Het overige nieuws

Wat bracht 2016 voor de natuur?

Zaterdag 31 december 2016
Het afgelopen jaar was voor de natuur bij ons in heel wat opzichten bijzonder, meldt Natuurpunt. Niet alleen in negatieve, ook in positieve zin. Een lezenswaardig artikel.

Het recht om niet bereikbaar te zijn

Zaterdag 31 december 2016
Vandaag gelezen
"In Frankrijk is een wet goedgekeurd die een werknemer het recht geeft om 'niet bereikbaar' te zijn. Bedrijven met meer dan 50 werknemers worden wettelijk verplicht aan te geven wanneer werknemers hun telefoon kunnen uitzetten. Met de maatregel, die op 1 januari ingaat, moet er een eind komen aan de cultuur van 'altijd bereikbaar zijn'. Het is een toenemend probleem van deze tijd, het leidt tot veel onbetaalde overuren en tot een overdosis aan informatie. Dat alles kan gezondheidsklachten geven, zoals slapeloosheid en een burn-out." (Bron: ii.nl)

En wie won de dvd?

Zaterdag 31 december 2016
Oudsbergen - En wie won de dvd?ZoomEn wie won deze week de dvd met zijn inzending voor de tekstballon? Het is Yvo Maes! Hij vond dat Thérèse een bon voor een wel heel bijzondere vakantie kreeg... 

Nieuwe norm 70 km/u

Zaterdag 31 december 2016
Vanaf morgen 1 januari 2017 geldt in Vlaanderen een snelheidslimiet van 70 km/u op iedere weg buiten de bebouwde kom die geen autosnelweg of 2x2-weg met middenberm is. Buiten de bebouwde kom is er vaak al een 70 km/u-limiet. De verkeersborden die dat aangeven, zullen verdwijnen, alleen waar een andere snelheid geldt, zal er een bord staan.

330 euro als parkeerboete

Vrijdag 30 december 2016
Het is maar dat je 't weet
In een poging de foutparkeerepidemie in Luik in te dammen heeft de gemeenteraad de maximale boete voor foutparkeerders opgetrokken tot 330 euro. Het minimum (genre 2 wielen op trottoir) is 55 euro, het dubbele wordt gerekend voor parkeren op een zebra- of een fietspad. De nieuwe bedragen gaan op 1 april volgend jaar in - en dat is géén grap.(Bron: Waalsweekblad.be)

Milieuvignet nodig

Vrijdag 30 december 2016
Het is maar dat je 't weet
Wie na 15 januari met de auto of motor naar Parijs gaat moet een milieuvignet op de voorruit hebben. Het heet Certificat qualité de l’air (populair heet het: Crit'Air), het moet online besteld worden en kost binnen Frankrijk 4,18 euro incl. porto. De levertijd is 1 maand. Belgen die er een bestelden stuitten op een probleem: de computer accepteert geen buitenlandse nummerplaten. Daar had de programmeur even niet aan gedacht. Maar vanaf januari zou het wel kunnen, dan is ook het bedrag voor België bekend, incl. porto. Er zijn 6 versies, bedoeld voor verschillende soorten vervuilers. Boeren hoeven geen vignet te hebben, auto's van voor 1997 evenmin.
Ook voor Aken, Eschweiler en Keulen is er een milieuvignet nodig. Dat kan men hier online bestellen.
Op tweede Kerstdag hebben de diakens van het bisdom Hasselt in Tongeren het feest van de H. Stefanus, hun patroonheilige, gevierd. Op het programma stond een optreden van jeugdkoor 't Basikliekje, een bezoek aan het Teseum en een gebedsmoment met mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt.
Het bisdom Hasselt telt een tachtigtal diakens. Zij dienen onder andere het sacrament van hert doopsel toe en treden als getuige op bij een kerkelijk huwelijk. Zij hebben ook een diaconale taak.

Voor een goedkeurend grimasje

Vrijdag 30 december 2016
De anonieme grommelaar
Halloween, Sinterklaas, Kerstmis, Oudejaar en Nieuwjaar. De feestelijkheden volgen elkaar op en we hollen maar voort: straks moet allicht ook Driekoningen in ere hersteld en "iets speciaals" worden. Op naar Valentijn en Carnaval. Ik schrijf ze bewust allemaal met hoofdletters want het zijn stuk voor stuk Hoogdagen voor de mensen. De mensen zijn gek, ik heb het altijd al gezegd. Hordes radelozen schuimen de curiosa- en prullariawinkeltjes af, op zoek naar "leuke cadeautjes" voor Mie en klein Pierke. Wist ik nu maar (…) Het hele nieuwsbericht

Al vergeten?

Vrijdag 30 december 2016
Oudsbergen - Al vergeten?ZoomVandaag is het 85 jaar geleden dat Skeeter Davis werd geboren. Ben je haar al vergeten? Zij vreesde dat al in ‘Am I That Easy To Forget’, haar nummer 1 uit 1958 dat je waarschijnlijk kent in de latere uitvoering van Engelbert Humperdinck. Hier vinden we nog meer wetenswaardigheden over deze zangeres.

Hoogtevrees verboden

Donderdag 29 december 2016
Maak dat mee!
Oudsbergen - Hoogtevrees verbodenZoomChina heeft de Beipanjiang-brug geopend. Ze verbindt de bergachtige provincies Guizhou en Yunnan en hangt 565 meter boven de rivier Beipan. De brug is 1341 meter lang; het bouwen ervan duurde drie jaar en kostte ongeveer 137,5 miljoen euro. Als u het filmpje hierboven bekijkt, valt het op dat er zoveel mensen zonder enige bescherming op die brug (toen nog in aanbouw) werken. En zonder hoogtevrees! Het filmpje is een time-lapse, wat betekent dat de beelden aanzienlijk versneld zijn.

Nieuwe politiezone heet Carma

Donderdag 29 december 2016
Oudsbergen - Nieuwe politiezone heet CarmaDeze namiddag is in Neerglabbeek de naam van de nieuwe politiezone die gevormd wordt door de fusie van de politiezones MidLim en Noordoost Limburg voorgesteld. De zone zal Carma heten en midden 2017 realiteit zijn. De nieuwe zone wordt met 516 vierkante km op de grootsteden na de grootste van Vlaanderen en zal nagenoeg 400 personeelsleden tellen. Uitvalsbasissen van de nieuwe politiezone worden Genk en Bree. De nieuwe zone beslaat de gemeenten As, Genk, Houthalen-Helchteren, Opglabbeek, Zutendaal, Bocholt, Bree, Kinrooi en Meeuwen-Gruitrode.

Limburg overspoeld door dampshops

Woensdag 28 december 2016
Dampshops schieten als paddenstoelen uit de grond, meldt TVL. Volgend jaar wordt Limburg nog meer overspoeld met dampshops en de elektronische sigaretten. Want het was één van de hypes in 2016. Vooral mensen die willen stoppen met roken, passeren in de dampshops.

Al ingestuurd voor 'Lens op de Mens'?

Woensdag 28 december 2016
Oudsbergen - Al ingestuurd voor 'Lens op de Mens'?ZoomKomende zomer organiseert CC Palethe in Overpelt met 'Lens op de mens' de eerste editie van een tweejaarlijks internationaal fotofestival. Alle fotografen - professionele en gedreven amateurs - uit de hele wereld zijn welkom om hun meest fotogenieke werken te tonen aan een groot publiek. Voor deze editie staat het menselijk portret centraal. 
Tijdens het fotofestival zullen in het centrum van de gemeente langs een parcours van ongeveer 2 km foto’s van fotografen getoond worden. Ook op enkele binnenlocaties zal men kunnen kennismaken met diverse fototentoonstellingen.
Nog tot 23 januari 2017 zijn inschrijvingen mogelijk via de website www.fotofestivaloverpelt.be. Nadien zal een internationale jury bestaande uit ervaren vakmensen de foto’s selecteren.

Pierre Plessers overleden

Woensdag 28 december 2016
Meeuwen-Gruitrode - Pierre Plessers overleden

Meeuwen-Gruitrode

In WZC Ter Meeuwen is maandag Pierre Plessers overleden, de echtgenoot van Mia Cox. Hij was 87 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Kaulille.
Vandaag gelezen
In de Egyptische Sahara hebben Italiaanse onderzoekers tijdens een expeditie naar plaatsen tussen de Nijlvallei en het Gilf Kebir-plateau in een soort kelder een tekening ontdekt die mogelijk de oudste geboortetekening is die ooit werd aangetroffen. Ze moet ca. 5000 jaar oud zijn. De tekening, gemaakt in roodbruin oker, toont een boreling tussen zijn ouders, en twee dieren - een leeuw zonder hoofd en een soort baviaan. En in het oosten is een ster afgebeeld. Lees meer (Engels)

Vierduizend liedjes

Dinsdag 27 december 2016
Oudsbergen - Vierduizend liedjesZoomHet is vandaag tien jaar geleden dat Pierre Dalanoë in Parijs overleed. Lees hier dat hij ‘L’homme de quatre mille chansons’ werd genoemd. Deze grote mijnheer uit het Franse chanson heeft letterlijk duizenden liedjes van een tekst voorzien. En daar zijn veel wereldhits bij, onder meer van Gilbert Bécaud.

Geen vakantie in moslimlanden

Maandag 26 december 2016
Limburgers schrappen moslimlanden als vakantiebestemming tijdens de kerstvakantie. Dat blijkt uit een rondvraag van de redactie van TV Limburg bij enkele reisbureaus. Dat betekent trouwens niet dat de Limburger minder op vakantie gaat, hij kiest gewoon voor verdere bestemmingen. De belangrijkste parameter: het moet er lekker warm zijn.

Let it snow...

Maandag 26 december 2016
Uit de ruimte
Oudsbergen - Let it snow...ZoomEen week geleden viel er sneeuw in de Sahara-woestijn - het stond in alle kranten. Het verschijnsel werd vanuit de ruimte gefotografeerd door de Landsat 7-satelliet van de NASA. De foto hierboven toont het landschap van zandduinen aan de grens van de sneeuwval. Rechtsboven staat aangegeven waar in de Sahara het gebied ligt waarvan de foto gemaakt werd, in de buurt van de grens van Marokko en Algerije. Het was van februari 1979 geleden dat er nog sneeuw viel in de Sahara. (Foto NASA)

Maria Aendekerk overleden

Maandag 26 december 2016
Meeuwen-Gruitrode - Maria Aendekerk overleden

Meeuwen-Gruitrode

Gisteren is Maria Aendekerk overleden, de weduwe van Louis Jacobs. Zij was 93 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Gruitrode. Woensdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters in Meeuwen.

Een bon voor Thérèse...

Maandag 26 december 2016
Oudsbergen - Een bon voor Thérèse...ZoomDe cadeautjes hebben we inmiddels gekregen. Ook Thérèse kreeg er een, meldt cartoonist Stijn Lodewijks. Wat voor geschenkbon zat er in haar pakje? U kunt een dvd of een boek winnen als u uw inzending voor het lege tekstballonnetje vóór zaterdagmiddag mailt naar wineendvd[!]gmail.com. Vermeld daarbij ook uw postadres !

Twee aanranders aangehouden

Zondag 25 december 2016
Oudsbergen - Twee aanranders aangehoudenDe politie Noord-Oost Limburg heeft twee jongelui uit Bree van vooraan in de twintig opgepakt die ervan verdacht worden een 19-jarig meisje aangerand te hebben. De feiten werden afgelopen weekend in Bree gepleegd. De jongelui zijn na ondervraging aangehouden door de onderzoeksrechter. (PG)

We wensen u een zalige Kerstmis

Zondag 25 december 2016
Oudsbergen - We wensen u een zalige KerstmisZoomRedactie en medewerk(st)ers van de Internetgazet wensen aan alle lezers een mooie Kerstmis!

Kerstboodschap bisschop Hoogmartens

Zaterdag 24 december 2016
Oudsbergen - Kerstboodschap bisschop HoogmartensAls christenen mogen wij niet helemaal opgaan in de commerciële sfeer die rond Kerstmis wordt geschapen. Dat zegt mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt, in zijn Kerstboodschap. Het is goed om met Kerstmis de arme, de eenzame en de gebroken mens voor ogen te hebben, aldus de bisschop.

En wie wint de dvd?

Zaterdag 24 december 2016
Oudsbergen - En wie wint de dvd?ZoomHet is Jos Vaneerdewegh, die het tweede tekstballonnetje met bovenstaande tekst vulde. Hij krijgt van ons een DVD toegestuurd, maar dan moet hij ons wel eerst zijn postadres bezorgen. Morgenavond de volgende opgave!

Uitslag openbare verkoping

Zaterdag 24 december 2016

Meeuwen-Gruitrode

De openbare verkoping van 43a71ca projectgrond voor woonfunctie in de Hoogstraat in Meeuwen heeft 475.000 euro opgebracht. Dat is het definitieve bedrag.

Sluitingsdagen eindejaarsperiode

Vrijdag 23 december 2016

Meeuwen-Gruitrode

Gemeentehuis: maandag 26 december
Dienst Vrije Tijd, bibliotheek: zondag 25 december, maandag 26 december,zondag 1 januari
Dienst Vrije Tijd, cultuur:  Secretariaat gesloten van zaterdag 24 december tot en met zondag 1 januari
Dienst Vrije Tijd, sport: zaterdag 24 december vanaf 14.30 u., zondag 25 december, maandag 26 december, zaterdag 31 december vanaf 13.00 u., zondag 1 januari

De meerderheid van de zelfstandige handelaars is tevreden over de verkoop in aanloop van de eindejaarsfeesten. Dat blijkt uit een bevraging van ondernemersorganisatie UNIZO Limburg bij 150 handelaars.
Meer dan de helft van de bevraagde handelaars meldt dat ze evenveel of meer verkocht hebben in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Meer dan 30% deed het beter in vergelijking met vorig jaar, 25% deed het even goed en voor 4 op de 10 ondervraagden was de verkoop in aanloop naar kerst minder in vergelijking met vorig jaar.

Middernachtmis vanuit Tongerse basiliek

Donderdag 22 december 2016
In de kerstnacht zendt de VRT de middernachtmis in Eurovisie uit vanuit de basiliek in Tongeren. Dat betekent dat alle Europese televisiezenders de viering kunnen uitzenden. In ons land zal de middernachtmis te zien zijn op Canvas en RTBF. Het is van 2010 geleden dat er nog een Eurovisieviering vanuit het bisdom Hasselt was. Toen werd op 15 augustus een viering uitgezonden vanuit de Hasseltse kathedraal naar aanleiding van de Virga Jessefeesten. Aanleiding nu zijn de Tongerse Kroningsfeesten. Mgr. (…) Het hele nieuwsbericht

Leen Creemers overleden

Donderdag 22 december 2016
Meeuwen-Gruitrode - Leen Creemers overleden

Meeuwen-Gruitrode

Dinsdag is de uit Gruitrode afkomstige Leen Creemers overleden, de echtgenote van Jozef Jonckers. Zij was 90 jaar. Begroetingsmoment: vandaag (19.30-21 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Jos Straetemans overleden

Dinsdag 20 december 2016
Meeuwen-Gruitrode - Jos Straetemans overleden

Meeuwen-Gruitrode

Gisteren is Jos Straetemans overleden. Hij was 50 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Begroetingsmoment: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Meeuwen.

Energiepremies in 2017

Dinsdag 20 december 2016
Het is maar dat je 't weet
Wat verandert er op het vlak van premies bij duurzaam (ver)bouwen in 2017? Dubolimburg maakte een handig overzicht van de energiepremies.

Martin Evens overleden

Dinsdag 20 december 2016
Meeuwen-Gruitrode - Martin Evens overleden

Meeuwen-Gruitrode

Donderdag is Martin Evens overleden, de echtgenoot van Gerda Truyen. Hij was 75 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt in beperkte familiekring plaats in aula 't Sant in Hechtel. Woensdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Neerglabbeek waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters in Meeuwen.

Wie wint de dvd, of het boek?

Maandag 19 december 2016
Oudsbergen - Wie wint de dvd, of het boek?ZoomNog even de feestperiode als thema van de cartoon van Stijn Lodewijks, deze week. Wat zegt Thérèse tegen de politieman die haar tijdens een controle aanspreekt? Mail uw tekst tegen uiterlijk zaterdagmorgen 10u naar wineendvd[!]gmail.com en u kunt een dvd of een boek winnen!

Een veilig kijkje in de hel

Zondag 18 december 2016
Vandaag gelezen
"Het hele landschap van nieuwsbeelden, leed waar we vaak bijna live naar kijken, woede, verontwaardiging en algemene lelijkheid is niet te doen. De stroom van nieuwsbeelden heeft iets pervers: op een veilige manier krijgen we een kijkje in de hel, in dat waar we bang voor zijn en tegelijkertijd nieuwsgierig naar. Het komt verschrikkelijk dichtbij, en tegelijkertijd is het leed van anderen, wat een passief schuldgevoel creëert waar niemand iets aan heeft, en dat werkt dan weer verlammend."
(Wieteke van Zeil in De Volkskrant)
Taalvirtuose Miet Ooms heeft het hele Woordenboek van de Limburgse Dialecten online gezet. Via www.e-wld.nl kunt u er niet alleen op trefwoord of begrip zoeken, maar ook op plaats. Het e-WLD bevat de inhoud van de drie delen van het Woordenboek van de Limburgse dialecten die in druk in 39 afleveringen zijn verschenen tussen 1983 en 2008. In het e-WLD kunnen geïnteresseerden de Limburgse trefwoorden opzoeken voor bepaalde begrippen, zoals ‘appelstroop’...

Nieuwe bvba: Be Concrete

Zondag 18 december 2016

Meeuwen-Gruitrode

Christel Eerdekens uit Meeuwen-Gruitrode heeft de bvba Be Concrete opgericht met zetel aan de Heidestraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het verlenen van alle managementbijstand, het plaatsen en onderhouden van centrale verwarming en het aanleggen van tuinen, parken en sportvelden.

Wie heeft gewonnen?

Zaterdag 17 december 2016
Oudsbergen - Wie heeft gewonnen?ZoomDeze week is dat Jozef Umans. Hij bedacht bovenstaande reactie van een kerstbal en krijgt van ons een DVD thuisbezorgd. Morgen een nieuwe opgave! (Cartoon Stijn Lodewijks)

Nieuwe bvba: Cordelia

Zaterdag 17 december 2016

Meeuwen-Gruitrode

Cordelia: dat is de naam van de bvba die door Brenda Roeck uit Meeuwen-Gruitrode en Jan Roeck uit Bree werd opgericht. De bvba is gevestigd aan de Broekkantstraat in Meeuwen-Gruitrode. Doel van de vennootschap is onder meer managementondersteuning en advies en bijstand aan de bedrijfswereld.

De naakte suikertante

Vrijdag 16 december 2016
Tribunaliteiten
Oudsbergen - De naakte suikertanteVoor de arbeidsrechtbank van Gent stond een 89-jarige, kinderloze en alleenstaande dame. Zij had zich voor het slapengaan uitgekleed. Het is te zeggen. Toen zij al op leeftijd was, verkocht zij haar huis voor een habbekrats aan de zoon van haar nicht. Ze mocht er blijven wonen, maar vijf jaar na de verkoop was een opname in een woonzorgcentrum aangewezen. Omdat ze de opname niet kon betalen met een pensioentje en een zorgpremie, klopte ze aan bij het OCMW. Het OCMW weigerde bij te passen en de dame ging in beroep (…) Het hele nieuwsbericht

129 km per uur in Plockroy

Donderdag 15 december 2016
Meeuwen-Gruitrode - 129 km per uur in Plockroy

Meeuwen-Gruitrode

In Plockroy, waar de snelheid beperkt is tot 70 km per uur, is een automobilist geflitst die er een snelheid van 129 km per uur op nahield. Ook elders, onder meer in Soetebeek, werden er snelheidscontroles gehouden. Van de 1.389 gecontroleerde voertuigen reed 16 procent te snel. Van 103 personen werd een alcoholtest afgenomen. Bij acht personen kleurde de test rood.

Het zwarte Woodstock

Donderdag 15 december 2016
Oudsbergen - Het zwarte WoodstockZoomVandaag vijftien jaar geleden overleed Rufus Thomas. Hier zien we de soullegende in 1972 aan het werk tijdens een concert dat de geschiedenis ingaat als ‘het zwarte Woodstock’. Lees hier dat veel van zijn songtitels met ‘do the’ begonnen omdat ze bij een bepaald dansje pasten.

Nieuwe bvba: GNM

Woensdag 14 december 2016

Meeuwen-Gruitrode

Robin Gielen en Geert Nouwen, beiden uit Meeuwen-Gruitrode, hebben de bvba GNM opgericht met zetel aan de Sompenstraat in Meeuwen-Gruitrode. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de groot- en kleinhandel in machines en het plaatsen van vloer- en wandtegels.

Sonja Debacker overleden

Woensdag 14 december 2016
Meeuwen-Gruitrode - Sonja Debacker overleden

Meeuwen-Gruitrode

Maandag overleed Sonja Debacker, de echtgenote van Henk Kestermans. Zij was 48 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Gruitrode.

Jef Heylen overleden

Woensdag 14 december 2016
Oudsbergen - Jef Heylen overledenIn Meeuwen is zondag Jef Heylen overleden, de echtgenoot van Martha Wouters. Hij was 88 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel.  Vrijdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Eksel waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters in Eksel.

Openbare verkoping: Hoogstraat

Woensdag 14 december 2016

Meeuwen-Gruitrode

Morgennamiddag wordt in café In the Mood een af te breken werkplaats, gelegen Hoogstraat +52, openbaar verkocht na hoger bod. Ze staat op een perceel van 43a71ca in woongebied. Na hoger bod is de inzetprijs bepaald op 181.200 euro.

Liefdesnest

Dinsdag 13 december 2016
Oudsbergen - LiefdesnestZoomVandaag twaalf jaar geleden brandde een afgelegen huis in de buurt van Athens (Georgia) af. Dat zo’n fait divers wordt opgerakeld op de Jukeboxkalender wijst op een verband met de rockgeschiedenis. Lees er hoe het afgebrande liefdesnest de inspiratiebron werd voor ‘Love Shack’, de meest succesvolle single van The B-52’s.

Kerstvieringen in de parochies

Maandag 12 december 2016

Meeuwen-Gruitrode

Zaterdag 24 december Kerstavond
19.00 u. Meeuwen
19.00 u. Wijshagen
19.00 u. Neerglabbeek
Zondag 25 december Kerstdag
9.00 u. Gruitrode
10.30 u. Ellikom
10.30 u. Meeuwen
Maandag 26 december Tweede Kerstdag
9.00 u. Ellikom
9.00 u. Gruitrode

Win een dvd, of een boek!

Zondag 11 december 2016
Oudsbergen - Win een dvd, of een boek!ZoomHet is uiterst makkelijk: u bezorgt ons een tekstje voor in dat tekstballonnetje hierboven, en de beste inzending wint een boek of een dvd. Wat zegt die kerstbal nadat Thérèse haar nieuwe kerstboom aan het optuigen is? Mail uw tekst vóór vrijdagmiddag naar wineendvd[!]gmail com, en u maakt kans! De cartoon is van Stijn Lodewijks.

Meeuwen-Gruitrode

Frieda Gijbels (41), de echtgenote van Jochen Schuermans, N-VA fractieleider in Meeuwen-Gruitrode, gaat in de Raad van bestuur van De Lijn zetelen. Zij volgt Frieda Brepoels, burgemeester van Bilzen, op.

En wie won de dvd?

Zaterdag 10 december 2016
Oudsbergen - En wie won de dvd?ZoomWinnaar deze week is Hilde Van Eepoel. Zij bedacht bovenstaande tekst in het lege tekstballonnetje en krijgt van ons een dvd toegestuurd. Morgen de nieuwe opgave!

Ondertussen, in de ruimte...

Zaterdag 10 december 2016
Vandaag gelezen
Japan heeft gisteren een onbemand ruimteschip gelanceerd dat onder andere ruimteafval moet gaan opruimen. Een 700 meter lange kabel van aluminium strengen en staaldraad, gemaakt door een Japans visnettenfabrikant, moet objecten vertragen en uit hun baan duwen, waarna ze in de atmosfeer verbranden. Volgens een schatting bevinden zich meer dan 100 miljoen stukken ruimteafval in een baan om de aarde, waaronder afgedankte apparatuur van oude satellieten, gereedschappen en stukjes raket. Deze objecten kunnen schade toebrengen aan telecommunicatienetwerken. (Bron: ii.nl)

Praat eens met een aap

Vrijdag 9 december 2016
Maak dat mee!
Oudsbergen - Praat eens met een aapZoomUit onderzoek van wetenschappers, onder andere van de Vrije Universiteit Brussel, is gebleken dat apen aan de fysieke voorwaarden voldoen om te kunnen praten. Dat is vandaag bekendgemaakt. Volgens het onderzoek is de aap anatomisch gemakkelijk in staat om genoeg verschillende spraakklanken te maken voor verstaanbare spraak, goed voor duizenden verschillende woorden. De onderzoekers beweren overigens niet dat het precies zou klinken als bij mensen. Professor Bart De Boer van het Artificial Intelligence Lab aan de Vrije Universiteit Brussel bootste het spraakvermogen van de apen na met een computermodel. Waarom apen dan niet kunnen praten? Waarschijnlijk omdat hun hersenen daarvoor niet geschikt zijn, volgens de wetenschappers.
Hoe kunnen we de dramatische achterstand van het onderwijs in Limburg ten opzichte van de rest van Vlaanderen wegwerken?  Dat is de centrale vraag in de lang verwachte Staten-Generaal over het Limburgs onderwijs die maandag plaatsvindt op vraag van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.

Politie kreunt onder hoge werkdruk

Vrijdag 9 december 2016
De Limburgse politiezones kreunen onder de hoge werkdruk. Dat blijkt uit een rondvraag van TV Limburg bij de grootste politiekorpsen in Limburg. Het is zelfs zo erg dat heel wat politiemensen vragen om een andere functie te krijgen omwille van de werkdruk. Procureur van Limburg Guido Vermeiren noemt de situatie problematisch.

Vier dopelingen

Donderdag 8 december 2016

Meeuwen-Gruitrode

In Meeuwen wordt Simon, zoontje van Tom Stijnen en Marijke Housen, gedoopt. In Neerglabbeek wordt Quinte, kindje van Stijn Van Rompaey en Kristien Smet, boven de doopvont gehouden en in Wijshagen worden Mira, dochtertje van Maarten Leynen en Jelle Eerdekens, en Mette, kindje van Wouter Vandenabeele en Ellen Schreurs, gedoopt. De doopvieringen vinden op 18 december plaats.

Nieuwe bvba: VentiluX

Donderdag 8 december 2016

Meeuwen-Gruitrode

Jeffrey Scevenels uit Meeuwen-Gruitrode heeft de bvba VentiluX opgericht met zetel aan de Weg op Bree in Meeuwen-Gruitrode. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de aan- en verkoop van nieuwe en tweedehands auto's, landschapsverzorging, graaf- en grondwerken én klinkerwerken.

Jaak Hubrechts overleden

Donderdag 8 december 2016

Meeuwen-Gruitrode

Dinsdag is Jaak Hubrechts overleden. Hij was 58 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (14 uur) plaats in de parochiekerk van Gruitrode. De begraving van de urne vindt plaats in familiekring.

Brigitte Vliegen overleden

Donderdag 8 december 2016
Oudsbergen - Brigitte Vliegen overledenGisteren is de uit Meeuwen afkomstige Brigitte Vliegen overleden, de echtgenote van Gerard Vaes. Zij was 72 jaar en wordt zaterdag gecremeerd na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Houthalen-Laak. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters in Meeuwen.

Gène Jaeken overleden

Woensdag 7 december 2016
Meeuwen-Gruitrode - Gène Jaeken overleden

Meeuwen-Gruitrode

In WZC Kloosterhof is maandag Gène Jaeken overleden, de weduwnaar van Jet Leurs. Hij was 76 jaar. Zaterdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Neerglabbeek. Laatste groet: vrijdag van 19 tot 20.30u in funerarium Creemers in Bree. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Meeuwen-Gruitrode

Morgennamiddag wordt in café De Kastelein in Gruitrode het woonhuis met handelshuis gelegen Weg naar Opoeteren 13 openbaar verkocht. Samen staan ze op een pand van 8a80ca en hebben ze een KI van 1632 euro.

Hoera! Meer dan 100.000 berichten

Dinsdag 6 december 2016
Oudsbergen - Hoera! Meer dan 100.000 berichtenZoomU kunt dat niet zien, maar wanneer wij een bericht maken krijgt dat bericht een volgnummer. Dit bericht heeft het nummer 100037, zoals u op de afbeelding hierbij kunt zien. Dat betekent dat wij, redactie en medewerkers, sinds de start van de Internetgazet, al 100.037 berichten - dit inbegrepen - online hebben gezet. Reden voor enige fierheid! De Internetgazet bestaat nu 12,5 jaar en we gaan onverdroten door -  geen evidentie als we zien hoeveel websites er in die tijd al het loodje hebben gelegd...

Kentekenplaat voor bromfietsen

Dinsdag 6 december 2016
Sinds 31 maart 2014 moeten alle bromfietsen en lichte vierwielers worden ingeschreven en een nummerplaat dragen. Er was een regularisatieperiode voorzien en deze loopt af op 11 december.  Meer info vind je op FOD Mobiliteit.
Vandaag en morgen worden hoge fijnstofconcentraties verwacht in Vlaanderen. Daarom doet de Vlaamse Milieumaatschappij een oproep aan de bevolking om vandaag en de komende dagen geen hout te stoken in haarden of kachels. De impact van houtverbranding op de luchtkwaliteit in een woonomgeving kan lokaal erg hoog oplopen.
Bij de verbranding van hout komen er immers schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, dioxines en PAK. Deze stoffen hebben aanzienlijke gezondheidseffecten: zo zorgen PAK voor (…) Het hele nieuwsbericht
Een delegatie van de provincie Limburg is vertrokken op handelsmissie naar de Chinese zusterprovincie Guangdong, in het zuiden van China. Dat meldt TVL. Limburg wil zichzelf op de kaart zetten in één van de belangrijkste handelsprovincies van China.

77 weekendverkeersongevallen

Maandag 5 december 2016
In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 77 verkeersongevallen gemeld, waarvan 21 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 2 zwaar- en 24 lichtgewonden. De politie nam er in totaal 57 ademtesten af, waarvan er 12 (of 21%) positief bleken. Van 3 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 16 gevallen van vluchtmisdrijf.

Wie wint de dvd, of het boek?

Zondag 4 december 2016
Oudsbergen - Wie wint de dvd, of het boek?ZoomKerstmis nadert en dat blijkt alweer uit de cartoon die Stijn Lodewijks ons bezorgde. Maar wat zegt Thérèse tegen haar man als ze thuis komt van de markt?
Stuur uw tekstje - dat we eind deze week in dat tekstballonnetje zetten - vóór vrijdagmiddag naar wineendvd[!]gmail.com. Vergeet daarbij uw adres niet te vermelden! Zaterdag verneemt u welke tekst gewonnen heeft. Succes!

Resultaten openbare verkopingen

Zondag 4 december 2016

Meeuwen-Gruitrode

- Een perceel bouwgrond van 15a21ca aan de Broekkant is op 24 november verkocht voor 128.000 euro;
- Een weiland van 11a42ca op Ophovenheide werd op 28 november afgehamerd op 25.000 euro;
- een te renoveren woonhuis op een perceel van 65a31ca aan de Weg naar As werd op 28 november verkocht voor 205.000 euro.
In alle gevallen is de verkoop definitief.

Zware brand in villa

Zondag 4 december 2016

Meeuwen-Gruitrode

Afgelopen nacht heeft een zware brand gewoed in een villa aan de Gommerstraat in Opglabbeek. De bewoners waren op dat ogenblik afwezig. De brand ontstond in de living. Over de oorzaak is nog niets geweten

En wie won de dvd?

Zaterdag 3 december 2016
Oudsbergen - En wie won de dvd?ZoomGeorges Bleyen! Hij liet de Sint zeggen dat er weer twee werklozen bij komen als mensen almaar vroeger de kerstboom zetten. Georges krijgt van ons een mooie dvd toegestuurd. Morgen een nieuwe opgave!

Nieuwe vennootschap: O.T.S.

Zaterdag 3 december 2016

Meeuwen-Gruitrode

Peter en Thomas Symons, beiden uit Meeuwen-Gruitrode, hebben de VOF O.T.S. opgericht met zetel aan de Broekkantstraat in Meeuwen-Gruitrode. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer elektriciteitswerken, het aanleggen en onderhouden van tuinen en parken, paardenhandel én technisch onderhoud van machines en materieel bij bedrijven, zelfstandigen en particulieren.

Gemiddeld inkomen 17.850 euro

Vrijdag 2 december 2016
Het gemiddelde inkomen van de Limburger bedroeg in 2014 17.850 euro, terwijl het nationaal gemiddelde toen 17.684 euro was. Dat blijkt uit gegevens die de FOD Economie vandaag bekendmaakte. In Vlaams-Brabant was het gemiddelde inkomen 20.749 euro. Ook in Waals Brabant, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en West-Vlaanderen lag het gemiddeld inkomen hoger dan in Limburg. Maar in Limburg lag het inkomen dan weer hoger dan in de provincies Namen, Luxemburg, Luik, Henegouwen en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Gemiddeld één beknelde per dag

Vrijdag 2 december 2016
In Limburg moeten de brandweer en het MUG-team gemiddeld één keer per dag een bekneld slachtoffer uit een voertuig bevrijden. Dat meldt TVL.

De barmhartige huurder

Vrijdag 2 december 2016
Tribunaliteiten
Oudsbergen - De barmhartige huurderLow cost onderdak verschaffen is van alle tijden. Denk maar aan de bedevaarders naar Compostela die voor een appel en een ei, of zelfs gratis, onderdak kregen omdat het een bijna religieuze plicht was. Dat zei de vrederechter van Brugge toen hij te maken kreeg met een huurder die zijn huurwoning in Brugge aanbood op Airbnb. Maar, mag iemand die een woning huurt om er in te wonen die woning aanbieden via Airbnb? De huurbaas die zijn opwachting maakte voor de vrederechter van Brugge vond alleszins van niet. (…) Het hele nieuwsbericht

Catho Dreesen overleden

Vrijdag 2 december 2016
Meeuwen-Gruitrode - Catho Dreesen overleden

Meeuwen-Gruitrode

Gisteren is Catho Dreesen overleden, de weduwe van Louis Booms. Zij was 85 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt in intieme familiekring plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroetingsmoment: dinsdag (190-19.30 uur) in funerarium Witters in Meeuwen.
.

Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen