Het overige nieuws

Dorothéa Bollen overleden

Maandag 30 november 2020
Leopoldsburg - Dorothéa Bollen overledenGisteren is de uit Leopoldsburg afkomstige en in Balen woonachtige Dorothéa Bollen overleden, de weduwe van Jozef Adriaens. Zij was 93 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

De week van de afvalophaler

Zondag 29 november 2020
Leopoldsburg - De week van de afvalophalerZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Nieuwe vennootschap: MWB Construct

Zondag 29 november 2020
Willy en Brandon Mallants, beiden uit Leopoldsburg, hebben de besloten vennootschap MWB Construct opgericht met zetel aan de Koningsstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer gevelreinigingswerken, bodemsanering, metsel-, beton- en timmerwerken.

Opgepast: gladheid

Zondag 29 november 2020
Leopoldsburg - Opgepast: gladheidZoomVannacht gaat het op vele plaatsen vriezen en is het uitkijken voor lokale rijmplekken. Het KMI geeft voor Limburg code geel. De strooidiensten staan dan ook paraat!

Een bedankje voor de boseigenaars

Zondag 29 november 2020
Leopoldsburg - Een bedankje voor de boseigenaarsZoomWist jij dat de meeste bossen in Limburg beheerd worden door particulieren? Hun bossen zijn ontzettend belangrijk voor het milieu en de strijd tegen de klimaatopwarming. Ze filteren de lucht die we inademen, werken als een natuurlijke airco en zijn een thuis voor vele planten en dieren. Meer dan ooit trekken we met z’n allen naar het bos om er te ontspannen. Daarom zeggen De Bosgroepen “een dikke merci” aan al de boseigenaars die samen met hen hun bos duurzaam beheren.  Vandaag, (…) Het hele nieuwsbericht

Maak van de nood een deugd!

Zondag 29 november 2020
Leopoldsburg - Maak van de nood een deugd!Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Lokaal dichte mist

Zondag 29 november 2020
Weerbericht
Leopoldsburg - Lokaal dichte mistOnder invloed van hogedrukgebieden is het erg rustig in de atmosfeer. Het is daarbij koud en de kans op mist is groot. De wegen kunnen lokaal glad worden. Vanuit het westen kunnen storingen de volgende dagen onze regio stilaan bereiken en de neerslagkansen nemen toe. De aangevoerde lucht blijft echter relatief koud met in de Ardennen later op de week kans op wat winterse neerslag.
Vandaag is het in de ochtend op veel plaatsen mistig. De mist kan lokaal erg dicht zijn. Bovendien liggen (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe vennootschap: A&M Studio's

Zaterdag 28 november 2020
Michel Nulens en Ani Wati, beiden uit Leopoldsburg, hebben de besloten vennootschap A&M Studio's opgericht met zetel aan de Leonardstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer fotografie en meteo.

Stop met schoffelen

Vrijdag 27 november 2020
Leopoldsburg - Stop met schoffelenZoomBinnen vele klassieke tuinen wordt er nog steeds veel geschoffeld. En dan zeggen dat de tuin veel werk is. Bij deze: stop daarmee! Schoffelen maakt het bodemleven kapot in de grond, die zo belangrijk zijn voor ons microsysteem. Binnen de moderne tuinarchitectuur worden plantvakken mooi dicht aangeplant, waardoor de volledige bodem bedekt wordt door beplanting. Hierdoor is de schoffel overbodig, en kan de beplanting zichzelf instant houden. Doordat de plantvakken volledig dichtgroeien maakt onkruid geen of (…) Het hele nieuwsbericht

Veel fijn stof in de lucht

Vrijdag 27 november 2020
Het is maar dat je 't weet
Er was de voorbije 24 uur veel fijn stof in de lucht. Omdat houtverbranding extra fijn stof in de lucht brengt, roept de Vlaamse Milieumaatschappij de bevolking op om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren. Houtverbranding beperken heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid en op de luchtkwaliteit. Fijn stof inademen is schadelijk voor de gezondheid.

Winkels mogen dinsdag open

Vrijdag 27 november 2020
#samentegencorona
Leopoldsburg - Winkels mogen dinsdag openHet overlegcomité heeft nieuwe beslissingen genomen in het kader van de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus:
- de winkels kunnen opnieuw opengaan vanaf 1 december, onder strenge voorwaarden.
- funshoppen is niet toegelaten.
- winkelen moet alleen (tenzij je hulp nodig hebt) en kort (maximaal een half uur) gebeuren.
- in winkels mag maximaal 1 klant per 10 m² aanwezig zijn.
- ook zwembaden en musea mogen vanaf 1 (…) Het hele nieuwsbericht

Daar is de pixelteelt

Vrijdag 27 november 2020
Niet meer één gewas verbouwen op het land, maar dat land indelen in kleine vakjes en volstoppen met allerlei verschillende groenten en kruiden. Dat is pixelteelt. Wetenschappers en bedrijven ontwikkelen robots en slimme rekenprogramma’s om deze nieuwe aanpak mogelijk te maken. Een boeiend verhaal, dat u kunt lezen bij Nemo Kennislink: "Puzzelen met landbouwgrond"

