Het overige nieuws

Camera's gestolen

Vrijdag 31 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
In een woning aan de Hoenrikstraat in Peer zijn twee camera's en een horloge gestolen. De diefstal is gisterenavond gepleegd.

Fernand Frederix overleden

Vrijdag 31 januari 2020
Hechtel-Eksel - Fernand Frederix overledenWoensdag is de in Hechtel woonachtige Fernand Frederix overleden. Hij was 59 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: zondag (18-18.30 uur) in funerarium Hulsmans in Leopoldsburg.

Noëlla is Duits

Vrijdag 31 januari 2020
Uit de Wolvenspecial van INBO - Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek - blijkt dat de 'Kempense wolf', die onder meer in Balen en Zoersel opdook, Noëlla is en ook zij met zekerheid afkomstig is uit Duitsland.
Uit het onderzoek blijkt verder dat de wolven zich vooral voeden met wild: hun lievelingshapje blijkt ree te zijn. Maar ook een everzwijn weten ze wel eens te appreciëren!

Gouverneur schenkt Limburg 120 eiken

Donderdag 30 januari 2020
Hechtel-Eksel - Gouverneur schenkt Limburg 120 eikenZoomProvinciegouverneur Herman Reynders, die na vandaag uit zijn functie treedt, schenkt uit eigen zak 120 inlandse eiken weg aan de Limburgse gemeenten en organisaties waarmee hij tijdens zijn tienjarig gouverneurschap samenwerkte. Dat werd vandaag bekend tijdens een afscheidsplechtigheid in het provinciehuis. Reynders zelf kreeg van de deputatie de eremedaille van de provincie aangeboden en een leerstoel in de UHasselt. 

Een Merovingische stortbeker

Donderdag 30 januari 2020
Hechtel-Eksel - Een Merovingische stortbekerZoomIn de inkomhal van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren is momenteel deze Merovingische 'stortbeker' te zien, die deel uitmaakt van de collectie.  Hij kan niet rechtop staan. Je houdt de volle beker vast, drinkt hem in één teug leeg en zet hem omgekeerd neer. Hij kwam uitstekend van pas om tijdens een drinkpartij grote hoeveelheden wijn, bier of mede te verzetten. Momenteel vind je geen Merovingische voorwerpen in de permanente tentoonstelling. Daar komt verandering in, want het museum bereidt een nieuwe opstelling voor. Daarin krijgt deze beker zeker een plaats, zeggen ze bij het museum. (Foto GRM)

Limburgse verhalen uit Congo gezocht

Donderdag 30 januari 2020
Hechtel-Eksel - Limburgse verhalen uit Congo gezochtZoomDit jaar is Congo 60 jaar onafhankelijk. Naar aanleiding van de verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid organiseert Het Stadsmus in Hasselt, samen met o.a. Erfgoedcel Mijn-Erfgoed en Erfgoed Haspengouw, de expo Bacongo Limburg. Deze rondreizende expo start dit najaar in Het Stadsmus. De tentoonstelling stopt in 2021 in de Mijnstreek. Voor deze expo verzamelt Erfgoedcel Mijn-Erfgoed, samen met de andere projectpartners, persoonlijke verhalen en objecten van Limburgers en Congolezen die dateren (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag zakte Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir af naar het justitiehuis van Hasselt om samen met onder meer procureur des Konings Guido Vermeiren de kersverse parketsectie M onder de loep te nemen. Deze sectie zet sterk in op een lokaal lik-op-stukbeleid. Parketmagistraten en justitieassistenten werken samen met de politie om veelvoorkomende misdrijven zoals diefstallen of vernielingen maar sinds kort eveneens partnergeweld en (…) Het hele nieuwsbericht

Stem op Rian Snoeks

Donderdag 30 januari 2020
Hechtel-Eksel - Stem op Rian SnoeksZoomNog tot deze namiddag 16u kan men op de website van Studio Brussel stemmen op kandidaten die in de finale zitten van "De Nieuwe lichting". De enige Limburger in die finale is Peltenaar Rian Snoeks (16), die barst van het talent en eind vorig jaar de eerste editie van "Sound track" won, de opvolger van Limbomania. Als elke Internetgazetlezer op Rian stemt, dan wint hij die finale!

5.500 verpleegkundigen te kort

Donderdag 30 januari 2020
Belgische ziekenhuizen zijn onderbezet, blijkt uit een nieuwe studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Dat meldt De Tijd. Om veilig te kunnen werken mag een verpleegkundige maximaal voor acht patiënten zorgen. Een Belgische verpleegkundige heeft evenwel gemiddeld 9,4 patiënten onder zijn hoede. Verpleegkundige is een knelpuntberoep en volgens de ziekenhuizenkoepel Zorgnet-Icuro is voor elke drie vacatures slechts één kandidaat ter beschikking. Om aan de norm te komen zijn er 5.500 extra mensen nodig.
Hechtel-Eksel - Scholengroep Limburg Noord wordt GO! XpertZoomScholengroep Limburg Noord zal voortaan bestaan onder de naam Scholengroep GO! Xpert. Dit werd gisteren bekend gemaakt tijdens de personeelshappening van de scholengroep. Deze vond plaats in De Soeverein te Lommel. De happening werd georganiseerd in het kader van teamspirit, educatie en innovatie. Op het programma van deze boeiende namiddag stonden stand-upcomedian Erhan Demirci, algemeen directeur van de PXL Ben Lambrechts en afgevaardigd bestuurder van het GO!, Raymonda Verdyck. Deze laatste (…) Het hele nieuwsbericht
Scholengroep Limburg Noord wordt GO! XpertScholengroep Limburg Noord wordt GO! XpertScholengroep Limburg Noord wordt GO! Xpert
Scholengroep Limburg Noord wordt GO! Xpert
Zoom

Tariefaanpassingen bij De Lijn

Woensdag 29 januari 2020
Hechtel-Eksel - Tariefaanpassingen bij De LijnOp 1 februari - zaterdag e.k. - past De Lijn de tarieven van een aantal vervoerbewijzen aan. Een overzicht van de nieuwe tarieven vind je hier. Een belangrijke wijziging is dat je vanaf 1 juli 2020 geen vervoerbewijzen meer kan kopen bij de chauffeur.

Meer ongevallen aan overwegen

Woensdag 29 januari 2020
Hechtel-Eksel - Meer ongevallen aan overwegenZoomVorig jaar zijn er in Limburg drie ongevallen aan overwegen gebeurd. In 2018 was dat er maar één. Dat blijkt uit de cijfers van spoorwegbeheerder Infrabel. Gelukkig vielen er geen slachtoffers.
Vlaams minister voor Platteland Zuhal Demir (N-VA) gaat de komende weken samenzitten met de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) en de grootbanken om de uitrol van neutrale geldautomaten te bespreken. Dat antwoordde ze vandaag in de Commissie Landbouw en Plattelandsbeleid op vragen over het verdwijnen van geldautomaten in plattelandsgemeenten. Onlangs namen vier grootbanken het initiatief om vanaf 2021 te starten met de uitrol van neutrale geldautomaten in België. Tegen 2025 zou (…) Het hele nieuwsbericht

Zacht en wisselvallig

Woensdag 29 januari 2020
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Zacht en wisselvalligIn een strakke westelijke tot zuidwestelijke luchtstroming worden regenzones met de regelmaat van de klok naar onze streken gestuurd. We zijn opnieuw vertrokken voor een langere periode met erg wisselvallig weer, waarbij we vrijwel iedere dagen regen of buien mogen verwachten. Er staat daarbij ook veel wind en bovenal de temperaturen bereiken de volgende dagen opnieuw recordhoge waarden. 
Morgen nadert een regenzone onze regio. Opklaringen in de ochtend maken daarbij vlug plaats voor (…) Het hele nieuwsbericht

Vier auto's in botsing betrokken

Woensdag 29 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
Op de Grote Baan in Houthalen-Helchteren gebeurde vanmorgen rond 7.30 uur een kop-staartbotsing met vier voertuigen. Daarbij raakte een 25-jarige vrouw uit Houthalen-Helchteren gewond.
Hechtel-Eksel - Een knappe dansvoorstelling meepikken?ZoomWelke plaats neemt de mens nog in binnen een wereld die steeds sterker gestuurd wordt door technologie? Van zelfrijdende auto’s tot algoritmes. Laat je meevoeren door een bijzondere, intense voorstelling 'SOMETHING (out of nothing)' van Kris Verdonk / A Two Dogs Company nu zaterdag 1 februari in CC De Adelberg in Lommel. Opblaasbare objecten, machines, projecties en dansers zijn de performers in deze bespiegeling op het einde van de mensheid. Wat gebeurt er in zo’n wereld (…) Het hele nieuwsbericht

Bomen kappen vanwege de letterzetter

Woensdag 29 januari 2020
Hechtel-Eksel - Bomen kappen vanwege de letterzetterZoomHet Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gaat dit voorjaar op enkele plekken een veiligheidskap uitvoeren om de problematiek van de letterzetter aan te pakken. Deze kever is er in opmars en tast sparren en andere naaldbomen aan. Omdat deze na verloop van tijd afsterven en omvallen, moeten ze worden verwijderd, zegt het AWV.
De impact van de veiligheidskap zal het grootst zijn op de middenberm van de N74 in (…) Het hele nieuwsbericht

Zes ongevallen veroorzaakt

Dinsdag 28 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
Hechtel-Eksel - Zes ongevallen veroorzaaktDe politie heeft afgelopen nacht een vrachtwagenchauffeur die op zijn rit van Sint-Huibrechts-Lille via Achel, de Grote Heide en Overpelt-Fabriek zes verkeersongevallen veroorzaakte uit het verkeer geplukt. De man was onder invloed. Zijn rijbewijs is onmiddellijk ingetrokken voor vijftien dagen. Bij de ongevallen zijn geen gewonden gevallen.

Dode op Noord-Zuidverbinding

Dinsdag 28 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
Op de Noord-Zuidverbinding in Neerpelt heeft vanochtend een 34-jarige man uit Beringen de controle over het stuur verloren en is via de middenberm tegen een vrachtwagen gereden die in tegenovergestelde richting reed. De man bezweek aan de opgelopen verwondingen. Het parket Limburg gelastte een verkeersdeskundige met een onderzoek naar de precieze omstandigheden van het ongeval.

Koolmees meest gespotte vogel

Dinsdag 28 januari 2020
Hechtel-Eksel - Koolmees meest gespotte vogelZoomDe koolmees was de meest gespotte vogel tijdens het vogeltelweekend.
Hechtel-Eksel - Eindelijk .. (Koning) Albert II uit de kast ..ZoomFobie volgt ook nu weer de actualiteit op de voet.
Het is maar dat je 't weet
Volgens Test Aankoop is wierook even schadelijk als een sigaret. “Natuurlijk", "positieve energie", "zuiverend": wierookstokjes en -kegels worden erg weldadige eigenschappen toegeschreven en worden vaak geassocieerd met welzijn en zen meditatie. Maar of ze nu een natuurlijke of synthetische oorsprong hebben, van zodra je wierook aansteekt, verspreiden er zich, naast een aangename geur, tal van ongewenste en soms erg schadelijke stoffen in huis, zo blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe vennootschap: MLC Services

Maandag 27 januari 2020
Jean Paul Knapen uit Hechtel-Eksel heeft de besloten vennootschap MLC Services opgericht met zetel aan de Duinenweg in Hechtel-Eksel. Tot het doel van de vennootschap behoort onder meer loonadministratie en het invullen van aangifteformulieren voor de loon- en inkomstenbelasting voor particulieren en bedrijven.

Minderjarige bestuurder crasht

Maandag 27 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
In de Bergstraat in Houthalen-Helchteren is vrijdagavond een minderjarige jongen gearresteerd nadat hij wegreed van een politiecontrole. Na een achtervolging crashte hij tegen een omheining. Niemand raakte gewond. Rond 19.15 uur wou Politie CARMA overgaan tot de controle van een auto in de Varenstraat omdat de bestuurder geen gebruik maakte van de richtingaanwijzers. De bestuurder nam de vlucht en reed weg van de politiepatrouille. Na een korte achtervolging verloor hij de controle over het stuur en kwam (…) Het hele nieuwsbericht

Een brokje poëzie voor u?

Maandag 27 januari 2020
Hechtel-Eksel - Een brokje poëzie voor u?ZoomHet is weer poëzieweek. En traditiegetrouw wordt daar in Lommel de nodige aandacht aan besteed. Zo was er Gedichtenwedstrijd rond het thema 'De toekomst is Nu' en is er morgen (dinsdag) de al even traditionele 'Poëzietaart' met poëzie, muziek en... taart. Deze voorstelling is volledig uitverkocht! En op vrijdagavond staan David Troch en Sylvie Marie (foto) op het podium in het Raadhuis in Lommel met de voorstelling 'Poëziepingpong'. Wij schenken 5 duotickets weg hiervoor, het enige wat u moet doen om kans te maken hiervoor is een mailtje sturen aan jan.buyens[!]ccdeadelberg.be. Meer info.

Sonja Blervacq overleden

Maandag 27 januari 2020
Hechtel-Eksel - Sonja Blervacq overledenZaterdag is de uit Neerpelt afkomstige en in Hechtel woonachtige Sonja Blervacq overleden, de weduwe van Jos Paredis. Zij was 58 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur).

Damesvoetbal: Eksel-Diepenbeek 0-6

Maandag 27 januari 2020
In eerste provinciale van het damesvoetbal heeft Eksel met 0-6verloren van Diepenbeek. De ruststand was 0-2.
Hechtel-Eksel - 75 jaar geleden werd Auschwitz bevrijdZoomOp 27 januari 1945 bevrijdde het Russische Rode Leger het Duitse nazi-vernietigings- en concentratiekamp bij de Poolse stad Auschwitz. In november 2005 hebben de Verenigde Naties besloten dat de bevrijding van Auschwitz voortaan als Holocaust Memorial Day herdacht zal worden. Vandaag dus. (foto: Jos Bollen)

Tien medailles voor judoclub

Maandag 27 januari 2020
Hechtel-Eksel - Tien medailles voor judoclubZoomOp de provinciale jeugdkampioenschappen judo in Genk heeft Judoteam Ōkami (Sporting Pelt-Eksel) 10 medailles gehaald: 3 gouden, 3 zilveren en 4 bronzen!
Tien medailles voor judoclub
Zoom

Auto van de baan: vrouw gewond

Zondag 26 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
Een 21-jarige vrouw uit Oudsbergen raakte gewond toen een auto van de baan ging op de Kazernelaan in Houthalen-Helchteren. Het ongeval gebeurde vanochtend rond 1.15 uur.

De visie van Fobie

Zondag 26 januari 2020
Hechtel-Eksel - De visie van FobieZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Hechtel wint van Kadijk

Zondag 26 januari 2020
Hechtel-Eksel - Hechtel wint van KadijkHechtel heeft vanmiddag Kadijk verslagen met 2-1. De thuisploeg zat na 3 min.utenop rozen. Jules Kortzorg legde de 1-0 binnen. Maar 7 minuten later was alles te herdoen. Roy Van Chase scoorde op de counter de 1-1. En de beste kansen waren vanaf dan voor de bezoekers. Maar rusten gingen we met 1-1. In de 58ste minuten kregen de Duinenjongens de kans om op voorsprong te komen maar Wesley Vermijl knalde de strafschop hoog over. Hechtel kwam niet in haar spel en bleef slordig acteren. Met de inbreng van Ian Reymen sloeg de vlam terug in de pan. En het was topschutter Niels Vanpol die zowaar uit het niets de winnende treffer scoorde. Hechtel met de hakken over de sloot. Maar door de nederlaag van leider Anadol nadert Hechtel tot op 3 punten. De volgende thuiswedstrijd ontvangt Hechtel Anadol.
Hechtel-Eksel - Dames HE-voc Internetgazet winnen in PeltDe dames van HE-voc internetgazet zijn gisteren in Pelt gaan winnen met 1-3. Setstanden: 18/25, 25/27, 25/16 en 20/25. Door deze zege klimmen ze naar de 3de plaats in de stand. Goed zo, dames!

Volleybal: HE-voc - Geel 3-1

Zaterdag 25 januari 2020
Hechtel-Eksel - Volleybal: HE-voc - Geel 3-1
HE-voc - VC Geel 3-1  (17/25, 25/9, 25/22 en 27/25)
In tweede divisie A (landelijk) van het volleybal heeft HE-voc VC Geel verslagen met 3-1. De thuisploeg startte sterk maar maakte dan teveel fouten en Geel pakte de set. Vanaf set 2 was er meer opslagdruk en sloeg de jarige Fonteyn alles tegen het parket. Ook Stijn Paesen speelde een hoofdrol. Hij serveerde een kloof van 8 punten en aan het net blokte hij elke Geelse aanval af.Een sterke collectieve prestatie van het hele team met Stijn Paesen als uitblinker. Hij serveerde de match uit met een ace. HE-voc staat nu 5de in de rangschikking.  

Eksel kan niet winnen in Reppel

Zaterdag 25 januari 2020
Hechtel-Eksel - Eksel kan niet winnen in ReppelKFC Eksel is vanavond niet verder geraakt dan een 0-0 gelijkspel op het veld van RC Reppel. Zaterdag speelt KFC Eksel thuis tegen Lutlommel VV.

Welkom, wolf III

Zaterdag 25 januari 2020
Hechtel-Eksel - Welkom, wolf IIIZoomDe vereniging "Welkom Wolf" vermoedt dat er een derde wolf rondloopt in de Antwerpse of Limburgse Kempen. (Cartoon: Fobie)

Mogelijke fusie politiezones

Zaterdag 25 januari 2020
Hechtel-Eksel - Mogelijke fusie politiezonesZoomDe kans is zeer groot dat er nieuwe politiezones komen. De burgemeesters van 9 gemeenten in het noorden en westen van Limburg hebben overlegd over een mogelijke fusie van hun politiezones. Het gaat om de zones Lommel, Hano, Kempenland en Beringen-Ham-Tessenderlo. Maar ook andere combinaties liggen nog op tafel en behoren tot de mogelijkheden.
De eventuele fusie werd onderzocht in opdracht van gouverneur Reynders. Een fusie zou onder meer het voordeel hebben dat er dan efficiënter gewerkt kan (…) Het hele nieuwsbericht

Jaarringen en buizen

Vrijdag 24 januari 2020
Hechtel-Eksel - Jaarringen en buizenZoomHebt U er ooit bij stilgestaan hoe een boom zijn soms loodzware takken kan dragen, zonder dat zijn stam openscheurt? Iedereen kent wel de jaarringen van een omgezaagde boom. Eigenlijk zijn jaarringen buizen op de kop gezien. Op bijgaande foto van deze verweerde knoest zie je de verticale lijnen van de jaarringen. Let vooral ook op de inplanting van de takken en de kromming er omheen. Ieder jaar vormt de boom er een buis bij, zodat er een constructie ontstaat van in elkaar passende buizen, wat hem enorme sterkte geeft. (Pierre Rutten)

De visie van Fobie

Vrijdag 24 januari 2020
Hechtel-Eksel - De visie van FobieZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Robert Loos overleden

Vrijdag 24 januari 2020
Hechtel-Eksel - Robert Loos overledenWoensdag is Robert Loos overleden, de weduwnaar van Georgette Derwael. Hij was 79 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant.

Bijna 1500 crematies in Lommel

Donderdag 23 januari 2020
Vorig jaar waren er in crematorium Stuifduin in Lommel 1.498 crematies. In 2018 waren er dat 994. Stuifduin is operationeel sinds maart 2018.

Nieuwe vennootschap: Roelies

Donderdag 23 januari 2020
Raoul Swinnen uit Hechtel-Eksel heeft de besloten vennootschap Roelies opgericht met zetel in de Tussenstraat in Hechtel-Eksel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de vervaardiging van metalen constructies, het plaatsen van thermisch isolatiemateriaal en dakwerken.

Ondertussen, ergens in Limburg...

Donderdag 23 januari 2020
Hechtel-Eksel - Ondertussen, ergens in Limburg...Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Leopoldine Schrooten overleden

Woensdag 22 januari 2020
Hechtel-Eksel - Leopoldine Schrooten overledenMaandag is Leopoldine Schrooten overleden, de weduwe van Almir Latte. Zij was 78 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring. Maandag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk in Eksel waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters in Eksel.

Vlaanderen gaat wolven beschermen

Woensdag 22 januari 2020
Hechtel-Eksel - Vlaanderen gaat wolven beschermenZoom
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil extra natuurinspecteurs in dienst nemen. Die moeten onder meer de wolven in onze provincie beter beschermen. Voor de minister moeten er extra natuurinspecteurs komen om nog voorvallen te voorkomen zoals bij wolf Naya. Die werd volgens de Natuurinspectie om het leven gebracht door jagers. De natuurvereniging Landschap VZW Vlaanderen heeft er eerder al mee gedreigd om naar de rechtbank te stappen, als Vlaanderen niet meer inspanningen doet om de wolven te beschermen. Intussen is er een nieuwe wolvin in het gebied. In het onderzoek naar de dood van wolvin Naya heeft Vlaanderen zich intussen burgerlijke partij gesteld. Eerder deed Vogelbescherming Vlaanderen dat ook al. (foto INBO)

Industriesneeuw?

Woensdag 22 januari 2020
Vandaag gezien
Hechtel-Eksel - Industriesneeuw?ZoomHad jij al gehoord van industriesneeuw? Op veel plaatsen in Limburg was het deze ochtend wit, door zogenaamde industriesneeuw. Weerman Eric Goyvaerts legde het vanochtend uit in Start Je Dag bij Radio 2 Limburg: "De mist of sneeuw vanochtend zijn hele fijne druppels rond stofdeeltjes. Dus hoe meer stofdeeltjes, hoe meer van die mist. En als het dan nog heel koud is, worden het sneeuwvlokjes. Die stofdeeltjes, die vervuilde lucht, komen uit Duitsland, uit het Ruhrgebied. Daarom noemen ze zo'n (…) Het hele nieuwsbericht
Robert Mollemans uit Hechtel-Eksel en de besloten vennootschap Mollemans uit Lommel hebben de besloten vennootschap Veltech Projects opgericht met zetel aan de Lodewijk De Raetstraat in Lommel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de installatie van verwarming, de vervaardiging van ventilatoren voor niet-huishoudelijk gebruik en de aanleg van pijpleidingen.

Nieuwe vennootschap: Verdifloor

Dinsdag 21 januari 2020
Ramazan Tanriverdi uit Hechtel-Eksel en Hasan Eredzheb uit Leopoldsburg hebben de besloten vennootschap Verdifloor opgericht met zetel aan de Ekselsebaan in Hechtel-Eksel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het uitvoeren van grondwerken, het leggen van klinkers, pleisterwerken en het dichtmaken van kelders en putten.

KMI waarschuwt met code geel

Dinsdag 21 januari 2020
Hechtel-Eksel - KMI waarschuwt met code geelDeze nacht verwacht het KMI opnieuw op verschillende plaatsen vorming van mist. Die mist kan soms dicht zijn en de zichtbaarheid terugdringen tot minder dan 500m, of lokaal minder dan 200m. Bovendien is het opletten voor lichte vorst, waardoor de mist kan aanvriezen en het verkeer kan bemoeilijken.

De visie van Fobie

Dinsdag 21 januari 2020
Hechtel-Eksel - De visie van FobieZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Elk jaar meer drugsdoden

Dinsdag 21 januari 2020
Hechtel-Eksel - Elk jaar meer drugsdodenHet aantal drugsdoden in onze provincie blijft de laatste vijf jaar stijgen. De meeste slachtoffers zijn mannen. Vorig waren er 9 drugsdoden, 4 jaar geleden waren er dat 6. Het jongste slachtoffer vorig jaar was amper 22 jaar. (Radio 2)

De visie van Fobie

Maandag 20 januari 2020
Hechtel-Eksel - De visie van FobieZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Na branden nu overstromingen in Australië...Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Akker- en weidevogels bedreigd

Maandag 20 januari 2020
Het aantal akker- en weidevogels in onze provincie blijft jaar na jaar achteruitgaan. Dat blijkt uit tellingen van de vogelwerkgroep van Likona, de Limburgse Koepel voor Natuurstudie. Soorten als de grauwe gors, kiewit en grutto zijn zo goed als uitgestorven in onze provincie. Ook de nachtegaal werd nog nauwelijks gespot.

Bruno Maesen overleden

Maandag 20 januari 2020
Hechtel-Eksel - Bruno Maesen overledenVrijdag is de in Leopoldsburg woonachtige en uit Hechtel afkomstige Bruno Maesen overleden, de echtgenoot van Gabriëlle Hanssen. Hij was 93 jaar. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur).

Blue Monday

Maandag 20 januari 2020
Vandaag gezien
Hechtel-Eksel - Blue MondayZoomVandaag is het 'blue monday', een benaming voor de meest deprimerende dag van het jaar. Die valt meestal op de maandag van de laatste volle week van januari, maar soms ook op de derde maandag van januari. De term is afgeleid van het Engelse begrip "feeling blue" (neerslachtig, somber, down of depri zijn). De kleur blauw had vroeger in de zeilscheepvaart met rouw te maken. Als een schip zijn kapitein of officier verloor, dan verfde de bemanning rondom het schip een blauwe band. Deze band (en een (…) Het hele nieuwsbericht

Hoge luchtdruk

Maandag 20 januari 2020
Hechtel-Eksel - Hoge luchtdrukHet weer staat in het teken van hoge luchtdruk. Daardoor kunnen regengebieden onze streken niet bereiken en blijft het meestal droog. Daarbij breekt de zon door.
Vandaag starten we nog met veel zonneschijn tijdens een koude ochtend, maar in de loop van de namiddag neemt de bewolking geleidelijk toe. De maxima liggen rond 6 graden.
Morgen vriest het licht tijdens de ochtend. Vervolgens wordt het vrij zonnig en droog. De middagtemperaturen schommelen rond 6 graden.
Woensdag wordt het mistig en grijs met nauwelijks zon. Het blijft wel droog en het kwik klimt niet hoger dan 4 of 5 graden.
De volgende dagen komt opnieuw een westcirculatie opzetten, waarbij regenzones geregeld onze streken aandoen. Wolken domineren en vrijwel iedere dag valt er wat regen of zijn er buien. De wind spant bovendien aan. Het wordt daarbij opnieuw wat zachter.
(Michel Nulens – Meteoservices)

Lucien Paesen overleden

Maandag 20 januari 2020
Hechtel-Eksel - Lucien Paesen overledenVrijdag is de uit Eksel afkomstige en in Genk woonachtige Lucien Paesen overleden, de weduwnaar van Georgette Buvens. Hij was 79 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Begroeting: dinsdag (19-20 uur) in funerarium Rerren in Waterschei.

Imana Truyers wint in Aalst

Zondag 19 januari 2020
Imana Truyers heeft vandaag de Corrida van Aalst gewonnen, een loopwedstrijd over 6km in de binnenstad van Aalst. "Ik hou er een goed gevoel aan over", zei ze, "maar de diepgang ontbreekt nog. We hebben onze wedstrijdschoenen terug aan en dat is het belangrijkst."
Sandy De Pachter keert terug naar KFC Eksel. Daar was hij al actief van 2013 tot 2018 en gooide toen hoge ogen. Met 50 treffers in 123 duels, een groot aandeel in de promotie en de wederopstanding van KFC, en een bronzen én een zilveren medaille in de verkiezing voor Provinciaal Voetballer van het Jaar voetbalde de kwieke spelmaker zich in de geschiedenisboeken. De afgelopen seizoenen kwam De Pachter uit voor Witgoor Sport, waarmee hij vorig seizoen kampioen werd en momenteel in 3e Amateurklasse uitkomt.

Hechtel wint van Lummen

Zondag 19 januari 2020
Hechtel-Eksel - Hechtel wint van LummenIn 3de Provinciale is Hechtel met 2-4 gaan winnen in Lummen. De Duinenjongens kwamen 0-3 voor via Leander Vranken, Gijs Hendriks en Niels Vanpol. Maar de thuisploeg kwam terug tot 2-3. Het was Wesley Vermijl die in de slotminuut de 2-4 eindstand op het bord zette.

Herenvolley: verlies voor HE-voc

Zondag 19 januari 2020
Hechtel-Eksel - Herenvolley: verlies voor HE-vocIn de 2de Divisie van het volleybal heeft HE-voc vanavond bij leider Riemst verloren met 3-0. Setstanden 25/19, 25/18 en 25/22.
Hechtel-Eksel - Damesvolley: winst voor HE-voc InternetgazetIn de 2de Provinciale van het damesvolley hebben de dames van HeVoc Internetgazet gewonnen van Lommel met 3-2. Setstanden 17/25, 25/13, 16/25, 25/23 en 15/9.

KFC Eksel klopt Exc. Hamont

Zaterdag 18 januari 2020
Hechtel-Eksel - KFC Eksel klopt Exc. HamontKFC Eksel heeft Exc. Hamont verslagen met 3-0. Door deze winst is de tweede periodetitel voor Eksel binnen. Al na 2 minuten zat de thuisploeg op rozen. Thomas Wasiak kroonde zich met de 1-0 tot topschutter. Marijn Bertrands miste dan de 2-0 met een schot voorlangs. Maar ook de bezoekers kregen kansen en raakten zelfs het doelhout. Eksel speelde zeker niet haar beste partij van het seizoen. Het was dan ook wachten tot op het uur voor de beslissing viel. Eerst vielen de bezoekers met zijn tienen na de uitsluitng van Poelmans. En in 2 dolle minuten scoorde Eksel 2 keer. Eerst via invaller Tim Vanherck en Thomas Wasiak op strafschop. Eksel blijft zo leider in 2de Provinciale met 2 punten voorsprong op Racing Peer.

Groei voor het Mariaziekenhuis

Vrijdag 17 januari 2020
"2019 was een jaar van groei voor het Mariaziekenhuis." Dat zei directeur prof. dr. Bernard Himpens vanavond op de nieuwjaarsreceptie van het ziekenhuis in CC Palethe.
De sterkste groei werd vastgesteld in het dagziekenhuis en in het aantal consultaties. Deze verschuiving in de zorg, de zogenaamde ambulantisering van de zorg, stelt het ziekenhuis voor grote uitdagingen waar we in 2020 mee aan de slag willen, zei hij.
Het ziekenhuis wordt meer en meer een schakel in de zorgketen van (…) Het hele nieuwsbericht
Kort nieuws van bij de buren
Twee twintigers uit Leopoldsburg en één uit Hasselt zijn door de rechtbank in Hasselt veroordeeld voor overvallen op een krantenwinkel en op twee supermarkten. De Hasselaar, het kopstuk van de bende, liet verstek gaan en kreeg vier jaar cel. De twee uit Leopoldsburg kregen elk drie jaar met probatie-uitstel. De burgerlijke partijen hebben in het totaal recht op>ruim 48.000 euroschadevergoeding.;(PG)

Actie zwaar vervoer

Vrijdag 17 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
Politie CARMA voerde vandaag van 6 tot 14 uur een controleactie uit in samenwerking met de Wegeninspectie, controle ADR (vervoer gevaarlijke stoffen) en de Dienst Toezicht Sociale Wetten. Op de Grote Baan in Houthalen-Helchteren zijn 25 vrachtwagens gecontroleerd. Elf vrachtwagens waren in overtreding: 4x gebruik van gsm achter het stuur, 3x overlading, 2x overtredingen inzake rij- en rusttijden en 2x overtredingen inzake ADR. In het totaal is er een bedrag aan boetes geïnd van 2.766 euro.

Bronzen tenen

Vrijdag 17 januari 2020
Hechtel-Eksel - Bronzen tenenZoomElke maand licht het Gallo-Romeins Museum van Tongeren een bijzonder object uit zijn collectie toe. Topstuk van de maand januari: bronzen tenen. Deze drie tenen van een linkervoet zijn het enige wat nog rest van een monumentaal bronzen beeld uit Romeins Tongeren. We weten niet wie het beeld voorstelde, maar meestal was dat een godheid, een keizer of een andere prominente figuur. Waarschijnlijk verfraaide het kunstwerk een plein, een openbaar gebouw of zelfs de privé-woning van een rijke inwoner. (…) Het hele nieuwsbericht
De gemiddelde dagprijs voor een éénpersoonskamer in een woonzorgcentrum in Vlaanderen bedroeg vorig jaar 59,05 euro. Dat is 2,54 procent meer dan het jaar voordien, zo maakte het Agentschap Zorg en Gezondheid vandaag bekend. Een woonzorgcentrum in Limburg kost gemiddeld 56,79 euro per dag. In Limburg stijgen de prijzen het meest, maar het gaat dan ook om een inhaalbeweging. Het duurst in Limburg is Het Dorp in Houthalen-Helchteren met 76,19 euro per dag; het goedkoopst is De Olijfboom in (…) Het hele nieuwsbericht

Twee schapen doodgebeten

Donderdag 16 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
In Wijchmaal (Peer) zijn twee schapen doodgebeten. Ze liepen in een weide aan de Diestersedijk. De kadavers zijn vandaag aangetroffen. Natuur en Bos is met een onderzoek gestart. Of het doden van de schapen het werk is van wolven, is nog niet geweten.

Leger gaat wolven beschermen

Donderdag 16 januari 2020
Hechtel-Eksel - Leger gaat wolven beschermenZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Staking Bpost voorbij

Donderdag 16 januari 2020
Hechtel-Eksel - Staking Bpost voorbijDe 30 vrachtwagenchauffeurs van bpost in Limburg zijn gisteravond opnieuw aan het werk gegaan. Er is overleg met de directie voor een nieuw akkoord. De postverdeling is terug normaal.

Staking bij Bpost

Woensdag 15 januari 2020
Hechtel-Eksel - Staking bij BpostJe moet vandaag niet veel post in de bus verwachten. De vrachtwagenchauffeurs bij Bpost zijn gisteravond aan een 24-urenstaking begonnen. Ze zijn het niet eens met het nieuwe distributiesysteem en nemen het ook niet dat een aantal taken wordt uitbesteed aan de privésector. De staking zou tot vanavond duren, maar daardoor is de distributie naar de postkantoren stilgevallen. De postbodes kunnen alleen verdelen wat er eventueel al aanwezig was. Heel wat kranten zijn niet bedeeld en er zouden ook geen (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Provincie wil af van subsidiëring trage wegenZoomHet provinciebestuur wil af van de subsidies voor het tragewegenbeleid van de gemeenten. Aan de provincieraad van volgende week woensdag zal voorgesteld worden het subsidiereglement terzake op te heffen. Dat blijkt uit de agenda van die vergadering.

De visie van Fobie

Dinsdag 14 januari 2020
Hechtel-Eksel - De visie van FobieZoomGisteren waren de informateurs weer bij de koning. Telkens wanneer ze in beeld komen, valt er iets op. Ook bij onze cartoonist Fobie...

Albertina Drees overleden

Dinsdag 14 januari 2020
Hechtel-Eksel - Albertina Drees overledenZondag is de in Eksel woonachtige Albertina Drees overleden, de echtgenote van Henri Hermans. Zij was 89 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Kerkhoven. Donderdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters in Eksel.

Jean Beckers overleden

Dinsdag 14 januari 2020
Hechtel-Eksel - Jean Beckers overledenZondag is de in Hechtel woonachtige Jean Beckers overleden, de echtgenoot van Patricia Vanhulle. Hij was 67 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring. Donderdag (29 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Gruitrode waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters in Meeuwen.

Wolven hebben elkaar gevonden

Dinsdag 14 januari 2020
Hechtel-Eksel - Wolven hebben elkaar gevondenZoomDe twee wolven August en Noëlla hebben elkaar gevonden. Dat meldt het Agentschap Natuur en Bos (ANB), dat via nachtcamera's beelden heeft van de twee wolven die samen voorbij komen. Eerder hadden boswachters al kruisende wolvensporen opgemerkt. Verdere DNA-analyse zal mogelijk de herkomst van Noëlla bepalen, zegt het ANB. (Foto ANB)

Limburgse triomfen op BK biljarten

Maandag 13 januari 2020
Vorig weekend werd in Blankenberge het Belgisch kampioenschap biljarten afgesloten. Maarten Janssen uit Hechtel-Eksel en Eddy Leppens uit Lommel verdeelden er vijf van de zes titels van de klassieke spelen onder elkaar. Leppens spande de kroon met gouden medailles in kader 47/1, 71/2 én het bandstoten. In die laatste discipline vocht hij een verbeten duel uit met Janssen, die uiteindelijk het onderspit moest delven wegens een minder goed gemiddelde. Maarten Janssen moest niet veel onderdoen voor zijn gouwgenoot met gouden plakken in kader 47/2 en het vrij spel.

Deken Poorters vertrekt

Maandag 13 januari 2020
E.H. Tony Poorters (68), deken van het dekenaat Peer, is benoemd tot pastoor-moderator van de federaties Bilzen-Centrum en Hoeselt. Hij zal zijn nieuwe taak aanvatten vanaf 1 september. Tot dan is hij verder deken van het dekenaat dat eind dit jaar samen met de dekenaten Lommel en Hamont één nieuw dekenaat zal vormen. Wie deken wordt van dit nieuwe dekenaat is nog niet geweten. Tony Poorters was sinds 1 september 2005 deken van het dekenaat Peer dat niet alleen Peer maar ook Hechtel-Eksel en Houthalen-Helchteren omvat. Houthalen-Helchteren zal straks deel uitmaken van het dekenaat Beringen.

Wisselvallig weer

Maandag 13 januari 2020
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Wisselvallig weer
Vandaag blijft het, op een enkel drupje motregen na, meestal droog. er is wel veel bewolking. De maxima liggen rond 9 graden. Morgen en woensdag wordt het wisselvallig met geregeld regen of buien. Het wordt dan wel zachter bij 12 graden. Na een droge en zachte donderdag, valt er op vrijdag opnieuw wat neerslag. In het weekend wordt het droog, maar de temperaturen komen wat lager uit. (Michel Nulens)

Gratis naar... Zaki?

Maandag 13 januari 2020
Hechtel-Eksel - Gratis naar... Zaki?Nu woensdag om 19u30 komt Jacky Dewaele, oftewel Zaki, naar het Raadhuis in Lommel voor een boeiende lezing over... muziek.
UPDATE De volgende mensen winnen ieder een duoticket: Raf Swinnen, Rudi Kemps, Mariette Teuwens, Deligiorgis Nicky en Roger.
Hoeveel impact heeft muziek op ons leven? Is jouw favoriete muziek jouw eigen keuze of heeft de muziek jouw gekozen? Zaki kijkt naar de muziek die ons gelukkig maakt, onze angsten verdrijft en ons denken, onze (…) Het hele nieuwsbericht

Damesvoetbal: Bokrijk- Eksel 8-0

Maandag 13 januari 2020
In eerste provinciale van het damesvoetbal heeft Eksel met 8-0 verloren in Bokrijk. Aan de rust keek Eksel al tegen een 4-0 achterstand op.

HE-voc verliest van Balen

Zondag 12 januari 2020
Hechtel-Eksel - HE-voc verliest van BalenHE-voc - Balen 2-3 (25/21, 25/21, 20/25, 19/25, 14/16)
In de eerste 2 sets speelde de thuisploeg met veel opslagdruk. Door de uitstekende recepties van een prima Niels Gielen werd er naar hartenlust gescoord. Vanaf set 3 zakte de opslagdruk en kon Balen terug in de wedstrijd komen. In set 5 startte HE-voc niet goed en moest het meteen een kloof van 4 punten ophalen. Een opslagfout bij de matchbal maakte een einde aan de wedstrijd. Volgende week op bezoek bij leider Riemst zal het beter moeten om punten te halen..

De visie van Fobie...

Zondag 12 januari 2020
Hechtel-Eksel - De visie van Fobie...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

KFC Eksel wint in Gruitrode

Zondag 12 januari 2020
Hechtel-Eksel - KFC Eksel wint in GruitrodeKFC Eksel heeft met 2-3 gewonnen op het veld van Nevok Gruitrode. Bij de rust was het al 0-3. Maar in de tweede helft kon Gruitrode al snel de 1-3 scoren nadat Vandersteegen het leer al dan niet foutief kon ontfutselen van doelman Hermans. De thuisploeg begon te geloven in een ommekeer. Met veel powerplay, duelkracht en levensgevaarlijke hoekschoppen drukte ze Eksel achteruit. Wanneer een dik kwartier voor tijd ook de 2-3 nog viel, was het plots alle hens aan dek voor groen-rood. Wasiak (2x) en Bertrand (…) Het hele nieuwsbericht

Damesvoetbal: Bokrijk - Eksel 8-0

Zaterdag 11 januari 2020
In eerste provinciale van het damesvoetbal heeft Eksel met 8-0 verloren van Bokrijk. Na achttien wedstrijden staat Eksel laatste in de stand met 0 punten.

Autosalon 2020

Zaterdag 11 januari 2020
Uit de oude doos
Hechtel-Eksel - Autosalon 2020ZoomDe 98e editie van de Brussels Motor Show vindt nog tot 19 januari plaats in de Paleizen van Brussels Expo. Hoewel auto’s en gemotoriseerde tweewielers opnieuw bovenaan de affiche staan, blijven ook zachte en gedeelde mobiliteitsoplossingen niet achter: ze krijgen voortaan zelfs een voorkeurspositie zodat ze centraal komen te staan in het meest bezochte evenement van België dat meer dan 95.000m² oppervlakte in beslag neemt. Alle traditionele (…) Het hele nieuwsbericht
Autosalon 2020Autosalon 2020Autosalon 2020Autosalon 2020Autosalon 2020
Zoom

Theophiel Smeets overleden

Zaterdag 11 januari 2020
Hechtel-Eksel - Theophiel Smeets overledenOp 6 januari overleed Theophiel Smeets, de weduwnaar van Victoria Schenoff. Hij was 92 jaar. De uitvaartliturgie vindt maandag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk in Eksel. Begroeting: zondag (19-19.30 uur) in funerarium Witters aan de Hoofdstraat.

Opgedreven bromfietsen

Vrijdag 10 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
Bij een controle in de Technische Schoolstraat in Houthalen-Helchteren zijn vanmorgen twee opgedreven bromfietsen in beslag genomen. Er werden ook 14 fietsers betrapt die zonder licht reden.
Hechtel-Eksel - 292.000 vacatures bij VDAB aangemeldIn 2019 werden ruim 292.000 vacatures bij VDAB aangemeld, bijna 2% meer dan in 2018. Er is een stijging van 6,5% bij de vacatures voor hooggeschoolden en een lichte stijging van 0,4% bij kortgeschoolden. Opvallend is ook de grote stijging van het aantal vacatures in de maatschappelijke dienstverlening: hulp voor mensen die zorgbehoevend zijn bijvoorbeeld. Bij middengeschoolden is er in 2019 een daling van het aantal vacatures. (…) Het hele nieuwsbericht

Autosalon geopend

Donderdag 9 januari 2020
Hechtel-Eksel - Autosalon geopendZoomVanaf morgen is het autosalon open voor het publiek. Onze cartoonist Fobie zag er vandaag, op de persdag, al een curieus voertuig...
Hechtel-Eksel - Extra alcoholcontroles tijdens het weekendIn deze periode van nieuwjaarsrecepties is het sowieso opletten geblazen, als je met de auto van één of andere viering komt. Maar komend  weekend is het riscio om betrapt te worden nog groter, want dan staat het 'weekend zonder alcohol' geprogrammeerd. De politie zal tussen nu vrijdag 18 uur en maandag 6 uur overal alcoholtesten afnemen.

5 jaar Internetgazet Beringen

Donderdag 9 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
Hechtel-Eksel - 5 jaar Internetgazet BeringenZoomDe Internetgazet-editie BERINGEN is dezer dagen 5 jaar oud. Ze is al die tijd gerund door onze medewerker Hans Put en ze doet het uitstekend! Naar aanleiding van die vijfde verjaardag is er in de plaatselijke bibliotheek een tentoonstelling te zien van foto's die in de voorbije vijf jaar op de Internetgazet Beringen online kwamen. Foto's, die stuk voor stuk de moeite waard zijn. "In de bib blikken we terug op de Beringse onlinekrant met de mooiste en strafste foto’s van de afgelopen vijf jaar," zegt Hans. "De bib zet naast de foto’s van de Internetgazet ook boeken in de kijker die te maken hebben met het belang van pers, fotografie, persvrijheid en lokaal nieuws." De expo is nog te zien tot en met 29 januari. Gefeliciteerd, Hans!

