We trekken deze zomer massaal op reis naar het buitenland. Spanje, Frankrijk en Italië zijn de populairste bestemmingen. Rusland vinden we op dit moment niet meteen terug in vakantielijstjes. Paul Lookman (81) uit Koersel trok onlangs op vakantie naar Rusland, in zijn eentje. En hij daar wel verschillende redenen toe. Zijn leeftijd: het was nu of nooit en anderzijds zijn interesse in de geopolitieke geschiedenis. Paul is de auteur van de boeken 'De wereld na Trump en Merkel' en 'Het zionistische project Israël'.
"Het was mijn ambitie om de twee grootste landen, die naast de VS de wereldpolitiek bepalen, te bezoeken. China had ik al afgevinkt en Rusland dus nu ook. Het was niet simpel om er te geraken. Je kan viaTalinn, de hoofdstad van Estland, met een bus de grens over. Maar die piste vond ik toch risicovol. Je weet maar nooit of ze de grens sluiten. Uiteindelijk ben ik via Turkije gegaan", vertelt Paul.
Visum
"Ik heb een e-visum aangevraagd en daar moet je heel veel vragen invullen. Ze vragen je het hemd van het lijf. Het was een beetje absurd maar uiteindelijk heb ik mijn visum gekregen. Eenmaal gearriveerd in Moskou ging het relatief vlot. Er waren lange wachtrijen en ik werd gewaarschuwd dat ze zouden moeilijk doen, vragen zouden stellen, je smartphone zouden controleren maar dat is allemaal niet gebeurd. Het verliep allemaal heel gewoon zoals in elk ander land".
Uiteindelijk kan Paul doodgewoon een taxi nemen naar zijn hotel.
"De chauffeur was een aangename kerel die goed Engels sprak. Ik had op voorhand een gids geboekt voor Moskou en eentje voor Sint-Petersburg. Ik had meteen een goed gesprek met de taxichauffeur en ook in het hotel verliep het aangenaam. Ik ben vier dagen in Moskou gebleven en heb met mijn gids heel veel gesproken over de geschiedenis, de cultuur en over de politiek. Er was helemaal geen terughoudenheid om over die zaken te praten. Moskou is een prachtige stad, ik heb er heel veel gezien. De stad ligt er prachtig bij, alles was zo netjes. Er waren uiteraard weinig buitenlandse toeristen maar wel veel Russische toeristen".
Na vijf dagen Moskou neemt Paul de hogesnelheidstrein naar Sint-Petersburg. Het plan was om er een lezing te houden aan de universiteit maar die werd op het laatste moment afgezegd.
"Van het station naar mijn hotel was het slechts 800m en dat heb ik als een goede Nederlander te voet afgelegd", lacht Paul.
"De lezing is niet kunnen doorgaan maar ik heb wel op een andere locatie de studenten ontmoet. Ik heb er gesproken over Europa en mijn idee over de toekomst van de Europese Unie. De studenten vonden bijvoorbeeld dat Europa een veel te grote broek aanheeft, dat Europa zich met teveel dingen bemoeit. Europa stelt in hun ogen niet zoveel voor in vergelijking met China of Amerika".
Ondertussen werkt Paul aan een nieuw boek, deze keer over Afrika, een snel groeiende wereldmacht.
Het volledig reisverslag kan je lezen via deze link.