Het overige nieuws

Louis Coolen overleden

Dinsdag 31 juli 2018
Leopoldsburg - Louis Coolen overledenIn Heppen is vandaag Louis Coolen overleden, de echtgenoot van François De Block. Hij was 82 jaar. Het afscheid vindt in besloten kring plaats. Begroetingsmoment: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Servais Bogaerts overleden

Dinsdag 31 juli 2018
Gisteren is de uit Lommel afkomstige Servais Bogaerts overleden, de levensgezel van wijlen Jozefien Ramaekers. Hij was 78 jaar. Het afscheid vindt maandag (11 uur) plaats in aula De Vloot in Leopoldsburg. Begroetingsmoment: zondag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans in Leopoldsburg.

Inbraak op Hechtelsesteenweg

Dinsdag 31 juli 2018
Leopoldsburg - Inbraak op HechtelsesteenwegDieven drongen aan de Hechtelsestenweg binnen in een huis waar verbouwingswerken in uitvoering zijn. De daders waren uit op werkmateriaal. De feiten zijn deze namiddag vastgesteld.
Leopoldsburg - Klein koolwitje is meest gespotZoomOok dit jaar staat het klein koolwitje op nummer 1 van meest gespotte vlinder in de Limburgse tuinen tijdens het vlindertelweekend. Weliswaar kunnen de tellingen nog tot vrijdag worden doorgegeven. Op twee staat nu het groot koolwitje en het boomblauwtje heeft de grootste sprong voorwaarts gemaakt, van 11 naar 3. (Foto Pierre Rutten)
Juli was een goede maand voor het toerisme in Limburg. De logiesuitbaters zijn tevreden over de eerste helft van de zomervakantie. Dat blijkt uit een rondvraag van Toerisme Limburg. Bijna acht op tien logiesuitbaters heeft in juli evenveel of zelfs meer gasten ontvangen dan vorig jaar. Afgelopen maand hebben naar schatting bijna 180.000 toeristen 'ingecheckt' in onze provincie, goed voor ruim 700.000 overnachtingen.

Dit zijn de boosdoeners

Maandag 30 juli 2018
Leopoldsburg - Dit zijn de boosdoenersZoomDeze nachtvlinders zijn de schrik van elke buxusliefhebber: buxusmotten. Meestal zijn ze overwegend wit met een donkere rand (foto links), maar er bestaat ook een zeldzame donkere variant (rechts) die zich gisteren tijdens de vlindertelling kwam tonen. Voor de buxusstruik zelf maakt het niets uit, die is toch de pineut...(Pïerre Rutten) UPDATE Hieronder een foto van de rups van de buxusmot. Het is de rups die uit de eitjes van de mot komt en alle buxus opvreet. (Foto Marcella Stappers)
Dit zijn de boosdoeners
Zoom

Jeanneke Geuens overleden

Zondag 29 juli 2018
Leopoldsburg - Jeanneke Geuens overledenGisteren is de uit Lommel afkomstige Jeanneke Geuens overleden, de echtgenote van André Fonteyn. Zij was 71 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in aula De vloot. Begroetingsmoment: donderdag (18.30-19 uur) in de begroetingsruimte van voornoemde aula.
Leopoldsburg - Toch ook even die maansverduisteringZoomWe werden overstelpt met foto's van de bloedmaan, terwijl het eigenlijk om een maansverduistering ging. Marcella Stappers bleef er afgelopen nacht tot half één voor op, en maakte toen deze foto.

Een beetje verkoeling

Zaterdag 28 juli 2018
Weerbericht
Leopoldsburg - Een beetje verkoelingEen omvangrijke depressie met kern ten zuiden van IJsland duwt storingen richting onze streken. Vandaag trekt een dergelijke storing over onze regio, morgen schuift er een ten westen van onze streken. We blijven echter in de relatief warme lucht vertoeven, waarbij de temperaturen aanhoudend zomers zijn en waardoor de hittegolf nog steeds aanhoudt. De volgende dagen is het rustig en meestal droog zomerweer met zomerse temperaturen. Vandaag trekt een storing van west naar oost doorheen de regio met enkele buien en (…) Het hele nieuwsbericht

De hete zomer van 1976

Zaterdag 28 juli 2018
Uit de oude doos
Leopoldsburg - De hete zomer van 1976ZoomMet de hittegolf van afgelopen dagen gaat de zomer van 2018 richting recordzomer van 1976. Toen was het vier maanden aan één stuk heel warm. De ene hittegolf na de andere volgde elkaar op. Weerman Armand Pien blikte op 31 augustus 1976 terug: "De afgelopen zomer is de warmste van de eeuw in Ukkel, met een gemiddelde temperatuur van 19,2°C (normaal : 16,4°C). Ze telt twaalf hittedagen en slechts 23 neerslagdagen in Ukkel (normaal : 48 dagen), het laagste aantal van de eeuw". Volgens huidig weerman Frank Deboosere gaan we het record van 1976 einde deze maand al verbreken. Welke herinneringen heb jij nog aan die hete zomer van 1976?

ESK bekert tegen Herkol

Vrijdag 27 juli 2018
Leopoldsburg - ESK bekert tegen HerkolZondag speelt ESK Leopoldsburg thuis zijn bekerwedstrijd tegen Herkol. Aftrap: 18 uur.

Roza Boonen overleden

Vrijdag 27 juli 2018
Leopoldsburg - Roza Boonen overledenVandaag is Roza Boonen overleden, de echtgenote van Reimond Slootmaekers. Zij was 88 jaar. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroetingsmoment: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.
Leopoldsburg - Verbod: geen water uit beken of rivierenZoomDe aanhoudende droogte treft ook de waterlopen in Limburg. De gouverneur heeft dan ook besloten om met onmiddellijke ingang een captatieverbod uit te vaardigen op de onbevaarbare waterlopen in Limburg. Er mag dus geen water uit deze waterlopen geput worden, met uitzondering voor het eigen vee dat buiten staat. Voor de tuin- en landbouw zijn er een aantal alternatieven. Meer info op www.crisis-limburg.be
Het Agentschap Natuur en Bos raadt af om natuurgebieden te bezoeken in de provincies Antwerpen en Limburg. Daar geldt brandfase rood. Dat betekent dat het er extreem droog en brandgevaarlijk is. "Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot het gebied afgeraden", luidt het. Beheerders en brandweer zijn er zeer waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er worden extra materieel en mankracht ingezet en de brandtorens worden overdag bemand.

Ondertussen, op Zaventem...

Donderdag 26 juli 2018
Leopoldsburg - Ondertussen, op Zaventem...ZoomKomt daar al eens een regenwolk langs, raakt meteen heel het vliegverkeer in de war. Een cartoon van Fobie!

Mag ik sproeien of niet?

Donderdag 26 juli 2018
Leopoldsburg - Mag ik sproeien of niet?ZoomDoor de meteorologische en hydrologische omstandigheden in Limburg en omdat de aanhoudende droogte kan leiden tot moeilijkheden voor een normale waterbedeling, werd het ingestelde verbod op het gebruik van water uit het publieke drinkwaternet voor bepaalde doeleinden uitgebreid naar regen- en grondwater. Toch zitten nog veel mensen met vragen wat mag en niet mag. Alle info vind je netjes terug op deze website: www.crisis-limburg.be.

Er zijn geen zekerheden meer

Donderdag 26 juli 2018
Het is maar dat je 't weet
"Binnen twee of drie jaar kunnen we kijken naar bewegende beelden en toespraken zonder dat iemand in staat is om te vertellen of ze echt zijn of verzinsels. (...) Aan de universiteit van Stanford hebben onderzoekers via artificiële intelligentie (A.I.) hoofdbewegingen, de oogopslag en het oogknipperen gemanipuleerd, waardoor computergegenereerde video's ontstaan die moeilijk van de werkelijkheid te onderscheiden zijn. 'Deepfakes' kunnen via A.I. een politicus woorden laten zeggen die hij in werkelijkheid nooit gezegd heeft."
(Financial Times)

'Gokken neemt toe'

Donderdag 26 juli 2018
Leopoldsburg - 'Gokken neemt toe'ZoomHet online gokken neemt toe, schrijven enkele kranten vandaag. Tijdens het voorbije WK voetbal werd er 334 miljoen euro ingezet. Het inspireerde Fobie tot bovenstaande cartoon, want de nieuwe voetbalcompetitie staat in de startblokken!
Leopoldsburg - Margaretha Liesenborghs overledenGisteren is Margaretha Liesenborghs overleden, de weduwe van Marcel Dresselaers. Zij was 86 jaar. Het afscheid vindt dinsdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroetingsmoment: maandag (18-18.30 uur) in funerarium Hulsmans.

Code 'Rood' aan de Noordzee...

Woensdag 25 juli 2018
Leopoldsburg - Code 'Rood' aan de Noordzee...Zoom...gezien door Fobie.
Vanaf vandaag mag je tussen 8 en 20 uur ook geen grond- of regenwater (!) meer gebruiken voor het besproeien van grasperken en tuinen. Dat heeft de gouverneur beslist na een vergadering met experten over de droogteproblematiek.

Gène Steyaert overleden

Woensdag 25 juli 2018
Leopoldsburg - Gène Steyaert overledenGisteren is Gène Steyaert overleden, de weduwnaar van Eugénie Cools. Hij was 87 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Strooiendorp. Begroetingsmoment: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Nederlander (41) veroordeeld

Woensdag 25 juli 2018
Leopoldsburg - Nederlander (41)  veroordeeldDe rechtbank in Hasselt heeft vandaag een 41-jarige inwoner uit het Nederlands-Limburgse  Hoensbroek veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 10 effectief. De man had tussen maart 2017 en maart 2018 in totaal 109 industriële batterijen uit zendmasten gestolen. Hij kon daar aan geraken dank zij een sleutel, die hij bij zijn voormalige werkgever - een bedrijf dat dergelijke antennes bouwt - had gestolen. Bij een diefstal in Bilzen, waarbij hij door bewakingscamera's werd gefilmd, werd hij opgepakt. (PG)

Rijksregister lag plat

Woensdag 25 juli 2018
In de late voormiddag waren er in het hele land problemen met het rijksregister. Dat was - door de hitte? - uitgevallen. Daardoor konden gemeenten gedurende enkele uren geen identiteitskaarten of rijbewijzen uitreiken. Sinds 14.30u zijn de problemen opgelost.

Geboorten in kansarme gezinnen

Dinsdag 24 juli 2018
In 2017 bedroeg het percentage geboorten in kansarme gezinnen in Leopoldsburg 17,58 procent. Dat is hoger dan in Limburg waar in dat jaar 14,23 procent van de geboorten gebeurde in kansarme gezinnen. In Vlaanderen was dat vorig jaar 13,76 procent. (Bron: Kind en Gezin).

