Deze week leggen 300 zesdejaars van de Lommelse basisscholen hun fietsexamen af in het centrum van de stad. Zo oefenen ze al hun toekomstige route naar het middelbaar. Ook leerlingen uit het buitengewoon onderwijs doen mee, met extra begeleiding waar nodig.
De jongeren rijden het examen met hun eigen fiets en volgen daarbij een vast parcours van vijf kilometer dwars door het stadscentrum. Elke leerling legt het traject individueel en genummerd af, onder het toeziend oog van politie, gemeenschapswachten en andere toezichters. Die staan verspreid over twintig strategische locaties om alles veilig te laten verlopen én om het verkeersgedrag van de leerlingen te beoordelen.
Deze vast bewegwijzerde route brengt hen langs de
belangrijkste knooppunten en toegangswegen naar de middelbare scholen. Oefenen kan het hele jaar door zodat ze alvast vertrouwd raken met het traject dat ze volgend jaar dagelijks zullen afleggen. Zo zijn de kinderen tijdens het examen minder zenuwachtig en kunnen ze zich beter op het verkeer concentreren. Stad Lommel is daarom ook blij dat de vernieuwde rondweg met gescheiden fietspaden terug in het parcours opgenomen is. Vroeger zorgde die onveilige situatie daar voor extra stress.
Onderweg voeren de kinderen
tien verschillende proeven uit, waaronder: correct voorrang verlenen, oversteken op een oversteekplaats, bevelen van een politieagent opvolgen, veilig een obstakel voorbijsteken en de hand uitsteken bij het afslaan.
Vandaag was het
BALU dat met twee klassen de spits mocht afbijten tijdens het fietsexamen, georganiseerd door het Team Mobiliteit van de stad Lommel. Om 9.00 uur waren ze met 35 leerlingen present aan de Sint-Pietersbandenkerk om het parcours af te leggen. Individueel, genummerd en met hun eigen fiets legden ze het parcours af. Op 20 strategische locaties werden ze door de toezichters beoordeeld.
Vooraleer te starten werden ze nog toegesproken door de
schepen van mobiliteit Luc Ooms. Hij haalde nog maar eens aan waar bij het fietsen zeker op gelet moet worden: correct voorrang verlenen, bevelen van de politie opvolgen, obstakels veilig voorbijsteken en de hand uitsteken bij het afslaan.
Vandaag waren er nog twee scholen die het fietsexamen aflegden: XCL Stapsgewijs met 9 leerlingen en daarna de Eymardschool, die voor het eerst deelneemt, met 16 leerlingen. Naast de Eymardschool neemt ook MPI Helix deel aan het fietsexamen. Voor deze leerlingen uit het buitengewoon onderwijs, met elk hun eigen aanpak, is zo'n examen vaak nog wat spannender. Daarom fietsen extra begeleiders waar nodig een stukje achter hen mee.
Later zullen alle geslaagde leerlingen nog beloond worden met een diploma en een goodiebag.
Met dit fietsexamen leren de leerlingen hoe ze zich veilig kunnen gedragen in het verkeer. Ze zorgen daarmee niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de veiligheid van andere weggebruikers. Wees dus tijdens deze dagen van het fietsexamen
extra voorzichtig zodat de kinderen hun fietsexamen in alle veiligheid kunnen afleggen!