Het overige nieuws

De provincie Limburg heeft een drone aangekocht die vanaf 1 januari volgend jaar kan gebruikt worden door de Limburgse politie-en brandweerzones. Zo kan het toestel onder meer worden ingezet bij massa-evenementen en zoekacties.

De ogen van een libel

Vrijdag 30 juni 2017
Puur natuur
Lommel - De ogen van een libelZoomVan alle insecten hebben libellen de best ontwikkelde ogen; die gebruiken ze om te jagen. Het facet-oog van een libel bevat duizenden lensjes en bezit een heel aparte gave: met de roodbruine bovenhelft van het oog ziet ze haar prooi goed tegen een blauwe achtergrond, met de onderste helft beter tegen een groene of donkere achtergrond. De nep-pupillen die je ziet, zijn delen van het oog waarmee ze scherper kan zien. Op de foto: een Zwervende heidelibel. (Foto Pieter Cox)

Het weer in juni

Vrijdag 30 juni 2017
De maand juni werd een echte zomermaand! De gemiddelde temperaturen waren tijdens de nacht 14,6 en overdag 26,1 graden Celsius. Op zes dagen klom het kwik zelfs boven de 30°, maar er waren slechts twee dagen met onweer; op 7 en 23 juni. Juni was ook erg droog met amper 33,1 liter neerslag in 11 dagen. Hopelijk zal de schoolvakantie ook in goede cijfers uitkomen? (Bijdrage Georges Bleyen)

Tergende traagheid

Vrijdag 30 juni 2017
Tribunaliteiten
Lommel - Tergende traagheidWie het ongeval veroorzaakte was duidelijk. Het was de chauffeur van die ene auto. Discussie was er alleen over de schadevergoeding voor het 16-jarige meisje in de andere auto. Zij bleef quasi volledig verlamd achter, levenslang afhankelijk van wie haar omringt. Zelf eten, zich verplaatsen, haar toilet maken, communiceren, het was voortaan voor haar onmogelijk. De discussie ontaardde in een ellenlange procedure in Brussel.
Na tien jaar hadden het meisje en haar naastbestaanden nog altijd het raden naar een (…) Het hele nieuwsbericht
Lommel - Zaterdag derde editie PloegentijdritZoomZaterdag 1 juli fietsen (bijna) 60 teams in het Kristalpark voor verschillende Goede Doelen. De opbrengst dit jaar gaat naar Zonneweelde, Funathlon, Bednet en tenslotte naar De Sappige Trappers (Fietsen naar Rome tvv VZW Assjette). “We registreerden alvast 15 ploegen méér als vorig jaar”, geeft organisator Jean-Pierre Cuypers fijntjes mee.
Alvorens zaterdag in groep tegen de chrono te rijden, is er in samenwerking met WAOD, een wielerwedstrijd, 63 km op het (…) Het hele nieuwsbericht
Grensgevallen
Vanaf 2020 worden er op de (militaire) vliegbasis Eindhoven 4 nieuwe Airbus-tankvliegtuigen gestationeerd. Dat is vanmiddag beslist op het NAVO-beraad in Brussel. Het gaat om Multi Role Tanker Transport-toestellen, die straaljagers kunnen bijtanken in de lucht maar ook materieel kunnen vervoeren. In totaal bestelt de NAVO zeven toestellen van het type A330 MRTT.

Antonietta Marsili overleden

Donderdag 29 juni 2017
Lommel - Antonietta Marsili overledenGisteren is Antonietta Marsili overleden, de weduwe van Giuseppe Berti en van Antonio Cavicchia. Zij was 88 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Kerkhoven. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters aan de Adelberg.

Schrijf nu in voor onze quiz

Donderdag 29 juni 2017
Lommel - Schrijf nu in voor onze quizZoomDe vakantie staat voor de deur, maar vanaf september is het voor velen weer alle dagen alert zijn. En hoe beter uw hersenen weer wakker maken na de vakantie dan door een leuke quiz? Vrijdag 8 september kunt u terecht in CC De Adelberg in Lommel voor de eerste 'Geknipte Internetgazetquiz' en inschrijven kan nu reeds via internetgazet.lommel[!]telenet.be. Het enige wat u nodig hebt zijn 4 tot max 6 personen, en wij garanderen u een fijne avond. De quiz is zowel voor 'diehard quizzers' als de 'gewone sterveling' perfect doenbaar, en we voorzien ook leuke prijzen. Zo wordt de trofee voor de winnaar speciaal voor ons gemaakt in het GlazenHuis in Lommel. Tot dan...

Van onze man in New York

Donderdag 29 juni 2017
Lommel - Van onze man in New YorkZoomNew York’s bekendste hotdog-restaurant is zeker Nathan’s in Coney Island. Men verkoop er al Frankfurters sinds 1916.  Elke 4de juli, Amerika’s Onafhankelijkheidsdag, organiseren ze er een wedstrijd om te zien wie er het meeste hotdogs kan verorberen.  Sinds 2008 duurt de wedstrijd 10 minuten. Hotdogs die na het verstrijken van die tijd al in de mond van de deelnemers zitten, worden ook meegerekend - tenminste als ze ingeslikt worden. Het huidige record bij de vrouwen staat op 45 en bij de mannen op 73.5. Smakelijk! (Bijdrage Dirk Vandenberk)
Van onze man in New YorkVan onze man in New York
Zoom

Rolstoelwandeling Samana

Donderdag 29 juni 2017
Lommel - Rolstoelwandeling SamanaZoomGisteren - woensdag - werd door Samana Kerkhoven naar jaarlijkse gewoonte een rolstoelwandeling ingericht. Dit jaar werd gekozen om aan de Soeverein te vertrekken. Ondanks het mindere weer hebben ze toch een mooie wandeling kunnen maken aan de Soeverein, langs de sportpleinen en door de speeltuin. De namiddag werd daarna afgesloten met koffie en een lekker stuk taart. (Bijdrage Frieda Willekens)

Ida Haveneers overleden

Donderdag 29 juni 2017
Lommel - Ida Haveneers overledenGisteren is Ida Haveneers overleden, de weduwe van Twan Vanduffel. Zij was 91 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Lommel-Heeserbergen. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters aan de Adelberg.
Grensgevallen
Lommel - Beweging onder invloed van lichtZoomWetenschappers van TU Eindhoven en Kent State University hebben een materiaal ontwikkeld dat onder invloed van licht gaat golven en zich zo kan voortbewegen. Ze klemden hiervoor een strookje van dit nieuwe polymeer in een rechthoekig framepje, en bij belichting gaat dit geheel vanzelf aan de wandel. Dit apparaatje, met de afmeting van een paperclip, is ’s werelds eerste wandelmachientje dat licht direct omzet in voortbeweging, simpelweg aangedreven door één vaste lichtbron. De (…) Het hele nieuwsbericht

Wat is Twitter?

Woensdag 28 juni 2017
Vandaag gelezen
"Twitter is: miljoenen gekken kunnen meer onzin uitkramen dan tien wijzen kunnen rechtzetten.
De wereld moet het voor verbetering hebben van Einstein, niet van elke gek die zijn naam op muren en glazen schrijft."
(Chefren Hagens op Villamedia.nl)

Lommel telt 33.996 inwoners

Woensdag 28 juni 2017
Op 1 januari 2017 telde Lommel 33.996 inwoners: 17.051 mannen en 16.945 vrouwen.Dat blijkt uit gegevens van het Nationaal Instituut voor de Statistiek.

Eén lichtgewonde bij botsing

Dinsdag 27 juni 2017
Lommel - Eén lichtgewonde bij botsingEen 38-jarige uit Overpelt en een 31-jarige uit Hechtel-Eksel raakten vandaag, kort voor de middag, betrokken bij een botsing tussen twee auto's op de Balendijk in Lommel. Eén van hen raakte daarbij licht gewond.

Rode Kruis zoekt vrijwilligers

Dinsdag 27 juni 2017
Lommel - Rode Kruis zoekt vrijwilligersZoomKinderen uit kansarme of allochtone gezinnen, maar ook kinderen met een beperking, kinderen van wie een ouder of grootouder is overleden, kinderen van wie de ouders recent zijn gescheiden… hebben het vaak moeilijk op school en kunnen wat extra begeleiding goed gebruiken. Als vrijwilliger van het project ‘Brugfiguren’ neem je deze taak op jou. Voor dit project werkt je afdeling samen met één of meerdere scholen. Het is immers belangrijk dat vrijwilligersinitiatieven aansluiten op (…) Het hele nieuwsbericht

AFS zoekt gastgezinnen

Dinsdag 27 juni 2017
Lommel - AFS zoekt gastgezinnenAFS Limburg zoekt nog vijf gastgezinnen voor studenten die eind augustus naar ons land komen om hier een jaar te studeren. Ze gaan begin juli 2018 weer naar huis. Wie wil er de wereld in huis halen? Meer info via de website, of via beleef[!]afs.org en 015/795010. (Bijdrage Magda Reijnders)

De nieuwe leuze deze week

Maandag 26 juni 2017
Lommel - De nieuwe leuze deze weekZoomMet een knipoog naar Hasselt... (Foto Albert Agten)
Grensgevallen
Op de Luikerweg, de weg tussen Lommel-Kolonie en Valkenswaard, heeft een automobilist afgelopen nacht 14 jonge everzwijnen aangereden die de weg overstaken. De dieren overleefden de klap niet. Hun ouders, die de weg vóór hen overstaken, geraakten veilig aan de overkant. De automobilist bleef ongedeerd. UPDATE Ook op de snelweg in Weert zijn afgelopen nacht enkele overstekende everzwijnen doodgereden.
Grensgevallen
UPDATE Afgelopen nacht rond kwart voor twee is in Eindhoven een persoon omgekomen toen de auto waarin hij zat tegen een boom terechtkwam. De auto werd door de politie achtervolgd nadat de chauffeur bij een wegcontrole op de vlucht was geslagen. Het slachtoffer is een 29-jarige inwoner van Sint-Jans-Molenbeek. De chauffeur, een 29-jarige Brusselaar, en een 20-jarige passagier  uit Meise werden met verwondingen in het ziekenhuis opgenomen. In de auto werden softdrugs en een hoeveelheid geld aangetroffen. De politie nam beide in beslag.
Lommel - Dag van de mantelzorg in KerkhovenZoomNaar jaarlijkse gewoonte wordt de mantelzorgers een hart onder de riem gestoken. Mensen die zich dag en nacht vrijwillig inzetten voor de zieken en hulpbehoevenden mogen zeker niet vergeten worden binnen Samana en daarom kregen ze afgelopen vrijdag een bezoekje van hun kernlid dat hen verraste met een mooi geschenkje. Dank u wel aan al de mantelzorgers voor deze belangeloze inzet. (Bijdrage Frieda Willekens)
Lommel - Samana Centrum op bedevaart in OostmalleZoomOm de twee jaar gaat Samana Lommel-Centrum op bedevaart. Dit jaar vertrokken ze donderdag naar het Mariapark in Oostmalle, een klein maar piekfijn verzorgd bedevaartsoord. Ondanks het snikhete weer – temperaturen een stuk boven de 30 graden – was het in de bus aangenaam vertoeven. Een stemmige eucharistieviering werd opgedragen in de prachtige kapel, waarna  de deelnemers even tijd hadden om door het park te slenteren langs de Kruisweg, de Calvarieberg, beelden van Moeder Theresa en pater Pio en een kaarsje aan te steken bij de Mariagrot. De namiddag werd afgesloten met brood, taart, heel wat kopjes koffie en een gezellige babbel. (Bijdrage Louisa Willekens)
Samana Centrum op bedevaart in OostmalleSamana Centrum op bedevaart in OostmalleSamana Centrum op bedevaart in Oostmalle
Zoom
Het wegdek op de E314 richting Lummen ter hoogte van Aarschot is volledig hersteld en het verkeer moet niet langer over de pechstrook, meldt Radio2. Woensdag kwam door de hitte het wegdek over de hele breedte naar omhoog. De voorbije dagen was Wegen en Verkeer druk in de weer om het wegdek te herstellen. Eerst werd gezegd dat vlot verkeer pas vanaf maandagochtend mogelijk zou zijn. Maar vanmiddag bleek dat het asfalt genoeg afgekoeld was en ging de snelweg weer volledig open.

Andrea Loenders overleden

Zondag 25 juni 2017
Lommel - Andrea Loenders overledenIn het Mariaziekenhuis in Overpelt is gisteren de uit Hechtel afkomstige Andrea Loenders overleden, de echtgenote van Chel Verdonschot. Zij was 83 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroetingsmoment: donderdag (18-18.45 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat.

Samen op de trein

Zaterdag 24 juni 2017
300 woorden van Rudi
Lommel - Samen op de treinEr heerst examenstress in huis. Het begint al voor het krieken van de dag, met de  geur van koffie die door de kamers trekt. Het pepmiddel om meteen van start te gaan met de leerstof. Alles nog even goed nakijken, want je weet natuurlijk nooit. Als ze vertrekken wensen we ze tot drie maal toe succes. En als ze thuiskomen, moeten ze altijd diezelfde zin aanhoren. “En? Hoe is het geweest?” Het maakte me vroeger wel eens zenuwachtig, als ik die vraag kreeg, want je kon het minstens twee keer (…) Het hele nieuwsbericht

Zondag Limburgse Open Molendag

Vrijdag 23 juni 2017
Lommel - Zondag Limburgse Open MolendagZoomZondag is er de Limburgse Open Molendag. Bezoekers krijgen gratis toegang tot de molen tussen 10 en 17 uur. De vrijwillige molenaars zullen jullie met plezier op hun wind- of watermolen ontvangen. Op de meeste molens zullen maaldemonstraties worden gegeven, afhankelijk van wat de natuur ons aan wind of water geeft. Deelnemende molens aan de Open Molendag zijn hier terug te vinden.

Unieke oude machines te koop

Vrijdag 23 juni 2017
Lommel - Unieke oude machines te koopZoomIn de mijngebouwen van Beringen liggen nog enkele oude machines die in het verleden werden aangekocht door de provincie. Die worden nu verkocht.
In de jaren 1980 dacht de provincie Limburg na over de oprichting van een Museum voor Industrieel Erfgoed. Pleitbezorgers waren Adriaan Linters en toenmalig gedeputeerde Emiel Smets. Met het oog op het museum werd gestart met het samenbrengen van kenmerkende industriële objecten die toen dreigden verloren te gaan. Een van de verzamelthema’s (…) Het hele nieuwsbericht

Kunsthandel Wunjo Art failliet

Donderdag 22 juni 2017
Kunsthandel Wunjo Art uit Lommel is vandaag door de rechtbank van Koophandel in Hasselt failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 22 juli ingediend worden.

Nieuw: Anytime Fitness

Donderdag 22 juni 2017
Lommel - Nieuw: Anytime FitnessZoomDeze week is in de Koning Leopoldlaan 25 een nieuwe fitnesszaak geopend, eentje die 24/24 open is. Zaakvoerders zijn Ronald Beks en Annette. (Foto Albert Agten)
Lommel - WICO introduceert STEAM in haar onderwijsZoomAlle campussen van de scholengemeenschap WICO zullen vanaf volgend schooljaar werken aan STEAM-onderwerpen in het eerste jaar van de eerste graad. Dit gemeenschappelijk, pedagogisch project is een onvervalste primeur voor de scholengemeenschap. STEAM staat voor science, technology, engineering, art en mathematics.
De term STEAM is internationaal gegroeid. STEAM wil jongeren warm maken voor de domeinen wetenschap, technologie en wiskunde en het onderwijs nauwer laten aansluiten bij (…) Het hele nieuwsbericht
Lommel - Hitte: gratis snorkelen in duikcentrumZoomWe spreken nu officieel van een hittegolf en om wat afkoeling te krijgen mag je vandaag tussen 16u en 20u gratis gaan snorkelen bij duikcentrum TODI in Beringen. Je moet je aanmelden aan de balie met je zwemgerief.

Werken in de Kiefhoekstraat

Woensdag 21 juni 2017
Morgen/donderdag en vrijdag zal er aan het wegdek gewerkt worden in de Kiefhoekstraat. Tijdens het frezen blijft het plaatselijk verkeer eventueel mogelijk. Maandag zal er een nieuwe asfaltlaag worden aangebracht. De aannemer vraagt om op die dagen geen voertuigen op de rijbaan te plaatsen.
Tijdens de aanleg van de nieuwe asfaltlaag is het tijdelijk niet mogelijk om woningen te bereiken. De werken vinden plaats tussen ''Park Lage Kempen'' en de Weyerbrugstraat.
Voor de derde dag op rij was het vandaag prijs op de E314. Met volledig versperde rijbanen, lange files en het bijhorende economische verlies tot gevolg. Maar het kan ook anders. Voka – Kamer van Koophandel Limburg, samen met de sociale partners verenigd in de SERR, zijn al heel lang vragende partij voor een verbreding van de E314 en de E313. Bovendien pleit Voka – Kamer van Koophandel Limburg voor een performant disaster recovery beleid.  Op die manier kunnen dergelijke ongevallen performanter en dus sneller afgehandeld worden, wat een voordeel is voor heel de maatschappij, aldus Voka.
Het verbod dat minister Schauvliege heeft afgekondigd voor het wassen van auto's slaat niet op vergunde carwashbedrijven in Vlaanderen. Het verbod geldt alleen voor het besproeien van de tuin en het wassen van de wagen met eigen leidingwater, dus het zelf wassen van de wagen.
Vergunde carwashbedrijven in Vlaanderen recycleren en hergebruiken meer dan 90% water, zegt woordvoerder Johan Maesen van de Belgische Beroepsvereniging Reiniging Voertuigen. "Het weinige water dat door die bedrijven wordt geloosd, wordt eerst gefilterd om er zoveel mogelijk schadelijke stoffen uit te halen. Je kan dus gewoon zonder problemen een professionele carwash bezoeken om je voertuig te laten reinigen."

Verboden thuis auto's te wassen

Woensdag 21 juni 2017
Vanaf morgen is het in Vlaanderen het "niet-noodzakelijk gebruik van drinkwater" verboden. Dat heeft Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege vandaag bekendgemaakt. Onder "niet-noodzakelijk gebruik" wordt onder meer verstaan het beregenen van gras, het thuis wassen van auto's, het vullen van een zwembad, en dies meer. De minister zegt er op te rekenen dat de bevolking voldoende gezond verstand aan de dag zal leggen om de noodzaak van besparing op drinkwater in te zien.
Engerlingen in je gazon - wat doe je ertegen? Gif spuiten zal nauwelijks iets uithalen. Enkele tips om de schade te beperken:
- zorg voor een goed bemest gazon zodat er zich een goed wortelgestel ontwikkelt;
- wanneer vogels zoals kauwen of spreeuwen op je gazon neerstrijken, is dit biologische bestrijding: zij eten de engerlingen op. Het is een groot misverstand te denken dat deze vogels je  gazon vernielen;
- bij hitte en droogte in de zomer kan U dorre plekken krijgen in het gazon, maar het gras is dan nog altijd verankerd aan zijn wortels. Zodra het gras los ligt op de bodem, hebben de engerlingen hun werk grondig gedaan en is je gazon verloren.(Pierre Rutten)
Morgennamiddag worden in hotel-restaurant Carré vier bouwgronden, gelegen in de Eendenbekstraat, openbaar verkocht. Ze hebben een oppervlakte gaande van 8a67ca tot 10a75ca.
Lommel - Met vakantiegroeten uit... NotoZoomEnkele bekende Lommelaars zijn momenteel met vakantie in het Italiaanse Noto. We herkennen op de foto Pierre Vandenberk, Jacky Geboers, Leon Vanham en Robert Boons. Noto ligt in het uiterste zuiden van Sicilië. Morgen gaat het daar 31 graden worden, lezen we op ilmeteo.it. Maar zo warm wordt het hier ook! (Gsm-foto)

Mermaid Ariel in actie

Dinsdag 20 juni 2017
Lommel - Mermaid Ariel in actieZoomJoeri Kiczula maakte gisteren dit mooie filmpje van mermaid Ariel tijdens de maandelijkse zeemeerminnendag in duikcentrum TODI in Beringen.

Een brunch voor het goede doel

Dinsdag 20 juni 2017
Lommel - Een brunch voor het goede doelZoomNa het succes van verleden jaar, dat Zonneweelde en Zorgvakantie Guido ten goede kwam, organiseerde de Fifty-One club PuuR een brunch ten voordele van het goede doel. Het was voor de deelnemers tevens een uitgelezen kans om mooie plekjes te ontdekken in Lommel met gidsen van Natuurpunt. Vorig jaar gebeurde dat in de Sahara, vorige zondag was het op de Kattenbosserheide met de Leyssensmolen. Men kon deelnemen aan twee wandelingen van 2 uur en een 4-tal wandelingen van een klein uurtje. Ook dit jaar werd het een succes, met een 240 inschrijvingen!
Een brunch voor het goede doel
Zoom

Familiedag voor G-voetballers

Dinsdag 20 juni 2017
Lommel - Familiedag voor G-voetballersZoomIn Stevensvennen organiseerde de Youth Soccer Academy zondag een familiedag voor de G-voetballers. Het werd een gezellige dag die begon met een stevig ontbijt. Daarna begon het harde werk en kregen de jongens een training van ongeveer twee uur. De dag werd afgesloten met een gezellige barbecue.

Pierre Mannaerts overleden

Dinsdag 20 juni 2017
Lommel - Pierre Mannaerts overledenVandaag is Pierre Mannaerts overleden, de weduwnaar van Jeanne Vliegen. Hij was 87 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in  de parochiekerk van Lutlommel. Begroetingsmoment: donderdag (18-18.45 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat.

Junikever vreet aan uw gras

Dinsdag 20 juni 2017
Lommel - Junikever vreet aan uw grasZoomSlecht nieuws voor uw gazon want de junikevers duiken massaal op door het warme weer. De larven, engerlingen genoemd, zitten onder de grond en eten daar alle wortels van het gras op. Daardoor gaat het gras kapot en krijg je kale plekken. (Foto Pierre Rutten)

Eddy Michiels overleden

Dinsdag 20 juni 2017
Lommel - Eddy Michiels overledenGisteren is Eddy Michiels overleden, de echtgenoot van Suzy Vanhelden. Hij was 50 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroetingsmoment: vrijdag (17.45-18.45 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat.

Nieuwe bvba: BioTheos

Dinsdag 20 juni 2017
Théodore De Gelaen uit Lommel heeft de bvba BioTheos opgericht met zetel aan de Baan naar Bree in Peer. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de verkoop van kruiden, thee, noten, zepen, specerijen en zouten.
Wie in de buurt van varkens-, kippen- of geitenstallen woont heeft vaker longontstekingen dan gemiddeld.  Dat blijkt uit onderzoek in de Nederlandse regio's Oost-Brabant en Noord-Limburg en waarvan de resultaten vanavond zijn bekendgemaakt. Het was de grootste veldstudie op dit gebied ter wereld, uitgevoerd in de meest veedichte regio van Nederland. Het gezondheidsrisico, zo blijkt uit het onderzoek, zit vooral in de uitstoot van fijnstof uit stallen. Deze minuscule deeltjes binden zich met ammoniak en micro-organismen, zoals virussen of dierlijke cellen. Dat kan longproblemen veroorzaken. 

Droog en nat

Maandag 19 juni 2017
Lommel - Droog en natZoomWerken aan het fietspad of niet, aan de Koning Leopoldlaan blijven ze plezierige slogans bedenken... (Foto Albert Agten)
Aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is een slimme babydeken ontwikkeld, 'Hugsy'. Het gelijknamige bedrijfje heeft nu 200.000 euro opgehaald via een investeringsplatform. Daarmee kan het dekentje, dat ouders ondersteunt als ze hun couveusekindje knuffelen, ook daadwerkelijk geproduceerd worden.
Tijdens knuffelmomenten neemt Hugsy de geur, de warmte en de hartslag van de ouder op. Als het kindje dan teruggaat in de wieg of de couveuse, blijft het de geruststellende aanwezigheid van (…) Het hele nieuwsbericht

Dag van de Poetshulpen

Maandag 19 juni 2017
Wist u al dat het morgen de Dag van de Poetshulpen is? Misschien een reden om je poetshulp eens een attentie te geven, of eens even in de watten te leggen...

Mia Boes overleden

Maandag 19 juni 2017
Lommel - Mia Boes overledenZaterdag is Mia Boes overleden, de weduwe van Jef Schepers. Zij was 97 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Lommel-Kolonie. Dinsdag (19 uur) is er daar een avondwake.

Wie won de dvd?

Zondag 18 juni 2017
Lommel - Wie won de dvd?ZoomHet is Davy Luyckx. De jury vond zijn inzending voor het tekstballonnetje rechts de beste. Davy krijgt in de komende week zijn dvd in de bus.
Cartoonist Stijn Lodewyks is er enkele dagen niet, maar bij zijn terugkeer krijgt u een nieuwe opgave!

Brandfase oranje in Limburg

Zondag 18 juni 2017
Het is erg droog en brandgevaarlijk in natuurgebieden. Wees voorzichtig, rook niet in natuurgebieden en bossen. Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein, meldt het Agentschap Natuur en Bos. Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden overdag bemand.

Johan van Och

Zaterdag 17 juni 2017
Lommel - Johan van OchGisteren is Jan van Och overleden, de echtgenoot van Marie-Thérèse Cochet. Hij was 62 jaar. Het afscheid vindt volgende week zaterdag (10.30 uur) plaats in buurthuis De Kom aan de Komstraat. Begroetingsmoment: vrijdag (19.45-20.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat.

Telefoneren zonder handen

Vrijdag 16 juni 2017
Tribunaliteiten
Lommel - Telefoneren zonder handenWie achter het stuur van een auto zit met een draagbare telefoon in de hand, is strafbaar en riskeert een geldboete en een rijverbod. Maar wat met iemand die er in slaagt al rijdend te telefoneren met de GSM in aanslag tussen hoofd en schouders? Handen komen er niet aan te pas. Gevaarlijker dan een GSM in de hand, zegt u, en wellicht heeft u gelijk. Minder aandacht voor de weg, minder bewegingsvrijheid en een beperkter gezichtsveld. U telefoneert immers met kop in kas.
Vandaar dat de procureur des (…) Het hele nieuwsbericht

Jan Jutten overleden

Vrijdag 16 juni 2017
Lommel - Jan Jutten overledenVandaag is Jan Jutten overleden, de weduwnaar van Maria Slegers. Hij was 89 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Donderdag (19 uur) is een avondwake in de kerk van Lommel-Centrum waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat.

Elisa Gerits overleden

Vrijdag 16 juni 2017
Lommel - Elisa Gerits overledenGisteren is Elisa Gerits overleden, de weduwe van Rens Roozen. Zij was 85 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroetingsmoment: dinsdag (17-45-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat.

Mina Mertens overleden

Vrijdag 16 juni 2017
Lommel - Mina Mertens overledenGisteren is Mina Mertens overleden, de weduwe van Harrie Goyaerts. Zij was 93 jaar en wordt woensdag gecremeerd, na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Heide Heuvel. Begroetingsmoment: dinsdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat.

Met de groeten uit... Amsterdam

Donderdag 15 juni 2017
Lommel - Met de groeten uit... AmsterdamZoomIn de dierentuin Artis in Amsterdam hebben drie olifanten - Yindee, halfzusje Sanuk en moeder Thong Tai - gisteren hun nieuwe verblijf verkend. Daarbij hoort ook een zwembad, dat dieper is dan hun vorige bad. En de olifanten genoten! Er staan nu waterkanonnen om het zwemmen te stimuleren en onder water zijn er luchtbellen en -stralen om de dynamiek van stromend ­water na te bootsen. Yindee (foto's) vond het allemaal prachtig. Ze verdween helemaal onder water en gebruikte haar slurf als snorkel... (Fotocredits Artis)
Met de groeten uit... AmsterdamMet de groeten uit... Amsterdam
Zoom

Met de groeten uit... New York

Donderdag 15 juni 2017
Lommel - Met de groeten uit... New YorkZoomIn de stad New York kan je een groot aantal beschermde gebouwen en monumenten vinden. Sommige zijn heel bekend, andere wat minder. Veel New Yorkers weten bijvoorbeeld niet dat de door alle inwoners gekende ’Cyclone’, een houten achtbaan (roller coaster) in het stadsdeel Coney Island, een beschermde constructie is. De baan werd op 26 juni 1927 geopend en viert dus deze maand haar 90ste verjaardag. Ze werd beschermd door New York stad in 1988 en staat sinds 1991 in het nationaal register van historische plaatsen. New York is de eigenaar van de achtbaan maar de uitbating is uitbesteed aan een privé-onderneming. Het is zeker niet de snelste, hoogste of steilste achtbaan maar het piepen en kraken van de houten constructie maken het een van de meest geliefde attracties in Coney Island.
(Dirk Vandenberk, onze medewerker in New York)
Met de groeten uit... New YorkMet de groeten uit... New York
Met de groeten uit... New York
Zoom

Trina Berkmans overleden

Donderdag 15 juni 2017
Lommel - Trina Berkmans overledenVandaag is Trina Berkmans overleden, de weduwe van Jozef Jansen. Zij was 90 jaar. Het afscheid vindt in besloten kring plaats. Begroetingsmoment: maandag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat.

Werken bij Bosland

Donderdag 15 juni 2017
Lommel - Werken bij BoslandZoomBosland is nog op zoek naar een coördinator Investeringen en Publiek Private Samenwerking (niveau A). Deze coördinator staat in voor de verdere ontwikkeling van Bosland als een economische spin-off van regionaal belang. Voor deze functie zoekt Bosland iemand die houder is van een masterdiploma (bij voorkeur in een marketing/ toeristisch gerelateerde richting). Meer info vindt u hier.
Snel zijn is wel de boodschap, want uiterlijk morgen/ vrijdag moet uw sollicitatie op de post zijn!

Nora Verheyden overleden

Donderdag 15 juni 2017
Lommel - Nora Verheyden overledenGisteren is Nora Verheyden overleden, de echtgenote van Jef Hermans. Zij was 79 jaar. Het afscheid vindt maandag (11 uur) plaats in de aula van funerarium Witters in Lommel. Begroetingsmoment: zondag (19-19.30 uur).

Alles over vogels in Limburg

Donderdag 15 juni 2017
De LIKONA-vogelwerkgroep organiseert in samenwerking met Natuurpunt CVN een langlopende cursus “Alles over vogels in Limburg”. In deze cursus worden de deelnemers ondergedompeld in het boeiende Limburgse vogelleven met een afwisseling van theorie en praktijk. De theoretische lessen bestrijken een ruim palet van biotopen en soorten en worden door verschillende kenners gegeven in het Provinciaal Natuurcentrum, Craenevenne 86 in Genk. Bij de excursies trekt men naar enkele van de vogelrijkste (…) Het hele nieuwsbericht
Een grote brand, een overstroming of een stroomonderbreking? Bij een noodsituatie wil de overheid de inwoners graag snel verwittigen. Daarom is er nu BE-Alert, een nieuw systeem dat je meteen op de hoogte stelt van een noodsituatie via sms, e-mail of telefoon.
BE-Alert is een alarmeringssysteem dat een bericht stuurt naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft. Zo krijgen de inwoners snel de nodige aanbevelingen, bv. om ramen en deuren te sluiten bij een brand.
Je kan een (…) Het hele nieuwsbericht

Laat je horen

Woensdag 14 juni 2017
Vandaag gelezen
"Als je een stem hebt, moet je die laten horen."
                                  (Modeontwerper Raf Simons in De Morgen)

Weer vogelgriep

Woensdag 14 juni 2017
Het is maar dat je 't weet
Er zijn opnieuw besmettingen met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij 2 hobbyhouders in de provincies Luxemburg en Henegouwen. Dat meldt het FAVV. Omdat het vogelgriepvirus zich vermoedelijk via markten heeft verspreid, worden de verkoop van pluimvee en vogels op de openbare markten en alle verzamelingen (tentoonstellingen, beurzen, …) met pluimvee voorlopig verboden. Het FAVV vraagt alle pluimveehouders om waakzaam te zijn en een dierenarts te raadplegen wanneer hun vogels ziek zijn of plots sterven. Meer info

Geert Berben naar OHL

Dinsdag 13 juni 2017
Geert Berben verlaat Lommel SK en trekt naar Oud-Heverlee (Leuven). Berben (24) heeft er een contract getekend voor twee seizoenen.

Martin Castenmiller overleden

Dinsdag 13 juni 2017
Lommel - Martin Castenmiller overledenGisteren is Martin Castenmiller overleden, de echtgenoot van Lya Vierkens. Hij was 81 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Heide-Heuvel.

Stelen om drugs te kopen

Dinsdag 13 juni 2017
Lommel - Stelen om drugs te kopenEen twintiger uit Neerpelt stond vandaag in Hasselt terecht voor het plegen van diefstallen in Lommel. Volgens zijn advocaat pleegde hij de diefstallen om zijn drank- en drugsverslaving te financieren.  Het Openbaar Ministerie eiste zestien maanden opsluiting voor de jongeman, op wie de speurders uitkwamen omdat hij tweemaal zijn oor tegen een raam had gelegd om te horen of er iemand thuis was. En vermits een oorafdruk net zo uniek is als een vingerafdruk...  De rechter maakt zijn verdict op 16 augustus bekend. (PG)

Man (53) vermist

Dinsdag 13 juni 2017
Lommel - Man (53) vermistPolitie en parket zijn op zoek naar de vermiste Ronald Vandereycken (53) uit Genk. De man werd het laatst gezien op zaterdag 3 juni rond 12.45 uur ter hoogte van apotheek “De Voorzorg” in het centrum van Genk. Betrokkene verplaatst zich in een voertuig Peugeot 207 (bouwjaar 2007) met nummerplaat 1-PKB-557. De vermiste is normaal gebouwd. Hij heeft bruin haar en grijze ogen. Hebt u de vermiste nog gezien, of weet u waar zijn voertuig kan worden aangetroffen, gelieve dan contact op te nemen met de (…) Het hele nieuwsbericht
Lommel - Ten strijde tegen roofvogelshowsZoomIn Koersel werden vandaag de eerste vogelbeschermingsengelen van Vogelbescherming Vlaanderen voorgesteld. Bedoeling is om roofvogels in de toekomst nog beter te beschermen. "Het houden van en het optreden met roofvogels gaat helaas in stijgende lijn," zegt Frederik Thoelen van Vogelbescherming Vlaanderen.  "We zien heel veel zogenaamde valkeniers op markten en braderijen. En dat kan voor ons niet meer. Daarom gaan onze vrijwilligers, de vogelbeschermingsengelen, de overheid en (…) Het hele nieuwsbericht
Grensgevallen
Op de Hoekerbeemden in Bergeijk is vanmorgen rond 6.30u een wielertoerist aangereden. De man overleed ter plaatse, ondanks pogingen om hem te reanimeren. Volgens een getuige zou de chauffeur van de aanrijdende bestelwagen de wielertoerist door de laagstaande zon niet hebben gezien. De chauffeur is in shock. UPDATE De identiteit van het slachtoffer is niet bekendgemaakt, maar het zou gaan om een 59-jarige man uit Budel-Schoot.

Ieder zijn gelijk...

Dinsdag 13 juni 2017
Prietprouwët
Lommel - Ieder zijn gelijk...Taktvöl van Stalin: ”Eeënën dóuwëjën is ’n trageediej, ë miljoen dóuwëj is státistiek”.
            Pjèrkën
Lommel - Snelle jongens, die van de brandweer...ZoomOnder de naam "Dos Bomberos" namen afgelopen weekend vrijwillige brandweermannen Arpád Farkas en Roel Poorters deel aan de 24Uren Fietsen op het circuit van Terlamen. Ze fietsten zich een plaats naar het podium en behaalden de tweede plaats in de categorie duo 40+. In de totale ranking van 151 deelnemers haalden ze een mooie 35ste plaats. Ze reden met z’n tweetjes in 24 uren tijd 232 rondjes, goed voor zo’n 928 km op het circuit met een gemiddelde snelheid van 38,55km. Snelle jongens, die van de Lommelse brandweer, en redenen genoeg om fier te zijn!
De Limburgse logistieke sector schreeuwt om nieuwe werkkrachten. Uit cijfers van de VDAB blijkt immers dat de Limburgse logistieke bedrijven in 2016 bijna 70% meer vacatures plaatsten dan in 2015. De vacatures in de logistiek zijn zowel gericht op laag- als hooggeschoolden. De invulling van de vacatures is van groot belang voor de verdere groei van de Limburgse economie.
De opmars van de Limburgse economie valt o.a. af te lezen aan het aantal vacatures dat aan de VDAB wordt gemeld. In 2016 steeg dit (…) Het hele nieuwsbericht

N.-Limburgse kunst in Hasselt

Maandag 12 juni 2017
De Lommelse kunstenares Elsa van den Hoogen en Lucie Haentjens uit Overpelt exposeren samen hun kunstwerken in Galerie de Oude Barrier in Hasselt (Wimmertingen). Elsa van den Hoogen toont een groot deel recent grafisch werk. Textielkunstenares Lucie Haentjens laat u een groot aantal nieuwe werken zien. Beiden vinden dat hun kunst een ambachtelijke inslag heeft en elkaar daardoor aanvullen voor een gezamenlijke expo. Opening op zondag 18 juni van 15.00 tot 17.00 uur. De tentoonstelling is te bezichtigen t/m 12 juli. Voor meer info: www.galeriedeoudebarrier.be. De kunstenaressen zijn elke zondag aanwezig en de toegang is gratis

Reeksindeling Superliga

Maandag 12 juni 2017
Naast Lommel SK spelen volgend seizoen vijftien andere clubs in de Eerste Amateurliga, ook Superliga genoemd: Berchem, Dessel, Geel, Heist, Oosterzonen, Châtelet-Farciennes, Patro Eisden, Seraing, Virton, Oudenaarde, Aalst, Hamme, Deinze, Dender én Knokke.
De raad van bestuur van sociale bouwmaatschappij Kempisch Tehuis keurde het jaarverslag van 2016 goed. Met 106 opgeleverde nieuwe woningen in Bocholt, Neerpelt, Peer en Zonhoven overschreed Kempisch Tehuis in 2016 de kaap van 3.100 woningen waarmee de teller op 1 januari 2016 op 3.103 verhuurde sociale woningen komt te staan. In Overpelt, Hechtel-Eksel, Houthalen-Helchteren, Bree en Zonhoven waren de werken al gestart voor 106 woningen en worden nieuwe projecten voor nog eens 251 (…) Het hele nieuwsbericht

40 jaar VOSPO

Maandag 12 juni 2017
Lommel - 40 jaar VOSPOZoomAfgelopen weekend vierde sportclub VOSPO haar 40-jarig bestaan. Ze werd in 1977 opgericht vanuit de KVG-afdeling Neerpelt-Overpelt, specifiek om andersvaliden de kans te geven aan sport te doen. VOSPO heeft haar thuishaven in sporthal “de Bemvoort” in Overpelt en beschikt over een omnisportgroep op woensdagavond, een jongerengroep op zaterdagvoormiddag en een rolstoelbasketbalploeg op de zaterdagnamiddag. Tijdens de viering was er extra aandacht voor de sporters die al 15 jaar lid zijn.
VOSPO
Lommel - Ondertussen, op de Koning Leopoldlaan...ZoomMocht het u, na lezing van deze doordenker, nog niet duidelijk zijn: op de Koning Leopoldlaan wordt aan het fietspad gewerkt... (Foto Albert Agten)

Ria Cuppens overleden

Maandag 12 juni 2017
Lommel - Ria Cuppens overledenDonderdag is de uit Lommel afkomstige Ria Cuppens overleden. Zij was 62 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Woensdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Houthalen-Centrum.

WZC's in cijfers

Maandag 12 juni 2017
De capaciteit van de Wooonzorgcentra (WZC) in Beringen bedroeg tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 468. In Tongeren bedraagt de capaciteit 408, in Lommel 272, in Hamont-Achel 199, in Houthalen-Helchteren 176, in Peer 145, in Neerpelt 143, in Meeuwen-Gruitrode 132, in Overpelt 120 én in Hechtel-Eksel 90. De cijfers zijn afkomstig van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Win een dvd!

Zondag 11 juni 2017
Lommel - Win een dvd!ZoomHet was vandaag een dag met een zeer agressieve zon, hoorden en lazen we vandaag. Een kwartier in de zon zonder je in te smeren zou al kunnen leiden tot verbranding van de huid. Cartoonist Stijn Lodewijks speelt daar op in. Hoe is de reactie van de man op de cartoon als hij op de chocoladebruin verbrande vrouw uitkomt?
Mail uw tekstje voor vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com, en misschien wint u wel de dvd! (Vergeet daarom uw postadres niet te vermelden).

Wie won de dvd?

Zondag 11 juni 2017
Lommel - Wie won de dvd?ZoomHet is Gilbert Lambrechts die Trump "Airco! Airco!" liet uitroepen toen hem door drie leiders werd gevraagd waarin hij nog gelooft. Hij krijgt van ons een dvd toegestuurd. Het aantal inzenders dat Trump liet zeggen "Me, myself and I" was niet te tellen... Straks een nieuwe opgave! (Cartoon Stijn Lodewijks)

Grote brand in Valkenswaard

Zondag 11 juni 2017
Aan de Vest in Valkenswaard staat de doe-het-zelfzaak Outlet DHZ in brand. De oorzaak ervan is nog onbekend. De brandweer is met groot materieel ter plaatse en heeft korpsen uit de buurt om hulp gevraagd. De rookwolken van de brand zijn van ver te zien. UPDATE De brandweer laat het pand gecontroleerd uitbranden. Verwacht wordt dat het vuur pas tegen middernacht geblust zal zijn. Er zijn geen slachtoffers gevallen.
Het aantal sociale woningen is vorig jaar lichtjes toegenomen. Beringen  telt er nu 1.301, Tongeren 874, Houthalen-Helchteren 887, Lommel 632. In Hamont-Achel zijn er 304 sociale woningen, in Peer 273, in Neerpelt 272 en in Overpelt 229. Hechtel-Eksel heeft 179 sociale woningen, Meeuwen-Gruitrode heeft er 160.
In het provinciale voetbal raken de reeksindelingen voor volgend seizoen stilaan bekend. In tweede provinciale zijn er nog heel wat onzekerheden. Maar in derde provinciale A staan alvast SV Breugel, VK Gestel, Sporting Grote Brogel, FC Ham United, Excelsior Hamont, Hechtel FC, Kadijk SK, Kattenbos Sport, Kaulille FC, Peer SV, White Star Linkhout, VV Lummen, Sportkring Meldert, Sporting Wijchmaal,  KVV Heusden-Zolder en FC Bolderberg. Daar gaan een paar mooie derby's uit komen!
Begin dit jaar waren er 8.534 woongelegenheden in de Limburgse woonzorgcentra. Dat zijn er 3.522 meer dan in 2005.

Vijf Belgen opgepakt bij grens

Zaterdag 10 juni 2017
Grensgevallen
De Nederlandse politie heeft gisternacht bij de grens op grondgebied Valkenswaard vijf Belgen opgepakt. Die zaten in een auto waarvan de nummerplaat niet overeenkwam met de wagen. Of er nog iets anders aan de hand is, is niet bekend - de politie wil daar niks over zeggen, ook niet over de woonplaats van de Belgen. Die zitten overigens nog altijd in de cel, aldus Eindhovens Dagblad.
Vrijdagavond werd in Eindhoven een 29-jarige Amsterdammer opgepakt omdat hij zich verdacht gedroeg in de buurt van (…) Het hele nieuwsbericht

Dienstencheques erg in trek

Zaterdag 10 juni 2017
In Beringen maakten vorig jaar 3.558 inwoners gebruik van dienstencheques. In Tongeren waren er dat 3.218, in Lommel 2.977, in Houthalen-Helchteren 1.936, in Neerpelt 1.878, in Overpelt 1.643. In Peer waren er 1.568 gebruikers, in Hamont-Achel 1.497, in Meeuwen-Gruitrode 1.219 én in Hechtel-Eksel 1.191. De cijfers zijn afkomstig van de RVA.
In Lommel woonden vorig jaar 8.947 personen van niet-Belgische herkomst waarvan 5.761 Nederlanders. Onze noorderburen vormden met 64,4 procent de grootste groep buitenlanders.

De geur van de zomer

Vrijdag 9 juni 2017
300 woorden van Rudi
Lommel - De geur van de zomerZe zeggen dat alles een geur heeft. Dat is misschien overdreven, maar veel scheelt het toch niet. Ook seizoenen, zoals de zomer, hebben absoluut een eigen geur. En zeker boeken. Ik kan er zelfs niet aan weerstaan, die geur van vers gedrukte boeken. Nu we het daar toch over hebben, een boek dat helemaal geschikt is voor de zomer, is ‘Oorlog en Terpentijn’ van Stefan Hertmans. Een oorlogsverhaal, maar nog meer een levensverhaal. De eerste scène van het boek speelt zich trouwens af in de zomer, aan (…) Het hele nieuwsbericht

Vandalisme... bij dieren

Vrijdag 9 juni 2017
De anonieme grommelaar
Anderhalf jaar geleden hebben we hier een stukje afgegrommeld over de steenmarter die ongemerkt op mijn zolder was binnengedrongen en daar al een paar weken bezig was zijn appartement in te richten in de rotswol bovenop de kleinste slaapkamer. Met zijn eigen voorraadkamer: overal eieren van bij de buurman, een allicht zelfgevangen duif, een halve sandwich, een paar afgekloven beentjes en meer van dat fraais. En een meter verder begon ook zijn pies- en kakhoek "vaste vorm" te krijgen… Om een lang verhaal kort (…) Het hele nieuwsbericht

Werken op N71

Vrijdag 9 juni 2017
Vanavond start een aannemer op de N71 (Ringlaan, Lommel) vanaf 19 uur met asfalteringswerken. Alle verkeer richting Mol moet dan over één rijstrook rijden. Komende van Mol bevindt de werfzone zich tussen het kruispunt met de F.S. Emsenslaan/Bankei en de rotonde Kristalpark in Lommel. De twee wegvakken richting Lommel worden ter hoogte van de werfzone herleid tot één wegvak op de rijrichting Mol, via een doorsteek door de middenberm. 
Bij gunstige weersomstandigheden zijn de werken op maandagochtend 12 juni voor 7 uur afgerond.
Dit jaar zou het tiende jaar op rij zijn dat Limburg.net een taxusinzameling organiseert op de recyclageparken. Maar er is geen afnemer meer gevonden. De laatste kandidaat  haakte deze week af. Een overaanbod aan taxus zorgde er blijkbaar voor dat de prijzen kelderden.
Hierdoor zou het ingezamelde taxus in de recyclageparken gewoon bij het groenafval terechtkomen en dit zou geen correcte boodschap zijn aan de inwoners die jaarlijks trouw meehielpen om het taxussnoeisel apart naar het park te brengen, zegt Limburg.net. Er is dan ook beslist om geen aparte inzameling te organiseren.
De Limburgse conjunctuur doet het goed, en dat al sinds juli. Dat blijkt uit cijfers van de Limburgse Kamer van Koophandel. Het is meer dan 15 jaar geleden (maart 2001) dat er nog een vergelijkbaar activiteitsniveau werd vastgesteld. Vanaf het begin van het derde kwartaal wordt nog altijd een lichte terugval verwacht.
Zowel de export als de bouwsector ondersteunen de Limburgse conjunctuur in hoge mate. De exportprestaties blijven beduidend sterker dan in dezelfde periode vorig jaar. In de bouwsector (…) Het hele nieuwsbericht
De provincie Limburg reikt dit jaar twee Limburgse Cultuurprijzen uit, één aan een persoon en één aan een organisatie of vereniging. Iedereen mag een persoon of organisatie nomineren. Dat kan door hier het formulier in te vullen en in te dienen bij de afdeling Cultuur van de provincie Limburg tegen uiterlijk 30 juni.
Vervolgens stelt de afdeling Cultuur van de provincie een longlist samen. Een vakjury (…) Het hele nieuwsbericht
Grensgevallen
Het anderhalf jaar oude meisje, dat zich zaterdag in het pannekoekenhuis in Borkel-en-Schaft bij het eten van een pannenkoek verslikte en vervolgens door de hulpdiensten met spoed naar het ziekenhuis werd gevlogen, is overleden. Dat meldt Omroep Brabant.
Vorig jaar zijn er in Limburg 3.093 verkeersongevallen gebeurd. Daarbij vielen 4.285 slachtoffers waarvan 45 doden en 407 zwaargewonden. De cijfers zijn afkomstig van de federale overheidsdienst Economie.

Jean Meurs overleden

Woensdag 7 juni 2017
Vrijdag is Jean Meurs overleden, de weduwnaar van Maria Das. Hij was 69 jaar. Morgen/donderdag  om 11.30u is er in de afscheidsruimte van de begraafplaats van Lommel-centrum een korte dienst met urne. Condoleren kan via www.uitvaartcentrum-vandebosch.be.

12,7 procent samenwonenden

Woensdag 7 juni 2017
Qua gezinstype telt Lommel 12,7 procent samenwonenden. 53,9 procent is gehuwd en 25 procent woont alleen. Er zijn 7,3 procent eenoudergezinnen. 1 procent behoort tot een ander gezinstype.
Op 1 juli wordt er een nieuwe stap gezet in de integratie van het Revalidatie- & MS-Centrum (RMSC) in het Mariaziekenhuis in Overpelt. Vanaf die datum wordt RMSC-directeur Marc Vanderbeeken financieel administratief directeur van beide instellingen. Tegelijkertijd komt er dan ook tijdelijk een bijna identiek directiecomité totdat de integratie een feit is. Dat hebben de beide raden van bestuur beslist.
De integratieplannen van RMSC en Mariaziekenhuis werden bekendgemaakt (…) Het hele nieuwsbericht
Lommel - Boudewijnschool op uitstap met de papa'sZoomOp dinsdag 7 juni werden de papa's van de kleuters van Juf Heidi en Juf Lotte uit de Boudewijnschool verwend met een uitstapje. Het treintje van Lommel bracht hen naar De Vossemeren. Eens aangekomen in de speeltuin werden ze verwend met een lekker glaasje en een hapje terwijl de kindjes al lang aan het spelen waren. Het was een geweldige voormiddag waarvoor de school de papa's heel hartelijk dankt. Ook hartelijk dank aan de mama's die iets lekkers maakten. (Bijdrage Heidi Gerits)
Boudewijnschool op uitstap met de papa's
Zoom

Francine Van Hemel overleden

Woensdag 7 juni 2017
Lommel - Francine Van Hemel overledenZondag is de uit Lommel afkomstige Francine Van Hemel overleden. Zij was 71 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de aula van het crematorium in Echt (NL). Donderdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Molenbeersel.
Lommel - Okra Academie bezoekt MechelenZoomVorige week dinsdagmorgen vertrokken 35 deelnemers met de bus richting Mechelen. Deze stad speelde in de Bourgondische periode in de politieke en economische een belangrijke rol. Bij  aankomst wachtten twee gidsen om de groep, via een historische wandeling in de centrumstraten, kennis te laten maken met de vele historische gebouwen uit de 16de eeuw: de Sint-Rombouts-kathedraal, de voormalige paleizen van Margaretha van Oostenrijk en Margareta van York en het paleis van de Grote Raad. Na deze (…) Het hele nieuwsbericht
25,8 procent van de inwoners van Lommel is 60 jaar of ouder.  20,8 procent van de inwoners zit in de leeftijdscategorie 0-19 jaar. 53,4 procent van de inwoners maakt deel uit van de leeftijdscategorie 20-59 jaar.
Lommel - 'Wortel van Glas' in Glazen HuisZoomNu vrijdag én zaterdag, telkens om 20.15 uur, spelen twee fantastische acteurs Brent Vandecraen en Stefan Perceval het theaterstuk 'Wortel van Glas' onder een indrukwekkende installatie van 700 glazen wortels. De theatermonoloog Wortel van Glas werd ruim tien jaar geleden geschreven door Josse De Pauw in opdracht van HETPALEIS, het Antwerpse kinder- en jongerentheater. De Pauws tekst draait rond kwetsbaarheid en fragiliteit. Het hoofdpersonage Wortel van Glas, (…) Het hele nieuwsbericht
Lommel - Zangkoor 'Vrij en blij' 50 jaarZoomAfgelopen weekend vierde het zangkoor 'Vrij en blij' het 50-jarig bestaan. De viering begon met een mis, feestelijk gezongen samen met het bevriende Trudokoor van Eksel. Aan het einde van de mis ontvingen zes leden van het koor uit handen van de pastoor een gouden medaille plus een oorkonde van het bisdom voor hun 50 jaren inzet binnen het koor: Antoon Ulenaers, Josephine Vos, Maria Dierckx, Irene Theys, Mathilde Molenberghs en Adele Schepkens. Andre Diepvens ontving een zilveren medaille voor zijn 26 jaren inzet als dirigent. (Bijdrage Josephine Vos)
Zangkoor 'Vrij en blij' 50 jaarZangkoor 'Vrij en blij' 50 jaar
Zoom

Win een dvd, of een boek!

Maandag 5 juni 2017
Lommel - Win een dvd, of een boek!ZoomHet is me wat, die ontkenning van de klimaatverandering door Donald Trump. Zijn speech van afgelopen week is ook cartoonist Stijn Lodewijks niet ontgaan. We zoeken nu een tekstje dat in de mond van de Amerikaanse president moet gelegd worden. Het kan dienen als antwoord op de vraag van de andere staats- en regeringsleiders aan tafel: Emanuel Macron (Manu), Angela Merkel (Angie) en de Japanse premier Shinzo Abe (Tsjing Ping). Hun vraag aan Trump: waarin gelooft u nog, mijnheer de president?
U kan Trumps antwoord - en dat mag ook in het Nederlands - nog tot vrijdagavond mailen naar wineendvd[!]gmail.com. Komend weekend verneemt u of u de winnaar bent. Vergeet niet uw postadres te vermelden!

Wie won de dvd?

Maandag 5 juni 2017
Lommel - Wie won de dvd?ZoomHet was Koen Voortmans, die mooi inpikte op de hittegolf van een week geleden, waarbij aan de lezer een tekstje werd gevraagd dat in de mond van het warenhuispersoneelslid moest worden gelegd. Een moeilijke opgave, dat geven we toe. Maar Koens inzending voor de lege tekstballon was magistraal. Hij mag dan dezer dagen ook de dvd in zijn brievenbus verwachten.
Straks de nieuwe opgave! (Cartoon Stijn Lodewijks)

Waar blijven ze het halen?

Maandag 5 juni 2017
Lommel - Waar blijven ze het halen?ZoomAlweer een nieuwe leuze in de Leopoldlaan... (Foto Albert Agten)

Héél snel - en elektrisch

Maandag 5 juni 2017
Grensgevallen
Lommel - Héél snel - en elektrischZoomUPDATE Een team van studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Fontys Hogescholen heeft gisteren met zijn auto IM/e een nieuw elektrisch ronderecord van 1:48.371 minuten gereden op het circuit van Zandvoort. Het enige geluid dat tijdens de recordpoging te horen was, was dat van de wind die langs de aerodynamisch vormgegeven wagen zoefde. 
InMotion is een team van ongeveer 50 studenten. Ze hebben de auto (foto) zelf ontworpen en (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag lanceerde Limburg.net een campagne om Limburgers aan het composteren te krijgen. Slim omspringen met organisch afval kan immers een besparing opleveren van 30%. Zo kunnen Limburgers met een gemiddelde tuin (van meer dan 300m²) jaarlijks 150 euro besparen als ze composteren. De hele maand lang brengt Limburg.net het composteren onder de aandacht en krijgt iedereen de kans om via een online tool te berekenen wat composteren voor hen kan betekenen.
Om alle Limburgers (…) Het hele nieuwsbericht
In Lommel wordt 13,15 procent van de kinderen geboren in kansarme gezinnen. Dat is meer dan het Limburgse gemiddelde dat 12,60 procent bedraagt.

Broodautomaat opengebroken

Zondag 4 juni 2017
Lommel - Broodautomaat opengebrokenIn de Jan Frans Willemsstraat is afgelopen nacht een broodautomaat opengebroken. Dat werd even voor 7u vanmorgen ontdekt. Aan het Einderpad poogden onbekenden binnen te dringen in een huis. Dit mislukte echter.
De Nederlandse vennootschap Parel R. BV en Frigologix Beheer uit Lommel hebben de bvba Frigologix Services opgericht met zetel in Maatheide in Lommel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de uitbating van benzinestations, autoverhuur en de verhuur van bewaakte parkeerplaatsen.
Grensgevallen
Lommel - Meer controles op wielertoeristenZoomDe Nederlandse politie gaat in het grensgebied extra controleren op het gedrag van groepen wielertoeristen. Volgens de politie lappen veel groepen de verkeersregels aan hun laars en hebben ze vaak geen identiteitskaart bij zich. Het gedrag van sommige wielertoeristen ergert vaak andere weggebruikers en de afgelopen tijd waren er in de streek enkele incidenten, waarbij ook gewonden vielen. De politie geeft aan dat de controles niet bedoeld zijn om te pesten, maar om te zorgen dat iedereen veilig is op de weg.
Grensgevallen
UPDATE In het Pannenkoekenhuis aan de Luikerweg in Borkel heeft een kind, een meisje van 1,5 jaar, zich in de vooravond in iets verslikt. Er ontstond een noodsituatie waarbij hulp werd geboden door een dokter en een doktersassistente die op het terras zaten. Ook de hulpdiensten werden ter plaatse geroepen. Er kwam een traumahelikopter ter plaatse, die het kind naar het ziekenhuis overbracht. Het is niet bekend hoe het nu met het slachtoffertje gaat.
26,4 procent van de inwoners van Lommel is van niet-Belgische herkomst. Het Limburgse gemiddelde ligt één procent lager. In 2008 telde Lommel 7.264 inwoners van niet-Belgische herkomst. Vorig jaar waren er dat 8.947.

2.300 extra arbeidsplaatsen

Zaterdag 3 juni 2017
Op 1 mei 2015 werd de steunzone (ontwrichte zone) Limburg van kracht.  Dit naar aanleiding van de sluiting van Ford Genk.  Dankzij deze maatregel kunnen de Limburgse bedrijven die gelegen zijn op industrie- en bedrijventerreinen genieten van een vrijstelling van 25 % op de bedrijfsvoorheffing wanneer ze bijkomende arbeidsplaatsen creëren naar aanleiding van bijkomende investeringen. "Op iets meer dan twee jaar tijd is deze maatregel goed voor zo’n 2.300 extra arbeidsplaatsen in onze provincie”, stelt Unizo Limburg.

Buurt-bank in Spoorwegstraat

Zaterdag 3 juni 2017
Lommel - Buurt-bank in SpoorwegstraatZoomIn de Spoorwegstraat staat sinds enkele dagen een BUURT-bank. Gisteren was het een mooie zomeravond en de buren kwamen de zitplaatsjes innemen om tot in de late avond wat te buurten bij een drankje. Pure nostalgie! Ze hopen daar dan ook op nog vele warme avonden. (Foto Jacky Geboers)

Zeepbellen blazen bij Zeeman

Zaterdag 3 juni 2017
Lommel - Zeepbellen blazen bij ZeemanZoomDe winkelketen Zeeman bestaat 50 jaar en dat werd om 14 uur gevierd met een wereldrecordpoging zeepbellen blazen. In alle 1.300 filialen van de keten werd de deur deze middag even gesloten om samen met de klanten zeepbellen te blazen. Ook in Lommel werd flink geblazen! (Foto Vivi Vaesen)

Michel Maes overleden

Zaterdag 3 juni 2017
Lommel - Michel Maes overledenGisteren is Michel Maes overleden, de echtgenoot van Maria Smolders. Hij was 61 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt in besloten kring plaats. Begroetingsmoment: donderdag (19.30-20.15 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat.

Ria Wuytens overleden

Zaterdag 3 juni 2017
Lommel - Ria Wuytens overledenGisteren is Ria Wuytens overleden. Zij was 61 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt in besloten kring plaats. Begroetingsmoment: woensdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat in Lommel.

Nostalgisch

Zaterdag 3 juni 2017
Chel mag het zeggen
Lommel - NostalgischMet welgevallen heb ik ze zitten te bekijken, de foto’s van de vormelingen in de krant. Een paar dingen vielen me daarbij op. Het lijken er heel wat minder dan de jaarlijkse babyfoto’s. Er moeten er toch ongeveer even veel twaalf jaar geworden zijn, niet? Heb ik het mis als ik denk dat nog niet de helft van de kinderen/ouders ervoor kiest om het ‘sacrament van het vormsel’ te ontvangen? Mijn eigen kleindochter heeft bijvoorbeeld een ‘lentefeest’ gekregen. En daar kwam geen (…) Het hele nieuwsbericht

Liza Nijs overleden

Zaterdag 3 juni 2017
Lommel - Liza Nijs overledenDonderdag is Liza Nijs overleden, de weduwe van Dries Vande Kerkhof. Zij was 90 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Lutlommel. Begroetingsmoment: dinsdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat.

Daar zijn de processierupsen

Vrijdag 2 juni 2017
Lommel - Daar zijn de processierupsenZoomOok al jeukende bultjes op je huid ontdekt? Vermoedelijk komen ze van de haartjes van de eikenprocessierups. Het Provinciaal Natuurcentrum meldt dat er bij terreincontroles al veel rupsen in het 4de vervellingsstadium zijn aangetroffen. Vanaf dat  stadium bezitten de rupsen de brandharen over hun hele lijf, zegt het Natuurcentrum. "Hierdoor gaat de hinder toenemen en dat duurt tot aan de fase van de verpopping." De vorige jaren vond die verpopping einde juni plaats.
In Limburg ligt de mannensterfte volgens de meest recente cijfers op 8,66 per duizend inwoners. Bij de vrouwen ligt dat cijfer iets lager, namelijk op 8,53. Dat blijkt uit gegevens van het Nationaal Instituut voor de Statistiek.

Te dik voor rijles?

Vrijdag 2 juni 2017
Tribunaliteiten
Lommel - Te dik voor rijles?“Of hij er ooit aan dacht om af te vallen”, had de rijschool hem per mail gevraagd toen hij solliciteerde voor een job als rijinstructeur. Het ‘fysiek profiel’ van de sollicitant beviel de rijschool niet en was een handicap voor de job, stond nog in de mail. De sollicitant, die aan ziekelijk overgewicht leed, antwoordde dat hij in een andere rijschool al les gaf met een Ford Fiesta. Nooit zat hij in de weg van zijn leerlingen. Gewicht verliezen was ook niet zo simpel, wist hij en had (…) Het hele nieuwsbericht
Lommel - Mgr. Leon Lemmens (63) overledenIn Leuven is afgelopen nacht mgr. Leon Lemmens (63) na een slepende ziekte overleden. Hij was afkomstig uit Boorsem en sinds 2011 hulpbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Voor hij bisschop werd was hij onder meer president van het Grootseminarie en vicaris-generaal van het bisdom Hasselt. De uitvaartliturgie vindt zaterdag 10 juni (11 uur) plaats in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.
Tijdens het eerste trimester van dit jaar registreren alle provincies in Vlaanderen een daling van het aantal letselongevallen, afgezien van Antwerpen, waar dit aantal stagneert. De enige provincie  die een stijging kent van het aantal doden is Limburg (van 6 naar 10 doden). Paradoxaal genoeg is dit tegelijkertijd de provincie met de sterkste daling van het aantal letselongevallen (-7,5 procent). De gegevens zijn afkomstig van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid.

Oplossing deze maand

Vrijdag 2 juni 2017
Prijsvraag van de maand
Lommel - Oplossing deze maandHet was weer niet moeilijk deze maand. Het duo waarmee Marjan Berger haar carrière startte, heette 'Frank en Mirella'. Enorm veel goede antwoorden, maar toch meenden sommigen dat het om 'Theo & Marjan' ging of 'Frank & Marjan'..... De gelukkige winnaar van een mooi boeketje van Ixora is Sonja Jacobs uit de Duinenstraat. Proficiat!
Lommel - Soeptrinette één jaar onderwegZoomDe Soeptrinette is welgeteld één jaar onderweg. De soepmobiel van vzw de Biehal STC staat al een heel jaar op de markten in Hechtel, Eksel, Neerpelt, Overpelt en Bree, in verschillende woonwijken en op sociale evenementen. Aan de hand van soep wil de Soeptrinette een ontmoetingsmoment creëren op verschillende locaties in plattelandsgemeenten. Het initiatief is een onderdeel van het project ‘Soep als Bindmiddel’, een subsidieprogramma van Leader Kempen en (…) Het hele nieuwsbericht
Lommel - Lommel Trophy in Kattenbos en LutlommelZoomDit weekend zullen ruim 90 teams uit België, Nederland, Duitsland en Frankrijk op de terreinen van KFC Kattenbos en Lutlommel VV strijden om de 'Lommel Trophy'. Dit groot internationaal jeugdvoetbal tornooi wordt reeds voor de 24ste keer georganiseerd in Lommel. Er zal worden gespeeld in vier leeftijdscategorieën van 11 tot 17 jarigen.De wedstrijden starten op zaterdagochtend om 09:00 uur en de finalewedstrijden staan zondagnamiddag geprogrammeerd. De toegang is gratis en natuurlijk is iedereen welkom!!
Lommel - Affiche tiende editie Gracias is rondZoomHet wordt de tiende en tevens de laatste (?) editie van het geweldige festival 'Gracias a la Vida' deze zomer. Zaterdag 22 juli kunt u in het Burgemeesterspark weer terecht voor geweldige muziek en aanstekelijke beats van o.a. Discobaar A Moeder, DJ Faisal, Pupilos Do Kuduro, Orchestre International du Vetex, Radio Oorwoud, Orange Grove, The Machete Nightclub, Ikeman & Funky T, Global Wax en Bearsøme. Meer info

Henri Emmers overleden

Donderdag 1 juni 2017
Lommel - Henri Emmers overledenVandaag is Henri Emmers overleden, de weduwnaar van Sylvia Mooren. Hij was 93 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroetingsmoment: woensdag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat.

Nieuwe vennootschap: Logpellets

Donderdag 1 juni 2017
Niki Eerlings uit Overpelt en Hans Bogers uit Hechtel-Eksel hebben de vennootschap onder firma (VOF) Logpellets opgericht met zetel aan de Waterrijtstraat in Lommel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de handel in houtpellets.
Vandaag gelezen
In 2018 wordt er gestart met de aanleg van een fietsostrade langs de spoorlijn tussen Balen-Mol-Herentals. Infotentoonstellingen vinden plaats op di. 06/06 (gemeentehuis Olen), wo. 07/06 (gemeentehuis Mol) en op do. 08/06 (stadhuis Geel), telkens van 16 tot 21u. De fietsostrade zal dienen voor woon-werkverkeer per fiets, uiteraard ook voor recreatieve fietsers/fietstoerisme. (Bron: Facebookpagina Trein Weert-België)
Bij een verkeersongeval met een bus met scholieren op de A16 tussen de Franse steden Duinkerken en Calais zijn vanmorgen rond 4.30u 18 gewonden gevallen, onder wie 12 scholieren en 5 leraars van het Strabrecht College in Geldrop bij Eindhoven. De bus reed achter op een vrachtwagen die plotseling afremde, mogelijk omdat de chauffeur in slaap was gevallen.

Een waarheid 'als een koe'

Donderdag 1 juni 2017
Prietprouwët
Lommel - Een waarheid 'als een koe'Wien dé nie kan zéggë “Goe gëdòn” is génë goejën bouwës.
         Pjèrkën

Het weer in mei

Donderdag 1 juni 2017
Mei 2017 had veel weg van een echte zomermaand. De minimum temperaturen bleven boven de 10° en de maximum tot 22,5°. Hierin zaten 3 tropische dagen, met 17mei een 31,8, 27 mei 34,5, en 29 mei zelfs een 34,4. Op 12 en 29 mei kregen we gedonder, maar er waren ook onweders te zien in het Antwerpse en richting Luik, maar dreven niet tot ons door. Het totaal neerslag bleef bij 41,7 liter/m2 zodat de plantjes en bomen naar meer water smeekten. De Barometer ronde af op 1019 Hpa. (Bijdrage Georges Bleyen)

Nieuwe maand, nieuwe vraag

Donderdag 1 juni 2017
Prijsvraag van de maand
Lommel - Nieuwe maand, nieuwe vraagIedereen kent allicht Marjan Berger. Eind september geeft ze in De Adelberg een groot verjaardagsconcert wegens 50 jaar op de planken. Zij startte deze carrière in Nederland als duo. Maar wat was ook weer de naam van dit duo? Te winnen is er alweer een prachtig boeket van Ixora! Antwoorden voor vanavond 24 uur aan internetgazet.lommel[!]telenet.be.
16/03

Diane, gefeliciteerd met je verjaardag!!

Cor Wevers
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Lommel