Het overige nieuws

Kajakkers naar WK in Canada

Woensdag 31 juli 2013
Hechtel-Eksel - Kajakkers naar WK in CanadaZoomIn het Canadese Welland, nabij de Niagara-watervallen (foto), wordt van 1 tot en met 4 augustus het wereldkampioenschap kajak voor junioren en -23-jarigen gevaren. De Belgische nationale ploeg bestaat uit 9 kajakkers, van wie er 7 lid zijn van de Neerpeltse Watersportclub. Artuur Peters (Hechtel-Eksel) neemt er deel in de K1 1000 meter bij de heren junioren. De andere NWC-ers nemen deel bij de -23-jarigen: Hermien Peters (Hechtel-Eksel) & Lize Broekx (Neerpelt) in de K2 over 500 (…) Het hele nieuwsbericht

'Bilzen, de boom in'

Maandag 29 juli 2013
Meer dan 40 hectare hoogstamboomgaarden, biologisch beheerd (dus zonder pesticiden), dragen eind september in Alden Biesen volop hun vruchten. Te veel fruit om in één keer op te eten en heerlijk om puur natuur appelsap van te maken. Daarom vindt op zaterdag 12 oktober van 13 tot 17u in die boomgaarden het fruitplukevenement "Bilzen, de boom in" plaats.
Iedereen is er welkom om appels te rapen en door de Sapmobiel te laten persen tot appelsap. Inschrijven is wel (…) Het hele nieuwsbericht

De wachtpost is verkend

Donderdag 25 juli 2013
De Noord-Limburgse huisartsen hebben vanavond een bezoek gebracht aan gebouw A bij de oude kliniek, waarin vanaf 2 augustus de nieuwe wachtpost voor de weekenddienst zal worden bemand. Voor de duidelijkheid: gebouw A is het relatief recente gebouw dat vóór de oude kliniek staat. Het gebouw van de kliniek zelf wordt nog deze zomervakantie grotendeels afgebroken. UPDATE Ook het telefoonnummer van de wachtdienst verandert vanaf die datum: het wordt 011 60 40 60.

Minica Paesen overleden

Donderdag 25 juli 2013
Hechtel-Eksel - Minica Paesen overledenIn woonzorgcentrum Den Boogerd is vrijdag Minica Paesen overleden. Ze was 91 jaar. De afscheidsplechtigheid, voorafgegaan door de crematie, vond plaats in familiekring.
Hechtel-Eksel - Huisartsenwachtpost start op 2 augustusZoomVanaf vrijdagavond 2 augustus om 19u gaat de nieuwe huisartsenwachtpost voor de regio van start in de oude kliniek in Neerpelt. De dienst wordt waargenomen door twee dokters, bij wie men terecht kan voor raadplegingen en een derde dokter die op huisbezoek gaat bij mensen die zich niet kunnen verplaatsen.
De huisartsenwachtpost is er voor dringende medische problemen in het weekend en tijdens de feestdagen. Hij is ondergebracht in de Stationsstraat 76 (Campus Z) in Neerpelt (…) Het hele nieuwsbericht

Manske Diepvens overleden

Dinsdag 23 juli 2013
Hechtel-Eksel - Manske Diepvens overledenin het Mariaziekenhuis is zondag Manske Diepvens overleden, de weduwe van André Theeuwen. Ze was 85 jaar. Donderdag om 13.30u is er een afscheidsplechtigheid met asurn in Aula 't Sant in Hechtel. Woensdag om 19u is er daar een avonddienst.
Het nieuwe koningspaar houdt op 24 september zijn "blijde intrede" in Hasselt. Dat heeft het paleis bekendgemaakt. Hasselt is vierde in de rij van provinciehoofdsteden die door koning en koningin worden bezocht.
Hechtel-Eksel - Een muzikale ervaring in GenkZoomVivi Vaesen bezocht vandaag Harmonic Fields in Genk, een indrukwekkende verzameling van 500 instrumenten, uitsluitend bespeeld door de wind. Ze vormen een volwaardig symfonisch windorkest, samengesteld uit blaas-, percussie- en snaarinstrumenten. Onderweg beleef je een unieke muzikale ervaring tussen de bamboefluiten, rust je even uit op de door cello's omringde loungestoelen en volg je de route van de snaren. Bedenker van het project is de Fransman Pierre Sauvegeot. Een absolute aanrader en je kan hier nog terecht tot en met 7 augustus. (Foto en video Vivi Vaesen)


De visie van Fobie
Hechtel-Eksel - Ondertussen, na de troonswissel...ZoomZo ziet Fobie ex-koning Albert, na de troonswissel vandaag...

Zonder commentaar...

Zondag 21 juli 2013
Hechtel-Eksel - Zonder commentaar...ZoomVandaag gezien op de Grote Ring in Hasselt. (Foto Marcella Stappers)

Het is maar een weet

Zondag 21 juli 2013
"Statistiekje: van de afgelopen 108 jaar waren er slechts 5 julimaanden zonniger dan 2013 over de eerste 20 dagen van de maand in Limburg: 2006, 1959, 1971, 2010 en 1934. We zitten nu al aan 189 uren zonneschijn terwijl dat er in 1980 slechts 25 uren waren in de hele eerste 20 dagen van juli samen." (Weerman Ruben Weytjens op zijn Facebookpagina)

Het is maar dat u het weet

Vrijdag 19 juli 2013
Gaat u naar het buitenland op vakantie met de wagen? Dan moet u toch met een paar dingen rekening houden, signaleert politie Lommel:
- In Spanje moet je bij pech zowel voor als achter het voertuig een gevarendriehoek plaatsen. In de wagen moeten bovendien een brandblusapparaat, een verbanddoosje en een reflecterend fluovestje zitten. In bijna alle Europese landen is het verplicht een dergelijk vestje aan te trekken wanneer je je bij ongeval of pech op de openbare weg begeeft. Meer zelfs, in (…) Het hele nieuwsbericht

Vandaag gelezen...

Donderdag 18 juli 2013
...op de Facebookpagiina van het Brussels Kathedraalkoor:
"Wie aanstaande zondag bij het Te Deum de Capella verwacht, zal bedrogen uitkomen. Ja, we waren sinds juni naarstig aan het repeteren aan het Te Deum I van Frans Liszt (koor, orgel, kopers en pauken) en aan de creatie van mijn eigen Psalm 148 voor koor en harmonieorkest. Eerst een alarmerend bericht vanuit militaire hoek: bij de intrede van het vorstenpaar mag niets 'modern' klinken; daar wordt hij onrustig van. Nog geen man overboord; Psalm (…) Het hele nieuwsbericht

Het is maar dat u het weet

Donderdag 18 juli 2013
Maandag 22 juli zijn alle postkantoren gesloten. De banken zijn wel geopend.

Een kauw in uw schouw?

Woensdag 17 juli 2013
Hechtel-Eksel - Een kauw in uw schouw?ZoomHet Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en Vogelbescherming Vlaanderen lanceren dezer dagen een folder die bedoeld is om preventieve maatregelen te nemen tegen kauwennesten in schouwen. "Daarvoor is het nu het ideale moment”, zegt Dirk Bogaert, woordvoerder van het ANB. “Na de broedperiode, begin augustus raden we aan om een rooster op de schouw te plaatsen." 
Kauwen zijn intelligente vogels die graag in de buurt van mensen wonen. Zo vinden ze makkelijk voedsel en een (…) Het hele nieuwsbericht

David De Smet overleden

Maandag 15 juli 2013
Hechtel-Eksel - David De Smet overledenWoensdag is David De Smet overleden. Hij was 42 jaar. Dinsdag wordt hij begraven na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Hechtel. Maandag om 19 uur is er daar een avondwake.

