Tijdens de
Klimaatweek, die loopt van 19 tot 23 mei, gaan 565 Lommelse lagereschoolkinderen op pad voor een betere planeet. In deze week biedt de Stad Lommel samen met enkele partners een gevarieerd en leerrijk programma aan rond klimaat, biodiversiteit, milieu, natuur en duurzaamheid.
Met deze Klimaatweek, die vandaag werd afgetrapt door leerlingen van het
derde leerjaar van de Boudewijnschool, zet Stad Lommel haar goede traditie voort om jonge inwoners op een speelse, actieve en leerzame manier te betrekken bij een duurzame toekomst.
(Foto's Guy Weyns).
Meer foto's.
24 leerlingen, geselecteerd uit de twee parallelklassen van de Boudewijnschool aan de hand van een opdracht in het kader van de klimaatweek - aanwezigheid moest dus echt verdiénd worden -, werden ontvangen door de Rangers en aan de Natuur Lodge verwelkomd door general manager Ralph Scheffers voor een leerrijke natuurexpeditie in het vakantiepark.
Joris Mertens, schepen van milieu, klimaat, natuur en dierenwelzijn, was er ook en vertelde dat onze voorouders niet altijd even goed omgingen met de natuur, waardoor we nu te kampen hebben met natuurrampen en nog veel meer. "Dus we moeten ANDERS omgaan met de natuur", stelde hij. "Daarom is het belangrijk om te leren hoe je dat doet. Anders gaan er dieren en planten uitsterven die toch wel heel nuttig kunnen zijn. En dat gaan jullie vandaag leren."
Het Natuurhulpcentrum kwam ook ter plaatse om twee
buizerds terug vrij te laten in de natuur. De eer om hen de vrijheid te schenken viel te beurt aan Ralph en Joris.
Dan was het tijd voor de
expeditie op de Nature Trail, een interactieve workshop onder leiding van de rangers, waarbij de kinderen op tocht gingen en zelf aan de slag mochten in de natuur. Zo leerden ze verschillende vogelgeluiden herkennen, welke sporen er van welke dieren zoal te vinden zijn, waarom een berk een witte schors heeft, welke insecten hier allemaal leven - met het 'in levende lijve' spotten van een meikever - uitleg over vleermuizen en het bijencomplex, en ze kregen een wel heel zeldzame vrucht te zien: de prachtframboos.
Na het eten van de lekkere gekregen boterhammetjes gingen ze zaadbommen maken en leerden ze met pyrografie hun naam in een stuk boomschors branden.
In totaal nemen dit jaar 12 scholen deel, goed voor 40 klassen en 565 leerlingen die samen 16 gratis activiteiten volgen. Die variëren van
educatieve uitstappen naar onder meer de Maaihoeve, het recyclagepark, het Groeiveld en de Lommelse molenaars, tot
workshops van organisaties als GoodPlanet en ISIS vzw. Ook kunnen ze op
expeditie gaan in de Sahara en bij Center Parcs De Vossemeren, zoals vandaag.
Jongeren gaan vandaag veel bewuster om met klimaatproblemen. Door hen op een positieve manier te betrekken is de stad Lommel ervan overtuigd van klimaatbewuste vorming een gezamenlijke verantwoordelijkheid te maken.