Het overige nieuws

Eet meer Limburg

Maandag 30 november 2015
Het is maar dat u 't weet
Hamont-Achel - Eet meer LimburgZoomIn de hotelschool van Hasselt werd de tweede editie van 'Eet meer Limburg' voorgesteld. Dat is een uniek samenwerkingsproject van Provincie Limburg, Hotelschool Hasselt en PUUR Limburg. Op vraag van gedeputeerde voor landbouw Inge Moors (CD&V) heeft Hotelschool Hasselt een Limburgs feestmenu ontwikkeld. Limburgers kunnen het menu zelf bereiden tijdens de feestdagen. De ingrediënten zijn vlot verkrijgbaar in de vele hoevewinkels in onze regio maar kunnen vanaf dit jaar ook in (…) Het hele nieuwsbericht
Eet meer LimburgEet meer LimburgEet meer LimburgEet meer LimburgEet meer Limburg
Eet meer Limburg
Zoom
Hamont-Achel - De SLim-controles van afgelopen weekendEnkele gegevens uit de SLim-controles van afgelopen weekend:
- er deden vier lokale politiekorpsen aan mee;
- van 24 bestuurders werd een drugstest afgenomen, de helft daarvan was positief;
-
194 voertuigen werden gecontroleerd op snelheid; 43% reed te snel.
In heel Limburg werden 89 verkeersongevallen gemeld, waarvan 11 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 1 zwaargewonde en 6 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen werden in totaal 53 ademtesten afgenomen, waarvan er 11 (of 21%) positief bleken. Van 6 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 22 gevallen van vluchtmisdrijf.

Jan Kwanten overleden

Maandag 30 november 2015
Hamont-Achel - Jan Kwanten overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Jan Kwanten overleden, priester van het bisdom Hasselt. Hij was 85 jaar en was pastoor in o.a. Achel-Centrum en pastoor-deken in Beringen en Peer. Na zijn opruststelling in 2005 werd hij nog aalmoezenier in het rusthuis in Hamont. Zaterdag wordt hij gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont. Vrijdag om 19u is er een avondwake in de parochiekerk van Achel-Dorp. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Goud voor Groendesign Koen Cox

Zondag 29 november 2015
Vrijdagavond werden enkele Limburgse tuinaannemers in de bloemetjes gezet voor hun geslaagde realisaties. Dit project is een initiatief van de Verenigde Bloemisten en Tuinaanleggers van Limburg ( VBTL). Een zeskoppige jury, samengesteld uit deskundigen, beoordeelde de ingezonden projecten (onderverdeeld in 4 categorieën) gedurende verschillende seizoenen - niet zozeer op het ontwerp, als wel op de vakkundigheid van de tuinaannemer. Groendesign Koen Cox behaalde met zijn team goud in de categorie "Groter dan 1000m²".

Smiley (68)

Vrijdag 27 november 2015
Hamont-Achel - Smiley (68)ZoomEen groep sterrenstelsels in de ruimte ziet er uit als een glimlachende kat. Door de publicatie van deze foto wilde de NASA deze week de 100ste verjaardag van Albert Einsteins algemene relativiteitstheorie in de kijker zetten. Volgens de NASA worden de "ogen" van de kat eigenlijk veroorzaakt door een grote galactische botsing. (Foto NASA)

Stalzaagsel in de houtkachel

Vrijdag 27 november 2015
Vandaag gelezen
Nieuw in de sector brandhout zijn de blokken van gebruikt zaagsel uit paardenstallen, die een bedrijf uit Louvain-La-Neuve verkoopt. Dat zaagsel is dus vermengd met paardenmest, maar het wordt gedroogd en gecomprimeerd tot houtrollen die reukloos branden. Eén pallet blokken in zakken weegt 810 kilo en staat gelijk aan 4 stères hout. Het kost 276 euro thuisbezorgd, dus ongeveer even duur als brandhout maar de rollen nemen minder ruimte in, branden rond de 4 uur en geven meer warmte. Momenteel wordt het stalzaagsel nog aangevuld met zaagsel uit zagerijen, vanaf 2017 wil het bedrijf 100% stalzaagsel gebruiken. De boeren mogen het paardenmest, dat in het zaagsel zit, niet als mest gebruiken, en verdienen er op deze manier toch nog iets aan.
(Bron: waalsweekblad.eu)

Al 159 wietplantages opgerold

Vrijdag 27 november 2015
Hamont-Achel - Al 159 wietplantages opgeroldHet parket van Limburg heeft dit jaar al 159 wietplantages opgerold, meldt TVL. De drugsbestrijding is één van de prioriteiten van het parket.

Rome weert gladiatoren

Donderdag 26 november 2015
Vandaag gelezen
Het stadsbestuur van Rome heeft de jacht geopend op nepgladiatoren die toeristen oplichten. Het gaat om mannen die, verkleed als centurion, toeristen proberen geld te ontfutselen. Ze zijn het stadsbestuur al een tijd een doorn in het oog. De gladiatoren zijn, samen met riksjabestuurders, vanaf 8 december niet meer welkom in de stad. (Bron: thelocal.it)

Voor elektrische treinen tot Hamont

Donderdag 26 november 2015
Vanaf maandag 14 december kunnen er elektrische treinen rijden tussen Herentals en Mol. Een goede zaak, maar het kan nog beter! Om een volwaardige en snellere reizigersdienst uit te bouwen tussen Noord-Limburg en Antwerpen, is de elektrificatie van de spoorlijn Mol-Hamont noodzakelijk. Daarom is er een petitie-actie gestart waarin gevraagd wordt dat er zo snel mogelijk wordt geëlektrificeerd vanuit Mol naar Hamont. Noord-Limburg heeft ook recht op een volwaardige elektrische treindienst! De petitie vindt u hier. Ondertekenen maar!

Slimme duiven

Woensdag 25 november 2015
Vandaag gelezen
 Uit een onderzoek van de universiteit van Californië blijkt dat duiven kunnen worden getraind om op een mammogram kwaadaardige borsttumoren te onderscheiden van gezond borstweefsel. Na een korte training waren de vogels bijna net zo effectief als een jarenlang geschoolde patholoog of radioloog - na twee weken waren ze in 85 procent van de gevallen succesvol. Als de duiven als groep werden genomen en de meerderheidskeuze werd gevolgd, steeg dat percentage zelfs naar 99 procent.
Volgens de onderzoekers kunnen duiven mogelijk helpen bij het ontwikkelen van nieuwe diagnostische technieken. Momenteel moeten er nog menselijke artsen worden ingehuurd om duizenden scans te bekijken om die technieken te verfijnen - een duur en zeer arbeidsintensief proces.
(Bron: scientificamerican.com)

De grootste kloonfabriek ter wereld

Dinsdag 24 november 2015
Vandaag gelezen
De Chinese Boyalife Group gaat "de grootste kloonfabriek ter wereld" bouwen. Dat heeft ze vandaag aangekondigd. In de fabriek zal er onder meer een centrum voor gekloonde dieren, een genenbank en een tentoonstellingsruimte komen. De fabriek komt te staan in de rampzone van de noordoostelijke stad Tianjin waar in augustus meerdere gebouwen ontploften. De bouw gaat minstens 31 miljoen dollar kosten en moet volgend jaar al beginnen. Boyalife Group wil starten met het klonen van Japanse koeien om de prijs van rundvlees omlaag te drukken. (Bron: xinhuanet.com)

62 ongevallen op Limburgse wegen

Dinsdag 24 november 2015
Het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 62 verkeersongevallen gemeld, waarvan 16 met lichamelijk letsel en 46 met enkel stoffelijke schade. Bij de letselongevallen vielen 1 dode en 10 lichtgewonden.
Naar aanleiding van deze ongevallen (zowel met gewonden als met enkel stoffelijke schade) werden in totaal 29 ademtesten afgenomen, waarvan er 7 (of 24 %) positief bleken. Van 4 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. Er waren in totaal 13 gevallen van vluchtmisdrijf.

Overdreven snelheid in september

Dinsdag 24 november 2015
Hamont-Achel - Overdreven snelheid in septemberWaar werden tijdens politiecontroles in september in de politiezone de meeste snelheidsovertredingen begaan? Dat was in de Haltstraat in Overpelt (45,21% van de gecontroleerde voertuigen) en... op de Wal in Hamont (43,56%). Dat blijkt uit de statistiek die de politiezone heeft vrijgegeven. De hoogste snelheid werd gehaald op 29 september op de Europalaan in Overpelt: daar werd een automobilist gefotografeerd toen hij aan 120km per uur reed.

Hier extra opletten

Dinsdag 24 november 2015
Het is maar dat u 't weet
Hamont-Achel - Hier extra oplettenDeze week gaat de flitswagen van de lokale politie HANO extra op de snelheid van het verkeer letten op het Ven (Hamont-Achel), De Roosen (Neerpelt) en de Leopoldlaan (Overpelt).

Vertraging in het treinverkeer

Dinsdag 24 november 2015
Deze voormiddag heeft het treinverkeer vertraging ondervonden. Dat had te maken met een persoonsongeval tussen Herentals en Mol, aldus Infrabel. Het ongeval gebeurde op Mols grondgebied. De reizigers op de trein werden geëvacueerd en tussen Herentals en Mol werden een tijdlang vervangbussen ingelegd. UPDATE Rond 13u werd het treinverkeer op de lijn hervat.
Hamont-Achel - 24.861 alcoholtesten tijdens Slim-actiesTijdens de Slim-acties op de Limburgse wegen werden gedurende de eerste 10 maanden van dit jaar 24.861 alcoholtesten afgenomen. Daarvan bleek 3 procent (782) positief. Dat is precies hetzelfde overtredingspercentage als vorig jaar.
Het aantal positieve bestuurders die zwaar onder invloed zijn (> 0,8 promille) blijft nog altijd zeer hoog met 65 procent. Van de 83.644 gecontroleerde voertuigen op snelheid, reden er 7 procent (6.198) te snel. Dit is net hetzelfde percentage als (…) Het hele nieuwsbericht

Ria Boonen overleden

Maandag 23 november 2015
Hamont-Achel - Ria Boonen overledenVrijdag is Ria Boonen overleden, de weduwe van Richard Van de Broek. Zij was 92 jaar en wordt donderdag begraven, na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Hamont. Woensdag (19 uur) is er daar een avondwake. Online condoleren: condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Zwarte Piet was er al rond 1800

Zondag 22 november 2015
Vandaag gelezen
Een prenthistoricus heeft de voorgeschiedenis ontdekt van zwarte Piet. De onderzoeker vond een Duits gedicht uit ongeveer 1800 waarin een kerstman met zijn knecht Ruprecht optreedt. De kerstman is een Turk, en Ruprecht is zijn slaaf. Dit werpt nieuw licht op het boek van Jan Schenkman (1850), waarin Sinterklaas voor het eerst te zien is met een donkere knecht. (Bron: ii.nl)

Zware woningbrand in Kaulille

Zondag 22 november 2015
Hamont-Achel - Zware woningbrand in KaulilleIn een woning aan de Raakstraat in Kaulille (gem. Bocholt) heeft vanavond rond 19 uur een zware brand gewoed. Daarbij is behoorlijk wat schade ontstaan. De oorzaak van de brand, die in de woonkamer ontstond, is nog niet gekend.

Bij de dood van Armand

Zaterdag 21 november 2015
Vandaag gelezen
'Vijftig jaar lang pleitte hij onvermoeibaar en met ontwapenende oprechtheid voor vrede en verdraagzaamheid. "Mijn allergrootste wens is een beetje vriendelijkheid," zong hij. Was iedereen maar een beetje als Armand, dan was er niets aan de hand.' (Bron: De Volkskrant)

Geen concert André Rieu

Zaterdag 21 november 2015
Het is maar dat u 't weet
Het concert van André Rieu in Ethias Arena in Hasselt gaat vanavond niet door, meldt Radio2. Het is uitgesteld naar 27 februari. Rieu heeft vanmorgen zelf die beslissing genomen, hij wilde in deze omstandigheden liever niet optreden, zegt de uitbater van de Ethias Arena.

Captagon voor het gevecht

Vrijdag 20 november 2015
Vandaag gelezen
De amfetamine fenethylline, beter bekend onder de merknaam Captagon, is zeer in trek bij de strijdende partijen in Syrië. Het krachtige, sterk verslavende pilletje zorgt voor een enorme energieboost, die strijders op de been houdt tijdens lange vuurgevechten en pijn en angst onderdrukt. Het is ook relatief goedkoop. Volgens dokters heeft Captagon wel een aantal gevaarlijke mogelijke bijeffecten, zoals psychoses en hersenschade. De Syrische politie heeft het moeilijk met Captagon: demonstranten die de pil gebruikten, konden moeilijker worden gemarteld omdat hun incasseringsvermogen aanzienlijk was gestegen. (Bron: washingtonpost.com)

Wat een hondenleven waard is

Vrijdag 20 november 2015
Tribunaliteiten
Op 15 september 2015 boog de vrederechter van het elfde kanton van Antwerpen zich over de aanval van twee Dalmatiërs op Charlie. Charlie was een Cavalier King Charles, in de leeftijd van twee jaar, een hond zoals wijlen Pim Fortuyn en Ronald Reagan er één hadden. De gebeten hond verbleef een week in het ziekenhuis en liep twee weken rond met een spalk. Voor het vredegerecht eiste de baas van het slachtoffer naast de verplaatsings- en administratiekosten (100 euro) ook de terugbetaling van de (…) Het hele nieuwsbericht

Pascal Aarts overleden

Vrijdag 20 november 2015
Hamont-Achel - Pascal Aarts overledenZondag jl. is Pascal Aarts overleden, de echtgenoot van Els Bex. Hij was 44 jaar.  De begrafenis op het Boskerkhof vond in intieme kring plaats.

Oppassen met vis

Donderdag 19 november 2015
Vandaag gelezen
"Nederlandse visverwerkers gebruiken verboden ontsmettingsmiddelen om vis er mooier uit te laten zien". Dat zegt de Nederlandse voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer. Hij noemt het gebruik van waterstofperoxide in de visindustrie een publiek geheim: "Malafide bedrijven gebruiken dit om oude vis op te lappen. Vis wordt er weer wit van en het werkt ontsmettend. Door waterstofperoxide toe te voegen kunnen bedrijven verhullen dat ze het niet zo nauw nemen met de hygiëne." (Bron: omroepgelderland.nl)

Vissen gered

Woensdag 18 november 2015
Vandaag gelezen
Met 'Operatie Ark van Noach' hebben biologen in Brazilië deze week duizenden vissen verplaatst van een rivier die is vervuild door een damdoorbraak naar schone meren. De vissen werden vervoerd in tanks met een inhoud van 1000 liter. Door de doorbraak van de dam van een ertsmijn kwam begin november een giftige modderstroom vrij die een dorpje overspoelde waardoor minstens 17 mensen om het leven kwamen. Nu nog zit een kwart miljoen mensen zonder drinkwater en het kan nog jaren duren voordat de ecologische schade volledig is hersteld. De Braziliaanse presidente Rousseff vergeleek de ramp met het olielek van BP in 2010 in de Golf van Mexico. Volgens een onderzoek zou de dam zijn doorgebroken doordat de betrokken ertsmijn afval in het bekken stortte.(Bron: theguardian.com)

Dood aan achterzijde seksshop

Woensdag 18 november 2015
Grensgevallen
Vanavond is aan de Kerkweg in Valkenswaard een dode man aangetroffen. Het stoffelijk overschot lag aan de achterzijde van een seksshop. De politie startte een onderzoek. Vermoedelijk gaat het om een natuurlijk overlijden.
Grensgevallen
Valkenswaard gaat maximaal 400 asielzoekers opvangen in vakantiepark De Brugse Heide. Dat maakte de gemeente vandaag bekend. Het gaat om noodopvang die maximaal vier maanden duurt. De eerste asielzoekers komen aan op 1 december. In september werd een bijeenkomst over asielzoekers in het gemeentehuis nog ruw verstoord door enkele tientallen demonstranten.

Burgemeesters op de trein

Woensdag 18 november 2015
De burgemeesters van negen Noord-Limburgse gemeenten stapten vanmorgen op de trein richting Mol. Daar gaven ze een persconferentie. Met hun actie wilden ze een statement maken richting Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit Ben Weyts (N-VA): aan hem wordt gevraagd zijn federale collega van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) onder druk te zetten teneinde de elektrificatie van de spoorlijn Antwerpen-Hamont ook verder te realiseren dan Mol, dat momenteel het eindpunt van die elektrificatie is. (…) Het hele nieuwsbericht
Wie het wenst kan sneeuw laten ruimen door het PWA. Een PWA-medewerker komt dan de (wettelijk verplichte) klus uitvoeren: voetpaden, straatgoten en rioolputjes worden sneeuw- en ijsvrij gemaakt, net als de kortste weg van de voor- of achterdeur naar de brievenbus en het voetpad. Materiaal te voorzien door de gebruikers/klanten: sneeuwschop, borstel en strooizout. Prijs: - Inschrijvingsgeld: 5,00 € en verder 6,20 € per begonnen werkuur. Uitzondering: 5,95 € per begonnen werkuur (…) Het hele nieuwsbericht

Losgeld voor een urn

Dinsdag 17 november 2015
Vandaag gelezen
De Chinese politie heeft een onderzoek ingesteld naar criminelen die urnen hebben gestolen van op diverse begraafplaatsen. Ter plaatse lieten de daders briefjes achter met een telefoonnummer. Per urn met as eisten de grafrovers ongeveer 2.800 euro. Een familie betaalde de dieven, maar ze heeft de urn nog niet terug: de dieven bleven om meer geld vragen. (Bron: npr.org)
Grensgevallen
Internetgigant Google gaat in Eindhoven een digitale werkplaats openen. Het Amerikaanse bedrijf wil daar de digitale vaardigheden van kleine ondernemers bijwerken. Eindhoven werd gekozen omdat het volgens Google de ‘digitale hoofdstad’ van Nederland is.

65 verkeersongevallen in weekend

Maandag 16 november 2015
In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 65 verkeersongevallen gemeld, waarvan 23 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 1 zwaargewonde en 34 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen werden in totaal 42 ademtesten afgenomen, waarvan er 10 (of 24%) positief bleken. Van 7 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket. Er waren in totaal 14 gevallen van vluchtmisdrijf.

Blijven rijden!

Zaterdag 14 november 2015
Vandaag gelezen
(In dit nieuwe rubriekje brengen we elke dag een hoogst merkwaardig nieuwtje uit de media.)
Het stadsbestuur van Madrid gaat parkeermeters in het centrum laten weghalen in de strijd tegen luchtvervuiling. De snelheidslimiet is verlaagd naar 70 kilometer per uur. Bovendien mogen niet-inwoners niet meer parkeren in het centrum van de stad. (Bron: elpais.com)
 
In heel wat Limburgse kerken is vanavond gebeden voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs en voor hun familieleden. Er werd een speciale voorbede geformuleerd en ook in de homilie werd gerefereerd naar de dramatische gebeurtenissen in de Franse hoofdstad.

Al die moeite

Vrijdag 13 november 2015
Vandaag gelezen
Een zestienjarige Syrische jongen groef een tunnel onder een begraafplaats in Istanbul en doorzocht zo stoffelijke overschotten op gouden tanden. Toen zijn tunnel vandaag instortte, begon de jongen te schreeuwen, en werd hij opgemerkt door de politie. Maar hij weigerde uit het graf te klimmen, waarop de politie daar een traangasgranaat  ingooide. Uiteindelijk groef de brandweer hem uit. (Bron: hurriyetdailynews.com)
(Red.: in dit nieuwe rubriekje brengen we elke dag een hoogst merkwaardig nieuwtje uit de media.)

De politie kan ook afwassen

Vrijdag 13 november 2015
Grensgevallen
De politie van Eindhoven wordt op de sociale media met lof overladen. Eindhovense agenten kwamen afgelopen week in actie toen de moeder van vijf jonge kinderen met spoed naar het ziekenhuis moest en er geen oppas voorhanden bleek. Ze maakten ontbijt voor de kindjes en deden vervolgens de afwas. Een Facebook-post op de pagina van de politie leverde talloze complimenten op. Met de moeder gaat het intussen beter.

Neem het recht niet in eigen handen

Donderdag 12 november 2015
Vandaag gelezen
Een rechtbank in Hongarije heeft vandaag een 37-jarige wijnmaker veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar. De man had twee jaar geleden gezien hoe een man zijn wijn kwam stelen en besloot de dief een lesje te leren. Hij kocht bij een tankstation vijf liter antivries en vulde in zijn wijnkelder een vat wijn aan met een paar liter antivries. De dief keerde terug en stal de vergiftigde wijn, maar overleed een aantal dagen later in het ziekenhuis. (Bron: hatc.hu)
(Red.: in dit nieuwe rubriekje brengen we elke dag een hoogst merkwaardig nieuwtje uit de media.)

Maandag weer flitsmarathon

Donderdag 12 november 2015
Hamont-Achel - Maandag weer flitsmarathonMaandag houden de federale wegpolitie en verschillende lokale politiezones voor de vierde maal een flitsmarathon. Daarmee willen ze snelheidsduivels betrappen en weggebruikers doen nadenken over hun gedrag en hun snelheid op de weg. Aan de actie doen 128 van de 192 lokale politiezones mee.

Harry Timmermans overleden

Donderdag 12 november 2015
Hamont-Achel - Harry Timmermans overledenGisteren is Harry Timmermans overleden, de weduwnaar van Antoinette Van den Rul. Hij was 80 jaar. De crematieplechtigheid zal in intieme kring plaatsvinden. Maandag om 19u is er een avondwake in de decanale kerk van Hamont. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Aanvragen voor studielening verdubbeld

Donderdag 12 november 2015
Almaar meer Limburgse studenten vragen bij het provinciebestuur een renteloze studielening aan. Op drie jaar tijd verdubbelde het aantal aanvragen tot 85 leningen op een academiejaar. De huidige economische situatie maakt het voor veel ouders moeilijker om de hogere studies van hun kinderen te betalen. Al meer dan 2.000 Limburgse jongeren konden dankzij de renteloze studielening verder studeren. Het bedrag van zo'n studielening bedraagt per academiejaar tussen de 500 en de 3.000 euro. Zelfs studenten die recht hebben op een studiebeurs kunnen de lening aanvullend afsluiten.

Kluisdag van dinsdag al volgeboekt

Woensdag 11 november 2015
Voor de Kluisdag van komende dinsdag in de Achelse Kluis is er zoveel belangstelling, dat er al geen plaats meer is, meldt de Sint-Benedictusabdij. Roger Burggraeve komt daar spreken rond "Hoog tijd voor een andere God – Bijbels diepgronden naar de ziel van ons mens-zijn". Velen onder ons zijn opgegroeid met een welomschreven godsbeeld, dat eigenschappen meekreeg als almachtig, hoog verheven, alwetend. De Bijbelverhalen die ons als kind intrigeerden, hebben de voorstelling van (…) Het hele nieuwsbericht

Verbod op koppen gevraagd

Dinsdag 10 november 2015
Vandaag gelezen
De Amerikaanse voetbalbond wil dat er voor jongeren onder de 10 jaar een verbod op koppen tijdens voetbalwedstrijden komt. Daarmee probeert de Amerikaanse bond een rechtszaak af te wenden. Bezorgde ouders sleepten de USSF en andere bonden vorig jaar voor de rechter, omdat zij te weinig zouden doen om hersenletsel bij kinderen te voorkomen. (Bron: bbc.com)

(Red.: in dit nieuwe rubriekje brengen we elke dag een hoogst merkwaardig nieuwtje uit de media.)

Nieuwe weg weer afgebroken

Maandag 9 november 2015
Vandaag gelezen
In heel China is boos gereageerd op de afbraak van een nieuwe geasfalteerde weg in de stad Zhengzhou, nauwelijks vijf dagen nadat die weg klaar was. Hoewel lokale ambtenaren zeggen dat de weg is verwijderd omdat hij geen einde kon maken aan verkeersopstoppingen, heeft de centrale overheid een onderzoek ingesteld. Journalisten vermoeden dat de afbraak te maken heeft met corruptie of is bedoeld om de lokale economie en werkgelegenheid te stimuleren. (Bron: en.people.cn)
(Red.: in dit nieuwe rubriekje brengen we elke dag een hoogst merkwaardig nieuwtje uit de media.)
;
Het is maar dat u 't weet
Op vrijdag 13 november wordt in België én Nederland de tweede (inter)nationale actiedag tegen woninginbraak georganiseerd onder de noemer ‘Eén dag niet’. Bedoeling is om mensen te laten nadenken over wat zij zelf kunnen doen om hun huis, straat of buurt veilig te houden, zeker nu de donkere dagen eraan komen. De inbrekers zijn verwittigd!

Christiane Cornelissen overleden

Maandag 9 november 2015
Hamont-Achel - Christiane Cornelissen overledenVrijdag is Christiane Cornelissen overleden, de echtgenote  van Gerard Tijskens. Ze was 55 jaar. De afscheidsdienst zal in intieme kring plaatsvinden. Woensdag om 19 uur is er een avondwake in de parochiekerk van Hamont-Lo. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Gerard Van Veldhoven overleden

Maandag 9 november 2015
Hamont-Achel - Gerard Van Veldhoven overledenIn het Mariaziekenhuis is zaterdag Gerard Van Veldhoven overleden, de weduwnaar van Mia Meurkens. Hij was 95 jaar. Vrijdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de decanale kerk van Hamont. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Laat je zien in het verkeer

Maandag 9 november 2015
Het is maar dat u 't weet
Vandaag is de provinciaal gecoördineerde thema-actie “Verlichting – zwakke weggebruikers/bromfietsers” van start gegaan. Die is bedoeld om fietsverlichting in de aandacht te brengen in deze donkere dagen. Tot en met 20 november zullen de Limburgse politiekorpsen dan ook kijken naar de zichtbaarheid van fietsers en bromfietsers in het verkeer. Wanneer minderjarigen (-18 jaar) betrapt worden op defecte verlichting of het niet gebruiken van verlichting, kan er gebruik gemaakt worden van het “jongeren-pv” en de hieraan gekoppelde verkeersvormingsklas. Het parket heeft zich geëngageerd om de in het kader van de actie opgestelde processen-verbaal met prioriteit te behandelen.

54 verkeersongevallen in weekend

Maandag 9 november 2015
In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 54 verkeersongevallen gemeld, waarvan 7 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 13 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen nam de politie in totaal 30 ademtesten af, waarvan er 6 (of 20%) positief bleken. Van één bestuurder werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 5 gevallen van vluchtmisdrijf.

Jan Aerts overleden

Maandag 9 november 2015
Hamont-Achel - Jan Aerts overledenOp 3 november overleed de uit Hamont afkomstige Jan Aerts in Texas (VS). Hij was 80 jaar. De crematie vond in intieme kring plaats in Dallas. Online condoleren kan via anitaaerts[!]msn.com.

Fret gevonden

Maandag 9 november 2015
Hamont-Achel - Fret gevondenZoomGisteren is op het Heideveld in Hamont een fretje (foto) gevonden. De eigenaar kan zich melden op Heideveld 4 of via telefoonnummer 011-446198 om zijn diertje terug te halen. Wie de eigenaar kent mag zich ook melden.

Even in New York

Maandag 9 november 2015
De anonieme grommelaar
Even in New York geweest. Ontbijt. Je neemt een plastic bord, plastic mes, plastic vork, plastic lepel, plastic bekertje fruitsap, kartonnen beker koffie. Teruggaan voor een tweede portie: niet meer op dat plastic bord waaruit je net je omelet/hamburger hebt gelepeld. Nieuw plastic bord, mes, vork. Ach, en nog wat cornflakes ook, in een plastic kom. En een pak servetjes. Afruimen? Alles wegwerp, in de oversized afvalzak. Zelfs bij de Italiaan in Little Italy giet de keurige ober het ‘recht uit (…) Het hele nieuwsbericht

'Glow' geopend

Zondag 8 november 2015
Grensgevallen
Hamont-Achel - 'Glow' geopendZoomIn Eindhoven is gisteravond het lichtfestival GLOW officieel geopend. Het is een prachtig en voor iedereen toegankelijk openlucht-evenement dat Eindhoven weer een volle week in zijn greep belooft te houden. Mocht u er naartoe willen: parkeer uw auto buiten het centrum en maak gebruik van shuttle-bussen, want parkeren in de binnenstad zit er echt niet in tijdens deze dagen.(Foto Marcella Stappers)

15 jaar bemand ISS

Zondag 8 november 2015
Uit de ruimte
Hamont-Achel - 15 jaar bemand ISSZoomAl vijftien jaar - sinds november 2000 - is het International Space Station continu bemand door mensen. Bijgaande foto, genomen vanuit dat ruimtestation (bovenaan), werd op 9 augustus gemaakt door astronaut Scott Kelly. Hij toont heel mooi ons Melkwegstelsel en onderaan de aarde. (Foto NASA)

Het woord van het jaar

Zaterdag 7 november 2015
Vandaag gelezen
'Sjoemelsoftware' is gekozen tot woord van het jaar 2015. Dat is bekendgemaakt tijdens het congres van het Genootschap Onze Taal in Breda. 'Sjoemelsoftware' is software die gebruikt wordt om testresultaten te beïnvloeden. Tweede werd 'vluchtelingencrisis', derde 'beefgebied', voor het door aardschokken geteisterde gebied in Groningen.(Bron: Genootschap Onze Taal)

Democratie en appartementen

Vrijdag 6 november 2015
Tribunaliteiten
De vereniging die in Vlaanderen het meest voorkomt is de vereniging van mede-eigenaars. In het kleinste dorp vinden we appartementen en dus verenigingen van mede-eigenaars die samen eigenaar zijn van een appartementsgebouw. Het hoogste gezag van zo’n vereniging is de algemene vergadering, een soort parlement dat de wet en de democratische spelregels moet respecteren. Dat loopt niet altijd van een leien dakje.
Zo besliste de algemene vergadering van een flatgebouw in Antwerpen met een meerderheid (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag gelezen
Door de komst van 800.000 vluchtelingen zal de tabaksindustrie in Duitsland een zeldzame stimulans krijgen. Veel vluchtelingen komen uit Syrië, waar 48 procent van de mannen rookt. Dat betekent dat de Duitse tabaksindustrie jaarlijks 810 miljoen sigaretten extra zal produceren. De laatste 5 jaar nam de verkoop van sigaretten in Europa juist met 21 procent af. (Bron: Bloomberg)

Eindhoven Airport twee weken dicht

Donderdag 5 november 2015
Grensgevallen
Van 30 mei tot en met 16 juni gaat Eindhoven Airport dicht. Er zijn dan geen vluchten mogelijk, omdat de toplaag van het asfalt van de startbaan wordt vernieuwd.

Nachtvergunning in Valkenswaard

Donderdag 5 november 2015
Grensgevallen
De burgemeester van Valkenswaard heeft stadscafé De Senaat aan de Luikerweg een nachtvergunning gegeven. Die geldt voor een jaar. Door de vergunning mag het café zijn sluitingstijd in het weekend verruimen: in de vrijdagnacht tot uiterlijk 05.00 uur (in plaats van 02.30 uur), en in de nacht van zaterdag op zondag tot uiterlijk 06.00 uur (in plaats van 03.30 uur). Bij de voorbereiding van de vergunning werden ook de omwonenden betrokken.

Politie zoekt 'lustkapper'

Donderdag 5 november 2015
Vandaag gelezen
In de Nederlandse provincie Groningen is de politie op zoek naar een man die doet alsof hij kapper is en vrouwen vraagt of hij hun haren mag knippen. Hij ruïneert daarbij hun kapsels. Sinds juli van dit jaar heeft de politie negen klachten binnengekregen.
Enkele jaren geleden werd de man veroordeeld wegens aanranding, waarbij de rechtbank opmerkte dat de man "een unieke drang heeft om in haar te kroelen en te wrijven". Sindsdien beging hij voor zover bekend geen strafbare feiten tijdens de knipbeurten. (Bron: RTV Noord)
(Red.: in dit nieuwe rubriekje brengen we elke dag een hoogst merkwaardig nieuwtje uit de media.)

Gratis naar... 'Comedy in 't Hent'?

Donderdag 5 november 2015
Zaterdag om 20u is het weer Comedy in 't Hent in OC De Vranken met Bert Kruismans, Johnny Trash en Nigel Williams!. Naar bijna jaarlijkse gewoonte mogen we weer gratis kaarten weggeven. Wie het eerst mailt naar comedyhent[!]hotmail.com - woonplaats vermelden! - wint er een! Tickets zijn ook nog aan de kassa verkrijgbaar (10 euro) of in VVK (8 euro, bij Sekura in De Koel in Overpelt en in 't Winkeltje op 't Hènt).

Drie auto's botsen: twee gewonden

Donderdag 5 november 2015
Op de Randweg-Oost / Kuikensvendijk in Budel raakten gisterennamiddag drie auto's in een aanrijding betrokken. Daarbij zijn twee gewonden gevallen. De drie auto's zijn goed voor de schroot.

NMBS zoekt treinbegeleiders

Woensdag 4 november 2015
De NMBS legt jobtreinen in bij de zoektocht naar treinbegeleiders. Ben je sociaal en verantwoordelijk, heb je een diploma secundair onderwijs en druk je je vlot uit in beide landstalen? Surf dan eens naar deze website

Vrouw vliegt spontaan in brand

Woensdag 4 november 2015
Vandaag gelezen
In het Duitse stadje Flensburg zagen twee voorbijgangers gisteren een vrouw op een bankje spontaan in brand vliegen. Volgens ooggetuigen maakte ze geen geluid. Een omstander sloeg de vlammen uit met zijn jas en redde het slachtoffer. Ze werd naar het ziekenhuis gebracht en verkeert in kritieke toestand. Er bestaan theorieën over het plotseling in brand vliegen van mensen, zonder aanwijsbare uitwendige oorzaak, zegt Wikipedia. (Bron: Flensburger Tagesblatt)
(Red.: in dit nieuwe rubriekje brengen we elke dag een hoogst merkwaardig nieuwtje uit de media.)
Het bisdom Hasselt organiseert in samenwerking met Caritas België op maandag 9 november om 19 uur een infomoment over de vluchtelingencrisis.
De vluchtelingenstroom richting Europa zorgde in Limburg voor een spontane reactie van solidariteit. Er ontstonden allerhande initiatieven, en vanuit het bisdom klonk een oproep om eventueel woningen ter beschikking te stellen en vluchtelingen gastvrij te ontvangen. Op dit ogenblik zijn de vluchtelingen in de aanvraagfase, maar daarna komen ze (…) Het hele nieuwsbericht

Geen vissenblazen meer in bier

Dinsdag 3 november 2015
Vandaag gelezen
Voor het eerst in 256 jaar zal de Ierse brouwer Guinness vanaf medio 2016 geen vissenblazen meer gebruiken bij de productie van zijn bier. De lijm die uit gedroogde vissenblazen werd gehaald, werd gebruikt om het gistingsproces te verbeteren en het bier helderder te maken. Soms bleven minuscule stukjes vissenblaas in het bier zitten. (De Tijd)
Red.: in dit nieuwe rubriekje brengen we elke dag een hoogst merkwaardig nieuwtje uit de media.
Hamont-Achel - 103 weekendongevallen in het verkeerIn het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 103 verkeersongevallen gemeld, waarvan 23 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 3 zwaargewonden en 22 lichtgewonden. Naar aanleiding van deze ongevallen werden in totaal 72 ademtesten afgenomen, waarvan er 5 (of 7%) positief bleken. Van 3 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 16 gevallen van vluchtmisdrijf.

Betrapt met 60 kilo henneptoppen

Maandag 2 november 2015
De politie hield op de Luchthavenweg in in Budel een 31-jarige automobilist aan nadat in zijn auto bijna 60 kilo aan henneptoppen werd aangetroffen. Deze zijn in beslag genomen.
16/05
Kelly Donné

Op de dag van het gezin , 15 mei , werd Kelly Donné in de bloemetjes gezet door de gezinsbond. Er werden door heel het land 300 initiatieven ingestuurd, waarbij de raamportretjes bij de 120 winnende hoort! Dankjewel!!!

De gezinsbond Hamont
10/05
Femmaleden Hamont

Voor Femma Hamont Het bereik van een moeder hoeft geen hoge masten, geen sterke wifi, niet eens internet. Een moeder is een draadloze verbinding van de beste soort. Het Femma team van Hamont wenst aan alle moeders een fijne Moederdag toe!

Jacqueline Joosten-Segers
09/05
De inwoners van Hamont

Lieve mama , moeder , vrouw dit kaartje is speciaal voor jou ! Als dank voor je zorgen en je lieve lach , wensen we jou een fijne moederdag ! Met warme groeten van Thieu,Arlette,Carla,Linda,Marita, Anniek,Lieve, Tanja,Nathalie en Hanneke

de gezinsbond Hamont
20/04

Opa en oma ik mis jullie! Hopelijk kan ik snel weer komen spelen. Kus Dex

Dex van Deurzen
Groeten toevoegen
Alle groeten uit Hamont-Achel
18/05
Leny Nulens-Teeuwen

Leny, je bent niet 007. Twee Nullen(!) eraf is ook niet waar. Maar zet een nul achter de 7 en zie: je ware leeftijd is daar! Hartelijk gefeliciteerd met je 70e verjaardag in Coronatijd. Geniet er van! Fam.Rutten uit de Bos.

Ria Nulens
15/05

Fijne verjaardag Lilly.

Hubert Poppelmonde
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel