Het overige nieuws

Tel het verkeer in je straat

Zondag 30 april 2023
Ben jij een straatvink? Weet je wat een straatvink is? Check het op www.straatvinken.be en schrijf je meteen in. Tel op donderdag 25 mei van 17 tot 18 uur hoeveel voetgangers, fietsers en andere voertuigen er door je straat passeren. De UAntwerpen, KU Leuven en Ringland Academie berekenen jaar na jaar of je straat op de goede weg is.
Doet jouw straat al mee?

Burgerwetenschap in Bosland

Zondag 30 april 2023
Peer - Burgerwetenschap in BoslandZoomSinds kort is er op vijf markante bomen in de vier Bosland gemeenten een band-dendrometer geplaatst. Met behulp van een smartphone kan de QR-code op de boom gescand worden en het getal op de dendrometer ingevoerd worden. Op deze manier kan de groei van de twee beuken (in het Pelterke in Pelt en het Burgemeesterspark in Lommel), de zwarte els (aan het Dommelhuis in Peer), de winterlinde (op de picknickplek in het Pijnven) en de grove den (vlakbij het Bosmuseum in het Pijnven) als functie van (…) Het hele nieuwsbericht
Burgerwetenschap in BoslandBurgerwetenschap in BoslandBurgerwetenschap in BoslandBurgerwetenschap in Bosland
Zoom

Noëlla heeft geworpen...

Zondag 30 april 2023
Peer - Noëlla heeft geworpen...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Aangename temperaturen

Zondag 30 april 2023
Weerbericht
Peer - Aangename temperaturenDe temperaturen zijn deze dagen geen hoogdravers, maar met maxima rond een graad of 18 is het toch wel best aangenaam. Dankzij drukstijgingen is het ook overwegend droog en de zon kan tevoorschijn komen. Op maandag is er kans op een bui, daarna wordt het iets kouder.
Vandaag maken opklaringen in de ochtend plaats voor meer wolken in de namiddag. Het blijft echter droog en er is ook nog ruimte voor wat zon. De maxima liggen rond een graad of 18 en dat is best aangenaam.
Maandag is het (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Meeuwen B en Peer SV spelen gelijkIn Vierde Provinciale hebben KSK Meeuwen B en SV Peer 2-2 gelijk gespeeld.
Peer - Grote-Brogel verliest zwaar van KattenbosIn derde provinciale heeft Sporting Grote-Brogel met 0-8 verloren van Kattenbos Sport. Vreysen (4), Burhan (2), Joppe Claes en Fonteyn maakten de doelpunten.
Peer - KRC Peer en Turkse Rangers delen puntenOp bezoek bij KRC Peer zijn de Turkse Rangers Waterschei niet verder gekomen dan een gelijkspel: 2-2.
Peer - Kaulille wint derby tegen BreugelKaulille FC heeft deze namiddag de derby tegen SV Breugel gewonnen met 4-2. Voor Kauillle scoorden Nullens (3) en K. Daniëls. De doelpunten van SV Breugel werden gemaakt door Geens en Pellens.

KRC Peer B klopt Sparta Lille

Zondag 30 april 2023
Peer - KRC Peer B klopt Sparta LilleIn Vierde Provinciale heeft KRC Peer B vandaag Sparta Lille verslagen met 2-0. 
Peer - Bocholt B verliest van WijchmaalBocholter VV B heeft met 3-4 verloren van Sporting Wijchmaal. Daardoor neemt Wijchmaal deel aan de eindronde.
Peer - Politie St.-Truiden komt uit op rave partyZoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Vissen maken geluid

Zondag 30 april 2023
Het is maar dat je 't weet
"Vissen kunnen klikken, brommen, raspen, klapperen, knorren, bonken, piepen en kraken dat het een lieve lust is."
                                                  (Lisa Bouyeure in De Volkskrant)
Peer - Ondertussen, in Zuid-Frankrijk...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Jos Gielen overleden

Zaterdag 29 april 2023
Peer - Jos Gielen overledenWoensdag is Jos Gielen overleden, de weduwnaar van de in 2016 gestorven Mia Daens. Hij was 84 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Linde-Peer. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.
Peer - '90% Vlamingen leeft omringd met fastfood'Zoom                                                                     (Cartoon: Fobie)
Peer - 'Geef mei weg' - actie van Limburg.netZoomVoor het achtste jaar op rij zet Limburg.net de hele maand mei in het teken van afval beperken en zo de afvalberg van alle gezinnen in Limburg te verkleinen. Dit jaar ligt de focus op herstel en hergebruik. Vanmiddag werd in de Biehal in Lommel de actie voorgesteld door de directeur van Limburg.net, Luc Wouters. Bedoeling van de actie is dat je ongebruikte spullen aan een goed doel schenkt dat je zelf uitkiest, dit onder de slogan 'Geef mei weg'. Een servies op zolder? Een oude fiets in de garage? Of een babybedje dat in de weg staat? Er is vast wel iemand die uw vergeten schatten goed kan gebruiken. Hier kan u met enkele klikken nakijken hoe u uw spullen in goede staat kan achterlaten bij lokale goede doelen. (Foto's Jan Buyens)

Welpjes voor wolvin Noëlla

Vrijdag 28 april 2023
Wolvin Noëlla is bevallen, dat laat het Agentschap Natuur en Bos weten. "Op basis van cameravalbeelden hebben we kunnen vaststellen dat wolvin Noëlla van de roedel van Hechtel-Eksel rond 20 april heeft geworpen. We geven op dit moment geen beelden vrij om het nest niet te verstoren. Beelden van de welpjes verwachten we ten vroegste eind juni", laat ANB weten op sociale media. 

Honden aan de leiband

Vrijdag 28 april 2023
Peer - Honden aan de leibandZoomWie dit weekend met de hond op stap gaat, houdt die - zoals altijd - best goed aan de leiband. De boswachters en natuurinspecteurs van het Agentschap voor Natuur en Bos houden extra toezicht op loslopende honden. En dat kan je viervoeter iets lekkers opleveren. Als je hond tijdens een controle gespot wordt aan de leiband, krijg je een doosje hondenkoekjes cadeau. 
Er is de voorbije dagen heel wat commotie geweest rond de kandidatuur van Bosland om een nationaal park te worden. Natuurpunt Noord-Limburg blijft dit project volop steunen, zegt de vereniging in een mededeling.
De motivatie van Natuurpunt zit vervat in de kerndoelstelling van een nationaal park: de natuur in het park uitbreiden, versterken en verbinden. Maar de meerwaarde van een nationaal park stopt hier niet bij.
Natuur is de basis van een nationaal park maar van daaruit ontstaan (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Moors overleden

Vrijdag 28 april 2023
Peer - Mia Moors overledenOp 25 april is Mia Moors overleden, de weduwe van de in 2014 gestorven Jef Symons. Zij was 80 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zaterdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Grote-Brogel waarna gelegenhed tot groeten bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

De winter is voorbij

Donderdag 27 april 2023
Zomaar even tussendoor
Peer - De winter is voorbijZoomZo'n dag vol zon eind april, daar wordt een mens blij van. Vandaar even verpozen bij dit "oud Nederlandsch lied" uit 1537 (!) dat iedereen in zijn of haar leven al wel eens gezongen heeft:

Die winter is verganghen,
ic sie des meien schijn;
ic sie die bloemkens hanghen,
des is mijn hert verblijt.
So ver aen ghenen dale
daer ist ghenoechlic sijn,
daer singhet die nachtegale,
also menich woutvoghelkijn.

We waren aanvankelijk van plan het volledige lied te geven, maar zes strofen - da's teveel van het goeie. Wie toch verder wil zingen moet hier maar eens kijken. En op YouTube wordt het in het Nederduits gezongen. Mooi hoor...

Henri Moris overleden

Donderdag 27 april 2023
Peer - Henri Moris overledenIn Oudsbergen is dinsdag Henri Moris overleden, de weduwnaar van de in 2005 gestorven Maria Geuns. Hi was 85 jaar. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Peer. Begroeting: maandag (19-20 uur) in uitvaartcentrum Jaeken in Peer.

Een vuilnisman sterft vroeger

Donderdag 27 april 2023
Het is maar dat je 't weet
De gemiddelde levensverwachting in België bedroeg in 2021 gemiddeld 81,7 jaar maar dat is lang niet voor iedereen het geval. Uit diverse studies blijkt dat wie een gegoede achtergrond heeft langer leeft dan wie uit een kansarme situatie komt. Zo leven welgestelde mannen bijna tien jaar langer dan kansarme mannen. Voor vrouwen bedraagt het verschil zo'n 8 jaar.
Er is bovendien een sterke samenhang tussen het beroep dat iemand uitoefent en de levensverwachting. Beroepen die een hoger (…) Het hele nieuwsbericht

Leo Smeets overleden

Donderdag 27 april 2023
Peer - Leo Smeets overledenMaandag is Leo Smeets overleden, de echtgenoot van Marjet Daniëls. Hij was 78 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Snow Valley morgen weer open

Woensdag 26 april 2023
Na een positieve controle van de brandweer vandaag mag Snow Valley morgen vanaf 16u weer open. Dat meldt Snow Valley op zijn website. De pistes worden van een volledige nieuwe sneeuwlaag voorzien. 

PFOS kan groei kinderen beperken

Woensdag 26 april 2023
Peer - PFOS  kan groei  kinderen beperkenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Aan de treinreizigers...

Woensdag 26 april 2023
Peer - Aan de treinreizigers...Gedurende vijf weekends gaan er geen treinen rijden tussen Mol en Herentals wegens spoorwerken in Herentals. Dat geldt voor komend weekend (zaterdag, zondag én maandag), het weekend van 6 en 7 mei, dat van 13 en 14 mei, 20 en 21 mei en ten slotte 27 en 28 mei.
De treinen worden dan vervangen door een busdienst tussen Mol en Herentals (en v.v.). Dit heeft ook gevolgen voor de 2 P-treinen (studententreinen op zondag) tussen Hamont-Mol-Lier-Leuven-Heverlee. Hou rekening met extra reistijden, busdienst Mol-Herentals (en v.v.) en extra overstappen. Raadpleeg alleszins de NMBS-website. (Bron: trein Weert-België)

De Teutenroute komt er aan!

Woensdag 26 april 2023
Peer - De Teutenroute komt er aan!ZoomOp zondag 7 mei organiseert de Fifty One Club ‘De Teuten’ samen met de vliegbasis Kleine-Brogel de tweeëntwintigste editie van de fietshappening de ‘Teutenroute’. Deelnemers fietsen niet alleen voor eigen plezier maar dragen ook hun steentje bij voor het goede doel: de vzw Boemerang en de MS-Liga Limburg, beide gevestigd in Pelt.
De nieuwste editie van de Teutenroute is wederom gebaseerd op één groene gordel van 88,2 Km en 11 rode verbindingsassen waardoor (…) Het hele nieuwsbericht
Morgen slaan alle Limburgse zorginstellingen en de instellingen van het Limburgse hoger onderwijs de handen in elkaar voor het event Care for Limburg. In Domein Bokrijk ontvangen ze dan liefst 1.000 leerlingen uit de derde graad middelbaar onderwijs. De leerlingen kunnen er dan kennis maken met de vele opleidingen in de zorg.
De dag begint met een grootschalige rampoefening met traumahelikopter, brandweer en ambulances, het startschot voor de leerlingen om doorheen de dag in (…) Het hele nieuwsbericht

