Het overige nieuws

Halloween van oorsprong Iers feest

Maandag 31 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, is Halloween van oorsprong een Iers en geen Amerikaans feest. De oorsprong van Halloween gaat terug tot de oude Ierse traditie van Samhain, een feest dat van oudsher in heel Ierland werd gevierd om het einde van de oogstperiode en het begin van de tweede, donkere helft van het jaar te vieren. Daarbij werden in heel Ierland in de nacht van 31 oktober vreugdevuren ontstoken.
Het volksgeloof in Ierland geloofde dat boze geesten rondzwierven. Alleen (…) Het hele nieuwsbericht

Jeanne Fransen overleden

Maandag 31 oktober 2022
Gisteren is in Eksel Jeanne Fransen overleden. Zij was 96 jaar. Het afscheid vindt plaats in naaste familiekring. Haar urne wordt begraven in het familiegraf op de begraafplaats aan de Lommelsebaan.

Eksel B - Wijshagen 5-2

Zondag 30 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Eksel B - Wijshagen 5-2In 4de Provinciale blijft Eksel B bovenaan meedraaien. Het won thuis van Wijshagen met 5-2.
De laatkomers die nog met het zomeruur rekening hielden keken verbaasd op. Want na een kwartier spelen stond het al 3-1. Eerst kwamen de bezoekers 0-1 voor maar Andreas Oyen, Thomas Franssens en Sam Paesen scoorden tegen. En via een strafschop milderde Wijshagen tot 3-2. Met die stand gingen we ook de rust in.
Spektakel meteen na de pauze. De bezoekers incasseerden op vijf minuten tijd twee rode kaarten. Toch kon de thuisploeg pas in de slotfase de overwinning veilig stellen met doelpunten van Ben Schrijvers en invaller Cruz Wuytens. Eksel B telt nu 19 punten.

Volley: HE-VOC verslaat Maaseik

Zaterdag 29 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Volley: HE-VOC verslaat MaaseikIn de Tweede Provinciale van het volleybal hebben de heren van HE-VOC met 0-3 gewonnen van Greenyard Maaseik. Setstanden: 22/25, 19/25 en 18/25.

FC Hechtel - Juve Hasselt A 2-2

Zaterdag 29 oktober 2022
Hechtel-Eksel - FC Hechtel - Juve Hasselt A 2-2In eerste provinciale hebben FC Hechtel en Juve Hasselt A vanavond 2-2 gelijkgespeeld. Daarmee liet Hechtel dure punten liggen in de strijd om het behoud. Na een kansarme eerste helft stond een logische 0-0 op het bord. Maar na een geharrewar voor doel duwde Arno Prenen de bal over de lijn. En een kwartier later scoorde Wesley Vermijl vanop 25 meter de 2-0. Toch scoorden de bezoekers nog twee keer in de slotfase. Hechtel heeft na 9 wedstrijden 5 punten.

Eksel-Koersel A 2-1

Zaterdag 29 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Eksel-Koersel A 2-1FC Eksel heeft zijn eerste thuisoverwinning van het seizoen beet. Het versloeg Weerstand Koersel A met 2-1.

Een uur langer slapen

Zaterdag 29 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Een uur langer slapenVannacht schakelen we over op het winteruur: om 3 uur wordt de klok een uur terug gezet, naar 2 uur. Dat betekent dus een uur langer slapen, een uur langer op stap gaan of - voor de pechvogels - een uur langer werken. Zondagavond zal het helaas ook een uur vroeger donker zijn...

Warm weekend

Zaterdag 29 oktober 2022
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Warm weekendDe subtropische lucht blijft het hele weekend aanwezig over onze streken. De temperaturen zijn dan ook bijzonder hoog voor eind oktober. Na de doortocht van een koufront, wordt het vanaf dinsdag een gevoelig stuk frisser en wisselvallig. Op het einde van de week bereikt het kwik nog amper 12 graden.
Vandaag wordt het uitzonderlijk warm bij maxima rond 24 graden. Indien de zon voldoende kan doorbreken, is zelfs 25 graden niet uitgesloten. Er zijn immers behoorlijk wat hoge wolkenvelden (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Damesvoetbal: Exelle wint bij StokkemIn het damesvoetbal is KFC Exelle met 1-9 gaan winnen bij Stokkem VV. Voor Eksel scoorden Faline Ceyssens (6), Anouschka Boons (2) en Floor Mathijssen.

Temperaturen breken records

Zaterdag 29 oktober 2022
Maak dat mee!
Hechtel-Eksel - Temperaturen breken recordsZoomHet is zomers warm in de laatste week van oktober, goed voor enkele records die sneuvelen. Zo kregen we gisteren de warmste 28 oktober ooit gemeten. En dit weekend blijft het terrasjesweer. Het is dus volop genieten van zonnig weer met prachtige zonsondergangen. En vergeet niet dat we komende nacht overschakelen op wintertijd! (foto Gust Ischen)
Het is maar dat je 't weet
Wie er dit jaar snel bij was om de mazoutpremie van 225 euro aan te vragen en de voorbije weken boos werd omdat die premie sinds 16 september nu ineens 300 euro bedraagt, kan op beide oren slapen: die ontbrekende 75 euro komt er nog aan zonder dat u daarvoor iets moet doen. Want wat zegt de FOD Economie? "Inzake het besluit van de regering om het bedrag van de stookoliecheque van 225 naar 300 euro te verhogen, bevestigen wij dat dit besluit zal worden uitgevoerd van zodra de wetswijziging omtrent de tegemoetkoming is goedgekeurd, gepubliceerd en in werking is getreden. Als u reeds 225 euro heeft ontvangen, zal u automatisch het verschil van 75 euro worden toegekend. U hoeft hiervoor geen nieuwe aanvraag in te dienen. Van zodra de wet in werking treedt, ontvangen de rechthebbenden die de premie nog niet hebben ontvangen, het totale bedrag van 300 euro."

Opnieuw en nog meer op reis

Vrijdag 28 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
De Belgen gaan opnieuw en nog meer op reis. In het 2e kwartaal van 2022 maakten de Belgen meer dan 5 miljoen reizen. Het post-COVID-19-herstel wordt duidelijk bevestigd. We reisden bijna 7% meer in het 2e kwartaal 2022 in vergelijking met het gemiddelde van de 2e kwartalen van de jaren 2016 tot 2019. Het aantal reizen binnen België ligt zelfs 32% hoger dan dit gemiddelde. Het aantal reizen naar het buitenland keerde terug tot bijna hetzelfde niveau als in de jaren voor COVID-19 en vertegenwoordigde 73% van de reizen in het tweede kwartaal.(Statbel)
Het is maar dat je 't weet
Het netto belastbare inkomen van de Belg bedroeg in 2020 gemiddeld 19.671 euro. Vlaanderen blijft de regio met de hoogste inkomens. Brussel blijft het gewest waar de gemiddelde inkomens het laagst zijn. De provincie Vlaams-Brabant blijft in 2020 de provincie met het hoogste gemiddeld inkomen per inwoner, gevolgd door Waals-Brabant en Oost-Vlaanderen. (Statbel)

Nieuw: Deuren Totaal Service

Donderdag 27 oktober 2022
Hendrikus Bergh en Agnes van Moorsel, beiden uit Hechtel-Eksel, hebben de besloten vennootschap Deuren Totaal Service opgericht met zetel aan de Don Boscostraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de montage van binnen- en buitenschrijnwerk in hout, metaal of kunststof en de installatie van garagepoorten.

Winteruur, ook in het recyclagepark

Donderdag 27 oktober 2022
Zaterdagnacht wordt het winteruur weer ingesteld. Vanaf woensdag 2 november veranderen dan ook de openingsuren op het recyclagepark. Vanaf dan is de winteruurregeling van toepassing tot en met zaterdag 25 maart 2023.
In feite komt het er dan op neer dat het recyclagepark dagelijks - behalve zondag en maandag - geopend is van 9 tot 12.30u en van 13 tot 16u.

Anoniem drugsmeldpunt: 383 meldingen

Woensdag 26 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Anoniem drugsmeldpunt: 383 meldingenEr zijn dit jaar tot nog toe 383 meldingen toegekomen bij het anoniem drugsmeldpunt Limburg (tel. 0800 20877). Vorig jaar waren dat er over het hele jaar 395. Bij dat meldpunt kan je als burger anoniem laten weten dat je vermoedt dat er bij jou in de buurt een drugslab of cannabisplantage is.

Uitzonderlijk warm

Woensdag 26 oktober 2022
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Uitzonderlijk warmLucht van subtropische oorsprong stroomt over onze streken en laat de temperaturen naar uitzonderlijke waarden stijgen. Een omvangrijk hogedrukgebied over Centraal-Europa kan daarbij storingen net ten westen van onze regio houden. De volgende dagen wordt het zelfs nog wat warmer en zijn recordtemperaturen mogelijk.
Vandaag verlaten de restanten van een warmtefront onze regio en volgen er geleidelijk aan steeds meer opklaringen. Later wordt het vrij zonnig en het blijft uiteraard droog. Met een (…) Het hele nieuwsbericht

Postkantoren maandag dicht

Woensdag 26 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Postkantoren maandag dichtKomende maandag zijn de postkantoren uitzonderlijk gesloten, meldt bpost. Kranten, pakjes en brieven worden uitgereikt. Postpunten, Pakjespunten en Pakjesautomaten zijn open volgens de normale uren.

61.049 studenten aan KU Leuven

Woensdag 26 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - 61.049 studenten aan KU LeuvenZoomNog nooit telde de KU Leuven in oktober zoveel studenten als dit jaar. In totaal hebben 61.049 studenten zich ingeschreven. Industrieel ingenieur is de populairste richting en bovendien één van de sterkste stijgers. Ook opvallend is dat bijna 20% van de studenten uit het buitenland komt. Volgens de rector heeft dat te maken met de goede plaats van de KU Leuven op de wereldranglijst voor universiteiten.

Nieuwe vennootschap: Capan

Woensdag 26 oktober 2022
Abdullah Capan uit Peer en Gökhan Capan uit Hechtel-Eksel hebben de besloten vennootschap Capan opgericht met zetel aan de Kersenlaan in Peer. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de installatie van verwarming, loodgieterswerk, het waterdicht maken van daken en isolatiewerkzaamheden.

Rachel De Bruyne overleden

Woensdag 26 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Rachel De Bruyne overledenIn Eksel is vandaag Rachel De Bruyne overleden, de weduwe van de in 2004 gestorven Felicien Bovijn. Zij was 99 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. De asverspreiding vindt plaats op de begraafplaats van Wijchmaal.

Een stukje zon verdween

Dinsdag 25 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Een stukje zon verdweenZoomOorzaak daarvan was de maan die gedeeltelijk voor de zon schoof en daarmee zorgde voor een gedeeltelijke zonsverduistering. Jens Veraa maakte deze foto met een donkere filter, want rechtstreeks naar de zon kijken is niet zo verstandig en kan je ogen beschadigen. 

Ondernemers opgelet

Dinsdag 25 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Ondernemers opgeletZoomEr circuleren phishingberichten, zogenaamd namens de Kruispuntbank van Ondernemingen (ECB). Oplichters imiteren het logo en het e-mailadres van de ECB. Wees voorzichtig!

Mijn naam is hazenpootje

Maandag 24 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Mijn naam is hazenpootjeZoomNee; hazenpootjes staan niet altijd onder een haas. Ook deze zwam en een gras(klaver)soort dragen deze Nederlandse naam. (Pierre Rutten)
Puur natuur
Hechtel-Eksel - Rijkstrooiselbomen kunnen bos gezonder makenZoomHet massaal aanplanten van naaldbomen (productiebossen) ten behoeve van de mijnen, die dan ook nog eens te maken kregen met de depositie van zwavel en stikstof, leidde tot arme en verzuurde zandgronden in onze bossen. Deze gronden zijn niet meer in staat om voldoende vocht en voedingstoffen vast te houden. Dat maakt het bos kwetsbaar, meldt BosLAB.
Onderzoek laat nu zien dat een herstelmaatregel, nl. het aanplanten van rijkstrooiselsoorten (bijvoorbeeld linde, boskers en esdoorn), (…) Het hele nieuwsbericht
Rijkstrooiselbomen kunnen bos gezonder maken
Zoom

Bestelwagen tegen verlichtingspaal

Maandag 24 oktober 2022
Vanochtend is op de Grote Baan in Helchteren een bestelwagen tegen een verlichtingspaal gereden. De bestuurder raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis gebracht. Het slachtoffer is een 56-jarige man uit Hechtel-Eksel.

Viering 25 jaar mgr. Hoogmartens

Zondag 23 oktober 2022
Kerk
Vandaag werd mgr. Patrick Hoogmartens in de bloemetjes gezet voor het zilveren jubileum van zijn bisschopswijding. In een overvolle Sint-Quintinuskathedraal in Hasselt vierden meer dan 600 Limburgse gelovigen mee met de bisschop. “U bent een voorbeeld voor veel mensen in onze maatschappij”, zei gouverneur Lantmeeters. Als geschenk kreeg de bisschop een beeldhouwwerk van Willem Vermandere.

Meer geld voor dierenasielen

Zondag 23 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Meer geld voor dierenasielenZoomVlaams minister Ben Weyts verdubbelt eenmalig de structurele financiële steun die dierenasielen jaarlijks krijgen om te helpen bij de fors gestegen energieprijzen. Concreet betekent dit een extra bedrag van ongeveer € 700.000 voor de 185 erkende dierenasielen. Deze steun komt bovenop het jaarlijkse bedrag (ook ongeveer € 700.000) en de vergoedingen die asielen krijgen als ze dieren opvangen die in beslag werden genomen door de Vlaamse Inspectiedienst Dierenwelzijn of door de politie.
De Vlaamse Overheid vraagt aan de asielen in ruil om onder meer alle te adopteren dieren te verzamelen op de website www.adopteereendier.be, waar momenteel bijna 2.400 dieren een nieuwe thuis zoeken. Via de website krijgen alle Vlamingen die een dier in huis willen halen een gedetailleerd overzicht van de dieren die in een dierenasiel verblijven - zoals Flupke op de foto - en kunnen ze eerst daar een kijkje nemen in plaats van naar een kweker te gaan. (Archieffoto Marcella Stappers)
Hechtel-Eksel - HE-VOC won bijna alles, gisteravond
De ploegen van volleybalclub HE-VOC hebben gisteravond bijna allemaal hun wedstrijd gewonnen! De uitslagen:
- Heren A - Maaseik: 3-1. Setstanden: 24/26, 25/22, 25/11 en 25/20
- Dames A - Beringen: 3-0. Setstanden: 26/24, 25/19 en 25/22
- Dames B - Alken: 3-1
- Dames C - Pelt: 2-3
- Dames E - Lommel 3-0

FC Helson - KFC Eksel 5-0

Zaterdag 22 oktober 2022
Hechtel-Eksel - FC Helson - KFC Eksel 5-0In eerste proviciale heeft FC Helson vanavond de punten thuis gehouden tegen KFC Eksel. Uitslag: 5-0.

W. Koersel A - FC Hechtel 4-3

Zaterdag 22 oktober 2022
Hechtel-Eksel - W. Koersel A - FC Hechtel 4-3In eerste provinciale heeft Weerstand Koersel A vanavond FC Hechtel geklopt met 4-3.

Helson B - Eksel B 0-0

Zaterdag 22 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Helson B - Eksel B 0-0In vierde provinciale C hebben FC Helson B en KFC Eksel B vanavond 0-0 gelijkgespeeld.
In de 2de Provinciale van het damesvoetbal hebben de dames van KFC Eksel van Thes gewonnen met 14-1. Voor Exelle scoorden Faline Ceyssens (4), Anouschka Boons (4), Isabelle Devolder (3) en Lore Knevels, Tine Vandekerkhof en Floor Matthyssen ieder één keer. Exelle heeft na 6 wedstrijden 10 punten.

Warm en onstabiel

Zaterdag 22 oktober 2022
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Warm en onstabielStorm Armand neemt positie over de Atlantische Oceaan ten noordwesten van Portugal en stuurt over West-Europa erg zachte lucht. In onze regio bereiken de temperaturen uitzonderlijk hoge waarden voor eind oktober, maar de atmosfeer is wel onstabiel. Ook de volgende dagen blijft het uitzonderlijk zacht en is er kans op af en toe een bui, maar er is zeker ook ruimte voor de zon.
Vandaag is de zon geregeld aanwezig, maar er komen ook een aantal wolken voor. Het blijft overwegend droog en bij een zwakke (…) Het hele nieuwsbericht

Vaccinatiecampagne naar waakfase

Vrijdag 21 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Vaccinatiecampagne naar waakfaseUit een evaluatie van de herfstvaccinatiecampagne blijkt dat tegen begin november ruim 4,5 miljoen Vlamingen de kans zullen hebben gekregen om zich te laten vaccineren tegen COVID-19. Intussen ontvingen meer dan 2,3 miljoen Vlamingen een herfstbooster. Daarmee is de vooropgestelde doelstelling bereikt en kan na 7 weken de waakfase van start gaan.
De waakfase voor de vaccinatiecentra betekent dat mensen vanaf november nog terecht kunnen in de centra, maar die zullen minder vaak open zijn. Om mensen nog voldoende kansen te geven om zich te laten vaccineren, zullen ook apothekers en huisartsen die dit wensen op dat moment de mogelijkheid kunnen bieden om het vaccin tegen COVID-19 te plaatsen.

Mgr. Hoogmartens 25 jaar bisschop

Woensdag 19 oktober 2022
Kerk
Hechtel-Eksel - Mgr. Hoogmartens 25 jaar bisschopZoomZondag 23 oktober (15.30 uur) is er in de kathedraal in Hasselt een viering naar aanleiding van het zilveren jubileum van de bisschopswijding van mgr. Patrick Hoogmartens. Hij werd op 26 oktober 1997 bisschop gewijd. Eerst was hij hulpbisschop van mgr. Paul Schruers. Op 25 oktober werd hij de derde bisschop van Hasselt. Tijdens de viering zal onder meer het woord gevoerd worden door gouverneur Lantmeeters.

25 procent meer huwelijken

Woensdag 19 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
In 2021 werden er in ons land 40.836 huwelijken voltrokken, een opvallende stijging van 25% ten opzichte van 2020. Toch waren er in 2021 nog steeds een pak minder huwelijken dan in 2019. Het aantal echtscheidingen kende slechts een lichte stijging ten opzichte van het COVID-jaar 2020 en ligt iets lager dan in 2019, wat strookt met de neerwaartse trend van de afgelopen tien jaar.
In 2021 gingen 37.768 koppels wettelijk samenwonen. Dat is een lichte stijging van 4% ten opzichte van 2020, maar nog steeds (…) Het hele nieuwsbericht
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Zeer zacht voor de tijd van het jaarEen hogedrukgebied, momenteel over onze streken, verlaat morgen de regio en maakt plaats voor storingen die ons donderdag bereiken. De prefrontale wolken van deze storingen krijgen we morgen al te zien. Daarna wordt het wisselvallig met op tijd en stond wat regen of een bui. Het blijft wel de hele periode uitzonderlijk zacht.
Vandaag maken de wolkenvelden plaats voor steeds meer zon. Na de middag wordt het zelfs uitermate zonnig en met maxima rond 19 graden is het bijzonder fraai herfstweer. De (…) Het hele nieuwsbericht

112.291 overlijdens in 2021

Dinsdag 18 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - 112.291 overlijdens in 2021ZoomDe impact van de COVID-19-pandemie op de Belgische sterfte is in 2021 duidelijk kleiner dan in 2020, maar lijkt toch nog aanwezig. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. In 2021 overleden in België 112.291 inwoners (aan alle doodsoorzaken samen). Dat is een daling met 11,5% in vergelijking met 2020, waarin 126.850 overlijdens werden geregistreerd.
Tegenover de jaren vóór de COVID-19-pandemie valt vooral het vierde kwartaal van 2021 op. De 31.423 overlijdens (…) Het hele nieuwsbericht

Mooi en meedogenloos

Maandag 17 oktober 2022
Puur natuur
Hechtel-Eksel - Mooi en meedogenloosZoomNog nooit van de groene knolamaniet gehoord? Wel, dit is er een. Een onopvallende, gave paddenstoel. Mocht u hem zien: kom er vooral niet aan, laat hem staan en pluk hem zeker niet. Want die groene knolamaniet is dodelijk giftig. (Foto Stefan Was)

Gemiddeld brutuloon: 3.832 euro

Maandag 17 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Gemiddeld verdiende een werknemer, die in 2020 voltijds werkte, 3.832 euro bruto per maand. Bovendien is het loonverschil tussen voltijds tewerkgestelde vrouwen en mannen bijna volledig weggewerkt. In het Waalse Gewest verdienen vrouwen gemiddeld zelfs meer dan mannen. Dat blijkt uit de nieuwe resultaten van Statbel, het Belgische statistiekbureau. De gender loonkloof bij voltijdse werknemers daalt sterk van 4,1% in 2019 naar 0,4% in 2020. Bovendien telt België voor het eerst een gewest waar (…) Het hele nieuwsbericht

Jef Vaes overleden

Maandag 17 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Jef Vaes overleden
Zaterdag is Jef Vaes overleden. Hij was 95 jaar en afkomstig uit Houthalen. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Ondertussen, in Oostduinkerke...

Maandag 17 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Ondertussen, in Oostduinkerke...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Opgelet: overstekende wolvenwelpen

Maandag 17 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Opgelet: overstekende wolvenwelpenZoomHet stond in de sterren geschreven dat het niet lang meer zou duren vooraleer de Limburgse wolvenwelpen - de jongen van wolf August en wolvin Noëlla - hun eerste stappen zouden zetten buiten militair domein, meldt Welkom Wolf.
De negen welpen, geboren in april van dit jaar, zijn nu zes maanden oud en bijna volgroeid. Louter op basis van hun grootte zijn ze al niet meer zo eenvoudig te onderscheiden van volwassen wolven. Ze blijven nochtans 'welp' tot 1 mei 2023, als ze die leeftijd al (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Bierglazen stelen is geen goed ideeZoomEr worden blijkbaar nogal veel bierglazen gestolen. Brouwerij Alken-Maes doet zelfs een oproep om dat niet te doen. De glasproductie is duur geworden en cafés krijgen weinig glazen toegeleverd. Cafébazen worden opgeroepen om spaarzaam te zijn met hun glazen en ze goed in de gaten te houden. Populaire glazen om mee aan de haal te gaan zijn die van Duvel en van Paix Dieu. Laten we dus voortaan gewoon de wereld verbeteren aan de toog, de glazen laten we staan.
Hechtel-Eksel - Lezing Marco Visscher over kernenergieZoomNu woensdag om 19.30 uur kan u in CC De Adelberg in Lommel terecht voor een boeiende en leerrijke lezing omtrent Kernenergie. Spreker van dienst is Nederlander Marco Visscher, een autoriteit op dit vlak die al meerdere boeken schreef over de energietransitie.
Moeten we door met kernenergie vanwege de klimaatverandering? Of zullen we ermee stoppen vanwege de risico’s, het afval en de kosten? Het debat wordt scherp gevoerd. Gemoederen lopen hoog op. De één ziet in kernenergie een (…) Het hele nieuwsbericht
De heren A van HE-VOC zijn hun ongeslagen status kwijt. Vandaag werd tegen leider Beverst verloren met 3-1. Setstanden: 25/22, 25/19, 16/25 en 25/19.
Hechtel-Eksel - Strooidiensten klaar voor de winterZoomDe strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer zijn klaar voor een strenge winter, de voorraad zout is aangevuld en er werd flink geïnvesteerd in nieuwe strooiwagens. Die werden vanmorgen in het depot van Wegen en Verkeer Limburg in Paal voorgesteld. Vanaf morgen staan 313 strooiwagens en 200 fietspadstrooiers klaar, waarvan 132 nieuwe. "AWV investeerde de afgelopen jaren flink in eigen strooiers voor fietspaden. Die kunnen op maat van het fietspad afgesteld worden zodat er (…) Het hele nieuwsbericht

Marie-José Gijsbrechts overleden

Zondag 16 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Marie-José Gijsbrechts overledenVrijdag is Marie-José Gijsbrechts overleden, de weduwe van de in 2018 gestorven Jean Bouts. Zij was 77 jaar en afkomstig uit Paal. Het afscheid vindt in intieme kring plaats in aula 't Sant in Hechtel-Eksel. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Ruime zege voor KFC Eksel B

Zondag 16 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Ruime zege voor KFC Eksel BKFC Eksel B heeft vanmiddag de punten thuis gehouden tegen GS Bree-Beek B. Het won met 4-1.

Nieuw kunstwerk in het museum

Zondag 16 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Nieuw kunstwerk in het museumZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

De fietsbrug ligt er

Zondag 16 oktober 2022
Hechtel-Eksel - De fietsbrug ligt erZoomHet was een huzarenstukje en het moest allemaal passen, maar de fietsbrug op de fietssnelweg F74 in Helchteren ligt er. Chapeau voor iedereen die er aan heeft meegewerkt! Rudy Luys maakte in de nachtelijke uren ter plaatse dit filmpje en zag dat heel wat belangstellenden er hun nachtrust voor over hadden om alles mee te kunnen maken.

NAVO-oefening start maandag

Zaterdag 15 oktober 2022
De aangekondigde jaarlijkse nucleaire NAVO-oefening "Steadfast Noon" zal maandag starten. Dat is in Brussel vernomen. Aan de oefening nemen 60 vliegtuigen deel. De bedoeling is het gebruik van in Europa gestationeerde Amerikaanse kernbommen te oefenen. Ook op en vanaf de vliegbasis van Kleine-Brogel zal er geoefend worden.

Dames HE-VOC blijven ongeslagen

Zaterdag 15 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Dames HE-VOC blijven ongeslagenIn het volleybal blijven de Dames A van HE-VOC ook na vandaag ongeslagen leider. HE-VOC won thuis van Helchteren met 3-0. Setstanden: 25/23, 25/18 en 25/10.

Verlies voor Hechtel en Eksel

Zaterdag 15 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Verlies voor Hechtel en EkselIn 1ste provinciale verloor Hechtel thuis van Torpedo Hasselt met 1-4. Voor de thuisploeg scoorde Andreas Elia.
Ook Eksel verloor thuis: de topper tegen Bree-Beek werd verloren met 0-1.

De fietsbrug ligt klaar

Zaterdag 15 oktober 2022
Hechtel-Eksel - De fietsbrug ligt klaarZoomLangs de Noord-Zuid in Helchteren ligt de fietsbrug klaar die komende nacht over N74 zal worden gelegd. Om die operatie mogelijk te maken is er tussen 22u en 6u geen verkeer mogelijk tussen kruispunt Helchteren en Hechtel. Het verkeer moet omrijden via Meeuwen. (Foto Marc Faes) Meer foto's 

De wereld gaat er op achteruit

Vrijdag 14 oktober 2022
Hechtel-Eksel - De wereld gaat er op achteruitZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Zacht maar wisselvallig

Vrijdag 14 oktober 2022
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Zacht maar wisselvallig Een omvangrijke depressie nabij Schotland is de sturende motor voor het weerbeeld in het weekend. Daarbij doen storingen onze regio aan en is het wisselvallig weer. Met een zuidwestelijke luchtstroming wordt wel relatief zachte lucht aangevoerd. Na het weekend wordt het gevoelig warmer en vanaf dinsdag stijgt de luchtdruk en is het droog. Een nazomertje is in de maak.
Vandaag domineert een regenzone het weer met veel wolken en van tijd tot tijd lichte regen. Na de middag wordt het wat (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Tijdelijk onttrekkingsverbod opgehevenZoomHet tijdelijk onttrekkingsverbod dat sinds juli 2022 in de hele provincie Limburg van kracht was, wordt met ingang van vandaag opgeheven.
Het permanent onttrekkingsverbod op de ecologisch zeer kwetsbare waterlopen, ingevoerd op 1 januari 2022, blijft van kracht. Het kaartje laat zien waar dit van toepassing is. Daarnaast zijn er omwille van de blauwalgproblematiek nog onttrekkingsverboden van kracht op enkele locaties in Limburg en op de Kempense kanalen.
Hechtel-Eksel - 12,8% van kinderen is materieel gedepriveerdZoom12,8% van de Belgische kinderen is materieel gedepriveerd. Zij hebben bijvoorbeeld geen stevige schoenen, geen leeftijdsspecifiek speelgoed, krijgen onvoldoende gezonde voeding of kunnen niet op vakantie gaan.
Dat meldt Statbel, het Belgische statistiekbureau. De situatie is het meest precair bij kinderen die wonen in een huishouden dat huurt (33,6%) of waar slechts één ouder aanwezig is (28,6%). Voor kinderen wier ouders laagopgeleid zijn (36,4%) en kinderen waarvan (…) Het hele nieuwsbericht

MNM zoekt 'straathelden'

Vrijdag 14 oktober 2022
Hechtel-Eksel - MNM zoekt 'straathelden'Zoom"MNM Straathelden" is een straatvoetbaltornooi voor jongeren. Op drie verschillende overdekte locaties in Vlaanderen - in Limburg is dat in Beringen - vindt een voorronde plaats waarin drie verschillende categorieën (U12, U14 en U16) vier tegen vier een competitie spelen. Per categorie kwalificeren de beste teams uit de voorrondes zich om het tegen elkaar op nemen tijdens de finale. In Beringen kan je deelnemen op 13 november. Inschrijven kan via deze link.

'Onderkruipsels' in het museum

Vrijdag 14 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - 'Onderkruipsels' in het museumZoomDoor het Rijksmuseum in Amsterdam - toegegeven, het is niet bij de deur - krioelen dit najaar meer dan duizend kleurrijke vlinders, harige spinnen en glimmende padden. 'Onderkruipsels' heet de tentoonstelling, die tot en met 15 januari 2023 te zien is. Op de kunstwerken wordt weerspiegeld hoe de blik op alles wat kruipt en krioelt in de loop van de tijd is veranderd. Meer info (Afb. Jan van Kessel - Rijksmuseum)

Op Kleine-Brogel blijven ze fit

Vrijdag 14 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Op Kleine-Brogel blijven ze fitZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Handbal: België verliest van NederlandZoomBelgië is met een nederlaag aan de EK-kwalificatiecampagne begonnen. Op bezoek bij Nederland verloren de Red Wolves met het kleinste verschil: 25–24.
In de eerste helft ontbrak het de Belgen aan snelheid en duelkracht. Halfweg de partij was het 12–9. De Belgen speelden een betere tweede helft en kwamen twee en een halve minuut voor het einde van de wedstrijd verdiend op gelijke hoogte. In een spannend slot scoorden de Nederlanders en liet Qerimi de gelijkmaker liggen.
Zondag spelen de Belgen hun tweede kwalificatieduel in Hasselt. Tegenstander is dan Kroatië dat woensdag Griekenland versloeg. (Foto NHV)

Meer gebouwen en meer woningen

Donderdag 13 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Sinds 1995 is het aantal gebouwen in ons land met 16% gestegen. Op 1 januari 2022 waren er dat 4.612.284. Het aantal woningen is in dezelfde tijdspanne met 28% toegenomen tot 5.680.956.
In het Vlaams Gewest zijn er 30% meer woningen en 16% meer gebouwen. In het Waals Gewest zijn er 28% meer woningen en 16% meer gebouwen. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest valt de toename van het aantal gebouwen in vergelijking met de twee andere gewesten lager uit (+1%), maar het woningenbestand is er wel met 20% (…) Het hele nieuwsbericht

NAVO-oefening vanop Kleine-Brogel

Donderdag 13 oktober 2022
Hechtel-Eksel - NAVO-oefening vanop Kleine-BrogelZoomGevechtsvliegtuigen uit zeker tien NAVO-landen zullen volgende week vanop de luchtmachtbasis in Kleine-Brogel oefenen op het inzetten van kernwapens. Dat meldt VRT-nieuws. Het gaat om de geplande, maar vertrouwelijke NAVO-oefening "Steadfast Noon", waarover officieel niemand iets kwijt wil, aldus de VRT. Ook Belgische F-16's nemen deel. Meer info bij VRT Nieuws.

Minder mensen lezen een krant

Donderdag 13 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Steeds minder Vlamingen lezen een krant. Dat blijkt uit cijfers van CIM, het Centrum voor Informatie over de Media. Het Belang van Limburg verloor de jongste twee jaar 10,8 procent aan lezers en liefst 17,6 procent wanneer men het bereik van de website erbij neemt. Voor De Morgen waren die cijfers -5,1% (-17,7%),  voor Gazet van Antwerpen -17,8% (-16,6%), De Standaard -2,2% (-23,6%), Het Nieuwsblad -6,8% (-16,5%) en Het Laatste Nieuws -19,9% (-18,9%). De enige Vlaamse krant die zijn bereik zag toenemen (met 3,3%) is De Tijd; met de website erbij was er echter een teruggang van 7,7%. (Bron: De Tijd)

197 leerkrachten gezocht

Woensdag 12 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
In de provincie Limburg zijn er op dit moment 197 openstaande vacatures voor leerkrachten. Volgens ACOD onderwijs was er nog nooit zo vroeg op het schooljaar zo’n groot tekort. De vakbond wijst op een beperkte instroom van afgestudeerden en de hoge werkdruk, waardoor leerkrachten verlofstelsels opnemen, als oorzaak. (bron Radio 2)

Werken op de snelwegen

Woensdag 12 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Het Agentschap Wegen en Verkeer voert volgende week gedurende vijf nachten asfaltherstellingen uit op de Limburgse autosnelwegen. Op de E314 gaat het om de omgeving Houthalen-Helchteren en Heusden-Zolder, in rijrichting Lummen. Op de E313 gaat het om de zone tussen Bilzen en Hasselt, ook in rijrichting Lummen. Het verkeer zal er plaatselijk over één rijstrook moeten. De op- en afritten blijven grotendeels beschikbaar. Enkel op maandagnacht 17 oktober zullen van het complex 29 (…) Het hele nieuwsbericht

Thijs Evens overleden

Woensdag 12 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Thijs Evens overledenMaandag is Thijs Evens overleden. Hij was 25 jaar en woonde in Eksel. Het afscheid vindt maandag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant. Begroeting: zondag (19-19.30 uur).

Gabriëlle Hanssen overleden

Woensdag 12 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Gabriëlle Hanssen overledenZondag is Gabriëlle Hanssen overleden, de weduwe van de in 2020 gestorven Bruno Maesen. Zij was 93 jaar. Het afscheid vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant. Begroeting: maandag (19-19.30 uur).

Ongeval met speed pedelec

Woensdag 12 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Ongeval met speed pedelec
Op de Kamperbaan raakten gisteren rond 17.15 uur een fietser en de bestuurder van een speed pedelec in een aanrijding betrokken. Deze laatste raakte gewond.

Belgen winnen kruisbooginterland

Woensdag 12 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Belgen winnen kruisbooginterlandZoomDe kruisboogwisselbeker die om de drie jaar door de kruisboogbonden van beide Limburgen betwist wordt, blijft nog drie jaar in België. Afgelopen zondag werd de interland, die betwist werd in parochiezaal De Schakel in Pelt, immers door de Belgen gewonnen.
De Kruisboogbond van Nederlands-Limburg bestaat uit vijf schutterijen: Limburgia (Roermond), De Tuffers (Ospel), Tegen ons Strijden (Weert), Sint-Mathias (Weert) en KV Peel en Maas (Maasbree). Van de Kruisboogbond van Belgisch-Limburg maken zes (…) Het hele nieuwsbericht
Belgen winnen kruisbooginterlandBelgen winnen kruisbooginterland
Belgen winnen kruisbooginterland
Zoom
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Noord-Zuid zaterdagnacht dicht in HelchterenZoomZaterdagnacht wordt de stalen fietsbrug - 45 meter lang en 140 ton zwaar - over de Grote Baan in Helchteren geplaatst. De weg zal dan van 22u ’s avonds tot 6 uur ’s ochtends volledig afgesloten zijn. Voor fietsers is er een omleiding via de Peersedijk en het tijdelijk aangelegde fietspad langs de werfzone. Doorgaand auto- en vrachtverkeer op de Grote Baan tussen Pelt en Hasselt volgt in beide richtingen een omleiding. Voor verkeer vanuit Hasselt start die omleiding aan de Kazernelaan (N715). Wie vanuit Pelt komt, moet er in Hechtel-Eksel af en via de Peerderbaan (N73) rijden.

Wisselvallige maar zachte periode

Dinsdag 11 oktober 2022
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Wisselvallige maar zachte periodeEen storing trekt donderdag over onze streken en maakt een einde aan het droge weer. Daarna breekt een wisselvallige periode aan met op tijd en stond wat regen of een bui. Ook de wind krijgt een belangrijke rol. Een positieve noot komt van de temperaturen: het wordt tijdens de nacht niet meer zo koud en overdag liggen de maxima rond of iets boven de normale waarden.
Vandaag wordt het weer bepaald door een hogedrukgebied en is het vanmiddag stralend zonnig weer bij maxima rond 15 graden. Er (…) Het hele nieuwsbericht

Donderdagnacht werken in Hasselt

Dinsdag 11 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werkt in de nacht van donderdag 13  op vrijdag 14 oktober op het kruispunt van de Grote Ring (R71) met de Kempische Steenweg (R74). Tussen 20u en 6u worden er drie definitieve portieken voor de vernieuwde verkeerslichten geplaatst. Houd rekening met enige verkeershinder in de omgeving, waarschuwt het AWV.
Er is jaren lang onderhandeld tussen de verschillende overheden en de stookoliesector om eigenaars van lekkende stookolietanks of -leidingen financieel te ondersteunen. In mei 2021 stelde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de stookoliesector in gebreke en stuurde ze deurwaarders naar oliesectorfederaties Informazout, de Belgische Petroleum Federatie en Brafco. Het was voor haar een doorn in het oog dat de sector zijn engagement niet nakwam om een fonds op te richten om eigenaars van lekkende (…) Het hele nieuwsbericht

Marie-Louise Theuwissen overleden

Maandag 10 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Marie-Louise Theuwissen overledenVandaag is de in Pelt wonende en uit Wijchmaal afkomstige Marie-Louise Theuwissen overleden, de weduwe van de vorig jaar gestorven Louis Swinnen. Zij was 81 jaar. Het afscheid vindt donderdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel waarna haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Hechtel-Eksel. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Grote 'verleddingsoperatie'

Maandag 10 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Grote 'verleddingsoperatie'ZoomBegin november wordt het startschot gegeven voor de grote ‘verleddingsoperatie’ langs Vlaamse gewestwegen: alle verlichting langs de gewestwegen wordt de komende jaren omgebouwd naar LED-verlichting. Dat maakt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters bekend.
Het project vergt een investering van 84,5 miljoen euro (via Europese relancemiddelen) die ervoor moet zorgen dat in 2025 alle verlichting op onze gewestwegen gebeurt door ledverlichtingstoestellen.
Het (…) Het hele nieuwsbericht

Marie-Claire Gielen overleden

Maandag 10 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Marie-Claire Gielen overledenOp 7 oktober is Marie-Claire Gielen (63) overleden, de echtgenote van André Bertho. Zij woonde in Wijchmaal maar was afkomstig uit Eksel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zij wordt begraven op de begraafplaats van Hechtel-Eksel.

Eksel B klopt Molenbeersel

Zondag 9 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Eksel B klopt MolenbeerselEksel B heeft met 3-2 gewonnen van HO Molenbeersel
Hechtel-Eksel - Weer winst voor dames A van HE-VOCGisterenavond hebben de Dames A van HE-VOC thuis weer met 3-0 kunnen winnen van tegenstander Bree, de derde in de reeks. Na vier matchen in de competitie staan de dames ongeslagen en alleen aan de kop van het klassement met het maximum van 12 punten. Ook volgende week zaterdag spelen ze thuis om 20u en deze keer tegen Helchteren, de zesde in de tussenstand.
De heren A van HE-VOC hadden een weekend vrij en spelenvolgende week weer op zondag om 17u in Beverst.

Eksel verliest van Achel

Zaterdag 8 oktober 2022
In eerste provinciale heeft KFC Eksel A vanavond thuis met 1-2 verloren van Achel VV A.

Hechtel en Helson spelen gelijk

Zaterdag 8 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Hechtel en Helson spelen gelijkDe wedstrijd Helson-Hechtel is vanavond op een 1-1 gelijkspel geëindigd.
Hechtel-Eksel - Damesvoetbal: Exelle en Elen spelen gelijkIn de tweede provinciale van het damesvoetbal heeft Exelle 2-2 gelijkgespeeld tegen  Elen. Voor Exelle scoorden Isabelle De Volder en Sofie Burm.

Als de rechtbank meeluistert

Vrijdag 7 oktober 2022
Tribunaliteiten
Hechtel-Eksel - Als de rechtbank meeluistertOm het handelsfonds van een restaurant te kopen, betaalde de vennootschap S. (hierna S.) aan een restauranthouder een voorschot van 10.000 euro op de overnameprijs van 55.000 euro. Zij zetten ook samen een voorlopige overeenkomst op papier waarin voorzien was dat de verkoop alleen doorging als S. een overnamekrediet kreeg van een Belgische bank. Toen puntje bij paaltje kwam, liet S. weten dat de twee banken die hij had aangezocht weigerden omdat de terugbetaling van het krediet te zwaar woog. Een brief van het (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe vennootschap: Level 1337

Vrijdag 7 oktober 2022
Jurjen Parthoens (35) uit Hechtel-Eksel heeft de besloten vennootschap Level 1337 opgericht met zetel aan de Wijchmaalsebaan. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het ontwikkelen van websites, verhuring van webruimte, ICT consultancy en cybersecurity.

Ongeval op Peerderbaan

Vrijdag 7 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Ongeval op PeerderbaanOp de Peerderbaan raakten vanmiddag twee auto's in een kop-staartaanrijding betrokken. Daarbij werd een vrouw lichtgewond.
Hechtel-Eksel - Nieuwe expo 'Wolf! De wolf in illustratie'ZoomVan 20 november tot en met 4 juni kan men in Villa Verbeelding in Hasselt (Bampslaan 35) gaan kijken naar de expo "Wolf! De wolf in illustratie".
In deze bijzondere expo worden beelden getoond van beroemde illustratoren en aanstormend talent. Er zullen wolven zijn in alle soorten: vals of vriendelijk, moedig of doodsbang, speels, bloeddorstig, dom of gewoon levensecht. Het is uniek om op één plek zoveel wolvenillustraties samen te zien: ze komen uit Parijs, Berlijn, Madrid (…) Het hele nieuwsbericht

Fraai herfstweekend

Vrijdag 7 oktober 2022
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Fraai herfstweekendNa de doortocht van een storing in de nacht van vrijdag op zaterdag, bouwt er opnieuw een hogedrukgebied op. Het weekend staat dan ook in het teken van hoge luchtdruk met veel zon en vrij aangename maxima. De nachten verlopen wel behoorlijk koud. Na het weekend is het nog even overwegend droog, maar vanaf donderdag nemen de neerslagkansen toe.
Vandaag is het flink zonnig, maar na de middag komen er stilaan meer wolken opzetten vanuit het westen. Het blijft echter droog en de maxima komen uit (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Eikenprocessierupsen overwinteren in de grondZoomVoor het eerst is op film vastgelegd hoe eikenprocessievlinders uit de grond kruipen en daarna hun vleugels oppompen. De eikenprocessievlinders die op film zijn vastgelegd kropen in 2020 als rups de grond in. In 2021 kwamen ze even boven de grond om te eten waarna ze weer de grond in gingen om te verpoppen. Deze zomer kropen ze als vlinder voor de camera uit de grond. De Nederlandse Silvia Hellingman filmde dat, meldt Naturetoday.com.

Lichtgewonde bij ongeval

Donderdag 6 oktober 2022
Op het kruispunt van de Eindhovensebaan en de Kiefhoekstraat botsten vanmorgen rond 7.40 uur twee auto's. Eén bestuurder, een 24-jarige Lommelaar, raakte lichtgewond.
Op de Hasseltsebaan in Hechtel ging deze namiddag een auto over de kop. De bestuurder, een 31-jarige Genkenaar, raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.
Het is maar dat je 't weet
In 2020 kostte een werkuur een Belgisch bedrijf gemiddeld 40,5 euro per werknemer, tegenover 38,6 euro in 2016. Dat blijkt uit de nieuwe resultaten van de vierjaarlijkse statistiek naar de arbeidskosten van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Een werkuur is het duurst in de elektriciteits- en gassector en het goedkoopst in de horeca. De arbeidskosten zijn over het algemeen hoger in grote bedrijven.
Kerk
Hechtel-Eksel - Bisdom dringt aan op energiebesparingIn een brief aan de parochies heeft het bisdom Hasselt vandaag suggesties geformuleerd voor energiebesparing in kerkgebouwen. Er wordt onder meer voorgesteld om liturgische vieringen met weinig gelovigen te bundelen zodat  er minder ruimten moeten verwarmd worden. Verder wordt onder meer geopperd de centrale verwarming later op het jaar in te schakelen, de thermostaat één of meerdere graden lager in te stellen en vroeger uit te schakelen en de temperatuur niet te verhogen tijdens de vieringen.  Nu wordt er in de meeste kerken een basistemperatuur aangehouden ter bescherming van orgel en kunstwerken. Er wordt ook gepleit voor efficiëntere opvang en hergebruik van regenwater van kerkgebouwen.

Morgen weer een test van BE-Alert

Woensdag 5 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Morgen weer een test van BE-AlertZoomMorgen testen steden, gemeenten en provincies in heel het land het waarschuwingssysteem BE-Alert. In Limburg doen 36 steden en gemeenten mee, het hoogste aantal sinds BE-Alert werd gelanceerd. Daarnaast zal ook de Dienst Noodplanning en Crisisbeheer Limburg deelnemen en berichten sturen op plaatsen waar de lokale besturen zelf niet testen.
Heel wat Limburgers die ingeschreven zijn op BE-Alert zullen morgen een sms van het nummer 1789, een telefonische oproep van het nummer 04/77.77.77.55 of een (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
In België is het percentage van de bevolking tussen 16 en 74 jaar dat moeilijkheden of grote moeilijkheden ondervindt om rond te komen gestegen van 11,7% in het derde kwartaal 2021 tot 16,1% in het tweede kwartaal 2022. Dat blijkt uit de nieuwe resultaten van de driemaandelijkse enquête over de levensomstandigheden van Statbel, het Belgische statistiekbureau.
Bij de 20% van de personen met de laagste inkomens is het voor 34,2% van hen moeilijk of zeer moeilijk om rond te komen in het (…) Het hele nieuwsbericht

Rustig en warm, daarna wat koeler

Dinsdag 4 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Rustig en warm, daarna wat koelerEen hogedrukgebied over onze streken zorgt voor rustig en aangenaam herfstweer met hoge temperaturen. Vooral woensdag mogen we een thermisch hoogstandje verwachten. Na de doortocht van een storing wordt het vanaf donderdag wat minder warm. Er bouwt echter opnieuw een hogedrukgebied op over onze regio, waardoor ook de tweede helft van de week droog verloopt.
Morgen/woensdag zijn er opklaringen na wat lokale nevel in de ochtend, zijn er opklaringen. Er is aanvankelijk wel redelijk wat hoge bewolking (…) Het hele nieuwsbericht

Flitsmarathon morgen

Dinsdag 4 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Flitsmarathon morgenMorgen/woensdag organiseert de politie weer een flitsmarathon tegen overdreven snelheid. Die begint om 6u en duurt 24u. Zowel lokale als federale en autowegenpolitie nemen er aan deel.

De neefjes Parasol in Bosland

Dinsdag 4 oktober 2022
Vandaag gezien in Bosland
Hechtel-Eksel - De neefjes Parasol in BoslandZoomTwee soorten parasolzwammen die je nu kan ontdekken in Bosland: op de linkerfoto de grote parasolzwam met zijn fraai getekende steel en rechts de knolparasolzwam die deze tekening mist. (Pierre Rutten)

'Viering van de vrolijke wanhoop'

Dinsdag 4 oktober 2022
Vandaag gelezen
"Muziek is een soort viering van de vrolijke wanhoop, een poging om het onheil van het dagelijkse leven te bezweren."
                                                           (Admiral Freebee in Visie)

Trainer weg bij KFC Hechtel

Dinsdag 4 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Trainer weg bij KFC HechtelEerste provincialer KFC Hechtel heeft zijn trainer Said Ferhane die aan zijn eerste seizoen bezig was de laan uitgestuurd. Zijn taak wordt voorlopîg overgenomen door T2 Michiel Linden, keeperstrainer Bart Molemans en U21-trainer Alfonso Elia. Na vijf wedstrijden staat KFC Hechtel voorlaatste in de stand met één punt.

Staking bij NMBS

Maandag 3 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Staking bij NMBSZoomAls je met de trein naar het werk of de school gaat, hou er dan rekening mee dat er nu woensdag gestaakt wordt bij de Belgische spoorwegen. Volgens de NMBS zal driekwart van de treinen niet rijden. Met de personeelsleden die wel werken zal een alternatieve regeling worden uitgewerkt en die is vanaf morgenvroeg online te raadplegen. De staking gaat in morgenavond om 22 uur, tegen donderdagochtend zullen de treinen weer normaal rijden.

'Dierenschepen in elke gemeente'

Maandag 3 oktober 2022
Hechtel-Eksel - 'Dierenschepen in elke gemeente'Zoom
250 gemeenten in Vlaanderen hebben vandaag een schepen bevoegd voor dierenwelzijn, 50 gemeenten hebben dat nog niet. Naar aanleiding van Werelddierendag morgen roept Vlaams minister Ben Weyts die gemeenten op om daar werk van te maken. Hij heeft morgen alle Vlaamse schepenen bevoegd voor Dierenwelzijn uitgenodigd in het Vlaams Parlement om samen uitdagingen van het lokale dierenwelzijnsbeleid te bespreken. “Op elk niveau in onze samenleving krijgt het welzijn van dieren terecht meer aandacht”, zegt Weyts. “Het lokale politieke niveau mag niet achterblijven.”

Team 'Platte 8' wint KNLS-quiz

Zondag 2 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Team 'Platte 8' wint KNLS-quizZoomDe Koninklijke Noord-Limburgse Scheidsrechtersvereniging verwelkomde afgelopen vrijdag in zaal Den Drossaerd 17 quizploegen voor hun jaarlijkse algemene quiz. Na tien ronden mocht het team "Platte 8" zich winnaar noemen. De vragen gingen over geschiedenis, sport, politiek, showbizz,…
Het was de tiende editie van deze quiz, die - net als de wekelijkse voetbalwedstrijden - ook nu in goede banen werd geleid door de referees.
Op de foto: links de winnaars van team Platte 8, rechts de bestuursleden Dries Saenen, Robin Caelen en voorzitter Paul Smolders.

Sparta Lille wint van Eksel B

Zondag 2 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Sparta Lille wint van Eksel BSparta Lille heeft Eksel B verslagen met 1-0.

HE-VOC A blijft ongeslagen

Zondag 2 oktober 2022
Hechtel-Eksel - HE-VOC A blijft ongeslagenGisteren hebben zowel de heren als de dames A van HE-VOC hun derde wedstrijd van deze competitie kunnen winnen. De heren deden dat in hun thuiswedstrijd door met 3-0 te winnen van Herk de Stad. De dames speelden uit in Genk en wisten daar te winnen met 1-3.
Meer uitslagen van HE-VOC zijn terug te vinden via volleyscores.be.

Nazomer op komst?

Zaterdag 1 oktober 2022
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Nazomer op komst?Na het weekend bouwt een hogedrukgebied op over onze streken. Er staat dan droog weer op het programma met relatief hoge maxima voor de tijd van het jaar. De nachten zijn wel fris met kans op nevel en mist. Als die vlug opgeruimd geraken, staan er een paar aangename nazomerse dagen te wachten. 
Vandaag wordt een wisselvallige dag. Er vallen verspreid enkele buien en er staat een matige westelijke wind. Er is echter ook ruimte voor wat zon, vooral na de middag. De maxima zijn eerder normaal (…) Het hele nieuwsbericht

Bregel Sport verliest van Eksel

Zaterdag 1 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Bregel Sport verliest van EkselBregel Sport heeft vanavond met 2-3 verloren van FC Eksel.
Hechtel-Eksel - Hechtel verliest van Park HouthalenIn Eerste Provinciale heeft Park Houthalen Hechtel verslagen met 0-3. Bij Park kreeg keeper Magoga rood; hij werd vervangen door Grossi. Aan de rust was de stand 0-1. Bienik, Bilican en Zanardelli maakten de doepunten.
Hechtel-Eksel - Damesvoetvbal: Eksel - Zonhoven 1-2In tweede provinciale B van het damesvoetbal heeft Eksel deze voormiddag met 1-2 verloren van Zonhoven Utd.
Grensgevallen
Het provinciebestuur van Nederlands-Limburg wil dat een directe treinverbinding tussen Eindhoven, Heerlen en Aken in december 2023 van start gaat. Vooral het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen dringen op zo'n verbinding aan. De provincie onderzoekt nu welk type treinstellen voor de verbinding ingezet gaat worden. De trein moet in elk geval op het Nederlandse én Duitse spoornet kunnen rijden. Eind 2023 moeten enkele treinen per dag de verbinding gaan maken.

Limburg langer ‘ontwrichte zone'

Zaterdag 1 oktober 2022
Hechtel-Eksel - Limburg langer ‘ontwrichte zone'Zoom Vlaams minister van Economie Jo Brouns heeft een akkoord bereikt met federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem over de verlenging van de steunmaatregel ‘ontwrichte zones’, en dat voor een periode van 24 maanden. Limburgse ondernemers kunnen zo opnieuw twee jaar lang rekenen op een vrijstelling van 25% op de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing per gecreëerde arbeidsplaats. 
Om de economische krater na de sluiting van Ford Genk weer op te vullen (…) Het hele nieuwsbericht
24/03

Zjang Geuens, proficiat met jou 100 ste verjaardag. Geniet samen met jou vrouwtje Trees en met heel jou familie van deze unieke leeftijd.

Jean-pierre &Annita Claes-Willekens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hechtel-Eksel