Het overige nieuws

Een vzw voor narcolepsiepatiënten

Woensdag 31 oktober 2018
Lorien Theunissen en Romy Aben, beiden uit Pelt, hebben samen met Caroline Jacobs (Pousset) en Gwennie Kaluzny (Tongeren) de vzw “Narcolepsie Vlaanderen” opgericht, een Vlaamse patiëntenvereniging voor mensen met narcolepsie.
Narcolepsie is een zeldzame slaap-waakstoornis. In de hypothalamus in onze hersenen communiceert een slaap-waakschakelaar rechtstreeks met bepaalde gebieden in de hersenstam. Deze schakelaar zorgt ervoor dat je wakker wordt of net in slaap valt. Bij mensen met (…) Het hele nieuwsbericht

613 startende ondernemingen

Dinsdag 30 oktober 2018
In Limburg waren er vorige maand 613 startende ondernemingen, in september 2017 waren er dat 504. Dit jaar zijn er in Limburg tijdens de eerste maanden van dit jaar al 5.246 starters geregistreerd. Tijdens de eerste negen maanden van vorig jaar waren er dat 4.825.

Sterftecijfers

Dinsdag 30 oktober 2018
In Limburg waren er vorig jaar 8,63 overlijdens per duizend inwoners. In Leopoldsburg (8,80), Hamont-Achel (9,91) en Tongeren (10,11) lag het sterftecijfer per duizend inwoners hoger dan het Limburgse gemiddelde. In Neerpelt (5,95), Opglabbeek (6,39), Houthalen-Helchteren (6,63), Meeuwen-Gruitrode (7,04), Peer (7,07), Bocholt (7,30), Hechtel-Eksel (7,57), Beringen (7,63), Overpelt (7,42) en Lommel (8,05) lag het sterftecijfer per duizend inwoners onder het Limburgse gemiddelde.

Anna Hermans overleden

Dinsdag 30 oktober 2018
Hechtel-Eksel - Anna Hermans overledenGisteren is in Peer Anna Hermans overleden, de weduwe van Gerard Weyen. Zij was 86 jaar. De uitvaartliturgie vindt maandag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Eksel. Begroetingsmoment: zaterdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Nieuwe bvba: Joja Finance

Dinsdag 30 oktober 2018
Sven Paesen uit Hechtel-Eksel heeft de bvba Joja Finance opgericht met zetel aan de Ortolaanstraat in Hechtel-Eksel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer advies op het gebied van public relations en communicatie en managementactiviteiten.
Hechtel-Eksel - Maaiwerken bij waterlopen zijn gestartZoomHet wateragentschap Noordwest-Limburg is gestart met het maaien van de waterlopen. Samen gaat het over ongeveer 250 km beken en grachten verspreid over de gemeenten Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Neerpelt, Overpelt en Peer. Met speciale machines wordt de begroeiing op de taluds en in de bodem afgemaaid. Tevens worden takken, zwerfvuil en omgevallen bomen verwijderd.
Om de werken uit te voeren heeft de aannemer het recht van doorgang op een strook van 5 meter langs de waterloop. (…) Het hele nieuwsbericht

Inbraak in caravan

Maandag 29 oktober 2018
Hechtel-Eksel - Inbraak in caravanIn de Kiefhoekstraat in Eksel is ingebroken in een caravan. Of de daders er buit konden maken, is niet geweten.

Damesvoetbal: Eksel klopt Elen

Zondag 28 oktober 2018
In tweede provinciale B van het damesvoetbal heeft Eksel Elen verslagen met 8-2. Na acht wedstrijden staat Eksel derde in de stand.

Schouwbrand in Zwaluwenlaan

Zondag 28 oktober 2018
Hechtel-Eksel - Schouwbrand in ZwaluwenlaanIn een huis aan de Zwaluwenlaan in Hechtel-Eksel brak een schouwbrand uit. Die veroorzaakte heel wat rookschade.

HE-voc verliest in Zoersel

Zondag 28 oktober 2018
Hechtel-Eksel - HE-voc verliest in ZoerselIn de 2de divisie van het volleybal hebben de heren van HE-voc vandaag met 3-1 verloren in Zoersel. Zonder Nathan Geenen maar met Van Heughten en Wuytens ging het in set 1 gelijk op, tot 17-17. Toch haalde Zoersel de set binnen met 25/18. In set 2 hetzelfde scenario met zelfs setbal voor HE-voc. Maar door een onterechte beslissing van de ref was de set voor Zoersel, 26/24. Na een lange en zwaar bevochten derde set won HE-voc die met 30/32. In set 4 sloeg de thuisploeg meteen een 6 punten-kloof. Maar HE-voc vocht terug naar 15/16. Opnieuw liep Zoersel uit en toen kreeg HE-voc de kloof niet meer gedicht: 25/16.

Hechtel verliest van Kadijk

Zondag 28 oktober 2018
Hechtel-Eksel - Hechtel verliest van KadijkHechtel A heeft vandaag met 1-2 verloren van Kadijk. Het was de thuisploeg die na 17 minuten op voorsprong kwam via Jules Kortzorg. Maar Kadijk kwam nog voor rust op 1-1 dank zij Thomas Lehaen. De thuisploeg speelde alweer een matige partij met veel slordige passes en veel balverlies. De beste kansen waren voor de bezoekers en in de 82ste minuut viel de beslissing: invaller Toon Willems zorgde, alleen voor doel, voor de 1-2. Hechtel heeft na 9 wedstrijden 13 punten.

Eksel wint bij Paal-Tervant

Zaterdag 27 oktober 2018
Hechtel-Eksel - Eksel wint bij Paal-TervantIn 2de Provinciale A blijft Eksel meedraaien bovenin de rangschikking. Het won vanavond met 1-2 op het veld van Paal-Tervant. Reeds na 3 minuten kwam Eksel op voorsprong. De uit blessure komende Thomas Beyen opende de score. Maar één minuut later stond het weer 1-1, meteen ook de ruststand. Na de pauze kwam er meer druk van de thuisploeg maar weinig doelgevaar. Het waren de bezoekers die alsnog met de 3 punten aan de haal gingen dank zij een wereldgoal van Marijn Bertrands vanop 25 meter in de winkelhaak. Eksel heeft na 9 wedstrijden 18 punten. De mosselen zullen morgen op het jaarlijkse mosselfeest lekker smaken!

Gemiddeld inkomen 17.790 euro

Zaterdag 27 oktober 2018
Het gemiddeld inkomen bedraagt in Limburg 17.790 euro. Dat is het laagste van alle Vlaamse provincies. In West-Vlaanderen bedraagt dit 18.613 euro, in Antwerpen 18.692 euro, in Oost-Vlaanderen 19.364 euro en in Vlaams-Brabant 20.939 euro. (bron: Statbel).

Vannacht overschakelen op wintertijd

Zaterdag 27 oktober 2018
Hechtel-Eksel - Vannacht overschakelen op wintertijdMisschien voor de laatste keer... Maar vergeet vannacht dus niet uw klok(ken) van 3 op 2 uur te zetten. U krijgt er een extra uurtje slaap voor in de plaats, én u bent morgen niet een uur te vroeg op uw afspraak!

Koos Cornelisse overleden

Vrijdag 26 oktober 2018
Hechtel-Eksel - Koos Cornelisse overleden
Woensdag is Koos Cornelisse overleden, de echtgenoot van Joke Huijbers. Hij was 74 jaar. Het afscheid vindt dinsdag (11 uur) plaats in aula De Vloot in Leopoldsburg. Begroetingsmoment: maandag (18.30-19 uur) in funerarium Laenen in Hechtel.

Huub Hegge overleden

Donderdag 25 oktober 2018
Hechtel-Eksel - Huub Hegge overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Huub Hegge overleden, de echtgenoot van Fanny Zevenbergen. Hij was 67 jaar. De crematieplechtigheid zal in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (19-20u) in funerarium Creemers in Hamont. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Sneeuwluipaarden onderzocht

Donderdag 25 oktober 2018
Hechtel-Eksel - Sneeuwluipaarden onderzochtZoomVanmorgen vond bij de drie sneeuwluipaarden van het Natuurhulpcentrum (NHC)in Opglabbeek een hartonderzoek plaats, nu ze binnenkort naar een andere plek verhuizen: het mannetje naar een kweekprogramma in Estland, de vrouwtjes naar een dierentuin in Schotland. De luipaarden verblijven al drie jaar in het NHC. Lees Hartonderzoek voor drie sneeuwluipaarden (Foto NHC)

John Claes overleden

Woensdag 24 oktober 2018
Hechtel-Eksel - John Claes overledenZaterdag is John Claes overleden. Hij was 42 jaar. De avonddienst vindt vrijdag (19 uur) plaats in aula 't Sant waarna gelegenheid tot groeten.

Openbare verkoping: Vinkstraat

Woensdag 24 oktober 2018
Morgennamiddag wordt in De Schans de woning met landgebouw en stallen, gelegen Vinkstraat 8 en 8+, openbaar verkocht. De woning staat op een oerceel van 5a20ca en heeft een K.I. van 884 euro; het landgebouw is 15a88ca groot en heeft een K.I. van 126 euro. Het perceel weiland heeft een oppervlakte van 56a64ca.

Maria Linden overleden

Dinsdag 23 oktober 2018
Hechtel-Eksel - Maria Linden overledenIn Meeuwen is zaterdag Maria Linden overleden, de weduwe van Louis Geenen. Zij was 89 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Hechtel. Begroetingsmoment: donderdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.
Het bisdom Hasselt schenkt 10.000 euro voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi. Daarbij vielen op 28 september 2.200 dodelijke slachtoffers terwijl bijna 200.000 mensen hun vernielde huis moesten ontvluchten.

Een stuk kouder

Dinsdag 23 oktober 2018
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Een stuk kouderHogedrukinvloed ten westen en depressies ten noordoosten van onze streken, zorgen voor de aanvoer van vochtige zeelucht. Hierdoor domineren wolkenvelden de volgende dagen het weerbeeld. Dankzij de invloed van hogedruk blijft het, op wat motregen na, grotendeels droog. Tegen het weekend komt een depressie met bijbehorende storingen dichterbij met toenemende neerslagkansen. Het wordt dan ook gevoelig kouder met maxima net onder 10 graden.
Vandaag domineert de bewolking, maar het is overwegend (…) Het hele nieuwsbericht

'Weg met houtkachels'

Maandag 22 oktober 2018
Vandaag gelezen
"Het probleem van houtstook is te vergelijken met passief roken, maar op een veel grotere schaal. Voor jezelf kan je eventueel nog besluiten dat de gezelligheid van je houthaard opweegt tegen de gezondheidseffecten, maar jouw buurman met een chronische longziekte of jouw buurmeisje met astma kunnen die keuze niet maken: zij krijgen de giftige houtrook binnen zonder de gezelligheid."
                        (Milieuwetenschapper David De Pue op Knack.be)

Maria Schaeken overleden

Maandag 22 oktober 2018
Hechtel-Eksel - Maria Schaeken overledenGisteren is de uit Eksel afkomstige Maria Schaeken overleden, de weduwe van Frans Willems. Zij was 86 jaar. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in de aula van uitvaartcentrum Convents. Begroetingsmoment: woensdag (19-19.30 uur) in het funerarium in Beringen-Mijn.

De zomer is voorbij

Maandag 22 oktober 2018
Hechtel-Eksel - De zomer is voorbijZoomWe hebben nog lang in de waan kunnen leven dat de zomer nooit voorbij zou gaan, maar nu is het echt herfst... (Tekening Dirk Van Bun)

Judoclub scoorde in Houthalen

Zondag 21 oktober 2018
Hechtel-Eksel - Judoclub scoorde in HouthalenZoomNiet alleen veroverde Doreen Hendrikx brons op het Vlaams judokampioenschap, ook de jongeren van de Judoclub Neerpelt-Eksel leverden in Houthalen een knalprestatie. Voor het eerst stonden de U13/U11/U9 met een ruime delegatie op een tornooi: maar liefst 20 deelnemers! Voor sommigen was het hun eerste deelname en dus was het logisch dat ze een beetje overdonderd waren. Desalniettemin heeft iedereen het beste van zichzelf gegeven en is men bij de club zeer tevreden over de inzet. Anderen (…) Het hele nieuwsbericht
Judoclub scoorde in Houthalen
Zoom

Volleybeker: winst voor HE-voc

Zondag 21 oktober 2018
Hechtel-Eksel - Volleybeker: winst voor HE-vocDe heren A van HE-voc speelden voor de Beker in Maasmechelen. En ze wonnen met 2-3. Door de afwezigheid van Nathan Geenen (blessure) en Benjo Vanheughten werd Nils Gielen als spelverdeler uitgespeeld. De 1ste set werd vlot gewonnen met 16-25. In set 2 kwam HE-voc receptioneel onder druk en kon er aanvallend niet gescoord worden: 25-21. Hetzelfde verhaal in set 3: 25-14. In set 4 werd joker Maarten Brands ingebracht. Zonder trainen kan hij nog altijd mee! Karel Van Asten en Jard Claessens brachten de recepties vlot en blokkerend was Bart Roosens uitmuntend: 16-25. Set 5 ging gelijk op maar door een sterke opslag en goed blok ging de zege alsnog naar HE-voc: 12-15.

Gestel - Hechtel 2-2

Zondag 21 oktober 2018
Hechtel-Eksel - Gestel -  Hechtel 2-2In 3de Provinciale is Hechtel 2-2 gaan gelijkspelen op het veld van Gestel. Voor de Duinenjongens scoorden Arno Prenen en Sander Elia op strafschop. Hechtel heeft na 8 wedstrijden 13 punten.

Eksel klopt Turkse

Zaterdag 20 oktober 2018
Hechtel-Eksel - Eksel klopt TurkseEksel heeft vanavond thuis Turkse verslagen. Uitslag:3-0. Na 8 wedstrijden staat Eksel derde in de stand met 15 punten, 4 minder dan leider KSK Meeuwen.

Aantal geboorten

Vrijdag 19 oktober 2018
In Beringen waren er vorig  jaar 489 geboorten, in Houthalen-Helchteren 308, in Lommel 298, in Tongeren 274, in Overpelt 168, in Neerpelt 167, in Leopoldsburg 160, in Bocholt 146, in Peer 143, in Hamont-Achel 128, in Hechtel-Eksel 115, in Meeuwen-Gruitrode 112 en in Opglabbeek 87.

Zonnig weekend

Vrijdag 19 oktober 2018
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Zonnig weekendDe kern van een hogedrukgebied komt in het weekend over ons land te liggen. Wolkenvelden zijn hierdoor minimaal en de zon krijgt flink wat ruimte. Er wordt echter koele lucht vanuit het noordoosten aangevoerd, waardoor de temperaturen niet erg hoog uitkomen en vooral de nachten worden flink koud. Na het weekend wordt de luchtstroming noordwest met aanvoer van gestoorde en vochtige lucht. Het wordt dan kouder en wisselvallig met toenemende neerslagkansen.
Vandaag maken talrijke wolkenvelden in de (…) Het hele nieuwsbericht

Auto's E & E failliet

Donderdag 18 oktober 2018
De rechtbank van Koophandel in Hasselt heeft vandaag Auto's E & E uit Hechtel-Eksel failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 18 november ingediend worden.

Tin Mombers overleden

Donderdag 18 oktober 2018
Hechtel-Eksel - Tin Mombers overledenIn Peer is dinsdag de uit Overpelt afkomstige Tin Mombers overleden, de echtgenote van Sus Verrept. Zij was 87 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Eksel. Begroetingmoment: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Gratis naar... Alejandro Escovedo?

Donderdag 18 oktober 2018
Hechtel-Eksel - Gratis naar... Alejandro Escovedo?ZoomMorgen/vrijdagavond speelt de Amerikaan Alejandro Escovedo in de Posthoorn in Hamont. Geen grote naam in België, maar wat een talent! En in zijn thuisland een waar icoon. Hij stond al op het podium met Bruce Springsteen, Peter Buck (REM), Iggy Pop... Escovedo heeft ondertussen veertien solo-albums uitgebracht. Zijn muziek kan worden omschreven als een mengeling van alternatieve country, soul en blues. In het voorprogramma staat Don Antonio, het alter ego van componist, gitarist (…) Het hele nieuwsbericht

Bevolkingsgroei 2012-2018

Woensdag 17 oktober 2018
Van 2012 tot 2018 is de bevolkingsgroei het meest toegenomen in Overpelt (7,49 procent) en Beringen (5,51 procent). Leopoldsburg kende een bevolkingsgroei van 2,99 procent, Hechtel-Eksel van 2,93 procent, Neerpelt van 2,92 procent, Bocholt van 2,80 procent, Lommel van 1,90 procent, Opglabbeek van 1,67 procent, Tongeren van 1,55 procent, Peer van 1,31 procent, Meeuwen-Gruitrode van 1,01 procent en Houthalen-Helchteren van 0,88 procent. In Limburg nam de bevolkingsgroei toe met 2,53 procent.(Bron: Statbel)

Els Geuens overleden

Woensdag 17 oktober 2018
Hechtel-Eksel - Els Geuens overledenIn WZC Immaculata in Overpelt is vandaag de uit Hechtel afkomstige Els Geuens overleden, de weduwe van Jef Berben. Zij was 87 jaar en wordt dinsdag begraven na de uitvaartliturgie in de parochiekerk van Overpelt-Centrum. Begroetingsmoment: maandag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Het wordt kouder

Woensdag 17 oktober 2018
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Het wordt kouderDe hoge temperaturen blijven de volgende dagen niet aanhouden, met aanvoer van koelere lucht uit het noorden. Bovendien zorgt de nabijheid van een front voor vrij veel (hoge) bewolking, maar het blijft droog. Vanaf vrijdag brengen hogedrukinvloeden opnieuw zonnig en droog weer. Na het weekend komt een noordwestelijke luchtstroming op gang met de aanvoer van onstabiele en vochtige lucht. Het wordt dan flink kouder en wisselvallig met toenemende neerslagkansen.Vandaag is het vrij zonnig en de maxima liggen (…) Het hele nieuwsbericht

Allen aan het gras!

Dinsdag 16 oktober 2018
Het is maar dat je 't weet
Gras bevat eiwitten en het is niet alleen goed voor koeien maar ook voor mensen, als we de Nederlanders van Grassa! moeten geloven. Daar scheiden ze het eiwit van het gras om te komen tot een voedzaam en duurzaam alternatief. Als het aan hen ligt, eten we over tien jaar allemaal grasburgers. Lees even mee.

'Zo rot als een mispel'

Dinsdag 16 oktober 2018
Vandaag gezien in Bosland
Hechtel-Eksel - 'Zo rot als een mispel'ZoomIedereen kent wel bovenstaand gezegde, maar de vrucht zelf is veel minder gekend. Mispels waren in de oudheid ver voor Christus al bekend. Het waren de Romeinen die ze naar onze streken brachten. Honderd jaar geleden waren ze hier nog redelijk aanwezig; nu moet je al zoeken om er nog te vinden; ze zijn eerder zeldzaam aan het worden. De vrucht van de mispel heeft een zeer wrange smaak; dat verandert als ze een flinke nachtvorst gehad hebben, dan komt er een rijpingsproces op gang en worden ze zoet. Als ze overrijp zijn, tot tegen het rot, dan zijn ze het lekkerst. Vandaar het gezegde. (Pierre Rutten) 

Elf nieuwe burgemeesters

Maandag 15 oktober 2018
Hechtel-Eksel - Elf nieuwe burgemeestersIn Limburg gaan in januari 11 nieuwe burgemeesters aan de slag op een totaal van 42. CD&V blijft in Limburg de grootste leverancier van burgemeesters, met 17 in het totaal. Open VLD heeft er 7, sp.a 5 en N-VA 2. En dan heb je nog 11 burgemeesters die bij de één of andere lokale partij behoren. Er zijn ook 5 vrouwelijke burgemeesters aan de macht in onze provincie.

Donderdag Sporteldag

Maandag 15 oktober 2018
Donderdag vindt de 3de editie van de Noord-Limburgse Sporteldag plaats in Hechtel-Eksel in de gemeentelijke sporthal (Dennenstraat 8). De sportdiensten van Lommel, Hamont, Hechtel-Eksel, Neerpelt en Overpelt tekenden een volledige sportieve dag uit voor 50-plussers, waarbij tal van bekende en minder bekende sporten aan bod komen: wandelen, fietsen, tai-chi, linedance, kruisboogschieten en meer. Het startschot weerklinkt om 10 uur en het eindsignaal om 16 uur.
Vanaf 9.30u kan je in de sporthal al inschrijven voor de sporten die je wil uitproberen. Om 14.45u is er een afsluitend optreden van Salim Seghers. De kostprijs: €4 in voorverkoop of €5 aan de kassa voor een volledige dag sporten incl. verzekering, gratis consumptie en optreden. 

Woensdag weer flitsmarathon

Maandag 15 oktober 2018
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Woensdag weer flitsmarathonVan woensdag- (overmorgen!) tot donderdagochtend houdt de politie weer een flitsmarathon, zo is vandaag bekendgemaakt.

Inbraak in werfkeet

Maandag 15 oktober 2018
Hechtel-Eksel - Inbraak in werfkeetOp de Hechtelsebaan is ingebroken in een werfkeet. In de Groenstraat is een inbraakpoging in een huis gemeld.

Hechtel klopt Meldert

Zondag 14 oktober 2018
Hechtel-Eksel - Hechtel klopt MeldertIn 3de Provinciale A heeft Hechtel na een 0 op 9 terug aan geknoopt met een overwinning. Het won thuis makkelijk van Meldert met 3-0. Het waren de verdedigers die scoorden voor de Duinenjongens. Na 17 min. opende Lennert Froeyen de score. 10 minuten later was het Arno Prenen die met een mooie plaatsbal de 2-0 op het bord zette. Tussendoor had Glenn De Jonge gemist vanop de stip. Ook na rust hetzelfde spelbeeld. De bezoekers kregen werkelijk geen enkele bal tussen de palen van doelman Eykens. Hij beleefde wellicht zijn rustigste match in lange tijd. De thuisploeg bleef de kansen opstapelen, en zag in de 71ste minuut Jules Kortzorg de 3-0 eindstand op het bord zetten. Hechtel heeft na 7 wedstrijden 12 punten.

Verlies voor Eksel in Elen

Zaterdag 13 oktober 2018
Hechtel-Eksel - Verlies voor Eksel in ElenIn 2de Provinciale is Eksel na een dolle slotfase gaan verliezen in Elen met 3-2. Het was de thuisploeg die bij rust met een 1-0 voorsprong de kleedkamer introk. Na de pauze kwam Eksel beter in de wedstrijd en kwam via strafschop, omgezet door Moranduzzo, op gelijke hoogte.En het waren de bezoekers die via Marijn Bertrands zelfs op voorsprong kwamen 1-2. Maar in een dol slotoffensief scoorde de thuisploeg nog 2 keer. Eksel heeft zo na 7 wedstrijden 12 punten.

Grote toename alleenwonenden

Vrijdag 12 oktober 2018
Het aantal alleenwonenden in Limburg is in tien jaar tijd gestegen van 77.854 naar 98.455. Het aantal eenoudergezinnen steeg in dezelfde periode van 27.490 naar 30.231.

Uitzonderlijk warm

Vrijdag 12 oktober 2018
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Uitzonderlijk warmAan de voorzijde van een storing wordt met een strakke zuidelijke wind, lucht van subtropische oorsprong naar onze streken getransporteerd. Hierbij kan het kwik tot uitzonderlijk hoge waarden oplopen. De storing bereikt op zondag onze streken met neerslag. Na het weekend komt een westcirculatie opzetten met gevoelig koudere lucht en vrij hoge neerslagkansen. Vandaag wisselen zon en wolken elkaar af. Tijdelijk komt er meer bewolking voor, maar dat is meestal hoge bewolking. Het blijft droog en het wordt erg (…) Het hele nieuwsbericht

De invasie van de wantsen

Donderdag 11 oktober 2018
Hechtel-Eksel - De invasie van de wantsenZoomJe komt ze dezer dagen bijna overal tegen: wantsen. Ze dringen je huis binnen via spleten en kieren, ze zetten zich tegen horren, ze vliegen in je gezicht tijdens het fietsen... En als je ze vastpakt scheiden ze een stof af die naar goedkoop snoep ruikt.
Eén van de meest voorkomende wantsen dit najaar is de Grauwe schildwants (Rhaphigaster nebulosa), ook gekend als de grauwe veldwants. Deze soort (foto hierboven) is al geruime tijd aan een opmars bezig, zeggen ze (…) Het hele nieuwsbericht
De invasie van de wantsen
Zoom
Vandaag besliste de bestendige deputatie, op voorstel van gedeputeerde Frank Smeets (CD&V) om 10 000 euro toe te kennen aan het consortium 12-12. Dit kan omdat het Provinciebestuur binnen zijn beleidsdoelstellingen voorzien heeft dat 0,7% van het budget naar ontwikkelingssamenwerking gaat. 
Op vrijdag 28 september werd het noorden van het eiland Sulawezi in Indonesië getroffen door een krachtige aardbeving gevolgd door een tsunami. Volgens officiële cijfers (…) Het hele nieuwsbericht

Zonnig najaarsweer

Woensdag 10 oktober 2018
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Zonnig najaarsweerDe aanvoer van subtropische lucht uit het zuiden laat de maxima de volgende dagen op erg hoge waarden voor half oktober uitkomen  De aangevoerde lucht is echter tijdelijk onstabiel met een aantal lokale buien. Zaterdag kan het mogelijk recordwarm worden met maxima die boven een zomerse 25 graden kunnen uitkomen. Na de doortocht van een storing wordt na het weekend koelere lucht aangevoerd met een licht wisselvallig weertype.
Vandaag is het uitermate zonnig. De maxima komen erg hoog uit (…) Het hele nieuwsbericht

Maria Driesen overleden

Woensdag 10 oktober 2018
Hechtel-Eksel - Maria Driesen overleden
Gisteren is Maria Driesen overleden, de weduwe van Frederik Kelchtermans. Zij was 84 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30, uur) plaats in de parochiekerk van Eksel. Begroetingsmoment: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Schoonmaakbeurt voor carpoolparkings

Woensdag 10 oktober 2018
Het Agentschap Wegen en Verkeer zal vrijdagnacht de carpoolparkings van Halen, Hasselt-Zuid, Paal, Houthalen en Tongeren schoonmaken. Dat gebeurt met een grote borstelwagen, reden waarom er die avond en nacht op de parkings een parkeerverbod geldt. Tijdens de reinigingsactie in maart werd op de verschillende Limburgse carpoolparkings bijna 7 ton veegvuil opgeruimd. 

1.241 landbouwbedrijven minder

Dinsdag 9 oktober 2018
In tien jaar tijd is het aantal bedrijven met landbouwproductie in Limburg gedaald van 4.061 naar 2.820. Dat is een vermindering met 1.241. In het Maasland was er een daling van 433 naar 338, in Midden-Limburg van 275 naar 178, in Noord-Limburg van 948 naar 713, in West-Limburg van 395 naar 266 en in Zuid-Limburg van 2.010 naar 1.325.

'Op = op' bij Blues Peer

Dinsdag 9 oktober 2018
Het is maar dat je 't weet
Aanstaande vrijdag 12 oktober vanaf 12 u. 's middags start een beperkte OP=OP-actie voor Blues Peer 2019. In het kader van 35 jaar Blues Peer (1985-2019) stelt de organisatie 600 tickets aan jubileumprijzen ter beschikking:
- 500 Combi Weekend Tickets [VR + ZA + ZO] aan 156 euro;
- 100 Combi Weekend Backstage Tickets [VR + ZA + ZO] aan 271 euro.
Geen bank- of reserveringskosten en gratis overschrijving. Bovendien is voor elk aangekocht ticket een gratis Blues Peer T-Shirt 2019 voorzien. Dit OP=OP-aanbod is echter beperkt. De online verkoop stopt zodra de voorziene tickets de deur uit zijn.

Gaby Heyndrickx overleden

Dinsdag 9 oktober 2018
Hechtel-Eksel - Gaby Heyndrickx overledenZondag is Gaby Heyndrickx overleden, de echtgenote van Rudy Fransen. Zij was 61 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring. Vrijdag (19 uur) is een avonddienst in aula 't Sant waarna aldaar gelegenheid tot groeten.

Overleg over everzwijnen

Dinsdag 9 oktober 2018
Er is meer maatwerk nodig om de schade door everzwijnen in onze provincie aan te pakken, zegt het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) in aanloop naar het overleg met de burgemeesters vanmiddag. De voorbije maanden is het aantal klachten over schade sterk toegenomen. Er wordt meer gejaagd maar de everzwijnen blijven in tuinen opduiken en alles omwoelen. De gemeenten willen extra maatregelen. "We zullen nog beter moeten samenwerken op het terrein", zegt het ANB. "We moeten alle probleemgevallen analyseren en (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Woninginbraak in PundershoekstraatAfgelopen nacht drongen dieven binnen in een huis aan de Pundershoekstraat in Eksel. Over de aard en de omvang van de buit is niets bekendgemaakt.

Nog nooit zoveel trekvogels

Maandag 8 oktober 2018
Puur natuur
Afgelopen weekend werden 315.364 trekvogels geteld, verspreid over 61 Belgische telposten. Dat is een record voor de EuroBirdwatch-tellingen. Opvallend waren de hoge aantallen graspiepers, kneus en zanglijsters. EuroBirdwatch is een trektelevenement dat Birdlife organiseert in 41 Europese en Centraal-Aziatische landen.
Alles samen werden er afgelopen weekend maar liefst 5,2 miljoen vogels geregistreerd, op weg naar het zuiden. De weersomstandigheden waren zaterdag perfect: het zonnetje (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Hechtel verliest van Exc. HamontFC Hechtel A heeft deze namiddag met 1-0 verloren van Excelsior Hamont. Hechtel staat na zes wedstrijden negende in de stand met negen punten.
Het aantal faillissementen in Limburg blijft dalen. Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar waren er 453 faillissementen.

Volley: winst voor HE-VOC

Zaterdag 6 oktober 2018
Hechtel-Eksel - Volley: winst voor HE-VOCDe HE-VOC-heren in 2de Divisie hebben thuis tegen Maasmechelen gewonnen met 3-1. De setstanden waren 25/23,19/25, 25/22 en 25/17. In de eerste set was het steeds achtervolgen voor de thuisploeg door een grote foutenlast bij de opslag. In set 2 opnieuw veel fouten, zowel aanvallend als individueel. In set 3 kwam opposite Fonteyn stilaan in vorm onder impuls van een sterk spelende Jard Claessens en Nathan Geenen. In de 4de set kon de kloof snel gemaakt worden en werd de wedstrijd in handen genomen. Met een mooie 9 op 12 hebben de heren hun start zeker niet gemist in 2de Divisie!

Eksel klopt Nevok Gruitrode

Zaterdag 6 oktober 2018
Hechtel-Eksel - Eksel klopt Nevok GruitrodeFC Eksel heeft vanavond thuis Nevok Gruitrode verslagen. Uitslag: 2-1 De wedstrijd stelde teleur. Eksel wilde wel, maar een stug verdedigend Gruitrode gaf nauwelijks kansen weg. De 0-0 ruststand was dan ook logisch. De 2de helft bood weinig beterschap. Het waren de bezoekers die gevleid op voorsprong kwamen. Het sein voor de thuisploeg om uit een ander vaatje te tappen. Bart Rutten bracht met een geplaatste kopbal Eksel terug in de wedstrijd 1-1. Karel Bertrands miste dan nog een reuzenkans, maar Andreas Elia zorgde voor de verdiende overwinning. Eksel heeft na 6 wedstrijden 12 punten.

Limburgse wegen veiliger

Zaterdag 6 oktober 2018
Sinds 2012 zijn het aantal letselongevallen op de Limburgse wegen jaar na jaar gedaald. In 2012 gebeurden er 3.489 ongevallen, in 2013 3.310, in 2014 3.255, in 2015 3.153, in 2016 3.094 en vorig jaar 2.739.

Mooi nazomerweer

Zaterdag 6 oktober 2018
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Mooi nazomerweerAlvorens een storing onze streken in de avond kan bereiken, wordt er vanuit het zuiden erg warme lucht aangevoerd en krijgen de maxima zomerse allures. Zondag verlaat de storing onze streken en wordt gevolgd door een hogedrukgebied, dat na het weekend het weerbeeld in onze regio bepaalt. Na het weekend wordt het flink zonnig en de temperaturen zijn in stijgende lijn. Er komt een periode aan met aangenaam nazomerweer, dat waarschijnlijk ook het volgende weekend nog kan aanhouden. Vandaag wordt een aangename (…) Het hele nieuwsbericht

47.027 geregistreerde misdrijven

Vrijdag 5 oktober 2018
Hechtel-Eksel - 47.027 geregistreerde misdrijvenDe Limburgse politiekorpsen registreerden vorig jaar samen 47.027 misdrijven. Dat blijkt uit de criminaliteitsstatistieken van de federale politie. Politiezone CARMA registreerde 10.574 misdrijven, de politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo 3.027, de politiezone Tongeren-Herstappe 2.593, de politiezone Kempenland 2.067, de politiezone HANO 1.812 en de politiezone Lommel 1.665.
Economisch nieuws
Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie, heeft vandaag in aanwezigheid van meer dan 40 geïnteresseerde bedrijven zijn nieuwe topinfrastructuur in Lommel geopend. Vertegenwoordigers van zowel grote bedrijven als KMO’s konden er meteen ervaren hoe ze via 3 gloednieuwe living labs met de nieuwste (robot)technologieën ondersteuning krijgen om hun nieuwe producten te testen en perfectioneren. Ze ontdekten ook de nieuwste (…) Het hele nieuwsbericht
Tribunaliteiten
Hechtel-Eksel - Moet de notaris in de toekomst kunnen kijken?Die vraag moest het hof van beroep van Antwerpen beantwoorden omdat een notaris kreeg af te rekenen met een eis tot schadevergoeding van zijn cliënten. Zij verweten hem dat hij hen niet verwittigde tegen de nabije verhoging van de registratierechten op de akte die bij hem moest passeren. De akte werd ondertekend op 3 juli 2013 en op 1 juli 2013 gingen de registratierechten van 0,2% naar 2%, een tienvoud dus en een verhoging met 9.720 euro.
Het hof vond dat een voorzichtige notaris zijn kennis actueel (…) Het hele nieuwsbericht

Botsing in Handwijzerstraat

Donderdag 4 oktober 2018
In de Handwijzerstraat in Eksel botsten twee auto's. Het ongeval gebeurde deze namiddag.

Wespenplaag nog niet gedaan

Donderdag 4 oktober 2018
De Limburgse brandweerkorpsen hebben in twee maanden meer dan 18.000 wespennesten opgeruimd en de wespenplaag is nog niet gedaan. Vorig jaar werden er in onze provincie 4.000 nesten opgeruimd in drie maanden.

Hoe vinden trekvogels de weg?

Donderdag 4 oktober 2018
Het is maar dat je 't weet
Het Europees luchtruim wordt dezer dagen doorkruist door miljoenen trekvogels, die begonnen zijn aan hun najaarstrek. Zaterdag wordt het spectaculair natuurfenomeen in kaart gebracht tijdens de 25ste editie van EuroBirdwatch. Maar hoe vinden trekvogels de weg naar hun eindbestemming in het zuiden? Het interessante antwoord op die vraag vindt u hier.

Werelddierendag vandaag

Donderdag 4 oktober 2018
Hechtel-Eksel - Werelddierendag vandaagZoomHet is vandaag Werelddierendag, en dat betekent niet alleen dat u eens wat extra aandacht aan uw huisdier zou kunnen besteden, maar misschien ook hét moment om eens na te denken om een hond of kat uit het asiel in huis te halen, indien u er nog géén hebt. Vandaag werd de nieuwe website voorgesteld waarop een twintigtal dierenasielen laten zien welke honden én katten ze in huis hebben voor adoptie. 

Linda Termonia overleden

Donderdag 4 oktober 2018
Hechtel-Eksel - Linda Termonia overledenGisteren is Linda Termonia, bewoonster van woonvorm Hoekstraat Eksel, overleden. Zij was 46 jaar. Het afscheid vindt in besloten kring plaats. Begroetingsmoment: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters en Baers in Zolder-Centrum.
Er maken steeds meer studenten gebruik van de renteloze studielening van de provincie Limburg. Afgelopen academiejaar hebben 83 studenten de lening aangevraagd. Ze kunnen per jaar maximum 3.000 euro lenen en moeten alles pas terugbetalen als ze gaan werken. Vroeger waren het vooral studenten van Vlaamse afkomst, nu is de helft van buitenlandse origine. Opvallend is ook dat meer gezinnen met tweeverdieners het moeilijk krijgen als er meerdere kinderen tegelijkertijd gaan studeren. (Radio 2)

Kringwinkels minder in trek

Woensdag 3 oktober 2018
Limburgers brengen minder afgedankte spullen naar de Kringwinkel dan de gemiddelde Vlaming. En ze kopen er ook minder. Vorig jaar bracht elke Limburger gemiddeld zo'n negen kilogram herbruikbare goederen naar een Kringwinkel en kocht hij er zo'n vier kilogram herbruikbare goederen. Die cijfers liggen onder het Vlaamse gemiddelde. (Radio 2)

Karel Schalley overleden

Woensdag 3 oktober 2018
Hechtel-Eksel - Karel Schalley overledenMaandag is de uit Peer afkomstige Karel Schalley overleden, de echtgenoot van Alice Eerdekens. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Hechtel. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Laenen in Hechtel.
Voortaan moet de gouverneur de strijd tegen de everzwijnenplaag coördineren. Dat heeft Vlaams minister van natuur Joke Schauvliege geantwoord op een vraag van Lode Ceyssens in het parlement. In de provincies Antwerpen en in Limburg loopt het probleem van de everzwijnen de spuigaten uit. Tuinen, voetbalvelden, kerkhoven worden zwaar beschadigd en de dieren vormen een gevaar voor het verkeer. Hoewel er dit jaar al meer dan 700 everzwijnen zijn geschoten, erkent de minister dat het bestand blijft (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Videoclip tegen alcohol, drugs en tabakZoom Scholieren uit Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt werkten mee aan een videoclip om jongeren te waarschuwen voor de gevaren van alcohol, tabak en drugs. De Centra voor Alcohol- en andere Drugproblemen zijn zo onder de indruk dat ze de film nu gaan verspreiden over heel Vlaanderen! 
In het voorjaar organiseert het Openluchtmuseum Bokrijk een tijdelijke tentoonstelling over schilder Pieter Bruegel: "De wereld van Bruegel". Die draait rond de voorwerpen op zijn schilderijen, zoals kruiken en kommen.
In 2019 is het 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude overleed. En Bokrijk wil dat herdenken met een tijdelijke internationale tentoonstelling. Want de werken van Bruegel waren voor dr. Jozef Weyns, de eerste conservator van het openluchtmuseum, een (…) Het hele nieuwsbericht

Voor de sportvissers

Dinsdag 2 oktober 2018
Het is maar dat je 't weet
Het reglement van de openbare visserij werd onlangs gewijzigd, meldt het Agentschap Natuur en Bos. Vooral de regels over vervoer en bezit van vissen werden vereenvoudigd.
Er zijn tien vissoorten die je nog in bezit mag houden, vervoeren en gebruiken als aasvis. Je mag geen leefnet meer gebruiken (behalve bij officiële wedstrijden) en snoekbaars wordt bijkomend beschermd door een maximummaat van 70 cm. Een hengelaar mag niet meer dan 20 aasvisjes in bezit houden en vervoeren, waarvan 5 levende. Alle info, in vier talen, vind je hier.

Wieske Evers overleden

Dinsdag 2 oktober 2018
Hechtel-Eksel - Wieske Evers overledenZaterdag is de uit Hechtel afkomstige Wieske Evers overleden, de weduwe van Lucien Surinx. Zij was 82 jaar. Het afscheid vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de aula van begrafenissen Witters en Baers in Zolder-Centrum.

Mooi herfstweer op komst

Dinsdag 2 oktober 2018
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Mooi herfstweer op komstEen hogedrukgebied ten westen van Brest, bouwt stilaan op richting onze streken en brengt enkele dagen met veel zon en hoge maxima. Een actieve depressie met bijbehorende storingen zorgt in het weekend voor enige tijd regen, maar na het weekend domineren opnieuw hogedrukinvloeden. Op korte termijn schuift een storing traag over onze treken en is het somber herfstweer.
Vandaag domineren wolken en van tijd tot tijd valt er lichte regen of motregen. Na de middag zijn er wat meer drogere perioden met (…) Het hele nieuwsbericht

Huizen in Limburg het goedkoopst

Maandag 1 oktober 2018
In het Vlaams Gewest was een huis in het eerste semester van 2018 het duurst in de provincie Vlaams-Brabant: een huis in gesloten of halfopen bebouwing kostte er 260.000 euro, voor een huis in open bebouwing was de mediaanprijs er 350.000 euro. In Limburg waren de huizen het goedkoopst: 185.000 voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing en 240.000 euro voor een open bebouwing. In het Vlaams Gewest is Tongeren de derde goedkoopste gemeente om te wonen. De mediaanprijs bedroeg er 160.000 euro. (Statbel)
24/03

Zjang Geuens, proficiat met jou 100 ste verjaardag. Geniet samen met jou vrouwtje Trees en met heel jou familie van deze unieke leeftijd.

Jean-pierre &Annita Claes-Willekens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hechtel-Eksel