Ondertussen, in Bosland...

Donderdag 9 januari 2020
Hechtel-Eksel - Ondertussen, in Bosland...Zoom                                                                                  (Cartoon: Fobie)

Man vernielt computers

Donderdag 9 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
Hechtel-Eksel - Man vernielt computersZoomDe politie heeft vanmorgen een man opgepakt die in het gemeentehuis van Houthalen-Helchteren uit zinnen was geraakt en daarbij meubilair en een aantal computers en schermen vernielde. Waarom hij dat deed is nog niet bekend. De situatie is nu weer normaal. "Het NAC is door de omstandigheden even dicht gebleven," meldt het gemeentebestuur. "Intussen is de inkomhal terug in orde gebracht en is het NAC terug open voor het publiek. Medewerkers die aangedaan zijn door het incident krijgen psychologische bijstand. (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Nina Derwael waarschuwt voor gsm in autoZoomMeer dan 1 op de 6 jonge automobilisten in ons land plaatst tijdens het rijden berichten of foto's op sociale media. 1 op de 5 jongeren leest berichten tijdens het rijden en 13% neemt zelfs ‘selfies’ achter het stuur. Dit blijkt uit een nieuwe enquête van Vias. Om de bestuurders bewust te maken van de gevaren van smartphones achter het stuur lanceren Vias institute en Baloise Insurance een nieuwe campagne met de titel "Wagen in, gsm uit". Het gezicht van de campagne is tweevoudig (…) Het hele nieuwsbericht

Spreek meer dialect

Woensdag 8 januari 2020
Een studie van verschillende Nederlandse universiteiten toont aan dat het alleen maar voordelen heeft om, naast AN, dialect te spreken. Kinderen die in het dialect worden opgevoed, hebben geen kleinere woordenschat, zoals vroeger vaak werd gedacht. Bovendien kunnen die kinderen beter abstract denken en kunnen ze hun aandacht beter verdelen.
Het spreken van dialect of meertaligheid is ook goed voor de hersenen. De hersentraining die gepaard gaat met het moeten gebruiken van een andere taal, afhankelijk van de context en de spreker, resulteert in een verbetering van de aandacht en de geheugenvaardigheden en ook in een beter herstel na een beroerte en zelfs in het vertragen van de symptomen van dementie, aldus de studie.

1 op 5 weet niet hoe ritsen werkt

Woensdag 8 januari 2020
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - 1 op 5 weet niet hoe ritsen werktZoomHet AWV lanceert een nieuwe informatiecampagne rond risten. Met de slogan 'rits vooraan, file zo gedaan', gaat het Agentschap Wegen en Verkeer de autobestuurders sensibiliseren want 20% van die bestuurders weet nog niet hoe je moet ritsen. Sinds 2014 is het verplicht om te ritsen. Uit onderzoek van VIAS (2019) blijkt dat 1 op de 5 bestuurders nog altijd niet weet hoe ritsen in het verkeer precies werkt. En dat leidt tot irritatie. “Niet-correct ritsen is een grote irritatie in het verkeer. (…) Het hele nieuwsbericht

Winkeldiefstal met geweld

Dinsdag 7 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
Vandaag is in de Vredelaan in Houthalen-Helchteren een winkeldiefstal met geweld gepleegd. Een man uit Riemst werd gearresteerd. Rond 11 uur wilde de 42-jarige Riemstenaar enkele producten kopen in de supermarkt. Zijn saldo was ontoereikend en hij diende de supermarkt zonder aankopen te verlaten. Hij begaf zich naar een tweede winkel verderop in de straat en ontvreemdde er enkele koksmessen. Enige tijd later bood hij zich terug aan in de supermarkt en stal ook daar enkele producten. Hij toonde hierbij de (…) Het hele nieuwsbericht

Henri Peeters overleden

Dinsdag 7 januari 2020
Hechtel-Eksel - Henri Peeters overledenGisteren is de in Hechtel woonachtige Henri Peeters overleden, de echtgenoot van Mia Schraepen. Hij was 84 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in aula 't Sant. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur).

798 bedrijven op de fles

Maandag 6 januari 2020
Hechtel-Eksel - 798 bedrijven op de flesZoomIn Limburg zijn vorig jaar 798 bedrijven failliet gegaan, een stijging met bijna 20 procent. Limburg is procentueel gezien op de provincie Luxemburg na de slechtste leerling van de klas. (Cartoon: Fobie)

De Europese 'spin van het jaar'

Maandag 6 januari 2020
Zou Christus destijds waterafstotend haar op de onderkant van zijn voeten gehad hebben? Het zou kunnen verklaren waarom hij over het water kon wandelen. Want de gerande oeverspin, die vandaag verkozen is tot Europese spin van het jaar 2020, heeft zulke speciale waterafstotende haartjes op haar lijf. Daardoor kan ze over het water lopen, meldt Natuurpunt.
De gerande oeverspin, Dolomedes fimbriatus, behoort tot de familie van de (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Verbod op wegwerpbekers en blikjesZoomOp 22 maart 2019 keurde de Vlaamse Regering een wijziging van het Vlarema, uitvoeringsbesluit van het Materialendecreet, goed. Eén van de wijzigingen is dat het vanaf 1 januari 2020 voor Vlaamse overheden en lokale besturen in hun eigen werking en door hen georganiseerde evenementen verboden is drank te serveren in recipiënten voor eenmalig gebruik. Wegwerpbekers zijn dus verboden, maar ook het aanbieden van drank in plastic of glazen wegwerpflessen of blik is dan niet meer toegelaten. (…) Het hele nieuwsbericht

29 nieuwe scheidsrechters

Maandag 6 januari 2020
Hechtel-Eksel - 29 nieuwe scheidsrechtersZoomAfgelopen zaterdag organiseerde het Bureau Arbritage Limburg (BAL) een cursus ‘Ref in één dag’. Voetbalclub Esperanza Pelt stelde haar accommodatie op ‘De Roosen’ ter beschikking en bezorgde de cursisten tijdens de middagpauze een warme maaltijd.
Voetbalscheidsrechter in één dag, dat betekende dus een erg strak schema. Met drie sessies van anderhalf uur, daartussen ook nog een oefenmatch tussen de scheidsrechters in spe, een observatiewedstrijd en (…) Het hele nieuwsbericht
29 nieuwe scheidsrechters
Zoom

Damesvoetbal: Eksel - Lommel 2-9

Maandag 6 januari 2020
In eerste provinciale van het damesvoetbal heeft Eksel van Lommel verloren met 2-9. Aan de rust was de stand 0-3.
Hechtel-Eksel - Goede kerstvakantie voor toerismeZoomHet is een goede kerstvakantie geweest voor het toerisme in Limburg. De meeste logiesuitbaters hebben evenveel of meer gasten gehad dan vorig jaar, en ook de evenementen en attracties lokten heel wat bezoekers. Toerisme Limburg deed een rondvraag bij de logiesuitbaters om te horen hoe de vakantie voor hen is geweest. 8 op 10 hebben evenveel of meer boekingen gehad dan een jaar geleden. In de kerstvakantie zijn er 233.000 overnachtingen geboekt. (Radio 2)
Hechtel-Eksel - Internationaal judotornooi in OudsbergenZoomVandaag vond het internationale judotornooi van de Donderslag (in Oudsbergen) plaats. Een ideaal moment voor onze jeugd om zich te meten met toppers uit België, Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. De jongens en meisjes van onze judoclub JT Ōkami deden het voortreffelijk en konden verschillende bekers mee naar huis nemen.
Internationaal judotornooi in Oudsbergen
Zoom
Kort nieuws van bij de buren
Aan een woning aan de Verbindingsstraat in Houthalen-Helchteren is een bewakingscamera gestolen. In een woning aan de Populierenstraat gingen dieven met juwelen aan de haal. De diefstallen werden vrijdag gepleegd.

Hechtel verliest van Linkhout

Zondag 5 januari 2020
Hechtel-Eksel - Hechtel verliest van LinkhoutIn 3de Provinciale heeft Hechtel met 2-1 verloren van Linkhout. Voor Hechtel scoorde Bart Diepvens op strafschop. Door de winst van leider Anadol volgen de Duinenjongens op 4 punten. Volgende week ontvangt Hechtel Breugel.

De visie van Fobie

Zondag 5 januari 2020
Hechtel-Eksel - De visie van FobieZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Eksel wint van Thes B

Zaterdag 4 januari 2020
Hechtel-Eksel - Eksel wint van Thes BOok na deze speeldag blijft KFC Eksel leider in 2de Provinciale A. Het won vanavond thuis vrij makkelijk van Thes B met 5-1. Bij de eerste kans trof Thomas Beyen al meteen de paal. Maar op het kwartier stond het al 2-0. In 4 dolle minuten scoorden Marijn Bertrands en Filip Jehoul. Meteen na de pauze zorgde uitblinker Thomas Wasiak met 2 doelpunten voor de geruststellende voorsprong. Invaller Seppe Abrahams zette de forfaitscore op het bord. Een kwartier voor tijd konden de bezoekers bij hun eerste kans tegen scoren.  

Fikse buit bij inbraak

Vrijdag 3 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
Een inbraak in een woning in Peer heeft dieven een fikse buit opgeleverd. Ze reden er niet enkel met de auto van de bewoners vandoor maar namen ook juwelen, cadeaubons, een tablet, een handtas en geld mee.
Tijdens de oudejaarsnacht heeft de politie in Limburg 130 meldingen van overlast door vuurwerk binnengekregen. Dat blijkt uit een rondvraag van Radio 2 Limburg bij tien van de veertien politiezones. De meldingen gingen onder andere over dieren die in paniek geraakten, klachten over buren die vlakbij vuurwerk afstaken en schade aan privé-eigendom.

Het asociale verhuurkantoor

Vrijdag 3 januari 2020
Tribunaliteiten
Hechtel-Eksel - Het asociale verhuurkantoorVoor de vrederechter van Beveren stond een man die zijn sociale woning niet wilde verlaten. Hij had nochtans zelf de huur opgezegd omdat hij bezoekrecht kreeg met zijn dochtertje en nood had aan een ruimere woning. Hij zou die dan huren met een vriend, kwestie van de huur te kunnen betalen. Maar, halverwege de opzegtermijn, bedacht de man zich en vroeg aan het sociaal verhuurkantoor te mogen blijven. Het verhuurkantoor weigerde want de opzeg was een feit. Het vroeg aan de vrederechter het einde van de (…) Het hele nieuwsbericht

Acht procent meer starters

Donderdag 2 januari 2020
In 2019 is het aantal startende bedrijven in Limburg gestegen met 8 procent. Omgerekend zijn er zo bijna 8.000 nieuwe zaken bijgekomen. Het is het tweede jaar op rij dat Limburg het goed doet wat startende bedrijven betreft.

Maurice Tielens overleden

Donderdag 2 januari 2020
Hechtel-Eksel - Maurice Tielens overledenGisteren is in Balen de uit Hechtel afkomstige Maurice Tielens overleden, de echtgenoot van Mariette Boonen. Hij was 73 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Lommel.

Nog steeds brandend actueel...

Donderdag 2 januari 2020
Hechtel-Eksel - Nog steeds brandend actueel...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Anna Corten overleden

Donderdag 2 januari 2020
Hechtel-Eksel - Anna Corten overledenOp 28 december is in WZC Het Park in Neeroeteren de uit Eksel afkomstige Anna Corten overleden, de echtgenote van Lambert Evens. Zij was 83 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de Sint-Catharinastraat in Maaseik.

Bewegingstips voor het nieuwe jaar

Woensdag 1 januari 2020
Bij de start van een nieuw jaar wenst iedereen elkaar het beste en nemen we ons allemaal voor om de dingen een stuk beter te gaan doen. Vaak hoort daar het steevaste voornemen bij om meer te gaan bewegen en een gezondere levensstijl aan te nemen. Hoe dat meestal verloopt weet u wel. Rosalie Coolkens, lector lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie aan de lerarenopleiding van Hogeschool PXL en daarnaast ook bewegingscoach, adviseert ons om even te kijken hoe managers erin slagen om hun doelen te (…) Het hele nieuwsbericht

'Stop de jacht in wolvengebied'

Woensdag 1 januari 2020
De vzw Welkom Wolf heeft Vlaams minister Zuhal Demir opgeroepen, dringend maatregelen te nemen tegen jagers die nog altijd actief zijn in het leefgebied van de wolven. Hoewel de jachtconcessie in het gebied is ingetrokken, wordt er nog altijd intensief gejaagd, zegt Jan Loos van "Welkom Wolf". "Maandag nog hebben buren vier jagers de verboden zone zien binnenrijden. De overheid moet ter plaatse controleren of het jachtverbod wordt nageleefd."  Als dat niet gebeurt vreest Loos dat de nieuwe wolvin Noëlla hetzelfde lot beschoren is als haar voorgangster Naya.

Hulp voor Limburgers in nood

Woensdag 1 januari 2020
Het Crisisfonds Limburg keurde het afgelopen jaar zes aanvragen goed voor uitzonderlijke financiële hulp aan Limburgers in nood. Het fonds, een initiatief van het bisdom Hasselt en Caritas Hulpbetoon, hielp op die manier mensen die zich in een uitzichtloze situatie bevonden en voor hulp niet terechtkonden bij het OCMW of andere erkende instanties.
Ondanks de staking van de socialistische vakbond zijn alle geplande feestbussen van De Lijn op oudejaarsavond en -nacht uitgereden. Inwoners van 28 Limburgse gemeenten konden gratis op de feestbus omdat hun gemeente meebetaalde aan het project.

NHC bezorgd over gewonde egels

Woensdag 1 januari 2020
Hechtel-Eksel - NHC bezorgd over gewonde egelsZoomHet Natuurhulpcentrum in Oudsbergen is bezorgd over het grote aantal opgevangen egels. Vorig jaar waren er dat liefst 1.223. Sil Janssen: "Het is duidelijk dat er iets aan de hand is. Dit bewijzen de 495 egels die met zware bijtwonden binnenkwamen. Hoe het komt dat dit zo opvallend meer is, willen we laten onderzoeken door een hogeschool of universiteit. Want er sterven nu meer egels dan er worden geboren en dat is catastrofaal."
Vorig jaar werden in het Natuurhulpcentrum 10.057 dieren (…) Het hele nieuwsbericht
24/03

Zjang Geuens, proficiat met jou 100 ste verjaardag. Geniet samen met jou vrouwtje Trees en met heel jou familie van deze unieke leeftijd.

Jean-pierre &Annita Claes-Willekens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hechtel-Eksel