Een 53-jarige dame was al bijna vijf jaar in dienst van haar werkgever, toen zij in een depressie belandde en arbeidsongeschikt werd. Gelukkig kon zij via haar werkgever genieten van een verzekeringspolis arbeidsongeschiktheid. De verzekeringsmaatschappij liet echter weten dat zij maar twee jaar een uitkering betaalde omdat de dame “slechts” psychisch ziek was en niet fysiek. Zo stond het ook in de verzekeringspolis.
Niet akkoord, zei de dame, want de antidiscriminatiewet van 2007 verbiedt elk onderscheid op basis van gezondheidstoestand. Na een procedureslag van vijf jaar moest het arbeidshof van Antwerpen uitspraak doen. De verzekeringsmaatschappij beweerde dat er geen discriminatie was, want ze behandelde alle psychisch zieken op gelijke voet. Een drogredenering volgens het arbeidshof, want de discriminatie zat in het onderscheid tussen psychisch en fysisch zieken.
“Als verzekeraars moeten wij het verzekeringssysteem toch betaalbaar houden en premies afstemmen op risico’s”, opperde de verzekeringsmaatschappij. “Kan wel zijn”, stelde het arbeidshof, “maar bovenal geldt de antidiscriminatiewet”.
“Psychische aandoeningen duren doorgaans meer dan twee jaar en het genezingsproces is onvoorspelbaar”, kloeg de verzekeringsmaatschappij. Het arbeidshof antwoordde dat het best mogelijk is dat er meer psychisch zieken zijn, maar daarom zijn ze nog niet langer ziek of is het moeilijker te voorspellen hoe lang ze ziek zijn. “Doorgaans moeten wij bij depressies en dergelijke voortgaan op hetgeen de ‘zieke’ vertelt aan een arts. Bloedonderzoek of scans, het maakt ons niet wijzer”, jammerde de verzekeringsmaatschappij. “Vergeet de psychiaters niet”, weerlegde het arbeidshof, “die kunnen wel degelijk objectief oordelen”.
Ten leste beweerde de verzekeraar dat vooral personen met een psychische aandoening voor hun herstel best aan het werk blijven en dat is goed voor hun re-integratie. “Is voor fysiek zieke personen een re-integratie dan niet belangrijk voor een herstel”, kaatste het arbeidshof de bal terug. Kortom, het arbeidshof kende geen genade voor de clausule in de polis die psychisch zieke personen maar voor een beperkte tijd een uitkering toekende en verklaarde de clausule nietig.
Een verzekeringspolis is er om te lezen, maar stemt ook tot nadenken. De Britse komiek en kinderboekenschrijver Paul Jennings sprak van een kruising tussen weddingschappen en filosofie, als het om verzekeringen gaat.
Jan Bouly (advocaat)