Al 14 drugslabo's ontdekt

Vrijdag 27 november 2020
Leopoldsburg - Al 14 drugslabo's ontdektDit jaar zijn er in Limburg al 14 drugslabo's en 15 dumpingen van chemisch afval ontdekt. Dat meldde het parket Limburg vandaag. Vorig jaar werden 14 labo's ontdekt en 23 dumpingen vastgesteld. Zeventig procent van de ontdekte labo's werden in Limburg opgezet en bleken vaak aangestuurd vanuit Nederland.
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Actie rond verlichting zwakke weggebruikerZoomOm extra aandacht te vestigen op het belang van goede verlichting en reflecterende kledij of gadgets gaat de provinciaal gecoördineerde thema-actie ‘Verlichting zwakke weggebruikers en bromfietsers’ in het kader van verkeersveiligheid opnieuw van start. Volgende week zullen de Limburgse politiekorpsen extra aandacht schenken aan de zichtbaarheid van zwakke weggebruikers en bromfietsers in het verkeer. Wanneer minderjarigen (-18 jaar) betrapt worden op defecte verlichting of het niet gebruiken van verlichting, kan een ‘jongeren-pv’ worden uitgeschreven met de hieraan gekoppelde verkeersvormingsklas van de politie. Het parket engageert zich om de processen-verbaal die de politie in het kader van de actie opstelt met prioriteit te behandelen. De thema-actie zal worden herhaald tijdens de week van 4 tot en met 8 januari 2021.

Opgelet voor valse websites

Vrijdag 27 november 2020
Leopoldsburg - Opgelet voor valse websitesZoom Vandaag is het Black Friday, de grote jaarlijkse koopjesactie. Voor velen dé gelegenheid om een goede slag te slaan. Door de lockdown vindt de 2020-editie vrijwel uitsluitend online plaats. De FOD Economie waarschuwt om goed op te letten. Zo zijn er meer een meer valse websites online. Bij online shoppen is het belangrijk om een aantal goede reflexen aan te nemen en jezelf de juiste vragen te stellen, vooral als je te maken hebt met een webshop die je niet kent. Controleer dus of hij veilig is en of je de identiteit van de verkoper kunt achterhalen. Hoe zit het met de reputatie van de webshop? Zijn er verkoopsvoorwaarden? Controleer dat alles voordat je de aankoop doet. Een handig hulpmiddel is de Webshop Check van het Europees Centrum voor de Consument (ECC).

Sinneke Wouters overleden

Donderdag 26 november 2020
Leopoldsburg - Sinneke Wouters overledenDinsdag is Sinneke Wouters overleden, de echtgenote van Jean Zabeau. Zij was 79 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Ondertussen, bij bpost...

Woensdag 25 november 2020
Leopoldsburg - Ondertussen, bij bpost...Zoom                                                                             (Cartoon: Fobie)

Hasselt start met wandelbussen

Woensdag 25 november 2020
Leopoldsburg - Hasselt start met wandelbussenZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Geen feestbussen bij De Lijn

Woensdag 25 november 2020
Leopoldsburg - Geen feestbussen bij De LijnEr rijden tijdens eindejaar geen feestbussen bij De Lijn. Vanwege corona, natuurlijk. Iedereen wordt gevraagd om maximaal thuis te blijven; ook evenementen worden afgelast. Daardoor worden er met oudejaar geen extra bussen ingezet. De dienstregeling op oudejaarsdag en nieuwjaarsdag is te bekijken in de routeplanner van De Lijn.

Onderzoek naar loop- en wandelsport

Woensdag 25 november 2020
Leopoldsburg - Onderzoek naar loop- en wandelsportZoomWandel je sinds de lockdowns vaker of beweeg je liever op een andere manier? KU Leuven voert een grootschalig onderzoek naar loop- en wandelsporten tijdens de coronapandemie en vraagt jouw deelname. De antwoorden op deze vragenlijst worden wetenschappelijk en anoniem behandeld en zijn niet voor commercieel gebruik. Met de inzichten in profielen, gedragingen, attitudes en motieven van loop- en wandelsporters willen de onderzoekers beter inspelen op de wensen en noden. Meedoen kan via deze link.

eID voortaan met vingerafdrukken

Woensdag 25 november 2020
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - eID voortaan met vingerafdrukkenZoomVanaf vandaag ziet de eID er een beetje anders uit en worden ook je vingerafdrukken er op opgeslagen De geldigheidsduur en de prijs van de nieuwe eID’s wijzigen niet. Je huidige kaart blijft gewoon geldig en enkele maanden voor de vervaldatum krijg je een brief om een nieuwe kaart aan te vragen.

Avondklok niet gerespecteerd

Woensdag 25 november 2020
Een dertiger uit Leopoldsburg is vanochtend rond 1.40 uur in de Citadellaan in Diest betrapt op het niet respecteren van de avondklok. De bestuurder bleek ook onder invloed van alcohol en moest zijn rijbewijs onmiddellijk inleveren.

