Het overige nieuws

7500 euro voor dementieafdeling

Donderdag 30 november 2023
Pelt - 7500 euro voor dementieafdelingZoomInterservice, de jaarlijkse verbroedering van 15 Noord-Limburgse serviceclubs, georganiseerd door Fifty One Noord-Limburg, vierde maandagavond zijn 30ste verjaardag. Interservice steunt elk jaar een goed doel. Dit jaar doneert de organisatie €7500 aan WZC De Bekelaar in Lommel via Sense Garden. Sense Garden zal in het woonzorgcentrum een belevenisruimte installeren om mensen met dementie en hun familieleden terug te verbinden en Vonkmomentjes te creëren.
Het gedoneerde (…) Het hele nieuwsbericht

Jos Achten overleden

Donderdag 30 november 2023
Pelt - Jos Achten overledenDinsdag is Jos Achten overleden. Hij was geboren in Bocholt en werd 61 jaar. Maandag (11u) is er een afscheidsdienst in de gebedsruimte van de begraafplaats Eindakker in Pelt. Begroeting: zondag (19-19.30u) in uitvaartcentrum Vandebosch in Pelt.

Suzanne Winters overleden

Donderdag 30 november 2023
Pelt - Suzanne Winters overledenGisteren is Suzanne Winters overleden, de weduwe van Cor Renne. Ze was 86 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in besloten familiekring. Begroeting: maandag (12-13u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Nieuw: gezondheidsrubriek van Anouk

Donderdag 30 november 2023
Gezondheid
Pelt - Nieuw: gezondheidsrubriek van AnoukVanaf vandaag gaat Anouk Mertens meewerken aan de Internetgazet. Om de twee weken brengt ze hier als diëtiste een rubriekje dat iedereen kan interesseren. Dag Anouk!
Hallo allemaal, ik ben Anouk, een gepassioneerde diëtiste. Ik woon in Pelt en werk in het Jessa-ziekenhuis in Hasselt. Iedere twee weken zal er een artikel van mij terug te vinden zijn op internetgazet waarin ik verschillende feiten & fabels alsook weetjes over voeding zal bespreken. Veel leesplezier (…) Het hele nieuwsbericht

KBHB start met handbalacademies

Donderdag 30 november 2023
Pelt - KBHB start met handbalacademiesZoomDe Koninklijke Belgische Handbalbond maakt werk van twee handbalacademies, één in Vlaanderen en één in Wallonië, met als doel talentvolle jongens en meisjes in een schoolomgeving betere trainingsbegeleiding te geven met als doel een carrière in het handbal uit te bouwen. Het project krijgt de steun van de Europese Handbalfederatie EHF. Bart Lenders (foto) is aangesteld als projectmanager en zal samen met technisch KBHB-directeur Jonathan Vandeberg (…) Het hele nieuwsbericht

Gemiddeld 820 km file per werkdag

Donderdag 30 november 2023
Het is maar dat je 't weet
De voorbije twaalf maanden (november 2022 – oktober 2023) lag de filezwaarte op de hoofdwegen in het Vlaamse Gewest op gemiddeld 820 km-uren per werkdag. Dat wil zeggen dat er in die periode elke werkdag gemiddeld 820 kilometer file was gedurende 1 uur.
De filezwaarte is de voorbije jaren blijven stijgen, met een piek in mei 2018. In de daaropvolgende periode was er een beperkte daling, gevolgd door een zeer sterke daling vanaf maart 2020 als gevolg van de coronacrisis. In april 2021 steeg het 12-maands voortschrijdend gemiddelde van de filezwaarte voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis opnieuw. De filezwaarte bereikte in juli 2023 een nieuwe recordhoogte. (Vlaams Verkeerscentrum)

5,5 procent meer ondernemingen

Woensdag 29 november 2023
Het is maar dat je 't weet
Er waren eind 2022 in het Vlaamse Gewest 714.083 ondernemingen actief. Dat is een stijging van ruim 257.000 of 56 procent tegenover 2008. Sinds dat jaar is het aantal ondernemingen elk jaar gestegen, dus ook in de coronajaren 2020 en 2021. In 2022 ging het om een stijging van 5,5 procent. (Statistiek Vlaanderen)

Sint was bij Helibel Hènt

Woensdag 29 november 2023
Pelt - Sint was bij Helibel HèntZoomVanmorgen bracht de Sint een bezoek aan de lagere school van ’t Herent. Hij werd voorafgegaan door enkele zwarte pieten die als ondeugende jongens en meisjes rondjes draaiden op de speelplaats. Vervolgens kwam de Sint rustig aangewandeld tussen de erehaag die de kleuters en leerlingen voor hem hadden gevormd. Als een ‘rockstar’ werd hij verwelkomd.
Na de intrede bracht hij een bezoekje aan elke klas en werden er liedjes, gedichtjes en zelfs een kort toneelstukje voor hem opgevoerd. Tegen de middag had hij elke klas bezocht, zwaaide hij iedereen nog eens uit en vertrok hij naar zijn volgende afspraak.(JH)

André Vanveggel overleden

Woensdag 29 november 2023
Pelt - André Vanveggel overledenGisteren is André Vanveggel overleden, de weduwnaar van Jenny Vanderbiesen. Hij was 91 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Meer huwelijken in 2022

Woensdag 29 november 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 werden in het Vlaamse Gewest 26.571 huwelijken gesloten. Tussen 2000 tot 2020 schommelde het jaarlijkse aantal huwelijken rond de 25.000. In 2020 viel dat aantal terug tot 19.145. Dat was mede het gevolg van de ingevoerde beperkingen op het organiseren van huwelijksfeesten in de context van de Covid-19-pandemie.
In 2022 waren bij de meerderheid van de huwelijken (69%) beide partners nooit eerder gehuwd. Bij bijna 30% van de huwelijken heeft minstens 1 partner een echtscheiding achter de rug. (…) Het hele nieuwsbericht
Op het Challenger tennistornooi van Yokkaichi in Japan heeft Zizou Bergs de kwartfinales bereikt. In de 1/8ste finale versloeg hij een Japanner in twee sets: 6-4, 6-3. In de kwartfinales ontmoet hij opnieuw een Japanner. Vorige week werd Zizou in de eerste ronde van het Challengertornooi van Yokohama uitgeschakeld.
Zomaar even tussendoor
De hele binnenstad van Maastricht wordt een fietszone, waar de auto alleen nog maar "te gast" zal zijn.

Koud en wisselvallig

Dinsdag 28 november 2023
Weerbericht
Pelt - Koud en wisselvalligVanavond is er kans op een regenbui aan de kust, maar elders blijft het droog met bij momenten brede opklaringen. Het kan flink afkoelen bij minima tussen -5 graden in de Hoge Venen en gemiddeld -2 à 1 graden in Vlaanderen. De wind blijft stevig waaien uit noordelijke richtingen.
Woensdag wordt het wisselvallig met kans op enkele regenbuien in Vlaanderen, natte sneeuw of sneeuw in Hoog België. Tussendoor zijn er ook droge perioden en het wordt opnieuw een graadje of twee zachter (…) Het hele nieuwsbericht
De helft van de Limburgse bedrijven wil vlotter talent uit het buitenland kunnen aantrekken. Dat blijkt uit het jaarlijkse arbeidsmarktrapport van VKW Limburg en Unizo Limburg. Arbeidsmigratie makkelijker maken zou volgens hen namelijk een antwoord kunnen zijn op de arbeidsmarktkrapte. Beide werkgeversorganisaties hebben dan ook een tienpuntenplan opgesteld. Achter deze link staan die tien punten opgesomd.
Pelt - Noorderhart-gynaecologen 'knippen' het minstHet Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt blinkt uit in het recente rapport van 2022 over bevallingen, met opmerkelijk lage cijfers voor episiotomie-ingrepen, ook wel bekend als de 'knip'. Dat blijkt uit een rapport van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE).
Jaarlijks verzamelt dat SPE gegevens en trends van Vlaamse kraamklinieken, waaronder het aantal bevallingen, complicaties, keizersneden, inleidingen, episiotomie-ingrepen, doorverwijzingen naar neonatale centra, (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
De helft van al het plastic afval in België wordt niet gerecycleerd. In 2021 werd 80% van het verpakkingsafval gerecycleerd. In 2001 was dat 71%. Of het nu vandaag is of 20 jaar geleden, plastic blijft de minst gerecycleerde afvalcategorie. Toch is de recyclagegraad sterk gestegen van 28% in 2001 naar 49% in 2021. Wat de andere afvalcategorieën betreft, hadden glas en metaal in 2021 een recyclagegraad van 97%, papier en karton 89% en hout 67%. (Statbel)

Man wil 8000 boeken weg

Dinsdag 28 november 2023
Grensgevallen
Ad Maas uit Leende wil zijn 8000 boeken kwijt. Allez, de meeste toch. Hij heeft die tijdens zijn leven verzameld, is nu 83 en vorig jaar overleed zijn vrouw. Hij wil zijn kinderen niet aandoen dat ze na zijn overlijden met die duizenden boeken blijven zitten, schrijft Eindhovens Dagblad. De collectie van zijn echtgenote, een paar duizend romans, heeft hij bij zijn dochter in Lommel mogen plaatsen. Ad is bereikbaar via admaas[!]bureaupubliciteit.nl.

Maria Janssen overleden

Dinsdag 28 november 2023
Pelt - Maria Janssen overledenZaterdag is Maria Janssen overleden, de weduwe van de in 2017 gestorven Julien Driesen. Zij was 91 jaar en afkomstig uit Neerpelt. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Wintershoven.

Politieraad vergadert op 5 december

Maandag 27 november 2023
De politieraad vergadert op dinsdag 5 december om 18.30u in het politiegebouw aan de Energiestraat in Pelt. Op de agenda 14 punten, waaronder de aankoop van twee elektrische wijkvoertuigen.

Lina Vereijken overleden

Maandag 27 november 2023
Pelt - Lina Vereijken overledenVandaag is Lina Vereijken overleden, de echtgenote van Frie Peeten. Zij was 88 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan.
Het is maar dat je 't weet
Mensen die al een opleiding volgen, willen vaker nog meer opleidingen volgen. Dat mattheuseffect is ook duidelijk zichtbaar naar opleidingsniveau: 32,9% van de hoogopgeleiden wilden nog meer opleiding volgen, tegenover 18% van de laagopgeleiden. Een en ander blijkt uit de resultaten van de enquête naar volwasseneneducatie van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Dat bevroeg 8274 18- tot 69-jarigen over de opleidingen die ze volgden en hun interesse om bijkomende opleidingen te volgen. Kort (…) Het hele nieuwsbericht

Lille lachte - en het deed deugd

Maandag 27 november 2023
Carnaval
Pelt - Lille lachte - en het deed deugdZoomAfgelopen zaterdag organiseerde carnavalsvereniging De Liller Meulewiekers haar “Lille Lacht” in het Parochiehuis. Na een welkomstwoordje van prins Frans II kreeg het talrijk opgekomen publiek een avondgevuld programma voorgeschoteld met onder meer een goochelaar, een viertal tonpraters, dansgroep Passionata en Koninklijke schutterij Sint-Sebastiaan op het podium. Ook de dames en heren van de Raad van Elf zorgden voor een act uit eigen huis.
Naar jaarlijkse gewoonte werd ook (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - SACN: 7 podiumplaatsen op LCC-veldloopZoomOp de derde LCC-veldloop in Genk heeft atletiekclub SACN gisteren 7 podiumplaatsen gehaald. Er kwamen op deze heel natte dag 25 SACN-ers aan de start. De eerste wedstrijd leverde meteen zilver op voor pupil Roos Verheyen. Tuur Verheyen (miniemen) haalde goud, Margot Swinnen (masters) brons, net als Robbe Faes (pupillen), Stan Bax (cadetten), Tahnée Vandebroek (junior - foto) en Frieda Hendrikx (masters). (Foto Marc Faes)
Pelt - Ten laatste vandaag je perenboom afhalenZoomDe actie 'Pelt boomt' was een groot succes. Niet minder dan 1500 Peltenaren schreven zich in voor een gratis perenboom. De meesten hebben hun exemplaar intussen afgehaald, maar er zijn nog zo'n honderd boompjes die eenzaam op hun nieuwe baasje wachten bij tuincentrum Tielens (Boelehoef 3). Wie zijn boompje nog moet afhalen kan dat nog doen tot 18 uur vandaag. Daarna zijn ze niet langer beschikbaar want dan krijgen ze elders een geschikt plekje in onze gemeente.

Zebracinema: 'Riceboy Sleeps'

Maandag 27 november 2023
Pelt - Zebracinema: 'Riceboy Sleeps'Zoom"Riceboy Sleeps" - Anthony Shim - Canada - 117'
Regisseur Anthony Shim vertelt, in deze losjes op zijn eigen ervaringen gebaseerde parel, het verhaal van een alleenstaande Zuid-Koreaanse moeder die in een Canadese buitenwijk haar puberzoon probeert groot te brengen. Want ondanks de vele culturele problemen en het racisme is de moeder ervan overtuigd dat daar een beter leven voor haar zoon weggelegd is dan in Korea. De zoon wordt echter steeds nieuwsgieriger naar zijn Koreaanse afkomst en in het bijzonder naar zijn overleden vader.
Een recht naar het hart grijpend drama over een strenge maar kwetsbare en liefdevolle ploetermoeder en haar gedesoriënteerde, tussen twee culturen twijfelende zoon die op zoek is naar een vaderfiguur. Knap in beeld gebracht en met ijzersterke vertolkingen.
Morgen om 20.15u in Dommelhof.

Bè d'n dokter

Maandag 27 november 2023
Pelter Hükske
Pelt - Bè d'n dokterZoomDò kumt en vrouw mè ne klènne bè nen dokter. Dieë klènne jankt daag en naacht. Now git den dokter dieën es onderzüke. Lüstert…
En had öllie goed, eh!
Tot tekomede móndig! (Fons)
Pelt - Handbal: Sporting Pelt - Beyne 29-21In tweede nationale van het handbal heeft Sporting Pelt met 29-21 gewonnen van Beyne. Sporting Pelt staat vijfde in de stand. UPDATE Een verslag van Sven Spooren:
Beide ploegen begonnen wat terughoudend aan de match. Sporting zat misschien al met zijn gedachten bij de afterparty en Beyne had misschien nog de busrit in de benen zitten. Eerste goal viel pas in de 5de minuut. Na deze goal begon er wat meer actie in te komen. De verdediging van Sporting stond (…) Het hele nieuwsbericht

Inbraak in garage in de Esstraat

Zondag 26 november 2023
Pelt - Inbraak in garage in de EsstraatAan de Esstraat in Overpelt is ingebroken in een garage. De politie kreeg gisterennamiddag melding van de feiten.
Pelt - De kampioenen bij WC De BokkerijdersZoomVrijdagavond was er weer het jaarlijkse clubfeest van WTC De Bokkerijders. En daar werden uiteraard de clubkampioenen gevierd. Omdat er 's zondags in twee groepen gefietst wordt, zijn er twee kampioenen. Bij de B-ploeg is dat Martin Van Asten (27 ritten) en bij de A-ploeg Jonas "Flying Joske" Plessers (29 ritten). Proficiat aan allebei!

Op wetenschapsavontuur in Bosland

Zondag 26 november 2023
Pelt - Op wetenschapsavontuur in BoslandZoomJonge nieuwsgierigaards en oudere ontdekkers konden vandaag, tijdens de Dag van de Wetenschap, ondanks het druilerige weer, volop ontdekken, checken, proberen, creëren, bestuderen en vooral: zich amuseren in het Pijnven in Nationaal Park Bosland.
Het ging natuurlijk allemaal over de boeiende natuur van Bosland.
In een mooie expo in het Bosmuseum kon je kennis maken met de dieren van Bosland. Niet alleen de 'big five' everzwijn, oehoe, ree, vos en niet te vergeten (…) Het hele nieuwsbericht
Op wetenschapsavontuur in BoslandOp wetenschapsavontuur in Bosland
Op wetenschapsavontuur in BoslandOp wetenschapsavontuur in BoslandOp wetenschapsavontuur in Bosland
Zoom

Sparta verliest van Eksel B

Zondag 26 november 2023
Pelt - Sparta verliest van Eksel BSparta Lille is bij Eksel B gaan verliezen met 4-1. De Ekselse doelpunten kwamen van Ben Schrijvers (uit penalty), Bjarne Maes, Bert Vanherk en Jens Wouters. Het Sparta-doelpunt werd gescoord door invaller Stijn Meulaers, die meteen voor het eerste tegendoelpunt zorgde dat Eksel in vier wedstrijden moest incasseren.

Herkol verliest van Zonhoven

Zondag 26 november 2023
Pelt - Herkol verliest van ZonhovenHerkol heeft vandaag met zware 0-5-cijfers verloren van Zonhoven Utd. Bij de rust was het al 0-4. Na 13 wedstrijden staat Herkol veertiende in de stand met 12 punten, twee meer dan Hoepertingen en vier meer dan Rode lantaarn KSK Meeuwen.

Esp. Pelt wint Noord-Limburgse derby

Zaterdag 25 november 2023
Pelt - Esp. Pelt wint Noord-Limburgse derbyZoomEsperanza Pelt heeft de Noord-Limburgse derby tegen KFC Eksel gewonnen. Eindstand: 2-0. De doelpunten kwamen van Mourad Daoudi en Maico Gerritsen (uit penalty). (Foto JH)

Handbal: winst voor Sporting

Zaterdag 25 november 2023
Pelt - Handbal: winst voor SportingIn de BENE-league van het handbal heeft Sporting Pelt vanavond het Nederlandse Handbal Houten verslagen met 37-23. Houten staat voorlaatste in het klassement. UPDATE Een verslag van Sven Spooren:
Nog steeds zonder Michiel Lambrecht en Robbe Spooren ging Sporting het veld op tegen Houten. Tommie Falke had zijn collega’s uitgenodigd en liet dan ook maar kijken wat zijn specialiteit is, namelijk al aan de andere kant staan op het moment dat anderen nog aan t zoeken (…) Het hele nieuwsbericht

LHVV wint van Standard Elen

Zaterdag 25 november 2023
Pelt - LHVV wint van Standard ElenLindelhoeven VV heeft vanavond een gemakkelijke zege behaald tegen Standard Elen: 4-0. Vanherck en Meeus maakten elk twee doelpunten. Na 13 wedstrijden staat Lindelhoeven aan de leiding met 29 punten, twee punten meer dan Kadijk SK.

Kadijk verslaat KFC Hamont 99

Zaterdag 25 november 2023
Pelt - Kadijk verslaat KFC Hamont 99Kadijk heeft vanavond met 2-0 gewonnen van KFC Hamont 99. De doelpunten kwamen van Dawda Jarju en Sandro Goossens. Kadijk SK staat tweede in de stand, op twee punten van Lindelhoeven VV. KFC Hamont 99 staat veertiende met 11 punten.

Stal Sport klopt Grote Heide

Zaterdag 25 november 2023
Pelt - Stal Sport klopt Grote HeideStal Sport heeft vanavond Sporting Grote Heide verslagen met 1-0. Bij de rust was de stand nog 0-0. In de tweede helft kwam Stal op voorsprong via Rob Mertens. De paal en de uitstekende keeper van Stal hielden Grote Heide van de gelijkmaker. Bekijk het fotoverslag via deze link.
Stal Sport klopt Grote HeideStal Sport klopt Grote Heide
Zoom

Verlies voor Esperanza B

Zaterdag 25 november 2023
Pelt - Verlies voor Esperanza BEsperanza B heeft vanavond thuis met 1-5 verloren van Heusden 06.

Kadijk SK B - KFC Hamont 99 B 2-1

Zaterdag 25 november 2023
Pelt - Kadijk SK B - KFC Hamont 99 B  2-1Kadijk SK B heeft vanavond met 2-1 gewonnen van KFC Hamont 99 B.

Jef Serroyen overleden

Zaterdag 25 november 2023
Pelt - Jef Serroyen overledenWoensdag is Jef Serroyen overleden, de weduwnaar van Tini Buyvoets. Hij was 83 jaar en afkomstig uit Overpelt. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in de aula van begrafenissen Witters en Baers aan de Herebaan-West in Houthalen. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur).

Gevarieerde tentoonstelling 'Bodem'

Zaterdag 25 november 2023
Pelt - Gevarieerde tentoonstelling 'Bodem'Zoom31 leden van de Lommelse Kunstkring Kosmos - onder wie drie Peltenaren - stonden gisteravond in Lommel klaar om hun nieuwe creaties, of zoals voorzitter Stijn Lauwers het zegt ‘op zijn minst nieuwe inzichten’ te laten zien aan het publiek. Op die jaarlijkse groepsexpo ontmoeten en confronteren leden elkaar met nieuwe creaties of frisse inzichten. En alles wordt er netjes samengebracht onder een gemeenschappelijk (opgelegd) thema, dat deze keer ‘bodem’ is, een begrip zonder grenzen. Een (…) Het hele nieuwsbericht

Eetfestijn bij Kando Noord-Limburg

Zaterdag 25 november 2023
Pelt - Eetfestijn bij Kando Noord-LimburgZoomKando, de nieuwe naam van de Katholieke Vereniging Gehandicapten, heeft met succes een gezamenlijke en gezellige activiteit op het getouw gezet. De Kando-afdelingen van Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel en Pelt mochten 92 leden verwelkomen in ’t Pelterke te Pelt. Samen konden ze genieten van een lekkere maaltijd. Nadien werd er gekiend, voor elke afdeling iets ludieks. De namiddag werd met koffie en taart afgerond. Dit was een eerste stap om in de toekomst nog meer in te zetten op de samenwerking tussen de verschillende afdelingen.

Damesvoetbal: verlies voor Kadijk

Zaterdag 25 november 2023
Pelt - Damesvoetbal: verlies voor KadijkIn het damesvoetbal hebben de dames van Kadijk gisteravond met 6-0 verloren van Bilzen.

Padel-lessen voor leerlingen BSO

Zaterdag 25 november 2023
Donderdag werd er een initiatiedag G-Sporten in Pelt georganiseerd door G-sportcentrum Dommelhof i.s.m. MOEV-Limburg. MOEV wil alle leerlingen uit het kleuter-, basis- en secundair onderwijs aanzetten tot een fitte, gezonde en veilige levensstijl en alle leerlingen plezier laten beleven door te bewegen. Daarom motiveert en ondersteunt MOEV scholen bij de uitwerking van hun bewegings- en sportbeleid. Op Metallic werden er tussen 10u en 14.15u padel-initiatielessen gegeven aan leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs uit Maaseik en Lummen.
Pelt - hEARDROP: de geluiden van het universumZoomEr is weer een nieuwe hEARDROP te beluisteren bij Musica. hEARDROP [!]ASTRA gaat over geluiden van het universum en is volledig gelinkt aan de voorstelling [!]ASTRA die vandaag in première gaat in Dommelhof in Pëlt. Dompel je onder in de verschillende energieën van het universum. Laat je inspireren door het muzikale materiaal van een van de planeten en verken, experimenteer en improviseer samen. Hoe klinkt jouw universum? Er zijn waarschijnlijk nog onontdekte planeten. Hoe zouden die klinken en wat zou typerend zijn voor zo'n planeet?
Er zijn nog een paar tickets voor de voorstelling in Dommelhof. 

Alles kom reg

Zaterdag 25 november 2023
Chel mag het zeggen
Pelt - Alles kom reg“Het kan verkeren,” zei Bredero. En met ‘verkeren’ bedoelde hij ‘verkeerd lopen’. Nu mag ik er niet over oordelen in hoeverre de verkiezingsuitslag van woensdag bij onze buren als een betreurenswaardige gebeurtenis ingeschat hoort te worden, feit is dat het hele politieke bestel bij onze o zo nuchtere vrienden van over de grens totaal op zijn kop staat. Nee, dat hadden die zeventien miljoen anders zo zelfzekere betwetertjes-met-het-opgeheven-vingertje zelf niet zien (…) Het hele nieuwsbericht

Een kinderboek van Hans en Caryl

Vrijdag 24 november 2023
Pelt - Een kinderboek van Hans en CarylZoomOnze medewerker in Beringen, Hans Put, heeft een prachtig kinderboek geschreven: ‘Ella en de toverklok’. Het is het eerste kinderboek met de Limburgse mijnen als decor en werd geïllustreerd door Lommelaar Caryl Strzelecki. Vandaag werd het gepresenteerd op be-MINE in Beringen voor kinderen van de basisschool. Hans las het voor en Caryl toonde ondertussen de tekeningen (foto boven).
Hans Put groeide op in de schaduw van de Beringse mijn. Het verhaal van (…) Het hele nieuwsbericht
Een kinderboek van Hans en CarylEen kinderboek van Hans en CarylEen kinderboek van Hans en Caryl
Zoom

Jef Cardinaels overleden

Vrijdag 24 november 2023
Pelt - Jef Cardinaels overledenVandaag is Jef Cardinaels overleden, de levensgezel van Louisa Maes. Hij was geboren in SInt-Huibrechts-Lille en werd 88 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (20-20.30u) in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat 4 in Lommel. 

Mia Rabijns overleden

Vrijdag 24 november 2023
Pelt - Mia Rabijns overledenVandaag is Mia Rabijns overleden, de weduwe van Adriaan Pellens. Ze was geboren in Overpelt en werd 89 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag 1 december (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Meer klanten bij voedselbanken

Vrijdag 24 november 2023
Het is maar dat je 't weet
De 37 Sint-Vincentiusverenigingen in Limburg helpen momenteel zo’n 11.000 gezinnen met voeding, een toename van 6,5 procent in vergelijking met een jaar geleden. In Genk krijgt Sint-Vincentius 1.600 klanten over de vloer, het hoogste cijfer van alle gemeenten. Lommel staat met 582 klanten op de tweede plaats, Tongeren derde met 494 klanten.

Vijf procent Belgen niet online

Vrijdag 24 november 2023
Het is maar dat je 't weet
Het gebruik van internet is blijven stijgen in 2023: 95% van de Belgen tussen 16 en 74 jaar gebruikt internet tegenover 89% in 2018 en 82% in 2013. Dit blijkt uit de laatste resultaten van de enquête naar het ICT-gebruik bij huishoudens die Statbel, het Belgische statistiekbureau, jaarlijks organiseert.
Van de resterende 5% had 2% ten minste drie maanden voor de enquête geen internet meer gebruikt en 3% had nog nooit internet gebruikt. Bepaalde categorieën van de bevolking zijn (…) Het hele nieuwsbericht
Grensgevallen
Bij de jeugdploegen van Esperanza Pelt hebben we tijdens de trainingen enkele jaren geleden meisjes tussen de jongens zien voetballen. Nu heeft ook PSV Eindhoven voor het eerst in zijn geschiedenis een meisje van negen jaar aangenomen voor de jeugdopleiding. Ze gaat met de jongens mee voetballen. Straf is dat het om een Belgisch meisje gaat, Liz Mathijssen, die tot voor kort bij Beveren voetbalde. De club ziet het als een belangrijke stap om te laten zien dat het vrouwenvoetbal en ook de opleiding almaar serieuzer worden genomen.

Fietsster (77) gewond op Leopoldlaan

Donderdag 23 november 2023
Pelt - Fietsster (77) gewond op LeopoldlaanOp de Leopoldlaan raakten gisterennamiddag een auto en een 77-jarige fietsster in een aanrijding betrokken. De fietsster raakte daarbij licht gewond, maar hoefde niet naar het ziekenhuis.

Mariette Umans overleden

Donderdag 23 november 2023
Pelt - Mariette Umans overledenGisteren is Mariette Umans overleden. Ze was geboren in Neerpelt en werd 76 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in besloten kring. Begroeting: dinsdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat in Lommel.

Digitale vaardigheden fors gestegen

Donderdag 23 november 2023
Het is maar dat je 't weet
De digitale vaardigheden van de Belgen zijn de voorbije jaren fors gestegen. Het percentage Belgen (in de leeftijdsklasse 16 tot 74 jaar) dat over minstens basis digitale vaardigheden beschikt, is gestegen van 54 % in 2021 naar 59 % in 2023. Het streefdoel, zoals geformuleerd in het ‘digitale decennium van de Europese Unie’, dat tegen 2030 80% van de volwassenen basis digitale vaardigheden zouden verworven hebben, blijft intussen nog wel veraf.
De digitale vaardigheden zijn (…) Het hele nieuwsbericht

Kristien Van Broekhoven overleden

Donderdag 23 november 2023
Pelt - Kristien Van Broekhoven overledenGisteren is Kristien Van Broekhoven overleden, de echtgenote van Davy Rabijns. Ze was 49 jaar. Het afscheid vind plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan.

Pas op voor Quishing

Donderdag 23 november 2023
Cybercriminelen ontwikkelen om de haverklap nieuwe manieren om hun slag te slaan. De laatste trend is Quishing. Ze genereren een kwaadaardige QR-code die ze versturen of op een openbare plaats plaatsen. Als slachtoffers de code scannen, worden ze geleid naar een phishingsite of wordt er kwaadaardige software gedownload op hun apparaat. Opletten! Meer info
Het is maar dat je 't weet
Sinds 2017 is in Limburg het aantal hogeschool- en universiteitsstudenten dat tijdens de studies een onderneming opstart verdubbeld: van 368 in 2017 naar 737 in 2022. Dankzij het statuut van student-zelfstandige kunnen ze tijdens hun studies een onderneming opstarten onder een gunstige regeling op vlak van sociale bijdragen.
Het statuut van student-zelfstandige werd in 2017 gecreëerd om jongeren die hogere studies volgen, te motiveren om tijdens hun studie een onderneming op te starten. Zij genieten hierbij van een gunstige regeling voor sociale bijdragen naar analogie met de zelfstandigen in bijberoep. Na afloop van hun studies blijft 45% van de vroegere studenten zelfstandige: 26% in hoofdberoep, 19% in bijberoep.

Leuke matchkes

Woensdag 22 november 2023
Pelt - Leuke matchkesZoom
Vanavond stonden achter de kerk van 't Herent de wedstrijden van de Limburg Cup op het programma voor de U8 & U9. Leuke matchkes tussen de Red Sox en JSW SV Herkol/SV Breugel, met veel supporters aan de zijlijn, en die stuwden de jongens (en meisjes) van SVH/SVB naar de overwinning. De U9 wonnen hun wedstrijd tegen KFC Hamont 99 met 17-6. Ook de U8 vierden de overwinning na een 20-2 overwinning tegen FC Paal-Tervant. 20 tegen 2 - verschil moet er zijn. Al hebben we medelijden met de bezoekende keepers. Op naar de volgende ronde! (Foto JSW)

Nieuwe vennootschap: Dakwerken Reim

Woensdag 22 november 2023
Mustapha Reim uit Pelt heeft de besloten vennootschap Dakwerken Reim opgericht met zetel aan de Haagdoornstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer dakwerken, gevelreinigingswerken, het aanleggen van speelpleinen en sportvelden, slopingswerken en voegwerken.

Aanhangwagen gestolen in Boseind

Woensdag 22 november 2023
Pelt - Aanhangwagen gestolen in  BoseindIn de Gele Bremstraat is afgelopen nacht een aanhangwagen van het merk Trailer gestolen. De dader brak het dubbel slot van de remorque open.
Het is maar dat je 't weet
Er komt tegen 2030 geen halvering van het pesticidengebruik in de EU. Dat heeft een stemming in het Europees Parlement vandaag uitgewezen. Vooral de Europese Volkspartij (EVP), de grootste fractie, ging op de rem staan. Sara Matthieu (Groen) zei na afloop: "De agro-industrie heeft gewonnen op de kap van onze gezondheid en biodiversiteit. Dit is slecht nieuws voor het milieu, de bijen en onze gezondheid."

Termien - Pelt op 6 december

Woensdag 22 november 2023
Pelt - Termien - Pelt op 6 decemberDe wedstrijd Eendracht Termien - Esperanza Pelt die vorig weekend werd uitgesteld zal op woensdag 6 december (20 uur) gespeeld worden.

Zizou Bergs uitgeschakeld in Yokohama

Woensdag 22 november 2023
Zizou Bergs (ATP 152) is uitgeschakeld in de eerste ronde van het Challenger-tennistornooi van Yokohama, in Japan. Hij verloor in een wedstrijd, die ruim twee uur duurde, van de Macedoniër Kalin Ivanovski, die ruim 170 plaatsen lager geklasseerd staat. Setstanden: 6-1, 5-7, 6-2.

Bus- en vrachtwagenchauffeurs gezocht

Woensdag 22 november 2023
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Bus- en vrachtwagenchauffeurs gezochtZoomEr zijn ruim 200 vacatures voor bus- of vrachtwagenchauffeur in Limburg. De VDAB organiseert daarom op dinsdag 5 december een  job- en initiatiedag over dat beroep bij de VDAB in Bilzen. Wie wil, kan daar ook een testrit maken met een bus of vrachtwagen op de oefenterreinen van VDAB. Ook werkgevers zijn er aanwezig met hun vacatures. Er kan dus meteen gesolliciteerd worden.
Als je nog geen rijbewijs D, C/CE of vakbekwaamheid code 95 hebt, krijg je info over de vele opleidingsmogelijkheden. Iedereen is gratis welkom, maar inschrijven is vereist: het aantal plaatsen is beperkt. 
Concreet: dinsdag 5 december 2023, van 9 tot 14.30 uur, Calvarieberg 6, Bilzen. Inschrijven kan tot 28 november via deze link. Je bent tussen 9 en 12 uur doorlopend welkom. (Foto Craig Adderley - Pexels)

Handbalbeker: Bocholt klopt Pelt

Dinsdag 21 november 2023
Pelt - Handbalbeker: Bocholt klopt PeltIn de 1/8ste finales van de Beker van België in het handbal heeft Sezoens Bocholt vanavond Sporting Pelt verslagen met 27-26. De ruststand was 15-13. Bocholt leidde na 10 minuten tot het einde van de wedstrijd maar het verschil was maximaal 3 doelpunten.

Meten is weten

Dinsdag 21 november 2023
Pelt - Meten is wetenZoomDat het de afgelopen dagen en weken overvloedig heeft geregend, is een understatement. Wist je dat je aan de brug op het einde van de Vlasrootweg in Neerpelt het waterpeil van de Dommel kan bekijken? (Foto Guido Swusten)

Jonge kunstenaars aan het werk

Dinsdag 21 november 2023
Pelt - Jonge kunstenaars aan het werkZoomAfgelopen zondag was er een bende super enthousiaste jonge kunstenaars aan het werk op de expo 'Rotation Feaver' van Stefan Serneels in CC Palethe. Naar aanleiding van de kinderkunstendag konden de kids naar hartenlust tekenen: met potlood, houtskool én met de handjes. Met alle tekeningen, knipsels en plaksels werd een gezamenlijke collage gemaakt op een grote rol papier. De zwarte handjes en snoetjes namen de mama's en de papa's er met plezier bij. En dat het een toffe namiddag was! (Veerle Achten)

De kracht van macht

Dinsdag 21 november 2023
Vandaag gelezen
"Macht is een middelpuntzoekende kracht: waar macht is, stroomt nog meer macht naartoe. Doordat dit land is opgebroken in verschillende structuren en machtscentra, hebben alleen partijvoorzitters nog een overzicht. Alle macht vloeit onvermijdelijk naar hen toe. De enige manier om die macht te breken, is te hervormen."
(De van Lommel afkomstige auteur Joachim Pohlmann in De Morgen)

Het wordt kouder

Dinsdag 21 november 2023
Weerbericht
Pelt - Het wordt kouderDankzij de invloed van een hogedrukgebied ten westen van Brest (Frankrijk) krijgen we een volledige droge dag op woensdag. Een warmtefront schuift in de nacht naar vrijdag wel over onze streken waarbij er wat lichte motregen kan vallen. Tot dan is het alleszins droog, maar de hoge en middelhoge wolken nemen wel gestaag toe. Na een zachte donderdag en nog een zachte vrijdagochtend, stroomt koudere polaire en vooral ook onstabiele lucht over onze streken. Het wordt dan een stuk kouder en die koude zet zich in het (…) Het hele nieuwsbericht

Alice Timmermans overleden

Dinsdag 21 november 2023
Pelt - Alice Timmermans overledenVandaag is Alice Timmermans overleden, de weduwe van Pierre Stevens. Ze was 86 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: zondag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Adrienne Van Mulders overleden

Dinsdag 21 november 2023
Pelt - Adrienne Van Mulders overledenGisteren is Adrienne Van Mulders overleden, de weduwe van Theo Kerkhofs. Ze was geboren in Baardegem en werd 95 jaar. Vrijdag (13u) is er een afscheidsdienst in uitvaartcentrum Severens. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in dat uitvaartcentrum.

Adelin Witters overleden

Dinsdag 21 november 2023
Pelt - Adelin Witters overledenGisteren is, omringd door zijn familie, fotograaf Adelin Witters overleden, de echtgenoot van Elza Umans. Hij was 80 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

WK handbal: België tegen Italië

Dinsdag 21 november 2023
Pelt - WK handbal: België tegen ItaliëDeze voormiddag werd in Nyon geloot voor de eerste ronde van de tweede kwalificatiefase van het WK-handbal dat in 2025 in Denemarken, Kroatië en Noorwegen plaatsvindt. België neemt het op tegen Italië. De heenwedstrijd wordt op 13 maart gespeeld in Hasselt, de terugwedstrijd is gepland op 16/17 maart.

Peltse twirlsters naar EK

Dinsdag 21 november 2023
Na hun selectie zondag mogen twee Peltse twirlsters ons land vertegenwoordigen op het Europees Kampioenschap Twirling in Eindhoven 2024. De initialen van hun voornamen vormen alvast het perfect EK-duo! Dat bleek ook al vorig jaar toen ze naar het EK in Italië gingen. Emme Verheijden is gekwalificeerd voor Solo 1 Baton Youth, Solo 2 Baton Youth en Rhythmic Twirl Youth. Kaat Janssen is gekwalificeerd voor Solo 1 Baton Adult en Rhythmic Twirl Adult. Naast deze twee solodisciplines is ze ook (…) Het hele nieuwsbericht
Peltse twirlsters naar EKPeltse twirlsters naar EK
Zoom

Negen priesterwijdingen in 2022

Maandag 20 november 2023
Kerk
In 2022 vonden in België 9 priesterwijdingen plaats. Er waren ook 14 diakenwijdingen. Het aantal seminaristen bedroeg 45. 23 personen volgden vorig jaar de opleiding tot diaken. (KerkNet)

Morgen weer flitsmarathon

Maandag 20 november 2023
Pelt - Morgen weer flitsmarathonMorgenvroeg om 6 uur start weer een 24 uur lange flitsmarathon. In verschillende lokale politiezones wordt er een flitsmarathon gehouden. Let meer dan ooit op je snelheid!

Jos Kums overleden

Maandag 20 november 2023
Pelt - Jos Kums overledenGisteren is Jos Kums overleden, de echtgenoot van Catho Dewit. Hij was geboren in Neerpelt en werd 82 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.
De treinen tussen Antwerpen en Limburg hebben deze voormiddag vertraging opgelopen nadat in het station van Geel een vrouw op de sporen viel, vlak voordat een trein arriveerde. Ze werd slechts lichtgewond, mede omdat ze tussen de twee spoorstaven viel waardoor ze door de onderkant van de trein nauwelijks geraakt werd. Meteen na het ongeval werd het treinverkeer in beide richtingen stilgelegd. De vrouw en de treinbestuurder zijn in shock overgebracht naar het ziekenhuis. Momenteel rijden de treinen weer normaal.

Geen BK-veldloopmedailles voor SACN

Maandag 20 november 2023
Pelt - Geen BK-veldloopmedailles voor SACNZoom
Op het Belgisch kampioenschap veldlopen in Hulshout gisteren heeft atletiekclub SACN, die 21 atleten ter plaatse had, deze keer geen medailles kunnen behalen. Dat had mogelijk ook te maken met de overvloedige regenval.  Tuur Verheyen (foto) was de beste sACN-er met zijn vierde plaats bij de miniemen. Roos Verheyen werd 6de bij de pupillen, Yfke Stessens 7de bij de pupillen, Zjef Ceunen 7de bij de juniors en Jorne Vanherck 10de bij de seniors in de korte cross. (Foto Marc Faes)

Zebracinema: 'Àma Gloria'

Maandag 20 november 2023
Pelt - Zebracinema: 'Àma Gloria'Zoom"Àma Gloria" - Marie Amachoukeli - Frankrijk - 83'
Gloria heeft haar kinderen in Kaapverdië achtergelaten om voor de zesjarige Cléo te zorgen. Plots moet ze terug naar haar thuisland om voor haar eigen kinderen te zorgen. Tijdens de zomervakantie mag Cléo bij haar op bezoek en ontmoet ze de familie van Gloria, waaronder de jongste zoon van Gloria die zijn moeder amper kent. De oudste dochter van Gloria wordt zelf moeder en Gloria dus ineens grootmoeder.
De film is gedraaid in een zo goed als vierkant beeldformaat. Dit maakt het begrip voor de complexe gevoelens van de personages intenser, doordat de aandacht wordt gevestigd op de gezichten van de hoofdpersonages en de omgeving vaak uit beeld blijft. Een teder verhaal met een ontwapenende eenvoud, maar ook met een wervelwind aan emoties.
Morgen om 20.15u in Dommelhof

Spoare vur en reis

Maandag 20 november 2023
Pelter Hükske
Pelt - Spoare vur en reisZoomSoej en Liliane wowwe oech wèl es spoare vur en sjieke reis, mer het kumt er mer nie van. Tot Liliane en idee hit… Lüstert.
En had öllie goed, eh! Tot tekomede móndig! (Fons)

Schaken is gezond

Zondag 19 november 2023
Pelt - Schaken is gezondZoomSchaken is gezond, je leert er mee denken, zegt men. En dat klopt! Woensdag 8 november was de dag van het WICO schaakkampioenschap. De opkomst was na de magere jaren weer veelbelovend: 21 leerlingen en drie leerkrachten namen deel. Voor de eindstand telden de leerkrachten niet mee. Zij speelden een Zwitsers toernooi over de zeven ronden, het was dus voor iedereen een leuke namiddag.
Uiteraard gingen de doorgewinterde clubschakers met de prijzen lopen. Carsten Huysmans won verdienstelijk (…) Het hele nieuwsbericht
Schaken is gezondSchaken is gezond
Zoom

Kadijk B speelt gelijk

Zondag 19 november 2023
Pelt - Kadijk B speelt gelijkKadijk B is, op bezoek bij Heusden 06, niet verder gekomen dan een gelijkspel: 2-2. Voor Kadijk B scoorden R. Thijs en Karafiloski.

Houthalen VV klopt LHVV

Zondag 19 november 2023
Pelt - Houthalen VV klopt  LHVVLindelhoeven VV heeft bij Houthalen VV zijn tweede nederlaag van het seizoen geleden. Uitslag: 2-0. Aan de rust was de stand 0-0. De doelpuntenmakers waren Kaddouri en Visovisek. Burhan (Lindelhoeven) kreeg een rode kaart.

Herkol wint van Mechelen a/d Maas

Zondag 19 november 2023
Pelt - Herkol wint van Mechelen a/d MaasIn Eerste Provinciale heeft Herkol met 3-2 gewonnen van E. Mechelen a/d Maas. Dieter Thijs en Arno Palmans (2) scoorden voor de thuisploeg.

Wim van der Leegte overleden

Zondag 19 november 2023
Bedrijfsnieuws
Afgelopen nacht is in Duizel bij Eindhoven voormalig VDL-topman Wim van der Leegte overleden. Hij werd 76 jaar. Onder zijn leiding groeide VDL uit tot een groep met meer dan honderd bedrijven, met ruim 16.000 medewerkers. De betekenis van van der Leegte voor de regio - ook Noord-Limburg - is enorm. Het familiebedrijf VDL is een van de grootste bedrijven van Zuidoost-Brabant. Sinds enkele jaren staat het concern onder leiding van Wims zoon Willem. De groep had vorig jaar een omzet van 5,8 miljard euro en maakte autobussen, auto's, badkamers, veersystemen, veevoedermachines en warmtewisselaars. In de Industriestraat in Hamont-Achel staat een warmtewisselaarfabriek van VDL Klima, die in 2014 werd geopend. 
Maar van der Leegte zal ook in de herinnering blijven als een charmante, bescheiden Brabander, met de voetjes op de grond. Dat maakte hem ook zo sympathiek. Zijn overlijden zal een grote leegte achterlaten.

Termien-Esperanza Pelt uitgesteld

Zondag 19 november 2023
Pelt - Termien-Esperanza Pelt uitgesteldDe voetbalwedstrijd tussen Eendracht Termien en Esperanza Pelt van deze namiddag is uitgesteld, vanwege de slechte staat van het veld in Genk.

Jan Driesen overleden

Zondag 19 november 2023
Pelt - Jan Driesen overledenGisteren is Jan Driesen overleden, de weduwnaar van Alice Kenens. Jan van Trudo was geboren in Grote-Brogel en werd 95 jaar. Zaterdag wordt hij begraven, na een afscheidsviering (om 10.30u) in de parochiekerk van Neerpelt-Centrum. Begroeting: vrijdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.
Pelt - Marcel Frederix clubkampioen BC De PeelZoomIn OC De Peel werd gisteren, tijdens het clubfeest van biljartclub BC De Peel, ook de finale van het clubkampioenschap gespeeld. Finalisten waren Alex Verduyckt en Marcel Frederix. Deze laatste (links op de foto) mocht zich de nieuwe clubkampioen noemen.
Pelt - Handbal: Waasmunster - Sp. Pelt 22-27In tweede nationle van het handbal heeft Sporting Pelt met 22-27 gewonnen van Waasmunster. Sporting Pelt staat vijfde in de stand.
Pelt - Zaalvoetbal: Overpelt - Beringen 1-5In derde provinciale van het zaalvoetbal heeft RP Overpelt met 1-5 verloren van leider Calcio Beringen. RP Overpelt staat zesde in de stand.

Sporting verliest nipt van Visé

Zaterdag 18 november 2023
Pelt - Sporting verliest nipt van ViséIn de BENE-league van het handbal heeft Sporting Pelt vanavond nipt verloren van HC Visé, de leider in de BENE-league. Uitslag: 24-25. UPDATE Een verslag van Sven Spooren:
Sporting Pelt had heel de wedstrijd het overwicht en dat vertaalde zich ook in de score! De dekking stond als een huis en vooraan kon er dan ook zonder druk aangevallen worden. Dat resulteerde in 6-4 na 10m en zelfs 13-7 na 20 minuten. Ondertussen moesten we wel verder zonder Robbe Spooren die (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - KFC Kaulille klopt Sporting Grote HeideIn Derde Provinciale heeft Kaulille de punten thuis gehouden in de wedstrijd tegen Sporting Grote Heide. Uitslag: 2-1 . Grote Heide kwam op voorsprong door een owngoal van Winters in de 42ste minuut, meteen de ruststand. In de tweede helft vond Nullens twee keer de weg naar de netten.

Kadijk SK wint van KFC Hechtel

Zaterdag 18 november 2023
Pelt - Kadijk SK wint van KFC HechtelIn tweede provinciale is Kadijk bij KFC Hechtel gaan winnen met 0-5. De doelpunten werden gescoord door Dawda Jarju (2), Gwenn Dierckx, Stijn Molenberghs en Kenneth Ulenaers.

LHVV B wint van Esperanza B

Zaterdag 18 november 2023
Pelt - LHVV B wint van Esperanza BIn een matige wedstrijd heeft Lindelhoeven VV B vanavond Esperanza Pelt B verslagen met 3-1. Voor de thuisploeg scoorden Leën (2) en Dilissen. Bel maakte het doelpunt van de bezoekers.

DHCO speelde tegen Beyne

Zaterdag 18 november 2023
Pelt - DHCO speelde tegen BeyneIn het dameshandbal moest DHCO vandaag naar Beyne, naar Union Beynoise.  De beloften wonnen met 33-37 (rust 20-19) en de eerste ploeg speelde 26-26 gelijk (rust 12-13).
Volgend weekend is er het jaarlijks DHCO-eetfestijn in zaal Den Drossaerd!

Sparta Lille verliest van Helson B

Zaterdag 18 november 2023
Pelt - Sparta Lille verliest van Helson BIn Vierde Provinciale is Sparta Lille bij Helson Helchteren B gaan verliezen met 6-1. Daarmee kwam er voor de thuisploeg een einde aan de reeks van zeven nederlagen.

22 procent bedienaars eredienst vrouw

Zaterdag 18 november 2023
Kerk
Onder de 2.277 bedienaars van de eredienst in ons land zijn er 509 vrouwen. Dat is 22 procent van het totaal.
De term 'bedienaars van de eredienst" wordt gebruikt voor personen die benoemd zijn door een bisschop en door de overheid worden betaald. 21 procent van de bedienaars van de eredienst is van buitenlandse herkomst. De meeste buitenlandse priesters komen uit Congo (162), Frankrijk (42) en Polen (22).
(Jaarrapport katholieke kerk van België)
Vandaag gelezen
"De mens beweegt als een zombie door een alomtegenwoordige digitale wereld, voortgestuwd door een spookachtig algoritme."
                                                                Éric Sadin in de NRC

Fernanda D'Joos overleden

Zaterdag 18 november 2023
Pelt - Fernanda D'Joos overledenIn WZC Immaculata in Overpelt is gisteren Fernanda D'Joos overleden, de weduwe van de in 1997 gestorven Marcel Goossens. Zij was 83 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Lommel-Kolonie. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters.
Oud-Peltenaar Zizou Bergs, die nu in Lommel woont, heeft zich gisteren in het Canadese Drummondville gekwalificeerd voor de halve finales van het Challenger indoor hardcourttornooi. Hij versloeg de Duitser Dominik Köpfer in drie sets: 6-4, 4-6, 7-5. Vorige week had Köpfer hem nog verslagen in de halve finales van het tornooi in Calgary. UPDATE Door het forfait van zijn tegenstander gaat Zizou nu rechtreeks naar de finale.

Vermist meisje (14) teruggevonden

Vrijdag 17 november 2023
Het 14-jarige meisje uit Genk, dat als sinds 23 oktober vermist was, is veilig en wel teruggevonden. Dat meldt Child Focus, dat geen details geeft.

Materiaal gestolen uit voertuig

Vrijdag 17 november 2023
Pelt - Materiaal gestolen uit voertuigOp de Heuvelerweg in Neerpelt is werkmateriaal uit een lichte bestelwagen gestolen. De politie kreeg vandaag melding van de feiten. De dader had een gaatje geboord in de achterdeur van het voertuig om binnen te geraken.

Mia Meekers overleden

Vrijdag 17 november 2023
Pelt - Mia Meekers overledenWoensdag is Mia Meekers overleden, de weduwe van Leon Grossard. Ze was 78 jaar. Volgende week zaterdag 25 november om 10u is er een afscheidsviering in uitvaartcentrum Severens. Begroeting aan de urn: vrijdag (19.30-20u) in het uitvaartcentrum.

Philomène Vandenberk overleden

Vrijdag 17 november 2023
Pelt - Philomène Vandenberk overledenGisteren is Philomène Vandenberk overleden, de echtgenote van Michel Geys. Ze was geboren in Lommel en werd 87 jaar. Dinsdag wordt ze begraven op de begraafplaats van Overpelt-Fabriek, na een afscheidsplechtigheid in de Sint-Martinuskerk van Overpelt-Centrum. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Nog snel even naar GLOW Eindhoven?

Vrijdag 17 november 2023
Pelt - Nog snel even naar GLOW Eindhoven?ZoomWie een mensenmassa wil trotseren, maar daarbij adembenemende lichtkunstwerken bewonderen, kan vanavond en morgenavond tussen 18.30 en 23.00 uur nog terecht in het stadscentrum van Eindhoven, voor het mooie GLOW Eindhoven. Je zal het je niet beklagen.
Lichtfestival GLOW is een feest voor je zintuigen en je verbeelding! Op de GLOW-route geniet je van lichtkunstwerken, installaties en satellietprojecties die speciaal gemaakt zijn voor de plaats waar ze staan of plaatsvinden. Alles gemaakt voor en (…) Het hele nieuwsbericht
Nog snel even naar GLOW Eindhoven?Nog snel even naar GLOW Eindhoven?Nog snel even naar GLOW Eindhoven?
Zoom

Staking De Lijn breidt uit

Vrijdag 17 november 2023
Pelt - Staking De Lijn breidt uitZoomDe spontane staking die deze ochtend in de stelplaats van Beverlo uitbrak, krijgt navolging in Sint-Truiden, Winterslag en Hasselt. Er is hinder op verschillende lijnen in Limburg. Het is best de app of website van De Lijn te controleren vooraleer je een busreis plant.

Informatieavond over phishing

Vrijdag 17 november 2023
Pelt - Informatieavond over phishingZoomIn het kader van het project "Zorgzame buurten" organiseerde het zorgteam van Pelt in samenwerking met Tuinhier 't Hent-Lille en Ferm gisteren in OC De Vranken een infoavond over phishing, spoofing en hun verschillende vormen. Valerie Plessers was gastspreker en gaf nuttige tips over o.a. domeinnamen, wachtwoorden, bankcodes enz. aan zo'n 30 aanwezigen. Niet paranoia worden, wel voorzichtig blijven, was de moraal van het verhaal. (Fons Thijs)

Dameshandbal: Overpelt uitgeschakeld

Vrijdag 17 november 2023
Pelt - Dameshandbal: Overpelt uitgeschakeldIn de achtste finales van de Beker van België dameshandbal is Overpelt uitgeschakeld. Het verloor van Sint-Truiden met 37-14.

Nieuwe vennootschap: HAFK

Donderdag 16 november 2023
Kim Schutters (47) uit Pelt heeft de besloten vennootschap HAFK opgericht met zetel aan de Heikant. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de bouw van daken, de vervaardiging van deuren, ramen en trappen en de installatie van garagepoorten, luiken, zonneblinden, traliewerk en hekken.

De eerste maal in de geschiedenis?

Donderdag 16 november 2023
Om over na te denken
Niet te geloven en toch waar: een partijvoorzitter moet bij een therapeut sessies volgen over de impact van woorden en taalgebruik.
Dat is, voor zover wij weten, nog nooit eerder in de Belgische geschiedenis vertoond.

Paddenstoelen (7): de prachtvlamhoed

Donderdag 16 november 2023
Pelt - Paddenstoelen (7): de prachtvlamhoedZoomEen mooie paddenstoel, maar niet eetbaar: de prachtvlamhoed. Mooie foto ook, van Pierre Rutten.
Het is maar dat je 't weet
De vergunning voor gebruik van het omstreden product glyfosaat is vandaag door de expertencommissie van de EU met tien jaar verlengd. Het actieve bestanddeel van verschillende onkruidverdelgers moet niet als kankerverwekkend of hormoonverstorend worden beschouwd, zegt de Commissie. In België is het gebruik van glyfosaat door particulieren hoe dan ook verboden; landbouwers en tuinders mogen het dan weer wel gebruiken.

Serval ontsnapt in Ned. Limburg

Donderdag 16 november 2023
Pelt - Serval ontsnapt in Ned. LimburgZoomIn het Nederlands-Limburgse Herkenbosch is een serval ontsnapt, een soort tijgerkat met opvallend lange poten. Een serval is kleiner dan een tijger maar groter dan een kat. Hij leeft normaliter op de Afrikaanse savanne. Het zijn jachtdieren, zoals alle katachtigen. De serval ontsnapte uit een particulier dierenverblijf.
Het Natuurhulpcentrum (NHC) in Oudsbergen heeft momenteel een paar servals in de verblijven. In ons land is het namelijk verboden om het dier te houden, in tegenstelling tot in Nederland, Duitsland en Frankrijk. (Foto NHC)

Frans Van Dael overleden

Donderdag 16 november 2023
Pelt - Frans Van Dael overledenGisteren is Frans Van Dael overleden, de echtgenoot van Marie-Louise Van Ginneken. Hij was geboren in Arendonk en werd 80 jaar. De uitvaartplechtigheid heeft plaats in familiekring. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.
Het is maar dat je 't weet
De Nederlandse Rijkswaterstaat voert komend weekend geplande onderhoudswerkzaamheden uit aan de A76 ter hoogte van knooppunt Kerensheide. Hierdoor is de E314/A76 tussen oprit Maasmechelen (33) en knooppunt Kerensheide in de richting van Heerlen afgesloten van vrijdag 17 november 21.00u tot maandag 20 november 06.00u. Houd door omleidingen - via Maaseik of Lanaken - rekening met extra reistijd die kan oplopen tot 30 minuten.

Als de kraanvogels voorbijtrekken...

Donderdag 16 november 2023
Pelt - Als de kraanvogels voorbijtrekken...Zoom...dan nadert de winter. De voorbije dagen is de wintertrek van de kraanvogels op gang gekomen. Aanvankelijk trekken ze naar het Franse Lac du Der, waar men komend weekend tienduizenden vogels zal kunnen waarnemen. En daarna gaat het verder, richting zuiden. (Foto Josh Vandijck)

Stafke Bos overleden

Donderdag 16 november 2023
Maandag is Stafke Bos overleden. Hij was geboren in Zonhoven en werd 87 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Mia Ieven overleden

Donderdag 16 november 2023
Pelt - Mia Ieven overledenDinsdag is Mia Ieven overleden, de echtgenote van Toine Cox. Zij was 81 jaar en afkomstig uit Achel. Het afscheid vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in aula de Sprink in Bocholt, gevolgd door de asverspreiding op begraafplaats De Roosen in Pelt. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Mia Vliegen overleden

Woensdag 15 november 2023
Pelt - Mia Vliegen overledenVandaag is Mia Vliegen overleden, de weduwe van de in 2002 gestorven Louis Geuens. Zij was 82 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in aula De Vloot in Leopoldsburg. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Heppen. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in taverne Drakar aan de Antwerpsesteenweg in Leopoldsburg.

Frieten gaan weer duurder worden...

Woensdag 15 november 2023
Vandaag gelezen
(...en goedkoper worden ze nooit:)
"Heel wat West-Vlaamse aardappelboeren zitten met de handen in het haar door de overvloedige regen van de afgelopen dagen. Sommige boeren hebben het al opgegeven nog voor het jaareinde te rooien. Als het voor de jaarwisseling nog vriest, is alles wat in de grond zit verloren."
                                                                                      (De Tijd)

Nieuwe vennootschap: Duimelot

Woensdag 15 november 2023
Heidi Roosen (54) uit Pelt heeft de besloten vennootschap Duimelot opgericht met zetel aan het Marktplein. Tot het doel van de vennootschap behoort dag-, avond- en weekendopvang voor baby's, peuters en kinderen van nul tot twaalf jaar.
Vandaag gelezen
"Men kan niet simpelweg blijven beweren dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor het verband tussen glyfosaat en de ziekte van Parkinson. Er is te veel onderzoek dat in die richting wijst en dat zou moeten aanleiding geven tot een verbod op gebruik van het middel."
Neuroloog Patrick Santens van UZ Gent/UGent over het al dan niet verlengen van de vergunning voor het gebruik van glyfosaat (lees Round-Up) in de EU. De experts beslissen daar morgen over.

Machine vat vuur op boerderij

Woensdag 15 november 2023
Pelt - Machine vat vuur op boerderijDe brandweer werd deze voormiddag opgeroepen omdat een mengvoedermachine had vuur gevat op een boerderij aan de Schansstraat in Overpelt. Er is beperkte schade.

Nieuw: Dekkers Solar Technics

Woensdag 15 november 2023
Sven Dekkers (30) uit Overpelt heeft de besloten vennootschap Dekkers Solar Technics opgericht met zetel aan de Lindelsebaan. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de montage van buiten- en binnenschrijnwerk, serres en veranda's, de verkoop en de plaatsing van zonnepanelen, thuisbatterijen en laadpalen en de installatie van garagepoorten en traliewerk.

Dag van de Wetenschap in UHasselt

Woensdag 15 november 2023
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Dag van de Wetenschap in UHasseltZoomNaar aanleiding van de 50ste verjaardag van Universiteit Hasselt, organiseert men daar dit jaar een XL-editie van de Dag van de Wetenschap op de campus in Diepenbeek.
Zondag 26 november ontdekken bezoekers langs een uitgestippeld parcours op de universitaire campus (4km) ál het onderzoek van onze verschillende instituten en onderzoekscentra. Meer dan 200 onderzoekers staan klaar om bezoekers te ontvangen voor proefjes, workshops, lezingen, rondleidingen en veel meer. Er is een (…) Het hele nieuwsbericht

Kan gebeuren

Woensdag 15 november 2023
Zomaar even tussendoor
Een vrachtvliegtuig dat vorige week donderdag onderweg was van New York naar Luik, heeft rechtsomkeer moeten maken omdat een paard was ontsnapt in het laadruim. Dat meldt de Amerikaanse zender ABC News.

Meer op reis

Woensdag 15 november 2023
Het is maar dat je 't weet
In het tweede kwartaal van dit jaar werd een recordaantal van 5.770.000 reizen gemaakt in België of naar het buitenland. Het aantal reizen is met 4,2% gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019, het vorige recordjaar. In het tweede kwartaal vonden er 1,48 miljoen binnenlandse reizen en 4,29 miljoen buitenlandse reizen plaats. In vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2019 betekende dit een stijging van 5,1% voor de binnenlandse en van 3,9% voor de buitenlandse reizen. (Statbel)

Een op acht leeft in kansarmoede

Woensdag 15 november 2023
Vandaag gelezen
Momenteel leeft één op de acht Belgen in kansarmoede. Die verhouding blijft al jaren min of meer onveranderd. Maar achter dat cijfer schuilt er nog een ander, en dat doet misschien nog meer slikken. Want mocht de sociale zekerheid niet bestaan, zouden zelfs vier op de tien Belgen in armoede leven. (Visie)
Pelt - Nadenken over het beheer van je nalatenschapZoomOp initiatief en uitnodiging van Samana Boseind en in samenwerking met dienstencentrum Pelt en met Okra, KWB en Femma gaven de notarissen Lauwers en Lopez in De Kentings een boeiende uiteenzetting over onderwerpen als nalatenschap, erven, schenken, en zo meer. Daar kwamen meer dan 100 mensen naar luisteren. 
Pelt - Handbal: DHCO verliest van Sint-TruidenIn de 1/8ste finale van de Beker van België in het dameshandbal heeft DHCO gisteravond van Sint-Truiden verloren met 37-14.
Het is maar dat je 't weet
De bever zet zijn opmars in Limburg verder. Volgens een schatting telt de provincie nu ongeveer 220 bevers. Het zuiden van de provincie is minder populair bij die dieren. 

Drogere intermezzo's

Dinsdag 14 november 2023
Weerbericht
Pelt - Drogere intermezzo'sHet wordt de komende dagen wat minder nat, maar geheel droog wordt het nog niet. Ondanks drukstijgingen is de atmosfeer nog net voldoende onstabiel om hier en daar een bui te laten ontstaan. Donderdag gaat het in de late namiddag of avond regenen en vrijdag vallen er enkele buien. Ook in het weekend staat er regen op het programma, maar het zal niet de hele dag regenen. We krijgen tussendoor wat drogere intermezzo's.
Vandaag overheersen de wolken in de namiddag en zijn er perioden met regen. Er (…) Het hele nieuwsbericht

Zonder woorden...

Dinsdag 14 november 2023
Pelt - Zonder woorden...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
Het Agentschap Wegen en Verkeer reinigt in de weekends van 17 en 24 november opnieuw de terreinen van de Limburgse carpoolparkings. Tijdens de reinigingswerken geldt een parkeerverbod.
In de nacht van vrijdag 17 op zaterdag 18 november zijn de volgende parkings aan de beurt: Tongeren, Hasselt, Halen en Beringen. Het weekend erop volgen de parkings in Maasmechelen, Heusden-Zolder, Diepenbeek en Lummen.

Zusjes Verheijden twirlingkampioen

Maandag 13 november 2023
Pelt - Zusjes Verheijden twirlingkampioenZoomOp de provinciale selectie voor het Belgisch kampioenschap twirling in Houthalen-Helchteren zijn drie Peltse zusjes Limburgs kampioen geworden: Emme, Isa en Rosie Verheijden. Alle drie trainen ze bij coach Sarah Broeren. Emme en Isa zijn ook geselecteerd om onze provincie te vertegenwoordigen tijdens het Belgisch kampioenschap in maart volgend jaar in Leuven. De drie Peltse meisjes zijn lid van The Starlights in Achel. Veel succes nog met jullie sport, dames!!

Rony Vangompel weg bij Bocholt VV

Maandag 13 november 2023
Rony Vangompel, ooit nog enkele jaren trainer van Esperanza Neerpelt, stapt op als sportief verantwoordelijke bij Bocholt VV. Hij verlaat de club vanwege "verschillen in visie binnen de club".

De 70-jarigen van het Lindel bijeen

Maandag 13 november 2023
Pelt - De 70-jarigen van het Lindel bijeenZoomZaterdagavond kwamen de 70-jarigen van het Lindel samen om nog eens gezellig bij te praten over de voorbije jaren. Het ging er weer fijn aan toe! (AH)

Er wordt weer volop geschaakt

Maandag 13 november 2023
Pelt - Er wordt weer volop geschaaktZoomNa de hevige covidgolven is het schaakleven teruggekeerd naar de normale toestand. De clubs draaien op volle toeren en er worden weer jeugdkampioenschappen georganiseerd.
Nog voor de vakantie vond het Limburgs jeugdsnelschaakkampioenschap plaats in de lokalen van de Neerpelter Schaakkring (NSK). De NSK-jeugd behaalde drie titels: Carsten Huysmans won in de categorie tot 14 jaar, Rune Algera in de categorie tot 10 jaar en Tuur Bussels is kampioen bij de -8. Algemeen winnaar en kampioen in (…) Het hele nieuwsbericht
Er wordt weer volop geschaaktEr wordt weer volop geschaakt
Zoom

Nieuwe prins bij de Gezellen

Maandag 13 november 2023
Pelt - Nieuwe prins bij de GezellenZoomGisteren werden in de Hubertuszaal het nieuwe prinsenpaar en jeugdprinsenpaar van de Gezellen van Taxandria verkozen. Het zijn prins Jarne, prinses Anke, jeugdprins Vince en jeugdprinses Louise samen met page Lotte en Elise en adjudant Stephan. Op 25 november vieren de Gezellen van Taxandria samen met hen de Nacht van de Ambiance. Iedereen van harte welkom in de feesttent van de scoutsrally. (CT)

Fons Devrindt overleden

Maandag 13 november 2023
Pelt - Fons Devrindt overledenZaterdag is Fons Devrindt overleden, de echtgenoot van Gerarda Pennemans. Hij was 87 jaar en afkomstig uit Overpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt begraven op de begraafpaats van Lommel-Centrum. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Lommel.

Zebracinema: 'The Old Oak'

Maandag 13 november 2023
Pelt - Zebracinema: 'The Old Oak'Zoom"The Old Oak" - Ken Loach - GB - 113'
In een ooit welvarend Brits mijndorp heerst armoede en werkloosheid. The Old Oak, de laatst overgebleven pub, is een toevluchtsoord voor de lokale bevolking. Wanneer een groep Syrische vluchtelingen onaangekondigd in het dorp neerstrijkt, komen de tekortkomingen van de overheid en culturele frustraties naar boven.
Sommige bewoners, onder wie Old Oak-eigenaar T. J. Ballantyne, bieden een helpende hand aan de nieuwkomers. Anderen, zoals stamgasten Charlie en Vic, steken hun – soms racistische – ideeën niet onder stoelen of banken. ‘The Old Oak’ is een film met een groot hart over het belang van solidariteit.
Morgen om 20.15u in Dommelhof
Pelt - Dameshandbal: Aalst - Sporting Pelt 23-17In het handbal (vrouwen liga) heeft Sporting Pelt met 23-17 verloren van Aalst. Aan de rust was de stand 10-10.
Pelt - Dameshandbal: Sporting Pelt - Bilzen  29-22In vrouwen tweede nationale van het handbal heeft Sporting Pelt Bilzen verslagen met 29-22. De ruststand was 15-11.
Pelt - Handbal: Uilenspiegel - Overpelt 32-32In mannen liga 2 van het handbal hebben Uilenspiegel en Overpelt 32-32 gelijkgespeld. De ruststand was 18-16.

Handbal: Sporting Pelt klopt Merksem

Maandag 13 november 2023
Pelt - Handbal: Sporting Pelt klopt MerksemIn mannnen tweede nationale van het handbal heeft Sporting Pelt met 31-26 gewonnen van Merksem. Aan de rust was de stand 16-13.

Jeanine Vrijs overleden

Maandag 13 november 2023
Pelt - Jeanine Vrijs overledenIn Averbode is Jeanine Vrijs overleden. Zij was 78 jaar en gaf les aan het Sint-Maria instituut in Neerpelt. Het afscheid vindt in intieme kring plaats.

Ne nowwe mister

Maandag 13 november 2023
Pelter Hükske
Pelt - Ne nowwe misterZoomAs er ne nowwe mister keumt, daan make de jung het gèèr nogal boont. Zeker Zjefke, op de lèèste baank. Liek deze kieër, mè misterke Herman. Lüstert.
En had öllie goed, eh! Tot tekomede móndig. (Fons)

Alda Croonen overleden

Zondag 12 november 2023
Pelt - Alda Croonen overledenGisteren is Alda Croonen overleden, de weduwe van Driek Sleurs. Ze was vorige maand 90 jaar geworden. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens. 
Pelt - Paddenstoelen (6): de geschubde inktzwamZoomDe eerste geschubde inktzwam (Coprinus comatus) die we ooit zagen stond aan de rand van een bos in Pelt, zag er treurig uit en was pikzwart. Het maakte wel indruk. Heel iets anders dan de fraaie inktzwammen op deze foto. Er zijn meer dan honderd soorten inktzwammen in ons land, lezen we op Wikipedia. Maar of je er inkt uit kan halen weten we niet. Zoals gezegd, eenmaal zwart ziet die zwam er maar vies uit.  (Foto Josh Vandijck)

Wandelen tegen diabetes

Zondag 12 november 2023
Pelt - Wandelen tegen diabetesZoomDe Diabetesliga Noord-Limburg had dit jaar de organisatie van de Vlaamse wandeldag “Stap mee tegen diabetes” georganiseerd in Pelt. Hun startlocatie was buurthuis ’t Heserke en van daaruit kon men het wandelgebied van de Dommelvallei in Pelt verkennen. De vroege vogels hadden nog even wat last van de mist, maar al gauw was de zon van de partij. Zo heeft iedereen genoten van de wandeling in de bos met een stralende zon tussen de bomen. Na de wandeling kon men napraten bij een kop verse soep, een broodje met kaas of hesp of een lekker drankje. Schepen Els Kuppens kwam de dag afsluiten met een lovend woord voor al de vrijwilligers. Ook reikte ze de "Winkelhierbon" van Pelt uit, de prijs van de gratis tombola die aan de wandeling verbonden was. (YV)

Tweemaal verlies voor DHCO

Zondag 12 november 2023
Pelt - Tweemaal verlies voor DHCOVandaag speelde de beloften en dames van de eerste ploeg van DHCO in Sint-Truiden. Ze wisten dat het een moeilijke wedstrijd ging worden tegen de Belgische kampioen van vorig seizoen. En dat bleek ook: de DHCO-beloften verloren met 31-21 en de eerste ploeg met 34-20. Dinsdag spelen ze terug in Sint-Truiden in de voorronde van de Beker van België.
Pelt - NWC-dames winnen Ardèche-kajakmarathonZoomGisteren ging op de Ardèche in Frankrijk de jaarlijkse internationale kajakmarathon door, met start in Vallon-Pont-d’Arc en aankomst in Saint-Martin-d’Ardèche, over een afstand van 36 km. Deze befaamde riviermarathon wordt gehouden met een massastart waarbij 480 boten samen van start gingen. De NWC-dames Hermien Peters en Amber Van Broekhoven wonnen in de categorie dames K2 hun wedstrijd in een tijd van 1u51’39” en mochten een mooi prijzengeld in ontvangst nemen. (…) Het hele nieuwsbericht
NWC-dames winnen Ardèche-kajakmarathon
Zoom
Pelt - Grote Heide - Kabouters Opglabbeek 1-3
In de wedstrijd tegen Kabouters Opglabbeek - op papier een technisch sterkere tegenstander - bood Sporting Grote Heide vanmiddag toch flink weerwerk. Na ruim een kwartier tikte Jonas Theunis de 1-0 tegen de netten en enkele minuten later kreeg Kobe Alen de kans om er 2-0 van te maken, maar hij faalde bij de afwerking. En ineens was Opglabbeek daar: in korte tijd werd het 1-2, na doelpunten van Leandro Merola en Koen Stieners.
In de tweede helft liet Sporting veel kansen onbenut. Opglabbeek maakte er nog 1-3 van, via Michiel Hilven. Dat was meteen de eindstand.

Vroeg begonnen...

Zondag 12 november 2023
Pelt - Vroeg begonnen...Zoom...is half gewonnen. Uit de ploegfoto van Sporting na afloop van de wedstrijd gisteravond.

Volleybal: Tongerlo A - Pelt B 3-0

Zondag 12 november 2023
In tweede promo mannen van het volleybal heeft VC Pelt B met 3-0 verloren van Tongerlo A. VC Pelt B staat zevende in de stand.

Volleybal: Tectum B - Pelt A 0-3

Zondag 12 november 2023
In het volleybal (eerse promo mannen) heeft Tectum Achel B met 0-3 verloren van VC Pelt A. VC Pelt A staat na acht wedstrijden tweede in de stand, Tectum Achel B zevende.

Handbal: Sporting speelt gelijk

Zaterdag 11 november 2023
Pelt - Handbal: Sporting speelt gelijkIn de BENE-League van het handbal is Sporting Pelt bij Kembit-Lions niet verder gekomen dan een gelijkspel: 28-28. Sporting staat zesde in de rangschikking, Kembit-Lions tweede, Kras-Volendam eerste en Bocholt derde. UPDATE Een verslag van Sven Spooren:
Het begin van de wedstrijd werd gekleurd door twee schutters van dienst. Jasper Adams voor Lions en Door Vandebeeck voor Sporting. Ze zouden met respectievelijk 8 en 6 doelpunten ook topscoorders worden van (…) Het hele nieuwsbericht

Herkol verliest van Bree-Beek A

Zaterdag 11 november 2023
Pelt - Herkol verliest van Bree-Beek ASV Herkol heeft vanavond met 3-2 verloren van GS Bree-Beek A. Herkol leidde bij de rust nog met 1-2, na een doelpunt van Palmans en een owngoal van een thuisspeler. 
Pelt - Esperanza Pelt wint van Witgoor DesselNog eens een mooie overwinning van Esperanza Pelt: tegen Witgoor Dessel werd het vanavond 3-0. Bij de rust was het al 2-0. Voor Esperanza scoorden Thomas Paumen en Maico Gerritsen (2). UPDATE Een verslag van de thuisploeg

Kadijk klopt Paal-Tervant

Zaterdag 11 november 2023
Pelt - Kadijk klopt Paal-TervantIn Tweede Provinciale heeft Kadijk SK vanavond met 4-0 gewonnen van Paal-Tervant. De doelpunten werden gemaakt door Stijn Molenberghs (2), Gwen Dierckx en Jarju Dawda.

LHVV verslaat KFC Hamont 99

Zaterdag 11 november 2023
Pelt - LHVV verslaat KFC Hamont 99In Tweede Provinciale heeft Lindelhoeven VV vanvaond met 3-2 gewonnen van KFC Hamont 99. Het was een verdiende zege voor LHVV. Een verdedigend ingesteld KFC leidde aan de rust, maar in een energieke tweede helft trok LHVV de zege over de streep. In die tweede helft scoorden Goutsmet, Mues en Meeus voor LHVV. Vooral het doelpunt van Goutsmet was een pareltje: door een voorzet achter het steunbeen te deviëren legde hij de bal enig mooi binnen aan de tweede paal.
LHVV blijft uiteraard leider.

Koersel B verslaat LHVV B

Zaterdag 11 november 2023
Pelt - Koersel B verslaat LHVV BIn Vierde Provinciale heeft Weerstand Koersel B vanavond Lindelhoeven VV B verslagen met 5-3.

Echt herfstweer

Zaterdag 11 november 2023
Vandaag gezien
Pelt - Echt herfstweerZoomDe overvloedige regen van de voorbije week lijkt achter de rug. Vandaag kwam de zon al regelmatig piepen. Ook voor de komende dagen blijft het wisselvallig met veel wolken, een streepje zon en kans op buien, echt herfstweer dus. Gust Ischen kon alvast deze avond genieten van alweer een mooie zonsondergang. 
Pelt - Esperanza B geklopt door GrenstrappersEsperanza Pelt B heeft met 2-4 verloren van Grenstrappers Lommel-Kolonie.

Georges Loenders overleden

Zaterdag 11 november 2023
Pelt - Georges Loenders overledenGisteren is Georges Loenders overleden, de echtgenoot van Mia Deckers. Hij was 81 jaar. Zaterdag wordt hij begraven op Eindakker, na een eucharistieviering (om 10.30u) in de Sint-Martinuskerk van Overpelt-Centrum. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

De elfde van de elfde

Zaterdag 11 november 2023
Pelt - De elfde van de elfdeZoomLes extrêmes se touchent, zeggen de Fransen. Terwijl de westerse wereld de slachtoffers van beide wereldoorlogen herdacht en er nog dagelijks veel mensen in gewapende conflicten sneuvelen, werd om 11u11 vanmorgen in carnavalsverenigingen "de elfde van de elfde" gevierd, de start van het nieuwe carnavalsseizoen. In Pelt gebeurde dat onder meer aan de Koning Albertlaan bij het standbeeldje van Florlie. Voorzitter Ronny Hoeben van de Gezellen van Taxandria dankte het uittredende prinsenpaar (…) Het hele nieuwsbericht

Ledenfeest bij OKRA-Lindel-Hoeven

Zaterdag 11 november 2023
Pelt - Ledenfeest bij OKRA-Lindel-HoevenZoomMet 70 leden vierden ze bij Okra in het Lindel hun jaarlijks ledenfeest. De deelnemers kregen een driegangenmenu aangeboden en konden een film met beelden van vroeger bekijken..

Albert Dilissen overleden

Zaterdag 11 november 2023
Pelt - Albert Dilissen overledenVandaag is Albert Dilissen overleden, de weduwnaar van Angèle Carpentier. Hij was geboren in Overpelt en werd 89 jaar. De uitvaartdienst vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat in Lommel.

Nieuwe voorzitter scheidsrechters

Zaterdag 11 november 2023
Pelt - Nieuwe voorzitter scheidsrechtersZoomGisteren werd op cursus van de voetbalscheidsrechters in zaal De Schakel in Pelt de nieuwe voorzitter van KNLSV voorgesteld. Michael Cillen (links op de foto) neemt de fakkel over van Paul Smolders (rechts), die als opleider aan de slag gaat bij Voetbal Vlaanderen. Michael is al meer dan 20 jaar actief als voetbalscheidsrechter en zat ook al enkele jaren in het bestuur van de scheidsrechtersvereniging. Hij stelde iedereen gerust dat er wordt verder gewerkt op de stevige fundamenten van zijn voorganger en dat de focus blijft om de hobby als scheidsrechter voor de mannen en vrouwen terug aantrekkelijk te maken. Hij hoopt daarmee ook meer leden te kunnen werven bij deze gezellige vereniging. Buiten de voetbalwedstrijden worden er ook regelmatig uitstappen gedaan; zo staat er binnenkort een kartingrace op het programma. (JH)

Dames Kadijk spelen gelijk

Zaterdag 11 november 2023
Pelt - Dames Kadijk spelen gelijkIn het damesvoetbal hebben de dames van Kadijk SK gisteravond 3-3 gelijk gespeeld tegen Hasselt VV.

Hoor de wind waait...

Vrijdag 10 november 2023
Pelt - Hoor de wind waait...Zoom...door de bomen. Zou de goede Sint wel komen? Dat is de spannende vraag voor veel kinderen. Want als alles goed gaat, zal Sinterklaas dit weekend op vele plaatsen feestelijk op bezoek komen, wind of geen wind! (Tekening Dirk Van Bun)

Peter Paesen overleden

Vrijdag 10 november 2023
Pelt - Peter Paesen overledenVandaag is Peter Paesen  overleden, de echtgenoot van Marie-Josée Vangerven. Hij was 63 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens.

Katrien Vandekerkhof overleden

Vrijdag 10 november 2023
Pelt - Katrien Vandekerkhof overledenGisteren is Katrien Vandekerkhof overleden, de weduwe van de in 2003 gestorven Jan Meurs. Ze was 94 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Jan Monten overleden

Vrijdag 10 november 2023
Pelt - Jan Monten overledenGisteren is Jan Monten overleden, de echtgenoot van Marie-Louise Scheepers. Hij was 76 jaar en afkomstig uit Lommel. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Dieven van Range Rovers veroordeeld

Vrijdag 10 november 2023
Pelt - Dieven van Range Rovers veroordeeldDe rechter in Hasselt heeft vandaag twee broers veroordeeld voor de diefstal van Range Rovers. De oudste kreeg 40 maanden cel, de andere 37 maanden. De dieven sloegen onder meer toe in Beringen, Hechtel-Eksel, Oudsbergen en Pelt. PG)

Annie Kosman overleden

Vrijdag 10 november 2023
Pelt - Annie Kosman overledenIn Sint-Huibrects-Lille overleed op 1 november Annie Kosman, de echtgenote van Hein Stam. Zij was 83 jaar. Het afscheid vond plaats in intieme kring.

Jacques Timmers overleden

Donderdag 9 november 2023
Pelt - Jacques Timmers overledenGisteren is Jacques Timmers overleden, de echtgenoot van Suzanne Damm. Hi jwas 87 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: zondag (11-11.30u) in uitvaartcentrum Severens.

Wees eerlijk over uw huis

Donderdag 9 november 2023
Tribunaliteiten
Pelt - Wees eerlijk over uw huisSommige huizen hebben geheimen die alleen de bewoner kent. De bewoner, waar het hier over gaat, wist dat het huis dat hij al tien jaar bewoonde verzakkingen vertoonde door de kanteling van de vloerplaat. Hij kon het echter verkopen voor 395.000 euro.
De nieuwe eigenaar stelde al kort na zijn intrede vast dat de woning niet deugde en eiste voor de rechtbank terugbetaling van de koopprijs. Ten onrechte, vond de verkoper, want het koopcontract bepaalde dat de koper zelf moest opdraaien voor verborgen gebreken (…) Het hele nieuwsbericht

Mode Divi Fashion failliet

Donderdag 9 november 2023
De rechtbank in Hasselt heeft vandaag het faillissement uitgesproken van mode Divi Fashion uit Pelt. Het neerleggen van de schuldvorderingen gebeurt op 9 december.

Limburg sterkste tegelwipregio

Donderdag 9 november 2023
Vlaanderen heeft tijdens het allereerste Vlaamse Kampioenschap Tegelwippen bijna 3 miljoen tegels ‘gewipt’ of omgerekend bijna 300.000 m² onthard. Limburg is de sterkste regio, met het hoogste aantal gewipte tegels per 1000 inwoners in drie Limburgse gemeenten: Genk, Maasmechelen en Lummen. Brugge spant de kroon in absolute cijfers, met 374.686 uitgebroken tegels. Ambassadeur van de campagne, presentator Bartel van Riet, reikte de prijzen vandaag uit in Lummen. De wedstrijd, die werd (…) Het hele nieuwsbericht

Tweede dag van de treinstaking

Donderdag 9 november 2023
Pelt - Tweede dag van de treinstakingZoom                                                                            (Cartoon: Fobie)

Zitdag (voormalige) grensarbeiders

Woensdag 8 november 2023
Grensgevallen
Wonen, werken, studeren of ondernemen over de grens. Of heb je dit vroeger gedaan? Voor al je vragen over sociale zekerheid in België en Nederland kan je maandelijks terecht op de zitdag van het Bureau voor Belgische Zaken. Maak hiervoor vooraf een afspraak op 0031-765485840. Dit jaar is er nog een zitdag in Lommel op 21 november en op 19 december, telkens in het Huis van de Stad, vanaf 10u. Meer info hier of hier.
Pelt - Waar gaat het Sint-Maartensvuur branden?ZoomHet is komend weekend "Sinte-Marten". Dat betekent dat er in veel wijken houtstapels in brand worden gestoken, een eeuwenoude traditie. Laten we hopen dat het droog hout is, anders is de lol er van af. Volgende vuren zijn vergund door de gemeente:
Op vrijdag 10 november:
- 19u kruising Grote Heide/Grote Heideweg
- 18u Schaapsdijk 14
- 19.30u weide Heuvelstraat 9
- Nachtegaalstraat 11
- 20u Berghei
- 19u Heesakkerstraat 127 (bij café Jar)

Op zaterdag 11 november:
- 18u Rietstraat 70 
- Kolonies 39
- 19u Olmenstraat
- 17u Melkerijstraat
- 19u Coninxsteen
- 18u veld Snoepluststraat
- 18u Hoevenstraat 27
- 18u Pleintje Rozenstraat
- 19u Dorperheidestraat
- 17.30u weide tegenover Gortenstraat 56/58/60
- 17u Sparrenlaan 30
- 19.30u akker Kievitsdriesen
- 18u weide Molenstraat 126
-18.30u Leopoldlaan 56.
De Sittardse cabaretier Cyrille Niël heeft voor zijn theaterprogramma ‘Op zuik nao get gelök’ het Limburgs volkslied hertaald, zoals dat heet. Hij gaat dat nummer nu ook uitbrengen. "Ik wilde een versie maken die meer van nu is en waarin bezongen wordt wat ons op de dag van vandaag verbindt in Limburg", zo vertelt de cabaretier. "Veel mensen herkennen zich ook niet in het lied uit 1909. Neem nu de passage 'Waar de hoorn des herders schalt', ik ben nu 50 maar (…) Het hele nieuwsbericht

Vakbondsactie met busrondrit

Woensdag 8 november 2023
Pelt - Vakbondsactie met busrondritZoomVandaag hielden de vakcentrales van het ABVV, BBTK en ACOD LRB, verantwoordelijk voor de zorgsector, een gezamenlijke vakbondsactie. De militanten bezochten een aantal zorginstellingen in Lommel, Hamont-Achel, Pelt en Peer. De actie was gericht naar de federale en Vlaamse overheid en riep op tot een betere ondersteuning van de ouderenzorg in het algemeen. Het was dus geen actie gericht naar de klinieken of woonzorgcentra zelf of de individuele werkgevers die ze bezochten. Integendeel, ze wilden de (…) Het hele nieuwsbericht

Vandalisme in Sint-Antoniusweg

Woensdag 8 november 2023
Pelt - Vandalisme in Sint-AntoniuswegIn de Sint-Antoniusweg hebben onbekenden een baksteen door een ruit van een woning gegooid. De politie kreeg gisterenavond melding van de feiten.

Weer wolf doodgereden (2)

Woensdag 8 november 2023
De wolvenwelp werd vanmorgen rond 7.15u aangereden. "Aan de manier waarop de wolf lag, was duidelijk te zien dat die langs achter vol geraakt was. Op de röntgenopnamen zagen we dat het bekken volledig verbrijzeld was en dat de poot op meerdere plekken gebroken was. Het moet een enorme klap zijn geweest. Dat dier heeft jammer genoeg geen schijn van kans gehad", aldus Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum vanmorgen.

Kopzorgen om diabetes?

Woensdag 8 november 2023
Gezondheid
Naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag lanceert de Diabetes Liga een wetenschappelijk gevalideerde ‘Diabetes distress-test’. Wie diabetes heeft, partners of ouders van tieners met diabetes, kan die test invullen op www.diabetes.be/kopzorgen en krijgt nadien een persoonlijke ‘Diabetes distress-score’. Die score geeft aan hoeveel kopzorgen diabetes met zich mee brengt en hoe zwaar de aandoening mentaal op het gemoed weegt. Wie een verhoogde score kent, krijgt tips en doorverwijzingen naar gepaste hulp.

Weer wolf doodgereden

Woensdag 8 november 2023
Pelt - Weer wolf doodgeredenZoomOpnieuw is er vanmorgen een jonge wolf doodgereden. Dat gebeurde op de Grote Baan in Helchteren, nabij een plek waar eerder al drie wolven het slachtoffer werden van het verkeer. Het gaat ook nu weer om een mannelijke welp van Noëlla en August. Het is al de vijftiende welp uit de Limburgse roedel die doodgereden wordt. (Foto Welkom Wolf)
De visie van Fobie
Pelt - Ondertussen, in de haven van Antwerpen...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Op de veldloop in Tongeren heeft atletiekclub SACN zondag drie gouden (Daan Verheyen, Tuur Verheyen en Robbe Faes), één zilveren en twee bronzen medailles behaald. 
De veldloop was meteen een uitstekende generale repetitie voor de eigen LCC Decoploop. Nu zondag 12 november worden daar meer dan 500 atleten verwacht, onder wie een 100-tal SACN-atleten. De laatste 5 jaar was die veldloop de best bezette van het seizoen.
Het is maar dat je 't weet
Eindhoven Airport stopt vanaf 2026 met commerciële privévluchten. Dat is één van de maatregelen die de luchthaven neemt om in 2030 de doelstelling te halen van 30 procent minder geluidsoverlast en CO₂-uitstoot ten opzichte van 2019. In totaal gaat Eindhoven Airport 1.000 van de 1.560 jaarlijks beschikbare slots voor privévluchten schrappen, waarmee ook het maximale aantal jaarlijkse vluchten wordt ingeperkt tot 40.500.
Privévliegtuigverkeer is buitenproportioneel vervuilend, zelfs in vergelijking met regulier vliegtuigverkeer. Volgens onderzoek van het "Eindhovens Dagblad" duren twee op de vijf privévluchten via Eindhoven korter dan een uur.

40 extra stuwtjes tegen droogte

Dinsdag 7 november 2023
Pelt - 40 extra stuwtjes tegen droogteZoomOpnieuw is er provinciale subsidie uit het Droogte Innovatie Fonds (DIF) voor boeren die stuwen in grachten plaatsen om te kijken of ze hun akkers op die manier beter kunnen beschermen tegen droogte. Met zo'n stuw krijgt het water meer tijd om in de grond te sijpelen. Zo zouden boeren hun akker minder vaak moeten besproeien met grondwater of met opgepompt water uit waterlopen. In een eerste fase kregen in het kader van het "Bocholt Stuwt"-project al 22 stuwtjes financiële steun. De (…) Het hele nieuwsbericht

Jef Vervloet overleden

Dinsdag 7 november 2023
Pelt - Jef Vervloet overledenGisteren is Jef Vervloet overleden, de weduwnaar van Maria De Beuckelaer en de levenspartner van Maria Van Moorsel. Hij was geboren in RIjkevorsel en werd 89 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

'Het juiste carrièrepad'

Dinsdag 7 november 2023
Vandaag gelezen
"Het was niet makkelijk om mijn ouders ervan te overtuigen dat het een juiste keuze was mijn ingenieursstudies stop te zetten en het als autodidact in de foodbusiness te maken."
Oud-Neerpeltenaar en sterreenchef Viki Geunes in De Tijd
De visie van Fobie
Pelt - Ondertussen, in de Vlaamse politiek...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Victoire Claes overleden

Maandag 6 november 2023
Pelt - Victoire Claes overledenGisteren is Victoire Claes overleden, de weduwe van Pol Hoekx. Ze was 95 jaar en afkomstig uit Neerpelt. De afscheidsviering heeft plaats in intieme kring. Begroeting: zondag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat in Lommel.

Adriana Duysters overleden

Maandag 6 november 2023
Pelt - Adriana Duysters overledenGisteren is Adriana Duysters overleden, de echtgenote van Wim Huyers. Ze was geboren in Budel en werd 84 jaar. De uitvaart vindt plaats in besloten kring; de urne zal worden bijgezet op de begraafplaats in Lindel-Hoeven. Begroeting: woensdag (19-19.30u) in uitvaartcentrum Vandebosch.

Dalende verkoop in detailhandel

Maandag 6 november 2023
Het is maar dat je 't weet
De verkoop in de detailhandel, met uitzondering van de brandstoffen, daalde met 7,3 procent ten opzichte van september 2022. De verkoop in de sector textiel, kleding, schoeisel en lederwaren in gespecialiseerde winkels daalde zelfs met 14,5 procent. (Statbel)

Helemaal weg

Maandag 6 november 2023
Vandaag gelezen
"Ik had 'wegenwerken vermijden' aangezet op mijn GPS en opeens was heel Pelt weg!"
Vandaag start de tweede ronde van de uitkoopregeling voor varkenshouders. Varkensboeren met een impactscore van 0,025 procent kunnen een aanvraag indienen voor de vrijwillige stopzettingsregeling van de Vlaamse overheid. Bij de vorige oproep dienden 236 landbouwers een aanvraag in. Daarbij waren er 47 uit Limburg. (Bron: TVL)

Rieky Gepkens overleden

Maandag 6 november 2023
Pelt - Rieky Gepkens overledenZaterdag is Rieky Gepkens overleden, de echtgenote van Jan Adams. Ze was geboren in Veldhoven (Ned.) en werd 77 jaar. Vrijdag om 10u is er een afscheidsplechtigheid in het crematorium in Lommel, waarna gelegenheid tot condoleren. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Zebracinema: 'Golda'

Maandag 6 november 2023
Pelt - Zebracinema: 'Golda'Zoom"Golda" - Guy Nattiv - GB - 100'
6 oktober 1973 - vijftig jaar geleden, maar een héél actuele film. Op Israëls heiligste dag Jom Kippoer lanceren Egypte, Syrië en Jordanië een gezamenlijke verrassingsaanval op het schiereiland Sinaï en de Golanvlakte. Compleet overrompeld moet premier Golda Meir, de kettingrokende Iron Lady van Israël, het gevaar zien af te wenden terwijl haar volledig mannelijke kabinet haar tegenwerkt. Het is een race tegen de klok, want aan beide kanten van de strijd staan de levens van burgers op het spel.
‘Golda’ is meer dan een unieke karakterstudie, die zich vooral richt op de omgang van de premier met haar generaals en vertrouwelingen, haar ziekte en haar angsten. De vertolking van Helen Mirren als Golda Meir is verbijsterend en is meer dan bepalend voor de kracht van deze film.
Morgen om 20.15u in Dommelhof

Nen èchte boerenzoon

Maandag 6 november 2023
Pelter Hükske
Pelt - Nen èchte boerenzoonZoomDriekske, des nen èchte boerenzoon. Mer umdettie toês nogal es moet helpe, kumtie van tiêd te loat inne school oan.
Vandaag isset half èlf assie oan kumt. Lüstert…
En had öllie goed, eh! Tot tekomede móndig.
Fons

Verlies voor Sparta Lille

Zondag 5 november 2023
Pelt - Verlies voor Sparta LilleIn Vierde Provinciale is Sparta Lille bij Heusden 06 gaan verliezen met 1-0 . Het doelpunt viel in de 6de minuut. Het werd gescoord door B. Claes.
Pelt - Sporting Grote Heide wint bij GestelSporting Grote Heide heeft gedaan wat het moest doen om weer boven in de rangschikking mee te kunnen draaien: winnen op verplaatsing. De club ging bij VK Gestel winnen met 0-1. In de eerste helft scoorde Placide Avouzo Njoh nadat de keeper de bal had gelost na een vrijschop van Kobe Alen. De tweede helft werd ontsierd door enkele gele kaarten en een rode - deze laatste voor thuisspeler Baute.

Kadijk B verliest bij Peer SV

Zondag 5 november 2023
Pelt - Kadijk B verliest bij Peer SVK Peer SV heeft deze namiddag met 1-0 gewonnen van Kadijk SK B. Caerts was de doelpuntenmaker.

Houthalen VV wint van Kadijk

Zondag 5 november 2023
Pelt - Houthalen VV wint van KadijkHouthalen VV heeft Kadijk SK verslagen met 2-0 . De goals vielen in de tweede helft. Lieben en Visovisek zorgden voor de doelpunten.

Paddenstoelen (5)

Zondag 5 november 2023
Pelt - Paddenstoelen (5)ZoomEen echt kabouterdorp op de foto, met zoveel vliegenzwammen. Het is een boeiend verhaal dat Wikipedia over deze paddenstoel brengt. Je leest er onder meer: "Sommige stoffen in de vliegenzwam hebben een bedwelmende of hallucinogene werking. De zwam wordt hierom al lang door verschillende volken gebruikt in rituelen. Onder andere in Lapland, waar soms één vliegenzwam werd geruild tegen één rendier." Dan zouden we een hele kudde rendieren hebben, met al die vliegenzwammen op de foto!

Help! Mijn kind gebruikt drugs!

Zondag 5 november 2023
Het is maar dat je 't weet
Integra organiseert op maandag 20 november van 19 tot 21u een infoavond voor ouders die nood hebben aan informatie over het gebruik van drugs bij hun kind. Die infoavond vindt plaats in Pelt. Inschrijven is noodzakelijk en kan via kelly.jacobs[!]integra-limburg.be of via 011 64 78 11.
Integra ontstond dit jaar uit een fusie van zorGGroep Zin (voorheen CAD Limburg en VGGZ), het centrum voor geestelijke gezondheidszorg DAGG en het centrum voor psychosociale revalidatie Validag.  
Pelt - DHCO verliest thuis tegen SprimontDameshandbalclub DHCO heeft gisteren in De Bemvoort verloren van het Waalse Sprimont. Uitslag: 24-31. Bij de rust was het 14-17.
Dinsdag vertrekt een Belgische delegatie naar Cyprus om er deel te nemen aan de WIKF Continental Cup karate. Karateclub KCAR uit Eksel, Peer en Pelt vaardigt maar liefst 11 atleten af om deel te nemen aan het tornooi dat van 10 tot 12 november plaatsvindt in de Cypriotische stad Paphos.
Zita Weltens, Amber Oyen, Jari Rovers en Daphne Kuipers uit Hechtel-Eksel, Lotte Tjoens, Sem Tjoens, Sidney Van Herreweghe en Laura Sikorski uit Peer, Gies Leynen en Jolien Fransen uit Pelt en Jula Ruysen uit Genk zullen er strijden voor een Europese titel WIKF in de onderdelen Kata, Kumite en Tanto Dori. Met verschillende podia op het afgelopen WK in Denemarken zijn ook dit jaar de verwachtingen en de ambities weer torenhoog! Karateclub KCAR
Weerbericht
Pelt - Het blijft wisselvallig en winderigDe herfst laat zich op korte en lange termijn nog steeds goed voelen. Er staat flink wat wind en het is erg wisselvallig met geregeld regen of buien. Er zijn echter ook droge momenten met wat zon, daar moeten we zeker van profiteren. De temperaturen blijven constant en liggen meestal rond 12 graden. Er is nog geen nachtvorst in het verschiet.
Vandaag domineren wolkenvelden en na wat regen in de ochtend wisselen droge perioden af met buien. Er staat een stevige zuidwestenwind met (…) Het hele nieuwsbericht

Esperanza speelt gelijk tegen Diest

Zaterdag 4 november 2023
Pelt - Esperanza speelt gelijk tegen DiestEsperanza Pelt is, thuis tegen Diest, niet verder gekomen dan een gelijkspel: 2-2. Bij de rust was de stand 0-1. Pelt gaf tweemaal een voorsprong uit handen en werkte zijn kansen niet af. UPDATE Een verslag van Esperanza: 
Pelt blijft de gelijke spelen opstapelen. Ook op speeldag 10 kwam het niet verder dan 2-2 tegen Diest.
Pelt snakte naar een driepunter, nam vanaf het eerste fluitsignaal het initiatief en werd al vroeg beloond. Na tien minuten een (…) Het hele nieuwsbericht

LHVV haalt periodetitel binnen

Zaterdag 4 november 2023
Pelt - LHVV haalt periodetitel binnenIn Tweede Provinciale heeft Lindelhoeven VV vanvond de periodetitel binnengehaald door bij Paal-Tervant met 1-2 te winnen. De eerste goal werd gescoord door Jonas Meeus. Dame Fortuna gunde de bezoekers de periodetitel, want in minuut 93 waaide een mislukte flankvoorzet van rechtsachter Lemmens in het zijnet binnen. 
LHVV was met ruim 200 supporters naar Paal getrokken. Na afloop trok iedereen naar Den Drossaerd voor het grote feest. LHVV is nu zeker van de eindronde maar gaat voor meer, zo was daar te horen.

Herkol verliest van Park Houthalen

Zaterdag 4 november 2023
Pelt - Herkol verliest van Park HouthalenHerkol heeft vanavond met 1- 2 verloren van Park Houthalen. In de 49ste minuut werd het 1-0 via een owngoal van Bouazil. Grossi zorgde in de tweede helft voor de doelpunten van Park.

KFC Hamont 99 B wint van Esperanza B

Zaterdag 4 november 2023
Pelt - KFC Hamont 99 B wint van Esperanza BKFC Hamont 99 B heeft vanavond Esperanza Pelt B verslagen met 3-1.

LHVV B wint van SV Breugel

Zaterdag 4 november 2023
Pelt - LHVV B wint van SV BreugelDe tweede ploeg van Lindelhoeven VV heeft vanmiddag met 4-1 gewonnen van SV Breugel, na doelpunten van Wout DIlissen, Giel Leën, Dries Dingenen en een owngoal.

Paddenstoelen (4)

Zaterdag 4 november 2023
Pelt - Paddenstoelen (4)ZoomIn het Hageven fotografeerde Guido Swusten deze grote  parasolzwam. Die paddenstoelen komen rond deze tijd massaal aan de oppervlakte (foto onder). Hun rijk duurt een paar dagen, daarna zakken ze als een pudding in elkaar. Op deze pagina van WIkipedia is veel over deze paddenstoel te vinden.
Paddenstoelen (4)
Zoom

Troostmuziek op beiaard

Vrijdag 3 november 2023
Pelt - Troostmuziek op beiaardMuziek brengt troost in moeilijke tijden. We herdenken de doden en daarom speelt de beiaardier troostende muziek. Deze week ruilde Matthew Perry (Chandler in Friends) het tijdelijke voor het eeuwige en dus kan je ook de begintune van Friends horen. Dit lied werd deze week ook op de beiaard van Brugge gespeeld en ging vervolgens viraal op Tiktok.
Te horen tijdens de zaterdagmarkt vanaf 11 uur.

Jozef Cox overleden

Donderdag 2 november 2023
Pelt - Jozef Cox overledenGisteren is Jozef Cox overleden, de levenspartner van Karen Verghote. Hij was geboren in Bree en werd 65 jaar. Begroeting: zaterdag (14-14.30u) in uitvaartcentrum Vandebosch.

Treinen rijden minder snel

Donderdag 2 november 2023
Pelt - Treinen rijden minder snelVanwege de storm rijden de treinen momenteel - en zeker tot 20u - aan een snelheid die 20km/u lager ligt dan normaal. Dat meldt Infrabel.

Jan Bloemen overleden

Donderdag 2 november 2023
Pelt - Jan Bloemen overledenGisteren is Jan Bloemen overleden, de echtgenoot van Henriette Monten. Hij was 87 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Diabetes-infobeurs op 14 november

Donderdag 2 november 2023
Gezondheid
Op dinsdag 14 november organiseren het diabetesteam van Noorderhart Mariaziekenhuis, de Overpeltse sportdienst, de Diabetesliga Noord-Limburg en de Eerstelijnszone Noord-Limburg ter gelegenheid van Werelddiabetesdag een gezamenlijke diabetes infobeurs in het ziekenhuis.
Het evenement wil mensen bewust maken van hoe ze diabetes kunnen voorkomen, gezond kunnen bewegen, goed kunnen eten en hun levensstijl kunnen verbeteren. Ook worden de nieuwste technologieën voor diabetes getoond. De (…) Het hele nieuwsbericht

De Lazarustrein

Donderdag 2 november 2023
Tegenligger
Pelt - De LazarustreinZoomLazarus werd door Jezus uit de doden opgewekt, volgens de bijbel. En blijkbaar vond de NMBS het een goed idee om dat op 31 oktober ook nog eens over te doen met de trein Antwerpen–Hamont van 16u09. Dat was een bijzonder oud model, dus niet de dieseltrein, de elektrische dubbeldekker of de nieuwste elektrische trein die ik gewoon ben.
In Lier aangekomen is de motor stilgevallen. Na enkele minuten deelt de treinbegeleider mee dat de treinbestuurder er alles aan zal doen om de motor terug aan de praat (…) Het hele nieuwsbericht

Jacqueline Hermans overleden

Donderdag 2 november 2023
Pelt - Jacqueline Hermans overledenZondag is Jacqueline Hermans overleden, de echtgenote van Thieu Boonen. Ze was geboren in St.-Huibrechts-Lille en werd 74 jaar. De afscheidsplechtigheid en de crematie vinden plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19-20u) in Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Bedelverbod in Eindhoven

Woensdag 1 november 2023
Grensgevallen
Eindhoven gaat een bedelverbod invoeren. Daarmee wil men de bedelbendes een halt toeroepen. Volgens burgemeester Dijsselbloem komen groepjes bedelaars met een busje naar de stad en hebben ze identieke bordjes bij met dezelfde teksten. Volgens de burgemeester is de overlast van daklozen, zwervers en bedelaars in de stad het jongste halfjaar fors toegenomen.

Daar is de storm

Woensdag 1 november 2023
Weerbericht
Pelt - Daar is de stormDe meest recente weerkaarten zien stormweer op donderdag. De kans dat het inderdaad tot een herfststorm komt, is vrij groot. Windstoten van boven 80 km/u zijn mogelijk in onze provincie en er komt een harde wind te staan. Echt stormweer zal beperkt blijven tot de Noordzee, maar dat het hard of zelfs heel hard gaat waaien, staat nu al buiten kijf.
Vandaag overheersen wolkenvelden in de ochtend. Op een lokaal drupje regen na, is het wel meestal droog. Na de middag komen er echter buien vanuit (…) Het hele nieuwsbericht
08/04

Het was een mooie viering van je vormsel gisteren. Het feest was gezellig en de tent,die stond er gewoon bij. Stralende dag en stralende gasten konden zalig genieten in de tuin.

Oma en opa Laing Vanmierlo
07/04

Aaliyah, hartelijk gefeliciteerd met je achttien-de verjaardag. Het is een super dag vandaag. Je hoort nu bij de volwassenen. Geniet van deze mooie dag. Een super dikke PROFIAT van vake en moeke.

Boudewijn en Anita Leyssen-Cardinaels
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Pelt