Aanstaande zondag 6 juli vindt in De Posthoorn opnieuw de jaarlijkse Bijen-infomarkt plaats, een evenement dat al voor de 34ste keer georganiseerd wordt door de Hamontse imkersvereniging. Van 9 tot 17 uur kunnen bezoekers er alles ontdekken over het fascinerende leven van de bij én over het ambacht van het imkeren. Wij spraken met Hilde en Marianne van Imkersvereniging Sint Ambrosius Hamont-Achel.
De markt is intussen uitgegroeid tot een vaste waarde in de regio en lokt elk jaar honderden bezoekers. Vanaf 8 uur lopen de eerste imkers al binnen, vooral voor het gespecialiseerde imkermateriaal dat op de markt te koop wordt aangeboden. “Het is één van de weinige plekken waar je het materiaal nog in handen kunt nemen voordat je het koopt", vertelt Hilde ons.
Maar de infomarkt is veel meer dan een beurs voor imkers. Het is een leerrijk gezinsevenement waar jong en oud zich kunnen onderdompelen in de wereld van de honingbij. Zo zijn er demonstraties van traditionele technieken zoals bijenkorfvlechten, houtdraaien en het ‘kwikken’ van een bijenkorf – een vorm van wegen om te bepalen hoeveel voedselreserves een bijenkast nog heeft.
Een echte blikvanger is het ‘kwikken’ van de bijenkorf. Wie het dichtstbij het gewicht van de korf zit, wint de korf mét bijenvolk. En wie altijd al wilde weten hoe honing precies in een potje terechtkomt, kan het volledige proces volgen: van het ontzegelen van de raten tot het slingeren, zeven en roeren van de honing.
Daarnaast zijn er ook doorlopende demonstraties over wasverwerking, het maken van waswafels, en natuurlijke manieren om ziekten zoals varroa te bestrijden. En natuurlijk krijgt ook de dreiging van de Aziatische hoornaar aandacht. Bezoekers kunnen in een speciale kijkkast een levend nest observeren en leren hoe de hoornaars worden opgespoord en bestreden. Zo’n 140 Aziatische koninginnen hebben de Hamont-Achelse imkers gevangen, zo’n 10 nesten werden in het najaar vernietigd.
Waarom smaakt de honing van de ene imker anders dan die van een andere imker? Dat is simpel, zo antwoorden Hilde en Marianne in koor: het hangt af van de planten en bomen die in de buurt staan. Hilde heeft in haar tuin een lindenboom en een tamme kastanjeboom, terwijl een eindje verder een wei vol honingklaver staat. Dat gaat alvast een verschil geven.
De gemeenten promoten momenteel de bloemenweiden, waar de bijen zich tegoed aan kunnen doen. Maar de twee dames zijn stellig: bomen en struiken zijn al even belangrijk.
De organisatie heeft extra aandacht voor bewustmaking bij kinderen. Via interactieve standen, educatief materiaal en het uitdelen van bloemenzaadjes wil men de jongste generatie betrekken bij het belang van biodiversiteit en het behoud van de bij.
Tot slot kunnen bezoekers ook terecht bij een herborist voor natuurlijke producten op basis van honing, stuifmeel en propolis.
En wie gewoon wil genieten van een lepeltje pure honing, krijgt daar natuurlijk ook de kans toe.
De toegang tot de Bijen-infomarkt is gratis. Iedereen welkom op zondag 6 juli in De Posthoorn, van 9 tot 17 uur.
Marc Faes