Het overige nieuws

Halloween van oorsprong Iers feest

Maandag 31 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, is Halloween van oorsprong een Iers en geen Amerikaans feest. De oorsprong van Halloween gaat terug tot de oude Ierse traditie van Samhain, een feest dat van oudsher in heel Ierland werd gevierd om het einde van de oogstperiode en het begin van de tweede, donkere helft van het jaar te vieren. Daarbij werden in heel Ierland in de nacht van 31 oktober vreugdevuren ontstoken.
Het volksgeloof in Ierland geloofde dat boze geesten rondzwierven. Alleen (…) Het hele nieuwsbericht

Jonas Geuens overleden

Maandag 31 oktober 2022
Pelt - Jonas Geuens overledenGisteren is Jonas Geuens overleden, de zoon van Stephan en Nicole Geuens-Boonen. Hij was 30 jaar. Het afscheid vindt plaats in alle stilte. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Inbraak in Dorpsstraat

Maandag 31 oktober 2022
Pelt - Inbraak in DorpsstraatDieven verschaften zich toegang tot een pand aan de Dorpsstraat in Overpelt. Over de aard en de omvang van de buit is niets geweten. De politie kreeg vandaag melding van de feiten.

Foto's uit Kongolo in Palethe

Maandag 31 oktober 2022
Pelt - Foto's uit Kongolo in PaletheZoom
Deze zomer trok Leon Alders samen met Sooi Augustijns naar Kongolo, waar 60 jaar geleden 20 missionarissen werden vermoord, onder wie de Peltenaren pater Schildermans, pater Vanduffel en pater Pellens. Op woensdag 9 november om 20 uur brengen beiden  het verhaal van de reis tijdens een voordracht in de Muzezaal van Palethe.
Maar in afwachting van de voordracht kunnen we reeds genieten van een aantal foto’s, die tentoongesteld zijn in de inkomhal van CC Palethe (ingang bibliotheek, Jeugdlaan 2). De tentoonstelling werd gisteren geopend in aanwezigheid van enkele zusters van Kongolo, met wie Leon en Sooi in Kongolo kennis hadden gemaakt. De zusters (foto) zijn in Pelt om een bezoek te brengen aan de monumenten van de paters. De foto’s zijn nog te bezichtigen tot 9 november in CC Palethe tijdens de kantooruren. Meer foto's

Verkeersproblemen bij Eersel

Maandag 31 oktober 2022
Grensgevallen
De autosnelweg A67 bij Eersel is maandagochtend afgesloten tussen België en de afslag Veldhoven-West vanwege een ongeluk met een personenauto bij Eersel. Het verkeer vanuit België wordt omgeleid via Breda. Verwacht wordt dat de hinder tot aan de middag zal duren.

Ne bankoverval

Maandag 31 oktober 2022
Pelter Hükske
Pelt - Ne bankovervalZoomDò is ne bankoverval gebeurd, mer gelukkig is de polies hennig rap doa. Aal zien nie alle agente zoe snugger as ze ter oêt zien.
Lüstert… en had ullie goe. Tot tekomede wèèk! (FonsTuyaerts)

Sparta Lille - Helson B 3-2

Zondag 30 oktober 2022
Pelt - Sparta Lille - Helson B 3-2Sparta Lille heeft Helson Helchteren B verslagen met 3-2.
Pelt - Handbal: Pelt - Uilenspiegel 21-31In tweede nationale van het handbal heeft Sporting Pelt met 21-31 verloren van Uilenspiegel. Sporting Pelt staat voorlaatste in de stand.

Sporting wint van Eupen

Zaterdag 29 oktober 2022
Pelt - Sporting wint van EupenIn de BENE-league van het handbal heeft Sporting Pelt vanavond KTSV Eupen verslagen met 38-35. UPDATE Een verslag van Sven Spooren:
Het liep, zeker in de eerste helft, niet van een leien dakje maar uiteindelijk wonnen we toch nog vlotjes van Eupen. Die club had het recht om het tempo uit de wedstrijd te halen maar de vrijheid die Bartozs Kedziora kreeg was niet volgens afspraak. Hij dirigeerde niet alleen maar scoorde zelf ook nog op een ogenschijnlijke (…) Het hele nieuwsbericht

Esperanza Pelt - Betekom 2-2

Zaterdag 29 oktober 2022
Pelt - Esperanza Pelt - Betekom 2-2Esperanza Pelt heeft vanavond, ondanks tal van kansen, weer geen overwinning kunnen behalen. Tegen Betekom werd het 2-2. Voor Esperanza scoorden Jan Smolders en Djanini Lopes Mendes. De ruststand was 1-1.

Grote Heide verliest bij Ham United

Zaterdag 29 oktober 2022
Pelt - Grote Heide verliest bij Ham UnitedSporting Grote Heide is met 3-0 gaan verliezen bij KFC Ham United.

Monsterscore voor Lindelhoeven VV A

Zaterdag 29 oktober 2022
Pelt - Monsterscore voor Lindelhoeven VV Ain tweede provinciale B heeft Lindelhoeven VV A vanavond Boorsem Sport verslagen met 7-0. Aan de rust was de stand 2-0. De doelpunten werden gescoord door Demirci (3), Vandebriel, Mues, Goutsmet en Meeus.

Achel-Herkol 0-1

Zaterdag 29 oktober 2022
Pelt - Achel-Herkol 0-1Herkol is nog niet dood: vanavond ging het bij Achel VV winnen met 0-1. Twintig minuten voor tijd scoorde Dries Foqué het winnende doelpunt. UPDATE Een verslag uit Achel:
SV Herkol heeft op zijn minst gezegd een bewogen week achter de rug en moest noodgedwongen afscheid nemen van een aantal spelers. Wie echter op voorhand dacht vanavond een ontredderde ploeg aan te treffen, kwam bedrogen uit. De bezoekers presenteerden zich als een hecht blok en wachtten de (…) Het hele nieuwsbericht

Damesvoetbal: Kadijk - Lommel 3-2

Zaterdag 29 oktober 2022
Pelt - Damesvoetbal: Kadijk - Lommel 3-2In het damesvoetbal heeft Kadijk Lommel verslagen met 3-2.

Kadijk verliest van As-Niel

Zaterdag 29 oktober 2022
Pelt - Kadijk verliest van As-NielKadijk is bij As-Niel gaan verliezen met 5-1. Voor Kadijk scoorde Molenberghs.

Bree-Beek B - Lindelhoeven B 2-2

Zaterdag 29 oktober 2022
Pelt - Bree-Beek B - Lindelhoeven B 2-2In vierde provinciale C heeft Lindelhoeven VV B vanavond 2-2 gelijk gespeeld bij GS Bree-Beek.

Een uur langer slapen

Zaterdag 29 oktober 2022
Pelt - Een uur langer slapenVannacht schakelen we over op het winteruur: om 3 uur wordt de klok een uur terug gezet, naar 2 uur. Dat betekent dus een uur langer slapen, een uur langer op stap gaan of - voor de pechvogels - een uur langer werken. Zondagavond zal het helaas ook een uur vroeger donker zijn...

Warm weekend

Zaterdag 29 oktober 2022
Weerbericht
Pelt - Warm weekendDe subtropische lucht blijft het hele weekend aanwezig over onze streken. De temperaturen zijn dan ook bijzonder hoog voor eind oktober. Na de doortocht van een koufront, wordt het vanaf dinsdag een gevoelig stuk frisser en wisselvallig. Op het einde van de week bereikt het kwik nog amper 12 graden.
Vandaag wordt het uitzonderlijk warm bij maxima rond 24 graden. Indien de zon voldoende kan doorbreken, is zelfs 25 graden niet uitgesloten. Er zijn immers behoorlijk wat hoge wolkenvelden (…) Het hele nieuwsbericht

Jan Boes overleden

Zaterdag 29 oktober 2022
Pelt - Jan Boes overledenGisteren is Jan Boes overleden, de weduwnaar van Rosa Cuyvers. Hij was 88 jaar. Donderdag wordt hij begraven, na een eucharistieviering (om 10.30u) in de Sint-Martinuskerk van Overpelt-Centrum. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.
Pelt - 'L'Escaut Blues' vanavond in DommelhofZoomAls de blues zo goed gedijt aan de moerassige boorden van de Mississippi, dan moet het ook aan de Schelde lukken. Classic blues is van oudsher het domein van vrouwen, sterke vrouwen die met stalen stem de ellende en gewoonten van leven en liefde bezingen. L’Escaut Blues laat deze wat vergeten tak van de blues opnieuw bloeien. Ook vanavond om 20.30u in Dommelhof.
Het is even stil geweest, maar deze bende laat zich horen als nooit tevoren, zegt Robert Kinable van De Zwartedoos, die het concert (…) Het hele nieuwsbericht

Temperaturen breken records

Zaterdag 29 oktober 2022
Maak dat mee!
Pelt - Temperaturen breken recordsZoomHet is zomers warm in de laatste week van oktober, goed voor enkele records die sneuvelen. Zo kregen we gisteren de warmste 28 oktober ooit gemeten. En dit weekend blijft het terrasjesweer. Het is dus volop genieten van zonnig weer met prachtige zonsondergangen. En vergeet niet dat we komende nacht overschakelen op wintertijd! (foto Gust Ischen)

Mijn haan hangt scheef

Zaterdag 29 oktober 2022
Chel mag het zeggen
Pelt - Mijn haan hangt scheefIedereen kent de ‘Wet van Murphy’. Je weet wel: als er iets fout kan gaan, dan zál het ook fout gaan. De meeste mensen houden er ook rekening mee. Maar kennen jullie de ‘Wet van de Serialiteit’? De Oostenrijkse bioloog Paul Kammerer (1881 – 1926) heeft ze voor het eerst geformuleerd. Hij constateerde het verrassend samenhangen van gelijkaardige gebeurtenissen zonder dat er oorzakelijk verband tussen bestaat. Sommigen wijten dat aan een bovennatuurlijke interventie. (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Wie er dit jaar snel bij was om de mazoutpremie van 225 euro aan te vragen en de voorbije weken boos werd omdat die premie sinds 16 september nu ineens 300 euro bedraagt, kan op beide oren slapen: die ontbrekende 75 euro komt er nog aan zonder dat u daarvoor iets moet doen. Want wat zegt de FOD Economie? "Inzake het besluit van de regering om het bedrag van de stookoliecheque van 225 naar 300 euro te verhogen, bevestigen wij dat dit besluit zal worden uitgevoerd van zodra de wetswijziging omtrent de tegemoetkoming is goedgekeurd, gepubliceerd en in werking is getreden. Als u reeds 225 euro heeft ontvangen, zal u automatisch het verschil van 75 euro worden toegekend. U hoeft hiervoor geen nieuwe aanvraag in te dienen. Van zodra de wet in werking treedt, ontvangen de rechthebbenden die de premie nog niet hebben ontvangen, het totale bedrag van 300 euro."

Opnieuw en nog meer op reis

Vrijdag 28 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
De Belgen gaan opnieuw en nog meer op reis. In het 2e kwartaal van 2022 maakten de Belgen meer dan 5 miljoen reizen. Het post-COVID-19-herstel wordt duidelijk bevestigd. We reisden bijna 7% meer in het 2e kwartaal 2022 in vergelijking met het gemiddelde van de 2e kwartalen van de jaren 2016 tot 2019. Het aantal reizen binnen België ligt zelfs 32% hoger dan dit gemiddelde. Het aantal reizen naar het buitenland keerde terug tot bijna hetzelfde niveau als in de jaren voor COVID-19 en vertegenwoordigde 73% van de reizen in het tweede kwartaal.(Statbel)

Jean Timmers overleden

Vrijdag 28 oktober 2022
Pelt - Jean Timmers overledenGisteren is Jean Timmers overleden, de echtgenoot van Toke Baken. Hij was 92 jaar. Vrijdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsviering (om 10.30u) in de Sint-Martinuskerk van Overpelt-Centrum. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. 
Het is maar dat je 't weet
Het netto belastbare inkomen van de Belg bedroeg in 2020 gemiddeld 19.671 euro. Vlaanderen blijft de regio met de hoogste inkomens. Brussel blijft het gewest waar de gemiddelde inkomens het laagst zijn. De provincie Vlaams-Brabant blijft in 2020 de provincie met het hoogste gemiddeld inkomen per inwoner, gevolgd door Waals-Brabant en Oost-Vlaanderen. (Statbel)

Winteruur, ook in het recyclagepark

Donderdag 27 oktober 2022
Zaterdagnacht wordt het winteruur weer ingesteld. Vanaf woensdag 2 november veranderen dan ook de openingsuren op het recyclagepark. Vanaf dan is de winteruurregeling van toepassing tot en met zaterdag 25 maart 2023.
In feite komt het er dan op neer dat het recyclagepark dagelijks - behalve zondag en maandag - geopend is van 9 tot 12.30u en van 13 tot 16u.

Openbare verkoping: Olmenstraat

Donderdag 27 oktober 2022
In O.C. De Kentings worden vandaag vanaf 15u een hoeve en landbouwgronden verkocht. Het gaat onder meer om de woning gelegen Olmenstraat 2, met stallingen en schuur; een verpachte landbouwgrond van 2ha44a40ca; en een pachtvrije landbouwgrond van 1ha11a76ca. De instelprijzen bedragen resp. 140.000, 100.000 en 45.000 euro.

Anoniem drugsmeldpunt: 383 meldingen

Woensdag 26 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Anoniem drugsmeldpunt: 383 meldingenEr zijn dit jaar tot nog toe 383 meldingen toegekomen bij het anoniem drugsmeldpunt Limburg (tel. 0800 20877). Vorig jaar waren dat er over het hele jaar 395. Bij dat meldpunt kan je als burger anoniem laten weten dat je vermoedt dat er bij jou in de buurt een drugslab of cannabisplantage is.

