Het overige nieuws

Annie Bekaert overleden

Zaterdag 31 december 2022
Hamont-Achel - Annie Bekaert overledenIn Bocholt is gisteren Annie Bekaert overleden, de weduwe van Fons Joosten. Ze was afkomstig van Budel en werd 91 jaar. Woensdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont-Lo. Begroeting: dinsdag (18.30-19.30u) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Mooie foto van een wolf

Vrijdag 30 december 2022
Hamont-Achel - Mooie foto van een wolfZoomLeo Delcroix overleed enkele weken geleden, maar ooit, toen hij nog minister van Defensie was, zei hij dat het aan dat ministerie te danken was dat er nog zoveel natuur in Limburg is. Want Defensie heeft er altijd voor gezorgd dat de militaire terreinen niet betreden mogen worden door onbevoegden, en Limburg heeft veel militaire terreinen. Die uitgestrektheid van de natuur is ook de reden waarom de wolf zich hier thuis voelt, en waarom we eigenlijk blij zouden moeten zijn dat Limburg nog zoveel natuurgebied heeft. Op zondag 11 december fotografeerde Yente De Maesschalck deze Limburgse wolf toen die op weg was naar zijn roedel. Prachtfoto! (Foto Welkom Wolf - Yente De Maesschalck)

Jean Noels overleden

Vrijdag 30 december 2022
Hamont-Achel - Jean Noels overledenOp Kerstdag is in Pelt Jean Noels overleden, de echtgenoot van Carla Schellens. Hij was afkomstig van Bree en werd 55 jaar. De afscheidsplechtigheid en de urnebegraving op de begraafplaats van Bocholt vinden plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (18-20u) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Luci Nijs overleden

Vrijdag 30 december 2022
Hamont-Achel - Luci Nijs overledenIn Pelt is gisteren Luci Nijs overleden, de weduwe van Toon Verhees. Ze was afkomstig van Hamont en werd 90 jaar. De afscheidsplechtigheid, gevolgd door de urnebijzetting op het Boskerkhof van Hamont, vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (18-19u) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Jeanne Ceelen overleden

Vrijdag 30 december 2022
Hamont-Achel - Jeanne Ceelen overledenGisteren is Jeanne Ceelen overleden, de weduwe van Jan Bancken. Ze was 89 jaar. Donderdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont-Lo. Begroeting: woensdag (19-19.30u) in funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Gert Bongers overleden

Vrijdag 30 december 2022
Hamont-Achel - Gert Bongers overledenOp 25 december overleed Gert Bongers, de weduwe van de in 1977 gestorven Christ Topff. Zij was 93 jaar en afkomstig uit Hamont. Het afscheid en de bijzetting van de urne in het columbarium op de begraafplaats van Kattenbos (Lommel) vonden plaats in besloten kring.

Leen eens een e-boek

Vrijdag 30 december 2022
Omdat e-boeken een belangrijk deel uitmaken van de collectie, helpt de bibliotheek je graag op weg in je zoektocht naar digitaal lezen. Tijdens de vorming e-boeken kom je er alles over te weten.
Als lid van de bibliotheek heb je toegang tot maar liefst 10.000 Nederlands- en Engelstalige e-boeken. Met een ‘Mijn Bibliotheekprofiel’ ontleen je in een handomdraai je favoriete titels. Dat kan online op het web, via de cloudLibrary-app op je smartphone of tablet, of via adobe digital (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Goed gesorteerd? Punten van Limburg.netVanaf 13 februari beloont afvalintercommunale Limburg.net slimme sorteerders met spaarpunten. Meer info

Het hoofd van Mars

Vrijdag 30 december 2022
Hamont-Achel - Het hoofd van MarsZoomBen je aan Mars gewoon als een ver geel bolletje aan de hemel, dan is deze Mars andere koek. De planeet is gefotografeerd door de James Webb-telescoop die in de ruimte op zoek gaat naar alles wat we nog niet weten - maar wel willen weten. Kijk eens goed naar deze foto, klik er eens op, dan zie je het groter. Als je er lang naar kijkt  zie je er vanalles in: een mond, een neus, ogen, een vogelbek... Prachtige foto! (Credit: NASA)
Hamont-Achel - De laatste prik in de Vlaamse vaccinatiecentraZoomVandaag is het doek gevallen over de Covid-vaccinatiecampagne in de Vlaamse vaccinatiecentra. De allerlaatste prik werd gezet in het vaccinatiecentrum in Peer. De eer die prik te ondergaan viel te beurt aan Tatjana Van Asten (34) uit Pelt. Vlak voor haar kwam haar moeder Rosette Van den Bossche (64) aan de beurt.
Hiermee komt er ook een einde aan de vaccinatiecampagne in Eerstelijnszone Noord-Limburg waar sinds februari 2021 329.655 prikken gezet werden voor de inwoners van Peer, Lommel, Hamont-Achel, Pelt, Hechtel-Eksel en Bocholt. Dat gebeurde in de Soeverein in Lommel en in de vroegere VDAB-gebouwen in Peer. De campagne verliep vlot, mede dankzij een ploeg van liefst 900 medewerkers waarvan 500 vrijwilligers.
 

Over vuurwerk

Donderdag 29 december 2022
Vandaag gelezen
"Het moet toch onderhand mogelijk zijn zo'n belevenis (vuurwerk - red.) virtueel aan te bieden? Middels bril en koptelefoon? Hebben de anderen er geen last van, blijft de lucht schoon, de dieren relaxt en het scheelt een massa ziekenhuisopnames."
(Arnoud Cornelissen in Innovation Origins)
Vanaf 1 januari moeten werkloze sociale huurders zich verplicht inschrijven bij de VDAB. Dat meldt het kabinet van minister van Wonen Matthias Diependaele. Ook zal men voortaan strenger controleren op de kennis van het Nederlands. De maatregel geldt voor bestaande en nieuwe sociale huurders, en voor zowel de hoofdhuurder als voor de eventuele inwonende partner. Sociale huurders die arbeidsongeschikt zijn of ouder dan 64 jaar zijn van de regel vrijgesteld.

Davy Van de Weyer overleden

Woensdag 28 december 2022
Hamont-Achel - Davy Van de Weyer overledenOp Kerstdag is in Pelt Davy Van de Weyer overleden, de zoon van Jef en van Jeanne Vandersteegen. Hij was geboren in Hamont en werd 47 jaar. Vrijdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsdienst (om 15u) in het crematorium in Lommel. Begroeting: donderdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via www.begrafenissencreemers.be.

Jacky Luys overleden

Dinsdag 27 december 2022
Hamont-Achel - Jacky Luys overledenOp Kerstdag is Jacky Luys overleden. Hij was 62 jaar. Jacky heeft zijn lichaam aan de wetenschap geschonken. Het afscheid zal in beperkte kring plaatsvinden
Hamont-Achel - Kinderen enthousiast maken voor natuurZoomWerkgroep Isis organiseert voor klassen in Lommel, Pelt, Hamont-Achel, Bocholt, Bree, Hechtel-Eksel, Oudsbergen en Kinrooi belevingsvolle natuureducatie. "We hebben activiteiten in bossen, op de heide, aan poelen en beken," zegt Kristine Zels van Isis. "In de winter organiseren we speelse tentoonstellingen, met veel educatieve materialen en leerrijke opdrachtjes. Dit jaar is het thema 'De eik'."
Al 500 schoolkinderen schreven zich in voor deze interactieve tentoonstelling, die (…) Het hele nieuwsbericht

Regen en wind

Dinsdag 27 december 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Regen en windMet een strakke westcirculatie gaat het erg snel op de weerkaarten. Nauwelijks is de ene storing voorbijgetrokken of een volgende meldt zich reeds aan. Daarbij staat er erg veel wind met soms zware windstoten. Het blijft wel de hele periode erg zacht en het ziet ernaar uit dat het jaar wordt afgesloten met uitzonderlijk hoge maxima. Vandaag is de enige droge dag van we week. Het is ook de koudste dag met maxima rond 6 of 7 graden, maar de zon is wel aanwezig. Na de middag spant de zuidwestenwind aan tot (…) Het hele nieuwsbericht

Sporza zendt WK-handbal uit

Dinsdag 27 december 2022
Hamont-Achel - Sporza zendt WK-handbal uitSporza heeft de rechten van het WK-handbal gekocht en zal alle wedstrijden van de Red Wolves zowel op televisie als online uitzenden. Behalve de rechtstreekse uitzendingen zal de VRT zowel in de journaals op radio- en televisie als online via de Sporza-website aandacht besteden aan het WK-handbal en de prestaties van de Red Wolves in het bijzonder. De Belgen plaatsten zich in maart voor het wereldkampioenschap.

De groene long Limburg

Dinsdag 27 december 2022
Hamont-Achel - De groene long LimburgZoomIn Limburg is er voor de bevolking meer toegankelijke, groene ruimte ter beschikking om in te ontspannen dan in heel Vlaanderen. Ook hebben verhoudingsgewijs meer Limburgers dan Vlamingen toegankelijk groen in hun nabijheid.
Verder is Limburg een groene long wat bomen betreft: Limburg heeft procentueel veel meer oppervlakte aan bomen dan Vlaanderen, terwijl Vlaanderen procentueel beduidend meer oppervlakte aan groen in landbouwgebruik heeft. Binnen Limburg is toegankelijk groen vooral in het noordwesten voor het hoogste aandeel inwoners nabij; en het aandeel van de oppervlakte aan bomen is het hoogst in een regio van het noordwesten via het westen en het centrum naar het oosten.
(Bron: limburg.incijfers.be)

Inschrijven voor Lourdesbedevaart

Maandag 26 december 2022
Hamont-Achel - Inschrijven voor LourdesbedevaartZoomWie volgend jaar met het bisdom Hasselt op bedevaart naar Lourdes wil gaan, kan zich nu al inschrijven. De bedevaart gaat door van 17 tot 22 juli en staat in het teken van de 13de verschijning aan Bernadette. Inschrijven kan via deze link.

We wensen u een mooie Kerst

Zaterdag 24 december 2022
Hamont-Achel - We wensen u een mooie KerstZoomDe redactie van de Internetgazet wenst alle lezers in binnen- en buitenland, alle adverteerders, alle medewerkers en hun familieleden een prachtige Kerstmis. Op de foto: een spiraalsterrenstelsel dat zich op 214 miljoen lichtjaren afstand in het sterrenbeeld Delphinus bevindt. Het is een foto gemaakt door de Hubble-telescoop. (Fotocredits: NASA, ESA en D. Jones - Universiteit van Californië - Santa Cruz).

Zeer zacht met Kerstmis

Zaterdag 24 december 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Zeer zacht met KerstmisAtlantische storingen doen met de regelmaat van de klok onze regio aan. Tussendoor zijn er wel drogere perioden, maar erg lang duren die niet. Alvast tot en met Kerstmis is het uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar. Daarna wordt het iets koeler, zonder evenwel van winterweer te spreken.
Vandaag is de luchtmassa licht onstabiel, maar op een lokale regenbui na is het wel meestal droog. Wolken domineren en de zon kan maar mondjesmaat doorbreken. Na de middag nemen de wolken nog toe. Het is vrij (…) Het hele nieuwsbericht

Frans Hulsbosch overleden

Zaterdag 24 december 2022
Hamont-Achel - Frans Hulsbosch overledenOp 19 december is Frans Hulsbosch overleden, de weduwnaar van de in 2020 gestorven Jeanne Bernaerts. Hij was 86 jaar en afkomstig uit Hamont. Het afscheid vindt woensdag (14 uur) plaats in de aula van het crematorium in Hasselt gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Kuringen.

Tony Jaeken overleden

Zaterdag 24 december 2022
Hamont-Achel - Tony Jaeken overledenWoensdag is Tony Jaeken overleden, de weduwnaar van Hilde Lamers. Hij was geboren in Hamont en werd 58 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme kring, waarna de urn begraven wordt op het Boskerkhof. Begroeting: dinsdag (19-20u) bij Vanhove Uitvaartzorg, Brogelerweg 4 in Bocholt.

Kirsten Hinoul overleden

Vrijdag 23 december 2022
Hamont-Achel - Kirsten Hinoul overledenWoensdag is in Hamont-Achel Kirsten Hinoul overleden, de vriendin van Dries Weltens. Ze werd geboren in Genk en was gisteren 28 jaar geworden. Het afscheid zal in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: woensdag (19-19.30u) in uitvaartcentrum Vandebosch in de Brugstraat in Bocholt.

Wees niet bang voor de wolf

Vrijdag 23 december 2022
Vandaag gelezen
"Niet de wolf is beangstigend, maar het feit dat weldenkende mensen nog steeds zó te manipuleren zijn."
(Maria Quist in De Volkskrant)
Hamont-Achel - Kerstviering kleuterschool De RobbertZoomGisteren kwamen de kleuters van kleuterschool De Robbert naar de kerk voor hun kerstviering. De viering werd opgeluisterd met mooie kerstliedjes, gezongen door de oudste kleuters van de hoofdschool die voor de gelegenheid een koortje vormden. Directrice juf Heidi Cox en mama Tessa versterkten het koortje. De 4- en 5-jarige kleuters van wijkschool De Robbert in de Vloedstraat kropen in de rol van Maria, Jozef en de andere kerstfiguren.
Het werd een prachtig kerstspel! Pastoor Innocent leidde het geheel in goede banen. Vele ouders én grootouders kwamen meevieren. Directie, personeel en kleuters wensen jullie allemaal een fijn kerstfeest en een super 2023!
Kerstviering kleuterschool De Robbert
Zoom

Marcel Loenders overleden

Vrijdag 23 december 2022
Hamont-Achel - Marcel Loenders overledenIn de serviceflats "De Kempkens" is gisteren Marcel Loenders overleden, de echtgenoot van Mia Schepers. Hij was geboren in Peer en werd 89 jaar. Woensdag om 10.30u is er een uitvaartliturgie in de Sint-Laurentiuskerk in Hamont, waarna de crematie en de urnebijzetting op het Boskerkhof in intieme kring zullen plaatsvinden. Begroeting: dinsdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Hamont-Achel - Groepsrevalidatie voor mensen met ParkinsonZoomOp 10 januari start Noorderhart Revalidatie & MS met een groepsrevalidatieprogramma voor personen met Parkinson en hun mantelzorger.
Dr. Griet Gysemberg, revalidatiearts: “De ziekte van Parkinson heeft impact op meerdere aspecten van het dagelijkse leven. Het doel van ons programma is meer informatie aan te bieden over alle facetten van de ziekte van Parkinson, het aanzetten tot meer bewegen, het verwerven van kennis over hulpmiddelen in het dagelijkse leven, het (…) Het hele nieuwsbericht
Limburgers die in de oudejaarsnacht buitenshuis gaan vieren, kunnen ook dit jaar gebruikmaken van Feestbussen die de hele nacht blijven rijden tot in het nieuwe jaar 2023. “Na twee jaar afwezigheid slaan de provincie, De Lijn en heel wat Limburgse gemeenten de handen terug in elkaar om zo veel mogelijk feestvierders veilig te vervoeren op oudejaarsnacht”, aldus gedeputeerde Igor Philtjens, die tijdelijk Bert Lambrechts, bevoegd voor Mobiliteit, vervangt. 
In totaal rijden dit (…) Het hele nieuwsbericht

De wolf in de bioscoop

Donderdag 22 december 2022
Hamont-Achel - De wolf in de bioscoopZoomNatuurfilmer Cees van Kempen maakte de prachtige film WOLF, waarin het verhaal van de terugkeer van de wolf naar de Lage Landen wordt verteld. Samen met zijn team vertoefde hij meer dan duizend dagen in de natuur om het verborgen leven van de wolf vast te leggen. In WOLF leer je hoe wolven leven en met welke uitdagingen ze geconfronteerd worden, niet in het minst tijdens hun zwerftochten door heel Europa. In Nederland was deze unieke film al in de bioscoop. In Vlaanderen komt de herwerkte versie - met een (…) Het hele nieuwsbericht

Kerstfeest bij Ferm Achel-Statie

Donderdag 22 december 2022
Hamont-Achel - Kerstfeest bij Ferm Achel-StatieZoomGisteren sloot Ferm Achel-Statie het jaar af met het jaarlijks Kerstfeest. Na het succes van de kerstmarkt afgelopen weekend zat de sfeer er goed in. Samen met vaneigens acoustic coverband werd het een gezellige avond. Langs deze weg wenst Ferm Achel-Statie iedereen fijne feestdagen. Op 18 januari start de afdeling het nieuwe jaar. Iedereen is daar van harte welkom, ook nieuwe gezichten.

