Het overige nieuws

Wie de roede spaart...

Vrijdag 31 mei 2013
Nog even in de rand van die GAS-boetes, waarover zoveel te doen is. In het nummer van 1 juni 2013 van het  gezaghebbende (wie kan dat nog zeggen?) juridische tijdschrift Rechtskundig Weekblad wordt een uitspraak van 13 maart 2012 van het Hof van Beroep in Antwerpen gepubliceerd. Die luidt:
"Wanneer een ouder binnen de grenzen van het redelijke en toelaatbare op een proportioneel verantwoorde wijze gebruik maakt van zijn tuchtigingsrecht tegenover zijn onbuigzaam minderjarige kind, is zijn handelswijze gerechtvaardigd en kan hij niet worden gestraft wegens het opzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen."
Of hoe een uitspraak van een rechter soms een ouderwetse hint oplevert in tijden dat nieuwerwetse pedagogische methoden onder vuur liggen. Maar ook deze hint zal wellicht niet in dank worden aanvaard...

Kort maar interessant

Woensdag 29 mei 2013

* De Russische stuntman Valery Rozov is, naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de verovering van de Everest door Edmund Hillary en Tensing Norgay, van een top van die berg op 7.220m hoogte gesprongen (cfr video). Hij deed er vier dagen over om die plek te bereiken; terug naar beneden ging sneller.
* Vlinders leven langer dankzij de kou, meldt Natuurpunt. Sommige blijken hun vleugels als zonnecollectoren te gebruiken.
* In de permafrost van Siberië hebben wetenschappers het goed bewaarde stoffelijk overschot van een volgroeid mammoetwijfje ontdekt. Toen men onder de buik van het dier groef, bleek er zwart bloed in het ijs opgeslagen te liggen; en toen men daarin prikte, begon het bloed - ondanks een temperatuur van -10 graden en een ouderdom van minstens 10.000 jaar - te vloeien. Dat zou het in theorie mogelijk maken om het DNA van de mammoet te bepalen en een mammoet te doen "herrijzen", zeggen de wetenschappers.
U hebt nog twee dagen om uw aanvraagdossier voor een studietoelage in te dienen, want die aanvraag moet uiterlijk op 1 juni 2013 binnen zijn. U doet die aanvraag ofwel online, via www.studietoelagen.be, ofwel via de post, en dan geldt de poststempel als bewijs. Aanvragen die na 1 juni binnenkomen bij de bevoegde dienst worden niet meer onderzocht. Studietoelagen
Peer - Gratis naar Leo Bormans en Michiel Devlieger?ZoomVanavond niets te doen? Sowieso geen terrasjesweer, dus, waarom niet een gezellige avond beleven in CC De Adelberg te Lommel? Op het podium ontvangt Michiel Devlieger tal van gasten zoals singer-songwriter Jonas Winterland, Leo Bormans, Gudrun Bongaerts en vele anderen, en verder de band 'Vooralsnog Live' op het podium én een heuse receptie achteraf naar aanleiding van '10 jaar Vorming'.
Al wat u moet doen is VOOR 17.00 uur bellen naar 011/553511 en de tien eersten krijgen ieder een duo-ticket gratis voor vanavond om 19.30 uur in De Adelberg!
Peer - Gratis naar Japan4, The Devilles en Willow?ZoomDecibelz programmeert komende zaterdag drie talentrijke bands in Dommelhof in Neerpelt. Misschien kunt u wel gratis gaan genieten van Japan4, The Devilles en Willow. Maar daarover zo dadelijk meer.
Japan4 haalde afgelopen maand nog de halve finale in de zoektocht van STuBru naar nieuwe talent. Japan4 ontstond aan het PXL Music en is meteen één van de eerste exportproducten van de nog prille “pop-en rockschool” uit Hasselt.  
The Devilles (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Nstars hielpen mee aan de Fun-AthlonZoomVrijdag hebben de senioren van de Neerpeltse baseballclub Nstars enthousiast meegeholpen aan de tweede editie van de grote Fun-Athlon. Zo'n duizend leerlingen met een beperking leefden zich uit op de sportvelden aan sportcentrum De Deuster in Peer. Daar waren diverse activiteiten en G-sporten georganiseerd, waaronder sportief baseballen met de Nstars.
Een vijftal Nstars-senioren had speciaal een dag vrij genomen om zoveel mogelijk kids te kunnen laten baseballen. Vanuit de tent van (…) Het hele nieuwsbericht
In deze tijden van crisis en onzekerheid is het vinden van een studentenjob geen sinecure. Nu is er in dat kader een Facebookaccount van start gegaan voor werkgevers en studenten. De bedoeling is dat vraag en aanbod hier elkaar op een efficiënte en gemakkelijke manier ontmoeten. Dus ga en vertel, vind de pagina leuk en zo helpen we de studenten van Noord-Limburg weer een beetje. Want: de aanhouder wint!
Een mailtje van Marc Van Gestel:
"Vandaag/zaterdag wordt onze oudste dochter Ann 30 jaar. Zij is zwaar mentaal gehandicapt en we zouden haar heel graag verrassen. 
"Ann kan niet lezen, dus bedachten wij een alternatief. Op het telefoonnummer 011/98.86.19 werd een voicemail voor haar geïnstalleerd. Concreet kan iedereen op deze verjaardaglijn (dag en nacht) terecht om een boodschap in te spreken. We zullen alles verzamelen en haar nadien laten horen, zodat ze persoonlijk door iedere beller gefeliciteerd werd.
"We zijn ervan overtuigd dat Ann hier heel blij mee zou zijn en het zou ons als ouders ook enorm plezieren om haar gelukkig te zien."
 
Het NIKO gaat de jazz-afdeling uitbreiden met popmuziek. Vanaf de middelbare graad kan men dan vanaf volgend schooljaar kiezen tussen een klassieke opleiding of een opleiding in de popmuziek.
Deelnemers volgen per week 1 uur instrument, 1 uur muziekcultuur jazz en pop en 1 uur samenspel in een combo. Op woensdag 26 juni om 19u geeft Andy Willems daarover informatie in het NIKO-gebouw in de Toekomstlaan in Neerpelt.

Jet Haex overleden

Donderdag 23 mei 2013
Peer - Jet Haex overledenIn het Mariaziekenhuis is dinsdag Jet Haex overleden, de weduwe van Lambert Zels en Henri Coumans. Ze was 86 jaar. De begrafenis en afscheidsviering zullen in besloten kring plaatsvinden. Vrijdag om 19 uur is er een avondwake in de kerk van Peer-Centrum.
CERT.be, het federale cyber emergency team, heeft vandaag Safeonweb.be gelanceerd. Dat is een website die de Belgen op een snelle en correcte manier wil informeren en adviseren over cybersecurity, grote actuele digitale dreigingen en online veiligheid. Safeonweb
Peer - Gratis naar... Mauro en The Hitsville Drunks?ZoomConcertorganisator Decibelz pakt de komende weken uit met een paar concerten om "u" tegen te zeggen. Nu vrijdag 24 mei al, om 20.15u, staat in de "Zwarte doos" van Dommelhof Mauro's nieuwe superband geprogrammeerd. Mauro, gekend als o.a. leadgitarist van - en brein achter - verschillende dEUS-hits, treedt die avond aan in één van zijn vele alter ego's: "The Hitsville Drunks". Deze nieuwe superformatie bestaat verder uit Sjoerd Bruil (Sukilove, The Breaking Glass Heroes), Jan Wygers (…) Het hele nieuwsbericht

Hippoliet Vrolix overleden

Dinsdag 21 mei 2013
Donderdag is Hippoliet Vrolix overleden, de echtgenoot van Catho Cillen. Ze was 90 jaar. De afscheidsplechtigheid heeft in intieme kring plaats gevonden, waarna, naar zijn wens, zijn lichaam geschonken werd aan de wetenschap.

75 jaar Esperanza: oproep

Zondag 19 mei 2013
Op zaterdag 1 juni viert KFC Esperanza Neerpelt het 75-jarig bestaan van de club. Naar aanleiding daarvan worden ook alle (oud-) bestuursleden, voormalige trainers en dito spelers uitgenodigd op de academische zitting met receptie die op 31 mei om 19.30u plaatsvindt in de cafetaria van de club. Wie daarvoor nog geen uitnodiging ontving, weet dat dus bij deze.
De Boerenbond kan zich niet vinden in het voorstel van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) voor het vogelrichtlijngebied in de regio Peer. "Wetenschappelijk niet genoeg onderbouwd, onduidelijk over de gevolgen van de maatregelen, en vooral, het zal ten koste gaan van landbouwgrond," zo luidt het verdict. Nog voor de zomer moet de Vlaamse regering de knoop doorhakken.
In het kader van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) werkte het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) een voorstel (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Six Hands opent Neerpelt Open AirZoomVeel noten hebben de leden van de Limburgse band Six Hands niet op hun zang, maar uit hun zes handen komt des te meer klank. Een bassist, een gitarist en een drummer uit Peer, Hechtel en Eksel openden deze namiddag het NOA-festival in Neerpelt. En hoewel de grote massa nog niet aanwezig was, speelden ze met zoveel vuur als stonden ze voor een uitverkocht Werchter... (Foto Marc Faes). Meer foto's

Wieske Stieners overleden

Zaterdag 18 mei 2013
Peer - Wieske Stieners overledenWoensdag is Wieske Stieners overleden, de weduwe van Jean Erkens. Ze was 86 jaar. De afscheidsviering en de crematie zullen in intieme kring plaatsvinden.

Jeanny Giegas overleden

Zaterdag 18 mei 2013
Peer - Jeanny Giegas overledenWoensdag is Jeanny Giegas overleden, de echtgenote van Julien Hermans. Ze was 80 jaar. De crematie en de afscheidsplechtigheid zullen in intieme kring plaatsvinden. Maandag om 19 uur is er een gebedswake in de kerk van Peer.

Nog even voor het slapen gaan

Donderdag 16 mei 2013
Woensdag worden in Brussel de winnaars van de Junior Wiskunde Olympiade en van de Vlaamse Wiskunde Olympiade bekendgemaakt. Een van de vraagstukken voor de "juniors" was deze opgave:
Een lift vertrekt vanaf verdieping 0 (gelijkvloers), gaat naar verdieping 30 en maakt hierbij zeven tussenstops. De lift stopt op de verdiepingen 1, 3, 6, 10, 15, 21 en 28, maar niet in deze volgorde. Hij daalt slechts éénmaal tussen twee stops. De afstand tussen twee verdiepingen is 3 m en de lift legt in totaal 156 m af. Naar welke verdieping daalt de lift?
Echt een vraagstuk om je slaap voor te laten. Of niet? Leerlingen van de tweede graad in het secundair worden geacht het te kunnen oplossen.

Mia Derkum overleden

Donderdag 16 mei 2013
Peer - Mia Derkum overledenDinsdag is Mia Derkum overleden. Ze was 81 jaar. De afscheidsviering en de crematie zullen in besloten kring plaatsvinden. 

Verkeersactie met resultaten

Woensdag 15 mei 2013
Peer - Verkeersactie met resultatenTijdens de bovenlokale verkeersactie van gisteren, die in de politiezones HANO, Kempenland en Lommel werd gehouden, hebben inspecteurs van VLABEL 15 bestuurders geverbaliseerd omdat ze niet in orde waren met het betalen van de verkeersbelasting. Zij inden hierbij een totaalbedrag van ca. 13.800 euro, zo meldt de lokale politie Lommel.
Er werden tijdens de actie in totaal 267 voertuigen uitgebreid gecontroleerd op boorddocumenten, verkeersinbreuken en technische eisen; daarbij werden ook 27 (…) Het hele nieuwsbericht

De Lijn wordt duurder

Dinsdag 14 mei 2013
Peer - De Lijn wordt duurderVanaf 1 juni wordt een rit met bus of tram van De Lijn duurder, zo meldt De Lijn op haar website. De nieuwe tarieven "volgen de stijging van de levensduurte." Het gaat om een gemiddelde stijging met 1,91 %. De abonnementen worden gemiddeld 2,04 procent duurder. Een Buzzy Pazz (jongerenabonnement voor -25 jaar) voor een jaar kost voortaan 182 euro, een Omnipas (25-64 jaar) 237 euro. Voor sociale abonnementen Omnio-WIGW en VG (Vervoersgarantie) betaalt de reiziger vanaf 1 juni 36 euro voor een jaar.
Vlaamse (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Morgen is het 'autoluwe schooldag'ZoomMorgen, woensdag 15 mei, is het autoluwe schooldag! Laat de auto thuis en breng uw kind(eren) te voet of met de fiets naar school!

Fiets zondag de Teutenroute

Maandag 13 mei 2013
Fifty-One Club ‘De Teuten’ en Defensie organiseren zondag de 14de editie van de familie-fietshappening ‘De Teutenroute’, en dat in samenwerking met de Noord-Limburgse gemeenten. De opbrengst gaat integraal naar de strijd tegen multiple sclerose. Ook deze uitgave is weer gebaseerd op één groene gordel van 119,5 Km en 7 rode verbindingsassen, waardoor men vanuit elk teutenhuis afstanden kan fietsen vanaf 30 tot 119,5 km. Zo ontdekken de meer dan 5.000 fietsers de prachtige groene omgeving van Noord-Limburg.
In de negen teutenhuizen staan verenigingen klaar om de fietser culinair te verwennen met streekgerechten. Er is ook een zeer uitgebreid animatie- en kinderprogramma; zo is de Teutenroute een fietstocht voor alle leeftijden. 
De volledige opbrengst van het fietsevenement zal integraal en onmiddellijk ten goede komen aan de “MS-Liga – Comité Limburg”, de “vzw Boemerang” en de “vzw Intesa”. Teutenroute

Morgen verkeersactie

Maandag 13 mei 2013
Peer - Morgen verkeersactieDe politiezones HANO (Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt), Kempenland (Hechtel-Eksel, Leopoldsburg en Peer) en Lommel organiseren morgen/dinsdag een gezamenlijke verkeersactie, zo meldt de lokale politie. "De weggebruikers zullen op diverse plaatsen aan een controle van de boorddocumenten en de technische eisen van hun voertuig worden onderworpen. Tevens zal de nodige aandacht uitgaan naar de gordeldracht, gsm-gebruik en het gebruik van alcohol en drugs in het verkeer.
"De hoofddoelstelling van deze verkeersactie is de verkeersveiligheid te bevorderen en zo bij te dragen aan het terugdringen van het aantal (ernstige) verkeersongevallen."
De gezamenlijke actie kadert in de nauwere samenwerking tussen de politiezones en zal in de volgende maanden zeker worden herhaald.

Staking op Zaventem

Zondag 12 mei 2013
Wie morgen met een vliegtuig vanaf Zaventem wil vertrekken, kan daar de dupe worden van een staking bij Swissport. Het personeel van deze bagage-afhandelaar staakt tegen onderbezetting. Wie voor morgen een vlucht heeft geboekt, wordt aangeraden vooraf de vluchtinformatie te checken op www.brusselsairport.be.

Stemmen op Femme: nu doen!

Vrijdag 10 mei 2013
Peer - Stemmen op Femme: nu doen!ZoomWoensdag werd op VTM-Kzoom een filmpje uitgezonden, dat opgenomen werd in de Corneliusschool in het Lindel in Overpelt en waarin niet alleen de kinderen maar ook Femme (16) een hoofdrol spelen. Femme uit Overpelt is nu doorgedrongen tot de laatste twee kandidaten van de wedstrijd voor het nieuwe gezicht van deze jongerenzender. Nu komt het er op aan: stemmen op Femme! En doen, hé!
Peer - Weer tijgers en leeuwen in het NHCZoomSinds gisteren zijn er bij het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek weer twee leeuwinnen en twee vrouwelijke tijgers (waarvan één op de foto) ondergebracht. Dat gebeurde op verzoek van de Duitse autoriteiten, die een tijdelijke opvang vroegen. "Vandaag werden de dieren bij daglicht onderworpen aan een eerste oppervlakkig onderzoek," zegt Syl Janssen van het NHC. "We stelden vast dat bij alle dieren de nagels aan de voorpoten waren uitgetrokken. Een leeuwin miste een stuk staart; omdat die staart gezwollen is besliste de dierenarts om de leeuwin morgen te verdoven voor een grondiger onderzoek." (Foto NHC)

Naar Venetië via Eindhoven

Woensdag 8 mei 2013
Vanaf Eindhoven Airport vliegt transavia.com gedurende dit zomerseizoen (april tot en met oktober) driemaal per week met een Boeing 737 naar Venetië. Tot en met 14 mei is dit naar de luchthaven van Treviso, vanaf 16 mei is dit rechtstreeks naar de luchthaven Venetië Marco Polo. Dat heeft de woordvoerster van Eindhoven Airport vandaag bekendgemaakt.
De wijziging in luchthaven is ingegeven door de vraag van passagiers naar een luchthaven die dichter bij de stad (…) Het hele nieuwsbericht

Grootouderdag bij Z33

Woensdag 8 mei 2013
Peer - Grootouderdag bij Z33ZoomOp woensdag 15 mei organiseert Z33, het huis voor actuele kunst van de provincie Limburg, voor de eerste keer een grootouderdag in Hasselt. Grootouders en hun kleinkinderen kunnen dan - tussen 13 en 16 uur - samen een onvergetelijk ruimte-avontuur beleven in de tentoonstelling Space Odyssey 2.0 beleven. (…) Het hele nieuwsbericht

Tineke Partoens overleden

Woensdag 8 mei 2013
Peer - Tineke Partoens overledenDinsdag is Tineke Partoens overleden, de weduwe van Paul Hendrix. Ze was 86 jaar. Zaterdag wordt ze begraven, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Peer-Centrum. Vrijdag om 19 uur is er daar een avondwake.
Natuurpunt Meeuwen-Gruitrode & Peer bemant al 13 jaar het "Groen café" op Blues Peer. "We verkopen daar herbruikbare bekers en verzamelen de recycleerbare plastic bekers," zegt Jan Hendrikx van de milieuvereniging. Geïnteresseerden kunnen op 19, 20 en 21 juli komen helpen. Iedere medewerker krijgt gratis toegang, muziek, eten en drinken en een T-shirt. Bovendien helpt hij/zij mee aan een milieuvriendelijk en afvalarm festival. Geïnteresseerd? Stuur dan asap een mailtje naar jm.hendrikx[!]skynet.be!

Etienne Demaeghdt overleden

Dinsdag 7 mei 2013
Peer - Etienne Demaeghdt overledenZaterdag is Etienne Demaeght overleden, de echtgenoot van Hugette Lowagie. Hij was 84 jaar. De afscheidsviering en de crematie zullen in besloten kring plaatsvinden. Woensdag om 19 uur is er een gebedswake in de kerk van Peer-Centrum.
Op zaterdag 25 mei vindt het examenconcert van de NIKO-Ensembles plaats. Hier treden o.a. het vocaal ensemble, het strijkorkest en het harmonieorkest op. Het concert vindt vanaf 19.45u plaats in de Zinnezaal van CC Palethe in Overpelt.
Peer - Ook Mariaziekenhuis deelde in EMJZoomZaterdag kon men ook in de ontvangsthal van het Mariaziekenhuis naar groepen komen luisteren die aan het Muziekfestival deelnamen. Rik Vander Sanden maakte bijgaande foto's. Nog meer foto's vindt u hier.
Ook Mariaziekenhuis deelde in EMJOok Mariaziekenhuis deelde in EMJ
Zoom
Peer - Denk mee over de sneltram!ZoomVanaf dinsdag ligt het kennisgevingsdossier van het plan-MER (Milieueffectenrapport) voor de sneltramlijn Hasselt - Neerpelt/Lommel ter inzage in de gemeentehuizen van Houthalen-Helchteren, Hechtel-Eksel, Peer, Neerpelt, Overpelt en Lommel. Tot en met 5 juni 2013 kunt u dat daar inkijken en eventueel suggesties indienen.
Het Spartacusproject is de uitwerking van de mobiliteitsvisie van De Lijn om Limburg te ontsluiten met hoogwaardig en efficiënt openbaar vervoer. De (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Muziek in het MariaziekenhuisMorgen/zaterdag om 14.30 uur zijn twee muziekgroepen te gast in het Mariaziekenhuis voor een concert, in het kader van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd. Elk jaar zet het Mariaziekenhuis haar deuren open voor het festival en ook dit jaar is dat niet anders. Twee ensembles uit Tsjechië en Polen zijn geselecteerd voor dit optreden. Klarinetový soubor Prachatice is een klarinetensemble uit Tsjechië van 4 jongemannen van 19 tot 33 jaar. Accordion orchestra of Music School Skofja Loka is een accordeonorkest uit Slovenië met 13 jonge muzikanten van 12 tot 20 jaar.
Allen van harte welkom in de inkomhal op zaterdag 4 mei om 14.30u. Toegang is gratis!

 
01/04

Mijn broer Guido is op 9 april jarig proficiat Van Rita en Valere

Valentinus Goossens
25/03

Ons Rita is op 31/03 jarig Proficiat van Rita en Valere

Valere en Rita Goossens Timmers
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Peer