Het overige nieuws

Morgen is het 1 mei

Donderdag 30 april 2020
Houthalen-Helchteren - Morgen is het 1 meiZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
De wolf krijgt in Vlaanderen de hoogste beschermingsgraad, heeft minister Zuhal Demir vandaag aangekondigd. Bij een opzettelijke doding van een wolf kan de dader voortaan de maximale gevangenisstraf van vijf jaar krijgen en een boete van 500.000 euro oplopen. De minister heeft vandaag bij de Vlaamse regering een voorontwerp van decreet ingediend dat deze wijzigingen behelst. De wolf krijgt op die manier dezelfde bescherming als de bever en de otter. Inmiddels geldt er een jachtverbod in het leefgebied van de wolf tijdens het voortplantingsseizoen.   

Kreasa shopt bij Sasja

Donderdag 30 april 2020
Houthalen-Helchteren - Kreasa shopt bij Sasja
De 23-jarige Chretien Op het Veld zal komend seizoen de kleuren van handbalclub Kreasa Houthalen verdedigen. De Nederlander komt over van Sasja. Eerder heeft eerstenationaler Kreasa al drie andere versterkingen binnengehaald.

Vogelnest in brand in schouw

Donderdag 30 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
Vanochtend moest de brandweer uitrukken omdat een vogelnest vuur had gevat in de schouw van een woning aan de Eilandweg in Grote-Brogel. De brandweer heeft de schouw vrijgemaakt. Dat nam heel wat tijd in beslag.

Grasmaaier gestolen

Donderdag 30 april 2020
Uit een tuinhuis aan de Varenstraat is een grasmachine gestolen. De diefstal is gisteren gepleegd.

Al 5.125 corona-pv's

Donderdag 30 april 2020
De Limburgse politiezones hebben de jongste week 500 corona-pv's opgesteld, meestal voor het maken van niet-noodzakelijke verplaatsingen en het overtreden van het samenscholingsverbod. Sinds het begin van de coronamaatregelen zijn al 5.125 pv's opgesteld. Enkele cijfers: CARMA 884, Lommel 223, HANO 175, Kempenland 230, Tongeren-Herstappe 192, Beringen-Ham-Tessenderlo 422 en Heusden-Zolder 248.
VolgensLimburg.net is de drukte op de recyclageparken de afgelopen dagen opnieuw toegenomen. Dat zorgt geregeld voor files, ook al omdat mensen zich soms voor de tweede keer in 14 dagen aanbieden. Dat mag voorlopig niet, en dus blijft de slagboom voor hen dan gesloten.
De bezoekersaantallen lopen nu ongeveer gelijk met die van een normale week, terwijl gevraagd is om alleen maar te komen als het echt noodzakelijk is. Via mijn.limburg.net kan je nakijken wanneer iemand van het gezin voor het laatst het recyclagepark heeft bezocht en dus of je de eerstvolgende dagen nog terug kan.
Vanaf dinsdag 5 mei zijn de recyclageparken op weekdagen ook een uurtje langer open, dus niet langer volgens de winterregeling. Check zeker vooraf ook altijd de barometer om lange wachttijden te voorkomen.

Niet iedereen heeft internet

Donderdag 30 april 2020
#samentegencorona
In deze coronacrisis verloopt communicatie hoofdzakelijk digitaal. Toch heeft een aanzienlijk deel van de bevolking nog geen internetconnectie, via eender welk apparaat. In totaal heeft 22% van de alleenstaanden in België thuis geen internet. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Het gaat voornamelijk om iets oudere personen: bij de 65-74-jarigen gaat het zelfs om 31%. Ook 2% van de schoolgaande kinderen heeft thuis geen toegang tot internet, en kan dus onmogelijk thuis online les volgen.

Code geel: onweer

Donderdag 30 april 2020
Houthalen-Helchteren - Code geel: onweerIn de late namiddag en avond worden buien en lokaal onweer verwacht. Tijdens het onweer zouden rukwinden tot 75 km per uur of meer mogelijk zijn. Meestal doet de overlast zich dan lokaal voor, maar voor het KMI zijn de voorspellingen toch genoeg om code geel af te kondigen. Die code staat los van de droogtecode in de natuur.

Leven met corona (1)

Donderdag 30 april 2020
Houthalen-Helchteren - Leven met corona (1)ZoomVanaf maandag gaat de lockdown een nieuwe fase in. (Cartoon: Fobie)
Houthalen-Helchteren - C. Driessen weg bij Park HouthalenChristophe Driessen is niet langer speler van Park Houthalen. Hij maakt de overstap naar Mechelen-aan-de-Maas.

Van code rood naar code oranje

Woensdag 29 april 2020
Houthalen-Helchteren - Van code rood naar code oranjeDe regen van gisteren en vandaag heeft de natuur deugd gedaan. Daardoor kan brandfase rood in de natuurgebieden ook teruggeschroefd worden naar code oranje. Dat wil niet zeggen dat het gevaar geweken is. De brandtorens blijven meestal bemand, kinderen mogen niet alleen de natuur in en bezoekers worden tot grote voorzichtigheid aangemaand
Houthalen-Helchteren - Steun het Rode Kruis, ook zonder stickerZoomDe impact van het coronavirus op de samenleving is duidelijk voelbaar, voor iedereen. Zo hebben onder andere de mensen die werken in de gezondheidszorg de handen vol en is hun inzet bewonderenswaardig. Maar het virus heeft ook een impact op de jaarlijkse stickeractie van het Rode Kruis.
Maar liefst 770.000 stickers met Suske en Wiske in de hoofdrol waren al gedrukt voor de uitbraak van de coronacrisis in ons land. Liever dan ze weg te gooien geeft het Rode Kruis de stickers cadeau. Ze worden op (…) Het hele nieuwsbericht

Mondmaskers verplicht bij De Lijn

Woensdag 29 april 2020
Houthalen-Helchteren - Mondmaskers verplicht bij De LijnVanaf komende maandag 4 mei zal De Lijn terug op hogere capaciteit uitrijden en zal elke reiziger vanaf 12 jaar verplicht zijn een mondmasker te dragen op bus of tram. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters nogmaals bevestigd in het Vlaams parlement. “Die verplichting komt er niet omdat we dat willen, maar omdat het noodzakelijk is en de social distancing niet altijd haalbaar is op het openbaar vervoer," aldus de minister.

José Vanderhoydonck overleden

Woensdag 29 april 2020
Houthalen-Helchteren - José Vanderhoydonck overledenIn Peer is gisteren de uit Houthalen afkomstige José Vanderhoydonck overleden, de echtgenote van Michel Linden. Zij was 85 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne krijgt een plaats op de begraafplaafs van Hechtel-Eksel.

Irma Lenaerts overleden

Woensdag 29 april 2020
Houthalen-Helchteren - Irma Lenaerts overledenIn Houthalen is gisteren Irma Lenaerts overleden, de weduwe van Eduard De Raeve. Zij was 97 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Houthalen-Centrum.

Op komst: het virustoerisme

Woensdag 29 april 2020
Houthalen-Helchteren - Op komst: het virustoerismeZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Thieu Vrijsen overleden

Woensdag 29 april 2020
Houthalen-Helchteren - Thieu Vrijsen overledenMaandag is de in Helchteren woonachtige en uit Peer afkomstige Thieu Vrijsen overleden, de echtgenoot van Madeleine Jansen. Hij was 85 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte familiekring.

Twee nieuwe spelers voor Kreasa

Woensdag 29 april 2020
Houthalen-Helchteren - Twee nieuwe spelers voor KreasaHandbalclub Kreasa Houthalen heeft twee spelers van Sporting Pelt aangetrokken: Jarne Arts en Kenzo Van Vlierden.

#nationalenaaiactie

Dinsdag 28 april 2020
Houthalen-Helchteren - #nationalenaaiactieZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Meer hulpvragen bij OCMW's

Dinsdag 28 april 2020
Houthalen-Helchteren - Meer hulpvragen bij OCMW'sDe Limburgse OCMW's krijgen sinds de coronacrisis meer vragen om financiële hulp. Er zijn ook heel wat mensen en gezinnen bij die voor het eerst beroep doen op een OCMW, zo blijkt. Het OCMW van Tongeren registreert 10 tot 15 procent meer aanvragen. Ook in Lommel bijvoorbeeld is het aantal aanvragen toegenomen.

Wisselvallig weer

Dinsdag 28 april 2020
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Wisselvallig weerDepressies en storingen doen geregeld hun intrede in ozne streken. De neerslagkansen blijven de volgende dagen erg hoog en de temperaturen zijn aan de lage kant.
Vandaag trekt een storing over onze regio met veel wolken en van tijd tot tijd lichte regen. Later wordt het droger en zijn er enkele opklaringen. Na de middag komt echter een aantal buien tot stand, soms pittig met kans op een donderslag. De maxima liggen rond 17 graden en de wind waait matig uit het zuidwesten. Woensdag zijn er (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe leerstof

Dinsdag 28 april 2020
Houthalen-Helchteren - Nieuwe leerstofZoom                                                                             (Cartoon: Fobie)

Blijf binnen!

Dinsdag 28 april 2020
#samentegencorona
Houthalen-Helchteren - Blijf binnen!ZoomEmma De Quick, Sara Schroyen, Sigi Hendrix en Robin Wellens hebben een cover gemaakt van het nummer 'Binnen' van Marco Borsato. En dat wordt in deze coronatijden: blijf binnen. "Zoals we allemaal merken, eisen de maatregelen stilaan hun tol op de bevolking. En omdat het net nu cruciaal is dat we ze nog een tijdje blijven respecteren, heb ik samen met een aantal goede vrienden besloten om hier een nummer naar te herwerken. Enerzijds om iedereen een hart onder de riem te steken en anderzijds om deze toch (…) Het hele nieuwsbericht
Claudio Canini uit Houthalen-Helchteren heeft de besloten vennootschap C2 dak- en renovatieprojecten opgericht. De zetel van de vennootschap is gevestigd aan de Leliestraat in Houthalen-Helchteren.

Julia Philtjens overleden

Maandag 27 april 2020
Houthalen-Helchteren - Julia Philtjens overledenIn WZC Vinkenhof in Houthalen is gisteren de uit Bocholt afkomstige Julia Philtjens, geboren als Julia Jansen, overleden. Zij was 87 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Mountainbike gestolen

Maandag 27 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
Aan de Grote Baan in Houthalen-Helchteren is een mountainbike gestolen. De diefstal is gisterenavond vastgesteld.

Weg met mountainbike

Maandag 27 april 2020
Aan een woning aan de Grote Baan is een mountainbike gestolen. De diefstal is gisterenavond vastgesteld.
Houthalen-Helchteren - Koningsdag in Nederland. Polonaise!Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)
Het Covid19-virus is via de lucht overdraagbaar. Dat hebben onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam wetenschappelijk aangetoond. Daardoor is voor het eerst bewijs geleverd dat social distancing noodzakelijk is. Afstand houden, dus!

Vogels vallen raam aan

Maandag 27 april 2020
Houthalen-Helchteren - Vogels vallen raam aanZoomEén van de meest voorkomende oproepen in het voorjaar in het Natuurhulpcentrum (NHC) in Oudsbergen gaat over zangvogels die ramen of spiegels aanvallen. Niet onlogisch. In het voorjaar start namelijk de broedperiode voor vogels, en de eerste fase is het afbakenen van een territorium. Mannetjes moeten indruk maken op vrouwtjes. Naast hun soms geweldig klinkende zang doen ze dit ook door aan het vrouwtje te laten zien dat ze sterk genoeg zijn om een goed territorium af te bakenen waarin jongen veilig en (…) Het hele nieuwsbericht
#samentegencorona
Houthalen-Helchteren - Een overzichtje van de maatregelenZoomDe maatregelen die afgelopen vrijdagavond werden afgekondigd, zorgen nog voor veel vragen. De overheid geeft dit schema mee met de belangrijkste maatregelen. Op deze site kan je ook nog alle info vinden over het coronavirus.
Houthalen-Helchteren - Versterking voor handbalclub KreasaEersteklasser Kreasa Houthalen heeft Mattias Van Criekinge aangetrokken. De hoekspeler komt over van Initia Hasselt. Hij is 24 jaar.

Pipo Sabatino overleden

Maandag 27 april 2020
Houthalen-Helchteren - Pipo Sabatino overledenIn Houthalen is Pipo Sabatino zaterdag in familiekring overleden. Hij was 66 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring.
Houthalen-Helchteren - Naar een heropening der scholenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Kort nieuws van bij de buren
Vanmiddag rond 12.30 uur botsten twee fietsers op de Wijshagerkiezel in Oudsbergen. Eén van hen, een 45-jarige vrouw uit Oudsbergen, raakte daarbij gewond.
UPDATE De lokale politie Beringen Ham Tessenderlo is op zoek naar de verdachte van de feiten van intrafamiliaal geweld in Beringen van gisterennamiddag. Op zaterdag 25 april omstreeks 13u30 werd de lokale politie Beringen Ham Tessenderlo in kennis gesteld van feiten van intrafamiliaal geweld op de Stalsesteenweg te Beringen. Toen de ploegen de ter plaatse kwamen troffen ze er de 46-jarige moeder en haar 28-jarige dochter aan. Beiden werden gekwetst afgevoerd naar het (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - Weer nieuwe wolven gespot in WalloniëZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Houthalen-Helchteren - Opgepast: valse sites voor mondmaskersZoomDe afgelopen weken werden massaal nieuwe domeinnamen geregistreerd met een verwijzing naar COVID-19 en meer specifiek naar mondmaskers. "Een deel van deze domeinen is waarschijnlijk geregistreerd door criminelen die ze willen gebruiken om valse websites en webshops te lanceren. Nu het sociale leven weer op gang zal komen, maken we ons allemaal klaar om dit veilig te kunnen doen. Bedrijven bestellen mondmaskers voor medewerkers en ook particulieren gaan ernaar op zoek. Maar wees op je hoede voor valse webshops als je online mondmaskers wil kopen", waarschuwt de overheid. 
Tips over een veilig internet kan je vinden op de site van safeonweb. Er circuleren trouwens ook weer veel valse mails. Die mails kan je best melden via verdacht[!]safeonweb.be 

'Ik geef om jullie'

Zaterdag 25 april 2020
Een lezer stuurde ons onderstaande tekst om over na te denken. "Laat het een ode zijn aan alle mensen die, waar ook ter wereld, zorg dragen voor anderen," mailt hij. "Zorg dragen, in de breedste betekenis van het woord. Het mag ook een welgemeende en hartelijke dankuwel zijn aan allen die zich zo goed mogelijk proberen te houden aan alle maatregelen. Het is ook een luide oproep aan hen die de maatregelen niet zo nauw nemen of negeren, om het roer om te gooien - vooral uit respect voor allen, (…) Het hele nieuwsbericht

Beestenwagen in brand

Zaterdag 25 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
De brandweer moest deze namiddag uitrukken naar de Ruitersbaan in Wauberg Peer waar een voertuig voor het vervoer van dieren had vuur gevat. De brandweer had de wagen snel geblust maar de beestenwagen is verloren. Hoe de brand ontstond, is niet geweten.
Houthalen-Helchteren - Mondkapjes worden verplicht bij De LijnZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Al 4,3% heeft antistoffen

Zaterdag 25 april 2020
Houthalen-Helchteren - Al 4,3% heeft antistoffenDe immuniteit van de Vlaamse bevolking voor Covid-19 is verdubbeld in 2 weken tijd. In totaal heeft 4,3% van de bevolking in België antistoffen tegen het coronavirus. Dat blijkt uit een onderzoek dat Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, uitvoert in samenwerking met het Rode Kruis Vlaanderen en Le Service du Sang. Ondertussen werden 1327 bloedstalen getest op de aanwezigheid van antilichamen tegen SARS-CoV-2.
De groepsimmuniteit bouwt zich langzaam maar zeker op, maar blijft (…) Het hele nieuwsbericht

Marie-Thérèse Peters overleden

Zaterdag 25 april 2020
Houthalen-Helchteren - Marie-Thérèse Peters overledenOp 17 april overleed in Helchteren Marie-Thérèse Peters, de weduwe van de in 1995 overleden Jos Minten. Zij was 88 jaar. Het afscheid vond plaats in intieme familiekring.

Maria Jaspers overleden

Zaterdag 25 april 2020
Houthalen-Helchteren - Maria Jaspers overledenOp 19 april overleed Maria Jaspers, de weduwe van de in 2014 overleden Roger Vaes. Zij was 74 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Rouwadres: Patrik Vaes, Rafnusstraat 36 3530 Houthalen.

Jef Schroyen overleden

Zaterdag 25 april 2020
Houthalen-Helchteren - Jef Schroyen overledenWoensdag is Jef Schroyen overleden, de echtgenoot van Flora Rigali. Hij was 77 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Bertha Geers overleden

Zaterdag 25 april 2020
Houthalen-Helchteren - Bertha Geers overledenDinsdag is in Houthalen de uit Meeuwen afkomstige Bertha Geers overleden, de echtgenoot van Mathieu Taens. Zij was 90 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Leon Stevens overleden

Zaterdag 25 april 2020
Houthalen-Helchteren - Leon Stevens overledenOp 19 april overleed Leon Stevens, de echtgenoot van Julia Adam. Hij was 75 jaar. Het afscheid vindt in besloten familiekring plaats.

Simonne Holbrecht overleden

Zaterdag 25 april 2020
Houthalen-Helchteren - Simonne Holbrecht overledenIn Helchteren is dinsdag Simonne Holbrecht overleden, de echtgenote van Vic Wilms. Zij was 80 jaar. Condoleren: simvic[!]gmail.com
Alle winkels mogen op 11 mei weer open, op voorwaarde dat hygiënische maatregelen worden nageleefd. Bedrijven mogen op 4 mei weer openen op voorwaarde dat er duidelijke veiligheidsprotocollen zijn die op sectorniveau zijn vastgelegd. Dat is zonet beslist op de Nationale Veiligheidsraad. Die besliste ook dat mondmaskers voortaan verplicht worden op bus en trein.
De Limburgse politiekorpsen hebben afgelopen week 726 corona-pv's opgesteld. Enkele cijfers: CARMA 101, Lommel 10, HANO 21, Kempenland 56, Tongeren-Herstappe 47 en Beringen-Ham-Tessenderlo 38. Sommige politiezones schreven de helft minder pv's uit, vergeleken met een week eerder. Dit kan te maken hebben met de versoepeling van de maatregelen.
Houthalen-Helchteren - Bijeenkomst van de nationale veiligheidsraadZoom                                                                              (Cartoon: Fobie)

Weersverandering!

Vrijdag 24 april 2020
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Weersverandering!De anticyclonale condities beginnen stilaan te verzwakken. Eerst zien we wat meer wolken, al blijft het voorlopig nog droog. Na het weekend kunnen storingen tot onze streken doordringen en nemen ook de neerslagkansen toe. Het wordt bovendien wat kouder.
Vandaag wordt een zonnige dag met slechts enkele stapelwolken en wat hoge sluierbewolking. Het wordt warm bij maxima rond 22 graden. Er staat een zwak briesje uit het noordwesten.
Zaterdag maken wolkenvelden in de ochtend plaats (…) Het hele nieuwsbericht

Daar is de buxusmot weer

Vrijdag 24 april 2020
Houthalen-Helchteren - Daar is de buxusmot weerZoomIn al de coronatijden zouden we haast de buxusmot vergeten. De rupsen zijn er al weer en vreten lustig in onze tuin de buxus kaal. Natuurpunt geeft op deze site tips hoe je de buxusmot kan bestrijden op een natuurvriendelijke manier. (foto Stephan Volders)

Marie José Gorissen

Vrijdag 24 april 2020
Houthalen-Helchteren - Marie José GorissenMaandag is Marie José Gorissen overleden, de weduwe van de in 2013 overleden Mandus Wienen. Zij was 77 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Rouwadres: Fam. Wienen-Gorissen p/a Guldensporenlaan 18 3530 Houthalen.

De coronacijfers in Limburg

Donderdag 23 april 2020
Houthalen-Helchteren - De coronacijfers in LimburgZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

De 'sonic boom' gehoord?

Donderdag 23 april 2020
Houthalen-Helchteren - De 'sonic boom' gehoord?ZoomDeze namiddag heeft een F16 (foto) van de vliegbasis Kleine Brogel tijdens een Operational Check Flight weer de geluidsmuur doorbroken. Bij de controle van de motor versnelt de testpiloot het toestel boven 1200 km/u. Dat veroorzaakt - zoals vorige week - een 'sonic boom', die in de regio gehoord werd. 
Defensie had deze test op voorhand aangekondigd. "We proberen altijd zo transparant mogelijk te zijn en gaan mee met de moderne (…) Het hele nieuwsbericht
Gesuino Muroni uit Oudsbergen en Andry Sowinski uit Houthalen-Helchteren hebben de besloten vennootschap M&S Bouwwerken opgericht met zetel aan de Neerhovenstraat in Oudsbergen. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de bouw en de renovatie van residentiële woningen.

Victorina Vanotterdijk overleden

Donderdag 23 april 2020
Houthalen-Helchteren - Victorina Vanotterdijk overledenIn Helchteren is gisteren Victorina Vanotterdijk overleden. Zij was 95 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Al 334 coronadoden in ziekenhuizen

Donderdag 23 april 2020
In de Limburgse ziekenhuizen zijn tot op heden 334 coronapatiënten overleden. Er werden nu al 982 coronapatiënten uit de Limburgse ziekenhuizen ontslagen.

Fietsster (63) gewond in Europark

Donderdag 23 april 2020
In Europark vond deze namiddag rond 14.30 uur een aanrijding plaats tussen een 63-jarige fietsster uit de gemeente en een vrachtwagen. De vrouw raakte daarbij gewond.

Garagisten terug aan het werk

Donderdag 23 april 2020
Houthalen-Helchteren - Garagisten terug aan het werkZoom                                                                           (Cartoon: Fobie) 

Met de groeten uit... Thailand

Donderdag 23 april 2020
Houthalen-Helchteren - Met de groeten uit... ThailandZoomSoms krijgen we een foto binnen die we echt geweldig vinden. Zoals deze foto van een krab. Patrick Jacobs ging er aan de kust in Thailand even voor zitten en kon het beestje tot op een paar centimeter benaderen. Het was een ijdele krab, want ze poseerde en liep niet weg. Let op die twee oogjes onder die antennekes!  
Met de groeten uit... Thailand
Zoom
Patrick Mikolajczak uit Berchem heeft de besloten vennootschap Bakkerij Houthalen opgericht met zetel aan de Koolmijnlaan. Tot het doel van de vennootschap behoort onder meer het vervaardigen van brood en groot- en kleinhandel in vers vlees, groenten, fruit, snoep en geschenkartikelen.
Nadat de voorbije dagen al enkele Limburgse gemeenten aankondigden mondmaskers aan te zullen kopen voor hun inwoners, vroegen verschillende lezers zich af of hun gemeente dat ook zou doen. Dat hoeft niet. Vandaag heeft het provinciebestuur beslist om voor heel Limburg een samenaankoop te doen. Op die manier wil men een opbod voorkomen, zegt gedeputeerde Inge Moors. De gemeentebesturen zijn meteen op de hoogte gebracht en kunnen inschrijven voor de samenaankoop.

Jef Eyckens overleden

Woensdag 22 april 2020
Houthalen-Helchteren - Jef Eyckens overledenMaandag is de in Helchteren woonachtige Jef Eyckens overleden, de weduwnaar van Maria Awouters. Hij was 85 jaar. Het afscheid vindt in intieme kring plaats, gevolgd door de begraving.

Mondmaskers mét Limburg-logo

Woensdag 22 april 2020
Houthalen-Helchteren - Mondmaskers mét Limburg-logoZoom                                                                               (Cartoon: Fobie)
Het Vlaams onderwijsveld stelt voor, de scholen de mogelijkheid te geven om vanaf vrijdag 15 mei te openen voor een deel van de leerlingen, die dan een deel van de week les zouden kunnen krijgen in hun klas. Concreet gaat het dan om de leerlingen van het 1ste en 2de leerjaar (4 dagen per week), van het 6de leerjaar (2 dagen per week) en de scholieren van het laatste jaar secundair onderwijs (1 dag per week in het ASO, 2 dagen per week in het TSO, KSO en in zowel het 6de als het 7de jaar BSO). Na 1 week komt er een evaluatie met het oog op eventuele uitbreiding naar andere leerjaren. Een en ander is bekendgemaakt door Vlaams onderwijsminister Ben Weyts. Vrijdag zou de nationale veiligheidsraad een beslissing terzake nemen.
#samentegencorona
Houthalen-Helchteren - Corona: naar versoepeling vanaf 4 mei?De experten die zich buigen over de exitstrategie voor de coronacrisis pleiten voor een gedeeltelijke heropening voor de bedrijven en winkels vanaf 4 mei. Dat meldt Le Soir. Vanaf die datum zouden inperkingsmaatregelen progressief opgeheven kunnen worden voor bepaalde niet-essentiële activiteiten.
Telewerk zou verplicht blijven waar dat mogelijk is. Voorwaarde is ook dat de statistieken de goede kant blijven opgaan.
Ook een avond met familie of goede vrienden zou weer toegelaten (…) Het hele nieuwsbericht

Seppe Geerts verlaat Helson

Woensdag 22 april 2020
Houthalen-Helchteren - Seppe Geerts verlaat HelsonDe 29-jarige aanvaller Seppe Geerts trekt de deur achter zich dicht bij Helson Helchteren. Hij tekende een contract van twee seizoenen bij KFC Turnhout. Eerder speelde Geerts onder meer voor Hasselt en THES.
Houthalen-Helchteren - Ondertussen, in de doe-het-zelfzaak...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Houthalen-Helchteren - Museum zet audiotours tijdelijk onlineZoomHet Gallo-Romeins Museum van Tongeren is sinds 13 maart gesloten. Zowel de permanente tentoonstelling als de tijdelijke expositie ‘Dacia Felix’ zijn sindsdien niet meer toegankelijk. Beide tentoonstellingen konden bezocht worden met audiogidsen. Die biedt het museum nu tijdelijk online aan. Je kan ze raadplegen via de website van het museum
De permanente tentoonstelling van het Gallo-Romeins Museum vertelt (…) Het hele nieuwsbericht
De commissie sociale zaken in de Kamer heeft vandaag het voorstel goedgekeurd om de pensioenen van de ondergrondse mijnwerkers aan te passen zodat ze in overeenstemming zijn met de afspraken die destijds zijn gemaakt. Een meerderheid van de commissieleden keurde het voorstel goed. Dat moet nu nog wel een administratieve weg afleggen, onder meer langs de voltallige Kamer. De timing daarvan is nu nog niet duidelijk. 

Aanhoudend zonnig, wel wind

Dinsdag 21 april 2020
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Aanhoudend zonnig, wel windHet omvangrijke en krachtige hogedrukgebied nabij Scandinavië kan onafgebroken het weerbeeld in onze streken domineren. Wolken komen er niet aan te pas en de zon is dan ook vanaf de vroege ochtend tot de late avond aanwezig. Er staat wel een strakke wind. De heldere condities houden tot het einde van de week aan, al zwakt de wind wat af. In het weekend zijn er wat meer wolken.
Morgen/woensdag is het al uitermate zonnig bij het ochtendgloren. De zon blijft volop aanwezig tot ze in de avond achter (…) Het hele nieuwsbericht

Corona-woonerven in Brussel

Dinsdag 21 april 2020
Houthalen-Helchteren - Corona-woonerven in BrusselZoomAlle straten binnen de Brusselse Kleine Ring worden woonerf tot de coronamaatregelen aflopen. Je mag er dan maximum 20km/u rijden. (Cartoon: Fobie)

'Uitzonderlijk'

Dinsdag 21 april 2020
Vandaag gelezen
"Het noorden van Limburg wordt gekenmerkt door een uitzonderlijk groot areaal Europees en Vlaams beschermde natuur."
(De Vlaamse Minaraad in zijn advies aan de Vlaamse regering over het complex project Noord-Zuidverbinding)
Houthalen-Helchteren - Ondertussen, bij het woonzorgcentrum...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Inbraak in Verbindingsstraat

Dinsdag 21 april 2020
In de Verbindingsstraat is gisterenavond een inbraak vastgesteld. Onbekenden gingen aan de haal met werkmateriaal.

Vrouw gewond bij botsing

Dinsdag 21 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
Op de Weg naar Zwartberg in Oudsbergen botsten vanmorgen rond 8.15 uur twee voertuigen. Een 39-jarige vrouw uit Oudsbergen is daarbij gewond geraakt.

Antonietta Mercatante overleden

Dinsdag 21 april 2020
Houthalen-Helchteren - Antonietta Mercatante overledenOp 15 april overleed Antonietta Mercatante, de echtgenote van Domenico Fresca. Zij was 76 jaar. Rouwadres: fam. Fresca-Mercatante, p.a Guldensporenlaan 18 3530 Houthalen.

Hendrik Cuypers overleden

Dinsdag 21 april 2020
In Hasselt is zondag de uit Grote-Brogel afkomstige Hendrik Cuypers overleden, de echtgenote van Maria Verachtert. Hij was 85 jaar. Het afscheid vindt plaats intieme kring. Rouwadres: fam. Cuypers-Verachtert p/a Guldensporenlaan 18 3530 Houthalen.

Telefooncel

Dinsdag 21 april 2020
Woorden van Jef
Houthalen-Helchteren - TelefooncelWaar is de tijd van de telefooncel? Er zijn geen meer. Ze zijn allemaal weggehaald. Wij noemden dat telefoonkotjes. Je moest in een gleuf vijf frank steken om dan enkele minuten te kunnen bellen. Er lag zelfs een vastgebonden telefoonboek in de cel.
Je moest eerst wachten op de kiestoon vooraleer je kon beginnen. Toen ik buiten aan de telefooncel mijn beurt afwachtte, kon ik alles horen wat daar gezegd werd. Ik herinner me iemand die door de hoorn (ja, toen waren er nog telefoonhoorns) riep: "k ben e t' ik hé. Ja ik!!" Hilarisch. Ik belde dan naar mijn lief. Spannend was dat, met de hand voor de mond, opdat de wachtenden buiten mij niet zouden verstaan. Met kusjes er bovenop.
Hygiënisch was dat zeker niet. Jan en alleman blies en zuchtte in die hoorn. In deze coronatijd zou dat niet waar zijn. De telefoonkotjes zouden garantie lockdown zijn. Blijf in uw kot, niet in het telefoonkot!
Jef LINGIER
Woorden van Jef
Het Openbaar ministerie heeft één jaar effectieve celstraf en een boete van 1.200 euro gevorderd tegen een man uit Bree die in Peer bij een coronacontrole betrapt werd op het maken van een nodeloze verplaatsing. De man reed met zijn fiets een agent aan. De agent was drie dagen werkonbekwaam. De betichte daagde niet op in de rechtbank. Het vonnis valt op 18 mei. (PG)

Corona: de cijfers...

Maandag 20 april 2020
Houthalen-Helchteren - Corona: de cijfers...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Woord van de week: raambezoek

Maandag 20 april 2020
De taaltelefoon heeft weer een nieuw woord opgenomen: raambezoek. Door de coronamaatregelen is het niet toegestaan om op bezoek te gaan bij vrienden of familie. Daarom organiseren sommige zorginstellingen raambezoeken of raamvisites. Zo kunnen bewoners hun familieleden in levenden lijve zien, zonder dat er risico is op besmetting. Ook kersverse ouders krijgen tegenwoordig raambezoek. Veilig vanachter het glas tonen ze hun baby aan de mensen buiten.

Code rood in natuurgebied

Maandag 20 april 2020
Houthalen-Helchteren - Code rood in natuurgebiedZoomIn Limburg is de code "rood" afgekondigd. Het is extreem droog en brandgevaarlijk in de natuurgebieden. Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot het gebied afgeraden. Vuur maken is verboden, zo meldt het Agentschap Natuur en Bos.
Beheerders en brandweer zijn zeer waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er wordt extra materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden bemand op basis van de risico-evaluatie door beheerders en brandweerdiensten. (Foto Rudy Schoofs)

Jacobus Schroyen overleden

Maandag 20 april 2020
Zaterdag is de uit Overpelt afkomstige Jacobus Schroyen overleden, de echtgenoot van Maria Lauwers. Hij was 81 jaar. De uitvaart vindt plaats in intieme kring. Rouwadres: fam. Schroyen-Lauwers p/a Guldensporenlaan 18 3530 Houthalen.

De paasvakantie is voorbij

Maandag 20 april 2020
Houthalen-Helchteren - De paasvakantie is voorbijZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Houthalen-Helchteren - Vier aanwinsten voor E. HouthalenEendracht Houthalen heeft vier spelers aangetrokken met het oog op het komende seizoen: Kazza Brahim (Lanklaar), Durosoy Emre (Houthalen VV), Ozpoyraz Omer (Anadol) en Ulupinar Tolga (Heusden 06).

Annie Custermans overleden

Zaterdag 18 april 2020
Houthalen-Helchteren - Annie Custermans overledenWoensdag is Annie Custermans overleden. Zij was 63 jaar. Het afscheid vindt op zaterdag 25 april plaats.

Het zit er aan te komen...

Zaterdag 18 april 2020
Houthalen-Helchteren - Het zit er aan te komen...Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Melktandje van een mammoetje

Zaterdag 18 april 2020
Houthalen-Helchteren - Melktandje van een mammoetjeZoomElke maand licht het Gallo-Romeins Museum van Tongeren een bijzonder object uit zijn collectie toe. Deze maand is dat de melktand van een mammoet. Die melktand (foto) werd gevonden bij opgravingen in Veldwezelt (Lanaken) waar ook sporen van neanderthalerkampen werden aangetroffen. De kies van dit mammoetkalf is liefst 6cm hoog. Het dier moet ongeveer 50.000 jaar geleden hebben geleefd.
Mammoeten hadden naast twee slagtanden vier kiezen: twee in de onderkaak en twee in de bovenkaak. De ribbels van de kiezen dienden om steppegrassen en dwergstruiken fijn te kauwen. Tijdens hun leven wisselden mammoeten vijfmaal van tanden. Rond hun 35ste gebeurde dat voor het laatst. Die tanden gebruikten ze letterlijk tot op het bot. Vele mammoeten stierven rond hun 50ste of 60ste van ontbering: ze konden hun voedsel niet meer vermalen...

Museum in quarantaine... (3)

Zaterdag 18 april 2020
Houthalen-Helchteren - Museum in quarantaine... (3)Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Lied troost in coronatijd

Zaterdag 18 april 2020
Houthalen-Helchteren - Lied troost in coronatijdZoomDe Duitse componist Christoph Siemons, die zelf een tijdje voor zijn leven moest vechten, componeerde een coronalied. Het wordt gezongen door een groep van zo'n 100 muzikanten. Siemons wil met zijn lied troost en hoop geven.

Jeannine Varewijck overleden

Zaterdag 18 april 2020
Houthalen-Helchteren - Jeannine Varewijck overledenOp 10 april overleed Jeannine Varewijck, de weduwe van de in 2003 overleden Louis Leon en de levenspartner van Mark Potter. Zij was 67 jaar. Het afscheid vond plaats in beperkte kring.
Basketster Fran Lemmens verlaat DBC Houthalen. Zij maakt de overstap naar Hasselt.

Jef Awouters overleden

Zaterdag 18 april 2020
Houthalen-Helchteren - Jef Awouters overledenMaandag is in Heusden-Zolder de uit Helchteren afkomstige Jef Awouters overleden, de echtgenoot van Mathilde Poelmans. Hij was 84 jaar. Het afscheid vindt in intieme familiekring plaats.

Laura Verboven overleden

Zaterdag 18 april 2020
Houthalen-Helchteren - Laura Verboven overledenOp 12 april overleed Laura Verboven, de weduwe van Rik Kenens. Zij was 83 jaar. De uitvaart vindt plaats in besloten kring.

Wieske Schrijvers overleden

Zaterdag 18 april 2020
Houthalen-Helchteren - Wieske Schrijvers overledenOp 11 april overleed Wieske Schrijvers, de weduwe van Mathieu Bergmans. Zij was 88 jaar. Het afscheid vond plaats in intieme kring. Rouwadres: Seringenstraat 12 3530 Houthalen.

Bertha Royackers overleden

Zaterdag 18 april 2020
Houthalen-Helchteren - Bertha Royackers overledenIn WZC Vinkenhof in Houthalen-Helchteren is op 12 april de uit Overpelt afkomstige Bertha Royackers overleden, de weduwe van Toine Plessers. Zij was 83 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten familiekring.

Zacht en wisselvallig

Zaterdag 18 april 2020
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Zacht en wisselvalligAan de zuidelijke flank van een krachtig hogedrukgebied over Scandinavië, kunnen storingen tijdelijk tot over onze streken doordringen. De neerslagkansen nemen daarbij toe. De volgende dagen dwingt het hogedrukgebied de storingen terug naar het zuiden en wordt het stralend zonnig weer met maxima die vrij hoog zijn voor de tijd van het jaar. Er komt wel een strakke wind te staan.
Vandaag wisselen zwaar bewolkte perioden af met enkele opklaringen. In de ochtend kan er hier en daar een (…) Het hele nieuwsbericht

Alex Pavicevic overleden

Vrijdag 17 april 2020
In Helchteren is gisteren Alex Pavicevic overleden, de echtgenoot van Lut Vaes. Hij was 66 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Wees niet bang voor vleermuizen

Vrijdag 17 april 2020
Houthalen-Helchteren - Wees niet bang voor vleermuizenZoomHet is me wat geweest, de voorbije maanden. Vleermuizen kregen de schuld van de coronacrisis. Maar het zit toch wat ingewikkelder in elkaar, zeggen wetenschappers. Vleermuizen verspreiden geen COVID-19. Mensen verspreiden COVID-19 door het virus van mens op mens over te dragen.   
De verstoring en vernietiging van leefgebieden en de handel in wilde dieren op ongecontroleerde wildmarkten worden genoemd als oorzaken van het ontstaan van het virus en de COVID-19-uitbraak. Er (…) Het hele nieuwsbericht

Geen diocesane Lourdesbedevaart

Vrijdag 17 april 2020
Het coronavirus zorgt er nu ook voor dat de jaarlijkse Limburgse diocesane bedevaart naar Lourdes niet doorgaat. "Gezien het nog een tijd zal duren vooraleer alles weer een beetje genormaliseerd zal zijn en wij op een veilige manier op bedevaart naar Lourdes kunnen gaan, hebben de diocesane bedevaartorganisaties van ons land beslist om de bedevaarten naar Lourdes te annuleren. Derhalve moeten wij u met spijt in het hart meedelen dat wij onze Limburgse bedevaart van 15 tot 20 juli dan ook annuleren", laat voorzitter Paul Gielen weten. 
Vorig jaar nam er nog een recordaantal van 457 Limburgers deel aan de diocesane Lourdesbedevaart.

Versterking voor La Baracca

Vrijdag 17 april 2020
Houthalen-Helchteren - Versterking voor La BaraccaZaalvoetbalclub La Baracca heeft vier spelers aangetrokken: Tiemen Aerts en M. Meerburg, beiden van Eisde-Dorp, Dario Cordeiro (Jette) en Ismail Rahbi (vrije speler).

Corona-art (2): de toren van Babel

Donderdag 16 april 2020
Houthalen-Helchteren - Corona-art (2): de toren van BabelZoom                                (Cartoon: Fobie - vrij naar Pieter Bruegel)

Zitdagen belastingen geannuleerd

Donderdag 16 april 2020
Dit jaar organiseert de FOD Financiën geen sessies om burgers te helpen bij het invullen van hun belastingaangifte. Het is volgens de FOD onmogelijk om de sessies te laten plaatsvinden met respect voor de afstandsregels en andere veiligheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden.
De FOD Financiën zegt dat hij zijn dienstverlening en het goede verloop van de indiening van de aangiften wel wil blijven verzekeren. Je aangifte (grotendeels vooraf ingevuld) of (…) Het hele nieuwsbericht

Glasbollen en kledingcontainers

Donderdag 16 april 2020
Houthalen-Helchteren - Glasbollen en kledingcontainersZoomIn je buurt staan glasbollen en textielcontainers.
Brengt u glas naar de bol? Zorg er dan voor dat u het glas in de juiste bol deponeert en neem het terug mee naar huis als de glasbol vol is.
Kast opgeruimd? Breng uw textiel niet naar de textielcontainer. Door de coronacrisis verlopen de sortering en de afvoer van het textiel moeizaam. De textielophalers zitten hierdoor met een opslagprobleem. Hou textiel dus nog even bij zodat het na de coronacrisis een tweede leven kan krijgen via de textielcontainers.

Sciensano roept jouw hulp in!

Donderdag 16 april 2020
Houthalen-Helchteren - Sciensano roept jouw hulp in!Sciensano houdt een 2de COVID-19 gezondheidsenquête die focust op de impact van de huidige crisis op onze levensstijl en ons welzijn. Ze rekenen ook nu op een massale deelname van de burgers. Ben je 18 jaar of ouder en woonachtig in België? Vul dan deze online vragenlijst vóór 23 april 2020 in. Dit duurt slechts 15 minuten en jouw deelname maakt echt een verschil!

Kogels gevonden in auto

Donderdag 16 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
Vanochtend rond 4 uur ging een auto met Frans kenteken over de kop op de Weg naar Zwartberg in Oudsbergen. De chauffeur en zijn passagier vluchtten het bos in. In de wagen zijn kogels gevonden. De politie onderzoekt of er een verband is met een schietincident in Zonhoven eerder vanochtend waar later op de dag een wietplantage werd ontdekt.
Houthalen-Helchteren - Veiligheidsraad laat bezoek in rusthuis toeZoom                                                                         (Cartoon: Fobie) 

Pol Housen overleden

Donderdag 16 april 2020
Houthalen-Helchteren - Pol Housen overledenOp 11 april overleed de uit Hamont afkomstige Pol Housen overleden. Hij was 70 jaar. Het afscheid vindt in intieme familiekring plaats in Prosperpolder (Kieldrecht). Later is er een herdenkingsdienst in zijn woonplaats Houthalen.

Doop volwassenen uitgesteld

Woensdag 15 april 2020
Houthalen-Helchteren - Doop volwassenen uitgesteldDoor de coronamaatregelen wordt het doopsel van Limburgse volwassenen verdaagd naar een later moment. De kandidaat-dopelingen (catechumenen in kerkelijke termen) worden in normale omstandigheden gedoopt en gevormd in de paaswake. Pastorale eenheden of federaties zoeken nu in samenspraak met de catechumenen een geschikte zondag om hun catechumeen te laten dopen zodra de publieke liturgie terug mogelijk wordt. In Limburg zijn er dit jaar veertien catechumenen.

Ook geen Pukkelpop dit jaar

Woensdag 15 april 2020
Houthalen-Helchteren - Ook geen Pukkelpop dit jaarZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
De nationale veiligheidsraad heeft de maatregelen die al van kracht waren om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, verlengd tot en met 3 mei 2020.
Daarnaast zijn enkele maatregelen versoepeld. Bewoners van zorginstellingen en woonzorginstellingen mogen bezoek ontvangen van één vooraf aangeduide persoon, op voorwaarde dat deze de laatste 2 weken geen ziekteverschijnselen heeft en op voorwaarde dat het steeds om dezelfde persoon gaat. Ook mensen die zich niet kunnen verplaatsen en anders geïsoleerd zouden wonen mogen op deze manier bezoek ontvangen. Tuincentra en doe-het-zelfzaken kunnen weer openen onder dezelfde maatregelen die gelden voor voedingswinkels.Telewerk zal bovendien nog enige tijd de norm blijven.
Een gefaseerde heropstart van de verschillende soorten ondernemingen wordt intussen sector per sector bekeken.

Tuur en Jefke

Woensdag 15 april 2020
Houthalen-Helchteren - Tuur en JefkeZoomDierenverzorgster Christel van het Limburgs Landschap zoogde een lammetje van bij de geboorte met de papfles. "Ik geef hem nog altijd twee keer per dag de fles. Het is een jongen. Ik doopte hem Jef. Hij wordt heel graag geknuffeld. Als ik in de wei komt plakt hij aan mijn been. Ik neem hem soms mee naar het bureau. Daar zit hij dan op mijn schoot. Hij heeft een blonde bles, net als ik," lacht ze.
Vorige week was er minder goed nieuws in de wei. Ezel Tuur stampte een uitgebroken lammetje dood. Herderin Christel leidde moorddadige Tuur naar de cel, op afzondering. Quarantaine, zou je vandaag zeggen. Tuur mag echter nooit meer uit zijn lockdown, wegens veel te stout. Zijn twee ezelgezellen (foto onder) missen hem niet eens, de stouterik. Gelukkig is Jefke in goede handen... (Jef Lingier)
Tuur en Jefke
Zoom

Limburgers veranderen reisplannen

Woensdag 15 april 2020
Houthalen-Helchteren - Limburgers veranderen reisplannenZoomMeer dan 8 op de 10 Limburgers veranderen hun reisplannen in de zomer van 2020. Zelfs indien de Belgische grenzen open zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de opleiding Toerisme en Recreatiemanagement van Hogeschool PXL.
“Stel: we zijn enkele maanden verder en het coronavirus is onder controle. De Belgische grenzen zijn terug open. Zou jij op reis gaan?” Met deze vraag in het achterhoofd stelde de hogeschool een eenvoudige enquête op die via de sociale media verspreid werd. Bijna (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - Corona-art (1): meisje met FFP-maskerZoom                                                 (Cartoon: Fobie, vrij naar Vermeer)

De koning wordt 60

Woensdag 15 april 2020
Houthalen-Helchteren - De koning wordt 60Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Christiane Achten overleden

Woensdag 15 april 2020
Houthalen-Helchteren - Christiane Achten overledenVrijdag overleed de uit Houthalen afkomstige Christiane Achten, de echtgenote van Frans Bergmans. Zij was 83 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Rouwadres: Sint-Jacobsstraat 45 3960 Bree.

Landbouw lijdt onder de droogte

Dinsdag 14 april 2020
Houthalen-Helchteren - Landbouw lijdt onder de droogteZoomHet heeft al een paar weken nauwelijks geregend en daardoor is de zandgrond in de Kempen flink uitgedroogd. Landbouwers moeten hun velden nu al beregenen. De pompen om water uit de grond te trekken en de sproeitoestellen zijn dit jaar dus erg vroeg opgesteld want normaal moeten de velden pas tegen de zomer extra water krijgen.

Nieuwe vennootschap: Las Roas

Dinsdag 14 april 2020
Wouter Dorissen uit Houthalen-Helchteren en Pieter Van Moll uit Lommel hebben de besloten vennootschap Las Roas opgericht met zetel aan de Kunselstraat in Houthalen-Helchteren. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het ontwikkelen en onderhouden van websites en het onderhoud en herstellen van hard- en software van computers.

Museum in quarantaine (2)

Dinsdag 14 april 2020
Houthalen-Helchteren - Museum in quarantaine (2)Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Een online museumbezoek

Dinsdag 14 april 2020
Houthalen-Helchteren - Een online museumbezoekZoomOm de verspreiding van het coronavirus te vertragen is het Gallo-Romeins Museum in Tongeren momenteel gesloten. Dat geldt helaas ook voor de expo 'Dacia Felix'. Maar het museum stelt nu 30 topstukken en -ensembles uit die tentoonstelling aan je voor: virusvrij en virtueel. Geniet tijdelijk van die audiotour 'Dacia Felix' online!
Houthalen-Helchteren - Paul Vanderspikken (100) overledenOp 8 april is Paul Vanderspikken overleden, de weduwnaar van de in 2003 overleden Maria Eyckens. Hij was 100 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.

Koppel overvallen in woning

Dinsdag 14 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
Een 83-jarige man en zijn 71-jarige partner zijn vanochtend door drie mannen overvallen in hun woning aan de Overpelterbaan in Eksel. Zij werden verplicht om de kluis te openen. Over de buit die de daders konden maken is nog niets geweten. Het parket Limburg tilt zwaar aan de feiten. De daders droegen handschoenen en bivakmutsen. 

750 coronaboetes in paasweekend

Dinsdag 14 april 2020
De Limburgse politiekorpsen hebben tijdens het paasweekend 750 coronaboetes uitgeschreven. Enkele cijfers: Tongeren-Herstappe 20, Beringen-Ham-Tessenderlo 92, CARMA 101, HANO 29, Kempenland 33, Lommel 37, Heusden-Zolder 31.

Museum in quarantaine

Dinsdag 14 april 2020
Houthalen-Helchteren - Museum in quarantaineZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Houthalen-Helchteren - Nieuwe voorzitter HandbalfederatieJean-François Hannosset (50 - foto) wordt de nieuwe voorzitter van de Koninklijke Handbalfederatie. Hij volgt uittredend voorzitter Piet Moons op die in juni van vorig jaar omwille van gezondheidsredenen zijn afscheid aankondigde. Jean-François Hannosset begon 36 jaar geleden als speler bij Villers, werd vervolgens trainer bij Waterloo en komt nu aan het hoofd van de federatie.

Jonge gezinnen tijdens corona

Dinsdag 14 april 2020
Houthalen-Helchteren - Jonge gezinnen tijdens coronaZoom                                                              (Tekening: Dirk van Bun)

Boer zoekt hulp: helpdeoogst.be

Dinsdag 14 april 2020
Houthalen-Helchteren - Boer zoekt hulp: helpdeoogst.beZoomVlaams minister van Werk en Landbouw Hilde Crevits lanceert vandaag de online site helpdeoogst.be. Daarmee ondersteunt de minister de land- en tuinbouwers die op zoek zijn naar extra helpende handen voor de oogst. Op de site van VDAB kunnen heel eenvoudig #COVID19 vacatures geplaatst worden en kunnen geïnteresseerden in een job zich melden. In april heeft de land- en tuinbouwsector naar schatting zo’n 15.000 seizoenarbeiders nodig. In mei zijn er dat er nog meer.
Op de (…) Het hele nieuwsbericht
Kort nieuws van bij de buren
De politiezone Carma heeft deze namiddag op de Industrieweg Noord in Oudsbergen na een achtervolging de bestuurder van een bromfiets klasse A uit het verkeer geplukt. Die haalde een snelheid van 102 km per uur. De bromfietser bleek niet in het bezit van een geldig rijbewijs. Op de bromfiets hing geen kenteken. De bromfiets was niet verzekerd en was niet ingeschreven bij de Dienst voor het Wegverkeer. Voor al deze inbreuken werd proces-verbaal opgesteld. De bromfietser kreeg in het kader van de coronamaatregelen ook een boete voor het maken van een nodeloze verplaatsing.

Boris Johnson is weer thuis

Maandag 13 april 2020
Houthalen-Helchteren - Boris Johnson is weer thuisZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)
Houthalen-Helchteren - Coronamatregelen te laks opgevolgdZoomWaarnemend gouverneur Michel Carlier roept op tot meer burgerzin en gezond verstand. Hij richt zich in de eerste plaats tot  de mensen die het afgelopen weekend nonchalant omgingen met de coronamaatregelen. Over heel de provincie moest de politie optreden en boetes uitdelen voor nodeloze verplaatsingen en samenscholingen.
Houthalen-Helchteren - KMO’s zwaar getroffen door coronacrisisZoomDrie op vier Limburgse KMO’s hebben als gevolg van de coronacrisis hun activiteiten volledig of gedeeltelijk moeten staken. Zij hopen eind april/ begin mei hun activiteiten te kunnen hervatten. Dat zegt Unizo.
Houthalen-Helchteren - De voordelen van 'in uw kot blijven'Zoom                                                              (Tekening: Dirk Van Bun)

'Piste aux Etoiles'

Maandag 13 april 2020
Woorden van Jef
Houthalen-Helchteren - 'Piste aux Etoiles'Vanmorgen in mijn bed kwam "Piste aux Etoiles" plots voor de gordijnen van mijn geest tevoorschijn. Ik herinner me dat mijn moeder daar graag naar keek. Dat circusoptreden op Rijsel (een Franse zender die wij in West-Vlaanderen goed konden ontvangen met onze antenne) was het enige TV-programma waarbij ze niet in slaap viel in haar relaxzetel. Mijn vader zat dan op de bank zijn krant te lezen, want hij zag liever "Marnix" of "The Fugitive" die op datzelfde moment op de BRT te zien waren. Hij (…) Het hele nieuwsbericht

Catho Arits overleden

Maandag 13 april 2020
Houthalen-Helchteren - Catho Arits overledenVrijdag is de in Helchteren woonachtige Catho Arits overleden, de weduwe van Michel Keppens. Zij was 91 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

De klokken zijn gul dit jaar

Zondag 12 april 2020
Houthalen-Helchteren - De klokken zijn gul dit jaarZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Houthalen-Helchteren - Coronavragen voor HuurderssyndicaatHet Limburgs Huurderssyndicaat krijgt de jongste weken heel wat vragen van huurders op de privémarkt. De meest gestelde vraag gaat over een aanpassing van de huurprijs. Maar volgens het Huurderssyndicaat is er niets wettelijk voorzien, de huurder kan alleen hopen op een inschikkelijke verhuurder.

