Het overige nieuws

Nele Franken overleden

Maandag 31 juli 2023
Hechtel-Eksel - Nele Franken overledenZaterdag is Nele Franken (36) overleden, de mama van Lenn en Naud. Zij woonde in Hechtel en werd geboren in Neerpelt. Vrijdag (11 uur) is er de afscheidsviering in aula De Vloot in Leopoldsburg gevolgd door de teraardebestelling. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur).

Er is nog hoop

Maandag 31 juli 2023
De visie van Fobie
Hechtel-Eksel - Er is nog hoopZoom(Cartoon: Fobie)
Kort nieuws van bij de buren
37 maanden cel: dat is de straf die een 18-jarige uit Balen heeft gekregen omdat hij twee minderjarigen de opdracht gaf een frituur in Olmen te overvallen. Bij de overval werd een schot gelost waarbij de frituuruitbater gewond raakte. De minderjarigen werden naar de jeugdrechtbank verwezen. (PG)
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Koning Boudewijn stierf 30 jaar geledenMorgen is het 30 jaar geleden dat Koning Boudewijn in zijn buitenverblijf villa Astrida in Motril in het zuiden van Spanje overleed ten gevolge van een hartstilstand. Hij was 62 jaar.

Koersel - Eksel B 1-5

Zondag 30 juli 2023
Hechtel-Eksel - Koersel - Eksel B 1-5In de Beker van Limburg heeft Weerstand Koersel met 1-5 verloren van KFC Eksel B.
Hechtel-Eksel - Smullen van wortelloof en groeien als koolZoomHet is ieder jaar weer uitkijken naar de komst van de koninginnenpage, en ja hoor zij was ook dit jaar weer op de afspraak en zorgde weer voor prachtige nakomelingen.Want dit is de rups van de koninginnenpage. Je vindt ze vaak op het loof van wortelen. (P.R.)
Hechtel-Eksel - Ondertussen, in de Noordzee...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

When in Rome...

Zaterdag 29 juli 2023
300 woorden van Rudi
Hechtel-Eksel - When in Rome..."Koop vooraf tickets", hadden ze ons gezegd. Zo gezegd, zo gekocht, maar in de luchthaven kregen we het bericht dat er iets mis was met onze tickets voor het Colosseum. "Och, we zien wel”, reageerden we onbezonnen.
Op de tweede dag van ons verblijf waren we vroeg op pad. We dachten er als eerste te staan, maar op de verkeersvrije laan naar het Colosseum was het drukker dan op een uitverkocht Rock Werchter. "You want tickets?", sprak een man ons aan. Het leek ons te duur.
Aan het Colosseum (…) Het hele nieuwsbericht

Regen, buien en wind

Vrijdag 28 juli 2023
Hechtel-Eksel - Regen, buien en windAan het wisselvallige weer komt voorlopig nog geen einde. Integendeel, de komende dagen mogen we geregeld regen en buien verwachten en er is ook kans op onweer. Alvast tot het einde van volgende week met het weekend inbegrepen is er nog niet dadelijk zomerweer in zicht. Bovendien staat er vaak flink wat wind en zijn de maxima eerder pover met slechts 20 graden.
Vandaag is het vaak zwaar bewolkt, maar af en toe kan ook de zon doorbreken. Er komen na de middag een aantal buien opzetten. Deze (…) Het hele nieuwsbericht

Wolf August wordt opgezet

Vrijdag 28 juli 2023
Wolf August, die eerder deze week werd aangereden in Oudsbergen, zal worden opgezet. Dat heeft het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek bekendgemaakt. In een video die het INBO maakte over de autopsie op de wolf, vertelt de dierenarts ook dat het dier opgezet wordt. "Dat maakt bij een autopsie veel verschil, daarom dat dat ook aan bod kwam", zegt Koen Van Muylem van het INBO. "August was een iconisch beest, als stamvader van de Limburgse wolven. We willen hem niet verloren laten gaan." Momenteel is nog niet duidelijk waar of wanneer August te zien zal zijn. "Nu gaat hij de diepvriezer in, er zijn nog geen concrete plannen", besluit Van Muylem. (Bron: VRT)
Op 9 en 10 september zijn er de Belgian Air Force Days op de vliegbasis van Kleine-Brogel. Inwoners van de buurgemeenten kunnen tegen een voordelig tarief binnen, maar dan moeten ze hun "buurticket" wel kopen vóór 1 augustus. Alle informatie en de link naar de ticketverkoop vind je hier.

Nieuw: Amber Geuns Artworks

Donderdag 27 juli 2023
Amber Geuns (24) uit Hechtel-Eksel heeft de besloten vennootschap Amber Geuns Artworks opgericht met zetel aan de Hoksentstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het maken en verhandelen van kunstwerken, het organiseren van tentoonstellingen en het uitbaten van galerijen.

Inbraakpoging in Kattestraat

Donderdag 27 juli 2023
Hechtel-Eksel - Inbraakpoging in KattestraatOnbekenden poogden binnen te dringen in een pand aan de Kattestraat. Zij raakten echter niet binnen. De feiten zijn gisteren vastgesteld.

Iedereen gaat naar 'Barbie'

Woensdag 26 juli 2023
De visie van Fobie
Hechtel-Eksel - Iedereen gaat naar 'Barbie'ZoomEn het moet een heel goeie film zijn, met feministische trekjes. Fobie zag in het publiek nog iets anders... 

Bakkeleien over een ruiterpoort

Woensdag 26 juli 2023
Vandaag gelezen
Hechtel-Eksel - Bakkeleien over een ruiterpoortZoom"De doodgereden wolf is wel degelijk August. Wisten we eigenlijk al. Wat we tot gisteren helaas niet wisten, is dat het Agentschap Wegen & Verkeer, Natuur en Bos en de gemeente Oudsbergen al anderhalf jaar bakkeleien over welk type ruiterpoort er moet komen in het metersbrede gat in het ecoraster (foto) langs de N76. Dat gat kostte gisteren het leven aan de stamvader van de Limburgse wolvenroedel." (Jan Loos van Welkom Wolf)
Hechtel-Eksel - Autopsie van August achter de rugZoomVanmorgen is in het laboratorium van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) in Geraardsbergen de autopsie uitgevoerd van de wolf die gisteren op de N76 in Oudsbergen om het leven kwam. Op basis van de forse lichaamsbouw van deze mannelijke wolf kon al onmiddellijk worden uitgesloten dat het om een welp zou gaan. De slijtage van de tanden en een röntgenopname van het Natuurhulpcentrum Opglabbeek van de (hoek)tanden geven meer informatie over de leeftijd: het gaat met (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Ondertussen, in de wolvenregio...Zoom                                                                   (Cartoon: Fobie)

Landbouwbedrijven enorm groter

Woensdag 26 juli 2023
Het is maar dat je 't weet
Sinds 1980 is de gemiddelde oppervlakte van de landbouwbedrijven verdriedubbeld. De gemiddelde oppervlakte ging van 12,49 ha in 1980 naar 38,7 ha in 2022. (Statbel)

De zomer is ver weg

Dinsdag 25 juli 2023
Weerbericht
Hechtel-Eksel - De zomer is ver wegHet is wisselvallig en het blijft wisselvallig. Met een aanhoudende westcirculatie komt daar de volgende 10 dagen alvast geen verandering in. Wel wordt het op het einde van de week en in het weekend wat warmer, maar donderdag en vrijdag gaat het stevig regenen.
Morgen vallen er enkele buien in de ochtend en voormiddag, maar is er tussendoor ook zon. Na de middag verdwijnen de buien uit het weerbeeld, maar nemen de wolkenvelden wel toe. Het wordt wat warmer bij 22 graden. Ook donderdag wordt (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Europese primeur: drone vervoerde bloedzakjesZoomVandaag heeft een passagiersdrone (foto) met twee zitplaatsen voor het eerst medische inhoud vervoerd door Europees luchtruim. De dronevlucht, een volledig onbemande en geautomatiseerde missie, vervoerde meerdere bloedzakjes over een afstand van 1 kilometer doorheen het testluchtruim van DronePort in Sint-Truiden. De operatie werd gecoördineerd door het Belgische bedrijf Helicus, dat bekend staat om de ontwikkeling van dronetoepassingen en -technologieën voor medisch transport door de lucht. Lees meer bij de LRM

Tiny van Gool overleden

Dinsdag 25 juli 2023
Hechtel-Eksel - Tiny van Gool overledenZondag is Tiny van Gool overleden, de weduwe van de in 1999 gestorven Theo van Herpen en de levenspartner van Dirk Brandwijk. Zij was 89 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel waar er donderdag (19-19.30 uur) mogelijkheid is tot begroeting. De asverspreiding vindt in intieme familiekring plaats op de begraafplaats van Helchteren.

Twitter wordt X

Dinsdag 25 juli 2023
Hechtel-Eksel - Twitter wordt XZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Het afvalwater na een festival

Dinsdag 25 juli 2023
Vandaag gelezen
"Als er een festival in de buurt is, dan zien we dat meteen terug in de hoeveelheid drugsresten die we meten op onze rioolwaterzuiveringen."
(Waterschap De Dommel)
Hechtel-Eksel - Karel Bertrands stopt bij KFC EkselPech voor KFC Eksel waar aanvaller Karel Bertrands de sportieve staf heeft laten weten dat hij voorlopig stopt. De rijzige spits gaat zich evenwel niet uitschrijven en houdt daarmee de deur voor een comeback op een kleine kier. De Ekselse kern trok afgelopen weekend op teambuilding naar de Gentse Feesten.

Wolf doodgereden in Meeuwen

Dinsdag 25 juli 2023
Hechtel-Eksel - Wolf doodgereden in MeeuwenZoomOp de N76 in Meeuwen is een wolf doodgereden. Het kadaver werd vanmorgen aangetroffen langs de weg, ter hoogte van de Gestelstraat. Mogelijk gaat het om August. Het Agentschap Natuur en Bos laat een autopsie uitvoeren. Het kadaver is opgehaald door het Natuurhulpcentrum. "Als het effectief om August zou gaan, wordt het een moeilijke opdracht voor wolvin Noëlla om de minstens 7 jongen groot te brengen," zeggen ze daar. De jonge wolven die vorig jaar geboren werden, zijn al weg. (Foto's NHC)
Wolf doodgereden in Meeuwen
Zoom

Zandzakjes te koop

Dinsdag 25 juli 2023
Hechtel-Eksel - Zandzakjes te koopZoomWe hopen dat je ze nooit nodig hebt, maar wie rekening houdt met wateroverlast rond zijn woning kan nu in het recyclagepark (lege) zandzakjes kopen. De zakjes worden per set van 10 stuks verkocht voor € 5,00. Je kan per jaar en per gezin 40 stuks aankopen. Je ontvangt bij de aankoop een fiche met info over het gebruik van de zakken.

1.092 faillissementen

Dinsdag 25 juli 2023
Het is maar dat je 't weet
In juni registreerden de Ondernemingsrechtbanken in ons land 1.092 faillissementen. Het aantal banen dat daardoor verloren ging bedroeg 2.726. Dit betekent een stijging met 39,4% in vergelijking met mei van dit jaar (1.955). (Statbel)
Kerk
Hechtel-Eksel - Mgr. Hoogmartens op roadtrip naar WJDZoomMgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt, trekt deze zomer met de wagen door Europa en probeert zo alle Vlaamse deelnemers aan de Wereldjongerendagen (WJD) te ontmoeten die van 1 tot 6 augustus in Lissabon worden gehouden. Voorafgaand aan het eigenlijke gebeuren in Lissabon nemen de Vlaamse jongeren deel aan zogenaamde voorprogramma’s. Nieuw dit jaar is dat ze in groepjes van ongeveer vijftig verspreid zijn over heel Zuid-West Europa. Van Juignac in Frankrijk, tot Bilbao en Madrid in Spanje en (…) Het hele nieuwsbericht
Zestien Limburgse gemeenten werken aan een strategisch duurzaam vastgoedplan om hun gemeentelijke gebouwen tegen 2050 klimaatneutraal te maken. De opmaak en uitvoering van zo’n plan is geen eenvoudige opgave en vereist veel specialistische kennis. Via het Europees gesubsidieerde project SURE2050 genoten de deelnemende gemeenten de afgelopen drie jaar van de nodige opleiding en begeleiding door specialisten. Het project is nu afgelopen.
SURE2050 staat voor “Sustainable Real Estate (…) Het hele nieuwsbericht

Martine Tanghe overleden

Zondag 23 juli 2023
Vanochtend  is voormalig VRT-journaliste Martine Tanghe overleden. Zij was 67 jaar en gedurende meer dan 40 jaar journaliste en nieuwsanker aan de Reyerslaan. In 2011 kreeg ze kanker. Enkele jaren geleden stak de ziekte opnieuw de kop op. 
De visie van Fobie
Hechtel-Eksel - Ondertussen, in de buurt van Griekenland...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Geslaagd 21 juli-defilé

Zaterdag 22 juli 2023
De visie van Fobie
Hechtel-Eksel - Geslaagd 21 juli-defiléZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Irma Mispoulier overleden

Zaterdag 22 juli 2023
Hechtel-Eksel - Irma Mispoulier overledenWoensdag is Irma Mispoulier (83) overleden, de weduwe van de in 1994 gestorven Theo Theuwissen en de levenspartner van Gust Apers. Zij woonde in Eksel en was afkomstig uit Overpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters aan de Hoofdstraat.

Wisselvallig en frisser

Vrijdag 21 juli 2023
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Wisselvallig en frisserIn een strakke westelijke tot zuidwestelijke luchtstroming wordt onstabiele maritieme lucht naar onze streken gestuurd. Af en toe zitten daar ook regengebieden in, waarbij we gedurende langere tijd regen mogen verwachten. Alvast tot het einde van de maand blijft het wisselvallige en eerder koele weer aanhouden.
Vandaag wisselen stapelwolken en zon elkaar af. Een buienlijn trekt rond de middagperiode over het land van west naar oost met lokaal enkele stevige buien en kans op onweer. Daarna (…) Het hele nieuwsbericht

Nationale Feestdag

Vrijdag 21 juli 2023
Hechtel-Eksel - Nationale FeestdagZoomNationale Feestdag vandaag, dus een Te Deum in de kathedraal in Brussel. Daar was de koninklijke familie aanwezig. (Foto Robert Boons)

Rikske Froeyen overleden

Donderdag 20 juli 2023
Hechtel-Eksel - Rikske Froeyen overledenGisteren is Rikske Froeyen (94) overleden, de echtgenoot van Elisa Cochet. Hij woonde in Hechtel maar was afkomstig uit Helchteren. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.
Hechtel-Eksel - Limburgse bedevaart naar LourdesZoomDeze week zijn 385 Limburgse bedevaarders in Lourdes voor de jaarlijkse Lourdesbedevaart. Ook bisschop Patrick Hoogmartens is ter plaatse om samen met de Limburgers te vieren. "Dit jaar zullen wij met het thema vanuit de 13de verschijning 'Ga het zeggen, om hier een kapel te bouwen' op zoek gaan hoe wij vandaag zelf een kapel dienen te bouwen om meer Kerk te zijn", zegt de Limburgse bisschop. Ook zijn de mijnwerkers-brancardiers van verschillende Limburgse afdelingen weer paraat om de zieken ter plaatse te helpen. Gisteren stond de traditionele internationale viering op het programma.
Het is maar dat je 't weet
Het tijdelijk onttrekkingsverbod dat in Limburg van kracht is wordt uitgebreid voor alle onbevaarbare waterlopen op het Limburgse grondgebied. Dat heeft het Limburgs Droogteoverleg beslist naar aanleíding van het droge weer van de afgelopen tijd. Het betekent dat er tot nader order geen water uit de onbevaarbare waterlopen mag gehaald worden, behalve met weidepompen voor het vee, door hulpdiensten in geval van nood en door de bevoegde waterloopbeheerder toegelaten onttrekkingen.
Sinds gisteren kunnen er op de spoedgevallendienst en op de consultatie van de pediatrie in Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt zogenaamde POCT CRP-testen afgenomen worden bij jonge kinderen. Het doel van deze test is om sneller ernstige bacteriële infecties bij jonge kinderen te kunnen vaststellen. “Zo'n test kan aan de hand van een eenvoudige vingerprik duidelijk maken of het om een virale of een ernstige bacteriële infectie gaat. Deze (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Hoffelijkheid en 30km per uur op jaagpadenZoomVlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters doet een oproep voor meer verkeersveiligheid op onze jaagpaden. Met het aanbrengen van de slogan "Hoffelijk Rijden = Veilig Rijden" vestigt de minister de aandacht op het belang van hoffelijkheid en respect tussen de verschillende weggebruikers op het jaagpad.
Bij de slogan wordt ook de snelheidsbeperking van 30 km/u benadrukt, die eens zo belangrijk is nu ook speedpedelecs op termijn zullen worden toegestaan op het (…) Het hele nieuwsbericht

René Cuypers overleden

Dinsdag 18 juli 2023
Hechtel-Eksel - René Cuypers overledenVandaag is René Cuypers overleden, de echtgenoot van Rosette Bloemen. Hij was geboren in Eksel en werd 78 jaar. Dinsdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de Sint-Niklaaskerk van Neerpelt-centrum. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan 53 in Overpelt.

Luchtvaart herstelt

Dinsdag 18 juli 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 noteerden de Belgische luchthavens een aanzienlijke stijging van het aantal reizigers en vluchten, wat wijst op een herstel na de verstoring als gevolg van de COVID-19-pandemie. Ongeveer 28 miljoen passagiers passeerden de Belgische luchthavens, een stijging van 107% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit cijfer ligt echter nog steeds onder de 35,5 miljoen passagiers die in 2019 werden vervoerd.
Ook het aantal vluchten steeg aanzienlijk in 2022, met iets meer dan 260.000 geregistreerde vluchten. Deze stijging van 43% ten opzichte van het voorgaande jaar is significant, maar dit cijfer blijft lager dan de 325.000 vluchten die in 2019 werden geregistreerd. (Statbel)
De visie van Fobie
Hechtel-Eksel - De Gentse Feesten zijn begonnenZoomRuim een half miljoen mensen afgelopen weekend op de openingsavond van de Gentse Feesten. Ook dit jaar is er een meldpunt waar bezoekers terecht kunnen, onder meer als ze slachtoffer of getuige zijn van grensoverschrijdend gedrag. (Cartoon: Fobie)
Vandaag gelezen
Wat te doen als een dier de confrontatie zoekt? Schotse Hooglander: klim ergens in. Zwaan: rustig weglopen. Hond: niet schreeuwen. Wolf: wel schreeuwen. (De Volkskrant)

Geboorten in het ziekenhuis

Maandag 17 juli 2023
Het Noorderhart-ziekenhuis telde in de maand juni 85 bevallingen, waarvan 12 keizersneden. Er werden 36 meisjes en 50 jongens geboren. De drukste dag was 16 juni, met 7 bevallingen. De zwaarste pasgeborene woog 4865 gram, de lichtste 1800 gram.
De visie van Fobie
Hechtel-Eksel - Ondertussen, in de politiecel...Zoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Barbie-mania slaat weer toe

Zaterdag 15 juli 2023
De visie van Fobie
Hechtel-Eksel - Barbie-mania slaat weer toeZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

De vakantie ingezet

Zaterdag 15 juli 2023
300 woorden van Rudi
Hechtel-Eksel - De vakantie ingezetWe zouden de vakantie inzetten op een terrasje in de provinciehoofdstad. Dat was het plan en zo geschiedde, maar het ging niet zonder slag of stoot. Al hadden we er rechtstreeks niet veel mee te maken. Het waren eerder de buren. Niet die van thuis, maar de buren aan het tafeltje naast ons. Zij hadden postgevat onder een grote boom. Het was ongetwijfeld de mooiste plek van het terras.
Maar dat was zonder de duif gerekend die in de boom vrolijk zat te roekoeën. Het koppel had net hun bord met een (…) Het hele nieuwsbericht
Op de wegen in Europa wordt het naar verwachting heel druk, omdat mensen naar hun vakantiebestemming reizen. Vooral in zuidelijke richting wordt het filerijden, evenals rond Hamburg en München en voor de Zwitserse en Oostenrijkse tunnels.
Besluit u toch voor uw vakantie naar het buitenland te reizen - het is ook bij ons mooi, lekker en warm - dan wensen we u goeie reis. Hou het veilig!

Meer dan 43 graden op Sicilië

Vrijdag 14 juli 2023
De visie van Fobie
Hechtel-Eksel - Meer dan 43 graden op SiciliëZoom                                                                 (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
De ING-bank herstructureert haar net van bankkantoren. Maandag opent het vernieuwde kantoor in Lommel. De kantoren van Hechtel, Olmen en Pelt zullen dan niet meer opengaan.
Jasper Philipsen scheert tegenwoordig niet enkel hoge toppen in de Ronde van Frankrijk met (tot dusver) vier knappe etappezeges. Hij is vandaag ook regerend koning van "Fietsen door de bomen" in Hechtel-Eksel, meldt Bosland. Op 7 juni 2021 reed hij het plaatselijke Strava-segment op 23 seconden aan maar liefst 50,6km/u. Chapeau! 

Wisselvallig maar vrij warm

Donderdag 13 juli 2023
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Wisselvallig maar vrij warmMet een westelijke hoogtestroming wisselen storingen en hogedrukgebieden elkaar af. Er staat geen standvastig zomerweer op het programma, maar na een wat koelere donderdag gaan de temperaturen wel weer omhoog. Na het weekend lijkt er wel een overwegend droge periode aan te breken.
Morgen zijn er veel hoge wolken, maar er is ook ruimte voor de zon. Na de middag wordt de bewolking tijdelijk belangrijker, maar daarna kan de zon meer tevoorschijn komen. Het blijft meestal droog en bij een zwakke (…) Het hele nieuwsbericht

Jacqueline Janssen overleden

Donderdag 13 juli 2023
Hechtel-Eksel - Jacqueline Janssen overledenVandaag is Jacqueline Janssen overleden, de echtgenote van Leo Paesen. Ze was geboren in Lommel en werd 78 jaar. Dinsdag (10u) is er een afscheidsdienst in het crematorium. Begroeting: maandag (19-20u) in haar voormalig kapsalon aan de Sint-Jozefstraat 20 in Eksel.

Groeten uit Middelkerke

Donderdag 13 juli 2023
Vakantiefoto
Hechtel-Eksel - Groeten uit MiddelkerkeZoomMarleen Abeels stuurde ons enkele foto's van het Zandsculpturenfestival in Middelkerke. Meer dan 6000 ton zand is hier gebruikt om twintig sprookjes en personages uit te beelden in het zand: De gelaarsde kat, de kleine zeemeermin, klein duimpje, Sneeuwwitje, een grote vuurspuwende draak en nog veel meer. Je kan er nog terecht tot 10 september. 
Groeten uit MiddelkerkeGroeten uit MiddelkerkeGroeten uit MiddelkerkeGroeten uit Middelkerke
Zoom

Marina Lenaerts overleden

Donderdag 13 juli 2023
Hechtel-Eksel - Marina Lenaerts overledenDinsdag is Marina Lenaerts overleden, de echtgenote van Luc Lemmens. Zij was 61 jaar. Het afscheid vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant. Begroeting: maandag (19-19.30 uur).
Het is maar dat je 't weet
Ruim een kwart van de werkenden besteedt zo goed als de hele werktijd aan werken met een computer of een smartphone. Uit nieuwe gegevens van Statbel, het Belgische statistiekbureau, over vaardigheden die verband houden met de job, blijkt dat 25,8% van de werkenden de volledige of bijna volledige werktijd besteedt aan het werken met computer, tablet of smartphone. Voor anderen gaat deze tijd zo goed als helemaal naar het mondeling communiceren met mensen buiten het bedrijf (15,9%) of binnen het (…) Het hele nieuwsbericht
Kort nieuws van bij de buren
Wie heeft in de streek rond Liberation Garden, het nieuwe WO II-museum in Leopoldsburg, de bevrijding meegemaakt op het einde van de Tweede Wereldoorlog? Was je er bij toen de bevrijders zich in september 1944 een weg baanden van kanaal naar kanaal? Heb je nog herinneringen aan die heel speciale tijd toen bevrijders uit verre landen kauwgom en chocolade uitdeelden?
Dan ben je hartelijk uitgenodigd in het Liberation Garden museum in Leopoldsburg op donderdag 27 juli om 15.00 uur. Je krijgt daar een drankje aangeboden en men luistert dan graag naar je verhalen uit die tijd. Heb je interesse? Stuur dan een bericht naar contact[!]liberationgarden.be of bel naar 011 29 38 00.

KFC Hechtel trekt speler aan

Woensdag 12 juli 2023
Hechtel-Eksel - KFC Hechtel trekt speler aanRoan Deckers zal komend seizoen de kleuren van KFC Hechtel verdedigen. Hij komt over van Zonhoven

'De wolf is niet boos'

Woensdag 12 juli 2023
Vandaag gelezen
"Wolf, ga terug naar je eigen land. Maar dit is hun land. Dit hele continent is net zo goed van hen als van ons. Nee hoor, zeggen de boeren, dit is ons land. Dit zijn onze dieren. Maar een eenzijdig contract is geen contract. En macht is niet hetzelfde als recht. Daar waarschuwde de La Fontaine ons al voor."
(Eva Meijer in De Groene Amsterdammer)

Tropisch heet in Zuid-Europa

Woensdag 12 juli 2023
Hechtel-Eksel - Tropisch heet in Zuid-EuropaZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Nieuwe boeken
Hechtel-Eksel - Provinciebestuur Limburg tijdens Wereldoorlog 2ZoomDe provincie Limburg pakt regelmatig uit met mooie en interessante boeken. Zopas verscheen 'Provinciebestuur Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog', een aanrader voor al wie geïnteresseerd is in onze Limburgse geschiedenis.
De Tweede Wereldoorlog had verstrekkende gevolgen voor de hele samenleving. Historici van het Cegesoma onderzochten in opdracht van de Afdeling Erfgoed het Provinciaal Archief Limburg om een licht te werpen op het provinciebestuur en zijn rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. (…) Het hele nieuwsbericht

Robot helpt bij het bidden

Dinsdag 11 juli 2023
Het is maar dat je 't weet
Gabriele Trovato, een 42-jarige computeringenieur uit Livorno (Toscane, Italië) die naar Japan verhuisde, heeft met kunstmatige intelligentie SanTO gecreëerd (waarbij 'To' staat voor theomorfe operator). Het is een machine die vragen over het geloof kan beantwoorden, die de rozenkrans kan bidden en die uit de Schrift kan citeren.
Inmiddels heeft de robot al een praktijktest achter de rug in een zorginstelling in Siegen (Duitsland). De ‘cyberheilige’ heeft er in het Duits (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Het debat over de wolf is weer geopend...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Marcel Aerts overleden

Maandag 10 juli 2023
Hechtel-Eksel - Marcel Aerts overledenZaterdag is Marcel Aerts overleden. Hij was 81 jaar en afkomstig uit Helchteren. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Hechtel.

De Limburgse Pijl

Maandag 10 juli 2023
Hechtel-Eksel - De Limburgse PijlZoomZondag 13 augustus wordt een gloednieuwe wielerwedstrijd in het leven geroepen: de Limburgse Pijl. Dit is een internationale wielerwedstrijd voor juniores. De Limburgse Pijl is een rit in lijn met start en aankomst op de Eeuwfeestwal in Tongeren. Voor en tijdens de rit zullen op een lokaal parcours jeugdwielerwedstrijden plaatsvinden voor miniemen.
De Nederlandse Faunabescherming doet aangifte tegen de boer die zondag in het Drentse Wapse gewond raakte na een incident met een wolf en tegen de burgemeester van de gemeente Westerveld, omdat laatstgenoemde het "recht niet had" de wolf dood te laten schieten. Volgens de Faunabescherming was er, als gekeken wordt naar de rol van de boer, "geen sprake van een aanval van een wolf op een mens, maar van een mens op een wolf".

Fien Oyen overleden

Zondag 9 juli 2023
Hechtel-Eksel - Fien Oyen overledenGisteren is Fien Oyen overleden, de weduwe van de in 2021 gestorven Tony Van Moer. Zij was 63 jaar en afkomstig uit Hechtel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Lommel-Centrum. Begroeting: donderdag (20.15-20.45 uur) in funerarium Witters in Lommel.
Hechtel-Eksel - Inbraak in auto in DuinenwegEr is ingebroken in een auto aan de Duinenweg. Of de daders buit maakten, is niet geweten. De politie kreeg gisteren melding van de feiten.

De was drogen aan de stoof

Zondag 9 juli 2023
Herinneringen
Hechtel-Eksel - De was drogen aan de stoofZoomDe tijd dat de was gedroogd werd aan de stoof is al lang voorbij. Je zou het misschien niet denken, maar de eerste wasdroger verscheen niet veel later dan de eerste wasmachine. Die werden aan het einde van de 17e eeuw op de markt gebracht.
De uitvinding van de wasdroger werd commercieel rond 1800, bedacht door een Fransman, M. Porchon. De droger werd eerst verkocht in Frankrijk en Engeland. Het ging toen om een metalen trommel die boven een vuur met de hand rondgedraaid werd, vergelijkbaar (…) Het hele nieuwsbericht

Opleiding tot natuurgids

Zondag 9 juli 2023
Ben je gefascineerd door de natuur? Wil je weten wat er allemaal rondom je groeit en bloeit? En wil je ook anderen warm maken voor de natuur? Dan heb je alles in huis om een geweldige natuurgids te worden. Zegt Natuurpunt, dat deze cursus organiseert. Meer informatie achter deze link.
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Code oranje voor hevig onweerHet KMI geeft voor deze namiddag code oranje in onze provincie. Tussen vanmiddag en vanavond is er een grote kans op felle onweersbuien, laat het KMI weten. "Bij deze onweders kan er plaatselijk 20 tot 40 l/m² vallen op een uur tijd (of zeer lokaal meer). Plaatselijk kunnen er grote hagelstenen (tot 4 of 5 cm doorsnede) vallen en/of kunnen er felle rukwinden (tot 90 km/u of zeer plaatselijk meer) voorkomen. Er kan lokaal hinder/schade veroorzaakt worden door wateroverlast, blikseminslagen, hagel en/of windstoten".
Hechtel-Eksel - Overlijdens met 5,5% gestegenZoomIn 2022 werden 116.380 overlijdens geregistreerd in België. Dat zijn er 4.089 meer dan het voorgaande jaar, ofwel een stijging met 3,6% tegenover 2021. Vergeleken met een bredere referentieperiode, namelijk het gemiddelde voor 2017, 2018, 2019 en 2021 gaat het om een stijging van 5,5%. Die stijging is het meest zichtbaar in het Vlaams en Waals Gewest, en bij vrouwen en 85-plussers. Vooral in de maand april, tijdens de zomer en in de maand december werd een hoger aantal overlijdens dan gewoonlijk geregistreerd. (Statbel)

Marc vervangt Jean

Zaterdag 8 juli 2023
Het is maar dat je 't weet
Marc vervangt Jean als meest voorkomende mannelijke voornaam in België. Jean behoudt zijn status in Wallonië maar maakt plaats voor Marc op nationaal niveau. In 2022 waren er 63.736 personen met Jean als voornaam, tegenover 62.754 personen die Marc heetten. Dit is echter veranderd in 2023: Marc (62.023) overtreft Jean (61.456). En dan hebben we het nog niet over Jef gehad! Bij de vrouwen blijft Maria koploper: 108.358 vrouwen dragen die voornaam. (Statbel)
De besloten vennootschap Horlim uit Hechtel-Eksel heeft de besloten vennootschap Boskar Houthalen opgericht met zetel aan de Stationsstraat in Houthalen-Helchteren. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de uitbating van horecazaken, de groot- en kleinhandel in voedings- en kruidenierswaren én traiteur- en cateringdienst.

Zondag mogelijk zwaar onweer

Zaterdag 8 juli 2023
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Zondag mogelijk zwaar onweerHet is bijzonder spannend op de weerkaarten voor morgen. Een thermische vore of beter gekend als een onweerszone, trekt over onze streken en wordt gevolgd door een koufront. Op de passage van die thermische vore kan het erg onstuimig worden. De volgende dagen gaat de temperatuur omlaag en met een zuidwestelijke luchtstroming wordt het wisselvallig met de doortocht van een aantal buien.
Vandaag wordt het echter tropisch warm. Het is zonnig in de ochtend. Daarna komen er wat wolken voor, maar de (…) Het hele nieuwsbericht
Sinds enkele jaren moeten landbouwers die schade lijden zelf een melding doen bij het Rampenfonds op het moment van de schade. Bij de erkenning van de droogteramp van 2022 heeft men alle gemeenten waarvoor er meldingen zijn binnengekomen erkend, ongeacht het schadebedrag. Vanuit sommige gemeenten werd er echter geen melding gedaan. De droogte is dus erkend voor de volledige provincie Limburg, behalve voor de gemeenten Bilzen, Diepenbeek, Genk, Herstappe, Hoeselt, Lommel, Lummen, Pelt, Zonhoven en Zutendaal. Getroffen percelen uit deze gemeenten hebben dus geen recht op een tegemoetkoming.
In 2022 bedroeg de levensverwachting bij de geboorte in België 81,7 jaar voor de totale bevolking. Vrouwen hebben bij de geboorte een levensverwachting  van 83,8 jaar en voor mannen gaat het om 79,5 jaar. De levensverwachting bij de geboorte voor mannen en vrouwen samen bleef eerder stabiel ten aanzien van 2021 (+13 dagen, of +0,04 jaar). (Statbel)

Peeters & Janssens

Vrijdag 7 juli 2023
Het is maar dat je 't weet
In de top 10.000 van familienamen op 01/01/2023 blijven in  België familienamen zoals Peeters, Janssens en Maes het meest voorkomen. Deze top 3 is identiek in Vlaanderen. In Wallonië zijn de drie meest voorkomende familienamen Dubois, Lambert en Martin; in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn dat Diallo, Bah en Barry. Helemaal onderaan de lijst van de 10.000 meest voorkomende familienamen zijn er slechts 181 personen met namen zoals Berkvens, Dehez, Mai, Nahimana, Noteboom of Pâques. (Statbel)

Naar een tropisch weekend

Vrijdag 7 juli 2023
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Naar een tropisch weekendHet wordt een tropisch weekend. Vandaag draait de wind naar het zuiden en wordt nog warmere lucht dan gisteren aangevoerd. De maxima komen uit op 29 graden. Het wordt een flink zonnige dag, al zijn er ook een aantal stapelwolken.
Morgen is 33 graden mogelijk. Er is veel zon, maar later op de dag is er kans op een warmteonweer.
Zondag wordt het drukkend warm bij maxima rond 28 graden en komen er in de namiddag onweersbuien opzetten. De meest actieve buien worden dan in de avond verwacht.
Michel NULENS

Een oproep

Donderdag 6 juli 2023
Joske Piepers is een doctoraatsstudente aan de universiteit van Tilburg (Ned.). Ze onderzoekt het gebruik van voornaamwoorden in het Limburgs dialect als het gaat om verwijzingen naar vrouwen. “Bijna 2100 Limburgers (NL én BE) vulden onze vragenlijst al in. Zouden we, met nog krap drie maanden te gaan, misschien zelfs de 2500 kunnen aantikken?” We roepen alle Limburgse dialectliefhebbers op om deel te nemen aan de enquête achter deze link. Het invullen van deze enquête zal ongeveer 5 tot 10 minuten duren. Moet kunnen!

Groeten uit Brindisi

Donderdag 6 juli 2023
Vakantiefoto
Hechtel-Eksel - Groeten uit BrindisiZoomOok onze eigen medewerkers gaan wel eens op vakantie. Hans Put stuurt de groeten uit het Italiaanse Brindisi. Deze trap is het einde van de beroemde Via Appia tussen Rome en de havenstad Brindisi in de hak van Italië. De haven was een belangrijke poort naar het Oosten. Vandaag is het nog een belangrijke haven voor cruiseschepen op de Middellandse zee en ferry's naar Griekenland. 

Parthena Apedidou overleden

Woensdag 5 juli 2023
Hechtel-Eksel - Parthena Apedidou overledenVandaag is Parthena Apedidou overleden, de weduwe van de in 1981 gestorven Theodoor Souvleris. Zij was 90 jaar en wodt maandag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Hechtel. Begroeting: zondag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Straffe kost

Woensdag 5 juli 2023
Vandaag gehoord
"De twee zien mekaar alleen aan de start en aan de finish."
(TVL over Tourrenner Jasper Philipsen en zijn vriendin, die ook de Tour volgt)
Hechtel-Eksel - WK handbal: België vrij in eerste rondeVanmorgen werd er in Wenen geloot voor de kwalificatiecampagne in aanloop naar het WK-handbal dat in 2025 in Denemarken, Kroatië en Noorwegen zal doorgaan. Op basis van de ranking werd België vrijgesteld voor de eerste kwalificatieronde die in november van start gaat. De Red Wolves komen pas in maart 2024 in actie bij deel 1 van de tweede kwalificatieronde. In januari worden de EK-barragewedstrijden gespeeld met als inzet een plaats in de hoofdgroep van de kwalificatiewedstrijden in aanloop van het EK 2026. België neemt het daarin op tegen Cyprus.
Het is maar dat je 't weet
Olivia en Noah blijven de populairste voornamen. Voor het vierde jaar op rij is Olivia de meest gegeven voornaam aan pasgeboren meisjes in België in 2022. Ze behoudt de voorkeur boven de naam Emma, die 16 jaar lang de populairste naam was, maar in 2019 haar eerste plaats moest afstaan. Noah is voor het tweede jaar op rij de populairste voornaam bij jongens, vóór Arthur en Liam, die Louis op het podium vervangt. (Statbel)
Het is maar dat je 't weet
De consumptie van melk en melkproducten als yoghurt en vla is in Nederland tussen 2005 en 2021 met zo'n 20 procent gedaald, maar die van kaas en kwark ging met circa 40 procent omhoog. (Bron: Univ. Wageningen)
Sander Janssens (34) uit Hechtel-Eksel heeft de besloten vennootschap Expertenhuis opgericht met zetel aan de Winnerstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het uitoefenen van het beroep van landmeter-expert en landmeter-schatter, het optreden als asbestdeskundige, het uitvoeren van expertises en plaatsbeschrijvingen.
Op speeldag 1 van de competitie speelt KFC Eksel B zondag 3 september (15 uur) thuis tegen Zelo Halen A.

KFC Hechtel start in Hamont

Dinsdag 4 juli 2023
KFC Hechtel speelt zaterdag 2 september (20 uur) zijn eerste competitiewedstrijd. Het speelt uit bij KFC Hamont 99.
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - 50 procent Belgen noemt zich katholiekZoomOp vraag van het Jaarrapport van de Katholieke Kerk in België maakte godsdienstsocioloog Wim Vandewiele (KU Leuven) een schatting van het aantal Belgen die zich bekennen tot het katholicisme. Op basis van internationale studies concludeert hij dat anno 2022 50,02 % van de geregistreerde inwoners in België zich rekent tot het rooms-katholicisme. 8,9 % gaat minstens één maal per maand naar de kerk. In België is geen exact cijfermateriaal beschikbaar van het aantal geregistreerde (…) Het hele nieuwsbericht
KFC Eksel speelt zijn eerste competitiewedstrijd op zaterdag 2 september (19.30 uur). Eksel neemt het dan thuis op tegen Berg en Dal.

Zeg niet te gauw...

Maandag 3 juli 2023
De anonieme mijmeraar
Indertijd, toen de dieren nog spraken, zag je op de achterruit van een auto weleens de sticker “Zeg niet te gauw: ’t is weer een vrouw”. Dat was om komaf te maken met een vooroordeel dat toen (?) heerste, dat vrouwen geen verstand zouden hebben van auto’s of van verkeer in het algemeen…
Ik moest donderdagavond onwillekeurig terugdenken aan die sticker, tenminste aan de eerste helft.
Dat zat zo: door een samenloop van omstandigheden was deze ouwe rakker op Werchter (…) Het hele nieuwsbericht

'Wonen in Limburg' van start

Zaterdag 1 juli 2023
Hechtel-Eksel - 'Wonen in Limburg' van startZoomIn Genk is vandaag woonmaatschappij “Wonen in Limburg” officieel opgestart. Dat betekent dat er in de 42 Limburgse gemeenten éénzelfde sociale woonmaatschappij actief wordt. ‘Wonen in Limburg’ brengt de 19 huisvestingsmaatschappijen en sociaalverhuurkantoren van vroeger onder één dak. De fusie kwam er op vraag van de Vlaamse Regering die sociale woonmaatschappijen en sociaalverhuurkantoren wil samenvoegen tot één woonactor met slechts (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Vier nieuwe spelers voor KFC Ekselb>KFC Eksel heeft vier spelers aangetrokken: Jef Geys (K. ESK Leopoldsburg), Arno Aengeveld (Sporting Wijchmaal) en Jens Wouters en Noah Pelic, beiden van ASV Geel. Dawda Jargu verkast naar Kadijk SK, Raf Hrmans zal de kleuren van Verbroedering Lommel verddedigen en Dries Bertrands trekt naar Hades.

Diane Didden overleden

Zaterdag 1 juli 2023
Hechtel-Eksel - Diane Didden overledenDonderdag is Diane Didden overleden. Zij was 70 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.
Hechtel-Eksel - Ook dit kan naar het recyclageparkZoom Deze zomer staan op de beide recyclageparken van Pelt, dat van Lommel, Peer en dat van Hechtel-Eksel nieuwe containers. Hierin kan men gratis de met-de-mond-opblaasbare producten voor waterplezier achterlaten.
Wat kan in de container? Opblaasbaar speelgoed voor zwemplezier, zoals zwembandjes; opblaasbare drijfmaterialen zoals krokodillen, eenhoorns, …; kleine zwembadjes die enkel uit PVC bestaan en niet verzwaard zijn met andere materialen.
Wat mag niet in de container? Luchtmatrassen om op te slapen waarbij bovenop het PVC een coating zit; grote zwembaden die in een beugel vastgemaakt worden of grote zwembaden waarbij enkel de bovenste ring opgeblazen moet worden (randen van het zwembad bestaan uit PVC dat versterkt is met ander materiaal); plastic springballen; plastic hottubs (versterkte wanden en onderkant); rubberen bootjes (versterkte onderkant).

Botermelk op vrijdag

Zaterdag 1 juli 2023
300 woorden van Rudi
Hechtel-Eksel - Botermelk op vrijdagEr rest amper één zakje rijst in de voorraadkast. “Daarmee komen we er niet”, zeg ik tegen onze jongste. “Iemand zal naar de winkel moeten.” Kort daarna zit ik op de fiets. Ik parkeer mijn stalen ros aan de supermarkt. Met het zelfscanpistool in de hand heb ik de rijst snel afgerekend. “Ik schiet sneller dan mijn schaduw”, wil ik Lucky Luke-gewijs tegen de winkelmevrouw zeggen. Ze staat er met haar armen over elkaar zoals een sheriff bij. “Tot ziens”, (…) Het hele nieuwsbericht
24/03

Zjang Geuens, proficiat met jou 100 ste verjaardag. Geniet samen met jou vrouwtje Trees en met heel jou familie van deze unieke leeftijd.

Jean-pierre &Annita Claes-Willekens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hechtel-Eksel
Aangeboden
Brood Antieke klok
Te koop
Te koop
Te koop