdens het voortplantingsseizoen.   

Immo Donckers failliet verklaard

Donderdag 30 april 2020
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft Immo Donckers uit Hamont-Achel failliet verklaard. Schuldvorderingen worden neergelegd op 30 mei

Al 5.125 corona-pv's

Donderdag 30 april 2020
De Limburgse politiezones hebben de jongste week 500 corona-pv's opgesteld, meestal voor het maken van niet-noodzakelijke verplaatsingen en het overtreden van het samenscholingsverbod. Sinds het begin van de coronamaatregelen zijn al 5.125 pv's opgesteld. Enkele cijfers: CARMA 884, Lommel 223, HANO 175, Kempenland 230, Tongeren-Herstappe 192, Beringen-Ham-Tessenderlo 422 en Heusden-Zolder 248.
VolgensLimburg.net is de drukte op de recyclageparken de afgelopen dagen opnieuw toegenomen. Dat zorgt geregeld voor files, ook al omdat mensen zich soms voor de tweede keer in 14 dagen aanbieden. Dat mag voorlopig niet, en dus blijft de slagboom voor hen dan gesloten.
De bezoekersaantallen lopen nu ongeveer gelijk met die van een normale week, terwijl gevraagd is om alleen maar te komen als het echt noodzakelijk is. Via mijn.limburg.net kan je nakijken wanneer iemand van het gezin voor het laatst het recyclagepark heeft bezocht en dus of je de eerstvolgende dagen nog terug kan.
Vanaf dinsdag 5 mei zijn de recyclageparken op weekdagen ook een uurtje langer open, dus niet langer volgens de winterregeling. Check zeker vooraf ook altijd de barometer om lange wachttijden te voorkomen.

Niet iedereen heeft internet

Donderdag 30 april 2020
#samentegencorona
In deze coronacrisis verloopt communicatie hoofdzakelijk digitaal. Toch heeft een aanzienlijk deel van de bevolking nog geen internetconnectie, via eender welk apparaat. In totaal heeft 22% van de alleenstaanden in België thuis geen internet. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Het gaat voornamelijk om iets oudere personen: bij de 65-74-jarigen gaat het zelfs om 31%. Ook 2% van de schoolgaande kinderen heeft thuis geen toegang tot internet, en kan dus onmogelijk thuis online les volgen.

Code geel: onweer

Donderdag 30 april 2020
Hamont-Achel - Code geel: onweerIn de late namiddag en avond worden buien en lokaal onweer verwacht. Tijdens het onweer zouden rukwinden tot 75 km per uur of meer mogelijk zijn. Meestal doet de overlast zich dan lokaal voor, maar voor het KMI zijn de voorspellingen toch genoeg om code geel af te kondigen. Die code staat los van de droogtecode in de natuur.

Leven met corona (1)

Donderdag 30 april 2020
Hamont-Achel - Leven met corona (1)ZoomVanaf maandag gaat de lockdown een nieuwe fase in. (Cartoon: Fobie)

Van code rood naar code oranje

Woensdag 29 april 2020
Hamont-Achel - Van code rood naar code oranjeDe regen van gisteren en vandaag heeft de natuur deugd gedaan. Daardoor kan brandfase rood in de natuurgebieden ook teruggeschroefd worden naar code oranje. Dat wil niet zeggen dat het gevaar geweken is. De brandtorens blijven meestal bemand, kinderen mogen niet alleen de natuur in en bezoekers worden tot grote voorzichtigheid aangemaand
Hamont-Achel - Steun het Rode Kruis, ook zonder stickerZoomDe impact van het coronavirus op de samenleving is duidelijk voelbaar, voor iedereen. Zo hebben onder andere de mensen die werken in de gezondheidszorg de handen vol en is hun inzet bewonderenswaardig. Maar het virus heeft ook een impact op de jaarlijkse stickeractie van het Rode Kruis.
Maar liefst 770.000 stickers met Suske en Wiske in de hoofdrol waren al gedrukt voor de uitbraak van de coronacrisis in ons land. Liever dan ze weg te gooien geeft het Rode Kruis de stickers cadeau. Ze worden op (…) Het hele nieuwsbericht

Mondmaskers verplicht bij De Lijn

Woensdag 29 april 2020
Hamont-Achel - Mondmaskers verplicht bij De LijnVanaf komende maandag 4 mei zal De Lijn terug op hogere capaciteit uitrijden en zal elke reiziger vanaf 12 jaar verplicht zijn een mondmasker te dragen op bus of tram. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters nogmaals bevestigd in het Vlaams parlement. “Die verplichting komt er niet omdat we dat willen, maar omdat het noodzakelijk is en de social distancing niet altijd haalbaar is op het openbaar vervoer," aldus de minister.

Op komst: het virustoerisme

Woensdag 29 april 2020
Hamont-Achel - Op komst: het virustoerismeZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
"Noord-Limburg is veel minder zwaar getroffen door het coronavirus dan Zuid-Limburg. (...) Hier in Peer ligt het sterftecijfer tussen 15 maart en 15 april zelfs lager dan het sterftecijfer van de vorige 4 jaar. Ik werk ook samen met het Mariaziekenhuis in Pelt en zelfs daar is de situatie tot nu toe steeds onder controle geweest.”
(Huisarts dr. Simon Lenaerts uit Peer, bij Radio2)

Van de Kamp weg bij Achel

Woensdag 29 april 2020
Hamont-Achel - Van de Kamp weg bij AchelTectum Achel zal het komend seizoen zonder Auke van de Kamp moeten doen. Na één seizoen keert de 24-jarige Nederlander terug naar Lycurgus in Groningen.

#nationalenaaiactie

Dinsdag 28 april 2020
Hamont-Achel - #nationalenaaiactieZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Meer hulpvragen bij OCMW's

Dinsdag 28 april 2020
Hamont-Achel - Meer hulpvragen bij OCMW'sDe Limburgse OCMW's krijgen sinds de coronacrisis meer vragen om financiële hulp. Er zijn ook heel wat mensen en gezinnen bij die voor het eerst beroep doen op een OCMW, zo blijkt. Het OCMW van Tongeren registreert 10 tot 15 procent meer aanvragen. Ook in Lommel bijvoorbeeld is het aantal aanvragen toegenomen.

Wisselvallig weer

Dinsdag 28 april 2020
Weerbericht
Hamont-Achel - Wisselvallig weerDepressies en storingen doen geregeld hun intrede in ozne streken. De neerslagkansen blijven de volgende dagen erg hoog en de temperaturen zijn aan de lage kant.
Vandaag trekt een storing over onze regio met veel wolken en van tijd tot tijd lichte regen. Later wordt het droger en zijn er enkele opklaringen. Na de middag komt echter een aantal buien tot stand, soms pittig met kans op een donderslag. De maxima liggen rond 17 graden en de wind waait matig uit het zuidwesten. Woensdag zijn er (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe leerstof

Dinsdag 28 april 2020
Hamont-Achel - Nieuwe leerstofZoom                                                                             (Cartoon: Fobie)

Blijf binnen!

Dinsdag 28 april 2020
#samentegencorona
Hamont-Achel - Blijf binnen!ZoomEmma De Quick, Sara Schroyen, Sigi Hendrix en Robin Wellens hebben een cover gemaakt van het nummer 'Binnen' van Marco Borsato. En dat wordt in deze coronatijden: blijf binnen. "Zoals we allemaal merken, eisen de maatregelen stilaan hun tol op de bevolking. En omdat het net nu cruciaal is dat we ze nog een tijdje blijven respecteren, heb ik samen met een aantal goede vrienden besloten om hier een nummer naar te herwerken. Enerzijds om iedereen een hart onder de riem te steken en anderzijds om deze toch (…) Het hele nieuwsbericht

Werkplaats uitgebrand

Dinsdag 28 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
In de Rietstraat in Overpelt is vanochtend een werkplaats, ingericht als schrijnwerkerij, uitgebrand. Het vuur werd rond 5.30 uur opgemerkt door een buurtbewoner die op weg was naar zijn werk. De brand werd vermoedelijk veroorzaakt door een kortsluiting.

Paul van Rijswijck overleden

Dinsdag 28 april 2020
Hamont-Achel - Paul van Rijswijck overledenIn Achel is zondag Paul van Rijswijck overleden, de echtgenoot van Elly Gruijters. Hij was 76 jaar. De uitvaartdienst vindt in intieme familiekring plaats.

Alfred Sprankenis overleden

Dinsdag 28 april 2020
Hamont-Achel - Alfred Sprankenis overledenVrijdag is Alfred Sprankenis overleden. Hij was 77 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Rouwadres: Kievitstraat 39 3930 Hamont.

Pieter Cornelissen overleden

Dinsdag 28 april 2020
Hamont-Achel - Pieter Cornelissen overledenZaterdag is Pieter Cornelissen overleden, de echtgenoot van Truda Kwanten. Hij was 88 jaar. De uitvaartliturgie vindt in besloten kring plaats in de decanale kerk in Hamont. Condoleren[!]begrafenissencreemers.be

Nieuwe vennootschap: Urnut

Maandag 27 april 2020
Arnout Van Hyfte uit Hamont-Achel heeft de besloten vennootschap Urnut opgericht met zetel aan de Fabrieksstraat in Hamont-Achel. Tot het doel van de vennootschap behoort onder meer het ontwerpen en voeren van reclamecampagnes en advies op het vlak van public relations en communicatie.
Hamont-Achel - Koningsdag in Nederland. Polonaise!Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)
Het Covid19-virus is via de lucht overdraagbaar. Dat hebben onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam wetenschappelijk aangetoond. Daardoor is voor het eerst bewijs geleverd dat social distancing noodzakelijk is. Afstand houden, dus!

Vogels vallen raam aan

Maandag 27 april 2020
Hamont-Achel - Vogels vallen raam aanZoomEén van de meest voorkomende oproepen in het voorjaar in het Natuurhulpcentrum (NHC) in Oudsbergen gaat over zangvogels die ramen of spiegels aanvallen. Niet onlogisch. In het voorjaar start namelijk de broedperiode voor vogels, en de eerste fase is het afbakenen van een territorium. Mannetjes moeten indruk maken op vrouwtjes. Naast hun soms geweldig klinkende zang doen ze dit ook door aan het vrouwtje te laten zien dat ze sterk genoeg zijn om een goed territorium af te bakenen waarin jongen veilig en (…) Het hele nieuwsbericht
#samentegencorona
Hamont-Achel - Een overzichtje van de maatregelenZoomDe maatregelen die afgelopen vrijdagavond werden afgekondigd, zorgen nog voor veel vragen. De overheid geeft dit schema mee met de belangrijkste maatregelen. Op deze site kan je ook nog alle info vinden over het coronavirus.

