Tijdens het vragenuurtje bij aanvang van de gemeenteraad afgelopen donderdagavond uitte
Michaline Lon namens zo’n
90 bewoners van de Bergwijk hun bezorgdheid over de
onthardingswerken in de Gerst- en Haverstraat. De bewoners voelen zich onvoldoende gehoord in het proces. Hoewel het stadsbestuur participatie en inspraak hoog in het vaandel draagt, stellen de bewoners van de Bergwijk dat zij dit anders ervaren: volgens hen was er geen overleg vooraf en werden ze pas kort voor de start van de werken uitgenodigd voor een infomoment.
Tijdens de gemeenteraad las Michaline Lon een brief voor waarin de zorgen van de bewoners werden toegelicht. Aansluitend werd een petitie overhandigd aan burgemeester Tom Cox (foto).
Samenvatting open brief Michaline Lon namens bewoners Bergwijk (Hamont)
Tijdens de gemeenteraad sprak Michaline Lon namens zo’n 90 bezorgde bewoners van de Bergwijk (Haverstraat en Gerststraat) hun ongenoegen uit over de manier waarop het onthardingsproject wordt aangepakt. De buurt is niet tegen vergroening, maar maakt ernstige bezwaren tegen de huidige uitvoering.
Zes hoofdpunten van bezorgdheid:
-
Toegankelijkheid in het gedrang:
Het verdwijnen van verharde voetpaden en parkeerplaatsen maakt het moeilijker voor ouderen, mensen met een beperking en gezinnen met kinderwagens om zich vlot te verplaatsen in de wijk.
-
Onveilige verkeerssituatie:
De straat wordt te smal voor het drukke en gemengde verkeer, zonder duidelijke herinrichting of grondige verkeersanalyse. Dat verhoogt de kans op ongevallen en hindert hulpdiensten.
-
Gebrek aan participatie:
De bewoners werden laattijdig en onvolledig geïnformeerd. Tijdens het infomoment waren er geen concrete plannen of schema’s beschikbaar.
-
Geen onderzoek naar alternatieven:
Er is geen transparantie over eventuele andere mogelijkheden zoals halfverharding of aangepaste inrichtingen. De bewoners voelen zich buitengesloten in het proces.
-
Subsidies als drijfveer:
De buurt vreest dat het project vooral ingegeven is door het verkrijgen van Europese subsidies, en niet door de leefbaarheid van de wijk.
-
Onderhoud niet gegarandeerd:
Zonder degelijk groenonderhoud vrezen de bewoners dat de wijk zal verloederen. Drie maaibeurten per jaar volstaan niet.
De bewoners vragen:
-
Een agendapunt op de volgende gemeenteraad om hun bezorgdheden te bespreken,
-
Openbare inzage in de plannen en besluitvorming,
-
Actieve betrokkenheid van de buurt bij het ontwerp,
-
Een herziening van het plan met garanties voor toegankelijkheid, veiligheid en bereikbaarheid.
Tot slot overhandigden ze een door 90 gezinnen ondertekende petitie en riepen op tot échte dialoog: “Werk met ons samen, niet over ons heen.”