Het overige nieuws

Brandgeur trekt de grens over

Woensdag 31 augustus 2022
De geur van een brand in de Peel bij het Nederlandse Helenaveen is in onze regio goed te ruiken. De brand brak gisteren uit. Hij heeft al ruim 30ha in de as gelegd. Het vuur woedt ondergronds verder in het veen, dus de brand kan nog een hele tijd duren - mogelijk enkele dagen.

Reünie voor die van 1945

Woensdag 31 augustus 2022
Hamont-Achel - Reünie voor die van 1945ZoomWie in 1945 in Hamont of Hamont-Lo geboren werd, wordt langs deze weg samen met zijn/haar partner uitgenodigd op de reünie van leeftijdsgenoten. Die reünie vindt op zaterdag 15 oktober plaats in het Hamonter Water van 14 tot 18u. Het wordt een gezellig samenzijn in een ongedwongen sfeer - herinneringen ophalen bij het genot van drankjes en een lekker broodjesbuffet. Kosten voor deelname: 40 € per persoon, over te maken op rekening nr BE 17 7352 0706 9221 van Jan Hendrikx met vermelding "reünie 1945". Inschrijven kan tot 1 oktober a.s.

René Tielemans overleden

Woensdag 31 augustus 2022
Hamont-Achel - René Tielemans overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is maandag René Tielemans overleden, de echtgenoot van Philomene Weckx. Hij was 79 jaar. De afscheidsplechtigheid, gevolgd door de asverstrooiing op het Boskerkhof, vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19-20u) bij Vanhove uitvaartzorg, Brogelerweg 24 in Bocholt.
In de eerste ronde van de US Open is Elise Mertens uitgeschakeld in het enkelspel. Ze verloor in drie sets van de Roemeense Irina Begu: 6-3, 2-6, 3-6. Elise treedt nog wel aan in het dubbelspel, met Veronika Kudermetova.

Lambert Achten overleden

Woensdag 31 augustus 2022
Hamont-Achel - Lambert Achten overledenMaandag is Lambert Achten overleden, de echtgenoot van Els Van Vlierden. Hij was 81 jaar. Zaterdag om 15.30u is er een uitvaartliturgie in de parochiekerk van Hamont waarna zijn urne wordt bijgezet op het Boskerkhof. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Hamont-Achel - Chris Umé stunt weer in 'America's Got Talent'ZoomChris Umé uit Paal is al jaren de expert op het gebied van deepfake video's. Met zijn bedrijf Metaphysic neemt hij deel aan de beroemde show "America's Got Talent". Hij verbaasde afgelopen nacht Amerika in de halve finales met een nummer zogezegd gebracht door Simon, Terry en Howie. De jury en de presentator gaven een staande ovatie en Simon kreeg zelfs de krop in de keel. Chris kan nu naar de finale doorstoten maar hiervoor moet het publiek stemmen. Dat resultaat weten we pas vanavond. 
UPDATE Chris heeft de finale bereikt! 
Hamont-Achel - 1,3 miljoen fietsers geteld in de zomerZoomDe fietscijfers van deze zomer zijn ongeëvenaard. Het warme zomerweer en de geringe neerslag gedurende de hele zomervakantie zorgden voor een uitzonderlijk goed fietsklimaat. De tellers op het Limburgse fietsroutenetwerk registreerden meer dan 1,3 miljoen fietsers. Dat is 20% meer dan vorige zomer. En zelfs het eerdere zomerrecord van 2020, toen fietsen door de veiligheidsmaatregelen ontzettend in trek was, werd met ruim 10% gebroken.

Brandweerteam naar de Wereldspelen

Woensdag 31 augustus 2022
Hamont-Achel - Brandweerteam naar de WereldspelenZoomVan 7 tot 11 september vaardigt Hulpverleningszone Noord-Limburg een ploeg van 6 hulpverleners (foto), gespecialiseerd in technische hulpverlening, af naar de wereldkampioenschappen in Luxemburg. De organisatie gaat uit van de World Rescue Organisation, een instantie die tracht om alle schakels van de veiligheidsketen in geval van een ongeval te verbeteren en hiervoor samenwerkt met de grote autoconstructeurs. Het evenement vindt jaarlijks in een ander land plaats. Aan deze wedstrijd in september nemen 32 brandweerploegen uit 17 landen deel.

Morgen start MS-campagne

Woensdag 31 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Op 1 september schiet de jaarlijkse MS-campagne opnieuw uit de startblokken. Tot en met 31 december zijn dan in heel België honderden vrijwilligers op de been om chocolade van Galler en koekjes van Jules Destrooper te verkopen. “De opbrengsten van deze MS-campagne ondersteunen de werking van MS-Liga Vlaanderen en haar afdelingen”, vertelt adjunct-directeur Paul Vanlimbergen. “Zo kunnen we met een hecht en enthousiast team van 17 vaste medewerkers en meer dan 600 (…) Het hele nieuwsbericht

We zijn met 11.584.008

Dinsdag 30 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Op 1 januari 2022 telde de Belgische bevolking 11.584.008 inwoners. Dat blijkt uit de officiële cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Het afgelopen jaar groeide de Belgische bevolking met 62.770 inwoners. In procenten uitgedrukt is de bevolking met 0,54% gegroeid. Dat groeipercentage ligt dubbel zo hoog dan vorig jaar, waar de COVID-19-pandemie voor een vertraging zorgde. Het overgrote deel van de bevolkingsgroei kan verklaard worden door een sterk positief internationaal migratiesaldo. (…) Het hele nieuwsbericht

Beerbaum & Weishaupt winnen bij Tops

Dinsdag 30 augustus 2022
Grensgevallen
Hamont-Achel - Beerbaum & Weishaupt winnen bij TopsZoomDe Berlin Eagles (Ludger Beerbaum & Philipp Weishaupt) hebben zondag de Nederlandse editie van de Global Champions League in de Tops International Arena in Borkel en Schaft gewonnen, vóór de Stockholm Hearts (Lily Attwood & Malin Baryard-Johonsson) en Rome Gladiators' pairing Nina Mallevaey & Shane Breen). Uiterst rechts op de foto Jan Tops. (Foto Rik Vander Sanden) Meer foto's
Grensgevallen
Op 15 september staat in de Nederlandse Tweede Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat de elektrificatie van de spoorlijn Hamont-Weert op de agenda. De rails liggen er, de stations zijn er, de NMBS-trein staat gereed en de behoefte en milieuvoordelen zijn bekend, maar om de lijn compleet te maken moet nu aan Nederlandse kant worden geïnvesteerd in de modernisering van het laatste traject.
De Vereniging Treinreizigers Vervoer, die de voltooiing nastreeft, zal, om dit streven kracht bij te zetten, met een ruime delegatie aanwezig zijn bij het debat. Een bus met leden en ondersteuners vanuit onder andere Mol, Hamont, Weert en Cranendonck zal zich samen met vertegenwoordigers van de Provincie Limburg en de Gemeente Weert in Den Haag melden om aan te geven dat alle seinen op veilig staan.En nu maar hopen dat ze genoeg druk kunnen uitoefenen!

Vlaamse Verbouwlening van start

Dinsdag 30 augustus 2022
In de aanloop naar de eerste schooldag wordt ook de nieuwe Vlaamse Mijn Verbouwlening geactiveerd. Dat is een renteloze lening voor energiezuinige renovaties. Vlaams minister Zuhal Demir kwam ze vanmorgen in Koersel voorstellen. Wij kondigden die nieuwe lening al aan op 23 juni. In dat bericht staat ook de link naar een pagina van Energiehuis Limburg waar alle voorwaarden voor het bekomen van zo'n lening staan vermeld.

Onstabiel weer

Dinsdag 30 augustus 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Onstabiel weerVanuit het zuiden nadert een depressie via Frankrijk, die stilaan de anticyclonale condities verdrijft. De atmosfeer wordt onstabiel en geleidelijk aan neemt de kans op een bui toe. De volgende dagen nemen de neerslagkansen toe onder de vorm van lokale buien. Dan wordt ook onweer mogelijk. Het blijft wel de hele periode nog behoorlijk warm met geregeld zomerse temperaturen.
Vandaag is de atmosfeer licht onstabiel. Dat wordt vooral gekenmerkt door een aantal stapelwolken. Er komen ook wat (…) Het hele nieuwsbericht

Maria Broers overleden

Dinsdag 30 augustus 2022
Hamont-Achel - Maria Broers overledenIn het rusthuis in Hamont is woensdag Maria Broers overleden, de echtgenote van Harrie Duijsters. Ze was geboren in Budel en werd 91 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme kring, waarna haar urne wordt bijgezet in het columbarium op het Boskerkhof. Begroeting: donderdag (19-20u) bij Vanhove Uitvaartzorg aan de Brogelerweg 24 in Bocholt.

Auto met bewusteloze chauffeur

Dinsdag 30 augustus 2022
Iedereen heeft de voorbije dagen wel het bericht gelezen over de bewusteloze chauffeur wiens auto bleef rijden tussen Genk en Halen tot de politie hem kon tegenhouden. De Nederlandse nieuwssite nu.nl heeft daar een interessant bericht over gemaakt. Wie een nieuwe wagen koopt, krijgt vaak te maken met diverse hulp- en assistentiesystemen die bij vele chauffeurs boosheid, radeloosheid, hulpeloosheid of onverschilligheid kunnen veroorzaken. Moeten we daar dan blij mee zijn?  Lees dit verhaal bij nu.nl.

José Poelmans overleden

Dinsdag 30 augustus 2022
Hamont-Achel - José Poelmans overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is gisteren José Poelmans overleden, de weduwe van Louis Peeters. Ze was 92 jaar. Zaterdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont. Begroeting: vrijdag (19-20u) in funerarium Creemers.

Man (28) gewond bij botsing

Maandag 29 augustus 2022
Op het kruispunt van de Hamonterweg en Haag in Sint-Huibrechts-Lille is een 28-jarige man uit Hamont-Achel gewond geraakt bij een kop-staartbotsing. Het ongeval gebeurde vanmorgen rond 9 uur.

François van Overmeir overleden

Maandag 29 augustus 2022
Hamont-Achel - François van Overmeir overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is gisteren François van Overmeir overleden, de weduwnaar van Hedwiges van de Walle, die in 2001 stierf. Hij was geboren in het Nederlandse Sint Jansteen en werd 95 jaar. Vrijdag wordt hij in Hulst (Ned.) begraven, na een plechtige eucharistieviering (om 10.30u) in de Basiliek van de H. Willibrordus in Hulst. Begroeting: donderdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via www.begrafenissencreemers.be.

Chel Geuzens overleden

Maandag 29 augustus 2022
Hamont-Achel - Chel Geuzens overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is zaterdag Chelleke Geuzens overleden, de weduwnaar van Bernadette Lemaire. Hij was afkomstig van Mol en werd 83 jaar. Donderdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont. Begroeting: woensdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Sp. Grote Heide - Exc Hamont 2-3

Maandag 29 augustus 2022
Hamont-Achel - Sp. Grote Heide - Exc Hamont 2-3Sporting Grote Heide heeft thuis met 2-3 verloren van Exc. Hamont.

Esperanza Pelt - Achel VV 1-3

Maandag 29 augustus 2022
Hamont-Achel - Esperanza Pelt - Achel VV 1-3In een vriendschappelijke wedstrijd heeft Esperanza Pelt met 1-3 verloren van Achel VV. Hendrix scoorde voor Eperanza. Hendriks, Peeters en Vandebroek maakten de Achelse doelpunten.

Eksel wint van Hamont 99

Zaterdag 27 augustus 2022
Hamont-Achel - Eksel wint van Hamont 99In een oefenwedstrijd heeft KFC Eksel Hamont 99 verslagen met 1-0.

Auto gestript in Achel

Zaterdag 27 augustus 2022
Hamont-Achel - Auto gestript in AchelIn de Sparrendreef is een auto gestript. Dat stelde de eigeaar van de Mini Cooper gisterenavond vast.

Tenniskampioenen!

Zaterdag 27 augustus 2022
Hamont-Achel - Tenniskampioenen!ZoomElla Schuurmans en Gitte Overath werden vandaag Vlaams kampioen bij de U11/4 meisjes. In een beslissend dubbelspel speelden de meisjes sterk tegen Tennifun uit Hoegaarden. Proficiat!
Tenniskampioenen!
Zoom

Therapie voor mensen met dementie

Zaterdag 27 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
De UHasselt heeft een nieuwe therapie ontwikkeld om mensen met dementie meer te laten bewegen, aan de hand van muziek en filmpjes. Het gaat om een onderzoek met de steun van de stichting Alzheimer Onderzoek. Met de nieuwe therapie wil de UHasselt het tekort aan kinesisten opvangen waar woonzorgcentra vaak mee kampen.

Bezorgd over schoolfacturen

Vrijdag 26 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Almaar meer gezinnen vragen zich bij de start van het nieuwe schooljaar af of zij de schoolfactuur nog wel zullen kunnen betalen. Volgens de ouderkoepel van het katholiek onderwijs maakt 1 op de 3 ouders zich daar ernstig zorgen over. Twintig procent van hen heeft zich dat nog nooit eerder afgevraagd. 13 procent had wel al eerder problemen om de schoolfactuur betaald te krijgen. Ook armoedeorganisaties zien een toenemende vraag om ondersteuning.
Het Netwerk tegen Armoede ziet een van de belangrijke (…) Het hele nieuwsbericht

De nieuwste stadsloop in Antwerpen

Vrijdag 26 augustus 2022
Hamont-Achel - De nieuwste stadsloop in AntwerpenZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

WKK voor Noorderhart Mariaziekenhuis

Vrijdag 26 augustus 2022
Hamont-Achel - WKK voor Noorderhart MariaziekenhuisZoomEind april 2022 werd een warmtekrachtkoppeling (WKK) geïnstalleerd aan het Noorderhart Mariaziekenhuis. Een WKK (foto) is een energiecentrale die aangedreven wordt door een gasgestookte motor en tegelijkertijd via een generator elektriciteit produceert. Terwijl de motor en generator draaien komt er warmte vrij. Deze warmte kan dan weer hergebruikt worden om het ziekenhuis te verwarmen. Op deze manier wordt de vrijgekomen warmte efficiënt benut.
Dirk Van Gorp, (…) Het hele nieuwsbericht

Massaal op reis

Vrijdag 26 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Belgen reisden massaal tijdens de eerste drie maanden van dit jaar. Na bijna twee jaar hun reisplannen te hebben moeten opschorten, is er begin 2022 sprake van een aanzienlijke opleving. De Belgen hebben in het eerste kwartaal van 2022 meer dan 4 miljoen reizen ondernomen, 27% meer dan het gemiddelde voor de eerste trimesters 2016-2019. Daarbij gaat het om 46% meer reizen binnen België, waarvan +79% met bestemming kust; 21% meer buitenlandse reizen, waarvan +51% naar Frankrijk maar -6% buiten de EU en 33% meer vakantiereizen. (Statbel)

Vrouwelijke personages in romans

Vrijdag 26 augustus 2022
Wetenschap
Hoewel vrouwen vanaf de jaren zestig een steeds belangrijkere en meer zichtbare rol gingen spelen in de maatschappij, is dat niet terug te zien in de literatuur: de positie van vrouwelijke personages in romans blijft achter bij die van mannen. Dat blijkt uit kwantitatief onderzoek van letterkundige Roel Smeets van de Radboud Universiteit in Nijmegen, die algoritmes losliet op boeken uit de jaren 1960 en 2010.
Dankzij algoritmes die hij tijdens zijn promotietraject ontwikkelde kon Smeets een (…) Het hele nieuwsbericht

Voor wat, hoort wat

Donderdag 25 augustus 2022
Grensgevallen
Hamont-Achel - Voor wat, hoort watZoom"Als jij mij een beetje wil krabben, krijg je van mij een knuf." Rik Vander Sanden maakte deze foto vandaag in Tops International Arena in Borkel en Schaft. Daar vindt van morgen tot en met zondag de Nederlandse editie van de "Longines Global Champions Tour" plaats. Vandaag kregen de deelnemende paarden er hun veterinaire keuring. Let even op die blauwe nageltjes... Meer foto's

Wanneer raken vissen in ademnood?

Donderdag 25 augustus 2022
Wetenschap
Hamont-Achel - Wanneer raken vissen in ademnood?ZoomGrotere vissoorten komen sneller in ademnood in opwarmend water dan kleine vissoorten. Hetzelfde geldt voor vissen met grote cellen, zagen onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Bovendien zijn zeevissen minder goed bestand tegen zuurstofarm water dan zoetwatervissen. Met deze inzichten willen de onderzoekers uiteindelijk kunnen voorspellen welke soorten in gevaar komen bij veranderingen in het water door klimaatopwarming en industriële vervuiling.
Een groot probleem voor vissen en (…) Het hele nieuwsbericht

Minder planlast voor de CLB's

Donderdag 25 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) moet vanaf het nieuwe schooljaar niet meer verplicht betrokken worden bij elke beslissing om een kind in de basisschool een jaar te laten overdoen, om langer in het kleuter- of in het lager onderwijs te blijven of om vroeger dan voorzien te beginnen aan het lager onderwijs. Ook in het secundair onderwijs moet het CLB geen advies meer geven voor een scholier die een jaar moet overdoen. Dat heeft minister van onderwijs Ben Weyts beslist.
De maatregel betekent (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Levensverwachting naar beneden door COVID-19ZoomIn 2020 stierven in Vlaanderen meer dan 10.000 mensen aan de gevolgen van COVID-19. Dat blijkt uit de officiële sterftecijfers voor 2020 die Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits heeft bekend gemaakt. Het grote aantal overlijdens door COVID heeft de levensverwachting in Vlaanderen terugbracht tot ongeveer het niveau van 2015.
In totaal stierven er in Vlaanderen vorig jaar 70.219 personen. Dat is het hoogste aantal sinds de start van de registraties in Vlaanderen (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
CVO De Verdieping, PCVO Limburg en PCVO Moderne Talen, drie Limburgse centra voor volwassenenonderwijs, willen mensen aan een job helpen die echt bij hen past. Om het recordaantal vacatures te doen dalen, hebben ze op hun website "Leer in Limburg" met dat doel een online test ontwikkeld. Na 5 vragen weet je daar welke opleiding jou het best zou liggen.
Het resultaat van de test kan je linken aan een korte dagopleiding van (…) Het hele nieuwsbericht
Radio en TV
Hamont-Achel - Veel kritiek op afschaffen 'Start je Dag' Radio 2Zoom
Er komt veel kritiek op de beslissing van de VRT om het regionale ochtendblok 'Start je Dag' bij Radio 2 te vervangen door een nationaal programma gepresenteerd door Peter Van de Veire. Veel luisteraars reageren massaal negatief op deze beslissing maar ook de politiek moeit zich. Zo is de Limburgse gouverneur niet te spreken over deze beslissing. "Ik heb hiervoor heel weinig begrip. In eerste instantie geeft de VRT hiermee te kennen dat ze in bedrijfseconomische termen denkt en geen begrip heeft voor de mensen. Het valt mij ook op dat men sterren inzet in plaats van lokale mensen om dat lokale nieuws te brengen", zegt de gouverneur. Enkele jaren geleden werd ook al het regionale avondblok afgeschaft. Ook de keuze voor Peter Van de Veire als nieuwe presentator bij de familiezender valt niet overal in goede aarde. (foto VRT)

Opgroeien in kwetsbare gezinnen

Dinsdag 23 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
In België leeft 1 op de 7 kinderen (14,5%) in een huishouden dat risico loopt op monetaire armoede. Statbel, het Belgische statistiekbureau, heeft onderzocht wat het betekent voor een kind om onder de armoedegrens te leven. Voor een derde van hen (33%) betekent dit dat zij geen nieuwe, maar alleen tweedehandse kledij kunnen dragen en voor 14% van hen betekent dit dat zij niet ten minste 2 paar schoenen hebben. Om financiële redenen eet 7% van de kinderen die onder de armoedegrens leven niet elke (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Jacky Umans fractieleider PRO Hamont-AchelPRO Hamont-Achel heeft gisteren tijdens het fractieoverleg gewezen schepen Jacky Umans verkozen tot fractieleider. Hij neemt die taak over van Jef Plas, die het een beetje rustiger aan wil doen. Jacky was ook al fractieleider voor PRO van 2013 t/m 2018.
“We vliegen er terug in met het nodige positivisme en enthousiasme.," zegt Umans. "De afgelopen periode was niet de fijnste voor onze partij. Geen deel meer uitmaken van de beleidsploeg doet pijn als je meer dan drie jaar keihard hebt gewerkt om alles weer op de rails te zetten en een fatsoenlijk beleidsplan met doelstellingen en actieplannen op te stellen. We waren volop bezig met het uitrollen ervan... Maar helaas kunnen we ons werk niet afmaken."
Voormalig burgemeester Rik Rijcken blijft voorzitter van PRO Hamont-Achel.

Brandweer worstelt met wespen

Dinsdag 23 augustus 2022
Hamont-Achel - Brandweer worstelt met wespenZoomDe Limburgse brandweer wordt dagelijks geconfronteerd met een groot aantal aanvragen voor het verdelgen van wespennesten. "De gewone wesp kan flink vervelend zijn, maar toch durven we vragen om niet elk nest meteen te willen verdelgen: wespen zijn nuttige beestjes en eten per dag onder andere héél wat muggen, vliegen en bladluizen op. Dus als het kan, laat je het nest best met rust. Ondervind je toch te veel last van de wespen omdat ze bv. in je woning binnendringen, dan kan je een (…) Het hele nieuwsbericht

Varkensvlees meest geconsumeerd

Dinsdag 23 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Met een aandeel van 51,5 procent blijft varkensvlees, in al zijn vormen, het meest geconsumeerde vlees in België, vóór vlees van pluimvee en runderen. (Statbel)

Tropische temperaturen

Dinsdag 23 augustus 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Tropische temperaturenEen briesje vanuit een zuidelijke sector voert lucht aan van subtropische oorsprong. Hierdoor kan het kwik erg hoge waarden bereiken. Een storing ten westen van ons stuurt op tijd en stond wat wolkenvelden over onze streken, maar voorlopig wordt geen neerslag verwacht. Na de doortocht van deze storing op vrijdag, met kans op lokale onweersbuien, wordt koelere lucht aangevoerd.
Vandaag is er flink wat zon, maar er komen ook wel enkele wolkenvelden voor. Het blijft droog en het wordt warm bij maxima rond (…) Het hele nieuwsbericht

Badmintoncriterium voor 50-plussers

Dinsdag 23 augustus 2022
De Noord-Limburgse sportdiensten slaan opnieuw de handen in elkaar en organiseren van oktober tot en met februari verschillende badmintoncriteria. Tijdens deze recreatieve badmintonontmoetingen voor 50-plussers wordt steeds dubbel gespeeld. Lottrekking koppelt iedere deelnemer aan een partner. Plezier beleven tijdens het spel blijft steeds belangrijker dan scores. Bij deelname aan vier van de vijf criteria ontvang je een mooi aandenken.
Wanneer?
• 18.10.2022: (…) Het hele nieuwsbericht

Dennis Daemen overleden

Dinsdag 23 augustus 2022
Hamont-Achel - Dennis Daemen overledenIn Luik is vrijdag Dennis Daemen overleden, de man van Miek Vande Broek. Hij was afkomstig van Achel en werd 33 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: donderdag (19-20u) bij Uitvaartzorg Vanhove, Brogelerweg 24 in Bocholt.

Brandstofprijzen

Maandag 22 augustus 2022
Opinie
Eergisteren werd op de radio aangekondigd dat de benzine aan de pomp twintig cent goedkoper wordt. Vandaag wordt gemeld dat de diesel vanaf morgen stijgt tot meer dan 2 euro per liter (basisprijs). Twee dagen geleden dacht ik al: wacht, nu de prijs voor bezine daalt, stijgt straks die voor diesel. Het is zover. Alsof ik op mijn voorgevoel wordt bediend. Wie gelooft de wetten van de markt nog?
Dit is helemaal niet de wet van vraag en aanbod. Dit is het spel van hebzucht en bedrog. Voor hebzucht en (…) Het hele nieuwsbericht

Levensverwachting 81,7 jaar

Maandag 22 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
In 2021 bedroeg de levensverwachting bij de geboorte in België 81,7 jaar voor de totale bevolking. Vrouwen hebben een levensverwachting bij de geboorte van 84,0 jaar en voor mannen gaat het om 79,2 jaar. De levensverwachting bij de geboorte steeg tegenover 2020 met 0,9 jaar voor de totale bevolking. Dat blijkt uit een analyse van de algemene sterfte door Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Afvalproductie stabiel gebleven

Maandag 22 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
In 2020 werd in België 68 miljoen ton afval geproduceerd. Dat is een stagnatie ten opzichte van 2018. De stijging in de afvalproductie door de landbouw (+15%), de huishoudens (+9%) en de industrie (+7%) werd gecompenseerd door dalingen met respectievelijk 21% en 9% in de dienstensector en de bouwnijverheid. De industrie is de sector die met 37 miljoen ton het meeste afval produceert, gevolgd door de bouw (20 miljoen ton) en de huishoudens (5,3 miljoen ton). (Bron Statbel).

Studentenkamers in Limburg duurder

Maandag 22 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
De studentenkamers in Limburg zijn duurder geworden, gemiddeld zo'n 15 tot 20 euro per maand. In Hasselt, Diepenbeek en Genk kost een studentenkamer gemiddeld 311 euro, een studio 410 euro.

Exc. Hamont klopt FC Kaulille

Maandag 22 augustus 2022
Hamont-Achel - Exc. Hamont klopt FC KaulilleExc. Hamont heeft met 2-1 gewonnen van FC Kaulille.

Priester Michel Alders overleden

Maandag 22 augustus 2022
Hamont-Achel - Priester Michel Alders overledenIn woonzorgcentrum Coham in Ham is vrijdag E.H. Michel Alders overleden. Hij was 91 jaar en afkomstig van Neerpelt. Op 6 mei 1962 werd hij in Oud-Heverlee priester gewijd. Hij was een tijdlang pastoor in Leopoldsburg, Neerpelt-Boseind, Achel-Statie en Wijchmaal. Donderdag wordt hij gecremeerd, na de uitvaartliturgie (11 u) in de kerk van Achel-Statie. Begroeting: woensdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Vandaag berichten verschillende media over de mogelijke aanwezigheid van een goudjakhals (Canis aureus) in Vlaanderen, meldt het Agentschap Natuur en Bos. "Deze soort werd hier nog nooit formeel geregistreerd en dat is tot op vandaag ook niet het geval. Het Agentschap voor Natuur en Bos noch het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek deden zelf al waarnemingen ter zake en kunnen dus de beweringen in de media bevestigen noch weerleggen. Het is wel bekend dat de goudjakhals reeds werd waargenomen in (…) Het hele nieuwsbericht

Airco in de trein

Zondag 21 augustus 2022
Vandaag gelezen
Op dit moment heeft 40% van de Belgische treinen geen airco, schrijft DHnet. Wel zijn 445 nieuwe treinen met luchtkoeling besteld, die volgend jaar gaan rijden. Ook dan zal nog niet 100% van de wagons gekoeld worden. En de koeling werkt ook niet als de stroom uitvalt. (WaalsWeekblad.be)

De zomer van Antwerpen...

Zaterdag 20 augustus 2022
Hamont-Achel - De zomer van Antwerpen...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Elise Mertens en Veronika Kudermetova hebben zich niet kunnen plaatsen voor de finale van het dubbelspel op het tennistoernooi van Cincinnati. Ze verloren in drie sets van Jelena Ostapenko en Lyudmyla Kichenok: 6-4, 6-7, 5-10.

Hard gekreten, gauw vergeten

Zaterdag 20 augustus 2022
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - Hard gekreten, gauw vergetenWat doe je als je ‘s morgens bij de bakker staat en je wil de sfeer wat opkrikken met een leuk gesprek? Als mensen niet meteen een interessant gespreksonderwerp kunnen bedenken, is er altijd nog het weer. Slagers en bakkers zelf zijn daar beroepshalve ware virtuozen in geworden.
En vandaag zit ik zo een beetje met dat probleem. Er wordt een stukje van me verwacht en ik weet niks. Ja, soms lijkt het alsof we het stilaan aan het vergeten zijn, maar er is nog steeds die ellendige oorlog in Oekraïne (…) Het hele nieuwsbericht

KFC Hamont 99 - Achel VV 3-4

Vrijdag 19 augustus 2022
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 - Achel VV 3-4In een oefenwedstrijd heeft KFC Hamont 99 met 3-4 verloren van Achel VV.

Tickets voor teutenfilm

Vrijdag 19 augustus 2022
Morgen is er in Hamont een voorverkoop van tickets voor de film "Gelukzoekers uit onze grensstreek". Van 10 tot 12 uur kan dat in de bibliotheek van Hamont aan de Wal 26. Tickets kosten 9 € en bij 10 kaartjes krijg je er één gratis bij. De film is op 16, 17 en 18 september te zien in de Walburg.
"Gelukzoekers uit de grensstreek" is een film over de teuten. In de film komen 13 gemeenten uit de regio aan bod. "Deze dorpen, op de Kempische zandgronden, zijn het belangrijkste gebied van waaruit de teuten rondtrokken door West-Europa," zegt Ronny Buteneers, een van de makers van de film. "Hoewel iedereen in de Kempen vast wel eens gehoord heeft van teuten zijn er slechts weinigen die de juiste toedracht kennen." Gelukzoekers uit de grensstreek  

Mertens dubbelt verder in Cincinnati

Vrijdag 19 augustus 2022
Op het tennistoernooi van Cincinnati is Elise Mertens uitgeschakeld in de 1/8 finales van het enkelspel. In het dubbelspel gaat ze samen met Veronika Kudermetova naar de halve finale, na een overwinning in drie sets op Gabriela Dbrowski en Giuliana Olmos: 6-2, 1-6 en 10-3.  

Vanaf 1 september weer Buurteluur

Donderdag 18 augustus 2022
Vanaf 1 september opent Buurtrestaurant Buurteluur opnieuw de deuren: elke eerste donderdag van de maand in de parochiezaal van Hamont-Lo en elke derde donderdag van de maand in de parochiezaal van Achel-Statie. Voor slechts 9 euro kan je daar dan genieten van een bord soep, een hoofdgerecht en een dessert.
Voor de aftrap van Buurteluur op donderdag 1 september voorziet vzw Alternatief een extra feestelijk menu. Een plekje reserveren doe je aan de hand van een voorverkoopkaart. Deze vind je vanaf 22 augustus tot de maandag voor het buurtrestaurant in Dienstencentrum De Kring Hamont en Achel, Parochiezaal Hamont-Lo, Stadhuis en OCMW Hamont-Achel, tijdens de buurtrestaurants of via UiTpunt Hamont en Achel.

Mertens naar 3de ronde in Cincinnati

Woensdag 17 augustus 2022
Elise Mertens heeft zich geplaatst voor de derde ronde van het tennistoernooi van Cincinnati, in de VS. In de tweede ronde versloeg ze de ex-nummer 1 van de wereld, de Tsjechische Karolina Plíšková, in twee sets: 6-7, 3-6. In de 1/8e finales staat Elise tegenover Caroline Garcia (WTA 35).

Hevige regen in Oost-Vlaanderen

Woensdag 17 augustus 2022
Hamont-Achel - Hevige regen in Oost-VlaanderenZoom (Cartoon: Fobie)

Rina Bergs overleden

Woensdag 17 augustus 2022
Hamont-Achel - Rina Bergs overledenMaandag is Rina Bergs overleden, de levensgezellin van Leon Schuurmans en de weduwe van Harrie Van Hout, die in 1987 stierf. Ze was 77 jaar. De afscheidsplechtigheid, de crematie en de bijbegraving bij Harrie op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: zaterdag (11-12u) in funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Maria Gielen (100) overleden

Woensdag 17 augustus 2022
Hamont-Achel - Maria Gielen (100) overledenIn WZC Aan de Beverdijk in Achel is maandag Maria Gielen (100) overleden. Zij was 100 jaar en afkomstig van Sint-Huibrechts-Lille. Het afscheid vindt vrijdag (13.30 uur) plaats in de aula van het crematorium in Lommel, gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats De Roosen in Pelt. Begroeting: donderdag (19-20 uur) in funerarium Creemers in Hamont. Condoleren[!]begrafenissencreemers.be

André Renckens overleden

Dinsdag 16 augustus 2022
Hamont-Achel - André Renckens overledenZaterdag is André Renckens overleden, de echtgenoot van Rina Theuwen. Hij was 75 jaar. De afscheidsdienst en de crematie zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Dakwerker valt van dak

Maandag 15 augustus 2022
In de Lorkendreef is Achel is zaterdag een dakwerker van een dak gevallen. De man kwam op zijn hoofd terecht. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. De politie lichtte het parket Limburg in.

Heksenjacht bestaat nog altijd

Maandag 15 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
De Duitse sectie van Missio waarschuwt in een rapport ervoor dat vrouwen, maar soms ook mannen en zelfs kinderen, uit minstens 43 landen vandaag in levensgevaar zijn omdat ze worden vervolgd als vermeende heksen. Meer nog, het fenomeen neemt vandaag nog toe. De afgelopen 60 jaar werden meer mensen gedood als vermeende heksen en tovenaars dan in 350 jaar heksenjachten in Europa. De meeste getroffen landen liggen in Afrika, maar het fenomeen bestaat ook in Zuidoost-Azië, Mexico, Bolivia, Guatemala en (…) Het hele nieuwsbericht

Moederdag in tijden van droogte

Maandag 15 augustus 2022
Hamont-Achel - Moederdag in tijden van droogteZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - St.-Jozefsgilde wint DLS-verbroederingstornooiZoomDe Sint-Jozefsgilde van Lommel-Kolonie heeft gisteren het DLS-verbroederingstornooi gewonnen. Daar namen vier schutterijen van de Lommelse Schutters Gilden aan deel. Gedurende drie wedstrijden stond Sint-Anna Achel - ook lid van die vereniging - aan de leiding. Maar gisteren hadden de Achelse schutters in Kattenbos niet hun beste dag. De Sint-Jozefsgilde won verdiend vóór de Sint-Ambrosiusgilde, Sint-Anna Achel en de Sint-Sebastiaansgilde. De wisseltrofee werd door Maarten Dierckx uitgereikt aan Annita Rabeling, secretaris van de gilde uit de Kolonie. (Foto RW)
Hamont-Achel - 'Theater op de Markt' ondanks hitte groot succesZoomHet vijfdaagse stadsfestival "Theater op de Markt" in Hasselt bracht een massa volk op de been. Maar liefst 52 gezelschappen uit binnen- en buitenland presenteerden het neusje van de zalm op gebied van circus en locatietheater op meer dan 20 locaties in de binnenstad. “Met 100.000 toeschouwers en tal van uitverkochte voorstellingen kunnen we alleen maar tevreden zijn over deze prachtige editie,” aldus gedeputeerde Igor Philtjens.
De organisatie blikt tevreden terug op de (…) Het hele nieuwsbericht

Achel VV verliest van Heist

Zondag 14 augustus 2022
Hamont-Achel - Achel VV verliest van HeistAchel V.V. is uitgeschakeld in de Beker van België. Tegen en in KSK Heist werd vanavond verloren met 3-0. UPDATE Een Achels verslag:  Voor Achel VV eindigde vanavond het knappe bekeravontuur op de stugge grasmat van eerstenationaler KSK Heist. Maar ondanks het verschil van drie reeksen en de tropische temperatuur was groen-wit niet gekomen om zich in te graven en ging het van meet af aan vrank en vrij zijn kans. Al na één minuut dribbelde Ivo (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen, in Borgerhout...

Zaterdag 13 augustus 2022
Hamont-Achel - Ondertussen, in Borgerhout...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Geef de wolf geen kans...

Zaterdag 13 augustus 2022
Hamont-Achel - Geef de wolf geen kans...Zoom...en maak je weide wolfproof!                         (Cartoon: Fobie)

Verhalen over kapelletjes gezocht

Zaterdag 13 augustus 2022
Hamont-Achel - Verhalen over kapelletjes gezochtZoomVlaanderen telt zo’n 15.000 kapelletjes. Veel van deze kapellen herbergen bijzondere objecten, zijn bouwkundig interessant en zijn vaak onlosmakelijk verbonden met eeuwenoude tradities en verhalen. PARCUM start daarom met een grootschalig project over kapelletjes en hun erfgoed. "Kapelletjes zijn veel meer dan je denkt. Ze herbergen bijzondere beelden, of zijn onlosmakelijk verbonden met eeuwenoude tradities en verhalen. Om dat diverse erfgoed op eenzelfde manier te inventariseren ontwikkelen (…) Het hele nieuwsbericht

Geef je hond geen ijsblokjes

Vrijdag 12 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Geef je hond geen ijsblokjes of andere diepvriesartikelen om hem af te koelen. Die waarschuwing geeft een dierenarts op Facebook: "IJsblokjes koelen de honden niet af. Honden ijsblokjes geven in de hitte heeft het tegenovergestelde effect. (...) In extreme hitte moet de temperatuur van een hond geleidelijk verlaagd worden. In lauw water gedrenkte handdoeken die in de vacht bij de huid worden gewreven om de warmte van het lichaam weg te houden, houden de hond koel."