Container in brand

Maandag 27 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
De brandweer moest vanmorgen uitrukken omdat er brand was ontstaan in een container aan het voetbalveld aan de Eikenlaan in Bocholt. De brand was snel geblust. Hoe de brand ontstond, is nog niet geweten.
Hamont-Achel - Naar een heropening der scholenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
UPDATE De lokale politie Beringen Ham Tessenderlo is op zoek naar de verdachte van de feiten van intrafamiliaal geweld in Beringen van gisterennamiddag. Op zaterdag 25 april omstreeks 13u30 werd de lokale politie Beringen Ham Tessenderlo in kennis gesteld van feiten van intrafamiliaal geweld op de Stalsesteenweg te Beringen. Toen de ploegen de ter plaatse kwamen troffen ze er de 46-jarige moeder en haar 28-jarige dochter aan. Beiden werden gekwetst afgevoerd naar het (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Weer nieuwe wolven gespot in WalloniëZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Opgepast: valse sites voor mondmaskersZoomDe afgelopen weken werden massaal nieuwe domeinnamen geregistreerd met een verwijzing naar COVID-19 en meer specifiek naar mondmaskers. "Een deel van deze domeinen is waarschijnlijk geregistreerd door criminelen die ze willen gebruiken om valse websites en webshops te lanceren. Nu het sociale leven weer op gang zal komen, maken we ons allemaal klaar om dit veilig te kunnen doen. Bedrijven bestellen mondmaskers voor medewerkers en ook particulieren gaan ernaar op zoek. Maar wees op je hoede voor valse webshops als je online mondmaskers wil kopen", waarschuwt de overheid. 
Tips over een veilig internet kan je vinden op de site van safeonweb. Er circuleren trouwens ook weer veel valse mails. Die mails kan je best melden via verdacht[!]safeonweb.be 

'Ik geef om jullie'

Zaterdag 25 april 2020
Een lezer stuurde ons onderstaande tekst om over na te denken. "Laat het een ode zijn aan alle mensen die, waar ook ter wereld, zorg dragen voor anderen," mailt hij. "Zorg dragen, in de breedste betekenis van het woord. Het mag ook een welgemeende en hartelijke dankuwel zijn aan allen die zich zo goed mogelijk proberen te houden aan alle maatregelen. Het is ook een luide oproep aan hen die de maatregelen niet zo nauw nemen of negeren, om het roer om te gooien - vooral uit respect voor allen, (…) Het hele nieuwsbericht
#samentegencorona
Eerstelijnszone Noord-Limburg, de Welzijnsregio en Focus Noord hebben gezamenlijk beschermingsmateriaal aangekocht voor de eerstelijnszorgers in de regio.
In een eerste actie werd een groepsaankoop van 720 flessen ontsmettende alcoholgel geplaatst, die aan de hulpverleners konden verdeeld worden. Nu zijn 27.000 FFP2-gekeurde filters beschikbaar gesteld door Eurofilters uit Pelt. Voorzitter Welzijnsregio Ann Van Dorpe: “We zijn heel blij dat we met deze unieke samenwerking tussen (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Mondkapjes worden verplicht bij De LijnZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Al 4,3% heeft antistoffen

Zaterdag 25 april 2020
Hamont-Achel - Al 4,3% heeft antistoffenDe immuniteit van de Vlaamse bevolking voor Covid-19 is verdubbeld in 2 weken tijd. In totaal heeft 4,3% van de bevolking in België antistoffen tegen het coronavirus. Dat blijkt uit een onderzoek dat Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, uitvoert in samenwerking met het Rode Kruis Vlaanderen en Le Service du Sang. Ondertussen werden 1327 bloedstalen getest op de aanwezigheid van antilichamen tegen SARS-CoV-2.
De groepsimmuniteit bouwt zich langzaam maar zeker op, maar blijft (…) Het hele nieuwsbericht
Alle winkels mogen op 11 mei weer open, op voorwaarde dat hygiënische maatregelen worden nageleefd. Bedrijven mogen op 4 mei weer openen op voorwaarde dat er duidelijke veiligheidsprotocollen zijn die op sectorniveau zijn vastgelegd. Dat is zonet beslist op de Nationale Veiligheidsraad. Die besliste ook dat mondmaskers voortaan verplicht worden op bus en trein.
De Limburgse politiekorpsen hebben afgelopen week 726 corona-pv's opgesteld. Enkele cijfers: CARMA 101, Lommel 10, HANO 21, Kempenland 56, Tongeren-Herstappe 47 en Beringen-Ham-Tessenderlo 38. Sommige politiezones schreven de helft minder pv's uit, vergeleken met een week eerder. Dit kan te maken hebben met de versoepeling van de maatregelen.
Hamont-Achel - Bijeenkomst van de nationale veiligheidsraadZoom                                                                              (Cartoon: Fobie)

Weersverandering!

Vrijdag 24 april 2020
Weerbericht
Hamont-Achel - Weersverandering!De anticyclonale condities beginnen stilaan te verzwakken. Eerst zien we wat meer wolken, al blijft het voorlopig nog droog. Na het weekend kunnen storingen tot onze streken doordringen en nemen ook de neerslagkansen toe. Het wordt bovendien wat kouder.
Vandaag wordt een zonnige dag met slechts enkele stapelwolken en wat hoge sluierbewolking. Het wordt warm bij maxima rond 22 graden. Er staat een zwak briesje uit het noordwesten.
Zaterdag maken wolkenvelden in de ochtend plaats (…) Het hele nieuwsbericht

Daar is de buxusmot weer

Vrijdag 24 april 2020
Hamont-Achel - Daar is de buxusmot weerZoomIn al de coronatijden zouden we haast de buxusmot vergeten. De rupsen zijn er al weer en vreten lustig in onze tuin de buxus kaal. Natuurpunt geeft op deze site tips hoe je de buxusmot kan bestrijden op een natuurvriendelijke manier. (foto Stephan Volders)

De coronacijfers in Limburg

Donderdag 23 april 2020
Hamont-Achel - De coronacijfers in LimburgZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

De 'sonic boom' gehoord?

Donderdag 23 april 2020
Hamont-Achel - De 'sonic boom' gehoord?ZoomDeze namiddag heeft een F16 (foto) van de vliegbasis Kleine Brogel tijdens een Operational Check Flight weer de geluidsmuur doorbroken. Bij de controle van de motor versnelt de testpiloot het toestel boven 1200 km/u. Dat veroorzaakt - zoals vorige week - een 'sonic boom', die in de regio gehoord werd. 
Defensie had deze test op voorhand aangekondigd. "We proberen altijd zo transparant mogelijk te zijn en gaan mee met de moderne (…) Het hele nieuwsbericht

Al 334 coronadoden in ziekenhuizen

Donderdag 23 april 2020
In de Limburgse ziekenhuizen zijn tot op heden 334 coronapatiënten overleden. Er werden nu al 982 coronapatiënten uit de Limburgse ziekenhuizen ontslagen.

Bloeiende bermen

Donderdag 23 april 2020
Puur natuur
Hamont-Achel - Bloeiende bermenZoomDeze namiddag een fietstochtje gedaan tussen Hamont en Achel in de buurt van de Eilandjes, mailt Jacqueline Joosten-Segers. "Wat me opviel waren de mooie bloemen langs de bermen!"
Bloeiende bermenBloeiende bermen
Zoom

Tina Boonen overleden

Donderdag 23 april 2020
Hamont-Achel - Tina Boonen overledenDinsdag is Tina Boonen overleden, de echtgenote van Harrie Hendrikx. Ze was 94 jaar. De crematie en de uitvaartliturgie zullen in besloten kring plaatsvinden. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Garagisten terug aan het werk

Donderdag 23 april 2020
Hamont-Achel - Garagisten terug aan het werkZoom                                                                           (Cartoon: Fobie) 

Met de groeten uit... Thailand

Donderdag 23 april 2020
Hamont-Achel - Met de groeten uit... ThailandZoomSoms krijgen we een foto binnen die we echt geweldig vinden. Zoals deze foto van een krab. Patrick Jacobs ging er aan de kust in Thailand even voor zitten en kon het beestje tot op een paar centimeter benaderen. Het was een ijdele krab, want ze poseerde en liep niet weg. Let op die twee oogjes onder die antennekes!  
Met de groeten uit... Thailand
Zoom

Nieuwe vennootschap: Kloepoek

Woensdag 22 april 2020
Jasper Hendriks uit Lommel, Tom Aegten uit Pelt en Billy Laeremans uit Hamont-Achel hebben de besloten vennootschap Kloepoek opgericht met zetel aan de Lommelsebaan in Hechtel-Eksel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de vervaardiging van verlichtingsapparaten en gespecialiseerde beeld-, verlichting- en geluidstechnieken.

Rik Verstraten overleden

Woensdag 22 april 2020
Hamont-Achel - Rik Verstraten overledenGisteren is in Hamont de uit Bocholt afkomstige Rik Verstraten overleden, de echtgenoot van Mia Emmers. Hij was 81 jaar. In besloten kring werd afscheid van hem genomen in het crematorium; nadien werd zijn asurn bijgezet in de urnenkelder op het Boskerkhof in Hamont. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Mia Bloemen overleden

Woensdag 22 april 2020
Hamont-Achel - Mia Bloemen overledenIn het rusthuis in Achel is gisteren Mia Bloemen overleden, de echtgenote van Theo Smolders. Ze was 89 jaar.  De uitvaartliturgie in de parochiekerk van Achel-dorp en de crematie zullen in besloten kring plaatsvinden. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Nadat de voorbije dagen al enkele Limburgse gemeenten aankondigden mondmaskers aan te zullen kopen voor hun inwoners, vroegen verschillende lezers zich af of hun gemeente dat ook zou doen. Dat hoeft niet. Vandaag heeft het provinciebestuur beslist om voor heel Limburg een samenaankoop te doen. Op die manier wil men een opbod voorkomen, zegt gedeputeerde Inge Moors. De gemeentebesturen zijn meteen op de hoogte gebracht en kunnen inschrijven voor de samenaankoop.

Mondmaskers mét Limburg-logo

Woensdag 22 april 2020
Hamont-Achel - Mondmaskers mét Limburg-logoZoom                                                                               (Cartoon: Fobie)
Het Vlaams onderwijsveld stelt voor, de scholen de mogelijkheid te geven om vanaf vrijdag 15 mei te openen voor een deel van de leerlingen, die dan een deel van de week les zouden kunnen krijgen in hun klas. Concreet gaat het dan om de leerlingen van het 1ste en 2de leerjaar (4 dagen per week), van het 6de leerjaar (2 dagen per week) en de scholieren van het laatste jaar secundair onderwijs (1 dag per week in het ASO, 2 dagen per week in het TSO, KSO en in zowel het 6de als het 7de jaar BSO). Na 1 week komt er een evaluatie met het oog op eventuele uitbreiding naar andere leerjaren. Een en ander is bekendgemaakt door Vlaams onderwijsminister Ben Weyts. Vrijdag zou de nationale veiligheidsraad een beslissing terzake nemen.

Gerard Vugts overleden

Woensdag 22 april 2020
Hamont-Achel - Gerard Vugts overledenIn het rusthuis in Achel is gisteren Gerard Vugts overleden, de echtgenoot van Gied Van Lieshout. Hij was 87 jaar. De uitvaartdienst en de crematie zullen in besloten kring plaatsvinden. De asurn zal worden bijgezet in het urnenveld op de begraafplaats van Achel.
#samentegencorona
Hamont-Achel - Corona: naar versoepeling vanaf 4 mei?De experten die zich buigen over de exitstrategie voor de coronacrisis pleiten voor een gedeeltelijke heropening voor de bedrijven en winkels vanaf 4 mei. Dat meldt Le Soir. Vanaf die datum zouden inperkingsmaatregelen progressief opgeheven kunnen worden voor bepaalde niet-essentiële activiteiten.
Telewerk zou verplicht blijven waar dat mogelijk is. Voorwaarde is ook dat de statistieken de goede kant blijven opgaan.
Ook een avond met familie of goede vrienden zou weer toegelaten (…) Het hele nieuwsbericht
Grensgevallen
In het weekend van 1 mei - dat is over een kleine twee weken - is in Nederland de autosnelweg A2 wegens onderhoudswerken afgesloten van vrijdag 1 mei (21u) tot maandag 4 mei (5u). De afsluiting betreft het stuk tussen knooppunt Leenderheide en oprit 35 (Leende) in de richting van Maastricht. Ook de op- en afritten richting Maastricht zijn afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid en moet rekening houden met extra reistijd tot een half uur, meldt Rijkswaterstaat.
Het verkeer vanuit Eindhoven en Den Bosch dat richting Maastricht wil, wordt vanaf knooppunt Leenderheide omgeleid via de A67. Vanaf knooppunt Zaarderheiken gaan weggebruikers via de A73 naar Maastricht. Het lokale verkeer wordt ter plaatse omgeleid.
Grensgevallen
Aan de Schoordijk in Budel heeft in de vooravond een stuk natuur in brand gestaan. Er ging zo’n 150 vierkante meter natuur verloren.
In Nederland woedt al twee dagen een brand in de Peel. Die blijkt erg moeilijk te bedwingen omdat het vuur doordringt in de ondergrond en zich daar uitbreidt via het veen. De brand en de bestrijding ervan zorgen voor geuroverlast vanwege de rook die door de heersende windrichting ook tot bij ons kan geraken.
Hamont-Achel - Ondertussen, in de doe-het-zelfzaak...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Museum zet audiotours tijdelijk onlineZoomHet Gallo-Romeins Museum van Tongeren is sinds 13 maart gesloten. Zowel de permanente tentoonstelling als de tijdelijke expositie ‘Dacia Felix’ zijn sindsdien niet meer toegankelijk. Beide tentoonstellingen konden bezocht worden met audiogidsen. Die biedt het museum nu tijdelijk online aan. Je kan ze raadplegen via de website van het museum
De permanente tentoonstelling van het Gallo-Romeins Museum vertelt (…) Het hele nieuwsbericht

'De Grenskoerier' failliet

Dinsdag 21 april 2020
Grensgevallen
Weekblad De Grenskoerier is failliet. Het huis-aan-huisblad, dat verspreid werd in de gemeente Cranendonck en omgeving - ook in Hamont - werd slachtoffer van de coronacrisis: de advertenties bleven achterwege.
"Het coronavirus heeft ook De Grenskoerier het laatste stootje gegeven", schrijft de redactie op haar website. "Twee weken geleden hebt u de allerlaatste krant in de bus gehad. Het is met heel veel pijn dat we u dit moeten mededelen maar het is niet anders: De Grenskoerier is failliet, de stekker is eruit getrokken."

Wolf doodde zes schapen

Dinsdag 21 april 2020
Grensgevallen
Zes lammeren die eind maart dood werden aangetroffen in een weiland bij Someren-Eind, achter Cranendonck, werden het slachtoffer van een wolf. Dat blijkt uit de resultaten van dna-analyse, die vandaag bekend zijn gemaakt.
Een aantal van de lammeren vertoonde vraatsporen, andere waren doodgebeten. De schapen stonden in een wei met stroomafrastering. De wolf is blijkbaar gewoon over de stroomdraad heen gesprongen. 

Aanhoudend zonnig, wel wind

Dinsdag 21 april 2020
Weerbericht
Hamont-Achel - Aanhoudend zonnig, wel windHet omvangrijke en krachtige hogedrukgebied nabij Scandinavië kan onafgebroken het weerbeeld in onze streken domineren. Wolken komen er niet aan te pas en de zon is dan ook vanaf de vroege ochtend tot de late avond aanwezig. Er staat wel een strakke wind. De heldere condities houden tot het einde van de week aan, al zwakt de wind wat af. In het weekend zijn er wat meer wolken.
Morgen/woensdag is het al uitermate zonnig bij het ochtendgloren. De zon blijft volop aanwezig tot ze in de avond achter (…) Het hele nieuwsbericht

Corona-woonerven in Brussel

Dinsdag 21 april 2020
Hamont-Achel - Corona-woonerven in BrusselZoomAlle straten binnen de Brusselse Kleine Ring worden woonerf tot de coronamaatregelen aflopen. Je mag er dan maximum 20km/u rijden. (Cartoon: Fobie)

'Uitzonderlijk'

Dinsdag 21 april 2020
Vandaag gelezen
"Het noorden van Limburg wordt gekenmerkt door een uitzonderlijk groot areaal Europees en Vlaams beschermde natuur."
(De Vlaamse Minaraad in zijn advies aan de Vlaamse regering over het complex project Noord-Zuidverbinding)
Hamont-Achel - Ondertussen, bij het woonzorgcentrum...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
#samentegencorona
Het bezoeken van je partner valt sinds 17 april officieel onder de essentiële verplaatsingen. Dat betekent dat je hiervoor ook de grens mag oversteken. Let wel: de bewijslast ligt bij de persoon die hiervoor de grens oversteekt. Voorbeelden zijn onder andere een papier met naam, adres en telefoonnummer van de partner, een foto van het koppel, en kopie van de identiteitskaart van de partner... De politie voert controles uit. Wie zich niet aan de maatregelen houdt, riskeert een boete.

Hilda Serroyen overleden

Dinsdag 21 april 2020
Hamont-Achel - Hilda Serroyen overledenIn Pelt is gisteren Hilda Serroyen overleden. Ze was 49 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in besloten kring, waarna haar asurn zal worden bijgezet in het urnenveld op de begraafplaats van Achel.
Kort nieuws van bij de buren
De correctionele rechtbank van Hasselt heeft een 22-jarige transgender uit Pelt tot vijftien maanden cel met uitstel veroordeeld voor de aanranding van twee minderjarigen, respectievelijk 5 en 9 jaar oud op het ogenblik van de feiten. De vrouw moet zich laten behandelen voor haar pedofiele stoornis. De feiten dateren van 2016. De vrouw was toen nog een jongen. De burgerlijke partijen krijgen 1.780 euro schadevergoeding.PG)
#samentegencorona
Welzijnsregio Noord-Limburg en de Eerstelijnszone Noord-Limburg organiseerden een bevraging naar nood aan beschermingsmateriaal bij de eerstelijnshulpverleners. In samenwerking met de ondernemersclubs van Focus Noord doen ze zorgaanbieders in de eerste lijn een aanbod van chirurgische mondmaskers met kwaliteitscertificaat (wegwerp) en alternatieve kwaliteitsvolle FFP2-maskers. Vanaf eind deze week kunnen de maskers verdeeld worden naar organisaties/personen die hulp en/of zorg verlenen (…) Het hele nieuwsbericht

Corona: de cijfers...

Maandag 20 april 2020
Hamont-Achel - Corona: de cijfers...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Even pauze met Elise Mertens

Maandag 20 april 2020
Tennistalent Elise Mertens gaat de komende weken dagelijks om 14u op Facebook een video delen waarmee ze je graag even ‘uit je kot’ haalt. Aan de hand van allerlei uitdagingen en toffe knutseltips & -tricks zal Elise je helpen om de komende twee weken even te ontspannen, wat te bewegen en zo de corona-sleur even te vergeten. Dat doet ze onder het motto ‘Even pauze met Elise’ en aan de hand van originele video’s op de Uitpunt-pagina op Facebook.

Woord van de week: raambezoek

Maandag 20 april 2020
De taaltelefoon heeft weer een nieuw woord opgenomen: raambezoek. Door de coronamaatregelen is het niet toegestaan om op bezoek te gaan bij vrienden of familie. Daarom organiseren sommige zorginstellingen raambezoeken of raamvisites. Zo kunnen bewoners hun familieleden in levenden lijve zien, zonder dat er risico is op besmetting. Ook kersverse ouders krijgen tegenwoordig raambezoek. Veilig vanachter het glas tonen ze hun baby aan de mensen buiten.

Code rood in natuurgebied

Maandag 20 april 2020
Hamont-Achel - Code rood in natuurgebiedZoomIn Limburg is de code "rood" afgekondigd. Het is extreem droog en brandgevaarlijk in de natuurgebieden. Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot het gebied afgeraden. Vuur maken is verboden, zo meldt het Agentschap Natuur en Bos.
Beheerders en brandweer zijn zeer waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er wordt extra materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden bemand op basis van de risico-evaluatie door beheerders en brandweerdiensten. (Foto Rudy Schoofs)

De paasvakantie is voorbij

Maandag 20 april 2020
Hamont-Achel - De paasvakantie is voorbijZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Zendmast in brand gestoken

Zondag 19 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
Aan de terreinen van Sporting Grote Heide in Neerpelt is gisteravond rond 23.15u een zendmast in brand gestoken. Het zou de eerste keer zijn dat dit in ons land gebeurt; in Nederland was dat al een 15-tal keer het geval. Mogelijk gebeurde dat door personen die denken dat er een verband bestaat tussen het coronavirus en de stralen die door 5G-masten worden uitgezonden. In Pelt heeft de dader de omheining rond de mast doorgeknipt en daar brandversnellers gedeponeerd. Het vuur reikte op een bepaald ogenblik tot op een hoogte van zowat tien meter.

Explosie bij zinkproducent

Zondag 19 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
Bij zinkproducent Nyrstar in Overpelt heeft zich vanmiddag een explosie voorgedaan. De oorzaak was een gasophoping. Er zijn geen gewonden gevallen. De schade blijkt beperkt te zijn.

Man aangehouden voor doodslag

Zaterdag 18 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
Een 50-jarige Peltenaar, die gisteravond zijn 39-jarige bovenbuur in de Jeugdlaan in Overpelt neerstak, verscheen deze namiddag voor de onderzoeksrechter die hem onder elektronisch toezicht plaatste. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag. Wat er precies gebeurde is niet duidelijk. Volgens de verdachte drong het slachtoffer bij hem binnen na een ruzie en begon hij op hem in te slaan. Daarop zou de Peltenaar een mes hebben gegrepen en hem hebben neergestoken. Nadien zette hij zijn versie van de feiten op Facebook; volgens hem gaat het om zelfverdediging. De bovenbuur liep bij de schermutseling lichte verwondingen op. Hij is niet opgepakt.

Het zit er aan te komen...

Zaterdag 18 april 2020
Hamont-Achel - Het zit er aan te komen...Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Melktandje van een mammoetje

Zaterdag 18 april 2020
Hamont-Achel - Melktandje van een mammoetjeZoomElke maand licht het Gallo-Romeins Museum van Tongeren een bijzonder object uit zijn collectie toe. Deze maand is dat de melktand van een mammoet. Die melktand (foto) werd gevonden bij opgravingen in Veldwezelt (Lanaken) waar ook sporen van neanderthalerkampen werden aangetroffen. De kies van dit mammoetkalf is liefst 6cm hoog. Het dier moet ongeveer 50.000 jaar geleden hebben geleefd.
Mammoeten hadden naast twee slagtanden vier kiezen: twee in de onderkaak en twee in de bovenkaak. De ribbels van de kiezen dienden om steppegrassen en dwergstruiken fijn te kauwen. Tijdens hun leven wisselden mammoeten vijfmaal van tanden. Rond hun 35ste gebeurde dat voor het laatst. Die tanden gebruikten ze letterlijk tot op het bot. Vele mammoeten stierven rond hun 50ste of 60ste van ontbering: ze konden hun voedsel niet meer vermalen...

Museum in quarantaine... (3)

Zaterdag 18 april 2020
Hamont-Achel - Museum in quarantaine... (3)Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Cranendonck coronahaard

Zaterdag 18 april 2020
Grensgevallen
Hamont-Achel - Cranendonck coronahaardCranendonck torent wat corona-ziekenhuisopnames betreft hoog boven de buurgemeenten uit. Het aantal opgenomen patiënten in het ziekenhuis ligt in Cranendonck vele malen hoger dan in buurgemeenten Weert, Heeze-Leende en Valkenswaard. Landelijk staat Cranendonck op de vierde plek van zwaarst getroffen gemeenten.

Er was er eentje jarig!

Zaterdag 18 april 2020
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - Er was er eentje jarig!Zal ik nog eens een open deur intrappen? Mensen zijn rare wezens!
Woensdagmorgen, 15 april: om een uur of acht geraak ik geeuwend uit mijn droomwereld en in de werkelijkheid. De dag kondigt zich veelbelovend aan: de zon staat stralend aan het azuurblauwe firmament. Merels fluiten enthousiast en ongestoord hun vrolijkste lied. Geen herrie op de bouwwerf in de buurt: er wordt blijkbaar niet gewerkt vandaag. Ja, ik slaap met het venster open. Altijd.
Nu behoor ik tot de groep mensen die zelden last (…) Het hele nieuwsbericht

Lied troost in coronatijd

Zaterdag 18 april 2020
Hamont-Achel - Lied troost in coronatijdZoomDe Duitse componist Christoph Siemons, die zelf een tijdje voor zijn leven moest vechten, componeerde een coronalied. Het wordt gezongen door een groep van zo'n 100 muzikanten. Siemons wil met zijn lied troost en hoop geven.

Zacht en wisselvallig

Zaterdag 18 april 2020
Weerbericht
Hamont-Achel - Zacht en wisselvalligAan de zuidelijke flank van een krachtig hogedrukgebied over Scandinavië, kunnen storingen tijdelijk tot over onze streken doordringen. De neerslagkansen nemen daarbij toe. De volgende dagen dwingt het hogedrukgebied de storingen terug naar het zuiden en wordt het stralend zonnig weer met maxima die vrij hoog zijn voor de tijd van het jaar. Er komt wel een strakke wind te staan.
Vandaag wisselen zwaar bewolkte perioden af met enkele opklaringen. In de ochtend kan er hier en daar een (…) Het hele nieuwsbericht

Wees niet bang voor vleermuizen

Vrijdag 17 april 2020
Hamont-Achel - Wees niet bang voor vleermuizenZoomHet is me wat geweest, de voorbije maanden. Vleermuizen kregen de schuld van de coronacrisis. Maar het zit toch wat ingewikkelder in elkaar, zeggen wetenschappers. Vleermuizen verspreiden geen COVID-19. Mensen verspreiden COVID-19 door het virus van mens op mens over te dragen.   
De verstoring en vernietiging van leefgebieden en de handel in wilde dieren op ongecontroleerde wildmarkten worden genoemd als oorzaken van het ontstaan van het virus en de COVID-19-uitbraak. Er (…) Het hele nieuwsbericht

Geen diocesane Lourdesbedevaart

Vrijdag 17 april 2020
Het coronavirus zorgt er nu ook voor dat de jaarlijkse Limburgse diocesane bedevaart naar Lourdes niet doorgaat. "Gezien het nog een tijd zal duren vooraleer alles weer een beetje genormaliseerd zal zijn en wij op een veilige manier op bedevaart naar Lourdes kunnen gaan, hebben de diocesane bedevaartorganisaties van ons land beslist om de bedevaarten naar Lourdes te annuleren. Derhalve moeten wij u met spijt in het hart meedelen dat wij onze Limburgse bedevaart van 15 tot 20 juli dan ook annuleren", laat voorzitter Paul Gielen weten. 
Vorig jaar nam er nog een recordaantal van 457 Limburgers deel aan de diocesane Lourdesbedevaart.

Corona-art (2): de toren van Babel

Donderdag 16 april 2020
Hamont-Achel - Corona-art (2): de toren van BabelZoom                                (Cartoon: Fobie - vrij naar Pieter Bruegel)

Echtpaar overleden

Donderdag 16 april 2020
Hamont-Achel - Echtpaar overledenIn Budel overleed op 11 april Maria Staals. Zij was 80 jaar. Op 12 april overleed haar echtgenoot Peter Bax. Hij was 85 jaar. Rouwadres: Truus en Frank de Laat- Bax, Toomstraat 23 3930 Hamont.

Coronadoden in de grensgemeenten

Donderdag 16 april 2020
Grensgevallen
In Valkenswaard zijn er tot nog toe 24 personen bezweken aan het coronavirus. In Cranendonck vielen er al 20 dodelijke slachtoffers, in Bergeijk 4. 

Zitdagen belastingen geannuleerd

Donderdag 16 april 2020
Dit jaar organiseert de FOD Financiën geen sessies om burgers te helpen bij het invullen van hun belastingaangifte. Het is volgens de FOD onmogelijk om de sessies te laten plaatsvinden met respect voor de afstandsregels en andere veiligheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden.
De FOD Financiën zegt dat hij zijn dienstverlening en het goede verloop van de indiening van de aangiften wel wil blijven verzekeren. Je aangifte (grotendeels vooraf ingevuld) of (…) Het hele nieuwsbericht

Glasbollen en kledingcontainers

Donderdag 16 april 2020
Hamont-Achel - Glasbollen en kledingcontainersZoomIn je buurt staan glasbollen en textielcontainers.
Brengt u glas naar de bol? Zorg er dan voor dat u het glas in de juiste bol deponeert en neem het terug mee naar huis als de glasbol vol is.
Kast opgeruimd? Breng uw textiel niet naar de textielcontainer. Door de coronacrisis verlopen de sortering en de afvoer van het textiel moeizaam. De textielophalers zitten hierdoor met een opslagprobleem. Hou textiel dus nog even bij zodat het na de coronacrisis een tweede leven kan krijgen via de textielcontainers.

Sciensano roept jouw hulp in!

Donderdag 16 april 2020
Hamont-Achel - Sciensano roept jouw hulp in!Sciensano houdt een 2de COVID-19 gezondheidsenquête die focust op de impact van de huidige crisis op onze levensstijl en ons welzijn. Ze rekenen ook nu op een massale deelname van de burgers. Ben je 18 jaar of ouder en woonachtig in België? Vul dan deze online vragenlijst vóór 23 april 2020 in. Dit duurt slechts 15 minuten en jouw deelname maakt echt een verschil!
Hamont-Achel - Veiligheidsraad laat bezoek in rusthuis toeZoom                                                                         (Cartoon: Fobie) 

Pol Housen overleden

Donderdag 16 april 2020
Hamont-Achel - Pol Housen overledenOp 11 april overleed de uit Hamont afkomstige Pol Housen overleden. Hij was 70 jaar. Het afscheid vindt in intieme familiekring plaats in Prosperpolder (Kieldrecht). Later is er een herdenkingsdienst in zijn woonplaats Houthalen.

Doop volwassenen uitgesteld

Woensdag 15 april 2020
Hamont-Achel - Doop volwassenen uitgesteldDoor de coronamaatregelen wordt het doopsel van Limburgse volwassenen verdaagd naar een later moment. De kandidaat-dopelingen (catechumenen in kerkelijke termen) worden in normale omstandigheden gedoopt en gevormd in de paaswake. Pastorale eenheden of federaties zoeken nu in samenspraak met de catechumenen een geschikte zondag om hun catechumeen te laten dopen zodra de publieke liturgie terug mogelijk wordt. In Limburg zijn er dit jaar veertien catechumenen.

Ook geen Pukkelpop dit jaar

Woensdag 15 april 2020
Hamont-Achel - Ook geen Pukkelpop dit jaarZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
De nationale veiligheidsraad heeft de maatregelen die al van kracht waren om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, verlengd tot en met 3 mei 2020.
Daarnaast zijn enkele maatregelen versoepeld. Bewoners van zorginstellingen en woonzorginstellingen mogen bezoek ontvangen van één vooraf aangeduide persoon, op voorwaarde dat deze de laatste 2 weken geen ziekteverschijnselen heeft en op voorwaarde dat het steeds om dezelfde persoon gaat. Ook mensen die zich niet kunnen verplaatsen en anders geïsoleerd zouden wonen mogen op deze manier bezoek ontvangen. Tuincentra en doe-het-zelfzaken kunnen weer openen onder dezelfde maatregelen die gelden voor voedingswinkels.Telewerk zal bovendien nog enige tijd de norm blijven.
Een gefaseerde heropstart van de verschillende soorten ondernemingen wordt intussen sector per sector bekeken.

Limburgers veranderen reisplannen

Woensdag 15 april 2020
Hamont-Achel - Limburgers veranderen reisplannenZoomMeer dan 8 op de 10 Limburgers veranderen hun reisplannen in de zomer van 2020. Zelfs indien de Belgische grenzen open zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de opleiding Toerisme en Recreatiemanagement van Hogeschool PXL.
“Stel: we zijn enkele maanden verder en het coronavirus is onder controle. De Belgische grenzen zijn terug open. Zou jij op reis gaan?” Met deze vraag in het achterhoofd stelde de hogeschool een eenvoudige enquête op die via de sociale media verspreid werd. Bijna (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Corona-art (1): meisje met FFP-maskerZoom                                                 (Cartoon: Fobie, vrij naar Vermeer)

De koning wordt 60

Woensdag 15 april 2020
Hamont-Achel - De koning wordt 60Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Raymond de Jonge overleden

Woensdag 15 april 2020
Hamont-Achel - Raymond de Jonge overledenZondag is in Lanaken de uit Hamont afkomstige Raymond de Jonge overleden, de weduwnaar van de in 2005 overleden Elza Kuypers. Hij was 92 jaar. Het afscheid en de bijzetting in de familiegrafkelder op de begraafplaats van Neerharen vinden in besloten kring plaats.

Jeanne Kums overleden

Woensdag 15 april 2020
Hamont-Achel - Jeanne Kums overledenZondag is in WZC Het Dorpvelt in Zonhoven de uit Hamont afkomstige Jeanne Kums overleden, de weduwe van de in 2003 overleden Gerard Monten. Zij was 91 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt bijgezet op de begraafplaats van Zonhoven-Centrum.
Vandalen gooiden afgelopen nacht een ruit in van de Chirolokalen aan de Witteberg in Achel. Vorige week werd al een ruit ingeslagen van een aanpalend gebouw.

Landbouw lijdt onder de droogte

Dinsdag 14 april 2020
Hamont-Achel - Landbouw lijdt onder de droogteZoomHet heeft al een paar weken nauwelijks geregend en daardoor is de zandgrond in de Kempen flink uitgedroogd. Landbouwers moeten hun velden nu al beregenen. De pompen om water uit de grond te trekken en de sproeitoestellen zijn dit jaar dus erg vroeg opgesteld want normaal moeten de velden pas tegen de zomer extra water krijgen.

Vrouw rijdt tegen paaltje

Dinsdag 14 april 2020
Hamont-Achel - Vrouw rijdt tegen paaltjeOp de hoek van de Slipstraat en de Molendijkstraat in Achel is vandaag een vrouw tegen een paaltje gereden. De 48-jarige bestuurster raakte daarbij gewond.

Museum in quarantaine (2)

Dinsdag 14 april 2020
Hamont-Achel - Museum in quarantaine (2)Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Een online museumbezoek

Dinsdag 14 april 2020
Hamont-Achel - Een online museumbezoekZoomOm de verspreiding van het coronavirus te vertragen is het Gallo-Romeins Museum in Tongeren momenteel gesloten. Dat geldt helaas ook voor de expo 'Dacia Felix'. Maar het museum stelt nu 30 topstukken en -ensembles uit die tentoonstelling aan je voor: virusvrij en virtueel. Geniet tijdelijk van die audiotour 'Dacia Felix' online!

Mia Poukens overleden

Dinsdag 14 april 2020
Hamont-Achel - Mia Poukens overledenIn het rusthuis in Hamont is zondag Mia Poukens overleden, de echtgenote van Karel Mertens. Ze was 81 jaar. In besloten kring werd er van haar afscheid genomen tijdens  een uitvaartliturgie in de Sint-Laurentiuskerk van Hamont, waarna de crematie plaatsvond. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Fien Van Samang overleden

Dinsdag 14 april 2020
Hamont-Achel - Fien Van Samang overledenIn het Mariaziekenhuis is zaterdag Fien Van Samang overleden, de echtgenote van Martin Stevens. Ze was 90 jaar. De crematie zal in besloten kring plaatsvinden, een afscheidsdienst volgt later. Rouwadres: Dr. Mathijsenstraat 7. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

750 coronaboetes in paasweekend

Dinsdag 14 april 2020
De Limburgse politiekorpsen hebben tijdens het paasweekend 750 coronaboetes uitgeschreven. Enkele cijfers: Tongeren-Herstappe 20, Beringen-Ham-Tessenderlo 92, CARMA 101, HANO 29, Kempenland 33, Lommel 37, Heusden-Zolder 31.

Museum in quarantaine

Dinsdag 14 april 2020
Hamont-Achel - Museum in quarantaineZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Nieuwe voorzitter HandbalfederatieJean-François Hannosset (50 - foto) wordt de nieuwe voorzitter van de Koninklijke Handbalfederatie. Hij volgt uittredend voorzitter Piet Moons op die in juni van vorig jaar omwille van gezondheidsredenen zijn afscheid aankondigde. Jean-François Hannosset begon 36 jaar geleden als speler bij Villers, werd vervolgens trainer bij Waterloo en komt nu aan het hoofd van de federatie.

Jonge gezinnen tijdens corona

Dinsdag 14 april 2020
Hamont-Achel - Jonge gezinnen tijdens coronaZoom                                                              (Tekening: Dirk van Bun)

Jeanneke Mispoulier overleden

Dinsdag 14 april 2020
Hamont-Achel - Jeanneke Mispoulier overledenZondag is de uit Hamont afkomstige en in Kerkhoven woonachtige Jeanneke Mispoulier overleden, de levenspartner van Carlo Govers. Zij was 63 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Boer zoekt hulp: helpdeoogst.be

Dinsdag 14 april 2020
Hamont-Achel - Boer zoekt hulp: helpdeoogst.beZoomVlaams minister van Werk en Landbouw Hilde Crevits lanceert vandaag de online site helpdeoogst.be. Daarmee ondersteunt de minister de land- en tuinbouwers die op zoek zijn naar extra helpende handen voor de oogst. Op de site van VDAB kunnen heel eenvoudig #COVID19 vacatures geplaatst worden en kunnen geïnteresseerden in een job zich melden. In april heeft de land- en tuinbouwsector naar schatting zo’n 15.000 seizoenarbeiders nodig. In mei zijn er dat er nog meer.
Op de (…) Het hele nieuwsbericht

Boris Johnson is weer thuis

Maandag 13 april 2020
Hamont-Achel - Boris Johnson is weer thuisZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Coronamatregelen te laks opgevolgdZoomWaarnemend gouverneur Michel Carlier roept op tot meer burgerzin en gezond verstand. Hij richt zich in de eerste plaats tot  de mensen die het afgelopen weekend nonchalant omgingen met de coronamaatregelen. Over heel de provincie moest de politie optreden en boetes uitdelen voor nodeloze verplaatsingen en samenscholingen.
Hamont-Achel - KMO’s zwaar getroffen door coronacrisisZoomDrie op vier Limburgse KMO’s hebben als gevolg van de coronacrisis hun activiteiten volledig of gedeeltelijk moeten staken. Zij hopen eind april/ begin mei hun activiteiten te kunnen hervatten. Dat zegt Unizo.
Hamont-Achel - De voordelen van 'in uw kot blijven'Zoom                                                              (Tekening: Dirk Van Bun)

'Piste aux Etoiles'

Maandag 13 april 2020
Woorden van Jef
Hamont-Achel - 'Piste aux Etoiles'Vanmorgen in mijn bed kwam "Piste aux Etoiles" plots voor de gordijnen van mijn geest tevoorschijn. Ik herinner me dat mijn moeder daar graag naar keek. Dat circusoptreden op Rijsel (een Franse zender die wij in West-Vlaanderen goed konden ontvangen met onze antenne) was het enige TV-programma waarbij ze niet in slaap viel in haar relaxzetel. Mijn vader zat dan op de bank zijn krant te lezen, want hij zag liever "Marnix" of "The Fugitive" die op datzelfde moment op de BRT te zien waren. Hij (…) Het hele nieuwsbericht

De klokken zijn gul dit jaar

Zondag 12 april 2020
Hamont-Achel - De klokken zijn gul dit jaarZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Coronavragen voor HuurderssyndicaatHet Limburgs Huurderssyndicaat krijgt de jongste weken heel wat vragen van huurders op de privémarkt. De meest gestelde vraag gaat over een aanpassing van de huurprijs. Maar volgens het Huurderssyndicaat is er niets wettelijk voorzien, de huurder kan alleen hopen op een inschikkelijke verhuurder.

De ZadenBib gaat digitaal

Zondag 12 april 2020
Terwijl het coronavirus wereldwijd om zich heen grijpt, voelen de tuinliefhebbers toch de voorjaarskriebel. Ze halen gretig hun zaaidoosjes weer naar boven, maar… omdat alle bibliotheken zijn gesloten, is ook de ZadenBib dicht. Daarom gaat die bib nu digitaal. Op die website vind je onder het tabblad binnengebrachte zaden een overzicht per soort: bloemen, tomaten, bonen en erwten enz. Wil je zaadjes uit die ZadenBib? Gewoon even het formulier invullen dan.

Kamers met zonwering

Zondag 12 april 2020
Hamont-Achel - Kamers met zonweringZoomVandaag gezien in Achel: een bijenhotel dat kamers met zonwering heeft... (Foto Marie-Josée Van Hertum)

Veilig Pasen (2)

Zondag 12 april 2020
Hamont-Achel - Veilig Pasen (2)Zoom                                                                        (Cartoion: Fobie)

Veilig Pasen!

Zondag 12 april 2020
Hamont-Achel - Veilig Pasen!Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
De kerkklokken zijn terug in het land en vanmiddag om 12u zullen ze luiden als teken van troost en hoop voor de slachtoffers van het coronavirus. Dat melden de bisschoppen van België. "Mogen onze klokken troost en hoop bieden aan slachtoffers van het coronavirus en aan al wie hen nabij zijn. Mogen ze een hart onder de riem steken bij wie strijden tegen het coronavirus, in het bijzonder bij onze zorgverstrekkers. Mogen ze ons allen met elkaar verbinden. Ook dit jaar zal het Pasen zijn!" aldus de boodschap.

Van SV Breugel naar Exc. Hamont

Zaterdag 11 april 2020
Tom Van Broekhoven trekt de deur achter zich dicht bij SV Breugel. Hij zal komend seizoen de kleuren van Exc. Hamont verdedigen.

De wereld na corona?

Zaterdag 11 april 2020
Hamont-Achel - De wereld na corona?Zoom                                                                            (Cartoon: Fobie)

Warm weekend

Zaterdag 11 april 2020
Weerbericht
Hamont-Achel - Warm weekendHet hogedrukgebied dat voor het prachtige lenteweer zorgt, evacueert in het weekend naar het oosten. Hierdoor kunnen storingen vanuit het westen tot over onze streken doordringen, al zijn ze vrij verzwakt. Na het weekend bouwt stilaan een nieuw hogedrukgebied op, maar eerst volgen er enkele koude dagen.
Vandaag maakt de zon in de namiddag plaats voor enkele wolken. Het blijft meestal droog bij maxima rond 22 of 23 graden. Er is weinig wind.
Zondag - Paasdag - zijn er wat meer (…) Het hele nieuwsbericht

Exc. Hamont vecht degradatie aan

Zaterdag 11 april 2020
Hamont-Achel - Exc. Hamont vecht degradatie aanTweedeprovincialer Exc. Hamont vecht zijn degradatie aan bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport. De club voelt zich gedupeerd door de beslissing om de competitie stop te zetten en stijgers en dalers aan te duiden op basis van de toenmalige klassering.

Oeps! Iets vergeten...

Vrijdag 10 april 2020
Hamont-Achel - Oeps! Iets vergeten...ZoomVandaag kwam hij wat later, de knal die door een F16 van de vliegbasis Kleine Brogel werd geproduceerd toen een testpoiloot het toestel door de geluidsmuur liet vliegen. We hadden dat gisteren aangekondigd. Maar er was nog een ander mooi verschijnsel: het toestel liet op een hoogte van bijna 12000 meter een fraaie condensstreep achter waardoor men kon zien dat het een grote bocht maakte. Het leek alsof de piloot iets vergeten was... Daarover was vooral op Nederlandse sociale media nogal wat te doen. Peter Geven zag het van op de Grote Heide en maakte deze foto.   
Hamont-Achel - Rusthuizen hebben nood aan zuurstofZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Nu de recyclageparken weer geopend zijn blijven de bezoekers komen. Met als gevolg: sinds woensdag opnieuw files. "De bezoekersaantallen van de afgelopen dagen liggen in lijn met de bezoekersaantallen op een normale dag. Dit betekent dat heel wat bezoekers ook komen als het niet noodzakelijk is en dat dit opnieuw voor files zal zorgen gezien de beperkingen in het aantal toegelaten bezoekers op het recyclagepark," aldus Limburg.net. "Gezien zaterdag traditioneel de drukste dag is, vreest Limburg.net opnieuw voor files en roept men iedereen op om enkel te komen als het noodzakelijk is.
Middenstandsorganisatie UNIZO is heel tevreden nu de regering ingaat op haar verzoek om de solden te verschuiven naar 1 augustus. In een recente UNIZO-enquête via Checkmarket gaf 73% van de zelfstandige handelaars, uit de mode- maar ook heel wat andere sectoren, aan vragende partij te zijn voor zo'n uitstel. "Deze maatregel zal onze handelaars, die momenteel noodgedwongen gesloten zijn, na de heropening wat extra ademruimte geven", aldus Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. 
Hamont-Achel - Geen Muziekfestival in Pelt dit jaarHet EMJ in Pelt gaat dit jaar niet door; volgend jaar komt er een gecombineerd instrumentaal én vocaal Muziekfestival. Dat heeft het organiserend comité beslist. "De organisatie moet vaststellen dat de uitzonderlijke toestand op dit moment er voor zorgt dat het nagenoeg onmogelijk is te voorspellen hoe de situatie de komende maanden gaat evolueren in Europa," aldus een mededeling. "De aanhoudende coronacrisis zorgt ervoor dat de meeste scholen gesloten blijven in Europa. Hierdoor is het voor (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Al 2.697 inbreuken op coronamaatregelenDe Limburgse politiezones hadden tot en met gisteren al 2.697 inbreuken op de coronamaatregelen vastgesteld. Enkele cijfers: Tongeren-Herstappe 74, Heusden-Zolder 150, Beringen-Ham-Tessenderlo 210, CARMA 501, HANO 94, Kempenland 104 en Lommel 110.

WMC een jaar opgeschoven

Vrijdag 10 april 2020
Grensgevallen
De 19de editie van het mondiale Wereld Muziek Concours in Kerkrade wordt verplaatst van 2021 naar 2022. "Er heerst op dit moment te veel onzekerheid om het WMC in 2021 doorgang te laten vinden,” zegt WMC-voorzitter Max Kousen.

Extra campagne tegen zwerfvuil

Vrijdag 10 april 2020
Hamont-Achel - Extra campagne tegen zwerfvuilZoom We zitten allemaal al een tijdje in ons kot en dat heeft heel wat gevolgen. Ook op de openbare netheid. Daarom lanceert Mooimakers een extra campagne. Om de schaarse tijd die we buiten kunnen spenderen, voor iedereen aangenaam te houden en je afval niet achter te laten. Ze gaan ook gericht communiceren daar waar het probleem groot is, bijvoorbeeld op supermarktparkings. Wil je deze campagne zelf ondersteunen? Dat kan. In webwinkel van Mooimakers vind je een gratis downloadpakket met social posts om te delen op je eigen kanalen.

Brandje geblust, dank zij Bente

Donderdag 9 april 2020
Hamont-Achel - Brandje geblust, dank zij BenteZoomDe brandweer bluste gistermiddag een brandje rond een bijenkast aan de Molendijk. Die brand was ontdekt door Bente Handels. Ze kwam daar met haar moeder langs gewandeld en dacht dat er iemand een barbecue had aangestoken. Toen ze goed keek, zag ze rook rond de bijenkast. De brandweer werd verwittigd en bluste het brandje. Bente kreeg nadien complimenten voor haar oplettendheid, want het had best een grotere brand kunnen worden. (Foto Toon Duisters)

De klokken vertrokken naar Rome

Donderdag 9 april 2020
Hamont-Achel - De klokken vertrokken naar RomeZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Awel, ik wil praten

Donderdag 9 april 2020
#samentegencorona
Hamont-Achel - Awel, ik wil pratenZoom
Awel is gestart met een nieuwe campagne. De huidige situatie rond corona zorgt voor spanningen en dat is een gevaarlijke cocktail. Daarom is het belangrijk dat jongeren weten dat ze er niet alleen voor staan. Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal en/of een probleem. Awel werkt volledig anoniem. Dat betekent dat enkel de oproeper en Awel op de hoogte zijn van het contact. Bovendien is een gesprek met Awel helemaal gratis. Meer info via deze link.
Hamont-Achel - Campagne 'Opstaan en samen doorgaan'ZoomKamer van Koophandel Limburg dringt er bij de regeringen, de Nationale Veiligheidsraad en de expertengroep die de exitstrategie moet voorbereiden op aan om snel een actieplan op te stellen zodat de economie gefaseerd en met inachtneming van alle noodzakelijke gezondheids- en sanitaire voorschriften kan heropstarten. “We moeten nu snel werk maken van zo’n slimme heropstart van de economie. Per week waarin we verder werken zoals vandaag, lijden we miljarden euro’s schade. We zien dat andere (…) Het hele nieuwsbericht

Koop in je buurt!

Donderdag 9 april 2020
#samentegencorona
Hamont-Achel - Koop in je buurt!ZoomVlaams minister van Economie Hilde Crevits lanceert samen met VLAIO, Unizo, NSZ en VLAM de website koopinjebuurt.be. Dit platform is een online verzamelplaats waar je als consument lokale handelaars op terug kan vinden. We roepen alle handelaars op zich dan ook te registreren via een van de verschillende initiatieven.
Binnenkort wordt er ook een gemeenschappelijke zoekmachine aan het nieuwe platform toegevoegd die het zoeken in de websites van de partners nog vergemakkelijkt. De coronacrisis slaat (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen, in uw kot...

Donderdag 9 april 2020
Hamont-Achel - Ondertussen, in uw kot...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Welzijnsregio Noord-Limburg en RIMO organiseren volgende week dinsdag in samenwerking met Vormingplus en Eurosys een inzamelactie voor gebruikte laptops en tablets
Heb je nog een laptop of tablet liggen die je niet meer gebruikt? Werken ze nog en is er de juiste stroomkabel bij? Dan kan je ze dinsdag tussen 10u en 15u binnenbrengen in het gebouw van Welzijnsregio (Hoekstraat 70, 3910 Pelt).
Eurosys zal vervolgens de toestellen gebruiksklaar maken. Ze worden nadien in de regio verdeeld aan kinderen uit kansarme gezinnen opdat ook zij de komende weken thuisonderwijs kunnen volgen. 
Ook bij een aantal lokale besturen kan je de laptops rechtstreeks binnenbrengen. Check daarvoor de gemeentelijke websites en hun Facebookpagina’s. 

Wachten op de 'boem'

Donderdag 9 april 2020
Hamont-Achel - Wachten op  de 'boem'ZoomDeze middag en morgen kan u mogelijk een “Sonic Boom” horen. Elke 200 vlieguren ondergaat de motor van een F16 zijn fase-inspectie. Na de “GO” in de testbank van de vliegbasis Kleine Brogel wordt de motor (foto) terug in de F16 gemonteerd. Eén van de testpiloten gaat dan geautoriseerd supersoon vliegen en even met een snelheid van 1200km/u door het luchtruim klieven (zo heet dat dan). Dat is sneller dan het geluid, vandaar de "boem" die u op de grond hoort. UPDATE De "boem" kwam er om 14.27u. (Foto KB Air Base)

Praten met dementerenden

Donderdag 9 april 2020
Mag ik naar huis? Waar is mijn moeder? Iedereen die een alzheimerpatiënt in zijn omgeving heeft, weet dat communiceren vaak lastig is – of je nu op afstand bent of dichtbij. Jorien Marcus ging na hoe je het beste zo’n gesprek kunt voeren. Lees het bij het Genootschap Onze Taal.

Met de groeten uit Thailand

Donderdag 9 april 2020
Hamont-Achel - Met de groeten uit ThailandZoomPatrick Jacobs moest in Thailand lang wachten voor hij dit beestje uit zijn schelp zag kruipen. Let op die twee oogjes vooraan! Het is een heremietkreeftje, maar in feite is het een soort krab. Bij Wikipedia vindt u er alles over. Een prachtige foto!
Hamont-Achel - Maak van je tuin een lenteparadijsZoomWe hebben allemaal veel meer tijd om in de tuin te werken, dat zien we overal in het straatbeeld. Natuurpunt geeft in deze coronatijd 13 tips om van je tuin een echt paradijs te maken. Klik via deze link. Je kan er ook gratis een e-book bestellen.

Oude laptops en tablets gezocht

Donderdag 9 april 2020
#samentegencorona
Hamont-Achel - Oude laptops en tablets gezochtZoom'Ondernemers voor een Warm België' zoekt laptops en tablets die niet meer gebruikt worden. "We willen die in orde brengen en schenken aan kinderen van kansarme gezinnen van het basisonderwijs. We doen dit bewust nu. Sinds de uitbraak van het Corona-virus zijn kinderen immers aangewezen op thuisonderwijs. Daarvoor is een computer of tablet echt noodzakelijk. Jammer genoeg heeft niet elk gezin zo’n toestel. Heeft u zelf nog een toestel (of meerdere) dat niet meer gebruikt wordt, dan kan u ons dat (…) Het hele nieuwsbericht
In normale tijden zouden vanavond op de prachtige accommodaties van SK Kadijk de finales van de voetbalbeker der gewesten doorgaan. Er stonden 3 heel mooie derby's op het programma: Verbroedering Lommel tegen Kattenbos Sport, Lindel-Hoeven VV tegen Kadijk SK en tot slot SV Herkol tegen Achel VV. Maar door de lockdown werden zoals iedereen al wist alle voetbalwedstrijden verboden.
Omdat de 3 winnaars mogen deelnemen aan de Beker van België besliste het bestuur van de gewesten (Noord/West) om de deelnemers hieraan door het lot aan te duiden. En dus mogen Verbroedering Lommel, Kadijk SK en Achel VV deelnemen aan de competitie voor de Beker van België.

Help de helpers

Woensdag 8 april 2020
#samentegencorona
Hamont-Achel - Help de helpersZoomZorginstellingen overtreffen momenteel zichzelf in de strijd tegen COVID-19. Daarbij vallen soms personeelsleden weg wegens ziekte. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke lanceerde daarvoor al aan het begin van de uitbraak een oproep naar vrijwilligers met een medische achtergrond om zich aan te bieden als inzetbare reserve. Dat aanbod wordt nu uitgebreid en aangeboden via een nieuw vrijwilligersplatform ‘Help de helpers’  Zorginstellingen kunnen er snel en gericht op zoek gaan naar (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - TECTUM Achel versterkt zich met Tim SmitTectum Achel heeft, na een onverhoopt maar uiterst verdiend succesvol seizoen, snel geanticipeerd op de transfermarkt na het vertrek van icoon Rob Bontje, die afscheid nam van de Liga A. De club strikte de Nederlandse international Tim Smit (foto), die overkomt van Lindemans Aalst. Tim Smit, (30 jaar, 2.01m) zal het middencompartiment van Achel komen versterken. “Met de komt van Tim Smit bevestigen we onze ambitie om op zijn minst een vaste waarde te zijn in de Euromillions Volley League en kijken we weer een beetje meer richting 'omhoog', zegt voorzitter Joos Gysen. "Momenteel zijn we nog in onderhandeling met meerdere spelers die een meerwaarde voor Tectum Achel kunnen betekenen."

Ondertussen, in Wuhan...

Woensdag 8 april 2020
Hamont-Achel - Ondertussen, in Wuhan...Zoom                                                                     (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Ook gratis mondmaskers bij Drive-In TIOZoomHet was vandaag even file rijden in de Peltanusstraat in Pelt, ter hoogte van de personeelsparking van Wico-campus TIO. Meer dan 65 zorgverleners uit de regio Noord-Limburg kwamen samen 468 gezichtsbeschermers afhalen. Niet uitsluitend gemaakt door TIO, want ook lokaal blijven de ‘Helpende Handen van het eerste uur’ – zoals men ze daar intussen noemt – onverminderd 3D-printen. Vooraf werden strikte afspraken en richtlijnen meegedeeld om dit in maximale (…) Het hele nieuwsbericht

Pater Jos Stevens overleden

Dinsdag 7 april 2020
Hamont-Achel - Pater Jos Stevens overledenVandaag is pater Jos Stevens overleden, van de congregatie der salvatorianen. Hij was 86 jaar. De uitvaartliturgie in de parochiekerk van Hamont-Lo en de begrafenis zullen in besloten kring plaatsvinden. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Fietsers gewond bij botsing

Dinsdag 7 april 2020
In de Linzenstraat in Helchteren kwam het deze namiddag rond 15 uur tot een aanrijding tussen twee fietsers. Beiden raakten gewond. Het betreft een 58-jarige man uit Hamont-Achel en een 61-jarige man uit Hasselt.

Brandfase oranje

Dinsdag 7 april 2020
Hamont-Achel - Brandfase oranjeVanaf vandaag geldt preventieve brandfase ORANJE in de Limburgse bossen. Plannen om te gaan wandelen? Wees voorzichtig, rook niet in natuurgebieden en bossen. Houd kinderen onder toezicht. Vuur maken is zoals steeds verboden.

Recyclageparken weer open

Dinsdag 7 april 2020
Hamont-Achel - Recyclageparken weer openZoom(                                                                        (Cartoon: Fobie)

Vrijetijdsbesteding anno 2020

Maandag 6 april 2020
Hamont-Achel - Vrijetijdsbesteding anno 2020Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Marie José Jonkers overleden

Maandag 6 april 2020
Hamont-Achel - Marie José Jonkers overledenGisteren is Marie José Jonkers overleden, de echtgenote van Kamiel Gielen. Ze was 76 jaar. Het afscheid en de crematie zullen in besloten kring plaatsvinden. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Diefstal uit bestelwagen

Maandag 6 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
Uit een bestelwagen aan de Goolderheideweg in Bocholt zijn allerhande werkmaterialen gestolen. De diefstal is vandaag vastgesteld.
Gezinnen met kinderen jonger dan en gelijk aan 5 jaar mogen voortaan wel de auto nemen om zich te verplaatsen voor recreatieve activiteiten. Ook personen met een beperkte mobiliteit, zoals ouderen en zwangere vrouwen, mogen de wagen nemen. Dat laat het federaal crisiscentrum weten, in de richtlijnen voor de politie en de bevolking naar aanleiding van de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.
Hamont-Achel - Recyclageparken morgen weer openMorgen gaan de recyclageparken van Limburg.net weer open. U gaat er weer één keer per 14 dagen terecht kunnen. Bij de ingang gaat u een bord zien waarop u nog eens kunt lezen waar u op moet letten. Nog een paar vragen en antwoorden:
- Kan er een afspraak gemaakt worden? Nee, een afspraak is niet nodig. De toestroom wordt beperkt via de slagbomen.
- Geldt de regel van één keer per 14 dagen per park? Nee, U kunt 1 keer per 14 dagen in één (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - 80 euro voor uitvaarten en huwelijken
Voor kerkelijke uitvaarten en huwelijken in het bisdom Hasselt vervalt zolang de coronamaatregelen van kracht zijn het gewone tarief van 275 euro. Er wordt wel een bijdrage van 80 euro gevraagd om minimaal de kosten te dekken. Voor een afscheidsgebed op de begraafplaats wordt geen bijdrage gevraagd”. Dat schreef bisschop Patrick Hoogmartens vandaag aan pastorale medewerkers en kerkbesturen van het bisdom Hasselt.

Hamont-Achel - Extra tijd voor patiënten MS RevaZoomDe dienst vrije tijd van het Revalidatie & MS Centrum zet heel wat activiteiten op poten voor de patiënten. Extra tijd voor een babbeltje, spelletjesnamiddagen en post voor de familie: het zijn maar enkele initiatieven in het Revalidatiecentrum. Chris Claes van de dienst vrije tijd: “Nu is het moment om iets extra te doen voor onze patiënten. We gaan elke dag de hele afdeling af en bij elke patiënt op bezoek. Waaraan heeft hij of zij nood? Een wandeling naar het (…) Het hele nieuwsbericht

'Doe eens een belletje'

Maandag 6 april 2020
#samentegencorona
Hamont-Achel - 'Doe eens een belletje'Zoom"Een derde van alle Belgische huishoudens bestaat uit slechts één persoon. Het gaat over 1,7 miljoen mensen van alle leeftijden. Vaak hebben zij het extra moeilijk in deze tijd. Denk daarom aan hen: geef hen een belletje en bied een luisterend oor", laat Noodplanning en Crisisbeheer Limburg weten.
Op de spoorlijn tussen Lommel en Mol is vanmorgen een persoonsongeval gebeurd. Daardoor is de treindienst onderbroken en moeten reizigers tijdelijk gebruik maken van vervangbussen.

Harrie van Deursen overleden

Maandag 6 april 2020
Hamont-Achel - Harrie van Deursen overledenOp 2 april overleed Harrie van Deursen, de weduwnaar van de in 1982 overleden Martha Kolen. Hij was 91 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring.
Hamont-Achel - De échte kampioenen van VlaanderenZoom                                                                           (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Echtpaar sterft aan coronavirusZoomIn het Mariaziekenhuis is een Nederlands echtpaar dezelfde dag overleden aan het coronavirus. Nelly van Lint (74) stierf eerst, haar echtgenoot Jan Janssen (79) 4,5 uur later. Beiden waren zeer gekend in het sociale leven van Hamont, Maaseik en Weert.

Thieu Soers overleden

Zondag 5 april 2020
Hamont-Achel - Thieu Soers overledenIn Budel is op 1 april de uit Hamont afkomstige Thieu Soers overleden, de echtgenoot van Mia Smeets. Hij was 81 jaar. Afscheid in besloten kring.

Tonia Beliën overleden

Zondag 5 april 2020
Hamont-Achel - Tonia Beliën overledenIn Maarheeze (Ned.) overleed op 29 maart de uit Hamont afkomstige Tonia Beliën, de weduwe van Hein Verhoeven. Zij was 94 jaar. Afscheid in besloten kring.
#samentegencorona
Hamont-Achel - TIO schakelt een versnelling hogerZoomHet is in deze coronacrisis nog altijd pompen of verzuipen voor de hulpverleners in de zorgsector, vooral door een gebrek aan behoorlijk beschermingsmateriaal. Daarom schakelt Wico-campus TIO in Pelt een versnelling hoger voor de mensen in de eerstelijnszorg. Op advies van enkele lokale zorgverleners en het Mariaziekenhuis verfijnt het leerkrachtenteam van TIO momenteel de kwaliteit, veiligheid en het gebruiksgemak van de gezichtsbeschermers
Zo wordt (…) Het hele nieuwsbericht

Hou vast voor een houvast

Zaterdag 4 april 2020
Hamont-Achel - Hou vast voor een houvastZoomEen mooie tekening van Peltenaar Dries Peeten. In deze tijden heb je een houvast nodig. Anderzijds moet je héél voorzichtig zijn, wil je een ander eens goed vastpakken, terwijl je het toch zo graag zou doen...
Hamont-Achel - Erepastoor Gust Vanherck overledenIn het Z.O.L. in Genk is vanmiddag erepastoor Gust Vanherck overleden. Hij was 81 jaar. In de jaren '70 was hij kapelaan in Hamont, nu was hij pastoor in Neerharen. Maandag werd hij in het ziekenhuis opgenomen met verschijnselen van het coronavirus. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Neerharen. Het afscheid wordt uitgezonden via de lokale radio LRL.

Een drive-in tegen corona

Zaterdag 4 april 2020
#samentegencorona
Hamont-Achel - Een drive-in tegen coronaZoomGisteren organiseerde WICO TIO in Pelt zijn eerste drive-in om zowat 120 gezichtsbeschermers te verdelen en productiematerialen in te zamelen. Wat nog geen week geleden begon als een ideetje van enkele geëngageerde TIO-leerkrachten en losse medewerkers, is inmiddels een breed gedragen initiatief geworden met ondersteuning van o.a. Welzijnsregio Noord-limburg en het Mariaziekenhuis.
Om de verdeling van gezichtsbeschermers en het inleveren van materialen veilig te organiseren voorziet TIO ook (…) Het hele nieuwsbericht

Mooi lenteweer

Zaterdag 4 april 2020
Weerbericht
Hamont-Achel - Mooi lenteweerMorgen/zondag wordt het een stralend zonnige en erg warme dag. Het kwik bereikt gemiddeld 20 of 21 graden. De zuidoostenwind spant aan tot matig.
Maandag komt er na de middag meer bewolking opzetten en in de avond is er kans op wat regen in het westen. De maxima liggen rond 19 graden en er staat een matige wind uit het zuiden tot het zuidwesten.
Dinsdag begint grijs en mistig, maar later breekt de zon door. Bij een zwak briesje uit het oosten liggen de maxima rond 18 (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Moerenhout topschutter 1ste provincialeAchel VV-speler Ivo Moerenhout (foto) was het afgelopen seizoen met 20 doelpunten topschutter in eersteprovinciale. Tim Strybosch (KFC Hamont) scoorde 25 keer en kroonde zich daarmee tot topschutter in tweedeprovinciale A.

Nieuwe handelszaak: Immosign+

Zaterdag 4 april 2020
Hamont-Achel - Nieuwe handelszaak: Immosign+ZoomMet de komst van Immosign+ krijgt Bocholt-centrum er weer een nieuwe vaste waarde bij. Elke Neeskens (foto) startte 2 jaar geleden met haar vastgoedkantoor in Kaulille. Niet veel later werd ze geselecteerd als 'Vastgoedbelofte van het jaar', een titel waar ze terecht fier op mag zijn. Nu is ze verhuisd naar Bocholt-centrum. Verhuizen tijdens een van de grootste crisissen die ons land ooit heeft meegemaakt, schrikt Elke niet af: "Ik ben zeker niet iemand die snel haar hoofd laat hangen, we moeten (…) Het hele nieuwsbericht
De voorbije vier dagen zijn in totaal 20 coronapatiënten vanuit Limburgse ziekenhuizen naar een andere provincie vervoerd. De patiënten worden verplaatst om te voorkomen dat het te druk wordt op sommige afdelingen intensieve zorgen.
Hamont-Achel - Ondertussen, in het gemeentehuis...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Pater Jan Cornelissen overleden

Zaterdag 4 april 2020
Hamont-Achel - Pater Jan Cornelissen overledenDonderdag is pater Jan Cornelissen, salvatoriaan, overleden. Hij was 89 jaar. De uitvaartliturgie werd in besloten kring gevierd in de parochiekerk van Hamont-Lo, gevolgd door de teraardebestelling op het kloosterkerkhof.

Leen Broers overleden

Zaterdag 4 april 2020
Hamont-Achel - Leen Broers overledenDonderdag is Leen Broers overleden, de echtgenote van Jos Kaers. Zij was 85 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Condoleren[!]begrafenissencreemers.be

Genoeg gelachen! Ernstig nu.

Zaterdag 4 april 2020
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - Genoeg gelachen! Ernstig nu.Er zijn periodes waarin ik graag een tijdje alleen ben. Als je weet dat je op om het even welk moment via je gsm, skype of Facebook vrijwel iedereen met wie je van gedachten wil wisselen, meteen kunt bereiken, krijgt het gevoel van eenzaamheid immers geen enkele kans. ‘Alleen’ hoeft helemaal geen synoniem met ‘eenzaam’ te zijn.
Nochtans heeft het iets onwezenlijks, deze afzonderingsperiode. En ik stel vast dat ik toch wat vaker naar mijn telefoontje grijp dan vóór het (…) Het hele nieuwsbericht
In het Belang verscheen vandaag een artikel over de komst van een huisartsenwachtdienst naar Bree. Men zou uit dat artikel kunnen afleiden dat het de bedoeling is dat mensen uit heel Noord-Limburg, die in het weekend in de wachtpost een huisarts willen raadplegen, voortaan naar Bree zouden moeten gaan. Maar dat klopt niet. "De wachtpost in Bree is vanaf vanavond gewoon een uitbreiding," zegt dr. Jeunen van de overkoepelende vzw. "Hij is er vooral voor mensen uit Maaseik, Kinrooi, Meeuwen en Bree. De wachtdienst in Pelt blijft bestaan, voor de overige gemeenten."
De wachtdienst is geopend in het weekend en op feestdagen. Sinds de coronacrisis kan men er alleen nog terecht na een voorafgaand telefoontje naar het nummer 011 60 40 60; u geeft dan uw gegevens en vraag door, en een huisarts zal u terug contacteren. Heeft u dringende medische hulp nodig, bel dan 112.

Alternatief voor Romereizen

Vrijdag 3 april 2020
Hamont-Achel - Alternatief voor RomereizenZoomIn een wereld zonder Covid-19 zouden op dit moment zo'n 400 leerlingen en leerkrachten van de WICO-scholen in Pelt, Lommel en Hamont als afsluiter van hun middelbare schooltijd op de bus zitten voor een onvergetelijke reis door Italië. Helaas! Italië is op slot en zij moeten in hun kot blijven. Om de gedachten wat te verzetten, werd er dinsdagavond door de begeleiding van de verschillende scholen één alternatief gelanceerd: de #coromareis!! Elke dag zal er via de eigen Instagrampagina een Italiaanse stad worden bezocht en wordt al wie wil 'meereizen' met een coromachallenge uitgedaagd. Woensdag werden er koffers gepakt met de challenge 'Ik ga op reis & ik neem mee ...', gisteren stond de 'Scheve toren' op het programma. Vandaag was het uitkijken naar 'balkonscènes' in Verona ... De reis verloopt voorspoedig en leverde al erg creatieve foto's en filmpjes op! 
Ouders mogen het huwelijk van hun kinderen niet meer bijwonen. Huwelijken kunnen enkel nog doorgaan in het bijzijn van de echtgenoten, hun getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand of de bedienaar van de eredienst. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad vandaag beslist in het kader van de strijd tegen het coronavirus. Andere maatregelen: begrafenissen mogen nog maximaal door 15 personen worden bijgewoond. En meerdaagse schooluitstappen worden geschrapt voor heel het schooljaar.
Hamont-Achel - De mondmaskers zijn aangekomen...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Rooskleurig bij Britt en Evi

Vrijdag 3 april 2020
Hamont-Achel - Rooskleurig bij Britt en EviZoom"Wij - Britt Hendrix en Evi Bloemen - zijn twee studenten orthopedagogie aan de UCLL campus Diepenbeek. Voor een opleidingsonderdeel dienen wij 120 uren te vullen met een creatief project. Omdat we in deze moeilijke Covid-19 tijden iedereen de kans willen geven om op een originele manier in contact te treden met elkaar hebben wij 'Rooskleurig by Britt en Evi' opgestart. Hiermee kunt u een zelfgemaakt roosje versturen, mét een kaartje met eigen tekst bijgevoegd, in de regio's Pelt en (…) Het hele nieuwsbericht

Teutenroute afgelast

Vrijdag 3 april 2020
Normaal gezien zou op 17 mei de 21ste Teutenroute worden gereden ten voordele van de strijd tegen MS. Maar omwille van de coronacrisis is het evenement afgelast.

Angèle Nuyts overleden

Vrijdag 3 april 2020
Hamont-Achel - Angèle Nuyts overledenIn Beringen-Mijn is woensdag de uit Achel afkomstige Angèle Nuyts overleden, de weduwe van de in 2015 overleden Léon Nijs. Zij was 92 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.
Hamont-Achel - Contact met familie via videochatZoomBezoek is al een hele tijd niet meer toegelaten in de ziekenhuizen. Voor zowel patiënten als hun familie is het zwaar om weinig contact te hebben met elkaar. Daarom heeft het Mariaziekenhuis verschillende tablets aangekocht. Zo kunnen patiënten, via videochat, toch contact houden met familie en vrienden. Dit geeft hen een extra hart onder de riem en doet zichtbaar deugd, horen we in het ziekenhuis.
Anouk en Romy, beiden zesdejaars studenten geneeskunde, en Wendy, docent (…) Het hele nieuwsbericht
De Koninklijke Belgische Handbalbond heeft in samenspraak met de Vlaamse Handbalvereniging en de Ligue Handball Francophone een competitiehervorming in de nationale en regionale competities doorgevoerd. Zoals de bonden vorige week al aankondigden zijn er geen dalers, enkel stijgers. Vandaag werd er beslist dat er ook geen kampioenen aangeduid worden omdat niet alle competities afgewerkt werden. Voor wat betreft de BENE-League, de grensoverschrijdende competitie met zes Belgische en zes (…) Het hele nieuwsbericht

Op reis na het coronatijdperk

Vrijdag 3 april 2020
Stel: we zijn enkele maanden verder en het coronavirus is onder controle. De Belgische grenzen zijn terug open. Zou jij op reis gaan? Dat willen de studenten Toerisme en Recreatiemanagement van Hogeschool PXL maar al te graag weten. Daarom stelden ze een eenvoudige enquête op om te peilen naar het reisgedrag van de Limburgers na het coronatijdperk. De resultaten zullen een indicatief beeld geven van de reisplannen tussen juli en december 2020.
De bedoeling is om een zicht te krijgen op (…) Het hele nieuwsbericht

Kuieren in 't Lo

Vrijdag 3 april 2020
Hamont-Achel - Kuieren in 't LoZoomOnder de naam ‘Kuieren en Keuvelen op ’t Lo’ werden er in Hamont-Lo drie nieuwe wandelingen uitgestippeld. Helaas is het keuvelen er omwille van de coronamaatregelen tijdelijk niet toegelaten. Maar kuieren met je gezin of één andere persoon, dat is natuurlijk wél toegelaten. En met zo’n mooi weekend voor de deur, is het misschien de ideale gelegenheid om een luchtje te gaan scheppen! Meer lezen? Neem een kijkje op www.hamont-achel.be/kuierenoptlo. (Foto gemeente)
Hamont-Achel - Morgen start het huismussentelweekendZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Leven in tijden van corona

Donderdag 2 april 2020
Hamont-Achel - Leven in tijden van coronaZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Een coronapatiënt uit Noord-Limburg is vandaag vanuit het Mariaziekenhuis in Pelt overgebracht naar het Academisch Ziekenhuis Palfijn in Gent. Dat bevestigt de woordvoerster van het AZ Palfijn. Het is niet bekend waarom de overbrenging gebeurde.
Overigens heeft het Mariaziekenhuis vandaag voor het eerst geen gegevens meer bekendgemaakt over de coronapatiënten. "Ik wil echt af van de 'voetbalpronostiek' tussen de Limburgse ziekenhuizen. We spelen hier immers met mensen en (…) Het hele nieuwsbericht

Steun voor het Mariaziekenhuis

Donderdag 2 april 2020
Hamont-Achel - Steun voor het MariaziekenhuisZoomOnder het motto "Samen sterk" heeft Rotary Overpelt Noord-Limburg 10.000 euro gedoneerd aan het Mariaziekenhuis in Pelt. De coronapandemie geeft een heel andere wending aan ons leven en dus ook aan het 50-jarig bestaan van de Rotary-afdeling, zegt de afdeling. Dit jubileumjaar staat in het teken van “Lokale hulp en maatschappelijk engagement”. Wat kunnen we vandaag beter doen dan mee inzetten tegen corona? "De ziekenhuizen en hulpverleners staan in de frontlinie en geven iedere dag het (…) Het hele nieuwsbericht

Al 1.513 corona-PV's in Limburg

Donderdag 2 april 2020
Hamont-Achel - Al 1.513 corona-PV's in LimburgDe Limburgse politiekorpsen hebben al 1.513 corona-PV's opgesteld, voornamelijk voor het overtreden van het samenlevingsverbod en het maken van nodeloze verplaatsingen. De politiezone CARMA maakte de meeste PV's, namelijk 305. De politiezone Lommel maakte er 22, de politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo 160, de politiezone HANO 38, de politiezone Kempenland 60 en de politiezone Tongeren-Herstappe 33.
Hamont-Achel - Een Ronde van Vlaanderen op rollenZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Sciensano roept jouw hulp in!

Donderdag 2 april 2020
Hamont-Achel - Sciensano roept jouw hulp in!De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) in België heeft ons dagelijks leven stevig door elkaar geschud. Sciensano lanceert daarom de COVID-19 gezondheidsenquête om de impact ervan op onze gezondheid, ons gebruik van gezondheidsdiensten en onze leefgewoonten te achterhalen. Sciensano is de organisatie die ons dagelijks de cijfers en grafieken rond corona bezorgt. Ben je 16 jaar of ouder en woonachtig in België? Vul dan deze online vragenlijst vóór 9 april 2020 in. Dit duurt slechts 15 minuten en jouw deelname maakt echt een verschil!

Corona: landelijke cijfers

Donderdag 2 april 2020
Hamont-Achel - Corona: landelijke cijfersZoomGisteren zijn er 584 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, 363 "ex-corona's" hebben het ziekenhuis mogen verlaten. Vandaag liggen er in totaal 6.716 mensen met corona in Belgische ziekenhuizen. Met 1.144 mensen op intensieve zorgen is zo'n 54 procent van de huidige capaciteit ingenomen. Gisteren zijn in ons land opnieuw 183 mensen aan het coronavirus overleden. Het totale aantal doden komt daarmee op 1011.

De visie van Fobie

Donderdag 2 april 2020
Hamont-Achel - De visie van FobieZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Geen Sanicole Airshow dit jaar

Donderdag 2 april 2020
Met pijn in het hart laat Geoffrey Buekenberghs vandaag weten dat de jaarlijkse Sanicole Airshow op het vliegveld van Hechtel-Eksel verschoven wordt naar 2021. "Met veel ontzag hebben wij de afgelopen weken en dagen de media gevolgd. Iedereen, maar zeker niet in het minst onze provincie Limburg gaat door een zeer zware periode," zegt hij. "We hebben dan ook binnen onze organisatie het mogelijke doorgaan van onze vliegshow in 2020 intensief besproken en met zeer veel pijn in het hart moet ik jullie meedelen dat wij unaniem de beslissing genomen hebben om de 42e International Sanicole Airshow dit jaar te annuleren en uit te stellen naar volgend jaar." De nieuwe editie staat nu gepland op 10 & 12 september 2021.
Grensgevallen
Rond kwart voor drie afgelopen nacht heeft de politie in Budel twee jonge inbrekers opgepakt. Ze hadden pas ingebroken in een auto waarvan ze een ruit hadden ingeslagen. De buit hadden ze nog bij zich. Het gaat om jongens van 13 en 14 jaar. Onderzocht wordt of ze nog andere recente auto-inbraken op hun actief hebben. De twee zijn opgesloten bij de politie in Eindhoven.

Positief denken...

Donderdag 2 april 2020
Hamont-Achel - Positief denken...ZoomEn als het nog niet voor mei is, dan gaan we voor juni! (Tekening Dirk Van Bun)
Hamont-Achel - WICO TIO: drive-in voor gezichtsbeschermersZoomWico-campus TIO heeft inmiddels 16 3D-printers bijeen gekregen voor zijn actie ten voordele van de mensen in de eerstelijnszorg: men wil hen zo snel mogelijk gezichtsbeschermers uit kunststof leveren. Inmiddels draaien de 3D-printers op volle toeren, want er zijn bijna 300 stuks besteld en men  hoopt er tegen vrijdag 50 klaar te hebben.
Voor ieders veiligheid nemen de medewerkers maximale preventiemaatregelen in acht. Ze (…) Het hele nieuwsbericht
WICO TIO: drive-in voor gezichtsbeschermers
Zoom

Ondertussen, bij de notaris...

Woensdag 1 april 2020
Hamont-Achel - Ondertussen, bij de notaris...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Nieuwe vennootschap: De Teut

Woensdag 1 april 2020
Jos Umans uit Hamont-Achel heeft de besloten vennootschap De Teut opgericht met zetel aan de Kerkstraat. Doel van de vennootschap is de uitbating van een bar-café. 

Wietplantage ontmanteld

Woensdag 1 april 2020
Hamont-Achel - Wietplantage ontmanteldGisteravond viel de politie binnen in een huis aan de Kloterstraat in Kaulille. Men trof er een wietplantage aan. Die werd vandaag ontmanteld door de civiele bescherming. UPDATE De politie pakte de bewoner op. Het gaat om een Amerikaans militair.
Het Mariaziekenhuis in Pelt heeft aan de uitgang van zijn mortuarium preventief een mobiel mortuarium geplaatst. Het is een lange koeloplegger van een transportbedrijf. "Dat gebeurde omdat we een beperkte capaciteit hebben in ons eigen mortuarium," zegt de communicatiedienst. "We vinden het belangrijk dat patiënten die overlijden, op een serene manier opgebaard worden. Gezien de onvoorspelbaarheid van de situatie, en om te voorkomen dat we dit op een bepaald moment niet meer sereen zouden kunnen doen, is uit voorzorg deze unit bijgeplaatst."

Peter de Boer overleden

Woensdag 1 april 2020
Hamont-Achel - Peter de Boer overledenMaandag is Peter de Boer overleden, de weduwnaar van Irene Schrijvershof. Hij was 87 jaar. De uitvaart zal in besloten kring plaatsvinden.

Corona: landelijke cijfers

Woensdag 1 april 2020
Hamont-Achel - Corona: landelijke cijfersZoomGisteren zijn opnieuw 123 mensen in België aan het coronavirus overleden. Het totale aantal doden komt daarmee op 828. Gisteren werden 560 patiënten in het ziekenhuis opgenomen, een stijging tegenover de vorige dagen. 436 mensen mochten het ziekenhuis verlaten en dat is een record. Daardoor stabiliseert het aantal mensen met corona in Belgische ziekenhuizen nagenoeg op 4.995. Op intensieve zorg liggen 1.088 patiënten, een toename met 67. Het aantal nieuwe besmettingen steeg met 1.189 tot 13.964. De stijging heeft vooral te maken met het opdrijven van het aantal testen.
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel