Vandaag opende de provinciale secundaire school Provil in aanwezigheid van Limburgs gedeputeerde van onderwijs Laura Olaerts met trots de vernieuwde speelplaats voor de eerste graad. Er werd maar liefst 1.500 m² speelplaats biodivers vergroend, waarvan 500 m² werd onthard.
De nieuwe speelplaats is gerealiseerd dankzij de creatieve inbreng van de leerlingenraad, met de medewerking van de leerlingen en de steun van verschillende partners. De leerlingen ontwierpen onder andere 3D-geprinte klimgrepen voor de boulderwand, maakten vogelkastjes en ondersteunden bij het onderhoudsarm groen ontwerp van de speelplaats.
Bovendien biedt deze ‘speelplaats van de toekomst’ een antwoord op het
smartphoneverbod dat vanaf 1 september 2025 van kracht is in de Vlaamse scholen. Zo voorziet de speelplaats sportvelden, pingpongtafels, basketbalpleinen en een klimmuur. Daarnaast
is er ook een nieuwe ‘groene en stille zone’ met buitenbib.
Tijdens de opening leidden de leerlingen de gedeputeerde en bezoekers rond - waar Laura Olaerts zelf ook de handen uit de mouwen stak
(foto 2 onder) - en hingen ze de vogelkastjes op.
De
leerlingenraad – de stem van de leerlingen – gaf het startschot voor dit project. Zij vroegen naar een speelplaats waar niet alleen ruimte is voor sport en spel, maar ook voor rust en natuur. Hun creatieve ideeën spraken meteen tot de verbeelding. De mogelijkheden werden onderzocht en steun werd gevonden bij ‘Natuur en Bos' van de Vlaamse overheid, het schoolbestuur en provincie Limburg. Dankzij hun bijdrage kreeg het project een vliegende start.
Het resultaat is een
innovatieve speelplaats die inspeelt op de noden en uitdagingen van vandaag. Er is voor elk wat wils: sportliefhebbers kunnen zich uitleven op de voetbalvelden, basketbalpleinen, pingpongtafels en de klimmuur. Rondom het verharde deel zijn zitplaatsen voorzien waar leerlingen kunnen ontspannen of bijpraten. In de nieuwe “groene en stille zone” kunnen ze tot rust komen tussen het groen.
Een tuinarchitect stond de school bij om het ontwerp onderhoudsvriendelijk te maken. De aanleg gebeurde door een externe aannemer, samen met de leerlingen duaal tuinaanleg en onderhoud, onder begeleiding van hun leerkracht. Ook de
biodiversiteit kreeg een belangrijke plaats. Zo is er een bijenhotel dat bestuivers aantrekt voor de fruitbomen, en worden de nestkastjes die eerstejaarsleerlingen elk jaar maken geïntegreerd in het ontwerp. Zo wordt deze speelplaats écht van, voor en door de leerlingen.
Bij Provil geloven ze ook dat deze groene speelplaats perfect past bij de toekomst van het onderwijs, bijdraagt aan meer ontspanning, een groter welzijn én betere leerprestaties. De leesvaardigheid van jongeren gaat al jaren achteruit, onder andere door smartphonegebruik. Aangezien vanaf volgend schooljaar smartphones verboden worden op Vlaamse scholen, willen ze inspelen op nieuwe gewoontes. In de stille zone is een buitenbieb voorzien, waar leerlingen in alle rust kunnen lezen en opnieuw het plezier in boeken kunnen ontdekken.
Ook buiten de speeltijden biedt de speelplaats mogelijkheden. Door het doordachte ontwerp kunnen ze gebruikt worden voor buitenklassen, projectwerk en onderzoek. Er is bijvoorbeeld een vijver aangelegd voor biotoopstudies en verschillende inheemse bomen bieden aanknopingspunten voor het vak natuurwetenschappen. Leerlingen tuinonderhoud zullen instaan voor het verdere onderhoud. Het bijenhotel kadert in een jaarlijks project van 1 Technieken, waarbij leerlingen samenwerken met echte imkers. Ook de hogere graden dragen hun steentje bij: de klimgrepen op de boulderwand werden ontworpen en 3D-geprint door leerlingen van de tweede en derde graad.
Deze groene speelplaats nodigt niet alleen uit tot sporten en ontspannen, maar biedt ook een educatieve meerwaarde.
(Foto's Robert Boons).
Meer foto's.