De technische dienst van de gemeente heeft
vorig jaar 14 onkostennota's opgemaakt tegen sluikstorters van wie in het achtergelaten afval identiteitsgegevens werden gevonden. De nota's vormen een vergoeding van minimum 250 euro voor het opruimen. Sinds dit jaar stelt de politie bovendien een GAS-pv op, waaruit een GAS-boete van 250 euro kan volgen. De eerste pv’s zijn al uitgeschreven. Verder wordt het hele jaar door de verplaatsbare camera ingezet op diverse plaatsen, zoals bij glascontainers, om sluikstorters te betrappen.
Maar ook inwoners dragen hun steentje bij. Jaarlijks nemen een tiental verenigingen en scholen deel aan het actieweekend ‘propere straten’ van Limburg.net en OVAM: straat.net. Dat vindt dit jaar plaats van 20 tot 22 april. Doorheen het jaar zijn er een 15-tal inwoners actief om hun straat of buurt mee proper te houden via het project Mooimakers. Deze inwoners krijgen van de milieudienst materiaal (grijper, handschoenen, vuilzakken, fluovestje) om dit veilig te kunnen doen en de technische dienst gaat het opgeruimd afval ophalen. Limburg.net zorgt via de gemeente voor een beloning voor deze inwoners.
Zwerfvuil opruimen kost in Vlaanderen jaarlijks 164,2 miljoen euro of 25,64 euro per inwoner (cijfers OVAM 2015). Eenmalige drankverpakkingen, plastic flesjes en blikjes, maken 40% uit van dat zwerfvuil. Het schepencollege besliste daarom recent, mede op advies van de milieuraad, om toe te treden tot de
Statiegeldalliantie en de gemeenteraad heeft die beslissing vanavond goedgekeurd. Limburg.net heeft in deze alliantie het voortouw genomen, o.a. met de actie
www.yeswecan.be. Zo wil het gemeentebestuur mee druk zetten om tot een structurele oplossing te komen en het systeem van statiegeld in te voeren zoals in Nederland, Duitsland, Zweden, Denemarken en Finland.