Pater André Keppens overleden

Donderdag 22 december 2022
Hamont-Achel - Pater André Keppens overledenIn Genk is gisteren salvatoriaan pater André Keppens overleden. Hij was geboren in Kaulille en werd 74 jaar. Donderdag wordt hij begraven op het kloosterkerkhof, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont-Lo. Woensdag om 19u is er daar een avondwake, waarna gelegenheid tot begroeting. Die mogelijkheid is er ook donderdagmorgen tussen 9.30 en 10.15u. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Ook op feestdagen luistert Tele-Onthaal

Donderdag 22 december 2022
Hamont-Achel - Ook op feestdagen luistert Tele-OnthaalZoomHet aftellen naar de feestdagen is begonnen. Niet iedereen kijkt evenwel hoopvol uit naar deze periode. Heb je het moeilijk? Tele-Onthaal luistert naar je. Bel gratis en anoniem 106 (24/7) of chat via www.tele-onthaal.be

Tectum Achel verliest van Roeselare

Woensdag 21 december 2022
Hamont-Achel - Tectum Achel verliest van RoeselareTectum Achel heeft vanavond de laatste thuiswedstrijd verloren van Roeselare. Uitslag: 0-3. Setstanden: 20-25, 21-25 en 18-25.

Viaduct Boorsem: even wachten nog

Woensdag 21 december 2022
Door de voorspelde regen kan het verkeer op de E314 in Boorsem komende nacht niet omgezet worden naar de vernieuwde zijde van het viaduct. Dat meldt het Agentschap Wegen en Verkeer. Daarvoor zijn immers markeringswerken nodig, die enkel op een droog wegdek mogelijk zijn. De fasewissel staat nu gepland na het kerstverlof, zodra het weer dit toelaat.

Daar is de winter!

Woensdag 21 december 2022
Hamont-Achel - Daar is de winter!ZoomVanavond om 22.48 uur begint de astronomische winter. Het is overdag al zo donker en somber en we beleven nu ook de kortste dagen van het jaar. De zon komt vanmorgen op om 8.39 uur en ze gaat onder om 16.34 uur. Maar één troost: vanaf Kerstmis beginnen de dagen te lengen.

Zacht en erg wisselvallig

Dinsdag 20 december 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Zacht en erg wisselvalligAtlantische storingen doen met de regelmaat van de klok onze streken aan en zorgen geregeld voor regen of buien. Samen met de storingen schuift ook erg zachte lucht over onze regio. De volgende dagen blijven de temperaturen erg hoog, maar is het winderig en wisselvallig.
Morgen verlaat een regenzone in de vroege ochtend de regio. Een volgende storing bereikt ons in de late namiddag. Daartussen zijn er opklaringen, maar kan hier en daar ook een bui vallen. De matige zuidwestenwind voert zachte (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Woningen en appartementen werden het voorbije jaar in Limburg gemiddeld 7,3 procent duurder. De woningprijzen in België stegen het voorbije jaar met 5,6 procent. De laatste maanden lijken de prijsstijgingen af te zwakken. Gemiddeld kost een appartement in Limburg 2.490 euro per vierkante meter en een huis 1.769 euro.

Vakantieregeling bij De Lijn

Dinsdag 20 december 2022
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Vakantieregeling bij De LijnVanaf morgen/woensdag rijden de bussen van De Lijn volgens de vakantiedienstregeling. Reizigers kunnen hun busrit plannen via de routeplanner.

Kerstfeest bij Femma Hamont

Dinsdag 20 december 2022
Hamont-Achel - Kerstfeest bij Femma HamontZoomDe leden van Femma Hamont konden donderdag weer een sfeervol kerstfeest meemaken in De Posthoorn.(JJS)

Dina Cauwenberg overleden

Dinsdag 20 december 2022
Hamont-Achel - Dina Cauwenberg overledenGisteren is Dina Cauwenberg overleden, de weduwe van Gerard Meurkens. Zij was 90 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Maandag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Achel-Centrum waarna begroeting bij Uitvaartzorg Severens in Overpelt.

Vaccinatiecentra eind dit jaar dicht

Dinsdag 20 december 2022
Hamont-Achel - Vaccinatiecentra eind dit jaar dichtOp 31 december sluiten de vaccinatiecentra van Lommel en Peer. Daarna kan je voor je COVID-19-vaccinatie enkel nog terecht bij je huisarts of bij een gekwalificeerde apotheek bij jou in de buurt. Let op: niet elke apotheek is hiervoor gekwalificeerd. Check www.apotheek.be en geef je adres, postcode of woonplaats in. Zo kan je opzoeken welke apotheken in jouw buurt COVID-19-vaccins kunnen en mogen toedienen. Vergeet bovenaan geen vinkje te zetten bij “COVID-vaccinatie”.
Heb je recent nog (…) Het hele nieuwsbericht

'Close' in Cinema Walburg

Dinsdag 20 december 2022
Hamont-Achel - 'Close' in Cinema WalburgZoom2022 is een goed jaar voor de Belgische cinema. Tijdens het grootste en meest prestigieuze filmfestival ter wereld in Cannes werden dit jaar 4 films in première vertoond. ‘Rebel’ buiten competitie. ‘Tori et Lokita’ van de gebroeders Dardenne, ‘De Acht Bergen’ van Felix Van Groeningen en Charlotte Vandermeersch en ‘Close’ van Lukas Dhont. Alle drie deze films vielen in de prijzen. ‘Rebel’ en ‘Tori et Lokita’ hebben we reeds vertoond (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
De werken op het viaduct van de E314 in Boorsem gaan eerstdaags een volgende fase in. Daarvoor wordt het verkeer in de nacht van woensdag 21 op donderdag 22 december omgezet naar de vernieuwde zijde van het viaduct. Meteen na de kerstvakantie start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) dan met de renovatie van de noordkant van het viaduct, rijrichting Lummen. De werken nemen nog tot de zomer in beslag. Tijdens drie weekends in het voorjaar vernieuwt AWV ook het wegdek van de snelweg in de rijrichting Lummen met geluidsreducerend asfalt. Dit tussen het viaduct en het ecoduct Kikbeek.
Zoals aangekondigd heeft de Nederlandse staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat, Vivianne Heijnen, vandaag een werkbezoek gebracht aan het station van Weert. Ze wilde met eigen ogen komen kijken naar de obstakels die er nog zouden zijn om de spoorlijn tussen Weert en Hamont in dienst te laten nemen. Ook federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet en Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters waren daarbij, net als burgemeester Theo Schuurmans van Hamont-Achel, die zich al jaren inzet voor de heropening van de lijn. In april zou duidelijk worden wat de resultaten zijn van een studie die de minister heeft besteld. Op basis van die resultaten neemt ze in de loop van volgend jaar een beslissing.

Nico van Dooren overleden

Maandag 19 december 2022
Hamont-Achel - Nico van Dooren overledenVandaag is Nico van Dooren overleden, de weduwnaar van Paulien Slot. Hij was geboren in Velsen (Ned.) en werd 87 jaar. Begroeting: donderdag 22 december van 18 tot 20u aan de Burgemeester Van Lindtstraat 5/9 in Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Het is maar dat je 't weet
Het wordt vanaf vandaag gemakkelijker om de inspectieverslagen van een kinderdagverblijf op te vragen. De zorginspectie van de Vlaamse overheid zet de inspectierapporten van de opvangcentra online. Lees meer bij VRT-Nieuws.
Hamont-Achel - Kerst-winterdorp van KF KempenbloeiZoomZaterdag organiseerde het slagwerkensemble van KF Kempenbloei de eerste editie van Kerst-Winterdorp. Het evenement werd druk bezocht. De aanwezigen konden in een sfeerrijk kerstdorp genieten van mooie optredens van de jongste majoretten, de jeugddrumband, de drumband en enkele muzikale ensembles. De vuurschalen, jeneverkes, warme choco, ons eigen Bugelbier, erwtensoep, pannenkoeken en een springkasteel zorgden net voor dat tikkeltje meer om de vrieskoude te vergeten. KF Kempenbloei mag terugkijken op een zeer geslaagde dag!
Kerst-winterdorp van KF KempenbloeiKerst-winterdorp van KF KempenbloeiKerst-winterdorp van KF Kempenbloei
Kerst-winterdorp van KF Kempenbloei
Zoom

Extra opletten op de weg!

Zondag 18 december 2022
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Extra opletten op de weg!ZoomVanavond is het extra opletten op de weg met kans op aanvriezende regen, waarschuwt het Agentschap Wegen en Verkeer. "Daar waar de weg nat is en de temperaturen onder nul gaan, kan er ijzel ontstaan. Afstand houden en snelheid matigen zijn de belangrijkste adviezen. Onze strooidiensten volgen op en rijden uit waar nodig." (foto Marleen Abeels)
Hamont-Achel - SV Breugel verliest van Exc. HamontIn Derde Provinciale is SV Breugel met 4-1 gaan verliezen bij Excelsior Hamont. Vandael (2), Jannis en Cuypers scoorden voor Exc. Hamont, Thijs voor Breugel. Scheidsrechter Truyen trok vijf gele kaarten. (Foto's Jochen Heyligen)
SV Breugel verliest van Exc. HamontSV Breugel verliest van Exc. Hamont
SV Breugel verliest van Exc. Hamont
Zoom
Hamont-Achel - Achel VV B - KSK Meeuwen B uitgesteldDe voetbalwedstrijd Achel VV B - KSK Meeuwen B in vierde provinciale C is uitgesteld door het winterweer.

W. Koersel - Achel VV afgelast

Zaterdag 17 december 2022
Hamont-Achel - W. Koersel - Achel VV afgelastDe wedstrijd Weerstand Koersel -Achel VV van vanavond werd afgelast door het winterweer.

KFC Hamont - Boorsem Sport A 2-1

Zaterdag 17 december 2022
Hamont-Achel - KFC Hamont - Boorsem Sport A 2-1KFC Hamont 99 heeft vanavond Boorsem Sport A geklopt met 2-1.
Het is maar dat je 't weet
Sinds begin dit jaar zijn er 800.000 volgers van paus Franciscus op Twitter bijgekomen. Er zijn nu 53,5 miljoen volgers. De Twitterberichten van de paus zijn vandaag beschikbaar in negen talen: het Engels, Spaans, Frans, Portugees, Duits, Italiaans, Pools, Arabisch en Latijn. De pausberichten in het Engels en het Spaans tellen bijna 19 miljoen volgers, die in het Italiaans en het Portugees meer dan 5 miljoen. In het door de coronapandemie uitzonderlijke jaar 2020 werden de tweets van de paus ruim 27 miljard keer bekeken. (Kerknet)

Oppassen voor gladde wegen

Zaterdag 17 december 2022
Hamont-Achel - Oppassen voor gladde wegenZoomOp secundaire wegen is het nog opletten voor gladheid. Ook voetgangers en fietsers moeten uitkijken voor ijsplekken op de weg. Het KMI geeft nog altijd code geel voor mist en gladheid.

Oekraïners moeten naar de VDAB

Vrijdag 16 december 2022
Het is maar dat je 't weet
Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft Vlaanderen 30.000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. De Vlaamse regering heeft vandaag een pakket maatregelen goedgekeurd om hen versneld toe te leiden naar de arbeidsmarkt. In totaal zijn vandaag 6.000 (of 1 op 3) Oekraïense vluchtelingen op beroepsactieve leeftijd in Vlaanderen aangemeld bij de VDAB. Daarom wordt aan een regelgevend kader gewerkt om Oekraïense tijdelijk ontheemden verplicht in te schrijven bij de VDAB. Werken zal de maatschappelijke positie van Oekraïense ontheemden versterken, zeggen de ministers Brouns en Diependaele.
Op 1 januari 2023 voert Vlaanderen de motorfietskeuring in, meer specifiek voor motorfietsen boven de 125cc voor de tweedehandsverkoop en na een ongeval. Motorfietsen worden dus niet standaard onderworpen aan een periodieke keuring. De motorfietsen worden technisch gekeurd op hun veiligheid, milieu- en geluidsimpact. Daarmee wordt ingegaan op een Europese richtlijn.
Concreet gaat het om motorfietsen, driewielers en vierwielers (zoals quads) met een verbrandingsmotor met een cilinderinhoud van meer dan 125 cc; en om elektrische of hybride motorfietsen met een maximumvermogen groter dan 11 kilowatt én een maximumsnelheid hoger dan 45 kilometer per uur.
De keuring start niet in alle keuringsstations tegelijk. Alken, As en Diest starten op 1 januari, Hechtel-Eksel vermoedelijk vanaf 1 maart.

Nieuwe vennootschap: Hydraupelt

Vrijdag 16 december 2022
Roel Beliën en Silke Voets, beiden uit Hamont-Achel, hebben de besloten vennootschap Hydraupelt opgericht met zetel aan de Peerderbaan in Pelt. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de vervaardiging van hydraulische apparatuur en van hijs-, hef- en transportwerktuigen; elektrotechnische installatiewerken en groothandel in ijzerwaren.

Botsing in Kleine Haart

Vrijdag 16 december 2022
Hamont-Achel - Botsing in Kleine HaartEen 69-jarige man uit de stad is gewond geraakt bij een botsing tussen twee auto's in de Kleine Haart. Het ongeval gebeurde vanmorgen rond 9 uur.

De dode wolf is onderzocht

Vrijdag 16 december 2022
Hamont-Achel - De dode wolf is onderzochtZoomIn het INBO-laboratorium in Geraardsbergen vond woensdag de autopsie (foto) plaats van de wolf die zaterdagnacht slachtoffer werd van het verkeer op de Noord-Zuid in Hechtel-Eksel.
Het onderzoek wees uit dat het gaat om een gezonde vrouwelijke wolf van 26 kilogram. De laatste definitieve tanden waren aan het doorkomen, wat wijst op een jong dier; dit bevestigt in combinatie met de plaats van het ongeval dat dit een van de negen welpen van 2022 van de roedel van Hechtel-Eksel is. Het dier (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe vennootschap: VSC

Vrijdag 16 december 2022
Hans Vangansewinkel (31) uit Hamont-Achel heeft de besloten vennootschap Vangansewinkel Subsea Construction, verkort VSC, opgericht met zetel aan het Mulkerbos. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer onderhouds- en herstellingswerken van mechanische en elektronische aard en de aan- en verkoop van lasmachines.

Werk helpt migranten bij integratie

Vrijdag 16 december 2022
"Mensen met een migratieachtergrond zijn interessant voor de arbeidsmarkt, maar ze kunnen op hindernissen botsen in de zoektocht naar een baan: gebrek aan kennis van de taal en van de sociale en culturele codes, gebrek aan zelfvertrouwen of een netwerk, vooroordelen… De kloof in de werkzaamheidsgraad van een persoon van Belgische origine en een Belg van de tweede generatie loopt op tot bijna 20%, en deze kloof is nog groter voor personen van buiten de EU en vooral voor vrouwen."
(Koning Boudewijnstichting)

Verkeer onveilig voor minderjarigen

Vrijdag 16 december 2022
Hamont-Achel - Verkeer onveilig voor minderjarigenZoomIn Limburg lieten vorig jaar 5 minderjarigen het leven in het verkeer. Dat is het hoogste aantal in vergelijking met alle andere provincies, zo blijkt uit cijfers op basis van een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Rita Moors (N-VA). Meer dan 500 Limburgse minderjarigen raakten vorig jaar gewond na een verkeersongeval. Bijna de helft van hen waren met de fiets of te voet. Daarmee presteert onze provincie het slechtst wat betreft veiligheid in het verkeer voor minderjarigen.
“Ondanks de inspanningen die worden geleverd om schoolomgevingen en -routes veiliger te maken, ligt het aantal ongevallen met dodelijke afloop in onze provincie hoger dan in het pre-corona jaar 2019”, betreurt Moors. Volgende week wordt in de commissie Mobiliteit van het Vlaams Parlement ook de voortgang van het Vlaams Verkeersveiligheidsplan besproken.
Hamont-Achel - Nationale staking: hinder bij De LijnZoom
Door een nationale staking is er vandaag hinder bij De Lijn, wie het openbaar vervoer nodig heeft, controleert best eerst de app of de website.

Eerste sneeuw!

Vrijdag 16 december 2022
Hamont-Achel - Eerste sneeuw!ZoomEr is afgelopen nacht een dun laagje sneeuw gevallen, idyllisch om te zien maar het is opletten op de weg. Het KMI waarschuwt voor gladde wegen. De strooidiensten zijn volop in actie.

Wandel met hond op warmere momenten

Donderdag 15 december 2022
Het is maar dat je 't weet
Verplaats de dagelijkse wandelingen met je hond naar de warmere momenten van de dag en wandel – waar mogelijk – in de zon. Let op met strooizout. De combinatie van koude en zout kunnen wonden, irritaties of zelfs brandwonden veroorzaken aan de poten van je hond.  Knip de overtollige haren tussen de kussentjes van zijn poten, zo blijft er minder zout aan kleven. Smeer de poten voor het buitengaan in met vaseline en spoel ze na de wandeling af met lauw water. Zo verwijder je de zoutresten. (…) Het hele nieuwsbericht

Bertha Paesen overleden

Donderdag 15 december 2022
Hamont-Achel - Bertha Paesen overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Bertha Paesen overleden. Ze was geboren in Neerpelt en werd 62 jaar. De uitvaartliturgie, de crematie en de bijzetting van de as in het graf bij haar ouders op de begraafplaats in Neerpelt zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (19-20u) in funerarium Creemers in Hamont. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Bestelwagen ramt juwelierszaak

Woensdag 14 december 2022
Grensgevallen
In Valkenswaard heeft een witte bestelwagen die in ons land was gestolen, maandagnacht rond 2.30u getracht het rolluik van juwelierszaak Bax aan de Eindhovenseweg te vernielen. Dat is vandaag bekend geworden. Tot zes keer toe werd met de camionette op het rolluik ingereden. Maar dat hield stand. Uiteindelijk sloegen de daders op de vlucht en lieten de bestelwagen achter. Bij de actie werd niets buitgemaakt.

U21 van Achel VV kampioen

Woensdag 14 december 2022
Hamont-Achel - U21 van Achel VV kampioenZoomDe U21 van Achel VV, onder leiding van trainers Stef Simons en Louis Franco, zijn zonder nederlaag kampioen geworden in de eerste competitiehelft. Vanaf nieuwjaar spelen ze een etage hoger!

Waarom hulst zo populair is met kerst

Woensdag 14 december 2022
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Waarom hulst zo populair is met kerstZoomIn menig interieur duikt in deze periode Ilex aquifolium op. Welke betekenis zit er achter dat prikkende takje hulst?
Wie heeft als kind geen kerststukjes gemaakt in de klas waarin takjes spar en hulst verwerkt zaten? Ook vandaag is hulst, met zijn donkerrode besjes, een dankbaar stukje kerstdecoratie. De winterharde, groenblijvende struik is een taai stukje natuur dat vijftien meter hoog en meer dan honderd jaar oud kan worden. Hulst is tweehuizig: het zijn de vrouwelijke planten die besjes dragen. Behalve voor vogels zijn die overigens giftig voor mens en dier. Meer info (Foto pexels)

Ivo Hendrikx overleden

Woensdag 14 december 2022
Hamont-Achel - Ivo Hendrikx overleden
In Wilsele is op 11 december Ivo Hendrikx overleden, de echtgenoot van Ingrid Liesenborghs. Hij werd geboren in Hamont,  was afkomstig van Neerpelt en werd 60 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (14 uur) plaats in aula Eikenveld in Herent (Winksele-Delle).

Denk ook aan de vogels!

Dinsdag 13 december 2022
Hamont-Achel - Denk ook aan de vogels!ZoomWinter... Wij blijven binnen, de meeste dieren moeten buiten blijven. En daar is het koud en vriest het. Geen slecht idee dus om ook eens aan hen te denken, vooral aan de vogels! Zorg daarom voor een tafeltje buiten met wat strooivoer en zo. Ze zullen je dankbaar zijn. En je krijgt gegarandeerd boeiende vogels te zien! Op de foto een roodborsttapuit in het Hageven. (Foto Marco Vanoppen)

Erg koud tot zondagavond

Dinsdag 13 december 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Erg koud tot zondagavondHet blijft nog tot en met het weekend erg koud met in de nacht matige vorst en overdag maxima rond het vriespunt of slechts enkele graden daarboven. Woensdag is er een kleine kans op een sneeuwvlokje, vrijdag is er veel zon. Zondagavond wordt de winterkou verdreven en is er een overgang naar zacht weer, waarbij sneeuwval vlug overgaat in regen.
Morgen is het bewolkt en een lokaal sneeuwvlokje is niet helemaal uitgesloten. Meestal is het echter droog en het blijft koud bij maxima rond -1 graad. (…) Het hele nieuwsbericht

Campagne: Stop agressie

Dinsdag 13 december 2022
Hamont-Achel - Campagne: Stop agressieZoom
De Lijn lanceerde vandaag een campagne tegen agressie. 
"De voorbije tijd maakten wij bij De Lijn een aantal zware agressiegevallen mee, zowel gericht tegen De Lijn-chauffeurs, chauffeurs van onze partners-exploitanten, als tegen controleurs. Die stijgende agressie is ook een maatschappelijk fenomeen. Vanuit De Lijn en onze partners willen we vandaag echter een duidelijk signaal geven: elk agressiegeval is er een te veel. Daarom trekken wij samen vandaag de lijn: tot hier en niet verder. Van onze medewerkers blijf je af!", zegt minister van Mobiliteit Lydia Peeters. 
Het aantal agressiegevallen ten opzichte van chauffeurs van De Lijn, van partners-exploitanten en controleurs steeg met een stevige 22 % in 2022 (cijfers tot en met november) ten opzichte van het jaar 2021. Maar liefst 2 250 keer onderging een medewerker van De Lijn of een exploitant fysieke of verbale agressie.

Toine Philippe overleden

Dinsdag 13 december 2022
Hamont-Achel - Toine Philippe overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Toine Philippe overleden, de echtgenoot van Tilly Bernaerts. Hij was 92 jaar. Vrijdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Hamont-Lo. Begroeting: donderdag (19-20u) in funerarium Creemers. Online condoleren via www. begrafenissencreemers.be.

Mina Dirkx overleden

Maandag 12 december 2022
Hamont-Achel - Mina Dirkx overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Mina Dirkx overleden, de echtgenote van Willy Sutens. Ze was 90 jaar. De afscheidsdienst, de crematie en de begraving van haar urne op het Boskerkhof zullen in besloten kring plaatsvinden. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Christine Van Hout overleden

Maandag 12 december 2022
Hamont-Achel - Christine Van Hout overledenO)p 7 december is in Tervuren Christine Van Hout overleden, de echtgenote van Jos Metten. Zij was 90 jaar en afkomstig uit Hamont. Het afscheid vindt plaats in intieme famiiekring. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Coorevits Dijleland in Bertem.
Hamont-Achel - Een sneeuwman voor de WinterwandelingZoomWie een wandeling maakt op het Lo kan er niet naast kijken: op het veld naast de basisschool pronkt een grote sneeuwman. Deze werd gebouwd door muzikanten van fanfare De Eendracht voor Walking in a Winter Wonderland, dat op vrijdag 23 december plaatsheeft. Het is een muzikale winterwandeling waarbij het publiek begeleid wordt van de ene concertlocatie naar de andere. Inschrijven kan via www.eendrachthamont-lo.be.

Tectum Achel wint van Waremme

Zondag 11 december 2022
Hamont-Achel - Tectum Achel wint van WaremmeTectum Achel heeft vanavond in Borgworm zijn tweede overwinning van het seizoen behaald: Waremme werd thuis verslagen met 0-3. Setstanden: 22-25, 23-25 en 16-25. Na acht wedstrijden staat Tectum Achel voorlaatste in de stand met 7 punten.

Koude nachten, zonnige dagen

Zondag 11 december 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - Koude nachten, zonnige dagenDe straalstroom ligt ver ten zuiden van ons land waardoor koude, polaire lucht nog een tijdje kan domineren. De wind draait wel stilaan naar het oosten waardoor wat drogere lucht wordt aangevoerd met meer kans op zon. ’s Nachts betekent dit wel dat het verder kan afkoelen met matige vorst. De storingen blijven vrij ver weg waardoor de kans op sneeuw eerder klein is, maar niet onbestaande.
Zondagavond wordt het vrij helder in het hele land waardoor het flink kan afkoelen. De minima (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Excelsior Hamont verliest bij MaaseikIn Derde Provinciale is Exc. Hamont bij SLW Maaseik gaan verliezen met 1-0.

Wijshagen B - Achel B 2-4

Zondag 11 december 2022
Hamont-Achel - Wijshagen B - Achel B 2-4Ook de tweede ploeg van Achel VV heeft dit weekend gewonnen: ze versloeg in Vierde Provinciale Wijshagen B met 2-4.

Volleybal: Genk – Achel 3-0

Zaterdag 10 december 2022
In eerste promo dames van het volleybal heeft KVC LensOnline Genk A Tectum Achel A geklopt met 3-0. KVC LensOnline staat tweede in de stand, Tectum Achel vijfde.

Opglabbeek - KFC Hamont 99: 1-7

Zaterdag 10 december 2022
Hamont-Achel - Opglabbeek - KFC Hamont 99: 1-7Kabouters Opglabbeek heeft vanavond thuis van KFC Hamont 99 verloren met 1-7.

Achel wint van Juve Hasselt

Zaterdag 10 december 2022
Hamont-Achel - Achel wint van Juve HasseltAchel VV heeft vanavond Juve Hasselt verslagen met 3-0. UPDATE Een verslag vanuit Achel:
Het veldoverwicht van de thuisploeg was overweldigend tegen een bezoekende ploeg die zich massaal terugtrok op eigen helft met als enige doel dat éne puntje mee naar Hasselt te nemen. Lange tijd leek dat een uitstekend plan want groen-wit had het moeilijk om een volwaardige aanval op de kleine ruimtes in elkaar te steken. Na bijna een half uur glipte Axel Maes door de (…) Het hele nieuwsbericht
Bedrijven in Limburg zijn absoluut geen vragende partij om premies bovenop de index - zoals een loonpremie -  in te voeren. Dat blijkt uit een enquête van Voka – KvK Limburg. Volgens de werkgeversorganisatie zou 80% van de ondernemingen in de provincie de premie niet toekennen, mochten ze daar zelf over kunnen beslissen.
De federale regering bereikte recent een akkoord over het loonkader voor de komende twee jaar. Dat behelst onder meer de mogelijkheid voor bedrijven die winst (…) Het hele nieuwsbericht

Christine Van Hout overleden

Vrijdag 9 december 2022
Hamont-Achel - Christine Van Hout overledenIn Tervuren is woensdag Christine Van Hout overleden, de weduwe van Jos Metten. Ze was geboren in Hamont en werd 90 jaar. De afscheidsplechtigheid heeft plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19-19.30u) in uitvaartcentrum Coorevits-Dijleland in Bertem (Olmenlaan 9)

'Een dier is (g)een cadeau'

Donderdag 8 december 2022
Het is maar dat je 't weet
Vlaams minister Ben Weyts lanceert in de aanloop naar Kerstmis en Nieuwjaar een campagne om meer mensen ervan bewust te maken dat er serieuze verantwoordelijkheden verbonden zijn aan een huisdier. Met de boodschap ‘Een dier is (g)een cadeau’ wil Weyts wijzen op het belang van een doordachte dierenaankoop. De campagne zal zowel offline te zien zijn - zoals bijvoorbeeld op bussen van De Lijn - als online op allerlei sociale mediakanalen. “Dieren kunnen een prachtig geschenk zijn, maar (…) Het hele nieuwsbericht

'Wolven zijn bang voor mensen'

Donderdag 8 december 2022
Vandaag gelezen
"Wolven zijn van nature bang voor mensen. Ze zullen mensen dan ook zoveel mogelijk mijden. Dat betekent overigens niet dat ze niet worden gezien in gebieden waar mensen wonen. Wolven maken graag gebruik van onze infrastructuur, zoals wegen. Dat zien ze niet als iets menselijks."
(Job van der Plicht op nu.nl) Meer info

Jean Theysmans overleden

Donderdag 8 december 2022
Hamont-Achel - Jean Theysmans overledenIn het rusthuis in Hamont is dinsdag Jean Theysmans overleden, de echtgenoot van Simone Reekmans. Hij was geboren in Alken en werd 82 jaar. Gedurende 60 jaar was hij koster-organist in achtereenvolgens Alken en Hamont. Donderdag om 10.30u wordt er afscheid van hem genomen tijdens de uitvaartliturgie in de Sint-Laurentiuskerk in Hamont, waarna de crematie en de bijzetting van de urne op het Boskerkhof in intieme kring zullen plaatsvinden. Begroeting: zondag (15-17u) in funerarium Creemers. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Eindelijk winst voor Tectum Achel

Woensdag 7 december 2022
Hamont-Achel - Eindelijk winst voor Tectum AchelTectum Achel heeft vanavond de wedstrijd tegen Axis Guibertin, vijfde in de stand, gewonnen met 3-1. Setstanden: 25-16, 26-24, 20-25 en 25-16. 

Provincie investeert 78 miljoen

Woensdag 7 december 2022
Het provinciebestuur gaat volgend jaar 78 miljoen euro investeren: 52 miljoen in eigen projecten, 26 miljoen als investeringssubsidies aan derden. Dat is vandaag gezegd in de beleidsverklaring van de bestendige deputatie.
Belangrijke investeringsprojecten in 2023 zijn fietspaden en fietssnelwegen, infrastructuurwerken in de provinciale scholen, de uitbouw van thematische campussen, be-MINE, het PLOT en de waterlopen. Ook de herbestemming van het begijnhof in Hasselt krijgt concreet vorm en in de (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Grensoverschrijdende oefening met C-130ZoomTot 16 december vindt het grensoverschrijdende evenement "Orange Bull" plaats. Dit is een grootschalige oefening van de Nederlandse luchtmacht die plaatsvindt in het Nederlandse en Belgische luchtruim. Tijdens deze oefening zullen Nederlandse C-130-transportvliegtuigen op lage hoogte en ook in het donker gaan vliegen op nachtzichtapparatuur.
De oefening vindt vanaf vrijdag ook plaats in de regio van de Kempen (dropgebied Hechtel en vliegveld Weelde), in de Ardennen (luchthaven van Bertrix) en (…) Het hele nieuwsbericht

Vernieuwde Sociale Kaart online

Dinsdag 6 december 2022
De vernieuwde Sociale Kaart staat online. Die Sociale Kaart wil elke burger en hulpverlener informeren over het zorgaanbod in Vlaanderen en Brussel. Wat gaat u er vinden?
- Als burger vind je er een antwoord op allerlei zorgvragen, zoals: ‘Waar vind ik kinderopvang in mijn buurt?’, ‘welke huisartsen zijn er in mijn stad/gemeente?’ of ‘waar vindt een verslaafd familielid hulp?’.
- Als zorg- en welzijnsverlener kan je de tool gebruiken om je (…) Het hele nieuwsbericht

Gouverneur: 'Meer politie nodig'

Dinsdag 6 december 2022
Elk jaar houdt de gouverneur tijdens de openingszitting van de provincieraad een rede voor de raadsleden. Vandaag had gouverneur Jos Landmeeters het over het personeelstekort bij de politie in Limburg. Landmeeters noemde dat tekort structureel. Volgens hem zijn er in Limburg ruim 800 politiemensen méér nodig dan nu, wil men het Belgisch niveau benaderen. Hoewel Limburg een grensregio is, telt de provincie slechts 25,8 politiemensen per 10.000 inwoners. Het nationaal gemiddelde bedraagt 41/10.000.

Jean Evens overleden

Dinsdag 6 december 2022
Hamont-Achel - Jean Evens overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is gisteren Jean Evens overleden, de echtgenoot van Christine Feijen. Hij was geboren in Antwerpen en werd 94 jaar. De afscheidsdienst en de begrafenis op het Boskerkhof zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (19-20u) in funerarium Creemers.
Vandaag gelezen
De kinderopvang en de zorg voor ouderen houden ons als maatschappij een spiegel voor. Die toont ons dat de prioriteit ligt bij degenen die economisch renderen. De rest is louter een ‘kostenpost’ waarop zoveel mogelijk bespaard moet worden. Dat rendementsdenken schuurt met alles van intrinsieke waarde: zorg, kunst, onderwijs. Het beschavingspeil van een samenleving kan je nochtans niet aflezen van haar BBP of begrotingsevenwicht, maar van hoe ze met de meest kwetsbaren omgaat.
(Liza Cortois in Tertio)

Vertraging in treinverbindingen

Dinsdag 6 december 2022
Hamont-Achel - Vertraging in treinverbindingen
Even na 15u is er een persoonsongeval gebeurd ter hoogte van een overweg op de spoorlijn Antwerpen-Mol. Dat gebeurde even voor een trein uit Antwerpen het station in Mol binnen zou rijden.
De trein staat stil en voor de reizigers is het wachten tot ze verder kunnen. Verwacht wordt dat er in de loop van de vooravond nog aanzienlijke vertraging op de verbindingen Mol-Hasselt en Mol-Hamont zal zijn.

Sociale media: zegen, maar ...

Dinsdag 6 december 2022
Vandaag gelezen
Sociale media zijn een zegen om informatie sneller en breder te verspreiden dan voordien. De keerzijde daarvan is echter dat ook desinformatie sneller voet aan de grond krijgt. De beheerders van de netwerken kunnen een belangrijke rol spelen om die verspreiding tegen te gaan, maar de grens met censuur is daarbij erg dun. (Kerk & leven)

Internet of Things

Maandag 5 december 2022
Het is maar dat je 't weet
29% van de Belgen tussen 16 en 74 jaar gebruikte minstens één met internet verbonden huiselijk apparaat of systeem in 2022. In 2020 was dat 24%. De praktische huiselijke toepassingen waarvan sprake is, dienen voor de beveiliging van de woning, zoals een alarmsysteem, veiligheidscamera of rookdetector (13%); voor energiebeheer, zoals een slimme thermostaat, verbruiksmeter of verlichting (14%); of voor een virtuele assistent zoals Google Home, Siri,.. (10%). Tot slot zijn huishoudtoestellen (koelkasten, ovens…) goed voor 6%. (Statbel)
Vandaag gelezen
Mensen die in armoede leven, hebben veel vragen en zorgen. Kloppen ze ergens aan voor ondersteuning, dan botsen ze steeds vaker op gesloten loketten. Alles moet digitaal. Goede hulp- en dienstverlening start nochtans bij een open loket, waar tijd en ruimte is om samen dingen uit te zoeken of bijkomende vragen te stellen.
(Koen Trappeniers op Linkedln)

LRM wil meer start-ups aantrekken

Maandag 5 december 2022
Hamont-Achel - LRM wil meer start-ups aantrekkenZoomDe zeven Limburgse incubatoren lanceren een oproep om nieuwe start-ups aan te trekken. Via het programma Pitch Your Seat krijgen recent gestarte ondernemers nu de kans om te solliciteren voor een gratis werkplek en begeleiding voor zes maanden op één van de incubatoren. Ondernemers die recent gestart zijn met hun start-up kunnen zich tot 15 januari 2023 kandidaat stellen voor een plek in het Pitch your seat-programma. Ze moeten wel voldoen aan enkele voorwaarden, zegt Marc Beenders van de LRM: “We zijn op zoek naar start-ups waar innovatie vooropstaat. De start-up moet actief zijn in één van de volgende thema’s: ICT, health, energie, drones, creative, agro of cleantech. Daarnaast zoeken we ondernemers die broeden op een innovatief idee, of die recent (minder dan twee jaar geleden) gestart zijn. Tot slot engageren deelnemers zich gedurende minstens zes maanden voor een begeleidingstraject in samenwerking met verschillende partners, waaronder Vlaio.”
Wil jij je kandidaat stellen? Dat kan tot 15 januari 2023 via deze link

Lekker eten tijdens de feestdagen?

Maandag 5 december 2022
Partnerbijdrage
Hamont-Achel - Lekker eten tijdens de feestdagen?ZoomHet einde van het jaar is in zicht en dat betekent dat de feestdagen weer voor de deur staan. Tijd om je te verwennen met lekker eten! Maar wat als je niet veel geld uit wilt geven? Gelukkig hoeft dat niet te betekenen dat je moet inboeten op smaak. Er zijn genoeg lekkere recepten te maken die niet al te duur zijn.
Voor je van start gaat en een budgetmenu in elkaar steekt, blader eerst even in de folders van de goedkopere supermarkten. Zijn er bepaalde vlezen, groenten of hapjes in promotie? Hou dan hiermee (…) Het hele nieuwsbericht

Mathieu Geutjens overleden

Maandag 5 december 2022
Hamont-Achel - Mathieu Geutjens overledenIn het rusthuis in Achel is zaterdag Mathieu Geutjens overleden, de echtgenoot van Maria Joosten. Hij was geboren in Bocholt en werd 91 jaar. Donderdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel. Begroeting: woensdag (19-20u) in funerarium Creemers in Hamont. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Sinterklaas bij Hamontse kleuters

Maandag 5 december 2022
Hamont-Achel - Sinterklaas bij Hamontse kleutersZoomOok dit jaar konden de kleuters van het centrum en de wijkschool van kleuterschool De Robbert genieten van een prachtig Sinterklaasfeest. Met een aftelkalender konden ze toeleven naar de komst van Sinterklaas. De Sint en 3 pieten kwamen met de koets naar de school. Hiervan waren de kleuters behoorlijk onder de indruk. In de turnzaal werden er spelletjes gedaan en werd er samen met de pieten en de juffen gedanst op muziek. En lol dat iedereen had! Op de foto's: wachten op de Sint...
Sinterklaas bij Hamontse kleuters
Zoom

U15 van KFC zijn kampioen

Maandag 5 december 2022
Hamont-Achel - U15 van KFC zijn kampioenZoomDe provinciale U15 van KFC Hamont 99 zijn met 40 op 42 punten kampioen geworden in hun reeks. Ze gaan vanaf januari dus in een hogere reeks spelen. Proficiat!
De afgelopen drie weekends vond, voor de 39ste keer, de Najaarsactie van het Steunfonds Filipijnen Overpelt (SFO) plaats: de verkoop van speculaas bij Noord-Limburgse kerken ten voordele van de organisatie Bidlisiw in de Filipijnen. Bidlisiw begeleidt, samen met Filipijnse technische scholen en lokale kleine bedrijven, kansarme jongeren naar een baan en geeft deze jongeren zo de kans om uit de groeien tot actieve burgers die bijdragen aan een duurzame ontwikkeling.
De actie aan de 14 parochiekerken (…) Het hele nieuwsbericht
De allereerste resultaten van de Vlaamse Preventiebarometer zijn een feit. Ze tonen aan dat heel wat mensen de wil hebben om minder te roken en te drinken en zich vaak nog vergissen in wat ze erover denken te weten.
Een eerste reeks van resultaten is nu beschikbaar.
- Over alcohol: 8 op de 10 Vlamingen geeft aan in het laatste jaar alcohol te hebben gedronken, waarbij mannen een uitgesproken risicoprofiel hebben dan vrouwen. Mannen drinken meer dagelijks alcohol dan vrouwen (8,4% (…) Het hele nieuwsbericht

Feestje bij KFC

Zondag 4 december 2022
Hamont-Achel - Feestje bij KFCZoom
Gisteravond verzamelden oud-spelers, -trainers en -bestuursleden uit de periode 1999-2009 bij KFC Hamont 99 voor een gezellige reünie. Er waren voldoende verhalen uit de eerste 10 jaren van de  fusieclub om er een avond over te kunnen vertellen. Op de groepsfoto zien we onder andere initiatiefnemers Jef Ramaekers en Bart Engelen, trainers Stef Franssen en Michel Nysen en bestuurslid Bèr Cardinaels. Jeroen Vanseggelen en Werner Follon (beiden links op de foto) waren in die periode actief bij KFC en zijn nu als T1 en T2 weer terug bij de club. Meer foto’s
Hamont-Achel - Achel verliest van Zepperen-BrustemHet leven is niet altijd eerlijk, ook niet in de sport. Achel VV was veruit de betere ploeg bij Zepperen-Brustem, maar het was de thuisploeg die met 1-0 won.

Verlies voor Exc. Hamont

Zondag 4 december 2022
Hamont-Achel - Verlies voor Exc. HamontExc. Hamont heeft thuis met 0-2 verloren van FC Maasland Noordoost.

Verlies voor Hades-heren

Zondag 4 december 2022
Hamont-Achel - Verlies voor Hades-herenZaterdagavond trokken de heren van handbalclub Hades naar Maasmechelen. Aanvankelijk ging het vrij regelmatig op, met aan de rust een voorsprong van 16-19 voor Hades. Het werd nog een fel bevochten tweede helft waar Hades, dat moest spelen zonder wissels, toch de overwinning moest laten aan de thuisploeg. Eindstand 36-33.
Grensgevallen
In het baanwielrennen heeft Harrie Lavreysen uit Luyksgestel de zege in het sprintklassement van de Champions League moeten afstaan aan Matthew Richardson uit Australië. De Nederlander, regerend wereldkampioen, olympisch kampioen en titelverdediger in de Champions League, werd in de afsluitende wedstrijd op het onderdeel keirin geklopt door de Australiër, die daarmee het klassement won.

IJzige wind

Zondag 4 december 2022
Weerbericht
Hamont-Achel - IJzige windHet weekend staat in het teken van een ijskoude oosten- tot noordoostenwind. De gevoelstemperatuur ligt daarbij tussen -5 en -10 graden, hoewel de maxima boven 0 graden uitkomen. Er is veel vochtigheid in de onderste lagen van de atmosfeer, waarbij vooral op zondag de zon afwezig blijft. Na het weekend wordt het tijdelijk wat minder koud, maar de neerslagkansen nemen toe.
Vandaag domineren lage wolkenvelden. Ook na het opruimen van nevel en mist in de ochtend kleurt de lucht eentonig grijs. Een (…) Het hele nieuwsbericht

Achel B - Helson B 6-1

Zaterdag 3 december 2022
Hamont-Achel - Achel B - Helson B 6-1In Vierde Provinciale heeft Achel VV Helson Helchteren verslagen met 6-1.

KFC Hamont 99 - KFC Anadol 2-3

Zaterdag 3 december 2022
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 - KFC Anadol 2-3KFC Hamont 99 heeft vanavond thuis met 2-3 verloren van KFC Anadol.

Het geheime medicijn

Vrijdag 2 december 2022
Tribunaliteiten
Hamont-Achel - Het geheime medicijnAl meer dan 30 jaar was zij verpleegkundige in hetzelfde ziekenhuis, toen zij tijdens haar weekendshift een telefoontje kreeg van een persoon die zich voorstelde als de partner van een patiënt. Eerder vernam zij van de dokter van die patiënt dat hij de medicatie van de patiënt (HIV? aids?) nodig had en de dokter vroeg haar dit in orde te brengen. Zij vroeg de persoon aan de telefoon daarom de aidsmedicatie bij een volgend bezoek mee te brengen. Geconfronteerd met de reactie van de (…) Het hele nieuwsbericht

Minder huwelijken sinds jaren '70

Vrijdag 2 december 2022
Het is maar dat je 't weet
In 2019 werden er 44.270 huwelijken afgesloten in België (3,9 huwelijken per 1000 inwoners). In het jaar 2020 lag dit een stuk lager (2,9) omwille van de COVID-19-crisis. Negentig jaar voordien, in 1929, trouwden er 71.811 Belgische koppels of 9,0 huwelijken per 1000 inwoners.
In de jaren vlak na beide Wereldoorlogen piekte het aantal huwelijken: bijvoorbeeld 14,1 huwelijken per 1000 inwoners in 1920 en 10,9 in 1946. Sinds de jaren '70 gaat het aantal huwelijken per 1.000 inwoners gestaag (…) Het hele nieuwsbericht

Wie was de échte Sinterklaas?

Vrijdag 2 december 2022
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Wie was de échte Sinterklaas?ZoomHoe werd een 4de-eeuwse bisschop een populaire kindervriend? Waarom komt hij uit Spanje en niet uit Italië? En hoe zit dat met die lekkende graftombe?  Op wie is Sinterklaas gebaseerd? 
De oorspronkelijke ‘Sint-Nicolaas’ was Nicolaas van Myra. Hij leefde van ca. 270 tot 342 en was bisschop van Myra, in het toenmalige Lycië. Dat ligt nu langs de zuidkust van Turkije, maar behoorde op dat moment toe aan het Romeinse rijk. Nicolaas werd op 19-jarige leeftijd tot priester (…) Het hele nieuwsbericht

Tuinrangers gezocht

Vrijdag 2 december 2022
Door het grote succes is het Agentschap Natuur en Bos op zoek naar extra Tuinrangers om het team te versterken. Als vrijwilliger geef je tuinadvies in Hamont-Achel. Je krijgt een fijne opleiding om buurtbewoners te helpen met tips en tricks bij de aanleg van hun natuurlijke tuin. Zo werk je mee aan een gemeente met tal van natuurparadijsjes! Interesse? Volg dan de online infoavond van 19 januari om 19u30. Meer info & inschrijven: www.tuinrangers.be/infoavond.

Postzegel gaat 17% duurder worden

Donderdag 1 december 2022
Het is maar dat je 't weet
Hamont-Achel - Postzegel gaat 17% duurder wordenZoomOp 1 januari 2023 maakt bpost de tarieven van zijn postzegels en bpacks weer duurder "om de stijging van de kosten door de inflatie, de loonindexeringen en het dalende postvolume deels te compenseren".
De Non-Priorpostzegel kost vanaf dan per stuk € 1,39 in plaats van € 1,19 (en € 1,36 per stuk bij aankoop van een vel van 10). De Priorpostzegel kost vanaf dan per stuk € 2,17 in plaats van € 1,89 (en € 2,14 per stuk bij aankoop van (…) Het hele nieuwsbericht

België uitgeschakeld op WK voetbal

Donderdag 1 december 2022
Hamont-Achel - België uitgeschakeld op WK voetbalBelgië is al uiitgeschakeld op het WK voetbal in Qatar. De beslissende wedstrijd tegen Kroatië eindigde op een 0-0 gelijkspel. Marokko is groepswinnaar.  
Het is maar dat je 't weet
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gaat in de nacht van vrijdag 2 op zaterdag 3 december het wegdek van de Kempische brug in Hasselt opnieuw asfalteren. Tussen 19u en 9u wordt de toplaag asfalt van de brug in beide rijrichtingen vernieuwd. Houd rekening met enige verkeershinder in de omgeving, zegt het AWV.

Cremeren wordt duurder

Donderdag 1 december 2022
Het is maar dat je 't weet
Vanwege de stijgende energieprijzen gaan ook de crematoria de prijzen voor het cremeren van een stoffelijk overschot verhogen. Dat zegt Tom Wustenberghs, algemeen directeur van Pontes, dat meerdere crematoria beheert in Antwerpen, Turnhout en Lommel. Een crematie die nu 500 euro kost, zal dan 630 euro kosten, plus 6% btw Meer bij Gazet van Antwerpen.

Kastaars!: nieuwe mediaprijzen

Donderdag 1 december 2022
Radio en TV
Hamont-Achel - Kastaars!: nieuwe mediaprijzenZoomKastaars!: zo heten de gloednieuwe prijzen die op 28 januari 2023 worden uitgereikt aan Vlaams mediatalent. VRT, DPG Media, SBS en Streamz zetten tijdens dit media-event van het jaar lokaal talent – zowel televisie-, radio- als onlinetalent en -formats - in de schijnwerpers met een grootse televisieshow, radioshow en online evenement. Heel Vlaanderen kan kiezen welke favoriete gezichten en formats bekroond worden. Danira Boukhriss Terkessidis, Koen Wauters en Gert Verhulst presenteren de (…) Het hele nieuwsbericht
14/04

Van harte proficiat voor het behalen van het kampioenschap in de eerste provinciale van het voetbal. Op naar de nationale reeksen.

André Steensels
02/04

Van harte dank, Paul. Internetgazet werd altijd zeer mooi gepresenteerd met woorden en beelden. Een prachtig medium voor en van Noord-Limburg dankzij uw inzet. We wensen uw opvolger veel succes!

Jef Plas
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel