Het overige nieuws

Servais Bogaerts overleden

Dinsdag 31 juli 2018
Gisteren is de uit Lommel afkomstige Servais Bogaerts overleden, de levensgezel van wijlen Jozefien Ramaekers. Hij was 78 jaar. Het afscheid vindt maandag (11 uur) plaats in aula De Vloot in Leopoldsburg. Begroetingsmoment: zondag (18.30-19 uur) in funerarium Hulsmans in Leopoldsburg.

Jef Meijlaers overleden

Dinsdag 31 juli 2018
Lommel - Jef Meijlaers overledenIn het Mariaziekenhuis is vandaag Jef Meijlaers overleden. Hij was 79 jaar. Het afscheid vindt in besloten kring plaats. Zijn asurn wordt bijgezet in het graf van zijn ouders op de begraafplaats van Overpelt-Fabriek. Begroetingsmoment: vrijdag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat in Lommel.

Nieuw in Standaard Boekhandel

Dinsdag 31 juli 2018
Lommel - Nieuw in Standaard BoekhandelZoom27 jaar geleden durfde Regina Bon het aan: ze startte :met de Standaard Boekhandel in de Kerkstraat. Morgen laat ze de bekende boekhandel over in de goede handen van Sofie Haesevoets. Veel dank aan Regina die nu kan gaan genieten van een welverdiend pensioen! Veel succes aan Sofie, die iedereen uitnodigt op de Kom&Kijkdag op zaterdag 11 augustus! (Bijdrage Leny Peeters)

Tropische temperaturen...

Dinsdag 31 juli 2018
Lommel - Tropische temperaturen...Zoom... en groen gras gaan niet altijd samen! (Foto Albert Agten)
Lommel - Klein koolwitje is meest gespotZoomOok dit jaar staat het klein koolwitje op nummer 1 van meest gespotte vlinder in de Limburgse tuinen tijdens het vlindertelweekend. Weliswaar kunnen de tellingen nog tot vrijdag worden doorgegeven. Op twee staat nu het groot koolwitje en het boomblauwtje heeft de grootste sprong voorwaarts gemaakt, van 11 naar 3. (Foto Pierre Rutten)
Lommel - Vrachtwagen veroorzaakt bermbrandOp de Ringlaan in Lommel vloog deze namiddag de middenberm in brand. De brand werd veroorzaakt door de overhit geraakte uitlaat van een vrachtwagen. De brandweer kon de brand snel blussen. Gisterenavond rond 23.30 uur ontstond brand in het motorcompartiment van een auto, vermoedelijk als gevolg van een kortsluiting. Het voertuig stond op de oprit van een huis in de Haardstraat.
Juli was een goede maand voor het toerisme in Limburg. De logiesuitbaters zijn tevreden over de eerste helft van de zomervakantie. Dat blijkt uit een rondvraag van Toerisme Limburg. Bijna acht op tien logiesuitbaters heeft in juli evenveel of zelfs meer gasten ontvangen dan vorig jaar. Afgelopen maand hebben naar schatting bijna 180.000 toeristen 'ingecheckt' in onze provincie, goed voor ruim 700.000 overnachtingen.

Dit zijn de boosdoeners

Maandag 30 juli 2018
Lommel - Dit zijn de boosdoenersZoomDeze nachtvlinders zijn de schrik van elke buxusliefhebber: buxusmotten. Meestal zijn ze overwegend wit met een donkere rand (foto links), maar er bestaat ook een zeldzame donkere variant (rechts) die zich gisteren tijdens de vlindertelling kwam tonen. Voor de buxusstruik zelf maakt het niets uit, die is toch de pineut...(Pïerre Rutten) UPDATE Hieronder een foto van de rups van de buxusmot. Het is de rups die uit de eitjes van de mot komt en alle buxus opvreet. (Foto Marcella Stappers)
Dit zijn de boosdoeners
Zoom

Inbraak in Averbodestraat

Zondag 29 juli 2018
Lommel - Inbraak in AverbodestraatDieven drongen via een raam binnen in een woning aan de Averbodestraat in Lommel. Vermoedelijk werd er niets gestolen.
Lommel - Maite van Heeswijk wint LRV-toernooiZoomIn het LRV-toernooi aan de Galgenberg in Bocholt werd deze voormiddag Lommelse Maite Van Heeswijk (LRV Overpelt - foto) met Wipper eerste in de klasse Licht. Nog in die klasse eindigde Overpeltse Stefanie Brans (LRV Lommel) met Babalou van de Trepkes 2e. (Foto Rik Vander Sanden) Meer foto's

Jeanneke Geuens overleden

Zondag 29 juli 2018
Lommel - Jeanneke Geuens overledenGisteren is de uit Lommel afkomstige Jeanneke Geuens overleden, de echtgenote van André Fonteyn. Zij was 71 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in aula De vloot. Begroetingsmoment: donderdag (18.30-19 uur) in de begroetingsruimte van voornoemde aula.

De zomerhoed

Zondag 29 juli 2018
300 woorden van Rudi
Lommel - De zomerhoedJe moet er mee staan. Met een hoed. Ik maakte me deze bedenking toen we op een Lommels terras tijdens één van die eerste warme hondsdagen wat verkoeling en schaduw zochten en we de man zagen passeren die we vaagweg kenden. Al had ik hem in eerste instantie niet herkend. Gewoon omdat hij plots een zomerhoed op zijn hoofd had staan. Vestimentair kan de zomer soms rare beslissingen nemen voor een man als hij voor de kleerkast staat, dacht ik nog. Het was geen klassieke strohoed, die helemaal terug in de (…) Het hele nieuwsbericht
Lommel - Rocha scoort twee maal voor Lommel SKLommel SK speelde vanavond zijn laatste oefenwedstrijd vooraleer volgende week de nieuwe competitie begint. En het deed dat goed, want er werd gewonnen met 1-2 bij Thes Sport, dankzij twee goals van nieuwkomer Rocha.
Lommel - Toch ook even die maansverduisteringZoomWe werden overstelpt met foto's van de bloedmaan, terwijl het eigenlijk om een maansverduistering ging. Marcella Stappers bleef er afgelopen nacht tot half één voor op, en maakte toen deze foto.

Auto van de baan

Vrijdag 27 juli 2018
Lommel - Auto van de baanOp de Ringlaan ging vanavond een auto van de baan. Bij het ongeval is één lichtgewonde gevallen.

Adri Langbroek overleden

Vrijdag 27 juli 2018
Lommel - Adri Langbroek overleden
Woensdag is Adri Langbroek overleden, de weduwe van Simon Bergen. Zij was 73 jaar. Het afscheid vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de aula van het crematorium in Lommel. Begroetingsmoment: maandag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat.
Lommel - Verbod: geen water uit beken of rivierenZoomDe aanhoudende droogte treft ook de waterlopen in Limburg. De gouverneur heeft dan ook besloten om met onmiddellijke ingang een captatieverbod uit te vaardigen op de onbevaarbare waterlopen in Limburg. Er mag dus geen water uit deze waterlopen geput worden, met uitzondering voor het eigen vee dat buiten staat. Voor de tuin- en landbouw zijn er een aantal alternatieven. Meer info op www.crisis-limburg.be
Het Agentschap Natuur en Bos raadt af om natuurgebieden te bezoeken in de provincies Antwerpen en Limburg. Daar geldt brandfase rood. Dat betekent dat het er extreem droog en brandgevaarlijk is. "Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot het gebied afgeraden", luidt het. Beheerders en brandweer zijn er zeer waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er worden extra materieel en mankracht ingezet en de brandtorens worden overdag bemand.

Nieuwe bvba: Yoko Europe

Donderdag 26 juli 2018
Jan Berthels uit Mol, Diégo Claessens uit Baal (Tremelo) en Seppo Manninen uit Haarajoki (Finland) hebben de bvba Yoko Europe opgericht met zetel aan de Ondernemersstraat in Lommel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de groot- en kleinhandel in motorkledij, sportkledij en vrijetijdskledij.
Grensgevallen
In Veldhoven bij Eindhoven is vanmiddag een man zwaargewond geraakt toen hij in ondiep water dook en met zijn hoofd op de bodem terechtkwam. Hij heeft mogelijk een dwarslaesie opgelopen.

Ondertussen, op Zaventem...

Donderdag 26 juli 2018
Lommel - Ondertussen, op Zaventem...ZoomKomt daar al eens een regenwolk langs, raakt meteen heel het vliegverkeer in de war. Een cartoon van Fobie!

Mag ik sproeien of niet?

Donderdag 26 juli 2018
Lommel - Mag ik sproeien of niet?ZoomDoor de meteorologische en hydrologische omstandigheden in Limburg en omdat de aanhoudende droogte kan leiden tot moeilijkheden voor een normale waterbedeling, werd het ingestelde verbod op het gebruik van water uit het publieke drinkwaternet voor bepaalde doeleinden uitgebreid naar regen- en grondwater. Toch zitten nog veel mensen met vragen wat mag en niet mag. Alle info vind je netjes terug op deze website: www.crisis-limburg.be.
Drie Noord-Limburgse kunstenaars gaan binnenkort tentoonstellen in de Sint-Ursulakapel in Tongeren. Het gaat om Els Vliegen (Peer), Rita Haels (Lommel) en Martine Vliegen (Overpelt). De tentoonstelling loopt van zaterdag 11 tot en met zondag 19 augustus telkens van 10 tot 18u onder het thema "Human Evolution".

Woningbrand in Aalst aangestoken

Donderdag 26 juli 2018
Grensgevallen
Bij een woningbrand langs de N69 in Aalst, achter Valkenswaard, hebben vijf bewoners zich afgelopen nacht even na 2.30u nipt kunnen redden nadat ze uit het raam op de eerste en de tweede verdieping hadden kunnen springen. Volgens de politie werd de brand aangestoken. Omwonenden en cafébezoekers die op de brand uitkwamen, hadden matrassen gelegd om de bewoners, die uit het raam hingen nadat ze ruiten hadden ingeslagen om aan de vlammen te ontkomen, op te vangen.

Aanleg warmtenet gestart

Donderdag 26 juli 2018
In Mol is de aanleg van het warmtenet Mol-Dessel van start gegaan. In totaal zal er 30 kilometer van het buizennet worden aangelegd. Wanneer het volledig klaar is, zullen een sporthal en het nieuwe zwembadencomplex Vita Den Uyt volledig gevoed worden met aardwarmte. Dit betekent dat beide gebouwen geen CO2-uitstoot meer zullen veroorzaken.
De hernieuwbare energie is afkomstig van de toekomstige geothermiecentrale op de voormalige Ballmatt-site in Mol-Donk, ten zuiden van het kanaal. Daar wordt warm water opgepompt vanaf een diepte van 3,6 km. In de geothermiecentrale gaat dit warme aardwater van 128° C door een warmtewisselaar. Op die manier krijgt men water van maximum 90°C dat via het ondergronds warmtenet wordt verdeeld naar grote afnemers in Mol en Dessel.
Als de verwachtingen uitkomen zal het warmtenet op termijn worden uitgebreid tot Noord-Limburg. Dat zal nog enkele jaren duren, maar het is interessant omdat de temperatuur van het ondergrondse aardwater hier nog hoger ligt dan in Mol.

Er zijn geen zekerheden meer

Donderdag 26 juli 2018
Het is maar dat je 't weet
"Binnen twee of drie jaar kunnen we kijken naar bewegende beelden en toespraken zonder dat iemand in staat is om te vertellen of ze echt zijn of verzinsels. (...) Aan de universiteit van Stanford hebben onderzoekers via artificiële intelligentie (A.I.) hoofdbewegingen, de oogopslag en het oogknipperen gemanipuleerd, waardoor computergegenereerde video's ontstaan die moeilijk van de werkelijkheid te onderscheiden zijn. 'Deepfakes' kunnen via A.I. een politicus woorden laten zeggen die hij in werkelijkheid nooit gezegd heeft."
(Financial Times)

'Gokken neemt toe'

Donderdag 26 juli 2018
Lommel - 'Gokken neemt toe'ZoomHet online gokken neemt toe, schrijven enkele kranten vandaag. Tijdens het voorbije WK voetbal werd er 334 miljoen euro ingezet. Het inspireerde Fobie tot bovenstaande cartoon, want de nieuwe voetbalcompetitie staat in de startblokken!

Pierre Jansen overleden

Donderdag 26 juli 2018
Lommel - Pierre Jansen overledenMaandag is Pierre Jansen overleden, de echtgenoot van Mathilde Poets. Hij was 81 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroetingsmoment: vrijdag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat.

Brandje aan Parelstrand

Woensdag 25 juli 2018
Deze namiddag was er een brandje vlakbij het Parelstrand. De brandweer was het vuur snel meester.

Oplegger gestolen

Woensdag 25 juli 2018
Lommel - Oplegger gestolenOnbekenden gingen met een oplegger aan de haal in de Patrijsstraat. De politie kreeg vanmiddag melding van de feiten.

Code 'Rood' aan de Noordzee...

Woensdag 25 juli 2018
Lommel - Code 'Rood' aan de Noordzee...Zoom...gezien door Fobie.
Vanaf vandaag mag je tussen 8 en 20 uur ook geen grond- of regenwater (!) meer gebruiken voor het besproeien van grasperken en tuinen. Dat heeft de gouverneur beslist na een vergadering met experten over de droogteproblematiek.

Nederlander (41) veroordeeld

Woensdag 25 juli 2018
Lommel - Nederlander (41)  veroordeeldDe rechtbank in Hasselt heeft vandaag een 41-jarige inwoner uit het Nederlands-Limburgse  Hoensbroek veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 10 effectief. De man had tussen maart 2017 en maart 2018 in totaal 109 industriële batterijen uit zendmasten gestolen. Hij kon daar aan geraken dank zij een sleutel, die hij bij zijn voormalige werkgever - een bedrijf dat dergelijke antennes bouwt - had gestolen. Bij een diefstal in Bilzen, waarbij hij door bewakingscamera's werd gefilmd, werd hij opgepakt. (PG)

Rijksregister lag plat

Woensdag 25 juli 2018
In de late voormiddag waren er in het hele land problemen met het rijksregister. Dat was - door de hitte? - uitgevallen. Daardoor konden gemeenten gedurende enkele uren geen identiteitskaarten of rijbewijzen uitreiken. Sinds 14.30u zijn de problemen opgelost.

Tonnie Segers overleden

Woensdag 25 juli 2018
Lommel - Tonnie Segers overledenGisteren is in het UZ Gasthuisberg in Leuven Tonnie Segers overleden, de echtgenoot van Lizet Dirkx. Hij was 58 jaar. Het afscheid vindt maandag (10.30 uur) plaats in de aula van het crematorium in Lommel. Begroetingsmoment:zaterdag (17.30-18 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat.

Elza Van den Eynde overleden

Woensdag 25 juli 2018
Lommel - Elza Van den Eynde overledenZondag is in haar woonst in Vosselaar de uitLommel afkomstige Elza Van den Eynde overleden, de weduwe van Jos Van Bakel. Zij was  85 jaar.  Het afscheid vindt donderdag (14 uur) plaats in de aula van het crematorium in Turnhout.
Op advies van de Vlaamse droogtecommissie vaardigt de gouverneur met onmiddellijke ingang een verbod op de verspilling van leidingwater uit.
Het is verboden om water uit het publieke drinkwaternet te gebruiken:
- voor het afspuiten van motorvoertuigen, aanhangwagens en opleggers, tenzij in het kader van de normale activiteiten van daartoe gespecialiseerde ondernemingen en in de gevallen waar het afspuiten in de regelgeving of vergunning is opgelegd;
- voor het vullen of bijvullen van (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuw: huisdierendispensarium

Dinsdag 24 juli 2018
Limburg krijgt een huisdierendispensarium. Dat is een centrum waar je terecht kan met je huisdier voor medische zorgen, wanneer je het zelf niet zo breed hebt. Het centrum komt in Hasselt. Mensen die niet veel geld hebben, kunnen er terecht met hun huisdier voor een kleine bijdrage. De dieren kunnen er verzorgd en gevaccineerd worden. Dat alles wordt gedaan door gewone Limburgse dierenartsen die er een bijdrage voor krijgen, je kan dus ook rekenen op kwalitatieve zorg. Wanneer een baasje tijdelijk (…) Het hele nieuwsbericht

Christiane Jordens overleden

Dinsdag 24 juli 2018
Lommel - Christiane Jordens overledenZondag is Christiane Jordens overleden, de echtgenote van Willy Vandenberk. Zij was 60 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Heide-Heuvel. Begroetingsmoment: vrijdag (19.30-20.30 uur) in funerarium Witters in Lommel.
Lommel - Tourrenners op weg naar PyreneeënZoomVanmorgen werd de rit in de Ronde van Frankrijk 10 minuten stilgelegd omdat sommige renners pepperspray - volgens andere bronnen traangas - in de ogen hadden gekregen. De Franse politie had dat gebruikt om protesterende boeren uit elkaar te drijven. (Cartoon: Fobie)
Lommel - Meer mogelijkheden voor politieDoor het vandaag ondertekende Benelux-verdrag krijgt de politie in de grensstreek meer mogelijkheden en zullen criminelen minder makkelijk kunnen ontsnappen door de grens over te steken. Bij een achtervolging bijvoorbeeld was de grens een grote rem; vanaf nu - tenminste indien de parlementen hun akkoord geven aan de overeenkomst -  kan de politie tot over de Nederlandse grens achtervolgen tot de Nederlandse politie overneemt. De Benelux-landen zullen ook bestuurlijke en gerechtelijke informatie (…) Het hele nieuwsbericht
Alleen bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties mogen vanaf 2021 geen stookolieketels meer worden geplaatst. Maar wie een kapotte ketel heeft, zal toch nog een andere mogen kopen. Dat heeft de bevoegde Vlaamse minister Bart Tommelein beslist na de enorme kritiek die er kwam op de aankondiging van de Vlaamse regering dat er vanaf 2021 geen nieuwe én tweedehands stookolieketels meer mogen worden geplaatst. Wiens ketel kapot gaat, zal nu wel nog altijd een nieuwe kunnen installeren.

Weer slecht jaar voor merels

Maandag 23 juli 2018
Lommel - Weer slecht jaar voor merelsZoomHet ziet er naar uit dat ook dit jaar de merels het slachtoffer worden van een virus. Natuurpunt en Vogelbescherming Vlaanderen roepen op om slachtoffers te melden via waarnemingen.be en zieke vogels binnen te brengen in een van de vogelopvangcentra om verdere verspreiding af te remmen. Het virus verspreidt zich via muggen en is niet te genezen.
Officieel vastgesteld is het nog niet, maar het lijkt erop dat men voor het derde jaar op rij te maken krijgt met een usutu-uitbraak. De uitbraak komt (…) Het hele nieuwsbericht
Wanneer het terug begint te regenen komt er een muggenplaag aan. Dat zeggen deskundigen. Er waren al veel muggen in de warme lente, maar wanneer er nu, na een hete periode, ineens vochtig weer aankomt, zal dat tot een explosie van muggen leiden, zeggen ze. Bij temperaturen rond de 25 graden kunnen de jonge muggen dan al na twee weken uit het eitje komen en "steekklaar" zijn.
Lommel - 'Op z'n Lommels' in de LeopoldlaanZoomZonder woorden... (Foto Albert Agten)

Zwembaden en parasols in trek

Maandag 23 juli 2018
De uitbaters van vrijetijdswinkels klagen niet over het warme weer: zwembaden, parasols en ventilatoren gaan vlot over de toonbank.

Pjèrkën weet het

Maandag 23 juli 2018
Lommel - Pjèrkën weet het
Dë jouwërlëksë grènslóóp tussë Gèèsël èn Lómmël is ë vurbeeëld  va  grènsóóvërschrijdënd gëdrag.
               Pjèrkën

Brood en spelen

Maandag 23 juli 2018
Vandaag gelezen
"Maar over wat gaat dit eigenlijk? Surrealisme, decadentie, de Efteling voor volwassenen (onder 18 geen toegang!) die in sprookjes geloven, brood en spelen, (dure) opium voor het volk, muzikaal behang, escape from reality, feel-good-television,..."
                             Johan Grauwels over Tomorrowland in Boom

Bescherm je kippen tegen virus

Maandag 23 juli 2018
Het is maar dat je 't weet
Lommel - Bescherm je kippen tegen virusZoomKippen in de tuin? Hou het Newcastle virus uit jouw kippenhok! Sinds april 2018 zijn er al 14 besmettingen van de ziekte van Newcastle vastgesteld bij hobbypluimvee. De kippen worden dan erg ziek en sterven. Het virus wordt zeer gemakkelijk overgedragen en daarom heeft het Federaal Voedselagentschap ( FAVV) sinds 2 juli een verbod ingesteld op het verkopen, weggeven en het tentoonstellen van pluimvee. Als pluimveehouder kan je maatregelen nemen om je kippen te beschermen.
Wat is de (…) Het hele nieuwsbericht

Charter Duurzaam Ondernemen

Zondag 22 juli 2018
Na een jaar intensief werken aan de implementatie van duurzaam ondernemen binnen hun organisatie, ontvingen 14 Limburgse bedrijven het jaarcertificaat 2018 van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Het gaat onder meer om Center Parcs (Erperheide), Center Parcs (Vossemeren) Elep (Lommel), Engels Logistics ( Beringen) en Veldeman (Opglabbeek).

Racen op oude motoren

Zondag 22 juli 2018
Grensgevallen
Lommel - Racen op oude motorenZoomDit weekend reden de motorrijders van HMV (Historische Motorsport Vereniging) weer met hun historische en klassieke racemotoren in Haler (buurgemeente van Stamproy). Op die manier wilden ze laten zien hoe zo'n wegraces er vroeger aan toe gingen. Er reden gisteren ook enkele Belgen mee, o.m. Eddy Simons uit Lommel met een Mondial 125 cc uit 1955; Harrie Vaesen uit Hamont met een Ariel 500cc uit 1938 en Roger Peeters uit Peer met een Ariel 350cc, ook uit de jaren '30. Harrie Vaesen won de reeks van de veteranen. (Foto Edgard Van Decraen)
Lommel - Nog even die nationale feestdag...Zoom...op het elan van de Rode Duivels! (Cartoon: Fobie)

Sien Ulenaers overleden

Zondag 22 juli 2018
Lommel - Sien Ulenaers overledenDonderdag is de uit Eksel afkomstige Sien Ulenaers overleden, de weduwe van Jef Faes. Zij was 83 jaar. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in funerarium Witters in Lommel. Begroetingsmoment: dinsdag (19-19.30 uur).

870.880 Limburgers

Zaterdag 21 juli 2018
Op 1 januari telde Limburg 870.880 inwoners, 3.467 meer dan een jaar tevoren. De cijfers per gemeente: Beringen (46.027), Tongeren (31.013), Lommel (34.024), Houthalen-Helchteren (30.589), Neerpelt (17.173), Peer (16.401), Leopoldsburg (15.616), Overpelt (15.468), Hamont-Achel (14.417), Meeuwen-Gruitrode (13.086), Bocholt (13.081), Hechtel-Eksel (12.287) en Opglabbeek (10.329). (Bron: Rijksregister)

De kracht van voetbal

Zaterdag 21 juli 2018
"23 voetballers zijn er in Rusland in geslaagd het land en zijn inwoners te verenigen. Tous ensemble. Ik heb daarvan genoten en wil er geen politieke betekenis aan geven. Laten we vandaag ook de verbondenheid tussen de mensen vieren".
(Burgemeester Dewael van Tongeren, vandaag in zijn toespraak n.a.v. de nationale feestdag)

Leuke dingen voor de mensen

Zaterdag 21 juli 2018
Chel mag het zeggen
Lommel - Leuke dingen voor de mensen“Dat is Bob toch?” De krant van gisteren lag nog open op de keukentafel. Saskia, mijn dochter, stond erbij en wees naar een vrij grote foto. Bob stond erop. Op zijn fiets. Hij straalde. Het had een communiefoto van jaren geleden kunnen zijn, maar daar was deze Bob te oud voor.
Herinneren jullie je die dolkomische absurde Britse TV-reeks nog met John Cleese, Monty Python’s Flying Circus? Eén van de onvergetelijke hoogtepunten die me nog altijd luidop in de lach doen schieten (…) Het hele nieuwsbericht

Zwaargewonde man aangetroffen

Vrijdag 20 juli 2018
Grensgevallen
Vanavond is een zwaargewonde man aangetroffen op de Maai in Bergeijk. Hij is naar het ziekenhuis overgebracht. Voorlopig is er geen flauw vermoeden hoe de man de verwondingen heeft opgelopen. De politie is met een onderzoek bezig.
In Balen en omgeving waren er de afgelopen weken een vijftiental branden. Van een aantal daarvan vermoedt de brandweer dat ze werden aangestoken. Mogelijk is er dus een pyromaan aan het werk. De politie heeft al een verdachte uit Lommel aan de tand gevoeld maar die mocht na ondervraging naar huis.

Opletten: overstekend wild

Vrijdag 20 juli 2018
Rond deze tijd van het jaar let u als bestuurder best extra op voor overstekend wild op de weg. Dat zegt de Hubertus Vereniging Vlaanderen. ‘Rij langzaam, contacteer de politie bij een aanrijding en raak het dier nooit met blote handen aan.’
Nog tot midden augustus loopt de reebronst. In die periode willen de bokken zoveel mogelijk geiten dekken. Daarom zwerven de mannetjes actief rond in hun territorium, vaak de grote banen kruisend en zich niet bewust van het gevaar op de (…) Het hele nieuwsbericht

Tropisch warm

Vrijdag 20 juli 2018
Weerbericht
Lommel - Tropisch warmHet warme weer houdt de volgende dagen aan of sterker, het gaat nog warmer worden. Na de doortocht van een zwakke storing op korte termijn, voornamelijk gekenmerkt door wolkenvelden, bouwt opnieuw een hogedrukgebied op. De zon kan daarbij de volgende dagen domineren en duwt het kwik richting de tropische grens van 30 graden. Vooral de tweede helft van de week lijkt erg warm te verlopen met lokaal temperaturen die boven 30 graden uitkomen.
Vandaag nemen wolkenvelden vanuit het zuidwesten (…) Het hele nieuwsbericht

Limburgse huizen het goedkoopst

Donderdag 19 juli 2018
Limburg blijft voor woningen de goedkoopste provincie in Vlaanderen. De gemiddelde prijs van een woning ligt er 14 procent lager dan het Vlaamse gemiddelde. Limburg is ook de enige provincie waar de prijs van een woonhuis onder het nationale gemiddelde ligt. Vlaams-Brabant is dan weer de duurste Vlaamse provincie en de duurste provincie van het land, na Brussel en Waals-Brabant. (Bron: notaris.be)

Gevaar voor vallende takken

Donderdag 19 juli 2018
Door de droogte worden sommige bomen kwetsbaar, waardoor er gevaar is voor vallende takken. Het is aangeraden om zeer voorzichtig te zijn in de parken, onder de kruin van de bomen, maar ook in het bos. Het fenomeen is in het bijzonder zichtbaar bij bomenrijen waar de takken vaak op de weg vallen.

Lofigo failliet

Donderdag 19 juli 2018
De rechtbank van Koophandel in Hasselt heeft de bvba Lofigo met zetel aan de Koning Leopoldlaan in Lommel failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 18 augustus ingediend worden.
Lommel - Technisch probleem in Zaventem opgelost?ZoomEurocontrol sloot deze namiddag het luchtruim na een technisch probleem in Zaventem. Het zou nu weer geopend zijn. Maar zijn alle problemen daar nu opgelost? vraagt Fobie zich af...

Kabels gestolen uit container

Donderdag 19 juli 2018
Lommel - Kabels gestolen uit containerIn de Sint-Ritastraat in Lommel zijn elektriciteitskabels uit een container gestolen. De diefstal is vandaag vastgesteld.

Nieuwe opleidingen in KANL

Donderdag 19 juli 2018
Vanaf volgend schooljaar gaan 11 academies in Limburg voor het eerst opleidingen voor muziek en woord vanaf 6 jaar aanbieden. Dat blijkt uit de nieuwe programmaties voor het deeltijds kunstonderwijs die Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft goedgekeurd. Er komen ook nieuwe opleidingen. In de Kunstacademie Noord-Limburg in Neerpelt komen de opties "dirigent instrumentale muziek" en "Urban dance" erbij.
Met de nieuwe opleidingen - voor heel Vlaanderen een 70-tal - komt er een einde aan de programmatiestop die 7 jaar van kracht was.
Lommel - Lommel SK verslaat Lokeren met 2-1In een oefenwedstrijd versloeg Lommel SK vanavond Lokeren met 2-1. Het werd eerst 1-0 dankzij een doelpunt van Azevedo. Later 2-0 via een vrije trap van Henkens. Diaby kon nadien nog milderen tot 2-1, maar dat waren meteen ook de eindcijfers. Nu zaterdag is er een wedstrijd tegen Patro Eisden op het terrein van Lutlommel.
Op de windmolens in de regio zijn de wieken vandaag in rouwstand gezet. Aanleiding is het overlijden van Theo Keyers, de molenaar van de Keyersmolen in Molenbeersel. "De laatste beroepsmolenaar van de regio en een grote mijnheer met een nog groter hart," schrijft Toon Verlaak op Facebook.
Wegens de aanhoudende droogte mogen er geen nesten van processierupsen meer worden weggebrand of wegbermen worden gemaaid. Het brandgevaar is te groot en de provincie Limburg legde een verbod op. De processierupsen zijn intussen vlinder geworden en zullen dus ook geen directe overlast meer veroorzaken, al kunnen er haartjes in de lucht blijven circuleren zolang het niet echt regent.
Sinds 3 juli geldt er een geheel verbod op kampvuren in Limburg en dit blijft van kracht zolang code rood van toepassing is en tot tegenbericht. Dat meldt de gouverneur. Bovendien is er in een natuurgebied (en tot 25m daarbuiten) geen enkele vorm van vuur meer toegestaan: roken, kaarsen, fakkels, vuurkorven, barbecues, enz.. "Ik kan niet genoeg benadrukken dat zowel burgers, organisaties als overheden voorzichtig moeten zijn," zegt de gouverneur, en hij ontraadt de volgende activiteiten: (…) Het hele nieuwsbericht

Ontluikende winde bloemknop

Woensdag 18 juli 2018
Vandaag gezien in Bosland
Lommel - Ontluikende winde bloemknopZoomWindes zijn klimplanten met een zeer bijzondere bloeiwijze. Daar waar andere bloemen openklappen, moeten deze zich afrollen. In dit stadium lijkt het op een lekker ijsje. Op de foto een Amerikaanse purperwinde. In onze natuur groeien ook nog de haagwinde en de akkerwinde, met overwegend witte bloemen.(Pierre Rutten)
Van 2012 tot 2018 kende Lommel een bevolkingsgroei van 1,90 procent. In heel Limburg was dat in die periode een groei van 2,53 procent terwijl het Vlaams Gewest een toename kende van 3,18 procent en België een toename van 3,08 procent. (Bron Statbel, Algemene Directie Statistiek).
De Limburgse conjunctuur bereikte vorig jaar een historische piek. Dat zegt VOKA-Limburg. Een vergelijkend resultaat dateert al van 2007. Daarnaast braken ook de starters een record. Met 6.196 start-ups was 2017 het beste jaar van de eeuw, aldus Voka.

Fons Sannen overleden

Dinsdag 17 juli 2018
Lommel - Fons Sannen overledenGisteren is Fons Sannen overleden, de echtgenoot van Chris Suls. Hij was 70 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Lommel-Werkplaatsen. Begroetingsmoment: donderdag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat.

Wespennest? Hier melden

Dinsdag 17 juli 2018
Lommel - Wespennest? Hier meldenZoomHeb je een wespennest? Bel voor de verdelging niet langer naar de brandweer, maar vul meteen online je gegevens in via deze link. Hou je rijksregisternummer bij de hand. (Foto Frido Van Hertum)
Lommel - Rondleiding in crematorium StuifduinZoomDienstencentrum 't Trefpunt organiseert i.s.m. de seniorenraad twee rondleidingen in het nieuwe crematorium Stuifduin voor de Lommelse senioren. Deze rondleidingen vinden plaats op maandag 23 juli en maandag 27 augustus. Je kan kiezen tussen drie tijdstippen waarop je een rondleiding van een half uur volgt. Interesse? Haal dan zo snel mogelijk een gratis 'inkomticket' op voor de rondleiding die je wil volgen. Dit ticket haal je op aan de balie van dienstencentrum 't Trefpunt, gelegen in WZC Kapittelhof, Kapittelhof 1, elke werkdag tussen 9 u en 12 u. Twijfel niet te lang want het aantal plaatsen is beperkt. (Bijdrage Daniëlle Palmans)

Zomer in de Leopoldlaan

Maandag 16 juli 2018
Lommel - Zomer in de LeopoldlaanZoomZonder woorden... (Foto Albert Agten)

Een prachtige koninginnenpage

Maandag 16 juli 2018
Vandaag gezien
Lommel - Een prachtige koninginnenpageZoomWilly Cochet had hoog bezoek vandaag in zijn tuin. De koninginnenpage streek er immers neer... Prachtige foto!

Noodnummer 1722 geactiveerd

Zondag 15 juli 2018
Lommel - Noodnummer 1722 geactiveerdDe komende dagen kan er onweer de kop opsteken. Het zal vaak gaan om plaatselijk onweer, het is dan ook moeilijk te voorspellen waar de onweders zullen voorkomen. In ieder geval is vanaf nu het noodnummer 1722 geactiveerd. Daar kun je terecht met meldingen van wateroverlast, omgewaaide bomen, schade aan daken,... alle gevallen waar geen mensen direct bedreigd zijn.
Vanaf december 2017 zullen er in de federatie Lommel Oost, bestaande uit de parochies Barrier, Heide-Heuvel, Kolonie en Lutlommel, nog twee eucharistievieringen zijn in het weekend: één op zaterdag om 18.30 uur en één op zondag om 10 uur. De mis van zaterdag zal afwisselend doorgaan in Barrier en Heide-Heuvel, die van zondag afwisselend in Lutlommel en Kolonie. In iedere parochie is er dus om de twee weken een eucharistieviering.

Werken op de Luikerweg

Zondag 15 juli 2018
Grensgevallen
Lommel - Werken op de LuikerwegOp maandag 16 en dinsdag 17 juli wordt er tussen 7.30u en 17u gewerkt langs de Luikerweg in Valkenswaard. Er worden bomen gekapt om het zicht en daarmee de veiligheid op de weg te vergroten. Ook is het de bedoeling om alle niet-vitale en dode bomen te verwijderen zodat de kans dat er een boom omwaait, geminimaliseerd wordt. De bomen die weggehaald worden, zijn met oranje verf gemarkeerd.
Tijdens de werkzaamheden is de oostelijke rijbaan (richting Valkenswaard) gedeeltelijk afgesloten van 9 tot 16u. Verkeersregelaars zullen het verkeer begeleiden. Voor 9u en na 16u wordt er in het bos gewerkt, langs de weg. De Luikerweg blijft dan gewoon open.

Zonder tegenbericht

Zondag 15 juli 2018
300 woorden van Rudi
Lommel - Zonder tegenbericht“Tijdens de zomermaanden spendeert een mens toch wat tijd op een terras”, zei ik tegen mijn vrouw, terwijl we op een ochtend in onze vakantie vanop een terras de langzaam voorbijgaande voetgangers gadesloegen. Het was precies een vertraagde film die zich voor onze ogen afspeelde. Alsof de warmte hun voeten naar beneden drukte. Even had ik het idee om zoals juffrouw Magda in onze tweede kleuterklas ‘voeten opheffen’ te roepen, als we tijdens een wandeling met zijn allen in het zomerse zand (…) Het hele nieuwsbericht

Zomerflitsers

Zondag 15 juli 2018
Lommel - ZomerflitsersVanaf morgen is de huisfotograaf van de lokale politie hoofdzakelijk terug te vinden op de volgende locaties: Werkplaatsen, Gestelsedijk, Molsekiezel en Stationsstraat. U bent gewaarschuwd...

Lommel SK verliest van STVV

Zaterdag 14 juli 2018
Lommel - Lommel SK verliest van STVVVanavond gaf Lommel SK partij aan STVV. Het werd een verdienstelijke wedstrijd van Lommel, maar diep in de tweede helft moesten ze toch hun meerdere erkennen in de tegenstander. Het werd 0-1. Nog maar enkele weken en dan gaat de nieuwe competitie alweer van start, dus het wordt nu toch wel hoog tijd voor wat extra 'inkomend verkeer'...
Lommel - Brons voor België op WK voetbalZoomBelgië heeft deze namiddag in Sint-Petersburg in het kader van het WK voetbal Engeland verslagen met 2-0, na doelpunten van Thomas Meunier (4de minuut) en Eden Hazard (82ste minuut). De Rode Duivels eindigen dus op de 3e plaats, het beste resultaat in de geschiedenis.   

Diefstal uit caravan

Zaterdag 14 juli 2018
Onbekenden hebben uit een caravan op de camping Blauwe Meer in Kattenbos een tv-toestel gestolen. Dat werd gisteravond vastgesteld. De daders hadden de voortent van de caravan stuk gesneden.

Anna Cools overleden

Zaterdag 14 juli 2018
Lommel - Anna Cools overledenGisteren is de uit Lommel afkomstige Anna Cools overleden, de weduwe van Frans Dierckx. Zij was 84 jaar. Het afscheid vindt in beperkte kring plaats. Begroetingsmoment: woensdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Dries in Balen.

Met Prins Filip naar Japan

Zaterdag 14 juli 2018
WK-verhalen van Gert Gommé
Lommel - Met Prins Filip naar JapanIk was al een paar keer gaan zeuren bij hoofdredacteur Philip Hilven van TV-Limburg om naar het WK in Japan te gaan. Maar er bleek geen budget voor te zijn. Wie niet rijk is, moet slim zijn. Op een dag viel er een uitnodiging in de bus voor een handelsmissie met prins Filip, de huidige koning, naar Japan, tijdens het WK. Als we daar nu eens op inschreven?
Zo geraakten we gratis met het regeringstoestel in Japan. Uit eerlijke schaamte maakten we een item met enkele Limburgse bedrijfsleiders en een modeshow (…) Het hele nieuwsbericht

Bermbrand in Werkplaatsen

Vrijdag 13 juli 2018
De brandweer moest vanavond uitrukken voor een bermbrand in Lommel-Werkplaatsen. De brand kon snel geblust worden.

Fietser gewond op Binnensingel

Vrijdag 13 juli 2018
Lommel - Fietser gewond op BinnensingelVanavond raakten een auto en een fietser in een aanrijding betrokken op de Binnensingel. De fietser is daarbij gewond geraakt.
Lommel - Viviane Vanderstichelen overledenGisteren is Viviane Vanderstichelen overleden, de weduwe van Willy Lodewijks en de echtgenote van Jean Mermans. Zij was 64 jaar. Het afscheid vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de aula van het crematorium in Lommel. Begroetingsmoment: dinsdag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat.

Playmobils in de trein

Vrijdag 13 juli 2018
Playmobils, zo noemen pendelaars de MW41-dieseltreinen die Antwerpen verbinden met Mol en Hamont. Bekijk het design van het interieur en u begrijpt waarom. Dat schrijft "Kerk & Leven" in een eerste verhaal van een reeks waarin men naar 'het einde van de wereld' spoort. In dit eerste verhaal is dat Hamont. Het blijkt dat Albert Einstein ooit in Hamont de trein nam. Wist u dat?

Leeuwenwelpje doodgebeten

Vrijdag 13 juli 2018
Kort na zijn geboorte is woensdag in het tuinen- en dierenpark Mondo Verde in het Nederlands-Limburgse Landgraaf een leeuwenwelpje doodgebeten door een van de andere leeuwen. De bevalling kwam voor de verzorgers onverwacht zodat de moederleeuw nog niet apart was gezet. Dat gebeurde nadien wél, zodat er gisteren nog enkele andere welpen geboren werden. Die maken het goed.
71,4 procent van de zelfstandigen in Limburg bevestigt dat ze best tevreden zijn over hun werk-privébalans en ze hebben daarmee het hoogste percentage op vlak van tevredenheid van alle provincies. De factoren die de tevredenheid voeden zijn 1) dat ze iets doen wat ze graag doen en 2) dat ze hun werkuren zelf kunnen regelen. Mensen die eerst als loontrekkende aan de slag waren en pas later de stap naar zelfstandigheid zetten, zijn het meest tevreden. Dat  blijkt uit een grootschalig onderzoek van sociaal verzekeringsfonds ACERTA bij 2559 zelfstandigen over heel België.

Jos Joosten overleden

Vrijdag 13 juli 2018
Lommel - Jos Joosten overledenWoensdag is in WZC Kapittelhof in Lommel de uit Hamont afkomstige Jos Joosten overleden. Hij was 86 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (15 uur) plaats in de aula van het crematorium in Lommel.
Door het aanhoudende warme en vooral droge weer staat er op dit ogenblik weinig water in het overgrote deel van de Limburgse beken, kleine(re) waterlopen en greppels. Hoewel (enkel) de aangelanden water uit de beek mogen onttrekken, is het absoluut raadzaam om dit - zolang de huidige weersomstandigheden aanhouden - gewoon even na te laten. Zo kan het weinige water dat nog doorheen de beekjes en grachten stroomt specifiek ten goede komen van de vissen, waterdiertjes en -planten waar het levensbelangrijk voor (…) Het hele nieuwsbericht

Aanhangwagen ontvreemd

Donderdag 12 juli 2018
Lommel - Aanhangwagen ontvreemdIn de Lodewijk de Raetstraat, op het industrieterrein, gingen onbekenden met een aanhangwagen aan de haal. De politie kreeg deze voormiddag melding van de feiten.

Dood bij duikongeval

Donderdag 12 juli 2018
Bij een duikongeval in recreatiedomein Het Zilvermeer in Mol is gisteren een zestiger uit Hasselt omgekomen. Over de omstandigheden van het voorval is nog niets geweten.

Motorrijder reed 118 ipv 50km/u

Donderdag 12 juli 2018
Grensgevallen
De Nederlandse politie heeft gisteren het rijbewijs ingetrokken van een 30-jarige Belgische motorrijder die in de buurt van EIndhoven Airport aan een snelheid van 118 km/u reed op een plaats waar slechts 50 km/u toegelaten is. Het is niet bekend waar de motorrijder in ons land woont. 
Wandelen in Bosland kan vanaf nu met knooppunten. Je kan voortaan zelf je wandelroute samenstellen op wandelknooppunt.be

Theresia Henkens overleden

Donderdag 12 juli 2018
Maandag is Theresia Henkens overleden, de weduwe van Theodoor Vandecraen. Zij was 86 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Lutlommel. Begroetingsmoment: vrijdag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat.

Gust Vandenboer overleden

Donderdag 12 juli 2018
Lommel - Gust Vandenboer overledenMaandag is de uit Lommel afkomstige Gust Vandenboer overleden, de echtgenoot van Cecile Timmermans. Hij was 85 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Bret-Gelieren (Genk).
Als eerste ziekenhuis in Limburg heeft het Mariaziekenhuis in Overpelt de "MonaLisa Touch" geïntroduceerd. Dat meldt het jaarverslag van het ziekenhuis. De laserbehandeling – niet-chirurgisch, niet-hormonaal en pijnvrij – biedt de meest natuurlijke oplossing om vaginale droogheid ten gevolge van de menopauze te verhelpen, met langdurig resultaat.
Het proces bestaat uit drie korte laserbehandelingen waarbij al na de eerste sessie verbetering optreedt. Vergelijkend (…) Het hele nieuwsbericht

Vandaag is het 11 juli

Woensdag 11 juli 2018
Lommel - Vandaag is het 11 juliZoomDe Rode Duivels, het nationale symbool bij uitstek, zijn verslagen door Frankrijk. Weer over naar de orde van de dag: 11 juli, vindt Fobie.

Ondertussen, in Brussel...

Woensdag 11 juli 2018
Lommel - Ondertussen, in Brussel...ZoomDe Amerikaanse president Trump is gearriveerd voor de NAVO-top. (Cartoon: Fobie)

Limburg telt 2.861 leefloners

Dinsdag 10 juli 2018
Limburg telt 2.861 leefloners, 1.231 mannenn en 1.630 vrouwen. De meeste leefloners behoren tot de leeftijdscategorie tussen 25 en 44 jaar. Eén en ander blijkt uit gegevens van de POD Maatschappelijke Integratie, Armoedebestrijding, Sociale Economie en Grootstedenbeleid.
Lommel - België uitgeschakeld in WK voetbalZoomIn de halve finales van het WK voetbal heeft Frankrijk vanavond in Sint-Petersburg België verslagen. Uitslag: 1-0.

Rik Geuens overleden

Dinsdag 10 juli 2018
Maandag is de uit Lommel afkomstige Rik Geuens overledende echtgenoot van Det Goossens. Hij was 74 jaar en bezweek na een fietsongeval. De uitvaartliturgie vindt maandag 16 juli (10 uur) plaats in de parochiekerk van Beisem. Nadien volgt de begrafenis op de begraafplaats van Veltem.

Meer erkenning verdiend

Dinsdag 10 juli 2018
Vandaag gelezen
"De sociale verandering die België in korte tijd heeft doorgemaakt - pijnlijk, onvolmaakt - is een prestatie, en verdient meer erkenning van de buitenwereld dan dat onfortuinlijke beeld van een plassende cherubijn."
                                                                                    (Financial Times)
Grensgevallen
Eindhoven heeft de snelst groeiende economie van alle grote steden in Nederland. De economie groeide er in 2017 met 4,6 procent. Het landelijk gemiddelde in Nederland was 2,9 procent. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De groei van Eindhoven is vooral te danken aan de hightech-industrie van de stad, zegt Pieter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. De sector is een belangrijke exporteur en spint garen bij de groei van de wereldeconomie. “Ze profiteren vooral erg van de economische groei in Duitsland.”
Lommel - Guy Hoekx nieuwe voorzitter LOCGuy Hoekx (Belfius - foto) is de nieuwe voorzitter van de Lommelse Ondernemersclub. Hij volgt Theo Slegers (Edibo) op, die de vereniging 12 jaar heeft geleid. De LOC telt momenteel een 250-tal aangesloten bedrijven.
Theo Slegers kreeg vorig jaar voor zijn inspanningen voor de Lommelse ondernemingen en de regio de Gouden Erepenning van de stad Lommel. Hij is ook voorzitter en drijvende kracht van Focus Noord, een instituut dat Noord-Limburg de laatste tijd voelbaar op de kaart heeft gezet (…) Het hele nieuwsbericht
Prietprouwët
Lommel - Ook in de zomer is Pjèrkën er‘t Énigstë plëziêr dè gë án ööw èègë foutën hét, is dè gë-r sóms andër miensë gëlu(kk)Ig mi makt.
Pjèrkën

En toen waren we nog met 4!

Dinsdag 10 juli 2018
WK-verhalen van Gert Gommé
Lommel - En toen waren we nog met 4!Wij hebben tijdens het WK 2018 een vast kantoor in het International Broadcast Center in Moskou. Daar zitten zowat alle TV-zenders van de hele wereld samen. Wij delen een kantoor met de RTBF en de NOS (heerlijk om die af en toe te jennen, het was jarenlang andersom). Van 99 procent van de aanwezige zenders is hun land al uitgeschakeld. En dan hebben ze weinig onderwerpen.
Plots wil iedereen alles weten over de Belgen. Elk gesprekje met een Rode Duivel is plots wereldnieuws, in het centrum van Moskou (…) Het hele nieuwsbericht
Vanavond was er een bommelding op Eindhoven Airport. In een vliegtuig werd een dreigbrief aangetroffen. Het vliegtuig werd doorzocht maar het bleek om loos alarm te gaan.

Frans Van Hout overleden

Maandag 9 juli 2018
Lommel - Frans Van Hout overledenZaterdag is in Leopoldsburg Frans Van Hout overleden, de echtgenoot van Jacqueline Philips. Hij was 76 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in het crematorium in Lommel. Begroetingsmoment: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Lommel.
Morgenvroeg om 3u begint een treinstaking van 48u die georganiseerd wordt door drie kleinere vakbonden. De NMBS verwacht dat één trein op drie zal rijden. In ieder geval zal er een minimale dienstverlening worden voorzien. Die houdt onder meer in dat enkele stations mogelijk geschrapt worden als stopplaats. Meer informatie achter deze link 

Hopen op zondag

Maandag 9 juli 2018
Lommel - Hopen op zondagZoomHéél het land, en dus ook de Leopoldlaan, is in de ban van onze Rode Duivels! (Foto Albert Agten)

Kolibrievlinder gespot

Maandag 9 juli 2018
Vandaag gezien
Lommel - Kolibrievlinder gespotZoomDeze kolibrievlinder werd vanochtend gespot in een tuin in de Hees.

1.035 eenoudergezinnen

Maandag 9 juli 2018
Lommel telt 1.035 eenoudergezinnen. Dat zijn er 173 meer dan tien jaar geleden. Het aantal alleenwonenden bedraagt 3.550. Tien jaar geleden waren er dat 2.795. (Bron: provincie Limburg).
Lommel - Abonnementenverkoop Lommel SK
Vandaag kan u bij Lommel SK terecht voor een abonnement voor het seizoen 2018-2019... Voor een volledig seizoen betaalt u voor de zit- of staantribune 150 euro. U kan vandaag van 10 tot 17 uur terecht op het secretariaat, en ook nog op vrijdag 13 juli van 10 tot 20 uur, zaterdag 14 juli van 10 tot 18 uur, zondag 15 juli van 10 tot 12 uur en woensdag 18 juli van 10 tot 19 uur!
De eerste wedstrijd van dit nieuwe seizoen vindt plaats op vrijdag 3 augustus om 20.30 uur, thuis tegen Union
WK-verhalen van Gert Gommé
Lommel - Georges Leekens om de tuin geleidDe bondscoach tijdens het WK van 1998 was Georges Leekens. Die hield niet zo van pottenkijkers. Hij zou zijn eerste training houden achter gesloten deuren en zelfs de locatie werd niet bekend gemaakt. In alle vroegte begonnen we rond te rijden om uit te vissen waar de training zou plaats vinden. Al snel vonden we een voetbalveldje waar er zeilen rond gespannen waren. Hebbes! Een oude man op een zitmaaier was het gras aan het afrijden. Hij vertelde dat hij er best trots op was dat een WK-ploeg op (…) Het hele nieuwsbericht
Het Harmonieorkest van de Kunstacademie heeft gisteren in Wenen het prestigieuze Summa Cum Laude Youth Music Festival gewonnen in de categorie ‘Symphonic bands: competition’. Dat was als het ware de bekroning na het optreden van het orkest in de gouden zaal van de Musikverein Wien. Gelukwensen! Het orkest vertrok vorige donderdag naar Oostenrijk en keert donderdag weer terug.
Vanavond is een motorfietser ten val gekomen op de Luikersteenweg. Hij is daarbij gewond geraakt.

Heideblauwtje in Bosland

Zondag 8 juli 2018
Vandaag gezien in Bosland
Lommel - Heideblauwtje in BoslandZoomOp de foto een vrouwtje heideblauwtje ergens in Bosland. Vele soorten blauwtjes hebben een dubbele afhankelijkheid in hun voortplanting, want naast hun waardplant (in dit geval dopheide) moet er ook een bepaalde mierensoort aanwezig zijn in hun biotoop. Zodra het vrouwtje bevrucht is, gaat ze op zoek naar een waardplant in de nabijheid van een mierennest om haar eitjes af te zetten. De rupsen die later uit deze eitjes komen hebben een klier die een zoete vloeistof kan afscheiden en waarop deze mieren verzot zijn. In ruil krijgen ze van de mieren een algemene bescherming tegen hun eventuele belagers. Ook de poppen en de vlinders genieten van deze bescherming. Zouden de rijken der aarde hier hun inspiratie gehaald hebben? (Pierre Rutten)

Nog even het Oud-Limburgs

Zondag 8 juli 2018
Lommel - Nog even het Oud-LimburgsZoomHet Oud-Limburgs Schuttersfeest is weer achter de rug, we meldden het al. Elk jaar opnieuw komen er tienduizenden mensen op af. Dit jaar was het wel een erg warme editie, zowel voor de schutters (zes per schutterij) als voor de deelnemers aan de schoonheidswedstrijden (schoonste koningspaar, mooiste uniform,... e.d.) en de deelnemers aan de optocht, want daar was een uniform verplicht. In dit filmpje van Rudy Luys zult u in het begin ook deelnemers zien die een bijl op hun schouder droegen; dat zijn de bielemannen, die eeuwen geleden met hun bijl de weg voor de schuitterij moesten vrijmaken maar nu een folkloristische functie hebben.

Botsing op Buitensingel

Zaterdag 7 juli 2018
Lommel - Botsing op BuitensingelOp de Buitensingel botsten vanavond twee auto's. Daarbij raakte één persoon gewond.
Met het warme weer wordt ons afval extra vroeg opgehaald. Limburg.net vraagt dan ook om daar rekening mee te houden en de vuilniszak of PMD-zak al vanaf 6 uur 's ochtends klaar te zetten.
Van alle Vlamingen zijn de Limburgers het meest tevreden over hun job. En niet alleen dat. Ze zijn het meest betrokken bij hun organisatie. Ook op het vlak van de tevredenheid over hun loon, hun management, de visie van hun bedrijf en de waardering die ze van zowel collega’s als van management krijgen scoren ze het hoogst. Dat blijkt uit een onderzoek van SD Worx.
Het OLS, het Oud-Limburgs Schuttersfeest, zal volgend jaar op de eerste zondag van juli in het Nederlands-Limburgse Sevenum worden georganiseerd. Schutterij Sint-Sebastianus uit die gemeente won vandaag in Ophoven de Interlimburgse schietwedstrijd voor buksschutterijen en mocht dan ook de "Um" mee naar huis nemen, voor de eerste keer in de geschiedenis van het dorp. De 5 Belgische schutterijen die op de tweede kaveldag nog in de running waren, vielen uit, net als 21 Nederlands-Limburgse schutterijen.

Heide brandt in Gelderhorsten

Zaterdag 7 juli 2018
In Gelderhorsten brak vanmiddag een heidebrand uit. De brand werd bestreden door de brandweer van Lommel en Balen. De oorzaak van de brand is niet bekend.

Ambras in ’t kot!

Zaterdag 7 juli 2018
Chel mag het zeggen
Lommel - Ambras in ’t kot!Al je de unieke studie over het Lommels dialect, het vakkundige maar tegelijkertijd o zo grappige boek van Jos Jansen “’t Lómmels Diejalékt” doorbladert, dan moet je al een behoorlijk gevoelloze ‘apaat’ zijn om niet van de ene vertedering in de andere te vallen.
Veel van onze dialectwoorden zijn overgenomen uit het Frans en daarna verbasterd. Iedereen in Vlaanderen weet wat een ‘turnevies’ (tournevis = schroevendraaier) (…) Het hele nieuwsbericht

Criminaliteit gevoelig gedaald

Zaterdag 7 juli 2018
Vorig jaar is de criminaliteit in de meeste Limburgse politiezones gevoelig gedaald. Alleen in de politiezone Tongeren-Herstappe steeg ze sterk. Dat blijkt uit cijfers van de lokale en federale politie.

Grensparkwandelingen van start

Zaterdag 7 juli 2018
Lommel - Grensparkwandelingen van startZoomTijdens de zomermaanden slaan verschillende Belgische en Nederlandse wandelclubs de handen in elkaar. Zo kan men telkens op dinsdag deelnemen aan één van de grensparkwandelingen. Het startschot werd gegeven door de Lommelse wandelclub Milieu 2000 afgelopen dinsdag. Het werd een zomerse tocht door de prachtige natuur van het Weyerken en de Lommelse Sahara, met zijn waterplassen en ontelbare watervogels. 700 wandelaars uit verschillende regio's trotseerden de warmte om aan deze wandeling deel te (…) Het hele nieuwsbericht
Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar zijn er in Limburg 3.516 nieuwe eenmanszaken en vennootschappen opgericht. Nooit eerder begonnen zoveel Limburgers met een eigen zaak.
Lommel - Veroordeeld voor drugssmokkelDrie Limburgers die cocaïne smokkelden in grote blokken marmer, zijn veroordeeld tot celstraffen van 4, 5 en 7 jaar. De mannen lieten in Latijns-Amerika blokken marmer doorzagen, uithollen en vullen met drugs. In elk blok kon zo'n 500 kg cocaïne. Het marmer werd verscheept naar de haven van Antwerpen en in bedrijven in Lommel, Overpelt en Heist-op-den Berg werden de blokken opnieuw opengemaakt. De bende zou voor zo'n 165 miljoen euro drugs verhandeld hebben.

Koekoeksjong

Vrijdag 6 juli 2018
Tribunaliteiten
Als men getrouwd is moet men dikwijls ruzie maken, want zodoende komt men iets van elkaar te weten, zei de Duitse dichter Goethe ooit. Had het echtpaar waar het hier over gaat misschien te weinig ruzie gemaakt? Ze hadden samen een dochter, twee jaar na hun ja-woord geboren. Zes jaar later kwam het tot een echtscheiding en een bitsige strijd over de verblijfsregeling van hun dochtertje. Tot hun dochter, ondertussen elf jaar, de familierechter van Brussel liet weten ‘met iets te zitten’. (…) Het hele nieuwsbericht
Lommel - Rode Duivels in halve finales WK voetbalZoomIn het WK voetbal heeft België de halve finales gehaald. Onze nationale ploeg versloeg vanavond Brazilië met 2-1, na doelpunten van Fernandinho (own goal) en Kevin De Bruyne. Dinsdag nemen ze het op tegen Frankrijk, dat vanmiddag Uruguay versloeg. (Cartoon: Fobie)
Eindhoven Airport realiseerde een passagiersgroei ten opzichte van 2017 van 9% over de eerste 6 maanden van 2018. In de periode januari tot en met juni 2018 maakten 2.927.000 passagiers gebruik van de luchthaven, 252.000 passagiers meer dan de dezelfde periode in 2017 (2017 : 2.675.000 passagiers). De passagiersgroei is het gevolg van frequentieverhogingen, een toename van de bezettingsgraad per vlucht en meer bestemmingen. De bezettingsgraad was in de eerste helft van 2018 gemiddeld 157,4 passagiers (…) Het hele nieuwsbericht

Zot zijn doet geen zeer

Vrijdag 6 juli 2018
WK-verhalen van Gert Gommé
Lommel - Zot zijn doet geen zeerHet WK in Frankrijk was het eerste dat we om professionele redenen volgden. Ik werkte voor TV Limburg en had de hoofdredacteur beloofd om elke dag een stukje te maken met de Limburgse Rode Duivels, met VIP’s en supporters. Helaas beslisten de Belgen om hun basiskamp op te trekken in de buurt van Lyon (hotel Golf du Gouverneur in Monthieux). En TV Limburg had in die periode nog geen zendapparatuur. Het gevolg was dat we bijna elke avond meer dan 700 kilometer terugreden van Lyon naar Hasselt om te (…) Het hele nieuwsbericht
Lommel - Bromfietser (20) gewond bij botsingOp de Molsekiezel raakten deze namiddag rond 16.30 uur een auto en een 20-jarige bromfietser uit Lommel in een aanrijding betrokken. De bromfietser werd daarbij gewond.
Lommel - Drugsverslaafde krijgt werkstrafEen werkstraf van 120 uren en een boete van 6.000 euro, grotendeels met uitstel. Dat is de straf die de rechter in Hasselt oplegde aan een dertiger uit Lommel. Hij stond terecht voor de verkoop van cocaïne, wapenbezit zonder vergunning en een inbraakpoging. In Beringen en Leopoldsburg werd hij met wapens betrapt.
De deputatie van de provincie Limburg keurde vandaag een subsidie goed aan Bionerga, de Limburgse maatschappijdie van ons afval opnieuw energie maakt. Daarvoor bouwt ze momenteel een biostoomcentrale in Beringen. Om het teveel aan energie op te slaan, wil ze de mogelijkheid van de aanmaak van waterstof onderzoeken. Nu moet het teveel aan ‘groene energie’ (zon, wind, biostroom) nog opgeslagen worden in dure en zware batterijen. Waterstof zou een milieuvriendelijk alternatief kunnen zijn.De deputatie wil dit innoverend project een kans geven.
Lommel - WZC De Bekelaar terug in de tijdZoomGisteren gingen bewoners en hun begeleiders van De Bekelaar richting Nederweert naar Eynderhof (als het kleine broertje van Bokrijk). Ze hadden een schitterende dag en ze werden wegwijs gemaakt met heel enthousiaste gidsen. In de pauze genoten ze van verse vlaai en koffie. Ze kwamen heel tevreden terug met herinneringen aan de tijd van toen….(Bijdrage Heidi Van Hooff)
WZC De Bekelaar terug in de tijdWZC De Bekelaar terug in de tijdWZC De Bekelaar terug in de tijd
Zoom
Wie op onderzoek moet in het UZ Gasthuisberg in Leuven of er een zieke gaat bezoeken houdt er best rekening mee dat van 9 juli tot 2 september op de E314 de op- en afrit aan campus Gasthuisberg is afgesloten. U kunt de campus vlot bereiken en weer verlaten via de op- en afritten Leuven (nr. 15), Winksele (nr. 17) en Herent (nr. 18).

Bak met kruiden in brand

Woensdag 4 juli 2018
Lommel - Bak met kruiden in brandAan een woning aan de Kerkhovensesteenweg vatte een bak met kruiden vuur zodat de brandweer uitrukte. De brandoorzaak is niet gekend.
Lommel - Limburgse academies stellen tentoonZoomDe hele zomer lang fungeert de abdijsite van Herkenrode als klankbord voor de acht Limburgse academies voor beeldende kunsten. Een honderdvijftigtal kunstwerken die hun oorsprong vonden in één van de academies in Limburg, treden hier in dialoog met elkaar, én met het unieke erfgoed.  De diversiteit is enorm. Schilders, beeldhouwers, keramisten, tekenaars, grafici, industrieel vormgevers, juweelontwerpers, animatoren, illustratoren, fotografen en glaskunstenaars leveren de werken.  (…) Het hele nieuwsbericht
Lommel - Jacqueline Schildermans overledenGisteren is Jacqueline Schildermans overleden, de weduwe van Alfons Verbraeken. Zij was 69 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring en wordt gevolgd door de asbijzetting in het columbarium op de begraafplaats van Kerkhoven. Begroetingsmoment: zaterdag (17-17.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat.
Lommel - Vrijwilliger(ster) gezocht voor BrugfigurenprojectZoomKinderen uit kansarme of allochtone gezinnen, maar ook kinderen met een handicap, kinderen van wie een ouder of grootouder is overleden, kinderen van wie de ouders recent zijn gescheiden… hebben het vaak moeilijk op school en kunnen wat extra begeleiding goed gebruiken. Als vrijwilliger(ster) van het project ‘Brugfiguren’ neem je deze taak op je.
Voor het Brugfigurenproject werkt je afdeling samen met één of meerdere scholen. Het is immers belangrijk dat (…) Het hele nieuwsbericht
Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar werden 323 Limburgse bedrijven failliet verklaard. Dat zijn er acht procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.
Op de trein tussen Antwerpen-Centraal en Hamont werd in de vooravond een wagon afgesloten vanwege de ondraaglijke hitte. Details van het incident zijn niet bekend. Het werd bevestigd door diverse reizigers. 

Guido Schepers overleden

Dinsdag 3 juli 2018
Lommel - Guido Schepers overledenVandaag is Guido Schepers overleden. Hij was 61 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroetingsmoment: donderdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat.
De droogte veroorzaakt de jongste dagen op sommige plaatsen breuken in de waterleiding. Bij een lange droge periode droogt de ondergrond steeds dieper uit en dan komen er in de grond wat verschuivingen. Enkele millimeters kunnen al volstaan voor gevoelige leidingen om te breken. Het gaat vooral om leidingen in oud gietijzer of vezel-cementleidingen. 
Vandaag en morgen worden er in Limburg en ook op andere plaatsen in het land hoge ozonconcentraties verwacht. Dat komt door de opstapeling van de luchtvervuiling de voorbije dagen en het aanhoudende zonnige en warme weer. Vooral in Limburg is de kans groot dat de Europese informatiedrempel overschreden wordt.

De meeste Limburgse brandweerkorpsen hebben hun handen vol met het verdelgen van wespennesten. Bij de brandweerzone Oost-Limburg alleen al is er een lijst met 160 adressen waar wespennesten moeten verdelgd worden. En er lopen nog elke dag nieuwe aanvragen binnen.
Lommel - Verbod op kampvuren in LimburgDoor de aanhoudende droogte is de vegetatie zeer droog en dor. Sinds 1 juli geldt de code rood voor brandgevoeligheid in gans Limburg. Brandweerdiensten en natuurbeheerders zijn extra alert en staan stand-by om een beginnende brand zo snel mogelijk te blussen, maar vragen ook de medewerking van elke burger om de gevolgen van natuurbrand te voorkomen of te beperken. Een natuurbrand kan zich in droge periodes namelijk zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen/uitbreiden en kent niet altijd een natuurlijke oorzaak . Gelet op deze droogte geldt vanaf vandaag een geheel verbod op kampvuren in Limburg en dit zolang code rood van kracht is en tot tegenbericht.
Vanaf morgenmiddag worden  in Limburg lokale onweersbuien verwacht. Dat zegt het KMI. Er kan in korte tijd veel neerslag en zelfs hagel vallen. Het noodnummer 1722 voor niet dringende brandweerinterventies is opnieuw geactiveerd.

Frans Willems overleden

Dinsdag 3 juli 2018
Lommel - Frans Willems overledenZondag is Frans Willems overleden. Hij was 70 jaar. Het afscheid vindt donderdag plaats in intieme familiekring

Verdachte brandjes

Dinsdag 3 juli 2018
De politie onderzoekt of er een pyromaan aan het werk is in Lommel. De brandweer is de laatste tijd al een paar keer moeten uitrukken voor een paar kleine grasbrandjes en die lijken aangestoken te zijn .Vanmiddag was er een brandje in het Burgemeesterspark aan de Stationsstraat. Daar was bodembedekking in brand geraakt. Ook vanuit Balendijk-West kwam er vanmiddag een brandoproep.

Nieuwe bvba: Gecuman

Dinsdag 3 juli 2018
Geert Cuypers uit Lommel heeft de bvba Gecuman opgericht met zetel aan de Sterstraat in Lommel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer groot- en detailhandel in motorvoertuigen en motorfietsen én het verlenen van bijstand, advies en leiding aan bedrijven, privépersonen en instellingen voornamelijk doch niet uitsluitend op het vlak van management, productie, ontwikkeling, verkoop en marketing.

Frits Haesendonckx overleden

Dinsdag 3 juli 2018
Lommel - Frits Haesendonckx overledenZondag is Frits Haesendonckx overleden, de echtgenoot van Romaine Wauters. Hij was 88 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Begroetingsmoment:woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters.
Lommel - WK voetbal: België verslaat JapanZoomIn de 1/8 finales van het WK voetbal heeft België vanavond Japan verslagen, na doelpunten van Vertonghen, Fellaini en Chadli. Uitslag: 3-2. Alle doelpunten vielen in de tweede helft. In de kwartfinales komt België vrijdag uit tegen Brazilië.
Lommel - Kleine parelmoervlinder in de KolonieZoomLuc Beysen spotte deze Kleine parelmoervlinder op de vlinderweide in de Kolonie. De Kleine Parelmoervlinder is een zeldzame soort die normaal gezien in de kuststreek voorkomt maar omdat hij grote afstanden kan afleggen kan je hem ook spotten in het binnenland, zegt Beysen.

Het is verlof!

Maandag 2 juli 2018
Lommel - Het is verlof!ZoomEn dat weten ze op de Leopoldlaan ook... Ze krijgen daar zelfs een volledig nieuwe laag asfalt op hun straat! (Foto Albert Agten)
Het Voedselagentschap heeft tijdens de voorbije 8 weken de ziekte van Newcastle bevestigd bij kippen van 10 hobbyhouders in verschillende gemeenten in België. Op basis van de resultaten van het epidemiologisch onderzoek legt het FAVV vanaf vandaag, 2 juli, nieuwe maatregelen op voor alle hobbyhouders van pluimvee in België: op het volledige grondgebied komt er een verbod op het overdragen (verkoop, afstaan, uitwisselen,…) van kippen, kalkoenen, parelhoenen, eenden, ganzen, kwartels, (…) Het hele nieuwsbericht

In lingerie aan het zwembad

Maandag 2 juli 2018
WK-verhalen van Gert Gommé
Lommel - In lingerie aan het zwembadWe zijn er in 1994 ongewild in geslaagd om de eerste bladzijde van het Nieuwsblad te halen, onder de titel ‘Duivelsfans gestrand in Washington’. Supporters van de Belgen konden enkel tickets bemachtigen via het Antwerpse reisbureau Pauwels Travel. Maar dat was blijkbaar te hoog gegrepen: tijdens het WK ging het bureau failliet.
Dat gaf problemen bij de terugvlucht. Wij hadden onze bagage ingecheckt en wachtten om te vertrekken. Op het bord met de vertrekkende vluchten stond nergens (…) Het hele nieuwsbericht

Bosbrand in Lommel-Kolonie

Zondag 1 juli 2018
Lommel - Bosbrand in Lommel-KolonieZoomDoor het aanhoudende droge weer waren er vandaag her en der ook weer grasbranden of vegetatiebranden. in de buurt van de Boskantstraat in Lommel-Kolonie ontstond er brand in een bos.

Code rood in natuurgebieden

Zondag 1 juli 2018
Sinds vanochtend geldt code rood of 'extreem hoog gevaar' voor brand in de de natuurgebieden in de provincie Limburg. Dat heeft het Agentschap Natuur en Bos beslist na overleg met de brandweer.
05/06
De eik WZC Hoevezavel

Na 40 jaar gewerkt te hebben in WZC Hoevezavel,heeft Sonja Jacobs vandaag haar laatste dag gewerkt. De bewoners en personeel van afdeling de eik bedanken haar voor haar inzet en wensen haar het beste voor de toekomst.

Brigitte Faes
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Lommel