Neerpelt
Vanuit Peking mailt Sven Agten: "Ik heb tot nu toe nog geen enkel evenement van de OS kunnen bijwonen wegens geen tickets. Helaas, want hoe meer ik er van op TV zie, hoe meer ik ze wil gaan bekijken! Maar voor de handbal deze week vrijdag en zondag heb ik wel ticket, dus dat zal dan de eerste keer zijn dat ik effectief naar de OS ga.
Het vreemde is wel dat je, indien je geen TV kijkt, niet het gevoel hebt dat de OS in Beijing doorgaan. Als je in de stad rondloopt, zie je wel al de vlaggen, en je ziet ook meer buitenlanders maar het echte OS-gevoel heb je daar niet. Dat kan natuurlijk ook niet anders aangezien de evenementen zich afspelen in stadia en op specifieke locaties. Ook is er minder volk op straat, wat dan weer te maken heeft met het mindere aantal auto's. Dus -vreemd genoeg- lijkt het alsof het nu in de stad rustiger is dan normaal; maar ongetwijfeld zal het op de toeristische locaties wel druk zijn.
Het is wel zo dat diegenen die nu voor de eerste maal in China zijn, dingen zien die ze nooit verwacht hadden. (Dat geldt overigens voor ongeveer iedereen die de eerste maal in China komt). En dat komt ook deels door de OS, wat alles in een stroomversnelling doet belanden. Overigens, ik lees wel eens nieuws uit België over China en de OS en het valt me telkens op hoe subjectief de media bij ons zijn.
Ik denk nu aan dat meisje dat te 'lelijk' was om te mogen zingen op de openingsceremonie en vervangen werd door een mooier exemplaar. Dat was dan nieuws in België! Vergeten ze daar dat bv. omroepsters in België toch allemaal
schoon meiskes zijn en toch ook gescreend worden op schoonheid en niet op inhoud?
Er wordt blijkbaar wel eens vergeten dat ze op de OS in 1936 in Berlijn met Hitler hetzelfde deden: Duitsland promoten. Of in 1988 in Seoul, Zuid-Korea; of in 1992 in Barcelona een 6-tal jaren geleden, nadat Spanje lid werd van de EU. Dat is toch allemaal hetzelfde.
En nu dus Beijing. Niks nieuws onder de zon!
Bovendien, van al die drukte over Tibet bv. eerder dit jaar, lees ik niets meer. Ik ben zelf in Tibet geweest en inderdaad, de mensen daar willen meer autonomie, maar ze vergeten wel eens in het westen dat de levensstandaard van de Tibetanen er drastisch op vooruit gegaan is dankzij de Chinezen. Die Tibetanen willen wel meer autonomie maar ze willen het Chinees geld niet kwijt, laten we ons daar maar geen illusies over maken.
Om een lang verhaal kort te maken: kom allemaal naar Beijing en bekijk het zelf eens. Pas dan kunnen we een oordeel vellen.
Alleszins, het zijn nog altijd OS spelen hier, en naar mijn gevoel hebben de Chinezen het goed aangepakt. Het heeft dan wel veel geld en draconische maatregelen gekost, maar het resultaat mag er zijn totnogtoe. Laten we hopen dat het zo blijft!
Sven."