Werkplaats uitgebrand

Zondag 12 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
Houthalen-Helchteren - Werkplaats uitgebrandDeze namiddag is aan de Bindemansweg in Hechtel een werkplaats uitgebrand. Die was ondergebracht in een bijgebouw van een huis. De brandweer kon de woning vrijwaren. De brandoorzaak is niet gekend.

Maya Van Rompaey overleden

Zondag 12 april 2020
Op 6 april overleed Maya Van Rompaey. Zij stierf op haar 45ste verjaardag. Afscheid in beperkte kring.

Willy Vangeneugden overleden

Zondag 12 april 2020
Houthalen-Helchteren - Willy Vangeneugden overledenIn Heusden-Zolder is gisteren Willy Vangeneugden overleden, de echtgenoot van Maria Vanempten. Hij was 83 jaar. Vrijdag wordt hij gecremeerd; de uitvaartdienst zal later worden gehouden. 

Veilig Pasen (2)

Zondag 12 april 2020
Houthalen-Helchteren - Veilig Pasen (2)Zoom                                                                        (Cartoion: Fobie)

Veilig Pasen!

Zondag 12 april 2020
Houthalen-Helchteren - Veilig Pasen!Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
De kerkklokken zijn terug in het land en vanmiddag om 12u zullen ze luiden als teken van troost en hoop voor de slachtoffers van het coronavirus. Dat melden de bisschoppen van België. "Mogen onze klokken troost en hoop bieden aan slachtoffers van het coronavirus en aan al wie hen nabij zijn. Mogen ze een hart onder de riem steken bij wie strijden tegen het coronavirus, in het bijzonder bij onze zorgverstrekkers. Mogen ze ons allen met elkaar verbinden. Ook dit jaar zal het Pasen zijn!" aldus de boodschap.

De wereld na corona?

Zaterdag 11 april 2020
Houthalen-Helchteren - De wereld na corona?Zoom                                                                            (Cartoon: Fobie)

Warm weekend

Zaterdag 11 april 2020
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Warm weekendHet hogedrukgebied dat voor het prachtige lenteweer zorgt, evacueert in het weekend naar het oosten. Hierdoor kunnen storingen vanuit het westen tot over onze streken doordringen, al zijn ze vrij verzwakt. Na het weekend bouwt stilaan een nieuw hogedrukgebied op, maar eerst volgen er enkele koude dagen.
Vandaag maakt de zon in de namiddag plaats voor enkele wolken. Het blijft meestal droog bij maxima rond 22 of 23 graden. Er is weinig wind.
Zondag - Paasdag - zijn er wat meer (…) Het hele nieuwsbericht

Stella Verpoorten overleden

Zaterdag 11 april 2020
Houthalen-Helchteren - Stella Verpoorten overledenMaandag is Stella Verpoorten overleden, de weduwe van de in 2006 overleden Henri Ceyssens. Zij was 86 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Rouwadres: ceyssens.luc[!]icloud.com

Maria De Backer overleden

Zaterdag 11 april 2020
Houthalen-Helchteren - Maria De Backer overledenWoensdag is Maria De Backer overleden, de echtgenote van Jan Jarych. Zij was 79 jaar. Later is er een herdenkingsdienst. Rouwadres: Lariksenstraat 10 3530 Houthalen-Helchteren.

Werner Van de Winckel overleden

Zaterdag 11 april 2020
Houthalen-Helchteren - Werner Van de Winckel overledenDonderdag is Werner Van de Winckel overleden, de weduwnaar van Ella Kuzmenko. Hij was 70 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten familiekring.

Jos Janssens overleden

Zaterdag 11 april 2020
Houthalen-Helchteren - Jos Janssens overledenDonderdag is Jos Janssens overleden, de echtgenoot van Alice Luyten. Hij was 78 jaar. Later is er een herdenkingsmoment.

Oeps! Iets vergeten...

Vrijdag 10 april 2020
Houthalen-Helchteren - Oeps! Iets vergeten...ZoomVandaag kwam hij wat later, de knal die door een F16 van de vliegbasis Kleine Brogel werd geproduceerd toen een testpoiloot het toestel door de geluidsmuur liet vliegen. We hadden dat gisteren aangekondigd. Maar er was nog een ander mooi verschijnsel: het toestel liet op een hoogte van bijna 12000 meter een fraaie condensstreep achter waardoor men kon zien dat het een grote bocht maakte. Het leek alsof de piloot iets vergeten was... Daarover was vooral op Nederlandse sociale media nogal wat te doen. Peter Geven zag het van op de Grote Heide en maakte deze foto.   
Houthalen-Helchteren - Rusthuizen hebben nood aan zuurstofZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Trofee Maarten Wynants afgelast

Vrijdag 10 april 2020
De wielerwedstrijd "Trofee Maarten Wynants", die op 9 en 10 mei zou gereden worden in de gemeente, is afgelast.

René Bielen overleden

Vrijdag 10 april 2020
Houthalen-Helchteren - René Bielen overledenIn Hasselt Is dinsdag René Bielen overleden, de weduwnaar van Lutgarde Heynen. Hij was 97 jaar. René Bielen was jarenlang onderwijzer in de basisschool van Voort-Lillo en later in Hasselt. Nog later werd hij inspecteur voor het basisonderwijs. Meer dan 50 jaar woonde hij aan de Lillosteenweg in Houthalen.
Nu de recyclageparken weer geopend zijn blijven de bezoekers komen. Met als gevolg: sinds woensdag opnieuw files. "De bezoekersaantallen van de afgelopen dagen liggen in lijn met de bezoekersaantallen op een normale dag. Dit betekent dat heel wat bezoekers ook komen als het niet noodzakelijk is en dat dit opnieuw voor files zal zorgen gezien de beperkingen in het aantal toegelaten bezoekers op het recyclagepark," aldus Limburg.net. "Gezien zaterdag traditioneel de drukste dag is, vreest Limburg.net opnieuw voor files en roept men iedereen op om enkel te komen als het noodzakelijk is.
Middenstandsorganisatie UNIZO is heel tevreden nu de regering ingaat op haar verzoek om de solden te verschuiven naar 1 augustus. In een recente UNIZO-enquête via Checkmarket gaf 73% van de zelfstandige handelaars, uit de mode- maar ook heel wat andere sectoren, aan vragende partij te zijn voor zo'n uitstel. "Deze maatregel zal onze handelaars, die momenteel noodgedwongen gesloten zijn, na de heropening wat extra ademruimte geven", aldus Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. 
Houthalen-Helchteren - Al 2.697 inbreuken op coronamaatregelenDe Limburgse politiezones hadden tot en met gisteren al 2.697 inbreuken op de coronamaatregelen vastgesteld. Enkele cijfers: Tongeren-Herstappe 74, Heusden-Zolder 150, Beringen-Ham-Tessenderlo 210, CARMA 501, HANO 94, Kempenland 104 en Lommel 110.

WMC een jaar opgeschoven

Vrijdag 10 april 2020
Grensgevallen
De 19de editie van het mondiale Wereld Muziek Concours in Kerkrade wordt verplaatst van 2021 naar 2022. "Er heerst op dit moment te veel onzekerheid om het WMC in 2021 doorgang te laten vinden,” zegt WMC-voorzitter Max Kousen.

Extra campagne tegen zwerfvuil

Vrijdag 10 april 2020
Houthalen-Helchteren - Extra campagne tegen zwerfvuilZoom We zitten allemaal al een tijdje in ons kot en dat heeft heel wat gevolgen. Ook op de openbare netheid. Daarom lanceert Mooimakers een extra campagne. Om de schaarse tijd die we buiten kunnen spenderen, voor iedereen aangenaam te houden en je afval niet achter te laten. Ze gaan ook gericht communiceren daar waar het probleem groot is, bijvoorbeeld op supermarktparkings. Wil je deze campagne zelf ondersteunen? Dat kan. In webwinkel van Mooimakers vind je een gratis downloadpakket met social posts om te delen op je eigen kanalen.

De klokken vertrokken naar Rome

Donderdag 9 april 2020
Houthalen-Helchteren - De klokken vertrokken naar RomeZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Nieuwe vennootschap: Altimet

Donderdag 9 april 2020
Nehir Altinyay uit Houthalen-Helchteren heeft de besloten vennootschap Altimet opgericht met zetel aan de Huidevettersstraat. Het gaat om een algemene bouwonderneming. Het aanvangskapîtaal van de vennootschap bedraagt 3.000 euro.

Awel, ik wil praten

Donderdag 9 april 2020
#samentegencorona
Houthalen-Helchteren - Awel, ik wil pratenZoom
Awel is gestart met een nieuwe campagne. De huidige situatie rond corona zorgt voor spanningen en dat is een gevaarlijke cocktail. Daarom is het belangrijk dat jongeren weten dat ze er niet alleen voor staan. Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal en/of een probleem. Awel werkt volledig anoniem. Dat betekent dat enkel de oproeper en Awel op de hoogte zijn van het contact. Bovendien is een gesprek met Awel helemaal gratis. Meer info via deze link.
Houthalen-Helchteren - Campagne 'Opstaan en samen doorgaan'ZoomKamer van Koophandel Limburg dringt er bij de regeringen, de Nationale Veiligheidsraad en de expertengroep die de exitstrategie moet voorbereiden op aan om snel een actieplan op te stellen zodat de economie gefaseerd en met inachtneming van alle noodzakelijke gezondheids- en sanitaire voorschriften kan heropstarten. “We moeten nu snel werk maken van zo’n slimme heropstart van de economie. Per week waarin we verder werken zoals vandaag, lijden we miljarden euro’s schade. We zien dat andere (…) Het hele nieuwsbericht

Koop in je buurt!

Donderdag 9 april 2020
#samentegencorona
Houthalen-Helchteren - Koop in je buurt!ZoomVlaams minister van Economie Hilde Crevits lanceert samen met VLAIO, Unizo, NSZ en VLAM de website koopinjebuurt.be. Dit platform is een online verzamelplaats waar je als consument lokale handelaars op terug kan vinden. We roepen alle handelaars op zich dan ook te registreren via een van de verschillende initiatieven.
Binnenkort wordt er ook een gemeenschappelijke zoekmachine aan het nieuwe platform toegevoegd die het zoeken in de websites van de partners nog vergemakkelijkt. De coronacrisis slaat (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen, in uw kot...

Donderdag 9 april 2020
Houthalen-Helchteren - Ondertussen, in uw kot...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Wachten op de 'boem'

Donderdag 9 april 2020
Houthalen-Helchteren - Wachten op  de 'boem'ZoomDeze middag en morgen kan u mogelijk een “Sonic Boom” horen. Elke 200 vlieguren ondergaat de motor van een F16 zijn fase-inspectie. Na de “GO” in de testbank van de vliegbasis Kleine Brogel wordt de motor (foto) terug in de F16 gemonteerd. Eén van de testpiloten gaat dan geautoriseerd supersoon vliegen en even met een snelheid van 1200km/u door het luchtruim klieven (zo heet dat dan). Dat is sneller dan het geluid, vandaar de "boem" die u op de grond hoort. UPDATE De "boem" kwam er om 14.27u. (Foto KB Air Base)

Praten met dementerenden

Donderdag 9 april 2020
Mag ik naar huis? Waar is mijn moeder? Iedereen die een alzheimerpatiënt in zijn omgeving heeft, weet dat communiceren vaak lastig is – of je nu op afstand bent of dichtbij. Jorien Marcus ging na hoe je het beste zo’n gesprek kunt voeren. Lees het bij het Genootschap Onze Taal.

Met de groeten uit Thailand

Donderdag 9 april 2020
Houthalen-Helchteren - Met de groeten uit ThailandZoomPatrick Jacobs moest in Thailand lang wachten voor hij dit beestje uit zijn schelp zag kruipen. Let op die twee oogjes vooraan! Het is een heremietkreeftje, maar in feite is het een soort krab. Bij Wikipedia vindt u er alles over. Een prachtige foto!
Houthalen-Helchteren - Maak van je tuin een lenteparadijsZoomWe hebben allemaal veel meer tijd om in de tuin te werken, dat zien we overal in het straatbeeld. Natuurpunt geeft in deze coronatijd 13 tips om van je tuin een echt paradijs te maken. Klik via deze link. Je kan er ook gratis een e-book bestellen.

Oude laptops en tablets gezocht

Donderdag 9 april 2020
#samentegencorona
Houthalen-Helchteren - Oude laptops en tablets gezochtZoom'Ondernemers voor een Warm België' zoekt laptops en tablets die niet meer gebruikt worden. "We willen die in orde brengen en schenken aan kinderen van kansarme gezinnen van het basisonderwijs. We doen dit bewust nu. Sinds de uitbraak van het Corona-virus zijn kinderen immers aangewezen op thuisonderwijs. Daarvoor is een computer of tablet echt noodzakelijk. Jammer genoeg heeft niet elk gezin zo’n toestel. Heeft u zelf nog een toestel (of meerdere) dat niet meer gebruikt wordt, dan kan u ons dat (…) Het hele nieuwsbericht

Help de helpers

Woensdag 8 april 2020
#samentegencorona
Houthalen-Helchteren - Help de helpersZoomZorginstellingen overtreffen momenteel zichzelf in de strijd tegen COVID-19. Daarbij vallen soms personeelsleden weg wegens ziekte. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke lanceerde daarvoor al aan het begin van de uitbraak een oproep naar vrijwilligers met een medische achtergrond om zich aan te bieden als inzetbare reserve. Dat aanbod wordt nu uitgebreid en aangeboden via een nieuw vrijwilligersplatform ‘Help de helpers’  Zorginstellingen kunnen er snel en gericht op zoek gaan naar (…) Het hele nieuwsbericht

Rosalia Cinquegrani overleden

Woensdag 8 april 2020
Houthalen-Helchteren - Rosalia Cinquegrani overledenIn WZC Het Dorpvelt in Zonhoven is zondag Rosalia Cinquegrani overleden, de weduwe van Salvatore Cicero. Ze was 90 jaar. De afscheidsplechtigheid en de begrafenis vonden plaats in besloten kring. Rouwadres: Binnenvaartstraat 22, 3530 Houthalen-Helchteren

Ondertussen, in Wuhan...

Woensdag 8 april 2020
Houthalen-Helchteren - Ondertussen, in Wuhan...Zoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Rene Van De Vorst overleden

Woensdag 8 april 2020
Houthalen-Helchteren - Rene Van De Vorst overledenZondag overleed Rene Van De Vorst, de weduwnaar van Damien Steegmans. Hij was 73 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring. Rouwadres: familie Van De Vorst, Oplingstraat 30.

Maurice Smeets overleden

Woensdag 8 april 2020
Houthalen-Helchteren - Maurice Smeets overledenOP 3 april overleed in Beringen de uit Helchteren afkomstige Maurice Smeets, de weduwnaar van de in 2010 overleden Julia Terrijn. Hij was 91 jaar. Het afscheid vindt plaats in familiekring. Rouwadres: familie Smeets, Plakkettenberg 73 3582 Koersel.

Hooibrand in stal

Dinsdag 7 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
In de Kwikstraat in Peer heeft deze namiddag een partij hooi vuur gevat in een stal. De brandweer heeft het hooi uit de stal verwijderd en vervolgens geblust.

Keukenbrand

Dinsdag 7 april 2020
Kort nieuws van bij de buren
Vanavond ontstond brand in de keuken van een woning aan de Gestelstraat in Meeuwen. De brand werd bestreden door de brandweerkorpsen van Genk en Bree. Al bij al bleef de schade beperkt. De oorzaak van de brand is niet gekend.
Soner Kumcu uit Houthalen-Helchteren heeft de besloten vennootschap MKY Algemeen Bouwbedrijf opgericht met zetel aan de Brugstraat. Het aanvangsvermogen van de vennootschap bedraagt 5.000 euro.

Brandfase oranje

Dinsdag 7 april 2020
Houthalen-Helchteren - Brandfase oranjeVanaf vandaag geldt preventieve brandfase ORANJE in de Limburgse bossen. Plannen om te gaan wandelen? Wees voorzichtig, rook niet in natuurgebieden en bossen. Houd kinderen onder toezicht. Vuur maken is zoals steeds verboden.

Recyclageparken weer open

Dinsdag 7 april 2020
Houthalen-Helchteren - Recyclageparken weer openZoom(                                                                        (Cartoon: Fobie)

Maria Schraepen overleden

Dinsdag 7 april 2020
Houthalen-Helchteren - Maria Schraepen overledenZaterdag is Maria Schraepen overleden, de weduwe van Jaak Lijnen. Zij was 94 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring.

Vrijetijdsbesteding anno 2020

Maandag 6 april 2020
Houthalen-Helchteren - Vrijetijdsbesteding anno 2020Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
De ondernemingsrechtbank in Hasselt heeft vorige week pannenkoekenhuis "'t Flensje" aan de Grote Baan failliet verklaard op bekentenis. Curator is mr. Herman Driessen.

Louisa Futselaer overleden

Maandag 6 april 2020
Houthalen-Helchteren - Louisa Futselaer overledenGisteren is Louisa Futselaer overleden. Zij was 92 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring.

Karel Byloos overleden

Maandag 6 april 2020
Houthalen-Helchteren - Karel Byloos overledenIn Stal-Koersel is gisteren de uit Houthalen afkomstige Karel Byloos overleden, de echtgenoot van Simone Schroyen. Hij was 87 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.
Gezinnen met kinderen jonger dan en gelijk aan 5 jaar mogen voortaan wel de auto nemen om zich te verplaatsen voor recreatieve activiteiten. Ook personen met een beperkte mobiliteit, zoals ouderen en zwangere vrouwen, mogen de wagen nemen. Dat laat het federaal crisiscentrum weten, in de richtlijnen voor de politie en de bevolking naar aanleiding van de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.
Houthalen-Helchteren - Recyclageparken morgen weer openMorgen gaan de recyclageparken van Limburg.net weer open. U gaat er weer één keer per 14 dagen terecht kunnen. Bij de ingang gaat u een bord zien waarop u nog eens kunt lezen waar u op moet letten. Nog een paar vragen en antwoorden:
- Kan er een afspraak gemaakt worden? Nee, een afspraak is niet nodig. De toestroom wordt beperkt via de slagbomen.
- Geldt de regel van één keer per 14 dagen per park? Nee, U kunt 1 keer per 14 dagen in één (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - 80 euro voor uitvaarten en huwelijken
Voor kerkelijke uitvaarten en huwelijken in het bisdom Hasselt vervalt zolang de coronamaatregelen van kracht zijn het gewone tarief van 275 euro. Er wordt wel een bijdrage van 80 euro gevraagd om minimaal de kosten te dekken. Voor een afscheidsgebed op de begraafplaats wordt geen bijdrage gevraagd”. Dat schreef bisschop Patrick Hoogmartens vandaag aan pastorale medewerkers en kerkbesturen van het bisdom Hasselt.

'Doe eens een belletje'

Maandag 6 april 2020
#samentegencorona
Houthalen-Helchteren - 'Doe eens een belletje'Zoom"Een derde van alle Belgische huishoudens bestaat uit slechts één persoon. Het gaat over 1,7 miljoen mensen van alle leeftijden. Vaak hebben zij het extra moeilijk in deze tijd. Denk daarom aan hen: geef hen een belletje en bied een luisterend oor", laat Noodplanning en Crisisbeheer Limburg weten.

Jeanne Mariën overleden

Zondag 5 april 2020
Houthalen-Helchteren - Jeanne Mariën overledenDonderdag is in WZC Het Dorpvelt in Zonhoven Jeanne Mariën overleden, de weduwe van de in 1998 overleden Robert Maes. Zij was medestichter van Bakkerij Maes in Houthalen. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring. Rouwadres: Freddy Maes, Platanenstraat 7.
Houthalen-Helchteren - Bijna 90 corona-PV's tijdens weekendZoomPolitie CARMA heeft van zaterdagochtend 7 uur tot zondag 17 uur 86 corona-PV’s opgesteld. De politie zette extra patrouilles in om nog meer en gericht toezicht uit te voeren in Zutendaal, Genk, As, Oudsbergen, Houthalen-Helchteren, Bree, Bocholt en Kinrooi. Tijdens een grote controleactie zaterdagavond werd ook de drone ingeschakeld om sneller en efficiënter grote gebieden te kunnen controleren. Dit resulteerde alles samen in 86 PV’s: een 50-tal voor overtredingen van het (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - De échte kampioenen van VlaanderenZoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Hou vast voor een houvast

Zaterdag 4 april 2020
Houthalen-Helchteren - Hou vast voor een houvastZoomEen mooie tekening van Peltenaar Dries Peeten. In deze tijden heb je een houvast nodig. Anderzijds moet je héél voorzichtig zijn, wil je een ander eens goed vastpakken, terwijl je het toch zo graag zou doen...

Mooi lenteweer

Zaterdag 4 april 2020
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Mooi lenteweerMorgen/zondag wordt het een stralend zonnige en erg warme dag. Het kwik bereikt gemiddeld 20 of 21 graden. De zuidoostenwind spant aan tot matig.
Maandag komt er na de middag meer bewolking opzetten en in de avond is er kans op wat regen in het westen. De maxima liggen rond 19 graden en er staat een matige wind uit het zuiden tot het zuidwesten.
Dinsdag begint grijs en mistig, maar later breekt de zon door. Bij een zwak briesje uit het oosten liggen de maxima rond 18 (…) Het hele nieuwsbericht

Oud-speler Helzold overleden

Zaterdag 4 april 2020
Houthalen-Helchteren - Oud-speler Helzold overledenWoensdag overleed Jef Vandebroek. Hij was 99 jaar en oud-speler en later secretaris van voetbalclub Helzold. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.
De voorbije vier dagen zijn in totaal 20 coronapatiënten vanuit Limburgse ziekenhuizen naar een andere provincie vervoerd. De patiënten worden verplaatst om te voorkomen dat het te druk wordt op sommige afdelingen intensieve zorgen.
Houthalen-Helchteren - Ondertussen, in het gemeentehuis...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Maria Notredame overleden

Zaterdag 4 april 2020
Houthalen-Helchteren - Maria Notredame overledenMaandag is Maria Notredame overleden, de weduwe van Lucien Verhaeghe. Zij was 85 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Fernando Veppi overleden

Zaterdag 4 april 2020
Houthalen-Helchteren - Fernando Veppi overledenDonderdag is Fernando Veppi overleden, de weduwnaar van Liliana Catracchia. Hij was 79 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte familiekring.

Fons Mues overleden

Zaterdag 4 april 2020
Houthalen-Helchteren - Fons Mues overledenDonderdag is Fons Mues overleden, de echtgenoot van Annie Vaes. Hij was 77 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring.

Désiré De Raeve overleden

Zaterdag 4 april 2020
Houthalen-Helchteren - Désiré De Raeve overledenDinsdag is Désiré De Raeve overleden, de echtgenoot van Maria Toelen. Hij was 81 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Maria Driesen overleden

Zaterdag 4 april 2020
Houthalen-Helchteren - Maria Driesen overledenOp 27 maart overleed Maria Driesen, de levensgezellin van de in 2004 overleden Albert Daniëls. Zij was 87 jaar. Het afscheid vond plaats in intieme kring.
Ouders mogen het huwelijk van hun kinderen niet meer bijwonen. Huwelijken kunnen enkel nog doorgaan in het bijzijn van de echtgenoten, hun getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand of de bedienaar van de eredienst. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad vandaag beslist in het kader van de strijd tegen het coronavirus. Andere maatregelen: begrafenissen mogen nog maximaal door 15 personen worden bijgewoond. En meerdaagse schooluitstappen worden geschrapt voor heel het schooljaar.

Johny Frederix overleden

Vrijdag 3 april 2020
Houthalen-Helchteren - Johny Frederix overledenOp 28 maart overleed Johny Frederix. Hij was 68 jaar. Als gevolg van de coronacrisis zal de herdenkingsplechtigheid later plaatsvinden.
Houthalen-Helchteren - De mondmaskers zijn aangekomen...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Weg met fiets

Vrijdag 3 april 2020
In de Pastorijstraat is een fiets gestolen. De diefstal werd gisteren gepleegd.

Mia Poelmans overleden

Vrijdag 3 april 2020
Houthalen-Helchteren - Mia Poelmans overledenIn Koersel is gisteren de uit Houthalen afkomstige Mia Poelmans overleden, de weduwe van de in 2002 overleden Remi Gelders. Zij was 86 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.
De Koninklijke Belgische Handbalbond heeft in samenspraak met de Vlaamse Handbalvereniging en de Ligue Handball Francophone een competitiehervorming in de nationale en regionale competities doorgevoerd. Zoals de bonden vorige week al aankondigden zijn er geen dalers, enkel stijgers. Vandaag werd er beslist dat er ook geen kampioenen aangeduid worden omdat niet alle competities afgewerkt werden. Voor wat betreft de BENE-League, de grensoverschrijdende competitie met zes Belgische en zes (…) Het hele nieuwsbericht

Op reis na het coronatijdperk

Vrijdag 3 april 2020
Stel: we zijn enkele maanden verder en het coronavirus is onder controle. De Belgische grenzen zijn terug open. Zou jij op reis gaan? Dat willen de studenten Toerisme en Recreatiemanagement van Hogeschool PXL maar al te graag weten. Daarom stelden ze een eenvoudige enquête op om te peilen naar het reisgedrag van de Limburgers na het coronatijdperk. De resultaten zullen een indicatief beeld geven van de reisplannen tussen juli en december 2020.
De bedoeling is om een zicht te krijgen op (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - Morgen start het huismussentelweekendZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Leven in tijden van corona

Donderdag 2 april 2020
Houthalen-Helchteren - Leven in tijden van coronaZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Al 1.513 corona-PV's in Limburg

Donderdag 2 april 2020
Houthalen-Helchteren - Al 1.513 corona-PV's in LimburgDe Limburgse politiekorpsen hebben al 1.513 corona-PV's opgesteld, voornamelijk voor het overtreden van het samenlevingsverbod en het maken van nodeloze verplaatsingen. De politiezone CARMA maakte de meeste PV's, namelijk 305. De politiezone Lommel maakte er 22, de politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo 160, de politiezone HANO 38, de politiezone Kempenland 60 en de politiezone Tongeren-Herstappe 33.
Houthalen-Helchteren - Een Ronde van Vlaanderen op rollenZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Sciensano roept jouw hulp in!

Donderdag 2 april 2020
Houthalen-Helchteren - Sciensano roept jouw hulp in!De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) in België heeft ons dagelijks leven stevig door elkaar geschud. Sciensano lanceert daarom de COVID-19 gezondheidsenquête om de impact ervan op onze gezondheid, ons gebruik van gezondheidsdiensten en onze leefgewoonten te achterhalen. Sciensano is de organisatie die ons dagelijks de cijfers en grafieken rond corona bezorgt. Ben je 16 jaar of ouder en woonachtig in België? Vul dan deze online vragenlijst vóór 9 april 2020 in. Dit duurt slechts 15 minuten en jouw deelname maakt echt een verschil!

Corona: landelijke cijfers

Donderdag 2 april 2020
Houthalen-Helchteren - Corona: landelijke cijfersZoomGisteren zijn er 584 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, 363 "ex-corona's" hebben het ziekenhuis mogen verlaten. Vandaag liggen er in totaal 6.716 mensen met corona in Belgische ziekenhuizen. Met 1.144 mensen op intensieve zorgen is zo'n 54 procent van de huidige capaciteit ingenomen. Gisteren zijn in ons land opnieuw 183 mensen aan het coronavirus overleden. Het totale aantal doden komt daarmee op 1011.

De visie van Fobie

Donderdag 2 april 2020
Houthalen-Helchteren - De visie van FobieZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Geen Sanicole Airshow dit jaar

Donderdag 2 april 2020
Met pijn in het hart laat Geoffrey Buekenberghs vandaag weten dat de jaarlijkse Sanicole Airshow op het vliegveld van Hechtel-Eksel verschoven wordt naar 2021. "Met veel ontzag hebben wij de afgelopen weken en dagen de media gevolgd. Iedereen, maar zeker niet in het minst onze provincie Limburg gaat door een zeer zware periode," zegt hij. "We hebben dan ook binnen onze organisatie het mogelijke doorgaan van onze vliegshow in 2020 intensief besproken en met zeer veel pijn in het hart moet ik jullie meedelen dat wij unaniem de beslissing genomen hebben om de 42e International Sanicole Airshow dit jaar te annuleren en uit te stellen naar volgend jaar." De nieuwe editie staat nu gepland op 10 & 12 september 2021.

Positief denken...

Donderdag 2 april 2020
Houthalen-Helchteren - Positief denken...ZoomEn als het nog niet voor mei is, dan gaan we voor juni! (Tekening Dirk Van Bun)
Houthalen-Helchteren - WICO TIO: drive-in voor gezichtsbeschermersZoomWico-campus TIO heeft inmiddels 16 3D-printers bijeen gekregen voor zijn actie ten voordele van de mensen in de eerstelijnszorg: men wil hen zo snel mogelijk gezichtsbeschermers uit kunststof leveren. Inmiddels draaien de 3D-printers op volle toeren, want er zijn bijna 300 stuks besteld en men  hoopt er tegen vrijdag 50 klaar te hebben.
Voor ieders veiligheid nemen de medewerkers maximale preventiemaatregelen in acht. Ze (…) Het hele nieuwsbericht
WICO TIO: drive-in voor gezichtsbeschermers
Zoom

Ondertussen, bij de notaris...

Woensdag 1 april 2020
Houthalen-Helchteren - Ondertussen, bij de notaris...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Corona: landelijke cijfers

Woensdag 1 april 2020
Houthalen-Helchteren - Corona: landelijke cijfersZoomGisteren zijn opnieuw 123 mensen in België aan het coronavirus overleden. Het totale aantal doden komt daarmee op 828. Gisteren werden 560 patiënten in het ziekenhuis opgenomen, een stijging tegenover de vorige dagen. 436 mensen mochten het ziekenhuis verlaten en dat is een record. Daardoor stabiliseert het aantal mensen met corona in Belgische ziekenhuizen nagenoeg op 4.995. Op intensieve zorg liggen 1.088 patiënten, een toename met 67. Het aantal nieuwe besmettingen steeg met 1.189 tot 13.964. De stijging heeft vooral te maken met het opdrijven van het aantal testen.
31/01

hey daar in HELICHTREN jarige MATHIAS SCHILDERMANS HI PEIP HOE RA VANDAAG MAAK ER EEN MOOIE DAG VAN GROETJES VAN MOEKE EN OPA OVERPELT

johan schildermans
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Houthalen-Helchteren