Uitzonderlijk warm

Woensdag 26 oktober 2022
Weerbericht
Pelt - Uitzonderlijk warmLucht van subtropische oorsprong stroomt over onze streken en laat de temperaturen naar uitzonderlijke waarden stijgen. Een omvangrijk hogedrukgebied over Centraal-Europa kan daarbij storingen net ten westen van onze regio houden. De volgende dagen wordt het zelfs nog wat warmer en zijn recordtemperaturen mogelijk.
Vandaag verlaten de restanten van een warmtefront onze regio en volgen er geleidelijk aan steeds meer opklaringen. Later wordt het vrij zonnig en het blijft uiteraard droog. Met een (…) Het hele nieuwsbericht

Postkantoren maandag dicht

Woensdag 26 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Postkantoren maandag dichtKomende maandag zijn de postkantoren uitzonderlijk gesloten, meldt bpost. Kranten, pakjes en brieven worden uitgereikt. Postpunten, Pakjespunten en Pakjesautomaten zijn open volgens de normale uren.

61.049 studenten aan KU Leuven

Woensdag 26 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Pelt - 61.049 studenten aan KU LeuvenZoomNog nooit telde de KU Leuven in oktober zoveel studenten als dit jaar. In totaal hebben 61.049 studenten zich ingeschreven. Industrieel ingenieur is de populairste richting en bovendien één van de sterkste stijgers. Ook opvallend is dat bijna 20% van de studenten uit het buitenland komt. Volgens de rector heeft dat te maken met de goede plaats van de KU Leuven op de wereldranglijst voor universiteiten.

Nieuwe vennootschap: Lauramaxx

Woensdag 26 oktober 2022
Robin De Windt (39) uit Overpelt heeft de besloten vennootschap Lauramaxx opgericht met zetel aan de Hamerslagstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het aanleggen en onderhouden van tuinen en parken, het leggen van klinkers, kasseien en stoepdallen én draineringswerken.

Zoals de 'grote jongens'

Woensdag 26 oktober 2022
Pelt - Zoals de 'grote jongens'ZoomAfgelopen zaterdag mochten de U13 van SV Breugel en SV Herkol hun competitiewedstrijd spelen als voorprogramma van de wedstrijd van het eerste elftal van SV Breugel tegen Excelsior Hamont.
De U13 van Breugel en Herkol werken al een paar seizoenen samen en dat loopt uitstekend. Omdat deze samenwerking zo vlot verloopt is dit ook doorgetrokken naar de andere teams van de onderbouw (U6, U7, U8 en U9). Beide teams zijn de afgelopen twee seizoenen ook telkens in dezelfde reeks ingedeeld en van deze (…) Het hele nieuwsbericht

Willem Hoogsteder overleden

Dinsdag 25 oktober 2022
Pelt - Willem Hoogsteder overledenGisteren is Willem Hoogsteder overleden, de echtgenoot van Wil Klerks. Hij was geboren in Eindhoven en werd 89 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (13.30-15 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Houtmolenstraat.

Thoke Pellens overleden

Dinsdag 25 oktober 2022
Pelt - Thoke Pellens overledenIn Lindel-Hoeven is vandaag Thoke Pellens overleden, de echtgenote van Jan Vanherck. Zij was 86 jaar en afkomstig uit Kaulille. Het afscheid vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Nieuwe boeken (3)

Dinsdag 25 oktober 2022
Volwassenen non-fictie:
- Cabin fever: betoverende, afgelegen hutten en andere moderne schuilplaatsen
- Ten derde male: omdat armoede onwenselijk en onmenselijk is / Jos Geysels en Erik Vlaminck
- De Nijl: biografie van een rivier / Terje Tvedt
- Framily food: friends + family / Sandra Bekkari
- Human Playground: why we play / Hannelore Vandenbussche
- Liver rescue: antwoorden op eczeem, psoriasis, diabetes,... /  Anthony William
- Witte schuld / Thomas (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe boeken (2)

Dinsdag 25 oktober 2022
Volwassenen fictie (2):
- Vuurduivel (thriller) / Nathalie Page
- Het laatste feest (thriller) / Clare Macintosh
- De man van nummer 12 (thriller) / Helene Flood
- De verrader van Evalon (fantasy) / Lynette Noni
- Foodtruck fiësta (chicklit) / Saskia M.N. Oudshoorn
- Funky foodtruck (chicklit) / Saskia M.N. Oudshoorn
- Wat als ik er niet meer ben (waargebeurd) / Lea Witvrouwen
- Land van echo’s (oorlogsroman) / Mark H. (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe boeken in de bib

Dinsdag 25 oktober 2022
En weer is de voorraad boeken in de gemeentelijke bibliotheken mooi aangevuld. Een lange lijst deze keer!
Volwassenen fictie (1):
- Het brievenspoor (romantiek) / Tracy Rees
- Vallende stenen (detective) / Arnaldur Indridason
- Gouden jaren (romantiek) / Maria Nikolai
- De spionne (spionage) / Danielle Steel
- De kokkin van Castamar / Fernando J. Munez
- De schaduwkaart (detective) / Mark Cloostermans
- Theet 77 (autobiografie) / Herman (…) Het hele nieuwsbericht

Maria Vandael overleden

Dinsdag 25 oktober 2022
Pelt - Maria Vandael overledenIn WZC Sint-Jozef is gisteren Maria Vandael overleden, de weduwe van Janus Cuypers. Ze was geboren in Lommel en werd 84 jaar. De uitvaartdienst heeft plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Een stukje zon verdween

Dinsdag 25 oktober 2022
Pelt - Een stukje zon verdweenZoomOorzaak daarvan was de maan die gedeeltelijk voor de zon schoof en daarmee zorgde voor een gedeeltelijke zonsverduistering. Jens Veraa maakte deze foto met een donkere filter, want rechtstreeks naar de zon kijken is niet zo verstandig en kan je ogen beschadigen. 

Ondernemers opgelet

Dinsdag 25 oktober 2022
Pelt - Ondernemers opgeletZoomEr circuleren phishingberichten, zogenaamd namens de Kruispuntbank van Ondernemingen (ECB). Oplichters imiteren het logo en het e-mailadres van de ECB. Wees voorzichtig!
Pelt - Handbal: Flémalle - Sporting Pelt 23-43In tweede nationale (mannen) van het handbal heeft Sporting Pelt ROC Flémalle geklopt met 23-43.

Mijn naam is hazenpootje

Maandag 24 oktober 2022
Pelt - Mijn naam is hazenpootjeZoomNee; hazenpootjes staan niet altijd onder een haas. Ook deze zwam en een gras(klaver)soort dragen deze Nederlandse naam. (Pierre Rutten)

Trees Panhuysen overleden

Maandag 24 oktober 2022
Pelt - Trees Panhuysen overledenGisteren is Trees Panhuysen overleden, de weduwe van Henk Jansen. Ze was geboren in Nijmegen (Ned.) en werd 88 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in besloten kring. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be. 
Puur natuur
Pelt - Rijkstrooiselbomen kunnen bos gezonder makenZoomHet massaal aanplanten van naaldbomen (productiebossen) ten behoeve van de mijnen, die dan ook nog eens te maken kregen met de depositie van zwavel en stikstof, leidde tot arme en verzuurde zandgronden in onze bossen. Deze gronden zijn niet meer in staat om voldoende vocht en voedingstoffen vast te houden. Dat maakt het bos kwetsbaar, meldt BosLAB.
Onderzoek laat nu zien dat een herstelmaatregel, nl. het aanplanten van rijkstrooiselsoorten (bijvoorbeeld linde, boskers en esdoorn), (…) Het hele nieuwsbericht
Rijkstrooiselbomen kunnen bos gezonder maken
Zoom

Mon Palmaers overleden

Maandag 24 oktober 2022
Pelt - Mon Palmaers overledenGisteren is Mon Palmaers overleden, de echtgenoot van Rosa Steurs. Hij was geboren in Borgerhout en werd 85 jaar. Donderdag wordt hij gecremeerd, na een eucharistieviering (om 10.30u) in de Sint-Martinuskerk van Overpelt-centrum. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Zebracinema: 'Las Bestias'

Maandag 24 oktober 2022
Pelt - Zebracinema: 'Las Bestias'Zoom"Las Bestias" - Rodrigo Sorogoyen - Spanje, Frankrijk - 2022 - 137'
Antoine en Olga beoefenen ecologisch verantwoorde landbouw en restaureren verlaten huizen om de herbevolking te vergemakkelijken. Alles zou idyllisch moeten zijn, ware het niet dat zij zich verzetten tegen een windturbineproject dat een ernstig conflict met hun buren veroorzaakt.
Het gedeeld idealisme van het Franse stel weet elke angst, tragedie en dreiging te overwinnen. Indrukwekkende beelden en soundtrack. "Las Bestias" is een psychologische thriller, maar ook een ontroerende film.
Morgen om 20.15u in Dommelhof
Pelt - Begeleide wandeling op kerkhof LilleZoomBij gelegenheid van Allerheiligen en Allerzielen worden geïnteresseerden uitgenodigd om komende zaterdag 29 oktober om 14 uur samen met leden van de heemkundige kring een wandeling te maken op het oud kerkhof van Lille.
Ook al wordt er op dit kerkhof niet meer begraven sinds 1977, toch kan je aan het aantal bloemen zien dat begraafplaatsen troostplekken blijven, plaatsen van verbondenheid met overledenen. Ieder graf is een getuigenis van leven dat vergankelijk is en een verhaal in zich draagt. De kring probeert deze verhalen door te geven, zegt voorzitter François Joosten.
Dit jaar heeft de heemkundige kring gekozen voor nieuwe verhalen van tien vrouwen en tien mannen, gespreid over het volledige kerkhof. Als het weer het toelaat, wandelt men onder sfeervolle muzikale begeleiding van Nico Neyens van het ene graf naar het andere. Iedereen van harte welkom.
Bijgaande foto werd genomen tijdens de eerste wandeling, vorig jaar.

Bij de waarzegster...

Maandag 24 oktober 2022
Pelter Hükske
Pelt - Bij de waarzegster...ZoomDò zit ne miens bij ’n woarzegster, en hij vrugt heur – euh… wa detter git gebeure. Lüstert…
En had ullie goe en tot tekomede wèèk! (Fons Tuyaerts)

Viering 25 jaar mgr. Hoogmartens

Zondag 23 oktober 2022
Kerk
Vandaag werd mgr. Patrick Hoogmartens in de bloemetjes gezet voor het zilveren jubileum van zijn bisschopswijding. In een overvolle Sint-Quintinuskathedraal in Hasselt vierden meer dan 600 Limburgse gelovigen mee met de bisschop. “U bent een voorbeeld voor veel mensen in onze maatschappij”, zei gouverneur Lantmeeters. Als geschenk kreeg de bisschop een beeldhouwwerk van Willem Vermandere.
Pelt - Een 'ride & run' bij de basisschoolZoomWoensdag organiseerde Basisschool Boseind een "ride & run" voor alle leerlingen van de lagere school. Die van het 1ste en 2de leerjaar doorliepen een step- en sportparcours op de speelplaats. De oudere leerlingen trokken door de straten van het Boseind met hun steps, gocarts, skateboards,... Aan de scoutslokalen hielden ze een pauze en speelden ze een oriëntatieloopspel om daarna hun tocht weer verder te zetten naar school. Het werd een sportieve voormiddag onder een stralend zonnetje. 
Een 'ride & run' bij de basisschool
Zoom

Feestje bij Tuinhier Overpelt

Zondag 23 oktober 2022
Pelt - Feestje bij Tuinhier OverpeltZoomEindelijk kon Tuinhier Overpelt nog eens feest vieren. Een 100-tal leden verzamelden zaterdag om samen feest te vieren. Met een warm buffet, lekkere drank, live muziek, een grandioze tombola en nog veel meer sloot de avond af. Na afloop was iedereen tevreden. Het deed deugd om na die corona miserie nog eens onbezorgd feest te kunnen vieren.De voorzitster wil langs deze weg iedereen die zijn steentje bijgedragen heeft voor het slagen van het feest, van harte bedanken.

Trouwe ACV-leden gehuldigd

Zondag 23 oktober 2022
Pelt - Trouwe ACV-leden gehuldigdZoomDoor corona konden eerder geplande huldigingen van trouwe ACV-leden, die al tientallen jaren lid van de vakbond zijn, niet doorgaan. Maar dit jaar werd de draad opnieuw opgepakt. Na een welkom door plaatselijk voorzitter Gerard Fransen werd de gebruikelijke speech gehouden door provinciaal voorzitter Joke Man, die het vooral had over de actualiteit. Daarna werden de gouden (+45 jaar lid) en de speciale (+50 jaar lid) eretekens overhandigd. Nadien volgden nog een kleine brunch en een gezellige babbel.
Pelt - Een feestje voor de 50-jarigen van het LindelZoomZaterdag kwamen de 50-jarigen van het Lindel samen. De avond werd gestart met een rondleiding in de vroegere kleuterklassen en ze namen een kijkje in de moderne nieuwbouw. Bij een gezellig etentje werden de verhalen van vroeger weer naar boven gehaald. Het werd een geslaagde editie! (Foto Albert Loos)

Grote Heide -Bocholt B 3-0

Zondag 23 oktober 2022
Pelt - Grote Heide -Bocholt B  3-0Sporting Grote Heide heeft Bocholter VV B verslagen met 3-0.

Peer SV - Sparta Lille 0-3

Zondag 23 oktober 2022
Pelt - Peer SV - Sparta Lille 0-3Sparta Lille is bij Peer SV gaan winnen met 0-3.

Meer geld voor dierenasielen

Zondag 23 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Meer geld voor dierenasielenZoomVlaams minister Ben Weyts verdubbelt eenmalig de structurele financiële steun die dierenasielen jaarlijks krijgen om te helpen bij de fors gestegen energieprijzen. Concreet betekent dit een extra bedrag van ongeveer € 700.000 voor de 185 erkende dierenasielen. Deze steun komt bovenop het jaarlijkse bedrag (ook ongeveer € 700.000) en de vergoedingen die asielen krijgen als ze dieren opvangen die in beslag werden genomen door de Vlaamse Inspectiedienst Dierenwelzijn of door de politie.
De Vlaamse Overheid vraagt aan de asielen in ruil om onder meer alle te adopteren dieren te verzamelen op de website www.adopteereendier.be, waar momenteel bijna 2.400 dieren een nieuwe thuis zoeken. Via de website krijgen alle Vlamingen die een dier in huis willen halen een gedetailleerd overzicht van de dieren die in een dierenasiel verblijven - zoals Flupke op de foto - en kunnen ze eerst daar een kijkje nemen in plaats van naar een kweker te gaan. (Archieffoto Marcella Stappers)

DHCO verliest bij Uilenspiegel

Zondag 23 oktober 2022
Pelt - DHCO verliest bij UilenspiegelZaterdagavond trokken de dames van DHCO naar Uilenspiegel voor een wedstrijd waarvan ze op voorhand al wisten dat het stevig zou worden.
Het snelle spel van Uilenspiegel zorgde ervoor dat DHCO al na vier minuten 3-0 achter stond. Maar ze lieten zich niet zomaar doen en konden terug bijbenen tot 5-4 na 10 minuten. De technische fouten van DHCO werden meteen afgestraft met goed uitgespeelde tegenaanvallen. Bij de rust was het 19-12.
"De tweede helft startten we goed en konden we tot op vier (…) Het hele nieuwsbericht

Sporting Pelt wint bij Atomix

Zondag 23 oktober 2022
Pelt - Sporting Pelt wint bij AtomixSporting Pelt is gisteravond gemakkelijk gaan winnen bij het laatst geklasseerde Atomix Haacht. Uitslag: 21-44. Sporting staat nu aan de leiding in de BENE-league. UPDATE Een verslag van Sven Spooren:
Akkoord, het is maar een momentopname en het is leuker om op het einde van het seizoen bovenaan te staan, maar we staan nu toch echt wel bovenaan de ranking! Dit niet vermelden zou het team oneer aandoen want het is het resultaat van hard werken! De wedstrijd (…) Het hele nieuwsbericht

Esperanza Pelt verliest in Geel

Zaterdag 22 oktober 2022
Pelt - Esperanza Pelt verliest in GeelEsperanza Pelt heeft vanavond met 2-1 verloren op het veld van ASV Geel. Bij de rust stond het nog 0-1, na een goal van Jan Smolders. Voor de wedstrijd daagden 250 supporters op. UPDATE Een verslag uit Esperanza-hoek:
Weer geen punten voor Pelt. Het zag er nochtans lang naar uit dat Pelt een punt veroverde tegen het sterke Geel. Twee late doelpunten, evenveel keer op een stilstaande fase, dachten er anders over.
Trainer Van Dessel moest flink sleutelen (…) Het hele nieuwsbericht

LHVV B wint van Molenbeersel

Zaterdag 22 oktober 2022
Pelt - LHVV B wint van MolenbeerselLHVV B heeft Molenbeersel verslagen met 4-0. Martijn Vrolix, Dries De Moor en Hendrik Thijs (2) zorgden voor de zes op zes. Doelman Bram Kuppens hield de nul door onder andere een strafschop te stoppen.

KFC Hamont - LHVV 0-0

Zaterdag 22 oktober 2022
Pelt - KFC Hamont - LHVV 0-0Lindelhoeven VV heeft 0-0 gelijk gespeeld bij KFC Hamont 99.

SV Herkol - Zonhoven Utd 0-1

Zaterdag 22 oktober 2022
Pelt - SV Herkol - Zonhoven Utd 0-1In eerste provinciale heeft SV Herkol vanavond thuis met 0-1 verloren van Zonhoven Utd A.

Kadijk SK - Anadol 1-1

Zaterdag 22 oktober 2022
Pelt - Kadijk SK - Anadol 1-1Kadijk heeft vanavond thuis 1-1 gelijkgespeeld tegen Anadol. Voor Kadijk scoorde Stijn Molenberghs. UPDATE Albert Loos maakte er foto's die u hier kunt bekijken.

Oorlog, soep en liefde

Zaterdag 22 oktober 2022
Pelt - Oorlog, soep en liefdeZoomNIEUWS rechtstreeks van het front in 't Hent. Alleman bewapenen want vijandige troepen vallen op 18-19-20-21 november binnen in OC De Vranken. Bombardementen, explosies, liefdesperikelen en de geur van verse soep; deze oorlog wil je wél meemaken vanop de eerste linie!
OORLOG, SOEP EN LIEFDE: het niet te missen toneel van KLJ Herent-Neerpelt is terug. Koop je kaarten nu al online via https://toneel.eventgoose.com/ en binnenkort ook bij de toneelspelers, 't Fritpintje en 't Winkeltje. Niet te missen! (SVS)

Warm en onstabiel

Zaterdag 22 oktober 2022
Weerbericht
Pelt - Warm en onstabielStorm Armand neemt positie over de Atlantische Oceaan ten noordwesten van Portugal en stuurt over West-Europa erg zachte lucht. In onze regio bereiken de temperaturen uitzonderlijk hoge waarden voor eind oktober, maar de atmosfeer is wel onstabiel. Ook de volgende dagen blijft het uitzonderlijk zacht en is er kans op af en toe een bui, maar er is zeker ook ruimte voor de zon.
Vandaag is de zon geregeld aanwezig, maar er komen ook een aantal wolken voor. Het blijft overwegend droog en bij een zwakke (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe vennootschap: Dackstock

Vrijdag 21 oktober 2022
De besloten vennnootschap Milinas en Roeland Schuurmans, beiden uit Neerpelt, hebben de besloten vennootschap Dackstock opgericht met zetel aan de Marie Curiestraat in Lommel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de handel in alle soorten dak- en dichtingsmaterialen en isolatiematerialen.
Pelt - Damesvoetbal: gelijkspel voor KadijkIn het damesvoetbal heeft Kadijk vanavond in Zonhoven 1-1 gelijk gespeeld. De Peltse dames zagen zich al na een kwartier geconfronteerd met een rode kaart voor de keepster, die de bal buiten de 16 meter had gepakt. Daardoor moest Kadijk met z'n tienen verder. De ploeg kon toch een gelijkspel uit de brand slepen.  

Nieuwe vennootschap: Het KinePlein

Vrijdag 21 oktober 2022
Joëlle Aerts (34) uit Bocholt heeft de besloten vennootschap Het KinePlein opgericht met zetel in Lille Dorp in Pelt. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het beoefenen van de kinesitherapie en alle andere paramedische activiteiten en het uitbaten van een fitness- en zonnebankcentrum, zwembad en sauna-inrichting, hoofdzakelijk in aanvulling op de kinesitherapeutische activiteit.

Vaccinatiecampagne naar waakfase

Vrijdag 21 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Vaccinatiecampagne naar waakfaseUit een evaluatie van de herfstvaccinatiecampagne blijkt dat tegen begin november ruim 4,5 miljoen Vlamingen de kans zullen hebben gekregen om zich te laten vaccineren tegen COVID-19. Intussen ontvingen meer dan 2,3 miljoen Vlamingen een herfstbooster. Daarmee is de vooropgestelde doelstelling bereikt en kan na 7 weken de waakfase van start gaan.
De waakfase voor de vaccinatiecentra betekent dat mensen vanaf november nog terecht kunnen in de centra, maar die zullen minder vaak open zijn. Om mensen nog voldoende kansen te geven om zich te laten vaccineren, zullen ook apothekers en huisartsen die dit wensen op dat moment de mogelijkheid kunnen bieden om het vaccin tegen COVID-19 te plaatsen.
Pelt - Claes Sierbeton schenkt €4435 aan FierkantZoomHet bedrijf Claes sierbeton en dakwerken stelde op 1 oktober zijn nieuwe bedrijfslocatie open voor het grote publiek. Aansluitend op de opendeurdag gaven ze een openingsfeest. Aan de genodigden werd gevraagd geen attenties of bloemen mee te brengen maar een vrijblijvende gift te doen aan een goed doel dat hen erg genegen is, Dagcentrum Fierkant. Dat dagcentrum in Sint-Huibrechts-Lille maakt deel uit van vzw Begeleidingscentrum Sint-Elisabeth en biedt volwassenen met een handicap een zinvolle (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Apothekers te gast bij Samana HolheideZoomGisteravond heeft Samana Holheide een vormingsavond georganiseerd voor haar leden in de parochiezaal. Hiervoor hadden zij een apotheker uitgenodigd. Ze waren zelfs met twee: Sien en Sandra gaven een duidelijke uitleg over uiteenlopende zaken van de apotheek. Hoe het werkt bij elektronische voorschriften voor medicijnen. Wat met andere medicijnen en voedingssupplementen? Welke voeding of drank neveneffecten kan hebben, wat als je moeilijk pilletjes kan slikken, wat met overschotten van geneesmiddelen.. Uiteraard konden er ook vragen gesteld worden. Daarna kregen de aanwezigen  een bondige samenvatting van hun uitleg mee naar huis. Het werd een leerrijke avond en nadien werd er nog duchtig nagepraat. (foto Jaak Nouwen)

Guido Esch overleden

Donderdag 20 oktober 2022
Pelt - Guido Esch overleden Maandag is Guido Esch overleden, de echtgenoot van Yvonne Agten. Hij zou komende maandag 66 jaar geworden zijn. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne zal thuis bewaard worden. Online condoleren via www.begrafenissen-witters.be.

Zuster Catharina Nijssen overleden

Donderdag 20 oktober 2022
Pelt - Zuster Catharina Nijssen overledenDinsdag is zuster Catharina Nijssen overleden. Zij was 87 jaar en afkomstig uit Overpelt. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in het klooster van de zusters jozefienen aan de Van Britsomstraat in Sint-Niklaas.

Mgr. Hoogmartens 25 jaar bisschop

Woensdag 19 oktober 2022
Kerk
Pelt - Mgr. Hoogmartens 25 jaar bisschopZoomZondag 23 oktober (15.30 uur) is er in de kathedraal in Hasselt een viering naar aanleiding van het zilveren jubileum van de bisschopswijding van mgr. Patrick Hoogmartens. Hij werd op 26 oktober 1997 bisschop gewijd. Eerst was hij hulpbisschop van mgr. Paul Schruers. Op 25 oktober werd hij de derde bisschop van Hasselt. Tijdens de viering zal onder meer het woord gevoerd worden door gouverneur Lantmeeters.
In de fietsenstalling van het ziekenhuis in Overpelt werd gisternamiddag de batterij van een elektrische fiets gestolen. Dat gebeurde op klaarlichte dag, tussen 15.30 en 16.30u.

Poldine Van Langendonk overleden

Woensdag 19 oktober 2022
Pelt - Poldine Van Langendonk overledenGisteren is in Pelt Poldine Van Langendonk overleden, de weduwe van David Somers. Ze was afkomstig van Achel en werd 82 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag tussen 19.30 en 20.00 uur in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

25 procent meer huwelijken

Woensdag 19 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
In 2021 werden er in ons land 40.836 huwelijken voltrokken, een opvallende stijging van 25% ten opzichte van 2020. Toch waren er in 2021 nog steeds een pak minder huwelijken dan in 2019. Het aantal echtscheidingen kende slechts een lichte stijging ten opzichte van het COVID-jaar 2020 en ligt iets lager dan in 2019, wat strookt met de neerwaartse trend van de afgelopen tien jaar.
In 2021 gingen 37.768 koppels wettelijk samenwonen. Dat is een lichte stijging van 4% ten opzichte van 2020, maar nog steeds (…) Het hele nieuwsbericht

Sluis Lozen dinsdag afgesloten

Woensdag 19 oktober 2022
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voorziet het komende half jaar een proefopstelling met verkeerslichten, die het verkeer over sluis 17 in Lozen veiliger moet laten verlopen. Na een proefperiode van 6 maanden evalueren AWV, de gemeente Bocholt en De Vlaamse Waterweg de verkeerssituatie. Op dinsdag 25 oktober is het kruispunt van de N747 en de N76 aan de brug over de sluis in Lozen (Bocholt) volledig afgesloten voor het verkeer. Er gelden grote omleidingen via Hamont en Kaulille voor verkeer in alle windrichtingen.

Madeleine Veekens overleden

Woensdag 19 oktober 2022
Pelt - Madeleine Veekens overledenZondag is Madeleine Veekens overleden, de weduwe van de in 2011 gestorven Hubert Hawinkel. Zij was 96 jaar en afkomstig uit Neerpelt. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Runkst (Hasselt).

Negen arrestaties na politieactie

Dinsdag 18 oktober 2022
Grensgevallen
Bij een grootschalige politieactie op verschillende plaatsen in Nederland en Spanje - maar vooral in de buurt van Eindhoven - heeft de politie een half miljoen euro aan contant geld aangetroffen, dat in de grond of in verborgen ruimtes was weggestopt. Ook werden er grondstoffen voor drugsproductie, 10 kilo crystal meth, zakken vol dure horloges, vuurwapens, dertig dure auto's en een aantal paarden in beslag genomen.
De politie arresteerde negen mannen die gelinkt worden aan drugslabo's in de regio en/of verdacht worden van witwassen, productie van en handel in synthetische drugs en deelname aan een criminele organisatie. De politie vermoedt dat het om kopstukken van zo'n organisatie gaat.

Verkeersongeval in Holheide

Dinsdag 18 oktober 2022
Pelt - Verkeersongeval in HolheideOp de hoek van de Koningin Astridlaan en de Holvenstraat botsten deze voormiddag rond 10.15 uur een motorrijder en een 84-jarige fietsster uit de gemeente. Deze laatste raakte daarbij gewond.
Weerbericht
Pelt - Zeer zacht voor de tijd van het jaarEen hogedrukgebied, momenteel over onze streken, verlaat morgen de regio en maakt plaats voor storingen die ons donderdag bereiken. De prefrontale wolken van deze storingen krijgen we morgen al te zien. Daarna wordt het wisselvallig met op tijd en stond wat regen of een bui. Het blijft wel de hele periode uitzonderlijk zacht.
Vandaag maken de wolkenvelden plaats voor steeds meer zon. Na de middag wordt het zelfs uitermate zonnig en met maxima rond 19 graden is het bijzonder fraai herfstweer. De (…) Het hele nieuwsbericht

112.291 overlijdens in 2021

Dinsdag 18 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Pelt - 112.291 overlijdens in 2021ZoomDe impact van de COVID-19-pandemie op de Belgische sterfte is in 2021 duidelijk kleiner dan in 2020, maar lijkt toch nog aanwezig. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. In 2021 overleden in België 112.291 inwoners (aan alle doodsoorzaken samen). Dat is een daling met 11,5% in vergelijking met 2020, waarin 126.850 overlijdens werden geregistreerd.
Tegenover de jaren vóór de COVID-19-pandemie valt vooral het vierde kwartaal van 2021 op. De 31.423 overlijdens (…) Het hele nieuwsbericht

Mooi en meedogenloos

Maandag 17 oktober 2022
Puur natuur
Pelt - Mooi en meedogenloosZoomNog nooit van de groene knolamaniet gehoord? Wel, dit is er een. Een onopvallende, gave paddenstoel. Mocht u hem zien: kom er vooral niet aan, laat hem staan en pluk hem zeker niet. Want die groene knolamaniet is dodelijk giftig. (Foto Stefan Was)

Gemiddeld brutuloon: 3.832 euro

Maandag 17 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Gemiddeld verdiende een werknemer, die in 2020 voltijds werkte, 3.832 euro bruto per maand. Bovendien is het loonverschil tussen voltijds tewerkgestelde vrouwen en mannen bijna volledig weggewerkt. In het Waalse Gewest verdienen vrouwen gemiddeld zelfs meer dan mannen. Dat blijkt uit de nieuwe resultaten van Statbel, het Belgische statistiekbureau. De gender loonkloof bij voltijdse werknemers daalt sterk van 4,1% in 2019 naar 0,4% in 2020. Bovendien telt België voor het eerst een gewest waar (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen, in Oostduinkerke...

Maandag 17 oktober 2022
Pelt - Ondertussen, in Oostduinkerke...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Jan Van Gerven overleden

Maandag 17 oktober 2022
Pelt - Jan Van Gerven overledenIn Pelt is zaterdag Jan Van Gerven overleden, de echtgenoot van Tinneke Schrooten. Hij was geboren in Sint-Huibrechts-Lille en werd 93 jaar. Donderdag om 10.30u is er een uitvaartliturgie in de parochiekerk van Kaulille. Begroeting: woensdag (19-20u) in funerarium Creemers in de Belgebergstraat in Kaulille. Online condoleren kan via www.begrafenissencreemers.be.

François Thijs overleden

Maandag 17 oktober 2022
Pelt - François Thijs overledenIn Eindhoven is vrijdag François Thijs overleden, de echtgenoot van Adrie Haex. Hij was 72 jaar. Zaterdag om 11.30u is er een uitvaartplechtigheid in de Sint-Pietersbandenkerk van Lommel-Centrum. Begroeting: vrijdag (17.30-18.30u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. 

Jeannette van de Vijver overleden

Maandag 17 oktober 2022
Pelt - Jeannette van de Vijver overledenIn Sint-Huibrechts-Lille is vrijdag Jeannette van de Vijver overleden, de echtgenote van Pim Kroonen. Ze was afkomstig van Eindhoven en werd 74 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (16.30-17.15u) in uitvaartcentrum Severens.

Zebracinema: 'Decision to Leave'

Maandag 17 oktober 2022
Pelt - Zebracinema: 'Decision to Leave'Zoom
"Decision to Leave" - Park Chan-Wook - 2022 - Z.-Korea - 138'
"Decision to Leave", de nieuwe film van de Zuid-Koreaanse regisseur Park Chan Wook, gaat over rechercheur Hae-joon. Hij onderzoekt de onnatuurlijke dood van een man op een berg en ontmoet diens weduwe Seo-rae. Hae-joon observeert de vrouw omdat ze niet onder de indruk is van wat haar man overkwam. Ze is zijn hoofdverdachte, maar tegelijkertijd raakt hij in de ban van haar.
Morgen om 20.15u in Dommelhof
Vanaf morgen is "Gemmel & Tim" in België beschikbaar op Apple TV en iTunes. "Gemmel & Tim" is de derde langspeeldocumentaire van Peltenaar Michiel Thomas (Game Face, That’s Wild). De animatie werd verzorgd door Antwerpenaar Remy Ndow (Da Yie, De Shaq). De docu won acht prijzen op het filmfestivalcircuit en was geselecteerd voor het prestigieuze Palm Springs International Film Festival 2022. Eerder dit jaar, op het Filmfestival Oostende, eindigde de docu als runner-up voor de publieksprijs.

Opgelet: overstekende wolvenwelpen

Maandag 17 oktober 2022
Pelt - Opgelet: overstekende wolvenwelpenZoomHet stond in de sterren geschreven dat het niet lang meer zou duren vooraleer de Limburgse wolvenwelpen - de jongen van wolf August en wolvin Noëlla - hun eerste stappen zouden zetten buiten militair domein, meldt Welkom Wolf.
De negen welpen, geboren in april van dit jaar, zijn nu zes maanden oud en bijna volgroeid. Louter op basis van hun grootte zijn ze al niet meer zo eenvoudig te onderscheiden van volwassen wolven. Ze blijven nochtans 'welp' tot 1 mei 2023, als ze die leeftijd al (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Bierglazen stelen is geen goed ideeZoomEr worden blijkbaar nogal veel bierglazen gestolen. Brouwerij Alken-Maes doet zelfs een oproep om dat niet te doen. De glasproductie is duur geworden en cafés krijgen weinig glazen toegeleverd. Cafébazen worden opgeroepen om spaarzaam te zijn met hun glazen en ze goed in de gaten te houden. Populaire glazen om mee aan de haal te gaan zijn die van Duvel en van Paix Dieu. Laten we dus voortaan gewoon de wereld verbeteren aan de toog, de glazen laten we staan.
Pelt - Lezing Marco Visscher over kernenergieZoomNu woensdag om 19.30 uur kan u in CC De Adelberg in Lommel terecht voor een boeiende en leerrijke lezing omtrent Kernenergie. Spreker van dienst is Nederlander Marco Visscher, een autoriteit op dit vlak die al meerdere boeken schreef over de energietransitie.
Moeten we door met kernenergie vanwege de klimaatverandering? Of zullen we ermee stoppen vanwege de risico’s, het afval en de kosten? Het debat wordt scherp gevoerd. Gemoederen lopen hoog op. De één ziet in kernenergie een (…) Het hele nieuwsbericht

Bang vur den düvel

Maandag 17 oktober 2022
Pelter Hükske
Pelt - Bang vur den düvelZoom ’t is aal nen hieëlen tiêd geleje.’t Waas nog in den tiêd van pestoeër Cartuyvels. Tün hawwe de pestoeërs nog hennig veul te zeggen! Lüstert… En had ullie goe! Tot tekomede móndig! (Fons Tuyaerts)
Pelt - Strooidiensten klaar voor de winterZoomDe strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer zijn klaar voor een strenge winter, de voorraad zout is aangevuld en er werd flink geïnvesteerd in nieuwe strooiwagens. Die werden vanmorgen in het depot van Wegen en Verkeer Limburg in Paal voorgesteld. Vanaf morgen staan 313 strooiwagens en 200 fietspadstrooiers klaar, waarvan 132 nieuwe. "AWV investeerde de afgelopen jaren flink in eigen strooiers voor fietspaden. Die kunnen op maat van het fietspad afgesteld worden zodat er (…) Het hele nieuwsbericht

Grote-Brogel - Grote Heide 2-2

Zondag 16 oktober 2022
Pelt - Grote-Brogel - Grote Heide 2-2Sporting Grote-Brogel en Sporting Grote Heide hebben deze namiddag in Grote-Brogel de punten gedeeld: 2-2. Aan de rust was de stand 1-1. Mertens en Gijbels scoorden voor Grote-Brogel. Abrahams en Gulix maakten de doelpunten van Grote Heide. De wedstrijd trok 200 supporters.

Sparta Lille - Lindelhoeven B 1-3

Zondag 16 oktober 2022
Pelt - Sparta Lille - Lindelhoeven B 1-3Sparta Lille heeft vanmiddag thuis met 1-3 verloren van Lindelhoeven VV B. Voor LHVV scoorden Tibo Vandael, Martijn Vrolix en Lars Vanbocxlaer. Lille-speler Jan Leynen pakte op het uur op dertig seconden tijd twee keer geel na protest.

Turkse Rangers - Kadijk 2-0

Zondag 16 oktober 2022
Pelt - Turkse Rangers - Kadijk 2-0Kadijk is bij Turkse Rangers Waterschei gaan verliezen met 2-0. Komend weekend ontvangt Kadijk KFC Anadol.
Pelt - Euro Cup handbal: Kroatië wint van BelgiëIn de tweede wedstrijd van België in de EHF Euro Cup heeft Kroatië België verslagen met 30-27.

Clemence Vlemmix overleden

Zondag 16 oktober 2022
Pelt - Clemence Vlemmix overledenVrijdag is Clemence Vlemmix overleden, de echtgenote van Theo Daniels. Ze was 81 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Nieuw kunstwerk in het museum

Zondag 16 oktober 2022
Pelt - Nieuw kunstwerk in het museumZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Pelt - Dag van de chronisch zieken bij Samana Grote HeideZoomDonderdag vierde Samana Grote-Heide haar jaarlijkse dag van de chronische zieken. Het was weer een deugddoende ontmoeting waar men gezellig met andere tafelgenoten kon keuvelen en van gedachten te wisselen. Bovendien was er een leuke quiz over de parochie, de gemeente en de provincie. En daarna volgde een warme maaltijd, met heel veel dank aan Mariette en Lene.  De volgende bijeenkomst is er op 5 januari voor het feest van Driekoningen. (Rik Molemans)
Dag van de chronisch zieken bij Samana Grote HeideDag van de chronisch zieken bij Samana Grote Heide
Zoom

DHCO klopt Sprimont

Zondag 16 oktober 2022
Pelt - DHCO klopt SprimontDameshandbalploeg DHCO heeft gisteravond Sprimont verslagen. Uitslag: 26-24. UPDATE Een verslag van Iris Peeters:
Zaterdagavond kregen onze beloften een avondje vrij dus we konden met een grote kern en met volle goesting aan onze opwarming starten. We wisten dat het geen gemakkelijke maar belangrijke wedstrijd zou worden en wilden natuurlijk graag 2 punten in De Bemvoort houden.
De match startte wel goed maar het was moeilijk om een kloof te slaan met (…) Het hele nieuwsbericht

De fietsbrug ligt er

Zondag 16 oktober 2022
Pelt - De fietsbrug ligt erZoomHet was een huzarenstukje en het moest allemaal passen, maar de fietsbrug op de fietssnelweg F74 in Helchteren ligt er. Chapeau voor iedereen die er aan heeft meegewerkt! Rudy Luys maakte in de nachtelijke uren ter plaatse dit filmpje en zag dat heel wat belangstellenden er hun nachtrust voor over hadden om alles mee te kunnen maken.

Gerard Witters overleden

Zaterdag 15 oktober 2022
Pelt - Gerard Witters overledenGisteren is Gerard Witters overleden, de echtgenoot van wijlen Paula Loos. Hij was 86 jaar. De uitvaartdienst heeft plaats in intieme kring. Begroetingsmoment: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Meeuwen-Herkol 3-2

Zaterdag 15 oktober 2022
Pelt - Meeuwen-Herkol 3-2De wedstrijd tussen KSK Meeuwen en Herkol is geëindigd op een 3-2 overwinning voor Meeuwen. KSK Meeuwen staat na zeven wedstrijden tiende in der stand met 9 punten. Herkol staat twaalfde met 7 punten.

NAVO-oefening start maandag

Zaterdag 15 oktober 2022
De aangekondigde jaarlijkse nucleaire NAVO-oefening "Steadfast Noon" zal maandag starten. Dat is in Brussel vernomen. Aan de oefening nemen 60 vliegtuigen deel. De bedoeling is het gebruik van in Europa gestationeerde Amerikaanse kernbommen te oefenen. Ook op en vanaf de vliegbasis van Kleine-Brogel zal er geoefend worden.

Weer verlies voor Esperanza

Zaterdag 15 oktober 2022
Pelt - Weer verlies voor EsperanzaEsperanza Pelt heeft weer verloren: thuis tegen KVK Beringen werd het 2-4. Bij de rust was het 2-2.

LHVV verliest van Gruitrode

Zaterdag 15 oktober 2022
Pelt - LHVV verliest van GruitrodeLindelhoeven VV heeft met 2-4 verloren van Nevok Gruitrode. Nevok liet LHVV niet in zijn spel komen en leidde bij de rust verdiend met 1-3 (het LHVV-doelpunt kwam van Jonas Meeus). Op het uur lukte Joos Mues de aansluitingstreffer. LHVV kreeg nog kansen op de gelijkmaker maar in de slotfase werd het toch 2-4.

Damesvoetbal: Kadijk klopt Bocholt

Zaterdag 15 oktober 2022
Pelt - Damesvoetbal: Kadijk klopt BocholtIn het damesvoetbal is Kadijk vandaag bij Bocholt gaan winnen met 0-6.

De fietsbrug ligt klaar

Zaterdag 15 oktober 2022
Pelt - De fietsbrug ligt klaarZoomLangs de Noord-Zuid in Helchteren ligt de fietsbrug klaar die komende nacht over N74 zal worden gelegd. Om die operatie mogelijk te maken is er tussen 22u en 6u geen verkeer mogelijk tussen kruispunt Helchteren en Hechtel. Het verkeer moet omrijden via Meeuwen. (Foto Marc Faes) Meer foto's 

Ahum, ahum

Zaterdag 15 oktober 2022
Chel mag het zeggen
Pelt - Ahum, ahumJa, het gebeurt wel eens dat ik me erger. In een warenhuis bijvoorbeeld, als mensen het absoluut normaal vinden dat ze een gang tussen de rekken blokkeren. Hun halfvolle winkelkarretje staat dan dwars in de gang tussen de rekken terwijl zij een eind verderop op de schappen scharrelen. Je probeert dan de aandacht van dat mens – meestal zijn het vrouwen hoor – te trekken. Eerst door een bescheiden kuchje en wat later door een nadrukkelijke nephoest. Zo’n herhaalde tweelettergrepige, weet je wel: (…) Het hele nieuwsbericht

Angèle Put overleden

Zaterdag 15 oktober 2022
Pelt - Angèle Put overledenIn WZC Immaculata is vandaag Angèle Put overleden, de weduwe van Jacky Paesen. Zij was 84 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (18-18.30 uur) in uitvaartrcentrum Severens.

Jacqueline Hermans overleden

Zaterdag 15 oktober 2022
Pelt - Jacqueline Hermans overledenGisteren is Jacqueline Hermans overleden, de weduwe van de in 2002 gestorven Pierre Pellens. Zij was 92 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille. Begroeting: donderdag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

De wereld gaat er op achteruit

Vrijdag 14 oktober 2022
Pelt - De wereld gaat er op achteruitZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Nieuwe vennootschap: Future N-Tech

Vrijdag 14 oktober 2022
Martijn Nieuwets (35) uit Overpelt heeft de besloten vennootschap Future N-Tech opericht met zetel aan de Burgemeester Van Lindtstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer bouwwerken, timmerwerken, elektriciteitswerken en grondwerken.

Roset Vanderfeesten overleden

Vrijdag 14 oktober 2022
Pelt - Roset Vanderfeesten overledenGisteren is Roset Vanderfeesten (90) overleden, de echtgenote van Jos Berben. Zij woonde in Genk maar was afkomstig van Neerpelt. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in de aula van Uitvaartzorg Remans aan de Hoogstraat in Genk. Begroeting: woensdag (19-20 uur).
Op de Koning Albertlaan in Neerpelt raakten deze namiddag een auto en een 43-jarige fietsster in een aanrijdng betrokken. Deze laatste werd daarbij lichtgewond.

Jaak Van Vlierden overleden

Vrijdag 14 oktober 2022
Pelt - Jaak Van Vlierden overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is gisteren Jaak Van Vlierden overleden. Hij was geboren in Hamont en werd 79 jaar. De afscheidsdienst zal plaatsvinden in intieme kring. Begroeting: woensdag (19.30u–20u) in uitvaartcentrum Severens.

Jef Hermans overleden

Vrijdag 14 oktober 2022
Pelt - Jef Hermans overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is gisteren Jef Hermans overleden. Hij was geboren in Kaulille en werd 68 jaar. Woensdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Kaulille. Begroeting: dinsdag (19-20u) in funerarium Creemers in de Belgebergstraat in Kaulille. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Zacht maar wisselvallig

Vrijdag 14 oktober 2022
Weerbericht
Pelt - Zacht maar wisselvallig Een omvangrijke depressie nabij Schotland is de sturende motor voor het weerbeeld in het weekend. Daarbij doen storingen onze regio aan en is het wisselvallig weer. Met een zuidwestelijke luchtstroming wordt wel relatief zachte lucht aangevoerd. Na het weekend wordt het gevoelig warmer en vanaf dinsdag stijgt de luchtdruk en is het droog. Een nazomertje is in de maak.
Vandaag domineert een regenzone het weer met veel wolken en van tijd tot tijd lichte regen. Na de middag wordt het wat (…) Het hele nieuwsbericht

Gusta Anthonis overleden

Vrijdag 14 oktober 2022
Pelt - Gusta Anthonis overledenIn WZC Kapittelhof is gisteren Gusta Anthonis overleden, de weduwe van Jef Schutters. Ze was geboren in Overpelt en werd 94 jaar. De uitvaartdienst zal in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat.
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Tijdelijk onttrekkingsverbod opgehevenZoomHet tijdelijk onttrekkingsverbod dat sinds juli 2022 in de hele provincie Limburg van kracht was, wordt met ingang van vandaag opgeheven.
Het permanent onttrekkingsverbod op de ecologisch zeer kwetsbare waterlopen, ingevoerd op 1 januari 2022, blijft van kracht. Het kaartje laat zien waar dit van toepassing is. Daarnaast zijn er omwille van de blauwalgproblematiek nog onttrekkingsverboden van kracht op enkele locaties in Limburg en op de Kempense kanalen.
Pelt - 12,8% van kinderen is materieel gedepriveerdZoom12,8% van de Belgische kinderen is materieel gedepriveerd. Zij hebben bijvoorbeeld geen stevige schoenen, geen leeftijdsspecifiek speelgoed, krijgen onvoldoende gezonde voeding of kunnen niet op vakantie gaan.
Dat meldt Statbel, het Belgische statistiekbureau. De situatie is het meest precair bij kinderen die wonen in een huishouden dat huurt (33,6%) of waar slechts één ouder aanwezig is (28,6%). Voor kinderen wier ouders laagopgeleid zijn (36,4%) en kinderen waarvan (…) Het hele nieuwsbericht

MNM zoekt 'straathelden'

Vrijdag 14 oktober 2022
Pelt - MNM zoekt 'straathelden'Zoom"MNM Straathelden" is een straatvoetbaltornooi voor jongeren. Op drie verschillende overdekte locaties in Vlaanderen - in Limburg is dat in Beringen - vindt een voorronde plaats waarin drie verschillende categorieën (U12, U14 en U16) vier tegen vier een competitie spelen. Per categorie kwalificeren de beste teams uit de voorrondes zich om het tegen elkaar op nemen tijdens de finale. In Beringen kan je deelnemen op 13 november. Inschrijven kan via deze link.

'Onderkruipsels' in het museum

Vrijdag 14 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Pelt - 'Onderkruipsels' in het museumZoomDoor het Rijksmuseum in Amsterdam - toegegeven, het is niet bij de deur - krioelen dit najaar meer dan duizend kleurrijke vlinders, harige spinnen en glimmende padden. 'Onderkruipsels' heet de tentoonstelling, die tot en met 15 januari 2023 te zien is. Op de kunstwerken wordt weerspiegeld hoe de blik op alles wat kruipt en krioelt in de loop van de tijd is veranderd. Meer info (Afb. Jan van Kessel - Rijksmuseum)

Op Kleine-Brogel blijven ze fit

Vrijdag 14 oktober 2022
Pelt - Op Kleine-Brogel blijven ze fitZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Pelt - Handbal: België verliest van NederlandZoomBelgië is met een nederlaag aan de EK-kwalificatiecampagne begonnen. Op bezoek bij Nederland verloren de Red Wolves met het kleinste verschil: 25–24.
In de eerste helft ontbrak het de Belgen aan snelheid en duelkracht. Halfweg de partij was het 12–9. De Belgen speelden een betere tweede helft en kwamen twee en een halve minuut voor het einde van de wedstrijd verdiend op gelijke hoogte. In een spannend slot scoorden de Nederlanders en liet Qerimi de gelijkmaker liggen.
Zondag spelen de Belgen hun tweede kwalificatieduel in Hasselt. Tegenstander is dan Kroatië dat woensdag Griekenland versloeg. (Foto NHV)

Nieuwe vennootschap: A.S.A.

Donderdag 13 oktober 2022
Andrei Cichi en Annelies Lams, beiden uit Pelt, hebben de besloten vennootschap A.S. A. Dakwerken opgericht met zetel aan de Bienderstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren naast dakwerkzaamheden onder meer isolatiewerkzaamheden en het ruimen van bouwterreinen.
Pelt - Dag van de chronisch zieken bij SamanaZoomZondag was het de nationale dag van de chronische zieke mensen. Dit mocht voor Samana Neerpelt-centrum niet ongemerkt voorbij gaan. Gisteren werden alle leden op een middagetentje in Overpelt uitgenodigd. Het werd gezellig tafelen en de ontspanning kon ook niet ontbreken. Rudy Schoofs bracht liedjes uit de oude doos die uit volle borst werden meegezongen en hij kreeg de mobiele deelnemers ook nog op de dansvloer (foto).

To Moors overleden

Donderdag 13 oktober 2022
Pelt - To Moors overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis is gisteren To Moors overleden, de echtgenote van Jaak Vanherck. Ze was 75 jaar. Donderdag wordt ze begraven, na een afscheidsplechtigheid (om 10.30u) in het crematorium in Lommel. Begroeting: dinsdag (17.30-18.15u) in uitvaartcentrum Severens.

Pierre Lemmens overleden

Donderdag 13 oktober 2022
Pelt - Pierre Lemmens overledenGisteren is Pierre Lemmens overleden, de weduwnaar van Catho Janssen. Hij was 91 jaar. Het afscheid vindt plaats in familiekring. Begroeting: maandag (17.45-18.30u) in uitvaartcentrum Severens.

Jan Kuppens overleden

Donderdag 13 oktober 2022
Pelt - Jan Kuppens overledenGisteren is Jan Kuppens overleden, de weduwnaar van Nelly Krops, die in 1991 stierf. Hij was 88 jaar. Dinsdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Meer gebouwen en meer woningen

Donderdag 13 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Sinds 1995 is het aantal gebouwen in ons land met 16% gestegen. Op 1 januari 2022 waren er dat 4.612.284. Het aantal woningen is in dezelfde tijdspanne met 28% toegenomen tot 5.680.956.
In het Vlaams Gewest zijn er 30% meer woningen en 16% meer gebouwen. In het Waals Gewest zijn er 28% meer woningen en 16% meer gebouwen. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest valt de toename van het aantal gebouwen in vergelijking met de twee andere gewesten lager uit (+1%), maar het woningenbestand is er wel met 20% (…) Het hele nieuwsbericht
17 steden en gemeenten in Vlaanderen gaan volgend jaar inwoners leren optreden tegen ongewenst gedrag. Die omstaanderstrainingen gebeuren op initiatief van Vlaams minister voor Gelijke Kansen Bart Somers en met de hulp van de stad Gent. Daar loopt al twee jaar een project om ongewenst gedrag aan te pakken. Het gaat dan onder meer over pesten, intimidatie en discriminatie.
"Uit de Gentse ervaringen blijkt dat de training ervoor zorgt dat mensen niet aan de zijlijn blijven staan. Het leert hen actief en verstandig op te treden als ze iets zien wat niet door de beugel kan. We willen die aanpak in heel Vlaanderen uitrollen", aldus de minister. In Limburg gebeurt dat in Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Pelt.

NAVO-oefening vanop Kleine-Brogel

Donderdag 13 oktober 2022
Pelt - NAVO-oefening vanop Kleine-BrogelZoomGevechtsvliegtuigen uit zeker tien NAVO-landen zullen volgende week vanop de luchtmachtbasis in Kleine-Brogel oefenen op het inzetten van kernwapens. Dat meldt VRT-nieuws. Het gaat om de geplande, maar vertrouwelijke NAVO-oefening "Steadfast Noon", waarover officieel niemand iets kwijt wil, aldus de VRT. Ook Belgische F-16's nemen deel. Meer info bij VRT Nieuws.

Minder mensen lezen een krant

Donderdag 13 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Steeds minder Vlamingen lezen een krant. Dat blijkt uit cijfers van CIM, het Centrum voor Informatie over de Media. Het Belang van Limburg verloor de jongste twee jaar 10,8 procent aan lezers en liefst 17,6 procent wanneer men het bereik van de website erbij neemt. Voor De Morgen waren die cijfers -5,1% (-17,7%),  voor Gazet van Antwerpen -17,8% (-16,6%), De Standaard -2,2% (-23,6%), Het Nieuwsblad -6,8% (-16,5%) en Het Laatste Nieuws -19,9% (-18,9%). De enige Vlaamse krant die zijn bereik zag toenemen (met 3,3%) is De Tijd; met de website erbij was er echter een teruggang van 7,7%. (Bron: De Tijd)

197 leerkrachten gezocht

Woensdag 12 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
In de provincie Limburg zijn er op dit moment 197 openstaande vacatures voor leerkrachten. Volgens ACOD onderwijs was er nog nooit zo vroeg op het schooljaar zo’n groot tekort. De vakbond wijst op een beperkte instroom van afgestudeerden en de hoge werkdruk, waardoor leerkrachten verlofstelsels opnemen, als oorzaak. (bron Radio 2)

Werken op de snelwegen

Woensdag 12 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Het Agentschap Wegen en Verkeer voert volgende week gedurende vijf nachten asfaltherstellingen uit op de Limburgse autosnelwegen. Op de E314 gaat het om de omgeving Houthalen-Helchteren en Heusden-Zolder, in rijrichting Lummen. Op de E313 gaat het om de zone tussen Bilzen en Hasselt, ook in rijrichting Lummen. Het verkeer zal er plaatselijk over één rijstrook moeten. De op- en afritten blijven grotendeels beschikbaar. Enkel op maandagnacht 17 oktober zullen van het complex 29 (…) Het hele nieuwsbericht

Jean Stevens overleden

Woensdag 12 oktober 2022
Pelt - Jean Stevens overledenIn Genk Is vandaag Jean Stevens overleden, de echtgenoot van Mariette Witters. Hij was afkomstig van Neerpelt en werd 66 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Guido Symons overleden

Woensdag 12 oktober 2022
Pelt - Guido Symons overledenIn Kleine-Brogel is gisteren Guido Symons overleden, de weduwnaar van Trees Van Hout. Hij was 90 jaar. Zaterdag wordt hij begraven, na een eucharistieviering (om 10.30u) in de parochiekerk van Kleine-Brogel. Vrijdag om 19u is er daar een avondwake, waarna gelegenheid tot begroeting in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Belgen winnen kruisbooginterland

Woensdag 12 oktober 2022
Pelt - Belgen winnen kruisbooginterlandZoomDe kruisboogwisselbeker die om de drie jaar door de kruisboogbonden van beide Limburgen betwist wordt, blijft nog drie jaar in België. Afgelopen zondag werd de interland, die betwist werd in parochiezaal De Schakel in Pelt, immers door de Belgen gewonnen.
De Kruisboogbond van Nederlands-Limburg bestaat uit vijf schutterijen: Limburgia (Roermond), De Tuffers (Ospel), Tegen ons Strijden (Weert), Sint-Mathias (Weert) en KV Peel en Maas (Maasbree). Van de Kruisboogbond van Belgisch-Limburg maken zes (…) Het hele nieuwsbericht
Belgen winnen kruisbooginterlandBelgen winnen kruisbooginterland
Belgen winnen kruisbooginterland
Zoom

Esperanza stelt jeugdploegen voor

Woensdag 12 oktober 2022
Pelt - Esperanza stelt jeugdploegen voorVoor de aftrap van de Limburgse derby tegen KVK Beringen komende zaterdag stelt Esperanza Pelt al zijn jeugdploegen voor aan het publiek. Iedereen is van harte welkom vanaf 18.45u in sportpark De Roosen!
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Noord-Zuid zaterdagnacht dicht in HelchterenZoomZaterdagnacht wordt de stalen fietsbrug - 45 meter lang en 140 ton zwaar - over de Grote Baan in Helchteren geplaatst. De weg zal dan van 22u ’s avonds tot 6 uur ’s ochtends volledig afgesloten zijn. Voor fietsers is er een omleiding via de Peersedijk en het tijdelijk aangelegde fietspad langs de werfzone. Doorgaand auto- en vrachtverkeer op de Grote Baan tussen Pelt en Hasselt volgt in beide richtingen een omleiding. Voor verkeer vanuit Hasselt start die omleiding aan de Kazernelaan (N715). Wie vanuit Pelt komt, moet er in Hechtel-Eksel af en via de Peerderbaan (N73) rijden.
Ruud, Jonas en Laurens Sleurs, allen uit Overpelt, hebben de besloten vennootschap Sleurs Gebroeders opgericht met zetel aan de Holvenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het verlenen van technische administratieve, financiële en commerciële bijstand in de meest ruime zin; het verrichten van diensten inzake consultancy, management, studie en organisatie en het verlenen van advies en raad inzake commerciële, fnianciële, juridische, fiscale of sociale aangelegenheden.

Wisselvallige maar zachte periode

Dinsdag 11 oktober 2022
Weerbericht
Pelt - Wisselvallige maar zachte periodeEen storing trekt donderdag over onze streken en maakt een einde aan het droge weer. Daarna breekt een wisselvallige periode aan met op tijd en stond wat regen of een bui. Ook de wind krijgt een belangrijke rol. Een positieve noot komt van de temperaturen: het wordt tijdens de nacht niet meer zo koud en overdag liggen de maxima rond of iets boven de normale waarden.
Vandaag wordt het weer bepaald door een hogedrukgebied en is het vanmiddag stralend zonnig weer bij maxima rond 15 graden. Er (…) Het hele nieuwsbericht

Donderdagnacht werken in Hasselt

Dinsdag 11 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werkt in de nacht van donderdag 13  op vrijdag 14 oktober op het kruispunt van de Grote Ring (R71) met de Kempische Steenweg (R74). Tussen 20u en 6u worden er drie definitieve portieken voor de vernieuwde verkeerslichten geplaatst. Houd rekening met enige verkeershinder in de omgeving, waarschuwt het AWV.
Er is jaren lang onderhandeld tussen de verschillende overheden en de stookoliesector om eigenaars van lekkende stookolietanks of -leidingen financieel te ondersteunen. In mei 2021 stelde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de stookoliesector in gebreke en stuurde ze deurwaarders naar oliesectorfederaties Informazout, de Belgische Petroleum Federatie en Brafco. Het was voor haar een doorn in het oog dat de sector zijn engagement niet nakwam om een fonds op te richten om eigenaars van lekkende (…) Het hele nieuwsbericht

Voltige-talent in Pelt

Maandag 10 oktober 2022
Pelt - Voltige-talent in PeltZoomOp het Vlaams en het Belgisch kampioenschap Voltige turnen op paard werd Jolien Aerts uit Pelt knap Belgisch kampioene bij de junioren. Haar clubgenote Elise Claes haalde een mooie tweede plaats in de klasse children en in dezelfde klasse werd Hanne Knoops vijfde. De zusjes Ina en Gitte Tormans behaalden beiden brons: Ina in de klasse youngster en Gitte in de klasse basis. Knap gedaan, meiden!

Marie-Louise Theuwissen overleden

Maandag 10 oktober 2022
Pelt - Marie-Louise Theuwissen overledenVandaag is de in Pelt wonende en uit Wijchmaal afkomstige Marie-Louise Theuwissen overleden, de weduwe van de vorig jaar gestorven Louis Swinnen. Zij was 81 jaar. Het afscheid vindt donderdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel waarna haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Hechtel-Eksel. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Grote 'verleddingsoperatie'

Maandag 10 oktober 2022
Pelt - Grote 'verleddingsoperatie'ZoomBegin november wordt het startschot gegeven voor de grote ‘verleddingsoperatie’ langs Vlaamse gewestwegen: alle verlichting langs de gewestwegen wordt de komende jaren omgebouwd naar LED-verlichting. Dat maakt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters bekend.
Het project vergt een investering van 84,5 miljoen euro (via Europese relancemiddelen) die ervoor moet zorgen dat in 2025 alle verlichting op onze gewestwegen gebeurt door ledverlichtingstoestellen.
Het (…) Het hele nieuwsbericht

Vier generaties dank zij Maisie

Maandag 10 oktober 2022
Pelt - Vier generaties dank zij MaisieZoomOp 21 september werd Maisie Dekkers geboren en dat zorgde in de familie voor de derde maal voor 4 generaties. Op de foto moeke Christiane Schurgers (93), oma Marcella Heijlen (57), mama Claudia Brouwers (30) en kleine Maisie. Proficiat!

Maïsveld in brand

Maandag 10 oktober 2022
Pelt - Maïsveld in brandGisternamiddag ontstond er bij het maïsdorsen op een veld aan de Kaulillerweg brand in een deel van de maïs. De brandweerkorpsen van Pelt en Bree waren snel ter plaatse en konden het vuur met de hulp van de loonwerker en de landbouwer snel meester worden.
Pelt - Gouden bruiloft van Lucienne en TinusZoomLucienne Voets en Martin (Tinus) Jansen vierden zaterdag hun gouden bruiloft. Lucienne is afkomstig van het Holven in Pelt en Martin van 't Lin in Peer. Ze wonen bijna hun hele getrouwde leven in Peer, maar vertoeven ook nog heel graag in Pelt. (Nadia Jansen)

Zebracinema: 'Nowhere Special'

Maandag 10 oktober 2022
Pelt - Zebracinema: 'Nowhere Special'Zoom"Nowhere Special" - Uberto Pasolini - Groot-Brittannië - 96'
John is een 35-jarige ramenwasser die als alleenstaande vader zorgt voor zijn 4-jarig zoontje Michael. John is ongeneeslijk ziek en gaat op zoek naar de perfecte familie voor Michael. Hij denkt te weten wat hij zoekt en wordt hierin gesteund door het adoptiebureau, maar het perfecte gezin lijkt niet te bestaan.
Een pakkende film over de liefde van een vader voor zijn kind, gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
Morgen om 20.15u in Dommelhof.

Pol Volders overleden

Maandag 10 oktober 2022
Pelt - Pol Volders overledenIn WZC Sint-Jozef is zaterdag Pol Volders overleden, de weduwnaar van Josepha Van Bael. Hij was geboren in Lummen en werd 95 jaar. Vrijdag wordt hij begraven, na een eucharistieviering (om 10.30u) in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille. Begroeting: donderdag (19.30-20u) bij Uitvaartzorg Severens.

Nog e mirakel van Lourdes

Maandag 10 oktober 2022
Pelter Hükske
Pelt - Nog e mirakel van LourdesZoomDò is e koppel, dä kan mer gin jung kriege, ze zien ter ècht van aaf, en zeker Treeske, ’t vrouwke.
En ten ènde road git ze no menieër pestoeër um road te vroage. Lüstert…
En had ullie goe! Tot tekomede móndig! (Fons Tuyaerts)
Pelt - Inbraak in Burgemeester SmetsstraatIn de Burgemeester Smetsstraat in Overpelt is ingebroken in een appartement. De inbraak is vanochtend vastgesteld.
In eerste promo mannen van het volleybal heeft VC Pelt A met 2-3 verloren van Stalvoc Beverlo B.

Handbal: Pelt-Montegnée 26-35

Zondag 9 oktober 2022
Pelt - Handbal: Pelt-Montegnée 26-35In tweede nationale mannen van het handbal heeft Sporting Pelt met 26-35 verloren van Montegnée. Na zes wedstrijden staat Sporting Pelt laatste in de stand.

Dameshandbal: winst voor DHCO

Zondag 9 oktober 2022
Pelt - Dameshandbal: winst voor DHCOIn het dameshandbal won DHCO met 35-24 van Waasmunster. De beloften wonnen met 33-25 van de Waasmunsterse collega's. UPDATE Een verslag van Elien Noten over de wedstrijd van de eerste ploeg: Na de jaarlijkse ploegenvoorstelling konden we met een goed gevulde tribune aan de wedstrijd tegen Waasmunster beginnen. We maakten een goede start en na enkele minuten hadden we al een voorsprong van 4-1 opgebouwd. Daarna werd er eerder om en om gescoord en gingen we rusten met 17-12 (…) Het hele nieuwsbericht

700 euro voor Akabe Pelt

Zondag 9 oktober 2022
Pelt - 700 euro voor Akabe PeltZoomAkabe Pelt, een tak voor kinderen en jongeren met een beperking binnen Scouts en Gidsen Vlaanderen, heeft een cheque van 700 euro gekregen van Jong CD&V Pelt. Die vereniging organiseerde in januari de tweede editie van ‘Pelt Proeft’, een online beer tasting waar de deelnemers samen virtueel konden genieten van lokale lekkernijen. De opbrengst ging integraal naar Akabe Pelt, om ook hen de kans te geven om het spel van scouting te spelen. Er namen 75 mensen deel aan "Pelt Proeft".

Madeleine Plessers overleden

Zondag 9 oktober 2022
Pelt - Madeleine Plessers overledenGisteren is Madeleine Plessers overleden, de echtgenote van Antoon Royackers. Ze was 82 jaar. Vrijdag om 10.30u is er een afscheidsviering in de parochiekerk van het Lindel. Begroeting: donderdag (17.30-18.30u) in uitvaartcentrum Severens.

Herfstfeestje bij Samana Boseind

Zaterdag 8 oktober 2022
Pelt - Herfstfeestje bij Samana BoseindZoomIn een feestelijk ingeklede zaal vierden de talrijk opgekomen leden van Samana Boseind hun herfstfeestje. Na een welkomstwoordje van de voorzitster en bezinningstekstjes door enkele kernleden animeerde Eddy Wevers de aanwezigen met vrolijke deuntjes. Er was evenwel ook tijd voor gezellig bijpraten bij een kopje koffie en tenslotte nog een lekkere warme maaltijd en een fris dessertje. Het was een gezellige en gewaardeerde bijeenkomst. Een bedankje voor de inzet van de kernleden.(PV)

Sporting Pelt wint van Tachos

Zaterdag 8 oktober 2022
Pelt - Sporting Pelt wint van TachosSporting Pelt is bij het Nederlandse Tachos in Waalwijk gaan winnen met 21-33. Bij de rust stond Sporting nog met 13-12 achter. De club deelt in de BENE-league nu de leiding met Aalsmeer en Bocholt. UPDATE Een verslag van Sven Spooren:
Opnieuw een wedstrijd met twee gezichten. De eerste helft werd beëindigd met 13-12 in het voordeel van Tachos, de tweee was met 8-21 voor Sporting Pelt. Sporting kreeg het een beetje op de heupen van de tactiek van (…) Het hele nieuwsbericht

Grote Heide wint bij Lutlommel

Zaterdag 8 oktober 2022
Pelt - Grote Heide wint bij LutlommelSporting Grote Heide is bij Lutlommel gaan winnen met 1-2.

SV Herkol- Torpedo Hasselt 2-2

Zaterdag 8 oktober 2022
Pelt - SV Herkol- Torpedo Hasselt 2-2In eerste provinciale heeft SV Herkol vanavond thuis 2-2 gelijkgespeeld tegen Torpedo Hasselt. Voor Herkol scoorden Belfaqir en Habets.

Esperanza verliest van Wezel

Zaterdag 8 oktober 2022
Pelt - Esperanza verliest van WezelEsperanza Pelt is vanavond bij Wezel gaan verliezen met 3-2. Bij de rust was het nog 1-1. UPDATE Een verslag uit Esperanza-hoek:

Esperanza Pelt blijft in het sukkelstraatje zitten. Nochtans speelde het weer een zeer degelijke wedstrijd bij de verrassende leiders van Wezel Sport. Jan Smolders kopte al vroeg de 0-1 tegen de touwen, de hoekschop van Djaniny Lopes Mendes was goed gezet, Smollie kopte de 0-1 overhoeks binnen na 13 minuten spelen. Pelt had het (…) Het hele nieuwsbericht

LHVV wint Peltse derby

Zaterdag 8 oktober 2022
Pelt - LHVV wint Peltse derbyLindelhoeven VV heeft vanavond Kadijk SK verslagen met 0-4. Voor LHVV scoorden Jonas Meeus (2), Joos Mues en Jorg Goutsmet. UPDATE Kijk hier naar foto's van Albert Loos!
Pelt - Sparta Lille verliest van Bree-Beek BIn vierde provinciale C heeft Sparta Lille vanavond met 5-0 verloren van GS Bree-Beek B.

LHVV B verliest van Meeuwen B

Zaterdag 8 oktober 2022
Pelt - LHVV B verliest van Meeuwen BDe tweede ploeg van Lindelhoeven VV heeft deze namiddag met 1-3 verloren KSK Meeuwen B.

Jef Winderix overleden

Zaterdag 8 oktober 2022
Pelt - Jef Winderix overledenGisteren is Jef Winderix overleden, de weduwnaar van Denise Van den Eynde. Hij was 91 jaar. De afscheidsviering zal plaatshebben in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens.
Pelt - Damesvoetbal: Kadijk - Dilsen-Stokkem 6-0In tweede provinciale B van het damesvoetbal heeft Kadijk SK vanavond Dilsen-Stokkem geklopt met 6-0. Zaterdag 15 oktober speelt Kadijk uit bij Bocholt VV B.

Als de rechtbank meeluistert

Vrijdag 7 oktober 2022
Tribunaliteiten
Pelt - Als de rechtbank meeluistertOm het handelsfonds van een restaurant te kopen, betaalde de vennootschap S. (hierna S.) aan een restauranthouder een voorschot van 10.000 euro op de overnameprijs van 55.000 euro. Zij zetten ook samen een voorlopige overeenkomst op papier waarin voorzien was dat de verkoop alleen doorging als S. een overnamekrediet kreeg van een Belgische bank. Toen puntje bij paaltje kwam, liet S. weten dat de twee banken die hij had aangezocht weigerden omdat de terugbetaling van het krediet te zwaar woog. Een brief van het (…) Het hele nieuwsbericht

Handbal: loting Beker van België

Vrijdag 7 oktober 2022
Pelt - Handbal: loting Beker van BelgiëVanmiddag werd er geloot voor de wedstrijden in het kader van de Beker van België in het handbal.
De achtste finales worden gespeeld op 8, 9 of 10 november. De kwartfinales op 13, 14 of 15 december. De wedstrijden worden gespeeld met rechtstreekse uitschakeling.
In de 1/8ste finales spelen de heren van Sporting Pelt op verplaatsing tegen Atomix. De dames van Sporting Pelt moeten eerst tegen Roeselare winnen en komen in dat geval uit tegen Femina Visé.
De dames van DHCO spelen op verplaatsing tegen Eupen.

Pelt - Nieuwe expo 'Wolf! De wolf in illustratie'ZoomVan 20 november tot en met 4 juni kan men in Villa Verbeelding in Hasselt (Bampslaan 35) gaan kijken naar de expo "Wolf! De wolf in illustratie".
In deze bijzondere expo worden beelden getoond van beroemde illustratoren en aanstormend talent. Er zullen wolven zijn in alle soorten: vals of vriendelijk, moedig of doodsbang, speels, bloeddorstig, dom of gewoon levensecht. Het is uniek om op één plek zoveel wolvenillustraties samen te zien: ze komen uit Parijs, Berlijn, Madrid (…) Het hele nieuwsbericht

Fraai herfstweekend

Vrijdag 7 oktober 2022
Weerbericht
Pelt - Fraai herfstweekendNa de doortocht van een storing in de nacht van vrijdag op zaterdag, bouwt er opnieuw een hogedrukgebied op. Het weekend staat dan ook in het teken van hoge luchtdruk met veel zon en vrij aangename maxima. De nachten verlopen wel behoorlijk koud. Na het weekend is het nog even overwegend droog, maar vanaf donderdag nemen de neerslagkansen toe.
Vandaag is het flink zonnig, maar na de middag komen er stilaan meer wolken opzetten vanuit het westen. Het blijft echter droog en de maxima komen uit (…) Het hele nieuwsbericht

Jacques Schildermans overleden

Vrijdag 7 oktober 2022
Pelt - Jacques Schildermans overledenVandaag is Jacques Schildermans overleden, de echtgenoot van Julia Vandael. Hij was 90 jaar en erevoorzitter van de Kon. Fanfare Nut en Vermaak. Zaterdag 15 oktober om 10.30u is er in de dekenale kerk van Overpelt een afscheidsviering met gelegenheid tot begroeting vanaf 9.45u. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be
Pelt - Eikenprocessierupsen overwinteren in de grondZoomVoor het eerst is op film vastgelegd hoe eikenprocessievlinders uit de grond kruipen en daarna hun vleugels oppompen. De eikenprocessievlinders die op film zijn vastgelegd kropen in 2020 als rups de grond in. In 2021 kwamen ze even boven de grond om te eten waarna ze weer de grond in gingen om te verpoppen. Deze zomer kropen ze als vlinder voor de camera uit de grond. De Nederlandse Silvia Hellingman filmde dat, meldt Naturetoday.com.

Sporting Pelt klopt Bevo

Donderdag 6 oktober 2022
Pelt - Sporting Pelt klopt BevoIn de Bene-league van het handbal heeft Sporting Pelt vanavond in de Dommelhof-sporthal de Nederlanders van Bevo Panningen verslagen. Uitslag: 39-24. UPDATE Een verslag van Sven Spooren:
De eerste helft was degelijk van Bevo en eerder te weinig agressief van Pelt waardoor de 16-15 score aan de rust eerder teleurstellend was en we die dus snel willen vergeten. De tweede helft was een pak agressiever en met een prima Deekens in doel (MOTM) schudde Sporting (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe vennootschap: Lot's Connect

Donderdag 6 oktober 2022
Charlotte Verdonschot uit Overpelt heeft de besloten vennootschap Lot's Connect opgericht met zetel aan de Bemvaartstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer advies op het gebied van bedrijfsbeheer en management, loonbeheer, loopbaanbegeleiding en outplacement.

Mia Desair overleden

Donderdag 6 oktober 2022
Pelt - Mia Desair overledenVandaag is Mia Desair overleden, de weduwe van Philip Van Alstein. Zij was 93 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van het Lindel. Begroeting: dinsdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens.

Sporting vanavond tegen Bevo

Donderdag 6 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Sporting vanavond tegen BevoSporting Pelt speelt vanavond zijn derde opeenvolgende thuiswedstrijd in de sporthal van Dommelhof tegen Bevo uit het Nederlandse Panningen. Bij Bevo speelt de Nederlander Kaj Geelen, de topscorer van de BENE-League. De wedstrijd start om 20.15u.

Ondertussen, in het Hobos...

Woensdag 5 oktober 2022
Pelt - Ondertussen, in het Hobos...ZoomDaar fotografeerde Jos Keppens deze Boomkruiper. "Op het eerste gezicht maar een grauwe muis, als je hem zo met zijn aangepast snaveltje tegen een boomstam ziet zoeken naar insecten," zegt Jos. "Doch in close-up zie je pas hoe mooi bruin hij getint is, volledig opgaand in zijn omgeving - een boomstam."
De herinrichting van het kruispunt van de Leopoldlaan met De Koel gaat minstens 2,1 miljoen kosten. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag van de aanbesteding, die op 13 september plaatsvond.
Kerk
Pelt - Bisdom dringt aan op energiebesparingIn een brief aan de parochies heeft het bisdom Hasselt vandaag suggesties geformuleerd voor energiebesparing in kerkgebouwen. Er wordt onder meer voorgesteld om liturgische vieringen met weinig gelovigen te bundelen zodat  er minder ruimten moeten verwarmd worden. Verder wordt onder meer geopperd de centrale verwarming later op het jaar in te schakelen, de thermostaat één of meerdere graden lager in te stellen en vroeger uit te schakelen en de temperatuur niet te verhogen tijdens de vieringen.  Nu wordt er in de meeste kerken een basistemperatuur aangehouden ter bescherming van orgel en kunstwerken. Er wordt ook gepleit voor efficiëntere opvang en hergebruik van regenwater van kerkgebouwen.

Leve de schilouders

Woensdag 5 oktober 2022
Pelt - Leve de schiloudersZoomBasisschool De Linde doet ook dit jaar mee met de actie "Oog voor Lekkers". Met steun van de Vlaamse overheid en de Europese Unie ontvangen de kleuters en de leerlingen van het eerste leerjaar gedurende 20 weken telkens op woensdag een stuk fruit. De actie heeft tot doel jonge kinderen te leren kennismaken met gezonde eetgewoonten. Aangezien sommige fruitsoorten een schil hebben en de klasjuf tijdens de schooluren geen tijd heeft om te schillen worden bij De Linde ouders ingeschakeld. Vandaag startte de actie met een lekkere appel!

Morgen weer een test van BE-Alert

Woensdag 5 oktober 2022
Pelt - Morgen weer een test van BE-AlertZoomMorgen testen steden, gemeenten en provincies in heel het land het waarschuwingssysteem BE-Alert. In Limburg doen 36 steden en gemeenten mee, het hoogste aantal sinds BE-Alert werd gelanceerd. Daarnaast zal ook de Dienst Noodplanning en Crisisbeheer Limburg deelnemen en berichten sturen op plaatsen waar de lokale besturen zelf niet testen.
Heel wat Limburgers die ingeschreven zijn op BE-Alert zullen morgen een sms van het nummer 1789, een telefonische oproep van het nummer 04/77.77.77.55 of een (…) Het hele nieuwsbericht

Hans Jürgen Wähner overleden

Woensdag 5 oktober 2022
Pelt - Hans Jürgen Wähner overledenMaandag is Hans Jürgen Wähner overleden, de man van Amalia Swinnen. Hij was geboren in Leipzig (D.) en werd 85 jaar. Begroeting: vrijdag (19.15-19.45u) in uitvaartcentrum Dela aan de Rosheuvel 5 in Valkenswaard. Zaterdag wordt in besloten kring afscheid genomen van de overledene. Correspondentieadres: Oude Touw Fabriek 30, NL- 3421XZ Oudewater.

Nieuwe boeken in de bib (3)

Dinsdag 4 oktober 2022
Groteletterboeken (voor iedereen die moeite heeft met het lezen van boeken in gewone druk bestaan er boeken die gedrukt zijn met grotere letters).
- Het meisje met de vlechten/ Wilma Geldof
- Zomer in het kunstcafé/ Sue McDonagh
- Sneeuwexpress/ Suzanne Vermeer
- Slaap maar zacht/ Linda Jansma
- Ciao Sicilia/Marelle Boersma
- Obsessie/ Jet van Vuuren
- Voetstappen/ Greetje van den Berg
- Zandkastelen/ Greetje van den Berg
- Voor (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe boeken in de bib (2)

Dinsdag 4 oktober 2022
Volwassenen non-fictie:
- Wanderlust Alpen: hiken door de Alpen/ Alex Roddie
- Moed en tegenspoed: edelvrouwen in de Bourgondische tijd/ Eduard De Maersschalck
- Haken met tante Setje/ Lisette Eikelboom
- Investeren in de derde helft van je leven/ Michael Van Droogenbroeck
- Hoe verander je een mening/ David McRaney
- Eén: simpel en lekker uit 1 pan/ Jamie Oliver
- Outlook 2021/ Peter Kassenaar
- De ideale dag: hoe je van ochtend tot avond fit en (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe boeken in de bib (1)

Dinsdag 4 oktober 2022
Volwassenen fictie: 
- Vreemdelingen op de kade (biografie) / Tash Aw
- Apate spreekt (toneel)/ Alicja Gescinska
- Vrij uitzicht (romantiek)/ Anna E. Collins
- De witte rots/ Anna Hope
- De laatste man (biografie)/ Elizabeth Gilbert
- De zussen Verschoor (streekroman)/ Gerda van Wageningen
- Frannies familie (streekroman)/ Gerda van Wageningen
- Wachten op de morgen/ Machteld Siegman
- Mijn pa is nooit alleen (autobiografie)/ Jan van (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
In België is het percentage van de bevolking tussen 16 en 74 jaar dat moeilijkheden of grote moeilijkheden ondervindt om rond te komen gestegen van 11,7% in het derde kwartaal 2021 tot 16,1% in het tweede kwartaal 2022. Dat blijkt uit de nieuwe resultaten van de driemaandelijkse enquête over de levensomstandigheden van Statbel, het Belgische statistiekbureau.
Bij de 20% van de personen met de laagste inkomens is het voor 34,2% van hen moeilijk of zeer moeilijk om rond te komen in het (…) Het hele nieuwsbericht

Rustig en warm, daarna wat koeler

Dinsdag 4 oktober 2022
Pelt - Rustig en warm, daarna wat koelerEen hogedrukgebied over onze streken zorgt voor rustig en aangenaam herfstweer met hoge temperaturen. Vooral woensdag mogen we een thermisch hoogstandje verwachten. Na de doortocht van een storing wordt het vanaf donderdag wat minder warm. Er bouwt echter opnieuw een hogedrukgebied op over onze regio, waardoor ook de tweede helft van de week droog verloopt.
Morgen/woensdag zijn er opklaringen na wat lokale nevel in de ochtend, zijn er opklaringen. Er is aanvankelijk wel redelijk wat hoge bewolking (…) Het hele nieuwsbericht

Flitsmarathon morgen

Dinsdag 4 oktober 2022
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Flitsmarathon morgenMorgen/woensdag organiseert de politie weer een flitsmarathon tegen overdreven snelheid. Die begint om 6u en duurt 24u. Zowel lokale als federale en autowegenpolitie nemen er aan deel.

De neefjes Parasol in Bosland

Dinsdag 4 oktober 2022
Vandaag gezien in Bosland
Pelt - De neefjes Parasol in BoslandZoomTwee soorten parasolzwammen die je nu kan ontdekken in Bosland: op de linkerfoto de grote parasolzwam met zijn fraai getekende steel en rechts de knolparasolzwam die deze tekening mist. (Pierre Rutten)
Pelt - JAC-helpspel wijst weg naar hulpverleningZoomBijna 600 leerlingen namen de afgelopen weken deel aan het JAC Helpspel. De vierdejaars van de secundaire scholen in Pelt en Hamont-Achel maakten zo op een interactieve manier kennis met verschillende hulpverleningsdiensten. Dit project wordt jaarlijks zowel financieel als praktisch ondersteund door de twee gemeenten.
 Scholen proberen elke dag stil te staan bij het algemeen welzijn van de jongeren. De weg vinden naar gepaste hulpverlening is daarbij van groot belang. Eenmalige (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Timmermans overleden

Dinsdag 4 oktober 2022
Pelt - Mia Timmermans overledenGisteren is Mia Timmermans overleden, de weduwe van Wim Stinckens. Ze was geboren in Beek en werd 94 jaar. Begroeting: zaterdag (vanaf 10u) in uitvaartcentrum Severens, voorafgaand aan de afscheidsviering (om 10.30u) die in intieme kring plaatsvindt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Promotekst
Pelt - Meubelen Eijssen sluit, na 60 jaarZoomMeubelen Eijssen aan de rotonde in de Dorpsstraat gaat, na 60 jaar, definitief sluiten. De uitverkoop is vandaag gestart.
De handelszaak werd in 1962 door de ouders van huidig eigenaar Stefan Eijssen opgestart als een schrijnwerkerij met aanpalend een kleine meubelwinkel. Samen met twee trouwe medewerkers groeide de zaak in enkele decennia uit tot een bekende schrijnwerkerij. Vanaf 1984 werd het team door Stefan en Chantal versterkt en werd er verder gewerkt aan een (…) Het hele nieuwsbericht

'Viering van de vrolijke wanhoop'

Dinsdag 4 oktober 2022
Vandaag gelezen
"Muziek is een soort viering van de vrolijke wanhoop, een poging om het onheil van het dagelijkse leven te bezweren."
                                                           (Admiral Freebee in Visie)

Zebracinema: 'Tori et Lokita'

Maandag 3 oktober 2022
Pelt - Zebracinema: 'Tori et Lokita'Zoom"Tori et Lokita" - Jean-Pierre en Luc Dardenne - België - 88′
Nadat ze van Afrika naar België zijn gereisd, zetten twee jonge Afrikaanse vluchtelingen hun onoverwinnelijke vriendschap in om de moeilijke omstandigheden van hun verblijf aan te kunnen. Lokita krijgt geen papieren, hoe hard ze zich ook probeert te houden aan de leugen dat Tori haar broertje is. Misschien heeft ze ooit gedroomd dat ze in België een paradijs zou vinden, maar gedwongen tot een leven in de (…) Het hele nieuwsbericht

Staking bij NMBS

Maandag 3 oktober 2022
Pelt - Staking bij NMBSZoomAls je met de trein naar het werk of de school gaat, hou er dan rekening mee dat er nu woensdag gestaakt wordt bij de Belgische spoorwegen. Volgens de NMBS zal driekwart van de treinen niet rijden. Met de personeelsleden die wel werken zal een alternatieve regeling worden uitgewerkt en die is vanaf morgenvroeg online te raadplegen. De staking gaat in morgenavond om 22 uur, tegen donderdagochtend zullen de treinen weer normaal rijden.

'Dierenschepen in elke gemeente'

Maandag 3 oktober 2022
Pelt - 'Dierenschepen in elke gemeente'Zoom
250 gemeenten in Vlaanderen hebben vandaag een schepen bevoegd voor dierenwelzijn, 50 gemeenten hebben dat nog niet. Naar aanleiding van Werelddierendag morgen roept Vlaams minister Ben Weyts die gemeenten op om daar werk van te maken. Hij heeft morgen alle Vlaamse schepenen bevoegd voor Dierenwelzijn uitgenodigd in het Vlaams Parlement om samen uitdagingen van het lokale dierenwelzijnsbeleid te bespreken. “Op elk niveau in onze samenleving krijgt het welzijn van dieren terecht meer aandacht”, zegt Weyts. “Het lokale politieke niveau mag niet achterblijven.”
Pelt - 'Rule the Ruler', nieuwe heardrop van MusicaZoomMusica heeft opnieuw een heardrop gepubliceerd: "Rule the Ruler". Het idee is even simpel als altijd. Met de juiste instelling kan je overal muziek in horen. Een simpel gebruiksvoorwerp als een lat kan genoeg zijn om samen muziek te maken. Als je eenzelfde sequens maar lang genoeg speelt, begint iedereen in je omgeving spontaan mee te spelen. Probeer maar!
Een foto van The Streetbikers kregen we niet binnen, want we zouden hem graag geplaatst hebben: die club heeft immers 4000 euro geschonken aan De Klimroos. Het is de opbrengst van hun 17de Streetbikersrit. Hoed af!
Pelt - Rallylaan twee weken dicht voor nieuw fietspadZoomIn de Rallylaan wordt aan de aansluiting met de Haagdoorndijk (N790) over een lengte van ongeveer 50 meter een fietspad aangelegd aan de kant van het provinciaal domein Dommelhof. Het fietspad wordt aangelegd in rood asfalt en met een ribbelstrook gescheiden van de rijweg. Het is de bedoeling om op deze manier de fietsers die uit de richting van het kanaal komen een veiliger aansluiting op de fietsoversteekplaats van de N790 te geven.
De werken duren een tweetal weken. Voor de duur van de werken is de Rallylaan aan de Haagdoorndijk afgesloten voor het verkeer. Omrijden kan via de Hockeylaan en de Scoutsdreef.

Ne keicoole papa

Maandag 3 oktober 2022
Pelter Hükske
Pelt - Ne keicoole papaZoomOppe speulplak stön de jung van ’t zèsde in a grüpke bijieën. En Zjanieneke, die vertèlt iet nows. Ze hit ne nowwe papa! Lüstert...
Ich hoop mer degge de Pèlter toal in iere hat. Die is ummers veul te schoeën um verlore te goan.
Had ullie goe! Tot tekomede móndig. (Fons Tuyaerts)

Team 'Platte 8' wint KNLS-quiz

Zondag 2 oktober 2022
Pelt - Team 'Platte 8' wint KNLS-quizZoomDe Koninklijke Noord-Limburgse Scheidsrechtersvereniging verwelkomde afgelopen vrijdag in zaal Den Drossaerd 17 quizploegen voor hun jaarlijkse algemene quiz. Na tien ronden mocht het team "Platte 8" zich winnaar noemen. De vragen gingen over geschiedenis, sport, politiek, showbizz,…
Het was de tiende editie van deze quiz, die - net als de wekelijkse voetbalwedstrijden - ook nu in goede banen werd geleid door de referees.
Op de foto: links de winnaars van team Platte 8, rechts de bestuursleden Dries Saenen, Robin Caelen en voorzitter Paul Smolders.

Pelt - Handbal: Sporting Pelt- Lebbeke 26-35In tweede nationale (heren) van het handbal verloor Sporting Pelt met 26-35 van Lebbeke. Na vijf wedstrijden staat Sporting Pelt laatste in de stand met 0 punten.

Sparta Lille wint van Eksel B

Zondag 2 oktober 2022
Pelt - Sparta Lille wint van Eksel BSparta Lille heeft Eksel B verslagen met 1-0.
Pelt - Grote Heide klopt Eendracht HouthalenGrote Heide heeft thuis met 4-2 gewonnen van Eendracht Houthalen.

Niet alles is wat het lijkt

Zondag 2 oktober 2022
Chel mag het zeggen
Pelt - Niet alles is wat het lijktTerwijl ik aan mijn computerklavier zit, in verwoede pogingen om er een column uit te rammelen, dwaalt mijn blik even af naar mijn binnentuintje. Als ik niet weet waar het over moet gaan, dwaalt mijn blik wel eens meer af.
De resterende vruchten op mijn vijgenboom lijken hun inspanningen om nog te rijpen nu wel voorgoed opgegeven te hebben. Maar de zon schijnt uitbundig voor de tijd van het jaar. Even een luchtje scheppen. Als ik door de voordeur naar buiten stap, regent het pijpenstelen. Kermis in de hel! (…) Het hele nieuwsbericht

Nazomer op komst?

Zaterdag 1 oktober 2022
Weerbericht
Pelt - Nazomer op komst?Na het weekend bouwt een hogedrukgebied op over onze streken. Er staat dan droog weer op het programma met relatief hoge maxima voor de tijd van het jaar. De nachten zijn wel fris met kans op nevel en mist. Als die vlug opgeruimd geraken, staan er een paar aangename nazomerse dagen te wachten. 
Vandaag wordt een wisselvallige dag. Er vallen verspreid enkele buien en er staat een matige westelijke wind. Er is echter ook ruimte voor wat zon, vooral na de middag. De maxima zijn eerder normaal (…) Het hele nieuwsbericht

Gelijkspel voor Esperanza Pelt

Zaterdag 1 oktober 2022
Pelt - Gelijkspel voor Esperanza PeltEsperanza Pelt heeft vanavond, thuis tegen Nijlen, geen overwinning kunnen boeken: 1-1. 
Pelt - Handbal: gelijkspel voor Sporting PeltSporting Pelt heeft vanavond 29-29 gelijk gespeeld tegen de Nederlandse club Hurry Up. De ruststand was 13-12. UPDATE Een verslag van Sven Spooren:
Nog altijd niet verloren maar dit voelde aan als een verloren punt. De coach van de tegenstander gaf na de match direct toe heel blij te zijn met dit puntje. Het werd een moeilijke avond met weinig doelpunten, goeie doelmannen en veel knokken en zwoegen. Robbe Spooren begon opnieuw goed en hield zijn Sporting (…) Het hele nieuwsbericht

Herkol wint van Juve Hasselt

Zaterdag 1 oktober 2022
Pelt - Herkol wint van Juve HasseltHerkol is vanavond met 0-1 gaan winnen bij Juve Hasselt. Samih Belfaqir scoorde de beslissende treffer;

Kadijk verliest van Stal Sport

Zaterdag 1 oktober 2022
Pelt - Kadijk verliest van Stal SportDe herenploeg van Kadijk heeft bij Stal verloren met 1-0. Bij de dames van Kadijk was het andere koek: die maakte Thes in met 0-7
Pelt - Gelijkspel LHVV- K ESK LeopoldsburgLHVV A speelde 3-3 gelijk tegen K ESK Leopoldsburg, na twee doelpunten van Ogun Demirci en eentje van Jorg Houtsmet. Lindelhoeven speelde een dijk van een wedstrijd maar vergat zichzelf te belonen. Leopoldsburg kon in de slotseconde gelijkmaken, na een vrije trap die van op 30 meter pardoes in de winkelhaak viel.
LHVV B verloor met 1-0 in Neeroeteren.
Grensgevallen
Het provinciebestuur van Nederlands-Limburg wil dat een directe treinverbinding tussen Eindhoven, Heerlen en Aken in december 2023 van start gaat. Vooral het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen dringen op zo'n verbinding aan. De provincie onderzoekt nu welk type treinstellen voor de verbinding ingezet gaat worden. De trein moet in elk geval op het Nederlandse én Duitse spoornet kunnen rijden. Eind 2023 moeten enkele treinen per dag de verbinding gaan maken.
Pelt - Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet...Zoom                                                              (Foto Mario Vanoppen)

Limburg langer ‘ontwrichte zone'

Zaterdag 1 oktober 2022
Pelt - Limburg langer ‘ontwrichte zone'Zoom Vlaams minister van Economie Jo Brouns heeft een akkoord bereikt met federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem over de verlenging van de steunmaatregel ‘ontwrichte zones’, en dat voor een periode van 24 maanden. Limburgse ondernemers kunnen zo opnieuw twee jaar lang rekenen op een vrijstelling van 25% op de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing per gecreëerde arbeidsplaats. 
Om de economische krater na de sluiting van Ford Genk weer op te vullen (…) Het hele nieuwsbericht
18/04

Lara, hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag. maak er een leuke dag van en geniet. Dit wensen u vake en moeke .

Boudewijn en Anita Leyssen-Cardinaels
08/04

Het was een mooie viering van je vormsel gisteren. Het feest was gezellig en de tent,die stond er gewoon bij. Stralende dag en stralende gasten konden zalig genieten in de tuin.

Oma en opa Laing Vanmierlo
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Pelt