Het overige nieuws

Haast een vlinder van papier

Zaterdag 30 juni 2018
Vandaag gezien in Bosland
Hechtel-Eksel - Haast een vlinder van papierZoomBruine zandoogjes zijn hier de meest voorkomende vlinders, onze graslanden dan wel mee gerekend. Op de foto hieronder drie exemplaren van deze soort, met in het midden een vrouwtje dat meer contrast vertoont dan de mannetjes. Op de foto hierboven een albino van deze soort, die momenteel rondfladdert in Bosland. Het kenmerk van albino's is het geheel of gedeeltelijk afwezig zijn van kleurpigmenten, waardoor ze een wit uiterlijk krijgen. Ook bij mensen, zoogdieren en vogels kunnen albino's voorkomen. (Pierre Rutten)
Haast een vlinder van papier
Zoom

Leve de koolmees

Zaterdag 30 juni 2018
Koolmezen zijn verlekkerd op eikenprocessierupsen. Nu blijkt dat ze ook die rupsen opeten die overdag in de karakteristieke eikenprocessierupsnesten verscholen zitten. Ze maken daarvoor zelf gaten in de nesten. Koolmezen kunnen een prominente rol spelen in de beheersing van processierupsen, maar enkel nestkasten plaatsen is niet voldoende, schrijft Nature Today.com.

Loting voor Beker van België

Vrijdag 29 juni 2018
Vandaag werd in Brussel geloot voor de Beker van België voetbal 2018-2019. Voor de ploegen uit onze regio zijn dit de wedstrijden van eerste speeldag (weekend 28/29 juli): FC Helson-Lentezon Beerse; KFC Hamont-GS Bree-Beek; FC Hechtel-FC Opitter; Paal/Tervant-Sint-Lenaerts; Witgoor Dessel-KVK Beringen; Esperanza Pelt-KFC Lille; KESK Leopoldsburg-SV Herkol.

Blijven glijden in het peloton

Vrijdag 29 juni 2018
In het midden van een peloton ervaren wielrenners slechts 5 tot 10 procent van de luchtweerstand die ze hebben als ze alléén fietsen. Dat is ongeveer 10 keer zo weinig als eerder werd aangenomen. Dit blijkt uit berekeningen en windtunnelonderzoek bij een peloton van 121 wielrenners door de TU Eindhoven, KU Leuven, softwarebedrijf ANSYS en supercomputers van CRAY. De resultaten kunnen verklaren waarom zo weinig ontsnappingen in wielerkoersen succesvol zijn: de rekenmodellen van wielerteams (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Bosbrandje naast Noord-ZuidverbindingVandaag ontstond een brandje in een bos naast de Noord-Zuidverbinding op het grondgebied van Hechtel. De brandweer kwam ter plaatse.

WK: Engeland-België 0-1

Donderdag 28 juni 2018
Hechtel-Eksel - WK: Engeland-België 0-1ZoomBelgië heeft vanavond met 0-1 van Engeland gewonnen. Adnan Januzaj scoorde. België is groepswinnaar en komt maandag tegen Japan uit in de achtste finale.

Café zonder bier

Donderdag 28 juni 2018
WK-verhalen van Gert Gommé
Hechtel-Eksel - Café zonder bierSamen supporteren voor je land, het schept een band.
We zijn op het WK van ’94 met zo’n 250 fans in een gecharterd vliegtuig naar de States gekomen en iedereen kent intussen iedereen. We komen aan in Washington voor de laatste groepsmatch en het is heet. Dus -we zijn uiteindelijk Belgen - haast iedereen zich naar de bar en bestelt een pintje. Dat zijn er dan wel ongeveer 250 in 1 keer. Dat hadden ze daar nog nooit meegemaakt. Na een half uur moet de tapper van dienst melden dat het bier op (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Oproep: zuinig omspringen met waterZoomNaar aanleiding van de droge en warme periode roept gouverneur Reynders de Limburgers op zuinig om te springen met drinkwater en niet te roken in natuurgebieden. Ook roept hij op om kwetsbare groepen zoals (vereenzaamde) ouderen, zieken en jonge kinderen niet uit het oog te verliezen en te verzekeren dat zij de nodige zorgen krijgen.

Brandgevaar in de natuur

Dinsdag 26 juni 2018
Het is droog, ook in de natuur. Omdat er nu echt een verhoogd risico is op brand, heeft het Agentschap voor Natuur en Bos code oranje afgekondigd in Limburg. De boswachters en de brandweer zijn extra waakzaam.

Zware bedrijfsbrand

Dinsdag 26 juni 2018
Hechtel-Eksel - Zware bedrijfsbrandAan de Industrieweg op industrieterrein Bokt in Peer is vanmorgen even voor 7 uur brand uitgebroken in de Peerse Bandencentrale. Die ging gepaard met een zware rookontwikkeling. Er deden zich ook enkele ontploffingen voor. Aan omwonenden werd gevraagd ramen en deuren gesloten te houden. De brand verwoestte uiteindelijk vier gebouwen. Er werd bluswater aangevoerd vanuit heel Limburg. Het parket Limburg heeft een onderzoek bevolen naar de brandoorzaak.

'O, wat zijn die kezen stil'

Dinsdag 26 juni 2018
WK-verhalen van Gert Gommé
Hechtel-Eksel - 'O, wat zijn die kezen stil'België-Nederland op het WK van 1994 wordt gespeeld in de Citrus Bowl, een stadion dat plaats biedt aan zo’n 65.000 toeschouwers. De Nederlanders hebben zowat driekwart van het stadion ingepalmd, het kleurt helemaal oranje. Wij hebben de slechtste plaatsen, in de bovenste ring, zo ongeveer ter hoogte van de hoekschopvlag. Maar we amuseren ons, ‘wij’ hadden de eerste match al gewonnen en tegen Nederland scoort Philippe Albert na iets meer dan een uur. Ons vak ontploft. Winnen op een WK is (…) Het hele nieuwsbericht

Bèr Labie overleden

Maandag 25 juni 2018
Hechtel-Eksel - Bèr Labie overledenGisteren is Bèr Labie overleden, de echtgenoot van Jeanne Kerkhofs. Hij was 88 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Begroetingsmoment: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Raymond Beckers overleden

Maandag 25 juni 2018
Hechtel-Eksel - Raymond Beckers overledenIn Achel is vandaag de uit Eksel afkomstige Raymond Beckers overleden, de echtgenoot van Francine Reymen. Hij was 68 jaar. Het afscheid vindt in intieme kring plaats in aula 't Sant in Hechtel en wordt gevolgd door de teraardebestelling op de begraafplaats van Achel.

Even aan de vogels denken

Maandag 25 juni 2018
En hebt u al aan de vogels gedacht, nu het weer zo warm en droog begint te worden? Een schaal met water in de tuin of op het terras kan hen helpen!

Blues Peer nadert!

Maandag 25 juni 2018
Hechtel-Eksel - Blues Peer nadert!ZoomNog een kleine drie weken slapen en dan is Blues Peer er weer! Met tal van grote namen op de affiche! De presentatie zal ook in veilige handen zijn van Rick de Leeuw. Als assistent brengt hij dit jaar Ben Lambrechts mee, bekend als directeur van de PXL Hogeschool Limburg, maar vooral ook bluesfanaat en ex-frontman en bluesharpspeler van Blues Lee. De volledige line-up en time schedule van de optredende bands is nu beschikbaar op de website. (…) Het hele nieuwsbericht

Judoseizoen afgesloten

Zondag 24 juni 2018
Gisteren werd achter het seizoen van Judoclub Sporting Neerpelt - waar ook Judo Hechtel-Eksel bij aangesloten is - een punt gezet met een barbecue. Uiteraard werden er ook de kampioenen gehuldigd. De eerste foto hieronder toont de 4 laureaten van het regelmatigheidscriterium, de foto daarnaast de 2 dames die op de voorbije Belgische kampioenschappen brons en goud haalden.
Judoseizoen afgeslotenJudoseizoen afgesloten
Zoom

Go West 1994

Zondag 24 juni 2018
WK-verhalen van Gert Gommé
Hechtel-Eksel - Go West 1994Op het WK van 1994 in de Verenigde Staten speelden de Belgen hun eerste twee groepsmatchen in Orlando. Een heerlijke stad! Wij ontdekten al snel Church Street Station, een straat die je kan vergelijken met de Oude Markt in Leuven, met alleen maar cafés. De supporters van alle landen kwamen daar elke avond samen. Het was de speelstad van de Belgen, de Nederlanders, de Mexicanen en de Ieren, allemaal feestvolkeren. De kroegen hebben daar ongetwijfeld een extra jaaromzet gedraaid. Voor de (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Nu ook wandelnetwerk in BoslandZoomEen fietsroutenetwerk hadden we al, nu is er ook een wandelnetwerk. Mét knooppunten. Fluitje van een cent, dus: je bekijkt op de kaart de route die je wil wandelen, je noteert de nummers van de verschillende knooppunten, en klaar is Kees. "Het wandelnetwerk in Bosland is het eerste netwerk in Vlaanderen dat uitdrukkelijk inzet op familievriendelijkheid," juichte vanmorgen Jan Van Praet, hoofd bestemmingsontwikkeling van Toerisme Vlaanderen. "Bovendien sluit het netwerk aan op (…) Het hele nieuwsbericht
Nu ook wandelnetwerk in BoslandNu ook wandelnetwerk in Bosland
Nu ook wandelnetwerk in Bosland
Zoom
Het is me wat dit jaar, met die eikenprocessierupsen. Nog nooit, bij ons weten, was de hinder zo groot. Een Nederlands deskundige, Silvia Hellingman, heeft nu ontdekt dat die rupsen zich ook kunnen ingraven zodat preventief spuiten tegen hen niet helpt. "Volledig uitroeien van de rupsen is onmogelijk, zij horen nu bij de Nederlandse natuur," zegt ze. "Stimulering van natuurlijke vijanden zal een onontbeerlijke noodzaak zijn in het beheer van de eikenprocessierups in de toekomst." Een intrigerend verhaal op Nature Today vandaag, maar blij word je er niet van.

België verslaat Tunesië: 5-2

Zaterdag 23 juni 2018
Hechtel-Eksel - België verslaat Tunesië: 5-2ZoomIn het stadion van Spartak Moskou heeft België deze namiddag in het WK voetbal Tunesië verslagen: 5-2. De Belgische doelpunten werden gescoord door Eden Hazard (2), Romelu Lukaku (2) en Michy Batshuayi. En dan hebben we het nog niet over de vele doelkànsen gehad.

Plassen verboden

Zaterdag 23 juni 2018
WK-verhalen van Gert Gommé
Hechtel-Eksel - Plassen verboden
Tijdens het WK voetbal presenteren we u een column van Sporza-sportverslaggever Gert Gommé uit Beringen.

Ik was er bij in het stadion van Bologna op die memorabele match van de Rode Duivels tegen Engeland op het WK van 1990. De Rode Duivels hadden de eerste ronde overleefd en ik wilde absoluut naar de match in de achtste finales. Ik vond nog een plekje op een supportersbus van Club Brugge. Die had al volk opgeladen in Brugge, Gent, Sint-Niklaas en (…) Het hele nieuwsbericht
Onze Limburgse economie koelt sneller af dan verwacht want in tegenstelling tot vorige maand blijkt de intensiteit van de neerwaartse conjuncturele beweging opnieuw toe te nemen. Dat meldt Voka-Kvk Limburg. “Het is tijd om met zijn allen alle zeilen bij te zetten. We zien hier een belangrijke rol weggelegd voor de lokale besturen. Vandaar dat we voor iedere gemeente een lokaal memorandum uitwerken en presenteren aan de lokale politiek. Hoe meer aanbevelingen we na oktober 2018 terugvinden in beleidsprogramma’s, hoe beter voor onze Limburgse economie", stelt Voka-KvK.

Ondertussen, in Planckendael...

Donderdag 21 juni 2018
Hechtel-Eksel - Ondertussen, in Planckendael...Zoom                                                                                    (Cartoon: Fobie)

Henri Ooms overleden

Woensdag 20 juni 2018
Hechtel-Eksel - Henri Ooms overledenGisteren is de uit Eksel afkomstige Denis Ooms overleden, de weduwnaar van Anna Steurs. Hij was 94 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroetingsmoment: zaterdag (18-18.30 uur) in funerarium Hulsmans.

Marcel Steensels overleden

Woensdag 20 juni 2018
Hechtel-Eksel - Marcel Steensels overledenOp 16 juni overleed de uit Eksel afkomstige Marcel Steensels, de echtgenoot van Lisa Ceyssens. Hij was 70 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Kleine Brogel. Begroetingsmoment: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.
De gedeputeerden Inge Moors (CD&V) en Frank Smeets (CD&V) krijgen de bevoegdheden voor Europa en Economie. Dat werd vandaag definitief beslist op de provincieraad.
Dat gedeputeerde Inge Moors de bevoegdheid Europa voor haar rekening neemt, mag niet verwonderen. Ze heeft vele jaren ervaring bij Vlaamse Vertegenwoordiging bij de EU, eerst als attaché, later als directeur. Daarnaast is ze bekend met projectwerking vanuit haar bevoegdheid Platteland. Inge Moors is naast gedeputeerde (…) Het hele nieuwsbericht
Nu zondag 24 juni openen acht kazernes in België tijdens de Verkenningsdag beroepen Landmacht hun deuren voor het publiek. Bezoekers kunnen tussen 10u en 17u kennis maken met de verschillende aspecten van het militaire leven. Je krijgt er een beeld van de verschillende militaire beroepen en van het materiaal van de eenheden binnen de Landcomponent. Ook staan er verschillende demonstraties op het programma en kan je zelf deelnemen aan activiteiten. In de kazerne van Leopoldsburg worden in het (…) Het hele nieuwsbericht

Verkeersongeval op Peerderbaan

Dinsdag 19 juni 2018
Hechtel-Eksel - Verkeersongeval op PeerderbaanDeze namiddag gebeurde er een verkeersongeval op de Peerderbaan in Hechtel. Eén persoon raakte daarbij gewond.
Hechtel-Eksel - WK voetbal: België wint met 3-0ZoomBelgië heeft zijn eerste wedstrijd op het WK voetbal in Rusland met 3-0 gewonnen, na doelpunten van Dries Mertens en Romelu Lukaku (2). De doelpunten tegen Panama vielen alle in de tweede helft.
Hechtel-Eksel - Met de Range Rover door het ziekenhuisZoomEen witte Mercedes of een roze Range Rover? Het wordt moeilijk kiezen voor de kleinste patiëntjes van de kinderafdeling van het Mariaziekenhuis, want dankzij de Vlaamse Kinderliga kunnen ze nu naar de onderzoekskamer in een heuse CliniCar. Dr. Luc Vandenbossche, medisch diensthoofd van de kinderafdeling: “Kinderen hebben van nature meestal een zekere angst voor het onbekende en onvertrouwde als het gaat over technische onderzoeken. Het is een speerpunt van ons hele team om daar de nodige aandacht aan te schenken. Verplaatsingen per blitse CliniCar sluiten hier naadloos bij aan en kunnen het kinderleed mogelijk nog verder beperken of zelfs voorkomen. Want elke vorm van afleiding is welkom.” Het is de eerste keer dat een Limburgs ziekenhuis de CliniCars mag inzetten.
Grensgevallen
UPDATE De Nederlandse politie heeft vandaag een 34-jarige man uit Heerlen onder arrest geplaatst. Die reed vanmorgen rond 4u in de buurt van Pinkpop in het Nederlands-Limburgse Landgraaf met een bestelwagen al dan niet opzettelijk in een groep voetgangers. Daarbij werd één persoon gedood, drie anderen werden zwaargewond.  De chauffeur van de bestelwagen pleegde vluchtmisdrijf maar meldde zich in de voormiddag bij de politie. De slachtoffers komen uit Heerlen en Landgraaf. Het motief van de chauffeur is nog niet bekend.

Vluchtelingen in Valencia

Zondag 17 juni 2018
Hechtel-Eksel - Vluchtelingen in ValenciaZoomJe zal maar vluchteling zijn in Valencia... Een cartoon van Fobie.
De vakantie staat voor de deur en dat is ook een periode dat inbrekers op de loer liggen. Als je op vakantie gaat, kan je bij de lokale politie afwezigheidstoezicht aanvragen. Naast de maatregelen die je zelf treft, houden politie-inspecteurs dan extra toezicht en maken ze een rondgang aan je woning. Dit toezicht kan je ook aanvragen als je omwille van een andere reden een langere periode niet thuis bent, bij bijvoorbeeld een ziekenhuisopname. 

Zo klein, zo hulpeloos

Zondag 17 juni 2018
Hechtel-Eksel - Zo klein, zo hulpeloosZoomEen vertederende foto van een héél jong, hulpeloos egeltje dat in het Natuurhulpcentrum wordt opgevangen. "De laatste dagen krijgen we geregeld jonge egeltjes over de vloer," zeggen ze daar. "Meestal worden hun nesten verstoord door werkzaamheden. De afgelopen dagen hadden er heel wat jonge egels onze hulp nodig. Moeder egel werpt haar jongen normaal gezien in een veilig nest onder een hoop takken, een stapel hout of een oud tuinhuis. Tijdens opruimingswerken worden nesten echter verstoord (…) Het hele nieuwsbericht

Louis Ooms overleden

Zondag 17 juni 2018
Hechtel-Eksel - Louis Ooms overledenVrijdag is de uit, Leopoldsburg afkomstige Louis Ooms overleden. De afscheidsplechtigheid zal donderdag om 10.30u plaatsvinden in aula 't Sant in Hechtel. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Expo 'Dit zien wij'

Zaterdag 16 juni 2018
Hechtel-Eksel - Expo 'Dit zien wij'ZoomIn het Casino van Beringen werd gisterenavond de Expo 'Dit Zien Wij' geopend. In die expo worden 44 foto’s uit de Eerste Wereldoorlog geconfronteerd met 44 hedendaagse foto’s van bijzondere plekken in Limburg. Indrukwekkende foto’s op groot formaat elk met hun verhaal. 44 oude verhalen en 44 nieuwe verhalen ingesproken door Vik Dewachter, Herman Dewinné en Friedle Lesage. In de expo ontdek je ook het verhaal achter de Duitse negatieven: een bijzondere collectie van haarscherpe (…) Het hele nieuwsbericht

Banken 's nachts op slot

Vrijdag 15 juni 2018
Bankkantoren waarin zich geldautomaten bevinden, zullen de komende tijd 's nachts, vanaf 23 uur, worden afgesloten. Dat is beslist na een reeks van plofkraken, verspreid over het land. Concreet zullen de kantoren van KBC, ING, BNP Paribas Fortis, Belfius en bpost 's nachts afgesloten worden. Wie 's nachts geld wil afhalen, zal dat moeten doen bij automaten die zich buiten het gebouw bevinden.

Nieuwe bvba: Realtime

Vrijdag 15 juni 2018
Laurent Dragonetti uit Hechtel-Eksel heeft de bvba Realtime opgericht met zetel aan de Grensstraat. Het gaat onder meer om een patrimonium- en managementvennootschap.
Het provinciebestuur wil dat mensen met nood aan zorg zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving en dicht bij de voorzieningen wonen. Met een provinciaal reglement wil ze de realisatie van kleinschalige woon-zorgprojecten financieel ondersteunen. Volgens dit reglement kunnen initiatiefnemers van bouwprojecten voor personen met een kwetsbaarheid uit de sectoren ouderen, personen met een handicap, geestelijke gezondheid of integrale jeugdhulp een investeringssubsidie verkrijgen voor de realisatie van betaalbare (…) Het hele nieuwsbericht

Leve de Grote poppenrover

Donderdag 14 juni 2018
Hechtel-Eksel - Leve de Grote poppenroverZoomDe hinder die de eikenprocessierupsen dit jaar opleveren is erg groot. Door ons gecontacteerde huisartsen hebben dagelijks te maken met vele patiënten die verschrikkelijk last hebben van jeuk, veroorzaakt door de brandhaartjes van die rups. Het heeft allemaal te maken met de warmte van de voorbije weken, zeggen deskundigen. Door het aanhoudend warme weer en de snelle ontwikkeling van de rupsen lijkt de preventieve bespuiting minder effectief te zijn geweest. Een bijkomend probleem als gevolg van de (…) Het hele nieuwsbericht

'Detoxen' werkt niet

Donderdag 14 juni 2018
Vandaag gelezen
"Gelukkig heeft iemand met een functionerende lever, nieren en spijsvertering geen hulp nodig bij het verwijderen van gifstoffen. De meeste worden binnen enkele uren afgebroken of uitgescheiden. Er is geen enkel hard bewijs dat sapjes, smoothies of elektrische apparaten dat proces ook maar een beetje beïnvloeden."
Anthony Warner in de nieuwsbrief van New Scientist

11,3 miljoen inwoners

Donderdag 14 juni 2018
Op 1 januari 2018 telde België 11.376.070 wettelijk geregistreerde inwoners. Dat blijkt uit de officiële cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Van die 11,3 miljoen is 51% (of 5.778.164 in absolute cijfers) vrouw, en 49% (of 5.597.906) man. De Belgische bevolking groeide op jaarbasis aan met 53.982 personen of 0,50%. Dat groeicijfer ligt volledig in de lijn met de groei van de afgelopen jaren, die ook telkens rond een half procent schommelde.
Twee demografische factoren zorgen (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Nieuwe wetgeving op gebruik van bewakingscamera'sZoomSinds 25 mei is er een wijziging met betrekking tot het gebruik van bewakingscamera's van kracht. Voortaan moet je je bewakingscamera’s aangeven bij de politiediensten, ongeacht of je een camerabewakingssysteem gebruikt aan de ingang van je woning, in een supermarkt of zelfs op een industriële site. Vóór 25 mei 2018 moest elke bezitter van bewakingscamera's die aangeven via het elektronisch loket van de Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer (CBPL). Nu moeten (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Geyskens overleden

Woensdag 13 juni 2018
Op 8 juni overleed de uit Ellikom afkomstige Mia Geyskens, de echtgenote van Jef Verheyen. Zij woonde in Hechtel en was 87 jaar. Het afscheid vond plaats in intieme kring.
Hechtel-Eksel - Het onduidelijke resultaat van de Singapore-topZoomWelke afspraken zijn er nu in Singapore eigenlijk gemaakt door Kim Jong-un en president Trump? Ook Fobie vraagt zich af of de vredesblokjes uiteindelijk juist gelegd werden...
Het PLOT (Provincie Limburg Opleiding en Training) gaat starten met een opleidingscentrum voor reddingshonden. Het centrum zal het eerste zijn in Limburg en komt op de terreinen van de Provinciale Veiligheidsschool in Genk.

Daar zijn de muggen

Woensdag 13 juni 2018
Het mooie weer van de afgelopen weken was gunstig voor de huissteekmug, meldt "Nature Today". "De eerste generatie kwam volgens onze berekeningen al eind mei tevoorschijn, bijna een maand eerder dan normaal. Door de hoge temperaturen en voldoende neerslag komt rond deze dagen al de tweede generatie tevoorschijn. (...)  Als de temperatuur dit jaar verder normaal blijft dan kunnen we dit jaar minimaal 1 extra generatie muggen hebben."

Opgepast voor oplichter

Dinsdag 12 juni 2018
Politie CARMA wil scholen verwittigen voor een gekende oplichter. De man heeft al in meerdere scholen kleine sommen geld afhandig gemaakt met een list. Recent dook de man op in Houthalen. Een onbekende man meldde zich op 5 juni bij het secretariaat van een school in Houthalen. De net geklede en welbespraakte man vertelde dat hij zich thuis in Houthalen buitengesloten had en naar Leuven moest om bij familie een reservesleutel op te halen. Hij vroeg daarom een kleine som geld en een treinticket, met de (…) Het hele nieuwsbericht
Steeds meer leerlingen worden betrapt met drugs op school. Onze provincie staat zelfs op een trieste eerste plaats in België wat het bezit van drugs betreft. In de eerste helft van vorig jaar zijn er 60 pv's opgesteld, vooral in middelbare scholen.

Mia Hendrickx overleden

Maandag 11 juni 2018
Hechtel-Eksel - Mia Hendrickx overledenZaterdag is de uit Lommel afkomstige Mia Hendrickx overleden, de weduwe van Miel Soogen. Zij was 89 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Hechtel. Woensdag (19 uur) is er een avonddienst in aula 't Sant waarna gelegenheid tot groeten.

Het gevaar zit in het haar

Zondag 10 juni 2018
Vandaag gezien in Bosland
Hechtel-Eksel - Het gevaar zit in het haarZoomOp de foto een rups van de bastaardsatijnvlinder,een algemene nachtvlinder hier bij ons. Zeker een kleurig beestje met een flinke haardos. Die haardos bestaat echter ook uit brandharen, net zoals bij de eikenprocessierups. Afblijven is dus de boodschap! Deze rupsen zijn wel eenzaten en zijn ook nooit massaal aanwezig zodat ze geen overlast bezorgen.
Na hun bronzen medaille in de K2 over 500 m kwamen Lize Broekx en Hermien Peters vanmiddag op het EK in Portugal nogmaals aan de start in een finale, nu in de K2 over 200 meter, een nummer waar ze nog maar weinig wedstrijdervaring in hadden. Ze werden achtste in een tijd van 37”863 in een wedstrijd die gewonnen werd door de Portugese dames Teresa Portela en Joana Vasconcelos (37’055), vóór een Russische en een Poolse boot.
Als afsluiting van dit Europees kampioenschap nam (…) Het hele nieuwsbericht

Fikse daling werkloosheid

Zondag 10 juni 2018
Sinds de sluiting van Ford Genk is de werkloosheidsgraad in Limburg gedaald met 33 procent. Limburg doet het al een jaar beter dan het Vlaamse gemiddelde.

Chris Oosterveen overleden

Zaterdag 9 juni 2018
Hechtel-Eksel - Chris Oosterveen overledenGisteren is Chris Oosterveen overleden, de echtgenoot van Anita Zijlmans. Hij was 64 jaar. Het afscheid vindt woensdag (14 uur) plaats in aula De Vloot in Leopoldsburg. Begroetingsmoment: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans in Leopoldsburg.

Nieuwe bvba: Edvaco

Zaterdag 9 juni 2018
Edward De Boeck en Conny Schoeters, beiden uit Hechtel-Eksel, én Jolly Varun uit Uttar Pardesh (India) hebben de bvba Edvaco opgericht met zetel aan de Hechtelsebaan in Hechtel-Eksel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de handel in paarden, marktonderzoek en import en export van textiel en lederwaren.

De Dommel meandert weer

Vrijdag 8 juni 2018
Hechtel-Eksel - De Dommel meandert weerZoomWatering De Dommelvallei gaat haar werking toelichten op 28 juni om 13 uur in een feesttent die men kan bereiken via de Vinkstraat in Peer. Na de toelichting kan men een bezoek brengen aan de Dommel, die na ingrijpende werken opnieuw is gaan meanderen. Wel vooraf inschrijven via info[!]wateringdedommelvallei.be of +32 11 61 17 56. Voor de rondleiding wordt aangepast schoeisel (laarzen) aangeraden.
Vorig jaar is het geboortecijfer gedaald met 2,2 procent. Een daling die zich voordoet in alle Vlaamse provincies. De daling is het grootst in West-Vlaanderen (-4,5 procent) en in Limburg (-3,8 procent). In vergelijking met 2011 werden er vorig jaar 5.000 kinderen minder geboren. De gegevens werden bekendgemaakt door Kind en Gezin.
In 2017 werden 95 aanvragen ingediend om Limburgse ideeën, producten of diensten te beschermen met een Europees patent. Dit is een daling ten opzichte van de voorbije jaren. In 2016 werden er nog 117 aanvragen gedaan. Voka – Kamer van Koophandel wil met SALVO (het Strategisch Actieplan Limburg van de Vierde Orde) bedrijven ondersteunen om deze negatieve trend te breken.
Hechtel-Eksel - Zorgloket voor leerlingen met problemenZoomIn het Secundair Onderwijs Sint-Elisabeth in Wijchmaal was er vandaag een bijeenkomst ter evaluatie van het ondersteuningsnetwerk vanuit het zorgloket Noord-Limburg. Daar bleek een grote bezorgdheid voor leerlingen met moeilijkheden in het gewoon onderwijs. Elke leerling met een gemotiveerd verslag van het CLB heeft dan ook gedurende een bepaalde periode tijdens het schooljaar recht op ondersteuning, zo werd gezegd. Voor eventuele informatie kan men terecht bij het CLB of rechtstreeks bij het zorgloket aan de Steenovenstraat 20 in Wijchmaal, en dan zowel voor een persoonlijke afspraak als voor een telefonisch gesprek. Dat laatste kan via het rechtstreeks telefoonnummer van het zorgloket dat tevens als meldpunt voor ouders fungeert: 011 34 07 13.

Melanie Philipsen overleden

Woensdag 6 juni 2018
Hechtel-Eksel - Melanie Philipsen overledenGisteren is Leopoldsburg de uit Eksel afkomstige Melanie Philipsen overleden, de weduwe van Jan Geuens. Zij was 95 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in de aula van funerarium Witters in Lommel. Begroetingsmoment: donderdag (19-19.30 uur).

Staaf Gijbels overleden

Woensdag 6 juni 2018
Hechtel-Eksel - Staaf Gijbels overledenGisteren is de uit Kleine Brogel afkomstige Staaf Gijbels overleden, de echtgenoot van Maria Kerkhofs. Hij was 84 jaar. Het afscheid vindt in beperkte kring plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroetingsmoment: vrijdag (19-19.30 uur
Hechtel-Eksel - Ondertussen, bij de Voetbalbond...Zoom                                                                             Cartoon: Fobie

Lisette Alen overleden

Dinsdag 5 juni 2018
Hechtel-Eksel - Lisette Alen overledenIn Eksel is Lisette Alen overleden, de echtgenote van Jan Deckers. Zij was 73 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroetingsmoment: donderdag (19-19.30 uur).
Hechtel-Eksel - Renovatie Grote Baan in HelchterenZoomDonderdagnacht gaat het Agentschap Wegen en Verkeer in Helchteren een aantal rijvakken op de Grote Baan (N715) richting Nederland renoveren. De werfzones bevinden zich tussen de Lakerschansweg en de Boekweitstraat. In totaal gaat het om vier zones:
- één zone tussen de Lakerschansweg en de Technische Schoolstraat. Daar worden de linkerrijstrook en de afslagstrook richting Reitstraat vernieuwd.
- drie zones tussen de Technische Schoolstraat en de Boekweitstraat: daar gaat het om de rechterrijstrook.
Om de verkeershinder te beperken zal de aannemer de werkzaamheden in de loop van de nacht (20.00 uur - 06.00 uur) uitvoeren. Het doorgaand verkeer op de Grote Baan kan steeds over één rijstrook blijven rijden.
De zijwegen die uitkomen op de werfzones worden tijdens de werkzaamheden tijdelijk afgesloten van de Grote Baan. Ook de Reitstraat zal tijdelijk niet bereikbaar zijn voor het verkeer komende van Hasselt. Het Agentschap voorziet lokale omleidingen.

Wie slim is, koopt samen

Maandag 4 juni 2018
Nu de zomer voor de deur staat is hèt moment gekomen om de stookolietank bij te vullen. Maar... met de huidige prijs is dit voor veel mensen een flinke hap uit het gezinsbudget. En kleinere bestellers betalen bij een gewone aankoop altijd een hogere prijs. Daarom organiseert Tuinhier Overpelt op woensdag 6 juni tussen 18 en 20 uur in Den Drossaerd (Parkstraat Overpelt) een groepsaankoop. Met een minimumbestelling van 1000 liter kan iedereen deelnemen. Leden van Tuinhier kunnen gratis deelnemen, anderen betalen 10 euro lidgeld. Dat bedrag verdienen zij onmiddellijk terug...
Hechtel-Eksel - Soeptrinette twee jaar onderwegZoomOp 2 juni 2016 is de soepmobiel van vzw de Biehal STC voor de eerste keer uitgereden met standplaatsen op markten in verschillende Noord-Limburgse gemeenten. Daarnaast kan je de 'Soeptrinette' ook geregeld terugvinden in woonwijken en op sociale evenementen. Deze soepmobiel maakt deel uit van het project 'Soep als bindmiddel' dat stilaan op zijn einde loopt. De soepmobiel heeft de voorbije twee jaar rondgetoerd door gemeenten Hechtel-Eksel, Hamont-Achel, Bree, Overpelt en Neerpelt en is (…) Het hele nieuwsbericht
In Limburg vielen tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 13 verkeerdoden. Dat zijn er 3 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal verkeersdoden in Vlaanderen daarentegen daalde met  20 procent.
Hechtel-Eksel - William Peters 4de op WK quadrathonZoomKajakker William Peters, lid van de Neerpeltse Watersportclub, is vandaag knap 4de geworden in de elite-categorie op het Wereldkampioenschap Quadrathon lange afstand in het Duitse Limmer bij Hannover. Zijn eindtijd over het traject, dat bestond uit 3,8 km zwemmen, 90 km fietsen, 20 km kajakken en 21 km lopen, was 7u 08’00”. Daarmee was hij 25’55” trager dan de winnaar. De tijden die William per deeldiscipline aflegde waren 59’12” tijdens het zwemmen (5de plaats), 2u39’56” tijdens het fietsen (11de), 1u38’59” tijdens het lopen (8ste - foto) en 1u 49’51” tijdens het kajakken (4de). De wedstrijd bij de elites werd gewonnen door de Tsjech Tom Svoboda (6u 42’05”) voor de Duitser Dennis Möller (6u 50’42”) en zijn landgenoot Stefan Teichert (6u 57’00”).

Van fietsen en zaklampen

Vrijdag 1 juni 2018
Tribunaliteiten
Hechtel-Eksel - Van fietsen en zaklampen“Het was een zaligheid om met de nieuwe elektrische fiets te rijden”, liet hij weten aan de fietsenhandel waar hij net zijn Speed Pedelec kocht. Hij had hem aangeschaft om van Geel naar zijn werk in Antwerpen te rijden. De fiets gaf ondersteuning tot 45 km per uur en hij kon met zijn batterij van 722 wattuur afstanden aan van 100 km. De actieradius was wel zeer moeilijk in te schatten en afhankelijk van het terrein, had de verkoper er aan toegevoegd.
Een maand later was de fietser minder (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Marie Thérèse Grosjean overledenGisteren is de uit Eksel afkomstige Marie Thérèse Grosjean overleden, de echtgenote van Theo Schaekers. Zij was 67 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroetingsmoment: dinsdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat in Lommel.

Fietsen langs de kapelletjes

Vrijdag 1 juni 2018
Hechtel-Eksel - Fietsen langs de kapelletjesZoomNa jaarlijkse gewoonte sloot de KWB van Eksel de meimaand af met een fietstocht langs 5 kapelletjes. Aan de tocht van 10 km namen 16 mensen deel.

Maya Piraat neemt wraak

Vrijdag 1 juni 2018
Hechtel-Eksel - Maya Piraat neemt wraakZoomGreenpeace gebruikte enkele dagen geleden het figuurtje van Maya de bij voor een actie tegen Studio 100. Maar Maya neemt wraak! zegt Fobie met deze tekening.
Vanaf zondag 10 juni vertrekken de treinen met alle deuren gesloten. Deze aangepaste vertrekprocedure moet zowel de veiligheid van de reizigers als die van de treinbegeleiders verhogen. Momenteel sluit de laatste deur van de trein pas als de trein in beweging komt, wat bij de reizigers soms voor verwarring zorgt en bijgevolg ook voor potentieel gevaarlijke situaties.
Voortaan sluit de treinbegeleider onmiddellijk de laatste deur zodra hij gecontroleerd heeft dat iedereen veilig is opgestapt en hij het vertreksein heeft gegeven. Het risico dat reizigers dan nog kunnen opstappen net op het moment dat de trein in beweging komt, is daarmee uitgesloten. Vorig jaar leidden de conflicten die daarmee gepaard gingen tot een aanzienlijk aantal gevallen van agressie, zegt de NMBS.
24/03

Zjang Geuens, proficiat met jou 100 ste verjaardag. Geniet samen met jou vrouwtje Trees en met heel jou familie van deze unieke leeftijd.

Jean-pierre &Annita Claes-Willekens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hechtel-Eksel