De Rijn valt stilaan droog

Vrijdag 12 augustus 2022
Hamont-Achel - De Rijn valt stilaan droogZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Een prachtige volle maan vanavond

Donderdag 11 augustus 2022
Hamont-Achel - Een prachtige volle maan vanavondZoomJan Van Ormelingen maakte vanavond deze foto van de volle maan. Het was een opvallend goudkleurige maan - zo prachtig hebben we haar nog maar zelden gezien! UPDATE Deze volle maan was iets groter en levendiger dan normaal. Het is ook de laatste supermaan van het jaar, volgens de NASA.

Jackie Pellens overleden

Donderdag 11 augustus 2022
Hamont-Achel - Jackie Pellens overledenGisteren is Jackie Pellens(68) overleden, de echtgenoot van Diane Mennen. Hij woonde in Achel maar was afkomstig van Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Dodentocht ingekort door hitte

Donderdag 11 augustus 2022
Hamont-Achel - Dodentocht ingekort door hitteZoomZo ziet Fobie het.

Voka tegen verhoging bedrijfsbelasting

Donderdag 11 augustus 2022
De stijgende kosten van de inflatie-en energiecrisis hebben ook een impact op de werking van steden en gemeenten in onze provincie. Voka – Kamer van Koophandel Limburg dringt er echter op aan om in het kader van de komende begrotingsgesprekken Limburgse bedrijven te ontzien van nieuwe verhogingen van de bedrijfsbelastingen. “Verschillende Limburgse gemeenten voerden sinds het begin van de legislatuur al een verhoging van de belastingen door”, stelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van (…) Het hele nieuwsbericht

Code rood in de bossen

Woensdag 10 augustus 2022
Hamont-Achel - Code rood in de bossenZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Elise Mertens, inmiddels afgedaald naar de 37ste plaats op de WTA-ranking, heeft vandaag in de tweede ronde van het tennistoernooi van Toronto verloren van de Italiaanse Camila Giorgi (WTA 29). Setstanden: 6-3, 7-5. Mertens treedt nog wel aan in het dubbelspel. UPDATE Ook daarin werd verloren: samen met haar dubbelpartner Veronika Kudermetova verloor Elise in drie sets: 3-6, 6-4 en 10-8.

Hittegolf: code rood

Woensdag 10 augustus 2022
Hamont-Achel - Hittegolf: code roodDoor de aanhoudende droogte en hitte geldt vanaf morgen code rood in alle bos- en natuurgebieden. De toegang tot bossen en natuurgebieden wordt afgeraden. Dat geldt op de eerste plaats uiteraard voor de gebieden beheerd door het Agentschap Natuur en Bos maar de maatregelen gelden evenzeer voor bos en natuur in beheer van natuurorganisaties, de gemeente en privé-eigenaars.
Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns en zijn collega van Omgeving Zuhal Demir voorzien samen voldoende middelen voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar die een bedreiging vormt voor onze honingbij. Zo zal er dit jaar nog 130.000 euro extra uitgetrokken worden. De betrokken overheidsdiensten - het Departement Landbouw en Visserij en het Agentschap Natuur en Bos - evalueren de situatie in het najaar en werken ook een beheersvisie uit voor de Aziatische hoornaar op middellange en lange termijn. Dat hebben beide ministers deze namiddag bekendgemaakt.
Hamont-Achel - Zou men armoe lijden, om een wolfje meer?ZoomHet wolvenkoppel August en Noëlla heeft dit jaar niet 8 maar 9 welpen op de wereld gezet. Dat meldt Welkom Wolf op basis van gegevens van INBO/ANB en waarnemingen. De negen zouden vanmorgen ook gespot zijn door geïnteresseerden die ingegaan waren op een uitnodiging om van op de terril van Zwartberg naar wolven te zoeken. UPDATE Meer bij VRTnieuws

Pinopop in Lommel in volle opbouw

Woensdag 10 augustus 2022
Hamont-Achel - Pinopop in Lommel in volle opbouwZoomDit weekend vindt de tweede editie plaats van het Tribute Festival Pinopop op de festivalweide op de Balendijk in Lommel. Het belooft een mooie editie te worden, met geweldige bands op het podium, en nu al meer dan 2.000 tickets verkocht voor zowel zaterdag als zondag! De opbouw is nog volop bezig, maar de organisatoren gaan er alles aan doen om het het publiek zo aangenaam mogelijk te maken. Er worden, gezien de weersverwachting, dan ook shelters voorzien tegen de zon, er zal zonnecrème beschikbaar zijn en uiteraard zal het aan water en andere dranken niet ontbreken. Er zijn nog tickets beschikbaar via de website. (Foto's Jan Buyens)
Pinopop in Lommel in volle opbouwPinopop in Lommel in volle opbouw
Zoom

Stefanie Hendrikx overleden

Woensdag 10 augustus 2022
Hamont-Achel - Stefanie Hendrikx overledenIn het rusthuis in Achel is maandag Stefanie Hendrikx overleden, de echtgenote van Harrie Cox. Ze was 86 jaar. Vrijdag wordt ze begraven, na een afscheidsplechtigheid (om 11u) in de parochiekerk van Achel. Begroeting: morgen/donderdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via www.begrafenissencreemers.be. 

Nieuw: Kennel van Carsveld

Dinsdag 9 augustus 2022
Cindy Machiels (39) uit Hamont-Achel en Marie Paule Kuypers (66) uit Bocholt hebben de besloten vennootschap Kennel van Carsveld opgericht met zetel aan de Ambachtstraat in Hamont. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het fokken van honden en katten en het africhten en trainen van huisdieren.

Even uitrusten...

Dinsdag 9 augustus 2022
Vandaag gezien
Hamont-Achel - Even uitrusten...ZoomBlijkbaar moet de opkomende maan af en toe ook eens uitrusten... Het is warm voor iedereen! (Foto Hans Put)
Elise Mertens heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het tennistoernooi van Toronto. Ze versloeg in de eerste ronde de Hongaarse Anna Bondar in twee sets: 6-7, 1-6. 

Hittegolf met tropische maxima

Dinsdag 9 augustus 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Hittegolf met tropische maximaDe hittegolf is nu goed van start gegaan en we kijken aan tegen minstens zes tropische dagen. Door de aanwezigheid van een krachtig hogedrukgebied is het ook kurkdroog en overheerst de zon het weerbeeld. Pas na volgend weekend is er kans op wat neerslag en uiteindelijk geraken we ook verlost van de tropische temperaturen. Tot dan zien we haast iedere dag het kwik wat hoger uitkomen.
Morgen is het stralend zonnig weer. Die enkele hoge sluierwolk aan de blauwe hemel hindert de zon in zijn (…) Het hele nieuwsbericht

Maria Palmans overleden

Dinsdag 9 augustus 2022
Hamont-Achel - Maria Palmans overledenZondag is Maria Palmans overleden, de weduwe van de in 2009 gestorven Jef Kauffmann. Zij was 90 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Hamont-Lo. Begroeting: woensdag (19-20 uur) in funerarium Creemers.

