Het overige nieuws

Tel het verkeer in je straat

Zondag 30 april 2023
Ben jij een straatvink? Weet je wat een straatvink is? Check het op www.straatvinken.be en schrijf je meteen in. Tel op donderdag 25 mei van 17 tot 18 uur hoeveel voetgangers, fietsers en andere voertuigen er door je straat passeren. De UAntwerpen, KU Leuven en Ringland Academie berekenen jaar na jaar of je straat op de goede weg is.
Doet jouw straat al mee?

Burgerwetenschap in Bosland

Zondag 30 april 2023
Hechtel-Eksel - Burgerwetenschap in BoslandZoomSinds kort is er op vijf markante bomen in de vier Bosland gemeenten een band-dendrometer geplaatst. Met behulp van een smartphone kan de QR-code op de boom gescand worden en het getal op de dendrometer ingevoerd worden. Op deze manier kan de groei van de twee beuken (in het Pelterke in Pelt en het Burgemeesterspark in Lommel), de zwarte els (aan het Dommelhuis in Peer), de winterlinde (op de picknickplek in het Pijnven) en de grove den (vlakbij het Bosmuseum in het Pijnven) als functie van (…) Het hele nieuwsbericht
Burgerwetenschap in BoslandBurgerwetenschap in BoslandBurgerwetenschap in BoslandBurgerwetenschap in Bosland
Zoom

Noëlla heeft geworpen...

Zondag 30 april 2023
Hechtel-Eksel - Noëlla heeft geworpen...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Aangename temperaturen

Zondag 30 april 2023
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Aangename temperaturenDe temperaturen zijn deze dagen geen hoogdravers, maar met maxima rond een graad of 18 is het toch wel best aangenaam. Dankzij drukstijgingen is het ook overwegend droog en de zon kan tevoorschijn komen. Op maandag is er kans op een bui, daarna wordt het iets kouder.
Vandaag maken opklaringen in de ochtend plaats voor meer wolken in de namiddag. Het blijft echter droog en er is ook nog ruimte voor wat zon. De maxima liggen rond een graad of 18 en dat is best aangenaam.
Maandag is het (…) Het hele nieuwsbericht

Ook Bregel Sport klopt Hechtel

Zondag 30 april 2023
Hechtel-Eksel - Ook Bregel Sport klopt HechtelIn eersteprovinciale is Bregel Sport bij Hechtel FC gaan winnen met 2-8.
Hechtel-Eksel - Eksel wint van Zepperen-BrustemVorige week werd Zepperen-Brustem kampioen, vandaag werd die ploeg verslagen door KFC Eksel. Uitslag: 0-1.
Hechtel-Eksel - Politie St.-Truiden komt uit op rave partyZoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Vissen maken geluid

Zondag 30 april 2023
Het is maar dat je 't weet
"Vissen kunnen klikken, brommen, raspen, klapperen, knorren, bonken, piepen en kraken dat het een lieve lust is."
                                                  (Lisa Bouyeure in De Volkskrant)
Hechtel-Eksel - Ondertussen, in Zuid-Frankrijk...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - '90% Vlamingen leeft omringd met fastfood'Zoom                                                                     (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - 'Geef mei weg' - actie van Limburg.netZoomVoor het achtste jaar op rij zet Limburg.net de hele maand mei in het teken van afval beperken en zo de afvalberg van alle gezinnen in Limburg te verkleinen. Dit jaar ligt de focus op herstel en hergebruik. Vanmiddag werd in de Biehal in Lommel de actie voorgesteld door de directeur van Limburg.net, Luc Wouters. Bedoeling van de actie is dat je ongebruikte spullen aan een goed doel schenkt dat je zelf uitkiest, dit onder de slogan 'Geef mei weg'. Een servies op zolder? Een oude fiets in de garage? Of een babybedje dat in de weg staat? Er is vast wel iemand die uw vergeten schatten goed kan gebruiken. Hier kan u met enkele klikken nakijken hoe u uw spullen in goede staat kan achterlaten bij lokale goede doelen. (Foto's Jan Buyens)

Welpjes voor wolvin Noëlla

Vrijdag 28 april 2023
Wolvin Noëlla is bevallen, dat laat het Agentschap Natuur en Bos weten. "Op basis van cameravalbeelden hebben we kunnen vaststellen dat wolvin Noëlla van de roedel van Hechtel-Eksel rond 20 april heeft geworpen. We geven op dit moment geen beelden vrij om het nest niet te verstoren. Beelden van de welpjes verwachten we ten vroegste eind juni", laat ANB weten op sociale media. 

Honden aan de leiband

Vrijdag 28 april 2023
Hechtel-Eksel - Honden aan de leibandZoomWie dit weekend met de hond op stap gaat, houdt die - zoals altijd - best goed aan de leiband. De boswachters en natuurinspecteurs van het Agentschap voor Natuur en Bos houden extra toezicht op loslopende honden. En dat kan je viervoeter iets lekkers opleveren. Als je hond tijdens een controle gespot wordt aan de leiband, krijg je een doosje hondenkoekjes cadeau. 
Er is de voorbije dagen heel wat commotie geweest rond de kandidatuur van Bosland om een nationaal park te worden. Natuurpunt Noord-Limburg blijft dit project volop steunen, zegt de vereniging in een mededeling.
De motivatie van Natuurpunt zit vervat in de kerndoelstelling van een nationaal park: de natuur in het park uitbreiden, versterken en verbinden. Maar de meerwaarde van een nationaal park stopt hier niet bij.
Natuur is de basis van een nationaal park maar van daaruit ontstaan (…) Het hele nieuwsbericht

De winter is voorbij

Donderdag 27 april 2023
Zomaar even tussendoor
Hechtel-Eksel - De winter is voorbijZoomZo'n dag vol zon eind april, daar wordt een mens blij van. Vandaar even verpozen bij dit "oud Nederlandsch lied" uit 1537 (!) dat iedereen in zijn of haar leven al wel eens gezongen heeft:

Die winter is verganghen,
ic sie des meien schijn;
ic sie die bloemkens hanghen,
des is mijn hert verblijt.
So ver aen ghenen dale
daer ist ghenoechlic sijn,
daer singhet die nachtegale,
also menich woutvoghelkijn.

We waren aanvankelijk van plan het volledige lied te geven, maar zes strofen - da's teveel van het goeie. Wie toch verder wil zingen moet hier maar eens kijken. En op YouTube wordt het in het Nederduits gezongen. Mooi hoor...

Een vuilnisman sterft vroeger

Donderdag 27 april 2023
Het is maar dat je 't weet
De gemiddelde levensverwachting in België bedroeg in 2021 gemiddeld 81,7 jaar maar dat is lang niet voor iedereen het geval. Uit diverse studies blijkt dat wie een gegoede achtergrond heeft langer leeft dan wie uit een kansarme situatie komt. Zo leven welgestelde mannen bijna tien jaar langer dan kansarme mannen. Voor vrouwen bedraagt het verschil zo'n 8 jaar.
Er is bovendien een sterke samenhang tussen het beroep dat iemand uitoefent en de levensverwachting. Beroepen die een hoger (…) Het hele nieuwsbericht

PFOS kan groei kinderen beperken

Woensdag 26 april 2023
Hechtel-Eksel - PFOS  kan groei  kinderen beperkenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Aan de treinreizigers...

Woensdag 26 april 2023
Hechtel-Eksel - Aan de treinreizigers...Gedurende vijf weekends gaan er geen treinen rijden tussen Mol en Herentals wegens spoorwerken in Herentals. Dat geldt voor komend weekend (zaterdag, zondag én maandag), het weekend van 6 en 7 mei, dat van 13 en 14 mei, 20 en 21 mei en ten slotte 27 en 28 mei.
De treinen worden dan vervangen door een busdienst tussen Mol en Herentals (en v.v.). Dit heeft ook gevolgen voor de 2 P-treinen (studententreinen op zondag) tussen Hamont-Mol-Lier-Leuven-Heverlee. Hou rekening met extra reistijden, busdienst Mol-Herentals (en v.v.) en extra overstappen. Raadpleeg alleszins de NMBS-website. (Bron: trein Weert-België)

Mariette Verhoeven overleden

Woensdag 26 april 2023
Hechtel-Eksel - Mariette Verhoeven overledenIn Hasselt is op 18 april Mariette Verhoeven overleden, de partner van Danny Tielens. Ze was geboren in Bree en werd 58 jaar. De crematie en de afscheidsdienst zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: donderdag (20-21u) in het uitvaartcentrum Creemers, Cobbestraat 26 in Bree. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Morgen slaan alle Limburgse zorginstellingen en de instellingen van het Limburgse hoger onderwijs de handen in elkaar voor het event Care for Limburg. In Domein Bokrijk ontvangen ze dan liefst 1.000 leerlingen uit de derde graad middelbaar onderwijs. De leerlingen kunnen er dan kennis maken met de vele opleidingen in de zorg.
De dag begint met een grootschalige rampoefening met traumahelikopter, brandweer en ambulances, het startschot voor de leerlingen om doorheen de dag in (…) Het hele nieuwsbericht

82ha extra natuur via Natuurpunt

Woensdag 26 april 2023
Hechtel-Eksel - 82ha extra natuur via NatuurpuntZoomNatuurpunt kocht vorig jaar 82ha natuur in Limburg. Dat staat te lezen in het jaarverslag dat vandaag werd bekend gemaakt. Zo komt de totaal beheerde natuuroppervlakte in Vlaanderen op 28.256 ha. “Natuurgebieden aankopen blijft de beste manier om te garanderen dat ze voor altijd natuur zullen blijven. We herstellen de natuur, versterken de biodiversiteit en stellen de gebieden open voor het publiek en de samenleving”, aldus algemeen directeur Walter Rycquart. Vlaanderen is nog altijd de meest natuurarme regio van Europa. Dagelijks verdwijnt er nog vijf hectare open ruimte onder het beton.

Antwerpen anno 2024

Woensdag 26 april 2023
Hechtel-Eksel - Antwerpen anno 2024Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Vier spelers weg bij KFC Hechtel

Woensdag 26 april 2023
Hechtel-Eksel - Vier spelers weg bij KFC HechtelJonathan Smolders trekt de deur achter zich dicht bij KFC Hechtel. Hij verkast naar Kadijk SK. Julien Kortzorg en Benjamin Vrolix trekken naar Peer SV. Cedriec Vanherck gaat de kleuren van Mol-Rauw verdedigen

Nieuwe vennootschap: Meltolux

Maandag 24 april 2023
Melanie Follon (28) uit Hechtel-Eksel heeft de besloten vennootschap Meltolux opgericht met zetel aan de Resterheidestraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de uitbating van een wellnescenter, en gelaats-, lichaams- en schoonheidsverzorging.