Fietser (38) aangereden

Dinsdag 24 juli 2018
Een 38-jarige fietser uit Leopoldsburg raakte gisterenavond rond 23.30 uur gewond toen hij door een voertuig werd aangereden op de Nieuwendijk in Stal (Koersel). Hij werd naar het ziekenhuis overgebracht.

Auto tegen omheining

Dinsdag 24 juli 2018
Leopoldsburg - Auto tegen omheiningVanochtend, kort na 6 uur, belandde de auto bestuurd door een twintiger uit Leopoldsburg tegen een omheining. Hij raakte daarbij gewond. Het ongeval gebeurde op de Heppensesteenweg in Ham.
Op advies van de Vlaamse droogtecommissie vaardigt de gouverneur met onmiddellijke ingang een verbod op de verspilling van leidingwater uit.
Het is verboden om water uit het publieke drinkwaternet te gebruiken:
- voor het afspuiten van motorvoertuigen, aanhangwagens en opleggers, tenzij in het kader van de normale activiteiten van daartoe gespecialiseerde ondernemingen en in de gevallen waar het afspuiten in de regelgeving of vergunning is opgelegd;
- voor het vullen of bijvullen van (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuw: huisdierendispensarium

Dinsdag 24 juli 2018
Limburg krijgt een huisdierendispensarium. Dat is een centrum waar je terecht kan met je huisdier voor medische zorgen, wanneer je het zelf niet zo breed hebt. Het centrum komt in Hasselt. Mensen die niet veel geld hebben, kunnen er terecht met hun huisdier voor een kleine bijdrage. De dieren kunnen er verzorgd en gevaccineerd worden. Dat alles wordt gedaan door gewone Limburgse dierenartsen die er een bijdrage voor krijgen, je kan dus ook rekenen op kwalitatieve zorg. Wanneer een baasje tijdelijk (…) Het hele nieuwsbericht

Staf Janssens overleden

Dinsdag 24 juli 2018
Leopoldsburg - Staf Janssens overledenGisteren is Staf Janssens overleden, de weduwnaar van Mieke Schrijvers. Hij was 94 jaar. De uitvaartliturgie vindt maandag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van het Geleeg. Begroetingsmoment: vrijdag (18.30-19 uur) in de begroetingsruimte van aula De Vloot.
Leopoldsburg - Tourrenners op weg naar PyreneeënZoomVanmorgen werd de rit in de Ronde van Frankrijk 10 minuten stilgelegd omdat sommige renners pepperspray - volgens andere bronnen traangas - in de ogen hadden gekregen. De Franse politie had dat gebruikt om protesterende boeren uit elkaar te drijven. (Cartoon: Fobie)
Alleen bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties mogen vanaf 2021 geen stookolieketels meer worden geplaatst. Maar wie een kapotte ketel heeft, zal toch nog een andere mogen kopen. Dat heeft de bevoegde Vlaamse minister Bart Tommelein beslist na de enorme kritiek die er kwam op de aankondiging van de Vlaamse regering dat er vanaf 2021 geen nieuwe én tweedehands stookolieketels meer mogen worden geplaatst. Wiens ketel kapot gaat, zal nu wel nog altijd een nieuwe kunnen installeren.

Weer slecht jaar voor merels

Maandag 23 juli 2018
Leopoldsburg - Weer slecht jaar voor merelsZoomHet ziet er naar uit dat ook dit jaar de merels het slachtoffer worden van een virus. Natuurpunt en Vogelbescherming Vlaanderen roepen op om slachtoffers te melden via waarnemingen.be en zieke vogels binnen te brengen in een van de vogelopvangcentra om verdere verspreiding af te remmen. Het virus verspreidt zich via muggen en is niet te genezen.
Officieel vastgesteld is het nog niet, maar het lijkt erop dat men voor het derde jaar op rij te maken krijgt met een usutu-uitbraak. De uitbraak komt (…) Het hele nieuwsbericht
Wanneer het terug begint te regenen komt er een muggenplaag aan. Dat zeggen deskundigen. Er waren al veel muggen in de warme lente, maar wanneer er nu, na een hete periode, ineens vochtig weer aankomt, zal dat tot een explosie van muggen leiden, zeggen ze. Bij temperaturen rond de 25 graden kunnen de jonge muggen dan al na twee weken uit het eitje komen en "steekklaar" zijn.

Freddy Engelen overleden

Maandag 23 juli 2018
Leopoldsburg - Freddy Engelen overledenZaterdag is Freddy Engelen overleden, de partner van Myriam De Wolf. Hij was 54 jaar. Het afscheid vindt in intieme kring plaats. Begroetingsmoment: vandaag (18-18.30 uur) in funerarium Convents in Beringen-Mijn.

Zwembaden en parasols in trek

Maandag 23 juli 2018
De uitbaters van vrijetijdswinkels klagen niet over het warme weer: zwembaden, parasols en ventilatoren gaan vlot over de toonbank.

Brood en spelen

Maandag 23 juli 2018
Vandaag gelezen
"Maar over wat gaat dit eigenlijk? Surrealisme, decadentie, de Efteling voor volwassenen (onder 18 geen toegang!) die in sprookjes geloven, brood en spelen, (dure) opium voor het volk, muzikaal behang, escape from reality, feel-good-television,..."
                             Johan Grauwels over Tomorrowland in Boom

Bescherm je kippen tegen virus

Maandag 23 juli 2018
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Bescherm je kippen tegen virusZoomKippen in de tuin? Hou het Newcastle virus uit jouw kippenhok! Sinds april 2018 zijn er al 14 besmettingen van de ziekte van Newcastle vastgesteld bij hobbypluimvee. De kippen worden dan erg ziek en sterven. Het virus wordt zeer gemakkelijk overgedragen en daarom heeft het Federaal Voedselagentschap ( FAVV) sinds 2 juli een verbod ingesteld op het verkopen, weggeven en het tentoonstellen van pluimvee. Als pluimveehouder kan je maatregelen nemen om je kippen te beschermen.
Wat is de (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Nog even die nationale feestdag...Zoom...op het elan van de Rode Duivels! (Cartoon: Fobie)

870.880 Limburgers

Zaterdag 21 juli 2018
Op 1 januari telde Limburg 870.880 inwoners, 3.467 meer dan een jaar tevoren. De cijfers per gemeente: Beringen (46.027), Tongeren (31.013), Lommel (34.024), Houthalen-Helchteren (30.589), Neerpelt (17.173), Peer (16.401), Leopoldsburg (15.616), Overpelt (15.468), Hamont-Achel (14.417), Meeuwen-Gruitrode (13.086), Bocholt (13.081), Hechtel-Eksel (12.287) en Opglabbeek (10.329). (Bron: Rijksregister)

De kracht van voetbal

Zaterdag 21 juli 2018
"23 voetballers zijn er in Rusland in geslaagd het land en zijn inwoners te verenigen. Tous ensemble. Ik heb daarvan genoten en wil er geen politieke betekenis aan geven. Laten we vandaag ook de verbondenheid tussen de mensen vieren".
(Burgemeester Dewael van Tongeren, vandaag in zijn toespraak n.a.v. de nationale feestdag)

Opletten: overstekend wild

Vrijdag 20 juli 2018
Rond deze tijd van het jaar let u als bestuurder best extra op voor overstekend wild op de weg. Dat zegt de Hubertus Vereniging Vlaanderen. ‘Rij langzaam, contacteer de politie bij een aanrijding en raak het dier nooit met blote handen aan.’
Nog tot midden augustus loopt de reebronst. In die periode willen de bokken zoveel mogelijk geiten dekken. Daarom zwerven de mannetjes actief rond in hun territorium, vaak de grote banen kruisend en zich niet bewust van het gevaar op de (…) Het hele nieuwsbericht

Tropisch warm

Vrijdag 20 juli 2018
Weerbericht
Leopoldsburg - Tropisch warmHet warme weer houdt de volgende dagen aan of sterker, het gaat nog warmer worden. Na de doortocht van een zwakke storing op korte termijn, voornamelijk gekenmerkt door wolkenvelden, bouwt opnieuw een hogedrukgebied op. De zon kan daarbij de volgende dagen domineren en duwt het kwik richting de tropische grens van 30 graden. Vooral de tweede helft van de week lijkt erg warm te verlopen met lokaal temperaturen die boven 30 graden uitkomen.
Vandaag nemen wolkenvelden vanuit het zuidwesten (…) Het hele nieuwsbericht

Limburgse huizen het goedkoopst

Donderdag 19 juli 2018
Limburg blijft voor woningen de goedkoopste provincie in Vlaanderen. De gemiddelde prijs van een woning ligt er 14 procent lager dan het Vlaamse gemiddelde. Limburg is ook de enige provincie waar de prijs van een woonhuis onder het nationale gemiddelde ligt. Vlaams-Brabant is dan weer de duurste Vlaamse provincie en de duurste provincie van het land, na Brussel en Waals-Brabant. (Bron: notaris.be)

Gevaar voor vallende takken

Donderdag 19 juli 2018
Door de droogte worden sommige bomen kwetsbaar, waardoor er gevaar is voor vallende takken. Het is aangeraden om zeer voorzichtig te zijn in de parken, onder de kruin van de bomen, maar ook in het bos. Het fenomeen is in het bijzonder zichtbaar bij bomenrijen waar de takken vaak op de weg vallen.
Leopoldsburg - Technisch probleem in Zaventem opgelost?ZoomEurocontrol sloot deze namiddag het luchtruim na een technisch probleem in Zaventem. Het zou nu weer geopend zijn. Maar zijn alle problemen daar nu opgelost? vraagt Fobie zich af...

Inbraak in Stationsstraat

Donderdag 19 juli 2018
Leopoldsburg - Inbraak in StationsstraatOnbekenden braken binnen in een pand aan de Stationsstraat in Leopoldsburg. Of zij buit konden maken, is niet geweten.

Lisette Muysers overleden

Donderdag 19 juli 2018
Leopoldsburg - Lisette Muysers overledenGisteren is Lisette Muysers overleden, de weduwe van Hendrik Verheyen. Zij was 87 jaar. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroetingsmoment: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.
Wegens de aanhoudende droogte mogen er geen nesten van processierupsen meer worden weggebrand of wegbermen worden gemaaid. Het brandgevaar is te groot en de provincie Limburg legde een verbod op. De processierupsen zijn intussen vlinder geworden en zullen dus ook geen directe overlast meer veroorzaken, al kunnen er haartjes in de lucht blijven circuleren zolang het niet echt regent.
...en dat betekent dat de bibliotheek, het recyclagepark en zwembad De Merel die dag gesloten blijven.
Sinds 3 juli geldt er een geheel verbod op kampvuren in Limburg en dit blijft van kracht zolang code rood van toepassing is en tot tegenbericht. Dat meldt de gouverneur. Bovendien is er in een natuurgebied (en tot 25m daarbuiten) geen enkele vorm van vuur meer toegestaan: roken, kaarsen, fakkels, vuurkorven, barbecues, enz.. "Ik kan niet genoeg benadrukken dat zowel burgers, organisaties als overheden voorzichtig moeten zijn," zegt de gouverneur, en hij ontraadt de volgende activiteiten: (…) Het hele nieuwsbericht

Chaletbrand in Dennenstraat

Dinsdag 17 juli 2018
Leopoldsburg - Chaletbrand in DennenstraatIn de Dennenstraat in Heppen ontstond gisterenavond brand in een chalet. Bij aankomst van de brandweer was het vuur al grotendeels gedoofd. De brandoorzaak is niet gekend.
De Limburgse conjunctuur bereikte vorig jaar een historische piek. Dat zegt VOKA-Limburg. Een vergelijkend resultaat dateert al van 2007. Daarnaast braken ook de starters een record. Met 6.196 start-ups was 2017 het beste jaar van de eeuw, aldus Voka.
In Leopoldsburg wachten 460 personen op een sociale woning of appartement. In 2009 waren er dat 263.

Wespennest? Hier melden

Dinsdag 17 juli 2018
Leopoldsburg - Wespennest? Hier meldenZoomHeb je een wespennest? Bel voor de verdelging niet langer naar de brandweer, maar vul meteen online je gegevens in via deze link. Hou je rijksregisternummer bij de hand. (Foto Frido Van Hertum)

Maria Loos overleden

Maandag 16 juli 2018
Leopoldsburg - Maria Loos overledenGisteren is Maria Loos overleden, de weduwe van Rik Kerkhofs. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Strooiendorp. Begroetingsmoment: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulmsmans.

ESK hervat trainingen

Zondag 15 juli 2018
Leopoldsburg - ESK hervat trainingen
ESK Leopoldsburg hervat woensdag de trainingen. Op 24 juli wordt de eerste oefenwedstrijd gespeeld op het veld van V. Balen.

Noodnummer 1722 geactiveerd

Zondag 15 juli 2018
Leopoldsburg - Noodnummer 1722 geactiveerdDe komende dagen kan er onweer de kop opsteken. Het zal vaak gaan om plaatselijk onweer, het is dan ook moeilijk te voorspellen waar de onweders zullen voorkomen. In ieder geval is vanaf nu het noodnummer 1722 geactiveerd. Daar kun je terecht met meldingen van wateroverlast, omgewaaide bomen, schade aan daken,... alle gevallen waar geen mensen direct bedreigd zijn.
Leopoldsburg - Brons voor België op WK voetbalZoomBelgië heeft deze namiddag in Sint-Petersburg in het kader van het WK voetbal Engeland verslagen met 2-0, na doelpunten van Thomas Meunier (4de minuut) en Eden Hazard (82ste minuut). De Rode Duivels eindigen dus op de 3e plaats, het beste resultaat in de geschiedenis.   

Met Prins Filip naar Japan

Zaterdag 14 juli 2018
WK-verhalen van Gert Gommé
Leopoldsburg - Met Prins Filip naar JapanIk was al een paar keer gaan zeuren bij hoofdredacteur Philip Hilven van TV-Limburg om naar het WK in Japan te gaan. Maar er bleek geen budget voor te zijn. Wie niet rijk is, moet slim zijn. Op een dag viel er een uitnodiging in de bus voor een handelsmissie met prins Filip, de huidige koning, naar Japan, tijdens het WK. Als we daar nu eens op inschreven?
Zo geraakten we gratis met het regeringstoestel in Japan. Uit eerlijke schaamte maakten we een item met enkele Limburgse bedrijfsleiders en een modeshow (…) Het hele nieuwsbericht

Leeuwenwelpje doodgebeten

Vrijdag 13 juli 2018
Kort na zijn geboorte is woensdag in het tuinen- en dierenpark Mondo Verde in het Nederlands-Limburgse Landgraaf een leeuwenwelpje doodgebeten door een van de andere leeuwen. De bevalling kwam voor de verzorgers onverwacht zodat de moederleeuw nog niet apart was gezet. Dat gebeurde nadien wél, zodat er gisteren nog enkele andere welpen geboren werden. Die maken het goed.
71,4 procent van de zelfstandigen in Limburg bevestigt dat ze best tevreden zijn over hun werk-privébalans en ze hebben daarmee het hoogste percentage op vlak van tevredenheid van alle provincies. De factoren die de tevredenheid voeden zijn 1) dat ze iets doen wat ze graag doen en 2) dat ze hun werkuren zelf kunnen regelen. Mensen die eerst als loontrekkende aan de slag waren en pas later de stap naar zelfstandigheid zetten, zijn het meest tevreden. Dat  blijkt uit een grootschalig onderzoek van sociaal verzekeringsfonds ACERTA bij 2559 zelfstandigen over heel België.

218 verkeersongevallen

Vrijdag 13 juli 2018
Op het grondgebied van Leopoldsburg gebeurden vorig jaar 218 verkeersongevallen. Daarbij vielen 4 zwaar- en 60 lichtgewonden.
Door het aanhoudende warme en vooral droge weer staat er op dit ogenblik weinig water in het overgrote deel van de Limburgse beken, kleine(re) waterlopen en greppels. Hoewel (enkel) de aangelanden water uit de beek mogen onttrekken, is het absoluut raadzaam om dit - zolang de huidige weersomstandigheden aanhouden - gewoon even na te laten. Zo kan het weinige water dat nog doorheen de beekjes en grachten stroomt specifiek ten goede komen van de vissen, waterdiertjes en -planten waar het levensbelangrijk voor (…) Het hele nieuwsbericht

Vandaag is het 11 juli

Woensdag 11 juli 2018
Leopoldsburg - Vandaag is het 11 juliZoomDe Rode Duivels, het nationale symbool bij uitstek, zijn verslagen door Frankrijk. Weer over naar de orde van de dag: 11 juli, vindt Fobie.

Ondertussen, in Brussel...

Woensdag 11 juli 2018
Leopoldsburg - Ondertussen, in Brussel...ZoomDe Amerikaanse president Trump is gearriveerd voor de NAVO-top. (Cartoon: Fobie)

Limburg telt 2.861 leefloners

Dinsdag 10 juli 2018
Limburg telt 2.861 leefloners, 1.231 mannenn en 1.630 vrouwen. De meeste leefloners behoren tot de leeftijdscategorie tussen 25 en 44 jaar. Eén en ander blijkt uit gegevens van de POD Maatschappelijke Integratie, Armoedebestrijding, Sociale Economie en Grootstedenbeleid.
Leopoldsburg - België uitgeschakeld in WK voetbalZoomIn de halve finales van het WK voetbal heeft Frankrijk vanavond in Sint-Petersburg België verslagen. Uitslag: 1-0.

Meer erkenning verdiend

Dinsdag 10 juli 2018
Vandaag gelezen
"De sociale verandering die België in korte tijd heeft doorgemaakt - pijnlijk, onvolmaakt - is een prestatie, en verdient meer erkenning van de buitenwereld dan dat onfortuinlijke beeld van een plassende cherubijn."
                                                                                    (Financial Times)

En toen waren we nog met 4!

Dinsdag 10 juli 2018
WK-verhalen van Gert Gommé
Leopoldsburg - En toen waren we nog met 4!Wij hebben tijdens het WK 2018 een vast kantoor in het International Broadcast Center in Moskou. Daar zitten zowat alle TV-zenders van de hele wereld samen. Wij delen een kantoor met de RTBF en de NOS (heerlijk om die af en toe te jennen, het was jarenlang andersom). Van 99 procent van de aanwezige zenders is hun land al uitgeschakeld. En dan hebben ze weinig onderwerpen.
Plots wil iedereen alles weten over de Belgen. Elk gesprekje met een Rode Duivel is plots wereldnieuws, in het centrum van Moskou (…) Het hele nieuwsbericht

Frans Van Hout overleden

Maandag 9 juli 2018
Leopoldsburg - Frans Van Hout overledenZaterdag is in Leopoldsburg Frans Van Hout overleden, de echtgenoot van Jacqueline Philips. Hij was 76 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in het crematorium in Lommel. Begroetingsmoment: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Lommel.
Morgenvroeg om 3u begint een treinstaking van 48u die georganiseerd wordt door drie kleinere vakbonden. De NMBS verwacht dat één trein op drie zal rijden. In ieder geval zal er een minimale dienstverlening worden voorzien. Die houdt onder meer in dat enkele stations mogelijk geschrapt worden als stopplaats. Meer informatie achter deze link 
WK-verhalen van Gert Gommé
Leopoldsburg - Georges Leekens om de tuin geleidDe bondscoach tijdens het WK van 1998 was Georges Leekens. Die hield niet zo van pottenkijkers. Hij zou zijn eerste training houden achter gesloten deuren en zelfs de locatie werd niet bekend gemaakt. In alle vroegte begonnen we rond te rijden om uit te vissen waar de training zou plaats vinden. Al snel vonden we een voetbalveldje waar er zeilen rond gespannen waren. Hebbes! Een oude man op een zitmaaier was het gras aan het afrijden. Hij vertelde dat hij er best trots op was dat een WK-ploeg op (…) Het hele nieuwsbericht

880 tachtigplussers

Zondag 8 juli 2018
Volgens de jongste cijfers wonen er in Leopoldsburg  880 tachtigplussers. Van hen zijn er 111 90 jaar of ouder. (Bron: Rijksregister.)
Leopoldsburg - Claire werkt aan onderzoek rond stressZoomClaire De Decker is doctoraatsstudente aan de UHasselt bij professor Katleen Bogaerts, die ook zaakvoerder is van het multidisciplinair expertisecentrum Tumi Therapeutisch in Heusden-Zolder. Zij gaan deze zomer een onderzoek doen naar hoe mensen op stress reageren en Claire is op zoek naar proefpersonen die in de regio wonen.
"Het gaat om een studie rond stressreactiviteit in samenwerking van KULeuven, UHasselt en multidisciplinair expertisecentrum Tumi Therapeutics. Wij vragen de deelnemers (…) Het hele nieuwsbericht
Met het warme weer wordt ons afval extra vroeg opgehaald. Limburg.net vraagt dan ook om daar rekening mee te houden en de vuilniszak of PMD-zak al vanaf 6 uur 's ochtends klaar te zetten.
Van alle Vlamingen zijn de Limburgers het meest tevreden over hun job. En niet alleen dat. Ze zijn het meest betrokken bij hun organisatie. Ook op het vlak van de tevredenheid over hun loon, hun management, de visie van hun bedrijf en de waardering die ze van zowel collega’s als van management krijgen scoren ze het hoogst. Dat blijkt uit een onderzoek van SD Worx.
Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar zijn er in Limburg 3.516 nieuwe eenmanszaken en vennootschappen opgericht. Nooit eerder begonnen zoveel Limburgers met een eigen zaak.

Koekoeksjong

Vrijdag 6 juli 2018
Tribunaliteiten
Als men getrouwd is moet men dikwijls ruzie maken, want zodoende komt men iets van elkaar te weten, zei de Duitse dichter Goethe ooit. Had het echtpaar waar het hier over gaat misschien te weinig ruzie gemaakt? Ze hadden samen een dochter, twee jaar na hun ja-woord geboren. Zes jaar later kwam het tot een echtscheiding en een bitsige strijd over de verblijfsregeling van hun dochtertje. Tot hun dochter, ondertussen elf jaar, de familierechter van Brussel liet weten ‘met iets te zitten’. (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Rode Duivels in halve finales WK voetbalZoomIn het WK voetbal heeft België de halve finales gehaald. Onze nationale ploeg versloeg vanavond Brazilië met 2-1, na doelpunten van Fernandinho (own goal) en Kevin De Bruyne. Dinsdag nemen ze het op tegen Frankrijk, dat vanmiddag Uruguay versloeg. (Cartoon: Fobie)
Leopoldsburg - Droneteam hulpdiensten N-LimburgZoomVanmiddag werd in de kazerne Lommel van de hulpverleningszone N-Limburg de eerste evaluatie voorgesteld van de inzet van drones. En deze evaluatie was over de ganse lijn erg positief. Zo kan men terugkijken op de opleiding van van zeven piloten, werden de drones al meerdere keren effectief ingezet, zoals bij het opsporen van cannabisplantages, enkele grote industrie- en natuurbranden, acties tegen wildcrossers en  de zoektocht naar vermiste personen. Ook bij grote manifestaties zoals de (…) Het hele nieuwsbericht
Droneteam hulpdiensten N-LimburgDroneteam hulpdiensten N-Limburg
Zoom

Zot zijn doet geen zeer

Vrijdag 6 juli 2018
WK-verhalen van Gert Gommé
Leopoldsburg - Zot zijn doet geen zeerHet WK in Frankrijk was het eerste dat we om professionele redenen volgden. Ik werkte voor TV Limburg en had de hoofdredacteur beloofd om elke dag een stukje te maken met de Limburgse Rode Duivels, met VIP’s en supporters. Helaas beslisten de Belgen om hun basiskamp op te trekken in de buurt van Lyon (hotel Golf du Gouverneur in Monthieux). En TV Limburg had in die periode nog geen zendapparatuur. Het gevolg was dat we bijna elke avond meer dan 700 kilometer terugreden van Lyon naar Hasselt om te (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Drugsverslaafde krijgt werkstrafEen werkstraf van 120 uren en een boete van 6.000 euro, grotendeels met uitstel. Dat is de straf die de rechter in Hasselt oplegde aan een dertiger uit Lommel. Hij stond terecht voor de verkoop van cocaïne, wapenbezit zonder vergunning en een inbraakpoging. In Beringen en Leopoldsburg werd hij met wapens betrapt.
De deputatie van de provincie Limburg keurde vandaag een subsidie goed aan Bionerga, de Limburgse maatschappijdie van ons afval opnieuw energie maakt. Daarvoor bouwt ze momenteel een biostoomcentrale in Beringen. Om het teveel aan energie op te slaan, wil ze de mogelijkheid van de aanmaak van waterstof onderzoeken. Nu moet het teveel aan ‘groene energie’ (zon, wind, biostroom) nog opgeslagen worden in dure en zware batterijen. Waterstof zou een milieuvriendelijk alternatief kunnen zijn.De deputatie wil dit innoverend project een kans geven.

Z-Cars Services failliet

Donderdag 5 juli 2018
De rechtbank van Koophandel in Hasselt heeft Z-Cars Services uit Leopoldsburg failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 5 augustus ingediend worden.

Juez-Ponce Saturnina overleden

Donderdag 5 juli 2018
Leopoldsburg - Juez-Ponce Saturnina overleden>Gisteren is Juez-Ponce Saturnina overleden, de weduwe van Rafael Merino Cordoba. Zij was 64 jaar. Het afscheid vindt maandag (11 uur) plaats in aula De Vloot aan de Koningin Louisa Marialaan.
Wie op onderzoek moet in het UZ Gasthuisberg in Leuven of er een zieke gaat bezoeken houdt er best rekening mee dat van 9 juli tot 2 september op de E314 de op- en afrit aan campus Gasthuisberg is afgesloten. U kunt de campus vlot bereiken en weer verlaten via de op- en afritten Leuven (nr. 15), Winksele (nr. 17) en Herent (nr. 18).
Leopoldsburg - Limburgse academies stellen tentoonZoomDe hele zomer lang fungeert de abdijsite van Herkenrode als klankbord voor de acht Limburgse academies voor beeldende kunsten. Een honderdvijftigtal kunstwerken die hun oorsprong vonden in één van de academies in Limburg, treden hier in dialoog met elkaar, én met het unieke erfgoed.  De diversiteit is enorm. Schilders, beeldhouwers, keramisten, tekenaars, grafici, industrieel vormgevers, juweelontwerpers, animatoren, illustratoren, fotografen en glaskunstenaars leveren de werken.  (…) Het hele nieuwsbericht
Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar werden 323 Limburgse bedrijven failliet verklaard. Dat zijn er acht procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.
De droogte veroorzaakt de jongste dagen op sommige plaatsen breuken in de waterleiding. Bij een lange droge periode droogt de ondergrond steeds dieper uit en dan komen er in de grond wat verschuivingen. Enkele millimeters kunnen al volstaan voor gevoelige leidingen om te breken. Het gaat vooral om leidingen in oud gietijzer of vezel-cementleidingen. 
Vandaag en morgen worden er in Limburg en ook op andere plaatsen in het land hoge ozonconcentraties verwacht. Dat komt door de opstapeling van de luchtvervuiling de voorbije dagen en het aanhoudende zonnige en warme weer. Vooral in Limburg is de kans groot dat de Europese informatiedrempel overschreden wordt.

De meeste Limburgse brandweerkorpsen hebben hun handen vol met het verdelgen van wespennesten. Bij de brandweerzone Oost-Limburg alleen al is er een lijst met 160 adressen waar wespennesten moeten verdelgd worden. En er lopen nog elke dag nieuwe aanvragen binnen.
Leopoldsburg - Verbod op kampvuren in LimburgDoor de aanhoudende droogte is de vegetatie zeer droog en dor. Sinds 1 juli geldt de code rood voor brandgevoeligheid in gans Limburg. Brandweerdiensten en natuurbeheerders zijn extra alert en staan stand-by om een beginnende brand zo snel mogelijk te blussen, maar vragen ook de medewerking van elke burger om de gevolgen van natuurbrand te voorkomen of te beperken. Een natuurbrand kan zich in droge periodes namelijk zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen/uitbreiden en kent niet altijd een natuurlijke oorzaak . Gelet op deze droogte geldt vanaf vandaag een geheel verbod op kampvuren in Limburg en dit zolang code rood van kracht is en tot tegenbericht.
Vanaf morgenmiddag worden  in Limburg lokale onweersbuien verwacht. Dat zegt het KMI. Er kan in korte tijd veel neerslag en zelfs hagel vallen. Het noodnummer 1722 voor niet dringende brandweerinterventies is opnieuw geactiveerd.

16.263 bestuurders geflitst

Dinsdag 3 juli 2018
Leopoldsburg - 16.263 bestuurders geflitstDe politiezone Kempenland heeft afgelopen jaar 14.926 bestuurders geflitst tijdens bemande controles. Daarenboven werden 1.337 bestuurders op de gevoelige plaat vastgelegd door een flitspaal.
Leopoldsburg - WK voetbal: België verslaat JapanZoomIn de 1/8 finales van het WK voetbal heeft België vanavond Japan verslagen, na doelpunten van Vertonghen, Fellaini en Chadli. Uitslag: 3-2. Alle doelpunten vielen in de tweede helft. In de kwartfinales komt België vrijdag uit tegen Brazilië.
De gemeente raadt aan tijdelijk de natuurgebieden in de buurt van zwembad De Merel niet te bezoeken. Het advies wordt ingegeven als gevolg van de aanslepende droogte die brandgevaar inhoudt.

Jean Dirix overleden

Maandag 2 juli 2018
Leopoldsburg - Jean Dirix overledenGisteren is Jean Dirix overleden, de weduwnaar van Maria Vanhees. Hij was 87 jaar. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in aula De vloot. Begroetingsmoment: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.
Het Voedselagentschap heeft tijdens de voorbije 8 weken de ziekte van Newcastle bevestigd bij kippen van 10 hobbyhouders in verschillende gemeenten in België. Op basis van de resultaten van het epidemiologisch onderzoek legt het FAVV vanaf vandaag, 2 juli, nieuwe maatregelen op voor alle hobbyhouders van pluimvee in België: op het volledige grondgebied komt er een verbod op het overdragen (verkoop, afstaan, uitwisselen,…) van kippen, kalkoenen, parelhoenen, eenden, ganzen, kwartels, (…) Het hele nieuwsbericht

In lingerie aan het zwembad

Maandag 2 juli 2018
WK-verhalen van Gert Gommé
Leopoldsburg - In lingerie aan het zwembadWe zijn er in 1994 ongewild in geslaagd om de eerste bladzijde van het Nieuwsblad te halen, onder de titel ‘Duivelsfans gestrand in Washington’. Supporters van de Belgen konden enkel tickets bemachtigen via het Antwerpse reisbureau Pauwels Travel. Maar dat was blijkbaar te hoog gegrepen: tijdens het WK ging het bureau failliet.
Dat gaf problemen bij de terugvlucht. Wij hadden onze bagage ingecheckt en wachtten om te vertrekken. Op het bord met de vertrekkende vluchten stond nergens (…) Het hele nieuwsbericht

Code rood in natuurgebieden

Zondag 1 juli 2018
Sinds vanochtend geldt code rood of 'extreem hoog gevaar' voor brand in de de natuurgebieden in de provincie Limburg. Dat heeft het Agentschap Natuur en Bos beslist na overleg met de brandweer.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen