Team Voluit en Vlaams Belang wilden van de meerderheid meer uitleg over de zogenaamde 'gratis' gezonde maaltijden en stelden gelijkaardige mondelinge vragen.
"1 op 10 Vlaamse kinderen wordt regelmatig geconfronteerd met een tekort aan gezonde voeding. Daarom wil Vlaams minister Caroline Gennez (Vooruit) 97 euro per kind investeren in gezonde maaltijden op school. Maar er zit een adder onder het gras".
"Zo is er zeker geen sprake van een gratis maaltijd voor elk kind want elk lokaal bestuur moet nog minstens 73 euro opleggen waardoor dit plan voor vele besturen onbetaalbaar wordt. Kortom, opnieuw een kost die wordt doorgeschoven naar lokale besturen. Bovendien zorgt dit ook voor veel planlast, zowel voor lokale besturen als scholen. Vorige legislatuur voerden we ook al een gelijkaardig debat hier in de gemeenteraad rond gratis soep. Gezonde voeding is belangrijk, maar de middelen en mankracht moeten gericht ingezet worden voor kerntaken en voor die maatregelen die echt het verschil maken, bijvoorbeeld op het vlak van flankerend onderwijsbeleid", zegt An Moons van Team Voluit.
Vlaams Belang
"Voor een stad als Beringen betekent dat een enorme bijkomende kost op een moment waarop we al heel zorgvuldig moeten omspringen met onze middelen. Meer dan 120 Vlaamse gemeenten hebben intussen al aangegeven dat ze hier niet op kunnen of willen ingaan. Niet omdat ze tegen gezonde voeding zijn, maar omdat dit soort symbolische politiek zonder structurele financiering gewoonweg onverantwoord is. Bij Vlaams Belang geloven wij niet in vrijblijvende “gratis”-politiek die vooral goed klinkt tijdens verkiezingscampagnes maar niets structureels oplost.
Wij geloven in duurzame oplossingen. Als je écht kinderen uit de armoede wil helpen, dan moet je inzetten op kwaliteitsvol en sterk onderwijs. Een kind dat goed onderwijs krijgt, bouwt aan zijn toekomst. Een kind dat enkel een gratis maaltijd krijgt zonder toekomstperspectief, blijft afhankelijk.
Z oals Roosmarijn Beckers het mooi zegt:
“Geef een man een vis, en hij heeft één dag te eten. Leer een man vissen, en hij heeft eten voor zijn hele leven.” We moeten armoede bestrijden door mensen sterker te maken, niet afhankelijker"; vertelde Oriana Saeren van het Vlaams Belang.
Ann-Sofie Vanoverstijns (CD&V) gaf repliek: “Stad Beringen zet al heel wat jaren in op een structurele en gerichte aanpak van kinderarmoede. Dit gebeurt vanuit de Armoedecoördinator en het OCMW maar ook vanuit gerichte acties en partnerschappen, denk o.a. aan het verminderd tarief, de UITpas, de brede school, Kind en Taal, Vonk, het Huis van het Kind…
De samenwerking met ervaringsdeskundigen, armoedeverenigingen, professionele partners en scholen is hierbij zeer belangrijk. Daarom zijn we blij dat heel wat scholen in Beringen deelnemen aan een traject rond armoedebeleid op school onder begeleiding van Krijt vzw. Twee medewerkers vanuit stad Beringen volgden in dit kader ook een opleiding om scholen te begeleiden in het uitwerken van een armoedebeleid op school. In die zin is er dus al langer structureel overleg met scholen over een gezamenlijke aanpak van kinderarmoede. En meer specifiek werden de recente plannen van minister Caroline Gennez onlangs ook besproken op het Lokaal overlegplatform basisonderwijs.
We wachten natuurlijk nog op de definitieve teksten om zich te krijgen op de concrete voorwaarden. Maar op basis van de info die we nu hebben en op basis van het gesprek met de scholen en de betrokken diensten, kunnen we wel al het volgende aangeven: de huidige plannen om via een jaarlijkse cofinanciering van 73 euro per leerling te zorgen voor dagelijkse gratis gezonde maaltijden op school zijn niet haalbaar.
Afhankelijk van de berekeningswijze zou dit voor 5367 schoolgaande kinderen die wonen in Beringen uitkomen op een cofinanciering vanuit de stad van 391.791 euro per jaar. Baseren we ons op 5115 kinderen die in Beringen naar school gaan, dan komen we uit op 373.395 euro per jaar. In de praktijk levert dit dan nog maar een werkingsbudget op van amper 1 euro per kind per schooldag. En hoewel er zeker een positieve impact kan zijn op het vlak van gezondheid en armoede, lijkt ons dit naast een onhaalbare financiële kost, ook geen efficiënte en effectieve inzet van middelen.
Op het Lokaal overlegplatform geven de scholen ook aan dat de logistieke uitdaging om dagelijks maaltijden te verdelen en verwerken niet realistisch is. Heel wat scholen doen al projecten rond gezonde voeding. Maar geen enkele school in Beringen is op dit moment echt uitgerust voor een project van deze omvang.
We zijn blij dat er vanuit Vlaanderen middelen worden vrijgemaakt om in te zetten op kinderarmoede en gezondheid. Maar er is meer overleg nodig om te werken aan een scenario dat realistisch is voor scholen en lokale besturen. We gebruiken alle mogelijke overlegkanalen om hieraan bij te dragen. En we hopen dat er toch meer realistische scenario’s uit de bus komen zodat we deze Vlaamse middelen ook in Beringen gericht kunnen inzetten om kinderarmoede te bestrijden en de gezondheid van onze kinderen te bevorderen”.