UPDATE Ondanks de slechte weersomstandigheden vond er vandaag toch een oorlogsherdenking plaats in
Achel (foto Evert Meijs).
Aan het standbeeld voor de gesneuvelde soldaten en burgerslachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Achel-Centrum werden vier bloemenkransen neergelegd. Dat was namens het stadsbestuur door schepen Ben Schuurmans, voor de Vriendenkring Achelse Oudstrijders door Mathieu Noten en Tina Thijs, het Nationaal Verbond der Oud-Krijgsgevangenen met Harrie Winters en René Winters namens de werkgroep voor oorlogsherdenkingen RAF-Memorial Hamont-Achel.
Jean-Pierre Lemmens van RAF-Memorial Hamont-Achel: "Door de fikse regenbuien en de felle wind konden we geen geluidsinstallatie en stoelen plaatsen. Onze werkgroep besloot daarom de plechtigheid drastisch in te korten. We hielden een korte dodenhulde met het plaatsen van een naambordje van de oorlogsslachtoffers (door de schoolkinderen), één minuut stilte voor de drie Achelse oudstrijders die in het afgelopen jaar overleden (dr. Louis De Bont, Michel Gijbels en Fons Schuurmans) en een bloemenhulde. De fanfare speelde de nationale hymne en de Vlaamse Leeuw".
In Hamont werden na de mis bloemen neergelegd bij de gedenksteen aan het stadhuis door burgemeester Theo Schuurmans, A. Boonen en mevrouw Willekens namens de vaderlandslievende verenigingen en de oudstrijders en weggevoerden. Tijdens de receptie ten stadhuize overhandigde ereschoolhoofd Jaak Dijkmans aan Luk Van de Sijpe van de geschied- en heemkundekring Goede Stede Hamont een dagboekje, een gebedenboekje en een portefeuille van zijn vader, die 8 jaar soldaat was tijdens en na de eerste wereldoorlog. En de 86-jarige Adriaan Boonen, die tijdens WOII een jaar in Duitsland gevangen werd gezet wegens werkweigering, legde een pakkende getuigenis uit die periode af.