Voor snelle jongelui

Maandag 15 juli 2013
Miinister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet nodigt 10 Limburgse jongeren uit om de militaire parade naar aanleiding van de nationale feestdag te volgen "op locatie", dus in Brussel. Jongeren die in 1993 geboren zijn, komen hiervoor in aanmerking. De treintickets en de tickets voor het evenement zijn gratis.
Voor meer informatie en inschrijving kunt u terecht bij danny.quanten[!]limburg.be, gsm 0479 995203. Let wel, de eerste 10 mogen mee. Dus snel zijn is de boodschap! 

Zomertip: Watou

Vrijdag 12 juli 2013
Hechtel-Eksel - Zomertip: WatouZoomNiet direct bij de deur, maar de moeite om er eens een dagje (of twee; in Poperinge zijn B&B's! ) op uit te trekken. Net als Neerpelt is Watou een grensdorp, maar dan aan de grens met onze zuiderburen. Watou stond bekend om zijn poëziezomers. Het jaarlijkse festival met poëzie in combinatie met beeldende kunst heeft een waardige opvolger gekregen: 'Kunstenfestivalwatou' met dit jaar als thema : 'Over de liefde die we niet begrijpen'. Beeldende kunst en poëzie wisselen elkaar af en vullen elkaar aan. Ze zijn te bezichtigen, te lezen en te horen op verschillende locaties op loopafstand in het pittoreske plaatsje met terrasjes en eetgelegenheden. Bij elke locatie is er een gids, die vol enthousiasme vertelt over de kunstwerken. Eén van de tofste werken is de rij telefooncellen, waar je rustig kunt luisteren naar een gedicht. Voor meer informatie kan je terecht bij http://kunstenfestivalwatou.be. Het is aan de andere kant van ons land, maar absoluut de moeite van de verplaatsing waard. (Zjuul Devens)

Gerard Swinnen overleden

Dinsdag 9 juli 2013
Hechtel-Eksel - Gerard Swinnen overledenVrijdag is Gerard Swinnen overleden, de echtgenoot van Madeleine Schouteden. Hij was 80 jaar. Donderdag wordt hij begraven, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Eksel. Woensdag om 19 uur is er daar een avondwake.

Op de motor in de zomer

Maandag 8 juli 2013
Sinds de lente komen de motorrijders weer buiten. Ze moeten daarbij opletten dat ze zich kleden volgens het boekje, anders kunnen ze van de politie een pv krijgen. Op de motor in short, t-shirt en slippers mag dus niet, ook al is het zo heet dat de kraaien gapen. Volgens de wet moeten zowel bestuurder als passagier van een motor handschoenen dragen, een jas met lange mouwen en een lange broek of overall, alsook laarzen of bottines die de enkels beschermen. En uw helm niet vergeten!

Georges Vanhees overleden

Maandag 8 juli 2013
Hechtel-Eksel - Georges Vanhees overledenVrijdag is Georges Vanhees overleden, de weduwnaar van Albertine Cuypers. Hij was 77 jaar. De afscheidsceremonie en de crematie zullen in familiekring plaatsvinden. Dinsdag om 19 uur is er een avonddienst in 'Aula 't Sant'.

Kort maar interessant (4)

Vrijdag 5 juli 2013
Hechtel-Eksel - Kort maar interessant (4)ZoomNiet veel eerste ministers kunnen zeggen dat er in het heelal sterrenclusters bestaan die aan hen doen denken. Elio Di Rupo kan dat wel. Toen we deze foto van de Vlindernevel zagen, dachten we meteen aan de premier. Maar daar houdt elke vergelijking op. De Vlindernevel bevindt zich op ongeveer 4000 lichtjaren afstand in het sterrenbeeld Schorpioen (Scorpius). De stervende centrale ster in deze nevel heeft een spanwijdte van meer dan drie lichtjaren en een geschatte oppervlaktetemperatuur van ongeveer 250.000 graden Celsius.  De foto werd genomen door de Hubble-telescoop. (Foto NASA, ESA en het Hubble SM4 ERO Team)

* In Eindhoven wordt volgende maand op Strijp S een winkel geopend met "vega-schoenen". Dat zijn schoenen waarin geen dierlijke materialen zitten - dus geen leder of wol.

* In Amsterdam is het oppassen geblazen wanneer u in een souvenirwinkel truffels koopt. Het zouden wel eens triptruffels kunnen zijn, die hallucinogene drugs bevatten, zoals de 'paddo's' vroeger. Nog wat sterker dan de 'hasj-cake' dus. Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid en de gemeente houden de verkoop van de truffels in de gaten.

* Cicaden - we hebben er hier weinig last van, denken we. Maar in het noordoosten van de VS is er nu een plaag van periodieke cicaden die zeventien jaar lang ondergronds leven alvorens massaal tevoorschijn te komen. Samuel Orr maakte er een prachtig filmpje (onder) van, "Return of the Cicadas", waarin hij de levenscirkel van deze 'boomkrekels" laat zien. Dit filmpje moet u echt bekijken!

Hechtel-Eksel - Noord-Limburgs crematorium in 2016ZoomIn Lommel zijn vanmorgen de plannen uit de doeken gedaan voor de bouw van een tweede Limburgs crematorium. "Elke andere Vlaamse provincie heeft minstens 2 crematoria op haar gebied, enkel Limburg moet het voorlopig met slechts één doen (Hasselt)", verduidelijkte burgemeester Vanvelthoven van Lommel. De inplanting van het gebouw zal gebeuren vlakbij de huidige stedelijke begraafplaats van Lommel op de Norbert Neeckxlaan. Het complex krijgt 2 aula's voor afscheidsplechtigheden, 3 zalen (…) Het hele nieuwsbericht

Els Vos exposeert

Donderdag 4 juli 2013
Hechtel-Eksel - Els Vos exposeertZoomNog tot 14 augustus is in het Jakob Smitsmuseum in Mol de tentoonstelling ‘Geen dag zonder lijn’ van Els Vos te zien. Els is een grafica pur sang. De tentoonstelling is opgebouwd uit visueel abstracte werken, puur en zuiver, onthecht van alle waarneembare realiteit. Hij is gemaakt voor de specifieke ruimte waarin het werk te zien is – de zolderverdieping van het museum – en met een onmiskenbare insteek naar Jakob Smits toe. In een interview zegt Els Vos het volgende hierover: “Geen dag zonder lijn, het citaat van Paul Klee, leek me een perfecte verwijzing naar Jakob Smits, voor wie tekenen, etsen en schilderen even natuurlijk was als ademen. Ik heb me voor een deel van deze tentoonstelling laten inspireren door zijn arceringswijze, maar ook door inhoudelijke aspecten, zoals zijn lage horizonten. En voor een stukje ook door zijn kleurgebruik. Als kind al was ik getroffen door Smits’ aquarellen met goudachtergrond. Dat gouden oker is één van de weinige kleurelementen in deze expositie.”
Zin om mee te doen aan een echte voetbalopera rond Lommel United? Het Gentse theatergezelschap "Het Kip" maakt een Noord-Limburgse remake van "U Dikke Ma!", de bejubelde voorstelling met de spionkop van voetbalclub AA Gent (aka de Buffalo’s) als inspiratiebron. Deze voetbalopera wordt gemaakt met een mengeling van acteurs, rasechte Lommel United-supporters en vrijwilligers en amateurs uit Noord-Limburg zonder professionele acteerervaring. Meedoen? Lees snel verder!
Voel jij je (…) Het hele nieuwsbericht
24/03

Zjang Geuens, proficiat met jou 100 ste verjaardag. Geniet samen met jou vrouwtje Trees en met heel jou familie van deze unieke leeftijd.

Jean-pierre &Annita Claes-Willekens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hechtel-Eksel