Het overige nieuws

Nele Franken overleden

Maandag 31 juli 2023
Pelt - Nele Franken overledenZaterdag is Nele Franken (36) overleden, de mama van Lenn en Naud. Zij woonde in Hechtel en werd geboren in Neerpelt. Vrijdag (11 uur) is er de afscheidsviering in aula De Vloot in Leopoldsburg gevolgd door de teraardebestelling. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur).

Er is nog hoop

Maandag 31 juli 2023
De visie van Fobie
Pelt - Er is nog hoopZoom(Cartoon: Fobie)

Miriam Claesen overleden

Maandag 31 juli 2023
Pelt - Miriam Claesen overledenGisteren is Miriam Claesen overleden, de echtgenote van Wilfried Luykx. Zij was 80 jaar en afkomstig uit Neerpelt. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Lommel-Centrum.

Nieuwe vennootschap: Doyo

Maandag 31 juli 2023
Heidi Berben (54) uit Pelt heeft de besloten vennootschap Doyo opgericht met zetel aan de Molenbroekstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het verstrekken van verpleegkundige diensten en producten ten huize van patiënten en de uitbating van een centrum voor het verstrekken van verpleegkundige diensten.

Reize vur te liere

Maandag 31 juli 2023
Pelter Hükske
Pelt - Reize vur te liereZoom Wa zou Sjarel ón de haand hemme, dettie ón den toeëg stit te klage tigge Zjang? Hij git toch veul op reis.?
Lüstert - nò die typische manier van zegge van oas sappig Pèlter toal. En had öllie goed, eh! Tot tekomede móndig.
Fons
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Koning Boudewijn stierf 30 jaar geledenMorgen is het 30 jaar geleden dat Koning Boudewijn in zijn buitenverblijf villa Astrida in Motril in het zuiden van Spanje overleed ten gevolge van een hartstilstand. Hij was 62 jaar.
Pelt - Kadijk B verliest van Heusden-ZolderKadijk B heeft vandaag van Heusden-Zolder verloren met 1-0.
Pelt - E.H. Vanderfeesten viert 65-jarig jubileumZoomIn de kerk van Lindeman in Heusden-Zolder is vandaag het 65-jarig priesterjubileum van Godfried Vanderfeesten gevierd. Vanderfeesten is afkomstig van Overpelt, hij was jarenlang kapelaan in Paal en daarna pastoor in Koersel. Na zijn kerkelijk pensioen in 2004 stak hij in Heusden geregeld een handje toe.
De kerk van Lindeman zat afgeladen vol voor de viering. De mis werd opgeluisterd door een gelegenheidskoor en deels ook met Italiaanse teksten. In zijn homilie benadrukte Godfried de bekommernissen van de jeugd en de christelijke inspiratiebron voor allen. De viering werd afgesloten met een receptie in het ontmoetingshuis La Baracca. (Foto Ludo Deleux)
Pelt - Teambuilding bij Sporting Grote HeideZoomAls voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen en om de integratie van nieuwe spelers te bevorderen organiseerde Sporting Grote Heide een teambuilding bij Sporta Spot Maasland. En iedereen heeft het overleefd!
Pelt - Amber Van Broekhoven 7de op EK kajakAfgelopen dagen ging in het Portugese Montemor-o-Velho het Europese kampioenschap kajak voor U23-jarigen door. Amber Van Broekhoven van de Neerpeltse Watersportclub nam er deel in twee nummers. In de K2 500 m, samen met haar Geelse bootpartner Christine Debruyne, behaalde ze een knappe 7de plaats. Minder goed verging het haar in de K1 200 m. Hierin werd ze kansloos uitgeschakeld in de halve finale.
Verder trok het gros van de jeugd van de Neerpeltse Watersportclub afgelopen week naar Praag voor hun jaarlijks trainingskamp met het oog op de voorbereidingen voor de Neerpeltse Kanoregatta, die dit jaar zal plaatsvinden op 11, 12 en 13 augustus.
Pelt - KRC Peer B - Lindelhoeven VV B 2-4In de Beker van Limburg heeft KRC Peer B met 2-4 verloren van Lindelhoeven VV B.
Pelt - Ondertussen, in de Noordzee...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

When in Rome...

Zaterdag 29 juli 2023
300 woorden van Rudi
Pelt - When in Rome..."Koop vooraf tickets", hadden ze ons gezegd. Zo gezegd, zo gekocht, maar in de luchthaven kregen we het bericht dat er iets mis was met onze tickets voor het Colosseum. "Och, we zien wel”, reageerden we onbezonnen.
Op de tweede dag van ons verblijf waren we vroeg op pad. We dachten er als eerste te staan, maar op de verkeersvrije laan naar het Colosseum was het drukker dan op een uitverkocht Rock Werchter. "You want tickets?", sprak een man ons aan. Het leek ons te duur.
Aan het Colosseum (…) Het hele nieuwsbericht

Herkol verliest van Bree-Beek

Zaterdag 29 juli 2023
Pelt - Herkol verliest van Bree-BeekIn een wedstrijd voor de Beker van België heeft Herkol vanavond met 0-3 verloren van Bree-Beek.
Pelt - Kadijk wint van Weerstand KoerselIn een wedstrijd voor de Beker van Limburg heeft Kadijk vanavond Weerstand Koersel verslagen met 3-0. Voor Kadijk scoorden Kenneth Ulenaers, Jorju Dawda en Stijn Molenberghs.
Pelt - Esperanza klopt Sporting HasseltEsperanza Pelt heeft vanavond tijdens een oefenwedstrijd tweedenationaler Sporting Hasselt verslagen met 2-1. Voor Esperanza scoorden Thomas Paumen en Ruben Scheelen. Bij de rust was het nog 0-0.
Pelt - Esperanza Pelt B en Koersel B spelen gelijkIn een wedstrijd voor de Beker van Limburg is Esperanza Pelt B bij Weerstand Koersel B niet verder gekomen dan een gelijkspel: 1-1.
Zizou Bergs (ATP 158) is uitgeschakeld in het Challengertornooi in Zug. In de kwartfinales verloor hij in twee sets van de Oostenrijker Jurij Rodionov (ATP117), het derde reekshoofd: 6-3, 7-5.
Pelt - Poging tot inbraak in appartementOnbekenden hebben afgelopen nacht geprobeerd in te breken in een appartement aan de Burgemeester Van Lindtstraat, dat bewoond wordt door een vrouw van 83 jaar. Maar ze geraakten niet binnen. Aan de ingangsdeur heeft de politie steeksporen aangetroffen.

Regen, buien en wind

Vrijdag 28 juli 2023
Pelt - Regen, buien en windAan het wisselvallige weer komt voorlopig nog geen einde. Integendeel, de komende dagen mogen we geregeld regen en buien verwachten en er is ook kans op onweer. Alvast tot het einde van volgende week met het weekend inbegrepen is er nog niet dadelijk zomerweer in zicht. Bovendien staat er vaak flink wat wind en zijn de maxima eerder pover met slechts 20 graden.
Vandaag is het vaak zwaar bewolkt, maar af en toe kan ook de zon doorbreken. Er komen na de middag een aantal buien opzetten. Deze (…) Het hele nieuwsbericht

Wolf August wordt opgezet

Vrijdag 28 juli 2023
Wolf August, die eerder deze week werd aangereden in Oudsbergen, zal worden opgezet. Dat heeft het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek bekendgemaakt. In een video die het INBO maakte over de autopsie op de wolf, vertelt de dierenarts ook dat het dier opgezet wordt. "Dat maakt bij een autopsie veel verschil, daarom dat dat ook aan bod kwam", zegt Koen Van Muylem van het INBO. "August was een iconisch beest, als stamvader van de Limburgse wolven. We willen hem niet verloren laten gaan." Momenteel is nog niet duidelijk waar of wanneer August te zien zal zijn. "Nu gaat hij de diepvriezer in, er zijn nog geen concrete plannen", besluit Van Muylem. (Bron: VRT)

Nieuwe vennootschap: KFK-Group

Vrijdag 28 juli 2023
Kurt Schildermans (46) en Katleen Verweijen (47), beiden uit Pelt, hebben de besloten vennootschap KFK-Group opgericht met zetel aan de Holenweg. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de installatie, herstelling en het onderhoud van domotica-toepassingen, elektriciteitswerken, isolatiewerkzaamheden en kleinhandel in verlichtingsartikelen.

Nothing compares to Sinead

Vrijdag 28 juli 2023
Pelt - Nothing compares to SineadNa twee weken stilte vanuit de toren (een week vakantie en voordien een blessure bij de beiaardier) klinken de klokken weer. Ze klinken wel droevig want de fantastische zangeres Sinead O Connor is deze week overleden. Ze had een heel eigen geluid en een grote persoonlijkheid die met niemand anders te vergelijken is. Daarom begint en eindigt het beiaardconcert met de grootste hit: "Nothing compares to you". Morgen te horen vanaf 11 uur tijdens de Neerpeltse zaterdagmarkt.

Catho Nijssen overleden

Donderdag 27 juli 2023
Pelt - Catho Nijssen overledenGisteren is Catho Nijssen overleden, de weduwe van Jozef Noten. Ze was 95 jaar. Woensdag om 10u is er een afscheidsplechtigheid in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan. Daar is dinsdag tussen 19.30 en 20u ook begroeting mogelijk.
Op 9 en 10 september zijn er de Belgian Air Force Days op de vliegbasis van Kleine-Brogel. Inwoners van de buurgemeenten kunnen tegen een voordelig tarief binnen, maar dan moeten ze hun "buurticket" wel kopen vóór 1 augustus. Alle informatie en de link naar de ticketverkoop vind je hier.
Zizou Bergs heeft de kwartfinales gehaald in het Challenger-tennistornooi van het Zwitserse Zug. In de tweede ronde versloeg hij het vijfde reekshoofd, de Fin Otto Virtanen, in drie sets: 2-6, 7-6 (9-7) en 6-3.

Nieuwe vennootschap: Dimy Service

Donderdag 27 juli 2023
Ismael Diallo uit Overpelt heeft de besloten vennootschap Dimy Service opgericht met zetel aan de Zipstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het reinigen van gebouwen en ondersteunende activiteiten in verband met de veeteelt.
Pelt - Viering E.H. Godfried VanderfeestenZoomNu zondag wordt in Heusden-Zolder het 65- jarig priesterschap van E.H. Godfried Vanderfeesten gevierd. Deze viering wordt door  Godfried Vanderfeesten (89), afkomstig uit Overpelt, zelf voorgegaan. Vanderfeesten was in het verleden kapelaan in Paal en pastoor in Koersel. Hij is sinds 31 augustus 2004 op pensioen. Iedereen is uitgenodigd en welkom om 11 uur in de parochiekerk O.L.V. van de Vrede Lindeman, aan de Populierenstraat in Heusden-Zolder.

Iedereen gaat naar 'Barbie'

Woensdag 26 juli 2023
De visie van Fobie
Pelt - Iedereen gaat naar 'Barbie'ZoomEn het moet een heel goeie film zijn, met feministische trekjes. Fobie zag in het publiek nog iets anders... 

Sparta Lille klopt Kadijk SK

Woensdag 26 juli 2023
Pelt - Sparta Lille klopt Kadijk SKSparta Lille heeft vanavond Kadijk SK verslagen met 1-0.
Pelt - Lindelhoeven VV B verliest van OpitterIn een oefenwedstrijd heeft Lindelhoeven VV B vanavond met 0-6 verloren van FC Opitter.

Lindelhoeven A - Herkol 0-1

Woensdag 26 juli 2023
Pelt - Lindelhoeven A - Herkol 0-1Lindelhoeven VV A heeft vanavond in een oefenwedstrijd met 0-1 verloren van SV Herkol.

Bakkeleien over een ruiterpoort

Woensdag 26 juli 2023
Vandaag gelezen
Pelt - Bakkeleien over een ruiterpoortZoom"De doodgereden wolf is wel degelijk August. Wisten we eigenlijk al. Wat we tot gisteren helaas niet wisten, is dat het Agentschap Wegen & Verkeer, Natuur en Bos en de gemeente Oudsbergen al anderhalf jaar bakkeleien over welk type ruiterpoort er moet komen in het metersbrede gat in het ecoraster (foto) langs de N76. Dat gat kostte gisteren het leven aan de stamvader van de Limburgse wolvenroedel." (Jan Loos van Welkom Wolf)

Pol Lemmens overleden

Woensdag 26 juli 2023
Pelt - Pol Lemmens overledenMaandag is in WZC Sint-Jozef Pol Lemmens overleden, de weduwnaar van Martha Gijsen. Hij was 88 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.
Pelt - Autopsie van August achter de rugZoomVanmorgen is in het laboratorium van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) in Geraardsbergen de autopsie uitgevoerd van de wolf die gisteren op de N76 in Oudsbergen om het leven kwam. Op basis van de forse lichaamsbouw van deze mannelijke wolf kon al onmiddellijk worden uitgesloten dat het om een welp zou gaan. De slijtage van de tanden en een röntgenopname van het Natuurhulpcentrum Opglabbeek van de (hoek)tanden geven meer informatie over de leeftijd: het gaat met (…) Het hele nieuwsbericht

Henri Nijssen overleden

Woensdag 26 juli 2023
Pelt - Henri Nijssen overledenVandaag is Henri Nijssen overleden, de weduwnaar van Germaine Michiels. Hij was geboren in Sint-Huibrechts-Lille en zou komende maandag 93 jaar geworden zijn. Dinsdag om 10u is er een afscheidsplechtigheid in het crematorium. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Pelt - Ondertussen, in de wolvenregio...Zoom                                                                   (Cartoon: Fobie)

Landbouwbedrijven enorm groter

Woensdag 26 juli 2023
Het is maar dat je 't weet
Sinds 1980 is de gemiddelde oppervlakte van de landbouwbedrijven verdriedubbeld. De gemiddelde oppervlakte ging van 12,49 ha in 1980 naar 38,7 ha in 2022. (Statbel)

De zomer is ver weg

Dinsdag 25 juli 2023
Weerbericht
Pelt - De zomer is ver wegHet is wisselvallig en het blijft wisselvallig. Met een aanhoudende westcirculatie komt daar de volgende 10 dagen alvast geen verandering in. Wel wordt het op het einde van de week en in het weekend wat warmer, maar donderdag en vrijdag gaat het stevig regenen.
Morgen vallen er enkele buien in de ochtend en voormiddag, maar is er tussendoor ook zon. Na de middag verdwijnen de buien uit het weerbeeld, maar nemen de wolkenvelden wel toe. Het wordt wat warmer bij 22 graden. Ook donderdag wordt (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Europese primeur: drone vervoerde bloedzakjesZoomVandaag heeft een passagiersdrone (foto) met twee zitplaatsen voor het eerst medische inhoud vervoerd door Europees luchtruim. De dronevlucht, een volledig onbemande en geautomatiseerde missie, vervoerde meerdere bloedzakjes over een afstand van 1 kilometer doorheen het testluchtruim van DronePort in Sint-Truiden. De operatie werd gecoördineerd door het Belgische bedrijf Helicus, dat bekend staat om de ontwikkeling van dronetoepassingen en -technologieën voor medisch transport door de lucht. Lees meer bij de LRM

Woninginbraak in Breugelweg

Dinsdag 25 juli 2023
Pelt - Woninginbraak in BreugelwegIn Overpelt is ingebroken in een huis aan de Breugelweg. Of de daders buit hebben gemaakt, is niet geweten. De inbraak is vandaag vastgesteld.
Pelt - Ontdek de ambachtelijke brouwerijen in BoslandZoomOp zaterdag 29 juli en zondag 30 juli organiseren Brouwerij Vandijck, Molder&Coop en De Geiteling het evenement “Achter de schermen van de Boslandse brouwerijen”. Bezoekers kunnen dan tussen 13 en 20u via het fietsroutenetwerk alle drie de brouwerijen bezoeken.
Sinds enkel jaren wordt er in BOSLAND opnieuw op ambachtelijke wijze bier gebrouwen door deze kleine brouwerijen. In Lommel door “Brouwerij Vandijck” (Wagenmakersweg 32), in Pelt door “Microbrouwerij Mølder & Coöp.” (Breugelweg 42) en in Peer “Huisbrouwerij De Geiteling” (Geitelingstraat 3). Hun volledig brouw- en verwerkingsproces gebeurt principieel in BOSLAND met Boslands water. Het ambachtelijke proces staat centraal en sluit aan bij de internationale beweging van CRAFT-BREWING, met in hun aanbod een waaier van bierstijlen.
Je kan bij elke brouwerij starten en de tocht volgt de fietsknooppunten. Bovendien wordt er een mooie bierprijs verloot onder iedereen die de drie brouwerijen dat weekend bezoekt.
Bij een botsing tussen een personenwagen en een vrachtwagen op het kruispunt van Europalaan en Haltstraat in Pelt is even voor de middag een 58-jarige vrouw uit Lommel gewond geraakt. Ze bestuurde de personenwagen en moest naar het ziekenhuis worden overgebracht. De bestuurder van de vrachtwagen, een 36-jarige man uit Genk, werd niet gewond.

Twitter wordt X

Dinsdag 25 juli 2023
Pelt - Twitter wordt XZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Het afvalwater na een festival

Dinsdag 25 juli 2023
Vandaag gelezen
"Als er een festival in de buurt is, dan zien we dat meteen terug in de hoeveelheid drugsresten die we meten op onze rioolwaterzuiveringen."
(Waterschap De Dommel)

Wolf doodgereden in Meeuwen

Dinsdag 25 juli 2023
Pelt - Wolf doodgereden in MeeuwenZoomOp de N76 in Meeuwen is een wolf doodgereden. Het kadaver werd vanmorgen aangetroffen langs de weg, ter hoogte van de Gestelstraat. Mogelijk gaat het om August. Het Agentschap Natuur en Bos laat een autopsie uitvoeren. Het kadaver is opgehaald door het Natuurhulpcentrum. "Als het effectief om August zou gaan, wordt het een moeilijke opdracht voor wolvin Noëlla om de minstens 7 jongen groot te brengen," zeggen ze daar. De jonge wolven die vorig jaar geboren werden, zijn al weg. (Foto's NHC)
Wolf doodgereden in Meeuwen
Zoom

Zandzakjes te koop

Dinsdag 25 juli 2023
Pelt - Zandzakjes te koopZoomWe hopen dat je ze nooit nodig hebt, maar wie rekening houdt met wateroverlast rond zijn woning kan nu in het recyclagepark (lege) zandzakjes kopen. De zakjes worden per set van 10 stuks verkocht voor € 5,00. Je kan per jaar en per gezin 40 stuks aankopen. Je ontvangt bij de aankoop een fiche met info over het gebruik van de zakken.

1.092 faillissementen

Dinsdag 25 juli 2023
Het is maar dat je 't weet
In juni registreerden de Ondernemingsrechtbanken in ons land 1.092 faillissementen. Het aantal banen dat daardoor verloren ging bedroeg 2.726. Dit betekent een stijging met 39,4% in vergelijking met mei van dit jaar (1.955). (Statbel)
Pelt - Esperanza trekt middenvelder aanThomas Pauwen, einde contract bij KFC Houtvenne, zal komend seizoen de kleuren van Esperanza Pelt verdedigen. De aanvallende middenvelder is 23.
Kerk
Pelt - Mgr. Hoogmartens op roadtrip naar WJDZoomMgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt, trekt deze zomer met de wagen door Europa en probeert zo alle Vlaamse deelnemers aan de Wereldjongerendagen (WJD) te ontmoeten die van 1 tot 6 augustus in Lissabon worden gehouden. Voorafgaand aan het eigenlijke gebeuren in Lissabon nemen de Vlaamse jongeren deel aan zogenaamde voorprogramma’s. Nieuw dit jaar is dat ze in groepjes van ongeveer vijftig verspreid zijn over heel Zuid-West Europa. Van Juignac in Frankrijk, tot Bilbao en Madrid in Spanje en (…) Het hele nieuwsbericht
Zestien Limburgse gemeenten werken aan een strategisch duurzaam vastgoedplan om hun gemeentelijke gebouwen tegen 2050 klimaatneutraal te maken. De opmaak en uitvoering van zo’n plan is geen eenvoudige opgave en vereist veel specialistische kennis. Via het Europees gesubsidieerde project SURE2050 genoten de deelnemende gemeenten de afgelopen drie jaar van de nodige opleiding en begeleiding door specialisten. Het project is nu afgelopen.
SURE2050 staat voor “Sustainable Real Estate (…) Het hele nieuwsbericht

Guy Hermans overleden

Maandag 24 juli 2023
Pelt - Guy Hermans overledenGisteren is Guy Hermans overleden, de echtgenoot van Jenny Scheepens. Hij was geboren in Hasselt en werd 84 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan.
Pelt - Sparta Lille - Eendracht Houthalen 1-2In de Beker Heren regio Noord-West heeft Sparta Lille met 1-2 verloren van Eendracht Houthalen.

en sjieke medam bij den dokter

Maandag 24 juli 2023
Pelter Hükske
Pelt - en sjieke medam bij den dokterZoom
De Willy, des ne serieuzen dokter, en op ne kieër kumt dò e sjiek geklid medammeke binne. Lüstert… En had öllie goed, eh! We bliêve ter mei laache – in’t Pèlter natürlek! Tot tekomede móndig wir hei op Internetgazet.
Fons

Albert Meurs overleden

Zondag 23 juli 2023
Pelt - Albert Meurs overledenVandaag is Albert Meurs overleden. Hij was geboren in Peer en werd 87 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in vriendenkring. Begroeting: donderdag (20-20.30u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Fons Gielen overleden

Zondag 23 juli 2023
Pelt - Fons Gielen overledenVrijdag is Fons Gielen overleden, de weduwnaar van Elisabeth Barbé. Hij was 85 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (20-20.30u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Martine Tanghe overleden

Zondag 23 juli 2023
Vanochtend  is voormalig VRT-journaliste Martine Tanghe overleden. Zij was 67 jaar en gedurende meer dan 40 jaar journaliste en nieuwsanker aan de Reyerslaan. In 2011 kreeg ze kanker. Enkele jaren geleden stak de ziekte opnieuw de kop op. 
Pelt - Gouden EK-medaille in beachvolleybalZoomOp het Europees kampioenschap beachvolleybal U19 dat doorging in Bilthoven (NL) wisten de Peltse Annelore Bex (17) en haar partner Ines Piret (16) de gouden medaille mee naar België te brengen. Mede dankzij de supporters, coaches en medespelers werden dit twee topdagen met mooie beachvolleybal. Morgen vertrekken ze naar Timisoara in Roemenië om België te vertegenwoordigen op het EK U22. Merci aan de sponsors om dit allemaal mogelijk te maken. Wij wensen het team alvast veel succes toe. (LM)
De visie van Fobie
Pelt - Ondertussen, in de buurt van Griekenland...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Nieuw: Terra Verde Tuinen

Zaterdag 22 juli 2023
David Cremers uit Oudsbergen en Bert Hermans uit Pelt hebben de besloten vennootschap Terra Verde Tuinen opgericht met zetel aan de Heuvelenweg in Pelt. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen en parken, bestrating en verhardingswerken en tuin- en landschapsarchitectuur.

Auto en step botsen

Zaterdag 22 juli 2023
Op het kruispunt van de Nieuwe Markt en de Ursulinenstraat in Overpelt botsten een elektrische step en een auto. De bestuurder van de step raakte gewond.

Geslaagd 21 juli-defilé

Zaterdag 22 juli 2023
De visie van Fobie
Pelt - Geslaagd 21 juli-defiléZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Irma Mispoulier overleden

Zaterdag 22 juli 2023
Pelt - Irma Mispoulier overledenWoensdag is Irma Mispoulier (83) overleden, de weduwe van de in 1994 gestorven Theo Theuwissen en de levenspartner van Gust Apers. Zij woonde in Eksel en was afkomstig uit Overpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters aan de Hoofdstraat.
In de kwartfinales van het enkelspel van het tennistoernooi in Gstaad heeft Zizou Bergs vandaag met 2-1 verloren van zijn dubbelpartner Miomir Kecmanovic. Setstanden: 6-4, 3-6 en 7-5.

Wisselvallig en frisser

Vrijdag 21 juli 2023
Weerbericht
Pelt - Wisselvallig en frisserIn een strakke westelijke tot zuidwestelijke luchtstroming wordt onstabiele maritieme lucht naar onze streken gestuurd. Af en toe zitten daar ook regengebieden in, waarbij we gedurende langere tijd regen mogen verwachten. Alvast tot het einde van de maand blijft het wisselvallige en eerder koele weer aanhouden.
Vandaag wisselen stapelwolken en zon elkaar af. Een buienlijn trekt rond de middagperiode over het land van west naar oost met lokaal enkele stevige buien en kans op onweer. Daarna (…) Het hele nieuwsbericht

Inbraak op Kaulillerweg

Vrijdag 21 juli 2023
Op de Kaulillerweg is er ingebroken in een woning. Dat werd vanmorgen bij de politie gemeld. Of de dader iets kon buitmaken is niet bekend.

Nationale Feestdag

Vrijdag 21 juli 2023
Pelt - Nationale FeestdagZoomNationale Feestdag vandaag, dus een Te Deum in de kathedraal in Brussel. Daar was de koninklijke familie aanwezig. (Foto Robert Boons)

Gewonde bij verkeersongeval

Donderdag 20 juli 2023
Pelt - Gewonde bij verkeersongevalBij een botsing tussen twee personenwagens op het kruispunt van Ringlaan en Dorpsstraat is gisterennamiddag een 41-jarige vrouw uit Pelt gewond geraakt. Ze werd naar het ziekenhuis overgebracht.  

Wies Giels overleden

Donderdag 20 juli 2023
Pelt - Wies Giels overledenOp 15 juli is Wies Giels (65) overleden. Zij woonde in Hasselt maar was afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Donkers-Cuypers in Hasselt.
Pelt - Limburgse bedevaart naar LourdesZoomDeze week zijn 385 Limburgse bedevaarders in Lourdes voor de jaarlijkse Lourdesbedevaart. Ook bisschop Patrick Hoogmartens is ter plaatse om samen met de Limburgers te vieren. "Dit jaar zullen wij met het thema vanuit de 13de verschijning 'Ga het zeggen, om hier een kapel te bouwen' op zoek gaan hoe wij vandaag zelf een kapel dienen te bouwen om meer Kerk te zijn", zegt de Limburgse bisschop. Ook zijn de mijnwerkers-brancardiers van verschillende Limburgse afdelingen weer paraat om de zieken ter plaatse te helpen. Gisteren stond de traditionele internationale viering op het programma.
Zizou Bergs (24), momenteel 175ste op de wereeldranglijst in het tennis, heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van het tennistoernooi in het Zwitserse Gstaad. In de kwalificaties versloeg hij de Oostenrijker Jurij Rodionov in 3 sets: 7-6 (10-8), 4-6 en 7-6 (6-4). De wedstrijd duurde bijna drie uur. In de kwartfinales ontmoet Zizou de Serviër Miomir Kecmanovic (WTA 44). Die is 23 jaar oud.
Het is maar dat je 't weet
Het tijdelijk onttrekkingsverbod dat in Limburg van kracht is wordt uitgebreid voor alle onbevaarbare waterlopen op het Limburgse grondgebied. Dat heeft het Limburgs Droogteoverleg beslist naar aanleíding van het droge weer van de afgelopen tijd. Het betekent dat er tot nader order geen water uit de onbevaarbare waterlopen mag gehaald worden, behalve met weidepompen voor het vee, door hulpdiensten in geval van nood en door de bevoegde waterloopbeheerder toegelaten onttrekkingen.

Marie Josee Frederix overleden

Woensdag 19 juli 2023
Pelt - Marie Josee Frederix overledenMaandag is Marie Josee Frederix overleden, de echtgenote van Jos Thys. Zij was 68 jaar en afkomstig uit Overpelt. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Genenbos (Lummen).
Pelt - Hoffelijkheid en 30km per uur op jaagpadenZoomVlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters doet een oproep voor meer verkeersveiligheid op onze jaagpaden. Met het aanbrengen van de slogan "Hoffelijk Rijden = Veilig Rijden" vestigt de minister de aandacht op het belang van hoffelijkheid en respect tussen de verschillende weggebruikers op het jaagpad.
Bij de slogan wordt ook de snelheidsbeperking van 30 km/u benadrukt, die eens zo belangrijk is nu ook speedpedelecs op termijn zullen worden toegestaan op het (…) Het hele nieuwsbericht

Oehoe-nest in Leenderbos

Dinsdag 18 juli 2023
Kort nieuws van bij de buren
In het Leenderbos heeft dit voorjaar een oehoe-koppel genesteld  en jongen voortgebracht. Dat meldt het Nederlandse Staatsbosbeheer. De jongen hebben het nest inmiddels verlaten. De oehoe is de grootste uilensoort en heeft een vleugelspanwijdte van 180 tot 200 cm.

Henri Verkoyen overleden

Dinsdag 18 juli 2023
Pelt - Henri Verkoyen overledenZondag is Henri Verkoyen overleden, de echtgenoot van Jacqueline Wijnen. Hij was 92 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in vriendenkring. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan.

René Cuypers overleden

Dinsdag 18 juli 2023
Pelt - René Cuypers overledenVandaag is René Cuypers overleden, de echtgenoot van Rosette Bloemen. Hij was geboren in Eksel en werd 78 jaar. Dinsdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de Sint-Niklaaskerk van Neerpelt-centrum. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan 53 in Overpelt.

Mireille De Sutter overleden

Dinsdag 18 juli 2023
Pelt - Mireille De Sutter overledenZaterdag is Mireille De Sutter overleden, de weduwe van de in 2017 gestorven Jan Daniëls. Zij was 82 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zij woonde in Pelt maar haar urne wordt begraven bij haar man op de begraafplaats van Kleine-Brogel. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.
Pelt - Bromfietser (18) gewond bij aanrijdingBij een verkeersongeval op de Hamonterweg in Pelt, gisteravond rond 17u, is een 18-jarige bromfietser uit Hamont-Achel gewond geraakt toen hij aangereden werd door een auto bestuurd door een 55-jarige man uit het Nederlandse Cuijk. Het slachtoffer werd ter plaatse verzorgd door het personeel van een ambulancedienst.

Diefstal op bouwwerf

Dinsdag 18 juli 2023
Op een bouwwerf in de Klaverstraat, een zijstraat van de Broeseinderdijk, hebben onbekenden 60 zakken Knauf-gips gestolen. De politie HANO heeft de zaak in onderzoek.

Luchtvaart herstelt

Dinsdag 18 juli 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 noteerden de Belgische luchthavens een aanzienlijke stijging van het aantal reizigers en vluchten, wat wijst op een herstel na de verstoring als gevolg van de COVID-19-pandemie. Ongeveer 28 miljoen passagiers passeerden de Belgische luchthavens, een stijging van 107% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit cijfer ligt echter nog steeds onder de 35,5 miljoen passagiers die in 2019 werden vervoerd.
Ook het aantal vluchten steeg aanzienlijk in 2022, met iets meer dan 260.000 geregistreerde vluchten. Deze stijging van 43% ten opzichte van het voorgaande jaar is significant, maar dit cijfer blijft lager dan de 325.000 vluchten die in 2019 werden geregistreerd. (Statbel)
Zizou Bergs heeft zich geplaatst voor de 1/8ste finales van het ATP-toernooi in het Zwitserse Gstaad.
De visie van Fobie
Pelt - De Gentse Feesten zijn begonnenZoomRuim een half miljoen mensen afgelopen weekend op de openingsavond van de Gentse Feesten. Ook dit jaar is er een meldpunt waar bezoekers terecht kunnen, onder meer als ze slachtoffer of getuige zijn van grensoverschrijdend gedrag. (Cartoon: Fobie)
Pelt - Noëlla wierp niet 9 maar 10 welpjesZoomDe wolvin Noëlla heeft vorig jaar niet negen maar tien welpen geworpen. Dat heeft het Instituut voor Natuurbehoud (INBO) vastgesteld uit DNA-onderzoek. Op 20 juli 2022 waren al negen welpen geteld. Maar nu blijkt dat er ook in de streek van Wuustwezel en Kalmthout een nakomeling van Noëlla en August rondloopt. "Uiteindelijk komen we voor de worp van 2022 dus uit op tien welpen, waarbij het jongste exemplaar op een leeftijd van iets minder dan 8 maanden gestorven is. De (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag gelezen
Wat te doen als een dier de confrontatie zoekt? Schotse Hooglander: klim ergens in. Zwaan: rustig weglopen. Hond: niet schreeuwen. Wolf: wel schreeuwen. (De Volkskrant)
Pelt - Auto tegen boom aan LindelsebaanZoomTer hoogte van de afrit van de Noord-Zuid in het Lindel is gisteravond rond 19.30u een auto tegen een boom gebotst. De chauffeur, een 29-jarige Nederlander uit Tilburg, werd daarbij licht gewond en overgebracht naar het ziekenhuis.

Harry Maas overleden

Maandag 17 juli 2023
Pelt - Harry Maas overledenZaterdag is Harry Maas overleden, de echtgenoot van Truda Hoeben. Hij was 92 jaar. Zaterdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille. Begroeting: vrijdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan.

Gerda Peeters overleden

Maandag 17 juli 2023
Pelt - Gerda Peeters overledenVrijdag is Gerda Peeters overleden, de weduwe van Frans Van Lishout. Ze was 88 jaar. Donderdag (10u) wordt er afscheid van haar genomen in het crematorium in Lommel. Het bijzetten van de urn op de begraafplaats van Overpelt-Centrum zal in intieme kring plaatsvinden. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.

Veulste rap joa gezeed

Maandag 17 juli 2023
Pelter Hükske
Pelt - Veulste rap joa gezeedZoomDe Soej vülde zich de lèèsten tiêd toch mer allieën, en… in de Ark issie daan e ferm medammeke tege gekome. Het waaës ne plezierrigen oaved, en tigge twallef üren zeej ze aal ja tiggen ‘m.
Lüstert! En had öllie goe, eh! Profiteert van’t goe weer. En tot tekomede móndig.
Fons
Pelt - Catherine Van Roosbroek wint GP in ValkenswaardZoomDe Belgische Catherine Van Roosbroeck heeft in de barrage van 8 de CSI2* de "Grand Prix Valkenswaard" gewonnen met haar 11 jaar oude ruin Miles. (Foto's Rik Vander Sanden)
Catherine Van Roosbroek wint GP in ValkenswaardCatherine Van Roosbroek wint GP in Valkenswaard
Zoom

Nacht van de atletiek

Zondag 16 juli 2023
Pelt - Nacht van de atletiekZoomSACN was de best vertegenwoordigde Limburgse Club met 19 deelnemers  op de Nacht van de athletiek in Heusden-Zolder. De organiserende club had 18 deelnemers ! Voor deze topwedstrijd in Limburg ,met haast 1.000 deelnemers waarvan 535 buitenlanders, moest je al goed uit de verf komen om te mogen deelnemen! De jeugdatleten van SACN deden het goed maar de atleten vanaf cadet deden het nog beter! Lander Loomans cadet liep op de 800m maar liefst 4”21 sneller als ooit! Witse Vandeweyer (cadet) (…) Het hele nieuwsbericht
De visie van Fobie
Pelt - Ondertussen, in de politiecel...Zoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Mathieu Neeskens overleden

Zaterdag 15 juli 2023
Pelt - Mathieu Neeskens overledenGisteren is Mathieu Neeskens overleden, de echtgenoot van Fernande Vanweers. Hij was 74 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in alle intimiteit. Begroeting: woensdag (20-20.30 uur) bij Uitvaartzorg Driesen in Tongeren.

Daan Cox op EK kajakmarathon

Zaterdag 15 juli 2023
Pelt - Daan Cox op EK kajakmarathonDaan Cox van de Neerpeltse Watersportclub heeft, met de nationale marathonploeg kajak, deelgenomen aan het Europese kampioenschap kajakmarathon in het Kroatische Slavonski Brod. Afgelopen donderdag nam hij eerst deel aan de sprintrace en werd er 18de. Vandaag werd hij 14de in de klassieke kajakmarathon over 30 km met 7 portages. Daan legde deze afstand af in 2u 19’02”. De wedstrijd werd gewonnen door de Deen Mads Pedersen in 2u 08’45”.

Barbie-mania slaat weer toe

Zaterdag 15 juli 2023
De visie van Fobie
Pelt - Barbie-mania slaat weer toeZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Ria Heijnen overleden

Zaterdag 15 juli 2023
Pelt - Ria Heijnen overledenDinsdag is Ria Heijnen overleden, de weduwe van Guus Havermans; Ze was geboren in Breda en werd 95 jaar.De crematie heeft in stilte plaatsgevonden. Zaterdag 22 juli om 10.30u is er een uitvaartliturgie met urne, gevolg door de asverstrooiing op de begraafplaats van Achel-centrum. Online condoleren via www.uitvaartcentrum-vandebosch.be.
Pelt - Zes nieuwe speelsters voor Kadijk SKDe damesploieg van Kadijk SK heeft zes speelsters aangetrokken: Kimberly Blockx (Louwel), Indy Janssens (Balen), Hanne Winters (Balen) en Diethe Dirkx, Katrien Geelen en Naomi Graven, vrije speelsters.

Jef Wouters overleden

Zaterdag 15 juli 2023
Pelt - Jef Wouters overledenDinsdag is Jef Wouters overleden, de weduwnaar van de eerder dit jaar gestorven Mia Vandervelden. Hij was 92 jaar en afkomstig uit Sint-Huibrechts-Lille. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Begroeting: zondag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Donkers-Cuypers in Hasselt.

De vakantie ingezet

Zaterdag 15 juli 2023
300 woorden van Rudi
Pelt - De vakantie ingezetWe zouden de vakantie inzetten op een terrasje in de provinciehoofdstad. Dat was het plan en zo geschiedde, maar het ging niet zonder slag of stoot. Al hadden we er rechtstreeks niet veel mee te maken. Het waren eerder de buren. Niet die van thuis, maar de buren aan het tafeltje naast ons. Zij hadden postgevat onder een grote boom. Het was ongetwijfeld de mooiste plek van het terras.
Maar dat was zonder de duif gerekend die in de boom vrolijk zat te roekoeën. Het koppel had net hun bord met een (…) Het hele nieuwsbericht
Op de wegen in Europa wordt het naar verwachting heel druk, omdat mensen naar hun vakantiebestemming reizen. Vooral in zuidelijke richting wordt het filerijden, evenals rond Hamburg en München en voor de Zwitserse en Oostenrijkse tunnels.
Besluit u toch voor uw vakantie naar het buitenland te reizen - het is ook bij ons mooi, lekker en warm - dan wensen we u goeie reis. Hou het veilig!

Meer dan 43 graden op Sicilië

Vrijdag 14 juli 2023
De visie van Fobie
Pelt - Meer dan 43 graden op SiciliëZoom                                                                 (Cartoon: Fobie)

'Vier Seizoenen' op beiaard

Vrijdag 14 juli 2023
Pelt - 'Vier Seizoenen' op beiaardHet beiaardconcertseizoen is volop aan de gang. Beiaardier Jan Verheyen bereidt zich voor op enkele concerten en doet daarom een try-out van zijn concertprogramma op de Neerpeltse beiaard. Hij speelt de volledige "Vier Seizoenen" van Vivaldi, in een bewerking voor beiaard. Dit werk heeft Vivaldi exact 300 jaar geleden voltooid… Jan speelt dit concert op 26 juli in Vilnius in Litouwen, daarna ook nog in Hahnenklee in Duitsland (10 augustus), in Saint-Amand-Les-Eaux in Frankrijk (15 augustus), in Hasselt (3 september), in Brugge (6 september) maar ook nog eens in Neerpelt als avondconcert op woensdag 20 september. Maar nu ook al te horen tijdens de zaterdagmarkt, morgen vanaf 11 uur!

Christiane Morren overleden

Vrijdag 14 juli 2023
Pelt - Christiane Morren overledenGisteren is Christiane Morren overleden, de echtgenote van Jackie Bierkens. Tammeke was 77 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Woensdag om 19u is er een avondwake in de Sint-Martinuskerk van Pelt-Centrum aan de Kerkdijk, waarna gelegenheid tot begroeting in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan.
Het is maar dat je 't weet
De ING-bank herstructureert haar net van bankkantoren. Maandag opent het vernieuwde kantoor in Lommel. De kantoren van Hechtel, Olmen en Pelt zullen dan niet meer opengaan.
Begin dit jaar organiseerde de gemeente in samenwerking met de Thomas More Hogeschool Mechelen een enquête met de bedoeling de sterktes en werkpunten uit de eigen communicatie te achterhalen. 660 mensen vulden de enquête in, 541 geraakten helemaal tot aan het einde. Nu de resultaten geanalyseerd zijn, is het eindrapport positief, zegt de gemeente. Uit de enquête is o.m. gebleken dat het gemeentebestuur goed scoort op het vlak van bereikbaarheid voor de vragen van burgers en inzake (…) Het hele nieuwsbericht
Jasper Philipsen scheert tegenwoordig niet enkel hoge toppen in de Ronde van Frankrijk met (tot dusver) vier knappe etappezeges. Hij is vandaag ook regerend koning van "Fietsen door de bomen" in Hechtel-Eksel, meldt Bosland. Op 7 juni 2021 reed hij het plaatselijke Strava-segment op 23 seconden aan maar liefst 50,6km/u. Chapeau! 
Pelt - Jasper Jacobs weg bij EsperanzaAanvaller Jasper Jacobs (20) trekt de deur achter zich dicht bij Esperanza Pelt. Hij verkast naar Sporting Hasselt.

Wisselvallig maar vrij warm

Donderdag 13 juli 2023
Weerbericht
Pelt - Wisselvallig maar vrij warmMet een westelijke hoogtestroming wisselen storingen en hogedrukgebieden elkaar af. Er staat geen standvastig zomerweer op het programma, maar na een wat koelere donderdag gaan de temperaturen wel weer omhoog. Na het weekend lijkt er wel een overwegend droge periode aan te breken.
Morgen zijn er veel hoge wolken, maar er is ook ruimte voor de zon. Na de middag wordt de bewolking tijdelijk belangrijker, maar daarna kan de zon meer tevoorschijn komen. Het blijft meestal droog en bij een zwakke (…) Het hele nieuwsbericht
Grensgevallen
De horeca op vakantiepark Brugse Heide van Peter Gillis in Valkenswaard is vanmiddag op last van de politie gesloten. Ondanks het feit dat zijn horecavergunning was afgenomen - de gemeente oordeelde dat het vermoeden bestaat dat Gillis de vergunning misbruikte voor criminele activiteiten - hield Gillis de horeca open.

Germaine Moors overleden

Donderdag 13 juli 2023
Pelt - Germaine Moors overledenVandaag is Germaine Moors overleden, de echtgenote van Pierre Oris. Ze was 80 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in familiekring. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Groeten uit Middelkerke

Donderdag 13 juli 2023
Vakantiefoto
Pelt - Groeten uit MiddelkerkeZoomMarleen Abeels stuurde ons enkele foto's van het Zandsculpturenfestival in Middelkerke. Meer dan 6000 ton zand is hier gebruikt om twintig sprookjes en personages uit te beelden in het zand: De gelaarsde kat, de kleine zeemeermin, klein duimpje, Sneeuwwitje, een grote vuurspuwende draak en nog veel meer. Je kan er nog terecht tot 10 september. 
Groeten uit MiddelkerkeGroeten uit MiddelkerkeGroeten uit MiddelkerkeGroeten uit Middelkerke
Zoom
Grensgevallen
Pelt - Zo snel stroom opladen als brandstof tankenZoomAan de TU Eindhoven is een nieuwe elektrische raceauto foto) ontwikkeld die vrijwel net zo snel oplaadt als de tijd die het normaal gesproken kost om te tanken. Studenten van de TU/e presenteren het 'racemonster' vandaag in het Brabantse Veghel. De raceauto, genaamd Revolution, kan met het batterijpakket in slechts 3 minuten en 56 seconden opladen. Als de auto zo snel gaat als een personenauto houdt hij het met een volle batterij ongeveer 250 kilometer uit.
Het is maar dat je 't weet
Ruim een kwart van de werkenden besteedt zo goed als de hele werktijd aan werken met een computer of een smartphone. Uit nieuwe gegevens van Statbel, het Belgische statistiekbureau, over vaardigheden die verband houden met de job, blijkt dat 25,8% van de werkenden de volledige of bijna volledige werktijd besteedt aan het werken met computer, tablet of smartphone. Voor anderen gaat deze tijd zo goed als helemaal naar het mondeling communiceren met mensen buiten het bedrijf (15,9%) of binnen het (…) Het hele nieuwsbericht

'De wolf is niet boos'

Woensdag 12 juli 2023
Vandaag gelezen
"Wolf, ga terug naar je eigen land. Maar dit is hun land. Dit hele continent is net zo goed van hen als van ons. Nee hoor, zeggen de boeren, dit is ons land. Dit zijn onze dieren. Maar een eenzijdig contract is geen contract. En macht is niet hetzelfde als recht. Daar waarschuwde de La Fontaine ons al voor."
(Eva Meijer in De Groene Amsterdammer)

Tropisch heet in Zuid-Europa

Woensdag 12 juli 2023
Pelt - Tropisch heet in Zuid-EuropaZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Grensgevallen
De Nederlandse overheid steekt samen met onder meer chipgiganten ASML en NXP en de VDL Groep 100 miljoen euro in de Eindhovense chipfabriek Smart Photonics. Nederland wil een wereldmacht worden op het gebied van de fotonische chips die het bedrijf ontwikkelt. Dergelijke chips dragen informatie over via lichtdeeltjes (fotonen) in plaats van elektronen, waar de traditionele chipindustrie op is gebouwd. Fotonische halfgeleiders zijn zuiniger en sneller dan gewone computerchips. (Bron: FD)
Nieuwe boeken
Pelt - Provinciebestuur Limburg tijdens Wereldoorlog 2ZoomDe provincie Limburg pakt regelmatig uit met mooie en interessante boeken. Zopas verscheen 'Provinciebestuur Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog', een aanrader voor al wie geïnteresseerd is in onze Limburgse geschiedenis.
De Tweede Wereldoorlog had verstrekkende gevolgen voor de hele samenleving. Historici van het Cegesoma onderzochten in opdracht van de Afdeling Erfgoed het Provinciaal Archief Limburg om een licht te werpen op het provinciebestuur en zijn rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. (…) Het hele nieuwsbericht

Robot helpt bij het bidden

Dinsdag 11 juli 2023
Het is maar dat je 't weet
Gabriele Trovato, een 42-jarige computeringenieur uit Livorno (Toscane, Italië) die naar Japan verhuisde, heeft met kunstmatige intelligentie SanTO gecreëerd (waarbij 'To' staat voor theomorfe operator). Het is een machine die vragen over het geloof kan beantwoorden, die de rozenkrans kan bidden en die uit de Schrift kan citeren.
Inmiddels heeft de robot al een praktijktest achter de rug in een zorginstelling in Siegen (Duitsland). De ‘cyberheilige’ heeft er in het Duits (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Brandweer blust smeulende roofingDeze namiddag moest de brandweer naar de Zonhoekstraat. Daar was roofing aan het smeulen gegaan. Die roofing was snel gekoeld en een echte brand kon vermeden worden.
Pelt - Fietsers botsen in Over 't WaterstraatIn de Over 't Waterstraat in Overpelt botsten deze namiddag twee fietsers. Eén van hen, een 53-jarige vrouw uit Sint-Huibrechts-Lille, raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.
Grensgevallen
In Geldrop bij Eindhoven heeft de politie gisteravond laat een 34-jarige man  uit Maasmechelen opgepakt die met een opblaasbare palmboom over straat liep. Het bleek dat hij die had gestolen op het terrein van een beachvolleybaltoernooi.
Toen de politie de identiteit van de man controleerde, werd vastgesteld dat hij in ons land nog 18 jaar gevangenisstraf moet uitzitten. Die kreeg hij door het assisenhof in Tongeren opgelegd na een moord in 2016 op Marino Sborzacchi in Zonhoven. De verdachte werd opgesloten en zal binnenkort worden uitgeleverd.
Pelt - Het debat over de wolf is weer geopend...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Pelt - Buurtfeest einde Jos VerlindenstraatZoomOp het eind van de Jos Verlindenstraat alias BV Josverleinde. werd het jaarlijkse buurtfeest gevierd met een lekkere barbecue. Alle aanwezigen - tussen 5 weken en 93 jaar oud - genoten van elkaars aanwezigheid. Mede dankzij de gemeente Pelt en de buurtbon konden we het weer een geslaagde editie noemen. Op naar nog meer gezelligheid! (TVH)

Man doodgeschoten in Eindhoven

Maandag 10 juli 2023
Grensgevallen
In een woonwagenkamp aan de Heezerweg in EIndhoven is deze namiddag even voor 15u een man doodgeschoten. De politie is nog op zoek naar de dader. Men gaat uit van een link met het drugsmilieu.

Auto overkop op N69

Maandag 10 juli 2023
Grensgevallen
Op de N69 tussen Lommel-Kolonie en Valkenswaard is vanavond een auto met Belgische nummerplaat over de kop gegaan nadat hij over de vangrail was gelanceerd. Hij schoof op zijn dak zowat 80meter verder. Getuigen konden een van de inzittenden bevrijden. De tweede inzittende sloeg op de vlucht richting grens. In de auto werd een sissend geluid waargenomen, volgens de politie wellicht een lekkende lachgascilinder. De N69 - de Luikerweg - werd vanwege het incident enige tijd afgesloten voor het verkeer.

De Limburgse Pijl

Maandag 10 juli 2023
Pelt - De Limburgse PijlZoomZondag 13 augustus wordt een gloednieuwe wielerwedstrijd in het leven geroepen: de Limburgse Pijl. Dit is een internationale wielerwedstrijd voor juniores. De Limburgse Pijl is een rit in lijn met start en aankomst op de Eeuwfeestwal in Tongeren. Voor en tijdens de rit zullen op een lokaal parcours jeugdwielerwedstrijden plaatsvinden voor miniemen.
De Nederlandse Faunabescherming doet aangifte tegen de boer die zondag in het Drentse Wapse gewond raakte na een incident met een wolf en tegen de burgemeester van de gemeente Westerveld, omdat laatstgenoemde het "recht niet had" de wolf dood te laten schieten. Volgens de Faunabescherming was er, als gekeken wordt naar de rol van de boer, "geen sprake van een aanval van een wolf op een mens, maar van een mens op een wolf".
Pelt - Metaaldiefstal in HeesakkerstraatOnbekenden hebben afgelopen nacht een voorraad ijzer gestolen. Die lag in een aanhangwagen in de Heesakkerstraat.

Boes den tiêd...

Maandag 10 juli 2023
Pelter Hükske
Pelt - Boes den tiêd...ZoomLieske en Truda, die zitten allebei in ne serviceflat, en ze zitte zoe wa te kiêke neffe de petaque boan. Op ne kieër zit Lieske mèd ne zucht: ‘Boes den tiêd…’
Lüstert.
En had öllie goe! Tot tekomede móndig!
Fons

De was drogen aan de stoof

Zondag 9 juli 2023
Herinneringen
Pelt - De was drogen aan de stoofZoomDe tijd dat de was gedroogd werd aan de stoof is al lang voorbij. Je zou het misschien niet denken, maar de eerste wasdroger verscheen niet veel later dan de eerste wasmachine. Die werden aan het einde van de 17e eeuw op de markt gebracht.
De uitvinding van de wasdroger werd commercieel rond 1800, bedacht door een Fransman, M. Porchon. De droger werd eerst verkocht in Frankrijk en Engeland. Het ging toen om een metalen trommel die boven een vuur met de hand rondgedraaid werd, vergelijkbaar (…) Het hele nieuwsbericht

Opleiding tot natuurgids

Zondag 9 juli 2023
Ben je gefascineerd door de natuur? Wil je weten wat er allemaal rondom je groeit en bloeit? En wil je ook anderen warm maken voor de natuur? Dan heb je alles in huis om een geweldige natuurgids te worden. Zegt Natuurpunt, dat deze cursus organiseert. Meer informatie achter deze link.
Pelt - Twee Belgische records voor SACNZoomTijdens de 24ste "Nacht van Alken" hebben de atleten van SACN weer goed gescoord! De uitschieters waren Frieda Hendrikx, die een Belgisch record op de 1500m liep, en Mia Palmans, die een Belgisch record op de 300m vestigde. Thomas Leendertse verbeterde op de 300m het huidige clubrecord seniors met 80/100ste van een seconde. En 80% van de SACN-ers verbeterden hun persoonlijk record! Van een top meeting gesproken! Op de foto: Frieda, Mia en Thomas. (Louis Geboers)
Pelt - NWC-ers in Italië en FinlandAfgelopen dagen namen leden van de Neerpeltse Watersportclub deel aan twee internationale competities.
Amber Van Broekhoven ging van start op het Wereldkampioenschap -23-jarigen in het prachtige Noord-Italiaanse Auronzo Di Cadore. Zij werd er 4-de in de B-finale (13-de overall) van de K2 500 m samen met haar Geelse bootpartner Christine Debruyne in een tijd van 1’52”. In de K1 500 m werd Amber in de halve finale uitgeschakeld.
Anders verging het veteraan Wim Eerdekens. Hij nam deel (…) Het hele nieuwsbericht

Bospop vandaag afgelast

Zondag 9 juli 2023
Het is maar dat je 't weet
De organisatie van het Weertse festival Bospop heeft de optredens die voor vandaag voorzien waren, afgelast. Aanleiding is het dreigende noodweer dat voor de late namiddag verwacht wordt. Aan de festivalbezoekers is gevraagd de camping zo rustig mogelijk te verlaten. Bospop trekt elk jaar zowat 50.000 bezoekers. 
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Code oranje voor hevig onweerHet KMI geeft voor deze namiddag code oranje in onze provincie. Tussen vanmiddag en vanavond is er een grote kans op felle onweersbuien, laat het KMI weten. "Bij deze onweders kan er plaatselijk 20 tot 40 l/m² vallen op een uur tijd (of zeer lokaal meer). Plaatselijk kunnen er grote hagelstenen (tot 4 of 5 cm doorsnede) vallen en/of kunnen er felle rukwinden (tot 90 km/u of zeer plaatselijk meer) voorkomen. Er kan lokaal hinder/schade veroorzaakt worden door wateroverlast, blikseminslagen, hagel en/of windstoten".
Pelt - Overlijdens met 5,5% gestegenZoomIn 2022 werden 116.380 overlijdens geregistreerd in België. Dat zijn er 4.089 meer dan het voorgaande jaar, ofwel een stijging met 3,6% tegenover 2021. Vergeleken met een bredere referentieperiode, namelijk het gemiddelde voor 2017, 2018, 2019 en 2021 gaat het om een stijging van 5,5%. Die stijging is het meest zichtbaar in het Vlaams en Waals Gewest, en bij vrouwen en 85-plussers. Vooral in de maand april, tijdens de zomer en in de maand december werd een hoger aantal overlijdens dan gewoonlijk geregistreerd. (Statbel)

Marc vervangt Jean

Zaterdag 8 juli 2023
Het is maar dat je 't weet
Marc vervangt Jean als meest voorkomende mannelijke voornaam in België. Jean behoudt zijn status in Wallonië maar maakt plaats voor Marc op nationaal niveau. In 2022 waren er 63.736 personen met Jean als voornaam, tegenover 62.754 personen die Marc heetten. Dit is echter veranderd in 2023: Marc (62.023) overtreft Jean (61.456). En dan hebben we het nog niet over Jef gehad! Bij de vrouwen blijft Maria koploper: 108.358 vrouwen dragen die voornaam. (Statbel)
Pelt - St.-Antonius Nederweert wint OLSSchutterij Sint-Antonius uit Nederweert heeft zojuist het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) in Born gewonnen. Vanmorgen, op de tweede kaveldag van het schuttersfeest, waren nog 30 schutterijen uit beide Limburgen in de race. In de elfde kavelronde liet schutterij Sint-Urbanus uit Maasniel meerdere bölkes staan, waardoor de overwinning voor Sint-Antonius zeker was.
Het OLS van 2024 zal dus plaatsvinden in Nederweert. 

Leo Eben overleden

Zaterdag 8 juli 2023
Pelt - Leo Eben overledenGisteren is Leo Eben overleden, de echtgenoot van Helena Neeskens. Hij was 85 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan.

Zondag mogelijk zwaar onweer

Zaterdag 8 juli 2023
Weerbericht
Pelt - Zondag mogelijk zwaar onweerHet is bijzonder spannend op de weerkaarten voor morgen. Een thermische vore of beter gekend als een onweerszone, trekt over onze streken en wordt gevolgd door een koufront. Op de passage van die thermische vore kan het erg onstuimig worden. De volgende dagen gaat de temperatuur omlaag en met een zuidwestelijke luchtstroming wordt het wisselvallig met de doortocht van een aantal buien.
Vandaag wordt het echter tropisch warm. Het is zonnig in de ochtend. Daarna komen er wat wolken voor, maar de (…) Het hele nieuwsbericht

Truda Dewit overleden

Zaterdag 8 juli 2023
Pelt - Truda Dewit overledenDonderdag is Truda Dewit overleden, de echtgenote van Harrie Lamers. Zij was 96 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille. Begroeting: dinsdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

De koning is genezen!

Vrijdag 7 juli 2023
Chel mag het zeggen
Pelt - De koning is genezen!Onze oude koning is weer thuis. Weliswaar wat later dan hij zelf verwacht had, en er bleek ook meer aan de hand dan uitdrogingsverschijnselen, maar hij kan verder op krachten komen ten paleize, waar hij zich thuis voelt.
Ik ben de laatste dagen voortdurend met namen bezig. Je kunt het vergelijken met een oorwurm, denk ik. Zo’n dreunliedje dat je maar niet uit je kop krijgt. Zo realiseerde ik me dat familienamen vaak regiogebonden zijn. Zou je je bijvoorbeeld een groep van een honderdtal Lommelaars (…) Het hele nieuwsbericht
De rechter in Hasselt heeft schrijnwerker Steven Rijckx uit Pelt failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 5 augustus ingediend worden.
Sinds enkele jaren moeten landbouwers die schade lijden zelf een melding doen bij het Rampenfonds op het moment van de schade. Bij de erkenning van de droogteramp van 2022 heeft men alle gemeenten waarvoor er meldingen zijn binnengekomen erkend, ongeacht het schadebedrag. Vanuit sommige gemeenten werd er echter geen melding gedaan. De droogte is dus erkend voor de volledige provincie Limburg, behalve voor de gemeenten Bilzen, Diepenbeek, Genk, Herstappe, Hoeselt, Lommel, Lummen, Pelt, Zonhoven en Zutendaal. Getroffen percelen uit deze gemeenten hebben dus geen recht op een tegemoetkoming.

Terug naar de roots

Vrijdag 7 juli 2023
Pelt - Terug naar de rootsZoomHun avontuur begon drie jaar geleden op Hast HBO5 Verpleegkunde in Hasselt. Deze vier collega's van het WZC Sint-Jozef besloten om voor de opleiding verpleegkundige te gaan. Nu... 3 jaar later studeren ze met trots af en vieren ze hun proclamatie! Van links naar rechts: Katrien Monnens, Bianca Strackx, Sanne Bergs en Karin Coolsaet. Met hun diploma op zak keren ze nu terug naar hun thuisbasis om daar de bewoners weer met hart en ziel te begeleiden. (Kristel Noten)

Metallic ging op padelstage

Vrijdag 7 juli 2023
Pelt - Metallic ging op padelstageZoomKoninklijke Tennis & Padel Club Metallic organiseerde een succesvolle padelstage op de Green Fields-site in Durbuy. Een 30-tal leden namen op 1 en 2 juli deel aan verschillende "padel-clinics" onder leiding van een P-1000 speler. Tijdens deze tweedaagse kwamen vooral de uitvoering van "volley's", lobs, bandeja's en vibora's uitvoerig aan bod. 's Avonds was er een gezellige barbecue met kampvuur en werden er nieuwe vriendschapsbanden gesmeed.

Kom dat tegen...

Vrijdag 7 juli 2023
Pelt - Kom dat tegen...ZoomDat dacht Linda Kuppens wellicht ook, toen ze deze neushoornkever zag. Best indrukwekkend, dat beestje. Gelukkig is hij in werkelijkheid maar een paar centimeter lang...

Tennisfeestje bij NTC

Vrijdag 7 juli 2023
Pelt - Tennisfeestje bij NTCZoomBij de Neerpeltse Tennis Club organiseren ze weer een senioren-dubbeltoernooi, in samenwerking met de gemeentelijke sportdienst. Alle Peltse senioren (50-plussers), ook niet-leden van NTC, kunnen er aan deelnemen. Het toernooi vindt plaats van 31 juli tot 6 augustus. Het is ook een mooi uitstapje voor alle Peltenaren die graag een leuk potje tennis willen zien.
Er zijn meestal rond 120 deelnemers die dagelijks in 3 categorieën spelen op 6 tennisbanen vanaf 9u30 tot 18u. Aan alle deelnemers wordt dagelijks (gratis) een lekker hapje aangeboden door de organisatie van de Goldcup. Inschrijfkaarten beschikbaar op NTC of via jacques.vanhaelen[!]gmail.com 0468-116422.
In 2022 bedroeg de levensverwachting bij de geboorte in België 81,7 jaar voor de totale bevolking. Vrouwen hebben bij de geboorte een levensverwachting  van 83,8 jaar en voor mannen gaat het om 79,5 jaar. De levensverwachting bij de geboorte voor mannen en vrouwen samen bleef eerder stabiel ten aanzien van 2021 (+13 dagen, of +0,04 jaar). (Statbel)

Peeters & Janssens

Vrijdag 7 juli 2023
Het is maar dat je 't weet
In de top 10.000 van familienamen op 01/01/2023 blijven in  België familienamen zoals Peeters, Janssens en Maes het meest voorkomen. Deze top 3 is identiek in Vlaanderen. In Wallonië zijn de drie meest voorkomende familienamen Dubois, Lambert en Martin; in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn dat Diallo, Bah en Barry. Helemaal onderaan de lijst van de 10.000 meest voorkomende familienamen zijn er slechts 181 personen met namen zoals Berkvens, Dehez, Mai, Nahimana, Noteboom of Pâques. (Statbel)

Met Samana naar de tennis

Vrijdag 7 juli 2023
Pelt - Met Samana naar de tennisZoomTe voet, per fiets, met rollator, rolstoel, scootmobiel of auto in groep van de Kentings naar de “Tennis”. De 49 aanwezigen genoten in het cafetaria van een gezellig samenzijn bij koffie en Limburgse vlaai. Een gesmaakt initiatief van Samana Boseind.

Naar een tropisch weekend

Vrijdag 7 juli 2023
Weerbericht
Pelt - Naar een tropisch weekendHet wordt een tropisch weekend. Vandaag draait de wind naar het zuiden en wordt nog warmere lucht dan gisteren aangevoerd. De maxima komen uit op 29 graden. Het wordt een flink zonnige dag, al zijn er ook een aantal stapelwolken.
Morgen is 33 graden mogelijk. Er is veel zon, maar later op de dag is er kans op een warmteonweer.
Zondag wordt het drukkend warm bij maxima rond 28 graden en komen er in de namiddag onweersbuien opzetten. De meest actieve buien worden dan in de avond verwacht.
Michel NULENS
Pelt - Een nieuw bier in De Wulp: de 'Hagevenner'ZoomHet lijkt wel of er almaar meer nieuwe biersoorten gebrouwen worden. We maakten al kennis met het (sterke) bier van microbrouwerij Vandijck in Lommel, we proefden vanmorgen het nieuwe witbier "Passeur" in de Achelse Kluis, en nu meldt De Wulp dat Natuurpunt Pelt samen met de lokale microbrouwerij Mølder & Coöp een eigen gagelbier heeft ontwikkeld: de Hagevenner. Het is een volmoutig bier, gebrouwen met gagel die door de vrijwilligers van Natuurpunt geoogst werd in het Hageven, mailt (…) Het hele nieuwsbericht

Een oproep

Donderdag 6 juli 2023
Joske Piepers is een doctoraatsstudente aan de universiteit van Tilburg (Ned.). Ze onderzoekt het gebruik van voornaamwoorden in het Limburgs dialect als het gaat om verwijzingen naar vrouwen. “Bijna 2100 Limburgers (NL én BE) vulden onze vragenlijst al in. Zouden we, met nog krap drie maanden te gaan, misschien zelfs de 2500 kunnen aantikken?” We roepen alle Limburgse dialectliefhebbers op om deel te nemen aan de enquête achter deze link. Het invullen van deze enquête zal ongeveer 5 tot 10 minuten duren. Moet kunnen!

Groeten uit Brindisi

Donderdag 6 juli 2023
Vakantiefoto
Pelt - Groeten uit BrindisiZoomOok onze eigen medewerkers gaan wel eens op vakantie. Hans Put stuurt de groeten uit het Italiaanse Brindisi. Deze trap is het einde van de beroemde Via Appia tussen Rome en de havenstad Brindisi in de hak van Italië. De haven was een belangrijke poort naar het Oosten. Vandaag is het nog een belangrijke haven voor cruiseschepen op de Middellandse zee en ferry's naar Griekenland. 

Rita Hermans overleden

Donderdag 6 juli 2023
Pelt - Rita Hermans overledenDinsdag is Rita Hermans overleden, de echtgenote van François Linsen. Zij was 76 jaar en afkomstig uit Neerpelt. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10 uur) plaats in de parochiekerk van Mol-Millegem.
Het is maar dat je 't weet
Op 29 en 30 juli organiseren microbrouwerij Mølder & Coöp in Pelt, microbrouwerij Vandijck in Lommel en huisbrouwerij De Geiteling in Peer fietstochten tussen deze drie brouwerijen die hun bieren ambachtelijk in Bosland brouwen en de titel "Boslandbrouwerij" dragen. Dat worden lekkere fietstochten!

Straffe kost

Woensdag 5 juli 2023
Vandaag gehoord
"De twee zien mekaar alleen aan de start en aan de finish."
(TVL over Tourrenner Jasper Philipsen en zijn vriendin, die ook de Tour volgt)
Pelt - Ondertussen, op de Breugelweg...ZoomDaar was iemand wat verstrooid toen hij dit verkeersbord plaatste... UPDATE Maar nu staat het correct! Met dank aan de gemeentediensten (foto onder).
Ondertussen, op de Breugelweg...
Zoom
Pelt - Twintiger zwaargewond bij botsingZoomBij een botsing tussen een motor en een auto in de Jagersweg in Meerhout is een 26-jarige man uit Pelt zwaargewond geraakt. Het ongeval gebeurde gisterenavond.
Pelt - WK handbal: België vrij in eerste rondeVanmorgen werd er in Wenen geloot voor de kwalificatiecampagne in aanloop naar het WK-handbal dat in 2025 in Denemarken, Kroatië en Noorwegen zal doorgaan. Op basis van de ranking werd België vrijgesteld voor de eerste kwalificatieronde die in november van start gaat. De Red Wolves komen pas in maart 2024 in actie bij deel 1 van de tweede kwalificatieronde. In januari worden de EK-barragewedstrijden gespeeld met als inzet een plaats in de hoofdgroep van de kwalificatiewedstrijden in aanloop van het EK 2026. België neemt het daarin op tegen Cyprus.
Het is maar dat je 't weet
Olivia en Noah blijven de populairste voornamen. Voor het vierde jaar op rij is Olivia de meest gegeven voornaam aan pasgeboren meisjes in België in 2022. Ze behoudt de voorkeur boven de naam Emma, die 16 jaar lang de populairste naam was, maar in 2019 haar eerste plaats moest afstaan. Noah is voor het tweede jaar op rij de populairste voornaam bij jongens, vóór Arthur en Liam, die Louis op het podium vervangt. (Statbel)
Pelt - Eerste Europese WAGR-conferentie in Sint OdaZoomTijdens het weekend van 21 tot 23 juli vindt in Sint Oda de eerste Europese WAGR-conferentie plaats. Dat is een weekend voor families die een kind met WAGR hebben. Het WAGR syndroom is een uiterst zeldzame ziekte die wordt veroorzaakt door het feit dat een stukje op chromosoom 11 ontbreekt. In België zijn er zo’n drietal patiënten gekend en wereldwijd een 500-tal.
Het delen van informatie (…) Het hele nieuwsbericht

Aanwinsten voor Sparta Lille

Woensdag 5 juli 2023
Pelt - Aanwinsten voor Sparta LilleSparta Lille heeft meerdere spelers aangetrokken: Yakup Onlen (Grote Heide), Tom Berkhof, Tarik Knefati (Grote Heide), Lars Loos (Bocholt VV), Maikel Even, Akim Scheidler (Exc. Hamont), Suphanat Boonphan (Grote Heide), Bryan Van Grinsven, Max Serbrock (Bocholt VV), Anthony Duysters (Peer SV), Joren Heylen en Vic Rademakers.
Het is maar dat je 't weet
De consumptie van melk en melkproducten als yoghurt en vla is in Nederland tussen 2005 en 2021 met zo'n 20 procent gedaald, maar die van kaas en kwark ging met circa 40 procent omhoog. (Bron: Univ. Wageningen)
Zondag 3 september speelt Sparta Lille zijn eerste competitiematch. Er staat een verplaatsig naar Peer SV op het programma.

Kadijk B ontvangt Breugel

Dinsdag 4 juli 2023
Kadijk SK B speelt zaterdag 2 september zijn eerste competitiewedstrijd thuis tegen SV Breugel.
Lindelhoeven VV B speelt zijn eerste competitiematch zaterag 2 september bij Helson B.

Pizzakoerier aangereden

Dinsdag 4 juli 2023
Gisteren in de vooravond werd in de Koning Albertlaan in Pelt een pizzakoerier aangereden door een bestelwagen, bestuurd door een 42-jarige man uit Schaarbeek. De koerier, een 18-jarige uit Hamont-Achel, raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.
Pelt - Twee vrouwen gewond bij botsingBij een botsing tussen twee auto's op de hoek van de Fabrieksstraat en de Noord-Zuidverbinding botsten vanmorgen twee auto's. Daarbij raakten twee vrouwen gewond. De slachtoffers zijn uit Pelt en Balen.

Weg met scootmobiel

Dinsdag 4 juli 2023
Op de Zandberg is een scootmobiel gestolen. Die stond onder een carport.

Lutgarde Steensels overleden

Dinsdag 4 juli 2023
Pelt - Lutgarde Steensels overledenIn haar woonst in Bree is zondag Lutgarde Steensels overleden, de weduwe van de in 1981 gestorven Pierre Rouwet. Zij was 79 jaar en afkomstig uit Overpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.
Pelt - Pierre Van Der Wielen overledenGisteren is Pierre Van Der Wielen overleden, de echtgenoot van Leny Kramer. Hij was 71 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (20-20.30u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan.
Derdeprovincialer Sporting Grote Heide start de competitie zondag 3 september (15 uur) met een verplaatsing naar FC Opitter.

Maria Verpoorten overleden

Dinsdag 4 juli 2023
Pelt - Maria Verpoorten overledenGisteren is Maria Verpoorten overleden, de weduwe van Harrie van de Laar. Ze was geboren in Lommel en werd 96 jaar. Vrijdag om 14.30u is er een afscheidsplechtigheid in het crematorium in Lommel, waarna haar urn wordt bijgezet bij haar echtgenoot op de begraafplaats van Neerpelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Kadijk SK speelt zijn eerste competitiewedstrijd thuis tegen Maasland NO. De aftrap wordt zaterdag 2 september om 20 uur gegeven.
Lindelhoeven VV start de competitie thuis op zaterdag 2 september (18.30 uur). Tegenstander is Kattenbos Sport.
Het is maar dat je 't weet
Pelt - 50 procent Belgen noemt zich katholiekZoomOp vraag van het Jaarrapport van de Katholieke Kerk in België maakte godsdienstsocioloog Wim Vandewiele (KU Leuven) een schatting van het aantal Belgen die zich bekennen tot het katholicisme. Op basis van internationale studies concludeert hij dat anno 2022 50,02 % van de geregistreerde inwoners in België zich rekent tot het rooms-katholicisme. 8,9 % gaat minstens één maal per maand naar de kerk. In België is geen exact cijfermateriaal beschikbaar van het aantal geregistreerde (…) Het hele nieuwsbericht

Herkol opent tegen Gruitrode

Maandag 3 juli 2023
Herkol SV opent de competitie op zaterdag 2 september (19.30) thuis tegen Nevok Gruitrode.
Voor zijn eerste compettiewedstrijd moet Esperanza Pelt naar Beerschot U23. De wedstrijd wordt zondag 3 september (15 uur) gespeeld.
Pelt - Provinciaal kampioenschap meerkamp: 2x goudZoomOp het provinciaal kampioenschap meerkamp in Tessenderlo heeft atletiekclub SACN gisteren twee titels behaald. Daan Van Selst won goud bij de scholieren in een nieuw clubrecord en Lander Loomans haalde goud bij de kadetten.
In totaal tien SACN-ers waren in Tessenderlo van de partij. Tim Stessens won zilver in de categorie M40, Tuur Verheyen deed dat bij de pupillen en vestigde een clubrecord vortex werpen. Op de foto: Yfke en Nienke Stessens die resp. 5de en 6de werden bij de pupillen.

Julia Geerts overleden

Maandag 3 juli 2023
Pelt - Julia Geerts overledenVandaag is Julia Geerts overleden, de echtgenote van Gerard Steensels. Ze was 86 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring, waarna haar urn wordt bijgezet in het columbarium op de begraafplaats aan de Roosendijk. Begroeting: vrijdag (19-20u) in Vanhove Uitvaartzorg aan de Brogelerweg 24 in Bocholt.

Zeg niet te gauw...

Maandag 3 juli 2023
De anonieme mijmeraar
Indertijd, toen de dieren nog spraken, zag je op de achterruit van een auto weleens de sticker “Zeg niet te gauw: ’t is weer een vrouw”. Dat was om komaf te maken met een vooroordeel dat toen (?) heerste, dat vrouwen geen verstand zouden hebben van auto’s of van verkeer in het algemeen…
Ik moest donderdagavond onwillekeurig terugdenken aan die sticker, tenminste aan de eerste helft.
Dat zat zo: door een samenloop van omstandigheden was deze ouwe rakker op Werchter (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Smeulende mesthoop in HeesakkerstraatIn de Heesakkerstraat begon vanmorgen een mesthoop te smeulen. Oorzaak: de resten van barbecuekolen die erop waren gegooid. De brandweer deed het nodige.
Bij een inbraak in een woning aan de Tisselrietweg zijn juwelen gestolen. De dieven waren binnengeraakt via een achterraam. De inbraak is rond middernacht vastgesteld.
Pelt - Hydraulische werktuigen gestolenOp het bedrijventerrein aan de Haltstraat zijn hydraulische werktuigen gestolen. In een stal aan de Leukenstraat gingen dieven met een haspel om te beregenen aan de haal.

Stroompanne kwam ongelegen

Maandag 3 juli 2023
Zoals alle stroompannes kwam ook die van deze voormiddag ongelegen. Ze trof een 1500-tal afnemers in Bocholt, Hamont-Achel en Pelt. Oorzaak was een panne in een middenspanningscabine. Fluvius moest de stroomvoorziening herschakelen en dat duurde een tijdje. Nu is de toestand weer normaal;
Pelt - Postkantoren dicht tussen 12 en 14uOok in de postkantoren geldt een zomerregeling. In juli en augustus zullen alle kantoren gesloten zijn tussen 12u en 14u. Verder gelden de gewone openingsuren, meldt Martien Evens.
Pelt - Buurtfeest Kadijk op zonovergoten terrasZoomOp het jaarlijkse buurtfeest van Kadijk werden de buren ontvangen met een glaasje champagne, gevolgd door een barbecue. Vele nieuwe gezichten, nu ook een deel van de Astridlaan werd uitgenodigd. Een gezellig samenzijn voor jong en minder jong. Een pluim op de hoed voor team Heidi en de datum voor volgend jaar is al geprikt!
Buurtfeest Kadijk op zonovergoten terras
Zoom

en schoeën wandeling

Maandag 3 juli 2023
Pelter Hükske
Pelt - en schoeën wandelingZoom‘Wa vinde van en schoeën wandeling?’ vrugt Zjang ón zèn Zjozee. Lüstert! En had öllie goed, eh! Tot tekomede móndig!
Fons

Buurtfeest in de Langstraat

Zondag 2 juli 2023
Pelt - Buurtfeest in de LangstraatZoom
Afgelopen weekend vond het buurtfeest van de Langstraat plaats. 
Ondanks af en toe een regenbuitje, was het voor jong en oud een geslaagde editie. (Eric Schonkeren)
In Born is vanavond de eerste dag van het Oud-Limburgs Schuttersfeest afgesloten. Nog 30 schutterijen hebben zich in de kavelronden in stand kunnen houden; zij mogen volgende zaterdag vanaf 11u verder kavelen voor de "Um". Aan Belgische kant zijn er nog vijf schutterijen in de running: St.-Monulphus & Gondulphus uit Maasmechelen, Sint-Martinus uit Niel-bij-As, Sint-Elisabeth uit Stokkem, St.-Harlindis en Relindis uit Ellikom, en Sint-Servatius uit Raam.
Pelt - Aanwinsten voor Lindelhoeven VV ALindelhoeven VV A heeft vijf spelers aangetrokken: Kobe Drieskens (Kadijk), Stan Scheelen (Pelt), Tanju Burhan (Mol-Rauw), Rune Eerdekens (Bree-Beek B) en Jeroen Pirotte (vrije speler).

Lena Hoeben overleden

Zondag 2 juli 2023
Pelt - Lena Hoeben overledenVrijdag is Helena Hoeben overleden, de weduwe van Cornelis Gonnissen. Ze was op 24 juni 93 jaar geworden. De uitvaartdienst en de begraving zullen in besloten kring worden gehouden. Begroeting: woensdag (19-19.30u) in uitvaartcentrum Vandebosch.

Harry Poelmans overleden

Zondag 2 juli 2023
Pelt - Harry Poelmans overledenGisteren is Harry Poelmans overleden, de echtgenoot van Anna Van Bree. Hij was 81 jaar. De afscheidsviering en de crematie vinden plaats in familiekring. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan 53.

Jeannine Joos overleden

Zondag 2 juli 2023
Pelt - Jeannine Joos overledenVrijdag is Jeannine Joos overleden, de weduwe van Thieu Stevens. Ze was geboren in Lommel en werd 84 jaar. De afscheidsviering, gevolgd door de begraving van de urn op de begraafplaats aan de Roosendijk, heeft plaats in intieme kring. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Pelt - Proclamatie en 'kleuterdiploma' op BoseindZoomOok Basisschool Boseind zette tijdens de laatste week van het schooljaar heel wat leerlingen in de bloemetjes. Op maandag 26 juni werden de zesdeklassers (foto boven) uitgezwaaid: na 9 jaar op Boseindse banken zijn ze helemaal klaar voor de stap naar het middelbaar. Met zelfgemaakte dansjes, sketches en herinneringen uit de kleuterklas, blikten ze terug op al het moois dat ze hebben meegemaakt.
's Woensdags kregen de 5-jarigen hun kleuterdiploma. Volgend schooljaar leren zij lezen en schrijven bij de juffen van het eerste leerjaar. Gelukkig keren ze in september en oktober nog enkele keren terug naar de kleuterklas om er zorgeloos te spelen. Maar eerst tijd voor vakantie! (PB)
Proclamatie en 'kleuterdiploma' op BoseindProclamatie en 'kleuterdiploma' op Boseind
Proclamatie en 'kleuterdiploma' op Boseind
Zoom
Pelt - De laatstejaars in basisschool De RegenboogZoomOok in basisschool De Regenboog werden deze week diploma's uitgereikt aan de leerlingen die nu naar het middelbaar" gaan. (Heet dat overigens nog zo?)  Leon Alders was er getuige van dat een aantal leerlingen aangevoerd werd in sportwagens en cabrio's... Meer foto's

'Wonen in Limburg' van start

Zaterdag 1 juli 2023
Pelt - 'Wonen in Limburg' van startZoomIn Genk is vandaag woonmaatschappij “Wonen in Limburg” officieel opgestart. Dat betekent dat er in de 42 Limburgse gemeenten éénzelfde sociale woonmaatschappij actief wordt. ‘Wonen in Limburg’ brengt de 19 huisvestingsmaatschappijen en sociaalverhuurkantoren van vroeger onder één dak. De fusie kwam er op vraag van de Vlaamse Regering die sociale woonmaatschappijen en sociaalverhuurkantoren wil samenvoegen tot één woonactor met slechts (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Zes nieuwe spelers voor Kadijk SKKadijk SK heeft zes nieuwe spelers aangetrokken: Senne Dewit (Witgoor), Steffe Creyns (Helson), Rob Janssen (Olmen), Sandro Goossens (Bree-Beek) en Dawda Jarju en Denis Kalala (Eksel). Gert Gorssen gaat aan de slag bij KFC Kaulille, Laurens Buntinx bij KRC Peer en Florin Theuwis bij Achel VV. Martijn Nijs hangt zijn schoenen aan de haak.

Blankenberge, Blankenberge...

Zaterdag 1 juli 2023
Pelt - Blankenberge, Blankenberge...
De vakantie is begonnen en ook dit jaar rijdt er weer een trein naar Blankenberge., de Kustexpress. Van maandag tot vrijdag vertrekt die in Neerpelt om 7.58u en komt hij aan om 10.56u. De terugreis start in Blankenberge om 18.05u en arriveert in Neerpelt om 20.59u. Op zaterdag, zondag en feestdagen is het vertrek in Neerpelt om 7.54u (aankomst 10.59u) en de terugreis in Blankenberge om 17.59u (aankomst 20.58u).
In de weekends van 1 en 8 juli reist de Kustexpress niet verder dan Mol, vanwege de werken aan de spoorlijn tussen Mol en Hamont.
Pelt - Ook dit kan naar het recyclageparkZoom Deze zomer staan op de beide recyclageparken van Pelt, dat van Lommel, Peer en dat van Hechtel-Eksel nieuwe containers. Hierin kan men gratis de met-de-mond-opblaasbare producten voor waterplezier achterlaten.
Wat kan in de container? Opblaasbaar speelgoed voor zwemplezier, zoals zwembandjes; opblaasbare drijfmaterialen zoals krokodillen, eenhoorns, …; kleine zwembadjes die enkel uit PVC bestaan en niet verzwaard zijn met andere materialen.
Wat mag niet in de container? Luchtmatrassen om op te slapen waarbij bovenop het PVC een coating zit; grote zwembaden die in een beugel vastgemaakt worden of grote zwembaden waarbij enkel de bovenste ring opgeblazen moet worden (randen van het zwembad bestaan uit PVC dat versterkt is met ander materiaal); plastic springballen; plastic hottubs (versterkte wanden en onderkant); rubberen bootjes (versterkte onderkant).

Botermelk op vrijdag

Zaterdag 1 juli 2023
300 woorden van Rudi
Pelt - Botermelk op vrijdagEr rest amper één zakje rijst in de voorraadkast. “Daarmee komen we er niet”, zeg ik tegen onze jongste. “Iemand zal naar de winkel moeten.” Kort daarna zit ik op de fiets. Ik parkeer mijn stalen ros aan de supermarkt. Met het zelfscanpistool in de hand heb ik de rijst snel afgerekend. “Ik schiet sneller dan mijn schaduw”, wil ik Lucky Luke-gewijs tegen de winkelmevrouw zeggen. Ze staat er met haar armen over elkaar zoals een sheriff bij. “Tot ziens”, (…) Het hele nieuwsbericht
08/04

Het was een mooie viering van je vormsel gisteren. Het feest was gezellig en de tent,die stond er gewoon bij. Stralende dag en stralende gasten konden zalig genieten in de tuin.

Oma en opa Laing Vanmierlo
07/04

Aaliyah, hartelijk gefeliciteerd met je achttien-de verjaardag. Het is een super dag vandaag. Je hoort nu bij de volwassenen. Geniet van deze mooie dag. Een super dikke PROFIAT van vake en moeke.

Boudewijn en Anita Leyssen-Cardinaels
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Pelt