Het overige nieuws

Thuiswerk is een blijver

Vrijdag 31 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
De coronacrisis heeft het thuiswerken in verschillende sectoren mogelijk gemaakt. 33,9% van de werknemers werkte in 2022 regelmatig of soms thuis, tegenover 18% in 2019; de gevolgen van de COVID-crisis op lange termijn zijn duidelijk zichtbaar.
Het zijn de werknemers met een hoog opleidingsniveau die het vaakst gebruik maken van het thuiswerken met 54,7%. Dat percentage bedraagt 14,7% bij de middengeschoolde werknemers en 4,7% van de laaggeschoolden. (Statbel)

Eksel B - Helson B 5-0

Vrijdag 31 maart 2023
Hechtel-Eksel - Eksel B - Helson B 5-0Door het forfait van Helson B in vierde provinciale C wint Eksel B de wedstrijd met 5-0. Groen-rood kan zo zonder enige moeite 45 op 45 pakken. Na de paaspauze volgt dé clash tussen Achel B en Eksel B. Eksel volgt momenteel op één punt van de leider, maar die komt morgen nog in actie tegen Neeroeteren.
Hechtel-Eksel - Nieuw provinciaal klimaatbomenprojectZoomIn het Provinciaal Natuurcentrum in Genk hebben 41 Limburgse gemeenten - alle gemeenten behalve Herstappe - gisteren het charter ondertekend dat het startschot geeft van het nieuwe provinciale klimaatbomenproject. Tegen september 2024 zullen de deelnemende gemeenten stappen rond een doordacht gemeentelijk bomenbeleid gezet moeten hebben. Het doel is de bomen in de provincie op een goede manier te onderhouden en te behouden. Daarbij krijgen ze advies en steun van de provincie Limburg. 
Het is maar dat je 't weet
In 2022 zijn 6,4% van de 18-24-jarigen vroegtijdige schoolverlaters. Het gaat om het percentage personen van 18 tot 24 jaar dat geen diploma secundair onderwijs heeft behaald en geen enkele vorm van onderwijs of opleiding meer volgt.
In 2022 werd de daling van de afgelopen jaren verdergezet. Het percentage bedraagt 8% bij mannen en 4,8% bij vrouwen. In Wallonië zijn 8,6% van de 18-24-jarigen vroegtijdige schoolverlaters. Daarna volgt Brussel met 7,4% en Vlaanderen met 4,9%. (Statbel)
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Uitstekend jaar voor toerisme in LimburgZoom2022 was een uitstekend jaar voor het toerisme in Limburg, met 4.882.000 overnachtingen. Dat is 11 procent meer dan in 2019, het jaar voor de coronacrisis. Limburg doet het daarmee beter dan de rest van Vlaanderen.

Vooral jongeren veranderen van job

Donderdag 30 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
De job-naar-job transities bleven nog steeds toenemen tussen 2017 en 2022. Terwijl er tussen 2017 en 2018 maar 5,3% van de werkenden een jaar later van job veranderd was, is dat nu 8,2%. We zien dat vooral jongeren van job veranderen. Leeftijd is de belangrijkste bepalende factor of iemand van job verandert.
Vooral de horeca en cultuursector zijn twee sectoren met veel job-naar-job transities, met dat verschil dat mensen in de cultuursector vaak in een andere sector gaan werken, terwijl mensen in de horeca vaker in de horeca blijven. Mensen die in openbare besturen en in het onderwijs werken, veranderen minder vaak van job, en als ze dat toch doen, blijven ze heel vaak in dezelfde sector werken. (Statbel)
Het is maar dat je 't weet
41 procent van de zestigplussers kijkt negatief tot zeer negatief tegen het ouder worden aan. 38 procent denkt dat hij of zij goed voorbereid is op een lang leven maar 26 procent vreest niet voldoende financiële middelen te hebben om tot op een gezegende leeftijd rond te komen. (KBS)

Maria Theresia Kerkhofs overleden

Donderdag 30 maart 2023
Hechtel-Eksel - Maria Theresia Kerkhofs overledenGisteren is Maria Theresia Kerkhofs (92) overleden. Zij woonde in Genk en was afkomstig uit Hechtel. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Remans in  Genk, gevolgd door de bijzetting op de begraafplaatsvan Tongeren-Centrum. Begroeting: woensdag (19-20 uur).

9,7 % minder bouwvergunningen

Donderdag 30 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
Het jaar 2022 wordt gekenmerkt door een daling met 9.7% van het aantal bouwvergunningen, een tendens die in de drie gewesten merkbaar is. De maand december is gunstiger voor Vlaanderen, dat een stijging van de residentiële gebouwen (13,5%) registreert, terwijl er in Wallonië (15,7%) een daling wordt waargenomen. Ten slotte bevestigt 2022 dat de renovatie van residentiële gebouwen groter is dan de nieuwbouw. (Statbel)
Hechtel-Eksel - Muzikaal verhaal van de Limburgse KoolputterZoomMorgenavond brengen Toon Debaye (Koninklijk Conservatorium Antwerpen) en de Noord-Limburgse Brass Band uit Hechtel-Eksel 'De Limburgse Koolputter', een muzikale vertelling over het leven in de mijn. Het is het levensverhaal van Stefano, een Limburgse oud-mijnwerker, het is fictief maar gebaseerd op waargebeurde feiten. De voorstelling dompelt je onder in alle aspecten van dit belangrijke stuk Limburgs erfgoed, met beelden en zorgvuldig gekozen muziek.
Morgen/donderdag om 20.30u wordt de voorstelling gebracht in C-Mine in Genk, zaterdag om 20u in de balzaal van CC Muze in Heusden-Zolder. Tickets kosten €10, of - voor studenten - €5. Tickets te reserveren via deze link of per mail via toondby[!]gmail.com.

Het deeltijds werken daalt licht

Woensdag 29 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 werkte 26,1% van de werknemers deeltijds. Dat is een lichte daling ten opzichte van de 25,6% in 2021 en de 26,8% in 2020. Vooral vrouwen werken deeltijds: 40,7% van de vrouwelijke werknemers werkt deeltijds, tegenover 11,9% van de mannen. Zoals de vorige jaren is 4/5de werken het populairste deeltijdse regime bij zowel vrouwen als mannen. (Statbel)

5,2% heeft een tweede job

Woensdag 29 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
Het aandeel werkende Belgen die een tweede job hebben, stijgt verder aanzienlijk. 5.2% had in 2022 een tweede job tegenover 4,5% in 2021. Het percentage is vrijwel identiek tussen de 135.000 mannen (5,1%) en de 124.000 vrouwen (5,3%).
Het zijn de 25-49-jarigen die het vaakst een tweede job hebben met 5,9% van de werkende bevolking. Dat is 3,7% van de jongeren van 15-24 jaar, tegenover 4,2% bij de 50-plussers.
Hoe hoger het onderwijsniveau, hoe hoger het percentage van personen met een tweede job. Zo is dit voor 6,5% van de werknemers met een hoog opleidingsniveau het geval, voor 4,4% van de middengeschoolden en 2,2% voor degenen met een laag opleidingsniveau. (Statbel)

Zestigplussers negatief over WZC

Woensdag 29 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
Bijna vier op tien zestigplussers zijn (zeer) negatief over woonzorgcentra (WZC). Positiever (of minder negatief) zijn tachtigplussers die iemand kennen in een woonzorgcentrum, en wie er dagelijks komt. 71 procent hoopt nooit naar een woonzorgcentrum te (moeten) verhuizen. (KBS)

Wies Vaes overleden

Woensdag 29 maart 2023
Hechtel-Eksel - Wies Vaes overleden
Gisteren is Wies Vaes overleden, de weduwe van de in 2008 gestorven Leon Gielen. Zij was 90 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (15 uur) plaats in aula 't Sant. Begroeting: vrijdag (17.30-18 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Zacht maar nat weer

Woensdag 29 maart 2023
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Zacht maar nat weerNa de inval van de koude verandert het weerbeeld voor de volgende dagen volledig. Het wordt gevoelig zachter bij maxima rond 15 of 16 graden. De regen, buien en strakke wind moeten we er wel bijnemen. In het weekend wordt het terug wat kouder en na het weekend lijkt het ook droger te worden.
Vandaag domineren wolken. Aanvankelijk is het, op een lokaal drupje regen na, meestal droog. Na de middag trekt echter een verzwakt warmtefront over onze streken en valt er tijdelijk wat lichte regen of (…) Het hele nieuwsbericht

Patrick Serneels overleden

Dinsdag 28 maart 2023
Hechtel-Eksel - Patrick Serneels overledenOp 26 maart is Patrick Serneels overleden, de echtgenoot van An De Rop. Hij was 57 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant. Begroeting: vrijdag (19.30-20 uur) in de begroetingsruimte van de aula.
Hechtel-Eksel - Marie-Thérèse Fransen overledenVandaag is in Eksel Marie-Thérèse Fransen overleden, de weduwe van de in 2004 gestorven Louis Geuns. Zij was 88 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Hechtel. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) in funerarium Witters aan de Hoofdstraat.

Fietsgids 2023 voorgesteld

Maandag 27 maart 2023
Hechtel-Eksel - Fietsgids 2023 voorgesteldZoomVanmiddag werd in Center Parcs De Vossemeren in Lommel de nieuwe fietsgids 2023 voorgesteld. Opnieuw slaagden Dirk van Bun en Leo Swinnen erin om een gratis gids samen te stellen én te verdelen in heel wat gemeentes. Voor het eerst wordt met deze editie ook de kaap van de 100.000 gratis fietsgidsen overschreden, toch een mijlpaal! En net zoals de voorbije jaren slagen de heren er ook in om toch telkens iets nieuws toe te voegen. Niet alleen zijn er dit jaar weer meerdere extra gemeenten, maar (…) Het hele nieuwsbericht
Fietsgids 2023 voorgesteldFietsgids 2023 voorgesteld
Zoom
De politie registreert in ons land jaarlijks meer dan 20.000 aangiftes van stalking. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en Staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz, zetten daarom verder in op het gebruik van het mobiel stalkingalarm. Dat werd vandaag in Hasselt voorgesteld.
Dankzij het mobiel stalkingsalarm kunnen slachtoffers van stalking met één subtiele druk op de knop de (…) Het hele nieuwsbericht

En toen werd het zwart...

Zondag 26 maart 2023
Hechtel-Eksel - En toen werd het zwart...Zoom
De Lijn start met een campagne tegen agressie. De aanleiding is het zoveelste geval van agressie, afgelopen week in Genk. "De voorbije tijd maakten wij bij De Lijn een aantal zware agressiegevallen mee, zowel gericht tegen De Lijn-chauffeurs, chauffeurs van onze partners-exploitanten, als tegen controleurs. Die stijgende agressie is ook een maatschappelijk fenomeen. Vanuit De Lijn en onze partners willen we echter een duidelijk signaal geven: elk agressiegeval is er een te veel. Daarom trekken wij samen vandaag de lijn: tot hier en niet verder. Van onze medewerkers blijf je af!", is de boodschap. 

Eksel B klopt Peer SV

Zondag 26 maart 2023
Hechtel-Eksel - Eksel B klopt Peer SVDe tweede ploeg van KFC Eksel is bij Peer SV gaan winnen met 1-2.

Minder wolven in Limburg

Zondag 26 maart 2023
Hechtel-Eksel - Minder wolven in LimburgZoomZoals te verwachten was, is het aantal wolven in Limburg de voorbije maanden drastisch afgenomen, van een roedel van 13 in november 2022 naar nog 5 of misschien 6 wolven op dit ogenblik. Dat laat Welkom Wolf weten.
Het stond in de sterren geschreven dat de jaarlingen - de twee overlevende jongen van het nest van zes van 2021 - zouden wegtrekken voor ze twee jaar oud worden. Rond dezelfde tijd - in de tweede helft van april - brengt wolvin Noëlla immers een nieuw nest welpen ter wereld; (…) Het hele nieuwsbericht

Park Houthalen wint van Eksel

Zaterdag 25 maart 2023
Hechtel-Eksel - Park Houthalen wint van EkselIn Eerste Provinciale heeft Park Houthalen thuis KFC Eksel verslagen met 2-0. De doelpunten vielen in de 22ste en de 24ste minuut. Eerst bracht Op De Locht Park Houthalen op voorsprong, dan legde Pellegriti op strafsschop de eindstand vast.

Handbal: gelijkspel Arena-Meeuwen

Zaterdag 25 maart 2023
Hechtel-Eksel - Handbal: gelijkspel Arena-MeeuwenDe topper in het handbal tussen Arena en Meeuwen is geëindigd in een gelijkspel. In een goed gevulde Ekselse sporthal werd het na een spannende thriller 29-29. Bij de rust stond het 14-15.
Door dit gelijkspel behoudt Arena zicht op promotie naar de liga.

Hechtel verliest van Zonhoven Utd

Zaterdag 25 maart 2023
Hechtel-Eksel - Hechtel verliest van Zonhoven UtdIn Eerste Provinciale heeft Hechtel vanavond met 0-1 verloren van Zonhoven Utd.

Vannacht begint de zomertijd

Zaterdag 25 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Vannacht begint de zomertijd
Volgende nacht schakelen we over op de zomertijd. Om 2 uur moet de klok een uur doorgezet worden en wordt het dus 3 uur. Dat betekent een uur minder slapen. Morgenochtend zal het ook een uur langer donker blijven en morgenavond een uur langer licht.
Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat dit wisselsysteem nog altijd voorstanders vindt. Volgens veel experten heeft het alleen maar nadelen. Ook Frank Deboosere is geen voorstander. Op zijn website stelt hij voor. de wintertijd te behouden als standaardtijd, en de verschillende economische sectoren 's zomers zelf laten beslissen of ze al dan niet vroeger willen beginnen. "Op die manier spreid je de files. Dat zou pas een echte besparing zijn."

Het blijft erg wisselvallig

Zaterdag 25 maart 2023
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Het blijft erg wisselvalligHet weekend verloopt erg wisselvallig met maartse buien op zaterdag en regen op zondag. Bovendien staat hierbij een erg strakke wind met soms zware windstoten. Het wordt ook wat kouder en vooral na het weekend is er ook kans op nachtvorst. In de tweede helft van volgende week gaan de temperaturen weer flink omhoog.
Vandaag wordt erg onstabiele lucht aangevoerd. Daarbij worden zonnige perioden afgewisseld door buien, lokaal vergezeld van hagel en mogelijk onweer. Ook komen er bij momenten zware (…) Het hele nieuwsbericht

Sabine Bruyninckx overleden

Zaterdag 25 maart 2023
Hechtel-Eksel - Sabine Bruyninckx overledenDonderdag is Sabine Bruyninckx overleden, de echtgenote van Michel De Dobbelaere. Zij was 48 jaar. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in aula 't Sant. Begroeting: woensdag(19-19.30 uur).

Dit weekend telling huismussen

Zaterdag 25 maart 2023
Hechtel-Eksel - Dit weekend telling huismussenZoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Rode Duivels kloppen Zweden

Vrijdag 24 maart 2023
Hechtel-Eksel - Rode Duivels kloppen ZwedenIn de kwalificaties voor het EK hebben de Rode Duivels vanavond Zweden verslagen met 0-3, na drie doelpunten van Romelu Lukaku. Dinsdag spelen de Duivels tegen Duitsland. Nederland verloor vanavond met 4-0 van Frankrijk.

Toch nog hinder bij De Lijn

Vrijdag 24 maart 2023
Hechtel-Eksel - Toch nog hinder bij De LijnUPDATE Er is bij De Lijn nog steeds hinder op de dienstverlening in de provincie Limburg door een spontane staking naar aanleiding van een geval van agressie, eerder deze week in Genk. Kijk of je bus rijdt in de routeplanner of raadpleeg de realtime informatie via de haltepagina.

Twee spitsen weg bij KFC Eksel

Donderdag 23 maart 2023
Hechtel-Eksel - Twee spitsen weg bij KFC EkselTwee spitsen trekken de deur achter zich dicht bij KFC Eksel:  Denis Kalala en Dawda Jarju. Ziij verkassen naar Kadijk SK.

Liefde voor natuur

Donderdag 23 maart 2023
Vandaag gelezen
"Hoe meer de passie, het respect en de liefde voor natuur gedeeld worden, hoe beter."
                                                          (Filmregisseur Stijn Coninx)
Hechtel-Eksel - Vermust: heb jij de huismus gezien?ZoomHet gaat niet goed met onze tsjilpende huismussen. Vogelbescherming Vlaanderen brengt hun populatie in kaart om op de achteruitgang van de soort te anticiperen. Help je mee huismussen spotten op 25 of 26 maart? Zoek en tel mee op www.mussenwerkgroep.be.
Hechtel-Eksel - Recyclagepark: zomerse openingsurenZaterdagnacht is het zomeruur weer daar, en vanaf volgende week dinsdag worden de openingsuren van de recyclageparken dan enigszins gewijzigd. Ze zijn dan elke dag in de voormiddag open van 9u tot 12.30u, en 's namiddags van 13 tot 17u, behalve op dinsdag (tot 18u) en op zaterdag (tot 16u)

Aanmelden.school start maandag

Donderdag 23 maart 2023
Hechtel-Eksel - Aanmelden.school start maandagZoom105 secundaire scholen uit verschillende provincies verenigen zich opnieuw in één digitaal aanmeldsysteem. Leerlingen van het zesde leerjaar die volgend schooljaar naar een secundaire school willen, kunnen zich vanaf 27 maart 2023 digitaal aanmelden via het gezamenlijk aanmeldsysteem: www.aanmelden.school. Ouders die hun kind voor het schooljaar 2023-2024 willen inschrijven in het eerste jaar in één van deze 105 secundaire scholen, kunnen zich vooraf aanmelden via één centrale website. Het aanmeldsysteem zorgt ervoor dat iedereen evenveel kans krijgt om zijn kind in de school van eerste keuze in te schrijven.

Luc Hermans overleden

Donderdag 23 maart 2023
Hechtel-Eksel - Luc Hermans overledenDinsdag is Luc Hermans overleden, de echtgenoot van Lut Ledegen. Hij was geboren in Bree en werd 56 jaar. Het afscheid vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Pelt-Centrum. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van de aula. Online condoleren via www.begrafenissen-witters.be.
Hechtel-Eksel - Hinder bij De Lijn door spontane stakingZoomCheck even de routeplanner als je vanochtend de bus wil nemen: een aantal bussen van De Lijn in Limburg is niet uitgereden door een spontane staking. Die kwam er nadat gisteravond in Genk een chauffeur het slachtoffer werd van agressie waarbij hij klappen kreeg van een passagier en naar het ziekenhuis moest worden gebracht. Daarop hebben chauffeurs in verschillende stelplaatsen vanochtend het werk neergelegd. Volgens De Lijn zou de hinder het grootst zijn in de regio's rond Hasselt en Kinrooi, maar de hinder zou zich ondertussen uitgebreid hebben.

Laat je kat steriliseren

Woensdag 22 maart 2023
Hechtel-Eksel - Laat je kat steriliserenZoomTot 15 september kan men een huiskat laten steriliseren met de financiële hulp van de gemeente. Die hulp bestaat uit een kortingsbon van 15 euro voor een kater en van 25 euro voor een kattin. DIe kortingsbonnen gelden dan bij een dierenarts in Limburg.
Maar driewerf helaas: niet alle gemeenten doen mee aan die actie.  Waarom niet - het is een raadsel. Want een kattin kan tot 3 nestjes per jaar op de wereld zetten. De natuur haar gang laten gaan, betekent dus dat één kat voor 36 nakomelingen kan zorgen in 16 maanden tijd. De gevolgen zijn vaak dramatisch voor de katten - en voor de omgeving.
Achter deze link kan je zien welke gemeenten meedoen.
Hechtel-Eksel - Toch gemakkelijk, naar je rug kunnen kijkenZoomVogels kunnen hun kopje 180 graden draaien, ze kunnen dus als het ware hun rug bekijken. Wij, mensen, moeten tevreden zijn met 90 graden, dat wil dus zeggen dat wij onze rug nooit rechtstreeks kunnen zien. Op de foto een pimpelmees die naar achter kijkt - een toevalstreffer van Pierre Rutten.
Hechtel-Eksel - Minister wil gastleraren in het onderwijs...Zoom...en Fobie zag al hoe dat zal gaan als landbouwers in de klas komen lesgeven.

Een Heardrop rond baby's

Woensdag 22 maart 2023
Hechtel-Eksel - Een Heardrop rond baby'sZoomMusica in Pelt heeft gisteren weer een heardrop online geplaatst. Die gaat over contact maken met baby's.  Contact maken met pasgeboren baby's draait om muzikaliteit. Spelend met onze stem, gebaren en mimiek communiceren de baby en de verzorger de belangrijkste aspecten van het leven - namelijk saamhorigheid en relaties. De melodie van onze stem, de polsslag en het ritme, de dynamiek van het menselijk lichaam zullen de kleine baby zin geven lang voordat hij verbale communicatie begrijpt. Deze (…) Het hele nieuwsbericht

Blauwborst kondigt lente aan

Woensdag 22 maart 2023
Puur natuur
Hechtel-Eksel - Blauwborst kondigt lente aanZoomMaandag begon weer een nieuwe lente. Maar geen nieuwe lente zonder de opvallend gekleurde blauwborst. Sinds vorige week is hij weer terug in het land na een overwintering in het warme zuiden. Je vindt de blauwborst vooral dicht bij het riet en in dichte struiken kort aan het water. Rond deze tijd hoor en zie je hem vaak op een goed zichtbaar plekje, om indruk te maken op een vrouwtje. Met zijn prachtige zang is hij één van de mooiste en opvallendste zangvogels in Vlaanderen. (Johan Put)

Morgenavond begint de ramadan

Dinsdag 21 maart 2023
Morgenavond bij zonsondergang begint de islamitische vastenmaand ramadan. Vanaf donderdagmorgen bij zonsopgang - “zodra de zwarte draad van de witte draad is te onderscheiden” - mag er dan overdag niet meer gegeten of gedronken worden en moeten moslims zich onthouden van geslachtsverkeer. 's Avonds komen families en kennissen telkens samen voor de iftar. De ramadan duurt 30 dagen en loopt dus tot 20 april.
Belgen ervaren steeds meer moeilijkheden om de eindjes aan elkaar te knopen. Waar 35,7% van de Belgen in het 3e kwartaal van 2021 aangaven moeite te hebben om rond te komen, is dit opgelopen tot 46,7% in het 4e kwartaal van 2022. Dat blijkt uit de driemaandelijkse enquête over het persoonlijk welbevinden en de levensomstandigheden die Statbel, het Belgische statistiekbureau, in het vierde kwartaal van 2022 heeft uitgevoerd.  
Duidelijke verschillen tekenen zich op naar gelang de (…) Het hele nieuwsbericht

Regen, buien en wind

Dinsdag 21 maart 2023
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Regen, buien en windWind, regen en buien zijn de ingrediënten van het weerbeeld op korte en lange termijn. In een strakke westelijke tot zuidwestelijke luchtstromingen worden storingen in vlug tempo over ons land gestuurd. Tussenin zijn er drogere intermezzo's, maar vrijwel iedere dag krijgen we een portie hemelwater te verwerken. Na het weekend wordt het droger, maar dan gaan ook de temperaturen omlaag.
Morgen trekt een storing vanuit het westen over de regio. In de ochtend is het bewolkt, maar meestal droog. (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Gedichten als teken van vriendschapZoomGO! Scholengroep Xpert in Noord-Limburg organiseerde voor het tweede jaar op rij een gedichtenwedstrijd voor al haar scholen. Die ging van start op 26 januari, gedichtendag. Het thema van dit jaar was vriendschap. Tijdens de gedichtenweek konden alle scholen in de lessen met gedichten aan de slag. Na een preselectie op de school, kwamen de gedichten op de Centrale Administratie van de scholengroep terecht. Vandaag op Wereldpoëziedag zijn de winnaars bekendgemaakt. Met een (…) Het hele nieuwsbericht

Madeleine Blokken overleden

Dinsdag 21 maart 2023
Hechtel-Eksel - Madeleine Blokken overledenOp 18 maart is Madeleine Blokken overleden, de weduwe van de in 2018 gestorven Martin Bergmans. Zij was 72 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring.

Bèr Oyen overleden

Dinsdag 21 maart 2023
Hechtel-Eksel - Bèr Oyen overledenGisteren is Pierre Oyen overleden, de echtgenoot van Octavie Heylen. Hij was 84 jaar en afkomstig uit Eksel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.
Hechtel-Eksel - Steeds meer fietsers op fietssnelwegenZoomSteeds meer Limburgers springen de fiets op voor hun woon-werk- of woon-schooltraject. Dat leidt het provinciebestuur af uit de telgegevens van haar fietstelzuilen langs de fietssnelwegen. De fietstellers noteerden 13 % meer fietsbewegingen op weekdagen in januari en februari 2023, vergeleken met 2022. 
In Hasselt werden op de drie telplaatsen in absolute cijfers in de eerste twee maanden van het jaar de meeste fietsers geteld, tot ruim 36.000. Enkel Pelt scoorde nog hoger met 40.982 (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
“Soms lopen kinderen met carnaval een hele dag met een gezicht vol viltstift rond en dat is wel ongezond. Het kan zelfs zijn dat je kind nadien klaagt over hoofdpijn of misselijkheid. Het gevolg van de chemische stoffen die via de huid in de bloedbaan terechtkomen.”
(Prof. Jan Tytgat op gezondheid.be)
"Medioren, senioren, oudere mensen willen vooral lekker rusten en gerust gelaten worden." Maar is dat wel zo? Natuurlijk niet. In werkelijkheid ergeren onder andere de meeste 75-plussers zich te pletter aan de manier waarop hun generatie wordt voorgesteld, behandeld en genegeerd. ‘Genoeg!’, zeggen de rebellen op leeftijd in de film "Rebels". ‘We pikken dit niet langer’. Elk op hun eigen manier verzetten ze zich tegen betutteling, doen ze er alles aan om gehoord (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Noorderhart: 'Erkende satelliet borstkliniek'Het Noorderhart-ziekenhuis in Pelt heeft gereageerd op de plannen van minister Frank Vandenbroucke om een behandeling tegen borstkanker enkel nog terug te betalen als die in een erkende borstkliniek gebeurt. "Noorderhart is sedert 2014 een erkende satelliet borstkliniek," aldus de mededeling. "Sinds onze erkenning ervaren wij een progressieve stijging van het aantal heelkundig behandelde patiënten van 69 in 2014 naar 134 in 2022. Dit betekende dat we in 2022 de kaap van de 125 ingrepen overschreden. Die zijn nodig om als coördinerende borstkliniek erkend te worden." Lees verder

Catherine Van Elewyck overleden

Maandag 20 maart 2023
Hechtel-Eksel - Catherine Van Elewyck overleden
Op 18 maart is Catherine Van Elewyck overleden, de weduwe van de in 2019 gestorven Jean Macka. Zij was 90 jaar. Het afscheid vindt donderdag (10 uur) plaats in aula 't Sant. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van de aula.


De terugweg naar het noorden

Maandag 20 maart 2023
Puur natuur
Hechtel-Eksel - De terugweg naar het noordenZoomOp de foto een keep (achteraan), een groenling (vooraan rechts) en een vink (links). Vinkachtigen trekken meestal in gemengde groepen en maken dan dankbaar gebruik van de voederplaatsen op hun terugweg. (Pierre Rutten)
Het is maar dat je 't weet
“Eigenlijk moeten we koppen (in het voetbal - red.) zien als het bewust uitlokken van een impact op de hersenen die mogelijk tot hersenschade leidt. We moeten ons dan ook afvragen of we het koppen niet kunnen beperken via nieuwe regels in het voetbal, of het zelfs afschaffen. Voetbalfans zullen steigeren, maar het is een open vraag.”
(Professor neurologie Paul Boon in De Morgen)

Partij brandhout gestolen

Zondag 19 maart 2023
Aan de Fazantenstraat is een partij brandhout gestolen. De politie kreeg vrijdagavond melding van de feiten.

Eksel B wint wéér

Zondag 19 maart 2023
Hechtel-Eksel - Eksel B wint wéérIn 4de Provinciale boekte Eksel B al haar 13de overwinning op rij: in het Sparrenstadion won de club met 1-0 van Lommel-Kolonie. Rik Cornelissen scoorde het enige doelpunt. Leider Achel verloor van Ellikom en ziet zo Eksel naderen tot op 1 punt. Achel heeft wel een wedstrijd minder gespeeld.

Erg zacht, maar niet droog

Zaterdag 18 maart 2023
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Erg zacht, maar niet droogZachte luchtstromingen in de onderste lagen van de atmosfeer laten het kwik erg hoog uitkomen. Een storing schuift echter over onze streken en is onstabiel van opbouw. Daarbij komen buien tot stand en is een donderslag mogelijk. Pas later op zondag verlaat deze storing onze streken. Daarna bouwt een hogedrukgebied op vanuit het zuidwesten en wordt de atmosfeer stabieler. Het blijft dan ook droog. Het droge weer is echter van korte duur.
Morgen is het vaak bewolkt met periodiek regen of buien. (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Damesvoetbal: Exelle speelt gelijkIn de TWeede Provinciale van het damesvoetbal heeft Exelle thuis 0-0 gelijk gespeeld tegen Elen. Beide clubs staan op de tweede plaats. Kadijk verzekerde zich gisteren al van de kampioenstitel.

Achel VV wint van KFC Hechtel

Zaterdag 18 maart 2023
Hechtel-Eksel - Achel VV wint van KFC HechtelIn Eerste Provinciale heeft Achel de punten thuis gehouden tegen Hechtel: 3-0.

Volleybal: HE-voc klopt Pelt

Zaterdag 18 maart 2023
Hechtel-Eksel - Volleybal: HE-voc klopt PeltIn het volleybal zijn de heren van HE-voc nog één zege verwijderd van een tweede titel op rij. Vanavond werd er gewonnen van Pelt met 3-0. Setstanden: 25/8, 25/16 en 25/7. De eventuele kampioenenmatch is op 1 april (geen grap) thuis tegen Diepenbeek.

Gelijkspel voor Eksel

Zaterdag 18 maart 2023
Hechtel-Eksel - Gelijkspel voor EkselKFC Eksel is vanavond thuis tegen degradatiekandidaat Juve Hasselt niet verder geraakt dan een 2-2 gelijkspel. Voor de thuisploeg scoorden Marijn en Dries Bertrands. Met deze draw doet de thuisploeg geen goede zaak voor deelname aan de eindronde.
Vandaag gelezen
“Het brouwen (van trappistenbier - red.) duurt ongeveer zes uur. Dan gaat het naar de gistingskuip. De hoofdgisting duurt zeven dagen. Om verder te rijpen gaat het bier nog drie tot vijf weken op tank in de lagerkamer, afhankelijk van de soort. Vlak voor de filtering proeven wij. Daarna volgt nog de hergisting op fles. Vlak voor we het trappistenbier vrijgeven, volgt nog een proeverij.”
Jan Adriaensens, hoofdbrouwer in Westmalle, die eind maart met pensioen gaat, in Gazet van Antwerpen.

Jeanneke Croymans overleden

Vrijdag 17 maart 2023
Hechtel-Eksel - Jeanneke Croymans overledenGisteren is Jeanneke Croymans overleden, de weduwe van Jos Evers. Zij was 88 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant.
Er wordt vandaag nog altijd gezocht naar de 80-jarige Simone Mariën uit Houthalen-Oost, meldt het parket Limburg. Ze verdween gisteren met de fiets (lichtgrijs met twee donkerkleurige fietstassen) in Houthalen. Politiezone Carma en parket Limburg behandelden de verdwijning meteen als onrustwekkend, gelet op het feit dat de dame in kwestie dementerend is. Gisteren werd volop gezocht in de omgeving en ook buren en sympathisanten daagden massaal op om te helpen zoeken. Ook afgelopen nacht (…) Het hele nieuwsbericht

Fokkerij failliet verklaard

Donderdag 16 maart 2023
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft vandaag het faillissement uitgesproken van fokkerij Horse Connection uit Hechtel-Eksel. Schuldvorderingen moeten voor 15 april ingediend worden.
Hechtel-Eksel - Steun voor strijd tegen Aziatische hoornaarZoomDe provincie Limburg geeft een subsidie van 15.000 € aan de vzw Limburgse Imkersbond om lokkasten te laten maken voor de koninginnen van de Aziatische hoornaar, en om die onder hun leden te verdelen. Dat heeft gedeputeerde Inge Moors bekendgemaakt.
De subsidie komt voor de helft van de dienst Landbouw en voor de helft van het Provinciaal Natuurcentrum PNC. De imkersbond hoopt 10 tot 30 procent van de koninginnen zo te vangen en tegelijk de verspreiding van deze invasieve (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Reuzen in Limburg, waar zijn jullie?ZoomEen bericht aan alle reuzenbeheerders in Limburg: "Bezorg ons uw vernieuwde coördinaten zodat we U kunnen uitnodigen op de lenteontmoeting in Herk-de-Stad op zaterdag 15 04 2023. Dan kunnen wij u het programma bezorgen. Onze contactgegevens zijn bij een harde schijf crash verdwenen. Deel dit bericht met uw bevriende reuzenbeheerders. Ook nieuwe reuzenbeheerders mogen zich aansluiten. Wij kijken ernaar uit om de kennismaking te vernieuwen", zegt secretaris Julien Maebe. Zijn mailadres: julienmaebe[!]gmail.com.

Verdubbeling trajectcontroles

Woensdag 15 maart 2023
Het is maar dat je 't weet
Het aantal trajectcontroles langs Limburgse gewestwegen en autosnelwegen verdubbelt dit jaar. Nu zijn er 44 in werking en daar komen er dit jaar nog eens 45 bij. Vier daarvan worden momenteel uitgevoerd, de rest is in voorbereiding.

Eind deze week gevoelig zachter

Dinsdag 14 maart 2023
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Eind deze week gevoelig zachterMaart is kenmerkend voor wisselvallig weer met vaak flink wat hemelwater. Ook kan het nog eens even flink koud uitpakken met winterse neerslag. Wel, dat komt er allemaal aan. Eerst is het wat kouder met kans op winterse neerslag, daarna wordt het een flink stuk zachter met regen en buien. 
Morgen verlaat een storing met winterse neerslag (natte sneeuw en mogelijk tijdelijk wat sneeuw) in de loop van de ochtend onze regio. Daarna is het enige tijd mistig, maar wel droog. De rest van de dag (…) Het hele nieuwsbericht
Op de Beringersteenweg in Zonhoven is vanmorgen rond 8.30 uur een 26-jarige vrouw uit Hechtel-Eksel op haar speedpedelec aangereden door een auto. De vrowu raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht. Een verkeersdeskundige onderzoekt in opdracht van het parket de precieze omstandigheden van het ongeval.
Vanmiddag reed een autio tegen een boom aan het kruispunt van de N74 en de Hasseltsebaan in Hechtel. De bestuurder, een 41-jarige man uit Houthalen-Helchteren, raakte daarbij gewond.

Lea Alenteyns overleden

Dinsdag 14 maart 2023
Hechtel-Eksel - Lea Alenteyns overleden
Lea Alenteyns uit Eksel, weduwe van Gerard Vandeperre, is overleden.
(° Beverlo op 28 januari 1931 † Eksel op 12 maart 2023) Begroeting: vrijdag 17 maart 2023 - funerarium - Beringen-Mijn van 18.30 tot 19.00 uur.
Uitvaart: zaterdag 18 maart 2023 om 10.30 uur in de parochiekerk te Tervant.

Klein Hoefblad in Bosland

Maandag 13 maart 2023
Vandaag gezien in Bosland
Hechtel-Eksel - Klein Hoefblad in BoslandZoomDe eerste lentebloeiers worden zichtbaar in Bosland. Dit kleine hoefblad kleurt onze wegbermen mooi geel.Klein hoefblad is een naaktbloeier, dat wil zeggen dat de bloemen eerst bloeien zonder loof; pas wanneer de bloemen zijn uitgebloeid en het zaad is gevormd, verschijnen de bladeren. Op de rechter foto staat een bloemknop van deze plant. Kunt u ze ook ontdekken? (Pierre Rutten)
Hechtel-Eksel - Twee chauffeurs onder invloed drugsDe politie Kempenland heeft zaterdag bij controles twee chaffeurs betrapt die onder invloed van drugs waren. Hun rijbewijs is onmiddellijk ingetrokken voor vijftien dagen. Tijdens de actie is ook een gezochte man ingerekend.

Baltsende futen

Zondag 12 maart 2023
Puur natuur
Hechtel-Eksel - Baltsende futenZoomMario Vanoppen fotografeerde dezer dagen deze baltsende futen. Man en vrouw fuut maken elkaar het hof met een uitgebreide dans, waarbij ze hoog uit het water komen en waterplanten opduiken, zegt Nature Today. Het schudden met de kop blijven de verliefde stelletjes ook nog doen nadat ze elkaar al versierd hebben; hiermee maken ze duidelijk dat ze elkaar nog steeds leuk vinden. Futen hebben een lang broedseizoen, tot in de herfst. Voorlopig heb je dus genoeg kans om de balts van de fuut te zien. Maar kijk alleszins eens naar dat filmpje...

Nummerplaten gestolen

Zondag 12 maart 2023
Vrijdagnacht hebben onbekenden de nummerplaten gestolen van een auto die aan de Hasseltsebaan stond. Dat werd door de eigenaar zaterdagmorgen vastgesteld.
Hechtel-Eksel - Eksel verliest van Torpedo HasseltIn Eerste Provinciale heeft Eksel een slechte zaak gedaan in de strijd voor de eindronde. Het verloor de topper op het veld van Torpedo met 3-1. En dat heeft het een beetje aan zichzelf te danken. Eksel verscheen namelijk een zestal keer alleen voor doel maar miste telkens. Het was Dries Bertrands die met zijn 10de treffer van het seizoen vanop de stip scoorde voor de bezoekers.
Hechtel-Eksel - Handbal: Arena klopt TessenderloIn de play-offs van het handbal hebben de Heren van Arena met 31-26 gewonnen van Tessenderlo. Daardoor blijven ze in de running voor promotie.

Damesvoetbal: Exelle wint topper

Zaterdag 11 maart 2023
Hechtel-Eksel - Damesvoetbal: Exelle wint topperIn Tweede Provinciale van het damesvoetbal heeft Exelle in het Sparrenstadion met 3-2 gewonnen van Zonhoven United. De thuisploeg kwam tweemaal op achterstand. Maar Anouschka Boons (2) en Kimberly Bedford brachten Exelle naar de tweede plaats in de stand na het ongenaakbare Kadijk, dat ook vandaag weer won.

Heren HE-voc naar bekerfinale!

Zaterdag 11 maart 2023
Hechtel-Eksel - Heren HE-voc naar bekerfinale!Veel volk vandaag in de Ekselse sporthal. De heren van HE-Voc speelden de halve finale van de Beker van Limburg tegen Achel. HE-voc deed de eersteprovincialer in het zand bijten na een nagelbijter. Het werd 3-1. Setstanden: 25/21, 25/27, 25/19 en 25/20. In de finale in Maaseik neemt HE-voc het op tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Stalvoc en Hasselt.

Eksel B klopt Maasland NO

Zaterdag 11 maart 2023
Hechtel-Eksel - Eksel B klopt Maasland NOFC Maasland NO B - KFC Eksel B 0-2
In vierde provinciale blijft de Ekselse  B-ploeg foutloos door 2023 vliegen. Opnieuw was Denis Kalala de man die voor de beslissing zorgde met 2 treffers. KFC moest wel tot na de koffie wachten voordat het de score kon openen. Met slechts een marge van 1 goal bleef het kantje-boordje voor groen-rood, maar in het slot zorgde Kalala alsnog voor de bevrijding.
Het succesrecept van Eksel B is intussen wel duidelijk: een solide defensie met Gevers als (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - KFC Hechtel verliest van W. KoerselWeerstand Koersel is bij KFC Hechtel gaan winnen met 0-4. Bij de rust was het al 0-2.

Zaalvoetbal: Ham - Eksel 5-0

Zaterdag 11 maart 2023
Hechtel-Eksel - Zaalvoetbal: Ham - Eksel 5-0In tweede provinciale A van het zaalvoetbal heeft Spartak Eksel met 5-0 verloren van Vlietje Ham. Spartak Eksel staat negende in de stand.

Aldi Hechtel een week dicht

Zaterdag 11 maart 2023
Hechtel-Eksel - Aldi Hechtel een week dichtStraks om 16u gaan de deuren van de Aldi aan de Peerderbaan dicht. Pas op 18 maart gaan ze weer open. In de tussenperiode wordt de winkelruimte heringericht.

Handbalfinales ook op tv te zien

Zaterdag 11 maart 2023
Hechtel-Eksel - Handbalfinales ook op tv te zienOp zaterdag 1 april organiseert de KBHB de handbalfinales van de Beker van België dames en heren in sporthal Alverberg in Hasselt.
De damesfinale tussen KTSV Eupen en Handbal Sint-Truiden wordt gespeeld om 13.00 u en uitgezonden via livestream op Sporza.be. De herenfinale tussen Sezoens Achilles Bocholt en Sporting Pelt wordt gespeeld om 16.00 u en uitgezonden via livestream op Sporza.be en op één.

Kinderen en smartphones

Zaterdag 11 maart 2023
Vandaag gelezen
"Smartphones en sociale media vernietigen de geestelijke gezondheid van kinderen. Het bewijs van de rampzalige gevolgen van meer schermtijd is nu overweldigend. Studies tonen aan dat hoe meer tijd tieners besteden aan sociale media, hoe slechter hun geestelijke gezondheid is. De gradiënt is het steilst voor meisjes, die ook veel meer tijd aan sociale media besteden dan jongens." (FT.com)
De Vlaamse regering heeft vandaag een akkoord bereikt over het stikstofdossier. Vanaf 2025 krijgen landbouwers zicht op soepeler vergunningsregels. Meer bij HLN.be
Het is maar dat je 't weet
Vanaf zondagnacht vervangt de aannemer de bovenste laag van het asfalt over een afstand van 500m tussen Martens Palenbedrijf en de grens met de Kievitwijk ter hoogte van de fietsbrug in Helchteren. De werken zullen naar alle waarschijnlijkheid 6 nachten duren.
Tussen 22u en 6u zal het verkeer beurtelings over 1 rijvak moeten rijden via tijdelijke verkeerslichten. Overdag is er geen hinder voor het verkeer.
Vandaag gehoord
Minister van werk en economie Pierre-Yves Derwagne heeft zich ontzet getoond over de plannen van de warenhuisgroep Delhaize om alle winkels over te laten aan franchisenemers.
"Ik roep het management van Delhaize op met de vakbonden echt andere opties te bekijken. Maar als de plannen worden bevestigd na die gesprekken, dan heb ik de directie gevraagd een echte belofte te doen over werkzekerheid en over de cao, waarin de loon- en arbeidsvoorwaarden staan," aldus de minister. "En dat niet alleen na de transfer, maar ook nadien."  De minister zei bereid te zijn een sociaal bemiddelaar aan te stellen om uit de impasse te komen.

Jos Sweron overleden

Donderdag 9 maart 2023
Hechtel-Eksel - Jos Sweron overleden
Dinsdag is Jos Sweron (88) overleden. Hij woonde in Hasselt maar was afkomstig uit Eksel.

Madeleine Leeters overleden

Donderdag 9 maart 2023
Hechtel-Eksel - Madeleine Leeters overledenIn Sint-Huibrechts-Lille is dinsdag Madeleine Leeters overleden, de weduwe van de in 1978 gestorven Leonard Paesen. Zij was 95 jaar en afkomstig uit Eksel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: zaterdag (19.30-20.30 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Bestuurder step (15) gewond

Woensdag 8 maart 2023
Hechtel-Eksel - Bestuurder step (15) gewondDe 15-jarige bestuurder van een step raakte vanmorgen lichtgewond bij een aanrijding met een auto op de Peerderbaan. Hij is naar ziekenhuis gebracht.

Catilina, die schurk

Woensdag 8 maart 2023
Hechtel-Eksel - Catilina, die schurkZoomAls de naam Catilina valt, moeten we spontaan aan onze schooltijd denken en aan het begin van Cicero's eerste redevoering tegen de schurk Catilina: "Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?" - (Hoelang nog, Catilina, zal je misbruik maken van ons geduld?"
We weten niet of dr. Martijn Icks (Universiteit van Amsterdam) die uitspraak op 15 maart in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren zal herhalen, maar hij geeft dan daar een lezing over de beruchte figuur (…) Het hele nieuwsbericht
Onder leiding van een Hasseltse onderzoeksrechter hebben gisteravond 450 politieagenten met behulp van een twintigtal speur- en explosievenhonden de gevangenis van Hasselt doorzocht. Daarbij werden verschillende voorwerpen in beslag genomen, waaronder gsm’s, drugs en voorwerpen die gebruikt zouden kunnen worden als wapen.
De grootschalige actie gebeurde op basis van jarenlange informatie over onregelmatigheden inzake het doorsluizen van verboden producten (gsm-toestellen, drugs, keramische (…) Het hele nieuwsbericht

Bisdom zoekt engelen van mensen

Woensdag 8 maart 2023
Hechtel-Eksel - Bisdom zoekt engelen van mensenHet bisdom Hasselt zoekt "engelen van mensen" die kwetsbare mensen en mensen in nood willen helpen. In de zeven Limburgse dekenaten wordt met het oog daarop een netwerk van vrijwilligers uitgebouwd die klaarstaan wanneer een hulpvraag binnenkomt. Aanleiding voor het project is de vaststelling binnen het crisisfonds Caritas Limburg, een initiatief van het bisdom, en Caritas Hulpbetoon dat nog steeds te veel mensen de weg niet vinden naar de juiste hulpverlening  of veel te laat hulp aanvragen. De engelen willen tijdig een brug vormen tussen de mensen in nood en de diverse instellingen en voorzieningen.

De zwartkop

Woensdag 8 maart 2023
Puur natuur
Hechtel-Eksel - De zwartkopZoomVanaf deze week starten we onder de rubriek 'Puur natuur' met een reeks van natuurfoto's gemaakt door natuurfotograaf Johan Put uit Koersel. Hij doorkruist onze streek op zoek naar vogels of andere dieren. De spits wordt afgebeten door deze zwartkop. "Begin maart is de periode van het jaar waarin vele inheemse vogels terugkeren vanuit het warmere zuiden. Deze zwartkop zul je dus vanaf nu niet alleen kunnen zien in of aan de rand van het bos maar ook horen met zijn prachtige zang". (Johan Put)

Vlaanderen anno 2023

Dinsdag 7 maart 2023
Hechtel-Eksel - Vlaanderen anno 2023Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Code oranje voor morgenvroeg

Dinsdag 7 maart 2023
Het Nederlandse KNMI heeft voor morgenvroeg code oranje voor Noord-Brabant en Limburg geactiveerd vanwege de verwachte neerslag van plaatselijk meer dan 5 centimeter sneeuw.
Opletten geblazen, ook al geeft ons eigen KMI zoveel sneeuw niet: hooguit minder dan 5 cm.
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Winterse neerslag, daarna regenKoude en warme lucht ontmoeten elkaar over ons land en leveren strijd over wie zal gaan winnen. Op dit scheidingsvlak valt flink wat neerslag. In de koude lucht is de neerslag winters, in de warme lucht is dat regen. De volgende dagen overheerst de warmere lucht en gaan de temperaturen de hoogte in. Met gestoorde oceaanlucht krijgen we echter wel vrijwel iedere dag een portie hemelwater.
Morgen wordt er flink strijd geleverd tussen koude en warme lucht. Dat resulteert in veel neerslag, (…) Het hele nieuwsbericht

Blij met de wolf

Dinsdag 7 maart 2023
Vandaag gelezen
"We moeten blij zijn met de wolf. Zijn terugkeer is het bewijs dat we weer gezonde bossen vol wild hebben. Toch goed nieuws op een moment dat de Verenigde Naties er voor waarschuwen dat een miljoen soorten dieren dreigen uit te sterven."
Cees van Kempen, cineast van de film "Wolf", nu in de bioscoop.

Wordt Bosland nationaal park?

Dinsdag 7 maart 2023
Hechtel-Eksel - Wordt Bosland nationaal park?ZoomOp de jaarlijkse tipgeversdag voor een 40-tal Bosland-ondernemers in Lommel werden de laatste Boslandnieuwtjes bekend gemaakt, o.a. in verband met de kandidatuurstelling als Nationaal Park, een langeafstandswandeling en de nieuwe look van Center Parcs.
Wat betreft de kandidatuur als Nationaal Park wist Lommels schepen Sophie Loots, tevens voorzitter van Bosland, het volgende: "Bosland is één van de kandidaten om erkend te worden als Nationaal Park. Tegen 21 maart moeten het (…) Het hele nieuwsbericht

Gladheid: code geel

Dinsdag 7 maart 2023
Hechtel-Eksel - Gladheid: code geelDe combinatie van negatieve wegdektemperaturen en sneeuwval kan morgen mogelijks zorgen voor een gladde ochtendspits. Agentschap Wegen en Verkeer vraagt weggebruikers om morgenvroeg voorzichtig te zijn, afstand te houden en snelheid te matigen. Het KMI waarschuwt met code geel voor Limburg. 
Procentueel heeft een steeds groter wordende groep inwoners in onze provincie een andere dan de Belgische herkomst. Intussen gaat het om drie op de tien Limburgers: 30 procent, 5,2 procent meer dan in 2012. Dat blijkt uit een interessante studie van limburg.incijfers.be.
De groep Limburgers van niet-Belgische origine neemt niet alleen (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Bij 59% van de zestigplussers is de kijk op de toekomst (zeer) positief, bij 41% (zeer) negatief.
De aanhoudende stijging, sinds 2017, van dat laatste cijfer stemt tot nadenken, zegt de Koning Boudewijn Stichting. "Het loont om eenzaamheid tegen te gaan bij 60-plussers. Het valt immers op hoe de bevraagde thema’s nauw samenhangen. Steun van de eigen omgeving, financieel rondkomen, goede gezondheidsvooruitzichten, mensen om je heen als gesprekspartners: het zijn stuk voor stuk belangrijke (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Nooit meer vergeten je afval buiten te zettenZoomOmdat er steeds meer vraag komt naar digitale dienstverlening zette Limburg.net al enige tijd de koers richting meer digitalisering in. In 2018 werd mijn.limburg.net gelanceerd. Via deze persoonlijke klantenzone kunnen inwoners van Limburg al hun persoonlijke afvaldata online terugvinden. Ze kunnen er ook hun persoonlijke afvalkalender raadplegen en downloaden om hem te integreren in hun eigen online kalender. 
Om verder te bouwen richting digitalisering ging Limburg.net ook het (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Het aantal gezinnen in Vlaanderen dat zelf digitale meters aanvraagt, blijft toenemen. In januari ’23 gaat het zelfs om 5.415 aanvragen, 5 keer meer dan een jaar geleden. Het aantal aanvragen was al sinds september 2022 gevoelig toegenomen, maar blijft dus uitbreiden. In het voorbije jaar gaat het in totaal om 29.000 aanvragen. De groeiende interesse bevestigt opnieuw dat almaar meer gezinnen actief aan de slag gaan met hun energieverbruik en -injectie.  In 2022 wezen enkele parameters al in de (…) Het hele nieuwsbericht
In Nederland zijn afgelopen weekend twee jonge wolven doodgereden. Het gaat telkens om een jong wijfje. In het tweede geval zou het mogelijk een nakomelinge van de "Belgische roedel" kunnen zijn. Die jonge wolf werd vanmorgen dood aangetroffen op de snelweg A2, tussen Grathem en Kelpen-Oler in Nederlands-Limburg, ten noordoosten van Kinrooi. Vrijdagochtend gebeurde hetzelfde in Vught, bij Den Bosch. En in januari dit jaar werd op de A2 bij Beesd een wolf door een vrachtwagen aangereden.
Kort nieuws van bij de buren
Hechtel-Eksel - Zondag grote stripbeurs in LommelZoomNa de geslaagde twee vorige edities vindt op zondag 12 maart aanstaande in cultuurcentrum De Adelberg in Lommel de derde editie plaats van het stripfestival ‘Getekend, Lommel’. De vorige edities mochten telkens méér dan 1.500 bezoekers ontvangen. En… de toegang is nog steeds GRATIS!
Op deze beurs kan je tevens de ‘geboorte’ meemaken van een spiksplinternieuw kinderboek, nl. ‘Nicko, de poort van je hart’. Dit is het allereerste kinderboek (…) Het hele nieuwsbericht
Zondag grote stripbeurs in LommelZondag grote stripbeurs in LommelZondag grote stripbeurs in LommelZondag grote stripbeurs in Lommel
Zoom
Hechtel-Eksel - Hechtel verliest zwaar van AlkenIn Eerste Provinciale is Hechtel met 5-1 gaan verliezen in Alken. Hechtel kwam 0-1 voor via Seppe Scrayen, maar daarna was het vet van de soep.
Hechtel-Eksel - Eksel B wint van Sparta LilleIn Derde Provinciale heeft Eksel B Sparta Lille verslagen met 2-1.

Toenemende neerslagkansen

Zondag 5 maart 2023
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Toenemende neerslagkansenIn een noordwestelijke luchtstroming wordt koude en vochtige zeelucht naar onze streken gestuurd. Hierbij nemen de neerslagkansen toe en is de zon vaak afwezig. De volgende dagen verlopen wisselvallig met regenzones of buien, die over het land trekken. Met de lage temperaturen op dinsdag en woensdag is er zelfs kans op winterse neerslag. Op het einde van de week wordt het zachter.
Vandaag overheersen de wolken het weerbeeld en af en toe valt er een bui of een spat regen. Ook nu wordt er niet veel (…) Het hele nieuwsbericht

Handbal: winst voor Arena-heren

Zaterdag 4 maart 2023
De heren van handbalclub Arena blijven op koers voor promotie naar de liga. Ze wonnen vanavond de topper in Meeuwen met 27-32.

Winst en verlies voor HE-voc

Zaterdag 4 maart 2023
Hechtel-Eksel - Winst en verlies voor HE-vocDe heren van HE-Voc kunnen de titel al ruiken. In Stal werd gewonnen met 1-3. Setstanden: 26/24, 18/25, 21/25 en 20/25. Door de nederlaag van achtervolger Beverst bedraagt de voorsprong nu 9 punten.
De dames A daarentegen gingen onderuit in een rechtstreeks duel om de titel. In Bree werd verloren met 3-1. Setstanden: 17/25, 25/17, 25/22 en 25/17. Bree komt met 1 wedstrijd minder tot op 2 punten.

Eksel verliest van Bregel Sport

Zaterdag 4 maart 2023
Hechtel-Eksel - Eksel verliest van Bregel SportKFC Eksel heeft vanavond met 0-3 verloren van Bregel Sport. Een verslag uit Eksel: 
Groen-rood weet weer wat verliezen is en ziet zijn ongeslagen reeks van 7 duels beëindigd worden. Het miste met Bram Bertrands, Bart Rutten, Sandy De Pachter en Thomas Beyen 4 potentiële titularissen, neem daar een dubbele uppercut vroeg in de partij bij en je weet dat het niet de avond van Eksel was.
Van een valse start gesproken: sluipschutter Gölpek waarschuwde Eksel al in de (…) Het hele nieuwsbericht
Hechtel-Eksel - Damesvoetbal: opnieuw winst voor ExelleIn 2de Provinciale van het damesvoetbal is Exelle in Beringen gaan winnen met 0-3. Topschutster Faline Ceyssens (2) en Anouschka Boons zorgden voor de doelpunten. In de rangschikking staan de dames van FC Eksel tweede met 40 punten uit 19 wedstrijden.
Hechtel-Eksel - De Lijn gaat stoppen met snelbussenOp 1 juli stopt De Lijn met de snelbussen vanuit Limburg. Dat meldt Radio 2. Op weekdagen zijn er nu drie vaste ritten die pendelaars snel naar de grootsteden brengen: Bocholt-Antwerpen, Maaseik-Brussel en Hamont-Achel-Brussel. De Lijn zegt dat de reizigers een alternatief aangeboden zullen krijgen. Wat dat is, zal maandag moeten blijken. Dan gaat de vervoersmaatschappij een nieuw, uitgebreid mobiliteitsplan voor Limburg voorstellen.
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft vastgoed Roerdomp Immo uit Hechtel-Eksel failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 1 april ingediend worden.

Boze boeren naar Brussel

Vrijdag 3 maart 2023
Hechtel-Eksel - Boze boeren naar BrusselZoomVandaag organiseren Boerenbond, ABS, Groene Kring, JongABS, VABS en Ferm voor agravrouwen een grote tractorenactie in Brussel. Deze ochtend vertrokken vanuit Limburg verschillende colonnes naar onze hoofdstad. Deze actie heeft een duidelijke boodschap aan de Vlaamse regering: “Zorg voor een grondig bijgestuurd stikstofakkoord, keur het GLB (Gemeentelijk Landbouwbeleid) onmiddellijk goed en geef voedselproductie in Vlaanderen toekomstperspectief", zeggen de organisaties. De slogans op de tractoren lieten dan ook niets aan de verbeelding over, de boeren zijn boos en gefrustreerd en voelen zich in de steek gelaten. (foto Julien Mabe)

'Verhoging btw is absurd'

Donderdag 2 maart 2023
Hechtel-Eksel - 'Verhoging btw is absurd'ZoomBouwunie Limburg is niet te spreken over het nieuwe fiscale hervormingsvoorstel van minister Van Peteghem. In de blauwdruk ligt een verhoging van het verlaagd btw-tarief van 6% naar 9% op tafel. “Onaanvaardbaar”, aldus Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. De impact op de bouwsector is groot, meer nog: "De federale regering compenseert met dergelijke maatregelen een groot stuk van de fiscale hervorming op kap van de bouw”.
De bouworganisatie wijst ook op de volgens haar (…) Het hele nieuwsbericht

Oer-Hollander was zwart

Donderdag 2 maart 2023
Vandaag gelezen
"De oer-Hollander was niet wit en blond, maar zwart. De vroegste moderne mensen, die ongeveer tienduizend jaar geleden rond en voor de Nederlandse kust leefden als jager-verzamelaar, hadden een donkere huid en vaak lichte ogen."
(De Volkskrant)
Vandaag kan men tussen 17 en 20u in Dommelhof in Pelt kennismaken met het ontwerp-Ruimtepact 2040. Daarin wordt een ruimtelijk toekomstbeeld van Limburg in 2040 geschetst. Het is een initiatief van het provinciebestuur. Het ontwerp richt zich op drie grote thema's: wonen in stads- en dorpskernen, openruimteschakels en economische ruimte. Iedereen is straks welkom voor uitleg en vragen; inschrijven is niet nodig.
Vandaag gelezen
Hechtel-Eksel - 'Distelvink moet nationale vogel worden'Zoom"Met zijn vuurrode kop, inktzwarte vleugels en gele vleugelstrepen is de distelvink of putter de ideale vogel om te worden uitgeroepen tot nationale vogel."
(Biochemicus Roland de Vicq in Gazet van Antwerpen)
(Archieffoto Pierre Rutten)
Hechtel-Eksel - 'Visit Haspengouw' bundelt alle bloesemtipsZoomSinds enkele jaren bundelen de Haspengouwse gemeenten hun krachten om de regio te promoten als toeristische trekpleister. Haspengouw staat bekend om zijn golvende en bloeiende landschappen, zijn prachtige vergezichten, de bourgondische cafés en restaurants, de fruitproducenten... Tijdens de bloesemperiode heerst er een gezellige drukte en ontvangt Haspengouw veel wandel- en fietstoeristen die willen genieten van de ongedwongen sfeer én van de bloesempracht. Het volledige aanbod is nu handig gebundeld in een digitaal magazine boordevol tips en bloesemactiviteiten. Je kan het vanaf vandaag ontdekken op www.visithaspengouw.be.  

Onze gelukwensen!

Woensdag 1 maart 2023
Hechtel-Eksel - Onze gelukwensen!ZoomVandaag bestaat de Internetgazet-editie van Heusden-Zolder 15 jaar. Onze gelukwensen aan collega Dirk en zijn medewerkers! Lees hier hoe de 15de verjaardag op de redactie in die mijngemeente beleefd wordt.

Nog even veel zon, maar koud

Woensdag 1 maart 2023
Weerbericht
Hechtel-Eksel - Nog even veel zon, maar koudHet hogedrukgebied over Schotland blijft daar nog even bivakkeren en brengt bij ons zonnig en droog weer. Op het einde van de week trekt het hoog richting IJsland en kan vochtige zeelucht onze streken bereiken. In het weekend nemen ook de neerslagkansen toe. De temperaturen zijn even wat hoger, maar na het weekend verliezen we opnieuw enkele graden en is wat winterse neerslag mogelijk.
Vandaag krijgen we onvervalst hogedrukweer en overheerst de zon het weerbeeld van de ochtend tot de avond. Af en (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
De omzet van de Belgische ondernemingen steeg met 12,7% in het vierde kwartaal van 2022. Die omzet – met uitzondering van de landbouw en de financiële sector – bedroeg in het vierde kwartaal van 2022 456 miljard euro. In het vierde kwartaal van 2022 zien we de grootste omzetstijgingen t.o.v. dezelfde periode van 2021 in de sectoren “kunst, amusement en recreatie” en in de horeca; de stijging van de omzet bedraagt er respectievelijk 29% en 24%. Deze stijgingen zijn uiteraard het (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Hechtel-Eksel - Limburgse wijnbouwers doen het goedZoomDe meeste van de 259 wijnbouwers die in ons land actief zijn, werken in Limburg. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie. Die zegt ook dat de Belgische wijnproductie nooit eerder zo groot was als vorig jaar: liefst 3 miljoen liter. Het gaat daarbij vooral om al dan niet mousserende witte wijn (2,4 miljoen liter), maar de stijging (+200%) was het grootst bij de rode wijn: bijna 371.000 liter.
24/03

Zjang Geuens, proficiat met jou 100 ste verjaardag. Geniet samen met jou vrouwtje Trees en met heel jou familie van deze unieke leeftijd.

Jean-pierre &Annita Claes-Willekens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hechtel-Eksel