82ha extra natuur via Natuurpunt

Woensdag 26 april 2023
Peer - 82ha extra natuur via NatuurpuntZoomNatuurpunt kocht vorig jaar 82ha natuur in Limburg. Dat staat te lezen in het jaarverslag dat vandaag werd bekend gemaakt. Zo komt de totaal beheerde natuuroppervlakte in Vlaanderen op 28.256 ha. “Natuurgebieden aankopen blijft de beste manier om te garanderen dat ze voor altijd natuur zullen blijven. We herstellen de natuur, versterken de biodiversiteit en stellen de gebieden open voor het publiek en de samenleving”, aldus algemeen directeur Walter Rycquart. Vlaanderen is nog altijd de meest natuurarme regio van Europa. Dagelijks verdwijnt er nog vijf hectare open ruimte onder het beton.

Gaby Spiegler overleden

Woensdag 26 april 2023
Peer - Gaby Spiegler overledenZondag is Gaby Spiegler overleden. Zij was 69 jaar. Het afscheid vindt in beperkte kring plaats. Begroeting: donderdag (19-20 uur) in uitvaartcentrum Jaeken in Peer.

Antwerpen anno 2024

Woensdag 26 april 2023
Peer - Antwerpen anno 2024Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Reinhilde Gijbels overleden

Woensdag 26 april 2023
Peer - Reinhilde Gijbels overledenOp 22 april is Reinhilde Gijbels overleden, de vrouw van Ivo Gielen. Zij was 66 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Peer SV trekt twee spelers aan

Woensdag 26 april 2023
Peer - Peer SV trekt twee spelers aanPeer SV heeft twee spelers aangetrokken: Benjamin Vrolix en Julien Kortzorg, beiden van KFC Hechtel.
Annouck Rosseels (28) uit Beringen en Karolien Simons (27) uit Peer hebben de besloten vennootschap De Hondenbond opgericht met zetel aan de Elvenweg in Peer. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het africhten en trainen van huisdieren, het behandelen van dieren met stress en agressie en detailhandel in huisdierenbenodigdheden.

Jef Scheelen overleden

Dinsdag 25 april 2023
Peer - Jef Scheelen overledenZaterdag is Jef Scheelen overleden. Hij was 71 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Peer-Centrum. Begroeting: donderdag (20.15-20.45 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.

Louis Vaes overleden

Maandag 24 april 2023
Peer - Louis Vaes overleden
Op 20 april overleed Louis Vaes, de echtgenoot van Madeleine Steensels. Hij was 92 jaar en afkomstig uit Peer. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Eksel. Bergroeting: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Jef Houben overleden

Maandag 24 april 2023
Peer - Jef Houben overledenOp 21 april overleed Jef Houben, de echtgenoot van Erika Coolen. Hij was 84 jaar en afkomstig uit Peer. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring. Begroeting: dinsdag (18-19 uur) in uitvaartcentrum Deborre aan de Oostlaan.

Luca Brecel tegen O'Sullivan

Zondag 23 april 2023
Peer - Luca Brecel tegen O'SullivanZoomIn de kwartfinales van het WK snooker moet Luca Brecel aantreden tegen zevenvoudig wereldkampioen Ronnie O'Sullivan (rechts).
(Cartoon: Fobie)

KRC Peer B wint Peerse derby

Zondag 23 april 2023
Peer - KRC Peer B wint Peerse derbyKRC Peer B heeft de derby tegen Peer SV gewonnen met 1-2.

Verlies voor Grote-Brogel

Zondag 23 april 2023
Peer - Verlies voor Grote-BrogelIn Derde Provinciale is Sporting Grote-Brogel bij Verbroedering Lommel gaan verliezen met 2-1.
Peer - Grote Heide verliest van Wijchmaal
Sporting Grote-Heide is bij Sporting Wijchmaal gaan verliezen met 4-2. In de eerste helft speelden de bezoekers welhaast hun slechtste 45 minuten van dit seizoen. Voor ze het beseften stonden ze al 3-0 achter. Na vier vervangingen en een donderpreek van de trainer begon de tweede helft voor Grote Heide beter: na tien minuten  stond het 3-2 en het ging voor de bezoekers steeds beter de goede kant op, tot de verdediging in de 68ste minuut een fout maakte. 4-2 dus, en de boeken dicht.
Niels Vanpol scoorde twee doelpunten voor de thuisploeg en Jonas Theunis twee keer voor Grote Heide.

SV Breugel speelt gelijk

Zondag 23 april 2023
Peer - SV Breugel speelt gelijkSV Breugel is thuis tegen Lutlommel niet verder gekomen dan een gelijkspel: 1-1.
Peer - KRC Peer wint van Heusden-ZolderKRC Peer is bij KVV Heusden-Zolder gaan winnen met 1-2.

Gevoelig kouder

Zondag 23 april 2023
Weerbericht
Peer - Gevoelig kouderLage luchtdruk overheerst de komende 24 uur over onze streken en er staat behoorlijk wat neerslag op het programma. Wel wordt er relatieve zachte lucht aangevoerd met maxima die vrij normaal zijn voor de tijd van het jaar. Na het weekend schuift koude lucht over onze streken en komt het kwik amper boven 10 graden uit. Het blijft licht wisselvallig met af en toe nog een regenbui, maar er is wel meer zon.
Vandaag staat er regen op het programma. De ochtend verloopt droog, maar de wolken nemen al vlug (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Peer - Dramatisch minder vogels in LimburgZoomUit de jaarlijkse vogeltelling van de Provinciale Vogelwerkgroep van Likona, de Limburgse Koepel voor Natuurstudie, blijkt dat het aantal vogels in Limburg daalt. Alleen in de bosbiotopen is er positief nieuws: vooral roofvogels, maar ook raven doen het daar goed.
“Er is meer dan reden tot onrust”, zegt Jan Gabriëls, voorzitter van de Vogelwerkgroep. “De biodiversiteit vermindert, en dat kan je aan de hand van de cijfers goed vaststellen.” De oorzaken daarvan liggen bij de mens. “Eén van de grootste vernietigers van biotopen is de landbouw. De vogels van het platteland zijn verschrikkelijk achteruitgegaan. Er zijn bijna geen leeuweriken meer in graanvelden, de kieviten doen het slecht, grutto’s (foto) staan op het punt te verdwijnen in Limburg… Als je kijkt naar de grafieken van de weidevogels, dat is huilen met de pet op.” (Foto Theo Van Vlierden)
Het is maar dat je 't weet
In 2022 waren er 35.192 landbouwbedrijven in België, een daling van -2,3% ten opzichte van het jaar ervoor. In Vlaanderen was de daling het grootst: -3,3%. De afname van het aantal bedrijven ging gepaard met een lichte afname van de oppervlakte cultuurgrond met 0,5%. Statbel)

Hou de Russen tegen!

Donderdag 20 april 2023
Peer - Hou de Russen tegen!Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Peer - Een weekend met veel verkeerscontrolesZoomKomend weekend staat een grootschalige politieactie op het programma: alle Limburgse politiezones en de federale wegpolitie Limburg voeren zaterdag 22 april en zondag 23 april controles uit in het verkeer. Er zal onder meer gecontroleerd worden op alcoholgebruik, drugsgebruik en snelheid.
De actie focust op de weekendongevallen, die nog steeds een belangrijk deel van de ongevallencijfers vertegenwoordigen. 
UPDATE Nationaal start morgenvroeg ook een flitsmarathon. Die duurt tot zaterdagmorgen 6u.
Vandaag gelezen
"Zijn vertelstijl is romantisch maar toch heel simpel. Hij is in staat muziek te componeren waarbij ieder instrument slechts een noot speelt, maar door telkens de ene na de andere toe te voegen weet hij toch werkelijk grandioze concerten te construeren. (...) Ik vind dat hij wordt ondergewaardeerd."
(De Italiaanse auteur en regisseur Niccolò Ammaniti in De Volkskrant over de Noord-Limburgse componist Wim Mertens)

Aangepaste schutkring wolven

Woensdag 19 april 2023
Peer - Aangepaste schutkring wolvenZoomWanneer er als gevolg van een wolvenaanval op paarden of runderen een potentiële probleemsituatie ontstaat, kan het Agentschap Natuur en Bos een schutkring afbakenen waarbinnen subsidies voor paarden en runderen mogelijk zijn. Deze geldt voor zes maanden en is verlengbaar.
In het najaar is er een verhoogde kans op wolvenaanvallen aangezien de jongen overschakelen op het eten van vlees en er dus veel voedsel moet verzameld worden. In 2021 en 2022 werden in die periode enkele runderen en pony’s aangevallen. Via de schutkring (zie afbakening op bijgevoegde kaart) kunnen nu ook voor runderen en paarden subsidies voor wolfwerende maatregelen worden verkregen. Pony’s zitten vervat in deze verruimde subsidieregeling. De Vlaamse minister van Omgeving heeft deze schutkring en dus ook de subsidiemogelijkheid uitgebreid en verlengd tot 31 augustus 2023.

Jeannine Moons overleden

Dinsdag 18 april 2023
Peer - Jeannine Moons overledenGisteren is Jeannine Moons (80) overleden. Zij woonde in Lommel maar was afkomstig uit Peer. Het afscheid vindt zaterdag (13 uur) plaats in de aula van crematorium Stuifduin. Begroeting: donderdag (18-18.30 uur) in funerarium Witters.

Maria Cypers overleden

Dinsdag 18 april 2023
Peer - Maria Cypers overledenOp 16 april is Maria Cypers overleden, de weduwe van de in 2014 gestorven Jef Meys. Zij was 83 jaar en wordt vrijdag in Wijchmaal begraven na het afscheid (10.30 uur) in aula 't Sant in Hechtel. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van de aula.
Peer - Okra Grote-Brogel viert Pasen na PasenZoomEr zijn carnavalsverenigingen die pas na Pasen hun stoet laten uittrekken, bij de gepensioneerden van OKRA Grote-Brogel vierden ze Pasen nadat Pasen al bijna beloken was. Maar gepensioneerden hebben dan ook meestal een drukke agenda. Op het paasfeest werden ze verwelkomd met een aperitief, koffieklats, golden oldies en lekker eten met alles erop en eraan… Of er ook nog paaseieren op tafel kwamen, hebben we niet kunnen achterhalen.

Germaine Camps overleden

Maandag 17 april 2023
Peer - Germaine Camps overledenZaterdag is Germaine Camps overleden, de weduwe van Harie Camps. Zij was 73 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring. Haar urne wordt bijgezet op de begraafplaats van Peer. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.
Peer - Ook gelijkspel voor Sporting WijchmaalDe wedstrijd tussen Sporting Wijchmaal en Verbroedering Lommel is vandaag in Lommel op een gelijkspel geëindigd: 0-0.

Peer SV speelt gelijk

Zondag 16 april 2023
Peer - Peer SV speelt gelijkPeer SV is, thuis tegen Molenbeersel, niet verder gekomen dan een gelijkspel: 4-4. Maar de toeschouwers zagen acht doelpunten!

Breugel wint Peerse derby

Zondag 16 april 2023
Peer - Breugel wint Peerse derbyBreugel heeft de Peerse derby tegen Grote-Brogel gewonnen. Uitslag: 0-2.
Peer - Onverwachte ontmoeting voor ruimteschip JuiceZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

KRC Peer A verslaat As-Niel Utd

Zaterdag 15 april 2023
Peer - KRC Peer A verslaat As-Niel UtdKRC Peer A heeft vanavond de punten thuis gehouden tegen As-Niel Utd. Uitslag: 3-1. Aan de rust was de stand 1-0. Voor KRC Peer scoorden Do Ceu, De Poorter en Swerts.

KRC Peer B klopt Bree-Beek B

Zaterdag 15 april 2023
Peer - KRC Peer B klopt Bree-Beek BIn Vierde Provinciale heeft KRC Peer B, thuis tegen Bree-Beek B, de punten thuis gehouden: 2-0.

Lieske Thaens overleden

Zaterdag 15 april 2023
In Peer is woensdag Lieske Thaens overleden, de weduwe van Pier Heylen. Zij was 85 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring, gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Meeuwen.
Peer - Belgische wolven in Nederland gesignaleerdZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Mathieu Claes overleden

Zaterdag 15 april 2023
Peer - Mathieu Claes overledenOp 8 april is Mathieu Claes overleden. Hij was 89 jaar en afkomstig uit Grote-Brogel. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Gerdingen.

Beloken Pasen

Vrijdag 14 april 2023
Het is maar dat je 't weet
Zondag is het Beloken Pasen. Vanwaar die naam? 'Beloken' is het voltooid deelwoord van het werkwoord 'beluiken': (af)sluiten. Met Beloken Pasen wordt de paasweek ('het paasoctaaf', acht dagen vanaf Pasen) afgesloten. (K & L)
Peer - Eva Kaili heeft gevangenis verlatenZoom                                                                 (Cartoon: Fobie)

Meestal droog

Vrijdag 14 april 2023
Weerbericht
Peer - Meestal droogOp de lange termijn zit er wat verschil in de weerkaarten. Terwijl het ene weermodel voor temperaturen zelfs boven 20 graden gaat, geeft het andere maxima rond 18 graden en een grotere neerslagkans. Wel gaan alle weermodellen voor hogere temperaturen. Op korte termijn houden we het meestal droog, maar staat er wel een voelbare wind.
Vandaag wisselen brede opklaringen af met wolken. Het blijft meestal droog, maar de matige zuidwestenwind voelt soms fris aan. Maxima rond 14 of 15 (…) Het hele nieuwsbericht

Leo Vanhamel overleden

Vrijdag 14 april 2023
Peer - Leo Vanhamel overledenGisteren is Leo Vanhamel overleden, de partner van Mia Clymans. Hij was 83 jaar en afkomstig uit Kleine-Brogel. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in de aula van uitvaartcentrum Heselmans in Tessenderlo.
Het DNA van twee "Limburgse" jonge wolven is aangetroffen bij heel wat schadegevallen in Nederland. Dat meldt het INBO. Het gaat om mannetjes uit 2021 die een tijd lang bij de roedel in Hechtel-Eksel zijn gebleven na de worp van 9 welpen in 2022. "Dat zijn jaarlingen", zegt Koen Van Muylem van het INBO, het Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek. "Ze zijn iets langer dan verwacht bij de roedel gebleven, maar het was onvermijdelijk dat ze zouden vertrekken. Er kunnen nooit meerdere mannetjes in een (…) Het hele nieuwsbericht

Vier aanwinsten voor KRC Peer

Donderdag 13 april 2023
Peer - Vier aanwinsten voor KRC PeerKRC Peer heeft zich versterkt met Laurens Buntinx (Kadijk), Romano Vaes (Grote-)Brogel) en Jarne Coenen en Pieter-Jan Luys van Bocholt.
Peer - Versterking voor Sporting Grote-BrogelSporting Grote-Brogel heeft drie spelers aangetrokken met het oog op komend seizoen: Windmolders (Loksbergen), Daniëls (Louwel) en Aourz (Gruitrode).

Lekkende stookolietank: Promaz

Donderdag 13 april 2023
Het is maar dat je 't weet
Sinds 1 april vorig jaar is het stookoliefonds Promaz in werking om eigenaars van lekkende stookolietanks of -leidingen eindelijk financieel te ondersteunen en te ontzorgen, op kosten van de sector. Tijdens het eerste jaar dat het stookoliefonds in werking was, werden er 819 aanvragen ingediend. Bijna 2 op de 3 aanvragen, of 63% komt uit Vlaanderen, meldt minister van omgeving Zuhal Demir. Dat is opvallend. In Wallonië worden er 750.000 huizen verwarmd met stookolie, in Vlaanderen 414.000.
“Mensen die een lekkende stookolietank of -leidingen hebben, of mensen die een uitgevoerde sanering terugbetaald willen zien, moeten niet twijfelen en zich aanmelden bij Promaz. Het fonds is er, na lang aandringen, om hen te helpen”, klinkt het bij Demir. Promaz

Parachutisten durven niet uit boom

Donderdag 13 april 2023
Peer - Parachutisten durven niet uit boomZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Beringen mag het BK Veldrijden in 2026 organiseren. Dat maakt de Belgische Wielerbond bekend op zijn website. De cross gaat door op de mijnterril en zo wordt dit BK één van de zwaarste ooit in de geschiedenis.

KRC Peer B - Neeroeteren 1-2

Woensdag 12 april 2023
Peer - KRC Peer B - Neeroeteren 1-2In vierde provinciale C heeft KRC Peer B vanavond zijn inhaalwedstrijd tegen KFC Neeroeteren verloren met 1-2. Aan de rust was de stand 1-1. Voor Peer scoorde Jules Carpentier.

Macron spreekt Nederlands

Woensdag 12 april 2023
Peer - Macron spreekt NederlandsZoomTijdens zijn officieel bezoek aan Nederland heeft de Franse president Macron vandaag even Nederlands gesproken. (Cartoon: Fobie)

Bokrijk: 65 jaar jong

Woensdag 12 april 2023
Peer - Bokrijk: 65 jaar jongZoomOp 12 april 1958 opende het Openluchtmuseum Bokrijk officieel de deuren voor het grote publiek. Het werd meteen een klassieker voor schoolreizen en daguitstappen. Mensen konden een beetje tijdreizen naar de periode van voor de oorlog, zelfs naar de 19de eeuw. Bokrijk groeide uit tot een succes maar kreeg in de 20ste eeuw een stoffig imago. De laatste jaren is hard getimmerd om van Bokrijk terug een hip museum te maken. Een eerste schot in de roos was het optrekken van de tijdlijn naar de sixties. En met het (…) Het hele nieuwsbericht
Bokrijk: 65 jaar jong
Zoom
Peer - John Deere gaat tractoren assembleren in GenkZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Vandaag gelezen
Volgens Peter Vandermeersch, CEO van het Ierse krantenbedrijf Independent News & Media (INM) dat kranten waaronder de Irish Independent en Sunday Independent uitgeeft, zullen gedrukte kranten binnen zeven tot tien jaar verdwijnen. Hij zei dat in een gesprek met de Ierse omroep RTÉ. Vandermeersch vertelde aan het programma This Week dat de Vlaamse uitgeverij Mediahuis - die bij ons o.m. Het Belang van Limburg uitgeeft en eigenaar is van INM - zich voorbereidt om een "digital only"-bedrijf te worden. "We zullen waarschijnlijk enkele zaterdag-, zondag- of weekproducten drukken, maar door de week zal drukwerk overal verdwijnen, in heel Europa."

Rijkdom vs. zwarte sneeuw

Dinsdag 11 april 2023
Het is maar dat je 't weet
"Het vermogen van de holding achter de Boerenbond groeide tot bijna 5 miljard euro in het afgelopen decennium. Die rijkdom staat in schril contrast met de zwarte sneeuw die veel Vlaamse landbouwers zien." (Apache)

Gunstige lange termijn

Dinsdag 11 april 2023
Weerbericht
Peer - Gunstige lange termijn In een strakke westcirculatie worden storingen en buien in vlug tempo afgewisseld. Daarbij staat er bij momenten veel wind en er wordt ook koude lucht aangevoerd met ondermaatse maxima. Tussen de regen en buien door, zijn er ook wel droge perioden met zonneschijn. Een verbetering volgt er in het weekend, dan wordt het stilaan droger en wat zachter. Na het weekend lijkt er warm en zonnig lenteweer in de maak te zijn.
Vandaag komen er, na flink wat zon, steeds meer stapelwolken opzetten en kan (…) Het hele nieuwsbericht

'Vijgen na Pasen'

Dinsdag 11 april 2023
Het is maar dat je 't weet
‘Vijgen na Pasen’ – waar komt deze uitdrukking vandaan? Vijgen na Pasen betekent dat iets te laat is om nog zin te hebben. De oorsprong ligt in vroegere vastenperiodes. Veel mensen letten in de vastenperiode op hun voeding: ze eten minder, en vooral minder zoetigheden. Wat precies, dat kies je zelf.
Vroeger was dat niet zo: er bestond een lijst, uitgevaardigd door de Kerk, van wat je wel en niet mocht eten. Gedroogde vijgen waren zowat de enige zoetigheid die was toegelaten, en dus erg populair. Maar vijgen worden doorgaans geïmporteerd, en de import verliep in vroegere tijden niet zo gesmeerd als nu. Vandaar dat er wel eens een lading vijgen te laat kwam, na Pasen dus. Die vijgen na Pasen hadden dus eigenlijk geen nut meer. (KerkNet)
Peer - Gewijzigde bezoekuren in Noorderhart-ziekenhuisDe bezoekuren van het Noorderhart-ziekenhuis in Pelt zijn gewijzigd. Het ziekenhuis vestigt daar de aandacht op omdat er nog altijd veel mensen klaarblijkelijk daar niet van op de hoogte zijn.
Van 15 tot 20 uur ben je bij Noorderhart welkom om bij een patiënt op bezoek te komen. Er zijn wel enkele uitzonderingen.
Verder is een mondmasker niet meer verplicht, behalve op intensieve zorgen, oncologisch dagziekenhuis, pediatrie, neonatologie, spoedgevallen, geriatrie en G-dagziekenhuis. Voor geriatrische patiënten die door de geriaters worden behandeld op niet-geriatrische afdelingen gelden dezelfde regels.
Het is maar dat je 't weet
Volgens de Wereldfederatie van Bijbelgenootschappen is momenteel minstens één boek van de Bijbel in 3.610 talen beschikbaar. De volledige Bijbel is inmiddels al vertaald in 733 talen. De Wereldfederatie van Bijbelgenootschappen hoopt de Bijbel tegen 2038 in nog eens 1.200 talen te vertalen. Wereldwijd worden naar schatting 7.400 talen gesproken.
Peer - Heylen keeperstrainer bij KRC PeerBrecht Heylen wordt komend seizoen keeperstrainer van tweedeprovincialer KRC Peer. Hij is nu doelman van derdeprovincialer FC Maasland NO A.

Hoogconjunctuur in de bouw

Zondag 9 april 2023
Peer - Hoogconjunctuur in de bouwZoomIn tegenstelling tot de bouwsector in de menselijke samenleving heerst bij de vogels een ware hoogconjunctuur in de bouw. En zoals op de foto te zien is staan mezen - hier een pimpelmees - best open voor moderne huisvesting - het moet niet altijd een houten kastje zijn. Al lijkt het er op dat de architect het dak vergeten is. (Foto Christina Put) 

Zacht paasweekend

Zondag 9 april 2023
Weerbericht
Peer - Zacht paasweekendEen uitloper van een hogedrukgebied over de Scandinavische landen tempert de onstabiliteit over onze streken. Daarbij wordt de aangevoerde lucht steeds droger en krijgt de zon ook meer kansen. Bovendien komen de te temperaturen een stuk hoger uit. Later op Paasmaandag bereiken regenzones onze regio en dat is het begin van een erg wisselvallige en natte week.
Vandaag kan het mistig zijn in de ochtend, maar de zon kan al vrij vlug doorbreken. Daarna wisselen wolken en zon elkaar af. Het blijft (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Paaseieren zoeken in de tuin, vandaagZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Peer - Douane onderschept MDMA in paashazenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Jef Scheelen overleden

Zaterdag 8 april 2023
Peer - Jef Scheelen overledenDonderdag is Jef Scheelen overleden, de weduwnaar van de in 2013 gestorven Maria Maesen. Hij was 84 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Linde-Peer. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.
Peer - Goede Vrijdag in het Vaticaan...Zoom...met een wegens omstandigheden aangepast programma. (Cartoon: Fobie)

Aannemer Bart Hermans failliet

Donderdag 6 april 2023
De rechtbank in Hasselt heeft vandaag het faillissement uitgesproken van aannemer Bart Hermans uit Peer. Schuldvorderingen moeten voor 6 mei ingediend worden.

Campagne 'Kijken Kijken'

Donderdag 6 april 2023
Peer - Campagne 'Kijken Kijken'ZoomDe Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) lanceert met "Kijken Kijken" een nieuwe campagne om extra aandacht te geven aan motorrijders in het verkeer. Motorrijders beter beschermen op de weg, begint met beter te kijken. Want motorrijders mogen er dan stoer uitzien in hun helm en lederen outfit, ze zijn kwetsbaarder dan ze er uitzien. En onder elke helm zitten mensen met vrienden en familie die van hen houden. Kijk dus altijd een tweede keer om elke motorrijder te zien. Want motorrijders vallen minder (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Politie zet geheim wapen in bij Delhaize-actieZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Pierre Colemont overleden

Donderdag 6 april 2023
Peer - Pierre Colemont overledenGisteren is Pierre Colemont overleden, de echtgenoot van Anna Mentens. Hij was 91 jaar. Het afscheid vindt donderdag 13 april (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Wijchmaal. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van de aula.

Oog in oog met een wolf

Donderdag 6 april 2023
Peer - Oog in oog met een wolfZoomZondag jl. had natuurfotograaf David Van den Broeck, een medewerker van "Welkom wolf", zich nabij het militair domein discreet tegen een boom gezet in de hoop een glimp van een wolf te kunnen opvangen. En dat gebeurde ook. David: "Ik zat achter mijn statief op de grond toen een wolf plots door de bosjes heen kwam en recht in mijn lens keek, vanop ongeveer 40 meter afstand. Hij stopte 2 seconden om uit te maken wat er daar op de grond zat. Zodra hij mij herkend had als mens, koos hij vrijwel meteen de (…) Het hele nieuwsbericht
Oog in oog met een wolfOog in oog met een wolf
Zoom

'Groen in de tuin is gezond'

Donderdag 6 april 2023
Het is maar dat je 't weet
Peer - 'Groen in de tuin is gezond'ZoomMensen met meer dan 50m² groen bij hun huis hebben ruim 10 procent minder last van hartziekten. Onder bezitters van een groene tuin was ook het percentage beroerten of hersenbloedingen 15 procent lager. Dat schrijven onderzoekers van Wageningen Environmental Research en het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg. (Trouw)

Open Scholendag op 12 mei

Donderdag 6 april 2023
Het is maar dat je 't weet
Liefst 551 scholen verspreid over heel Vlaanderen gooien op vrijdag 12 mei hun deuren open voor de allereerste ‘Open Scholendag’. Wie nadenkt over de stap naar het onderwijs kan zich vanaf vandaag inschrijven op www.openscholendag.be om in een school in de buurt een kijkje gaan te nemen achter de schermen. Laatstejaars van het secundair onderwijs, studenten van de lerarenopleiding of kandidaat zij-instromers kunnen dan proeven van het lerarenberoep en bijvoorbeeld een vakvergadering volgen, lessen bijwonen, mee toezicht houden en vooral: al hun vragen stellen aan ervaren leerkrachten. “Blij met zoveel deelnemende scholen, die blijkbaar echt klaar waren voor dit initiatief”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

Wat betekent Witte Donderdag?

Woensdag 5 april 2023
Het is maar dat je 't weet
Morgen is het Witte Donderdag, de donderdag voor Pasen. De naam Witte Donderdag komt van het gebruik om het kruisbeeld in de kerk met een witte doek te bedekken. Christenen gedenken op die dag dat Christus op de avond vóór zijn lijden (Goede vrijdag) met zijn leerlingen aan tafel ging voor het Laatste Avondmaal. Daar waste hij de voeten van de leerlingen, brak hij het brood en deed de beker rondgaan. Voor katholieken betekent dit de instelling van het sacrament van de eucharistie. Christus (…) Het hele nieuwsbericht

SLW Maaseik - SV Breugel 2-2

Woensdag 5 april 2023
Peer - SLW Maaseik - SV Breugel 2-2ZoomIn derde provinciale B heeft SV Breugel vanavond in een inhaalwedstrijd 2-2 gelijk gespeeld op het veld van SLW Maaseik. Breugel kon tot tweemaal toe een achterstand goedmaken: eerst via een strafschopdoelpunt van Joren Vrijsen en vijf minuten voor het einde met een nieuw doelpunt van Joren toen hij via een geplaatste vrije trap de 2–2 eindstand op het scorebord zette. (Foto Jochen Heyligen) Meer foto's

Weersverandering!

Dinsdag 4 april 2023
Weerbericht
Peer - Weersverandering!Een hogedrukgebied over het noorden van Europa vindt aansluiting met een hogedrukgebied over de Azoren waardoor de atmosfeer erg rustig is met licht bewolkt of helder weer. Overdag krijgen we veel zon, maar tijdens de nacht kan het ook flink afkoelen. Een storing kan op donderdag deze coalitie doorbreken en trekt over onze streken met enige tijd regen. Daarachter is de atmosfeer onstabiel.
Vandaag is het zonnig, al komen er ook enkele hogere wolken voor, maar die hinderen de zon nauwelijks. De (…) Het hele nieuwsbericht

Zes volwassen dopelingen

Dinsdag 4 april 2023
Kerk
Peer - Zes volwassen dopelingenZaterdag worden zes Limburgers gedoopt tijdens de paaswake. Het gaat om drie vrouwen en drie mannen. De dopelingen zijn tussen de 19 en de 64 jaar.

Het ideale huwelijk

Dinsdag 4 april 2023
Zomaar even tussendoor
"Wanneer een vrouw trouwt met een man, hoopt ze dat hij zal veranderen - maar dat doet hij niet. Wanneer een man trouwt met een vrouw, hoopt hij dat ze NIET zal veranderen - maar dat doet ze wél."
(Gehoord op ZDF)

Finland treedt toe tot de NAVO

Dinsdag 4 april 2023
Peer - Finland treedt toe tot de NAVOZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Marcel Van Muysen overleden

Dinsdag 4 april 2023
Op 31 maart overleed Marcel Van Muysen. HIj was 93 jaar en afkomstig uit Peer. Het afscheid vindt woensdag (13.30 uur) plaats op de begraafplaats van Lanaken.
Het is maar dat je 't weet
Vorig jaar is er 213 ton zwerfvuil en sluikstort opgeruimd langs Limburgse snel- en gewestwegen. De kostprijs voor het opruimen daarvan bedroeg iets minder dan 740.000 euro. Hotspots in Limburg waar het Agentschap Wegen en Verkeer veel afval vindt zijn onder meer Houthalen en Tessenderlo.
Peer - Ondertussen, in de Vlaamse Ardennen...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Je plant maakt lawaai

Zondag 2 april 2023
Zomaar even tussendoor
Gestreste planten maken geluiden die door sommige dieren op vele meters afstand te horen zijn, en het soort geluid komt overeen met het soort slechte dag dat ze hebben. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Cell.
De onderzoekers ontdekten dat planten geluidjes maken naargelang de stress die ze ervaren. Ze vermoeden dat het nerveuze, knappende geluid een bijproduct is van cavitatie, waarbij kleine belletjes barsten (…) Het hele nieuwsbericht

Grote Brogel klopt Maaseik

Zondag 2 april 2023
Peer - Grote Brogel klopt MaaseikIn Derde Provinciale is Sporting Grote-Brogel bij SLW Maaseik gaan winnen met 1-2 . D. Vaes maakte de twee doelpunten van Grote-Brogel.
Peer - Wijshagen verliest van Peer SVIn Vierde Provinciale heeft Wijshagen thuis met 0-2 verloren van Peer SV. De doelpuntenmakers waren Duncan Hendrickx en Cammalleri. Adnane Haddani (Peer SV) kreeg een rode kaart.
Het is maar dat je 't weet
In België bedroeg de genderloonkloof, d.w.z. het verschil in uurloon tussen mannen en vrouwen, 5,0% in 2021. Dit betekent dat vrouwen in 2021 gemiddeld 5,0% minder per uur verdienden dan hun mannelijke collega's. Bij werknemers jonger dan 25 jaar is de loonkloof tussen mannen en vrouwen nog steeds negatief met -0,1%, maar neemt deze sterk toe met de leeftijd tot 4,5% voor 35-44-jarigen en zelfs 8,5% voor 55-64-jarigen. (Statbel)

LHVV B klopt Racing Peer B

Zaterdag 1 april 2023
Peer - LHVV B klopt Racing Peer BIn Vierde Provinciale heeft Lindelhoeven B de tweede ploeg van KRC Peer verslagen met 4-2.
Peer - SV Breugel verliest van KattenbosIn Derde Provinciale heeft SV Breugel bij Kattenbos Sport verloren met 2-0.

Thuiswinst voor Wijchmaal

Zaterdag 1 april 2023
Peer - Thuiswinst voor WijchmaalSporting Wijchmaal heeft thuis met 3-0 gewonnen van Ham United. Aan de rust was de stand 1-0. De doelpuntenmakers waren Vanpol, K.Vanhove en Berben.

Kadijk SK verliest van KRC Peer

Zaterdag 1 april 2023
Peer - Kadijk SK  verliest van KRC PeerKadijk SK heeft vanavond thuis met 1-2 verloren van KRC Peer. Voor Kadijk scoorde Glenn Dierckx. Voor KRC Peer scoorden Do Ceu en C. Carpentier.

Giel Reumers overleden

Zaterdag 1 april 2023
Peer - Giel Reumers overledenOp 29 maart is Giel Reumers overleden, de echtgenoot van Jacqueline Snoeks. Hij was 80 jaar. Het afscbeid vindt plaats in intieme kring. Maandag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Peer waarna gelegenheid tot groeten in het rouwhuis aan de Bomerstraat 11
01/04

Mijn broer Guido is op 9 april jarig proficiat Van Rita en Valere

Valentinus Goossens
25/03

Ons Rita is op 31/03 jarig Proficiat van Rita en Valere

Valere en Rita Goossens Timmers
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Peer