Mijnramp in Marcinelle herdacht

Maandag 8 augustus 2022
Hamont-Achel - Mijnramp in Marcinelle herdachtZoomIn Marcinelle werd vanmorgen de mijnramp herdacht die daar 66 jaar geleden is gebeurd. Op 8 augustus 1956 kwamen in de mijn Bois du Cazier 262 mijnwerkers van verschillende nationaliteiten om het leven. Vanuit het hele land namen reddingsploegen deel aan de hulpverlening. Ook als jonge ingenieur is Jos Legrand, laatste directeur ondergrond KS West, als hoofd van de reddingsbrigade Helchteren-Zolder meermaals afgedaald tijdens de reddingsoperatie.
Vandaag nam dan ook een grote delegatie Limburgse (…) Het hele nieuwsbericht

Hou het koel deze week

Maandag 8 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Hou het koel deze weekZoomSinds zaterdag is de waarschuwingsfase van zowel het federale ozon- en hitteplan als het Vlaamse Warmteactieplan actief. Het KMI voorspelt vanaf woensdag hoge temperaturen van 30°C en meer. Zeer warme dagen zijn niet zonder risico’s. Neem de nodige voorzorgen. Denk aan kwetsbare personen. En vergeet ook je huisdieren niet. Een overzicht van de mogelijke gezondheidsklachten en wat je hierbij kan doen vind je hier. Op de foto: zo trof Josh Vandijck op straat een merel aan die bijna omkwam van de dorst.

Ze waren aan het spelen, daarboven

Maandag 8 augustus 2022
Hamont-Achel - Ze waren aan het spelen, daarbovenZoomNiet te tellen hoeveel foto's van de condenssporen van vliegtuigen we vanmorgen binnenkregen. Deze is van Eric Swinnen. De tijd dat een condensspoor blijft hangen is sterk afhankelijk van zonlicht, temperatuur, windrichting of luchtvochtigheid en de hoogte waarop wordt gevlogen. Gewone condenssporen kunnen op die manier uitgroeien tot cirrusachtige wolken die uren blijven hangen. Vliegtuigen veroorzaken door hun verbruik van kerosine ook een milieuverontreiniging, net als alle verbruikers van fossiele brandstof. Deze vervuiling is echter niet zichtbaar en staat los van deze condenssporen. (Foto onder: Jens Veraa)
Ze waren aan het spelen, daarboven
Zoom
Hamont-Achel - Een hittegolf tijdens de schoolvakantieZoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Achel VV naar derde ronde

Zondag 7 augustus 2022
Hamont-Achel - Achel VV naar derde rondeIn de competitie voor de Beker van België heeft Achel V.V. thuis Stockay-Warfusee verslagen met 5-2. UPDATE Een verslag van Achel VV:
Zonder pardon kegelde groen-wit vanmiddag in de 2de ronde van de Croky Cup het Waalse RRC Stockay-Warfusee, 2de amateurklasse nota bene, uit het Belgische bekertornooi. Een verschroeiende start van de thuisploeg leverde binnen de 10 minuten al een riante 3-0 voorsprong op. De bezoekers herstelden het evenwicht en konden (…) Het hele nieuwsbericht

KFC Hamont 99 klopt Thes B

Zondag 7 augustus 2022
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 klopt Thes BKFC Hamont 99 is met 1-3 gaan winnen op het veld van Thes Sport Tessenderlo B.

Turkse FC - Exc. Hamont 1-3

Zondag 7 augustus 2022
Hamont-Achel - Turkse FC - Exc. Hamont 1-3Turkse FC heeft thuis met 1-3 verloren van Ex. Hamont.
In de halve finales van het dubbelspel op het tennistoernooi van Washington zijn Elise Mertens en Greet Minnen uitgeschakeld. Ze verloren van het Amerikaans/Russisch duo Kalinskaja-McNally in twee sets: 7-6, 7-5. De wedstrijd duurde 1u en 49 minuten.
Hamont-Achel - Zoeken naar de Aziatische hoornaarZoomUPDATE Het Vlaams Bijeninstituut, dat instaat voor het opsporen en verdelgen van de Aziatische hoornaar, kan voorlopig geen nesten meer bestrijden: het geld is op en Vlaams minister van landbouw Jo Brouns heeft geen extra budget voorzien. Volgens voorzitter René De Backer is men al drie jaar in gesprek over een beheerregeling en is die er nog altijd niet.
Het gevaar bestaat dat mensen nu zelf nesten zullen proberen te verdelgen, zegt De Backer. “Dat is (…) Het hele nieuwsbericht
Vanaf maandag geldt in de Vlaamse bos- en natuurgebieden ALTIJD een algemeen rook- en vuurverbod. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. In alle provincies heeft het Vlaamse agentschap Natuur en Bos nu al code oranje afgekondigd, wat betekent dat er een hoog risico op natuurbrand is, wegens de ernstige droogte. Er was al een tijdelijk rook- en vuurverbod van kracht, maar vanaf morgen wordt dat uitgebreid tot een decretaal en permanent rook- en vuurverbod in al onze bos-, natuur- en heidegebieden. En dat het hele jaar door.

Grondwater zakt verder

Zondag 7 augustus 2022
Hamont-Achel - Grondwater zakt verderZoomDoor de droogte zakte het grondwater in Limburg verder. Dat blijkt uit het toestandsrapport van de Vlaamse Milieumaatschappij. Op 1 augustus vertoonde 79% van de meetplaatsen een lage (44%) tot zeer lage (35%) freatische grondwaterstand (= de bovenste laag grondwater) voor de tijd van het jaar. Ook de debieten van de onbevaarbare waterlopen zijn overal sterk gedaald. Op meer dan de helft van de meetplaatsen (53%) worden momenteel zeer lage en lage 14-daags gemiddelde debieten gemeten. Op 18% van de meetplaatsen worden zelfs historisch lage 14-daags gemiddelde debieten gemeten.
Juli was in heel Vlaanderen extreem droog. De neerslagtotalen in het VMM pluviometernetwerk variëren tussen 3,8 mm en 37,0 mm. In Ukkel noteerde het KMI slechts 5,2 mm neerslag (de normale waarde voor juli bedraagt 76,9 mm). Het rapport kan je lezen via deze link.

Droogte creëert mogelijkheden

Zaterdag 6 augustus 2022
Hamont-Achel - Droogte creëert mogelijkhedenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Maaike Witjes (39) uit Hamont-Achel heeft de besloten venntschap GW Klussen Bedrijf opgericht met zetel aan de Kloosterstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer algemene bouwwerkzaamheden, de bouw van zwembaden en industriële reiniging.
Hamont-Achel - Nog steeds veel duiven niet teruggekeerdZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Het zwarte goud

Zaterdag 6 augustus 2022
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - Het zwarte goudOver wijlen onze eerste minister Jean-Luc Dehaene wordt verteld dat hij, toen hij in de Verenigde Staten bij Bill Clinton op bezoek was, tijdens een informeel gesprek – de uitspraak van zijn Engels was niet geheel accentvrij – vertelde dat hij erg van paarden hield. “Aai fok, euh, horses”, zou hij onder andere gezegd hebben. Waarop Clinton begrijpelijkerwijze verbaasd reageerde met “Pardon?” (Wablief?) En Jean-Luc weer: “Zjuust! Paarden.”
Twee exemplaren (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe hittegolf in de maak

Vrijdag 5 augustus 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Nieuwe hittegolf in de maakNa de doortocht van een buienlijn neemt een hogedrukgebied met kern ten zuidwesten van Ierland positie over de Britse Eilanden en breidt de volgende dagen verder uit richting Denemarken en later de Scandinavische landen. Hierbij staat er gedurende een lange periode zonnig, warm en vooral droog weer op het programma. Sterker nog, na het weekend wordt de kans op een hittegolf erg groot.
Vandaag is de afkoeling na de buien in de ochtend zeker welkom. Er is kort na de middag nog kans op een (…) Het hele nieuwsbericht

'Theater op de Markt' in Hasselt

Vrijdag 5 augustus 2022
Volgende week, van 10 tot 14 augustus, neemt Theater op de Markt de Hasseltse binnenstad weer in. Op het programma staan 52 gezelschappen die allemaal verschillende keren spelen. Na de door de pandemie afgelaste editie van 2020 is het vier jaar geleden dat het Limburgse festival voor circus en locatietheater plaatsvond in Hasselt.
Met toegankelijke voorstellingen wil het festival de drempel voor kunstbeleving verlagen en iedereen uitnodigen om te komen genieten van circus- en locatietheater. Aan veel (…) Het hele nieuwsbericht
Op het tennistoernooi van Washington hebben Elise Mertens en Greet Minnen zich geplaatst voor de halve finales van het dubbelspel. In de kwartfinale versloegen ze een Amerikaans duo in drie sets. Mertens en Minnen werden eerder uitgeschakeld in het enkelspel.

Nachtbussen bij Pukkelpop

Donderdag 4 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
Samen met de provincie Limburg en 37 gemeenten zorgt Pukkelpop na iedere festivaldag voor extra nachtritten. De nachtbussen zijn gratis voor inwoners van de betrokken gemeenten, op vertoon van je PKP22-polsbandje. De nachtbussen rijden op vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus, met vertrek om 02.30u, en op zondag 21 augustus, met vertrek om 00.30u. Meer info

KFC Hamont 99 klopt Nevok Gruitrode

Donderdag 4 augustus 2022
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 klopt Nevok GruitrodeKFC Hamont heeft Nevok Gruitrode verslagen met 2-1. Het betrof een oefenwedstrijd.

De woestijn rukt op

Donderdag 4 augustus 2022
Hamont-Achel - De woestijn rukt opZoomVandaag gezien aan Groot-Gestel in Oudsbergen: kamelen in een weide! (Foto Josh Vandijck)

Uw isolatiegraad staat online

Donderdag 4 augustus 2022
Hamont-Achel - Uw isolatiegraad staat onlineZoomHerinnert u zich nog dat er in december 2020 een vliegtuigje heel de provincie overvloog om na te gaan of het dak van de woningen in Limburg wel goed geïsoleerd was? Dat gebeurde, zo vernamen we later, in opdracht van Fluvius. De resultaten van dat onderzoek staan nu online. Via deze link kunt u uw adres ingeven en dan blijkt of je dak goed of slecht geïsoleerd is. Als er rode vlekken te zien zijn, kunt u best ingrijpen, want warmteverlies door slechte isolatie kost 's winters veel geld. Op de website staan ook tips en links die aangeven hoe je dat kan doen.

Stijgende prijzen nekken bouw

Woensdag 3 augustus 2022
Hamont-Achel - Stijgende prijzen nekken bouwZoomEen gebrek aan geschikte arbeidskrachten, ontspoorde loonkosten en torenhoge grondstoffenprijzen zetten een rem op de groei van onze Limburgse bouwbedrijven. Dat blijkt uit de jaarlijkse Bouwenquête van Voka en de Confederatie Bouw Limburg. Hoewel 36% van de Limburgse bouwbedrijven een gevuld orderboekje heeft voor meer dan zes maanden blijven onze bouwfirma’s niet ongevoelig voor de wereldwijde prijsstijgingen. 53 procent van de bouwbedrijven heeft zijn investeringsplannen uitgesteld tot na 2023, 44% heeft zelfs geen investeringsplannen meer, zo blijkt uit de enquête.

Mia Haesen overleden

Woensdag 3 augustus 2022
Hamont-Achel - Mia Haesen overledenGisteren is Mia Haesen overleden, de weduwe van Jan Kuppens. Ze was 99 jaar. Maandag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel. Begroeting: zondag (11-11.30u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. 

Tropisch, nadien afkoeling

Woensdag 3 augustus 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Tropisch, nadien afkoelingVerbonden aan een depressie nabij Schotland trekt een storing over het zuiden van Engeland. De overhangende hoge bewolking kan tot onze streken reiken, maar de neerslag krijgen we "voorlopig" niet mee. Wel wordt aan de voorzijde van deze storing erg warme lucht naar ons land getransporteerd.
Vandaag wordt het op de meeste plaatsen tropisch warm.
Na een zwoele nacht bij minima rond 17 of 18 graden komen de maxima na de middag uit op gemiddeld 32 graden. Er zijn wat hoge wolken aanwezig, maar (…) Het hele nieuwsbericht

Drie dagen jumping bij Tops

Dinsdag 2 augustus 2022
Grensgevallen
Hamont-Achel - Drie dagen jumping bij TopsZoomZondag zijn bij Tops in Borkel en Schaft de "Summer Events" geëindigd. Gedurende drie weekends kon het publiek prachtige jumpings met bekende ruiters en paarden meemaken. Rik Vander Sanden was daarbij en maakte voor de lezers van de Internetgazet een selectie uit zijn foto's (een 500-tal) van de drie weekends. Mooi! Meer foto's

Exc. Hamont - V. Lommel 3-2

Dinsdag 2 augustus 2022
Hamont-Achel - Exc. Hamont - V. Lommel 3-2Exc. Hamont heeft Verbroedering Lommel geklopt met 3-2.

KFC Hamont - Stal Sport 0-0

Dinsdag 2 augustus 2022
Hamont-Achel - KFC Hamont - Stal Sport 0-0KFC Hamont 99 en Stal Sport hebben 0-0 gelijkgespeeld.

Achel VV B - E. Houthalen 0-2

Dinsdag 2 augustus 2022
Hamont-Achel - Achel VV B - E. Houthalen 0-2Achel VV B heeft met 0-2 verloren van Eendracht Houthalen.

Drinkwater mogelijk 11,86% duurder

Dinsdag 2 augustus 2022
De Watergroep heeft bij de WaterRegulator van de Vlaamse Milieumaatschappij een aanvraag voor een tariefverhoging voor het drinkwater ingediend. Ze voorziet voor de periode 2023-2028 een geleidelijke stijging van 11,86 procent, los van een eventuele indexering. Terwijl de klanten nu 1,97 euro per 1.000 liter betalen, wordt dat in 2028 2,20 euro. De watermaatschappij verantwoordt de prijsstijging door extra investeringen in opslagruimtes en digitalisering en door de klimaatuitdagingen, zoals de droogte. Eind december wordt bekend of de aanvraag is goedgekeurd.
Elise Mertens is in de eerste ronde van het tennistoernooi van Washington uitgeschakeld in het enkelspel. Ze was er vijfde reekshoofd maar verloor in twee sets van Liudmila Samsonova (WTA-60): 6-7, 4-6. Elise komt er nog wel uit in het dubbelspel, samen met Greet Minnen.

Slechts 89 Limburgse biobedrijven

Maandag 1 augustus 2022
Het is maar dat je 't weet
België telde in 2021 2.590 biologische landbouwbedrijven, een kleine toename in vergelijking met 2020. Limburg telt slechts 89 biologische landbouwbedrijven, het kleinste aantal van alle Belgische provincies. Namen en Luxemburg zijn de provincies met de meeste bio-bedrijven. (bron: Statbel)
Hamont-Achel - Engelse voetbalsters Europees kampioenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Hamont-Achel - Herfst in volle zomer: droogtestressZoomWie de laatste dagen een fiets- of wandeltocht heeft gedaan, zal ongetwijfeld al gemerkt hebben dat het op bepaalde plaatsen wel herfst lijkt. Bomen verliezen hun bladeren door droogtestress.
"In de zomer kan de bodem zo ver uitdrogen, dat planten niet meer optimaal kunnen verdampen. Ze ondervinden dan droogtestress. Eerst sluit een plant zijn huidmondjes om waterverlies via verdamping te voorkomen, maar uiteindelijk kan hij geheel of gedeeltelijk afsterven. Droogtestress komt (…) Het hele nieuwsbericht
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel