We roken minder en bewegen meer: dat blijkt uit de eerste nationale gezondheidsenquête in België sinds de covid-19-pandemie . Een aantal positieve tendensen valt op. Zo is het aantal volwassenen dat volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie aan voldoende lichaamsbeweging doet in de vrije tijd, gestegen tot 34,9% in 2023-24 (30,1% in 2018). Het aantal mensen dat minstens een dag per week met de fiets naar het werk gaat, is gestegen naar 33,6% (29,3% in 2018).
Daar staat tegenover dat het schermgebruik erg hoog is. Niet minder dan zeven op de tien inwoners van België ouder dan 15 kijken elke dag minstens twee uur tv of video. Tv- of videokijken neemt toe met de leeftijd, terwijl gebruik van sociale media juist afneemt met de leeftijd. In het algemeen hebben jongeren en mensen met een lager opleidingsniveau meer schermtijd.
Ook op het vlak van tabaksgebruik blijft ons land vooruitgang boeken. Het aantal mensen dat dagelijks rookt, is gedaald tot 12,8% (15,4% in 2018). Van die dagelijkse rokers geeft 36% ook aan het komende jaar te willen stoppen met roken. Tegelijk maakt de e-sigaret verder opgang: 6% van de bevolking (vanaf 15 jaar) gebruikt nu e-sigaretten (4% in 2018). Dat komt hoofdzakelijk door de toename bij jongeren: 17% van hen gebruikt e-sigaretten, 6% zelfs dagelijks.
Het aantal mensen dat elke dag alcohol drinkt, is gedaald naar 7,7% (9,7% in 2018). Toch is het algemene alcoholgebruik in België niet even sterk verminderd. De daling wordt afgezwakt door mensen die niet elke dag drinken, maar meer alcohol gebruiken op de dagen dat ze wel drinken. 9,9% van de bevolking (ouder dan 15) geeft aan dat ze het voorbije jaar alcoholgerelateerde problemen hebben gehad, een stijging ten opzichte van 2018 (7%).