Het overige nieuws

Mia Flipkens overleden

Zaterdag 31 december 2022
Oudsbergen - Mia Flipkens overledenGisteren is Mia Flipkens overleden, de weduwe van Thieu Lipkens. Zij was 91 jaar. Het afscheid vindt donderdag (11.30 uur) plaats in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur).

Mooie foto van een wolf

Vrijdag 30 december 2022
Oudsbergen - Mooie foto van een wolfZoomLeo Delcroix overleed enkele weken geleden, maar ooit, toen hij nog minister van Defensie was, zei hij dat het aan dat ministerie te danken was dat er nog zoveel natuur in Limburg is. Want Defensie heeft er altijd voor gezorgd dat de militaire terreinen niet betreden mogen worden door onbevoegden, en Limburg heeft veel militaire terreinen. Die uitgestrektheid van de natuur is ook de reden waarom de wolf zich hier thuis voelt, en waarom we eigenlijk blij zouden moeten zijn dat Limburg nog zoveel natuurgebied heeft. Op zondag 11 december fotografeerde Yente De Maesschalck deze Limburgse wolf toen die op weg was naar zijn roedel. Prachtfoto! (Foto Welkom Wolf - Yente De Maesschalck)

Martha Paredis overleden

Vrijdag 30 december 2022
Oudsbergen - Martha Paredis overledenGisteren is Martha Paredis overleden, de weduwe van de in 2021 gestorven Jan Moors. Zij was 85 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (18.30-19.30 uur) in UCOP aan de Weg naar As.
De eindejaarsperiode en feesten gaat voor veel mensen gepaard met vuurwerk. Sinds mei 2019 is in Vlaanderen een algemeen vuurwerkverbod van kracht. In politiezone CARMA mag je op oudejaarsavond tussen 23 en 1 uur vuurwerk afsteken in Genk, Houthalen-Helchteren en Zutendaal. In As, Bree, Bocholt, Oudsbergen en Kinrooi is het afsteken van vuurwerk verboden. Politie CARMA houdt tijdens deze periode ook extra toezicht op de naleving van het vuurwerkverbod. Word je betrapt? Dan riskeer je een boete en (…) Het hele nieuwsbericht
Oudsbergen - Goed gesorteerd? Punten van Limburg.netVanaf 13 februari beloont afvalintercommunale Limburg.net slimme sorteerders met spaarpunten. Meer info

Het hoofd van Mars

Vrijdag 30 december 2022
Oudsbergen - Het hoofd van MarsZoomBen je aan Mars gewoon als een ver geel bolletje aan de hemel, dan is deze Mars andere koek. De planeet is gefotografeerd door de James Webb-telescoop die in de ruimte op zoek gaat naar alles wat we nog niet weten - maar wel willen weten. Kijk eens goed naar deze foto, klik er eens op, dan zie je het groter. Als je er lang naar kijkt  zie je er vanalles in: een mond, een neus, ogen, een vogelbek... Prachtige foto! (Credit: NASA)

Over vuurwerk

Donderdag 29 december 2022
Vandaag gelezen
"Het moet toch onderhand mogelijk zijn zo'n belevenis (vuurwerk - red.) virtueel aan te bieden? Middels bril en koptelefoon? Hebben de anderen er geen last van, blijft de lucht schoon, de dieren relaxt en het scheelt een massa ziekenhuisopnames."
(Arnoud Cornelissen in Innovation Origins)

Nieuwe vennootschap: HB Interieurbouw

Woensdag 28 december 2022
Brecht Heynix (22) uit Opglabbeek heeft de besloten vennootschap HB Interieurbouw opgericht met zetel aan de Hoeverkerkweg. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer binnen- en buitenschrijnwerk, interieurwerkzaamheden en meubelmakerij.
Vanaf 1 januari moeten werkloze sociale huurders zich verplicht inschrijven bij de VDAB. Dat meldt het kabinet van minister van Wonen Matthias Diependaele. Ook zal men voortaan strenger controleren op de kennis van het Nederlands. De maatregel geldt voor bestaande en nieuwe sociale huurders, en voor zowel de hoofdhuurder als voor de eventuele inwonende partner. Sociale huurders die arbeidsongeschikt zijn of ouder dan 64 jaar zijn van de regel vrijgesteld.
Oudsbergen - Kinderen enthousiast maken voor natuurZoomWerkgroep Isis organiseert voor klassen in Lommel, Pelt, Hamont-Achel, Bocholt, Bree, Hechtel-Eksel, Oudsbergen en Kinrooi belevingsvolle natuureducatie. "We hebben activiteiten in bossen, op de heide, aan poelen en beken," zegt Kristine Zels van Isis. "In de winter organiseren we speelse tentoonstellingen, met veel educatieve materialen en leerrijke opdrachtjes. Dit jaar is het thema 'De eik'."
Al 500 schoolkinderen schreven zich in voor deze interactieve tentoonstelling, die (…) Het hele nieuwsbericht

Regen en wind

Dinsdag 27 december 2022
Weerbericht
Oudsbergen - Regen en windMet een strakke westcirculatie gaat het erg snel op de weerkaarten. Nauwelijks is de ene storing voorbijgetrokken of een volgende meldt zich reeds aan. Daarbij staat er erg veel wind met soms zware windstoten. Het blijft wel de hele periode erg zacht en het ziet ernaar uit dat het jaar wordt afgesloten met uitzonderlijk hoge maxima. Vandaag is de enige droge dag van we week. Het is ook de koudste dag met maxima rond 6 of 7 graden, maar de zon is wel aanwezig. Na de middag spant de zuidwestenwind aan tot (…) Het hele nieuwsbericht

Sporza zendt WK-handbal uit

Dinsdag 27 december 2022
Oudsbergen - Sporza zendt WK-handbal uitSporza heeft de rechten van het WK-handbal gekocht en zal alle wedstrijden van de Red Wolves zowel op televisie als online uitzenden. Behalve de rechtstreekse uitzendingen zal de VRT zowel in de journaals op radio- en televisie als online via de Sporza-website aandacht besteden aan het WK-handbal en de prestaties van de Red Wolves in het bijzonder. De Belgen plaatsten zich in maart voor het wereldkampioenschap.

De groene long Limburg

Dinsdag 27 december 2022
Oudsbergen - De groene long LimburgZoomIn Limburg is er voor de bevolking meer toegankelijke, groene ruimte ter beschikking om in te ontspannen dan in heel Vlaanderen. Ook hebben verhoudingsgewijs meer Limburgers dan Vlamingen toegankelijk groen in hun nabijheid.
Verder is Limburg een groene long wat bomen betreft: Limburg heeft procentueel veel meer oppervlakte aan bomen dan Vlaanderen, terwijl Vlaanderen procentueel beduidend meer oppervlakte aan groen in landbouwgebruik heeft. Binnen Limburg is toegankelijk groen vooral in het noordwesten voor het hoogste aandeel inwoners nabij; en het aandeel van de oppervlakte aan bomen is het hoogst in een regio van het noordwesten via het westen en het centrum naar het oosten.
(Bron: limburg.incijfers.be)

Henri Creyns overleden

Dinsdag 27 december 2022
Oudsbergen - Henri Creyns overledenZaterdag is in Bree Henri Creyns overleden, de weduwnaar van de in 2009 gestorven Mia Jehoul. Hij was 94 jaar en afkomstig uit Opglabbeek. Het afscheid en de teraardebesteling op de begraafplaats van Gerdingen vinden plaats in intieme kring.

Thieu Wertelaers overleden

Maandag 26 december 2022
Op 23 december is Thieu Wertelaers overleden, de echtgenoot van Ivonne Martens. Hij was 86 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Opglabbeek. Begroeting: donderdag (18.30-19.30 uur) in UCOP aan de Weg naar As.

Louis Vanbaelen overleden

Maandag 26 december 2022
Oudsbergen - Louis Vanbaelen overledenOp 22 december is Louis Vanbaelen overleden. Hij was 93 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters aan de Lentestraat.

Inschrijven voor Lourdesbedevaart

Maandag 26 december 2022
Oudsbergen - Inschrijven voor LourdesbedevaartZoomWie volgend jaar met het bisdom Hasselt op bedevaart naar Lourdes wil gaan, kan zich nu al inschrijven. De bedevaart gaat door van 17 tot 22 juli en staat in het teken van de 13de verschijning aan Bernadette. Inschrijven kan via deze link.
Kort nieuws van bij de buren
Op de rotonde aan de Hamonterweg in Bree ging gisterennamiddag rond 15 uur een auto van de baan. Een 59-jarige vrouw uit Bree liep daarbij verwondingen op.

We wensen u een mooie Kerst

Zaterdag 24 december 2022
Oudsbergen - We wensen u een mooie KerstZoomDe redactie van de Internetgazet wenst alle lezers in binnen- en buitenland, alle adverteerders, alle medewerkers en hun familieleden een prachtige Kerstmis. Op de foto: een spiraalsterrenstelsel dat zich op 214 miljoen lichtjaren afstand in het sterrenbeeld Delphinus bevindt. Het is een foto gemaakt door de Hubble-telescoop. (Fotocredits: NASA, ESA en D. Jones - Universiteit van Californië - Santa Cruz).

Zeer zacht met Kerstmis

Zaterdag 24 december 2022
Weerbericht
Oudsbergen - Zeer zacht met KerstmisAtlantische storingen doen met de regelmaat van de klok onze regio aan. Tussendoor zijn er wel drogere perioden, maar erg lang duren die niet. Alvast tot en met Kerstmis is het uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar. Daarna wordt het iets koeler, zonder evenwel van winterweer te spreken.
Vandaag is de luchtmassa licht onstabiel, maar op een lokale regenbui na is het wel meestal droog. Wolken domineren en de zon kan maar mondjesmaat doorbreken. Na de middag nemen de wolken nog toe. Het is vrij (…) Het hele nieuwsbericht

Lène Hontis overleden

Zaterdag 24 december 2022
Oudsbergen - Lène Hontis overledenDinsdag is Lène Hontis overleden, de echtgenote van Marcel Verslegers. Zij was 91 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Gruitrode. Begroeting: dinsdag (10-11 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Wees niet bang voor de wolf

Vrijdag 23 december 2022
Vandaag gelezen
"Niet de wolf is beangstigend, maar het feit dat weldenkende mensen nog steeds zó te manipuleren zijn."
(Maria Quist in De Volkskrant)

Woninginbraak in Venstraat

Vrijdag 23 december 2022
In een woning aan de Venstraat is gisterenavond ingebroken in een woning. Er is een horloge gestolen.

Auto en brommobiel botsen

Vrijdag 23 december 2022
Kort nieuws van bij de buren
Op de N75 in As botsten gisterenavond rond 17 uur een auto en een brommobiel. De auto ging door de klap over de kop. Bij het ongeval raakte een 55-jarige Genkenaar gewond.

Inbraak in Goudbloemstraat

Vrijdag 23 december 2022
Kort nieuws van bij de buren
Bij een inbraak in een woning aan de Goudbloemstraat in Bree zijn juwelen en geld gestolen. De inbraak is gisterenavond vastgesteld.
Limburgers die in de oudejaarsnacht buitenshuis gaan vieren, kunnen ook dit jaar gebruikmaken van Feestbussen die de hele nacht blijven rijden tot in het nieuwe jaar 2023. “Na twee jaar afwezigheid slaan de provincie, De Lijn en heel wat Limburgse gemeenten de handen terug in elkaar om zo veel mogelijk feestvierders veilig te vervoeren op oudejaarsnacht”, aldus gedeputeerde Igor Philtjens, die tijdelijk Bert Lambrechts, bevoegd voor Mobiliteit, vervangt. 
In totaal rijden dit (…) Het hele nieuwsbericht

De wolf in de bioscoop

Donderdag 22 december 2022
Oudsbergen - De wolf in de bioscoopZoomNatuurfilmer Cees van Kempen maakte de prachtige film WOLF, waarin het verhaal van de terugkeer van de wolf naar de Lage Landen wordt verteld. Samen met zijn team vertoefde hij meer dan duizend dagen in de natuur om het verborgen leven van de wolf vast te leggen. In WOLF leer je hoe wolven leven en met welke uitdagingen ze geconfronteerd worden, niet in het minst tijdens hun zwerftochten door heel Europa. In Nederland was deze unieke film al in de bioscoop. In Vlaanderen komt de herwerkte versie - met een (…) Het hele nieuwsbericht

Ook op feestdagen luistert Tele-Onthaal

Donderdag 22 december 2022
Oudsbergen - Ook op feestdagen luistert Tele-OnthaalZoomHet aftellen naar de feestdagen is begonnen. Niet iedereen kijkt evenwel hoopvol uit naar deze periode. Heb je het moeilijk? Tele-Onthaal luistert naar je. Bel gratis en anoniem 106 (24/7) of chat via www.tele-onthaal.be

Atlas Wallcoverings failliet

Woensdag 21 december 2022
De rechtbank in Tongeren heeft behangpapier Atlas Wallcoverings uit Oudsbergen failliet verklaard. Schuldvorderingen kunnen tot 19 januari ingediend worden.

Viaduct Boorsem: even wachten nog

Woensdag 21 december 2022
Door de voorspelde regen kan het verkeer op de E314 in Boorsem komende nacht niet omgezet worden naar de vernieuwde zijde van het viaduct. Dat meldt het Agentschap Wegen en Verkeer. Daarvoor zijn immers markeringswerken nodig, die enkel op een droog wegdek mogelijk zijn. De fasewissel staat nu gepland na het kerstverlof, zodra het weer dit toelaat.

Mieke Coninx overleden

Woensdag 21 december 2022
Oudsbergen - Mieke Coninx overledenMaandag is Mieke Coninx overleden, de weduwe van de in 1992 gestorven Jan Hontis. Zij was 93 jaar. Het afscheid vindt in intieme kring plaats. Zij wordt begraven in Gruitrode. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.


Daar is de winter!

Woensdag 21 december 2022
Oudsbergen - Daar is de winter!ZoomVanavond om 22.48 uur begint de astronomische winter. Het is overdag al zo donker en somber en we beleven nu ook de kortste dagen van het jaar. De zon komt vanmorgen op om 8.39 uur en ze gaat onder om 16.34 uur. Maar één troost: vanaf Kerstmis beginnen de dagen te lengen.

Zacht en erg wisselvallig

Dinsdag 20 december 2022
Weerbericht
Oudsbergen - Zacht en erg wisselvalligAtlantische storingen doen met de regelmaat van de klok onze streken aan en zorgen geregeld voor regen of buien. Samen met de storingen schuift ook erg zachte lucht over onze regio. De volgende dagen blijven de temperaturen erg hoog, maar is het winderig en wisselvallig.
Morgen verlaat een regenzone in de vroege ochtend de regio. Een volgende storing bereikt ons in de late namiddag. Daartussen zijn er opklaringen, maar kan hier en daar ook een bui vallen. De matige zuidwestenwind voert zachte (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Woningen en appartementen werden het voorbije jaar in Limburg gemiddeld 7,3 procent duurder. De woningprijzen in België stegen het voorbije jaar met 5,6 procent. De laatste maanden lijken de prijsstijgingen af te zwakken. Gemiddeld kost een appartement in Limburg 2.490 euro per vierkante meter en een huis 1.769 euro.

Vakantieregeling bij De Lijn

Dinsdag 20 december 2022
Het is maar dat je 't weet
Oudsbergen - Vakantieregeling bij De LijnVanaf morgen/woensdag rijden de bussen van De Lijn volgens de vakantiedienstregeling. Reizigers kunnen hun busrit plannen via de routeplanner.

Auto tegen verkeerslicht

Dinsdag 20 december 2022
Kort nieuws van bij de buren
Op de Rode Kruislaan in Bree botste gisteravond om 18 uur een auto tegen een verkeerslicht. Een 61-jarige vrouw uit Maaseik raakte daarbij gewond.
Het is maar dat je 't weet
De werken op het viaduct van de E314 in Boorsem gaan eerstdaags een volgende fase in. Daarvoor wordt het verkeer in de nacht van woensdag 21 op donderdag 22 december omgezet naar de vernieuwde zijde van het viaduct. Meteen na de kerstvakantie start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) dan met de renovatie van de noordkant van het viaduct, rijrichting Lummen. De werken nemen nog tot de zomer in beslag. Tijdens drie weekends in het voorjaar vernieuwt AWV ook het wegdek van de snelweg in de rijrichting Lummen met geluidsreducerend asfalt. Dit tussen het viaduct en het ecoduct Kikbeek.
Jagers hebben donderdag tijdens een drukjacht op everzwijnen in de Duinengordel in Oudsbergen 7 everzwijnen geschoten. "Everzwijnen zorgen voor een interessante dynamiek in het natuurgebied, maar de voorbije jaren was de populatie te groot geworden," zegt het gemeentebestuur.  De drukjacht werd voorbereid door de gemeente Oudsbergen, Wildbeheereenheid De Hei, diverse jachtgroepen en het Agentschap voor Natuur en Bos. Er namen 41 jagers en 50 trakkers.aan deel.
Eerder is gebleken dat door zo'n drukjacht de wolvenroedel, die op het militair domein verblijft, in twee werd gesplitst. Enkele wolven zitten nu in de streek van Bree, Maaseik en Kinrooi.  

Godfried Cardeynaels overleden

Maandag 19 december 2022
Oudsbergen - Godfried Cardeynaels overledenZaterdag is Godfried Cardeynaels overleden, de echtgenoot van Marie Andree Vanhengel. Hij was 86 jaar. Begroeting: donderdag (19-20 uur) in funerarium Rerren aan de Dijkstraat in Waterschei. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.
Het is maar dat je 't weet
Het wordt vanaf vandaag gemakkelijker om de inspectieverslagen van een kinderdagverblijf op te vragen. De zorginspectie van de Vlaamse overheid zet de inspectierapporten van de opvangcentra online. Lees meer bij VRT-Nieuws.

Georges Janssen overleden

Maandag 19 december 2022
Oudsbergen - Georges Janssen overledenOp 15 december overleed Georges Janssen (77), de echtgenoot van Mia Haex. Hij was voormalig schepen van Openbare Werken van Meeuwen-Gruitrode en gewezen voorzitter van Sporting Nevok Gruitrode. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Gruitrode. Begroeting: donderdag (19-20 uu) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Lies Houben overleden

Maandag 19 december 2022
Oudsbergen - Lies Houben overledenIn Oudsbergen is zaterdag Lies Houben overleden, de weduwe van de in 2008 gestorven Rik Franken. Zij was 83 jaar. Haar urne wordt bijgezet op de begraafplaats van Bocholt. Begroeting: woensdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

K. Opglabbeek - Stal Sport 1-5

Zondag 18 december 2022
Wedstrijdverslag
Oudsbergen - K. Opglabbeek - Stal  Sport 1-5In tweede provinciale B heeft Kabouters Opglabbeek met 1-5 verloren van Stal Sport. Voor Opglabbeek scoorde Neyens, voor Stal Deelkens (3), Hermans en Bijloos. Van Laeken (Opglabbeek) kreeg geel.
"Met een klinkende 1-5 zege heeft Stal Sport revanche genomen voor de smadelijke 0-9 nederlaag uit de heenmatch. Reeds in de derde minuut kon Ruben Bijloos alleen op de thuisdoelman afstormen, maar die redde de poging van Ruben. Aan de overzijde ging 5 minuten later een schot vanwege de thuisploeg hoog (…) Het hele nieuwsbericht

E. Louwel - KRC Peer 2-2

Zondag 18 december 2022
Oudsbergen - E. Louwel - KRC Peer 2-2In tweede provinciale B hebben Eendracht Louwel en KRC Peer 2-2 gelijkgespeeld. Aan de rust was de stand 1-1. Didden en Verslegers scoorden voor Louwel, Goossens en Vanbuel scoorden voor Peer.

H. Wijshagen - Molenbeersel 1-0

Zondag 18 december 2022
Oudsbergen - H. Wijshagen - Molenbeersel 1-0In vierde provinciale C heeft Heidebloem Wijshagen met 1-0 gewonnen van HO Molenbeersel. Casters scoorde in de 25ste minuut. Loos (Wijshagen) en Keijers (Molenbeersel) pakten geel.

Damesvoetbal: Louwel - Bocholt 1-3

Zondag 18 december 2022
Oudsbergen - Damesvoetbal: Louwel - Bocholt 1-3In eerste provinciale van het damesvoetbal heeft Louwel met 1-3 verloren van Bocholt. Aan de rust leidde Bocholt met 1-2. Voor Louwel scoorde Hermans. Pouls maakte de drie doelpunten van Bocholt.

Extra opletten op de weg!

Zondag 18 december 2022
Het is maar dat je 't weet
Oudsbergen - Extra opletten op de weg!ZoomVanavond is het extra opletten op de weg met kans op aanvriezende regen, waarschuwt het Agentschap Wegen en Verkeer. "Daar waar de weg nat is en de temperaturen onder nul gaan, kan er ijzel ontstaan. Afstand houden en snelheid matigen zijn de belangrijkste adviezen. Onze strooidiensten volgen op en rijden uit waar nodig." (foto Marleen Abeels)
Oudsbergen - Verlies voor Kabouters B bij StokkemKabouters B is bij Vlug en Vrij Stokkem gaan verliezen met 2-1.

Gruitrode - Lindelhoeven 1-2

Zondag 18 december 2022
Oudsbergen - Gruitrode - Lindelhoeven 1-2LHVV heeft op het veld van Nevok Gruitrode gewonnen met 1-2. Aan de rust was de stand 0-0. Op een moeilijk bespeelbaar veld maakte Jonas Meeus de twee doelpunten, waarmee LHVV een gouden zaak doet in het klassement. Voor Gruitrode scoorde Van Den Broek. Zowel Gruitrode als Lindelhoeven kregen een strafschop die telkens werd omgezet. Scheidsrechter Huls trok zes gele kaarten.
Oudsbergen - Juwelendiefstal op DonderdagslagwegIn een woning aan de Donderslagweg is vrijdagavond ingebroken. De daders hebben er juwelen gestolen.
Oudsbergen - Achel VV B - KSK Meeuwen B uitgesteldDe voetbalwedstrijd Achel VV B - KSK Meeuwen B in vierde provinciale C is uitgesteld door het winterweer.

Elllikom - Bree-Beek B afgelast

Zondag 18 december 2022
Oudsbergen - Elllikom - Bree-Beek B afgelastDe voetbalwedstrijd Sporting Ellikom - Bree-Beek B is afgelast door het winterweer.

Zaalvoetbal: Meeuwen - Visé 3-6

Zondag 18 december 2022
Oudsbergen - Zaalvoetbal: Meeuwen - Visé 3-6In tweede nationale B van het zaalvoetbal heeft Meeuwen met 3-6 verloren van Visé. Aan de rust was de stand 1-3. Voor Meeuwen scoorden Lahcen Aabbou, Kessels en Ponet.

SV Herkol - KSK Meeuwen 1-3

Zaterdag 17 december 2022
Oudsbergen - SV Herkol - KSK Meeuwen 1-3Zoom
In mistige omstandigheden heeft Herkol vanavond met 1-3 verloren van KSK Meeuwen. Bij de rust was het 0-1. Voor Herkol scoorde Foque. Niessen en Reumers scoorden voor Meeuwen. (Foto's Rik Vander Sanden) 
SV Herkol - KSK Meeuwen 1-3SV Herkol - KSK Meeuwen 1-3
SV Herkol - KSK Meeuwen 1-3SV Herkol - KSK Meeuwen 1-3SV Herkol - KSK Meeuwen 1-3
Zoom
Het is maar dat je 't weet
Sinds begin dit jaar zijn er 800.000 volgers van paus Franciscus op Twitter bijgekomen. Er zijn nu 53,5 miljoen volgers. De Twitterberichten van de paus zijn vandaag beschikbaar in negen talen: het Engels, Spaans, Frans, Portugees, Duits, Italiaans, Pools, Arabisch en Latijn. De pausberichten in het Engels en het Spaans tellen bijna 19 miljoen volgers, die in het Italiaans en het Portugees meer dan 5 miljoen. In het door de coronapandemie uitzonderlijke jaar 2020 werden de tweets van de paus ruim 27 miljard keer bekeken. (Kerknet)
Yann Geelen (30) uit Oudsbergen heeft de besloten vennootschap Ypsilion & Partners, verkort Y & P, opgericht met zetel aan de Loostraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het uitoefenen van het beroep van vastgoedmakelaar, het beheer van residentieel en niet residentieel onroerend goed, bemiddeling bij hypothecaire kredieten en projectontwikkeling voor nieuwbouw en renovatiewerken.

Oppassen voor gladde wegen

Zaterdag 17 december 2022
Oudsbergen - Oppassen voor gladde wegenZoomOp secundaire wegen is het nog opletten voor gladheid. Ook voetgangers en fietsers moeten uitkijken voor ijsplekken op de weg. Het KMI geeft nog altijd code geel voor mist en gladheid.

Oekraïners moeten naar de VDAB

Vrijdag 16 december 2022
Het is maar dat je 't weet
Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft Vlaanderen 30.000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. De Vlaamse regering heeft vandaag een pakket maatregelen goedgekeurd om hen versneld toe te leiden naar de arbeidsmarkt. In totaal zijn vandaag 6.000 (of 1 op 3) Oekraïense vluchtelingen op beroepsactieve leeftijd in Vlaanderen aangemeld bij de VDAB. Daarom wordt aan een regelgevend kader gewerkt om Oekraïense tijdelijk ontheemden verplicht in te schrijven bij de VDAB. Werken zal de maatschappelijke positie van Oekraïense ontheemden versterken, zeggen de ministers Brouns en Diependaele.

Vandalisme in Lourdesgrot

Vrijdag 16 december 2022
Kort nieuws van bij de buren
Vandalen hebben toegeslagen in de Lourdesgrot in Dorne (Opoeteren). De daders hebben ook een kruisbeeld meegenomen. De feiten zijn deze namiddag vastgesteld.
Op 1 januari 2023 voert Vlaanderen de motorfietskeuring in, meer specifiek voor motorfietsen boven de 125cc voor de tweedehandsverkoop en na een ongeval. Motorfietsen worden dus niet standaard onderworpen aan een periodieke keuring. De motorfietsen worden technisch gekeurd op hun veiligheid, milieu- en geluidsimpact. Daarmee wordt ingegaan op een Europese richtlijn.
Concreet gaat het om motorfietsen, driewielers en vierwielers (zoals quads) met een verbrandingsmotor met een cilinderinhoud van meer dan 125 cc; en om elektrische of hybride motorfietsen met een maximumvermogen groter dan 11 kilowatt én een maximumsnelheid hoger dan 45 kilometer per uur.
De keuring start niet in alle keuringsstations tegelijk. Alken, As en Diest starten op 1 januari, Hechtel-Eksel vermoedelijk vanaf 1 maart.

Kris Vanoosterhout overleden

Vrijdag 16 december 2022
Oudsbergen - Kris Vanoosterhout overledenDinsdag is Kris Vanoosterhout overleden. Hij was 40 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte familiekring. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.

De dode wolf is onderzocht

Vrijdag 16 december 2022
Oudsbergen - De dode wolf is onderzochtZoomIn het INBO-laboratorium in Geraardsbergen vond woensdag de autopsie (foto) plaats van de wolf die zaterdagnacht slachtoffer werd van het verkeer op de Noord-Zuid in Hechtel-Eksel.
Het onderzoek wees uit dat het gaat om een gezonde vrouwelijke wolf van 26 kilogram. De laatste definitieve tanden waren aan het doorkomen, wat wijst op een jong dier; dit bevestigt in combinatie met de plaats van het ongeval dat dit een van de negen welpen van 2022 van de roedel van Hechtel-Eksel is. Het dier (…) Het hele nieuwsbericht

Werk helpt migranten bij integratie

Vrijdag 16 december 2022
"Mensen met een migratieachtergrond zijn interessant voor de arbeidsmarkt, maar ze kunnen op hindernissen botsen in de zoektocht naar een baan: gebrek aan kennis van de taal en van de sociale en culturele codes, gebrek aan zelfvertrouwen of een netwerk, vooroordelen… De kloof in de werkzaamheidsgraad van een persoon van Belgische origine en een Belg van de tweede generatie loopt op tot bijna 20%, en deze kloof is nog groter voor personen van buiten de EU en vooral voor vrouwen."
(Koning Boudewijnstichting)

Verkeer onveilig voor minderjarigen

Vrijdag 16 december 2022
Oudsbergen - Verkeer onveilig voor minderjarigenZoomIn Limburg lieten vorig jaar 5 minderjarigen het leven in het verkeer. Dat is het hoogste aantal in vergelijking met alle andere provincies, zo blijkt uit cijfers op basis van een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Rita Moors (N-VA). Meer dan 500 Limburgse minderjarigen raakten vorig jaar gewond na een verkeersongeval. Bijna de helft van hen waren met de fiets of te voet. Daarmee presteert onze provincie het slechtst wat betreft veiligheid in het verkeer voor minderjarigen.
“Ondanks de inspanningen die worden geleverd om schoolomgevingen en -routes veiliger te maken, ligt het aantal ongevallen met dodelijke afloop in onze provincie hoger dan in het pre-corona jaar 2019”, betreurt Moors. Volgende week wordt in de commissie Mobiliteit van het Vlaams Parlement ook de voortgang van het Vlaams Verkeersveiligheidsplan besproken.
Oudsbergen - Nationale staking: hinder bij De LijnZoom
Door een nationale staking is er vandaag hinder bij De Lijn, wie het openbaar vervoer nodig heeft, controleert best eerst de app of de website.

Eerste sneeuw!

Vrijdag 16 december 2022
Oudsbergen - Eerste sneeuw!ZoomEr is afgelopen nacht een dun laagje sneeuw gevallen, idyllisch om te zien maar het is opletten op de weg. Het KMI waarschuwt voor gladde wegen. De strooidiensten zijn volop in actie.

Wandel met hond op warmere momenten

Donderdag 15 december 2022
Het is maar dat je 't weet
Verplaats de dagelijkse wandelingen met je hond naar de warmere momenten van de dag en wandel – waar mogelijk – in de zon. Let op met strooizout. De combinatie van koude en zout kunnen wonden, irritaties of zelfs brandwonden veroorzaken aan de poten van je hond.  Knip de overtollige haren tussen de kussentjes van zijn poten, zo blijft er minder zout aan kleven. Smeer de poten voor het buitengaan in met vaseline en spoel ze na de wandeling af met lauw water. Zo verwijder je de zoutresten. (…) Het hele nieuwsbericht

Lène Spreeuwers overleden

Donderdag 15 december 2022
Oudsbergen - Lène Spreeuwers overledenMaandag is Lène Spreeuwers overleden, de weduwe van de in 2012 gestorven Jef Willems. Zij was 96 jaar en afkomstig uit Opglabbeek. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk aan de Weg naar As. Begroeting: vrijdag(18.30-19.30 uur) bij Uitvaartzorg Remans aan de Hoogstraat.

Waarom hulst zo populair is met kerst

Woensdag 14 december 2022
Het is maar dat je 't weet
Oudsbergen - Waarom hulst zo populair is met kerstZoomIn menig interieur duikt in deze periode Ilex aquifolium op. Welke betekenis zit er achter dat prikkende takje hulst?
Wie heeft als kind geen kerststukjes gemaakt in de klas waarin takjes spar en hulst verwerkt zaten? Ook vandaag is hulst, met zijn donkerrode besjes, een dankbaar stukje kerstdecoratie. De winterharde, groenblijvende struik is een taai stukje natuur dat vijftien meter hoog en meer dan honderd jaar oud kan worden. Hulst is tweehuizig: het zijn de vrouwelijke planten die besjes dragen. Behalve voor vogels zijn die overigens giftig voor mens en dier. Meer info (Foto pexels)

Gene Goris overleden

Woensdag 14 december 2022
Oudsbergen - Gene Goris overledenMaandag is Gene Goris overleden. Hij was 62 jaar en afkomstig uit Houthalen. Begroeting: vrijdag (18.30-19.30 uur) in UCOP aan de Weg naar As in Opglabbeek.

Poetshulp besteelt klanten

Woensdag 14 december 2022
Oudsbergen - Poetshulp besteelt klantenTien maanden cel met uitstel onder voorwaarden: dat is de straf die een 53-jarige poetshulp heeft gekregen voor diefstallen bij klanten in Oudsbergen en Bree. Zij maakte onder meer juwelen en handtassen buit. Aan één van de benadeelden moet de vrouw ruim 2.000 euro schadevergoeding betalen. (PG)

Studeer in de blokbar

Woensdag 14 december 2022
Van dinsdag 3 januari tot en met vrijdag 3 februari zijn alle studenten welkom in de blokbars om te studeren. Je kan terecht in 't Heem of in de bibliotheek in Opglabbeek. Schrijf je op voorhand in. Op www.oudsbergen.be/blokbar vind je een overzicht van de openingsuren, praktische informatie en een inschrijvingsformulier.

Garagebox uitgebrand

Woensdag 14 december 2022
Kort nieuws van bij de buren
Deze voormiddag is aan de Schuttenbergstraat in As een garagebox uitgebrand. Hoe de brand ontstond, is niet geweten.

Denk ook aan de vogels!

Dinsdag 13 december 2022
Oudsbergen - Denk ook aan de vogels!ZoomWinter... Wij blijven binnen, de meeste dieren moeten buiten blijven. En daar is het koud en vriest het. Geen slecht idee dus om ook eens aan hen te denken, vooral aan de vogels! Zorg daarom voor een tafeltje buiten met wat strooivoer en zo. Ze zullen je dankbaar zijn. En je krijgt gegarandeerd boeiende vogels te zien! Op de foto een roodborsttapuit in het Hageven. (Foto Marco Vanoppen)

Erg koud tot zondagavond

Dinsdag 13 december 2022
Weerbericht
Oudsbergen - Erg koud tot zondagavondHet blijft nog tot en met het weekend erg koud met in de nacht matige vorst en overdag maxima rond het vriespunt of slechts enkele graden daarboven. Woensdag is er een kleine kans op een sneeuwvlokje, vrijdag is er veel zon. Zondagavond wordt de winterkou verdreven en is er een overgang naar zacht weer, waarbij sneeuwval vlug overgaat in regen.
Morgen is het bewolkt en een lokaal sneeuwvlokje is niet helemaal uitgesloten. Meestal is het echter droog en het blijft koud bij maxima rond -1 graad. (…) Het hele nieuwsbericht

Campagne: Stop agressie

Dinsdag 13 december 2022
Oudsbergen - Campagne: Stop agressieZoom
De Lijn lanceerde vandaag een campagne tegen agressie. 
"De voorbije tijd maakten wij bij De Lijn een aantal zware agressiegevallen mee, zowel gericht tegen De Lijn-chauffeurs, chauffeurs van onze partners-exploitanten, als tegen controleurs. Die stijgende agressie is ook een maatschappelijk fenomeen. Vanuit De Lijn en onze partners willen we vandaag echter een duidelijk signaal geven: elk agressiegeval is er een te veel. Daarom trekken wij samen vandaag de lijn: tot hier en niet verder. Van onze medewerkers blijf je af!", zegt minister van Mobiliteit Lydia Peeters. 
Het aantal agressiegevallen ten opzichte van chauffeurs van De Lijn, van partners-exploitanten en controleurs steeg met een stevige 22 % in 2022 (cijfers tot en met november) ten opzichte van het jaar 2021. Maar liefst 2 250 keer onderging een medewerker van De Lijn of een exploitant fysieke of verbale agressie.

Inbraak in Naaldstraat

Maandag 12 december 2022
Het voorbije weekend is ingebroken in een huis aan de Naaldstraat in Wijshagen. De dieven gingen met geld en juwelen aan de haal.
Oudsbergen - Rugbyteam Lombergen schittert op Hasselts toernooiZoomDe Lommelse en Oudsbergense rugbyjongeren hebben vorige week een gezamenlijke training gehad in Lommel en dat wierp afgelopen zaterdag duidelijk zijn vruchten af op het toernooi. Ouders stonden ingeduffeld, maar super enthousiast naast de zijlijn en zagen hoe hun kids team na team versloegen. De eerste match tegen Hasselt begon wat moeizaam, maar toen ze uiteindelijk ontdekten wat ze zelf in hun mars hadden, kwam er de ene doorbraak na de andere. De try's volgenden elkaar zo snel na elkaar op dat (…) Het hele nieuwsbericht
Rugbyteam Lombergen schittert op Hasselts toernooiRugbyteam Lombergen schittert op Hasselts toernooiRugbyteam Lombergen schittert op Hasselts toernooi
Zoom

Koude nachten, zonnige dagen

Zondag 11 december 2022
Weerbericht
Oudsbergen - Koude nachten, zonnige dagenDe straalstroom ligt ver ten zuiden van ons land waardoor koude, polaire lucht nog een tijdje kan domineren. De wind draait wel stilaan naar het oosten waardoor wat drogere lucht wordt aangevoerd met meer kans op zon. ’s Nachts betekent dit wel dat het verder kan afkoelen met matige vorst. De storingen blijven vrij ver weg waardoor de kans op sneeuw eerder klein is, maar niet onbestaande.
Zondagavond wordt het vrij helder in het hele land waardoor het flink kan afkoelen. De minima (…) Het hele nieuwsbericht

Kabouters B wint bij Zutendaal

Zondag 11 december 2022
Oudsbergen - Kabouters B wint bij ZutendaalDe tweede ploeg van Kabouters Opglabbeek is vandaag bij Zutendaal VV gaan winnen met 0-2.

Verlies voor Nevok Gruitrode

Zondag 11 december 2022
Oudsbergen - Verlies voor Nevok GruitrodeIn Tweede Provinciale is Nevok Gruitrode bij Mechelen-aan-de-Maas gaan verliezen met 5-3.

Louwel verliest van Anadol

Zondag 11 december 2022
Oudsbergen - Louwel verliest van AnadolIn Tweede Provinciale heeft Eendracht Louwel met 3-0 verloren van FC Anadol.

Peer SV -- Meeuwen B 0-1

Zondag 11 december 2022
Oudsbergen - Peer SV -- Meeuwen B 0-1Peer SV heeft de punten niet thuis kunnen houden tegen Meeuwen B. Uitslag van de wedstrijd deze namiddag: 0-1.

Wijshagen B - Achel B 2-4

Zondag 11 december 2022
Oudsbergen - Wijshagen B - Achel B 2-4Ook de tweede ploeg van Achel VV heeft dit weekend gewonnen: ze versloeg in Vierde Provinciale Wijshagen B met 2-4.

Huisbrandolie gestolen

Zondag 11 december 2022
Kort nieuws van bij de buren
Aan een woning aan de Daalstraat in Opoeteren is een grote hoeveelheid huisbrandolie gestolen. De diefstal is gisteren vastgesteld.

Opglabbeek - KFC Hamont 99: 1-7

Zaterdag 10 december 2022
Oudsbergen - Opglabbeek - KFC Hamont 99: 1-7Kabouters Opglabbeek heeft vanavond thuis van KFC Hamont 99 verloren met 1-7.

LHVV B - Ellikom 3-4

Zaterdag 10 december 2022
Oudsbergen - LHVV B - Ellikom 3-4In Vierde Provinciale is Ellikom bij Lindelhoeven B gaan winnen met 3-4. Voor LHVV scoorden Thijs, Van Bocxlaer en Vandael.

Park Houthalen - KSK Meeuwen 1-1

Zaterdag 10 december 2022
Oudsbergen - Park Houthalen - KSK Meeuwen 1-1In Eerste Provinciale hebben Park Houthalen en KSK Meeuwen op het veld van Park 1-1 gelijk gespeeld.
Niessen bracht Meeuwen in de 16de minuut op voorsprong en een onmondig Park bleek de hele eerste helft niet bij machte om te reageren. Na de uitsluiting van Grobben in de 71ste minuut kreeg Meeuwen het moeilijk en Park voerde de druk op. Uiteindelijk kwam er enkele minuten voor affluiten nog de gelijkmaker via Olivieri.

Zaalvoetbal: Meeuwen - Houthalen 3-2

Zaterdag 10 december 2022
In tweede nationale B van het zaalvoetbal heeft Meeuwen La Baracca Houthalen verslagen met 3-2. Na tien wedstrijden staat Meeuwen voorlaatste in de stand met 5 punten, La Baracca laatste met 3 punten.

Damesvoetbal: Bilzen - Louwel 4-0

Zaterdag 10 december 2022
Oudsbergen - Damesvoetbal: Bilzen - Louwel 4-0In eerste provinciale van het damesvoetbal heeft Louwel met 4-0 verloren van leider DV Bilzen Utd. Na 13 wedstrijden staat Louwel zesde in de stand met 15 punten.
Bedrijven in Limburg zijn absoluut geen vragende partij om premies bovenop de index - zoals een loonpremie -  in te voeren. Dat blijkt uit een enquête van Voka – KvK Limburg. Volgens de werkgeversorganisatie zou 80% van de ondernemingen in de provincie de premie niet toekennen, mochten ze daar zelf over kunnen beslissen.
De federale regering bereikte recent een akkoord over het loonkader voor de komende twee jaar. Dat behelst onder meer de mogelijkheid voor bedrijven die winst (…) Het hele nieuwsbericht

Twee pony's doodgebeten

Vrijdag 9 december 2022
Kort nieuws van bij de buren
In een weide in As zijn de voorbije nacht twee pony's doodgebeten. Alles wijst op een aanval van wolven. De weide is niet wolfproof omheind, wat het de wolf of wolven gemakkelijker maakte om op de weide te geraken.

Thoke Wevers overleden

Vrijdag 9 december 2022
Oudsbergen - Thoke Wevers overledenWoensdag is Thoke Wevers (93) overleden, de weduwe van de in 2015 gestorven Fons Eerdekens. Zij woonde in Wijshagen en was afkomstig uit Peer. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.

'Een dier is (g)een cadeau'

Donderdag 8 december 2022
Het is maar dat je 't weet
Vlaams minister Ben Weyts lanceert in de aanloop naar Kerstmis en Nieuwjaar een campagne om meer mensen ervan bewust te maken dat er serieuze verantwoordelijkheden verbonden zijn aan een huisdier. Met de boodschap ‘Een dier is (g)een cadeau’ wil Weyts wijzen op het belang van een doordachte dierenaankoop. De campagne zal zowel offline te zien zijn - zoals bijvoorbeeld op bussen van De Lijn - als online op allerlei sociale mediakanalen. “Dieren kunnen een prachtig geschenk zijn, maar (…) Het hele nieuwsbericht

Theo Damiaens overleden

Donderdag 8 december 2022
Oudsbergen - Theo Damiaens overledenDinsdag is Theo Damiaens overleden, de levensgezel van Véronique De Bock. Hij was 59 jaar en afkomstig uit Opglabbeek. Het afscheid vindt zaterdag (13 uur) plaats in de aula van uitvaartcentrum Bussels in Neeroeteren. Begroeting: vrijdag (18.30-19.30 uur).

'Wolven zijn bang voor mensen'

Donderdag 8 december 2022
Vandaag gelezen
"Wolven zijn van nature bang voor mensen. Ze zullen mensen dan ook zoveel mogelijk mijden. Dat betekent overigens niet dat ze niet worden gezien in gebieden waar mensen wonen. Wolven maken graag gebruik van onze infrastructuur, zoals wegen. Dat zien ze niet als iets menselijks."
(Job van der Plicht op nu.nl) Meer info

Everzwijn doodgereden

Donderdag 8 december 2022
Kort nieuws van bij de buren
Op de Dilserweg in Opoeteren is een everzwijn doodgereden. Het kadaver werd gisterenavond rond 23.30 uur aangetroffen. Het lag midden op de weg.

Helena Paesen overleden

Donderdag 8 december 2022
Oudsbergen - Helena Paesen overledenIn WZC Ter Meeuwen in Oudsbergen is maandag Helena Paesen overleden, de weduwe van de in 2009 gestorven Jef Vanbuel. Zij was 93 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Peer.

Nieuw: GB Building Solutions

Woensdag 7 december 2022
Guy Bringmans (40) en Tessy Scheepers (35), beiden uit Oudsbergen, hebben de besloten vennootschap GB Building Solutions opgericht met zetel aan de Notenstraat.  Het gaat om een algemene bouwonderneming.

Provincie investeert 78 miljoen

Woensdag 7 december 2022
Het provinciebestuur gaat volgend jaar 78 miljoen euro investeren: 52 miljoen in eigen projecten, 26 miljoen als investeringssubsidies aan derden. Dat is vandaag gezegd in de beleidsverklaring van de bestendige deputatie.
Belangrijke investeringsprojecten in 2023 zijn fietspaden en fietssnelwegen, infrastructuurwerken in de provinciale scholen, de uitbouw van thematische campussen, be-MINE, het PLOT en de waterlopen. Ook de herbestemming van het begijnhof in Hasselt krijgt concreet vorm en in de (…) Het hele nieuwsbericht

Gerard Neyens overleden

Woensdag 7 december 2022
Oudsbergen - Gerard Neyens overledenMaandag is Gerard Neyens overleden, de weduwnaar van Philomène Molemans. Hij was 92 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in uitvaartcentrum Witters aan de Lentestraat. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur).

Jean Vandewal overleden

Woensdag 7 december 2022
Oudsbergen - Jean Vandewal overledenIn WZC Ter Meeuwen is zondag Jean Vandewal overleden, de weduwnaar van de in januari overleden Elza Hilkens. Hij was 74 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Jos Leurs overleden

Woensdag 7 december 2022
Oudsbergen - Jos Leurs overledenMaandag is Jos Leurs overleden, de echtgenoot van Anita Poncelet. Hij was 67 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (18.30-19.30 uur) in UCOP aan de Weg naar As.

Vernieuwde Sociale Kaart online

Dinsdag 6 december 2022
De vernieuwde Sociale Kaart staat online. Die Sociale Kaart wil elke burger en hulpverlener informeren over het zorgaanbod in Vlaanderen en Brussel. Wat gaat u er vinden?
- Als burger vind je er een antwoord op allerlei zorgvragen, zoals: ‘Waar vind ik kinderopvang in mijn buurt?’, ‘welke huisartsen zijn er in mijn stad/gemeente?’ of ‘waar vindt een verslaafd familielid hulp?’.
- Als zorg- en welzijnsverlener kan je de tool gebruiken om je (…) Het hele nieuwsbericht

Gouverneur: 'Meer politie nodig'

Dinsdag 6 december 2022
Elk jaar houdt de gouverneur tijdens de openingszitting van de provincieraad een rede voor de raadsleden. Vandaag had gouverneur Jos Landmeeters het over het personeelstekort bij de politie in Limburg. Landmeeters noemde dat tekort structureel. Volgens hem zijn er in Limburg ruim 800 politiemensen méér nodig dan nu, wil men het Belgisch niveau benaderen. Hoewel Limburg een grensregio is, telt de provincie slechts 25,8 politiemensen per 10.000 inwoners. Het nationaal gemiddelde bedraagt 41/10.000.

Brandje door bijzetvuurtje

Dinsdag 6 december 2022
In een woonst aan de Weg naar Zwartberg in Opglabbeek heeft een bijzetvuurtje vanavond een brandje veroorzaakt. Er is nauwelijks schade.
Vandaag gelezen
De kinderopvang en de zorg voor ouderen houden ons als maatschappij een spiegel voor. Die toont ons dat de prioriteit ligt bij degenen die economisch renderen. De rest is louter een ‘kostenpost’ waarop zoveel mogelijk bespaard moet worden. Dat rendementsdenken schuurt met alles van intrinsieke waarde: zorg, kunst, onderwijs. Het beschavingspeil van een samenleving kan je nochtans niet aflezen van haar BBP of begrotingsevenwicht, maar van hoe ze met de meest kwetsbaren omgaat.
(Liza Cortois in Tertio)

Chauffeur vrij na ongeval

Dinsdag 6 december 2022
Kort nieuws van bij de buren
Oudsbergen - Chauffeur vrij na ongevalDe 28-jarige autobestuurder uit Genk die gearresteerd werd nadat hij gisterenmorgen een 12-jarige jongen aanreed op de Steenweg in As mocht inmiddels het politiecommissariaat verlaten. Hij was aangehouden gedurende het onderzoek. De toestand van de jongen blijft intussen onveranderd: hij verkeert nog steeds in levensgevaar, meldde politie CARMA vanavond.

Sociale media: zegen, maar ...

Dinsdag 6 december 2022
Vandaag gelezen
Sociale media zijn een zegen om informatie sneller en breder te verspreiden dan voordien. De keerzijde daarvan is echter dat ook desinformatie sneller voet aan de grond krijgt. De beheerders van de netwerken kunnen een belangrijke rol spelen om die verspreiding tegen te gaan, maar de grens met censuur is daarbij erg dun. (Kerk & leven)

Internet of Things

Maandag 5 december 2022
Het is maar dat je 't weet
29% van de Belgen tussen 16 en 74 jaar gebruikte minstens één met internet verbonden huiselijk apparaat of systeem in 2022. In 2020 was dat 24%. De praktische huiselijke toepassingen waarvan sprake is, dienen voor de beveiliging van de woning, zoals een alarmsysteem, veiligheidscamera of rookdetector (13%); voor energiebeheer, zoals een slimme thermostaat, verbruiksmeter of verlichting (14%); of voor een virtuele assistent zoals Google Home, Siri,.. (10%). Tot slot zijn huishoudtoestellen (koelkasten, ovens…) goed voor 6%. (Statbel)
Vandaag gelezen
Mensen die in armoede leven, hebben veel vragen en zorgen. Kloppen ze ergens aan voor ondersteuning, dan botsen ze steeds vaker op gesloten loketten. Alles moet digitaal. Goede hulp- en dienstverlening start nochtans bij een open loket, waar tijd en ruimte is om samen dingen uit te zoeken of bijkomende vragen te stellen.
(Koen Trappeniers op Linkedln)

LRM wil meer start-ups aantrekken

Maandag 5 december 2022
Oudsbergen - LRM wil meer start-ups aantrekkenZoomDe zeven Limburgse incubatoren lanceren een oproep om nieuwe start-ups aan te trekken. Via het programma Pitch Your Seat krijgen recent gestarte ondernemers nu de kans om te solliciteren voor een gratis werkplek en begeleiding voor zes maanden op één van de incubatoren. Ondernemers die recent gestart zijn met hun start-up kunnen zich tot 15 januari 2023 kandidaat stellen voor een plek in het Pitch your seat-programma. Ze moeten wel voldoen aan enkele voorwaarden, zegt Marc Beenders van de LRM: “We zijn op zoek naar start-ups waar innovatie vooropstaat. De start-up moet actief zijn in één van de volgende thema’s: ICT, health, energie, drones, creative, agro of cleantech. Daarnaast zoeken we ondernemers die broeden op een innovatief idee, of die recent (minder dan twee jaar geleden) gestart zijn. Tot slot engageren deelnemers zich gedurende minstens zes maanden voor een begeleidingstraject in samenwerking met verschillende partners, waaronder Vlaio.”
Wil jij je kandidaat stellen? Dat kan tot 15 januari 2023 via deze link

Dag van de vrijwilliger!

Maandag 5 december 2022
Oudsbergen - Dag van de vrijwilliger!Zoom
Het is vandaag de Internationale dag van de vrijwilliger. Onze maatschappij draait voor een belangrijk deel op vrijwilligers. Ook de Internetgazet! Wil jij ook vrijwilliger worden bij de Internetgazet? Wij zoeken nog mensen met een hart voor nieuws en fotografie. Want we willen iedereen laten weten in wat voor mooie streek we wonen. En hoe open en vriendelijk de mensen er zijn. En wat er allemaal gebeurt. Ook fotoclubs zijn welkom!
Geïnteresseerd? Mail naar redactie[!]internetgazet.be!

Jongen (12) kritiek na ongeval

Maandag 5 december 2022
Kort nieuws van bij de buren
Oudsbergen - Jongen (12) kritiek na ongevalVanmorgen is een 28-jarige Genkenaar gearresteerd na een zwaar verkeersongeval in As. Rond 7.50 uur werd een 12-jarige jongen uit As aangereden door de Genkenaar toen hij de Steenweg overstak. De jongen werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Het parket stuurde een verkeersdeskundige ter plaatse omde precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken. De weg werd tijdelijk in beide richtingen afgesloten voor het verkeer.
De allereerste resultaten van de Vlaamse Preventiebarometer zijn een feit. Ze tonen aan dat heel wat mensen de wil hebben om minder te roken en te drinken en zich vaak nog vergissen in wat ze erover denken te weten.
Een eerste reeks van resultaten is nu beschikbaar.
- Over alcohol: 8 op de 10 Vlamingen geeft aan in het laatste jaar alcohol te hebben gedronken, waarbij mannen een uitgesproken risicoprofiel hebben dan vrouwen. Mannen drinken meer dagelijks alcohol dan vrouwen (8,4% (…) Het hele nieuwsbericht

Ree loopt tegen auto

Zondag 4 december 2022
De auto van een 53-jarige uit Oudsbergen raakte beschadigd toen er een ree tegenliep. Het ongeval gebeurde vanmorgen rond 8.30 uur op de Dilserweg in Opoeteren.

Ellikom-Eksel B 0-1

Zondag 4 december 2022
Oudsbergen - Ellikom-Eksel B 0-1Eksel B is in Ellikom gaan winnen met 0-1. Ben Schrijvers maakte het enige doelpunt.

Gruitrode-Leopoldsburg 0-1

Zondag 4 december 2022
Oudsbergen - Gruitrode-Leopoldsburg 0-1Nevok Gruitrode heeft thuis met 0-1 verloren van K ESK Leopoldsburg. Claes maakte het doelpunt in de 75ste minuuut.

IJzige wind

Zondag 4 december 2022
Weerbericht
Oudsbergen - IJzige windHet weekend staat in het teken van een ijskoude oosten- tot noordoostenwind. De gevoelstemperatuur ligt daarbij tussen -5 en -10 graden, hoewel de maxima boven 0 graden uitkomen. Er is veel vochtigheid in de onderste lagen van de atmosfeer, waarbij vooral op zondag de zon afwezig blijft. Na het weekend wordt het tijdelijk wat minder koud, maar de neerslagkansen nemen toe.
Vandaag domineren lage wolkenvelden. Ook na het opruimen van nevel en mist in de ochtend kleurt de lucht eentonig grijs. Een (…) Het hele nieuwsbericht
Oudsbergen - Damesvoetbal: Louwel - KRC Genk C  2-5In eerste provinciale van het damesvoetbal heeft Louwel thuis met 2-5 verloren van KRC Genk C.

Meeuwen-Koersel 2-3

Zaterdag 3 december 2022
Oudsbergen - Meeuwen-Koersel 2-3KSK Meeuwen heeft thuis met 2-3 verloren van Weerstand Koersel.

Kabouters Opglabbeek wint bij Elen

Zaterdag 3 december 2022
Oudsbergen - Kabouters Opglabbeek wint bij ElenKabouters Opglabbeek is bij Standard Elen gaan winnen met 0-1.

Kabouters B klopt Opoeteren

Zaterdag 3 december 2022
Oudsbergen - Kabouters B klopt OpoeterenIn Vierde Provinciale heeft de tweede ploeg van Kabouters Opglabbeek de punten thuis gehouden tegen Opoeteren: 2-0.

Louwel verliest van As-Niel

Zaterdag 3 december 2022
Oudsbergen - Louwel verliest van As-NielIn Tweede Provinciale heeft Louwel met 1-4 verloren van de buren van As-Niel Utd.

Meeuwen B- Wijshagen 3-0

Zaterdag 3 december 2022
Oudsbergen - Meeuwen B- Wijshagen 3-0KSK Meeuwen B heeft de Oudsbergense derby tegen Heidebloem Wijshagen gewonnen met 3-0 . Brecht Verlinden scoorde twee keer en kreeg een invalbeurt in de A-ploeg.

Marcel Ulenaers overleden

Zaterdag 3 december 2022
Oudsbergen - Marcel Ulenaers overledenIn Opglabbeek is donderdag Marcel Ulenaers overleden, de weduwnaar van Jeanne Cardinaels en de levenspartner van Els Paradijs. Hij was geboren in Wijchmaal en werd 72 jaar. De afscheidsdienst, de crematie en de begraving van de urne op de begraafplaats van Kleine-Brogel zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: woensdag (19-20 uur) in UCOP aan de Weg naar As in Opglabbeek.

Wies Achten overleden

Zaterdag 3 december 2022
Oudsbergen - Wies Achten overledenOp 25 november overleed Wies Achten, de weduwe van de in 2011 gestorven Fons Maggen. Zij was 82 jaar en afkomstig uit Helchteren. Het afscheid en het begraven van de urne vonden plaats op de begraafpaats van Meeuwen.

Het geheime medicijn

Vrijdag 2 december 2022
Tribunaliteiten
Oudsbergen - Het geheime medicijnAl meer dan 30 jaar was zij verpleegkundige in hetzelfde ziekenhuis, toen zij tijdens haar weekendshift een telefoontje kreeg van een persoon die zich voorstelde als de partner van een patiënt. Eerder vernam zij van de dokter van die patiënt dat hij de medicatie van de patiënt (HIV? aids?) nodig had en de dokter vroeg haar dit in orde te brengen. Zij vroeg de persoon aan de telefoon daarom de aidsmedicatie bij een volgend bezoek mee te brengen. Geconfronteerd met de reactie van de (…) Het hele nieuwsbericht

Vrouw (26) gewond bij botsing

Vrijdag 2 december 2022
Kort nieuws van bij de buren
Bij een botsing tussen twee auto's op de Lanklaarsesteenweg in As is een 26-jarige vrouw uit Genk gewond geraakt. Het ongeval gebeurde gisterenavond rond 22.15 uur.

Minder huwelijken sinds jaren '70

Vrijdag 2 december 2022
Het is maar dat je 't weet
In 2019 werden er 44.270 huwelijken afgesloten in België (3,9 huwelijken per 1000 inwoners). In het jaar 2020 lag dit een stuk lager (2,9) omwille van de COVID-19-crisis. Negentig jaar voordien, in 1929, trouwden er 71.811 Belgische koppels of 9,0 huwelijken per 1000 inwoners.
In de jaren vlak na beide Wereldoorlogen piekte het aantal huwelijken: bijvoorbeeld 14,1 huwelijken per 1000 inwoners in 1920 en 10,9 in 1946. Sinds de jaren '70 gaat het aantal huwelijken per 1.000 inwoners gestaag (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuw: Tans Bouwmanagement

Vrijdag 2 december 2022
Arno Tans (22) uit Heusden-Zolder heeft de besloten vennootschap Tans Bouwmanagement opgericht met zetel aan de Industrieweg-Noord. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de bouw van residentiële gebouwen, gevelreiniging en detailhandel in sanitaire artikelen en elektrische huishoudapparaten.

Wie was de échte Sinterklaas?

Vrijdag 2 december 2022
Het is maar dat je 't weet
Oudsbergen - Wie was de échte Sinterklaas?ZoomHoe werd een 4de-eeuwse bisschop een populaire kindervriend? Waarom komt hij uit Spanje en niet uit Italië? En hoe zit dat met die lekkende graftombe?  Op wie is Sinterklaas gebaseerd? 
De oorspronkelijke ‘Sint-Nicolaas’ was Nicolaas van Myra. Hij leefde van ca. 270 tot 342 en was bisschop van Myra, in het toenmalige Lycië. Dat ligt nu langs de zuidkust van Turkije, maar behoorde op dat moment toe aan het Romeinse rijk. Nicolaas werd op 19-jarige leeftijd tot priester (…) Het hele nieuwsbericht

Drika Thaens overleden

Vrijdag 2 december 2022
Oudsbergen - Drika Thaens overledenGisteren is in WZC De Maaspoorte in Maaseik Drika Thaens overleden, de weduwe van de in 1988 gestorven Hubert Lipkens. Zij was 91 jaar en afkomstig uit Meeuwen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Bussels in Neeroeteren.

Postzegel gaat 17% duurder worden

Donderdag 1 december 2022
Het is maar dat je 't weet
Oudsbergen - Postzegel gaat 17% duurder wordenZoomOp 1 januari 2023 maakt bpost de tarieven van zijn postzegels en bpacks weer duurder "om de stijging van de kosten door de inflatie, de loonindexeringen en het dalende postvolume deels te compenseren".
De Non-Priorpostzegel kost vanaf dan per stuk € 1,39 in plaats van € 1,19 (en € 1,36 per stuk bij aankoop van een vel van 10). De Priorpostzegel kost vanaf dan per stuk € 2,17 in plaats van € 1,89 (en € 2,14 per stuk bij aankoop van (…) Het hele nieuwsbericht

België uitgeschakeld op WK voetbal

Donderdag 1 december 2022
Oudsbergen - België uitgeschakeld op WK voetbalBelgië is al uiitgeschakeld op het WK voetbal in Qatar. De beslissende wedstrijd tegen Kroatië eindigde op een 0-0 gelijkspel. Marokko is groepswinnaar.  
Het is maar dat je 't weet
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gaat in de nacht van vrijdag 2 op zaterdag 3 december het wegdek van de Kempische brug in Hasselt opnieuw asfalteren. Tussen 19u en 9u wordt de toplaag asfalt van de brug in beide rijrichtingen vernieuwd. Houd rekening met enige verkeershinder in de omgeving, zegt het AWV.

Cremeren wordt duurder

Donderdag 1 december 2022
Het is maar dat je 't weet
Vanwege de stijgende energieprijzen gaan ook de crematoria de prijzen voor het cremeren van een stoffelijk overschot verhogen. Dat zegt Tom Wustenberghs, algemeen directeur van Pontes, dat meerdere crematoria beheert in Antwerpen, Turnhout en Lommel. Een crematie die nu 500 euro kost, zal dan 630 euro kosten, plus 6% btw Meer bij Gazet van Antwerpen.

Kastaars!: nieuwe mediaprijzen

Donderdag 1 december 2022
Radio en TV
Oudsbergen - Kastaars!: nieuwe mediaprijzenZoomKastaars!: zo heten de gloednieuwe prijzen die op 28 januari 2023 worden uitgereikt aan Vlaams mediatalent. VRT, DPG Media, SBS en Streamz zetten tijdens dit media-event van het jaar lokaal talent – zowel televisie-, radio- als onlinetalent en -formats - in de schijnwerpers met een grootse televisieshow, radioshow en online evenement. Heel Vlaanderen kan kiezen welke favoriete gezichten en formats bekroond worden. Danira Boukhriss Terkessidis, Koen Wauters en Gert Verhulst presenteren de (…) Het hele nieuwsbericht
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen