Vandaag was er de jaarlijkse Saharatocht van Wandelvereniging Milieu 2000, met bijna 700 deelnemers. Vorig jaar waren het er een pak meer, maar de regen van deze ochtend heeft toch veel wandelaars thuisgehouden. Ook de Molenfeesten zorgden er waarschijnlijk voor dat er minder wandelaars waren.
De tocht startte aan buurthuis 't Zand en ging - uiteraard - over de Lommelse Sahara, het bekendste wandelgebied van Lommel met o.a. zijn zandduinen verscholen in een groen boslandschap met talrijke grote waterplassen en ontelbare watervogels.
De Sahara is een prachtig natuurgebied - op de website van Milieu 2000 wordt ze zelfs omschreven als een heuse paradijstuin - dat nochtans een grauw verleden heeft. De Sahara is ontstaan als een dodelijk spoor ten gevolge van de zinkfabriek die begin vorige eeuw in Werkplaatsen gebouwd werd. Na een ingrijpende methode om de grootse zandvlakte, die een bedreiging vormde voor de omringende bossen en velden, zelfs voor het verder afgelegen wooncentrum van Lommel, weer aantrekkelijk te maken heeft het jaren geduurd vooraleer de plantengroei zich herstelde. Nu is het er prachtig om wandelen.
Wandelaars van de Saharatocht konden kiezen uit verschillende afstanden, variërend van 5 tot 20 km.
Fotograaf
Chris Bosmans wandelde mee, in de zon, en vond op zijn mooie wandeltocht onder andere een gewone mijnspin
(foto 3 onder) en een sint-jacobsvlinder
(foto 4 onder). Ook zag hij een kleinere boom, vol spinrag
(foto boven). Het leek wel halloweenversiering die was blijven hangen in het bos, of wie weet wel processierupsen met grootheidswaanzin. Maar het is niets anders dan het werk van één klein beestje: de wit met zwart bestippelde rupsen van de
stippelmot of spinselmot. Het is niks om je zorgen over te maken. Het ziet er indrukwekkend uit, die bomen en struiken die volledig zijn ingepakt met dat witte goedje, maar de beestjes en hun weefsels zijn compleet onschadelijk. Voor de mens, maar ook voor de boom of struik in kwestie. De rupsen eten weliswaar alle blaadjes op, maar van zodra ze ontpopt zijn en wegvliegen herstelt de natuur zich en komen er opnieuw blaadjes aan.