Louis Vaes overleden

Maandag 24 april 2023
Hechtel-Eksel - Louis Vaes overleden
Op 20 april overleed Louis Vaes, de echtgenoot van Madeleine Steensels. Hij was 92 jaar en afkomstig uit Peer. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Eksel. Bergroeting: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Hechtel-Eksel - KFC Hechtel werkt al aan volgend seizoenHet bestuur van KFC Hechtel heeft na een jaar Eerste Provinciale al werk gemaakt van volgend seizoen. Het haalde volgende spelers binnen: Jarno Boogaerts (Park Houthalen), Tijmen Elia (Eksel), Yalagui Yasan( Peer SV) en Tim Dillen, Noah Habraken en Kenneth Kenens (allen Helson). Verder trekt het bestuur de kaart van de jeugd en worden er maar liefst 8 spelers van de U21 overgeheveld.

Eksel - Meeuwen 3-1

Zondag 23 april 2023
Hechtel-Eksel - Eksel - Meeuwen 3-1In eerste provinciale heeft KFC Eksel met 3-1 gewonnen van KSK Meeuwen. M. Bertrands, De Pachter en Beyen scoorden voor Eksel, Willems voor Meeuwen.

Luca Brecel tegen O'Sullivan

Zondag 23 april 2023
Hechtel-Eksel - Luca Brecel tegen O'SullivanZoomIn de kwartfinales van het WK snooker moet Luca Brecel aantreden tegen zevenvoudig wereldkampioen Ronnie O'Sullivan (rechts).
(Cartoon: Fobie)

Gevoelig kouder

Zondag 23 april 2023
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Gevoelig kouderLage luchtdruk overheerst de komende 24 uur over onze streken en er staat behoorlijk wat neerslag op het programma. Wel wordt er relatieve zachte lucht aangevoerd met maxima die vrij normaal zijn voor de tijd van het jaar. Na het weekend schuift koude lucht over onze streken en komt het kwik amper boven 10 graden uit. Het blijft licht wisselvallig met af en toe nog een regenbui, maar er is wel meer zon.
Vandaag staat er regen op het programma. De ochtend verloopt droog, maar de wolken nemen al vlug (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Hechtel verliest, Eksel B speelt gelijkOok op de voorlaatste speeldag van het seizoen leed Hechtel FC een nederlaag. Op het veld van Park Houthalen werd het 5-0.
In 4de Prov. speelden Eksel B en Meeuwen 1-1 gelijk. De erg verjongde thuisploeg, met drie 16-jarigen aan de aftrap, tankte nog wat vertrouwen voor het begin van de eindronde. Andreas Oyen scoorde voor Eksel..
Hechtel-Eksel - Damesvoetbal: Eksel - Bocholt B 7-0In tweede provinciale B van het damesvoetbal heeft Eksel Bocholt B verslagen met 7-0. Anouschka Boons scoorde drie keer. De andere oelpunten kwamen van Isabelle De Volder, Faline Ceyssens, Lore Knevels en Tine Vandekerkhof.
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Dramatisch minder vogels in LimburgZoomUit de jaarlijkse vogeltelling van de Provinciale Vogelwerkgroep van Likona, de Limburgse Koepel voor Natuurstudie, blijkt dat het aantal vogels in Limburg daalt. Alleen in de bosbiotopen is er positief nieuws: vooral roofvogels, maar ook raven doen het daar goed.
“Er is meer dan reden tot onrust”, zegt Jan Gabriëls, voorzitter van de Vogelwerkgroep. “De biodiversiteit vermindert, en dat kan je aan de hand van de cijfers goed vaststellen.” De oorzaken daarvan liggen bij de mens. “Eén van de grootste vernietigers van biotopen is de landbouw. De vogels van het platteland zijn verschrikkelijk achteruitgegaan. Er zijn bijna geen leeuweriken meer in graanvelden, de kieviten doen het slecht, grutto’s (foto) staan op het punt te verdwijnen in Limburg… Als je kijkt naar de grafieken van de weidevogels, dat is huilen met de pet op.” (Foto Theo Van Vlierden)
Het is maar dat je 't weet
In 2022 waren er 35.192 landbouwbedrijven in België, een daling van -2,3% ten opzichte van het jaar ervoor. In Vlaanderen was de daling het grootst: -3,3%. De afname van het aantal bedrijven ging gepaard met een lichte afname van de oppervlakte cultuurgrond met 0,5%. Statbel)

Hou de Russen tegen!

Donderdag 20 april 2023
Hechtel-Eksel - Hou de Russen tegen!Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Een weekend met veel verkeerscontrolesZoomKomend weekend staat een grootschalige politieactie op het programma: alle Limburgse politiezones en de federale wegpolitie Limburg voeren zaterdag 22 april en zondag 23 april controles uit in het verkeer. Er zal onder meer gecontroleerd worden op alcoholgebruik, drugsgebruik en snelheid.
De actie focust op de weekendongevallen, die nog steeds een belangrijk deel van de ongevallencijfers vertegenwoordigen. 
UPDATE Nationaal start morgenvroeg ook een flitsmarathon. Die duurt tot zaterdagmorgen 6u.

Albert Vandebroek overleden

Woensdag 19 april 2023
Hechtel-Eksel - Albert Vandebroek overledenMaandag is Albert Vandebroek overleden, de echtgenoot van Jeanne Feyen. Hij was 83 jaar. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Hechtel. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula ‘t Sant.
Vandaag gelezen
"Zijn vertelstijl is romantisch maar toch heel simpel. Hij is in staat muziek te componeren waarbij ieder instrument slechts een noot speelt, maar door telkens de ene na de andere toe te voegen weet hij toch werkelijk grandioze concerten te construeren. (...) Ik vind dat hij wordt ondergewaardeerd."
(De Italiaanse auteur en regisseur Niccolò Ammaniti in De Volkskrant over de Noord-Limburgse componist Wim Mertens)

Aangepaste schutkring wolven

Woensdag 19 april 2023
Hechtel-Eksel - Aangepaste schutkring wolvenZoomWanneer er als gevolg van een wolvenaanval op paarden of runderen een potentiële probleemsituatie ontstaat, kan het Agentschap Natuur en Bos een schutkring afbakenen waarbinnen subsidies voor paarden en runderen mogelijk zijn. Deze geldt voor zes maanden en is verlengbaar.
In het najaar is er een verhoogde kans op wolvenaanvallen aangezien de jongen overschakelen op het eten van vlees en er dus veel voedsel moet verzameld worden. In 2021 en 2022 werden in die periode enkele runderen en pony’s aangevallen. Via de schutkring (zie afbakening op bijgevoegde kaart) kunnen nu ook voor runderen en paarden subsidies voor wolfwerende maatregelen worden verkregen. Pony’s zitten vervat in deze verruimde subsidieregeling. De Vlaamse minister van Omgeving heeft deze schutkring en dus ook de subsidiemogelijkheid uitgebreid en verlengd tot 31 augustus 2023.

Vier aanwinsten voor KFC Eksel

Dinsdag 18 april 2023
Hechtel-Eksel - Vier aanwinsten voor KFC EkselKFC Eksel heeft doelman Noah Pelic en aanvaller Jens Wouters van ASV Geel aangetrokken. Middenvelder Arno Aengeveld en aanvaller Bjarne Maes keren na een jaar bij Wijchmaal terug naar de heimat.

Josée Verachtert overleden

Dinsdag 18 april 2023
Hechtel-Eksel - Josée Verachtert overledenOp 16 april is Josée Verachtert overleden, de echtgenote van Armand Lammineur. Zij was 77 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11.30 uur) plaats.

Lisette Paesen overleden

Maandag 17 april 2023
Hechtel-Eksel - Lisette Paesen overledenZaterdag is Lisette Paesen overleden, de weduwe van de in 1981 gestorven Leon Feyen en de levensgezel van de in 2007 overleden Willy De Loose. Zij was 85 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Hechtel. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Juliette Mariën overleden

Maandag 17 april 2023
Juliette Mariën, dochtertje van Thomas Mariën en Lisianne Gijbels, is overleden. Zij is geboren en overleden op 12 april. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

En de winnaars zijn...

Maandag 17 april 2023
Hechtel-Eksel - En de winnaars zijn...Nu zaterdag vindt de tweede editie plaats van Catch in the Dark in CC De Adelberg in Lommel. Héél wat lezers wilden erg graag een gratis ticket, maar een onschuldige hand pikte er vier uit, nl. Jo Van den Broeck en Linda Weckx uit Lommel en Kelly Mennen en Annemie Laenen uit Pelt. Proficiat! Voor alle anderen: er zijn nog tickets verkrijgbaar via deze link.
Hechtel-Eksel - Onverwachte ontmoeting voor ruimteschip JuiceZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Achel VV B oververdiend kampioen

Zaterdag 15 april 2023
Hechtel-Eksel - Achel VV B oververdiend kampioenAchel VV B en KFC Eksel B maakten het hele seizoen het mooie weer in Vierde Provinciale en lieten elkaar, vooral na nieuwjaar, geen duimbreed toe. Hét bewijs dat het "B-ploegen-project" van de voetbalbond kan slagen! De apotheose volgde vanavond met een kampioenenduel tussen de nummers 1 en 2 aan De SIggert in Achel. De thuisploeg trok een povere partij naar zich toe - uitslag: 2-0 na doelpunten van Kevin Hermsen - en kroont zich oververdiend tot kampioen. Volgend seizoen speelt Achel B in Derde Provinciale!
De wedstrijd aan De SIggert werd door zowat 300 supporters bijgewoond.

Herkol wint van Eksel

Zaterdag 15 april 2023
Hechtel-Eksel - Herkol wint van EkselHerkol heeft vanavond Eksel verslagen met 4-1. Bij de rust was het 1-0, na een penaltytreffer van Sander Plessers. Kort na de pauze verdubbelde Bjarne Catteeuw de voorsprong en met twee extra doelpunten bezorgde Sander Plessers Herkol zo goed al zekerheid over het behoud in Eerste Provinciale.

Weer verlies voor KFC Hechtel

Zaterdag 15 april 2023
Hechtel-Eksel - Weer verlies voor KFC HechtelIn 1ste Provinciale heeft KFC Hechtel thuis met 3-4 verloren van Bree-Beek. Het begon nochtans goed voor de thuisploeg. Al na 4 minuten wist Leander Vranken de score te openen. Maar de vreugde was van korte duur. Amper 2 minuten later hingen de bordjes gelijk. En de bezoekers scoorden voor rust nog tweemaal. Na de pauze werd het zelfs 1-4. Maar invaller Noah Van Wijmeersch deed de netten nog twee keer trillen. Met nog 2 wedstrijden te gaan zijn de Duinenjongens nog steeds op zoek naar de eerste overwinning...
Hechtel-Eksel - Win tickets voor 'Catch in the Dark'ZoomVolgende week zaterdag 22 april vindt in CC De Adelberg van Lommel de tweede editie plaats van 'Catch in the Dark', een bijzonder festival! Want de toeschouwer weet op voorhand niet welke bands zullen optreden. Maar desondanks was de eerste editie in een mum uitverkocht, en zagen de aanwezigen o.a. The Haunted Youth op het podium verschijnen. Dit jaar wordt het nóg beter, nóg straffer, belooft organisator Roland Spooren. En wij mogen vier gratis tickets wegschenken. Wil (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Belgische wolven in Nederland gesignaleerdZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Damesvoetbal: Stokkem - Eksel 1-9

Zaterdag 15 april 2023
Hechtel-Eksel - Damesvoetbal: Stokkem - Eksel 1-9In tweede provinciale B van het damesvoetbal heeft Eksel gisterenavond met 1-9 gewonnen op het veld van Stokkem. Anouschka Boons scoorde 6 keer. De andere doelpunten kwamen van Faline Ceyssens(2) en Isabel De Volder. Eksel staat nu tweede in de stand.

Beloken Pasen

Vrijdag 14 april 2023
Het is maar dat je 't weet
Zondag is het Beloken Pasen. Vanwaar die naam? 'Beloken' is het voltooid deelwoord van het werkwoord 'beluiken': (af)sluiten. Met Beloken Pasen wordt de paasweek ('het paasoctaaf', acht dagen vanaf Pasen) afgesloten. (K & L)
Hechtel-Eksel - Eva Kaili heeft gevangenis verlatenZoom                                                                 (Cartoon: Fobie)

Meestal droog

Vrijdag 14 april 2023
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Meestal droogOp de lange termijn zit er wat verschil in de weerkaarten. Terwijl het ene weermodel voor temperaturen zelfs boven 20 graden gaat, geeft het andere maxima rond 18 graden en een grotere neerslagkans. Wel gaan alle weermodellen voor hogere temperaturen. Op korte termijn houden we het meestal droog, maar staat er wel een voelbare wind.
Vandaag wisselen brede opklaringen af met wolken. Het blijft meestal droog, maar de matige zuidwestenwind voelt soms fris aan. Maxima rond 14 of 15 (…) Het hele nieuwsbericht

Aanwinst voor KFC Eksel

Donderdag 13 april 2023
Hechtel-Eksel - Aanwinst voor KFC EkselKFC Eksel heeft Jef Geys van K. ESK Leopoldsburg aangetrokken.
Het DNA van twee "Limburgse" jonge wolven is aangetroffen bij heel wat schadegevallen in Nederland. Dat meldt het INBO. Het gaat om mannetjes uit 2021 die een tijd lang bij de roedel in Hechtel-Eksel zijn gebleven na de worp van 9 welpen in 2022. "Dat zijn jaarlingen", zegt Koen Van Muylem van het INBO, het Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek. "Ze zijn iets langer dan verwacht bij de roedel gebleven, maar het was onvermijdelijk dat ze zouden vertrekken. Er kunnen nooit meerdere mannetjes in een (…) Het hele nieuwsbericht

Lekkende stookolietank: Promaz

Donderdag 13 april 2023
Het is maar dat je 't weet
Sinds 1 april vorig jaar is het stookoliefonds Promaz in werking om eigenaars van lekkende stookolietanks of -leidingen eindelijk financieel te ondersteunen en te ontzorgen, op kosten van de sector. Tijdens het eerste jaar dat het stookoliefonds in werking was, werden er 819 aanvragen ingediend. Bijna 2 op de 3 aanvragen, of 63% komt uit Vlaanderen, meldt minister van omgeving Zuhal Demir. Dat is opvallend. In Wallonië worden er 750.000 huizen verwarmd met stookolie, in Vlaanderen 414.000.
“Mensen die een lekkende stookolietank of -leidingen hebben, of mensen die een uitgevoerde sanering terugbetaald willen zien, moeten niet twijfelen en zich aanmelden bij Promaz. Het fonds is er, na lang aandringen, om hen te helpen”, klinkt het bij Demir. Promaz

Parachutisten durven niet uit boom

Donderdag 13 april 2023
Hechtel-Eksel - Parachutisten durven niet uit boomZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Beringen mag het BK Veldrijden in 2026 organiseren. Dat maakt de Belgische Wielerbond bekend op zijn website. De cross gaat door op de mijnterril en zo wordt dit BK één van de zwaarste ooit in de geschiedenis.

Macron spreekt Nederlands

Woensdag 12 april 2023
Hechtel-Eksel - Macron spreekt NederlandsZoomTijdens zijn officieel bezoek aan Nederland heeft de Franse president Macron vandaag even Nederlands gesproken. (Cartoon: Fobie)

Bokrijk: 65 jaar jong

Woensdag 12 april 2023
Hechtel-Eksel - Bokrijk: 65 jaar jongZoomOp 12 april 1958 opende het Openluchtmuseum Bokrijk officieel de deuren voor het grote publiek. Het werd meteen een klassieker voor schoolreizen en daguitstappen. Mensen konden een beetje tijdreizen naar de periode van voor de oorlog, zelfs naar de 19de eeuw. Bokrijk groeide uit tot een succes maar kreeg in de 20ste eeuw een stoffig imago. De laatste jaren is hard getimmerd om van Bokrijk terug een hip museum te maken. Een eerste schot in de roos was het optrekken van de tijdlijn naar de sixties. En met het (…) Het hele nieuwsbericht
Bokrijk: 65 jaar jong
Zoom
Hechtel-Eksel - John Deere gaat tractoren assembleren in GenkZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Vandaag gelezen
Volgens Peter Vandermeersch, CEO van het Ierse krantenbedrijf Independent News & Media (INM) dat kranten waaronder de Irish Independent en Sunday Independent uitgeeft, zullen gedrukte kranten binnen zeven tot tien jaar verdwijnen. Hij zei dat in een gesprek met de Ierse omroep RTÉ. Vandermeersch vertelde aan het programma This Week dat de Vlaamse uitgeverij Mediahuis - die bij ons o.m. Het Belang van Limburg uitgeeft en eigenaar is van INM - zich voorbereidt om een "digital only"-bedrijf te worden. "We zullen waarschijnlijk enkele zaterdag-, zondag- of weekproducten drukken, maar door de week zal drukwerk overal verdwijnen, in heel Europa."

Rijkdom vs. zwarte sneeuw

Dinsdag 11 april 2023
Het is maar dat je 't weet
"Het vermogen van de holding achter de Boerenbond groeide tot bijna 5 miljard euro in het afgelopen decennium. Die rijkdom staat in schril contrast met de zwarte sneeuw die veel Vlaamse landbouwers zien." (Apache)

Gunstige lange termijn

Dinsdag 11 april 2023
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Gunstige lange termijn In een strakke westcirculatie worden storingen en buien in vlug tempo afgewisseld. Daarbij staat er bij momenten veel wind en er wordt ook koude lucht aangevoerd met ondermaatse maxima. Tussen de regen en buien door, zijn er ook wel droge perioden met zonneschijn. Een verbetering volgt er in het weekend, dan wordt het stilaan droger en wat zachter. Na het weekend lijkt er warm en zonnig lenteweer in de maak te zijn.
Vandaag komen er, na flink wat zon, steeds meer stapelwolken opzetten en kan (…) Het hele nieuwsbericht

'Vijgen na Pasen'

Dinsdag 11 april 2023
Het is maar dat je 't weet
‘Vijgen na Pasen’ – waar komt deze uitdrukking vandaan? Vijgen na Pasen betekent dat iets te laat is om nog zin te hebben. De oorsprong ligt in vroegere vastenperiodes. Veel mensen letten in de vastenperiode op hun voeding: ze eten minder, en vooral minder zoetigheden. Wat precies, dat kies je zelf.
Vroeger was dat niet zo: er bestond een lijst, uitgevaardigd door de Kerk, van wat je wel en niet mocht eten. Gedroogde vijgen waren zowat de enige zoetigheid die was toegelaten, en dus erg populair. Maar vijgen worden doorgaans geïmporteerd, en de import verliep in vroegere tijden niet zo gesmeerd als nu. Vandaar dat er wel eens een lading vijgen te laat kwam, na Pasen dus. Die vijgen na Pasen hadden dus eigenlijk geen nut meer. (KerkNet)

Reinier Jonkhart overleden

Dinsdag 11 april 2023
Hechtel-Eksel - Reinier Jonkhart overledenOp 7 april is in Hechtel Reinier Jonkhart overleden. Hij was 70 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring
Hechtel-Eksel - Gewijzigde bezoekuren in Noorderhart-ziekenhuisDe bezoekuren van het Noorderhart-ziekenhuis in Pelt zijn gewijzigd. Het ziekenhuis vestigt daar de aandacht op omdat er nog altijd veel mensen klaarblijkelijk daar niet van op de hoogte zijn.
Van 15 tot 20 uur ben je bij Noorderhart welkom om bij een patiënt op bezoek te komen. Er zijn wel enkele uitzonderingen.
Verder is een mondmasker niet meer verplicht, behalve op intensieve zorgen, oncologisch dagziekenhuis, pediatrie, neonatologie, spoedgevallen, geriatrie en G-dagziekenhuis. Voor geriatrische patiënten die door de geriaters worden behandeld op niet-geriatrische afdelingen gelden dezelfde regels.

Inbraak in Kattestraat

Maandag 10 april 2023
Hechtel-Eksel - Inbraak in KattestraatIn de Kattestraat is ingebroken in een woning. De politie kreeg zaterdag melding van de feiten.
Het is maar dat je 't weet
Volgens de Wereldfederatie van Bijbelgenootschappen is momenteel minstens één boek van de Bijbel in 3.610 talen beschikbaar. De volledige Bijbel is inmiddels al vertaald in 733 talen. De Wereldfederatie van Bijbelgenootschappen hoopt de Bijbel tegen 2038 in nog eens 1.200 talen te vertalen. Wereldwijd worden naar schatting 7.400 talen gesproken.
In het volleybal (Heren Promo) heeft He-voc Hechtel-Eksel met 3-1 verloren van Stalvoc Allimex Beverlo.

Winnaars 'André Vermeulen'

Maandag 10 april 2023
Hechtel-Eksel - Winnaars 'André Vermeulen'ZoomHéél wat lezers mailden om kans te maken op een duo-ticket voor de lezing van André Vermeulen nu woensdag in CC De Adelberg in Lommel... Een onschuldige hand pikte er vijf uit, nl. Marc Tormans en Rudy Reijmen uit Lommel, Mieke Vaes uit Pelt, Diana Serneels uit Leopoldsburg en Eddy Driessens uit Hechtel-Eksel. Proficiat! Voor alle anderen die iets minder geluk hadden... Er zijn nog tickets beschikbaar via deze link!

Hoogconjunctuur in de bouw

Zondag 9 april 2023
Hechtel-Eksel - Hoogconjunctuur in de bouwZoomIn tegenstelling tot de bouwsector in de menselijke samenleving heerst bij de vogels een ware hoogconjunctuur in de bouw. En zoals op de foto te zien is staan mezen - hier een pimpelmees - best open voor moderne huisvesting - het moet niet altijd een houten kastje zijn. Al lijkt het er op dat de architect het dak vergeten is. (Foto Christina Put) 

Zacht paasweekend

Zondag 9 april 2023
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Zacht paasweekendEen uitloper van een hogedrukgebied over de Scandinavische landen tempert de onstabiliteit over onze streken. Daarbij wordt de aangevoerde lucht steeds droger en krijgt de zon ook meer kansen. Bovendien komen de te temperaturen een stuk hoger uit. Later op Paasmaandag bereiken regenzones onze regio en dat is het begin van een erg wisselvallige en natte week.
Vandaag kan het mistig zijn in de ochtend, maar de zon kan al vrij vlug doorbreken. Daarna wisselen wolken en zon elkaar af. Het blijft (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Paaseieren zoeken in de tuin, vandaagZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Volley: HE-voc verliest van StalvocIn de finale van de Limburgse volleybalbeker hebben de heren van HE-voc vanavond met 3-1 verloren van eersteprovincialer Stalvoc. Setstanden: 25-19, 22-25 en 25-21.
Hechtel-Eksel - Douane onderschept MDMA in paashazenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Hechtel-Eksel - Goede Vrijdag in het Vaticaan...Zoom...met een wegens omstandigheden aangepast programma. (Cartoon: Fobie)

Graffiti op poort gespoten

Vrijdag 7 april 2023
Hechtel-Eksel - Graffiti op poort gespotenOp de Overpelterbaan zijn graffitti op een poort gespoten. De politie kreeg gisterennamiddag melding van de feiten.

Campagne 'Kijken Kijken'

Donderdag 6 april 2023
Hechtel-Eksel - Campagne 'Kijken Kijken'ZoomDe Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) lanceert met "Kijken Kijken" een nieuwe campagne om extra aandacht te geven aan motorrijders in het verkeer. Motorrijders beter beschermen op de weg, begint met beter te kijken. Want motorrijders mogen er dan stoer uitzien in hun helm en lederen outfit, ze zijn kwetsbaarder dan ze er uitzien. En onder elke helm zitten mensen met vrienden en familie die van hen houden. Kijk dus altijd een tweede keer om elke motorrijder te zien. Want motorrijders vallen minder (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Politie zet geheim wapen in bij Delhaize-actieZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Oog in oog met een wolf

Donderdag 6 april 2023
Hechtel-Eksel - Oog in oog met een wolfZoomZondag jl. had natuurfotograaf David Van den Broeck, een medewerker van "Welkom wolf", zich nabij het militair domein discreet tegen een boom gezet in de hoop een glimp van een wolf te kunnen opvangen. En dat gebeurde ook. David: "Ik zat achter mijn statief op de grond toen een wolf plots door de bosjes heen kwam en recht in mijn lens keek, vanop ongeveer 40 meter afstand. Hij stopte 2 seconden om uit te maken wat er daar op de grond zat. Zodra hij mij herkend had als mens, koos hij vrijwel meteen de (…) Het hele nieuwsbericht
Oog in oog met een wolfOog in oog met een wolf
Zoom

'Groen in de tuin is gezond'

Donderdag 6 april 2023
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - 'Groen in de tuin is gezond'ZoomMensen met meer dan 50m² groen bij hun huis hebben ruim 10 procent minder last van hartziekten. Onder bezitters van een groene tuin was ook het percentage beroerten of hersenbloedingen 15 procent lager. Dat schrijven onderzoekers van Wageningen Environmental Research en het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg. (Trouw)

Open Scholendag op 12 mei

Donderdag 6 april 2023
Het is maar dat je 't weet
Liefst 551 scholen verspreid over heel Vlaanderen gooien op vrijdag 12 mei hun deuren open voor de allereerste ‘Open Scholendag’. Wie nadenkt over de stap naar het onderwijs kan zich vanaf vandaag inschrijven op www.openscholendag.be om in een school in de buurt een kijkje gaan te nemen achter de schermen. Laatstejaars van het secundair onderwijs, studenten van de lerarenopleiding of kandidaat zij-instromers kunnen dan proeven van het lerarenberoep en bijvoorbeeld een vakvergadering volgen, lessen bijwonen, mee toezicht houden en vooral: al hun vragen stellen aan ervaren leerkrachten. “Blij met zoveel deelnemende scholen, die blijkbaar echt klaar waren voor dit initiatief”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

Wat betekent Witte Donderdag?

Woensdag 5 april 2023
Het is maar dat je 't weet
Morgen is het Witte Donderdag, de donderdag voor Pasen. De naam Witte Donderdag komt van het gebruik om het kruisbeeld in de kerk met een witte doek te bedekken. Christenen gedenken op die dag dat Christus op de avond vóór zijn lijden (Goede vrijdag) met zijn leerlingen aan tafel ging voor het Laatste Avondmaal. Daar waste hij de voeten van de leerlingen, brak hij het brood en deed de beker rondgaan. Voor katholieken betekent dit de instelling van het sacrament van de eucharistie. Christus (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Dries Bertrands verlaat KFC EkselDe 23-jarige verdediger Dries Bertrands trekt de deur achter zich dicht bij KFC Eksel. Hij verkast naar Hades.

Fotowedstrijd in Lommel

Woensdag 5 april 2023
Hechtel-Eksel - Fotowedstrijd in LommelZoomDe fotowedstrijd 'Architectuur in Lommel' van Internetgazet Lommel loopt ondertussen al geruime tijd, en werd onlangs nog met één maandje verlengd. Je kan dus nog steeds je bijdrage insturen via internetgazet[!]gmail.com, en dit tot eind mei 2023. Belangrijkste is dat het om architectuur gaat op het grondgebied van Lommel, privé of openbaar. Zowel kleur als zwart-wit is toegelaten, en je mag max. 5 foto's per fotograaf insturen. En... de fotograaf zélf moét dus niet in Lommel wonen - het mág wel -,  iedereen kan meedoen! Véél succes!

Simone Oversteyns overleden

Dinsdag 4 april 2023
Hechtel-Eksel - Simone Oversteyns overledenGisteren is Simone Oversteyns overleden, de echtgenote van Jean-Pierre Grieten. Zij was 75 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van de aula.

Weersverandering!

Dinsdag 4 april 2023
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Weersverandering!Een hogedrukgebied over het noorden van Europa vindt aansluiting met een hogedrukgebied over de Azoren waardoor de atmosfeer erg rustig is met licht bewolkt of helder weer. Overdag krijgen we veel zon, maar tijdens de nacht kan het ook flink afkoelen. Een storing kan op donderdag deze coalitie doorbreken en trekt over onze streken met enige tijd regen. Daarachter is de atmosfeer onstabiel.
Vandaag is het zonnig, al komen er ook enkele hogere wolken voor, maar die hinderen de zon nauwelijks. De (…) Het hele nieuwsbericht

Zes volwassen dopelingen

Dinsdag 4 april 2023
Kerk
Hechtel-Eksel - Zes volwassen dopelingenZaterdag worden zes Limburgers gedoopt tijdens de paaswake. Het gaat om drie vrouwen en drie mannen. De dopelingen zijn tussen de 19 en de 64 jaar.

Het ideale huwelijk

Dinsdag 4 april 2023
Zomaar even tussendoor
"Wanneer een vrouw trouwt met een man, hoopt ze dat hij zal veranderen - maar dat doet hij niet. Wanneer een man trouwt met een vrouw, hoopt hij dat ze NIET zal veranderen - maar dat doet ze wél."
(Gehoord op ZDF)

Finland treedt toe tot de NAVO

Dinsdag 4 april 2023
Hechtel-Eksel - Finland treedt toe tot de NAVOZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
Vorig jaar is er 213 ton zwerfvuil en sluikstort opgeruimd langs Limburgse snel- en gewestwegen. De kostprijs voor het opruimen daarvan bedroeg iets minder dan 740.000 euro. Hotspots in Limburg waar het Agentschap Wegen en Verkeer veel afval vindt zijn onder meer Houthalen en Tessenderlo.
Hechtel-Eksel - Ondertussen, in de Vlaamse Ardennen...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Leon Vrijsen overleden

Maandag 3 april 2023
Hechtel-Eksel - Leon Vrijsen overleden
Zaterdag is Leon Vrijsen overleden, de echtgenoot van Félicienne Geuens. Hij was 81 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroering: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Je plant maakt lawaai

Zondag 2 april 2023
Zomaar even tussendoor
Gestreste planten maken geluiden die door sommige dieren op vele meters afstand te horen zijn, en het soort geluid komt overeen met het soort slechte dag dat ze hebben. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Cell.
De onderzoekers ontdekten dat planten geluidjes maken naargelang de stress die ze ervaren. Ze vermoeden dat het nerveuze, knappende geluid een bijproduct is van cavitatie, waarbij kleine belletjes barsten (…) Het hele nieuwsbericht

Herk FC - FC Hechtel 3-1

Zondag 2 april 2023
Hechtel-Eksel - Herk FC - FC Hechtel 3-1FC Hechtel heeft vanmiddag met 3-1 verloren op het veld van Herk FC.
Het is maar dat je 't weet
In België bedroeg de genderloonkloof, d.w.z. het verschil in uurloon tussen mannen en vrouwen, 5,0% in 2021. Dit betekent dat vrouwen in 2021 gemiddeld 5,0% minder per uur verdienden dan hun mannelijke collega's. Bij werknemers jonger dan 25 jaar is de loonkloof tussen mannen en vrouwen nog steeds negatief met -0,1%, maar neemt deze sterk toe met de leeftijd tot 4,5% voor 35-44-jarigen en zelfs 8,5% voor 55-64-jarigen. (Statbel)

Eksel verliest van Helson

Zaterdag 1 april 2023
Hechtel-Eksel - Eksel verliest van HelsonKFC Eksel zit in de hoek waar de klappen vallen. Ook vanavond kon het thuis niet winnen. Tegen Helson werd het 2-4. Voor de thuisploeg scoorden Sandy De Pachter en Karel Bertrands.

De titel is voor HE-voc

Zaterdag 1 april 2023
Hechtel-Eksel - De titel is voor HE-vocVoor het tweede jaar op rij hebben de heren van HE-voc de titel behaald. Op twee wedstrijden voor het einde van de competitie werd van Diepenbeek gewonnen met 3-0. Setstanden: 25/17, 25/19 en 25/8. Volgende week zaterdag spelen ze in Maaseik ook nog de finale van de Limburgse beker tegen Stalvoc Beverlo.
Hechtel-Eksel - Damesvoetbal: Ekselle wint van ThesIn het damesvoetbal hebben de dames van Exelle weer zwaar uitgehaald. Thuis werd gewonnen van Thes Sport met 15-0. Grote slokop was Anouschka Boons met 8 doelpunten. Verder scoorden Isabelle Devolder (2),Charlotte Vanchaze (2), Carine Kara Verjans, Tine Vandekerkhof en Els Bollen. Exelle staat 2de in de stand na kampioen Kadijk.
24/03

Zjang Geuens, proficiat met jou 100 ste verjaardag. Geniet samen met jou vrouwtje Trees en met heel jou familie van deze unieke leeftijd.

Jean-pierre &Annita Claes-Willekens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hechtel-Eksel