Het wordt kouder

Woensdag 25 november 2020
Weerbericht
Leopoldsburg - Het wordt kouderEr komt een storing vanuit het westen aan en de bewolking neemt gestaag toe. De volgende dagen sleept een zwakke storing over onze streken met kans op wat lichte regen of motregen. Tijdens het weekend stijgt de luchtdruk en is de kans op zon groot, maar er komt een vrij schrale oostelijke wind te staan. Het wordt bovendien nog wat kouder met kans op grondvorst of nachtvorst.
Woensdag (25/11) zijn er enkele opklaringen in de ochtend, maar lokaal komen er ook lage wolken voor en is het nevelig of mistig. (…) Het hele nieuwsbericht

De visie van Fobie

Dinsdag 24 november 2020
Leopoldsburg - De visie van FobieZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Diefstal mislukt

Maandag 23 november 2020
Kort nieuws van bij de buren
Leopoldsburg - Diefstal misluktOnbekenden probeerden gisterenavond met een aanhangwagen aan de haal te gaan in de Dwarsstraat in Ham. Toen zij betrapt werden door de eigenaar sloegen zij op de vlucht.

Hulplijn voor jongeren

Maandag 23 november 2020
#samentegencorona
Leopoldsburg - Hulplijn voor jongerenZoomKetnet-wrapper Gloria Monserez liet via Instagram openhartig weten dat ze tijdens deze tweede lockdown slecht in haar vel zit. In gewone tijden is het al niet vanzelfsprekend om jong te zijn: verder studeren, een eerst job zoeken, alleen gaan wonen … tussen hun 17de en 25ste jaar staan jongvolwassenen voor een enorme stap in hun leven. De coronacrisis maakt hen extra kwetsbaar. Eenzaamheid en mentaal onwelzijn loeren om de hoek. Toch durven veel jongeren de stap naar professionele hulp niet te zetten. (…) Het hele nieuwsbericht
Leopoldsburg - Week van afvalophaler of recyclageparkwachterZoomDagelijks zorgen heel wat recyclageparkwachters en afvalophalers ervoor dat we op een eenvoudige manier ons afval kwijt kunnen. Elke dag opnieuw zetten zij zich in om onze inwoners wegwijs te maken in de sorteerregels en het correct aanbieden van afval om er zo voor te zorgen dat het afval correct wordt ingezameld en zoveel mogelijk gerecycleerd kan worden. Deze week worden tijdens de vijfde editie van de “Week van de recyclageparkwachter en afvalophaler” hun inspanningen in de kijker gezet. Daarom wordt deze week ook hun werk in de kijker gezet en roept Limburg.net alle inwoners van Limburg en Diest op om een leuke boodschap met stickers, post-its of tekeningen achter te laten op hun afvalzakken of –bakken.

Uitbraak van coronavirus in Balen

Maandag 23 november 2020
Kort nieuws van bij de buren
Leopoldsburg - Uitbraak van coronavirus in BalenIn WZC Nethehof in Balen zijn 74 bewoners en enkele personeelsleden positief getest op Covid-19. De betrokkenen zijn in quarantaine geplaatst en bezoek is niet toegelaten. An het ministerie van Defensie is gevraagd of men enige hulp kan bieden
Leopoldsburg - 'Bodem van paardenweides is uit evenwicht'ZoomDe meeste paardenweides hebben te weinig koolstof in de bodem en hebben een bodem die uit evenwicht is. Er zijn verschillende oorzaken zoals overbegrazing en het gebruik van kunst- en drijfmest. De oplossing is het aanreiken van de humuslaag door het aanbrengen van organische stof. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van het aanbrengen van compost. Samen met de Bodemkundige Dienst België, PXL en Viva Concept onderzocht Regionaal Landschap Lage Kempen hoe men dit kan aanpakken. De uitkomst zal worden toegelicht in een eindseminarie op 25 november. Meer info (Archieffoto)

Niet zeuren

Maandag 23 november 2020
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Leopoldsburg - Niet zeurenEr is mij een belangrijke inspiratiebron ontnomen. Net zoals mijn grote voorbeeld Simon Carmiggelt, googelen die naam, zit ik wel eens in de kroeg met mijn luistervinkoor in hoogste paraatheid. Simon zat achter zijn kopje koffie met het onafscheidelijke borreltje jenever de kroeggesprekken af te luisteren om ze nadien in een meesterlijk stukje proza te gieten. Kort maar krachtig, ludiek en toch raak, dat was zijn handelsmerk. Hij zat natuurlijk niet ganse dagen op café maar haalde de inspiratie voor zijn (…) Het hele nieuwsbericht

Even de Flandrien Challenge rijden

Zaterdag 21 november 2020
Leopoldsburg - Even de Flandrien Challenge rijdenZoomToerisme Oost-Vlaanderen, Westtoer en Toerisme Vlaanderen hebben de Flandrien Challenge gelanceerd, een sportieve uitdaging waarbij fietsers kunnen proberen een echte Flandrien te worden. Dat kunnen ze doen door in 72 uur tijd de 59 Strava-segmenten over Vlaamse hellingen en kasseien af te leggen. “Fietsen zit ingebakken in het DNA van Vlaanderen. Daarom investeer ik via Toerisme Vlaanderen ruim 100 000 euro in dit sportief project dat Vlaanderen nog meer op de wereldkaart wil zetten als ideale (…) Het hele nieuwsbericht

Het weer: somber

Vrijdag 20 november 2020
Weerbericht
Leopoldsburg - Het weer: somberEen verzwakte storing schuift over onze streken en zorgt voor een somber weerbeeld. Wat neerslag is niet uitgesloten, maar de nadruk ligt vooral op de wolkenvelden. Er wordt hierbij iets zachtere lucht aangevoerd. De volgende dagen staat er niet zo erg veel te gebeuren in de atmosfeer. Wolken domineren en soms kan er een drupje regen vallen. De temperaturen blijven relatief hoog.
Vrijdag (20/11) wisselen wolken af met enkele opklaringen. Op een bui na is het droog. Na de middag neemt de bewolking (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuw album voor Lili Grace

Vrijdag 20 november 2020
Kort nieuws van bij de buren
Leopoldsburg - Nieuw album voor Lili GraceZoomLili Grace, de band van de twee zusjes Nelle en Dienne uit Ham, heeft een nieuw album klaar. 'Silhouette' werd gisterenavond via youtube voorgesteld. En je kan het album herbeluisteren. Zeker doen, want Lily Grace is echt een specialleke in de Limburgse muziekwereld.

De visie van Fobie

Donderdag 19 november 2020
Leopoldsburg - De visie van FobieZoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Fietsster (32) gewond bij val

Donderdag 19 november 2020
Leopoldsburg - Fietsster (32) gewond bij valEen 32-jarige fietsster is gewond geraakt bij een val in de Generaal Lemanstraat. Het ongeval gebeurde vanmorgen.

Het aantal coronabesmettingen daalt

Donderdag 19 november 2020
Leopoldsburg - Het aantal coronabesmettingen daaltZoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Ranchid failliet verklaard

Donderdag 19 november 2020
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft de bvba Ranchid uit Leopoldsburg failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 21 december ingediend worden.

Lamp in brand

Donderdag 19 november 2020
Leopoldsburg - Lamp in brandIn een woonst aan de Berkenlaan vatte vanmorgen een lamp vuur, vermoedelijk als gevolg van een kortsluiting. De brandweer kwam ter plaatse.

Nieuwe platform De ZorgSamen

Donderdag 19 november 2020
#samentegencorona
Leopoldsburg - Nieuwe platform De ZorgSamenZoomDe ZorgSamen is een nieuw platform met tips voor mensen uit de zorg om fit te blijven. Wie in de zorg- of welzijnssector werkt of mantelzorger is, geeft vandaag alles wat hij kan. Met hart en ziel, dag in dag uit. Op dit platform vind je tips om goed voor jezelf te zorgen, veerkracht bij te tanken en elkaar te ondersteunen. Ook voor directe hulp kan je hier terecht. Walter Grootaers, Ann Wauters en longarts Eva Van Braeckel zijn enkele ambassadeurs.
Meer info via deze link.
Leopoldsburg - Vruchtbaarheidscampagne met Tia HellebautZoomOlympisch kampioen Tia Hellebaut wordt het gezicht van een campage rond vruchtbaarheid. Er blijkt immers iets aan de hand te zijn met onze vruchtbaarheid. Het is duidelijk dat er een groot kennistekort is rond vruchtbaarheid bij de Vlaamse bevolking. Vruchtbaarheidskansen én mogelijkheden in fertiliteitsbehandelingen worden veelal overschat. 18 plussers moeten weten dat naarmate de leeftijd hun eicel- en zaadcelkwaliteit afneemt.
Daarenboven toont nieuw onderzoek aan dat ook mannen (…) Het hele nieuwsbericht
Vruchtbaarheidscampagne met Tia HellebautVruchtbaarheidscampagne met Tia HellebautVruchtbaarheidscampagne met Tia Hellebaut
Zoom

'Hoe gezond is jouw grond?'

Donderdag 19 november 2020
Wist je dat de kwaliteit van de grond waarop je leeft een grote impact heeft op je levenskwaliteit? Daarom lanceert de OVAM ‘De Grote Grondvraag’. Via de website www.degrotegrondvraag.be kan je opzoeken hoe het gesteld is met de kwaliteit van de grond waarop je woont of werkt. En indien blijkt dat jouw grond een risicogrond is, helpt de OVAM je om jouw grond terug gezond te maken.  
Een verontreinigde bodem houdt gezondheidsrisico’s in, voor de mensen die erop wonen, werken en naar school gaan; voor de gewassen die erin groeien en de dieren die erin en erop leven. De verontreiniging kan bovendien het grondwater aantasten en dat bedreigt onze watervoorraden. Vandaar dit onderzoek.  

Het is weer kadootjestijd...

Woensdag 18 november 2020
Leopoldsburg - Het is weer kadootjestijd...Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Brandweer raadt vuurwerk af

Woensdag 18 november 2020
Leopoldsburg - Brandweer raadt vuurwerk afZoom‘Onze Rob’ en zijn hond Charlie zijn dit jaar terug als boegbeelden van de campagne #Ikknalzondervuurwerk van Netwerk Brandweer. Meer dan anders moet iedereen feesten in eigen bubbel. "We vrezen dan ook dat heel wat mensen zelf vuurwerk willen afsteken. Als brandweer raden we dit af, omwille van de risico’s op verwondingen, schade en dierenleed. We roepen op om te knallen (= te feesten) zónder vuurwerk, om de al zwaar belaste zorg en de handhaving van de openbare orde (…) Het hele nieuwsbericht

Willy Heeren overleden

Woensdag 18 november 2020
Leopoldsburg - Willy Heeren overledenGisteren is Willy Heeren overleden, de weduwnaar van Yolande Closset. Hij was 87 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Rode Kruis lanceert nieuwe app

Woensdag 18 november 2020
#samentegencorona
Leopoldsburg - Rode Kruis lanceert nieuwe appZoomRode Kruis-Vlaanderen lanceert vandaag een nieuwe gratis app die mensen, met concrete tips en uitleg, meer durf en zelfvertrouwen geeft om anderen in de buurt te helpen met psychische problemen. Zeker nu de coronacrisis weer volop piekt en de situatie nog harder weegt op het mentale welzijn van heel veel mensen, is de nood aan een ‘houvast’ – meteen ook de naam van de app – zeer hoog. Het idee is dat iedereen – ook als je een leek bent – een ander kan helpen en zo kan voorkomen dat milde problemen erger worden. De app ‘Houvast’ kan je downloaden in de appstore of via www.rodekruis.be/ehbp.

Pol Vereecke overleden

Dinsdag 17 november 2020
Leopoldsburg - Pol Vereecke overledenVandaag is de in Leopoldsburg woonachtige Pol Vereecke overleden, de weduwnaar van de in 1984 overleden Gabriëlle Reynders. Hij was 98 jaar. De uitvaartliturgie vindt in intieme kring plaats in de parochiekerk van Korspel.

Inbraak bij klaarlichte dag

Dinsdag 17 november 2020
Leopoldsburg - Inbraak bij klaarlichte dagGisteren is bij klaarlichte dag ingebroken in een garage aan de Martelarenstraat. De dieven gingen onder meer met drie vislijnen aan de haal.

Vrijwilligersdag bij de brandweer

Dinsdag 17 november 2020
Leopoldsburg - Vrijwilligersdag bij de brandweerZoomOp 12 december organiseert Hulpverleningszone Noord-Limburg een 'V-day', voor iedereen die interesse heeft om vrijwilliger te worden bij de brandweer
Heb je interesse en woon je op maximum 8 minuten van de brandweerkazerne van Pelt (Heuvelerweg), Lommel (Norbert Neeckxlaan) of Leopoldsburg (Michellaan)? Ga dan die dag daar zeker eens je licht opsteken!
Deelname aan de V-day is gratis en volledig vrijblijvend. Vooraf inschrijven is verplicht. Je doet dit door uiterlijk 8 december een (…) Het hele nieuwsbericht

Karel Van Genechten overleden

Dinsdag 17 november 2020
Op 13 november overleed de uit Leopoldsburg afkomstige en in Neerpelt woonachtige Karel Van Genechten, de echtgenoot van Nicole De Ridder. Hij was 79 jaar en leidde jarenlang het VDAB-kantoor in Neerpelt. Het afscheid vond in besloten kring plaats.

Guido Verheyden overleden

Zondag 15 november 2020
Leopoldsburg - Guido Verheyden overledenGisteren is in Heusden-Zolder de uit Leopoldsburg afkomstige Guido Verheyden overleden, de levenspartner van Violetta Chmielewska. Hij was 75 jaar. Het afscheid vindt in besloten kring plaats.

Ophokplicht pluimvee

Zaterdag 14 november 2020
Leopoldsburg - Ophokplicht pluimveeZoomVanaf morgen geldt er in ons land voor iedereen een ophokplicht voor kippen, duiven of ander pluimvee. In Oostende is er een besmetting van het vogelgriepvirus vastgesteld. Zowel professionele bedrijven als particulieren moeten hun kippen of ander pluimvee ophokken of afschermen.

Heb je al een kerstboom?

Vrijdag 13 november 2020
Leopoldsburg - Heb je al een kerstboom?ZoomOp vraag van klanten verkopen plantencentra nu al levende kerstbomen.Dat is ruim twee weken vroeger dan normaal. Volgens de uitbaters willen mensen het extra gezellig maken in huis tijdens deze lockdown. Je moet de kerstboom wel fris zien te houden anders verliest hij zijn naalden al voor Kerstmis, waarschuwt Radio 2.

Carina Thibaut overleden

Donderdag 12 november 2020
Leopoldsburg - Carina Thibaut overledenGisteren is Carina Thibaut overleden, de weduwe van Patrick Vanden berghe. Zij was 60 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Alda Van den Berg overleden

Donderdag 12 november 2020
Leopoldsburg - Alda Van den Berg overledenGisteren is Alda Van den Berg overleden, de echtgenote van Roger Dekoninck. Zij was 85 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Vincent Renard overleden

Donderdag 12 november 2020
Leopoldsburg - Vincent Renard overledenDinsdag is de uit Lommel afkomstige en in Leopoldsburg woonachtige Vincent Renard overleden, de echtgenoot van Kaatje Neuteleers. Hij was 53 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Meer startende ondernemingen

Donderdag 12 november 2020
Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar zijn er in Limburg 6.223 ondernemingen opgestart. Tijdens dezelfde periode vorig jaar waren er dat slechts 6.032. Limburg is de enige provincie waar het aantal startende ondernemingen is toegenomen.
Leopoldsburg - Opgepast voor valse mails FOD FinanciënOpnieuw doen valse e-mails, zogezegd afkomstig van de FOD Financiën, de ronde. Hierbij belooft men u in het kader van de covid-19-crisis een fiscale tegemoetkoming. Om die te krijgen vragen de fraudeurs om u eerst aan te melden via MyMinfin. Doe dat zeker niet en negeer deze e-mail! Meer info over phishing en oplichting via deze link.

Daar is de zelfrijdende tractor

Donderdag 12 november 2020
Leopoldsburg - Daar is de zelfrijdende tractorZoomEen tractor die zonder bestuurder over een veld rijdt en daar zelfstandig aan de slag gaat, klinkt nog als toekomstmuziek, maar is over enkele jaren realiteit. Het strategisch onderzoekscentrum Flanders Make ontwikkelde de eerste zelfrijdende tractor in ons land die allerlei taken van de landbouwer kan overnemen. Tijdens de fruitoogst plaatst hij bijvoorbeeld lege kratten naast het veld. Zodra ze gevuld zijn met fruit, haalt hij ze weer op en plaatst ze in een vrachtwagen. Dergelijke (…) Het hele nieuwsbericht

Extra bussen De Lijn

Donderdag 12 november 2020
Leopoldsburg - Extra bussen De LijnOp maandag 16 november komen er opnieuw 164 extra autocars bij om de drukke ritten tijdens de schoolspits te ontlasten. Het totaal komt zo op 375. Daarnaast beboeten de controleurs het niet of niet correct dragen van het mondmasker en blijven ook alle eerder genomen preventiemaatregelen van kracht. Met slechts één doel: ervoor zorgen dat al onze reizigers vlot en veilig op hun bestemming geraken.

Een vaccin tegen het coronavirus

Woensdag 11 november 2020
Leopoldsburg - Een vaccin tegen het coronavirusZoom                                                                            (Cartoon: Fobie)

'F-35 maakt te veel lawaai'

Woensdag 11 november 2020
Het is maar dat je 't weet
We moeten er (gelukkig) nog een jaar of vijf, zes op wachten, maar dan komt de F-35 de F-16 vervangen op de vliegbasis van Kleine-Brogel. Of we daarmee blij moeten zijn - we gaan er ons niet over uitspreken. Nu al blijkt dat de F-35 driemaal meer geluidsoverlast gaat veroorzaken dan zijn voorganger. In Nederland zijn de reacties van omwonenden van het vliegveld Volkel verontrustend; de F-35 maakte daar maandag enkele vluchten en dat zorgde voor erg veel negatieve reacties in verband met het veroorzaakte geluid.  

Het coronavirus ontrafeld

Woensdag 11 november 2020
Leopoldsburg - Het coronavirus ontrafeldZoomHoe kunnen we het coronavirus overwinnen? En hoe werkt dat virus? Een uiterst verhelderend inzicht dat in deze video geleverd wordt door prof. dr. Filip Lardon van de Universiteit Antwerpen. Ga er eens voor zitten, u gaat er veel van opsteken!

Ondertussen, in Washington...

Woensdag 11 november 2020
Leopoldsburg - Ondertussen, in Washington...Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Daar is de Sintbus weer!

Dinsdag 10 november 2020
Leopoldsburg - Daar is de Sintbus weer!ZoomOm Sinterklaas en zijn Pieten niet onder een grote berg brieven te laten verdwijnen, verzamelt en verwerkt bpost alle brieven in een heus Sintsecretariaat. Alle kinderen kunnen tot 27 november 2020 een brief naar de Sint schrijven. Elk kind dat een brief schrijft of een tekening naar de Sint stuurt, krijgt een brief en een cadeautje terug. Wat dat cadeautje is, moet een verrassing blijven. Het adres is: Sinterklaas, Spanjestraat 1, 0612 Hemel.

Ganzen vallen dood uit de lucht

Dinsdag 10 november 2020
Het is maar dat je 't weet
Uit de Nederlandse provincie Utrecht komen meldingen dat daar ganzen dood uit de lucht vallen. Dat heeft te maken met de vogelgriep die daar sinds enkele weken flink toeslaat. Bij de Dierenambulance komen dagelijks tal van meldingen binnen van dieren die dood uit de lucht vallen of raar gedrag vertonen. Door de uitbraak van de vogelgriep geldt ook in ons land een ophokplicht voor pluimvee.
Leopoldsburg - 'Vaccin van Pfizer voor 90% betrouwbaar'Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)    

Inbraak via dakraam

Maandag 9 november 2020
Kort nieuws van bij de buren
Dieven drongen via een dakraam binnen in een woning aan de Korenstraat in Ham. Volgens de eerste vaststellingen is er echter niets gestolen.

EMJ krijgt online-editie

Maandag 9 november 2020
Leopoldsburg - EMJ krijgt online-editieDe 69ste editie van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd zal vanwege de coronacrisis volgend jaar online doorgaan op 1 mei. Dat is vanmorgen in Pelt bekendgemaakt. Eerder werd al bekend dat het zowel een instrumentaal als een vocaal festival zal zijn. Alle juryconcerten kunnen tijdens het festival bekeken worden via één van de videostreams. Koren die houden van een extra uitdaging kunnen een extra werk instuderen en deelnemen aan een tweede categorie. Ook workshops en ontmoetingsmomenten met juryleden worden op de agenda gezet. Een spectaculaire proclamatie en avondhappening zullen niet ontbreken, zegt het EMJ. Het hele festival zal de hele dag door online bezocht kunnen worden van ontbijtsessie tot avondconcert, inclusief interactieve sessies voor elke deelnemende groep. Meer informatie over hoe men kan inschrijven en de voorwaarden zullen weldra terug te vinden zijn op www.emj.be.

Trump en zwarte piet

Maandag 9 november 2020
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Leopoldsburg - Trump en zwarte pietZou er op gans de wereld de afgelopen maanden één journalist of columnist, van welk medium ook, de woorden Trump en Corona niet gebruikt hebben? Je zal een sterk vergrootglas moeten hebben om die witte merel te vinden. In de (On)Verenigde Staten is de beslissing gevallen en is die andere witte merel van 4 jaar geleden uit zijn nest gevallen. Zijn we blij met Joe Biden? Ik ben denk dat we vooral blij zijn dat Trump de presidentstroon zal moeten verlaten. Joe Biden heeft de afgelopen 24 uur al meer (…) Het hele nieuwsbericht
Vanwege de toenemende besmettingen en verstrengde coronamaatregelen heeft Natuurpunt beslist de jaarlijkse distributie van planten - met dit jaar de gratis klimaatbomen - uit te stellen tot februari 2021. Bij de actie zijn lokaal zowat 250 vrijwilligers betrokken.

Het Wilde Westen

Zondag 8 november 2020
Leopoldsburg - Het Wilde WestenZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Ruit verbrijzeld op Diestersteenweg

Zaterdag 7 november 2020
Leopoldsburg - Ruit verbrijzeld op DiestersteenwegOp de Diestersteenweg hebben vandalen een ruit verbrijzeld. De politie kreeg gisterennamiddag melding van de feiten.

Eddy Fransen overleden

Zaterdag 7 november 2020
Leopoldsburg - Eddy Fransen overledenGisteren is Eddy Fransen overleden, de echtgenoot van Nicole Hertenweg. Hij was 69 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Geen 'onze vader' meer

Vrijdag 6 november 2020
Tribunaliteiten
Leopoldsburg - Geen 'onze vader' meerVoor de familierechtbank van Brugge stond een man die niet langer de naam van zijn vader wilde dragen. Hij toonde twee brieven van zijn dokter, met het verhaal van een jeugd van stokslagen, stampen en vernederingen. 's Winters moest hij naar een onverwarmde veranda, zonder eten of beschutting. Ook moeder was het slachtoffer van de tiran en stierf toen haar zoon amper 21 was. Haar dood overlaadde hem met schuldgevoelens.
De minister van justitie had een naamswijziging geweigerd. Er was geen enkel bewijs van (…) Het hele nieuwsbericht
Nogal wat - vooral jonge - kandidaten-autobestuurder zaten met vragen en onzekerheden nu de rijlessen en -examens tot minstens 14 december zijn opgeschort. Voor hen is er goed nieuws. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters heeft de wettelijk voorziene termijnen verlengd tot en met 30 september volgend jaar. "Personen van wie het theorie-examen en voorlopig rijbewijs verloopt of die het terugkommoment moeten volgen, geven we zo voldoende tijd om een nieuwe afspraak in te plannen. We creëren zo (…) Het hele nieuwsbericht

Om natte voeten van te krijgen

Vrijdag 6 november 2020
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Om natte voeten van te krijgenZoomDe meeste projecties van de globale stijging van het zeeniveau lopen tot eind deze eeuw. Het smelten van de ijskappen is echter een zeer langzaam proces en eens de ijskappen uit evenwicht zijn, kan het nog honderden tot duizenden jaren duren voor een nieuw evenwicht is gevonden. In zijn doctoraatsstudie, gepubliceerd in het tijdschrift Earth System Dynamics, heeft glacioloog Jonas Van Breedam projecties gemaakt voor de stijging van het zeeniveau tijdens de komende 10.000 jaar. Hij maakte hiervoor (…) Het hele nieuwsbericht

De grens over in coronatijden

Donderdag 5 november 2020
Grensgevallen
Leopoldsburg - De grens over in coronatijdenOmdat het voor grensbewoners niet altijd duidelijk is welke de coronamaatregelen zijn in elk land, ontwikkelden de Euregio Maas-Rijn en haar partners een instrument om daaraan te verhelpen. Met dit formulier kan je in een paar klikken de regelgeving vinden die op jouw situatie van toepassing is. Als de maatregelen veranderen, wordt er ook snel werk gemaakt van het bijwerken van deze tool, die je hier vindt.
Kort nieuws van bij de buren
In de Smidsestraat in Ham raakten deze namiddag een auto en een 70-jarige voetgangster uit Ham in een aanrijding betrokken. Deze laatste werd daarbij gewond.

Natuur geeft ons een goed gevoel

Dinsdag 3 november 2020
Leopoldsburg - Natuur geeft ons een goed gevoelZoomIn de natuur bewegen heeft een positief effect op hoe we ons voelen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Christelijke Mutualiteit en de natuurvereniging BOS+gevoerd hebben sinds het begin van de corona-uitbraak . De twee organisaties, en de Limburgse Regionale Landschappen, roepen dan ook op om tijdens deze tweede lockdown meer de natuur in te trekken. Iedereen die op zoek wil naar wandelingen in zijn buurt of die eens een nieuw wandelgebied wil ontdekken in Limburg kan terecht op wandeleninlimburg.be. (Foto Hans Put)

Droog maar koud

Dinsdag 3 november 2020
Weerbericht
Leopoldsburg - Droog maar koudDrukstijgingen beperken de neerslagkansen sterk en met de kern van een hogedrukgebied die over onze regio komt te liggen krijgt de zon veel ruimte. Maar met het luwen van de wind is de kans op nevel en mist wel groot en het is koud.
Vandaag is er flink wat zon in de ochtend en het is droog. Er komen in de loop van de dag meer wolken opzetten en vooral na de middag vallen er ook enkele buien, bij de doortocht van een zwakke storing. Het wordt niet warmer dan 13 graden en de wind spant aan tot (…) Het hele nieuwsbericht

André Swinnen overleden

Dinsdag 3 november 2020
Leopoldsburg - André Swinnen overledenIn Lepoldsburg is gisteren André Swinnen overleden. Hij was 85 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte familiekring. Zijn urne krijgt een plaats in het columbarium op de begraafplaats van Lommel-Kerkhoven.

11.11.11.-actie gaat online

Dinsdag 3 november 2020
Leopoldsburg - 11.11.11.-actie gaat onlineZoomVoor het eerst in 55 jaar geen 11.11.11-vlaggen in het straatbeeld en geen vrijwilligers onderweg. De organisatie vraag nu om financieel te steunen via stortingen. Els Hertogen, directeur van 11.11.11: “Al 55 jaar tooien vlaggen, banners en affiches van 11.11.11  de straten rond 11 november en komen tienduizenden mensen bijeen tijdens eetfestijnen, sporttoernooien, winkelverkopen en deur-aan-deur acties. Dit jaar zal er op straat echter weinig te zien zijn van  de 11.11.11-campagne. In de (…) Het hele nieuwsbericht

De visie van Fobie

Maandag 2 november 2020
Leopoldsburg - De visie van FobieZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Opgepast voor oplichters

Maandag 2 november 2020
Leopoldsburg - Opgepast voor oplichtersDe politie waarschuwt nogmaals voor oplichting via telefoon of computer. Men merkt momenteel een enorme stijging van het aantal slachtoffers van oplichting via sms, mail en telefoon. Enkele voorbeelden: 
- Een familielid dat plots een nieuw nummer heeft en via Whatsapp vraagt of je snel wat geld kunt storten... Louche! 
- Een buurvrouw die plots een tweede profiel heeft en je aanspreekt in gebrekkig Nederlands... Louche!
- Microsoft belt je op (…) Het hele nieuwsbericht

Louis Vonckx overleden

Maandag 2 november 2020
Leopoldsburg - Louis Vonckx overledenZaterdag is de uit Paal afkomstige en in Leopoldsburg woonachtige Louis Vonckx overleden, de levenspartner van Paula De Vuyst. Hij was 87 jaar. De uitvaartliturgie vindt in intieme kring plaats in de parochiekerk van Korspel.
Vanaf 2 november (middernacht zondag op maandag) zijn er geen publieke liturgische vieringen meer mogelijk. En dit alvast tot en met zondag 13 december. Huwelijken kunnen wel nog, maar enkel in aanwezigheid van de echtgenoten en getuigen en de voorganger. Ook uitvaartliturgie in de kerk blijft mogelijk, met een maximum van 15 personen (kinderen onder de twaalf jaar niet meegerekend).

Ophokplicht vanwege vogelgriep

Zondag 1 november 2020
Leopoldsburg - Ophokplicht vanwege vogelgriepZoomWe meldden op 23 oktober al dat er in Nederland vogelgriep was uitgebroken. Nu heeft ook het FAVV, het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen, alarm geslagen. Als u thuis pluimvee of ander gevogelte hebt, zou u dit moeten lezen.

Oppassen bij het winkelen...

Zondag 1 november 2020
Leopoldsburg - Oppassen bij het winkelen...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen