Het overige nieuws

Info over kuddebeschermingshonden

Donderdag 30 september 2021
Landschap vzw en Welkom Wolf nodigen iedereen uit om op zaterdag 9 oktober om 19u in Buurthuis De Locht in Eksel een infomoment over het gebruik van kuddebeschermingshonden bij te wonen. Directe aanleiding is de campagne Welkom Waakhond die op touw werd gezet naar aanleiding van de vergiftiging van een belangrijke kuddewaakhond op het militair domein in Helchteren-Meeuwen de voorbije zomer.
Beide organisaties brachten een aantal specialisten samen - onder leiding van Ray (…) Het hele nieuwsbericht

Meubilair bisdom naar kansarmen

Donderdag 30 september 2021
Leopoldsburg - Meubilair bisdom naar kansarmenDe nog bruikbare meubels en huisraad van het oude administratieve gebouw van het bisdom Hasselt worden via vzw Warm Borgloon aan kansarmen geschonken. In mei verhuisden de administratieve diensten van het bisdom Hasselt naar hun nieuwe kantoorgebouw aan de Paul Bellefroidlaan in Hasselt. Maar niet al het meubilair en de huisraad uit het gebouw aan het Vrijwilligersplein gingen mee. Het vicariaat diaconie zag meteen potentieel om hiermee kansarmen een duwtje in de rug te kunnen geven. Na goedkeuring (…) Het hele nieuwsbericht

Gisteren bij De Lijn...

Donderdag 30 september 2021
Leopoldsburg - Gisteren bij De Lijn...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Weekend van de Klant

Woensdag 29 september 2021
Leopoldsburg - Weekend van de KlantZoomHet is dit weekend weer 'Weekend van de Klant'. Dat is een organisatie van UNIZO, Comeos en UCM, en staat voor een feestelijk winkelweekend in heel België. Het is dit jaar de vijfde editie, op zaterdag 2 en zondag 3 oktober 2021. Tienduizenden winkeliers (zelfstandigen en ketens), maar ook horeca-zaken, kappers en schoonheidsspecialisten, bankkantoren, reisbureaus, … verrassen hun klanten met een cadeautje of leuke actie. Heel wat steden, gemeenten en verenigingen organiseren leuke activiteiten en animatie. De deelnemende handelaars in Leopoldsburg vind je hier.

Madeleine Geysen overleden

Woensdag 29 september 2021
Leopoldsburg - Madeleine Geysen overledenIn Heppen is gisteren Madeleine Geysen overleden, de echtgenote van Roger Heulsen. Zij was 73 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (10 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Mondmaskerplicht blijft bij De Lijn

Woensdag 29 september 2021
Leopoldsburg - Mondmaskerplicht blijft bij De LijnZoomVanaf 1 oktober wordt een bijkomende reeks coronaregels afgeschaft of versoepeld. In Vlaanderen laat o.a. de hoge vaccinatiegraad toe dat het mondmasker afgezet mag worden op bepaalde plekken. Voor het openbaar vervoer echter blijft de mondmaskerplicht bestaan in de voertuigen, stations en binnenruimtes. Aan de haltes in open lucht is een mondmasker niet meer verplicht. De Lijn roept haar reizigers dan ook op het mondmasker correct te blijven dragen op de voertuigen, en ook de andere hygiënemaatregelen te blijven toepassen zodat we elkaar kunnen blijven beschermen.
Leopoldsburg - Nieuw materiaal voor redden van dierenZoomDe hulpverleningszone Noord-Limburg heeft nieuw materiaal aangekocht voor redding van groot vee (paarden, runderen, …), en dit werd vanmiddag in de brandweerkazerne in Lommel voorgesteld. De brandweer heeft jaarlijks immers heel wat interventies met dieren, groot en klein. Van reeën of everzwijnen in het kanaal, tot ontsnapte reptielen. Zo gebeurt het ook geregeld dat een groot dier in een put of sloot wegzakt en er niet meer uit kan.
Met behulp van het nieuwe reddingsharnas (…) Het hele nieuwsbericht

Zwitsers stemmen voor homohuwelijk

Maandag 27 september 2021
Leopoldsburg - Zwitsers stemmen voor homohuwelijkZoom                                                                            (Cartoon: Fobie)

“Welkom???” Wolf!

Maandag 27 september 2021
Losse Flodders door Martin Vanierschot
Leopoldsburg - “Welkom???” Wolf!Vorige week namen 3000 mensen deel aan een stille protestmars tegen de aanwezigheid van de wolf in onze provincie. De liefde is fel bekoeld. Het verhaal van de ‘Grote Boze Wolf’ is allang geen sprookje meer. Ik neem de lezer graag terug mee in de tijd , naar 1 april 2019, toen in mijn rubriek Losse Flodders een alinea verscheen over de wolf. De titel was “Aprilgrappen”. Ik weet het, het is ondertussen geen grap meer maar bittere ernst. Ik kan het ook niet meer veranderen dat de tekst op 1 (…) Het hele nieuwsbericht

Het geluid van de knoflookpad

Zondag 26 september 2021
Vandaag gelezen
"Waar ik ook heel veel plezier aan heb gehad, is de geluidsopname van de knoflookpad. Die zingt enkel onder water. Niemand had dat geluid op tape. Dus maakte ik, met behulp van een condoom, een waterdichte microfoon en stapte de vijver in."
(LIKONA-vrijwilliger André Van de Sande (86) in "LINA")
Leopoldsburg - Ondertussen, op het Mgr. Ladeuzeplein...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Duizenden betoogden tegen de wolven

Zondag 26 september 2021
Leopoldsburg - Duizenden betoogden tegen de wolvenZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Leopoldsburg - Grote Heide 4-0

Zaterdag 25 september 2021
Leopoldsburg - Leopoldsburg - Grote Heide 4-0K. ESK Leopoldsburg heeft vanavond de punten thuis gehouden tegen Grote Heide. Uitslag: 4-0.

44% landbouwgrond

Donderdag 23 september 2021
Vandaag gelezen
Leopoldsburg - 44% landbouwgrondZoomDe landoppervlakte van België bestaat voor 44% uit landbouwgrond en voor 20% uit bos. 9% van het grondgebied bestaat uit woongebied en 7% wordt gebruikt voor transport en communicatie. (Statbel, het Belgische statistiekbureau)

Pater Thieu Vanherk overleden

Donderdag 23 september 2021
Leopoldsburg - Pater Thieu Vanherk overledenGisteren is pater Thieu Vanherk overleden. Hij was 82 jaar en afkomstig van Kaulille. Hij was lid van de congregatie van de paters van het Allerheiligste Sacrament en werd op 18 augustus 1987 in Overpelt priester gewijd. Hij was onder andere pastoor in Korspel. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Leopoldsburg, gevolgd door de teraardebestelling op de begraafplaats van Kaulille. Begroeting: maandag (18.30-19.30 uur) in funerarium Hulsmans in Leopoldsburg.

We krijgen herfstweer

Donderdag 23 september 2021
Weerbericht
Leopoldsburg - We krijgen herfstweerHet aangename septemberweer loopt stilaan op zijn einde. Niet zozeer in temperaturen, die blijven de komende dagen immers nog vrij hoog, maar vooral in het aantal uren zonneschijn. Eerst zorgt een verzwakte storing voor meer bewolking. In het weekend brengt een storing vanuit het zuiden onweersbuien en na het weekend zorgen Atlantische storingen voor wisselvallig en winderig weer. Tussendoor is er ook nog wel af en toe wat zonneschijn.
Vandaag (23/09) verloopt de eerste (…) Het hele nieuwsbericht

Alternatieve dienstregeling

Donderdag 23 september 2021
Leopoldsburg - Alternatieve dienstregelingDoor een nationale actiedag van de socialistische vakbond op vrijdag 24 september zullen er die dag minder bussen en trams rijden. De Lijn doet er alles aan om haar reizigers niet in de kou te laten staan en werkte een alternatieve dienstregeling uit. Deze is beschikbaar op delijn.be/alternatievedienstverlening

Jan Fabre voor de rechter

Woensdag 22 september 2021
Leopoldsburg - Jan Fabre voor de rechterZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Wolf Fencing Team heeft de handen vol

Woensdag 22 september 2021
Leopoldsburg - Wolf Fencing Team heeft de handen volZoomSinds de start in de zomer van twee jaar geleden heeft het Wolf Fencing Team Belgium wolfproof omheiningen bij 170 veehouders geplaatst. En dat werkt: geen enkele van hen meldde nadien nog een schadegeval. Met de aangekondigde wolvenpiek hebben nog eens meer dan 100 veehouders een aanvraag gedaan voor deze oplossing, meldt het team vandaag.
“Waarom zou je het niet doen als het werkt?”, zo vraagt Carola zich af. Zij en haar man werden als eerste veehouders (…) Het hele nieuwsbericht

Een woelige zomer

Woensdag 22 september 2021
Leopoldsburg - Een woelige zomerZoom                                                                            (Cartoon: Fobie)

Maria Haeseldonckx overleden

Dinsdag 21 september 2021
Leopoldsburg - Maria Haeseldonckx overledenVandaag is Maria Haeseldonckx overleden, de weduwe van Louis Luyckx. Zij was 82 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in aula De Vloot. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

'Schrik wolven af met een ezel'

Maandag 20 september 2021
Leopoldsburg - 'Schrik wolven af met een ezel'Zoom"Regelmatig lees ik jullie internetkrant, en ik vond de berichten rond het 'wolvenprobleem' wel interessant," mailt Robert O'Hara uit het Canadese Sydenham. "Hier in Canada gebruiken de boeren ezels om hun vee te beschermen tegen wolven, vossen, lynxen, coyotes en zo meer... De ezel moet wel groot gebouwd zijn en bij voorkeur van het vrouwelijk geslacht. Maar de oplossing werkt! Lees "Protecting Livestock with Guard Donkeys"... Ook het Canadese ministerie van Landbouw is met het probleem van de aanvallen op kuddes bezig.

World Cleanup Day, ook in Parijs

Zondag 19 september 2021
Leopoldsburg - World Cleanup Day, ook in ParijsZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Park Houthalen klopt Leopoldsburg

Zaterdag 18 september 2021
Leopoldsburg - Park Houthalen klopt LeopoldsburgPark Houthalen heeft vanavond de punten thuis gehouden tegen K. ESK Leopoldsburg. Uitslag:1-0, na een laat penaltydoelpunt van Grossi.

Autobanden stukgestoken

Zaterdag 18 september 2021
Leopoldsburg - Autobanden stukgestokenIn de Koningin Louisa-Marialaan hebben onbekenden de vier banden van een auto stukgestoken. Het vandalisme werd de voorbije nacht gepleegd.

Parket waarschuwt voor drugs

Zaterdag 18 september 2021
Leopoldsburg - Parket waarschuwt voor drugsZoomHet parket Limburg heeft vandaag gewaarschuwd voor drugs op het festival Extrema Outdoor, dit naar aanleiding van het overlijden van een Nederlandse festivalganger gisteren. "Naar aanleiding van dat sterfgeval werden spoed enkele substanties geanalyseerd door professor/toxicoloog Tytgat (KU-Leuven)," aldus het parket. "Op het slachtoffer werden volgende drugs aangetroffen, waarvoor het parket Limburg met spoed wil waarschuwen, al is het op dit moment niet duidelijk of deze drugs in verband staan het overlijden van de man: XTC-tabletten met logo van Philippe Plein (foto), met een zeer hoge dosering MDMA (bijna dubbel van de normale hoeveelheid MDMA in een XTC-tablet en potentieel letaal); en twee soorten Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS’en), met name: methylone (= cathynone, synthetische versie van cath) en 3MMC (methyl met cathynonen)."

Het kan gebeuren...

Zaterdag 18 september 2021
Leopoldsburg - Het kan gebeuren...Zoom                                                                  (Cartoon: Yves 21)

De nieuwe coronaversoepelingen

Vrijdag 17 september 2021
Leopoldsburg - De nieuwe coronaversoepelingenVanaf 1 oktober gaan enkele coronaversoepelingen in. Mondmaskerplicht geldt alleen nog in het openbaar vervoer, in treinstations, in de luchthavens, in ziekenhuizen, bij medische contactberoepen, bij de kapper en bij evenementen met meer dan 500 personen binnen en 750 buiten zonder Covid Safe Ticket. Nachtclubs mogen vanaf die datum opengaan, maar ze moeten daarbij het Covid Safe Ticket gebruiken.
Het gaat om federale maatregelen. De gewesten mogen hier elk afzonderlijk van afwijken.

Amadeus Rieffe overleden

Vrijdag 17 september 2021
Leopoldsburg - Amadeus Rieffe overledenWoensdag is Amadeus Rieffe overleden, de echtgenoot van Lorraine van de Wiel. Hij was 53 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: zondag (17-17.30 uur) in funerarium Hulsmans-Laenen.

Vakbondsactie De Lijn

Vrijdag 17 september 2021
Leopoldsburg - Vakbondsactie De LijnOp 24 september organiseert de socialistische vakbond een nationale manifestatie tegen de federale loonnormwet. Hierdoor zullen er die dag minder bussen en trams rijden. De Lijn werkt een alternatieve dienstregeling uit voor haar reizigers op basis van het beschikbare personeel. Meer informatie over de gevolgen voor de dienstverlening vinden de reizigers uiterlijk 23 september op delijn.be/alternatievedienstverlening.

Afvalophaling verloopt weer normaal

Vrijdag 17 september 2021
Leopoldsburg - Afvalophaling verloopt weer normaalZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Wolvenoverleg op 12 oktober

Vrijdag 17 september 2021
Leopoldsburg - Wolvenoverleg op 12 oktoberZoomOp 12 oktober vindt in Limburg een wolvenoverleg plaats tussen onder meer de burgemeesters van de gemeenten uit het wolvengebied, het Agentschap Natuur en Bos en andere organisaties.
Inmiddels roept burgemeester van Lommel Bob Nijs (CD&V) op om de polemiek over de wolven te stoppen en het overleg af te wachten. Hij vindt dat er te hevig en te emotioneel gereageerd wordt. "We moeten het hoofd koel houden en met alle partners aan tafel gaan, zowel het team van Welkom Wolf als de Boerenbond. We (…) Het hele nieuwsbericht

Paus Franciscus over vaccinaties

Vrijdag 17 september 2021
Vandaag gelezen
Paus Franciscus zei gisteren  dat hij maar moeilijk kan begrijpen waarom sommigen aarzelen om zich met het coronavaccin te laten vaccineren. Hij herinnerde eraan dat hij zichzelf meteen had laten vaccineren en ook anderen had aangespoord om dat te laten doen, met het oog op het algemeen belang. "Toen wij jong waren, werden wij allen gevaccineerd tegen mazelen en polio. Toen alle kinderen werden ingeënt protesteerde niemand".(KerkNet)

Toeristen in de ruimte

Donderdag 16 september 2021
Leopoldsburg - Toeristen in de ruimteZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Fietster (27) gewond bij aanrijding

Donderdag 16 september 2021
Leopoldsburg - Fietster (27) gewond bij aanrijdingEen 27-jarige fietsster uit Leopoldsburg is gewond geraakt bij een aanrijding met een auto op de Paalsesteenweg in Paal. Het ongeval gebeurde deze namiddag rond 16 uur.

Wisselvallig weertje

Donderdag 16 september 2021
Weerbericht
Leopoldsburg - Wisselvallig weertjeEen storing schuift vandaag over onze streken met veel wolken en perioden van regen. Na de doortocht van deze storing, kan een uitloper van het hogedrukgebied der Azoren tot over onze regio doordringen. Het wordt droog en er zijn opklaringen. Er wordt dan wel wat koelere lucht aangevoerd, maar de temperaturen zijn eerder normaal voor deze periode van het jaar. In het weekend nemen de neerslagkansen opnieuw toe.
Donderdag (16/09) zijn er bij momenten vrij veel wolken, maar het (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen, ergens in Limburg...

Woensdag 15 september 2021
Leopoldsburg - Ondertussen, ergens in Limburg...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Zondag de Sahara City Run

Woensdag 15 september 2021
Zondag is er opnieuw de Sahara City Run in Lommel. Na de Kidsrun om 13 uur, wordt om 14 uur het startschot gegeven voor de deelnemers van de 5 km. Om 15 uur starten de deelnemers van 10 km en de 15 km. De start en aankomst zijn voorzien aan het Hertog Janplein in Lommel. Maar een ideale plaats om te supporteren is ongetwijfeld het voetbalterrein van FC De Lansiers in de Rijtenstraat. De organisatie heeft daar namelijk gezorgd voor een muzikaal intermezzo met het all-round trio Legs and Bellies die er (…) Het hele nieuwsbericht

Juliette Lisson overleden

Dinsdag 14 september 2021
Leopoldsburg - Juliette Lisson overledenVandaag is Juliette Lisson overleden, de echtgenote van Ernest Struijs. Zij was 67 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans-Laenen.

Slecht jaar voor Limburgse bedrijven

Dinsdag 14 september 2021
Economisch nieuws
Leopoldsburg - Slecht jaar voor Limburgse bedrijvenZoom De Limburgse TOP 500-bedrijven lieten in 2020 een totale omzet van 34,06 miljard euro optekenen, 4,3% minder dan in 2019. De omzet daalde het sterkst in de industrie (-9,8%). De dienstensector moest 2,7% inboeten. De handel en de bouw deden het daarentegen qua omzetcijfer wat beter dan het jaar voordien.
Dat blijkt allemaal uit de pas verschenen "Top-500" van VKW-Limburg. Met die "Top-500" worden de bedrijven bedoeld die in Limburg vorig jaar de grootste omzet realiseerden.
Met de (…) Het hele nieuwsbericht

Seinstoring weer verholpen

Dinsdag 14 september 2021
Leopoldsburg - Seinstoring weer verholpenVanmorgen was er een algemene externe stroompanne in de elektronische bedieningspost in het seinhuis in Hasselt, waardoor het treinverkeer elders in de provincie moeilijkheden ondervond, zegt Infrabel. Van 8u50 tot 9u05 was het treinverkeer onderbroken op de spoorlijnen van en naar Hasselt. De toestand is intussen terug hersteld, maar er zijn wel nog gevolgsvertragingen mogelijk.

Nieuwe windmolen in Ham

Dinsdag 14 september 2021
Kort nieuws van bij de buren
Leopoldsburg - Nieuwe windmolen in HamZoomLimburg win(d)t nv is gestart met de opbouw van de nieuwe windturbine ten zuiden van de autosnelweg E313, op grondgebied Ham. De windturbine heeft een mast met onderaan 4 modulaire stalen delen. Elk modulair deel bestaat uit stalen schelpen die op de grond aan elkaar worden gemonteerd. De voorbije dagen is de montage van deze mastdelen gebeurd, zodat de toren nu kan worden opgebouwd. Van zodra ook de grote onderdelen van de windturbine (o.a. gondel en wieken) op de werf geleverd zijn, wordt de (…) Het hele nieuwsbericht

Staking bij Renewi afgelopen

Maandag 13 september 2021
Leopoldsburg - Staking bij Renewi afgelopenZoomDe staking bij Renewi is afgelopen: in de loop van de voormiddag zijn de directie en vakbonden tot een akkoord gekomen. Dat houdt in dat er in geen enkele ophaalwagen nog een camera zal worden geïnstalleerd. De ophalers zijn weer aan het werk gegaan. Omdat de ophaalwagens niet op het normale tijdstip zijn uitgereden, kunnen vandaag wel niet alle geplande ophaalrondes uitgevoerd worden. Limburg.net zegt zich te verontschuldigen voor het ongemak dat de staking voor de inwoners met zich meebracht. Vanaf morgen verloopt de afvalophaling in Limburg en Diest weer zoals gepland.

Jean Spooren overleden

Maandag 13 september 2021
Leopoldsburg - Jean Spooren overledenZaterdag is Jean Spooren overleden, de weduwnaar van Maria Diepvens. Hij was 89 jaar en afkomstig van Lommel. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Leopoldsburg. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans-Laenen in Leopoldsburg.

K. ESK Leopoldsburg - KRC Peer 1-1

Zaterdag 11 september 2021
Leopoldsburg - K. ESK Leopoldsburg - KRC Peer 1-1De wedstrijd tussen K. ESK Leopoldsburg en KRC Peer werd vanavond stopgezet bij een 1-1 stand.

Lambert Joosten overleden

Vrijdag 10 september 2021
Leopoldsburg - Lambert Joosten overledenWoendag is Lambert Joosten overleden, de vriend van de in 2010 gestorven Patrick Torfs. Hij was 67 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19-20.30 uur) in funerarium Creemers aan de Achelpoort. condoleren: https://www.begrafenissencreemers.be/

Jozef Hannes overleden

Donderdag 9 september 2021
Leopoldsburg - Jozef Hannes overleden
Vandaag is Jozef Hannes overleden, de weduwnaar van Irène Bel. Hij was 89 jaar. Het afscheid vindt donderdag 16 september (10 uur) plaats in aula De Vloot, gevolgd door de bijzetting op de begraafplaats van Heppen. Begroeting: woensdag 15 september (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans.

Julien Elens overleden

Woensdag 8 september 2021
Leopoldsburg - Julien Elens overledenMaandag is Julien Elens overleden, de echtgenoot van Paula Coninx. Hij was 90 jaar. en woonde in Leopoldsburg. Het afscheid vindt plaats in intieme kring, gevolgd door de asverspreiding op de gemeentelijke begraafplaats van Hechtel-Eksel. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.

Partytent gestolen

Dinsdag 7 september 2021
Uit een tuinhuis aan de Korenbloemstraat is een partytent gestolen. De politie kreeg vanmorgen rond 10 uur melding van de feiten.

Bijzonder warm

Dinsdag 7 september 2021
Weerbericht
Leopoldsburg - Bijzonder warmet aanvoer van droge en warme landlucht vanuit het zuidoosten wordt het bijzonder warm voor de tijd van het jaar. Dit danken we aan een hogedrukgebied met kern over het oosten van Europa. Een depressie met bijhorende storingen in de golf van Biskaje zet koers naar onze streken en zorgt voor kentering in het weer vanaf donderdag. Het wordt dan onweerachtig en later ook minder warm.
Dinsdag (07/09) wordt het erg warm voor de tijd van het jaar bij maxima rond 27 en mogelijk zelfs (…) Het hele nieuwsbericht

Kleen Window failliet

Dinsdag 7 september 2021
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft het faillissement uitgesproken van Kleen Window uit Leopoldsburg. Schuldvorderingen moeten voor 2 oktober ingediend worden.

Eén Limburgse woonmaatschappij

Maandag 6 september 2021
Leopoldsburg - Eén Limburgse woonmaatschappijZoom“We voegen tegen 1 januari 2023 sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren samen in één woonactor met maar één speler per gemeente”. Dit korte zinnetje uit het Vlaams Regeerakkoord 2019-2024 betekende de start van een intens en uitdagend traject dat de maatschappijen en lokale besturen de komende jaren zullen doorlopen. Elke woonmaatschappij moet in een uniek, niet-overlappend werkingsgebied opereren. De eerste stap richting een woonmaatschappij is de (…) Het hele nieuwsbericht

Het nazomertje is begonnen

Zaterdag 4 september 2021
Weerbericht
Leopoldsburg - Het nazomertje is begonnenEen hogedrukgebied dat al dagenlang kampeert nabij Schotland trekt naar Oost-Europa en stuurt in een oostelijke luchtstroming, droge landlucht naar onze streken. Hierdoor krijgt de zon flink wat ruimte en gaan de temperaturen de hoogte in. Later volgende week wordt de stroming zuidoostelijk en later zuidelijk. De aangevoerde lucht wordt dan nog wat warmer. In de tweede helft van de week kunnen storingen onze regio bereiken en neemt de kans op onweer toe.
Vandaag kan het even duren alvorens nevel en (…) Het hele nieuwsbericht

Het nut van bomen

Zaterdag 4 september 2021
Vandaag gelezen
Leopoldsburg - Het nut van bomenZoom"Bomen brengen ook verkoeling en helpen het riool ontlasten, een belangrijke uitdaging voor gemeenten die zich voorbereiden op steeds zwaardere buien. Als een bomenrij zorgt dat er geen rioolaanpassing hoeft te komen, of de bestrating niet wegstroomt, scheelt dat ontzettend veel geld. 10% van een bui wordt bijvoorbeeld al door het bladerdek opgevangen en verdampt daarna weer."
                                                                     (Gelezen in het FD)

De truc met de grootvader

Vrijdag 3 september 2021
Tribunaliteiten
Leopoldsburg - De truc met de grootvaderDe familierechter had hem verboden ook nog maar in de buurt te komen van zijn zesjarig dochtertje. Alleen in een bezoekruimte en onder toezicht van de begeleiders van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) mocht hij haar nog ontmoeten. Maar de spanningen tussen de man en de moeder van zijn dochter hielden aan, met steeds opnieuw klachten wegens stalking en schending van het contactverbod. Uiteindelijk zette de man zelf de contacten met zijn dochter via de bezoekruimte stop.
Coup de théatre, (…) Het hele nieuwsbericht

Bericht aan de treinreizigers

Vrijdag 3 september 2021
Het is maar dat je 't weet
Gedurende de komende drie weekends wordt er gewerkt op de spoorlijnen Mol-Herentals-Lier en Herentals-Turnhout. Die voorbereidende werkzaamheden dienen voor de installatie van het nieuwe Europese veiligheidssysteem ETCS. Ook wordt er aan wissels en spoorinfrastructuur gewerkt. Gedurende de drie weekends worden er vervangbussen ingezet.

Werner Krüger overleden

Vrijdag 3 september 2021
Leopoldsburg - Werner Krüger overledenGisteren is Werner Krüger overleden, de partner van Mercedes Bolssens. Hij was 55 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Heselmans in Tessenderlo.

Mooi wandelweer

Vrijdag 3 september 2021
Leopoldsburg - Mooi wandelweerZoomEr komen enkele dagen met heel mooi nazomerweer, perfect om nog te genieten van bijvoorbeeld een heidewandeling in de ochtend. (foto Hans Put)

Het Vlaamse paard - een blijver

Donderdag 2 september 2021
Leopoldsburg - Het Vlaamse paard - een blijverZoom Eind 2020 waren er in Vlaanderen bijna 200.000 paardachtigen geregistreerd: paarden, pony’s, zebra’s, ezels, of een kruising daarvan. Dat is ongeveer 65% van alle paardachtigen in België. Vorig jaar waren er 23 erkende stamboekverenigingen met maatschappelijke zetel in Vlaanderen die samen 34 stamboeken voor paarden, pony’s en ezels beheren.
De stamboekverenigingen tellen ruim 14.000 leden. Er werden in 2020 meer dan 12.000 veulens ingeschreven in de Vlaamse stamboeken, 63% (…) Het hele nieuwsbericht

Oplossing wiskundige termen

Donderdag 2 september 2021
Leopoldsburg - Oplossing wiskundige termenZoomHeel wat wiskundige termen in de tekening van Dirk Van Bun, die we eergisteren publiceerden. De tekenaar zelf had er acht aangegeven: telraam (raam links), vierkantswortel (op het bord), aftrekken (poetsvrouw), breuken (rolstoel), = gelijk aan (tweeling), vermenigvuldigen (konijnen), taartdiagram (bureau), verzameling (appels en peren)... Maar lezers ontdekten nog de Pi, cirkel, zeshoek, trapezium... Een lezeres kwam zelfs op 55 termen uit!  

Permanent rook- en vuurverbod in natuur

Donderdag 2 september 2021
Het is maar dat je 't weet
Leopoldsburg - Permanent rook- en vuurverbod in natuurZoomEr komt een algemeen en permanent rook- en vuurverbod in alle Vlaamse bos- en natuurgebieden. Dat heeft de Vlaamse regering vlak voor de zomer principieel beslist op voorstel van Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir.
Sinds kort is het al verboden om in Vlaamse bos- en natuurgebieden nog te roken of vuur te maken vanaf risicocode geel, maar Demir wilde een stap verder gaan en kreeg steun van haar collega’s in de regering om decretaal in te grijpen. “De voorbije jaren zagen we enerzijds al (…) Het hele nieuwsbericht

Minder schoolse vertraging in Limburg

Woensdag 1 september 2021
Er is minder schoolse vertraging bij Limburgse leerlingen gewoon lager onderwijs dan bij hun Vlaamse leeftijdsgenoten. In heel Vlaanderen daalde het percentage leerlingen gewoon lager onderwijs in tien jaar tijd van 15,4 naar 11,6 procent, in Limburg van 13,9 naar 10,2 procent. In Genk (15,7 %) en tien andere gemeenten (Maasmechelen, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Hamont-Achel, Houthalen-Helchteren, Lommel, Bocholt, Bree, Maaseik en Voeren) - is er beduidend meer schoolse vertraging in het gewoon lager onderwijs. Alken (4,4 %), Peer (5,1 %) en Lummen (5,1 %) scoren het best (laagst) wat schoolse vertraging in het gewoon lager onderwijs betreft. Ze scoren veel lager dan het Limburgse cijfer.
17/02

Proficiat oude doos met je foto vroeger van het Solarium, als kind heb ik er vroeger nog gezwommen van de hoge duikplank af gedoken . vriendelijke groeten van Benoit Boons (91)

Benoit Boons
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Leopoldsburg