Het overige nieuws

Vijf nieuwe spelers

Zondag 30 juni 2019
Pelt - Vijf nieuwe spelersLindel-Hoeven VV kan komend seizoen rekenen op vijf nieuwe spelers: Dennis Van Gulik (RKSV Nuenen), Jonas Meeus (Herkol), Ben Lenaerts (Achel VV), Umur Agir (Anadol) en Jente Custers (Ham United).

Ongeval in Jachtweg

Zondag 30 juni 2019
Pelt - Ongeval in Jachtweg
Vanmiddag botsten een fietser en een bromfietser in de Jachtweg in Neerpelt. Eén van beiden werd gewond.
Er leven drie stammen van everzwijnen in onze provincie. Dat blijkt uit genetisch onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. Van de stam die er in 2015 bij kwam, staat vast dat die uit Nederland komt.
Pelt - Zondag weer zomerconcert met orgel en beiaardZoomDe vzw beiaard/orgel Neerpelt presenteert ook dit jaar vier ‘zomerconcerten’, in feite vier dubbelconcerten, zowel voor orgel als voor beiaard. De orgelconcerten beginnen telkens om 14.30 uur en worden verzorgd door professionele organisten uit binnen- en buitenland. Ze brengen steeds een gevarieerd en toegankelijk programma van een half uur op het nieuwe koororgel of het gerestaureerde groot orgel van de Sint-Niklaaskerk. Na een korte pauze gaat om 15.30 uur het beiaardconcert buiten van (…) Het hele nieuwsbericht
Zondag weer zomerconcert met orgel en beiaard
Zoom
Pelt - Burenfeest op het BoudewijnpleinZoomOnder een stralende zon werd gisternamiddag op het Boudewijnplein het startschot gegeven van hetgeen men een "meer dan geslaagd burenontmoetingsfeest" kan noemen. Hoewel de gemiddelde leeftijd er beduidend hoger ligt dan in andere wijken/straten was er een leuke opkomst. Het begon met een verfrissende receptie, daarna was er een zéér lekkere BBQ om te eindigen met een ijsje en/of koffie met een koekje (gesponsord door Leen en Giel van de Scoutsralley , die lid zijn van deze burengemeenschap). Het feest eindigde in de vroege morgen onder een prachtige sterrenhemel en volmaakte temperaturen. (Bea Van Winkel)
De school Hast Verpleegkunde in Hasselt startte zes jaar geleden een samenwerking met WICO-campus Sint-Maria. Sindsdien wordt daar het eerste jaar van de opleiding HBO5 verpleegkunde aangeboden. Het opzet was om studenten uit Noord-Limburg de kans te geven om kennis te maken met het beroep, zonder daarvoor elke dag in de file te moeten staan. 
Nu gaat de school ook het tweede jaar van die opleiding aanbieden in Sint-Maria voor de studenten die in september 2019 aan de opleiding verpleegkunde beginnen in hun satellietopleiding in Pelt. Op die manier wordt de samenwerking die zes jaar geleden startte versterkt. Meer info via www.verpleegkundehast.be.

Weerbericht
Pelt - Iets minder heet vanaf vandaagHogedrukgebieden domineren aanhoudend het weer in onze streken. De luchtstroming wordt westelijk en gaat later over naar het noorden. Hierdoor wordt wat vochtigere en koelere maritieme lucht aangevoerd. De temperaturen komen niet meer zo hoog uit en er zijn ook een aantal wolkenvelden. Gisteren liepen de temperatuur flink boven de 30graden.
Vandaag wordt het opnieuw zonnig en warm, bij gemiddeld 27 graden. De wind kiest voor het westen en spant aan tot matig.
Maandag komt er meer bewolking (…) Het hele nieuwsbericht
NWC-er William Peters is vandaag tweede geworden op het Europees kampioenschap sprint-quadrathlon in het Duitse Koberbachtal, in de buurt van Werdau. Winnaar werd de Tsjech Tomas Svoboda; de regerend Europees kampioen op de middellange afstand van vorige week. Dit jaar kon William deze Tsjech enkel verslaan op het WK middellange afstand in Brigg (GBR) in mei, waar William toen wereldkampioen werd op dit nummer. Tijdens deze sprint-wedstrijd moest 750 m gezwommen, 20 km gefietst, 4 km gekajakt en 5 km gelopen worden, de helft van elke discipline van de middellange afstand.

Bijna 1.000 alleenwonenden meer

Zaterdag 29 juni 2019
In tien jaar tijd is het aantal alleenwonenden in Pelt met 991 toegenomen. Er zijn er nu meer dan 3.700. In dezelfde periode is het aantal eenoudergezinnen in de gemeente toegenomen, van 771 naar 985.

Voetbalkooi op de Bosuil

Zaterdag 29 juni 2019
Pelt - Voetbalkooi op de BosuilZoomNu de vakantie is begonnen, is ook de voetbalkooi (foto) van de gemeente weer op de Bosuil geplaatst. Dit jaar staat ze achter de staantribune van Sparta Lille, achter de camperplaats voor mobilhomes.
Pelt - Krulbollende dames van Grote HeideZoomOm de vakantie in te zetten gingen de dames van de KVLV Grote Heide krulbollen in Achel. Het was een fijne en gezellige avond met wat pittige concurrentie tegen elkaar. Winnares werd Geneviève Jutten, vóór Maria Theunissen en Marie-Jeanne Simons.
Pelt - Driedaagse tocht van wielerclub HolheideZoomWielerclub WTC OFAB van Holheide trok er met de A- en de B-ploeg er weer op uit voor haar jaarlijkse driedaagse, nu richting 's Gravenvoeren in de Voerstreek. De A-ploeg vertrok gisteren met 11 renners aan zaal Holheide voor een tocht van 120 km, de B-ploeg nam vanmorgen de start met 8 renners voor een tocht van 110 km. Vandaag reed de A-ploeg in de omgeving van Vaals een tocht van 105 km. Morgen keren beide ploegen terug naar Holheide, waar ze normaliter rond 15.30u arriveren. Daar zal een tafel wachten met brood en kipkap, haring en vlaai...

Tien nieuwe spelers voor Herkol

Zaterdag 29 juni 2019
Pelt - Tien nieuwe spelers voor HerkolHerkol heeft tien nieuwe spelers aangetrokken: Denis Kalala (Bree-Beek), Nick Pinxten (Grote Heide), Vincent Simkens (Bocholt), Joeri Vanbeuren (Melo Zonhoven), Kyle Vangronsveld (Park Houthalen), Ibbo Willems (Bree-Beek), Indy Gielen (Bocholt), Jan Houben (Wezel), Pieter Houben (Bocholt), Rob Janssen (Grote Heide).

Vijf festivalgangers gewond

Vrijdag 28 juni 2019
Kort nieuws van bij de buren
Op de N71 in Lommel belandde vanavond een auto tegen een boom. Vijf personen die terugkeerden van het afgelaste Vestiville-festival in Lommel raakten daarbij gewond.
Pelt - Juf Brigitte uitgewuifd op het HerentZoomIn de basisschool op het Herent werd de laatste schooldag uitbundig gevierd! Niet alleen voor de kleuters van de Pompomklas, die hun kleuterdiploma overhandigd kregen, maar ook voor de meisjes en jongens van het zesde die de lagere school uitwuifden en volgend jaar richting middelbaar trekken. En last but no least voor juffrouw Brigitte (foto). Ze begon haar carrière in 1981 op de basisschool van het Herent en sluit na 38 schooljaren de deur van haar kleuterklasje definitief achter zich dicht. Ze mag nu haar verdiend pensioen vieren! (Jochen Heyligen) Meer foto's

Proclamatie bij 'De Regenboog'

Vrijdag 28 juni 2019
Pelt - Proclamatie bij 'De Regenboog'ZoomVandaag is het schooljaar ten einde en dat is weer feest voor de kleuters! 33 kleuters van de 3de kleuterklas van "De Regenboog" op Grote Heide ontvingen hun kleuterdiploma. Ze mogen na de grote vakantie de overstap maken naar het 1ste studiejaar. Maar eerst volop genieten van een supertoffe vakantie. Ook de zesdejaars (foto onder) waren blij dat de vakantie begint.
Proclamatie bij 'De Regenboog'
Zoom
Pelt - 12 nieuwe bomen in plaats van zwerfvuilZoomAfgelopen vrijdag gingen de KBC-medewerkers van Pelt (foto) tijdens hun middagpauze op pad met vuilniszakken en grijpers om de directe omgeving van het bankkantoor in Neerpelt proper te maken. Ze plukten tijdens die actie 7kg zwerfvuil en afval van de straten en uit de bermen. Als tegenprestatie worden door KBC 12 nieuwe bomen aangeplant. Wist je dat 1 volwassen boom per jaar 25 kg CO2 kan opnemen? Dit komt bijna overeen met de gemiddelde impact van afvalverbranding van één (…) Het hele nieuwsbericht
"Ben jij (of ken jij) iemand die regelmatig een recreatieve fietstocht maakt? Dan zoeken wij jou voor het invullen (of delen) van een enquête! Natuurgrenspark De Groote Heide wil graag haar fietsroutenetwerk blijven verbeteren en wie kan hen daar nou beter bij helpen dan de fietsers? Mijn naam is Kristy Driessen en in het kader van mijn afstudeeropdracht voor de opleiding Internationaal Toeristisch Management aan Hogeschool Tio doe ik onderzoek naar de wensen en behoeften van recreatieve (…) Het hele nieuwsbericht
Klankenbos is op zoek naar gidsen en begeleiders voor rondleidingen en activiteiten voor kinderen, jongeren, families en volwassenen, meldt Musica. Kom je uit de buurt, zegt cultuureducatie voor alle leeftijden je iets en heb je zin om mensen op pad te helpen doorheen een collectie klankkunst in de natuur? Reageer dan voor 30 augustus via info[!]musica.be. Meer info over de vacature vind je hier.

'De wolvenwelpjes zijn er'

Vrijdag 28 juni 2019
Alles wijst erop dat de wolven August en Naya kleintjes hebben. Dat bevestigt Jan Gouwy van het Instituut voor Natuur-en Bosonderzoek (INBO). Hoeveel welpjes er zijn, is nog niet bekend. Ze konden ook nog niet op camera vastgelegd worden, maar de onderzoekers van het INBO gaan ervan uit dat er welpen geboren zijn.
Begin mei werd een zwangere Naya op beeld vastgelegd en sindsdien is ze niet meer op camera gezien. “Wanneer een wolvenkoppel jongen krijgt, trekken de dieren zich terug naar (…) Het hele nieuwsbericht

De anonieme krabbelt terug…

Vrijdag 28 juni 2019
De anonieme doet meer dan grommelen. Hij trekt ook op onderzoek. Zo stuurde hij maandag een mailtje naar De Vlaamse Waterweg nv (de beheerder van o.a. het kanaal Bocholt-Herentals) met de melding dat daar een tankwagen verdachte dingen aan het doen was… En of dat normaal was?
Niks aan de hand, zo blijkt vandaag uit het antwoord van De Vlaamse Waterweg: die firma in kwestie heeft inderdaad een toelating om water te capteren uit de kanalen die De Vlaamse Waterweg beheert. Case closed!
De Anonieme

Subsidies voor scholen

Vrijdag 28 juni 2019
Van maart tot en met mei 2019 zijn er bijna 8 miljoen euro aan subsidies toegekend voor scholenbouwprojecten in het gesubsidieerd onderwijs in Limburg. Dat maakte Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits vanmorgen bekend. Zo ontvangt de Vrije Basisschool School met de Bijbel Den Akker in Lommel ruim 2 miljoen euro voor afbraakwerken, een nieuwbouw en omgevingswerken. Voor basisschool Jeugdland in Tongeren werd 729.000 euro voorzien. Kleuterschool Klim-op in Helchteren krijgt bijna 194.000 euro, kleuterschool 't Reepje in Tongeren 144.000 euro, WICO-campus Mater Dei in Pelt in totaal 209.000 euro, basisschool De Achellier in Hamont-Achel 102.000 euro, basisschool Boseind in Pelt 97.800 euro, Wico-campus Salvator in Hamont-Achel 84.000 euro en T.I. Don Bosco in Helchteren 83.000 euro.

Walsend de vakantie in

Vrijdag 28 juni 2019
Pelt - Walsend de vakantie inZoomHoe kunnen we de zomervakantie beter inzetten dan met een paar walsen? Vanuit de beiaardtoren hoort u onder andere de Second Waltz van Shostakovitsj, de Bloemenwals van Tsjaikovski, "Ik hou van u" van Noordkaap… Dus als u het nog niet warm genoeg vindt, kan u al walsen over de zaterdagmarkt. Verder speelt de beiaardier nog wat zonnige muziek, zoals "Mooi weer vandaag" van Bart Kaëll, "Walking on sunshine" van Katrina and the Waves… Morgen te horen vanaf 10.30 uur op de weekmarkt in Neerpelt.
Op de laatste dag van de kajakwedstrijden tijdens de Europese Spelen in het Wit-Russische Minsk heeft Lize Broekx van de Neerpeltse Watersportclub een zevende plaats behaald in de K1 5000 m. De wedstrijd werd gewonnen door de Wit-Russische Litvinchuk voor de Hongaarse Bodonyi en de Slovaakse Petrusova.
Artuur Peters werd 13de in zijn wedstrijd van de K1 5000m. Winnaar werd de Hongaar Kopasz, voor de Portugees Pimenta en de Duitser Hoff.
Voor de NWC-deelnemers zitten de Europese Spelen er op en kunnen ze zich voorbereiden op het Wereldkampioenschap einde augustus in het Hongaarse Szeged.

Veel lokaal verkeer op Noord-Zuid

Donderdag 27 juni 2019
In maart en april het verkeer op en rond de Limburgse Noord-Zuid (N74/N715). Er werd niet enkel gemeten, maar ook gekeken naar de herkomst en bestemming. De uitgebreide meetcampagne leverde enkele opmerkelijke resultaten op. Zo blijkt dat het zuidelijk deel van de N715 aan Houthalen het zwaarst belast segment van de Noord-Zuid is. Opvallend daarbij is het groot aandeel lokaal verkeer. In Houthalen-Helchteren loopt dat aandeel zelfs op tot 50%.
“We brachten niet alleen de intensiteit van (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Veel tijdswinst voor wielrenner achter motorZoomIn wielerwedstrijden rijden veel motoren mee, bijvoorbeeld met cameramannen. Renners in de windluwte achter motoren kunnen flinke tijdswinst behalen. Voor het eerst is wetenschappelijk onderzocht hoe groot dit voordeel precies is – en het blijkt nog veel groter dan gedacht. Met computersimulaties en windtunnelmetingen bracht hoogleraar Bert Blocken van de TU Eindhoven (TU/e) en de KU Leuven dit in kaart, samen met softwarebedrijf ANSYS. Uit zijn studie blijkt dat een motor (…) Het hele nieuwsbericht

Website Wereldfeest gehackt

Donderdag 27 juni 2019
Pelt - Website Wereldfeest gehacktZoomSinds vorige maand heeft Wereldfeest Ondersteboven een nieuwe website: www.ondersteboven.net. Die werkt, dat is geen probleem, meldt Zjuul Devens, "maar via de oude benaming zou je er ook nog op moeten kunnen. Daar is iets misgelopen. Tik je de oude link in, dan kom je terecht op een site die escortdames aanbiedt (en toont). Misschien voor sommigen een leuke surprise, maar niet direct gelinkt aan de doelgroep van het Wereldfeest."
Het wereldfeest vindt dit jaar trouwens plaats op zondag 8 september (opening en expo zaterdag 7 september) en belooft weer een fantastisch feest te worden voor jong en oud, aldus Zjuul. (Archieffoto neerpelt.in)

Graag traag, dus

Donderdag 27 juni 2019
Pelt - Graag traag, dusZoomMorgennamiddag begint weer de zomervakantie, en dus hebben veel kinderen in de gemeente een "Graag traag"-bord geschilderd om automobilisten er op te wijzen dat ze niet te snel mogen rijden - we meldden dat al. Pauline en Leonard (foto) schilderden deze borden die op de Ringlaan zullen staan. Elk verkeersslachtoffer is er één te veel en je wil het als automobilist niet op je geweten hebben. Daarom: graag traag!

Naar school met De Lijn

Donderdag 27 juni 2019
Maakt jouw zoon of dochter volgend schooljaar de overstap naar het 1ste secundair? Dan kan je voor hem/haar een gratis abonnement van De Lijn voor de maand september aanvragen. Interesse? Vraag dan vóór 30 juni (zondag!) jouw abonnement aan via www.delijn.be/probeeractie.
Er komen nogal wat reacties binnen op ons bericht van gisteravond. Dat is ook de NMBS niet ontgaan. We kregen deze reactie van de woordvoerder: "De afgelopen dagen zijn er inderdaad een aantal technische problemen geweest voor onze treinen richting Hamont. Wij willen ons dan ook verontschuldigen voor de hinder die onze reizigers hierdoor hebben ondervonden. Nu is het zo dat spoornetbeheerder Infrabel bezig is met de elektrificatie van de spoorlijn tussen Mol en Hamont. In dat kader onderzoeken wij ook of wij op deze lijn comfortabele elektrische treinen kunnen inzetten en of we de piekuurtreinen die nu al rijden tussen Brussel en Mol vanaf december 2020 kunnen verlengen tot Neerpelt en Hamont."

Een tankwagen, quads en honden

Donderdag 27 juni 2019
De anonieme grommelaar
Grommelen is mijn tweede natuur, ik kan er ook niet aan doen. Ik weet het, het is sterker dan mezelf. Soms grommel ik voor dingen waar een normaal mens niet eens bij stilstaat, of hooguit eens om zucht. Maar soms…
Neem nu enkele dagen geleden, maandagochtend: om de hitte voor te zijn was de anonieme al vroeg aan 't fietsen. Langs het kanaal. Staat daar – vóór 8 uur – onder de brug van Kaulille naar Lozen een tankwagen van een (Nederlands) industrieel schoonmaakbedrijf op het (…) Het hele nieuwsbericht

Hitte blijft duren

Donderdag 27 juni 2019
Weerbericht
Pelt - Hitte blijft durenHogedrukinvloeden zorgen voor droog en zonnig weer. Hierbij wordt erg warme lucht aangevoerd en bereikt het kwik geregeld tropische waarden. Om een hittegolf te krijgen hebben we 5 opeenvolgende dagen nodig van 25 graden of meer, waarvan 3 dagen 30 graden of meer bedragen. Momenteel hebben we reeds 3 dagen met meer dan 25 graden als maxima, waarvan 2 dagen boven 30 graden waren. De volgende dagen blijft het bijzonder warm, dus een hittegolf zit er zeker aan te komen.
Vandaag wordt het (…) Het hele nieuwsbericht
"Peltenaars, Lommelaars en Hamontenaren die dezer weken het treintje nemen richting Antwerpen, vallen van de ene miserie in de andere. De week is nog maar half en zowel maandag als dinsdag waren we meer dan een uur te laat thuis. De laatste dagen is het de gewoonte om de trein te laten rijden tot Mol en dan de Limburgers te laten staan. Kapotte motorwagens, treinen die stil vallen door de warmte, mensen die bijna flauw vallen omdat de airco het niet doet."
Aldus de klacht van een van de vele Noord-Limburgse treinreizigers. Kunt u zich daarin vinden? Hebt u de voorbije dagen ook zulke toestanden meegemaakt? 

Klaar voor de Drievalleientocht

Woensdag 26 juni 2019
Pelt - Klaar voor de DrievalleientochtZoomVandaag konden geïnteresseerden de Drievalleientocht rijden. Vanmorgen fotografeerden we in De Bosuil de inschrijvingstafel, met links Bart Schreurs van WTC "Allemaal op de Fiets" en rechts Bob Vandermeulen van de gemeentelijke sportdienst. (Foto Dominique Vandormael)
Grensgevallen
De politie van Valkenswaard heeft deze namiddag een zijruit van een auto ingeslagen omdat er in de wagen een hond opgesloten zat. ‘Onbegrijpelijk! Het is 27 graden buiten. In een geparkeerde auto na 10 minuten 37 graden. Na een uur meer dan 45 graden,’ aldus de politie op Twitter. Nadat de hond uit de auto was bevrijd werd hij elders ondergebracht voor verzorging.

Onderzoek naar dode mezen

Woensdag 26 juni 2019
VELT en Vogelbescherming Vlaanderen hebben dit voorjaar heel wat meldingen van verontruste mensen ontvangen die een nest met dode mezenjongen in de tuin vonden. In Limburg gaat het om circa 500 dode mezen. De komende weken wordt er stalen geanalyseerd in het labo. (Bron: Radio 2)

Guy Berben overleden

Woensdag 26 juni 2019
In Oudenaarde is maandag Guy Berben overleden, de weduwnaar van Rita Blondeel en de levenspartner van Ingrid De Bruyne. Hij was 65 jaar. Het afscheid zal plaatsvinden in besloten kring. Begroeting: donderdag (16-19u) in funerarium D'hondt in de Gentstraat 82 in Oudenaarde.
Op de Europese Spelen te Minsk werden vandaag de finales gevaren met de NWC-deelnemers. Artuur Peters moest van start in de finale K1 1000 meter. Met topvaarders uit heel Europa lag hij in een select deelnemersveld. Artuur ging voortvarend van start en kwam na 250 m door op een derde plaats in 49”61. Daarna kwam het verval en na 500 meter lag hij zevende in 1’44”. Op 750 meter lag hij ook 7-de in 2’39” en dit was ook in zijn eindresultaat in (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - De TOPpers waren op de afspraakZoom Afgelopen zaterdag vertegenwoordigde 'Triatleten omgeving Pelt' (TOP) onze fusiegemeente op 'Bike my Day', een wielertoertocht voor het goede doel. Een vijfkoppig estafetteteam moet daarbij zoveel mogelijk rondjes van 11km afleggen binnen de 11 uren. Een opdracht helemaal op het lijf geschreven van Yves Imbrechts, Thomas Geerts, Christoph Jannis, Bram Meekers en Jonas Wilms. In totaal legden ze 36 rondjes of 396km af, goed voor de tweede plaats in het algemeen teamklassement. Dankzij sponsoring (…) Het hele nieuwsbericht
De TOPpers waren op de afspraak
Zoom
Op de eerste dag van de kajakwedstrijden op de Europese Spelen in het Wit-Russische Minsk zijn alle NWC-leden er in geslaagd om de finale te halen. Lize Broekx en Hermien Peters werden derde in hun reeks in de K2 500 meter, achter Hongarije en Wit-Rusland; ze konden zich daardoor rechtstreeks plaatsen voor de A-finale. Van alle deelnemende boten hadden zij de derde snelste tijd. Artuur Peters werd in zijn reeks K1 1000 m zesde en kon zich voor de halve finale plaatsen. Daarin moest hij bij de eerste drie zijn om alsnog naar de finale te kunnen gaan. Hij werd knap tweede achter de Wit-Rus Yurenia en treedt dus morgen ook aan in de finale op deze Europese Spelen.

Jan Vangeneugden overleden

Dinsdag 25 juni 2019
Pelt - Jan Vangeneugden overledenIn het ZOL in Genk is gisteren de uit Kleine Brogel afkomstige Jan Vangeneugden overleden, de echtgenoot van Yvette Duyck. Hij was 81 jaar. De afscheidsdienst zal in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (17.45-18.15u) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Lèneke Huyers overleden

Dinsdag 25 juni 2019
Pelt - Lèneke Huyers overledenin het Mariaziekenhuis is gisteren Lèneke Huyers overleden, de echtgenote van Herman Stalmans. Ze was 78 jaar. Zaterdag wordt ze begraven, na een eucharistieviering (om 10.30u) in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille. Vrijdag om 18.30u is er daar een avondwake, waarna mogelijkheid tot begroeting in uitvaartcentrum Severens.

Man verblindde F16-piloot

Dinsdag 25 juni 2019
Kort nieuws van bij de buren
Pelt - Man verblindde F16-pilootDe correctionele rechtbank van Hasselt heeft een 67-jarige man uit Hechtel tot zes maanden celstraf met uitstel en tot een boete van 1.200 euro veroordeeld omdat hij vorig jaar een F16-piloot van de basis Kleine Brogel met een laserpen verblindde.
Pelt - Nog wachten op lijn Hamont-WeertZoomDe NMBS wil voorlopig niet weten van een verlenging van de spoorlijn Mol-Hamont tot in Weert. Dat is gisteren gezegd tijdens de bespreking van voorstellen voor een nieuw vervoersplan met de Limburgse parlementsleden en lokale besturen. Volgens de NMBS moeten er eerst nog infrastructuurwerken worden uitgevoerd. Aan Nederlandse zijde is men wel bereid om de verbinding te realiseren, maar voor de uitvoering ervan wordt er gekeken naar de NMBS.
Ook bestudeert de NMBS de mogelijkheid om de (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Schutterswezen nu immaterieel erfgoedZoomVlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft 5 nieuwe elementen toegevoegd aan de Vlaamse Inventaris van het immaterieel cultureel erfgoed. Daaronder het schutterswezen met zijn vele buks- en andere schutterijen.
Schuttersgilden werden eeuwen geleden opgericht om in te staan voor de veiligheid van de plaatselijke bevolking. Vandaag de dag bestaan ze nog steeds in de vorm van sociale verenigingen, waarbij het groepsgevoel primeert. Deze broeder- en zusterschappen houden eeuwenoude tradities (…) Het hele nieuwsbericht

Vakantieregeling De Lijn

Dinsdag 25 juni 2019
Pelt - Vakantieregeling De LijnZoomVanaf morgen, woensdag 26 juni rijden de bussen van De Lijn volgens de vakantiedienstregeling. Meer info via de site van De Lijn.

Klaarmaken voor 'Lalala Lille'

Maandag 24 juni 2019
Pelt - Klaarmaken voor 'Lalala Lille'ZoomWanneer men de komende avonden in SHLille voorbij komt, dan is de kans groot dat je de fanfare "Vermaak na Arbeid" hoort repeteren. Ze maken zich namelijk klaar voor het groots openluchtconcert LaLaLa Lille dat komende zaterdag zal plaatsvinden. Op de affiche staan dit jaar zangeres Jolien Thijs (bekend van Jazzoline Orchestra en The Scabs) en zanger Eddy Baeten. Samen met het fanfareorkest uit SHLille dat onder leiding staat van Sander Jakubka zullen zij muziek brengen van Elvis Presley, Etta James, Tony Bennett, Lady Gaga en vele anderen, tijdens een twee uur durend programma. Daarna zal de coverband Roundabout de afterparty verzorgen met de meeste bekende pop, rock en hedendaagse hits. LaLaLa Lille gaat van start om 20u op het dorpsplein (aan de kerk) van SHLille. Het terrasweer is besteld!

Jean Gerits overleden

Maandag 24 juni 2019
Pelt - Jean Gerits overledenGisteren is Jean Gerits overleden, de echtgenoot van Mia Verschakelen. Hij was 73 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens.

De winnaars van de weekmarkt

Maandag 24 juni 2019
Pelt - De winnaars van de weekmarktZoomOp de weekmarkt van Neerpelt werden afgelopen zaterdag twee fietsen uitgereikt. De afgelopen twee weken konden klanten op de weekmarkt lotjes invullen en zo deelnemen aan de tombola van de marktkramers in samenwerking met de gemeente. Er kwamen op die manier zo’n 4000 lotjes in de urne terecht. De spreekwoordelijke onschuldige hand trok daaruit twee heel gelukkige winnaars. En zo mochten Marleen Peeters en het echtpaar Michel en Helene Giesbers afgelopen zaterdag op de markt een gloednieuwe fiets in ontvangst nemen.
De fietsen werden geschonken door de marktkramers van de Neerpeltse weekmarkt. Met hun actie wilden ze de weekmarkt in de kijker zetten en het marktbezoek extra stimuleren.

Tips voor warme dagen!

Maandag 24 juni 2019
Pelt - Tips voor warme dagen!ZoomDe Vlaamse Overheid heeft deze speciale website boordevol tips om deze warme dagen beter te overleven.

Jacobus Hoeben overleden

Maandag 24 juni 2019
Pelt - Jacobus Hoeben overledenGisteren is in het Mariaziekenhuis Jacobus (Jacky) Hoeben overleden, de echtgenoot van Julia Monten. Hij was 88 jaar. Volgens de wil van Jacky wordt zijn lichaam ter beschikking gesteld van de wetenschap. Vrijdag (18.30 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Overpelt-Centrum.

Vant hoeje kriedde doorst

Maandag 24 juni 2019
Pelter Hükske
Pelt - Vant hoeje kriedde doorstZoomNa enkele pinten kan de logica wel eens… anders uitvallen. Verder vertellen in het Pelter, natuurlijk! Tot maandag... (Fons Tuyaerts)
Pelt - Zomers concert met Pulse Percussion TrioZoomMet het Pulse Percussion Trio, bestaande uit de gebroeders Tom en Tim Ouderits en Evert Van Eynde, sloot de werkgroep van de "4 Jaargetijden" zondag het veertiende werkjaar af. Een percussion trio is een niet-alledaagse instrumentencombinatie. Met een gevarieerd programma en een meesterlijke coördinatie wist het trio het publiek in zijn ban te krijgen. Meer foto's
Pelt - Vandalisme aan passantenhavenAan de passantenhaven in de Jaak Tassetstraat hebben vandalen borden van het fietsroutenetwerk in het water gegooid. De feiten zijn gisteren vastgesteld.

Schoolfeest in het Hènt

Zondag 23 juni 2019
Pelt - Schoolfeest in het HèntZoomDe kinderen van de basisschool in het Herent hadden samen met de leerkrachten weer een schitterend optreden voorzien. Onder een stralende zon ging het feest daarna op de speelplaats verder. Het werd weer een geslaagde afsluiter van het schooljaar! (Foito's Luc Swinnen)
Schoolfeest in het HèntSchoolfeest in het Hènt
Zoom

Schoolfeest in het Lindel

Zondag 23 juni 2019
Pelt - Schoolfeest in het LindelZoomPrachtig weer vandaag, en het schoolfeest van de Corneliusschool in het Lindel had dan ook alles mee om het de kinderen en de bezoekers naar hun zin te maken. Paul Smeets maakte niet alleen deze foto, hij maakte er nog veel meer.

Code oranje: hitte

Zondag 23 juni 2019
Pelt - Code oranje: hitteHet KMI geeft vandaag code oranje. De volgende dagen wordt het steeds warmer. Bij dergelijke erg hoge temperatuurwaarden zullen voor behoeftige mensen bepaalde maatregelen noodzakelijk zijn : regelmatig drinken, zich lichter kleden, de dag in koelere ruimten laten doorbrengen, de gezondheidstoestand regelmatig opvolgen, licht verteerbaar voedsel (en in kleinere porties) tot zich nemen, deuren en ramen gesloten houden om de warmte buiten te houden. Wees voorbereid en volg de raadgevingen van de bevoegde overheid op.

Nog 496 landbouwbedrijven

Zondag 23 juni 2019
Noord-Limburg telt 496 landbouwbedrijven. Zij bewerken in het totaal 13.800 ha. Tien jaar geleden waren er in Noord-Limburg nog 607 landbouwbedrijven.
Pelt - Leven met de overlast van de processierupsZoomVan de processierups geraken we nooit meer af, lazen we gisteren ergens. Dus moeten we met die overlast leren leven. Nature Today mailde vandaag wat een mens kan doen bij gezondheidsklachten die door de brandhaarden van de vermaledijde rups veroorzaakt worden. Krabben tegen de jeuk is er niet bij.  

4,1 procent in Limburg bebouwd

Zaterdag 22 juni 2019
In Limburg is 4,1 procent van de totale oppervlakte bebouwd. Genk kent met 8,4 procent de grootste bebouwingsgraad, Voeren met 1,2 procent de kleinste. De bebouwingsgraad in Leopoldsburg bedraagt 6,7 procent, in Beringen 5,7 procent, in Pelt 5 procent, in Hamont-Achel 4,4 procent, in Lommel 4,2 procent, in Houthalen-Helchteren 4,1 procent, in Tongeren 3,7 procent, in Bocholt 3,3 procent, in Oudsbergen 2,9 procent, in Peer 2,8 procent en in Hechtel-Eksel 1,8 procent.

Bloemen in verstoorde grond

Zaterdag 22 juni 2019
Vandaag gezien in Bosland
Pelt - Bloemen in verstoorde grondZoomOp deze panoramafoto van Pierre Rutten ziet men links de grote klaproos en rechts de korenbloem. Beide soorten groeien op omgewoelde aarde. Daar waar de klaprozen in de wegbermen het zeer goed doen, heeft de korenbloem het erg moeilijk om zich te handhaven in onze korenvelden. (Pierre Rutten)
Pelt - Eerste editie van de 'Quizpolitie'ZoomIn de fanfarezaal in de Jaak Tassetstraat vond gisteren de eerste editie van "De Quizpolitie met Benny Bax" plaats. Voor deelname aan die eerste editie was er veel belangstelling, zodat de inschrijvingstermijn al vroeg afgesloten moest worden. De sfeer zat er dan ook goed in en het werd een fijne quizavond... (Foto Leon Alders) Meer foto's
Pelt - William Peters 2de op EK quadratlonZoomWilliam Peters, lid van de Neerpeltse Watersportclub, is vandaag tweede geworden op het Europees Kampioenschap Quadratlon in het Tsjechische Tyn nad Vltavou. Nadat hij op 26 mei in het Engelse Brigg nog de wereldtitel behaalde in de quadratlon over de middellange afstand - bestaande uit achtereenvolgens 1,5 km zwemmen, 8 km kajakken, 40 km fietsen en 10 km lopen - moest William nu genoegen nemen met de tweede plaats. De Europese titel werd gewonnen door de Tsjech Tomas Svobada die op het WK nog tweede eindigde achter William.

Kleuters maken de overstap

Zaterdag 22 juni 2019
Pelt - Kleuters maken de overstapZoomGisteren was het voor de derde kleuterklas van basisschool Helibel Lille tijd om afscheid te nemen van de kleutertijd. Een zeer belangrijk moment voor de kinderen! Zij dansten en zongen voor de laatste keer als kleuter. In september zullen ze immers naar het eerste leerjaar gaan. Om de namiddag af te sluiten, werd er nog een receptie aangeboden door het oudercomité. Proficiat aan alle kleuters die het kleuteronderwijs met glans en glorie hebben doorlopen! (Foto's Rik Vander Sanden) Meer foto's
Kleuters maken de overstapKleuters maken de overstap
Kleuters maken de overstapKleuters maken de overstap
Zoom

Henri Crooymans overleden

Zaterdag 22 juni 2019
Pelt - Henri Crooymans overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Henri Crooymans overleden, de echtgenoot van Josephine Van Son en de zaakvoerder van All Trac Technics. Hij was 71 jaar. De uitvaart zal in besloten kring worden gehouden. Begroeting: dinsdag (19-20u) in uitvaartcentrum Vandebosch in Pelt.

Lichtende nachtwolken

Zaterdag 22 juni 2019
Pelt - Lichtende nachtwolkenZoomEen mooi schouwspel gisterenavond tijdens midzomernacht. Je kon deze lichtende nachtwolken mooi zien en uiteraard fotograferen. Lichtende nachtwolken zijn een soort wolken die voorkomen op ongeveer 75 tot 85 kilometer hoogte, veel hoger dan gewone wolken, die hooguit zo'n 20 kilometer hoogte bereiken. Na zonsondergang weerkaatsen die hoge wolken nog een tijd zonlicht. (Foto Bart Liesenborgs en Inge Jespers)

Film- en dansmuziek op beiaard

Vrijdag 21 juni 2019
Pelt - Film- en dansmuziek op beiaardZoomOp het programma van het wekelijks beiaardconcert, morgen tijdens de markt van Neerpelt, staat deze week film- en dansmuziek. Zo kan u muziek horen uit films als The Godfather, James Bond, Breakfast at Tiffany’s, Bienvenue chez les chitit’s… Wat dans betreft, hoort u walsen, de Notenkraker en ook populaire dansen zoals Gangnam Style, de vogeltjesdans, Lambada… Te horen vanaf 10.30 uur.
Pelt - Actie tegen straatracers en driftersZoomVerschillende politiediensten in Limburg gaan strenger optreden tegen straatracers en zogenaamde drifters. Dat zijn chauffeurs die met gierende banden door de bochten scheuren. 

Zondag 'dag van de weduwen'

Vrijdag 21 juni 2019
Zondag is het de "internationale dag van de weduwen". Het Belgische statistiekbureau Statbel viste uit dat in 2017 40.221 personen weduwe of weduwnaar werden. Het gaat om een uitgesproken vrouwelijk fenomeen: 68,8% was vrouw, tegenover 31,2% man. Andere kenmerken van weduwen en weduwnaars in dat jaar: meer dan de helft van de betrokken achterblijvers was dan ouder dan 75 jaar (54,5%). Dat geldt vooral voor Vlaanderen (57,7%). Ook in Wallonië (49,2%) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (51,8%) was één op twee ouder dan 75 jaar. Mannen worden gemiddeld weduwnaar op 76,2 jaar, vrouwen gemiddeld weduwe op 73,7 jaar. De huwelijken die ontbonden worden als één van de partners sterft, hebben een gemiddelde duur van 48,2 jaar.
Pelt - Ophaalrondes huisvuil worden aangepastVolgende week worden zeer hoge temperaturen voorspeld. "Deze hittegolf maakt het niet makkelijk voor de afvalophalers om hun werk uit te oefenen. Om die reden worden de ophaalrondes volgende week aangepast. Limburg.net vraagt alle inwoners van Limburg en Diest om hun afval volgende week tijdig buiten te zetten. "Bij voorkeur de avond voor de ophaling en zeker voor 6u 's ochtends", laat Limburg.net weten.

Jan Vanseggelen overleden

Vrijdag 21 juni 2019
Pelt - Jan Vanseggelen overledenGisteren is Jan Vanseggelen overleden. Hij was 70 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (17.45-18.15 uur) in uitvaartcentrum Severens.
Pelt - Acht nieuwe spelers bij EsperanzaEsperanza Pelt heeft acht nieuwe spelers aangetrokken: Vincent Bogaerts (UNA), Michiel Niijsten (Meerssen), Jan van Hengel, Serhat Koc (TEC), Dylan Put (Bocholt), Gijs Brouwers (Spouwen-Mopertingen) en Sven van de Kerkhof en Martijn Thomassen (beiden Herentals).
Het beleid rond de nee/nee- en ja/nee-stickers voor ongeadresseerd reclamedrukwerk wordt geüniformeerd en geharmoniseerd, meldt de OVAM. Op vraag van de sector werd een overeenkomst gesloten met het Vlaams gewest. Die overeenkomst bepaalt het Vlaamse beleid rond anti-reclamestickers. 
De sector verbindt zich ertoe dat er voldoende anti-reclamestickers gedrukt en verspreid worden. Burgers gaan gratis stickers kunnen meenemen in de publiek toegankelijke ruimte van de postkantoren van bpost. (…) Het hele nieuwsbericht
Vanmiddag rond 13 uur raakten een auto en een 17-jarige bromfietser uit Bocholt in een aanrijding betrokken op de Koning Albertlaan in Neerpelt. De Bocholtenaar werd daarbij gewond en naar het Mariaziekenhuis overgebracht. De automobilist, een 69-jarige inwoner van Houthalen-Helchteren, bleef ongedeerd.

Auto tegen verlichtingspaal

Donderdag 20 juni 2019
Pelt - Auto tegen verlichtingspaalVanavond is op de Breugelweg in Overpelt een auto tegen een verlichtingspaal gereden. De bestuurder raakte daarbij gewond.

Hittegolf op komst

Donderdag 20 juni 2019
Weerbericht
Pelt - Hittegolf op komstEen storing trekt  vandaag over onze regio met regen en buien. Nadien bouwt een hogedrukgebied op en is het meestal droog, maar wel wat koeler. In de loop van het weekend draait de wind naar het oosten en wordt droge en warme landlucht aangevoerd. Na het weekend zijn tropische maxima mogelijk en dat zou kunnen aanhouden tot woensdag. Als dat gebeurt hebben we een hittegolf in Limburg.
Vandaag is het wisselvallig met opklaringen en regenbuien. Een donderslag is in de ochtend mogelijk. Na (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuw kantoor voor Bestt

Donderdag 20 juni 2019
Aan de Leopoldlaan heeft de bvba Bestt een Noord-Limburgs kantoor geopend. Het wordt bemand door Noël Brusselaers en An Claes. Het bedrijf is gespecialiseerd in het leveren van superisolerend buitenschrijnwerk.
Heb je een volle huisvuilzak die je niet meer kan buitenzetten omdat je op vakantie vertrekt? Of heb je beperkte stockageruimte waardoor het vervelend is om tijdens extreme warmte een volle huisvuilzak in huis te hebben? Dan kan je tijdens de zomermaanden deze zak naar het recyclagepark brengen, meldt Limburg.net. 
Zoals gewoonlijk moet je je registreren - maar via een speciale knop - via de toegangszuil van het recyclagepark. Als je nog andere fracties bij hebt, rijd je een aparte ronde zodat de kilo’s huisvuil apart gewogen en geregistreerd worden. Je kan enkel tussen 2 juli en 28 september huisvuil in de bordeauxkleurige huisvuilzakken op het park binnenbrengen. Maar als je geen problemen hebt om je huisvuilzak te stockeren, kan je net zoals de rest van het jaar je huisvuilzak meegeven met de veertiendaagse ophaling aan huis. Niets zo eenvoudig als je zak vooraan aan je woning buiten te zetten.  
Het Limburgse parket start een onderzoek naar amateurclubs en andere verenigingen. Het parket vermoedt dat clubs worden misbruikt door criminele organisaties die geld willen witwassen of drugs willen verhandelen.
Pelt - Met de fiets naar Eddy's standbeeldZoomElke woensdag maken een aantal leden van "WTC Allemaal op de fiets" een rit van zo'n 150 km. Dit jaar proberen ze telkens de trip naar een of andere bezienswaardigheid te rijden. Naast hun jaarlijkse tocht naar de basilieken van Scherpenheuvel en Kevelaer reden ze dit jaar al naar de bloesems in Sint-Truiden, het Sven Nijs Cycling Center in Baal en het Kempens wielermuseum in Grobbendonk.
Vandaag reden ze naar de Vlooybergtoren in Tielt-Winge en - nu de Tourstart in Brussel nadert - even verderop naar het standbeeld van Eddy Merckx in Meensel-Kiezegem (foto boven). Op de foto hieronder de 3 beroemdste 'fietsboys' van Lille, boven op het uitkijkplatform van de Vlooybergtore.
Met de fiets naar Eddy's standbeeld
Zoom

Keukenbrand in Stuifzandstraat

Woensdag 19 juni 2019
Pelt - Keukenbrand in StuifzandstraatIn een woning aan de Stuifzandstraat in Overpelt brak vanochtend brand uit in de keuken. De schade bleef beperkt. Een kortsluiting lag aan de basis van de brand.

Drugsactie: 24 huiszoekingen

Woensdag 19 juni 2019
Pelt - Drugsactie: 24 huiszoekingenVanochtend werden onder coördinatie van de federale gerechtelijke politie Limburg 24 huiszoekingen uitgevoerd in België, Nederland en Duitsland in het kader van een gerechtelijke actie tegen synthetische drugslabo's in de grensstreek. In ons land zijn drie wietplantages aangetroffen en 15 luxevoertuigen in beslag genomen. Er werden 22 arrestaties verricht. In Nederlands Limburg is een productielabo voor synthetische drugs in volle werking aangetroffen en werd 2,4 miljoen euro in beslag genomen. In een loods in Duitsland werd een grote hoeveelheid plantagemateriaal voor hennepplantages aangetroffen. De speurders kwamen de bende op het spoor na meerdere dumpingen van chemisch afval, onder meer in Hamont-Achel.

Henri Knevels overleden

Woensdag 19 juni 2019
Pelt - Henri Knevels overledenIN WZC Immaculata is vandaag Henri Knevels overleden, de echtgenoot van Catho Croonen. Hij was 90 jaar. Volgende week woensdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsviering (om 10.30u) in het crematorium in Lommel. Begroeting: dinsdag 25 juni (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Broeden in de zon

Woensdag 19 juni 2019
Vandaag gezien
Pelt - Broeden in de zonZoomGenietend van de zon zit deze houtduif heerlijk te broeden in een nis van de kerktoren van SHLille. Niet iedereen zal blij zijn met haar toekomstige kroost...

Code geel: onweer

Woensdag 19 juni 2019
Pelt - Code geel: onweerHet KMI geeft opnieuw Code geel: Vanaf het midden van de namiddag verwachten we nieuwe onweders vanuit Frankrijk die noordoostwaarts over ons land trekken. De hevigste onweders zouden het westen van het land aandoen. Er kan flink wat regen vallen met hagel en eventueel ook lokale windstoten. Het is niet uitgesloten dat andere provincies naar oranje evolueren.
Het is maar dat je 't weet
Tijdens de nachten van donderdag 20 en vrijdag 21 juni voert het Agentschap Wegen en Verkeer verschillende onderhoudswerken uit in de omgeving van het Klaverblad in Lummen. Daarbij zal het verkeer plaatselijk over een beperkt aantal rijstroken moeten rijden, voorbij een mobiele werf. Van vrijdagavond 20u tot zaterdagochtend 10u worden ook twee lussen van de verkeerswisselaar volledig afgesloten. Het verkeer wordt dan omgeleid via het eerstvolgende complex.

Te snel rijden kan geld kosten

Dinsdag 18 juni 2019
Pelt - Te snel rijden kan geld kostenTwee keer controleerde de lokale politie HANO in april de snelheid van auto's binnen de Ringlaan in Overpelt. Dat was op 26 en op 29 april, in de Bemvaartstraat. Tweemaal was het bingo: op 26 april reed ruim 49% van de gecontroleerde auto's te snel, op 29 april zelfs 65 procent. Te vaak denken automobilisten er niet aan dat men binnen de Ringlaan slechts aan maximum 30km/u mag rijden. De Bemvaartstraat doet momenteel dienst als een soort omleiding, vanwege de werken op de Ringlaan.
Ook op de Lozenweg en 't Lo in Hamont-Achel wordt vaak veel te snel gereden, zo leren de cijfers van de snelheidscontroles in april, die de lokale politie vandaag vrijgaf. Snelheidscontroles april
Grensgevallen
De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) gaat het komende anderhalf jaar alle vacatures voor wetenschappelijk personeel alleen voor vrouwen openstellen. Dat blijkt uit een nieuwsbrief van het college van bestuur. Volgens de universiteit staat Europese wetgeving de maatregel toe. De universiteit wil volgend jaar 20 procent vrouwelijke hoogleraren, 25 procent vrouwelijke hoofddocenten en 35 procent vrouwelijke docenten hebben. Zonder deze opvallende maatregel wordt dat doel niet gehaald, aldus het college van bestuur. De maatregel gaat in vanaf 1 juli.
Het is maar dat je 't weet
Vanaf komende maandag 24 juni starten op de Kempischesteenweg in Hasselt de werken voor de aanleg van een nieuw fietspad tussen de Genkersteenweg en de Banneuxstraat. Daarna volgen ook op en rond het kruispunt met de Paalsteenstraat nog enkele verbeteringen die het comfortabeler moeten maken voor de fietsers en voetgangers.
De afgelopen weken voerde Fluvius nutswerken uit tussen de Genkersteenweg en de Banneuxstraat. Aansluitend kan het Agentschap Wegen en Verkeer op 24 juni starten met de (…) Het hele nieuwsbericht

Raymonde Duysburgh overleden

Dinsdag 18 juni 2019
Pelt - Raymonde Duysburgh overledenGisteren is Raymonde Duysburgh overleden, de weduwe van Gerard en Albert Loncke. Zij was 95 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Overpelt-Fabriek. Begroeting: donderdag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens.
Het parket Limburg, de griffie van de rechtbank Limburg en de FOD Financiën hebben de handen in elkaar geslagen om een betere inning van geldboetes en verbeurdverklaringen te verzekeren. Daarnaast verleende ook de Universiteit Hasselt ondersteuning en maakten drie studenten van de faculteit TEW een bedrijfseconomische analyse van de werkprocessen.
Een eerste gezamenlijke bekommernis is de uniformering van de softwareapplicaties, gekoppeld aan een geautomatiseerde opvolging. De FOD (…) Het hele nieuwsbericht

'Fietsen door de bomen'

Maandag 17 juni 2019
Pelt - 'Fietsen door de bomen'ZoomFietsen door de bomen... Wie (nog) niet de kans had om in Hechtel-Eksel zelf een ritje door de bomen te maken, kan alvast hier de belevenis ervaren, signaleert Eric Swinnen. "Vanmorgen in alle vroegte een ritje gaan maken, en er kwamen nog enkele vroege vogels genieten van de rust tussen de bomen. Want in de drukte van zondag was dat niet te doen, zei een van die andere vroege vogels."

Drie inbrekers betrapt

Maandag 17 juni 2019
Pelt - Drie inbrekers betraptVanochtend rond 3 uur heeft een bewakingsagent drie inbrekers betrapt die binnengedrongen waren in een pand aan de Siberiëstraat. De inbrekers sloegen op de vlucht.

Drugsafval gedumpt in veldweg

Maandag 17 juni 2019
Kort nieuws van bij de buren
Pelt - Drugsafval gedumpt in veldwegOnbekenden hebben een honderdtal zakken met afval van een cannabisplantage gedumpt op een veldweg aan de Weerterweg in Bocholt. Wanneer dat precies gebeurde, is niet geweten. Het afval werd aangetroffen door gemeentepersoneel. De gemeentelijke technische dienst van Bocholt heeft het drugsafval opgeruimd.

Lewie zè gebeet

Maandag 17 juni 2019
Pelter Hükske
Pelt - Lewie zè gebeetZoomMijnheer pastoor doet zijn best om te verhinderen dat zijn parochianen iets in de kerk zouden vergeten. Maar op een zondag vindt hij toch wel iets heel speciaals!
Zo nodig nóg eens beluisteren voordat je de mop voort vertelt. Maar dan in het Pelter natuurlijk! Dès boe wellie het veur doên.
Tot volgende maandag! Fons. (Fons Tuyaerts)
Pelt - Kampweekend van de oud-KSA-leidingZoomAfgelopen weekend was het weer zover: het kampweekend van oud-KSA-leiding Lindel-Hoeven. Vrijdagavond samenkomen aan het KSA-lokaal en dan richting kampplaats "Den Tris" in Koersel. Zaterdag bezochten ze in Beringen het mijnmuseum en de historische gebouwen onder leiding van gids Flor. Na dit bezoek ging het via een wandeltocht over de mijnterril richting brouwerij Remise. Na de uitleg van brouwmeester Patrick over het gebouw en het brouwproces, was het tijd om de Trippel, Double en Superpils van Remise te (…) Het hele nieuwsbericht

Autobrand in Kooiveldstraat

Zondag 16 juni 2019
Pelt - Autobrand in KooiveldstraatDe brandweer moest deze namiddag rond 14 uur uitrukken voor een autobrand in de Kooiveldstraat. Bij aankomst van de spuitgasten bleek de eigenaar de brand al geblust te hebben. Vanmorgen moest de brandweer een silobrandblussen  bij Rubber Recycling aan de Emiel Vlieberghlaan.

Na weekend zomers !

Zaterdag 15 juni 2019
Pelt - Na weekend zomers !Na de passage van een actieve storing zaterdagochtend, volgt er stabieler weer met opklaringen. De volgende dagen kan een mobiele wig het weerbeeld bepalen met zonnige perioden en hoge maxima. De temperaturen bereiken zomerse waarden, maar halfweg de week neemt de onweersdreiging toe. Ook de nachten verlopen erg zacht bij minima ruim boven 10 graden.
Vandaag
blijft het na een regenachtige ochtend stilaan overwegend droog en volgen er opklaringen. Een enkele bui is echter nog mogelijk in de namiddag. (…) Het hele nieuwsbericht

Fietser gewond op Leopoldlaan

Zaterdag 15 juni 2019
Gisterennamiddag botsten een fietser en een auto op de Leopoldlaan. De fietser werd daarbij gewond.
Pelt - Met Okra naar de Venbergse MolenZoomDonderdag fietsten 23 leden van Okra Grote Heide naar de Venbergse Molen in Valkenswaard. Ze werden getrakteerd op een koffie of thee met een lekker stukje taart. Rik had voor de gelegenheid een quiz voorbereid en die werd nipt gewonnen door Madeleine. De regen was op het einde nog een spelbreker maar na de bui fietsten de deelnemers gezellig door de prachtige natuur van de Malpie allen droog naar huis.

Reuzenmiereneter geboren

Vrijdag 14 juni 2019
Grensgevallen
Pelt - Reuzenmiereneter geborenZoomIn de dierentuin GaiaZOO in het Nederlands-Limburgse Kerkrade is afgelopen weekend na een draagtijd van zes maanden een reuzenmiereneter geboren. Het jong is een vrouwtje en het gaat goed met haar. De dierenverzorgers zien de kleine telg al goed drinken bij de moeder. Het is de tweede keer dat vrouwtje Mocoa voor nageslacht heeft gezorgd. Het huidige exemplaar weegt 1700 gram. (Foto GaiaZOO)

Man (37) gewond bij botsing

Vrijdag 14 juni 2019
Pelt - Man (37) gewond bij botsingEen 37-jarige man uit Pelt is gewond geraakt bij een botsing tussen twee auto's in Plockroy in Oudsbergen. Het ongeval gebeurde gisterenavond rond 20.30 uur.

Veerle Heijlen overleden

Vrijdag 14 juni 2019
Pelt - Veerle Heijlen overledenWoensdag is Veerle Heijlen overleden, de vriendin van Eddy Loos. Zij was 49 jaar en stond haar lichaam af aan de wetenschap.

Code geel: regen

Vrijdag 14 juni 2019
Pelt - Code geel: regenHet KMI waarschuwt opnieuw met code geel. "Vrijdagavond en -nacht trekt een actieve frontale golf over ons land met soms intense regen of buien die op sommige plaatsen voor grote neerslaghoeveelheden in korte tijd kunnen zorgen. Mogelijk kan er van 10 tot 30 mm in 6 uren tijd vallen. Er is ook kans op onweer", laat het KMI weten.
Via de Internetgazet zou de organisatie 59NC graag een oproep willen doen aan personen die in 1959 geboren - en sindsdien opgegroeid - zijn in Neerpelt. Het gaat om hen die in het centrum en de randkernen zoals Broeseind en Damsheide woonden of nog wonen. De organisatie heeft veel gegevens. Maar na 20 jaar zijn er vermoedelijk wat adreswijzigingen geweest. Daarbij beschikken veel mensen niet meer over een huistelefoon! Mailen kan naar elvaba59[!]gmail.com.
Pelt - 'Fietsen door de Bomen' ingehuldigdZoomHet Limburgse fietsroutenetwerk scheert voortaan letterlijk hoge toppen. Na ‘Fietsen door het Water’ opende Toerisme Limburg vandaag officieel Fietsen door de Bomenin Hechtel-Eksel. Deze gloednieuwe fiets- en wandelbeleving op 10 meter hoogte door de kruinen van de bomen, bevindt zich vlakbij fietsknooppunt 272 aan het Pijnven in Bosland. Fietsers rijden maar liefst 700 meter lang over een fietsbrug in de vorm van een dubbele cirkel met een doorsnede van 100 (…) Het hele nieuwsbericht
'Fietsen door de Bomen' ingehuldigd'Fietsen door de Bomen' ingehuldigd'Fietsen door de Bomen' ingehuldigd
Zoom

Bever in de Dommel

Vrijdag 14 juni 2019
Pelt - Bever in de DommelZoomDe foto is niet heel scherp, maar hij laat een bever zien die gisteren door een lezer gespot werd in de bovenloop van de Dommel, tussen Hènt en Heserke.

Minder geboortes in Limburg

Donderdag 13 juni 2019
Vorig jaar zijn in Limburg bijna 7.800 kinderen geboren. Dat zijn er 3,2 procent minder dan in 2017. In Vlaanderen is het geboortecijfer stabiel gebleven. De daling van het aantal geboortes is het sterkst in Limburg.

Mia Ruttens overleden

Donderdag 13 juni 2019
Pelt - Mia Ruttens overledenGisteren is Mia Ruttens overleden, de weduwe van Frans Gerits. Zij was 82 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens.
Op vrijdag 13 september nodigt Vliegbasis Kleine Brogel de buren uit voor een unieke kijk achter de schermen. Daarmee wil men de inwoners van de omliggende gemeenten bedanken voor het begrip en het vertrouwen dat ze tonen voor de dagelijkse vliegactiviteiten. De kostprijs voor een ticket bedraagt €8; het kan ingeruild worden voor een foodbon ter waarde van €6. Er zal die vrijdag veel activiteit zijn op de basis: Kleine Brogel is immers de gastbasis van alle teams die deelnemen aan de Sanicole Airshow op zondag. Meer info vind je op www.kleinebrogelairbase.be.
Op zondag 15 september is het dan de beurt aan de Sanicole Airshow om je omver te blazen. Als inwoner kan je weer aan een verminderd tarief tickets bestellen. Zowel de tickets voor de kijkdag op Kleine Brogel als voor de Sanicole Airshow vind je op de ticketsite van Sanicole.

Liza Vanhout overleden

Woensdag 12 juni 2019
Pelt - Liza Vanhout overledenVandaag is Liza Vanhout overleden, de weduwe van de in 1990 overleden Jozef Renckens. Zij was 95 jaar. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Overpelt-Fabriek. Begroeting: maandag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens.

Gerard Theuwissen overleden

Woensdag 12 juni 2019
Pelt - Gerard Theuwissen overledenZondag is in Molenbeersel de uit Neerpelt afkomstige Gerard Theuwissen overleden, de weduwnaar van de in 2008 overleden Nilla Kunnen. Hij was 87 jaar. Het afscheid vindt plaats in familiekring.

Depressies en storingen

Woensdag 12 juni 2019
Weerbericht
Pelt - Depressies en storingenHet weerbeeld in onze streken wordt nog even gedomineerd door depressies en storingen. Hierbij zijn de neerslagkansen hoog en ook onweer behoort tot de mogelijkheden. Vanaf het weekend schuift warmere lucht over onze streken en na het weekend zorgt een hogedrukgebied voor droger en zonniger weer. Woensdag (12/06) trekt een storing over onze streken met veel wolken en enige tijd regen. Na de middag wordt het stilaan droger vanuit het zuidoosten en volgen er enkele opklaringen. De maxima liggen rond liggen (…) Het hele nieuwsbericht

Code Geel: regen

Woensdag 12 juni 2019
Pelt - Code Geel: regenHet weer is nog altijd niet zomers. Het KMI waarschuwt vandaag opnieuw met code Geel: Vandaag beïnvloedt een actieve regenzone ons weer. Lokaal kan er daarbij meer dan 20 l/m² vallen. In de loop van de namiddag verlaat de regen ons land via het noorden en het westen. In de late namiddag en vanavond vallen er nog enkele lokale buien.

Wespendief in de Herenthoek

Dinsdag 11 juni 2019
Pelt - Wespendief in de HerenthoekZoomVandaag was deze wespendief in de Herenthoek op zoek naar nesten van wespen, hommels of dergelijke. Met zijn ongeveer 1,30 meter spanwijdte toch wel een imposante verschijning. (foto Johan Peeters)
Pelt - Jonge groene specht in het HagevenZoomJacky Vangeneugden legde vandaag deze jonge groene specht op de gevoelige plaat vast in het Hageven.

Neos Pelt naar Luik

Dinsdag 11 juni 2019
Met 50 deelnemers trok Neos Pelt naar Luik. Ze bewonderden er onder andere het Prins-bisschoppelijk paleis en het Guillemin station én maakten een tocht op de Maas. (François Geunens)

Mathieu Theunissen overleden

Dinsdag 11 juni 2019
Pelt - Mathieu Theunissen overledenVandaag is de uit Achel afkomstige Mathieu Theunissen overleden. Hij was 68 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (15 uur) plaats in aula Orchis van het crematorium in Lommel. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) in funerarium Creemers aan de Achelpoort. Condoleren[!]begrafenissencreemers.be
Pelt - 56 wegwerpverpakkingen per weekZoomAfgelopen maand gingen 12.400 klanten van afvalintercommunale Limburg.net na hoe verslaafd ze zijn aan verpakkingen. Uit de test bleek dat de gemiddelde Limburger en Diestenaar 56 wegwerpverpakkingen per week verbruikt. Hiervan kunnen ze er 44 uitsparen door een aantal eenvoudige tips en tricks toe te passen zoals het gebruiken van een brooddoos of drinkbus in plaats van wegwerpverpakkingen. Ook door het maken van verpakkingsarme of verpakkingsloze keuzes in de supermarkt kan iedereen makkelijk heel wat verpakkingsafval vermijden.
Pelt - U8 van Sparta staken de grens overZoomDe U8 van Sparta Lille staken gisteren de grens over. Er werd al maanden naar uitgekeken en gisteren was het dan eindelijk zover: 7 van de 10 spelers trokken naar Valkenswaard om deel te nemen aan het Pinkster Jeugdtoernooi van Voetbalvereniging De Valk. Van de 5 wedstrijden wisten ze er 3 te winnen en met een verschil van slechts 2 doelpunten grepen ze nèt naast de beker voor de 3e plaats. Een goede reden om volgend jaar terug te keren voor de revanche. Goed gedaan, jongens en meisje!

Marina Vanhout overleden

Maandag 10 juni 2019
Pelt - Marina Vanhout overledenIn het UZ Gasthuisberg in Leuven is woensdag Marina Vanhout overleden, de echtgenote van Gyorgy Czanik. Zij was 56 jaar en pedagogisch directrice van basisschool De Linde Pelt. De uitvaartliturgie vindt vrijdag 14 juni (10.30 uur) plaats in de kerk van Neerpelt-Centrum waarna de teraardebestelling op de begraafplaats van Neerpelt. Donderdag om 18.30u is er een avondwake in de Sint-Niklaaskerk van Neerpelt-centrum.
 

Thieu Cox overleden

Maandag 10 juni 2019
Pelt - Thieu Cox overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Thieu Cox overleden, de echtgenoot van Annie Pellens. Hij was 81 jaar. De crematie en de afscheidsdienst zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. 

Fietsen in Pelt

Maandag 10 juni 2019
Pelt - Fietsen in PeltZoomSinds vorige week is er een Facebookpagina rond fietsen in onze gemeente actief. Ondertussen heeft de pagina al meer dan 500 volgers. Je vindt er leuke beelden (zie foto), tips en voordelen over #fietseninpelt. Wij steunen graag dit initiatief en zullen hier ook regelmatig info en foto's brengen!

Wa is 'ne gentleman?

Maandag 10 juni 2019
Pelter Hükske
Pelt - Wa is 'ne gentleman?ZoomEen van de vele moppen over de school op het platteland. Zo werden er veel verteld tijdens winteravonden rond de stoof… Levenswijsheid, dikwijls verpakt in spitse, volkse humor.
Misschien best tweemaal meelezen, het gaat een beetje snel? Maar in ieder geval zeker in het Pelter verder vertellen! Tot maandag. (Fons Tuyaerts)

Openbare verkoping: Laerstraat

Maandag 10 juni 2019
Morgennamiddag wordt in De Kentings de woning Laerstraat 7 openbaar verkocht. Ze staat op een perceel van 10 are.

Studiereis naar de Westhoek

Zondag 9 juni 2019
Pelt - Studiereis naar de WesthoekZoomVijfdejaarsleerlingen uit de praktijkrichtingen van Wico-campus TIO trokken van woensdag tot vrijdag voor een studiereis naar de Westhoek. Ze verbleven in Peace Village te Mesen. Het Vredesdorp vzw is de perfecte uitvalsbasis voor groepen om het oorlogsverleden van de Westhoek te ontdekken, van de IJzertoren en de Dodengang in Diksmuide, over het Memorial Museum Passchendaele 1917 met Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke tot de Ieperboog met de Menenpoort in Ieper. Overal weerklonk de levensles van de (…) Het hele nieuwsbericht
Studiereis naar de WesthoekStudiereis naar de Westhoek
Zoom

285 oproepen op nummer 1722

Zondag 9 juni 2019
Pelt - 285 oproepen op nummer 1722Op het nummer 1722 dat geactiveerd wordt bij zware storm of onweer zijn gisteren volgens de federale overheidsdienst Binnenlandse zaken 285 oproepen uit Limburg binnengekomen. Vanaf volgend jaar zal het nummer permanent in gebruik zijn.
Pelt - Noord-Limburse zadenbib op uitstapZoomDe vrijwilligers van de Noord-Limburgse zadenbib waren afgelopen vrijdag samen met hun partners op uitstap in natuurtuin ‘t Loo in Bergeijk. Ze werden er gegidst door Leon Hermans, vrijwilliger in de zadenbib maar ook vrijwillige medewerker in de natuurtuin. Ondanks hun plantenkennis leerden ze toch weer enkele nieuwe dingen. Na het bezoek aan de tuin sloot het gezelschap het werkjaar af met een etentje.
De zadenbib stelt zich tot doel de biodiversiteit van de natuur, en op je bord, (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Al 40 tips bij drugsmeldpuntBij het drugsmeldpunt dat midden april operationeel werd zijn inmiddels al een veertigtal meldingen binnengelopen. Die hebben in een aantal gevallen tot resultaat geleid, zegt de politie. In de strijd tegen drugsproducenten vraagt het parket nu ook hulp aan de vijftien buurtinformatienetwerken in Limburg.

Meer faillissementen

Zondag 9 juni 2019
Er zijn dit jaar opmerkelijk meer faillissementen in Limburg dan vorig jaar. Vooral de maand mei was een dieptepunt. Van januari tot mei dit jaar waren er 360 faillissementen in de provincie - gemiddeld zowat één per dag - terwijl er dat vorig jaar voor dezelfde periode 264 waren. Dat is een stijging met 36 procentpunt. In mei alleen ging het om 62 faillissementen, liefst 59 procentpunt meer dan in mei 2018.

Sander Elen wint in Dessel

Zondag 9 juni 2019
Sander Elen heeft gisteren in Dessel de MTB Flanders Cup gewonnen. Het was zijn vierde overwinning dit MTB-seizoen.

Regen en buien

Zaterdag 8 juni 2019
Weerbericht
Pelt - Regen en buienEen koude luchtbel in de hoogte komt de volgende dagen over de Britse Eilanden en een stuk van West-Europa te liggen. Ook boven onze streken wordt de lucht in de hogere etages van de atmosfeer een stuk kouder. Hierbij wordt de atmosfeer erg onstabiel en kunnen buien, al dan niet met onweer, gemakkelijk ontstaan. We krijgen dus dus nog een erg wisselvallige week met soms stevige buien. Op het einde van de week wordt de koude luchtbel verdreven en bouwt een hogedrukgebied op over onze streken. Vandaag (…) Het hele nieuwsbericht

8.000 dieren opgevangen

Zaterdag 8 juni 2019
Kort nieuws van bij de buren
Pelt - 8.000 dieren opgevangenHet Natuurhulpcentrum in Oudsbergen heeft vorig jaar  8.000 dieren opgevangen. Het centrum ving onder meer 4.586 Europese vogels, 1.120 exotische vogels, 800 egels, 375 reisduiven, 249 reeën, 181 reptielen, 63 schapen en 6 bevers op. Van de opgevangen dieren was 80 procent inheems en 20 procent exoot.
Gisteren overhandigde een afvaardiging van de WICO-klimaatleerlingen een schrijven aan het WICO-schoolbestuur. Deze groep leerlingen vertegenwoordigde de WICO-klimaatgroep, een werkgroep met leerlingen van de zes WICO-campussen die opgericht werd naar aanleiding van hun deelname aan de klimaatprotestacties. Zij hebben op een viertal bijeenkomsten allerlei milieuacties voorbereid en uitgewerkt. Zo waren er extra acties op de Dikketruiendag van 12 februari en gastsprekers op Wereldwaterdag van 22 maart. De (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Vaderdaguitstap in het rusthuisZoomDe mannelijke bewoners van Woon- en Zorgcentrum Sint-Jozef maakten voor vaderdag een plezierige uitstap naar zaal Ponyfarm op de Grote Heide. Naar jaarlijkse gewoonte waren de begeleiders van die dag de leerlingen van het bijzonder onderwijs TIO. De bewoners kwamen aan in de zaal, dronken al een eerste frisdrankje en artiest Raf Cox stond hen al op te wachten. Er stond een groot scherm klaar, waarop alle teksten van de liedjes die hij zong verschenen. Zo kon iedereen ze allemaal meezingen. De sfeer zat er goed in, er werd gedanst, een polonaise werd gestart en er werd luidkeels meegezongen. Het samenspel tussen jong en oud was zoals elk jaar weer mooi om te zien. Samen wandelden ze weer richting huis. Heel veel dank aan alle jongens om te helpen deze dag onvergetelijk te maken voor de bewoners.
Vaderdaguitstap in het rusthuis
Zoom
Pelt - Brandend actuele beiaardmuziekZoomVanmorgen werd Pelt opgeschrikt door een brand in het bedrijf Jezet Seating. Om troost te bieden worden er morgen op de beiaard “vurige” liedjes gespeeld, zoals ‘Fire’ van The Pointer Sisters, ‘Fire’ van Bruce Springsteen, ‘Ring of fire’ van Johnny Cash, ‘Great balls of Fire’ van J. L. Lewis,… Daarnaast speelt de beiaardier ook het repertoire voor zijn zomerconcerten, zoals een bewerking van de ‘Dance macabre’ van Camille Saint-Saëns en enkele composities voor beiaard. Te horen zaterdag vanaf 10.30 uur rond de Sint-Niklaaskerk in Neerpelt!
Pelt - 'Dagelijkse kunst' in de KunstacademieZoomDonderdag werd in Neerpelt de tentoonstelling "Dagelijkse Kunst" feestelijk geopend. Met deze tentoonstelling tonen de leerlingen beeldende kunst (6 tot 18j.) van de Kunstacademie Noord-Limburg niet alleen hun kunnen, maar ook hun eigenzinnige kijk op voeding. Uit alle hoeken van Noord-Limburg werden de smakelijkste, heerlijkste, eerlijkste, meest bizarre en soms ludieke werkjes aangedragen. De tentoonstellende leerlingen komen immers uit Oudsbergen, Peer, Bocholt, Hechtel-Eksel, Hamont-Achel, Lommel en Pelt. Wie er niet bij was kan nog gaan kijken tot en met Pinkstermaandag 10 juni in het Dommelhof in Neerpelt.
'Dagelijkse kunst' in de Kunstacademie'Dagelijkse kunst' in de Kunstacademie'Dagelijkse kunst' in de Kunstacademie'Dagelijkse kunst' in de Kunstacademie
'Dagelijkse kunst' in de Kunstacademie
Zoom

Een huis in Marokko

Vrijdag 7 juni 2019
Tribunaliteiten
Pelt - Een huis in MarokkoMeer dan tien jaar nadat een sociale huisvestingsmaatschappij aan één van haar huurders een appartement ter beschikking had gesteld, vernam zij dat de bewuste huurder al die tijd eigenaar was van een onroerend goed in Marokko. De maatschappij zegde de huur prompt op en eiste ook de terugbetaling van de sociale kortingen die de huurder al jarenlang genoot, een bedrag van 29.331 euro.
Voor de vrederechter haalde de huisvestingsmaatschappij echter bakzeil, omdat niet vaststond dat de huurder bewust (…) Het hele nieuwsbericht

Code geel in Limburg

Vrijdag 7 juni 2019
Pelt - Code geel in LimburgHet KMI waarschuwt met Code geel: Vanaf deze middag tot zaterdagnamiddag zijn er rukwinden mogelijk tot 80 à 90 km/h of lokaal wat meer tijdens een onweer.

Twee ongevallen: twee gewonden

Donderdag 6 juni 2019
Pelt - Twee ongevallen: twee gewondenIn de Torenstraat reed een bromfietser vanmorgen rond 5 uur tegen een machine van de wegeniswerken. Hij raakte daarbij gewond. Het slachtoffer is een 37-jarige man uit de gemeente. In de Langstraat is gisterenavond een 28-jarige man gewond geraakt bij een aanrijding tussen twee auto's.

Weg met zeven velgen

Donderdag 6 juni 2019
Kort nieuws van bij de buren
In de Damburgstraat in Bocholt gingen dieven met zeven velgen van een vrachtwagen aan de haal. De diefstal is gisteren gepleegd.
Pelt - Leren composteren en kippencursusZoomHet Pinksterweekend is dit jaar ook het Vlaco Kringloopweekend en in Pelt doen ze daaraan mee. De Peltse compostmeesters houden op zaterdag 8 juni een demo composteren en geven een kippencursus i.s.m. Limburg.net.
Tussen 10 en 12 uur is de demoplaats aan de Samentuin ’t Lindelhof in de Kraanstraat 8 in Pelt voor het publiek geopend. Je kan er terecht met al je vragen over composteren en kringlooptuinieren. Er is ook een Vlaco-lesgever aanwezig die uitleg geeft over het houden van (…) Het hele nieuwsbericht

Jan Drijkoningen overleden

Donderdag 6 juni 2019
Pelt - Jan Drijkoningen overledenIn het rusthuis in Neerpelt is gisteren Jan Drijkoningen overleden, de echtgenoot van Elly Dezeure. Hij was 89 jaar. Dinsdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de Sint-Niklaaskerk van Neerpelt-centrum. Begroeting: maandag (11-11.30u) in uitvaartcentrum Severens.

Franco Era overleden

Donderdag 6 juni 2019
Pelt - Franco Era overledenGisteren is Franco Era overleden, de echtgenoot van Hannelore Hompes. Hij was 62 jaar. De afscheidsviering heeft woensdag om 10.30u plaats in de parochiekerk van Overpelt-centrum. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Nu kan je leren beiaard spelen

Donderdag 6 juni 2019
In september start de Kunstacademie Noord-Limburg met de cursus beiaard. Voor een beiaardier is de toren het podium en de stad de concertzaal. Deze magie kan je zelf ook ervaren door het grootste muziekinstrument ter wereld te leren bespelen. De beiaardcursus staat open voor kinderen en volwassenen. De lessen worden gegeven op het oefenklavier in het gebouw van de academie in Neerpelt. Hier zal ook geoefend kunnen worden tijdens bepaalde openingsuren van de academie. Cursisten hoeven dus niet (…) Het hele nieuwsbericht
Vanaf morgenavond organiseert de politie weer een controleweekend tegen alcohol of drugs achter het stuur. De controles zijn voorzien tot maandagochtend.

Freddy Molemans overleden

Donderdag 6 juni 2019
Pelt - Freddy Molemans overledenDinsdag is de uit Neerpelt afkomstige Freddy Molemans overleden, de weduwnaar van de in 2017 overleden Yvonne Eerdekens. Hij was 74 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (13 uur) plaats in de parochiekerk van Helchteren.

Vingerhoedskruid

Donderdag 6 juni 2019
Vandaag gezien in Bosland
Pelt - VingerhoedskruidZoomNormaal vingerhoedskruid wordt 1 tot maximum 2 meter hoog. Maar dit exemplaar in Bosland haalt nu al een hoogte van meer dan 3 meter en is zo te zien nog niet volgroeid... (Pierre Rutten)
Zondag is het dorpscentrum van Overpelt van 7.30 tot 19.30u afgesloten voor het doorgaand verkeer. Aanleiding is de tiende editie van het tuning-event "Show your Dream", waarvoor enkele honderden getunede auto's naar het centrum afzakken. 

Met de caravan naar Luxemburg

Donderdag 6 juni 2019
Pelt - Met de caravan naar LuxemburgZoomIn het verlengde Hemelvaartweekend trok de Achelse Caravan Club naar Wallendorf in Luxemburg. 18 gezinnen maakten er vijf gezellige dagen van. Er werd gewandeld, gefietst en ook de kajak was een succes. Ook een groepsspel en een BBQ aan één lange tafel stonden op het programma. Het waren vijf schitterende dagen! (Foto Ria Broers-Bergs)

Fietsend naar Maastricht

Woensdag 5 juni 2019
Pelt - Fietsend naar MaastrichtZoomDe dames van KVLV Lindel-Hoeven vertrokken gisteren op fietsdriedaagse richting Maastricht. Een fijne reis gewenst !

Opnieuw code Oranje

Woensdag 5 juni 2019
Pelt - Opnieuw code OranjeHet KMI waarschuwt voor Limburg opnieuw met code Oranje. "In de loop van de avond en tijdelijk vannacht verwachten we intense regen- of onweersbuien met kans op zware windstoten. De kans op onweersbuien, eventueel met hagel, is het grootst over de oostelijke provincies", zegt het KMI.
Pelt - Cheque van Bosland Challenge voor Kleine PrinsZoomDe eerste editie van de Bosland ATB Challenge werd met 490 deelnemers, van wie er 433 de eindmeet bereikten, een succes. Ze kregen een uitgestippeld parcours van 87 km door Bosland onder de wielen geschoven. De organisatie had tot doel gesteld de opbrengst te spenderen aan een goed doel en zo kreeg de vzw Kleine Prins, die zich inzet bij moeilijke periodes voor ouders en kinderen, een cheque van 3.000 euro overhandigd. Ronnie Eerdekens van Bosland Challenge: "Dit bedrag werd samengebracht door deelnemers en sponsors. Volgend jaar komt er zeker een tweede editie van dit ATB evenement."
Linda Langens van de vzw Kleine Prins kwam de cheque op de Scoutsrally in ontvangst nemen. Ze bedankte de mensen van Bosland Challenge voor hun inzet. 
Vorig jaar is het aantal landbouwbedrijven in Limburg lichtjes toegenomen: er waren er 2.843, 19 meer dan in 2017. Tien jaar geleden waren er in Limburg nog 3.883 landbouwbedrijven.
Maakt u regelmatig een recreatieve fietstocht? Dan wordt u uitgenodigd om deel te nemen aan een groepsdiscussie. Natuurgrenspark De Groote Heide wilt graag haar fietsroutenetwerk blijven verbeteren en wie kan hen daar nu beter bij helpen dan de fietsers zelf?
De groepsdiscussies worden georganiseerd in het kader van een afstudeeropdracht voor de opleiding Internationaal Toeristisch Management aan de Nederlandse hogeschool Tio waarbij er onderzoek wordt gedaan naar de wensen en behoeften (…) Het hele nieuwsbericht
Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar zijn er in Limburg negen verkeersdoden gevallen. Dat zijn er zes minder dan in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit een rapport van het verkeersinstituut VIAS.
Pelt - Van vijftien naar zeven dekenatenHet bisdom Hasselt evolueert volgend jaar van vijftien naar zeven dekenaten. Tegen eind 2020 zou deze evolutie overal een feit moeten zijn. De dekens zullen pas later benoemd worden. Volgens het bisdom zijn de huidige dekenaten niet meer optimaal, onder meer door het dalend aantal pastores en gelovigen per dekenaat. De huidige dekenaten Hamont, Lommel en Peer worden samengevoegd met uitzondering van Houthalen-Helchteren dat van het dekenaat Peer naar het dekenaat Beringen gaat. De dekenaten Bree en Maaseik (…) Het hele nieuwsbericht
Van vijftien naar zeven dekenaten
Zoom

Jean Deckers overleden

Dinsdag 4 juni 2019
Pelt - Jean Deckers overledenVandaag is de uit Overpelt afkomstige en in Wijchmaal woonachtige Jean Deckers overleden, de echtgenoot van Martha Geuns. Hij was 79 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant.

Brand in gebouwtje

Dinsdag 4 juni 2019
Pelt - Brand in gebouwtjeDeze namiddag ontstond brand in een gebouwtje, gelegen achter een woning aan De Bemmert. Door een gebrek aan zuurstof is het vuur vanzelf gedoofd zodat de brandweer die ter plaatse kwam niet moest ingrijpen.

Code Oranje: onweer mogelijk

Dinsdag 4 juni 2019
Pelt - Code Oranje: onweer mogelijkVanaf dinsdagnamiddag is er zeer plaatselijk kans op felle onweersbuien, waarschuwt het KMI met code Oranje. Vooral op het einde van de namiddag en 's avonds kunnen er meer gestructureerde zware onweders ontstaan. Overvloedige neerslag, zware windstoten en hagel kunnen op sommige plaatsen schade veroorzaken

Kans op onweer

Dinsdag 4 juni 2019
Weerbericht
Pelt - Kans op onweerDepressies over de Britse eilanden en de Noordzee sturen onstabiele en vochtige lucht naar onze streken met een grote kans op onweersbuien. Soms kunnen deze buien hevig zijn en vergezeld van hagel en windstoten. Het blijft de volgende dagen erg wisselvallig met geregeld neerslag, al lijken donderdag en zaterdag meestal droog te verlopen.
Vandaag is het in de ochtend vrij zonnig en droog. Later komen er buien opzetten vanuit het zuidwesten. Na de middag en in de avond is er kans op onweer. Er (…) Het hele nieuwsbericht
De Vlaamse regering heeft de lijst van de wegen waar zogenaamde supertrucks - extra-lange vrachtwagencombinaties - toegelaten zijn opnieuw wat uitgebreid. In het totaal zijn er in Vlaanderen 19 trajecten bijgekomen en twee daarvan liggen in Limburg. Zo zijn supertrucks voortaan ook toegelaten op de gewestweg die de afrit Park-Midden Limburg van de E314 verbindt met de Donderslagweg en de Zwaluwstraat in Houthalen-Hechteren. Daar ligt Echo, een betonbedrijf dat grote bouwelementen produceert. Ook in de buurt van Lommel zullen trucks tot 25 meter lang kunnen rijden. Het gaat om de verbinding tussen het Kristalpark en de afrit Geel West op de E313.
Pelt - Femma Holheide fietst naar AarschotZoomDeze dames van Femma Holheide vertrokken gisteren voor hun jaarlijkse 2-daagse fietstocht naar Aarschot. Goeie reis! (Remi Scheelen)
Pelt - Jonge Overpeltse schaakkampioenen gehuldigdZoomOnlangs hield de Overpeltse schaakclub Pelter Pion zijn jaarlijkse prijsuitreiking samen met Neerpelter SK. Dat de gebundelde krachten van de 2 Peltse schaakclubs hen dit seizoen de titel in de hoogste Limburgse klasse bezorgden, kon je hier al eerder lezen. . Op deze prijsuitreiking werd niet alleen die titel uitbundig gevierd, maar werd ook onze toekomst in de bloemetjes (lees bekers) gezet. Bij de allerjongsten (stap 1) werd Bram Schoonis kampioen voor Zoëlle Eijkenboom (2) en Olivia Krugers Alvarez (…) Het hele nieuwsbericht
Tot 15 juli krijgt iedereen in ons land de kans om deel te nemen aan een online enquête in het kader van het Nationaal Klimaat- en Energieontwerpplan. Het gaat om een vragenlijst die is opgesteld door de Vlaamse, Waalse, Brusselse en federale verantwoordelijken voor klimaat en energie. Op deze manier krijgt men de kans om mee te schrijven aan het klimaat- en energiebeleid in ons land, zeggen Vlaamse ministers Lydia (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - 33 ploegen op jeugdtornooi SpartaZoom33 jeugdploegen verzamelden zaterdag aan de voetbalterreinen aan de Bosuil voor het jeugdtornooi van Sparta Lille. Maar liefst 220 spelertjes van U6 tot U9 toonden hun sportieve kunnen. Bij de U6 en U7 keerde Lommel SK met de beker naar huis. Ook Sporting Grote Heide (U8) en KFC Hamont 99 (U9) wonnen hun finale. Niet alleen de mooie sportieve prestaties maar ook de stralende zon zorgden opnieuw voor een topeditie!

Pasar Pelt was in Mierlo

Maandag 3 juni 2019
Pelt - Pasar Pelt was in MierloZoomPasar Overpelt kampeerde dit jaar bij de noorderburen in Mierlo. Het werd een geslaagd weekend, mede dankzij de gezellige groep, de mooie omgeving en het goede weer.

Met Rotali op survival

Maandag 3 juni 2019
Pelt - Met Rotali op survivalZoomNaar jaarlijkse gewoonte ging de oud-KSA-groep ROTALI op survival. Afgelopen weekend verbleven ze in Trois-Ponts, waar er aan de toren van Leroux activiteiten georganiseerd werden onder een stralende zon. Van hieruit hadden ze een mooi uitzicht over het dal van de rivier Salm. De straffe verhalen uit het verleden en de competitiegeest van heden versterkten de vriendschapsbanden...

Bèr Stienaers overleden

Maandag 3 juni 2019
Pelt - Bèr Stienaers overledenIn het rusthuis in Achel is gisteren de uit Bocholt afkomstige Bèr Stienaers overleden, de weduwnaar van Jeanne Ieven. Hij was 93 jaar. Zaterdag wordt hij begraven, na een afscheidsviering (om 10.30u) in de parochiekerk van Achel-Centrum. Begroeting: vrijdag (19.30u-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Zjef zen botterams

Maandag 3 juni 2019
Pelter Hükske
Pelt - Zjef zen botteramsZoomHier nog een van die moppen uit de oude doos. Zo werden ze vroeger verteld in de familie, rond de stoof… Weet ge het nog? Probeer ze na te vertellen … in de taal van vroeger, de taal van Pelt. Tot volgende maandag! (Fons Tuyaerts)

Motorrijder gewond bij val

Zondag 2 juni 2019
Pelt - Motorrijder gewond bij valOp de Lindelsebaan is vanochtend rond 3.15 uur een motorrijder ten van gekomen. Hij raakte daarbij gewond.
Pelt - Al 10de editie buurtfeest KapellenbuurtZoomHet buurtfeest van de Kapellenbuurt, traditioneel op de laatste vrijdag van mei, was dit jaar al aan zijn 10e editie toe. Vlak voor de alombekende Lourdeskapel stond de feesttent waar jong en oud kon genieten van zelfgemaakte hapjes en lekkere suikerspin. Voor de kleinsten was er een springkasteel en een schminkstand. Ook de muzikale omlijsting met karaoke mocht dit jaar niet ontbreken. Daags nadien werd de kapel netjes opgeruimd en is de automaat weer goed gevuld met noveenkaarsen. Laat de examens nu maar komen!
Pelt - WB kajak: zilver voor Lize Broekx en Artuur PetersZoomOp de laatste dag van de Wereldbeker kajak in het Duitse Duisburg hebben de leden van de Neerpeltse Watersportclub weer knappe resultaten kunnen voorleggen. In het mix-nummer K2 500 meter wonnen Artuur Peters en Lize Broekx (foto) eerst hun reeks in een tijd van 1'34"244 en wisten zich daarmee te plaatsen voor de A-finale. Hierin moesten zij enkel hun meerdere erkennen in het Duitse duo Franziska John en Max Renschmidt. Zilver was dus hun deel in een tijd van 1'33"318 en daarmee (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Afgelopen nacht, in veel huiskamers...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Jeanne Veraa overleden

Zaterdag 1 juni 2019
Pelt - Jeanne Veraa overledenIn het rusthuis in Achel is gisteren de uit Neerpelt afkomstige Jeanne Veraa overleden. Ze was 95 jaar. De uitvaartdienst zal plaatsvinden in intieme kring. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.
Van 22 tot 26 juli organiseert Sporting NeLo weer het jaarlijkse handbalkamp voor kinderen die geboren zijn tussen 2004 en 2012. Elke dag kunnen ze dan van 9.30u tot 15.30u een gevarieerd kamp meemaken. Op woensdag gaan ze zwemmen. Inschrijven kan via een mailtje naar Bjorn: bjornia_8[!]hotmail.com.

De politie mag weer drinken...

Zaterdag 1 juni 2019
Pelt - De politie mag weer drinken...Zoom...staat vandaag in de media. Het inspireerde Fobie tot deze cartoon...

Tropische zondag!

Zaterdag 1 juni 2019
Weerbericht
Pelt - Tropische zondag!Een hogedrukgebied domineert tijdens het weekend het weerbeeld in onze streken. Daarbij wordt op zondag in een zuidelijke luchtstroming, lucht van subtropische oorsprong naar onze streken getransporteerd. Het kwik kan dan oplopen tot tropische waarden. Na het weekend wordt het minder warm en nemen de neerslagkansen stilaan toe. 
Vandaag is er veel zon en het wordt zomers warm bij maxima rond 28 graden. Er staat een zwak briesje uit het zuidwesten.
Zondag kan het kwik lokaal oplopen (…) Het hele nieuwsbericht
21/06

Wij willen via deze weg Jetje een heel gelukkige 60 ste verjaardag wensen!

Familie Verbruggen-Bleyen
21/06

Proficiat aan Stina en Jef een goede gezondheid en nog veeeel jaartjes samen

Lieset en Sus Hensen-Van Baelen B
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Pelt