Het overige nieuws

Bocholt - De directeur is de winnaar van de koers!ZoomVandaag, 31 januari, vierden we de nationale dag van de schooldirecteur. Want vandaag was de directeur de winnaar van de koers. Dagelijks leveren zij heel wat inspanningen om van hun school een plaats te maken waar leerlingen en studenten zich volop kunnen ontwikkelen en waar het personeelsteam zich thuis voelt. Zéker bijzondere dank voor hun inzet, het doorzettingsvermogen en de flexibiliteit om in deze onrustige wereld, waar slechte berichten en indringende beelden het nieuws domineren, werk te (…) Het hele nieuwsbericht
De directeur is de winnaar van de koers!
Zoom
Het is maar dat je 't weet
"Hoger opgeleiden worden gemiddeld vijf jaar ouder en leven bovendien veertien jaar langer in goede gezondheid dan lager opgeleiden." (MT/Sprout)
Bocholt - Handbalbeker: Bocholt niet naar finaleIn de halve finale van de handbalbeker is Bocholt gaan verliezen in Visé. Uitslag: 30-26. Bij de rust was het 17-13. Er komt geen terugwedstrijd.

Boerenprotest aan het Klaverblad

Dinsdag 30 januari 2024
Donderdag 1 februari zal er een actie zijn van de boeren op het Klaverblad in Lummen. Er zullen vier colonnes vertrekken tijdens de ochtendspits. De boeren verzamelen vanaf 6u aan Floralux in Ham, de kerk van Zwartberg, de douane in Bekkevoort en Ikea Hasselt om dan naar Lummen te rijden. Je kunt dus best de omgeving vermijden...

Ondertussen, in Denemarken...

Dinsdag 30 januari 2024
De visie van Fobie
Bocholt - Ondertussen, in Denemarken...Zoom                                                                             (Cartoon: Fobie)

Hogere temperaturen houden aan

Dinsdag 30 januari 2024
Weerbericht
Bocholt - Hogere temperaturen houden aanTussen een uitgestrekt hogedrukgebied over het zuiden van Europa en depressies in het noorden worden storingen onder verzwakte vorm over onze regio's gestuurd. Het zijn vooral de wolken die het weerbeeld domineren en af en toe valt een weinig neerslag. De temperaturen blijven wel hoog voor de tijd van het jaar.
Vandaag domineren wolken het weerbeeld en hier en daar is een spatje motregen mogelijk. Af en toe is er ook een streepje zon, al zijn de wolken wel steeds in de meerderheid. Het kwik (…) Het hele nieuwsbericht

Guillaume Kwanten overleden

Dinsdag 30 januari 2024
Bocholt - Guillaume Kwanten overledenGisteren is in Meeuwen Guillaume Kwanten overleden, de weduwnaar van Catharina Kwanten. Hij was 94 jaar en afkomstig uit Sint-Huibrechts-Lille. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Meeuwen, gevolgd door de teraardebestelling op de begraafplaats van Kaulille. Begroeting: vrijdag (20-20.30 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.

Hacking Limburg.net: wees waakzaam

Dinsdag 30 januari 2024
Bocholt - Hacking Limburg.net: wees waakzaamAfvalintercommunale Limburg.net gaat meer dan 280.000 brieven sturen naar klanten die persoonlijk getroffen zijn bij de cyberaanval half december. 61 personen die in schuldbemiddeling zaten, werden al gecontacteerd. Daarnaast roept Limburg.net op tot waakzaamheid.
Een gedetailleerde lijst maken van alle gestolen data per individu blijkt niet aangewezen, zegt de intercommunale. De Vlaamse Toezichtcommissie raadt dat uitdrukkelijk af. Limburg.net wacht de officiële richtlijn hieromtrent af. Enkele (…) Het hele nieuwsbericht
Bocholt - Waar men gaat langs Vlaamse wegen...Zoom...komt men vaak tractoren tegen. (Cartoon Fobie)

Leën nieuwe T2 van KFC Kaulille

Dinsdag 30 januari 2024
Bocholt - Leën nieuwe T2 van KFC KaulilleDe 57-jarige Frank Leën wordt komend seizoen T2 van KFC Kaulille. Hij is nu coach van de U17 van Lindelhoeven VV.
Bocholt - Huismus meest getelde vogel in LimburgZoomHet grote vogeltelweekend is weer achter de rug. Tijdens de 21ste editie van Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt telden, volgens de voorlopige cijfers, 46.164 enthousiaste deelnemers verspreid over Vlaanderen hun tuinvogels. Er werden 724.776 vogels geteld in 32.855 tuinen. Gemiddeld zagen de vogeltellers 22 vogels van 7 soorten per tuin, dat is iets minder dan vorig jaar. De top 3 is: huismus, koolmees en kauw. In de provincie Limburg werden door 4202 tellers in 2758 tuinen 91.406 vogels geteld. Met (…) Het hele nieuwsbericht

Vrouwen lezen meer dan mannen

Maandag 29 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vrouwen lezen meer dan mannen. Dat blijkt uit een enquête van Statbel, het Belgische statistiekbureau. 67% van de vrouwen had minstens één boek gelezen, tegenover 52% van de mannen. Vrouwen zijn ook grotere lezers in termen van volume: 24% heeft in een jaar tijd minstens 10 boeken gelezen, tegenover 15% van de mannen. Wat betreft de totale bevolking behoort 60% tot de categorie van de lezers en 19% tot lezers van minstens 10 boeken.

Nieuwe lijst met knelpuntberoepen

Maandag 29 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Bocholt - Nieuwe lijst met knelpuntberoepenDe VDAB heeft vanmorgen de nieuwe lijst met knelpuntberoepen bekendgemaakt. Dat betekent dat werkzoekenden deze opleidingen gratis kunnen volgen. Ze behouden hun uitkering, en de VDAB komt tussen in de onkosten voor vervoer en kinderopvang. De lijst telt 40 pagina's, met een inleiding van acht pagina's. Knelpuntberoepen

Alice Cuijpers overleden

Maandag 29 januari 2024
Bocholt - Alice Cuijpers overledenOp 26 januari is Alice Cuijpers overleden, de echtgenote van Jaak Smeets. Zij was 85 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20.30 uur bij Vanhove Uitvaartzorg.
Bocholt - Drie gewonden bij ongeval op AchelsedijkZoomVanochtend rond 1 uur ging een auto door de vangrail op de Achelsedijk. Daarbij raakten een 22-jarige man uit Bocholt en twee twintigjarigen uit Grimbergen gewond.
Bocholt - Verbroedering Lommel wint van Bocholt BVerbroedering Lommel heeft Bocholt VV B verslagen met 1-0. Het doelpunt viel in de 11de minuut en werd gescoord door Maes.

Auto in gracht: man (49) gewond

Zondag 28 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
In de nacht van vrijdag op zaterdag is in Kinrooi een auto in de gracht beland. Daarbij raakte een 49-jarige man gewond.
Bocholt - Grote Heide speelt gelijk tegen Kaulille
Sporting Grote Heide is, thuis tegen KFC Kaulille, niet verder gekomen dan een gelijkspel: 2-2. De wedstrijd was pas op gang gefloten of Nulens scoorde al voor Kaulille. In de 41ste minuut maakte Jarne Verweyen gelijk. Net voor de pauze kreeg Jonas Theunis nog een reuzenkans, maar de bal werd nog van de doellijn weggehaald.
In de tweede helft hetzelfde spelbeeld, tot Dries Bloemen in de 75ste minuut snoeihard binnen trapte. Spel gespeeld, dachten velen, maar in de toegevoegde tijd - die 10 minuten duurde! - kon alweer Nulens de bordjes in evenwicht brengen.

Bocholt - Vogeltelweekend met liedjes over vogelsZoomNatuurpunt vraagt om dit weekend de tuinvogels te tellen. Een kwartier buiten de vogels tellen die je in je tuin ziet en/of hoort. Zoals deze staartmees. Het kan vandaag nog! André Grosemans zorgde voor een playlist op Spotify met liedjes die uitsluitend over vogels gaan. Anderhalf uur lang! (Foto Marcella Stappers)

Damesvoetbal: verlies voor Bocholt B

Zaterdag 27 januari 2024
Bocholt - Damesvoetbal: verlies voor Bocholt BIn tweedeprovinciale van het damesvoetbal heeft Bocholt B met 1-4 verloren van Zepperen-Brustem. Bocholt B staat zevende in de stand.

Handbal: Bocholt - Pelt 33-27

Zaterdag 27 januari 2024
Bocholt - Handbal: Bocholt - Pelt 33-27In tweede nationale van het handbal heeft Bocholt Pelt geklopt met 33-27. Bocholt staat tweede in de stand, Pelt derde.

Bocholt wint van KSK Tongeren

Zaterdag 27 januari 2024
Bocholt - Bocholt wint van KSK TongerenBocholt heeft vanavond KSK Tongeren verslagen met 3-2. De doelpunten:38’ Azevedo 1-0, 49’ Stassen 1-1, 83’ Voorjans 1-2, 87’ Bussels 2-2, 92’ Lenaerts 3-2.

OLS op 7 juli in Doenrade

Zaterdag 27 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Bocholt - OLS op 7 juli in DoenradeHet Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) zal op 7 juli uiteindelijk plaatsvinden in Doenrade. Dat hebben de organiserende schutterijen uit Beekdaelen besloten. De afgelopen tijd zijn meerdere terreinen onderzocht. Die moeten aan veel voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid en bereikbaarheid. De landerijen aan de Vielderweg en Clouserweg in Doenrade zijn volgens het bestuur het meest geschikt. Aan het OLS nemen naast Nederlands-Limburgse ook Belgisch-Limburgse buksschutterijen deel.

Damesvoetbal: Zonhoven - Bocholt 0-3

Zaterdag 27 januari 2024
Bocholt - Damesvoetbal: Zonhoven - Bocholt 0-3In eersteprovinciale van het damesvoetbal heeft Bocholt met 0-3 gewonnen van Zonhoven Utd. Bocholt staat tweede in de stand.

Glyfosaat: Monsanto veroordeeld

Zaterdag 27 januari 2024
Zomaar even tussendoor
Een rechtbank in de VS heeft het chemiebedrijf Monsanto, een dochter van de Duitse groep Bayer, veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 2,25 miljard dollar aan een man die het bedrijf had aangeklaagd omdat het gebruik van de onkruidverdelger Roundup bij hem kanker van het lymfestelsel zou hebben veroorzaakt. In Roundup is glyfosaat het actieve ingrediënt. Het product mag in ons land vrij door professionelen - zoals landbouwers - gebruikt worden. Bayer betwist de schadelijkheid van glyfosaat en gaat in beroep tegen het vonnis.
Het is maar dat je 't weet
Bocholt - Gsm-gebruik aan het stuur: rijbewijs kwijtZoomWie zijn gsm of om het even welk ander mobiel apparaat-met-scherm hanteert terwijl hij een motorvoertuig bestuurt zal vanaf 1 februari 2024 zijn rijbewijs onmiddellijk voor vijftien dagen moeten inleveren waarna ook een boete zal volgen. Dat meldt het parket Limburg vanmorgen. Het wil met die maatregel "een duidelijk signaal geven en bijdragen aan veilig verkeer.” 
Afleiding door GSM-gebruik achter het stuur is één van de killers in het verkeer, aldus het parket. "Volgens studies is er in 8% van de dodelijke ongevallen sprake van GSM-gebruik. Vertaald naar slachtoffers betekent dat 50 doden en 4500 gewonden per jaar. Tijdens de voorbije jaren heeft parket Limburg samen met de politiediensten herhaaldelijk actie gevoerd tegen gsm-gebruik achter het stuur. Telkens werden grote aantallen bestuurders betrapt. Dat bevestigt ons vermoeden dat we te maken hebben met een zeer hardnekkige gewoonte en dat af en toe actie voeren niet zal volstaan om gedragsverandering te bekomen." Vandaar de nieuwe maatregel. 
Bocholt - Scholengroep Xpert lanceert 'Power Up'ZoomOp de nieuwjaarsreceptie van GO! Scholengroep Xpert gisterenavond in Leopoldsburg werd de nieuwe campagne 'Power Up' voorgesteld. "Met de slogan 'Power up! Jouw kracht, onze focus' beloven we elke leerling sterk onderwijs. De campagne onderstreept de verbinding tussen de scholen van de scholengroep die elk een eigen sterk merk zijn. Het campagnebeeld, Power Up! Spierballen, visualiseert de kracht en het potentieel van de leerlingen, leerkrachten, scholen en de scholengroep als geheel. Met (…) Het hele nieuwsbericht
De Vlaamse ministers Lydia Peeters en Zuhal Demir hebben vandaag de plannen voor de tunnels in Houthalen-Helchteren meegedeeld aan de Vlaamse Regering. De plannen maken deel uit van het voorontwerp projectbesluit – fase 1 van Complex Project Noord-Zuid Limburg. Met de mededeling aan de Vlaamse Regering kan vandaag ook de adviesronde van start gaan. Daarna worden de plannen opnieuw voorgelegd aan de Vlaamse Regering ter goedkeuring. Vervolgens kan het brede publiek reageren tijdens een openbaar (…) Het hele nieuwsbericht

Verder leven zonder autosnufjes

Vrijdag 26 januari 2024
Tribunaliteiten
Bocholt - Verder leven zonder autosnufjes“En monteer een rood knipperlicht onder uw auto voor het geval de wind onder de surfplank slaat”, stond dertig jaar geleden al te lezen in het tijdschrift 'Vrij Nederland'. Misschien schertsend bedoeld, maar ook een auto droomt van zelfbestuur en opties zijn voor een autoliefhebber bittere ernst. Ook voor de man die voor het Hof van Beroep van Antwerpen stond en van een autohandelaar een éénjarige specifieke tweedehands sportwagen kocht van een Japans merk, bouwjaar 2016. Mèt regensensor (…) Het hele nieuwsbericht

111.300 overlijdens in 2023

Donderdag 25 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Bocholt - 111.300 overlijdens in 2023ZoomIn 2023 werden voorlopig ongeveer 111.300 overlijdens in België geregistreerd. Dat zijn er zowat 5.000 minder dan het voorgaande jaar, ofwel een daling met 4,3% tegenover 2022. Vergeleken met een bredere referentieperiode, namelijk het gemiddelde voor 2018, 2019, 2021 en 2022 gaat het om een daling van 0,6%. De daling is het meest zichtbaar in het Brussels Hoofdstedelijk gewest en het Waals gewest, en wordt waargenomen bij alle leeftijdsgroepen met uitzondering van de 85-plussers. Dat blijkt uit een eerste, voorlopig overzicht van Stabel inzake het aantal overlijdens door alle doodsoorzaken in het jaar 2023.

Voetganger (62) aangereden

Donderdag 25 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
Vanochtend is een 62-jarige voetganger aangereden op de Olmseweg in Bree. Hij raakte daarbij gewond.

Wisselvallig weer

Dinsdag 23 januari 2024
Weerbericht
Bocholt - Wisselvallig weerLangs de noordelijke flank van een hogedrukgebied met kern over Spanje trekken nog enkele regenzones over streken. Ze zijn echter niet zo heel actief, waarbij er dan ook geen grote neerslaghoeveelheden worden verwacht. Op het einde van de week bouwt het hogedrukgebied wat meer op naar het noorden en op de langere termijn overheersen droge condities. Er wordt aanhoudend zachte lucht aangevoerd, al is het zaterdag even wat kouder. Vandaag maken opklaringen in de namiddag plaats voor zwaar bewolkt (…) Het hele nieuwsbericht
Bocholt - Limburg.net (2): klachten tegen Limburg.netVerschillende gedupeerden hebben een klacht ingediend tegen Limburg.net wegens mogelijke inbreuken op de wet inzake de bescherming van natuurlijke personen met bescherming tot de verwerking ven persoonsgegevens. Het onderzoek naar de totaliteit van deze feiten zal worden gevoerd door de Computer Crime Unit van de federale gerechtelijke politie te Limburg.
Dat meldt het parket Limburg, dat ook zijn bezorgdheid over het downloaden van gestolen informaticagegevens wil uiten.
"Enerzijds kunnen de (…) Het hele nieuwsbericht
Bocholt - Limburg.net: 'Vragen worden beantwoord'Na de grootschalige cyberaanval die enkele weken geleden aan het licht kwam heeft Limburg.net vandaag contact opgenomen met de specialisten van het Cyber Response Team van de Vlaamse overheid, en is er permanent overleg met de Gegevensbeschermingsautoriteiten. Limburg.net verleent ook zijn volledig medewerking aan de gerechtelijke instanties in het verdere onderzoek. 
Hans Roggen, woordvoerder van Limburg.net licht toe: “We erkennen de ernst van de gegevensdiefstal en begrijpen de (…) Het hele nieuwsbericht

Leve de Limburgse vlaai!

Maandag 22 januari 2024
Bocholt - Leve de Limburgse vlaai!ZoomVandaag werd de Limburgse vlaai officieel erkend als streekproduct. De ministers van landbouw van België en Nederland namen vandaag immers het certificaat waarmee de Europese Commissie de Limburgse vlaai als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) erkent, in ontvangst. 
Doorheen de jaren baande de Limburgse vlaai zich een weg van kermissen naar huiskamers. In 1878 beschrijft de Nederlandse auteur Jacobus Craandijk "een Limburgsche eigenaardigheid" die "vlaai" wordt (…) Het hele nieuwsbericht
Bocholt - Limburg.net bestudeert gegevensdiefstalVRT NWS maakte vandaag bekend dat er extra documenten zouden zijn gehackt door de criminele organisatie die Limburg.net hiermee voor 100.000 dollar wou afpersen. Dat meldt de afvalverwerkende organisatie.
Volgens de VRT zouden er naast de rijksregisternummers ook nog andere persoonlijke gegevens gestolen zijn, zoals leeflonen, schuldbemiddelingen en documenten van erfenissen afkomstig van rechtbanken waarbij de namen van mensen genoemd worden. Met die gegevens kunnen mensen wel degelijk in problemen (…) Het hele nieuwsbericht

Het is weer Vogeltelweekend

Maandag 22 januari 2024
Puur natuur
Bocholt - Het is weer VogeltelweekendZoomOp 27 en 28 januari 2024 vraagt Natuurpunt om weer vogels te tellen in je tuin of op je balkon, want dan is het Het Grote Vogeltelweekend.
Waarom tellen? Als heel veel Vlamingen exact een kwartier de tuinvogels tellen, dan krijgt Natuurpunt een massa gegevens binnen waar het mee aan de slag kan. Zo is Het Grote Vogeltelweekend het grootste burgerwetenschapsproject rond tuinvogels in Vlaanderen. En voor jezelf is het een ideaal moment om de pracht van de vogelwereld te leren kennen.
Vorig jaar bestond de top 3 uit huismus, koolmees en vink. Welke vogels halen dit jaar de top van de ranglijst? Meer info via deze link. (foto Johan Put)

Vriezen en dooien

Maandag 22 januari 2024
Vandaag gelezen
Het kan vriezen en het kan dooien...maar als je op je smoel gaat zijn ze te laat met strooien. (website Politie Maasland)

Theo Claes overleden

Maandag 22 januari 2024
Bocholt - Theo Claes overledenDonderdag is Theo Claes overleden, de echtgenoot van Catho Leen. Thei was 79 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring, waarna zijn urne begraven wordt op de begraafplaats van Kaulille. Begroeting: donderdag bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt, na afloop van de gebedswake (18.30u) in de parochiekerk van Kaulille.

Code geel voor hevige wind

Maandag 22 januari 2024
Bocholt - Code geel voor hevige windVandaag waait een zuidwestenwind krachtig in het binnenland en soms zeer krachtig langs de kust. De rukwinden halen 80 tot 90 km/h, of lokaal iets meer. Ook voor Limburg geeft het KMI code geel.

Leve de Romeinen!

Zondag 21 januari 2024
Vandaag gelezen
"De dodecaëder herinnert ons eraan hoe geavanceerd de Romeinen waren. Ze hadden vloerverwarming, bouwden wegen en aquaducten, vonden cement uit, hadden een functionerende postdienst, bonden boeken in, vonden de Juliaanse kalender uit, verspreidden een uniforme munteenheid over het hele rijk, waren gastvrij voor vreemdelingen, hadden een zeer ontspannen houding ten opzichte van seks en promiscuïteit, hadden een extreem goed gevoel voor humor (heb je de graffiti in Pompeii gezien?) en hadden enorm veel plezier in het circus."
(William Sitwell in The Telegraph)
Bocholt - Dameshandbal: Denderbelle - Bocholt 22-40In vrouwen Liga van het handbal heeft Bocholt Denderbelle geklopt met 22-40. Aan de rust leidde Bocholt met 13-20.
Gezondheid
Bocholt - Voedingssupplementen en hun effectiviteitVoedingssupplementen worden de afgelopen jaren door zeer veel mensen gebruikt, aangedreven door beloften van verbeterde gezondheid en welzijn. We denken dan aan vitamines en mineralen waaronder ijzer en magnesium ressorteren. Maar, in hoeverre zijn deze supplementen echt noodzakelijk en veilig voor willekeurig gebruik?

Het belang van een gebalanceerd dieet:
Vitamines en mineralen worden vaak geadverteerd als DE sleutel tot een optimale gezondheid. Maar (…) Het hele nieuwsbericht

Een record aan zonnepanelen in 2023

Zaterdag 20 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
In 2023 hebben Vlamingen alles samen een vermogen van 1.047 MW aan zonnepanelen op hun dak gelegd. Dat is een stijging met 20 procent en een record, zo leren cijfers van de Vlaamse overheid en Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. Op een jaar tijd is het vermogen aan zonne-energie in Vlaanderen met maar liefst een vijfde gegroeid.

6.600 merkwaardige bomen in Limburg

Zaterdag 20 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Bocholt - 6.600 merkwaardige bomen in LimburgZoomDe Limburgse bomenwerkgroep heeft de afgelopen 6 jaar 6.600 merkwaardige bomen geïnventariseerd en in kaart gebracht. Met dit initiatief wil de werkgroep onder meer gemeenten informeren over het bestaan van die bomen. “Als we kunnen aantonen dat die bomen er zijn, kunnen gemeentebesturen bij een vergunningsaanvraag van een bouwproject daar vanaf het begin rekening mee houden”, zegt Jeroen Rappé van de Limburgse Bomenwerkgroep. "Ook bij openbare werken kan de lijst gebruikt worden om waardevolle bomen niet te beschadigen".

Dooi vanaf zondag

Zaterdag 20 januari 2024
Weerbericht
Bocholt - Dooi vanaf zondagStoringen komen vanuit het westen opzetten en maken een einde aan de winterprik. Vooral na het weekend krijgen we erg actieve storingen, die gepaard gaan met veel regen en erg strakke wind. De temperaturen gaan dan echter ook flink omhoog en komen uit in de dubbele cijfers. In de tweede helft van volgende week wordt het rustiger en droger, maar het blijft zacht. Eerst krijgen we nog wat winterweer.
Vandaag is de zon van de partij en het blijft droog. Na de middag komen er wel wat hoge wolken (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Huskens overleden

Zaterdag 20 januari 2024
Bocholt - Mia Huskens overledenWoensdag is Mia Huskens overleden, de weduwe van de in 1999 gestorven Jaak Custers. Zij was 98 jaar en afkomstig uit Bocholt. De uitvaartliturgie vindt dinsdag plaats.

10.243 faillissementen in 2023

Vrijdag 19 januari 2024
Economisch nieuws
In 2023 werden 10.243 ondernemingen failliet verklaard in België. Dat is een stijging van 11% ten opzichte van 2022 (9.265 faillissementen) en het op twee na hoogste resultaat van de afgelopen tien jaar. De 5.908 faillissementen die in 2023 in het Vlaams Gewest werden opgetekend, vertegenwoordigen het hoogste totaal voor de periode 2014-2023 en overtreffen het vorige record van 5.287 in 2022. (Statbel)
Kort nieuws van bij de buren
Er is ingebroken in een bedrijf aan de Kanaalkaai in Bree. De daders gingen er met bouwmaterialen aan de haal. De inbraak is vanochtend vastgesteld.
Bocholt - Cyberaanval bij Limburg.net: 'Schade beperkt'Op 13 december had Limburg.net te maken met een cyberaanval. Limburg.net legde zelf onmiddellijk alle systemen stil. De bemande recyclageparken bleven open, met een aangepaste dienstverlening. Ook de huis-aan-huis ophalingen gingen gewoon door. Na een grondig onderzoek is de omvang van de hack nu duidelijk in kaart gebracht, meldt de organisatie vandaag: "De schade is relatief beperkt, het zijn vooral oude en publieke documenten die gekopieerd werden. Ook enkele 10-jaar oude bestanden met beperkte (…) Het hele nieuwsbericht

Voetbal: algemene afgelasting

Donderdag 18 januari 2024
Bocholt - Voetbal: algemene afgelastingGelet op de huidige toestand van de terreinen na de winterse neerslag van gisteren en de verwachte weersomstandigheden heeft Voetbal Vlaanderen beslist om alle voetbalwedstrijden voor de periode tot en met komende zondag af te gelasten waar het om veldvoetbal gaat.

Maandag zware storm

Donderdag 18 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Zoals de weerkaarten er nu bijliggen is de kans groot dat er  zondagnacht een storm over ons heen trekt. Het gaat dan heel hard waaien, tot windkracht 8 of 9. Er wordt gewaarschuwd voor zware windstoten op maandag en voor windval van bomen, die door de vochtige grond makkelijker het loodje leggen bij hevige wind.
In Genk is vanmiddag het Natuurrapport 2000-2020 van het Nationaal Park Hoge Kempen voorgesteld. Daaruit blijkt dat er in de voorbije twintig jaar meer dan 9.000 verschillende soorten planten en dieren in het Nationaal Park werden waargenomen. Bij de dieren wordt de lijst aangevoerd door de kevers (1321 soorten), de nachtvlinders en de paddenstoelen. Bij de planten zijn het meest vaatplanten gezien. Eén op zes van de geëvalueerde soorten is in mindere of meerdere mate bedreigd.
Gezondheid
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft een studie besteld naar het verband tussen de ziekte van Parkinson en het gebruik van pesticiden, vooral in de landbouw. Dat heeft hij vandaag geantwoord op een vraag in de Kamer nadat de RTBF gisteren een reportage over dat risico uitzond.
Volgens de minister is uit een studie uit 2013 niet voldoende gebleken dat er een verband bestaat. De nieuwe studie moet gebeuren op basis van geactualiseerde gegevens.
In september van vorig jaar wezen we in de Internetgazet al op een Nederlandse studie die het mogelijk verband tussen Parkinson en het gebruik van glyfosaat ("round up") aantoont.

Langzaam maar zeker

Donderdag 18 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Bocholt - Langzaam maar zekerZoomJe krijgt op den duur de indruk dat dit land langzaam maar zeker naar de knoppen gaat. Wat loopt er nog zoals gepland? Gert Cuppens, trouw pendelaar via de NMBS, keek vanmorgen weer tegen bijgaande melding aan. Dan wil je naar de website van de NMBS, maar die ligt uit. Men verwijst naar de NMBS-app, maar die ligt ook uit. We begrijpen dat mensen daar wanhopig van worden... UPDATE De website was gehackt, meldt de NMBS. Ze is nu weer bereikbaar.

Gladheid heeft ook haar voordelen...

Donderdag 18 januari 2024
De visie van Fobie
Bocholt - Gladheid heeft ook haar voordelen...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Fietsers mogen op de rijbaan

Woensdag 17 januari 2024
Bocholt - Fietsers mogen op de rijbaanZoomMomenteel zijn er veel fietspaden waar nog niet gestrooid is. Als fietspaden er slecht bij liggen, mogen fietsers op de rijbaan. Niet alle automobilisten en fietsers zijn daarvan op de hoogte, maar het staat wel degelijk in de wegcode. Hou dus rekening met elkaar!

Geen bussen door hevige sneeuwval

Woensdag 17 januari 2024
Bocholt - Geen bussen door hevige sneeuwvalZoomDoor de hevige sneeuwval in de provincie Limburg rijden de bussen van de Lijn voorlopig niet meer uit in Limburg. De uiteindelijke beslissing ligt bij de chauffeurs.

Slaapzakken voor daklozen

Woensdag 17 januari 2024
Bocholt - Slaapzakken voor daklozenAls onderdeel van hun winterhulp delen Caritas Vlaanderen en het Vicariaat Diaconie en Caritas van het bisdom Hasselt slaapzakken uit voor de dak- en thuislozen in Limburg.
De slaapzakken worden onder diverse hulporganisaties verdeeld, zoals CAW Limburg, vzw Onder Ons, de stad Hasselt en Café Anoniem. Zij zorgen ervoor dat de slaapzakken en de hygiënekits de juiste mensen bereiken.

Vogel van het jaar: huismus

Woensdag 17 januari 2024
Puur natuur
Bocholt - Vogel van het jaar: huismusZoomDe huismus is uitgeroepen tot de vogel van het jaar 2024. Hoewel deze leuke vogel algemeen bekend is, is het toch een bijzonder kwetsbare soort. Sinds 2010 is hun aantal met 42 procent afgenomen, waardoor ze al enkele jaren op de 'Rode Lijst' staan. Ze vertoeven graag in de buurt van mensen en eenmaal ze een gepaste woonplaats hebben gevonden blijven ze ook generaties lang op dezelfde plaats.
Helaas ondervinden huismussen steeds meer moeilijkheden bij het vinden van geschikte nestplaatsen. Dit komt doordat er steeds minder huizen gebouwd worden met dakpannen en ze bijgevolg minder geschikte plekken vinden om hun nest te maken. (Johan Put)
Vogel van het jaar: huismusVogel van het jaar: huismus
Zoom

Tesla remt voor wolf in Peer

Dinsdag 16 januari 2024
Bocholt - Tesla remt voor wolf in PeerZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Winterprik houdt nog even aan

Dinsdag 16 januari 2024
Bocholt - Winterprik houdt nog even aanDe afgelopen dagen waren er grote speculaties over het aantal cm sneeuw dat er woensdag zou vallen. De huidige weermodellen voorzien niet zo heel veel sneeuw in onze regio, hooguit 1 tot misschien 3 cm. Het is wel koud en het koude weer houdt nog aan tot zaterdag. Vanaf zondag gaan de temperaturen in stijgende lijn, maar het gaat daarbij ook harder waaien en de regenkansen nemen toe.
Vandaag is het een droge dag met geregeld zonneschijn. Het sneeuwtapijtje van enkele cm zal een beetje (…) Het hele nieuwsbericht
Bedrijfsnieuws
De zinkfabriek van Nyrstar in Budel-Dorplein wordt vanaf medio januari in onderhoudsmodus geplaatst. Dat heeft Nyrstar vandaag bekendgemaakt. De productie zal worden hervat "zodra dit weer economisch verantwoord is".
Aanleiding zijn volgens het bedrijf de aanzienlijk nadelige gevolgen van het -in Nederland- stopzetten van steunmaatregelen (…) Het hele nieuwsbericht

Niet klagen maar dragen

Maandag 15 januari 2024
Vandaag gelezen
"Als je de hele dag klaagt, is dat zowel voor jou als voor de ander vermoeiend. Het vreet energie en het brengt niet veel bij."
(Filmregisseur Stijn Coninx)

Thérèse Truijen overleden

Maandag 15 januari 2024
Zaterdag is Thérèse Truijen overleden, de echtgenote van Len Mazzitelli. Ze was 83 jaar en schonk haar lichaam aan het Vesaliusinstituut van KU Leuven. Daardoor is een begroeting niet mogelijk. Schriftelijk condoleren: familie Mazzitelli - Truijen p/a Brogelerweg 24, 3950 Bocholt.
Het Agentschap Wegen en Verkeer  waarschuwt weggebruikers voor mogelijk gladde wegen en fietspaden in heel Vlaanderen vanavond, vannacht en morgenvroeg. Voor de komende uren voorspelt het KMI winterse neerslag met de grootste kans in het oosten van het land. Het KMI verwacht 1 tot 5 cm sneeuw in Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant.
Op plaatsen waar er winterse neerslag valt is het zeker opletten, maar omdat de wegdektemperaturen in heel Vlaanderen onder nul kunnen gaan is het overal uitkijken voor lokale gladheid. Aan weggebruikers wordt gevraagd om goed op te letten wanneer ze de weg op gaan.  

Bocholt wint van Hasselt

Zondag 14 januari 2024
Bocholt - Bocholt wint van HasseltBocholter VV heeft vanmiddag verdiend gewonnen van Sporting Hasselt. Uitslag: 2-1. Hasselt kwam op het halfuur op voorsprong via La Mantia. Seys hing de bordjes in de 42ste minuut gelijk en Noviello maakte vlak voor affluiten de winninggoal.

Vrijwilligers-fotografen gezocht

Zondag 14 januari 2024
Voor de editie van Bocholt en die van Oudsbergen zoeken we fotografen die op vrijwillige basis foto's willen maken op evenementen in de gemeente. Ook mensen die graag een rubriek verzorgen zijn welkom. Kandidaten kunnen zich melden via redactie[!]internetgazet.be.

Achel B wint van Kaulille

Zaterdag 13 januari 2024
Bocholt - Achel B wint van KaulilleIn  Derde Provinciale heeft Achel VV B met 1-0 gewonnen van Kaulille FC. Hermsen maakte het doelpunt.

Bocholt VV B klopt Opitter

Zaterdag 13 januari 2024
Bocholt - Bocholt VV B  klopt OpitterBocholt VV B heeft vanavond KFC Opitter verslagen met 6-2. Joeri Truyen maakte vier doelpunten, Tijskens en Vrolix elk één.
Bocholt - Handbal: België wint opnieuw van CyprusZoomDe Belgische mannenhandbalploeg heeft vandaag in Nikosia een overtuigende zege behaald bij Cyprus. Halfweg de partij was het 8–15. Uiteindelijk won België met 22–36. De Red Wolves plaatsen zich zo voor de kwalificatierondes van het EK 2026 waarvan de eerste ronde in het najaar gespeeld wordt.
Een verslag: Cyprus neemt het eerste doelpunt voor zijn rekening maar België neemt via Colman en Cadel meteen over. In tegenstelling tot de heenwedstrijd bepaalt België in de (…) Het hele nieuwsbericht

Smeulbrand in Bree

Zaterdag 13 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
Bocholt - Smeulbrand in BreeDe brandweer rukte deze namiddag rond 14 uur uit voor een smeulbrand in een woning aan de Beukenlaan in Bree. In de woonkamer is er rookschade.

833 kilometeruren file per werkdag

Zaterdag 13 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
De voorbije 12 maanden (december 2022 – november 2023) lag de filezwaarte op de hoofdwegen in het Vlaamse Gewest op gemiddeld 833 kilometeruren per werkdag. Dat wil zeggen dat er in die periode elke werkdag gemiddeld 833 kilometer file was gedurende 1 uur. Nooit eerder lag de filezwaarte zo hoog. Die is de voorbije jaren blijven stijgen, met een piek in mei 2018. In de daaropvolgende periode was er een beperkte daling, gevolgd door een zeer sterke daling vanaf maart 2020 als gevolg van de (…) Het hele nieuwsbericht

Damesvoetbal: Bocholt - STVV B 6-1

Zaterdag 13 januari 2024
Bocholt - Damesvoetbal: Bocholt - STVV B 6-1In eerste provinciale van het damesvoetbal heeft Bocholt gisterenavond STVV B geklopt met 6-1. Bocholt staat tweede in de stand.

Jaak Stienaers overleden

Zaterdag 13 januari 2024
Bocholt - Jaak Stienaers overledenWoensdag is Jaak Stienaers overleden, de weduwnaar van de in 2017 gestorven Mia Schreurs. Hij was 90 jaar. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Bocholt. Maandag (19 uur) is er daar een avondwake, waarna gelegenheid tot groeten bij Vanhove Uitvaartzorg.

Marcel Thijs overleden

Zaterdag 13 januari 2024
Bocholt - Marcel Thijs overledenDonderdag is Marcel Thijs overleden, de echtgenoot van Miet Monnens. Hij was 73 jaar en afkomstig uit Neerpelt. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Bocholt. Dinsdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten bij Vanhove Uitvaartzorg.
Bocholt - Lokale schrijfhelden: auteurs gezochtBibliotheek Lommel zoekt Noord-Limburgse auteurs om op zaterdag 27 april tussen 13u en 16u deel te nemen aan een kleinschalige boekenbeurs voor lokale auteurs in de Lommelse bibliotheek. Tijdens dit evenement krijgen de bibliotheekbezoekers de kans om kennis te maken met lokale auteurs. 
Dat zulk initiatief werkt hebben ze ondervonden in de bibliotheek van Bocholt, waar vorig jaar de eerste editie van ‘Lokale Schrijfhelden: Noord- Limburg’ georganiseerd werd. Wil je als (…) Het hele nieuwsbericht

Geslipt op spekgladde Bocholterweg

Donderdag 11 januari 2024
Grensgevallen
Bocholt - Geslipt op spekgladde BocholterwegOp de Bocholterweg in Weert is vanavond een auto geslipt en in de sloot beland. De weg lag er door de ijzel spekglad bij. De bestuurster kwam met de schrik vrij. Een bergingsdienst heeft de wagen afgesleept.

De tip van Jan de boekhandelaar

Donderdag 11 januari 2024
Bocholt - De tip van Jan de boekhandelaarZoomZelfstandige boekhandels zijn de jongste jaren dun gezaaid. In Limburg zijn er nog twee overgebleven, en één daarvan staat in de Molenstraat in Genk: "Malpertuis". De boekhandel, een heel fijne, wordt gerund door Jan Feys (foto). We hebben Jan zover gekregen dat hij iedere maand op de Internetgazet één boek voorstelt aan de lezer. Deze maand is dat "Nirwana" van Tommy Wieringa. Hier gaat ie!
-----
Waarom niet als eerste boek mijn absolute topper van 2023 (…) Het hele nieuwsbericht
De tip van Jan de boekhandelaar
Zoom

Algemeen schaatsverbod

Donderdag 11 januari 2024
Burgemeester Stijn Vanbaelen heeft een algemeen schaatsverbod afgekondigd: “We hebben vijver de Sprink en het Oud kanaal, twee plaatsen waar mensen graag het ijs op gaan als de mogelijkheid er is, maar het ijs is daar nu echt nog veel te dun. We houden het in de gaten en gaan regelmatig meten. Als de situatie wel veilig zou zijn, zullen we het verbod opheffen.” Radio 2)

17 procent minder winkels

Woensdag 10 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
In Limburg is het aantal winkels de voorbije tien jaar met 17 procent gedaald. Tegelijkertijd steeg het aantal leegstaande handelspanden met meer dan 5 procent. Dat blijkt uit cijfers van de provincie.
De piek lag in 2021 met meer dan 2.200 lege handelspanden. De afgelopen drie jaar is dat aantal wel weer sterk afgenomen.

Handbal: Red Wolves kloppen Cyprus

Woensdag 10 januari 2024
Bocholt - Handbal: Red Wolves kloppen CyprusZoomDe Red Wolves (foto) hebben vanavond in een uitverkochte Hasseltse Alverberg Cyprus verslagen met 30–18. In de stroeve eerste helft was de jonge ploeg van Yerime Sylla nog zoekende. Halfweg de partij zochten beide teams de kleedkamers op bij een 12-10 stand. Bij aanvang van de tweede helft greep België Cyprus meteen bij de keel. Het spelplezier spatte er bij momenten van af terwijl het publiek kirde van de pret. Morgen/donderdag reizen de Red Wolves naar Cyprus waar ze zaterdagnamiddag de terugwedstrijd spelen. De winnaar mag in het najaar meedoen aan de kwalificatieronde van het EK 2026. (Foto Alain Decamps)

Meer fietsers naar het werk

Woensdag 10 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Vier op de tien werknemers in Limburg (44%) gebruiken de fiets om minstens een deel van het woon-werktraject af te leggen. Dat is bijna een verdubbeling tegenover 5 jaar geleden, toen fietste 22,8%. Dat blijkt uit de mobiliteitsbarometer van Acerta.
Een kwart (25%) van de Limburgse bedienden heeft een bedrijfswagen, dat zijn er iets meer dan in 2022. Het aantal Limburgers dat voor trein, tram of bus kiest om naar het werk te pendelen, is gezakt naar 4,4%, meer dan een procentpunt onder het niveau van voor corona. De Belg woont gemiddeld 20,8 km van het werk, de gemiddelde Limburger iets verder: 25,1 km.
De visie van Fobie
Bocholt - Band tussen De Lijn en de Chinezen...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Toke Vanhees overleden

Dinsdag 9 januari 2024
Bocholt - Toke Vanhees overledenGisteren is Toke Vanhees overleden, de weduwe van Jan Wirix. Zij was 86 jaar en afkomstig uit Bocholt. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Bussels iun Neeroeteren.

Louise Swennen overleden

Dinsdag 9 januari 2024
Bocholt - Louise Swennen overledenGisteren is Louise Swennen overleden, de weduwe van Jef Ceyssens. Ze was geboren in Reppel en werd 88 jaar. Zaterdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de Sint-Laurentiuskerk van Bocholt. Vrijdag (19u) is er daar een avondwake, waarna gelegenheid tot groeten bij Vanhove Uitvaartzorg.
Gezondheid
Bocholt - Voorkomen en verlichten van constipatie: tipsConstipatie is een veelvoorkomend en hinderlijk probleem. Hoe kan voeding helpen om constipatie te voorkomen? Hier bekijken we enkele oorzaken en geef ik advies over wat je zou kunnen doen.
Oorzaken van constipatie:
Verschillende factoren kunnen bijdragen aan constipatie. Zowel voeding als medicatie kunnen hier een invloed op hebben. Een verminderde gemoedstoestand en gebrek aan lichaamsbeweging zijn eveneens factoren die de darmfunctie negatief kunnen beïnvloeden. Ook (…) Het hele nieuwsbericht
De visie van Fobie
Bocholt - Provincie zet alles op FietssnelwegenZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Bieke Bonroy overleden

Maandag 8 januari 2024
Bocholt - Bieke Bonroy overledenVandaag is Godelieve Bonroy overleden, de echtgenote van Guido Hendrickx. Bieke was geboren in Zichem en werd 78 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme kring, waarna haar urne wordt bijgezet in het columbarium op de begraafplaats van Kaulille. Begroeting: vrijdag (19-20u) bij Vanhove Uitvaartzorg.
Op 16 maart organiseert Ballastival een eigen Ballastbattle voor Limburgse bands in CC Palethe in Pelt. Geen cover bands, alleen pure creativiteit! Hoe doe je mee? Stuur vóór 1 februari 2024 één van je beste nummers naar battle[!]ballastival.be. Meer info
Partnerbijdrage
Bocholt - Deze T-shirt-trends nemen we mee naar 2024ZoomHet afgelopen jaar is er weer veel gebeurd in de modewereld. Waar sommige trends en stijlen tijdloos lijken, zijn andere trends er om snel weer te vergeten in het nieuwe jaar. Maar welke trends voor T-shirts nemen we wel mee naar 2024? Daar duiken we in dit artikel verder in.

Opvallende grafische T-shirts
In het afgelopen jaar is de skater cultuur steeds meer geadopteerd door de mainstream modewereld. Je zag dat steeds meer merken deze trend overnamen met gedurfde, grote logo’s of (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
‘Verloren Maandag’ is de maandag die volgt op de eerste zondag na Driekoningen, vandaag dus. Vanwaar die naam?
Er circuleren meerdere verklaringen, die terug te brengen zijn tot volgende drie hypotheses:
1. Verloren maandag zou verwijzen naar de verloren maar ook verzworen maandag waarop ambtenaren in het begin van het jaar hun eed aflegden. Een 18de-eeuwse akte uit Leuven noemt de dag voor het eerst verloren, want de eedaflegging van de ambtenaren werd duchtig gevierd en dus (…) Het hele nieuwsbericht

Bèr Leten overleden

Zondag 7 januari 2024
Bocholt - Bèr Leten overledenVrijdag is Bert Leten overleden, de echtgenoot van Ida Verhoeven. Bèr was geboren in Neerpelt en werd 74 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring, waarna zijn urne begraven wordt op de begraafplaats van Kaulille. Begroeting: donderdag (19-20u) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.
In het vrouwenvoetbal stoot Bocholt door naar de kwartfinales van de Beker van Limburg en dit zonder te spelen omdat tegenstander Membruggen forfait gaf in de achtste finales.
Bocholt - Mechelen-aan-de Maas - Bocholt B 5-1Bocholt B heeft vanmiddag in een vriendschappelijke wedstrijd met 5-1 verloren van Eendracht Mechelen-aan-de Maas.

De winter nadert...

Zondag 7 januari 2024
Bocholt - De winter nadert...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Bocholt - Het nieuwe vervoersplan van De LijnZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Bocholt VV verliest van Lebbeke

Zaterdag 6 januari 2024
Bocholt - Bocholt VV verliest van LebbekeBocholt VV heeft vanavond ondajnks een duidelijk veldoverwicht tijdens de hele wedstrijd met 2-0 verloren van FC Lebbeke. De doelpunten vielen in het laatste kwartier.

KFC Hechtel - FC Kaulille 3-2

Zaterdag 6 januari 2024
Bocholt - KFC Hechtel - FC Kaulille 3-2In een vriendschappelijke wedstrijd heeft KFC Hechtel met 3-2 gewonnen van FC Kaulille.

Julia Lodewyckx overleden

Zaterdag 6 januari 2024
Bocholt - Julia Lodewyckx overledenDonderdag is Julia Lodewyckx overleden, de echtgenote van Jos Grossard. Ze was geboren in Bocholt en werd 84 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (18.30-19.30u) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Punt aan De Lijn

Zaterdag 6 januari 2024
Vandaag gelezen
Bocholt - Punt aan De Lijn"We geven mensen nu de tijd om gewoon te worden aan de nieuwe lijnen. We monitoren ook constant wat er gebeurt, om samen met de vervoerregio eventueel bepaalde aanpassingen te doen. Als aansluitingen bijvoorbeeld niet haalbaar zijn, of als kinderen in bepaalde scholen te laat komen, proberen we zo snel mogelijk bij te sturen. Waar heel veel nood is aan een bijkomende halte, proberen we die vlug te voorzien."
Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn

Daar is de winter

Zaterdag 6 januari 2024
Weerbericht
Bocholt - Daar is de winterNa het weekend komt een krachtig hogedrukgebied met kern over de Noordzee te liggen en stuurt in een strakke noordoostelijke luchtstroming koude lucht van polaire oorsprong naar onze streken. Het wordt een flink stuk kouder met matige nachtvorst en overdag maxima rond of net onder het vriespunt. We krijgen dan wel de zon te zien. Op korte termijn krijgen we nog wat nattigheid te verwerken, maar de koude lucht sijpelt al stilaan over onze regio en de temperaturen komen lager uit.
Vandaag domineren (…) Het hele nieuwsbericht

De wereld van Rik Vander Sanden

Vrijdag 5 januari 2024
Bocholt - De wereld van Rik Vander SandenZoom
Als u een verwoed lezer van de Internetgazet bent, dan hebt u hier al vaak foto's gezien van paarden. Van springpaarden. Edele dieren die op jumpings aantreden en dikwijls bereden worden door edele dames of heren. Het is een wereld waarin veel geld omgaat, maar waarin ook vriendschappen voor eeuwig  worden gesmeed.
De paardenfoto's die u hier afgelopen jaar zag, werden gewoonlijk gemaakt door Rik Vander Sanden. Onze paardenfotograaf bij uitstek. Ruiters en amazones kennen hem; paarden zullen hem op den duur ook wel kennen, al kunnen ze dat niet zo laten zien. Rik maakte voor ons een selectie uit de foto's die hij in 2023 maakte op diverse ruitertornooien: Eventing LRV (Overpelt), Tops (Valkenswaard), Breugelhoeve (Peer), SenTower Park (Oudsbergen), Zangersheide (Lanaken), Postelmans (Lummen) en Peelbergen (Kronenberg). Er zijn ook enkele foto's bij van Brussel Masters (Wolvertem) & Azelhof (Lier). Stuk voor stuk mooie prenten, die u echt eens van dichtbij moet bekijken. Dat kunt u achter deze link. Geniet ervan!

Wolven maken minder slachtoffers

Vrijdag 5 januari 2024
Het is maar dat je 't weet
Wolven hebben vorig jaar minder schapen en ander vee doodgebeten in Vlaanderen. Tot half december 2023 waren er 80 dieren gedood door een wolf, in 2022 waren dat er bijna dubbel zoveel. Vooral in Limburg is er een sterke daling, omdat veel veehouders de laatste jaren een wolfwerende omheining hebben geplaatst. Het is al het tweede jaar op rij dat het aantal doodgebeten dieren daalt.
Alle zwarte verkeerspunten in Limburg zijn weggewerkt. Dat zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. De laatste twee in Limburg, allebei in Pelt, zijn eind vorig jaar aangepakt. 
Vorig jaar werden de laatste negen van die gevaarlijke punten in Limburg heraangelegd: in Beringen, Lanaken, Lummen, Maasmechelen en Zonhoven. En ook de laatste twee, allebei in Pelt. Zo werd het kruispunt van de Heerstraat met Boseind heraangelegd en de fietsinfrastructuur aan de spoorwegbrug werd veiliger gemaakt. In oktober kregen de verkeerslichten op de kruispunten van de Heerstraat en de Stationsstraat met het Boseind in Pelt een upgrade om de doorstroming van het verkeer te verbeteren.

Meisje (16) gewond bij aanrijding

Vrijdag 5 januari 2024
Kort nieuws van bij de buren
Aan de Gerdingerpoort in Bree raakten een 16-jarige voetgangster uit Bree en een auto in een ongeval betrokken. Het meisje werd daarbij gewond.
Het is maar dat je 't weet
De gemiddelde productie van gemeentelijk afval per inwoner is in België gedaald van 779 kg in 2021 tot 683 kg in 2022. Dat is een daling met 12,3%.
Op nationaal niveau werd 8.753 ton gemeentelijk afval ingezameld in 2021 en 7.915 ton in 2022. Op jaarbasis is dit een daling van 9,6%. In 2022 werd 46% van het gemeentelijk afval verbrand, 33% werd gerecycled, 19% werd gecomposteerd of gefermenteerd en 0,2% werd gestort. (Statbel)

De wijzen kwamen uit het oosten

Donderdag 4 januari 2024
De visie van Fobie
Bocholt - De wijzen kwamen uit het oostenZoomHet is bijna Driekoningen...  Een cartoon die aan Dali doet denken. (Cartoon: Fobie)

Auto tegen paal in Fabriekstraat

Donderdag 4 januari 2024
Bocholt - Auto tegen paal in FabriekstraatIn de Fabriekstraat is gisterenavond rond 22 uur een auto tegen een verlichtingspaal gereden. De 41-jarige bestuurder uit de gemeente raakte daarbij gewond.

Aantal starters in Limburg daalt

Donderdag 4 januari 2024
Uit de cijfers van VOKA blijkt dat het aantal starters in Limburg dit jaar daalt.
"Het afgelopen jaar mochten we 8.558 nieuwe ondernemingen verwelkomen in Limburg. Dat zijn er 565 - of 6,2% - minder dan in 2022. Met meer dan 15.000 gecreëerde arbeidsplaatsen sinds 2015 blijven onze startende ondernemingen een belangrijk aandeel hebben op onze tewerkstelling, al stellen we ook daar een lichte krimp vast. De opeenvolging van crisissen, de stijgende kosten en een onzeker (…) Het hele nieuwsbericht

Het nieuwe jaar is begonnen (3)

Woensdag 3 januari 2024
Bocholt - Het nieuwe jaar is begonnen (3)Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Nieuwe vennootschap: Fixsu

Woensdag 3 januari 2024
Hendrikus Camp (40) en Carolien Claes (34), beiden uit Bocholt, hebben de besloten vennootschap Fixsu opgericht met zetel aan de Kaulillerweg. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het uitvoeren van metsel- en voegwerken, gevelreiniging, algemene reiniging van, gebouwen, schilderen van gebouwen en isolatiewerkzaamheden.

Start solden

Woensdag 3 januari 2024
Bocholt - Start soldenZoomVandaag start officieel de wintersolden. "De Belgische modehandelaars kijken uit naar de wintersolden. Er valt namelijk veel goed te maken: zowat de helft verkocht dit najaar minder en heeft (te) grote voorraden", weet Retail Detail.

Lies Waelbers overleden

Woensdag 3 januari 2024
Bocholt - Lies Waelbers overledenIn Meeuwen is op 30 december Lies Waelbers overleden, de weduwe van de in 2005 gestorven Henri Wyers. Zij was 86 jaar en afkomstig uit Bocholt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Aanwinst voor Bocholt VV

Woensdag 3 januari 2024
Bocholt - Aanwinst voor Bocholt VVBocholt VV heeft de 21-jarige flankaanvaller Faissal Boujamaoui aangetrokken. Hij moet Noah Lobe vervangen die de club verliet.

Het nieuwe jaar is begonnen (2)

Dinsdag 2 januari 2024
De visie van Fobie
Bocholt - Het nieuwe jaar is begonnen (2)ZoomPizzabakker Gino zorgde in Napels voor een verkettering omdat hij pizza's met ananas ging verkopen. Heiligschennis! roepen de Napolitani... (Cartoon: Fobie)

Code geel voor felle wind

Dinsdag 2 januari 2024
Bocholt - Code geel voor felle windHet KMI waarschuwt voor vanavond en vannacht met code geel in onze provincie voor felle wind.

Moet er nog zand zijn?

Dinsdag 2 januari 2024
De visie van Fobie
Bocholt - Moet er nog zand zijn?Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)
Kort nieuws van bij de buren
Volgens cijfers van Kind en Gezin blijft Olivia de populairste meisjesnaam en Noah de populairste jongensnaam bij kinderen geboren in 2023, net zoals in 2022. Bij de meisjes is Anna een opvallende stijger, van de 10de naar de 2de plek. Nieuwkomers in de top-10 zijn Renée en Mona op de resp. 8ste en 10de plek. Minder veranderingen zijn er bij de jongensnamen. Daar staat de top-4 in steen gebeiteld: Noah, Arthur, Liam, Adam. De enige nieuwkomer in de top-10 is Matteo, die Lewis uit de hitparade stoot.

Het nieuwe jaar is begonnen (1)

Maandag 1 januari 2024
De visie van Fobie
Bocholt - Het nieuwe jaar is begonnen (1)ZoomVoetbalclub Standard Luik - Royal Standard de Liège - heeft haar trainer Carl Hoefkens aan de deur gezet. (Cartoon: Fobie)

Trainer Beckers verlengt contract

Maandag 1 januari 2024
Bocholt - Trainer Beckers verlengt contractYve Beckers, hoofdtrainer van Bocholt VV, heeft zijn contract met een jaar verlengd. Hij is nu aan zijn eerste seizoen bezig.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen