Het overige nieuws

Kerk 'vermoeid en zelfs uitgeblust'

Woensdag 30 november 2022
Vandaag gelezen
"Onze Kerk is vermoeid en zelfs uitgeblust. Dat heeft zo zijn redenen: wie zich pastoraal engageert, rent in de meeste gevallen van de ene kerk naar de andere. Zo proberen pastores om liturgie, catechese en hier en daar wat diaconie in stand te houden. Zelf werk ik al tientallen jaren in die pastoraal. Uit ervaring weet ik dat keuzes maken en rationaliseren – en daardoor ruimte creëren voor iets nieuws – in de praktijk heel lastig is. Dat heeft te maken met het grote dilemma van de Kerk: als ze de (…) Het hele nieuwsbericht

Psychologische steun voor juryleden

Woensdag 30 november 2022
Het is maar dat je 't weet
De FOD Justitie biedt voortaan een volwaardig aanbod voor psychologische ondersteuning aan. Extern is dit bedoeld voor juryleden in assisenzaken die nadien nood hebben aan psychologische ondersteuning. Intern is het gericht op magistraten en medewerkers van Justitie in geval van ingrijpende werkgerelateerde problemen. Concreet kan Justitie mensen uit beide doelgroepen doorverwijzen naar een netwerk van therapeuten doorheen het land. Daarvoor is een samenwerking opgezet met Pobos, een (…) Het hele nieuwsbericht

Sinterklaas bij Helibel Herent

Woensdag 30 november 2022
Pelt - Sinterklaas bij Helibel HerentZoomVandaag kwam Sinterklaas op bezoek bij Helibel Herent. Hij maakte ruim de tijd voor elke klas. Bij de kleuters werd hij getrakteerd op mooie liedjes en versjes. Dat beloonden de Sint en zijn pieten met heel wat lekker snoep en alvast wat speelgoed voor in de klas. Met de leerlingen van de lagere school speelde de Goedheiligman een potje Sinterklaasbingo waarna al het snoep onder de leerlingen werd verdeeld. Onder een stralend zonnetje nam hij afscheid van de brave kinderen van Helibel Herent en trok hij naar zijn volgende bestemming. ..Nog vijf dagen! (Jochen Heyligen)
Sinterklaas bij Helibel HerentSinterklaas bij Helibel Herent
Zoom
Vandaag gelezen
"Voetbalsupporters zijn vrij irrationeel. Wees maar zeker dat de Grote Markt van Brussel opnieuw zal vollopen als de Rode Duivels de halve finale of finale halen. En dan zegt iedereen dat hij er altijd in blijven geloven is.”
(Mark Van Vugt, hoogleraar psychologie, in HBVL)

Acht kinderdagverblijven gaan dicht

Woensdag 30 november 2022
Vanaf morgen worden de kinderdagverblijven van de vzw's Rheia en Hera gesloten. Dat meldt de VRT. De vzw's baten vier kinderdagverblijven in Lommel uit en ook nog vier in Hasselt, Lanaken, Pelt en Hechtel-Eksel. Er werden zowat 200 kinderen opgevangen.
Er was al maanden onduidelijkheid over de toekomst van de acht kinderdagverblijven. Oorzaak van de verwachte sluiting zouden onder meer financiële problemen zijn. Gisteren kregen alle ouders een mail met de mededeling dat de opvang stopgezet wordt vanaf 1 december. Vanavond is er een infovergadering gepland.
In de betrokken gemeenten wordt momenteel naar andere opvangplaatsen gezocht.

Mistig en koud

Woensdag 30 november 2022
Weerbericht
Pelt - Mistig en koudEen krachtig hogedrukgebied over Rusland bepaalt het weer in onze streken op korte en lange termijn. In de onderste luchtlagen van de atmosfeer zit echter veel vochtigheid. Nevel, mist en lage wolken overheersen dan ook en het is nog de vraag of die door de dag opgelost geraken. Het wordt bovendien ook kouder. In het weekend gaat het licht vriezen.
Vandaag wordt het in de ochtend uitkijken op de weg. Er komt verspreid mist voor en die kan plaatselijk het zicht beperken tot minder dan 50m. De mist (…) Het hele nieuwsbericht

Elektrische fiets beschadigd

Dinsdag 29 november 2022
Onbekenden hebben een elektrische fiets beschadigd in de Sellekaertsstraat in Overpelt. Het vandalisme is gisterenavond vastgesteld.

Fietsster (17) aangereden door auto

Dinsdag 29 november 2022
Pelt - Fietsster (17) aangereden door autoBij een verkeersongeval op het kruispunt van Heesakkerstraat en Bemvaartstraat is gisteravond rond 21u een 17-jarige fietsster uit Pelt lichtgewond geraakt toen ze werd aangereden door een personenwagen, bestuurd door een 54-jarige Peltenaar. Het slachtoffer moest naar het ziekenhuis worden overgebracht voor verzorging.

Rosalie Paesen overleden

Dinsdag 29 november 2022
Pelt - Rosalie Paesen overledenGisteren is Rosalie Paesen overleden, de echtgenote van Jaak Beckers. Ze was 87 jaar. Maandag wordt ze begraven, na een eucharistieviering (om 10.30u) in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille. Begroeting: zaterdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens.

Jef Coemans overleden

Dinsdag 29 november 2022
Pelt - Jef Coemans overledenGisteren is Jef Coemans overleden, de echtgenoot van Jeanne Broeckmans. Hij was 86 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (13.30 uur) plaats in de aula van het crematorium in Lommel, gevolgd door de asverspreiding op begraafplaats De Roosen. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.

Het zijn zware tijden...

Maandag 28 november 2022
Pelt - Het zijn zware tijden...Zoom...ook voor Sinterklaas, want die moet tegenwoordig o-ve-ral zijn. Vanavond was hij met zijn Pieten in de Sint-Jansstraat. En wat waren ze dààr blij! (Video Rudy Luys)

Talentenavond bij de KANL

Maandag 28 november 2022
Pelt - Talentenavond bij de KANLZoomTwaalf jongeren, geselecteerd omwille van hun ‘meer dan gemiddelde talent’ speelden vrijdag de pannen van het dak in de toonzaal van de Kunstacademie Noord-Limburg. De sympathieke presentatie was in handen van de 8-jarige Zeynep Erva Kasapoglu uit de theaterklas. Uitstekende muziek werd er gemaakt op klavecimbel, gitaar, dwarsfluit, harp, hoorn, piano, piccolo, sopraan- en altsaxofoon. Daarvoor zorgden Lou-Andrea Cantin, Jinthe Simons, Karina Gevorgyan, Michael Danilov, Jinte Smeets, Lena Spaepen, Xingduo Yang, Nine Ceunen, Dréke Van den Dungen, Liesl Sleurs en Milla Konings! (Foto's: Sara Martens)
Talentenavond bij de KANLTalentenavond bij de KANLTalentenavond bij de KANLTalentenavond bij de KANL
Zoom

Volleybal: Pelt B- Hechtel A 0-3

Maandag 28 november 2022
In tweede promo mannen van het volleybal heeft VC Pelt B met 0-3 verloren van Hechtel A. Hechtel A staat tweede in de stand, VC Pelt B achtste.

Volleybal: Stalvoc A - Pelt A 3-0

Maandag 28 november 2022
In eerste promo mannen van het volleybal heeft Stalvoc Beverlo A met 3-0 gewonnen van VC Pelt A. Stalvoc Beverlo A staat derde in de stand, VC Pelt vierde.

Handbal: Lokeren - Overpelt 36-24

Maandag 28 november 2022
Pelt - Handbal: Lokeren - Overpelt 36-24In Liga 2 mannen van het handbal heeft Overpelt bij leider Lokeren verloren met 36-24. Overpelt staat zesde in de stand.

Werfdiefstal in Zandstraat

Maandag 28 november 2022
Op een werf aan de Zandstraat sloegen dieven toe. Er zijn materialen gestolen.

Joke van den Hoogen overleden

Maandag 28 november 2022
Pelt - Joke van den Hoogen overledenIn het rusthuis in Achel is vandaag Joke van den Hoogen overleden, de weduwe van George Dörge. Ze was afkomstig van Uden en werd 79 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. 
Het is maar dat je 't weet
Het percentage huishoudens met toegang tot internet is verder gestegen tot 94% in 2022. In 2017 was dit 86% en in 2012 nog maar 78%. Huishoudens met schoolgaande kinderen hebben vrijwel allemaal toegang tot internet in vergelijking met 93% van de huishoudens zonder kinderen. Gemiddeld heeft een huishouden 5 apparaten of systemen in huis om online te gaan. Huishoudens met schoolgaande kinderen hebben gemiddeld 7,5 apparaten of systemen tegenover 4,3 bij huishoudens zonder kinderen. Het internetgebruik door (…) Het hele nieuwsbericht

Eregouverneur Vandermeulen overleden

Maandag 28 november 2022
Pelt - Eregouverneur Vandermeulen overledenZoomOp zijn 94ste verjaardag is gisteren eregouverneur van Limburg Harry Vandermeulen (94) is overleden. Hij volgde in 1978 in die functie Louis Roppe op en bleef gouverneur tot in 1995. UPDATE Vanwege de gouverneur en de leden van de bestendige deputatie kregen we volgende reactie:
Eregouverneur Harry Vandermeulen is misschien wel de meest erudiete gouverneur die Limburg tot dusver kende. Hij was een intellectueel en had de schijn van ontoegankelijk te zijn. Niets was (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Zebracinema: 'Vous n'aurez pas ma haine'Zoom"Vous n’aurez pas ma haine" - Kilian Riedhof - Frankrijk - 103′
November 2015. Antoine is getrouwd met Hélène. Terwijl zij met vrienden naar een concert gaat, past hij op hun baby. Zijn vrouw Hélène wordt die avond, samen met 88 anderen gedood in de aanslag op de Bataclan in Parijs.
Drie dagen later schrijft Antoine op Facebook een open brief aan de moordenaars van zijn vrouw. Hij stelt tegenover de haat van de terroristen, de liefde voor zijn zoon en zijn verloren vrouw. De brief wordt wereldnieuws. Er volgt een boek, waarin hij beschrijft hoe hij zijn dagen doorkomt na de fatale nacht. Over hoe het leven gewoon verdergaat en hij door moet gaan zonder zijn open blik op de wereld te verliezen. Een boodschap van hoop en veerkracht. Deze gevoelige film met subtiel camerawerk is gebaseerd op die internationale bestseller van Antoine Leiris.
Morgen om 20.15u in Dommelhof

Dringende hartoperoassie

Maandag 28 november 2022
Pelter Hükske
Pelt - Dringende hartoperoassieZoomNe sjieken Arabier (van Qatar!) hit en dringende hartoperoassie noeëdig. Mer hij hit nen hieële moeileke bloedgroep. Lüstert hoe het aaflupt.
Enne… we hope heimelek mer dä de Roej Düvels nog e poar matchkes winne. Mer of ze wèreldkampioen kunne wère?
Had ullie goe. Tot tekomede móndig! (Fons Tuyaerts)

Handbal: Pelt - Sprimont 21-30

Zondag 27 november 2022
Pelt - Handbal: Pelt - Sprimont 21-30In tweede nationale van het handbal heeft Sporting Pelt met 21-30 verloren van Sprimont. Sporting Pelt staat voorlaatste in de stand.

Think Pink & vier Kerst

Zondag 27 november 2022
Promotekst
Op 3 en 4 december nodigt Depolim Motorhomes je uit op hun eerste kerstmarkt. Dit ten voordele van ‘Think Pink’, de organisatie die strijdt tegen borstkanker. Op het terrein van Depolim Motorhomes aan de Norbert Neeckxlaan in Lommel kan u genieten van een gezellige kerstsfeer.
De kerstmarkt is geopend van 13u tot 21u. Er zullen tal van standhouders aanwezig zijn die de bezoekers zullen voorzien van allerhande lekkernijen en diverse andere producten. Bent u liefhebber van de typische kerstsfeer, kom dan zeker een bezoekje brengen. U steunt tegelijkertijd de strijd tegen borstkanker. Wij kijken alleszins al uit naar een lekker glaasje Glühwein bij Depolim Motorhomes!

DHCO wint van Visé

Zondag 27 november 2022
Pelt - DHCO wint van ViséDe handbaldames van DHCO hebben gisteren die van Femina Visé verslagen met 30-19.

40 jaar Samana SHLille

Zondag 27 november 2022
Neerpelt - 40 jaar Samana SHLilleZoom

Neerpelt

Bij Samana SHLille werd het 40-jarig jubileum van de afdeling gevierd. Twee kernleden werden in de bloemetjes gezet vanwege hun 40-jarige inzet. Het werd een mooie dag met vele mooie herinneringen. (AC)
Pelt - WK 2022: België verliest van MarokkoOp het wereldkampioenschap voetbal in Quatar heeft België met 0-2 verloren van Marokko. De ruststand was 0-0.

Drie dagen gestoord treinverkeer

Zondag 27 november 2022
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Drie dagen gestoord treinverkeerVolgende week zal het treinverkeer drie dagen te maken hebben met staking. De grote vakbonden staken op dinsdag 29 november. De vakbond van de treinbestuurders plakt er dan nog twee stakingsdagen achteraan. Vanaf 29 november tot en met 1 december is er dus enkel een minimale dienstverlening. Kijk dus zeker daags voordien na of je trein wel rijdt. En kijk het best de dag zelf ook nog eens, want 100% garantie zal er die dagen jammer genoeg niet zijn.

Sportverslaggeving

Zondag 27 november 2022
Vandaag gelezen
Nieuwsluisteraars die weinig hebben met sport worden van de zender verdreven door het doordringende hysterische volume dat met sportverslaggeving vergezeld schijnt te moeten gaan.
                                           (Marisa Monsanto in De Volkskrant).

Beheerwerken in het Hageven

Zondag 27 november 2022
Pelt - Beheerwerken in het HagevenZoomGisteren werd het feest van de natuur gevierd met een voormiddag beheerwerken in het Hageven. Een groepje goedgezinde vrijwilligers trok ten strijde om jonge dennen van het terrein te verwijderen. Dat is noodzakelijk om de heide open te houden en verbossing te voorkomen, zodat men onze bijzondere natuur in stand kan houden. Na afloop van de werken werd iedereen getrakteerd op heerlijke zelfgemaakte soep en een broodje dat werd aangeboden door de gemeente. Iedereen tevreden en voldaan naar huis, uitkijkend naar een volgende keer.
Wil je eens komen helpen met de werken, kom dan zaterdagmorgen om 09.00u naar het bezoekerscentrum De Wulp/Hageven in de Tussenstraat nr. 10 te Pelt. Soep en broodjes zijn er niet altijd maar een drankje en een babbel achteraf wel. Kom je helpen dan zijn handschoenen, werkkledij en stevig schoeisel of laarzen aan te raden.
Pelt - Leon Snoeks clubkampioen BC De PeelZoomIn OC De Peel vond zaterdag het clubkampioenschap biljarten van BC De Peel plaats. Na een gelijkopgaande wedstrijd won uiteindelijk Leon Snoeks (links op de foto) van Henri Derikx. Het gezellig samenzijn werd afgerond met een warm buffet.

Fakkeltocht van de vormelingen

Zaterdag 26 november 2022
Pelt - Fakkeltocht van de vormelingenZoomVrijdagavond trokken 136 vormelingen van de Pastorale Eenheden "De Goede Herder" en "Willibrordus" in een fakkeltocht door Grote Heide. Met de fakkel in de hand brachten ze aan de vooravond van de Advent het licht, na een viering vol dans en muziek, van de kerk naar de speelplaats van de lagere school. Daar sloten ze gezellig af met warme chocomelk, zelfgebakken wafels en rond het vuur zongen ze als afsluiting 'Vrolijke vrienden'. Het was een gezellige avond, de advent kan starten en de vormelingen hebben gevoeld wat het is op het licht uit te dragen. (JP - Foto Leon Alders) Meer foto's

Nipt verlies voor Sporting

Zaterdag 26 november 2022
Pelt - Nipt verlies voor SportingIn de BENE-league van het handbal heeft Sporting Pelt vanavond met 32-31 verloren van Kras/Volendam. Donderdag komt Visé op bezoek in de sporthal van Dommelhof. UPDATE Een verslag van Sven Spooren:
In de heenronde waren zulke wedstrijden even spannend, maar zaten wij meestal nipt aan de juiste kant van de score. In de terugronde is het net andersom! Het bewijst nog eens hoe erg de ploegen aan elkaar gewaagd zijn. Volendam heeft de winst zeker niet gestolen maar (…) Het hele nieuwsbericht

Grote Heide verliest van Maasland NO

Zaterdag 26 november 2022
Pelt - Grote Heide verliest van Maasland NOSporting Grote Heide is bij FC Maasland NO gaan verliezen met 4-0.

LHVV B wint van Lommel Kolonie

Zaterdag 26 november 2022
Pelt - LHVV B wint van Lommel KolonieLindelhoeven VV B heeft vanavond thuis met 3-0 gewonnen van Lommel-Kolonie. Voor LHVV scoorden Martijn Vrolix, Lars Vanbocxlaer en Cédric Claeys. LHVV B klimt naar plaats zes en gaat vol voor de eindronde!

Esperanza wint in Diest

Zaterdag 26 november 2022
Pelt - Esperanza wint in DiestEindelijk nog eens een overwinning voor Esperanza Pelt, de eerste uitoverwinning van dit seizoen bovendien. De club ging bij KFC Diest winnen met 0-1, na een doelpunt van Jessy Hendrikx. UPDATE  Een verslag van Esperanza:
Voor de verplaatsing naar Diest wijzigde trainer Geert van Dessel zijn ploeg op vier plaatsen. Doelman Ruud Swinkels kwam de geblesseerde (hamstrings) Birger Van Dael aflossen in doel. Ruben Scheelen kwam terug uit schorsing. Ook de pas papa (…) Het hele nieuwsbericht

Herkol wint van Park Houthalen

Zaterdag 26 november 2022
Pelt - Herkol wint van Park HouthalenHerkol blijft vriend en tegenstander verrassen. De Peltse club won vanavond met 1-4 op het veld van Park Houthalen. Voor Herkol scoorden Tom Kusters, Ferre Wiels, Dries Foqué en een speler van de thuisploeg die een owngoal maakte.

Volgende week kouder

Zaterdag 26 november 2022
Weerbericht
Pelt - Volgende week kouderEen storing komt opzetten vanuit het westen en brengt zondag regen over onze streken. Tot dan is het echter droog, maar de wolken nemen gestaag toe. Na het weekend bouwt stilaan een hogedrukgebied op over Rusland en die stuurt koude lucht naar onze streken. Het kwik gaat daarbij flink onderuit.
Morgen/zondag is het zwaar bewolkt tot betrokken en in de loop van de ochtend gaat het vanuit het westen regenen. Er zijn ook wel nog droge perioden, maar de zon krijgen we niet te zien. De maxima blijven (…) Het hele nieuwsbericht

Kadijk SK - Eendracht Louwel 4-1

Zaterdag 26 november 2022
Pelt - Kadijk SK -  Eendracht Louwel 4-1Kadijk SK  heeft vanavond met 4-1 gewonnen van Eendracht Louwel. Voor Kadijk scoorden Kenneth Ulenaers (2), Gert Gorssen en Raf Thijs.

Nieuwe vennootschap: Skyline Veranda

Zaterdag 26 november 2022
Zeynel Aslan (20) uit Overpelt heeft de besloten vennootschap Skyline Veranda opgericht met zetel aan de Ondernemersstraat in Hamont-Achel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer algemene bouwwerkzaamheden; de installatie van verwarming, klimaatregeling en ventilatie; de vervaardiging van meubels en het transport van goederen.

Nieuwe vennootschap: Pelter Invest

Zaterdag 26 november 2022
Sofia Allami uit Pelt heeft de besloten vennootschap Pelter Invest opgericht met zetel aan de Eindhovensebaan in Hechtel-Eksel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de aan- en verkoop van auto's, ambulances, aanhangwagens en opleggers, het herstellen van motorvoertuigen en landbouwtractoren en de verhuur van personenvoertuigen en motorvoertuigen met en zonder chauffeur.

Vroeg of laat?

Zaterdag 26 november 2022
Pelt - Vroeg of laat?Nederland heeft net een erg teleurstellende wedstrijd tegen Ecuador met een draw afgesloten. Niks om vrolijk over te worden. Achteloos blader ik door een weekblad. Mijn oog valt op een artikel over versprekingen. Een lapsus kan erg komisch zijn. Soms ook pijnlijk.
Zeg nu niet dat jullie dat nog nooit aan de hand gehad hebben, zo’n verspreking waar je achteraf rode kaken van kreeg. Onlangs nog hoorde ik een kennis zo een blunder begaan. Hij stond op het punt een voetbalwedstrijd te spelen tegen een (…) Het hele nieuwsbericht

'One Love' op de beiaard

Vrijdag 25 november 2022
Pelt - 'One Love' op de beiaardEr was deze week heel wat te doen rond de One Love-armband op het WK in Qatar. De beiaard maakt een statement door het idee van One Love muzikaal te verklanken. U hoort liedjes die minderheden ondersteunen omdat die liedjes ofwel geschreven zijn door een bepaalde groep, het thema als onderwerp hebben, oproepen tot meer verdraagzaamheid of graag gehoord worden door een gemeenschap. Te horen tijdens de zaterdagmarkt vanaf 11 uur.

Inbraak in Kastanjelaan

Donderdag 24 november 2022
Pelt - Inbraak in KastanjelaanGisteren heeft een inwoner van de Kastanjelaan bij de lokale politie HANO aangifte gedaan van een inbraak in zijn woning. De dader had een raam opengebroken en was zo binnen geraakt. Of er iets gestolen is, is niet bekend.

Doe je voordeel in CC Palethe

Donderdag 24 november 2022
Ook in CC Palethe kan je de komende dagen rond Black Friday je voordeel doen! Vanaf morgen/vrijdag tot en met maandag 28 november kan je voordelig kaartjes bestellen voor zes voorstellingen van de komende weken: • 25 november: Duo Aznèm • 26 november: Frimout • 9 december: Bruno Vanden Broucke en Valentijn Dhaenens • 11 december: Fabuleus • 16 december: Buurman • 22 december: Bonanza's.
Voor deze voorstellingen koop je in die periode via www.palethe.be tickets aan het extra voordelige 'ontdekkingstarief'. Wat betekent dat tickets 2 euro goedkoper zijn dan het voorverkooptarief en maar liefst 2 tot 5 euro voordeliger dan de avond zelf je kaartje te kopen aan de balie. Tickets die je via deze actie koopt, kan je helaas niet meer omruilen voor eerder gekochte tickets.

Evarist Mertens overleden

Donderdag 24 november 2022
Pelt - Evarist Mertens overledenGisteren is Evarist Mertens overleden, de echtgenoot van Yvonne Lauwkens. Hij was geboren in Retie en werd 88 jaar. Woensdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsdienst (om 10.30u) in het crematorium in Lommel. Begroeting: dinsdag (18_18.30u) in uitvaartcentrum Severens.

Annie Tielemans overleden

Donderdag 24 november 2022
Pelt - Annie Tielemans overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is gisteren Annie Tielemans overleden, de echtgenote van Bèr Franssen. Ze was 84 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

WK voetbal: België verslaat Canada

Woensdag 23 november 2022
Pelt - WK voetbal: België verslaat CanadaIn zijn eerste wedstrijd op de wereldbeker voetbal in Qatar heeft België Canada verslagen met 1-0, dank zij een doelpunt van Batshuayi. Thibaut Courtois stopte een penalty. Canada zorgde voor 21 doelpogingen, België voor 7...

Geen massa-immigratie van moslims

Woensdag 23 november 2022
Vandaag gelezen
Christenen vormen de grootste groep onder de nieuwkomers in Vlaanderen: 38 procent is christen, 27 procent is vrijzinnig of gelooft niet, 26 procent is moslim. Er is dus hoegenaamd geen sprake van een massa-immigratie van moslims zoals sommigen beweren. (Kerk & leven)
Het is maar dat je 't weet
In 2020 volgde 51% van de werknemers van bedrijven en instellingen een voortgezette beroepsopleiding. Dat zijn opleidingen die deels door de werkgever worden bekostigd en gericht zijn op het vergroten van de competenties van de werknemer. Dat blijkt uit nieuwe resultaten van de bevraging van permanente beroepsopleiding die Statbel organiseerde bij meer dan 3.000 Belgische bedrijven. De financiële sector neemt de leiding als werkgever met het hoogste percentage werknemers dat een voortgezette beroepsopleiding volgt. Bedrijven met 10 tot 49 werknemers bieden verhoudingsgewijs minder voortgezette beroepsopleidingen aan. (Bron: Statbel)

Angèle Schildermans overleden

Woensdag 23 november 2022
Pelt - Angèle Schildermans overledenIn Leuven is gisteren Angèle Schildermans overleden, de echtgenote van Jean Croonen. Ze was afkomstig van Overpelt en werd 84 jaar. De uitvaartplechtigheid vindt zaterdag (10.30u) plaats in de Sint-Martinuskerk in Overpelt. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Bedrijfsnieuws
Tien studenten van Hogeschool PXL in Hasselt gaan de kans krijgen om te zetelen in het directiecomité van tien Limburgse bedrijven. Dat is een initiatief van PXL en werkgeversorganisatie Voka-Limburg. Met de samenwerking willen PXL en Voka het Limburgse bedrijfsleven en het hoger onderwijs nauwer met elkaar verbinden. “De studenten leren op die manier meedraaien in het hart van een bedrijf”, zegt PXL-voorzitter Frank Smeets. Werkgeversorganisatie Voka-Limburg en Hogeschool PXL werken al 20 jaar samen.

Antoine Teuwens overleden

Dinsdag 22 november 2022
Pelt - Antoine Teuwens overledenGisteren is Antoine Teuwens overleden, de echtgenoot van Lutgarde Donckers. Toine was 88 jaar. Dinsdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsdienst (om 10.30u) in het crematorium in Lommel; Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Philomene Janssen overleden

Dinsdag 22 november 2022
Pelt - Philomene Janssen overledenIn het WZC Sint-Jozef is gisteren Philomene Janssen overleden, de weduwe van Jan Serroyen. Ze was geboren in Grote-Brogel en werd 81 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Sus Verspreet overleden

Dinsdag 22 november 2022
Op 18 november is Sus Verspreet overleden, de weduwnaar van Gilberte François. Hij was 85 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. De asverspreiding vindt plaats op de begraafplaats van Mol-Kruisven.
Pelt - Interclub judo: Okami voorlopig derdeZoomOp de eerste dag van het Vlaams interclubkampioenschap judo is Judoteam Ōkami uit Hechtel-Eksel en Pelt derde geëindigd.
Ōkami, dat pas promoveerde naar 2de afdeling, wist aanvankelijk niet goed wat te verwachten. Na een gelijkspel tegen Ingelmunster, jammerlijk verlies tegen Buggenhout, maar ook overwinningen tegen Leuven en Brasschaat, staat het team voorlopig op een derde plaats! Zondag is er al de finaledag in Gent.
Het Limburgse parket heeft op een week tijd 552 rijbewijzen ingetrokken voor gsm'en aan het stuur. Tijdens de vorige actie, die liep van midden mei tot midden juni, zijn 585 rijbewijzen ingetrokken.
Grensgevallen
De politie van Eindhoven heeft een oproep gedaan naar mogelijke getuigen van een incident dat vrijdagnacht rond 3u plaatsvond aan de uitgang van de parkeergarage onder winkelcentrum Heuvel in Eindhoven. Daar werd een Belgisch koppel zo zwaar mishandeld dat ze met verschillende breuken en inwendige verwondingen in het ziekenhuis moesten worden opgenomen.
Na een avondje uit wilden de Belgen de parkeergarage verlaten, maar de uitgang werd geblokkeerd door een witte bestelbus. Omdat dat lang duurde begon (…) Het hele nieuwsbericht

Auto geslipt, vrouw gewond

Maandag 21 november 2022
Pelt - Auto geslipt, vrouw gewondBij een verkeersongeval op de afrit van de Noord-Zuid richting N71 in Pelt is vanmorgen rond 8u een vrouw van 36 jaar uit Hamont-Achel gewond geraakt. In de bocht van de afrit begon haar auto te slippen, ging overkop en kwam op zijn dak terecht. De bestuurster moest naar het ziekenhuis worden overgebracht. 

Jacky Gijbels overleden

Maandag 21 november 2022
Pelt - Jacky Gijbels overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is vrijdag Jacky Gijbels overleden. Hij zou zaterdag 72 jaar geworden zijn. Donderdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartdienst (om 10.30u) in het crematorium in Lommel. Begroeting: woensdag (19-20u) in uitvaartcentrum Vandebosch.

Zebracinema: 'After Love'

Maandag 21 november 2022
Pelt - Zebracinema: 'After Love'Zoom"After Love" - Aleem Kahn - GB - 2022 - 89'
Ooit bekeerde Mary zich tot de islam om met haar grote liefde, veerbootkapitein Ahmed, te trouwen. Al jaren leiden ze een tevreden bestaan aan de Britse kust, tot Ahmed plotseling sterft aan een hartaanval. Bij het doorlopen van zijn papieren doet Mary een schokkende ontdekking. In Ahmeds portefeuille vindt ze de foto van een vrouw. Mary reist naar Calais om de vrouw te zoeken en te ontmoeten. Dat loopt anders dan ze verwachtte.
After Love heeft iets weg van een thriller, maar is ook een intrigerend portret van twee contrasterende levens, onverwacht verlies en een huwelijk op basis van culturele assimilatie. Intens, intiem, weergaloos, subtiel, integer…
Morgen om 20.15u in Dommelhof

Pelt - Project voor bevraging van WZC-bewonersZoomVanaf 2023 kunnen bewoners van Vlaamse woonzorgcentra hun mening geven over hoe zij de kwaliteit van leven, wonen en zorg ervaren. Dat meldt het kabinet van Vlaams minister van Volksgezondheid Crevits.
Verschillende woonzorgcentra organiseren vandaag al gelijkaardige initiatieven, elk met hun eigenheid. Vlaanderen kiest nu de weg van meer wetenschappelijke uniformiteit en ondersteunt de woonzorgcentra in deze bewonersparticipatie. Ook worden de onderlinge vergelijking en transparante bekendmaking van (…) Het hele nieuwsbericht

Stoeffers ón den toeëg

Maandag 21 november 2022
Pelter Hükske
Pelt - Stoeffers ón den toeëgZoomTom en Lowie en Marsel, dä zien goei büre mer oech hieël goei vriende. En die drij zitte ón den toeëg te stoeffe tiggenieën op. Lüstert… (en sèèg, ge moet stoeffers nie altij gelüeve zölle!)
En had ullie goe. Tot tekomede móndig! (Fons Tuyaerts)
Pelt - Ondertussen, in het MS- & Revalidatiecentrum...ZoomDaar maakte Paul Smeets deze namiddag deze foto in het dierenparkje.
Pelt - Class-X stopt: 1500 euro voor De KlimroosZoomDe Lommelse rock-coverband Class-X besloot, na 9 jaren optreden, er een punt achter te zetten. Class-X gaf zo op 22 augustus zijn laatste concert en dat leverde nog een winst van 1500 euro op. De band wilde dat geld aan een of ander goed doel geven. En zo geschiedde afgelopen donderdag in het Peltse Trefpunt, waar bewoners van de Klimroos in Overpelt een tweede thuis hebben. Muzikanten van Class-X hebben een goede band met bewoners van De Klimroos. "Als wij vertelden over ons muziekproject dat wij in februari gaan opstarten, kregen wij alle steun van de groep", vertelden begeleidster Christel Jacobs en bewoonster Angie Keuppens op de symbolische cheque-overhandiging.
72 procent van de Belgische bevolking woont binnen een straal van 5 km van een oprit van een autosnelweg, 91% binnen een straal van 10 km en 99 procent binnen een straal van 20 km. Er zijn slechts twee Belgische gemeenten waar de bevolking verder dan 20 km woont van de dichtstbijzijnde oprit van een snelweg: Hamont-Achel en Vresse-sur-Semois. (Statbel)

Ellikom - Sparta Lille 4-1

Zondag 20 november 2022
Pelt - Ellikom - Sparta Lille 4-1Sparta Lille is bij Sporting Ellikom onderuit gegaan met 4-1. Aan de rust leidde Ellikom met 2-0. Di Sancarlo, Loos en Perelli (2) scoorden voor Ellikom, Meylaers voor Lille. Bogers (Lille) werd uitgesloten wegens tweemaal geel. Na 11 wedstrijden staat Ellikom vierde in de stand, Lille tiende.

Grote Heide - Wijchmaal: 4-3

Zondag 20 november 2022
Pelt - Grote Heide - Wijchmaal: 4-3Sporting Grote Heide heeft met 4-3 gewonnen van Sporting Wijchmaal.

Madeleine Kwanten overleden

Zondag 20 november 2022
Pelt - Madeleine Kwanten overledenWoensdag is in Aalst (O.-Vl.) Madeleine Kwanten overleden, de weduwe van de in 2012 overleden Jaak Loos. Ze was geboren in Overpelt en werd 85 jaar. Het afscheid vindt plaats op donderdag 24 november om 11.30u in de Sint-Gorikskerk in het Oost-Vlaamse Haaltert, en wordt gevolgd door de bijzetting in het urnengraf op de plaatselijke begraafplaats.

DHCO verliest in Hasselt

Zondag 20 november 2022
Pelt - DHCO verliest in HasseltDameshandbalclub DHCO is gisteren gaan verliezen bij Hubo Hasselt. Uitslag: 36-19. De ruststand was 16-11.
Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts vraagt de gemeentebesturen om voor oudejaarsnacht een verbod op het afsteken van vuurwerk en aanverwante op te leggen. Het afsteken van vuurwerk loopt immers niet altijd even goed af voor mens of dier. Elk jaar leidt het tot ongelukken met materiële schade tot gevolg. Soms geraken mensen ook gewond. Naast het materieel en menselijk leed, heeft het afsteken van vuurwerk ook dierenleed tot gevolg, zegt de minister. Hij roept alle steden en gemeenten dan ook op om binnen hun bevoegdheden vuurwerk op oudejaarsavond te bannen.
Het is maar dat je 't weet
Een groeiend aantal gezinnen in Limburg doet een beroep op de armoedevereniging Sint-Vincentius voor het komende Sinterklaasfeest. De vereniging schat dat het aantal gezinnen dat daarvoor komt aankloppen met 10 tot 20 procent is gestegen in vergelijking met vorig jaar. Voor het eerst zijn daar ook gezinnen met tweeverdieners bij.
De Sint-Vincentiusvereniging telt 37 lokale afdelingen in Limburg. Samen ondersteunen ze het jaar rond gezinnen en alleenstaanden die niet breed hebben of in armoede leven. Tijdens de Sinterklaasperiode zamelt de vereniging speelgoed in en verdeelt dat dan over de gezinnen die er nood aan hebben. (Radio 2)
Het is maar dat je 't weet
Onverwachte uitgaven doen is moeilijk voor meer dan een Belg op vijf. In Brussel en Wallonië is respectievelijk 35,7% en 32,9% van de bevolking niet in staat om een onverwachte uitgave te doen, terwijl dat in Vlaanderen 14% is. Bovendien kan meer dan een Belg op tien het zich niet veroorloven om beschadigde of versleten meubels te vervangen (14,4%), om regelmatig deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten (11,1%) of om wekelijks een bedrag uit te geven voor persoonlijke behoeften (11,9%). (Statbel)

Esperanza speelt (weer) gelijk

Zaterdag 19 november 2022
Pelt - Esperanza speelt (weer) gelijkEsperanza Pelt is vanavond tegen KFC Sint-Lenaarts niet verder gekomen dan een gelijkspel: 1-1. Bij de rust was het nog 0-0. Een verslag van Esperanza:
Het venijn zat weer in de staart. Twee strafschoppen bepaalden deze partij. Pelt met een groot strijdershart miste in extremis Erol en Kocak die papa is geworden. Smolders, Stankov en Geebelen bleven in de lappenmand. Ruben Scheelen was geschorst. In een vrij evenwichtige eerste helft met weinig doelkansen was Pelt dicht bij een doelpunt via Jessy (…) Het hele nieuwsbericht

Thuisnederlaag voor Sporting

Zaterdag 19 november 2022
Pelt - Thuisnederlaag voor SportingIn de BENE-league van het handbal heeft Sporting Pelt vanavond thuis met 33-35 verloren van het Nederlands-Limburgse Kembit-Lions. Daardoor wordt Lions weer tweede en Sporting opnieuw derde in de rangschikking. UPDATE Een verslag van Sven Spooren:
Wat een mooie handbalwedstrijd! Al vanaf de eerste seconde was het er ‘boenk’ op! Er waren nog geen 5 minuten gespeeld toen Robbe Spooren al 2x 2 minuten op zijn conto had. Eerst voor een fout op Joao Ramos (de (…) Het hele nieuwsbericht

Herkol-Hechtel 3-1

Zaterdag 19 november 2022
Pelt - Herkol-Hechtel 3-1Herkol heeft vanavond de punten thuis gehouden tegen Hechtel: 3-1. Voor Herkol scoorden Toon Vanvelthoven, Tom Kusters en Dries Foqué. Voor Hechtel redde Wesley Vermijl de eer op strafschop. Na 12 wedstrijden staat Herkol achtste in de stand met 17 punten. Hechtel staat laatste met 5 punten.

Leopoldsburg - Kadijk 0-1

Zaterdag 19 november 2022
Pelt - Leopoldsburg - Kadijk 0-1Kadijk is bij K ESK Leopoldsburg gaan winnen met 0-1, na een doelpunt van Kevin Ulenaers.

LHVV - Stal Sport 2-2

Zaterdag 19 november 2022
Pelt - LHVV - Stal Sport 2-2Lindelhoeven A en Stal Sport hebben vanavond in Pelt 2-2 gelijk gespeeld. Jarne Vandebriel scoorde twee mooie doelpunten voor LHVV, dat aan de rust met 0-2 achter stond.

FC Helson B - Lindelhoeven B 0-2

Zaterdag 19 november 2022
Pelt - FC Helson B - Lindelhoeven B 0-2In vierde provinciale C heeft FC Helson B  vanavond  thuis met 0-2 verloren van Lindelhoeven VV B. Voor LHVV scoorden Hendrik Thijs en Gijs Deferm.

Rosa Dolders overleden

Zaterdag 19 november 2022
Pelt - Rosa Dolders overledenGisteren is Rosa Dolders overleden, de weduwe van de in 2002 gestorven Prosper Vuegen. Zij was 91 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Zij wordt begraven op de begraafplaats De Roosen. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Antonio Presutto overleden

Zaterdag 19 november 2022
Pelt - Antonio Presutto overledenVandaag is Antonio Presutto overleden, de echtgenoot van Ida Di Pietro. Hij was 79 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Houtmolenstraat.

Damesvoetbal: Kadijk klopt Elen

Zaterdag 19 november 2022
Pelt - Damesvoetbal: Kadijk klopt ElenDe dames van Kadijk hebben gisteravond met 2-1 gewonnen van Standard Elen. Voor Kadijk scoorde Janna Van Hove tweemaal.

Moeilijk jaar voor bioscoopzalen

Zaterdag 19 november 2022
Het is maar dat je 't weet
In 2021 telde ons land 75 vestigingen die als hoofdactiviteit de uitbating van een cinematografische projectiezaal hebben. Er waren 7.453.797 toeschouwers. Dit is een stijging van 35% ten opzichte van 2020 (5.538.934 toeschouwers). Ten opzichte van 2019 (19.877.878 toeschouwers) blijft dit nog steeds een daling met 63%. Ook de bruto ontvangsten exclusief BTW stegen naar 64,9 miljoen euro, een stijging van 44% ten opzichte van 2020 (45,0 miljoen) maar ook nog steeds een sterke daling ten opzichte van 2019 (160,2 miljoen). Het Vlaams Gewest was goed voor 46% van de toeschouwers, het Brussels Gewest voor 17% en Wallonië ten slotte voor 37% van het aantal toeschouwers. (Statbel)

Jan Ceelen overleden

Zaterdag 19 november 2022
Pelt - Jan Ceelen overledenWoensdag is Jan Ceelen overleden, de levenspartner van Gerda Spruyt. Hij was 96 jaar en woonde in Neerpelt. Het afscheid vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.
De huidige turbulente economische situatie met de hoge energie- en grondstoffenprijzen zet extra druk op de financiële situatie van de Vlaamse ondernemingen. Om de Limburgse ondernemingen te helpen in deze huidige energiecrisis en hen voor te bereiden op de klimaatuitdaging en duurzame energietransitie, gaat de Vlaamse Regering akkoord met een kapitaalverhoging van de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) van 30 miljoen euro. Met deze extra middelen kan de LRM via het product (…) Het hele nieuwsbericht

Koud weekend

Vrijdag 18 november 2022
Weerbericht
Pelt - Koud weekendEen storing trekt vanuit het westen over het land, maar wordt door een hogedrukgebied over Scandinavië terug naar het zuidwesten gedrongen. Dit gaat gepaard met aanvoer van zeer koude lucht. Deze situatie is echter maar tijdelijk, want reeds op zondag bereiken Atlantische storingen onze streken vanuit het westen. Daarachter wordt ook weer wat zachtere lucht aangevoerd.
Vandaag is het vrij zonnig, maar er zijn ook een aantal stapelwolken die vooral na de middag enkele regenbuien kunnen (…) Het hele nieuwsbericht

Man gewond door eigen auto

Vrijdag 18 november 2022
Pelt - Man gewond door eigen autoIn de Haagdoornstraat in Neerpelt is een man gewond geraakt aan het been toen hij zijn auto wou tegenhouden. De wagen die op een helling stond was achteruit beginnen te bollen. Het ongeval gebeurde deze namiddag.
In het challenger-tennistoernooi van Helsinki is Peltenaar Zizou Bergs vandaag uitgeschakeld in de kwartfinales. Hij verloor van de Tsjech Tomas Machac in twee sets: 6-1, 6-2.

Familie-uitstap bij de wolven

Vrijdag 18 november 2022
Pelt - Familie-uitstap bij de wolvenZoom"Welkom Wolf" heeft vandaag unieke beelden vrijgegeven van een wildcamera op een grasland in Helchteren. De beelden zijn afgelopen nacht rond half twaalf gemaakt. Op de wildcamera van Robby Scheelen zijn 12 van de 13 wolven van de Limburgse roedel samen te zien.
Zelfs binnen de militaire domeinen is het niet eenvoudig om alle wolven samen op de foto te krijgen, zegt Jan Loos van "Welkom Wolf". Af en toe slaagt het cameranetwerk van ANB/INBO daarin. Maar het is zeer uitzonderlijk - en zelfs voor het (…) Het hele nieuwsbericht

Sinterklaas op beiaard

Vrijdag 18 november 2022
Pelt - Sinterklaas op beiaardSinterklaas is weer in het land. Tijd om de typische Sint-liedjes weer boven te halen en op de Neerpeltse beiaard te spelen. Veel liedjes kan u meezingen, maar beiaardier Jan Verheyen speelt ook enkele liedjes die de laatste decennia wat vergeten zijn. Misschien herkent u ze toch nog.
Te horen tijdens de zaterdagmarkt vanaf 11 uur!
Kerk
Vanaf 1 januari 2023 wordt de bijdrage van de gelovigen bij kerkelijke huwelijken en uitvaarten in het aartsbisdom Mechelen-Brussel en in de bisdommen Antwerpen, Brugge, Gent en Hasselt opgetrokken naar 300 euro. De stijging met 25 euro tegenover het huidige bedrag, van kracht sinds januari 2019, is onder meer het gevolg van de inflatie, oplopende energierekeningen en andere kosten eigen aan het kerkgebouw.

'Geld maakt de sport kapot'

Vrijdag 18 november 2022
Vandaag gelezen
Pelt - 'Geld maakt de sport kapot'De Duitse bisschop Stefan Oster, naar eigen zeggen in zijn jeugd een begenadigde voetballer én al jaren supporter van Bayern München, heeft ernstige bedenkingen heeft bij het WK voetbal in Qatar. "Het wordt de komende weken gespeeld in een woestijn, waar uiteraard geen gras groeit. Dat illustreert volgens hem bij uitstek hoe de sport almaar sterker ten prooi is aan de commercialisering. Het maakt duidelijk dat geld alles domineert en dat de wereldvoetbalbond FIFA gedreven wordt door hebzucht. Dat (…) Het hele nieuwsbericht

300 muzikanten op een podium

Vrijdag 18 november 2022
Pelt - 300 muzikanten op een podiumZoomOp zaterdag 3 en zondag 4 december verzamelen maar liefst 300 muzikanten op het podium van het cultureel centrum CCHA in Hasselt. Vijf Limburgse koren, aangevuld met een kinderkoor, drie solisten en een symfonische orkest, brengen dan het iconische repertoirestuk Carmina Burana van Carl Orff. Voor dit stuk baseerde Orff zich op een verzameling van 24 lyrische gedichten. Dat is de grootste en beroemdste verzameling middeleeuwse teksten die tot de zogenaamde vagantenliteratuur behoren.
De (…) Het hele nieuwsbericht

Praat eens met je koe

Donderdag 17 november 2022
Het is maar dat je 't weet
Aan de Universiteit Maastricht en het NL-Lab in Amsterdam werken onderzoekers, biologen en dataspecialisten aan de ontwikkeling van een "koeienvertaalapp" voor de smartphone. Die zou de signalen van een koe moeten vertalen in het Nederlands of Engels, waarna de toehoorder ook zou kunnen "terugpraten" in de taal van de koe zelf. Dat zou moeten leiden tot een betere communicatie tussen boer en koe en vervolgens tot een verbeterde leefomstanigheid voor het dier. (Bron: De Volkskrant)

Gerdje Kuppens overleden

Donderdag 17 november 2022
Pelt - Gerdje Kuppens overledenDinsdag is Gerdje Kuppens (63) overleden, de partner van Ludo Haverbeke. Zij woonde in Peer maar was afkomstig uit Overpelt. Het afscheid vindt woensdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Lindelhoeven. Begroeting: dinsdag (19-19.45 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant.

Carpoolparkings worden gereinigd

Donderdag 17 november 2022
Pelt - Carpoolparkings worden gereinigdZoomHet Agentschap Wegen en Verkeer zal in de nacht van de komende twee weekends de carpoolparkings in Limburg reinigen. Op die parkings geldt dan van vrijdagavond 20u tot zaterdagochtend 6u een parkeerverbod.
Tijdens de nacht van vrijdag 18 op zaterdag 19 november zijn de volgende parkings aan de beurt: Halen, Hasselt-Zuid, Houthalen, Paal (Beringen) en Tongeren.  In de nacht van vrijdag 25 op zaterdag 26 november reinigt het agentschap de carpoolparkings  Diepenbeek, Heusden-Zolder, Lummen en Maasmechelen.

Nieuwe vennootschap: Ja.Na

Donderdag 17 november 2022
Jaruwan Nambunla (30) uit Pelt heeft de besloten vennootschap Ja.Na opgericht met zetel aan De Bemmert. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de uitbating van drankgelegenheden, traiteurdiensten, catering en het organiseren en verzorgen van bruiloften, banketten, cocktails, lunches en recepties.

Rustpauze voor gedeputeerde Lambrechts

Donderdag 17 november 2022
Bert Lambrechts, Limburgs gedeputeerde van o.m. Milieu en Klimaat, Onderwijs, Veiligheid, Waterbeheer en Mobiliteit, neemt op doktersadvies rust, minstens tot en met 1 januari 2023. Dat heeft het provinciebestuur vandaag bekendgemaakt. Lambrechts: "Het is een feit dat ik in het rood ben gegaan en te lang alle signalen heb genegeerd. Mijn arts heeft mij met de neus op de feiten moeten drukken. Op zijn advies zal ik mijn activiteiten drastisch moeten terugschroeven. Het leven, mijn familie, mijn vrienden en (…) Het hele nieuwsbericht
Peltenaar Zizou Bergs (ATP-135) heeft zich vandaag geplaatst voor de kwartfinales op het tennistoernooi van Helsinki. In de tweede ronde versloeg hij de Rus Alexander Shevchenko (ATP-143) in drie sets: 6-4, 3-6 en 7-6 (7/2). De partij duurde 2 uur en 10 minuten.
In het dubbelspel speelt Bergs zijn eerste wedstrijd met de Zwitser Alexander Ritschard tegen een Noors-Fins duo.

'De kanarie in de koolmijn'

Woensdag 16 november 2022
Het is maar dat je 't weet
Tussen 1973 en 2018 verminderde het gemiddelde aantal zaadcellen bij mannen wereldwijd met meer dan 50 procent. Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek onder leiding van de Hebreeuwse universiteit in Jeruzalem en de Icahn School of Medicine in New York.
Sinds 1972 daalde het gemiddelde aantal zaadcellen elk jaar met ongeveer 1 procent, aldus de onderzoekers. Maar sinds (…) Het hele nieuwsbericht

Niet bang zijn voor een wolf...

Woensdag 16 november 2022
Pelt - Niet bang zijn voor een wolf...Zoom...ook al passeert hij door je tuin. Dat zegt het Natuurhulpcentrum (NHC) naar aanleiding van de hysterische berichten over een wolf die over een weide in de buurt van woningen loopt. Het NHC: "Er duiken af en toe beelden op van wolven die 's ochtends of 's avonds doorheen tuinen lopen. Net zoals elk ander wild dier is het normaal dat dieren soms door tuinen passeren. Ze doen dit trouwens al 5 jaar, dagelijks, maar zeker jonge dieren zijn vaak wat vroeger of later actief dan gemiddeld. Met 9 opgroeiende (…) Het hele nieuwsbericht

75 jaar Sinterklaascomité Boseind

Woensdag 16 november 2022
Pelt - 75 jaar Sinterklaascomité BoseindZoomDit jaar bestaat het "Sinterklaascomité Boseind" 75 jaar. Het zorgt ervoor dat elke bewoner van het Boseind die dat wenst een bezoek krijgt van Sinterklaas aan huis. Ook de 500 leerlingen van de Basisschool Boseind krijgen jaarlijks een bezoek. Een unicum is dat de Sint en zijn Pieten al 50 jaar in het zelfde koffiehuisje worden opgewacht door Mia Kerkhofs, en dit dagelijks gedurende een drietal weken in de Sinterklaasperiode. Samen met haar overleden echtgenoot Bér Schouten startte zij destijds deze mooie traditie op. Voor deze jarenlange goede ontvangst wilde de Sint samen met zijn zijn Pieten haar verdiend in de bloemen zetten. (Danny Verhoeven)

Wisselvallig en winderig

Woensdag 16 november 2022
Weerbericht
Pelt - Wisselvallig en winderigEen omvangrijke en krachtige depressie nabij IJsland is de sturende motor voor het weer in onze streken. Storingen en buien bereiken onze regio met de regelmaat van de klok, maar tussendoor is er ook wel ruimte voor de zon. Bij momenten staat er veel wind en de temperaturen gaan stilaan omlaag. In het weekend blijven de maxima onder 10 graden.
Vandaag is het zonnig in de ochtend, maar er komen stilaan stapelwolken opzetten die rond en kort na de middag enkele lokale buien lossen. Later in de (…) Het hele nieuwsbericht

ZINQ krijgt lening voor uitbreiding

Woensdag 16 november 2022
Bedrijfsnieuws
Het verzinkingsbedrijf ZINQ, dat is het vroegere Galva Power en een van oorsprong Duits familiebedrijf gespecialiseerd in het thermisch verzinken van staal, krijgt bij de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM een achtergestelde lening van 10 miljoen euro. Met het verse kapitaal zal ZINQ de verdere uitbouw en internationalisering van de hele groep financieren. In Limburg heeft ZINQ een hoofdkwartier in Houthalen-Helchteren en een bijkomende vestiging in Pelt en stelt het 150 mensen te werk.

Registreer je bij De Watergroep

Woensdag 16 november 2022
Het is maar dat je 't weet
Wordt er in je straat een lek vastgesteld of is er storing in het waterleidingnetwerk? Dan brengt De Watergroep je graag proactief op de hoogte via een e-mail of sms. In dat bericht vermeldt ze wat er precies aan de hand is, hoe lang de storing zal duren en wanneer de situatie terug genormaliseerd is. Wil je deze updates ontvangen? Dan kan je je gegevens toevoegen via de klantenzone op de website van De Watergroep

Nieuwe prins bij de Gezellen

Dinsdag 15 november 2022
Pelt - Nieuwe prins bij de GezellenZoomDe Gezellen van Taxandria kozen tijdens hun gekende Frühschoppen vol dans en muziek een nieuwe prins! Steven I, Cindy I, Florian I, Lotte I, adjudant Koen en page Liva gaan het carnaval in Nèrpelt leiden.
Grensgevallen
Het Nederlandse kabinet gaat ruim 850 miljoen vrijmaken voor de bereikbaarheid van de regio Eindhoven. Er komt een ondergronds busstation en er wordt een busbaan naar het chipmachinebedrijf ASML en de High Tech Campus aangelegd. Ook de capaciteit van het spoor wordt vergroot. Voor de komende jaren zullen er 70.000 extra werknemers nodig zijn in de regio terwijl de stad naar een inwonersaantal van 300.000 groeit. De regering wil de bouw van tienduizenden extra woningen mogelijk maken.

Week van het afvalteam

Maandag 14 november 2022
Pelt - Week van het afvalteamZoomOp de stelplaats van Limburg.net in Beringen kregen de afvalophalers vandaag een cadeautje in het kader van de Week van het afvalteam. Deze Vlaamse campagne benadrukt dit jaar de topprestaties van de afvalophalers want wat zij doen is topsport. De afvalophalers van Limburg.net lopen dagelijks gemiddeld 8,37 km en ze tillen natuurlijk ook wat gewicht. Om dat in de kijker te zetten, werden ze vandaag in Beringen getrakteerd op een massage, een receptie en een presentje. Limburg.net roept iedereen op om hun afvalteam te bedanken via een tekening aan het raam of op de afvalzak. Een dikke duim mag ook!
Week van het afvalteamWeek van het afvalteam
Zoom

Kijk eens naar dat Gezondheidskompas

Maandag 14 november 2022
Vlaanderen zet sterk in op preventie en het bevorderen van de gezondheid van burgers met tal van initiatieven. Een gezonde levensstijl of het vroegtijdig ontdekken van problemen kan heel wat gezondheidsrisico’s of zware problemen voorkomen. In samenwerking met de Diabetes Liga en op initiatief van het agentschap Zorg en Gezondheid werd het ‘Gezondheidskompas’ ontwikkeld. Via een online webapplicatie op gezondheidskompas.be (…) Het hele nieuwsbericht

Zebracinema: 'Nahschuss'

Maandag 14 november 2022
Pelt - Zebracinema: 'Nahschuss'Zoom
"Nahschuss" - Franziska Stünkel - 2022 - Duitsland - 116'
Oost-Berlijn, 1981. De net afgestudeerde ingenieur Franz Walter krijgt een veelbelovend aanbod van de buitenlandse inlichtingendienst van de DDR. Hij moet hen ondersteunen bij de voorbereiding van het komende WK-voetbal. In ruil daarvoor krijgt hij een hoogleraarschap aangeboden. Franz gaat op het aanbod in en belooft trouw te blijven aan het systeem. In zijn begeleider Dirk vindt hij een goedbedoelende mentor die hem bijstaat tijdens hun missies naar de Bondsrepubliek Duitsland. Eerst moet Franz alleen informatie doorspelen, maar al snel wordt meer van hem verlangd. Het begint aan zijn geweten te knagen. Hij besluit alles te riskeren in zijn strijd tegen het meedogenloze Oost-Duitse systeem.
Morgen om 20.15u in Dommelhof

Schómoeder

Maandag 14 november 2022
Pelter Hükske
Pelt - SchómoederZoomZjang zè schómoeder is gestorven. En zè waës… en échte schómoeder, as ge wit wa ich bedoel!
Zè schóbruur belt em op. Lüstert…
En had ullie goe eh!? Mè di weer moet dä kunne!
Tot tekomede móndig. (Fons Tuyaerts)

Vader Abraham overleden (2)

Zondag 13 november 2022
Pelt - Vader Abraham overleden (2)Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

18 bekers voor Okami

Zondag 13 november 2022
Op het jeugd-judotornooi in Zelem heeft Judoteam Ōkami dit weekend 18 bekers mee naar huis mogen nemen. Het tornooi, voor kinderen jonger dan 13 jaar, trekt al jaren deelnemers uit heel België en Nederland. Uiteindelijk wisten de judoka's van Ōkami, na een dag van hard vechten en een uitstekende inzet, maar liefst 18 keer goud te halen! Op de foto's hieronder de Ōkami-deelnemers bij de U9, de U11 en de U13.
18 bekers voor Okami18 bekers voor Okami18 bekers voor Okami
Zoom

Een regenboog op de grond

Zondag 13 november 2022
Pelt - Een regenboog op de grondZoomHet is eens wat anders: een regenboog op een veld. Gespot vanmorgen in de Tussenstraat, richting De Wulp. (Foto Guido Swusten)

Actievoerders houden niet op

Zondag 13 november 2022
Pelt - Actievoerders houden niet opZoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Exc. Hamont - Grote Heide 0-2

Zondag 13 november 2022
Pelt - Exc. Hamont - Grote Heide 0-2In Derde Provinciale heeft Sporting Grote Heide de derby tegen Excelsior Hamont gewonnen met 0-2. Seppe Abrahams scoorde de twee doelpunten.

Weer gelijkspel voor Esperanza

Zondag 13 november 2022
Pelt - Weer gelijkspel voor EsperanzaEsperanza Pelt is bij Olympia Wijgmaal 1-1 gelijk gaan spelen. Esperanza kwam in de tweede helft op voorsprong via Djaniny Lopes Mendes, maar kreeg in de 83ste minuut een strafschop tegen. En die werd omgezet. 

Volleybal: Pelt A - Maaseik C 3-1

Zondag 13 november 2022
In eerste promo mannen van het volleybal heeft VC Pelt A met 3-1 gewonnen van Gr. Maaseik C.
In tweede promo mannen van het volleybal heeft VC Pelt B met 1-3 gewonnen van Gr. Maaseik D.

De krenten uit de pap

Zondag 13 november 2022
Chel mag het zeggen
Pelt - De krenten uit de papNet ‘Meester Frank’ van ‘Kommil Foo’ gehoord op de radio. Mooie tekst toch? Het gaat over een ventje dat in de klas ‘domkop’ genoemd werd. En nu brengt hij meester Frank ervan op de hoogte dat hij de kans dat hij nog ooit in de klas verschijnt, eigenlijk klein acht. Hij voelt zich immers een ruimtevaarder. En vooral de laatste zin van het liedje is magistraal: “Oh, en voor ik het vergeet, Linda van slagerij Van Gool, komt waarschijnlijk ook niet meer naar (…) Het hele nieuwsbericht

Kwart werknemers werkt parttime

Zondag 13 november 2022
Het is maar dat je 't weet
In 2021 werkte 26,5% van de medewerkers in deeltijd. Deeltijdwerk betreft 42,1% van de vrouwelijke werknemers en 11,6% van de mannelijke werknemers. Viervijfdetijdswerk is de meest populaire deeltijdregeling, zowel voor vrouwen als voor mannen. Voor vrouwelijke werknemers zijn de belangrijkste redenen om in deeltijd te werken 'zorg voor kinderen of afhankelijke personen' (24,6%), gevolgd door 'andere persoonlijke redenen' (24,1%) en 'geen voltijdse baan kunnen vinden of uw baan is niet voltijds aangeboden' (…) Het hele nieuwsbericht

Dameshandbal: DHCO wint van Gent

Zaterdag 12 november 2022
Pelt - Dameshandbal: DHCO wint van GentDameshandbalclub DHCO heeft vanavond Gent verslagen met 25-17. Bij de rust was het 16-9.
Pelt - Sporting wint van Hubo Handbal: weer 2deZoomIn de BENE-league van het handbal heeft Sporting Pelt thuis met 31-21 gewonnen van Hubo Handbal. Na het verlies van Lions tegen Bocholt staat Sporting nu weer tweede in de rangschikking, met twee punten achterstand op Bocholt en één punt voorsprong op Lions. Meer foto's UPDATE Een verslag van Sven Spooren:
Coach Korneel Douven had vrijdag zijn mannen eens flink (…) Het hele nieuwsbericht

Kadijk speelt thuis 1-1 gelijk

Zaterdag 12 november 2022
Pelt - Kadijk speelt thuis 1-1 gelijkIn de Tweede Provinciale heeft Kadijk thuis 1-1 gelijk gespeeld tegen Mechelen a/d Maas. Voor Kadijk scoorde Molenberghs.

Tweemaal verlies voor LHVV

Zaterdag 12 november 2022
Pelt - Tweemaal verlies voor LHVV
De twee ploegen van Lindelhoeven VV hebben vanavond allebei verloren. LHVV A verloor bij Racing Peer met 3-2; het winnende doelpunt viel nagenoeg in de laatste seconden.
LHVV B verloor met 2-5 van Heidebloem WIjshagen.

Eksel-Herkol 0-0

Zaterdag 12 november 2022
Pelt - Eksel-Herkol 0-0KFC Eksel is thuis tegen Herkol niet verder gekomen dan een 0-0 gelijkspel. UPDATE Een verslag vanuit Ekselse hoek:
De aftrap was nog niet gegeven, maar toch al commotie in het Sparrenstadion: een geblesseerde lijnrechter zorgde voor oponthoud en kon de partij niet aanvatten. Na een oproep door de speakers bood Ekselaar Xander Drees, die zelf ook actief is als scheidsrechter, zich aan om de vlag over te nemen. Tien minuten later dan gepland kon de match dan toch (…) Het hele nieuwsbericht

Damesvoetbal: Kadijk blijft winnen

Zaterdag 12 november 2022
Pelt - Damesvoetbal: Kadijk blijft winnenIn de 2de Proviciale van het vrouwenvoetbal hebben de dames van Kadijk die van Eksel verslagen met 1-4. Bij Kadijk scoorden Janna Van Hove (3) en Roos Reijnders.

Maandag werelddiabetesdag

Zaterdag 12 november 2022
Sinds 1991 wordt jaarlijks op 14 november de Werelddiabetesdag georganiseerd. Op deze dag wordt er wereldwijd breed geïnformeerd over diabetes via tal van acties. Eén daarvan is het evenement "Stap mee tegen diabetes".
Dat meestappen kan morgen/zondag tijdens een wandeling in de Hechtelse duinen. Vertrek mogelijk tussen 9 en 14u bij het  vakantiepatronaat in de Sint-Lambertusstraat. Er zijn wandelingen voorzien van 5 km, 7 km of 13 km. Deelname: € 2,00 voor (…) Het hele nieuwsbericht

Krijgen we een strenge winter?

Zaterdag 12 november 2022
Pelt - Krijgen we een strenge winter?Zoom'Brengt Sint-Maarten zonneschijn, 't zal een koude winter zijn'.
Als we deze oude weerspreuk moeten geloven dan krijgen we een strenge winter. Want gisteren, op Sint-Maarten, kregen we mooi weer met een prachtige zonsondergang. (Foto Gust Ischen)
Het is maar dat je 't weet
Ondanks de populariteit van Sint-Niklaas en de opmars van de kerstman, blijft Sint-Maarten (Sinte-Mette) populair als volksheilige. Over de echte ontstaansgeschiedenis van het Sint-Maartenfeest wordt veel gespeculeerd.
Vaak wordt verondersteld dat het feest teruggrijpt op een Germaans winterfeest, maar ook een zuiver kerkelijke oorsprong is mogelijk. Na het zingen van de Sint-Maartenliedjes en nadat de kinderen hun geschenk hebben ontvangen van Sint-Maarten, keert hij volgens de traditie terug naar de (…) Het hele nieuwsbericht

Droog tot maandag

Vrijdag 11 november 2022
Weerbericht
Pelt - Droog tot maandagAlvast tot maandag in de late namiddag blijft een hogedrukgebied het weer bepalen in onze streken met aangename maxima, maar wel koude nachten. Na de doortocht van een storing op maandagavond wordt het wisselvallig en iets koeler. De nachten worden dan wel weer wat zachter.
Morgen maakt de zon opnieuw haar opwachting en kan ze nagenoeg de hele dag het weerbeeld domineren. Er komen slechts enkele hoge wolkensluiers voor en het blijft uiteraard droog. Na een koude ochtend bij minima rond 4 graden kan het (…) Het hele nieuwsbericht

Beiaard eert overleden artiesten

Vrijdag 11 november 2022
Pelt - Beiaard eert overleden artiestenDe beiaard van Neerpelt eert morgen drie overleden artiesten: Nicole Josy, Will Ferdy en Vader Abraham. Daarnaast staat er nieuw werk van componist Martí Carreras Almar uit Barcelona op het programma. Hij schreef een heel mooi, fris beiaardstuk dat vanwege de titel nog wel eens van pas kan komen, hier in België. Het heet 'Arainy day'… Hij schreef het onlangs voor de beiaard van Itami in Japan. Itami is een zusterstad van Hasselt, waar Jan Verheyen stadsbeiaardier is. Daar zit de (…) Het hele nieuwsbericht

Vader Abraham overleden

Vrijdag 11 november 2022
Pelt - Vader Abraham overledenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Frans Beckers overleden

Vrijdag 11 november 2022
Pelt - Frans Beckers overledenVandaag is Frans Beckers overleden, de echtgenoot van Rita Vandervelden. Hij was 84 jaar en afkomstig uit Genk. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag 18 november (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Houtmolenstraat in Overpelt.
Pelt - Sporting naar volgende ronde in BekerIn de competitie voor de Beker van België in het handbal heeft Sporting Pelt gisteravond nipt gewonnen van Atomix Haacht: 30-31. Een verslag van Sven Spooren:
We gaan er geen lang verslag van maken maar het was een wedstrijd om snel te vergeten. Gewonnen met 30-31 na wel heel veel nulshots en technische fouten. Atomix compenseerde de fysieke achterstand met hoge pressing en veel inzet. Tussenstanden: 10m 6-4; 20m 12-10; 30m 16-19; 40m 21-23; 50m 25-26; 58m 29-28; 60m (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
22,9 procent van de Vlaamse huishoudens heeft geen auto tegenover 25 procent van de Waalse en 53,7 procent van de huishoudens in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 47,1 procent van de Belgische huishoudens heeft één auto, 20,3 procent heeft er twee en 5,6 procent meer dan twee. De cijfers slaan op 2021. (Statbel).

Kamal zoekt Limburgse ondernemers

Vrijdag 11 november 2022
Radio en TV
Pelt - Kamal zoekt Limburgse ondernemersZoomVoor het derde seizoen van Andermans Zaken zoekt Kamal Kharmach gepassioneerde Limburgse ondernemers bij wie de zaken niet zo goed gaan. Dat mogen eenmanszaken zijn, familiebedrijven, ambachten, winkels, maar evengoed een vzw … Alles is mogelijk. Andermans Zaken is een tv-programma op één waarin Kamal Kharmach ondernemers en organisaties die in slechte papieren zitten, begeleidt naar een betere toekomst. Kamal is zelf ondernemer en docent economie en hij laat zich bijstaan door (…) Het hele nieuwsbericht

Boeren betalen 1/3 meer voor grondhuur

Donderdag 10 november 2022
Het is maar dat je 't weet
In 2021 betaalden Belgische boeren een derde meer voor grondhuur dan in 2011. Vorig jaar moest een Belgische landbouwer gemiddeld 322 €/ha per jaar betalen voor de huur van akkerland en 280 €/ha voor grasland. In 10 jaar tijd is de pachtprijs van landbouwgrond van akkerland met 33% gestegen en die van grasland met 21%. De prijsstijging is het belangrijkst in Vlaanderen. (Statbel)

Een nieuwe operatierobot

Donderdag 10 november 2022
Pelt - Een nieuwe operatierobotZoomDe urologen van het Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt voerden vandaag hun eerste operatie uit met de Da Vinci operatierobot. Tegelijkertijd neemt Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) op campus Sint-Jan in Genk een tweede robot van hetzelfde type in dienst.
De Da Vinci robot is het neusje van de zalm binnen de robotchirurgie. Het geavanceerde toestel is niet meer weg te denken binnen de reguliere (chirurgische) praktijk. Met de voortdurende toename van het aantal minimaal invasieve (…) Het hele nieuwsbericht

Fietsster gewond op Hamonterweg

Donderdag 10 november 2022
Pelt - Fietsster gewond op HamonterwegOp de Hamonterweg is een 70-jarige fietsster uit Lummen deze voormiddag licht gewond geraakt toen ze in botsing kwam met een lichte vrachtwagen.

Maria Beliën overleden

Donderdag 10 november 2022
Pelt - Maria Beliën overledenGisteren is Maria Beliën overleden, de weduwe van de in 2001 gestorven Jef Stevens. Zij was 94 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: zondag (11-11.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Houtmolenstraat in Overpelt.

Meineke Oyen overleden

Donderdag 10 november 2022
Pelt - Meineke Oyen overledenIn WZC Immaculata is gisteren Meineke Oyen overleden, de weduwe van They Lauwers. Ze was 78 jaar. De uitvaartdienst zal in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: dinsdag (19-19.30u) in uitvaartcentrum Vandebosch.

GSM-gebruik aan het stuur? Rijverbod!

Donderdag 10 november 2022
Pelt - GSM-gebruik aan het stuur? Rijverbod!ZoomWie volgende week betrapt wordt op gsm-gebruik aan het stuur is zijn rijbewijs voor een periode van acht dagen kwijt. Bovendien zal hij/zij zich moeten verantwoorden voor de politierechter. Dat heeft parket Limburg vanmiddag bekendgemaakt.
“Afleiding door GSM-gebruik achter het stuur is één van de killers in het verkeer. Volgens studies is er in 8% van de dodelijke ongevallen sprake van GSM-gebruik. Vertaald naar slachtoffers betekent dat 50 doden en 4500 gewonden per jaar. Het is duidelijk een hardnekkig probleem," aldus het parket. "Bestuurders weten dat het niet mag, maar denken toch vaak dat het kan. Een mentaliteitswijziging is noodzakelijk." Vandaar deze actie, dus. (Foto Pexels)

Beker: DHCO verliest van Eupen

Woensdag 9 november 2022
Pelt - Beker: DHCO verliest van EupenVoor de 1/8 finale van de Beker van België is handbalclub DHCO vanavond in Eupen gaan verliezen met 38-26.

Rina Vrancken overleden

Woensdag 9 november 2022
Pelt - Rina Vrancken overledenVandaag is Rina Vrancken overleden, de echtgenote van Tony Thijs. Ze was 71 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting van de urn: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Jean Truyens overleden

Woensdag 9 november 2022
Pelt - Jean Truyens overledenIn WZC Ploegdries in Lommel is vandaag Jean Truyens overleden, de echtgenoot van Mia Scheelen. Hij was geboren in Neerpelt en werd 87 jaar. Volgende week woensdag wordt hij begraven, na een afscheidsviering (om 10.30u) in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Kaulillerweg afgesloten

Woensdag 9 november 2022
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Kaulillerweg afgeslotenZoomHeel wat beroering gisteren op de sociale media toen bleek dat de Kaulillerweg/Lillerbaan afgesloten was, zonder dat men wist dat er een omleiding was. Dat had moeten bekendgemaakt worden door de aannemer, zegt de gemeente Bocholt. Vandaag is die aannemer, de firma Ambaro, in opdracht van nv Aquafin gestart met rioleringswerken in de Rooie Pier, de Lillerbaan en de Souheideweg in Kaulille. Met deze werken wil Aquafin de hoeveelheid ongezuiverd afvalwater die in de Warmbeek terechtkomt, (…) Het hele nieuwsbericht

Minder Belgen weduwe of weduwnaar

Woensdag 9 november 2022
Het is maar dat je 't weet
In 2021 verloren 41.885 personen hun echtgenoot en werden zo weduwe of weduwnaar: 69,1% vrouwen en 30,9% mannen. Het aantal verweduwingen daalde met 7,3% ten opzichte van het COVID-19-jaar 2020 ; ten opzichte van 2019 was er een lichte stijging. Ten opzichte van de pre-COVID-jaren 2019, 2018 en 2017 blijft het Belgische cijfer verweduwingen wel aan de hoge kant met respectievelijk + 5,6%, +3,9% en +4,1% meer verweduwingen in 2021. Meer dan de helft van de weduwen en weduwnaars was ouder dan 75 jaar (55,1%). (…) Het hele nieuwsbericht

Jean Hubert Magné overleden

Woensdag 9 november 2022
Pelt - Jean Hubert Magné overleden Maandag is Jean Hubert Magné overleden, de huisgenoot van Freddy Leyssens. Hij was geboren in Genk en werd 68 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (17.45-18.30u) in uitvaartcentrum Severens

Handbal: Amay - Sporting Pelt 31-28

Woensdag 9 november 2022
Pelt - Handbal: Amay - Sporting Pelt 31-28In tweede nationale (mannen) van het handbal heeft Sporting Pelt met 31-28 verloren van Amay. Sporting Pelt staat voorlaatste in de stand.

Wieske Tilburgs overleden

Dinsdag 8 november 2022
Vandaag is Wieske Tilburgs overleden, de weduwe van Theo Kerkhofs. Zij was 87 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (17.45-18.15 uur) in uitvaartcentrum Severens waarna (18.30 uur) een avondwake in de dekenale kerk van Overpelt.

'Vrouwen zijn geen puppy's'

Dinsdag 8 november 2022
Vandaag gelezen
Vrouwen zijn een geschenk. God heeft de man niet geschapen en hem daarna een puppy gegeven om mee te spelen. Hij heeft man en vrouw geschapen als gelijken. (Paus Franciscus op Kerknet)

Liliane Rooymans overleden

Dinsdag 8 november 2022
Pelt - Liliane Rooymans overledenGisteren is Liliane Rooymans overleden, de echtgenote van Leo Maussen. Zij was 69 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Zonnig en zacht

Dinsdag 8 november 2022
Weerbericht
Pelt - Zonnig en zachtNa de doortocht van een storing op woensdag bouwt een hogedrukgebied op over onze streken. Het wordt dan stabiel en rustig weer met vrij veel zon. De maxima zijn hoog voor de tijd van het jaar, maar de nachten worden kouder en er is kans op nevel en lokaal mist.
Vandaag staat er een strakke zuidelijke wind met windstoten tot 50 km/u. Wolkenvelden wisselen af met enkele opklaringen. Er is ook ruimte voor de zon, al zijn de wolken vaak in de meerderheid. Tot de avond blijft het, op een enkele bui in (…) Het hele nieuwsbericht

De kracht van een lief

Dinsdag 8 november 2022
Vandaag gelezen
"Acteren is voor mij altijd de kern van mijn bestaan geweest. Als er vroeger een afspraak met vrienden stond gepland, maar er kwam werk tussen, dan gingen die vrienden aan de kant. Maar als je een lief hebt, kan dat niet meer, want dan zie je dat lief nooit. Je wilt gewoon meer thuis zijn in plaats van voortdurend tussen sets en repetities te hollen. Ik heb dat tien jaar mogen doen, maar nu zijn de dingen dus anders."
(Actrice Joke Emmers in De Morgen)

Grad Spooren overleden

Dinsdag 8 november 2022
Pelt - Grad Spooren overledenIn het rusthuis in Achel is gisteren Grad Spooren overleden, de echtgenoot van Mia Van Bree. Hij was geboren in Pelt en werd 85 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Geen stipte treinen?

Dinsdag 8 november 2022
Vandaag gelezen
"Wanneer het slecht gaat met de trein, gaat het slecht met de samenleving."
(Sander Schimmelpenninck in de Volkskrant)

Marcel Laeremans overleden

Maandag 7 november 2022
Pelt - Marcel Laeremans overledenIn Pelt is gisteren Marcel Laeremans overleden, de echtgenoot van Godelieve Parein. Hij was geboren in Wilrijk en werd 76 jaar. De afscheidsdienst en de crematie zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: woensdag (19-20u) in funerarium Creemers in Hamont. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
Nadat het coronavirus de schaakactiviteiten tijdelijk on hold had gezet is het schaakleven terug opengebloeid, meldt Pavel Englicky. De twee Peltse schaakclubs draaien op volle toeren. Provinciale interclub, nationale interclub, clubcompetitie en schaaklessen voor de jeugd zijn opnieuw gestart. En met succes! Zo zijn Rune Algera en Leonard Groffils vorig weekend Limburgs kampioen geworden in  de categorie tot 10 en 12 jaar. Veertien dagen geleden werd Rune nog Limburgs jeugdkampioen snelschaken over alle categorieën geworden. Daarom staat hij met twee bekers op de foto. Kinderen vanaf 7 jaar die schaken willen leren kunnen nog aansluiten op dinsdag om 19 uur in OC De Peel aan de Norbertinessenlaan in Neerpelt.
Twee provinciale kampioenen in Peltse schaakclubsTwee provinciale kampioenen in Peltse schaakclubs
Zoom

Rijdt uw bus woensdag?

Maandag 7 november 2022
Woensdag is er op initiatief van de vakbonden een stakingsactie in het land. Die kan gevolgen hebben voor het openbaar vervoer. Wat De Lijn betreft kan men achter deze link nagaan welke bussen rijden. Ritten die stilliggen worden niet getoond.

Rosa Maes overleden

Maandag 7 november 2022
Pelt - Rosa Maes overledenIn WZC Immaculata is gisteren Rosalie Maes overleden, de echtgenote van Alfons Koolen. Rosa was 88 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Steenpuin op rijbaan

Maandag 7 november 2022
In de Lieven Gevaertlaan heeft een voertuig vanmorgen een partij steenpuin verloren. De brandweer heeft het opgeruimd.

Energiepremie heeft vertraging

Maandag 7 november 2022
Het is maar dat je 't weet
De federale energiepremie van 196 euro voor gas en elektriciteit kan in november nog niet worden toegekend, maar wordt in december dubbel verrekend op de energiefactuur. Dat heeft premier Alexander De Croo gezegd bij La Première (RTBF), meldt De Tijd.

Zebracinema: 'The Last Bus'

Maandag 7 november 2022
Pelt - Zebracinema: 'The Last Bus'Zoom
"The Last Bus" - Gillies MacKinnon - GB - 86'
Nadat zijn vrouw Mary is gestorven zet de 90-jarige Tom alles op alles om haar laatste wens in vervulling te laten gaan. Met haar as reist hij van het noorden van Schotland naar het meest zuidwestelijke puntje van Engeland, waar Mary en hij ooit gelukkig waren. Die twaalfhonderd kilometer legt hij af met de streekbus en onderweg beleeft hij memorabele momenten en pakkende ontmoetingen.
Morgen om 20.15u in DOmmelhof

Trainer weg bij Sparta Lille

Maandag 7 november 2022
Pelt - Trainer weg bij Sparta LilleStephane Hermans is niet langer trainer van vierdeprovincialer Sparta Lille. Wie hem opvolgt, is nog niet geweten.

Sofieke is gelukkig

Maandag 7 november 2022
Pelter Hükske
Pelt - Sofieke is gelukkigZoomTrinet kumt Sofieke tege; en die straalt van geluk. Ze hit oech aal wa ze mer kan droeëme: e gewèldig hoês, goei jung, ne ferme nowwen otto! En oech nen hieël goeie miens. Lüstert! En had ullie goe. Tot tekomede wèèk! (Fons Tuyaerts)

Alleenstaande ouders gezocht

Zondag 6 november 2022
In het voorjaar opende ’t Vliegertje, een kinderopvanginitiatief dat zich vooral richt op alleenstaande ouders die de stap zetten naar opleiding en werk en daardoor een snelle en gerichte kinderopvang nodig hebben. In de zijlijn van dit initiatief wil men nu de drempels van alleenstaande ouders in kaart brengen die ze ervaren als ze een opleiding willen starten.
In opdracht van Welzijnsregio Noord-Limburg en SyntraPXL Campus Pelt voert Expertisecentrum PXL Social Work Research (…) Het hele nieuwsbericht

Grote Heide - Kaulille 2-0

Zondag 6 november 2022
Pelt - Grote Heide - Kaulille 2-0In Derde Provinciale B  heeft Sporting Grote Heide deze namiddag Kaulille FC verslagen met 2-0. Aan de rust was de stand 1-0. De doelpunten werden gescoord door Abrahams en Custers.
Het is maar dat je 't weet
In België is het percentage van de bevolking tussen 16 en 74 jaar dat moeilijkheden of grote moeilijkheden ondervindt om rond te komen, gestegen van 11,7% in het derde kwartaal 2021 tot 16,1% in het tweede kwartaal 2022. Dat blijkt uit de nieuwe resultaten van de driemaandelijkse enquête over de levensomstandigheden van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Dit aandeel is het grootst in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met 29,4%. Daarna volgt Wallonië met 21,1% en Vlaanderen met 10,8%.

DHCO klopt Eynatten-Raeren

Zondag 6 november 2022
Pelt - DHCO klopt Eynatten-RaerenDe dames van handbalclub DHCO hebben gisteren die van HC Eynatten-Raeren verslagen met 17-31. De ruststand was 10-14.
Pelt - Sportsector krijgt Vlaamse energiesteunZoomVlaams minister van Sport Ben Weyts wil sportclubs op zowel korte als lange termijn ondersteunen tijdens deze energiecrisis. Vlaanderen heeft hiervoor een steunpakket van € 53 miljoen klaar, dat in de eerste plaats inzet op structurele maatregelen. “Heel wat van onze sportclubs zijn in deze crisis extra kwetsbaar, omdat ze in het verleden onvoldoende hebben kunnen investeren in energiezuinigheid en duurzaamheid. We moeten deze crisis aangrijpen om een structurele verbetering te realiseren voor de clubs", zegt de minister.

Louwel - LHVV 5-2

Zaterdag 5 november 2022
Pelt - Louwel - LHVV 5-2Eendracht Louwel heeft thuis met 5-2 gewonnen van Lindelhoeven. VV A.

LHVV B - Eksel B 2-0

Zaterdag 5 november 2022
Pelt - LHVV B - Eksel B 2-0In 4de Provinciale heeft Eksel B met 2-0 verloren op het veld van Lindelhoeven B.

Sporting verliest van Aalsmeer

Zaterdag 5 november 2022
Pelt - Sporting verliest van AalsmeerSporting Pelt is vanavond bij het Nederlandse Aalsmeer gaan verliezen met 30-26. Daardoor verliest Sporting de leiding in de BENE-league aan Sezoens Bocholt, dat wel won. Tweede is Kembit Lions en derde Sporting. UPDATE Een verslag van Sven Spooren:
Het zag er na 16 minuten heel goed uit! Met 6-11 had Sporting de zaken netjes onder controle maar daardoor sloop er precies ook wat gelatenheid in de ploeg. Teveel technische en afspeelfouten zorgden voor (…) Het hele nieuwsbericht

Herkol wint van Alken

Zaterdag 5 november 2022
Pelt - Herkol wint van AlkenHerkol heeft vanavond met 3-0 gewonnen van Alken. De doelpunten kwamen van Ferre Wels, Dries Foqué en Toon Van Veldhoven.
Pelt - Esperanza speelt gelijk bij Zwarte LeeuwEsperanza Pelt is bij Zwarte Leeuw niet verder gekomen dan een gelijkspel: 1-1. De stand was al bij de rust bereikt. Het openingsdoelpunt werd in de 8ste minuut gescoord door Johan Ella Ella. UPDATE Een verslag uit het Esperanza-kamp:
Pelt moest voor de zespuntenwedstrijd bij Zwarte Leeuw weer een handvol spelers missen. Jeugdspeler Tom Van Maanen, 17 jaar, kreeg zijn eerste selectie in de hoofdmacht. Geen Smollie, Stankov, Erol, Tuur en Kevin dus op het (…) Het hele nieuwsbericht

Kadijk - Kabouters Opglabbeek 1-1

Zaterdag 5 november 2022
Pelt - Kadijk - Kabouters Opglabbeek 1-1Kadijk en Kabouters Opglabbeek hebben in Pelt 1-1 gelijk gespeeld. Voor Kadijk scoorde Florian Theuwis. Foto's van Albert Loos

Koud weekend

Zaterdag 5 november 2022
Weerbericht
Pelt - Koud weekendAan de voorzijde van een storing, die zondag over onze streken schuift, kan een mobiele wig voor droog en stabiel weer zorgen. Er wordt echter wel koude lucht aangevoerd. Na de doortocht van de storing op zondag wordt het na het weekend zachter, maar licht wisselvallig.
Vandaag is het koud in de ochtend en de maxima komen niet hoger dan 11 of 12 graden. De dag start wel vrij zonnig, maar na de middag is er meer bewolking. Het blijft overwegend droog en de wind waait matig uit het (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Damesvoetbal: Kadijk klopt Beringen
In de Tweede Provinciale van het damesvoetbal zijn de dames van voetbalclub Kadijk vanavond met 0-6 gaan winnen bij D. Fufo-Beringen. Voor Kadijk scoorden Janna Van Hove (2), Lore Hendrikx (2), Sanne Lehaen en Valentina Aerts.

Het is maar dat je 't weet
Boudewijn de Groot (78) heeft een nieuwe plaat gemaakt, zijn veertiende album al. Dat melden enkele Nederlandse media. De plaat heet "Windveren" en de zanger wil er vooral de jeugd mee aanspreken. Het album telt twaalf liedjes en er zit een boek bij met interviews. Begin volgend jaar komt ook een nieuwe plaat uit van Vreemde Kostgangers, de band waarvan de Groot deel uitmaakte, samen met Georges Kooymans en Henny Vrienten. Het zal de laatste plaat van die band zijn, want Kooymans is ziek - hij heeft ALS - en Henny Vrienten overleed in april.

Lizette Derikx overleden

Vrijdag 4 november 2022
Op 31 oktober is Lizette Derikx (74) overleden. Zij woonde in Lommel en was afkomstig uit Overpelt. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Pierre Janssen overleden

Vrijdag 4 november 2022
Pelt - Pierre Janssen overledenVandaag is Pierre Janssen overleden, de echtgenoot van Alice Dilissen. Hij was 81 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Pelt-Centrum. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Rosa Schildermans overleden

Vrijdag 4 november 2022
Pelt - Rosa Schildermans overledenOp 28 oktober is Rosa Schildermans (69) overleden, de echtgenote van Albert Boonen. Ze woonde in Kleine-Brogel en was afkomstig uit Neerpelt. In intieme kring werd er van haar afscheid genomen. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Vanmiddag hebben de acht Noord-Limburgse lokale besturen, Welzijnsregio Noord-Limburg, DISV Regio Noord-Limburg en VDAB in Pelt een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Deze samenwerking beoogt een gezamenlijke arbeidsmarktstrategie met als doel de werkzaamheidsgraad in de regio te verhogen.
Noord-Limburg wordt gekenmerkt door een hogere werkzaamheidsgraad dan gemiddeld in Limburg, nl. 75,4%. De werkzoekendengraad ligt met 4,8% één procentpunt lager dan gemiddeld in Limburg (5,8%). (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Op 31 december 2021 waren er 1.094.607 btw-plichtige ondernemingen in België. Dit komt neer op een jaarlijkse groei van 4,2%, iets hoger dan in voorgaande jaren, toen die groei tussen 2016 en 2020 gemiddeld 3,9% per jaar bedroeg. Het aantal nieuwe ondernemingen bedroeg 114.559 eenheden, of 9,7% meer dan in 2020, terwijl 70.720 ondernemingen hun activiteiten staakten, of 9,9% meer dan in 2020. (Statbel)

Crematoria worden duurder

Vrijdag 4 november 2022
Het is maar dat je 't weet
De stijgende energieprijzen treffen ook de crematoria, zo meldt De Standaard. Ze overwegen hun tarieven te verhogen. Dat zal wellicht vanaf nieuwjaar gebeuren. ‘Tot hiertoe hebben nog niet alle crematoria hun prijzen verhoogd, maar ze zullen dit allicht tegen 1 januari wel doen om de ­hoge energie­prijzen te compenseren,’ aldus Tom ­Wustenberghs, algemeen ­directeur van Pontes dat ­het crematorium in Lommel beheert.

Op bezoek bij de brandweer

Vrijdag 4 november 2022
Pelt - Op bezoek bij de brandweerZoom24 leden van OKRA Grote Heide brachten vorige week een bezoek aan de brandweerpost van Pelt. Ze werden verwelkomd door de preventieadviseur die hen meenam in zijn verhaal rond brandpreventie. Iedereen zal in de toekomst die tips meenemen om het risico op brand zo klein mogelijk te houden en, mocht men toch betrokken geraken bij een brand, zich in veiligheid te kunnen brengen. Het bezoek werd afgerond met een rondleiding in de kazerne. "We verbaasden ons allen hoeveel materiaal er in zo'n brandweerwagen steekt. Het was een leerrijke en verrijkend bezoek," zegt Rik Molemans.
Het is maar dat je 't weet
Wie vanaf 23 november een huis of appartement verkoopt of schenkt dat van voor 2001 dateert, moet een extra attest toevoegen aan zijn verkoopdossier: het asbestattest. Wacht niet tot het laatste moment om dat document aan te vragen. ‘Want zonder attest geen verkoop,’ schrijft De Tijd.

Vakbondsactie op 9 november

Donderdag 3 november 2022
Pelt - Vakbondsactie op 9 novemberHet gemeenschappelijk vakbondsfront organiseert op woensdag 9 november een algemene actiedag. De actie is niet gericht tegen De Lijn, ook al neemt personeel van De Lijn eraan deel. De routeplanner van De Lijn zal vanaf maandagavond 7 november, zowel op de website als in de app, alle ritten tonen die zullen rijden op woensdag 9 november. Ritten die niet rijden, worden niét getoond. De routeplanner toont altijd de meest recente situatie en kan dus na maandag nog lichtjes wijzigen, bv. door last-minute ziektemeldingen van chauffeurs.
Het is maar dat je 't weet
Vorig jaar werden 22.156 huwelijken ontbonden; dat is een lichte stijging van 4% ten opzichte van het COVID-jaar 2020. Het aantal echtscheidingen blijft wel lager dan in 2019 (22.435) en alle voorgaande jaren sinds 2014. De duur van het huwelijk voor de echtscheiding verandert nauwelijks, met 15 jaar. Vier op de tien huwelijken eindigen in een echtscheiding. (Statbel)
Het is maar dat je 't weet
In 2021 gingen 37.768 koppels wettelijk samenwonen. Dit is een lichte stijging van 4% ten opzichte van 2020, maar het aantel ligt nog steeds ver onder het niveau van 2019 (40.801 aangiften). Er waren relatief meer paren die hun wettelijk samenwonen beëindigen (+12%), maar ook dit blijft ruim onder het niveau van 2019. De gemiddelde duur van wettelijk samenwonen vóór beëindiging blijft stijgen: van 5,2 jaar in 2020 naar 5,4 jaar in 2021. In 2021 was het huwelijk in 54,1% van de gevallen de reden voor het beëindigen van een wettelijk samenwonen en in 36,4% van de gevallen de verklaring in onderling overleg. In 2021 gingen ongehuwden voor het eerst wettelijk samenwonen rond de leeftijd van 31 jaar. (Statbel)
Promotekst
Pelt - Totale metamorfose voor Apotheek BoseindZoomWie in Pelt spreekt over Apotheek Boseind, zal de eerste tijd misschien stuiten op gefronste blikken. Deze apotheek stond namelijk sinds jaar en dag bekend als Apotheek Van Moll. Na vier maanden ‘survival’ in een krappe container, kan het team zijn intrek nemen in de compleet vernieuwde apotheek.
Apothekers Véronique Jutten en Bart Heleven zijn, samen hun collega’s Lennert Follon en Petra Lakiere, alvast enthousiast over deze totaaltransformatie. “Wij willen een (…) Het hele nieuwsbericht

Inbraak in de Houtmolenstraat

Dinsdag 1 november 2022
Pelt - Inbraak in de HoutmolenstraatIn een woning in de Houtmolenstraat is afgelopen nacht ingebroken. De daders, die het hele huis overhoop haalden, hadden de deur geforceerd om binnen te geraken.

Zizou Bergs geeft op in Bergamo

Dinsdag 1 november 2022
In de eerste ronde van het Challengertoernooi in het Italiaanse Bergamo is Zizou Bergs niet verder gekomen dan de eerste ronde.  Bij een stand van 4-1 in de tweede set tegen de Brit Liam Broady gaf hij op. De eerste set had hij verloren met 7-5. Het toernooi in Bergamo moest de comeback van Bergs inluiden nadat hij een buikspierblessure had opgelopen.
Pelt - Priester Tony Schildermans overledenDonderdag is E.H. Tony Schildermans, Aalmoezenier van de Arbeid en missionaris in D. R. Congo overleden. Hij was 76 jaar en afkomstig uit Overpelt. De uitvaartliturgie vindt plaats op zaterdag 5 november om 11u in de kerk Sint-Jozef in Kapellen-Hoogboom. Online condoleren kan via www.uitvaartzorg-ketelaars.be.
21/06

Wij willen via deze weg Jetje een heel gelukkige 60 ste verjaardag wensen!

Familie Verbruggen-Bleyen
21/06

Proficiat aan Stina en Jef een goede gezondheid en nog veeeel jaartjes samen

Lieset en Sus Hensen-Van Baelen B
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Pelt